TIISTAI 16.10.12


TIISTAI 16.10.12

1. IRAN valmistautuu sotaan, jonka se uskoo tulevan enemmin tai myöhemmin. Iranin saavutukset sotateknologian alalla ovat merkittävät, jos kaikki se, mistä sen tiedostustoiminta kertoo, on totta. Muutamat tarkkailijat kuitenkin uskovat, että siinä on paljon propagandaa.
Iranin apulaispuolustusministeri kenraali Mehdi Farah, joka johtaa myös Iranin ilmatilaorganisaatiota, kertoo viimeisimmästä saavutuksesta näin: ”Meidän ohjuksemme on mahdollista ampua pikaveneistä 30 solmun vauhdissa”. Hän mainitsi ohjukset nimeltä Zafar, Nasr, Nour ja Qader.

ARTIKKELISSA viitataan Iranin vallankumouskaartin laivaston komentajan, vara-amiraali Ali Fadavin lausuntoon toukokuussa, että Islamilainen Tasavalta on antanut laivastolle tuhansia pikaveneitä sotilaalliseen käyttöön. Iranin laivasto jakautuu karkeasti kahteen yhtä suureen osaan: Normaali laivasto ja vallankumouskaartin valvoma laivasto.
Fadavi selitti silloin, että ainoana maana maailmassa Iranin pikaveneet pystyvät ampumaan ohjuksiaan veneiden ajaessa täyttä vauhtia.
Iran aloitti pikaveneitten tuotannon 2010 varoittaen silloin ulkovaltoja leikkimästä tulella testatakseen sen kyvykkyyttä. Iran on järjestelmällisesti kehittänyt laivastoaan voidakseen valvoa meriliikennettä elintärkeässä Hormuzan salmessa.
USA:n asiantuntijat kertovat, että Iranin merisotataktiikka perustuu ns. parvitaktiikkaan, jossa nopeat ja ketteräliikkeiset pikaveneet ympäröivät suuren ja kömpelön sota-aluksen pystyen aiheuttamaan sille ratkaisevan haavoittavia iskuja, osin itsemurhaiskujen muodossa.
Persianlahti ja varsinkin sen avomerelle johtava ahdas nielu Hormuzansalmi ovat vaarallisia suurille sota-aluksille, sillä pinta-alusten  ja sukellusveneiden lisäksi niitä voivat uhata rannikolle sijoitetut ohjuspatteristot. Uusimmat risteilyohjukset ovat niin nopeita, ettei alusten torjuntajärjestelmä ehdi valmistautua torjuntaan ennen niiden iskua. http://www.timesofisrael.com/iran-trumpets-new-naval-warfare-capabilities/
Kuten alla olevassa linkissä esitetty artikkeli kertoo, venäläisvalmisteinen Super Sunburn SS-N-26 Onyx Yakhont-ohjus lentää 45 jalkaa merenpinnan yläpuolella 2 100 mailin nopeudella kohteeseen 200 km:n etäisyydellä. Ohjus on automaattinen, se ohjautuu itsenäisesti saatuaan kohteen koordinaatit ”laukaise ja unohda” periaatteella. http://abundanthope.net/pages/True_US_History_108/Russian-Super-Sunburn-SS-N-26-ONYX-Missiles-Make-US-Navy-Obsolete-US-Attack-on-Iran-Suicidal.shtml

2. 27:N EU-MAAN ulkoministerit päättivät eilen uusista kovennetuista sanktioista Irania vastaan todettuaan, ettei Iran ole osoittanut tarvittavaa joustoa erimielisyyksissä, joiden pohjalta neuvotteluja olisi voitu jatkaa.
Uudet sanktiot koskevat kaasun tuontia Iranista sekä sen talouteen suunnattuja rajoitteita.

LUXENBURGISSA kokoontuneiden ulkoministerien lausunnossa todetaan mm.: ”Iran jatkaa kansainvälisten velvoitteittensa räikeää rikkomista ja vastustaa edelleen täyttä yhteistoimintaa IAEA:n kanssa kansainvälisten epäilyjen poistamiseksi”.
Iran väittää edelleen itsepäisesti useista päinvastaisista todisteista huolimatta, että sen ydinsuunnitelma tähtää pelkästään sähkövoiman tuottamiseen. Jos näin olisi, miksi Iran on vuodesta toiseen vastustanut IAEA:n tarkastajien käyntejä epäilyttävissä kohteissa?
EU:n lausunnossa todetaan, että EU on hyväksynyt uusia rajoittavia toimia, jotka kohdistuvat Iranin taloudelliseen, kaupalliseen, energia- ja liikennesektoreihin, sekä rajoittaa yhtiöiden kauppasuhteita Iranin kanssa ja jäädyttää niiden tilejä varsinkin öljy- ja kaasuteollisuuden osalta. Saksan ulkoministeri Guido Westervelle sanoi, että EU kielsi Iranin luonnonkaasun toimitukset EU-maihin.
EU päätti kieltää varainsiirrot EU:n ja Iranin pankkien välillä ellei niistä ole etukäteen sovittu esim. inhimillisistä syistä, sekä kiristi Iranin keskuspankin toimia ulkoisissa yhteyksissä.
Kiristettyjä rajoituksia asetettiin grafiitin, metallien, sofware- ja laivanrakennus-teollisuutta varten.

USA:n Valkoinen Talo kiitteli EU:n asettamia kovennettuja rajoituksia Iranille sen johdon taivuttamiseksi luopumaan itsetuhoisesta politiikastaan ja palaamaan avoimiin neuvotteluihin länsimaiden kanssa. Iranin opposition edustaja kiitteli samoin EU:n päätöksiä.
Iranin kansan Mojahedin-organisatio kertoo, että Iran turvautuu rahanvaihto-operaatioon voidakseen kiertää uudet rajoitukset.
Satelliittiyhteyksiä tarjoava EUTELSAT suostui mediapalveluja tarjoavan Arqiva-yhtiön kanssa
asettaa sulku IRIBIN yhdeksälle TV-kanavalle ja kymmenelle radioasemalle maanantai-aamusta lähtien EU:n päätösten mukaisesti.
IRANIN PRESS-TV aikoo valittaa oikeuteen välitystoimien katkaisemisesta ja vaatii kompensaatioita materiaali- ja hengellisistä vahingoista. Press-TV syyttää EU:ta, ettei se välitä sananvapaudesta estäessään vastakkaisten mielipiteitten julkistamisen. http://www.timesofisrael.com/iranian-natural-gas-banned-by-the-eu/

3. SYYRIAN tilanne alkaa saada yhä hälyttävämpiä muotoja. Maassa riehuva sota, jota monet kutsuvat sisällissodaksi, mutta joka monelta osin näyttää maan ulkopuolelta johdetuksi hyökkäykseksi maan itsenäisyyttä vastaan, on raunioittanut pahoin maan kaupunkeja ja tuhonnut tai vaurioittanut pahoin useita UNESCO:n hyväksymiä maailman perinnekohteita. Viimeisin lienee Aleppon suuren moskeijan syttyminen tuleen ja osittain vaurioituminen jouduttuaan taistelevien osapuolten jalkoihin. Tämä 12. vuosisadalta peräisin oleva Umayyad moskeijan rakennusryhmä sijaitsee Aleppon kaupungin keskustassa. Hallituksen sotilaat olivat majoittuneet moskeijan alueella useiden kuukausien ajaksi, mutta kapinalliset aloittivat operaation heidän karkottamisekseen moskeijasta.
Kumpikin osapuoli syyttää toistaan moskeijalle aiheutetuista vahingoista ja siitä, että osa siitä syttyi tuleen tuhoten arvokkaita esineitä ja rakennusosia menneiltä vuosisadoilta.

Moskeija tunnetaan Syyriassa nimellä Jami Kabir, Suuri Moskeija, jonka rakennukset on rakennettu väljän sisäpihan ympärille Aleppon vanhan tornin viereen.
Kapinalliset valvoivat yhtä sisäänkäyntiä, armeijan sotilaat toista, eikä ole selvää, miten tulipalo sai alkunsa, joka vaurioitti moskeijan arvokasta sisustaa ja vihreän- ja kullan-värisiä mattoja, joilla rukoilijat polvistuivat Allahia palvoessaan.
Kapinalliset ovat monenkirjavaa joukkoa, joilla ei kaikilla liene yhtäläistä kunnioitusta islamin pyhiä rakennuksia ja muinaisjäänteitä kohtaan. He syyttävät hallituksen joukkoja juopottelusta osoittaen kuvissaan yhtä tyhjää pulloa moskeijan lattialla väittäen sen sisältäneen alkoholia.
Presidentti Assad antoi käskyn komitean perustamiseksi, jonka vastuulla on moskeijan korjaaminen vuoden 2013 aikana.
Moskeija vaurioitui pahoin 1830 maanjäristyksessä, ja korjattiin 20 vuodessa ennen Aleppoin valitsemista ”islamin kulttuurin pääkaupungiksi” v. 2006.
Siviilit jatkavat pakenemista Syyriasta, heitä on jäänyt rajoille ainakin 10 000 odottaen pääsyä Turkkiin tai Jordaniaan. Myös Israel varautuu pakolaistulvaan Syyriasta, ellei taisteluja saada pian lopetettua. YK:n välittäjä Brahimi pyrkii samaan aselevon Mekkan pyhiinvaelluskaudeksi. http://www.timesofisrael.com/historic-13th-century-mosque-damaged-in-aleppo-fighting/

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi salaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Ammanissa viime viikon torstaina. Lähteen mukaan kuningas Abdullah II osallistui osan aikaa keskusteluihin. Keskusteluissa keskityttiin täysin keskeytyneisiin rauhan-keskusteluihin ja Abbasin esitykseen YK:ssa USA:n presidentin vaalien jälkeen marraskuussa Palestiinan valtion hyväksymiseksi ”kuunteluoppilaaksi” YK:ssa ilman valtion ominaisuuksia.
Sekä USA että Israel ovat ilmaisseet vastustavansa Anbbasin aloitetta sanoen sen vahingoittavan mahdollisuuksia koskaan jatkaa rauhanprosessia.
Abbas yritti saada YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymisen aloitteelleen, mutta peräytyi siitä USA:n vastustukseen ja ilmoitukseen, että se voi vaikuttaa USA:n tuen jatkumiseen.

UUTISLÄHDE ei kerro tarkemmin, mitä päätöksiä tai sopimuksia jos mitään neuvotteluissa Barakin ja Abbasin välillä tehtiin, eikä siitäkään, oliko Barakilla Netanyahun valtuutus mukanaan. Tämän kaltaiset neuvottelut kuuluisivat ulkoministeriölle ei puolustusministerille, joka toistuvasti toimii omavaltaisesti potkien aisansa yli kuin vikuri hevonen.

5. UUTISOTSIKOITA
-          AL AHRAM raportoi tänään tiistaina, että Egyptin turvallisuusjoukot tekivät ratsian egyptiläisen miehen kotiin takavarikoiden sieltä ammuksia. räjähteitä, kartan  presidentti Mursin viime tiistaina Aleksandriaan tekemän matkan reitistä, sekä tietoliikenne- ja salakuuntelu-varusteita. Miestä syytetään Mursin teloitus-suunnitelmista, joiden motiivista ei tiedetä. Muslimiveljeskunta yhdessä Salafistien kanssa voitti enemmistön parlamentissa, mutta virheen johdosta vaalit joudutaan uusimaan. Presidentti Mursi on ensimmäisen sadan päivän aikana jatkanut Mubarakin aikana harjoitettua brutaalia hallintomallia toisin ajattelijoiden pidätyksineen, kidutuksineen ja valeoikeudenistuntoineen. Kairossa sijaitseva Nadim-keskus, joka avustaa kidutuksen uhreja, raportoi, että Mursin hallituksen aikana on surmattu 34 ihmistä, 88 ihmistä on kidutettu kuulustelujen aikana, ja 7 naista raiskattu poliisien toimesta Mursin ensimmäisen 100:n päivän aikana. El-Nadim keskuksen johtaja tri Magda Adly sanoo, että poliisin toimissa on havaittava selvää kosto-tendenssiä, eikä muutosta parempaan ole nähtävissä. Tämä varmaan hivelee Obaman korvia, joka ylpeilee siitä, miten hän kaatoi monen arabimaan johtajat pyrkiessään edistämään demokratiaa, mutta saaden tilalle islamin diktatuurin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160952#.UH0P-WJHT-k
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton otti joko vapaaehtoisesti tai hänet pakotettiin ottamaan vastuun viime kuussa Benghazin konsulaatin murhenäytelmään, jossa USA:n lähettiläs Chris Stevens lynkattiin väkijoukon toimesta ja kolme muuta USA:n virkailijaa sai surmansa. Stevens neuvotteli aseiden hankkimiseksi Libyasta Syyrian kapinallisille ilmeisesti USA:n hallituksen laskuun. Presidentti Obama on joutunut kasvavan kritiikin kohteeksi tökerösti hoidetun turvallisuuden takaamiseksi konsulaatin virkailijoille ja siitä, että hän pyrkii peittelemään tehtyjä ilmiselviä virheitä. Clinton uhrautuu Obaman vaalitaistelun pelastamiseksi. Obama ja Romney kohtaavat tänään toisessa sanallisessa mittelössä, jossa ulkopolitiikka lienee keskeisenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160949#.UH0UnWJHT-k
-          Toistaiseksi tuntemattomat tuholaiset olivat tiistaiaamuna käyneet töhrimässä entisen puolustusministeri ja kansallissankarin Moshe Dayanin hautakiven Nahalalissa Galileassa. Vandaalit olivat käyttäneet verenpunaista maalia ja mustaa tushia mustasta kivestä valmistetun hautamuistomerkin häpäisemiseksi töhertäen sanat: ”Epäonnistunut ministeri – kaatuneitten puolesta.” Epäonnistuminen, hepreaksi hamechdal, sanaa käytetään Golda Meirin johtaman hallituksen kyvyttömyydestä lukea oikein saamiaan tiedustelutietoja ja Egyptin armeijan liikkeiden antamia vihjeitä sodan alkamisesta Jom Kippurin iltapäivällä kuudes lokakuuta 1973. Yllätyshyökkäys mursi IDF:n Suezin kanavan varteen rakentamat puolustusasemat miesten pääosan ollessa lomalla, mikä sai hallituksen ja puolustusministerin romahtamispisteeseen. Dayan sanoi silloin, että hän pelkää kolmannen Temppelin olevan kuoleman-vaarassa. Sota surmasi 2 500 israelilaista sotilasta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160956#.UH0WhGJHT-k
-          Terrorismi lähellä palestiinalaisalueita olevilla Israelin maanteillä on noussut hälyttävästi viime päivien aikana. Aseina on käytetty kiviä ja polttopulloja, joilla pyritään saamaan autot pois tietä tai muuten pysähtymään joutuakseen väkijoukon musertamiksi. Talmonin lähellä Binyaminin alueella autoilija hädin tuskin pääsi pakoon, mutta auto kärsi pahoja vaurioita. Useita kivityksiä raportoitiin myös Juudean alueella. Bussia kivitettiin Efratin sisäänkäynnin lähellä. Beit Anoun risteyksen lähellä Kiryat Arbassa kivitettiin israelilaisia busseja. Eilen kivitettiin bussia tiellä no 60 lähellä El Aroubia, bussi kärsi pahoja vaurioita, mutta fyysisiä vammoja ei aiheutunut. Hysteria oli varmaan melkoinen bussin sisällä kivien lennellessä ikkunoista sisään. IDF pyrkii etsimään pahimmat kivittäjät, mutta he pakenevat omiin kyliinsä ja kaupunkeihinsa, joissa asukkaat suojelevat heitä: ”Kukaan ei tiedä mitään.”  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160936#.UH0ZYmJHT-k
-          Israelin Knesset hajotti itsensä aamun tunteina, mikä lopullisesti tarkoittaa todellisen vaalitaistelun alkamista tällä kertaa. Pääministeri uskoo voittoonsa, vaikka hänellä on useita vastustajia maassa, jotka eivät kaihda käyttää epäreiluja keinoa hänen kaatamisekseen. Varsinkin myönnytyspolitiikan kannattajat, joista Ehud Barak on yksi, haluavat syrjäyttää hänet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160940#.UH0ceWJHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021