KESKIVIIKKO 17.10.12


KESKIVIIKKO 17.10.12

1. USA:N presidentinvaalien republikaanien varapresidentin virkaa hakeva Paul Rayan tuli sanoneeksi väittelytilaisuudessa varapresidentti Joe Bidenin kanssa, että Iranilla on tarpeeksi rikastettua uraania viittä ydinpommia varten, eli ne voidaan saada valmiiksi muutamassa kuukaudessa sen jälkeen, kun ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei on antanut käskyn siitä. Asiaa ei käsitelty pitemmälle Bidenin pyrkiessä vain sekoittamaan asiallista keskustelua teatraalisilla eleillään ja välihuudoillaan. 90 minuuttia kestävän tilaisuuden aikana Biden teki 82 keskeytystä ja häiritsevää välihuutoa, ivallisia hymyjä ja päänpudistuksia.

DEBKAFILE kertoo aamun artikkelissaan, että Iran on saanut siirrettyä kaikki nopeimmat IR-2 ja IR-4 sentrifugit Fordon maanalaisiin halleihin, jossa ne ovat periaatteellisessa turvassa ulkopuolisilta tuhoamisyrityksiltä. DF kertoo edelleen, että Iran on muuntamassa Fordon sentrifugeja siten, että uraanin rikastamista voidaan jatkaa niissä 60 %:n tasoon saakka, josta on enää paljon lyhyempi aika jatkaa pommin tarvitsemaan 90 %:n tasoon. Sentrifugien muuntamisen uskotaan DF:n mukaan olevan käyttökunnossa vuoden vaihteessa, ennen tai jälkeen, jonka jälkeen rikastustoiminta 60 %:n tasoon kestänee muutaman kuukauden.
Tämä tarkoittanee sitä, että Iran vastaa EU:n äskettäin asettamiin kovennettuihin sanktioihin, jotka kohdistuvat pääasiassa Iranin keskuspankin valuutanvaihtoon ja -siirtoon, ja kaasutoimitusten kieltämiseen Iranista EU-maihin, nopeuttamalla uraanin rikastustoimia.
Monet eurooppalaiset ja iranilaiset yhtiöt joutuvat lopettamaan tuottoiset liiketoimensa Iranin öljy- ja kaasutoimitusten yhteydessä tai niiden tilit jäädytetään Euroopassa.

IRANIN johtajat kutsuvat uusia kovennettuja sanktioita epäinhimillisiksi, joita ne ovatkin, sillä ne tulevat vaikuttamaan ennen muuta tavallisten kansalaisten elämään, joka on ollut ahdistettuna jo ennen tätäkin toimeentulomahdollisuuksien vähetessä. Sanktioitten päämääränä on pyrkiä vaikuttamaan kansaan, että se alkaisi pontevammin vaatia muutoksia hallituksensa politiikkaan ja luopua vastarinnasta koko maailmaa vastaan. http://www.debka.com/article/22444/All-of-Iran’s-advanced-enrichment-centrifuges-now-removed-to-Fordo-

2. IRANIN armeijan korkea edustaja kertoi tiistaina medialle, että ”Iran on lähettänyt useita miehittämättömiä tiedustelukoneita Israelin taivaalle, joita se ei ilmeisesti ole havainnut”. Lauantaiaamuna kuudes lokakuuta Negevin ylle tunkeutunut iranilaista valmistetta oleva tiedustelukone oli ilmeinen varoitus Israelille, että Iran tulee tavalla tai toisella iskemään Dimonan ydintutkimusreaktoriin, jos Iraniin hyökätään. Israelin pääministeri Netanyahu on toistuvasti vaatinut Iranin uraanin rikastustoimien lopettamista alle 20 %:n tasoon, ja vaatinut sotilaallisten toimien käyttämistä, koska näyttää, etteivät kovennetut sanktiotkaan saa Iranin kovaksikeitettyjä ääri-islamilaista suuntaa edustavia johtajia tulemaan järkiinsä aloittaakseen avoimet neuvottelut länsivaltojen kanssa.

IRANILAINEN armeijan edustaja väitti, että vuoden 2006 Libanonin kakkossodan jälkeen miehittämättömät iranilaiset tiedustelukoneet ovat tehneet kymmeniä lentoja Israelin ylle.
Iranin ulkoministeriön edustaja Rahmin Mehmanparast kertoi lehtimiehille tiistaina: ”Periaatteessa sodan mahdollisuus kasvaa, jos maalla ei ole tarvittavia resursseja puolustautuakseen, mutta se pienenee, kun maan sotilaallinen voima kasvaa.”
Iranin parlamentin jäsen Abbas Ali Mansouri totesi, että tiedustelukoneen lento Israelin ilmatilaan osoitti Iranin liittolaisen Hizbullahin kasvanutta kykyä taistelutantereella.
”On elintärkeää, että Hizbullah pystyy keräämään tietoja Israelin sisällä”.

ISRAELIN armeijan edustaja vähättelee Iranin edustajien väitteitä ja sanoo perättömiksi tietoja, että Hizbullah olisi pystynyt lähettämään useita vakoilukoneita Israelin taivaalle. Hän totesi, että koneen lento havaittiin meren yllä ja sen lentoa seurattiin kaiken aikaa. Se havaittiin vaarattomaksi ja sen annettiin lentää asumattomalle alueelle, jossa se pudotettiin alas. Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor kutsui Iranin presidentti Ahmadinejadia, Syyrian presidentti Assadia ja Hizbullahin pääsihteeriä Nasrallahia ”terrorin trioksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160981#.UH5E-mJHT-k

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu varoitti Syyriaa, ettei Israel arkaile turvautua sotilaallisiin toimiin Syyriassa, jos se havaitsee massatuhoaseiden joutumisesta Hizbullahin
tai muiden terrorijärjestöjen kuten Jihad Islami tai al-Qaida käsiin. Hizbullahiolle on arvioiden mukaan  50 000 eritasoista rakettia ja ohjusta, joista muutamat ovat pitkänmatkan, tarkasti maaliinsa osuvia Scud-D ja vastaavia ohjuksia, joita se on saanut Iranin toimituksina Syyrian kautta. Osa näistä oli varastoitu Syyrian puolelle, mutta Syyrian sisällissodan uhatessa niitä Hizbullah siirsi niitä Bekaan laaksoon Libanonin puolelle, jossa Hizbullahilla on linnoitettuja tukiasemia. Sapattiaamuna Israelin taivaalla havaittu kone lähettiin lentoon Libanonista.

”Israel harkitsee sotilaallista operaatiota, jos se havaitsee, että massatuhoaseita joutuu terrorijärjestöjen käsiin”, Netanyahu selitti EU-maitten Israelin lähettiläille järjestetyssä tilaisuudessa tiistai-iltana Jerusalemissa. Hän selitti, että Hizbullah osallistuu aktiivisesti Syyrian presidentti Bashar Assadin armeijan rinnalla maansa kansalaisten murhaamiseen. Hän lisäsi, että ilman Iranin avustusta Assadin hallitus ei olisi selvinnyt tähän saakka. Iranin vallankumouskaartin sotilaita ja upseereita toimii Syyriassa Assadin joukkojen tiedustelu- ja tietoliikennetehtävissä ja neuvonantajina, mutta vähän aktiivisesti taisteluihin osallistuen.

SYYRIAN hallitus myönsi, että sillä on massatuhoaseita ja että se käyttää niitä, jos maata vastaan hyökätään, mutta ei syyrialaisia kapinallisia vastaan. Syyria väittää, että kapinallisten joukossa on runsaasti ulkomaisia pyssymiehiä Libyasta ja Persianlahden maista, jotka avustavat taloudellisesti kapinallisia ja toimittavat heille aseita. Tämä voi jossain vaiheessa antaa Assadille verukkeen turvautua massatuhoaseisiinsa heitä vastaan.
Raportin mukaan Assadin armeija siirsi tehokkaan ohjuspatteriston al-Masnan rajanylitys-paikan läheisyyteen Turkin rajan tuntumassa. Paikka on tärkeä armeijan huoltoyhteyksien vuoksi, minkä kapinalliset pyrkivät tukkimaan. USA:n puolustusministeri Leon Panetta totesi äskettäin, että Syyria on siirtänyt joitain massatuhoaseitaan, mutta että niiden keskusvarastot ovat turvallisesti armeijan valvonnassa.
Ranskan presidentti Francois Hollande varoitti, että jos Assad käyttää massatuhoaseitaan, se antaa länsimaille tarvittavan näytön sotilaalliseen väliintuloon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160998#.UH5KqmJHT-k

4. GAZAN terroristit ampuivat tiistai-iltana ainakin 7 rakettia Sderotin kaupunkiin ja sen  ympäristöön. Kol Israel kertoi lähetyksessään, että yksi raketeista räjähti lastentarhan lähellä. Kukaan ei haavoittunut iskussa, mutta rakennukset kärsivät tuntuvia vaurioita. Muut seitsemästä raketista putosivat vaarattomasti kauemmas asutuksista eivätkä aiheuttaneet vahinkoa rakennuksille tai ihmisille. Niiden psykologinen vaikutus on kuitenkin ilmeinen, joka voi kestää loppuiän ajan ja aiheuttaa varsinkin lapsille pelkotiloja ja kauhu-unia, vuoteen-kastelua ja tarkkaavaisuuden heikkenemistä koulussa.

KOL ISRAEL tietojen mukaan IDF:n sotilaat vastasivat rakettituleen omilla aseillaan ja kertovat osumista, vaikka haavoittuneista tai kuolleista ei ole raportoitu.
Hamas on pyrkinyt estämään varsinkin Jihad Islamin ja al-Qaidan ryhmien suorittamia raketti-iskuja Israelin puolelle peläten iDF:n rajuja vastatoimia.
Egyptin presidentti Mursi antoi alkuviikosta käskyn Gazan terrorijärjestöille lopettaa rakettien ampuminen Israelin puolelle, mutta sillä ei näytä olevan vaikutusta. Kansan vastarinta-komiteat (PRC) Gazassa ilmoitti sunnuntaina jatkavansa iskujaan kiellosta huolimatta.
Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh harkitsee Hamasin vaikutusvaltaisen ulkoministeriön johtajan paikan hakemista Khaled Mashaalin ilmoittaessa erostaan, ja nimitti Hamasille varapääministerin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161001#.UH5REGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Satakunta palestiinalaista Bei Ur a-Tachta arabikylästä sulki Jerusalemiin johtavan tien no 443 Lodista ja sen läheiseltä alueelta. IDF lähetti vahvistettuja joukko-osastojaan Beit Horon lähettyville, jonne mielenosoittajat olivat kokoontuneet. He sanoivat osoittavansa mieltään siksi, että juutalaiset siirtolaiset tuhoavat heidän oliivipuitaan, joiden sadonkorjuuaika on käsillä. Juutalaisasukkaat saivat videoitua tilanteita, joissa arabit yhdessä ulkomaisten kiihottajien kanssa katkoivat oliivipuita syyttääkseen siitä juutalaisia. Arabit väittävät, että tusinoittain oliivipuita on tuhottu juuri ennen sadonkorjuuta. INN.n artikkelin yhteydessä on linkki videoon, jossa näytetään arabien tuhotyöt oliivipuille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160959#.UH5VA2JHT-k
-          NU:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Yaacov Katz (Ketzalev) kertoi Knessetin viimeisessä istunnossa ennen sen hajottamista, että kansallismielisten edustajien luvun kaksinkertaistaminen ennustaa Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten luvun nousemista 1.5 miljoonaan asukkaaseen. Hän ennusti, että NU ja Jewish Home pystyvät yhdessä kaksinkertaistamaan kansanedustajamääränsä seitsemästä viiteen- toista. Hän arvioi, että juutalaisasukkaitten määrä Juudeassa, Samariassa, Jerusalemin itäosissa ja sen liepeillä nousee nykyisestä n. 660 000:sta puoleentoista miljoonaan. Hän myös lupasi, että kun tämä NU:n ja Jewish Home liittoutuma on keskeisenä vaikuttajana tulevassa hallituksessa, juutalaisia ei enää karkoteta kodeistaan 1967 sodassa vapautetuilta Juudean ja Samarian alueilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160960#.UH5W6mJHT-k
-          Pääministeri Netanyahu aikoo hyväksyä osan korkeimman oikeuden entisen tuomarin Edmond Levyn johtaman komitean laatimasta raportista, jonka mukaan Juudean ja Samaria eivät ole miehitettyjä alueita, koska ne kuuluvat juutalaisille luvattuun kotimaahan, eikä juutalaisten rakentaminen siellä ole laitonta – edellyttäen että asianmukaiset rakennusluvat on hankittu. Yisrael Katz Likudista sanoo, että Israelin tulee pitää kiinni oikeuksistaan, vaikka se ei olisikaan kaikkien mieleen. Israelin pahimpana ongelmana yhtenäisen mielipiderintaman muodostamiseksi oikeuksiensa vaatimisessa on ollut määrätyn kansanosan vastustus ja toimiminen yhdessä ulkomaisten painostusryhmien kanssa antaen niille tietoja ja tukea. Pääministeri asetti hallituksen komitean, joka käsittelee rakennusluvat Juudean ja Samarian alueilla, eikä Ehud Barak yksin, kuten tähän saakka. Barakin allekirjoitus kuitenkin tarvitaan, mikä on tehokas jarru asioitten joustavalle etenemiselle. Kadima-puolue on liittoutunut vasemmiston kanssa tällaisissa kysymyksissä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161004#.UH5ew2JHT-k. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=288162
-          Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor aikoo pyytää, että YK estäisi ruotsalaisen laivan Estelle matkan kohti Gazan rannikkoa voidakseen välttää Mavi Marmaran kaltaisen tarpeettoman välikohtauksen toistumisen, jossa IDF:n merisotilaat joutuivat turvautumaan tuliaseisiinsa surmaten 9 Turkin kansalaista. Estelle aluksella on 17 aktivistia Ruotsista, Norjasta, Kanadasta, USA:sta ja Israelista. Suomen nimi mainitaan aluksen matkan yhteydessä, mitä artikkelissa ei selitetä tarkemmin. Prosor vakuuttaa YK:lle, ettei Gazasta puutu mitään siviilitarvikkeita, joita sinne voidaan kuljettaa vapaasti Israelista ja Egyptistä. Aluksen oikea kohde olisi Syyria, jossa asukkaat todella kärsivät sisällissodan jaloissa, kuten Prosor selitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161007#.UH5ho2JHT-k
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka ennen New Yorkin matkaansa vakuutti eroavansa heti palattuaan matkaltaan ilman näkyviä toimenpiteitä, selittää Obamalle lähettämässään kirjeessä, että PLO:n nimissä YK:lle tekemä esitys Palestiinan hyväksymiseksi ei-valtio mandaatilla YK:n jäseneksi on osa rauhanprosessia, eikä vahingoita sitä. Hän myös kiistää Levyn raportin havainnot, etteivät Juudea ja Samaria ole miehitettyjä. Abbasin esitys osoittaa palestiinalaisten arabiluonteen mukaisen kieroutuneen tavan käsitellä yksinkertaisia asioita hakien aina jonkinlaista pakoteitä tai kiertotietä selkeän suunnan asemesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=288058
-          Israelin Knessetin vaalien lähestyessä julkisuudessa keskustellaan kiivaasti eri rikoksista tuomittujen ja tuomionsa kärsineiden tai oikeuskäsittelyä odottavien epäiltyjen oikeutta asettua uudelleen ehdokkaaksi vaaleissa. Näkyvin näistä lienee Ehud Olmert, jota Kadima tai uusi perustettava megapuolue havittelee listoilleen ja peräti puheenjohtajaksi ja pääministeriehdokkaaksi. Shasin entinen johtaja Ariyeh Deri on toinen, ja hänen jälkeensä liuta muita. Israel Beitenun puheenjohtajan Avigdor Libermanin syytös odottaa oikeuskansleri Weinsteinin päätöstä. Libermanin syyttäminen, mikä pakottaisi hänet pois vaaleista, järkyttäisi pahoin puoluekenttää Israelissa, sillä puolue on ollut uskollinen hallituspuolue. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=288149


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021