TORSTAI 19.07.12


TORSTAI 19.07.12

1. EILAN 18.heinäkuuta AIR Bulgarian lento no 392 laskeutui Bulgariassa Burgasin lentokentälle 16.45 aikaan tuoden israelilaisia lomanviettäjiä maahan. Matkustajat kulkivat passitarkastuksen läpi, saivat laukkunsa ja heidät ohjattiin paikoitusalueella odottavaan kolmeen turistibussiin Mustanmeren rannalla sijaitsevaan hotelliin kuljetusta varten. Eräs matkustajista sanoi asettaneensa laukkunsa bussin tavarasäiliöön, kun muutaman minuutin kuluttua bussi hajosi voimakkaan pommin räjähdyksestä, joka sytytti sen tuleen levittäen paksun mustan savutornin taivaalle. Hän kertoi matkustajien pyrkineen ulos bussista ovien ja ikkunoiden kautta pyrkien välttämään astumasta räjähdyksessä kuolleitten päälle. Räjähdys vaurioitti kahta muuta bussia. Iskun tekijällä oli ilmeisesti USA:n väärennetty ID-kortti. 

SYNTYNEEN kaaoksen, huutojen, kirkunan ja iskun alettua hälvetä, alkoi myös selvitä terrori-iskun todellisuus, sillä kukaan ei ole kiistänyt, etteikö kyse ollut terrorihyökkäyksestä.
Hyökkäyksessä kuoli 6 ihmistä bussissa tai sen lähellä, yksi kuoli pahoin haavoittuneena sairaalassa, yli 30 ihmistä haavoittui, kahdesta neljään heistä vakavasti.
Pommi oli asennettu joko bussin alle tai sen tavarasäiliöön.
Israelin median mukaan viisi kuolleista oli israelilaisia lomailijoita, valtaosa heistä ja haavoittuneista nuoria, yksi oli bulgarialainen opas ja toinen bulgarialainen bussinkuljettaja.

Bulgarian presidentti Rosen Plevneliev sanoi keskiviikkona, että Mossadin edustajat tapasivat Bulgarian turvallisuusviranomaisia kuukausi sitten, mutta etteivät he varoittaneet terrori-iskun mahdollisuudesta, raportoi Sofia News Agency.  Uutistoimiston mukaan Bulgarian viranomaiset olisivat toimineet toisin, jos heitä olisi varoitettu ennakkoon lisäten, ettei tämä tarkoita sitä, että Bulgaria olisi riskialtis turismikohde. 

PÄÄMINISTERI Netanyahu osoitti tavatessaan Unkarin presidentti Janos Aderin syytöksensä suoraan Iraniin selittäen, että Iranin pommitusyritys pystyttiin estämään Kyproksella ja aiemmin tänä vuonna Bulgariassa.
Eilen oli Buenos Airesissa massiivisen Argentiinan juutalaisten AMIA keskukseen v. 1994 tehdyn pommi-iskun 18. vuosipäivä. Siinä iskussa menehtyi 85 ihmistä ja haavoittui yli 300.
Pääministeri Netanyahu viitasi tähän terrori-iskuun, josta Argentiinan oikeus osoitti syytöksensä Iraniin, todetessaan, että Iranin terrorismi jatkaa murhaavia iskujaan siviilejä vastaan. ”Tämä on osa globaalia iranilaista terroria, ja me tulemme vastaamaan siihen rajusti”, pääministeri vakuutti.

BULGARIAN presidentti Plevneliev, ulkoministeri Nicolay Mladenov ja sisäministeri  kiirehtivät välittömästi Burgasin lentokentälle saadakseen omakohtaisen tuntuman tilanteeseen.
Israelin ja Bulgarian suhteet ovat läheiset, ja erityisesti israelilaiset nuoret suosivat Bulgarian lomakohteita. Turismi on hyvin tärkeä maissa, joissa työttömyys on korkea. 
Israelin ulkoministeriön apulaispääsihteeri Gideon Meir perusti hätäkeskuksen, josta omaiset ja muut voivat saada tietoja omaisistaan. Meir kertoi, että yön aikana Israel lähetti Bulgariaan koneita, joissa on kaksi israelilaista lääkäriä, 7 lääkinnällistä apuhenkilöä (paramedics), psykologi ja kolme ulkoministeriön virkailijaa avustamaan Israelin Bulgarian lähetystön virkailijoita, jotka menivät Burgasin kentälle avustamaan matkailijoita. Haavoittuneiden ja kuolleitten kuljetus Israelin aloitettiin tänä aamuna.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak syytti ”Irania, Hizbullahia ja Hamasia, jotka jatkavat hyökkäyksiään israelilaisia kohteita vastaan ulkomailla”. Hän kehotti israelilaisia matkustamaan edelleen ulkomaille vakuuttaen, että turvallisuusjärjestöt tekevät kaikkensa varmistaakseen heidän matkojensa turvallisuuden.
Ulkoministeri Avigdor Lieberman vakuutti puhuessaan Kyproksen ulkoministerin Erato Kozakou-Marcoullis kanssa, jonka maa toimii nykyisin EU:n kiertävän puheenjohtajan ominaisuudessa, että hyökkäyksen uhrien avustamisen ja hoitamisen ohella Israel tulee tekemään voitavansa kaikilla tasoilla, jotta syylliset saadaan vastuuseen teoistaan.
Terrorinvastaisen toimiston entinen johtaja prikaatinkenraali Nitzan Nuriel sanoi, että Hizbullahilla on agentteja maassa ja he ovat yrittäneet iskeä aiemminkin. Hän totesi, että Hizbullah on voinut käyttää ulkopuolista iskuryhmää, sillä Turkin ja Bulgarian välinen raja vuotaa eikä siellä ole todellista tarkastusta. Paikallinen muslimiväestö on voinut avustaa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=278040, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=264186
2. SYYRIASSA itsemurhapommittaja pääsi tunkeutumaan hallituksen korkeiden ministerien pitämään neuvottelutilaisuuteen surmaten pommillaan kolme avainministeriä sekä haavoittaen muita, joita kiidätettiin sairaalaan. Jos mikä, niin tämän ainakin uskoisi herättävän presidentti Bashar Assadin tajuamaan, että kapinalliset ovat päässeen pureutumaan hänen sisäpiiriinsä, ja tekemään siitä oikeat johtopäätökset, joskin vaihtoehdot ovat vähissä.

Itsemurhapommittajan uskotaan kuuluneen uskottuihin henkivartijoihin, minkä johdosta turvallisuustarkastajat olivat sivuuttaneet hänet. Isku tapahtui Damaskoksen turvallisuus-rakennuksessa, josta on näköyhteys lähellä sijaitsevaan Assadin palatsiin.
Iskussa kuolivat Syyrian puolustusministeri Daoud Rajha sekä Bashar Assadin lanko Assef Shawkat heidän osallistuessaan päivittäiseen istuntoon. Myöhemmän ilmoituksen mukaan edellinen puolustusministeri kenraali Hassan Turkmani kuoli saamiinsa haavoihin.
Sisäministeri Ibrahin al-Shaar haavoittui mutta on kohtalaisessa kunnossa, ja tiedustelujohtaja Hisham Bekgtyar leikattiin välittömästi saamiensa haavojen vuoksi.

Kapinallisten edustajat, SNC ja FSA, kiirehtivät toteamaan, että isku sattui pahoin Assadin johtokeskukseen, ja että se kiirehtii Assadin hallituksen romahtamista.
Kaksi eri ryhmää ilmoitti osallistuneensa pommi-iskuun. Pian pommi-iskun jälkeen Libanonin tiedotuskeskuksen uutisosasto raportoi, että Liwa al-Islam (Islamin prikaati) niminen ryhmä on pommi-iskun suorittaja, mutta FSA ilmoitti myös tehneensä iskun lisäten, että ”tämä on se tulivuori, josta me puhuimme ja että sen purkautuminen on vasta alullaan”.
Liwa-al-Islam edustaja vahvisti osallisuutensa, mutta väitti, ettei se ollut itsemurhapommitus.
HIZBULLAH:in pääsihteeri Hassan Nasrallah pahoitteli puheessaan Libanonin kakkossodan vuosipäivänä: ”Haluamme ilmoittaa osanottomme Syyrian johdolle, armeijalle ja kansalle, ja tuomitsemme hyökkäyksen, joka palvelee Syyrian vihollisia.”

KOFI ANNAN pyysi YK:ta siirtämään Syyriaa koskevan julkilausuman käsittelyä pommi-iskun seurausten selvittämiseksi ja siksi, että Venäjä uhkaa estää sen veto-oikeudellaan. 
ASSADIN hallitus nimitti välittömästi uuden puolustusministerin, hän on entinen armeijan komentaja kenraali Fahad Jassim Freij. Hallitus vannoi kostavansa syyllisiä ministerien murhasta ja aloitti tehostetut hyökkäykset kapinallisosastoja vastaan Damaskoksen keskustassa ja sen lähiöissä. Assad siirsi Israelin rajalla olleita joukkojaan Damaskoksen puolustamiseen. Debkafile arvioi aiemmin, että Assadin armeijan taktiikkana oli ottaa harkittu riski ja antaa kapinallisten tulla Damaskokseen, jossa heidät tuhottaisiin ylivoiman turvin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=277915

3. ISRAELIN turvallisuus- ja sotilasjohtajat seuraavat huolellisesti ja kasvavalla huolella Syyrian tapahtumia. Heidän yleinen käsityksensä on, että Assad elää nyt lainatulla ajalla, ja että hänen hallituksensa kaatuminen on vain ajan kysymys.
Israelin turvallisuusjohtajien mukaan Syyrian tilanteella on kolme kehitysmahdollisuutta.

Ensimmäiseksi Hizbullah voi siirtää Syyriassa olleita ohjuksiaan ja muita aseitaan Libanoniin. Viitteitä tästä on jo havaittu rekka-autokolonnien liikehtimisestä.
Toiseksi joko joku kapinallisryhmistä tai jopa yksityinen henkilö voi päästä Syyrian ohjusten varastoalueelle tai lentokentälle ja kemiallisten aseiden varastoihin, ja ”suorittaa yksityisen sankarillisen iskun Israelia vastaan”.
Kolmas vaihtoehto on Israelin kannalta ehkä varallisin. Jos Bashar Assad katsoo tilanteen muuttuneen toivottomaksi, hän voi haluta kuolla sankarina eikä roikkua hirsipuussa Damaskoksen keskusaukiolla. Siksi hän voi katsoa tuhoutuvansa mieluummin yhdessä Israelin kanssa, eli aloittavansa sodan Israelia vastaan kaikilla käytettävissä olevilla aseillaan, mukaan lukien kemiallisin kärjin varustetut ballistiset ohjukset. Tämä epätoivoinen teko saisi varmaan ainakin Hizbullahin ellei myös Iranin ja Hamasin Gazassa liittymään sotaan Israelia vastaan. Tämä voisi puolestaan laukaista Israelin massiiviset vastaiskut Damaskokseen.

ASSAD voi tietenkin yrittää taivuttaa Venäjän antamaan hänelle turvattu pakotie Latakian satamassa odottaviin sota-aluksiin ja turvapaikka Venäjällä, vaikka ulkoministeri Sergey Lavrov pitikin koko asiaa hupijuttuna sitä häneltä kysyttäessä.
Olkoon kehityssuunta mikä tahansa, Syyrian hajoaminen näyttäisi olevan väistämätön.
Tämä tarkoittaisi sitä, että Syyria ajautuisi sisäisiin eri ryhmien välisiin taisteluihin ja todennäköiseen hajaantumiseen etnisten ja uskonnollisten tunnusten mukaan. Sitä tulisivat kuitenkin edeltämään veriset kostotoimet Assadia tukeville ryhmille, kuten alaviitit ja kristityt. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=277984
4. UUTISOTSIKOITA
-          Debkafile raportoi, että Iranin ylin johtaja Ali Khamenei piti päivän kestävän neuvottelun lähipiirinsä kanssa tilanteesta Syyrian ja Bulgarian pommi-iskujen johdosta. Artikkelin mukaan keskustelut keskeytyivät toistuvien Syyrian puhelujen vuoksi. DF arvioi, että tarkoitus on suorittaa strateginen siirto, ei vain paikallinen taktinen isku, mikä tarkoittanee iskuja joko diplomaattisia henkilöitä tai strategisia kohteita vastaan. Hizbullah pääsihteeri Nasrallah uhkailikin Libanonin kakkossodan muistopäivänä eilen, että ”Hizbullah on päättänyt ensimmäisestä iskustaan Israelia vastaan, ja että se tulee olemaan suuri yllätys”, kuten edellisetkin sotaa edeltävät. Hizbullah on saanut uudenaikaisia ohjuksia Syyrialta, ja niihin sisältyvät maalta merelle ammuttavat risteilyohjukset, kuten C-802, jolla rampautettiin Israelin Hanit ohjusvene. DF:n artikkelissa todetaan edelleen, että Netanyahu ja Obama ovat sopineet istua hiljaa paikallaan ja katsoa, miten tilanteet kehittyy, ainakin USA:n presidentinvaaleihin saakka marraskuussa. Tämän voidaan tarkoittavan sitä, ettei Israel tee toistaiseksi mitään. http://www.debka.com/article/22192/Anti-Israel-attacks-to-mount-in-sync-with-Syrian-war-looming-strike-on-Iran, http://www.timesofisrael.com/the-rippling-effects-of-the-damascus-attack/
-          PA:n  puheenjohtaja Mahmoud Abas tapasi eilen Egyptin presidentin Mohammed Mursin kaksi päivää kestävän vierailunsa aikana. Kuin sattumalta Hamasin ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal on myös Kairossa. Mursi tavannee hänetkin tasapuolisuuden nimissä, mutta ei samaan aikaan. Kohteliaisuuksien ohella Abbas toisti vaatimuksensa Israelille keskustelujen aloittamiseksi, eikä niissä ole muuta uutta kuin vaatimus, että Israel sallii PA:n poliisille lisää aseita. Kairo on pyrkinyt välittämään Hamasin ja Fatahin sovittelussa, mutta ilman tulosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158018#.UAfLXXVHT-k
-          Satojen tuhansien juutalaisten sanotaan osallistuneen eilen tunnetun rabbin ja kansanjohtajan Yosef Shalom ben Chaya Musha Elyashivin hautajaisiin. Hän ehti seurata tämän maailmanajan tapahtumia 102 vuoden ajan. Hän syntyi Liettuassa vanhempiensa ainoana lapsena 1910, muutti Israeliin 1922 muuttaen entisen nimensä Chafetz muotoon Elyashiv. Hän asui Mea Shearimissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157991#.UAfM03VHT-k
-          Pentagonin johtajat pelkäävät, että Netanyahu voi ryhdistäytyä kesäisen seikkailunsa aiheuttamista itsesyytöksistä ja iskeä turhautuneena Syyrian asevarikkoja ja varsinkin sen kemiallisten aseitten varastoja vastaan, etteivät ne joutuisi ääri-islamin käsiin. Jotkut asiantuntijat kuten Martin Indyk varoittavat, että sellaiset iskut antaisivat Assadille oikeudellisen oikeutuksen itsepuolustuksen nimissä turvautua kemiallisten aseittensa ja ballististen ohjustensa käyttöön.





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019