TIISTAI 17.07.12


TIISTAI 17.07.12

1. USA:N ulkoministeri Hillary Clintonilla oli kiireinen päivä eilen tavatessaan koko Israelin johtajiston, alkaen presidentti Shimon Peresistä - joka ei malttanut pidätellä vanhanpojan viettejään vaan syleili ja pussaili Hillarya aina, kun siihen oli tilaisuutta, eikä Hillary näyttänyt paheksuvan sitä - ja jatkaen pääministeri Benyamin Netanyahuun, jonka kanssa hänellä oli puolen tunnin yksityis-keskustelu ja sen jälkeen Netanyahun tarjoama illallinen, johon Netanyahu oli kutsunut mukaan Ehud Barakin, Moshe Yaalonin ja Avigdor Liebermanin, mutta ei Kadiman apulaispääministeri Shaul Mofazia, mikä kertonee lämpöisten suhteitten viilenemisestä. Mofaz jopa vihjailee ilmoittavansa tänään erostaan hallituksesta.
Eräässä välissä Clinton tapasi hotellissaan vielä PA:n pääministeri Salaam Fayadin, mutta siitä keskustelusta ei media ole kertonut tarkempia tietoja. PA:n edustaja kertoi, että Fayad pyysi USA:lta lisää aseita sekä palestiinalaisvankien vapauttamista Israelin vankiloista. Hän ei osannut kertoa, miten Hillary vastasi tähän, mutta lisäsi, ettei hänellä ollut uusia ideoita.

IRANIN tilanne oli tietojen mukaan Clintonin tärkein puheenaihe Israelin johtajien kanssa, vaikka täällä odotettiin ennen kaikkea hänen analyysiaan Egyptin presidentti Mursista.
Eipä Hillarylla tainnut olla paljon ainakaan mediassa mainittavaa hänestä, vaikka vastaanotto kokonaisuudessaan ei Egyptissä ollut sellainen, mihin totuttiin Mubarakin aikana. Hillaryn saattuetta pommitettiin kanamunin ja tomaatein ja toivotettiin ikuista poistumista Egyptistä.
Sen sijaan Hillary pyrki vakuuttamaan Netanyahulle, että Abbas ja Fayad ovat parhaat neuvottelukumppanit, mitä PA on pystynyt tuottamaan, eikä seuraajista ole tietoa. Siksi Israelin tulisi käyttää kaikki tarmonsa tilaisuuden käyttämiseksi, hän kehotti pääministeriä.

IRANISTA Hillary Clinton sanoi, että länsimaat tulevat käyttämään kahta rinnakkaista strategiaa Iranin taivuttamiseksi luopumaan ydinsuunnitelmansa toteuttamisesta, mikä selväkielelle käännettynä tarkoittaa sitä, että kovenevien sanktioitten rinnalla pidetään esillä sotilaallisen väliintulon mahdollisuutta, jota USA myös valmistelee vahvistaen joukkojaan ja merikalustoaan Persianlahden alueella.
CLINTON oli kovin lyhytsanainen Syyriasta, ja hyvä niin, koska Israel on pitänyt hyvin matalaa profiilia pohjoisen naapurinsa tilanteesta, ettei sitä sekoitettaisi Assadin keittämään noidankattilaan. Assadin keitos voi tietenkin kiehua yli, mutta se on toinen asia.
Sen sijaan Clinton kehotti Israelia selvittämään välinsä Turkin kanssa, koska tulehtuneet välit haittaavat muitten - kuten Syyrian - asioitten selvittelemistä alueella, heikentävät Israelin strategista asemaa ja eristävät sitä entistä enemmän muusta maailmasta.

HILLARYN vierailua Israelissa värittivät mielenosoittajat suurine plakaatteineen, joissa vaadittiin Jonathan Pollardin vapauttamista yli 27 vuotta kestäneestä vankeudestaan. Hillaryn vastaus – joka lienee myös Obaman kanta - oli mitäänsanomattoman pyöreä, jossa hän vain toisti yleistä tietoa, että hänet tuomittiin vakoilusta USA:ta vastaan, ja ettei hän odota Pollardin näkevän aurinkoa vielä pitkään aikaan.

PRESIDENTTI Peresin tapaamisen yhteydessä Hillary Clinton totesi Irania tarkoittaen, että ystävien, kuten USA ja Israel, tulee toimia yhteisymmärryksessä, mikä voitaneen ymmärtää varovaisena kehotuksena haudata lopullisesti haaveet yksipuolisista toimista Iranin suhteen. Netanyahu ja Clinton vakuuttivat medialle, että näin tulee tapahtumaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277727

2. IRANIN virkailijat vakuuttavat, että Iran pystyy halutessaan sulkemaan kaiken liikenteen Hormuzansalmen kautta Persianlahdella, mutta että päätöksen siitä tekee Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei, eikä hän ole vielä antanut käskyä siihen.
USA:n sotilasjohto valmistautuu pahimman varalle vahvistaen asemiaan Persianlahdella ja sitä ympäröivissä maissa. Merivoimat tuovat lahdelle uuden lentokoneitten emälaivan suunniteltua aiemmin jännityksen noustessa.
Toiseksi USA rakentaa uuden radar-ohjustentorjunta-aseman Qatariin salaiseen tukikohtaan, kuten the Wall Street Journal raportoi maanantaina. Tutka-asema liittynee USA:n maailmanlaajuiseen tutka-asema verkostoon, jonka tarkoituksena on suojella USA:n, Israelin ja Euroopan maita niitä vastaan tehtyjä ohjushyökkäyksiä vastaan.
Qatarin tutka-asema tulee sisältämään kaksi X-band tutkaa, jotka USA asensi Turkkiin ja Negeviin Israelissa. Niiden uskotaan olevan yhteydessä USA:n ohjusten torjuntapatteristoihin. Nämä kolme X-band tutka-asemaa muodostavat yhteisen linkin, ”sirpinkaaren”, jos niin halutaan, jonka tehtävänä on havainnoida Iranin hyökkäysaikeissa tekemät ohjustensa laukaukset ja eliminoida ne tarvittaessa ballistisessa lentovaiheessa. 

LOS ANGELES TIMES raportoi, että USA lähettää persianlahdelle pieniä miehittämättömiä sukellusveneitä (drones), joiden ohjuksilla pystytään tuhoamaan vedenpinnan alle asennetut merimiinat. Toiseksi USA lähettää merimiinojen tuhoamiseen erikoistuneen aluksen alueelle siellä olevien tueksi. USA lähetti Persianlahdelle viime kuussa neljä miinanraivausalusta viidennen laivastonsa vahvistamiseksi varmistamaan häiriöttömän laivaliikenteen Hormuzansalmella, jonka kautta kulkee 40 % maailman raakaöljyn merikuljetuksista.
Jännitys Persianlahdella kasvaa sitä mukaa, kun Iranin korkein johto uudistaa kiivaita uhkauksiaan tuhota muutamassa minuutissa kaikki USA:n tukikohdat alueella. USA on pidätellyt omia uhkauksiaan, mutta vahvistanut voimaansa kaikessa hiljaisuudessa. USA:n taktiikkana lienee odottaa Iranin ensimmäistä siirtoa, mikä päästäisi helvetin valloilleen. USA:n vastaiskut tullevat rajuina ja täydellä voimalla ennalta määriteltyihin kohteisiin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=277737

3. YAACOV KATZ tarkastelee JP:n artikkelissaan potentiaalisia iskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan pyrkien hahmottamaan, mikä voisi olla IDF:n aikataulu, ”timeframe”, sopivasta hyökkäysajankohdasta huomioiden Iranin ydinaseen valmistustiedot, USA:n presidentinvaalit ja USA:n ja Israelin suunnittelemat laajimmat koskaan näillä kulmilla pidettävät ohjusten torjuntaan keskittyvät harjoitukset lokakuussa. Katz arvioi, että USA tuo silloin Israeliin viimeistä huutoa olevan ohjustentorjunta kalustonsa sekä Välimerellä seilaavan Aegis ohjustentorjunta-aluksensa, joka ankkuroi Israelin aluevesille.
Katz arvioi, että jos Israel iskee Iranin ydinlaitoksiin niihin aikoihin, Hizbullahin, Hamasin, Syyrian ja Iranin uhkaamat 200 000 rakettia ja ohjusta, eli 1000 päivässä, ei olisi ehkä niinkään mahdoton Israelin kotirintaman kestettäväksi.

IDF:n aikataulu on ehkä tarkoituksellisen epämääräinen ja avoin. Monet aiemmat sekä IDF:n että Shin Betin ja Mossadin entiset komentajat ovat arvioineet Iranin ydinaseen valmistuvan muutaman vuoden, ei kuukauden tai viikon, kuluessa. Puolustusministeri Ehud Barak heitti oman arvionsa tammikuussa todeten, että Iranin ydinase on siitetty ja raskaus kestää 9 kuukautta. Hän on tosin myöhemmin väljentänyt arviotaan, ettei siihen mene useita vuosia.
USA:n puolustusministeri Leon Panetta arvioi Israelin voivan iskeä huhtikuun ja kesäkuun välissä. Tämä aikataulu osoittautui vääräksi, iskua odotellaan edelleen.
Katz arvioi alueen sääkarttaa tutkiessaan, että taivas pysyy pilvettömänä alueella vielä syyskuun ja lokakuun aikana, mikä on edellytys parhaan näkyvyyden säilyttämiseksi.
Presidentti Obama ei uskaltane komentaa joukkojaan tositoimiin ennen vaaleja, koska hänen tulee varoa pelaamasta yli korttiensa arvon. Toiseksi jos hän pääsee toiselle kaudelle, hänellä on vapaammat kädet toimia. Tosin hän on eri yhteyksissä vihjaillut, että tämä vapaampi toimiminen tarkoittaa entistä väljempää diplomaattista suhteutumista islamiin ja Venäjään.
Katz heittää arvionsa, että varma tieto Iranin lähestymisestä immuniteettikynnystä aiheuttaa tilanteen, jossa enempää Obama kuin Romneykaan eivät voi pidätellä IAF:n iskuja.

ISRAELIN musta kortti voi olla toive Mitt Romneyn vaalivoitosta, mikä toisi Israelille myönteisesti suhtautuvan presidentin maailman johtavan valtion ohjaksiin. Yhä useampi merkittävä amerikkalainen entinen tai nykyinen johtava yksilö on todennut, että Obama vihaa juutalaisia ja Israelia, joskin lisäten, että hän vihaa myös Amerikkaa nykymuodossaan. Obaman suunnitelmissa - joko omissaan tai hänen valvojiensa toimesta laadittujen - koko maailma muotoillaan uudelleen keskusjohtoiseksi hyvinvointi-imperiumiksi, jossa jokaisen yksilön hyvinvointi kehdosta hautaan on suojeltu mutta myös tarkoin valvottu, ja jossa vaaralliset toisinajattelevat ja yhteisölle tarpeettomat, tuottamattomat yksilöt eliminoidaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=277730

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton lensi Israelista 24 tuntia kestäneen vierailunsa jälkeen ”kadottaen Lähi Idän rauhanprosessin laukkunsa”, kuten INN:n artikkelissa todetaan. Tämä voi olla samalla Hillaryn viimeinen vierailu nykyisessä kapasiteetissaan, sillä hän on päättänyt lyödä työrukkaset naulaan ja keskittyä kirjoittamaan muistelmateostaan, jolle voi etukäteen ennustaa laajaa menestystä. Hillary Clinton voi kuitenkin Obaman tavoin tunnustaa, että Lähi Idän rauhan solmiminen on hänen pahin epäonnistumisensa, mutta hän on hyvässä seurassa, samaa yritti kaksi edellistä presidenttiä ilman tulosta. Tzvi Ben Gedalyahu toteaakin artikkelissaan, että PA:n johtavien henkilöitten - kuten Hanan Ashrawin - kiivaista hyökkäyksistä presidentti Obaman ja Israelin politiikan täydellisestä epäonnistumisesta huolimatta palestiinalaiset eivät ole ollenkaan innostuneet arabikevään leppeistä tuulista – jotka ovatkin osoittautuneet syksyn viimoiksi - , sillä heidän olosuhteensa ovat paljon paremmat kuin minkään arabimaan. He nauttivat Israelin tuomasta turvallisuudesta ja yhteiskunnallisesta järjestyksestä, joita voidellaan EU-maitten keskinkertaista runsaammin avustuksin ilman kirjanpitoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157929#.UAUXUXVHT-k
-          Kansainvälinen Olympiakomitea IOC tunnustaa, että sen muslimijäsenet estivät Israelin vaatiman minuutin kestävän hiljaisuuden avajaisseremonioiden aikana Mynchenin olympialaisten aikana v. 1972 murhatun 11 israelilaisen urheilijan muistoksi. Olympiakomiteassa on 46 muslimi- ja arabijäsentä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157926#.UAUa53VHT-k
-          USA:n merivoimien avustusalus  Persianlahdella antoi useita varoituksia sitä lähestyvälle 30 jalan urheilu- tai kalastusalukselle avaten lopulta tulen sitä kohti surmaten yhden ja haavoittaen kolmea muuta. Alus oli 16 km:n päässä Dubain Jebel Ali satamasta. UAE:n uutistoimisto WAM raportoi, että aluksen miehistä oli intialaisia kalastajia. Alus havaittiin ensiksi 1.1 km:n päässä USNS Rappahannock aluksesta, jolloin annettiin ensimmäinen varoitus, mutta alus jatkoi matkaansa useista seuraavista varoituksista ja –laukauksista huolimatta. USA antoi selkeät ohjeet tällaisia tilanteita varten, sillä lokakuussa 2000 hävittäjä Cole joutui terrorismin uhriksi pienen kumiveneen ajettua aluksen kylkeen räjäyttäen samalla räjähteensä, jotka repivät 40 jalan aukon aluksen kylkeen – onneksi vesirajan yläpuolelle – ja surmaten 17 merisotilasta, kuten the New York Times raportoi. Viimeisen välikohtauksen tultua julkisuuteen öljyn hinta nousi maailman markkinoilla 2 USD tynnyriltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157927#.UAUcFXVHT-k
-          Syyrian Irakin Turkkiin loikannut lähettiläs Nawah Fares kertoi ulkomaisille lehti-miehille, että presidentti Assad on valmis käyttämään kemiallisia aseitaan, kuten BBC raportoi eilen. Hän sanoi, että vahvistamattomien tietojen mukaan hän käytti niitä Homsin kaupungissa, ja sanoo olevansa vakuuttunut, että Assad voi turvautua niihin laajemminkin katsoessaan joutuneensa nurkkaan ahdetuksi. Hän antoi hylkäävän tuomion Kofi Annanin välitysyrityksistä todeten, että aikaa on kulunut eikä Assad ole täyttänyt yhtään Annanin suunnitelman edellyttämästä kuudesta vaatimuksesta. Fares pitää selviönä, että Assadin hallitus kaatuu lopulta, mutta ettei se tapahdu ilman pakottamista ulkomaitten taholta. Assadin armeija joutui turvautumaan panssaroitujen ajoneuvojen käyttöön Damaskoksen keskustaan levinneissä taisteluissa, mitä Fares kutsuu käännekohdaksi yli 16 kuukautta kestäneen ja yhä verisemmäksi sisällissodaksi kehittyneen protestiaallon aikana. Assadin armeijan ja sen puolisotilaallisen Shabiha joukkojen kenraaleita ja avainupseereita on kasvavin joukoin loikannut Libanonin kautta Turkkiin, jossa muutamat ovat liittyneet FSA:n tai SLA:n riveihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157930#.UAUfNnVHT-k
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin nauttiessa Netanyahun tarjoamaa illallista turvallisissa olosuhteissa, Gazan rajan tuntumassa asuvat perheet joutuivat hälytyssireenin ilmoitettua raketin lähestymisestä 21.30 aikaan, lasten jo mentyä sänkyihinsä, tempaamaan heidät kiireesti kainaloonsa ja ryntäämään sirpalesuojaan – aikaa on vaivaiset 15 sekuntia jos sitäkään. Raketti putosi Shaar NaNegevin alueelle asumattomaan kohtaan, josta turvallisuusviranomaiset menivät sitä etsimään. Kesken unia herätelty tai unta vuoteessaan odottelevan lapsen väkivaltainen kiskominen karuun todellisuuteen ei voi olla jättämättä pysyvää traumaa lapsen herkkään tuntoon, mikä ilmenee toistuvina painajaisina ja vuoteen kasteluna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157915#.UAUiw3VHT-k
-          Syyriasta Jordaniaan panneet ovat kohdanneet uuden painajaisen: Joko heidän tulee maksaa suuret lahjukset viranomaisille tai heidät pakotetaan palaamaan Syyriaan, jossa Assadin joukot odottavat heitä, eikä suinkaan ruusuin ja tervetulotoivotuksin. Heitä kohdellaan isämaansa pettureina ja rangaistaan sen mukaisesti. http://www.timesofisrael.com/pay-a-hefty-bribe-or-risk-being-felled-by-assads-snipers/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021