SUNNUNTAI 15.07.12


SUNNUNTAI 15.07.12

1. USA:N ulkoministeri Hillary Clinton matkustaa Israeliin vajaan kahden päivän vierailulle Egyptistä, jossa hän on tavannut presidentti Mohammed Mursin ja ulkoministeri Mohamed Kamel Amrin. Hänen vierailunsa Israelissa on ensimmäinen syyskuussa 2010 tekemänsä vierailun jälkeen, ja hänen uskotaan tällä vastaavan republikaanien presidenttiehdokkaan Mitt Romneyn vierailuun 29.07. alkaen heti Tisha Be´av paastopäivän loputtua. Hillary Clinton tapaa Israelin korkeinta johtaa, pääministeristä ulkoministeriin ja presidenttiin. Hänen keskusteluohjelmassaan lienevät alueen kuumimmat ongelmat, Iran, Syyria ja jäätynyt rauhanprosessi Israelin ja palestiinalaisten välillä.

CLINTON keskusteli Kairossa presidentti Mursin kanssa, jonka aikana hän vakuutti USA:n jatkavan tukeaan Egyptin kansalle. Hän selitti median kyselyyn suhteista Muslimiveljes-kuntaan, jota USA pyrki syrjimään ennen Obaman hallitusta, että USA pitää yhteyksiä eri maitten hallituksiin, joista toiset ovat sille myönteisiä, toiset eivät. Hän kertoi vakuuttaneensa Mursille, että USA kannustaa vallan siirtoa Egyptissä siviilihallitukselle mahdollisimman pian kuitenkin vakuuttaen, että ratkaisujen tulee tapahtua egyptiläisten toimesta.

CLINTON tapaa tänään Kairossa armeijan korkean neuvoston SCAF:n puheenjohtajan marsalkka Hussein Tantawin, jolle hänen uskotaan välittävän samankaltaisen viestin kuin presidentti Mursille, että USA:n hallitus odottaa Egyptin siirtyvän puhtaaseen siviilihallintoon. Clintonilla lienee omat syynsä painottaa ja kiirehtiä Muslimiveljeskunnan vallan kaappaamista kaikilla sektoreilla välittämättä siitä, millaista radikaalia muutosta se tullee aiheuttamaan Egyptin kansan arkipäivän elämässä sharia-lain alkaessa ohjailla kansaa kehdosta hautaan. Kuin pienenä muistutuksena tulevasta lienee Egyptin TV:n naistoimittajien omaksuma hiukset peittävä pääliina, ja ulkoasu muiltakin osin islamin äärivaatimukset täyttävä.
”USA kannattaa siviilihallintoa Egyptissä kaikilta osin, mitä se sisältäneekin”, oli Clintonin ohje. Hänen läheisin ystävänsä ja matkakumppaninsa on muslimi arabinainen. ”Me tuemme ihmisoikeuksia ja kehotamme poikkeustilan poistamiseen sekä vastustamme ihmisten pidättämistä ja vangitsemista poliittisten erimielisyyksien vuoksi”, hän sanaili medialle.  

EGYPTIN armeija on käytännössä hallinnut Egyptiä kuuden vuosikymmen ajan, jonka aikana se on rakentanut oman ”taloudellisen imperiuminsa”, eikä sen suomista etuisuuksista ole helppoa luopua. Muslimiveljeskunnan johtama hallitus voi nostaa oikeustoimia upseereita vastaan syytettyinä korruptiosta ja asemansa väärinkäyttämisestä. Tämän estämiseksi SCAF haluaa toistaiseksi säilyttää vaikutusmahdollisuutensa maan lainsäädännössä ja hallinnossa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=277496

2. SYYRIAN armeija käyttää ja on käyttänyt mielenosoitusten alkamisesta lähtien maaliskuusta 2011 kesäkuuhun 2012 seksuaalisuutta aseenaan siviilejä vastaan, kertoo ”Women under Siege” (Piiritetyt Naiset) projektiin kuuluvan ”Womens Mediacenter” edustaja New Yorkissa. Hän sanoo, että he saavat informaatiota seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä uhreilta että monelta muulta taholta, ja että raiskauksia tapahtunee myös FSA:n sotilaitten toimesta, vaikka heillä ei olekaan tilastoja niistä.

Projektin johtaja Lauren Wolfe kertoo, että heillä on 80 rekisteröityä tapausta yksittäisistä tai joukko-raiskauksista armeijan sotilaitten taholta. Hän ei artikkelin mukaan erittele, olivatko niihin syyllistyneet Assadin vakinaisen armeijan sotilaita vai puolisotilaallisen ”shahiba” pyssymiesten suorittamia, joiden tiedetään liikkuvan armeijan mukana ja usein toimittavan siviilien teloitustapaan suoritetut murhat ja kidutukset.

Projekti seuraa myös raiskausten jälkiseurauksia, masennus, HIV-tartunta tai raskaus.
Projektin johtaja Lauren Wolfe sanoo JP:n artikkelin laatijalle, että vaikka vain osa kertomuksista olisi aitoja ja uskottavia, ne kuitenkin antavat kuvan tilanteesta Syyriassa.
Hän sanoo projektin saavan raportteja journalisteilta, ihmisoikeusjärjestöiltä sekä kentällä toimivilta yksityishenkilöiltä ja aktivisteilta. Hän kutsuu raporttia kauhistuttavaksi.
”Olen varma, että lopulta saamme raportteja, jotka kertovat, että raiskauksia suorittavat kummatkin osapuolet – Ihmisoikeusjärjestö raportoi, että FSA on suorittanut raiskauksia, mutta toistaiseksi meillä ei ole rekisteröityjä raportteja niistä.”
Raportin mukaan raiskauksia käytetään aseena kansaa vastaan, ja niitä tapahtuu joka puolella maata eikä vain osassa siitä. Lisäksi ne näyttävät liittyvän koordinoituun suunnitelmaan, jossa armeijan sotilaitten tai muitten ryhmien käyttäytymistä ei ole säännöstelty. Edelleen 20 % tapauksista osoittaa, että naiset on surmattu osana raiskausta tai heidät on löydetty kuolleina raiskausten jälkeen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=277487

3. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon tuomitsee siviilikohteiden pommitukset Syyriassa. Viitatessaan perjantaina julkistettuihin tietoihin julmista massamurhista Hamassa ja muualla Syyriassa hän sanoo epäilevänsä presidentti Bashar Assadin todellista halua saavuttaa yhteisymmärrys länsimaitten ja YK:n erityislähettilään tarjoaman sovittelun kautta.
”Tuomitsen mitä kovimmin termein järjestelmällisen raskaitten aseitten ja pommitusten käytön asutusalueilla, mukaan lukien helikopterien käyttämisen. Ne myös heittävät synkän epäilyksen presidentti Assadin todelliseen suhtautumiseen YK:n erityislähettilään kuuden kohdan suunnitelmaan viimeisen kokouksen aikana.” 

YK:n pääsihteeri viittaa Taramsen kylässä tapahtuneeseen hyökkäykseen, jossa tietojen mukaan sai surmansa ainakin 220 siviiliä teloitustyyliin surmattuina.
Ulkoministeri Clinton esitti myös oman tuomionsa vaatien taistelujen välitöntä lopettamista. Hän esitti lausuntonsa Washingtonissa ennen Lähi Idän matkaansa. Hän esitti vaatimuksen, että noihin hirmutekoihin syyllistyneet on löydettävä ja tuomittava oikeudessa.
Clinton esitti vaatimuksen myös Venäjälle ja Kiinalle, etteivät ne enää asettuisi vastustamaan länsimaitten esittämää Syyrian vastaista julkilausumaa, koska ”historia tulee tuomitsemaan YK:n turvallisuusneuvoston toimettomuudesta”. Turvallisuusneuvosto kokoontuu 18.07. harkitsemaan uutta julkilausumaa, jota Venäjä sanoo vastustavansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=277409

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas matkustaa tulevan viikon aikana Kairoon keskustelemaan Egyptin uusien johtajien ja varsinkin presidentti Mursin kanssa, kertoi Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto perjantaina. Uutisen mukaan hän tapaa Mursin ensi viikon perjantaina. Aiheina keskusteluissa ovat alueelliset kysymykset ja varsinkin Israelin ja palestiinalaisten välinen rauhanprosessi.
Abbasin vierailu Kairossa Mursin luona on Mursin toinen johtajatason tapaaminen sen jälkeen, kun hän viime viikolla tapasi Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin Riadissa. Abbasin Riadin vierailun tarkoituksena oli varojen kerjääminen PA:n tyhjään kassaan. Kairossa hänellä ei liene mahdollisuuksia saada edes lupauksia avustuksista, mutta diplomaattista tukea hän voi saada, ja sitä Abbas kaipaa myös.

HAMAS-johtaja Gazassa Ismail Haniyeh sanoo olevansa varma, että Egyptin uusi hallitus ja presidentti Mursi tulevat puolustamaan Gazaa Israelin mahdollisia hyökkäyksiä vastaan. Tämä asettaa IDF:n vastatoimet Gazan terroria vastaan kokonaan uudelle tasolle, jos Haniyehin toive pitää paikkansa. Toiseksi hän pyytää, että Egypti poistaisi kaikki esteet Gazan ja Siinain väliltä liikenteen edistämiseksi Egyptin ja Gazan kaistan välillä. Niin hyvältä kuin tämä voi tuntuakin Hamasin taholta, Egyptin tulee harkita ainakin kahteen kertaan, miten avoin raja Hamasin kanssa voisi vaikuttaa tilanteeseen Siinain niemimaalla, ja miten se voisi vaikuttaa Israelin ja Egyptin välisiin suhteisiin.
Muslimijärjestön johtaman Kairon hallituksen todellisista tavoitteista ei ole hengellisten johtajiensa tulikivenkatkuisten lausuntojen lisäksi tietoa. Mursi tuli jossain vaiheessa maininneeksi miljoonan marssista Jerusalemiin, joka tulee olemaan perustettavan kalifaatin pääkaupunki, mutta se oli ehdokasvaiheessa. Nyt sanoja tulee vartioida tarkemmin.
Presidentti Mursin odotetaan esittävän vaatimuksen Abbasille, että Fatahin ja Hamasin tulee sovitella keskinäiset erimielisyytensä ja keskittyä yhteistä vihollista vastaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-leader-egypt-will-protect-gaza-from-israeli-attack-1.450950

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israel harkitsee suhteiden katkaisemista Juudeassa ja Samariassa toimivan YK:n alaisen Ihmisoikeusasioitten Koordinoimistoimiston kanssa, koska se on sotkeutunut toimiin, jotka ylittävät sen toimivallan. Niihin kuuluvat osallistuminen laittomaan rakentamiseen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-mulls-sanctions-on-un-agency-in-west-bank-due-to-staffers-illegal-activity.premium-1.451061
-          Kyproksen viranomaiset pidättivät miehen, joka seuraili juutalaisturistien liikkeitä saarella. Miehen uskotaan suunnitellen terrori-iskua juutalaiskohteeseen saarella. AFP kertoo saaneensa tietoja, joiden mukaan iskut oli tarkoitus suorittaa Limassolin kaupungissa. Poliisi vaikenee tiedoista, etteivät ne häiritse tutkimuksia, jotka ovat vasta alullaan perjantain pidätyksen jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157829#.UAKCV3VHT-k
-          Englantilainen the SUN lehti sanoo jäljittäneensä toisen maailmansodan etsityimmän natsirikollisen. Hänet löydettiin Budapestista, hän on 97-vuotias. Ladislaus Zsizsik-Csatary toimi natsien aikana Kassan kaupungin juutalaisgetton poliisikomentajana. Hänen toimestaan lähetettiin 15 700 juutalaista Auschwitzin keskitysleiriin. Hänet tuomittiin II maailmansodan jälkeen poissaolevana. Hän oli häipynyt ja omaksunut toisen henkilöllisyyden, jonka suojassa hän eli Budapestissa. Hän pieksi naisia piiskallaan ja komensi heitä työskentelemään maakuopissa paljain käsin. Hän piti vankeja väkinäisissä asennoissa pahoinpidellen heitä koiraremmillään. Hänen asettamistaan syytteeseen Unkarissa vaaditaan maan maineen puhdistamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157839#.UAKDe3VHT-k

-          Shas-puolueen hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef sanoo, että Torah on Israelin paras puolustus ja viimeisin ase pahaa vastaan. Hän kyselee retorisesti: Kuinka monet ihmiset vihaavat meitä, Iran, Hizbullah, palestiinalaiset arabit? Hän toteaa, että IDF vartioi meitä, mutta todellinen suojelija on Torah. Mikä muu voi suojella pahalta? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157837#.UAKGKnVHT-k
-          Haifasta kotoisin oleva liikemies Moshe Silvan sanoo levittämissään lentolehtisissä, että Israelin hallitus on ajanut hänet vararikkoon, eikä hän näe enää muuta mahdollisuutta kuin itsemurha. Hän yritti sitä näyttävästi Tel Avivin sosiaalisten mielenosoitusten aikana valellen itsensä syttyvällä nesteellä sytyttäen sen tuleen. Hänet vietiin kriittisessä tilassa pahoja palovammoja kärsineenä sairaalaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157836#.UAKHcnVHT-k
-          IDF:n sotilaat ampuivat Gazasta Israelin puolelle pyrkivän aseistautuneen miehen, koska hänen uskottiin pyrkivän läheiseen Erezin kibbutsiin. Terroritoiminta Gazasta Israelia vastaan ei lopu koskaan, se vain etsii uusia muotoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157817#.UAKMFXVHT-k
-          Rajapoliisi vastasi heitä vastaan kahden miehen avaamaan tulitukseen surmaten heistä toisen ja haavoittaen toista. Heidän uskotaan pyrkineen soluttamaan huumeita Siinailta Israelin puolelle jouduttuaan rajapoliisin haaviin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157811#.UAKM5nVHT-k

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021