MAANANTAI 16.07.12


MAANANTAI 16.07.12

1. USA:N  ulkoministeri Hillary Clinton saapui eilen illalla Israeliin tavattuaan sitä ennen Egyptin armeijan komentajan ja korkean sotilasneuvoston puheenjohtajan marsalkka Hussein Tantawin, jolle hän luennoi demokratiasta siten kuin hän sen näkee. Tuskinpa Tantawi kaiken kokeneena veteraanina antoi sisällään myllertävien tunteiden ohjata vastauksiaan Clintonille päin kasvoja, mutta hän ilmaisi ne täysin selvästi vähän myöhemmin.
TANTAWI sanoi vain muutama tunti Clintonin tapaamisensa jälkeen, ettei armeija anna yhden ryhmän sanella, mihin suuntaan Egypti tulee suuntaamaan. Hän ei maininnut Muslimiveljes-kuntaa nimeltä, mutta osoite oli selvä. Armeijan ja Veljeskunnan väliset suhteet ovat olleet jännittyneet Nasserin ajoista lähtien 50- ja 60-luvuilla ja jatkuivat Mubarakin 29 vuotta kestäneen hallitus-kauden ajan sen kaatumiseen saakka 17 kuukautta sitten.
Korkea armeijanneuvosto SCAF Tantawin johdolla siirsi itselleen lainsäädäntö- ja budjetinlaatimisvaltaa sekä osallisuuden uuden perustuslain laadinnassa rajoittaen samalla tuntuvasti presidentin valtaoikeuksia. Tantawi tähdensi, että valta kuuluu Egyptin kansalle, ja että armeijan tehtävänä on suojella kansan oikeuksia mitä tahansa ryhmää vastaan.
Tantawi viittasi puheessaan ulkomaiseen painostukseen, mitä armeija ei tule sallimaan kuitenkaan tarkentamatta, mitä hän tällä tarkoitti.

CLINTON oli kaikissa neuvotteluissaan Egyptin johtajien kanssa painottanut demokratian sääntöjen toteuttamista ja Egyptin tarvetta siirtyä puhtaaseen demokratiaan. Ehkä Tantawi katsoi tämän edustavan ulkomaista painostusta, jota hän ei hyväksynyt.
Clintonin Egyptin vierailu ei sujunut aivan käsikirjoituksen mukaan, sillä kansa oli järjestänyt useita mielenosoituksia, joissa vastustettiin hänen vierailuaan: ”Clinton ei ole tervetullut”, ja ”Go to hell” plakaatit olivat näyttävästi esillä. Hänen seuruettaan pommitettiin mädillä tomaateilla ja kananmunilla pääsemättä kuitenkaan lähietäisyydelle. Toiseksi Hillary Clintonille huudeltiin Bill Clintonin toimistoapulaisen Monica Lewisin nimeä Monica, Monica, jonka kanssa Bill työskenteli tarpeettoman intiimeissä tilanteissa.
Hillary tapasi myös Egyptin vähemmistöjen ja naisjärjestöjen edustajia, jotka kertoivat omista vaikeuksistaan ja peloistaan maan hallinnon joutuessa ääri-islamin valvontaan.

PRESIDENTTI Mohammed Mursi kärsi arvovaltatappion lauantaina vetoomus-tuomioistuimen kieltäydyttyä käsittelemästä Mursin toivomuksesta tehtyä valitusta korkeimman perustuslaki-oikeuden päästökseen hajottaa parlamentin alahuone, koska kolmasosa sen jäsenistä oli valittu vastoin lakia. Mursi kehotti alahuonetta kokoontumaan oikeuden päätöksestä välittämättä, jonka se tekikin, mutta alahuoneen puheenjohtaja Saad el-Katatni katsoi, ettei se voi jatkaa kokoontumistaan vetoomusoikeuden kieltäydyttyä käsittelemästä valitusta.

2. ULKOMINISTERI Hillary Clintonin vierailua Israelissa 24 tunnin ajan eilisillasta tähän iltaan edelsi kansallisen turvallisuusneuvonantajan Tom Donilovin salainen vierailu Israelissa, minkä Valkoinen Talo julkisti vasta hänen palattuaan Yhdysvaltoihin.
DONILOVIA pidetään presidentti Obaman läheisimpänä neuvonantajana ja mahdollisena ulkoministerinä, mikäli Obama voittaa toisen virkakauden. Hänen uskotaan säilyttävän korkean asemansa, vaikka ei nousisikaan ulkoministerin paikalle.
Barak Ravid, joka kynäili haaretz.com artikkelin, spekuloi, mikä toi Donilovin pikaiselle vierailulle Jerusalemiin, ja miksi se salattiin täysin ulkopuolisilta? Ravid olettaa hänen tavanneen pääministeri Netanyahun, kansallisen turvallisuusneuvonantajan Yacov Amidrovin sekä puolustusministeri Ehud Barakin sunnuntaina.

Donilovin vierailua edelsi apulaisulkoministeri William Burnsin vierailu Israelissa viime torstaina. Iranin ydinsuunnitelman toteuttaminen  ja ydinasetoiveiden uskotaan olleen heidän ja israelilaisten johtajien välisten keskustelujen pääaiheina. USA on koventanut Iranin vastaisia sanktioitaan, joiden toivotaan ja uskotaan vaikeuttavan sekä uraanin rikastustoimia että ohjusteollisuuden kehittämistä varsinkin ballististen ohjusten osalta.
Vaikka Iran ilmaisee ulkomaille pystyvänsä kiertämään maata vastaan asetetut sanktiot, osa sen 57:stä öljytankkerista seilaa Persianlahdella täynnä öljyä ilman määräsatamaa.
Burns kertoi apulaisulkoministeri Danny Ayalonille, että sanktioitten uskotaan vähentävän Iranin öljynvientiä 50 – 60 %, minkä hän uskoo todella purevan Iranin hallitukseen.
Spekulaatiot lentelevät myös siitä, miksi Hillary Clinton katsoi olevan välttämätöntä tehdä vierailu Israeliin nyt, vaikka rauhaprosessin edistymisestä Israelin ja PA:n välillä ei ole näkyvissä mitään toiveita. Siksi hänen uskotaan keskittyvän enemmän Kairossa saamiinsa vaikutelmiin Israelin ja Egyptin välisten suhteitten kehittymisestä. Israelin johtajat ovat malttamattomina odottaneet selkeitä viestejä Kairosta, pitääkö rauhansopimus, ja onko tarkoitus jatkaa epämukavaa joskin rauhallista yhteiseloa kylmän rauhantilan vallitessa. 

Clinton ei aio vierailla Ramallahissa, mikä voi vihjata joko pienoiseen ärtymykseen Abbasin yksipuolisista toimista YK:n alaisissa järjestöissä samalla torjuen kaikki yritykset aloittaa edes alemman tason neuvottelut Israelin kanssa, tai vain ajan puutteeseen. Abbasin tapa toistaa itsepintaisesti toivottomia vaatimuksiaan ehtona keskusteluille on jo kauan nähty vain verukkeiksi välttää keskusteluja. PA:n pahenevat talousongelmat tuovat siihen oman värinsä. Saudikuningas Abdullahin 100 miljoonaa USD lievittää vähän, mutta ei poista ongelmaa.
Clintonin Israelin vierailu liittyy tietenkin Obaman vaalitaisteluun, jossa suhteet juutalaisiin äänestäjiin ovat tärkeitä. Toiseksi Obama ei halua herätä uutiseen, joka kertoo IAF:n koneitten ilmaiskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan, ei ainakaan ennen vaaleja. Siksi Israelin ”kuumakalleja” on pidettävä tarkoin silmällä, ettei vahinkoa pääse tapahtumaan.

Syyrian tilannetta tuskin voidaan sivuuttaa, varsinkin kun USA:n tiedustelun mukaan Assadin hallitus on alkanut siirtää ei-tavanomaisia aseitaan varastoistaan joko asentaakseen niitä ohjustensa kärkiin tai turvallisempiin varastoihin. Israelissa ei pidetä mahdottomana sitä, että nurkkaan ajettuna Assad voi viimeisenä epätoivoisena keinona iskeä massatuhoaseillaan Israeliin tai antaa sen Hizbullahin tehtäväksi. http://www.haaretz.com/blogs/diplomania/as-u-s-officials-descend-on-israel-iran-is-on-everyone-s-mind-1.451267

3. Entinen PA:n turvallisuusjoukkojen upseeri, jonka nimeksi annettiin Ahmed Mansour, putosi PA:n antaman tiedotteen mukaan 3. kerroksen ikkunasta Ramallahissa ollessaan PA:n pidättämänä. Hänen pidättämisensä syy oli se, että hänen epäillään myyneen maata israelilaiselle, mikä PA:n oikeustajun ja Jordanian miehityksen ajalta periytyneen lain mukaan on kuolemalla rangaistava rikos.
Miehen kuolemaan johtaneet vammat olivat seurausta joko omatahtoisesta hyppäyksestä, kuten PA:n viranomaiset väittävät, tai että hänet tuupattiin ikkunasta ulos. Itsemurha olisi PA:n imagon kannalta toivottavampi, sillä PA:n tapa tuomita kuolemaan israelilaiselle maataan myyneet jäsenensä on herättänyt pahaa arvostelua ja tuomiota ulkomailla.

PA:n turvallisuusjärjestön lausunnossa todetaan: ”Kansalainen on eläkkeelle siirtynyt turvallisuusvirkailija, jonka tiedustelujärjestöt olivat idättäneet Ramallahissa, epäiltynä korruptiosta, johon liittyy maan myyminen”, kuten AFP:n raportissa todetaan. ”Hän kuoli pudottuaan rakennuksesta, mutta emme tiedä, tekikö hän sen vapaaehtoisesti ja tyrkättiinkö hänet alas.” Toisen lähteen mukaan mies oli ollut pidätettynä epäiltynä maanomistus-rekisterin manipuloinnista ja maan myymisestä Israelille. Häntä vaadittiin palauttamaan myymänsä maa-alue PA:lle. Hänen ruumiinsa on toimitettu oikeustieteellisiä tutkimuksia varten Abi Dishiin lähelle Jerusalemia, kertoo AFP. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157886#.UAPBbXVHT-k

4. Eilen iltapäivällä kolmesta kohtaa alkanut tulipalo Mevasseret Zionissa Maoz Zion Beitin alueella levisi kovan tuulen ja ennätyskorkean lämpötilan (34- 40 C-astetta varjossa) laajalle alueelle uhaten Maoz Zionin omakotitaloja. Asukkaat valittivat, että palokunta ehti paikalle vasta yli kahden tunnin odotuksen jälkeen, paljon myöhemmin kuin media ja valokuvaajat. Palo tuhosi kymmenkunta hehtaaria puistoaluetta, mutta yhtään taloa ei tuhoutunut liekkien jo roihutessa korkealle pitkin julkisivua läheisten puitten syttyessä tuleen. Muutamat talot kärsivät kohtalaisia vaurioita, sähköt ja vesijohdot katkesivat ja kaasupulloja räjähti. Viisi ihmistä vietiin sairaalaan savumyrkytyksen vuoksi, lisäksi kaksi poliisia ja yksi palomies, joka putosi  tikapuilta, vammautuivat lievästi.
Palokunta on hankkinut 8 palontorjuntakonetta, joista viisi lenteli ruiskuttaen liekkien päälle punaista jauhoa ja vettä, mitä ruiskusi tuulen mukana talojen ikkunoihin maalaten ne, sekä tuhka-paloja ja nokisia, osin liekehtiviä, kipunoita lenteli kauas palopaikalta. Läheisen synagogan pihan kuiva heinä oli myös syttynyt tuleen, mutta sammutettiin pian.
Sammutukseen osallistui ainakin 21 torjuntayksikköä ja 84 palomiestä.
Palo saatiin hallintaan illan kuluessa, mutta kyteminen ja pistävä katku tuntuu vieläkin.
Parin kadun asukkaat evakuoitiin kauemmas palopaikalta.
Tulipaloja on syttynyt satoja parin kuukauden aikana Jerusalemin ympäristössä. Muutama nuori arabi on pidätetty epäiltyinä tulipaloista, joista eilinen on yksi epäilyttävistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157857#.UAPGInVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Likudin ja Kadiman kuhertelu hallitusrintamalla osoittaa selviä hiipumisen merkkejä, eli ei se tainnut ollakaan aitoa rakkautta, vain hetkellistä vallanhimon tyydyttämistä. Haredi-kansan kytkeminen täydellisesti asepalelukseen joko ruodussa tai siviilipalveluna, kieltäytyvien maksaessa tuntuvia sakkoja ja määriteltynä rikolliseksi, oli sentään liikaa kertaheitolla uhmata uskollista hallituskumppania. Siksi Netanyahu palaa siihen mistä tämä kesäheila temppuilu alkoikin, eli ennenaikaisiin vaaleihin syksyllä. Syyskuu lienee liian lähellä, kuten tarkoitus oli ennen Kadima-seikkailua, mutta loka-marraskuu voisivat olla mahdollisia. Tämä sattuisi siten yhteen USA:n presidentinvaalien kanssa. Syyskuun vaaleissa Kadima olisi ennusteiden mukaan saanut vaivaiset 8 kansanedustajaa; uudesta yrityksestä ei ole vielä gallup-tietoja käytettävissä, mutta Likud säilyttänee johtoasemansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157887#.UAPNi3VHT-k
-          Brittien pääministeri David Cameron harkitsee 2014 Brasilian World Cup yhteydessä UK:n kansallislauluksi kirkollista hymniä ”Jerusalem”, jonka runoili William Blake 1916. Englannilla ei ole virallista kantaa asiassa, vaan odottaa jalkapalloilijoiden antavan oman vinkkinsä suosimastaan laulusta, kuten The Telegraph raportoi. Ehdotus miellyttää niitä, jotka katsovat, että Englannin ja Yhdistynen Kuningaskunnan tunnuslauluna on yhteinen viisu, eikä erillinen Englannille ja Skotlannille, kuten tähän asti. Joittenkin mielestä aloite tulee lähteä kansasta eikä pääministeriltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157884#.UAPP_nVHT-k
-          Jonathan Pollardin syyttäjä Joseph de Genova, joka aikoinaan sai hänet vankilaan elinkaudeksi ilman armonanomismahdollisuutta, sanoo, että presidentti Obaman tuntema viha Israelia kohtaan estää häntä armahtamasta Pollardia yli 27 vuoden vankeudesta. Monet tunnetut ja vaikutusvaltaiset amerikkalaiset poliitikot ja valtiomiehet ovat vaatineet Pollardin armahtamista, mutta ilman tulosta. Sitä ovat julkisesti pyytäneet myös Netanyahu ja Shimon Peres, jolla oli ehkä ratkaiseva asema Jonathan Pollardin tuomitsemiseksi. Yhä useampi katsoo, että jos Obama tuntee jotain Israelia ja juutalaisia kohtaan, se ei ole ainakaan ystävyyttä, vaan silkkaa vihaa. On vaikeaa ymmärtää, miksi USA:n juutalaiset äänestävät häntä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157879#.UAPR_XVHT-k
-          Hebronin arabit käyttivät hyväkseen sapattia polttaakseen kontin, johon oli koottu Beit HaPachpelan asuintalosta karkotettujen juutalaisten henkilökohtaisia tavaroita, huonekaluja ja pyhiä kirjoja. Heidät karkotettiin puolustusministeri Ehud Barakin laatiman loistavan suunnitelman mukaan huhtikuun 4. päivänä, kun talon miesväki oli töissä ja talossa vain muutama vaimo pienten lastensa kanssa. Tämä oli yksi Barakin onnistuneimmista operaatioista Libanonista yön pimeydessä vetäytymisen ohella, jota Barak vieläkin muistelee kaiholla: Yhtään miestä ei menetetty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157878#.UAPUBHVHT-k
-          Israelilainen yhtiö Life Watch Technologies julkisti kehittämänsä älypuhelimen ”Life Watch V”, joka mittaa seitsemän lääkinnällistä indeksiä: EKG, sydämenlyöntitiheys,  ruumiin lämpö, veren sokeripitoisuus, ruumiin rasvapitoisuus, veren hapen sitomis-kyky sekä stressi-indeksi. Pakkaukseen kuuluu joukko instrumentteja, joiden avulla kukin voi tarkkailla omaa terveystilaansa ja laatia uusia menetelmiä sen kehittämiseksi. Laite on puhtaasti lääkinnälliseen käyttöön kehitetty, ja se on valmistajansa mukaan luotettavin ja monipuolisin markkinoilla olevista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157483#.UAPVunVHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019