TIISTAI 26.06.12


TIISTAI 26.06.12

1. VENÄJÄN presidentti Vladimir Putinin Israelin 24 tunnin vierailu sujui eilen kiireisen aikataulun mukaisesti. Putin oli TV-kuvien perusteella arvioiden varautunut, jopa apaattinen tai sitten vain väsynyt, kuten eräs kommentaattori huomioi, varsinkin presidentti Peresin virkatalossa järjestetyssä illallistilaisuudessa pitämänsä puheen aikana. Putinin kantaa ottamaton ilme vetäytyi hetkittäiseen hymynhäivään, jonka hän kuitenkin kiireesti poisti kuin muistaessaan, että media seuraa enemmän johtajien fyysisiä eleitä kuin puheita, koska eleet voivat paljastaa sen, mitä sisällä liikkuu, mutta jota ei haluta paljastaa.

SEKÄ pääministeri Netanyahu että presidentti Peres vakuuttivat puheissaan tietävänsä, ”ettei Putin halua ydinaseistettua Irania, koska se on suuri uhka Israelille ja koko maailmalle”. Peres sanoi lisäksi olevansa vakuuttunut, että ”Putinin johdolla Venäjä tulee toteuttamaan osansa turvallisuuden ja rauhan palauttamiseksi”. Ehkä Putin piti näitä vakuutteluja vähän lapsellisina, ainakin hän osoitti määrättyä huvittuneisuutta tavasta, millä Israelin johtajat asettivat sanoja hänen suuhunsa, mitä hän ei ehkä ollut tarkoittanut.

PRESIDENTTI Putin oli omissa puheissaan paljon lyhytsanaisempi pyrkien välttämään voimakkaiden mielipiteiden esittämistä. Hänen puheittensa sisältö osoitti enemmän vieraan kohteliaisuutta isäntiään kohtaan kuin sitoutumista mihinkään. Hän ei vakuutellut, että Venäjä estää Irania aseistautumasta ydinasein, eikä puuttunut Syyrian tai Egyptin tilanteisiin.
Sen sijaan Putin vakuutti Israelin ja Venäjän välistä ystävyyttä ja lämpimiä suhteita.
JP:n kommentaattorin Tova Lazaroffin mukaan - lämpimistä kädenpuristuksista ja ystävyyden vakuutteluista huolimatta - vierailu osoitti, että maiden välillä on kärkeviä erimielisyyksiä avainkysymyksissä Irania, Syyriaa ja Egyptiä koskien.

PUTIN ilmoitti Venäjän vastustavan sanktioitten jatkamista Irania vastaan. Samalla hän vakuutti, että Venäjä vastustaa minkä hyvänsä ihmisryhmän eliminoimista maailmasta ja vakuutti haluavansa rauhan palautumisen koko maailmaan, mutta varsinkin Lähi Itään.
”Maailma ja tämä alue muuttuu nopeasti. Siksi meidän tulee toimia yhdessä antaaksemme jokaiselle mahdollisuuden elää rauhassa,” hän totesi Peresille.
Mediatilaisuudessa illallisen jälkeen Putin totesi: ”Totta kai me puhuimme yksityiskohtaisesti Syyriasta ja Iranin ydinohjelmasta. Arabikevään alkamisesta lähtien Moskova on uskonut, että demokratian tulee toteutua riippumattoman sisäisen prosessin kautta ilman ulkoista vaikutusta,” Putin analysoi tilannetta jatkaen: ”Alueen ilmiöiden valossa on tarpeellista selvittää muinaiset ongelmat, joista Israelin ja palestiinalaisten väliset ovat tärkeimpiä. Kutsumme kaikkia osapuolia neuvotteluihin, koska ne ovat ainoa keino ratkaista ongelmat.”
Putin tavannee PA:n puheenjohtaja Abbasin Betlehemissä tänään ennen siirtymistään Jordaniaan, jossa hän käynee Jordanjoella Jeesuksen kastepaikalla. Jeriko ei liene Putinin ohjelmassa, kuten jossain vaiheessa todettiin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuutti taas kerran olevansa valmis matkustamaan koska vain ja minne tahansa tapaamaan Mahmoud Abbasia, ja pyysi Putinia välittämään tämän Abbasille. Samalla hän toisteli Israelin esittämät kolme vaatimusta Iranin ydinsuunnitelman ratkaisemiseksi: Iranin tulee lopettaa uraanin rikastaminen; luovuttaa rikastamansa uraani ulkomaille ja purkaa maanalaisiin tiloihin rakentamansa uraanin rikastuslaitokset.
Hän katsoi, että maailman tulee tehdä kaksi asiaa: Koventaa Iranin vastaisia sanktioita ja huolehtia entistä tarkemmin siitä, että jo sovittuja sanktioita noudatetaan.
Hänen jäähyväistoivotuksena Putinille: ”Juutalaisille muistot ovat osa elämäämme. Me taistelemme holokaustin mitätöimistä vastaan, ja me taistelemme niitä vastaan, jotka kieltävät Punaisen Armeijan osuuden taisteluissa natsihirviön kukistamiseksi.” http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=275201

INN:n artikkeli tarkentaa, että presidentti Putin kehotti Israelia harkitsemaan vielä kerran, että hyökkäys Irania vastaan voi sattua omaan nilkkaan. ”Katsokaa, mitä tapahtui amerikkalaisille Irakissa ja Afganistanissa. Kerroin saman asia Obamallekin. Ei ole mitään syytä tehdä asioita hätäisesti, eikä toimia ilman tarvittavaa harkintaa.” Hän otti esimerkin Irakista, jossa USA kaatoi Saddam Husseinin hallituksen, ja ”nyt siellä on Iranille myönteinen hallitus ja kaikki muu, mitä siellä tapahtuu”. Putin ja Netanyahu ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, ettei Iranin saa saada ydinaseita, mutta ovat täysin eri mieltä siitä, miten se tulee estää.
Toiseksi analysoijat ovat erimielisiä siitä, oliko Putinin kommentti tarkoitettu kehotukseksi vai varoitukseksi Israelille pitää kätensä poissa sekä Iranista että Syyriasta, joissa Venäjällä on valvottavanaan suuria taloudellisia investointeja ja saatavia toimittamistaan aseista ja muista tavaroista. Venäjän arvioidaan menettäneen miljardeja USD Libyassa, eikä halua sen toistuvan Iranissa ja Syyriassa. Venäjä haluaa päästä takaisin Lähi Idän kuvioihin, ja näissä laskelmissa Syyrian merkitys arabivaltiona on ensiarvoisen tärkeä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157226#.T-lY53VHT-k

2. UUTISLÄHTEET kertoivat eilen, että Egyptin uusi presidentti Mohamed Morsi olisi kertonut haluavansa läheisempiä suhteita Iranin kanssa, ja että rauhansopimus Israelin kanssa otetaan uuteen harkitaan. Tänään Morsin kanslian tiedottajan kerrotaan todenneen AFP:n toimittajalle, että uutinen Morsin iranilaiselle FARS-uutistoimistolle antamasta haastattelusta on virheellinen; ei Morsi sanonut etsivänsä läheisempiä suhteita Iranin kanssa, eikä rauhan-sopimusta Israelin kanssa ole tarkoitus muuttaa. ”Mr. Morsi ei antanut haastattelua FARS-uutistoimistolle ja kaikki, mitä se on asiasta julkistanut, on perusteetonta.”

PRESIDENTTI Mohamed Morsi vakuutti heti vaalien tulosten tultua virallisesti julki kunnioittavansa kaikkia aiemmin tehtyjä ulkomaisia sopimuksia mainitsematta erikseen rauhansopimusta Israelin kanssa.
Pääministeri Benyamin Netanyahu pyysi onnitellessaan Morsia vaalivoitosta kunnioittamaan kansainvälisiä sopimuksia. Israelin kannalta rauhansopimus on esiarvoisen tärkeä, koska Siinain niemimaalle pesiytyneet ääriainesten muodostamat järjestöt ovat hankkineet uusia ajanmukaisia aseita ja ohjuksia, joita varsinkin Libyan entisen diktaattorin asevarastoista ääriainekset varastivat runsaasti levittäen niitä naapurimaihin ja myös Siinaille ja Gazaan. Netanyahu vakuutti haluaan jatkaa ystävällistä yhteistoimintaa Egyptin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157218#.T-lb1nVHT-k

3. TURKIN sulttaani, kuten eräs kommentoija sanansa asetteli, pääministeri Erdogan on selvästi siistinyt sanojaan Syyrian ilmatorjunnan ammuttua alas yhden sen vakoilu-koneista Syyrian ilmatilassa, mutta ei ole pystynyt hillitsemään sisällään vellovaa suuttumusta. Erdogan tunnetaan miehenä, joka laukoo ulos mitä sisällä liikkuu ehtimättä aina harkita sanojensa vaikutuksia, mistä Israelin ja Turkin välinen Mavi Marmaran tapaus on esimerkki. Kaiken lisäksi Syyrian rannikkopatteristo ampui sarjan toistakin turkkilaista konetta vastaan, joka ilmeisesti etsi alas ammuttua konetta, mutta onneksi epäonnistuen.

ERDOGAN vaati ampumistapauksen käsittelemistä NATO:n tämänpäiväisessä kokouksessa, ja on lisäksi valittanut YK:lle Syyrian vihamielisestä toimesta. Erdogan selittää, että ”kone ammuttiin alas ilman varoitusta ja on siten selvä provokaatio”. Syyrian antaman selityksen mukaan kone lensi 100 metrin korkeudella ja suurella nopeudella, eikä siinä jäänyt aikaa ottaa selvää sen kansallisuudesta, koska kukaan ei ollut ilmoittanut siitä. ”Olisimme ampuneet sen alas, vaikka se olisi ollut syyrialainen kone”, sanotaan lausunnossa.
Turkki sanoo paikantaneensa ammutus koneen 1 300 metrin syvyydessä Syyrian aluevesillä, mutta sen kahdesta lentoupseerista ei ole mitään tietoa.
Turkin YK:lle jättämässä valituksessa Syyria tuomitaan kovin sanoin siksi, että se ampui varoittamatta aseistamattoman tiedustelukoneen kansanvälisen merialueen yllä. Ulkoministeri Davutoglu kieltää Syyrian syytökset, että se vakoili Syyrian rannikolla. Tapaus ei johtane sotatoimiin, mutta Erdoganin oikeustaju vaatii jonkinasteisen rankaisutoimen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157224#.T-lkp3VHT-k

4. ULPANAN juutalaisessa etäyhteisössä pidettiin viimeinen rukoustilaisuus aamunkoitteessa 15 ensimmäisen perheen valmistautuessa ja odottaessa puolustusministeriön tuhoamisryhmän tuloa muuttoautoineen siirtääkseen heidät tilapäisiin parakkeihin Beit Elissä. Perheet olivat toimittaneet pienet lapsensa muualle ennen muuttoautojen tuloa, ettei heidän tarvitsisi nähdä kotiensa hajottamista ja tavaroittensa siirtämistä uuteen olinpaikkaan.
Korkeimman oikeuden väärin perustein tekemän päätöksen mukaisesti Ulpanan etäyhteisön 5 asuinrakennusta, joissa asui 30 perhettä, tulee tuhota kesäkuun loppuun mennessä. Asukkaitten edustajat suostuivat sopimukseen, jolla heidät muutetaan toiseen paikkaan tilapäisiin parakkeihin odottamaan pysyvien talojen rakentamista. Pääministeri Netanyahu lupasi rakennuttaa 300 asuntoyksikköä tuhottujen 30 vastapainoksi, mutta niiden valmistuminen voi siirtyä israelilaisen käytännön mukaan vuosiksi.
Peace Now NGO-painostusryhmän korkeimmalle oikeudelle tekemän kanteen mukaan Ulpanan etäyhteisön viisi asuinrakennusta oli rakennettu arabien omistamalle maalle, mikä on kuitenkin kiistanalainen, mutta jonka perusteella korkein oikeus antoi päätöksensä rakennusten tuhoamiseksi, vaikka asia olisi pitänyt palauttaa alueoikeuteen omistusoikeuden tarkempaa tutkimista varten. INN:n artikkeli pitää ironisena sitä, että heidän parakkinsa pystytettiin aivan rajapoliisin tukikohdan naapuriksi. Rajapoliisi on aktiivisesti osallistunut juutalaisten karkottamiseen ja heidän talojensa tuhoamiseen Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157227#.T-lo1nVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin reklamoima ”tulitauko” gazalaiseen tapaan jatkuu terroristien ajoittain ampumien kassam-rakettien säestyksellä. Tiistaiaamuna terroristien ampuma Kassam-raketti osui Kfar Gazan kibbutsin kanatarhaan hajottaen sitä osittain, mutta ihmisiä ei ollut paikalla. Terroristit juhlivat ääri-islamistien etenemistä Egyptissä ampuen yli 150 rakettia Gazasta Israeliin kolmen päivän aikana IAF:n vastatoimien alla, jotka ovat surmanneet useita Gazan terroristeja. Eilen Morsin vaalivoittoa juhlineet gazalaiset surmasivat yhden asukkaista, ilmeisesti harhaluodista, arabien juhlintaan kun kuuluu aseitten laukominen ilmaan tai minne aseen  piippu osoittaa. Israeliin ammuttujen rakettien määrä on noussut edellisten jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157228#.T-ls23VHT-k
-          IDF pidätti 12 sotilastaan, heidän joukossaan kaksi ammattiupseeria, huumeiden salakuljettamisesta Israeliin - ja toiseksi vielä vaarallisemmasta toiminnasta – tietojen antamiseksi Siinain beduiineille IDF:n joukkojen liikkeistä ja sijoituksesta sekä niiden partioitten aikatauluista ja reiteistä. Tämän johdosta beduiinisalakuljettajat ovat pystyneet ajoittamaan rajan ylityksensä partioiden väliseen aikaan ja välttämään yhteenottoaan niiden kanssa. Ilmiö on erittäin vaarallinen aikana, jolloin IDF valmistautuu suuriin muutoksiin Egyptin vastaisella rajallaan ja mahdolliseen tilanteen kärjistymiseen Egyptin armeijan kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157212#.T-lvAHVHT-k
-          Kolme IDF:n sotilasta, jotka oli määrätty valvomaan ns. ”hyvän aidan” jättämää aukkoa Libanonin rajalla, saivat kylmän herätyksen joukkojen komentajan löydettyä heidän nukkumasta jeepissään. Israel rakentaa toista aitaa entisen rinnalle varmistaakseen, etteivät luvattomat rajanylittäjät pääse yllättämään armeijaa. Sotilaat valvoivat aidan rakentamista Metullan lähellä, vastapäätä libanonilaista Kilan kylää. Sotilaat joutuivat sotaoikeuteen selittämään unenlahjojaan vartiopalveluksen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157215#.T-lwXXVHT-k
-          Beit Elin rabbi Zalvan Melamed ilmoitti Ulpanan tuhoon tuomittujen viiden asuinrakennuksen viimeisen rukoustilaisuuden aikana, että myöhemmin tänään hän avaa virallisesti entiseen IDF:n tukikohtaan Ulpanan etäyhteisöä suuremman juutalaisen yhteisön, jonne osa karkotetuista siirretään. Melamed sanoi olevan Jumalan ihme, että kaksi kuukautta sitten pelkkänä unelmana pidetty haave toteutuu näin pian, ja 2- 3 kertaa Ulpanaa suurempi yhteisö rakennetaan Beit Elin rajojen sisälle uutena lähiönä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157229#.T-lxp3VHT-k
-          Toinen kone lensi maanantaiyönä kohti Etelä Sudania vieden 144 Etelä Sudanin kansalaista, jotka olivat laittomasti tulleet maahan. Etelä Sudania ei enää pidetä vaarallisena asuinmaana, minkä vuoksi heidät lennätetään Israelin kustannuksella kotimaahansa. Jokainen aikuinen saa 1300 USD, lapset kukin 500 USD. Kaksi-tuhatta Norsunluurannikolta Israeliin luvatta tulleet saivat luvan jäädä maahan, koska heitä ei turvallisuussyistä voida palauttaa kotimaahansa. Näitä lennätyksiä on kuitenkin pidettävä enemmän varoituksena maahan pyrkiville, sillä tällä vauhdilla operaatio kestää vuosia. Heitä on Israelissa n. 60 000 ihmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157221#.T-lzFHVHT-k
-          Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi ilmestyessään vartijoineen 01.30 aamuyöstä Länsimuurille, ettei hän halunnut menettää tilaisuutta vierailla tällä paikalla, joka merkitsee hänelle paljon tunnetasolla. Hän totesi kuunneltuaan paikan historiaa ja merkitystä koskevia selvityksiä, että ”juutalaisten historia on kaiverrettu kiviin”. Hän on vieraillut muurilla aiemminkin, mutta halusi verestää muistojaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4247378,00.html


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019