PERJANTAI 29.06.12


PERJANTAI 29.06.12

1. YLEINEN  asevelvollisuus Israelissa on noussut kysymykseksi, joka näyttää asettavan Netanyahun massiivisen 94:n kansanedustajan hallitusyhteistyön kovalle koetukselle. Asevelvollisuutta, joka nykymuodossaan koskee osaa haredi-kansaa, mutta jättää suurimman osan siitä asepalvelun ulkopuolelle, ja arabikansan kokonaan muutamia satoja siviilipalvelun vapaaehtoisesti valinneita lukuun ottamatta, on tutkinut ns. Keshev-komitea pääministeriltä saamansa yleisohjeen mukaan. Komitea äänesti eilen ehdotuksesta, jolla voimassa oleva ns. Tal-laki korvattaisiin. Päätösesityksen mukaan haredi-kansa osallistuu asepalvelukseen siten, että vuonna 2016 heidän määränsä olisi 6 000 asevelvollista.
Pääministeri Netanyahu reagoi päätökseen väkivaltaisesti todeten, ettei päätös ole hänen ohjeittensa mukainen ja uhkasi komitean toiminnan lopettamisella. Hän selitti, ettei hän voi esitellä ehdotusta Knessetille tässä muodossa. Hän jopa suunnittelee oman ehdotuksensa laatimista ohittaen komitean kokonaan. Hän tavannee varapääministerin Shaul Mofazin perjantaina voidakseen tasoittaa syntyneitä erimielisyyksiä.

TORSTAIN äänestyspäätöksen jälkeen sekä Israel Beitenu että Habeit Yehudi ilmoittivat irrottautuvansa komitean työskentelystä. Molemmat puolueet katsovat, että asevelvollisuuden tulee koskea kaikkia Israelin kansalaisia uskonnosta ja etnisestä taustasta riippumatta.
Israel Beitenun kansanedustajat sanoivat tuovansa oman ehdotuksensa Knessetin hyväksyttäväksi perusteella: ”Kansan kaikkien sektorien tulee osallistua kansallisen palvelu-kuorman kantamiseen.” He selittävät, että kaikkien 18 vuotta täyttäneiden tulee palvella joko armeijassa tai siviilipalvelun joukoissa, sekä ei-uskonnollisten että haredi- ja arabikansan.

KESHEV-komitea reagoi kärkevästi Israel Beitenun ja Habeit Yehudi-puolueitten kritiikkiin syyttäen niitä populistisesta asenteesta elintärkeän kysymyksen yhteydessä.
Abraham Fund järjestö informoi aiemmin Keshev-komiteaa, että arabiyhteisö ja sen poliittinen johtajisto voivat osallistua keskusteluun kansallisesta palveluksesta vain, jos samassa yhteydessä käsitellään arabikansan kokemaa eriarvoisuutta yhteiskunnassa, mutta komitealle annettu aika on liian lyhyt keskustelujen käymiseksi.
Kysymys on heiluttanut myös Kadima-puoluetta, jonka kansanedustajat vaativat tasapuolista vastuun jakamista tasapuolisia oikeuksia vastaan. Jotkut jopa vihjaavat Kadima-puolueen hajottamisella ja uuden perustamisella Livnin johdolla, joka voisi mennä seuraaviin vaaleihin yhdessä Yair Lapidin ”Yesh Atid” puolueen kanssa, joka järjestää mielenosoituksia tälle päivälle protestoimaan ”Netanyahun antautumista haredi-kansan edessä”, kuten he sanovat.

UNITED TORAH Judaism (UTJ) ja Shas uhkaavat luopua historiallisesta yhteistyöstä Likudin kanssa, jos Keshev-komitean lakiesitys muuttaa oleellisesti yeshiva-opiskelijoitten asemaa.
UTJ:n puheenjohtaja apulaisterveysministeri Yaacov Litzman määritteli JP:n toimittajalle puolueensa kannan näin: ”Jokaisen, joka opiskelee Torah yeshivassa, tulee voida jatkaa, ja jokaisen muun 18-vuotta täyttäneen asevelvollisen kansan kaikista sektoreista tulee osallistua palveluun, eikä vain haredi-kansan osalta.” Litzman pitää erityisen pahana Kadiman esitystä, että ”asevelvollisuudesta kieltäytyviä tulee rangaista henkilökohtaisella sakolla, mikä kriminalisoisi suuren osan kansasta, joka ei ole syyllistynyt rikokseen”.
LITZMAN selitti, ettei hän halua erota hallituksesta, mutta että jos Netanyahu haluaa valita  UTJ:n ja Kadiman kannan välillä Kadiman hyväksi, lopputulos on selvä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=275688, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=275714

2. EGYPTIN tuore yleisillä vaaleilla valittu presidentti Mohammed Morsi kävi ensimmäisen taistelunsa armeijan Korkean Neuvoston (SCAF) kanssa joutuen tunnustamaan antautumisensa taisteluissa karaistuneitten upseerien edessä. Näkyvin ilmaus tästä on Morsin alistuminen armeijan vaatimukseen, että Morsin virallinen asettaminen  virkaansa lauantaina tapahtuu korkean perustuslaki-oikeuden viraston edessä eikä parlamentin edessä, kuten Morsi vakuutti haluavansa. Hän ei voinut mitään oikeuden päätökselle, jolla parlamentin alahuone hajotettiin vaaleissa tapahtuneitten muotovirheiden vuoksi.

Ennen virkavalansa vannomista presidentti Mohammed Morsi pitää tärkeän puheensa Tahrir-aukiolla perjantaina. Armeijan kenraalit haluavat korkeimman oikeuden olevan paikalla Morsin vannoessa virkavalansa. Morsi keskusteli virkavalansa vannomisesta Muslimiveljeskunnan hengellisen johtajan Mohammed Badien sekä tunnettujen julkisuuden ja lainopin asiantuntijoiden että poliitikkojen kanssa presidentin palatsissa. Keskustelujen jälkeen presidentin kanslian tiedottaja kertoi, että Morsi pitää perjantaina puheen Tahrir –aukiolla, jonne on majoittunut sadoittain mielenosoittajia telttoihin protestoidakseen sitä, ettei SCAF ole pitänyt lupaustaan luovuttaa valta maassa siviilihallitukselle heinäkuun alkuun mennessä.

SCAF:n edustaja kenraalimajuri Mohammed Assar ihmetteli CBS:n haastattelussa: ”Mitä ihmeellistä siinä on, että SCAF:in johtaja marsalkka Hussein Tantawi pitää itsellään puolustusministerin tehtävät uudessa hallituksessa, sillä hän on SCAF:n johtaja, puolustus-ministeri ja armeijan komentaja”.
Tarkkailijat uskovat, että Egyptin armeija haluaa pystyttää maahan Turkin tapaisen järjestelmän, joka on vallinnut siellä Kemal Atatyrkin ajoista saakka I maailmansodan jälkeen, mutta jota pääministeri Erdogan on onnistuneesti murtanut ohjatessaan maansa islamilaiseksi tasavallaksi, jossa armeija on hallituksen käskyläinen, ei sen valvoja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=275717

3. POLIISI suoritti eilen iltaan mennessä loppuun Ulpanan juutalaisen etäyhteisön evakuoinnin. Tämän osan 18 perhettä ovat iältään vanhempia kuin ensimmäisen karkotuserän ja heillä on suuremmat perheet, jonka vuoksi heille annettiin 90 neliömetrin parakkiasunto, kun ensimmäisen erän perheille annettiin 60 neliömetrin parakkiasuntoa.

Yksi perheistä, Joel ja Fiska Yattal, kieltäytyivät lähtemästä vapaaehtoisesti, kuten Beit Elin johtajien ja hallituksen välinen sopimus edellytti, minkä vuoksi rajapoliisin erityiskoulutuksen saaneet rotevat poliisit retuuttivat heidät ulos kodistaan väkivaltaisesti.
Lisäksi joukko ”oikeistolaisia” protestoijia oli linnoittautunut yhteen asuntoon, joten poliisi poisti heidätkin väkivaltaisesti ja pidätti heistä osan jollain teko- tai todellisella syyllä.

Tyhjennetyt 5 kivirakenteista asuinrakennusta sahataan 108 osaan, ja varastoidaan odottamaan niiden pystyttämistä uuteen paikkaan Beit Elissä.
Ehkä tällaiselle hölmöläisten hommalle on olemassa jokin hyväksyttävä poliittisen tai jonkin muun kauniilta kalskahtavan nimikkeen alla kulkeva selitys, mutta sivusta katsoen hallituksen politiikasta Juudea ja Samarian alueilla puuttuu selkeä ja jämäkkä ote. Kaiken maailman NGO-yritykset saavat temmeltää Juudean ja Samarian alueilla kuin villissä lännessä, hakemalla hakien tapauksia, joissa epäselvien maanomistusolosuhteiden varjolla arabit kiihotetaan allekirjoittamaan järjestöjen laatimat kanteet korkeimmalle oikeudelle muka heidän omistusoikeutensa loukkauksesta, joita oikeus kuuliaisesti käsittelee useimmiten antamatta juutalaisille asukkaille tilaisuutta todistaa omistusoikeutensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157346#.T-1bzHVHT-k

4. IHMISOIKEUSAKTIVISTI Orit Strook kertoi Arutz Shevan toimittajalle oikeustalon ulkopuolella, että pääsyy poliisi harjoittamaan väkivaltaan johtuu Israelin valtion poliisille antamasta suojasta, jolla heidät suojataan mahdollisilta syytetoimilta. Hän paljasti, että valtio on palkannut kolme asianajajaa, joiden tehtävänä on puhdistaa Amonan karkotusten yhteydessä sen asukkaita väkivaltaisesti kohdelleiden poliisiupseereiden maine.
”Kuusi ja puoli vuotta Amonan karkotusten jälkeen oikeudessa edelleen taistellaan poliiseja vastaan käydyistä kanteista kohtuuttoman väkivaltaisesta käyttäytymisestä., ja se tuntuu pahalta”, hän selitti. ”Valtio tekee kaikkensa suojellakseen poliisiupseereitaan”.

Osa vääryyttä kärsineistä ei koskaan näe asiaansa oikeudessa asetettujen rajoitusten vuoksi, hän jatkoi todeten, että huolimatta toistuvista valituksista poliisin harjoittama väkivalta Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita kohtaan on lieventynyt.
”Perustettuamme ihmisoikeusjärjestön Yeshan alueilla poliisin toiminta juutalaisasukkaita vastaan oli todella kauhea; kyse oli pogromista, ei enää väkivallasta. Tänään sellaiset väkivaltatapaukset juutalaisia asukkaita vastaan Juudeassa ja Samariassa ovat vähentyneet, mutta se jatkuu haredi-kansan mielenosoittajia vastaan.”
Stook totesi, että äskettäin tapahtuneet poliisin kovat otteet vasemmiston ”sosiaalisen oikeudenmukaisuuden” nimissä järjestämissä mielenosoituksissa protestoivia aktivisteja vastaan oli todella vakava, vaikka pientä muutosta on tapahtunut, Strook analysoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157355#.T-1hUHVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Haredi-nuorukainen, 22-vuotias Efraim Goldstein, on valittu yhdeksi niistä, jotka tulevat kantamaan soihtua Lontoon olympialaisissa. Hän saa soihdun käteensä Lontoossa Borough of Lewisham. Hänet valittiin pitkän vapaaehtoistyönsä vuoksi, joka alkoi hänen ollessaan 16 -vuotias. Hänen perustamassaan 7:ssä ryhmässä toimii satoja vapaaehtoisia. Hän toimii nykyisin vapaaehtoisena ”Shomrim Patrol” etsintä- ja pelastusjärjestössä, jonka hän perusti. Hän osallistuu soppakeittiö-toimintaan avustaen taloudellisissa vaikeuksissa olevia  sekä vierailee sairaiden lasten luona ”helping hand”, auttava käsi, järjestössä. Hän sanoo olevansa ylpeä hänelle uskotusta kunniatehtävästä ja haluavansa osoittaa, että Lontoon juutalaiset ovat edelleen osa entistä kotimaataan, vaikka elävätkin nyt erilaisissa olosuhteissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157356#.T-1mrXVHT-k
-          Turkin kiivasluonteisen pääministerin Erdoganin päätös keskittää sotilaitaan ja kalustoaan Syyria rajalle on ilmeisesti aiheuttanut sen, että Syyrian hallitus siirtää suuria panssarijoukkoja Turkin rajan tuntumaan Aleppon pohjoispuolelle. Aktivistit sanovat, että he ovat laskeneet ainakin 170 panssarivaunua, jotka siirretään joko Turkin rajan tuntumaan tai joiden tehtävänä on iskeä Aleppon pohjoispuolella oleviin kyliin, jonne kapinalliset ovat pystyneet pureutumaan. Syyrian asiaa käsitellään lauantaina YK:n alaisessa kokouksessa, johon P5+1 maiden lisäksi on kutsuttu valittu joukko muita maita, mutta ei Syyriaa, Irania eikä Saudi Arabiaa. USA vihjaa, että yhtenä vaihtoehtona tilanteen laukaisemiseksi pohditaan turvapaikan varmistamista Assadille, hänen perheelleen ja lähisukulaisilleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157357#.T-1qEnVHT-k
-          IDF:n johtajiston kertoman mukaan armeija valmistautuu sotaan, joka voi yllättäen puhjeta maan rajoilla, jopa niin, että rintamavastuu on kolmella  tai neljällä suunnalla. Armeija yksilöt ovat harjoitelleet paitsi perinteisiä maastoharjoituksia jyrkillä rinteillä, myös vesistöjen ylityksiä, mikä voi tulla vastaan, jos IDF joutuu hyökkäämään Libanonin ja Syyrian alueille. Harjoituksia käytiin Jordanjoella maan pohjoisosassa. Pahin tilanne voi syntyä yhdistetyn armeijan ja terrorihyökkäysten muodossa, ja sitä IDF on harjoitellut Golanilla, kertoo kenraali Tamir Heiman divisioonan no 36 komentaja. Hän pelkää Syyrian väkivallan leviämistä rajan yli Golanille ja muualle Israeliin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157337#.T-1sRXVHT-k
-          Palestiinan vallankumousneuvoston kaksipäiväisen kokouksen päätteeksi neuvosto antoi julkilausuman, joka hyvällä syyllä voidaan katsoa ultimaatumiksi. Lausunnossa sanotaan mm. ”Ellei Israel luovu kaikista 1967 sodassa miehittämistään alueista, perusta Palestiinan valtiota pääkaupunkinaan Jerusalem, ja tee merkittäviä myönnytyksiä kansalaisuuden myöntämiseksi arabien jälkeläisille, jotka pakenivat 1948 Israelista, kolmas intifada tulee ja täytyy aloittaa". Kokousta johti PA:n puheenjohtaja, Fatahin johtaja Mahmoud Abbas. Lausunnossa annetaan täysi tuki Abbasin Israelille esittämille vaatimuksille ennakkoehtoina rauhankeskustelujen aloittamiseksi. Niistä viimeisin on Abbasin esittämä vaatimus aseitten viennin sallimisesta PA:lle, jonka hän esitti mediatilaisuudessa tavattuaan Ranskan presidentin Francois Hollanden. Mitenkähän tähän sopii Shaul Mofazin ja Abbasin tapaaminen sunnuntaina Ramallahissa? Saeb Erekat jo rauhoitteli, että tarkoituksena on keskusteluyhteyden muodostaminen, ei neuvottelu rauhasta. Mofaz lupasi, että jos hänestä tulee pääministeri, hän luovuttaa PA:lle 100 % Juudeasta ja Samariasta. Jotkut palestiinalaiset vaativat Mofazin pidättämistä Ramallahissa sotarikollisena.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021