MAANANTAI 25.06.12


MAANANTAI 25.06.12

1. EGYPTIN presidentinvaalien tulokset ilmoitettiin eilen. Niiden mukaan 60-vuotias Mohamed Morsi on suurimman arabimaan presidentti. Hän kävi koulunsa Egyptissä, opiskeli Kairon yliopistossa insinööritieteitä ja saavutti tohtorinarvon USA;ssa Etelä Kalifornian yliopistossa 1982. Kahdella hänen viidestä pojastaan on USA:n kansalaisuus. Hän katkaisi tradition, että Egyptin presidentti valitaan armeijan korkeiden upseerien joukosta. Tämä käytäntö alkoi monarkian kaatamisesta 60-vuotta sitten. Morsin kilpakumppani Shafiq oli lentovoimien upseeri ennen siirtymistään politiikkaan. Hän toimi Mubarakin hallituksen pääministerinä, minkä johdosta monet pidättyivät äänestämästä häntä presidentiksi.
Morsin suhteet Muslimiveljeskuntaan ovat selkiytymättömät, sillä hänet syrjäytettiin ennen parlamenttivaaleja Veljeskunnan johtajistosta, minkä johdosta hän perusti oman taustaryhmänsä, mutta näyttää palanneen ottaakseen paikkansa veljeskunnan johtajistossa.
Hän oli Mubarakin hallituksen tarkassa valvonnassa ja hänet pidätettiin useita kertoja. 

MOHAMED MORSIN saama äänimäärä oli 51.7 %, Ahmed Shafiq sai 48.3 % äänistä. Heidän kannatuksensa ero oli siten n. 800 000 ääntä. Vaalivilkkaus oli 51 %. Hylättyjä äänilippuja oli n. 700 000.

2. EGYPTIN uuden presidentin Mohamed Morsin suhde islamiin ja sen sharia-lakiin ei ole selvä. Hän on ehkä tarkoituksellisesti antanut epätarkkoja lausuntoja kysymyksiin, onko hänen tarkoituksensa muodostaa Egyptistä sharia-lain hallitsema islamilainen tasavalta Iranin tapaan. Egyptin tulolähteistä turismi on yksi tuottavimmista, mutta länsimaisen turismin mukana tulee väistämättä alastomuus, bikinit ja yläosattomat, mikä on järkytys hurskaalle muslimimiehelle. Morsi kutsui asiaa marginaaliseksi ja hyvin paikalliseksi, jonka ratkaiseminen kuuluu siihen paneutuneiden tehtäviin, eikä ole siten kansallinen kysymys.

Muslimiveljeskunnan ehdottomasti suosituin ehdokas oli Khairat al-Shater, mutta teknisen muotoseikan vuoksi hänen ehdokkuutensa täytyi peruuttaa, minkä johdosta  Veljeskunta asettui tukemaan Mohamed Morsia, joka vakuuttaa palvelevansa koko Egyptin ja kaikkien kansanryhmien presidenttinä.
Hänen vakuutuksensa ei ole poistanut vähemmistöryhmien pelkoja, jotka ovat aina eläneet islamin valtaväestön epäluulon ja hetkittäisten hyökkäysten pelon alaisina. Tämä koskee varsinkin maan kopti-kristittyjä, joita on n. 10 % väestön määrästä. Heidän keskuudessaan onkin levinnyt toteamus, että ainoa keino säilyttää identiteettinsä ja uskontonsa on muuttaa pois maasta, mikä tendenssi on yleistynyt lähes kaikissa islamin hallitsemissa maissa, ja se on saanut myös PA:n hallitsemien kaupunkien ja kylien kristittyjä muuttamaan ulkomaille.

MUBARAKIN hallinnon kaatamiseksi alkaneet mielenosoitukset olivat pääasiassa vapaa-mielisten ja ei-uskonnollisten nuorten ihmisten järjestämiä, joista kehittyi suosittu kansanliike, jota Mubarakin hallitus ei osannut hillitä. Turvallisuusjoukkojen veriset vastatoimet vain kiihottivat kansaa entistä suurempiin mielenosoituksiin. Tarkkailijat ovat havainneet, että Muslimiveljeskunta ei aluksi osallistunut mielenosoituksiin, sen jopa huhuttiin tehneen salaisen sopimuksen Mubarakin hallituksen vallan omineen korkean sotilasneuvoston SCAF:in kanssa, mutta vähitellen Veljeskunta hivuttautui mielenosoitusten johtoon käyttäen hyväkseen maanlaajuista organisaatiotaan.
Aidot muutosta Egyptin hallituksessa vaatineet nuoret aktivistit ihmettelevät, miten tässä näin kävi. Jotkut sanovat suoraan, että Muslimiveljeskunta kaappasi mielenosoitukset suorittaen niiden kautta verettömän vallankumouksen maassa lopulta kaapaten koko maan hallinnon.

PRESIDENTTI Morsin ensimmäisiä taistoja on selvittää SCAF:n kanssa hänen valta-oikeutensa, joita SCAF on määrätietoisesti pyrkinyt rajoittamaan pidättämällä itselleen presidentille kuuluvia oikeuksia. Onko seurauksena Turkin tapainen kehityskulku, jossa islamilaista valtiota rakentava pääministeri Erdogan on murskannut armeijalle kuuluneen vallan hajottaa hallitus ja pienentänyt sen valtaa loputtomilla oikeustoimilla armeijan korkeita upseereita vastaan syyttäen heitä hallituksen vastaisista toimista tai salaliitosta? Erdogan on näillä toimilla pystynyt haalimaan itselleen diktatoriset oikeudet, jonka päätös on laki. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4246674,00.html

3. EGYPTIN uusi presidentti Mohamed Morsi on saanut onnitteluja monelta taholta, jopa valtaa pitävä SCAF onnitteli häntä. USA ilmaisi samoin tyytyväisyytensä vaalien tulokseen ja ilmoitti työskentelevänsä Egyptin uusien johtajien ja Muslimiveljeskunnan kanssa.
Iranin virallisessa onnittelusähkeessä todetaan, että Egypti alkaa tajuta paluun islamin valtaan.

Israelissa tilannetta Egyptissä seurataan huolellisesti ja tietyllä varauksella. Morsi on luvannut pitää voimassa aiempien hallitusten tekemät kansainväliset sopimukset, joista Israelin ja Egyptin välinen rauhansopimus on tärkein.
Israelin viranomaisten suhtautuminen tilanteeseen on odottava, mutta valmisteluja maan turvallisuustilanteen suurenkin muutoksen varalta tehdään julkisuuden takana. Ensimmäisiä muutoksia voi olla, kuten TV-2:n toimittaja Ehud Jaari toteaa, Egyptin vaatimus armeijan joukkojen lisääminen Siinailla. Tämä voi tapahtua joko muutoksena rauhansopimukseen, joka määrittelee armeijan joukkojen miesvahvuuden ja aseistuksen laadun, tai Egyptin hallitus tekee yksipuolisen päätöksen ja siirtää divisioonan verran joukkojaan Siinaille. Sopivana verukkeena siihen käy sinne pureutuneitten ääriainesten hallitseminen.

Jaari määrittelee uudet suhteet todeten: ”Kylmän rauhan sijaan saamme vihamielisen rauhan.” Muslimiveljeskunnan taktiikkana on ollut edetä varovaisesti, mikä oli elossa säilymisen ehtona Mubarakin ajan valvonnan alla, ja se voi käyttää samaa taktiikkaa edelleenkin edeten pienin askelin suuren kriisin välttämiseksi, mutta päämäärä on sama.
Tarkkailijat sanovat, että ”onneksi” Egyptillä on paljon tärkeämpiä ja kiireellisempiä ongelmia ratkottavinaan, kuten maan talous, joka on lähes vararikkotilassa, mitä maassa toista vuotta jatkuneet rauhattomuudet ovat pahentaneet. Ulkomaiset rahoittajat, niiden mukana IMF ovat pidätelleet lupaamiensa tukien ja lainojen suorittamista odotellen tilanteen selkiytymistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157189#.T-gE6nVHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157193#.T-gOOHVHT-k

4. EGYPTIN presidentinvaalien tuloksella on selvä vaikutus myös sekä Israelin että Juudean ja Samarian kuten myös Gazan palestiinalaisiin. Hamas ja Islamic Jihad olivat ensimmäisten joukossa onnittelemassa Morsia vaalivoitosta. Hamasin lausunnossa Länsirannalla toivotaan Egyptin ja kaikkien arabimaitten muuttavan suhtautumistaan heidän asioihinsa. Siinä arabi-maita kehotetaan antamaan kiireellistä tukea heidän oikeuksiensa saamiseksi, maansa vapauttamiseksi, Jerusalemin puolustamiseksi ja Al Aksan palauttamiseksi muslimeille. Hamasin ihannoiva asenne on ymmärrettävissä, onhan sen juuret Muslimiveljeskunnassa. 

FATAHIN asenne on epäluuloinen ja jopa pelokas, sillä Egypti on perinteisesti tukenut enemmän Hamasia kuin Fatahia kiistoissa ja sovintoneuvotteluissa, mikä nyt tullee entistä selvemmäksi. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat kaunisteli kuitenkin sanomansa kevään arabi-kukkasin todeten: ”Vaalit olivat historiallinen päivä arabien ja Egyptin historiassa.” Hän esitti toiveensa, että se palvelisi suosiollisesti myös Fatahin ja Hamasin välien sovitteluissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=275059

5. UUTISOTSIKOITA
-          Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui 400-vahvuisen valtuuskuntansa kanssa Israeliin viralliselle vierailulle. Hän aloitti ohjelmansa avaamalla Venäjän toisessa maailmansodassa kaatuneitten sotilaitten muistomerkin Netanyassa yhdessä Shimon Peresin kanssa. Tämän jälkeen hänellä on iltapäivällä pitkähkö keskustelu pääministeri Netanyahun kanssa, joka kutsui tilaisuuteen joukon johtavia ministereitä ja poliitikkoja. Keskustelujen pääaiheet lienevät Iranin ohella Syyrian paheneva tilanne, jossa Israel odottaa Venäjän positiivista puuttumista, sekä Egyptin vaalien tulokset, joskin Putinin valta on siellä rajallinen. Putin käy vielä Jerikossa, jossa hän voi tavata Abbasin ja jatkaa sieltä Jordaniaan käyden Jeesuksen oletetulla kastepaikalla, jossa edellinen presidentti Medvedev otti kasteen. Netanyahun liikkumista rajoittaa paketoitu nilkka, jonka hän särki jalkapalloa potkaistessaan.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=275102
-          Poliisi halusi pitää pidätettyinä 14 Tel Avivissa mieltään osoittavaa, sillä heidän syytedokumenttinsa eivät olleet valmiit, mutta oikeus vapautti heidät. Kaikkiaan 89 mielenosoittajaa oli pidätetty, viisi pankkien ikkunaa oli rikottu ja tehty ilkivaltaa lukuisiin liikkeisiin, vastustettu poliisia, häiriten rauhaa ja kaikkea muuta. Maanantaiaamuna pieni joukko kokoontui pääministerin virkatalon edustalle marssien sieltä Sion-aukiolle ja kevyen rautatien kiskoille estäen sen liikkumisen. He protestoivat poliisin kovia otteita ja pidätyksiä vastaan Tel Avivissa. Heillä ei ollut lupaa mielenosoitukseen. Poliisi pidätti heistä kaksi. Mielenosoittajat vakuuttavat, että jatkossa heidän toimintansa vastaa poliisin toimia, eli väkivalta vastaan väkivalta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=275081
-          Jerusalemin haredim-kansa sai 5 000 mielenosoittajaa, useat heistä pukeutuneina säkkipukuun ja tuhkaa päänsä päällä surun merkiksi, kokoontumaan Mea Shearimin ahtaille ja mutkaisille kaduille ja aukioille esittääkseen voimakkaan vastalauseensa suunnitelmille rekrytoida haredim-nuorukaiset IDF:n riveihin tai suorittamaan pakollisen siviilipalvelun. Uusi laki edellyttää, että jokainen asekelpoinen maan kansalainen joutuu osallistumaan maansa puolustamiseen, myös Israelin arabit, eikä haredim-kansa saa siitä erikoispoikkeusta. Haredim-kansa opetusten mukaan Toran opiskelu ohittaa kaikki muut näkökohdat, myös palvelun IDF:n tai poliisin joukoissa.  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=275104
-          Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen (yeshan) johtajat ovat huolissaan, että joittenkin kiihkomielisten nuorten tekemät ”hintalappu” ilkityöt arabikohteisiin sattuvat järjestön omaan nilkkaan ja mustaavat sen mainetta. Vaikka niitä on kovin rajoitetusti ja vaarattomia verrattuna siihen, mitä arabit tekevät hyökkäyksissään israelilais-autoilijoita ja yksityishenkilöitä vastaan kivin ja polttopulloin, maailman media halukkaasti tarttuu juutalaisnuorten ilkivaltaan huomioimatta arabien suorittamia.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=275106
-          Jerusalemin ympäristössä viime aikoina syttyneet lukuista tulipalot ovat viranomaisten mukaan tuhopolttoja. Parin viikon aikana sytytettiin yli 200 tulipaloa, suurimmat niistä Oran ja Aminadayin lähiöissä. Niihin kutsuttiin eilen 9 palokuntaa Jerusalemista ja Beit Shemeksistä. Viisi taloa evakuoitiin Aminadyin lähiössä ja yksi  liiketila kärsi vaurioita, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Palot saatiin nopeasti valvontaan, sillä paikalle kutsuttiin lentosammutuskoneita. Puolentoista kuukauden aikana poliisi on rekisteröinyt yli 2000 tuhopolttoa Jerusalemin ympäristössä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=275029
-          Israelin arkeologiahallitus IAA aloittaa arkeologisen museon rakentamisen Israelin museon lähelle pääkaupungin länsiosassa. 35 000 neliömetrin rakennukseen tulee IAA:n uudet toimitilat, sekä maan kansallinen arkeologia-arkisto, suurin Lähi Idässä. Rakennuksen on suunnitellut Moshe Safdie, Siihen tule arkeologinen puutarha, luokkahuoneita, kahvila ja Kuolleenmeren kirjakäärölöytöjen näyttely. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=275069
-          Egyptiläinen putkimies pieksi raskaan vaimonsa kuolleeksi, koska tämä kieltäytyi äänestämästä Morsia. Vaimo kuoli haavoihinsa sairaalassa Aleksandriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157191#.T-ghUXVHT-k
-          IDF:n eteläisen alueen komentaja Tal Russo antoi käskyn sulkea kaikki tavara-toimitukset Gazaan vastalauseeksi massiivisesta rakettipommituksesta. Yli 150 rakettia ammuttiin Gazasta kolmen päivän aikana jatkuen ajoittaisesti edelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157195#.T-gh_nVHT-k
-          Salafistien ryhmä Egyptissä antoi varoituksen olla syömättä tomaatteja, koska ne ovat kristittyjä. Niiden syöminen voi muuttaa muslimin kristityksi. Facebookissa julkistettua varoitusta yritettiin myöhemmin poistaa. Tekstissä selitettiin, että jos tomaatin leikkaa määrätyllä tavalla, sieltä paljastuu risti, kristittyjen symboli.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157188#.T-gim3VHT-k
-          Israelin arabi Ramlessa yritti sytyttää juutalaisen äidin ja hänen pienet lapsensa tuleen heittäen palopommin autoon, jossa he istuivat. Perheen isä Dvir Koula tuli onneksi juuri silloin autolleen ja ehti sammuttaa tulen ennen sen leviämistä. He ovat osa Garin Torani uskonnollis-sionistista ryhmää Ramlessa. Ryhmän tarkoituksena on vahvistaa juutalaista perinnettä ja heidän läsnäoloaan kaupungissa. Tämä sattui Eliyahu Hanani kadulla kaupunginosassa, jossa asuu arabeja ja juutalaisia. Sitä kutsutaan nimellä getto. Koula sanoi, että arabien hyökkäykset heidän jäseniään vastaan ovat tavallisia, ja että tämän tapauksen tarkoituksena oli polttaa hänen perheensä. Koula vakuuttaa hyökkäyksen vain vahvistavan heidän uskoaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157172#.T-gjcHVHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019