SUNNUNTAI 24.06.12


SUNNUNTAI 24.06.12

1. POLIISIN arvion mukaan eilen Tel Avivissa järjestettyihin ”sosiaalisen oikeuden-mukaisuuden” mielenosoituksiin osallistui tuhansia pääasiassa nuoria tai muuten väriä päiväohjelmaansa etsiviä ihmisiä. Komeasta nimestään huolimatta mielenosoittajat tuskin olivat etsimässä oikeudenmukaisuutta, totesi Tel Avivin poliisikomentaja kenraalimajuri Aharon Aksel. Hän sanoi heidän rikkoneen kaikkia mahdollisia punaisia varoitusrajoja, eivätkä välivaltaisesti poliisia ja liikelaitoksia vastaan toimineet mielenosoittajat kuuluneet nimensä mukaiseen liikkeeseen. Poliisi pidätti 85 mielenosoittajaa, mukana näiden sosiaalisin perustein aloitettujen mielenosoittajien ensimmäisiä johtohenkilöitä, kuten Daphni Leaf, joka käsi paketissa valitti poliisin kovaa käsittelyä pidätyksen yhteydessä.

POLIISI oli passittanut paikalle erikoiskoulutetut Yassam-poliisit, joita useimmiten nähdään juutalaisten etäyhteisöjen tuhoamisten yhteydessä. Heidät on koulutettu ja psykologisesti opetettu toimimaan tunteitaan osoittamatta tunnottomien robottien tavoin.
Varsinkin äärivasemmiston taholta poliisia syytettiin kohtuuttoman väkivallan käyttämisestä, jota termiä ulkomaat käyttävät kuvaillessaan IDF:n toimia terroristeja vastaan.
Poliisin tehtävänä on pyrkiä säilyttämään yleinen rauha ja järjestys, ja sitä tarkoituksellisesti rikkovat joutuvat tuntemaan poliisin otteet omissa jäsenissään, kaikkialla maailmassa.

MIELENOSOTUKSET kiihtyivät illan pimetessä väkivaltaisiksi. Ainakin kolmen pankin näyteikkunat rikottiin ja ihmiset tunkeutuivat sisätiloihin hajottaen papereita ja irtaimistoa ennen kuin heidät ajettiin ulos, mutta pahemmilta tuhoilta vältyttiin. Myös muutamien kauppaliikkeitten näyteikkunoita särjettiin yön aikana.
Vaikka vasemmiston taholta hallitusta ja poliisin johtoa syytetään käskystä hajottaa mielen-osoitus väkivaltaa käyttäen, poliisi selvästi pidätteli vastatoimiaan, kuten se teki antaessaan heidän sulkea Ayalonin pääliikenneväylän ryhmittyessään marssia varten Arlozorov-asemalta Hashalom poistumistielle lähellä Arielin kauppakeskusta. Poliisiketju seurasi sivulla kävellen marssin kulkua muuten puuttumatta sen etenemiseen.

MIELENOSOITTAJAT yrittivät pystyttää telttojaan Rothschild kadulle kuten he tekivät viime kesänäkin, mutta poliisi esti heidän tavoitteensa, ja sen yhteydessä poliisi joutui käyttämään kovempiakin otteita haavoittaen joitain aktiivisimpia.
Kuten viime kesän mielenosoituksista raportoitiin, niitä tukivat ulkopuoliset rahoittajat, joilla oli selvä poliittinen päämäärä aiheuttaakseen häiriötä ja sekasortoa juutalaiseen yhteiskuntaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=274948

2. GAZAN terroristit ampuivat lauantain, juutalaisen sapatin, aikana 20 Kassam-rakettia Israelin puolelle pääasiassa Ashkelonin kaupunkia kohti. Iron Dome eliminoi viisi Grad-tyyppistä rakettia. Raketit eivät aiheuttaneet suurta tuhoa, yksi ihminen haavoittui. Vihollisuuksien alusta lähtien Gazasta ammuttiin yli 150 rakettia, ja IAF vastasi niihin ohjusiskuillaan pyrkien huolellisesti välttämään siviilien vahingoittamista.
SDEROTISSA yksi teollisuustyöntekijä haavoittui raketin sirpaleista; yksi raketti osui koulurakennukseen aiheuttaen melkoista tuhoa, mutta rakennuksessa ei ollut ihmisiä.

IDF:N komentajat ovat tehneet vierailuja kohteisiin, joihin raketit ovat osuneet, mutta ovat muuten pitäneet suhteellisen matalaa profiilia. Barakia ei ole näkynyt heidän joukossaan.
Pääministeri Netanyahu on samoin pidätellyt ”sanaisen arkkunsa” aukomista sen jälkeen, kun hän kehotti armeijaa vastaamaan lujasti kaikkiin maan turvallisuutta häiritseviin iskuihin Egyptin rajalla sattuneen hyökkäyksen jälkeen, jossa raja-aitaa rakentava Saed Fachachte sai surmansa terroristien luodeista. Pääministerin hillittyyn käytökseen voi olla syynä Egyptin vaalien jälkeinen epäselvä ja jännittynyt tilanne kuten myös huomenna toteutuva Venäjän presidentti Vladimir Putinin Israelin vierailu. Netanyahu on kiitellyt Iron Dome patteristoja, että ne ovat antaneet liikkumatilaa poliittiselle päätöksenteolle.

KORKEA IDF:n upseeri kuvaili tilannetta Gazan rajalla todeten, että armeija vastaa iskuihin omilla vastaiskuillaan, mutta rauhantilaan vastataan rauhalla.
Upseeri selitti, että Hamas on hämmästynyt siitä, että IDF iski useisiin Hamasin tukikohtiin, sillä aiemmin IAF:n iskut ovat kohdistuneet vähäisempiin kohteisiin. Hän arvioi, että Hamasin pyyntö tulitauosta voi johtua havainnosta, että sen tukikohdat ovat vaarassa.
Lauantaiaamuna IAF pommitti ohjuksillaan Hamasin tukikohtia haavoittaen 20 ihmistä, minkä johdosta Hamas ampui Kassam-rakettejaan pääasiassa Sderotin alueelle haavoittaen yhtä teollisuuslaitoksen työntekijää. Toinen IAF:n isku kohdistui miesryhmään, joka valmistautui ampumaan raketteja, surmaten heistä kaksi, nostaen surmansa saaneiden palestiinalaisten luvun neljääntoista. Kumpikin osapuoli uhkaa verisillä vastaiskuilla jokaisen hyökkäyksen-jälkeen, ja niin tämä sotainen leikki jatkuu, eivätkä osapuolet puhu toisilleen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=274943

3. TARKKAILIJAT ovat panneet merkille, ettei Hamas ole pystynyt estämään Gazan kaistalla toimivia pienempiä ryhmittymiä jatkamasta omaa Israelin vastaista sotaansa Hamasin julistamasta tulitauosta huolimatta, jota Egyptin SCAF:in (korkean sotilasneuvoston) johtaja marsalkka Hussein Tantawi myös vaati. Tarkkailijat katsovat tämän osoittavan, että Hamasin ehdoton valta Gazassa on murenemassa al-Qaidan sirpaleryhmien, kuten Army of Islam, johdosta. JP:n artikkelin mukaan Tantawi on täysin tietoinen Hamasin ja muiden ääri-islamin ainesten soluttautumisesta Siinaille aiheuttaen kasvavan turvallisuusriskin maalle.

PA:n pääministeri Salaam Fayad, jolta Abbas riisti talousasiain valvonnan siirtäen ne Fatahin valvomalle talousministerille, kertoi samoin The Washington Post lehden haastattelijalle, jonka artikkeli julkaistiin perjantaina, että Hamas on menettämässä vaikutusvaltaansa sekä Gazassa että Länsirannalla. Hän totesi, että siksi sekä Abbas että Hamas molemmat työskentelevät PLC:n vaalien siirtämiseksi joskin eri syistä johtuen.
Fayad sanoi peiteltynä moitteena Abbasille, että on anteeksiantamatonta, ettei vaaleja ole pidetty ajallaan. Abbasin suora syyttäminen on hengenvaarallista.

FAYAD vihjaili ensimmäisen kerran, että hän voi asettua seuraavissa vaaleissa Mahmoud Abbasin vastaehdokkaaksi PA:n puheenjohtajaksi. Fayad on suosittu länsimaissa, jossa häntä USA:ssa koulutettuna ja Maailmanpankin entisenä virkailijana pidetään pätevänä ja ”suhteellisen” rehellisenä. Hänen ongelmanaan on se, ettei hänellä ole vaikutusvaltaista taustaryhmää, eikä hän ole kovin suosittu palestiinalaisten keskuudessa.
Hän ei myöskään ole toiminut riittävän tehokkaasti korruption kitkemiseksi PA:n sekä Fatahin ja PLO:n johtajien keskuudesta. Satoja miljoonia katoaa ulkomaisista avustuksista, eikä tehokasta seurantajärjestelmää ole voitu rakentaa, osittain siksi, ”etteivät länsimaiset päättäjät halua loukata herkkänahkaisten arabien tunteita vaatimalla näyttöä varojen käytöstä”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=274958

4. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin johto ilmoitti lauantaina Gazassa, että 4-vuotias lapsi Ali Muataz al-Shawaf oli saanut surmansa IAF:n ilmaiskussa, ja hänen ruumistaan esiteltiin Hamasin julkaisuissa. IDF:n taholta pyöriteltiin ensin silmiä, kunnes todettiin, ettei IAF tehnyt siihen aikaan mitään ilmaiskua Gazaan kaistalle. Sen sijaan IDF:n edustaja totesi, että 25-palestiinalainen sai surmansa IAF:n ohjuksesta ollessaan laukaisemassa rakettiaan. Sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua, jopa suoranainen valhekin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157150#.T-a3sXVHT-k
-          MAAN  uutistoimisto Betlehemissä julkaisi Islamic Jihadin taistelijat pidättivät tultaan viimeisten hyökkäysten aikana, ja että Hamasin ja muitten ryhmien sotilaalliset siivet olivat vastuussa Israeliin ammutuista raketeista. Jihadin johtajistoon kuuluva uhosi uutistoimiston toimittajalle, ettei tämänkertainen hyökkäys Israeliin ollut yhtä valtava, kuin edellinen, ja ettei sitä painostettu osallistumaan hyökkäyksiin kenenkään taholta, mutta että se on valmiina vastaamaan IDF:n iskuihin, jos tarve vaatii. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157147#.T-a5inVHT-k
-          Egyptissä odotetaan presidentin vaalien tulosten julkistamista tänään. Tilanne on mahdollisimman sekava, molemmat ehdokkaat vakuuttavat saaneensa enemmistön vaaleissa. Kaiken kukkuraksi USA:n hallitus ulkoministeri Hillary Clintonin suulla vakuuttaa tukevansa Muslimiveljeskunnan ehdokasta Mohammed Morsia ja vaatii, että SCAF:n tulee ilmoittaa  vaalien voittaja välittömästi. SCAF:n PR-päällikkö kenraali Abed al-Munim Kato sanoo, että on mieletöntä USA:n painostaa Egyptin presidentiksi Muslimiveljeskunnan ehdokasta. ”Johtuneekohan se siitä, että Morsi vietti paljon aikaansa USA:ssa ennen vaaleja?”, hän kyselee. Al-Ahram-lehden artikkelin mukaan Veljeskunta käy korkean tason neuvotteluja tilanteesta, ja näiden uskotaan johtavan siihen, että Morsi julistetaan vaalien voittajaksi ja presidentiksi. Morsi itse sanoi puhuessaan Tahrir-aukiolla, jossa osoitettiin mieltä SCAF:n viimeisiä päätöksiä vastaan, ettei hänellä ole mitään SCAF:ia (korkeaa sotilasneuvostoa) vastaan, joka nyt hallitsee maata. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4246186,00.html
-          USA:n hallitus on tilannut 361 Tomahawk risteilyohjusta Raytheon yhtiöltä, joka voitti tarjouskilpailun 331 miljoonalla USD. Näistä 238 menee USA:n viidennelle laivastolle, joka seikkailee Persianlahdella. Tämän katsotaan vahvistavan epäilyksiä, että USA valmistelee iskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan neuvottelujen jähmettymisen vuoksi. Osa ohjuksista annetaan sukellusveneille, osa pinta-aluksille. Tämän ohella USA:n laivasto on tilannut 17 000 nykyaikaista sukellusveneen tunnistamisjärjestelmää, hinnaltaan 13 miljoonaa USD. Presidentti Obama ”vetää jalkojaan” ilmaisten selvästi, ettei hän halua iskuja ”uskonveljiään” vastaan, vaikka kongressi on yhä kärkevämmin vaatinut häneltä selviä vaatimuksia seuraavia neuvotteluja varten. Kaksi vuotta Obama on pystynyt hämäämään kansaansa ja kongressia ja pitämään pilkkanaan liittolaismaitaan, ennen kaikkea Israelia, luvaten, ettei hän salli Iranin saavan ydinasetta, mutta tekemättä todella mitään sen estämiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4246311,00.html
-          Turkin ja Syyrian armeija etsivät Syyrian armeijan pudottamaa turkkilaista hävittäjää Syyrian rannikon edustalta. Turkin presidentti Abdullah Gul myöntää, että kone on voinut harhautua Syyrian aluevesien yläpuolelle, mutta uhkaili samalla, ettei tapausta jätetä ilman jälkiseurauksia. Lausunnot ovat olleet kuitenkin tarpeeksi hillittyjä osoittaen, ettei se anna aihetta sotilaallisiin toimiin. Turkkilaiset koneet ovat toistuvasti lentäneet Syyrian rannikon edustalla tarkkaillen aseiden toimittamista sekä kapinallisille että Assadin armeijalle. Turkki veti lähettiläänsä pois Damaskoksesta, koska siellä ei ole turvallista, mutta pitää yhteyksiä Assadin kanssa. Virallisesti Turkki vaatii kuitenkin Assadin siirtymistä syrjään. http://www.haaretz.com/news/middle-east/turkish-president-downing-of-fighter-jet-by-syria-cannot-be-ignored-1.443342
-          Kymmenen ihmistä vammautui, kun henkilöjuna törmäsi yhteen bussin kanssa Nitzanim kibbutsin lähellä. Bussin kuljettaja hidasteli ylittäessään rataa. Risteyksessä valvoja lippumies varoitti junankuljettajaa, joka sai hidastettua junan lähes pysähdykseen, mutta se kuitenkin tönäisi bussin tien varteen. http://www.haaretz.com/news/national/ten-injured-in-train-bus-collision-near-kibbutz-nitzanim-1.443404
-          Talousministeriö pelasti Israelin Rautatiet täydelliseltä vararikolta antaen sille 60 miljoonan NIS hätäavun. Tämän ohella Rautateillä pohditaan uutta järjestelmää ja myös henkilökuntaongelmaa. Velkaa on puolisen miljardia NIS. http://www.haaretz.com/business/treasury-rescues-israel-railways-from-collapse-with-nis-60-million-emergency-infusion-1.443422
-          Syyriassa näytettiin Alepposta videokuvaa, jossa oli useita verisiä ruumiita. Hallitus väittää, että kapinalliset olivat syyllistyneet heidän surmaamiseensa. Hallituksen valvoma uutistoimisto SANA raportoi, että Aleppon ulkopuolella 25 ihmistä oli mukiloitu kuoliaiksi Daret Azzehissa. SANA:n raportin mukaan pahoinpidellyt ruumiit olivat shahiban, hallitusta kannattavan siviiliryhmän jäsenten. Assadin armeija on pommittanut aluetta säälittä parin viimeisen viikon ajan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157146#.T-bNfnVHT-k
-          Debkafile arvioi, että turkkilainen hävittäjä on voitu ampua alas Venäjän äskettäin Syyrialle toimittamalla Pantsyr-1 ohjuksella. Lisäksi spekuloidaan, olivatko patteriston miehet venäläisiä, koska syyrialaiset eivät vielä osanneet käyttää sitä. http://www.debka.com/article/22112/Newly-supplied-Russian-Pantsyr-1-anti-air-missile-used-to-down-Turkish-warplane




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019