TORSTAI 12.02.09
1. VAALIT ON PIDETTY ja äänet alustavasti laskettu, joskin sotilaitten ja ulkomailla äänestäneitten äänten tulokset saadaan vasta tänään iltapäivällä. Niiden uskotaan aiheuttavan pieniä muutoksia edustajamäärissä, mutta kokonaistuloksiin en eivät vaikuta. Likud voi saada yhden äänen lisää ja nousta tasapisteisiin Kadiman kanssa, eli kummallakin olisi 28 edustajaa, mikä pudottaisi yhden edustajan joltain toiselta puolueelta. Meretz toivoo kanssa yhtä lisäpaikkaa kolmen lisäksi, mutta se tarvitsisi 40 000 ääntä, mikä ei toteutune. Yhden edustajan vaatima äänimäärä on 28 000 ääntä. Israelin vaalikynnys on 2 %. Tämä pudotti pois mm. vihreät ja eläkeläisten (Gil) puolueen, jolla on 7 edustajaa Knessetissä.
PRESIDENTTI Shimon Peres odottaa lain määräämät 8 päivää ennen kuin hän antaa jollekin hallituksen muodostamistehtävän. Peres on pyrkinyt hyvin huolellisesti pysyttelemään politiikan yläpuolella sekaantumatta spekulaatioihin ehdokkaista. Hän jopa jätti onnittelematta Livniä, entistä puoluetoveriaan, vaalivoitosta säilyttääkseen neutraalisuutensa.
2. LEHMÄKAUPAT, eli englantilaisittain ”horsetrading” (hevoskaupat), aloitettiin välittömästi jo ovikyselyjen antamien viitteiden perusteella. Hallituksen muodostaja- ja pääministeriehdokkaita on vain kaksi, ulkoministeri ja Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni ja Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu. Muilla ehdokkailla ei ole mahdollisuuksia. Presidentin tulee huomioida, että henkilöllä, jolle muodostamistehtävä annetaan, on todelliset mahdollisuudet muodostaa toimintakykyinen hallitus. Israelin yleinen mielipide, ainakin mitä
median arviointeihin on luottamista, vaatii mahdollisimman suuren yhtenäisyyshallituksen muodostamista. Toiseksi hallituksen muodostamista pidetään kiireellisenä sekä syvenevien talousongelmien että maata uhkaavien uhkakuvien hoitamiseksi.
NETANYAHU voisi teoriassa muodostaa puhtaan oikeistohallituksen ilman keskustalaiseksi luokiteltua Kadimaa ja perinteisiä vasemmistopuolueita Labour ja Meretz, mutta hänen pyrkimyksenä on laajempi kokoomus. Livnin mahdollisuudet keskusta-vasemmistohallituksen muodostamiseksi ovat olemattomat, mutta Israel Beitenulla täydennettynä sillä olisi 70 edustajaa. Voimasuhteet oikeiston ja vasemmiston välillä ovat 65 – 55 kansanedustajaa. Edustajia tulee olla vähintään 61 toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi.(JP)
3. BINYAMIN NETANYAHU pitää itsestään selvänä, että hallituksen muodostaminen annetaan hänelle ja Likudille, sillä vaikka Kadimalla on yksi edustaja enemmän, Likudilla on vahva oikeistoenemmistö takanaan. Netanyahu tarjoaa Kadimalle kaksi avain ministeriötä, puolustus- ja talousministeriöt tai ulkoministeriön, ja hän lupaa molemmille puolueille yhtä monta ministeriötä. Tämä voi aiheuttaa vielä soraääniä Likudin sisällä, sillä puolue lähti taisteluun uskoen saavansa 35 edustajapaikkaa ja lukuisasti ministeriöitä, mikä ei nyt toteudu, eli moni omasta ministeriöstä haaveillut jää ilman.
TZIPI LIVNILLÄ on ollut palava halu päästä pääministeriksi, minkä Olmert häneltä esti kieltäytymällä astumasta syrjään vaikka virallisesti erosikin pääministerin virastaan kuitenkin jatkaen toimenpideministeriön johdossa. Nyt Livnillä on haave aivan käden ulottuvilla, mutta sitä pyrkii estämään Netanyahu. Livni joutuu tekemään syvällistä itsetutkistelua, suostuuko hän edelleen soittamaan toista viulua eikä pääse toteuttamaan omaa poliittista ideaansa. Olmert sanoi silloin, kun Livni vaati häntä eroamaan, mikä olisi nostanut hänet automaattisesti pääministerin korkeaselkäiseen tuoliin, ”ettei Livni ole tehty aineksista, joista pääministerit tehdään”. Mitkä Olmertin kriteerit sitten lienevät olleetkin, hän ei lähemmin selittänyt niitä.
4. ISRAELIN sisäisen tilanteen vuoksi olisi maalle edullista, jos puolueet edes tämän kerran voisivat siirtää syrjään keskinäiset erimielisyytensä ja kateelliset toistensa tarkkaamiset ja keskittyä maan sisäisen eheyden saavuttamiseen, sillä uhkia nousee monella taholla.
TÄNÄÄN 12. 02. terrorijärjestö Hizbullah viettää sotilaskomentajansa Imaad Mughniyehin salamurhan vuosipäivän surujuhlaa. Järjestön pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah on toistamiseen uhannut, että salamurha kostetaan Israelille, vaikka se on virallisesti kieltänyt osallisuutensa. Nasrallah syyttää Mossadia murhasta, vaikka sitovia todisteita ei ole. Potentiaalisia muita teon suorittajia olisi sen sijaan useita, Syyrian sisäisistä valtakuvioista alkaen Libanonin eri järjestöihin ja Saudi Arabian palkkaamiin iskuryhmiin saakka.
ISRAEL on asettanut turvallisuusjärjestönsä hälytysvalmiuteen kaiken varalta, ja vahvistanut sotilasyksiköitään Libanonin ja Syyrian rajalla kuitenkaan provosoimatta naapureitaan. Israel ei halua sotaa, mutta Hizbullahin kostoyritys voi tulla kommandotyyppisenä iskuna rajan yli Israeliin, tai rajoitettuna raketti-iskuna siviilikohteisiin. Muita potentiaalisia vaaroja ovat yksittäiset hyökkäykset ulkomailla olevia laitoksia ja instituutioita tai lähetystöjä vastaan. Myös Israelin kansalaisten, joko siviili- tai sotilashenkilöitten, sieppaamiset ulkomailla on
yksi mahdollisuus. Näitä vastaan suojautuminen on erittäin vaikeaa, koska ei jokaista ulkomaille matkustavaa pysty millään suojelemaan.
www.worldnetdaily.com kertoo uutisissaan, että Jordaniassa toimivat Muslimiveljeskunnan alainen järjestö Kansan Vastarintakomiteat, jollainen toimii Gazassa, vaatii iskuja Jordanian ja Israelin välisen rajan yli. Järjestö sanoo, että 650 km pitkä raja muodostaa suotuisat olosuhteet tehdä kommandoiskuja tai ampua raketteja Israelin puolelle. Järjestön edustaja väittää, että sillä on satoja taistelijoita Jordaniassa, ja että valmistelut on tehty iskujen aloittamiseksi. Hän kertoi WND:n edustajalle, että järjestö syyttää sekä Jordanian että Egyptin maltillista hallitusta Israelin suosimisesta. Hän sanoi, ettei ole aika aloittaa toimia Egyptissä, ettei sen hallitus aloittaisi vastatoimia Siinailla toimivia taistelijoita ja sinne koottuja asevarastoja vastaan, joita käytetään Gazan taistelijoitten avustamiseen. Jordania on sen sijaan hänen mielestään avoin taistelujen aloittamiseksi hallitusta vastaan. Hän uhkasi, että ”Jordania voidaan sytyttää tuleen”. Israelin ja Jordanian välinen raja on ollut rauhallinen, vain joitain yksittäisiä rajan ylityksiä on havaittu vuosien aikana. (WND)
5. HAMASIN neuvottelijat matkustavat Kairoon jatkamaan Egyptin johtamia keskusteluja Gazan ulosmenoteitten avaamiseksi, mutta ei ole tietoa, onko Gilad Shalitin kohtalo mukana keskusteluissa. Hamasin intressinä on saada ulosmenotiet sekä Israeliin että Egyptiin avatuiksi tavaraliikenteen aloittamiseksi kuukausien katkosten jälkeen.
Terroristit ampuivat eilen kaksi kranaattia Gazasta Israeliin; sunnuntaina ja tiistaina lisäksi yksi raketti kumpanakin päivänä. IAF teki vastapainoksi torstaiaamuna ohjusiskun Gazaan Hamasin komentokeskusta vastaan kaistan keskiosassa Khan Younisissa. Laitos kärsi vaurioita ilman ihmisvahinkoja. Terroristit ovat tehneet yli 40 raketti- ja kranaattihyökkäystä Israeliin sen jälkeen, kun Israel lopetti operaationsa Gazassa tammikuun 18. päivänä.
Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman vakuuttaa, että hän vaatii ehtona hallitukseen osallistumiselleen Hamasin hallituksen kaatamista Gazassa. Tämä voi olla vaikea pala sekä Livnille että Netanyahulle, jotka molemmat houkuttelevat puoluetta hallitukseensa. Hamasin hallitus ei mielisuosiolla luovu vallastaan Gazassa.
Lieberman antaa ymmärtää, että hän on tehnyt päätöksensä, ketä hän tukee pääministeriksi. Livni on tarjonnut helpottavansa siviilivihkimyksiä ja muuttavansa hallituksen toimintatapaa. Netanyahu tarjoaa Liebermanille talousministeriötä.
Shasin taholta on selitetty, että sen hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin hyökkäys Israel Beitenua vastaan, missä hän syytti sitä saatanan edustajaksi, oli osa puolueen vaali-strategiaa, jolla pyrittiin estämään äänestäjiä siirtymästä kannattamaan muita puolueita.
Lieberman otti hyökkäyksen raskaasti, mutta näyttää taipuvan poliittisen välttämättömyyden edessä eikä kanna kaunaa tarpeettomasti. (ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin on antanut vakavan varoituksen sekä Libanonille että Syyrialle, ettei Syyria toteuttaisi suunnitelmiaan siirtää liikkuvan ilmatorjunta patteriston Libanoniin Hizbullahin käyttöön. Tämä venäläismallinen ohjuspatteristo pystyy tutkallaan havaitsemaan kohteet 30 km:n päässä ja seuraa niitä 25 km:n etäisyydeltä lähtien. Patteristossa on kaksi erillistä tutkaa, joista toisen jouduttua toimintahäiriöön toinen pystyy jatkamaan optisesti kohteen seuraamista. Patteristossa on kaksi ajoneuvoa, kummassakin 6 ohjusta, sekä kaksi huoltoajoneuvoa, joissa on 18 varaohjusta. Israel katsoo, että patteristo häiritsisi ja rajoittaisi pahoin IAF:n lentoja Libanonin lähialueella, kuten myös USA:n kuudennen laivaston lentoja. Lisäksi se saattaisi Libanonin armeijan ja YK:n joukot entistä toisarvoisempaan asemaan. YK:n joukkojen tehtävänä on valvoa, ettei Hizbullah aseistaudu. (www.debka.com)
- Netanyahu tarjoaa Kadimalle 10 ministeripaikkaa hallitukseensa, ja haluaa saada myös Ehud Barakin hallitukseensa, joka ilmoitti puolueen jäävän oppositioon. (debkafile)
- Rafi Smith Institute teki mielipidetiedustelun Israelissa kysellen tiistaina, ketä kansa tukee. Se antoi yllättävän tuloksen, että ainakin kaksi yhtä vastaan tukee oikeistoa. Puhelinhaastattelijoita oli 1700, virhemarginaali 2.4 %. 30 % ilmoitti kuluvansa oikeistoon; 13 % keskusta-oikeistoon; 23-24 % keskustaan; 13 % keskusta-vasemmistoon; 6 % vasemmistoon. 15 % ei halunnut sanoa kantaansa. Tulos osoittaa Israelin siirtyneen oikealle. Kadiman menestys johtui Labourin ja Meretzin äänestäjien siirryttyä kannattamaan Kadimaa. (JP)
- Arviolta 4-5 edustajapaikkaa voi muuttua, kun sotilaitten, potilaitten, merimiesten ja ulkomailla äänestäneitten äänet on laskettu. (JP)
- Sää muuttuu uudelleen keväiseksi tänään ja huomenna, mutta viilenee jälleen viikonvaihteen jälkeen ensi viikolla.
Säätila, Jsm: To: 8-10; Pe: 12-15; La: 10-16; Ma: 11-19 C-astetta, aluksi pilvistä, muuten kirkasta. Pähkinäpensaat kukkivat täydeltä terältä, samoin villikukat maastossa.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020