MAANANTAI 09.02.09
1. VAALIPÄIVÄN aattona tilanne sisäpolitiikan rintamalla on yhtä sekava kuin se on ollut jo kuukausien ellei vuosien ajan. Israelin kansa näyttää kadottaneen näkynsä omaan maahansa kahden vuosituhannen jälkeen palaavana Jumalan valittuna kansana. Israelin sisällä riehuvat keskinäiset taistelut, joissa eri tavoin ajattelevat murjotaan maan rakoon aikana, jolloin koko kansan tulevaisuus ja säilyminen hengissä on vaakalaudalla. Eikä se suinkaan ole mitään uutta. Raamattunsa lukeneet muistanevat vielä, miten kansa rakensi itselleen kultaisen vasikan ylipapiksi vihityn Aronin johdolla aikana, jolloin Moses oli Siinain vuorella ottamassa vastaan Lain tauluja Jumalalta (2.Ms.32), tai Korahin, Daatanin ja Abiramin kapinan Mosesta ja Arona vastaan erämaassa (4.Ms.16) pienempien napinoitten ohella. Silloin kapinalliset halusivat palata takaisin Egyptin orjuuteen, josta heidät oli vapautettu. Nyt Israelin kansa, joka on päässyt pakoon täydellisiä tuhoaikeita luvattuun maahansa, pelkää kuollakseen ”jättiläisiä”, joita se uskoo maassa elävän, kuten se pelkäsi niitä ennen tuloaan maahan ja tuomittiin 40:ksi vuodeksi erämaahan, minkä aikana koko Egyptistä lähtenyt sukupolvi kuoli pääsemättä luvattuun maahansa. (4.Ms.14)
2. Israelin nykyisen sisäisen taistelun perimmäisenä kysymyksenä on epäselvyys siitä, mitä maa-alueita Israelin nykyinen valtio tulisi käsittämään. Osa kansasta uskoo siihen, mitä Mooseksen kirjoista lähtien (4.Ms.34:1-12) on Raamatun profeettojen kautta ilmoitettu; toinen osa kansasta ei näe mitään yhteyttä ilmoitusten ja nykyisen tilanteen välillä, he katsovat, että juutalaisten asuma-alue määräytyy pelkästään käytännön sanelemien kylmien tosiasioitten perusteella, joissa määräävinä tekijöinä ovat maassa asuva paikallinen väestö, arabinaapurit ja maailmanvaltaa pitävät ulkopuoliset kansat. Israelin valtion perustajina olivat jälkimmäistä kantaa edustavat, lähinnä sosialidemokratiaa ja marxismia edustavat liikkeet, joiden politiikan ja ajattelutavan mukaan määräytyi kansan kohtalo vuosikymmeniksi. Siltä pohjalta tulivat Oslon sopimukset, rauhanprosessi, lukuisat valtion sisäiset sekä ulkovaltojen johdolla pidetyt Israelin ja paikallisen kansan edustajien väliset hedelmättömät neuvottelut, joita edelleen elätellään muka ainoana mahdollisuutena juutalaisen kansan säilymiselle itsenäisenä, demokraattisena ja juutalaisena valtiona. Tämä kehityskulku saanee nyt uutta vauhtia ja puhtia USA:n uuden vasemmistolaisen hallituksen tarttuessa Lähi Idän rauhanprosessin johtoon. Sikäli kuin tänne tihkuneista ennakkotiedoista voi mitään päätellä, Israelin kansan kohtako ei välttämättä ole tuon hallituksen tärkeimpänä päämääränä. On enemmän kuin luultavaa, että sen päätöksiä ja toimintoja ohjaavat Obaman määrittelemä suuntaus maailman-laajuiseen uuteen järjestelmään, jossa kansojen rajat eivät ole pyhiä, eivät edes Israelin kansan, olkoon niiden vakuutena minkä jumaluuden lupaukset tahansa. USA:n uusi hallitus näyttää suosivan synkretismiä, kaikkien pääuskontojen yhtymistä, mistä osoituksena on, että Obaman henkilökohtaisissa talismaneissa on kristittyjen, islamin, hindujen ja budhalaisten symboleja, joita hän pitää aina mukanaan. Israelin Jumala on tässä sekaannuksessa vain yksi monista, ei ainoa, todellinen elävä Jumala.
3. ISRAELIN KANSAN mennessä huomenna valitsemaan maalle uusia johtajia, uutta parlamenttia ja uutta hallitusta, se tekee sen säätietojen mukaan myrskyisen ja sateisen sään vallitessa. Ikään kuin luonnonvoimatkin osallistuisivat tähän ”henkien väliseen taisteluun”, sillä lisäksi varoitetaan ”savusumusta”(smog). Varsin monet johtajat ovat Israelissa katsoneet, että nämä vaalit ovat monella tapaa kohtalokkaat. Ei liene sattumaa, että jotkut hengelliset johtajat, kuten Shasin hengellinen johtaja, entinen päärabbi Ovadia Yosej, varoittavat seuraajiaan antamasta ääniään määrätyille puolueille, joiden he sanovat edustavan ”paholaista” Israelissa. Joku toinen puolue esittelee vaaliohjelmaansa, että vaikka siinä ehdotetaan siviilivihkimyksen laillistamista Israelissa ortodoksien hallitseman uskonnollisen vihkimisen rinnalla, se on silti täysin ”kosher”, seremoniallisesti puhdas ja hyväksyttävä. Tämä siksi, että lukuisat parit, joilla ei ole joko Moseksen Lain tai maan sisäisten lakien mukaan oikeutta saada nykyisen lain sallimaa vihkimystä Israelissa, matkustavat ulkomaille sitä varten. Muutamat uskonnolliset johtajat ovat huolissaan, että tällaisten maallisten, Moseksen Lakia vastaan sotivien lakien myötä, kansa on ajautumassa pimeyteen ja hengelliseen sekasortoon. - Israelin kansan olisi syytä muistaa Salomon esittämä viisaus: ”Missä ilmoitus puuttuu, siinä kansa käy kurittomaksi; autuas se, joka noudattaa Lakia. ” (Snl.29:18) Englantilainen käännös: ”Missä näky puuttuu, siinä kansa tuhoutuu, mutta onnellinen on se, joka pitää Lain.”
4. Jerusalem Post julkaisi lähes sivun suuruisen maksetun mutta nimettömän ilmoituksen, jossa on 8 kohtaa alkaen sanoilla: Voisi kuvitella (you would think). Sen jokaisessa klausuulissa hyökätään rajusti Kadimaa vastaan; että se uhrasi sotilaita vain tyydyttääkseen ulkomaista lehdistöä; että Kadima neuvottelee tietämättään Israelin uhraamisesta; että Kadima sokeasti uskoo puolueettomaan USA:han, joka pakottaa Israelin puolustuskyvyttömille rajoille; että Kadima neuvottelee Israelille vahingollisesta politiikasta voittaakseen maailman johtajien ja median hyväksymisen ymmärtämättä, että maailma unohtaa puolustuskyvyttömät; että varoituksista huolimatta Kadima on avoin maailman yhteisön tekemille esityksille, mitä uhrauksia Israelin tulee tehdä ”rauhanprosessin” edistämiseksi; että huolimatta Libanonin ja Gazan katastrofisista kokeiluista, jotka toivat lisää terroriyhteisöjä, joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen, huolimatta raketeista ja naapuri-alueitten muslimien ja arabien opetuksista pitää juutalaisia epäinhimillisinä olentoina, Kadima elättää uskoa, että luovuttamalla vähän enemmän Israelin 20 000 neliö-kilometrin maa-alueesta pystytään rauhoittamaan arabit, joilla on miljoonia neliökilometrejä maata; että huolimatta Hitlerin ja natsien antamasta opetuksesta ja Hamasin samansuuntaisista uhkauksista Israelin tuhoamiseksi, Kadima uskottelee, että ehkä se on vain poliittista retoriikkaa, ja että lopulta löydetään poliittinen tasapaino juutalaisten ja arabien välille Lähi Idässä, mutta se tarkoittaa palestiinalaisille 100 %, juutalaisille ja Israelille 0 %; voisi kuvitella, että 2000 vuoden vainoamisen, pogromien, keskistysleirien, kaasukammioiden ja miljoonien juutalaisten murhan jälkeen juutalaiset olisivat oppineet, että ainoa turvallisuus lepää elinkelpoisen Israelin valtion varassa; siitä huolimatta, vaikka juutalaisia uhataan tuholla kaikkialla maailmassa vain siksi, että he ovat juutalaisia, Kadima neuvottelee maan luovuttamisesta, kannattaa yhden uuden muslimi-terrorivaltion perustamista Israelin tuhoamiseksi, jatkaen Israelin turvallisuuden uhraamista maailman mielipiteen alttarille. Naapurien barbarismin edessä Kadima toivoo asettavansa Israelin kohtalon kansainvälisen yhteisön käsiin, joka jo suunnittelee uusia holokaust-museioita. - Siinä teesien pääpiirteet.
VAIKKA tämä on kohdistettu Kadimalle, se hyvin sopii monille muille puolueille Israelissa.(JP)
5. Vihoviimeiset tiedustelut äänestäjiltä osoittavat, että Likud voittaa pienellä, ehkä kolmen edustajan enemmistöllä pahimman kilpailijansa Kadiman, lukujen osoittaessa seuraavaa: Likud 26 paikkaa; Kadima 23; Israel Beiteinu 18; Labour 16; Shas 10; Meretz 6; UTJ 5; NU 4; Jewish Home 3; kolme arabipuoluetta yhteensä 9 paikkaa.
Likudin edustajamäärä vaihtelee joissakin gallupeissa 28:an paikkaan, Kadima 23-25.
Kahden valtapuolueen tasaisuus ja se, ettei kumpikaan saane yli 30 edustajapaikkaa, tulee vaikeuttamaan hallitusneuvotteluja ja tuomaan pienpuolueita hallitukseen omine vaatimuksineen, mikä tekee pääministerin aseman entistäkin vaikeammaksi. Israel Beiteinun nousu on yllätys ja voi vielä yllättää lisää äänestäjien ollessa edelleen epätietoisia puolueesta, joka sopisi heidän arvomaailmaansa. Epätietoisia on vielä parikymmentä prosenttia. (INN)
6. ISRAELIN neuvottelijat Kairossa ovat esittäneet arvioita, että aseleposopimus on mahdollinen seuraavan 48 tunnin kuluessa. Hamasin johto uhittelee vieläkin, että ensin täytyy avata kaikki ulosmenotiet, muuten ei tule sopimusta. Israel on pitänyt Gilad Shalitin vapauttamista yhtenä kynnyskysymyksenä keskusteluissa, joita käydään epäsuorasti Kairossa Egyptin toimiessa välittäjänä Israelin ja Hamasin välillä.
UNRWA esiintyy jyrkkänä vaatimuksineen Hamasia kohtaan, jota se vaatii palauttamaan kaikki varastamansa avustustarvikkeet 200 tonnia, ennen kuin se aloittaa uudelleen avustustoimintansa Gazassa. Osa tavaroista on palautettu, mutta jos Hamas ehti jakaa niitä edelleen, niiden saaminen takaisin lienee mahdotonta.
Sunnuntaina 88 rekka-autoa päästettiin Gazaan Keren Shalomin terminaalin kautta. 18 rekka-autoa kuljetti kansainvälisten yhteisöjen lahjoituksia, loput oli yksityisten lahjoittamia.
Pääministeri Olmert toppuuttelee liiallisesta innostuksesta, että Gilad Shalit vapautetaan pian, mikä nähdään verhottuna varoituksena Ehud Barakille, lisäten, että asia kulkee hänen kauttaan. Olmert antoi myös epämääräisen tukensa Tzipi Livnille huomisissa vaaleissa, minkä katsotaan tarkoittavan, ettei Olmert luota Livniin, jonka avustajat pitävät Olmertin tukea vahingollisena puolueelle.(INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- Vaalipäivänä bussimatkoista ei tarvitse maksaa. Sen sijaan liikuntavammaisilla voi olla vaikeaa päästä vaalipaikoille, koska valtiolla ei ole varaa maksaa ambulanssikuljetuksia.
- KeepMClose yhtiö Ramat Ganissa on kehitellyt lapsille ranneketta, joka toimii vähäisellä säteilyllä eikä vaadi käyttäjän toimia. Ranneketta suunnitellaan puistoihin, lasten leikkitiloihin, supermyymälöihin ja vastaaviin laitoksiin, joissa lapset voivat hukkua yleisön joukkoon. Vanhemmat voivat vuokrata sitä.
- Eilen terroristit ampuivat Grad-raketin Ashkeloniin polttaen ja runnellen autoja, toinen Kassam-raketti putosi Shaar Hanegevin alueelle. IAF teki pari ohjusiskua Khan Yousin alueelle tuhoten Hamasin poliisiaseman.
- Olmert suunnittelee vapauttavansa Marwan Barghoutin; Heprealaisen yliopiston ja Barro-kahvilan terrori-iskun suunnittelijan; Pessah-aikana tehdyn terrori-iskun suunnittelijan Neranyassa ja muita terroristeja vain ”vahvistaakseen” Abu Mazenin (Mahmoiud Abbasin) asemaa. Eikö Olmert kumppaneinaan seuraa uutisvälineitä, jotka kertovat, että tämä ”rauhan-kumppani” sanoo tekevänsä kaikkensa saadakseen aikaan sotarikossyytökset Israelin operaatio Cast Lead ajan johtajia vastaan? Luulisi hyväntahdon eleiden vaativan vastavuoroisuutta, myös terroristeilta, joka Abbas on, sillä hän toimi Arafatin aikana terrori-iskujen rahoittaja, myös Achille Lauron tapauksessa, jossa pyörätuoliin sidottu Klinghoffer kipattiin laidan yli mereen varmaan kuolemaan. Toinen tunnettu tapaus juutalaisjoukkueen murha Mynchenin olympialaisissa. Abbas toimi siinäkin rahoittajana.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019