SUNNUNTAI 08.02.09
1. ”EN TIEDÄ YHTÄÄN israelilaista poliitikkoa yhdestäkään puolueesta, jonka odottaisin tarjoavan kohtuullisen ratkaisun Israelin ja Palestiinan väliseen ongelmaan”, vakuuttaa PA:n pääministeri Salaam Fayad. ”kaikki mitä he tarjoavat on vain osaratkaisu, tai tarkoituksella parantaa miehityksen tilanteen ulkoasua. Fayad ei odota mitään uutta Israelin tiistain vaalien tuloksena, jossa valitaan maalle uusi Knesset, hallitus ja sen pääministeri.
Fayad esitteli samalla suunnitelmiaan Gazan jälleen rakentamiseksi. Hänen mukaansa ulkomaiset lahjoittavat voivat antaa varansa hänen johtamalleen PA:n talousministeriölle, joka ohjaa varat kohteisiinsa talouspankkien kautta, tai lahjoittajat voivat antaa rahansa suoraan niille, jotka osallistuvat jälleenrakennustöihin Gazassa. Tämän kaiken tarkoituksen on saada Gazan rakentaminen käyntiin, mitä viivästyttää epäselvyys, miten projekteja voidaan hoitaa Gazassa ilman, että Hamas pääsee niihin osallisiksi. Tilanne tietenkin muuttuu, jos Fatahin ja Hamasdin yhteishallitus saadaan aikaan. Sitä on yritetty hoitaa sekä Egyptin että Turkin avustuksella, mutta se on yhtä vaikeaa kuin käärmeen houkutteleminen pulloon.
Päällimmäisen ongelman muodostaa tosiasia, että palestiinalaisilla on kaksi hallitusta, yksi laillisesti vaaleilla valittu Ismail Haniyehin johtama Gazassa; toinen Abbasin ”presidentin käskykirjeellä” ilman vaaleja valittu Salaam Fayadin hallitus Ramallahissa. Aika näyttää, onko mahdollista löytää kohtuullista ja järkevää ratkaisua tähän ongelmaan. (haaretz)
2. ISRAELIN VIRKAMIEHET näyttävät odottavan ratkaisun löytyvän sekä aselepo-sopimuksen solmimiseksi että ennen kaikkea Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin panttivankeudesta. JP puhuu ”sopivasta tilaisuudesta” (window of opportunity), jolla tarkoitettaneen sitä, että onnistuneella ratkaisulla voidaan vaikuttaa positiivisesti tiistain vaalien tuloksiin. Tämä tulisi tietenkin parantamaan sekä Labourin että myös Kadiman mahdollisuuksia. Molemmat puolueet ovat olleet jatkuvassa kansansuosionsa liukukierteessä, mikä uhkaa Labourin jäämistä neljänneksi ja Kadiman putoamista Likudin ja Israel Beiteinun jälkeen kolmanneksi. Myös Likudin suosio on liukunut alaspäin lähestyen uhkaavasti Kadimaa, mikä aiheuttaisi uuden tilanteen hallitusneuvotteluissa.
PAHAT kielet puhuvat, että Israel Beiteinu on liittoutumassa Kadiman kanssa, ja voi ehdottaa presidentti Shimon Peresille, että hän antaisi hallituksen muodostamistehtävän Livnille, vaikka Likud olisikin suurin puolue, koska Livnillä olisi paremmat mahdollisuudet saada hallitus kasaan. Tämä voi olla vain spekulaatioita, joita ennen vaalipäivää levitetään kansalle.(JP)
3. SHASIN hengellinen johtaja entinen päärabbi Ovadia Yosef antoi räväkän ohjeen kansalle: ”Joka äänestää Israel Beiteinua, äänestää paholaista. Toisaalta, jokaista, joka laiskistuu, jää kotiinsa eikä viitsi mennä äänestämään, kohtaa suuri rangaistus”. Hän kehotti kaikkia Shasin jäseniä kulkemaan ovelta ovelle kehottaakseen kansaa vaaliuurnille, sillä ”tämä on teidän mahdollisuutenne toimia Jumalan hyväksi”. Myös UTJ:n johtajisto käyttää kovia sanoja Jerusalemin vaalitilaisuudessa patistellessaan kannattajiaan äänestämään.
USKONNOLLISET puolueet ovat huolissaan kansan hengellisestä tilasta, mistä on osoituksena Liettuan Degel Hatorah ryhmän rabbi Yosef Shalon Elyashivin ja rabbi Aharon Leib Steimannin osallistuminen tilaisuuteen yhdessä Belz Hasidic ryhmän kanssa. Kampanjan tarkoituksen on korjata tilannetta, mikä syntyi viime aikojen ravisteluista ashkenazi-ääriortodoksien poliittisissa piireissä. ”On olemassa vaara olemassaolosta uskonnollisissa kysymyksissä Pyhässä Maassa”, varoitti rabbi Yosef Efrati, joka puhui Elyashivin puolesta lisäten, että ”uskonnolliselle puolueelle käyttämättä jätetty ääni menee ei-uskonnollisille puolueille, millä osallistutaan tämän veren vuodattamiseen.” (haaretz)
4. HAMASIN korkea johto Gazasta ilman pääministeri Haniyehiä matkusti Mahmoud Zaharin johdolla lauantaina Kairoon, jossa sen tarkoituksena on tehdä lopulliset arviot Israelin aselepotarjouksesta ja päättää samalla jatkotoimista. Hamasin edustaja matkusti samalla Damaskokseen, jossa hän yrittää taivuttaa Khaled Mashaalin yhteiseen ruotuun Gazan johdon kanssa. Tämä repeämä Hamasin sisällä on pahoin hankaloittanut Kairon keskusteluja. Israelin virkamiehistö on varovaisen toiveikas sopimuksen syntymisestä. Sen pääkohdat:
- Aselepo solmitaan 18 kuukaudeksi Gazan alueelle, minkä ajaksi Hamas keskeyttää kaikki iskut Israelin puolelle, joka samoin keskeyttää iskunsa Gazaan.
- Kaikki Gazaan johtavat terminaalit avataan kaikelle liikenteelle ilman rajoituksia. Israel kuitenkin edellyttää, että Gilad Shalit vapautetaan ennen sitä.
- IDF:n sotilas Gilad Shalit palautetaan Israeliin Hamasin panttivankeudesta satojen palestiinalaisvankien vapauttamista vastaan Israelin vankiloista. Ennakkotietojen mukaan kysymys on tuhannesta vangista, niiden joukossa Marwan Barghouti.
- Egypti avaa Rafian terminaalin Gazasta Egyptiin. Sitä valvovat PA:n asettamat poliisit, mutta Hamas saa asettaa sinne omia valvojiaan.
Sopimusluonnos näyttää olevan sekä Israelin että Hamasin Gazan edustajien hyväksymä. Sitä vastustaa Khaled Mashaal Damaskoksessa sekä Hamasin sotilaskomentaja Ahmed Ja´abari. Sopimusta voidaan jatkaa toisella 18 kuukaudella. (haaretz)
4. UNRWA pahoitti siinä määrin mielensä Hamasin pyssymiesten väkivalloin ryöstäessä sen varastoista torstaiyönä Gazassa 200 tonnia avustustarvikkeita, niiden mukana jauhoja ja huopia, että se keskeytti kaikki avustustoimensa Gazassa kunnes toisin päätetään. UNRWA peruutti sunnuntaiksi sovittujen 40 rekka-auton matkan Gazaan ja niiden mukana 800 tonnia avustustarvikkeita. UNRWA:n Jerusalemin edustaja selvitti, että – kuten Israel on kaiken aikaa todennut – Hamas käyttää Gazan asukkaita hyväkseen ”julmasti ja kyynisesti” ja on yksin vastuussa Gazan kaistaa kohdanneista vaikeuksista. Tämä on ollut tuskallinen herääminen UNRWA:n paikallisjohdolle, joka on torjunut kaikki Israelin esittämät syytökset Hamasia vastaan. Nyt UNRWA on myös valmis tunnustamaan, ettei se missään vaiheessa seulonut palkkaamiaan työntekijöitä Hamasin jäsenten eliminoimiseksi, minkä se kylläkin teki al-Qaidan jäsenten estämiseksi pääsystä sen palkkalistoille.
Israelin hallituksen terveysministeri Isaac Herzog, jonka Olmert nimitti valvomaan Gazaan meneviä avustuksia, totesi, että Gazan avustustarvikkeiden varkaus paljasti Hamasin ja sen iranilaisten tukijoitten todelliset kasvot. Hän totesi, että Hamas on kahdesti viikon aikana varastanut Gazan avustustarvikkeita. (JP)
5. USA:N varapresidentti Joe Biden piti ensimmäisen tärkeän puheen ulkomaisille diplomaateille ja johtajille Mynchenissä eilen. Puhetta odotettiin jännityksellä ja suurin odotuksin, koska presidentti Obaman lupaamista muutoksista USA:n hallituksen ohjelmassa ei ole ollut selvyyttä. Biden sanoi USA:n hallituksen olevan valmis keskusteluihin Iranin ja Venäjän kanssa erimielisyyksien hiomiseksi, mutta varoitti samalla Irania, että USA on edelleen valmis ennaltaehkäisevään iskuun, jos Iran ei luovu ydinasehaaveistaan ja lopeta terrorismin tukemista. Hän vakuutti, että USA jatkaa ohjusteknologiansa kehittämistä Iranin uhkan torjumiseksi edellytyksellä, että teknologia on testattu ja hinta kohtuullinen.
BIDENIN puhe sai hyväksyvän vastaanoton länsimaisten johtajien taholta kiitellen myös USA:n halua työskennellä yhdessä liittolaistensa kanssa, vaikka hän jättikin käsittelemättä useita avainkysymyksiä, kuten Afganistanin ja Irakin tilanne. Hän vakuutti, että USA tulee käsittelemään ongelmia ennen niiden kehittymistä kriiseiksi, millä hän tarkoitti myös Iranin tapausta. Iranin edustaja Ali Larijani oli tiettävästi paikalla, mutta hän poistui ennen Bidenin puhetta eikä palannut. Etukäteen arvioitiin, että Biden ja Larijani voisivat tavata kokouksen aikana, mutta siitä ei ole vihjeitä. Larijani totesi päivää aiemmin, että Obaman hallituksen tulee ensin tunnustaa aiempien virheet ja luopua porkkana ja keppi-politiikasta.
TOINEN pääkohta Bidenin puheessa koski USA:n ja venäjän välisiä suhteita luvaten, että USA:n hallitus työskentelee monilla aloilla löytääkseen yhteistoimintaa Venäjän kanssa kuten Talibanin ja al-Qaidan tuhoamiseksi. Bidenin puheen tarjoamaa lähestymistä sumensi Kyrgyzstanin ilmoitus vain muutamaa päivää aiemmin, että USA:n tulee sulkea sen alueella sijaitseva ilmavoimien Manasin lentoasema, jonka kautta USA on pääosin huoltanut joukkojaan Afganistanissa. Kyrgyzstanin presidentti ilmoitti päätöksestään Manasin sulkemiseksi Moskovan vierailunsa yhteydessä, joka antoi sille 2 miljardin USD lainan.(JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Iran vakuuttaa hallitsevansa ydinteknologian huolimatta kansainvälisestä boikotista. Ajatollah Ali Khamenei puhui asiasta todeten, että läpimurto koskee myös avaruus-teknologiaa. Hän kertoi, että Natanzin ydinvoimalassa keskellä Irania toimii 5000 sentrifugia. (JP)
- Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani puolusti Mynchenissä Iranin johdon kielteistä kantaa juutalaisia kohdanneeseen katastrofiin (shoah) puolustaen samalla Hamasin asemaa palestiinalaisena puolueena. Paikalla ollut ranskalainen parlamentaarikko totesi, että on Ranskan lain vastaista kieltää holokaust Ranskassa.(JP)
- Saksan ulkoministeriön edustajan, kristillisdemokraatteja edustavan, Eckart von Klaedenin syytöksiin, että Iran avustaa terroristeja ja vie aseita Hamasille, joka on ampunut yli 8 000 rakettia Gazasta Israeliin, ja mikä on muuttanut islamilaisen tasavallan alueen suurimmaksi vaaraksi alueella, Larijani vastasi: ”Meille on suuri kunnia voida avustaa Hamasia.” (JP)
- Israelin USA:n Lockheed Martinin rakenteilla olevien Joint Strike Fighter (JSF) viidennen sukupolven hävittäjän hinta uhkaa nousta pilviin. Israel on alustavasti tilannut konetta 75 kpl hinnalla 50 miljoonaa USD/kpl, mutta nyt hinta-arvio on noussut 80-90 miljoonaan ISD. Konetta tukee 9 maata, mukana Englanti, Turkki, ja Australia, ja Israel otettiin mukaan tarkkailijana maksettuaan pääsymaksun 20 miljoonaa USD.(JP)
- Turkin oikeuslaitos jatkaa tutkimuksia, tekikö Israelin johto sotarikoksia äskeisen Cast Lead operaation aikana Gazassa.
- Venezuelan juutalaiset pelkäävät uusia hyökkäyksiä heitä ja heidän laitoksiaan vastaan. Presidentti Hugo Chavez tuomitsi Caracasin suurinta synagogaa vastaan tehdyn hyökkäyksen, mutta hänen raskaat syytöksensä juutalaisia kohtaan ovat kiihdyttäneet uusia väkivallantekoja, tammikuussa yksin 30 murtoa. USA:n juutalaisjärjestöt ovat pyytäneet, että presidentti Chavez suojelisi maan juutalaisia. Israelin ja Venezuelan väliset diplomaattisuhteet katkesivat äskettäin.
- Kolmen palestiinalaisen uskotaan puukottaneen Amerikan juutalaista nuorta kasvoihin Jerusalemin Heprealaisen yliopiston asuintalojen lähellä. Hän meni kysymään tietä kolmelta arabilta Hebronkadulla, kun nämä puukottivat häntä kasvoihin ja käteen aiheuttaen hänelle kohtalaisen vakavia vammoja. (INN)
- Haifassa 20-vuotias sotilas vältti arabin aikoman puukotuksen. Arabi pääsi karkuun, mutta poliisi etsii häntä. (INN)
- Paavin armahtama holokaust-kieltäjä piispa Richard Williamsson sai tehtäväksi suorittaa uusintatutkimuksia aiheesta juutalaisjärjestöjen kiivaiden vastalauseiden vuoksi.(INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129823
- Raketti-iskuista huolimatta Israel sallii rahaa kuljettavien autojen pääsyn Gazaan, Olmert antoi 175 miljoonaa USD ja Abbas antoi 50 miljoonaa USD. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020