PERJANTAI 13.02.09
1. USA:N HALLITUS ilmoittaa nyt olevansa varma, että Iran havittelee ydinpommin rakentamista. Tämä tieto annettiin vuosi sen jälkeen, kun USA:n tiedustelujärjestöt ilmoittivat NIE-raportissaan, että Iran oli keskeyttänyt ydinaseohjelmansa eikä ollut aloittanut sitä uudelleen. Tämä uusi tieto tulee presidentti Obamalta itseltään, joka lehdistötilaisuudessa tällä viikolla kuvasi Iranin ydinasehaavetta sanoin ”Iranin ydinasekehitys”, korjaten sen sitten ”Iranin pyrkimykseksi hankkia ydinaseen rakentamiskyky”. Obaman valitsema CIA:n johtaja Leon Panetta sanoi todistaessaan ”Capitol Hill”:ssä: ”Näkemieni todisteiden perusteella voin kertoa, ettei ole epäilystäkään, etteivätkö he pyrkisi saamaan tämän kyvyn”. Obaman hallitus näyttää nyt kohdanneen todellisuuden, minkä Bushin hallitus tietoisesti sivuutti viimeisten kuukausien valtansa aikana.
”Neuvotteluissa Iranin kanssa on vaarallista osoittautua heikoksi tai lapselliseksi”, sanoo Joseph Cirincione, ydinase-ekspertti ja Washingtonissa toimivan ydinasetietoisuuden leviämistä estävän järjestön Ploughshares Fund presidentti. Hän olettaa, että jämäkkä ote keskusteluissa vahvistaa uskoa Obaman hallituksen kykyyn hallita Iranin tilannetta.
Läntiset hallituspiirit ovat entistä huolestuneempia Iranin todellisista aikeista vastoin sen väitteitä, että Iranin ydinteollisuus tähtää pelkästään sähkövoiman tuottamiseen. Tämä siitä huolimatta, ettei uusia todisteita ole saatu asiasta. Asiantuntijat seuraavat muitakin merkkejä, kuten ohjusten kehittäminen ja uraanin rikastaminen, jotka ovat monimutkaisempia kuin ydinpommin rakentaminen, joihin uudet havainnot Iranin ydinaseesta perustuvat. Iranin uraaninrikastaminen on kehittynyt valtavasti muutaman vuoden aikana. Vuonna 2004 Iranilla tiedettiin olevan muutamia kymmeniä sentrifugeja, nyt niitä on lähes 6 000, kuten asiantuntijat kertovat. Marraskuussa viime vuonna Iran oli rikastanut 635 kg heikosti rikastettua uraania, ei aivan tarpeeksi ydinvoimalan polttoaineeksi, mutta tarpeeksi pommia varten.
Tieteen ja kansainvälisen turvallisuuden instituutti ilmoitti viime kuussa, että Iran on vakaasti nostamassa läpimurtokykyään ja sen uskotaan tekevän läpimurron vuoden 2009 alkupuolella. Tämän mukaan Iranilla on tarpeeksi uraania, jonka se voi nopeasti rikastaa edelleen tarpeeksi korkealle pommin rakentamiseksi.
CIA on pyrkinyt estämään Irania saamasta sentrifugien rakentamiseen sopivia komponentteja. Iranin avaruuteen ampuma ohjus asetti kiertoradalleen 27 kg painavan satelliitin, mutta alkeellisen pommin kuljettamiseksi ohjuksen täytyy pystyä kuljettamaan 900 kg:n kuorman. Jotkut asiantuntijat totesivat, että ballistisesti ammuttuna ohjus pystyy siihen.
USA:N hallitus on vaikean ongelman edessä. Iranin presidentin vaalit pidetään kesäkuussa, mutta asiantuntijat varoittavat, ettei sitä kannata odottaa, koska Iranin ylin kaitsija Ali Khameneilla on viimeinen sana joka tapauksessa. Iran on viime aikoina osoittanut halua keskusteluihin USA:n kanssa, mutta se on käyttänyt sitä taktisesti kaiken aikaa välillä höllentäen vaatimuksiaan, välillä vetäen kaiken takaisin. (JP)
2. HAMASIN apulaisjohtaja Moussa Abu Marzouk kertoi torstaina, että järjestö kannattaa 18 kuukauden mittaisen aselevon solmimista Israelin kanssa. Hän kertoi asiasta Al-Jazeeran TV-yhtiön toimittajalle Kairossa, jossa hän on ollut neuvottelemassa aselevosta Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin johdolla. Hamasin toinen edustaja, Taher Nunu kertoi, että Hamas antaa asiasta virallisen ilmoituksen kolmen vuorokauden sisällä. Hän kertoi, että suurimmat esteet aseleposopimuksen vahvistamiseksi on poistettu lisäten, että sopimus varmistaa taistelun loppumisen Israelin ja Hamasin välillä, ja kaikkien Gazan ulosmenoteitten avaamisen liikenteelle.
Virkailija täsmensi kertomustaan torstaina todeten, että vihollisuudet lakkaavat, ”jos Israel lopettaa hyökkäyksensä”, eli lopettaa Gazan saarron ja avaa sen ulos johtavat terminaalit. Keskusteluihin osallistuivat Hamasin ”ulkoministeri” Mahmoud Zahar sekä kansanedustaja Salah Bardawil. Yksi Hamasia ärsyttävä yksityiskohta neuvotteluissa oli Israelin vaatimus, että määrättyjä materiaaleja, joita voitaisiin käyttää pommien ja rakettien rakentamiseen, ei sallita viedä Gazaan. Hamasin delegaatio odottaa Kairossa Israelin reaktiota sopimukseen. Hamas haluaa myös muodostaa seurantamekanismin, joka valvoo sopimuksen toteutumista. Hamasin parissa uskotaan, että sopimus on voimassa riippumatta, tuleeko Netanyahusta tai Livnista Israelin uusi pääministeri. Sen solmimista ovat painostaneet sekä Egypti ja muut arabimaat että läntiset vallat ja kansainväliset avustusjärjestöt.
Egyptin presidentti Hosni Mubarak ennusti, että aselepo astuu voimaan ensi viikolla.
Hamasin edustajat eivät sen sijaan usko enempää Livnin kuin Netanyahunkaan haluun rauhan solmimiseksi palestiinalaisten kanssa, koska ”heillä on etnisen puhdistamisen mentaliteetti”. Tämä on myös Mahmoud Abbasin kanta, joka julistaa sitä ulkomailla matkustellessaan, syyttäen lisäksi Israelin johtajia sotarikoksista.
Fatahin delegaatio on myös Kairossa, jossa se tapasi Hamasin edustajia kasvoista kasvoihin yrittäen päästä sopimukseen sovittelukeskusteluista Kairossa 22. helmikuuta 09. (JP)
3. ISRAELIN viranomaiset ovat edelleen toiveikkaita, että aseleponeuvottelut etenevät yhdessä Gilad Shalitin vapauttamiskeskustelujen kanssa. Ministeri Rafi Eitan ennusti omana näkemyksenään, että sopimus voitaisiin saada solmittua vielä ennen Olmertin hallituksen toimikauden loppumista. Viranomaiset uskovat, että sopimus Hamasin kanssa hyödyntäisi sekä eroavaa pääministeri Ehud Olmertia että uutta hallitusta, jota kaiken todennäköisyyden mukaan johtaa Binyamin Netanyahu, jonka kanssa keskustellaan sopimuksesta joka tapauksessa ennen hänen astumistaan uuteen virkaansa. Gilad Shalitin isä Noam Shalit tapasi torstaina kvartetin erikoislähettilään Tony Blairin todeten jälkeen päin, että kvartetti on tärkeä tekijä alueella, jota ei sovi sivuuttaa, mutta on epätietoista, miten tilanne kehittyy Olmertin ja uuden hallituksen vallan siirron aikana. Israel salli torstaina 25 000 leikkokukan viennin Gazasta Eurooppaan odotettua Valentinen päivän juhlaa varten. Asiasta sovittiin hallituksen asettaman yhteistoimintahallinnon ja tanskalaisen viejän kanssa. Hallinnon edustaja Peter Lerner kertoi, että sopimus tehtiin Tanskan hallituksen aloitteesta, mutta ettei se ole merkkinä politiikan muuttumisesta rajalla.
Torstain vastaisena yönä IAF pommitti Hamasin tukikohtaa Khan Younisissa Gazassa. Palestiinalaislähteiden mukaan helikopteri laukaisi kaksi ohjusta kohteeseen, joka vaurioitui mutta ajankohdasta johtuen ihmisiä ei loukkaantunut iskussa. Isku tehtiin muistutuksena edellisenä päivänä ammutuista kolmesta kranaatista ja kahdesta raketista sunnuntaina ja tiistaina. Perjantaiaamun kuluessa terroristit ampuivat kolme Kassam-rakettia Israeliin. (JP)
4. HAMASIN taistelijat ovat käyttäneet kansainvälisten järjestöjen Gazaan viemiä
lääkepulloja ja rasioita kotitekoisten kranaattien ja pommien rakentamiseksi. Niitä käytettiin operaation Cast Lead aikana IDF:n sotilaita vastaan. Pullot oli valmistanut Jerusalemin farmaseuttiyhtiö, jolla on tehdas el-Biressä lähellä Ramallahia, yhdessä kansainvälisen yhtiön Shiren kanssa. Pullot täytettiin räjähteellä, kanteen porattiin reikä, jonka läpi sytytyslanka pujotettiin pulloon, mikä antoi sytyttäjälle muutaman sekunnin aikaa heittää kotitekoinen ”kranaatti” kohteeseensa. Lääkepulloja käytettiin myös pienten pommien valmistamiseksi. Yksi pulloista, joita tutkittiin IDF:n laboratoriossa, oli sisältänyt Equetro-lääkettä, jota käytetään bipolar-häiriöisten hoitamiseen. Toisessa pullossa oli säilytetty vitamiineja. Nämä olivat yksityistapauksia palestiinalaisten innovaatiokyvystä tehdä pommeja ja kranaatteja. Yhdessä tapauksessa tankki ajoi maamiinaan, joka nosti sen ylös maasta, mutta koska sen alustaa oli vahvistettu teräslevyin, tankki ei vaurioitunut. (JP)
5. HALLITUSNEUVOTTELUT ovat jatkuneet pääasiassa erilaisten huhujen ja olettamusten siivittäminä. Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni uskoo edelleen mahdollisuuteen koota hallitus, johon hän kutsui myös Likudin hänen johdollaan. Netanyahu on yhtä varma, että hän hallituksen kokoaa, johon hän kutsui myös Labourin. Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman ilmoittaa tehneensä päätöksen, ketä hän suosittelee hallituksen muodostajaksi, mutta kertoi ilmoittavansa sen Peresille ensi viikolla. Hän odottanee tarjousten nousevan Kadiman ja Likudin kosiskellessa hallituskumppaneita oikealta ja vasemmalta.
Rabbi Shlomo Aviner kertoo ynetnews mukaan, että juutalainen seremonialaki (halacha) kieltää arabien ottamista Israelin hallitukseen. Hän perustaa havaintonsa Maimonideen selityksiin, joskin sitä on lievennetty toteamalla, että jos kansa toisin katsoo, se on sallittua.
Obaman hallituspiireissä odotetaan, että Livni johtaisi Israelin uutta hallitusta, koska hän on ollut johtamassa rauhankeskusteluja PA:n kanssa ja edustaa Obaman itsensä omaksumaa kantaa kahden valtion periaatteesta. Obaman hallituksella on epäilyksiä Netanyahun suhteen, jonka todellisista aikeista ei ole varmuutta edes Israelissa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Venäjä tekee lujasti töitä saadakseen Lähi Itää koskevan kansainvälisen konferenssin Moskovaa, mistä Ranska on vahva kilpailija. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kävi Israelissa pehmentämässä mielipiteitä ja matkustaa täältä Egyptiin, Omaniin ja Bahrainiin. Lavrov ilmoitti keskusteltuaan EU:n johtajien kanssa Moskovassa, että Venäjä ilmoittaa pian konferenssin ajankohdan. (JP)
- Sotilaitten, ulkomailla asuvien ja muitten erikoisryhmien äänet eivät muuttaneet puolueitten edustajamääriä Knessetissä. Kadima sai siten 28 (nyt 29) edustajaa, Likud 27 (12); Israel Beitenu 15 (11); Labour 13 (19); Shas 11 (12); UTJ 5 (6); NU 4; United Arablist 4 (4); Hadash 4 (3); Meretz 3 (5); Juutalainen Koti 3. Yhteensä 12 puoluetta, eläkeläiset putosivat Knessetistä. (JP)
- Anti-semitismi Englannissa oli laskussa ennen Gazan operaatiota, mutta se nosti hyökkäykset moninkertaisiksi. Vuonna 2008 tehtiin 541 hyökkäystä, vuonna 2006 Libanonin sodan seurauksena 598 hyökkäystä. Neljässä viikossa operaatio Cast Lead jälkeen tehtiin Englannissa 250 anti-semiittistä hyökkäystä Englannissa. Tästä vuodesta näyttää tulevan pahin vuosi koskaan.
- Egypti pidätti 40 salakuljettajaa Gazan raja-alueella uudessa kampanjassaan salakuljetuksen lopettamiseksi Siinailta Gazaan. (JP)
- Arabilehti Al-Hayat kertoo artikkelissaan, että Hamas on valmis allekirjoittamaan sopimuksen Gilad Shalitin vapauttamisesta keskiviikkona. Hamas vaatii, että Israel vapauttaa 1000 vankia, heistä 250 veririkoksista tuomittuja, IDF:n sotilaan vapauttamiseksi, joka on ollut panttivankina lähes 1000 päivää. Vaatimuksiin kuuluu, että Israel avaa kaikki 6 raja-asemaa. Pääministerin kanslia ei halunnut kommentoida asiaa. (INN)
- USA:n ulkoministeri Hillary Rodham-Clinton osallistuu ensi kuussa pidettävään avustajamaitten konferenssiin Kairossa. Tarkkailijat ovat huomioineet, että Obaman hallitus on oleellisesti rajoittanut Clintonin valtaa nimittämällä useita erikois-lähettiläitä alueelle, jotka vastaavat suoraan Obamalle. (ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019