Wednesday, November 12, 2008

KESKIVIIKKO 12.11.08
1. NIR BARKAT valittiin Jerusalemin kaupunginjohtajaksi (pormestariksi) 10 %:n erolla haredi-kansan ehdokkaaseen Meir Porushiin. Äänestysprosentti nousu 53 prosenttiin, mikä auttoi ei-uskonnollisten ehdokkaana pidettyä Barkasia. Lopullisia tuloksia saatiin kuitenkin odottaa keskiviikkoaamuun, niin tiukkana kisaa pidettiin.
Nir Barkatin kannatus oli 53.4 %, Borushin kannatus 43.4 %, Gaydamakin 3.6 %; vihreiden ehdokkaan Dan Biron kannatus oli alle 1 %. Biron vaatii marihuanan laillistamista.
Entiset pormestarit säilyttivät paikkansa ainakin seuraavissa kaupungeissa: Tel Aviv, Haifa, Netanya, Rehovot, Kfar Saba ja Karnei Shomron tämän hetkisten tietojen mukaan.
Koko maata koskeva äänestysvilkkaus lienee noussut edellisestä, vaikka lopullisia tietoja ei olekaan vielä käytettävissä. Osanotto kunnallisvaaleihin on yleensä ollut alhainen.
Nir Barkat aloitti voitonjuhlallisuutensa jo hyvissä ajoin ennen lopullista siunausta ja julisti olevansa kaikkien Jerusalemin asukkaitten pormestari.
Haredi-ehdokkaan Meir Porushin vaalitoimisto keräili aamulla varusteitaan mennäkseen kotiinsa lepäämään ja murehtimaan tappiota. Jokunen haredi-kannattaja yritti järjestää mielenosoitusta Barkatin vaalitoimiston edustalla, mutta se kuihtui ponnettomana. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barakin ja pääministeri Ehud Olmertin päätös kieltää armeijaa asettamasta tarkka-ampujia suojaamaan sotilaspartioita Juudeassa ja Samariassa sen jälkeen, kun Lavi-pataljoonan sotilaat ampuivat kolme petrolipommeja heittelevää arabia, on johtanut siihen, että palestiinalaiset liikkuvat vapaasti teiden varsien kukkuloilla, joista he kivittävät ohiajavia autoja kivillä ja petrolipommeilla, myös poliisi- ja sotilasajoneuvoja. Tällaiset kivitykset ja palopommien heittelyt ovat kasvaneet järkyttävästi muutaman viime päivän aikana. Pelkästään tiistain aikana palestiinalaiset tekivät yli 30 hyökkäystä Juudeassa ja Samariassa israelilaisia autoilijoita vastaan. Neljä ihmistä haavoittui, mukana kaksi poliisia ja yksi sotilasyksikön komentaja, kertoo Debkafile.
DEBKAFILE arvioi artikkelissaan, että IDF on menettänyt Juudean ja Samarian alueitten valvonnan, sillä koska PA:n turvallisuusjoukot toimivat pelkästään kaupungeissa, kivittäjät ja palopommien heittelijät voivat liikkua ja toimia teitten varsilla vapaasti.
Debkafile kertoo, että tiistaina palestiinalaiset kivittivät poliisiasemia Abu Dis ja Atarot lähiöissä Jerusalemin pohjoisosassa sekä hyökkäsivät neljää IDF:n partiota vastaan.
Atarotissa Betlehemin pohjoispuolella arabit piirittivät sotilasosaston, kunnes apujoukkoja saatiin paikalle. Kiviä ja palopommeja heitettiin 14 autoa kohti, pahoin vaurioittaen muutamia niistä. Hebronissa ja sen ympäristössä heitettiin palopommeja ja tukittiin teitä palavin autonrenkain, ja poltettiin juutalaisten omistamia viljapeltoja. (www.debka.com)
ARUTZ-SHEVA (INN) kertoo web-sivullaan, että Shin Bet, poliisi, siviilihallinto ja IDF ovat keskittyneet etsimään ja tuhoamaan räjähdysaineita ja niiden tekotarpeita Juudeassa ja Samariassa. Joukot ovat löytäneet viimeisten päivien aikana satoja kiloja räjähteitä syyskuusta lähtien. Löydettyjen pommintekoaineitten joukossa on naftaliinia ja lannoitusaineita.
Turvallisuusviranomaiset varoittivat ennen Gazan evakuointia, että on vain ajan kysymys, ennen kuin väkivaltaisuudet ja pommitukset siirtyvät Gazasta Juudeaan ja Samariaan.
Syyskuussa sotilaat ja turvallisuusjoukot löysivät Kalkiliyasta lähes 20 kg räjähteitä ja 20 gallonaa materiaalia, jota voidaan käyttää pommien valmistamiseen. Kalkiliya sijaitsee lähellä 1949 tulitaukolinjaa ja muutaman kilometrin päässä useasta israelilaiskaupungista Samariassa, kuten Karnei Shomron, Emmanuel, Kedumim ja Ginot Shomron.
Pommintekoon soveltuvia aineita löydettiin myös Ramallahista, joka on lähellä Beit El juutalaiskylää sekä Jerikon pohjoispuolella Jordanjoen laaksossa. (INN)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas käytti Arafatin kuolinpäivän neljättä muisto-
tilaisuutta hyväkseen hyökätäkseen rajusti Hamasin Gazan hallintoa vastaan, mikä tekee entistäkin vaikeammaksi löytää sovintoratkaisua Hamasin ja Fatahin välille. Abbas syytti Hamasia hajottavaksi ja epäisänmaalliseksi. ”Siellä on käynnissä ilkeämielinen kampanja, jota militia (Hamas) käy jokaista vastaan, joka on eri mieltä sen kanssa,” sanoi Abbas puheessaan. Hän puhui Ramallahissa sadoille osanottajille ylistäen marttyyreita, joilla arabit tarkoittavat pääasiassa itsemurhaterroristeja. ”Palestiinan johto tulee seuraamaan Jasser Arafatin viitoittamaa polkua, kunnes Palestiinan valtio on perustettu pääkaupunkinaan Jerusalem,” Abbas valisti kansaa. Arafat puhui ”miljoonasta marttyyrista, joitten vanavedessä palestiinalaiset marssivat Jerusalemiin, kunnes Palestiinan lippu liehuu jokaisessa moskeijassa, synagogassa ja kirkontornissa”.
ISRAELIN arabikansanedustaja Ahmed Tibi valitti kaipaavansa Arafatin musta-valkoista panssariaita-kuvioista päähinettä ja toivoi Arafatin nousevan haudastaan johtaakseen kansaa. Betlehemissä sijaitseva Maan uutistoimisto kertoi Abbasin puheessaan maininneen, että palestiinalaiset ovat päättäväisesti toteuttamassa ”rohkean rauhaa”, mikä oli yksi Arafatin iskulauseista, ja etteivät ulkoiset elementit sanele palestiinalaisten kansallista päättäväisyyttä.
HAMAS kielsi kaikki juhlallisuudet Arafatin kunniaksi Gazan kaistalla, mikä aiheutti lukuisia yhteenottoja Fatahin ja Hamasin kannattajien välillä. Mustapukuiset Hamasin ”poliisit” repivät alas Arafatia kunnioittavia julisteita sekä sammuttaen teille ja kaduille sytytettyjä autonrenkaista ja muista palavista aineksista tehtyjä esteitä.
GAZAN kaupungissa Hamas ei sallinut minkäänlaista kokoontumista Arafatin muisto-tilaisuuteen peläten viime vuoden vastaavaa, joka keräsi 250 000 ihmistä. (JP)
4. SAUDI-KUNINGAS Abdullah avaa YK:ssa esittämänsä kolmipäiväisen uskontojen välisen konferenssin keskiviikkona. Tämä on jatkoa Madrisissa pidetylle kokoukselle, jossa Israelista ei ollut osanottajaa eikä sitä kutsuttu virallisesti mukaan, juutalaisia edusti yksi rabbi. Sen oli järjestänyt Espanjan kuningas Juan Carlos pyöreän pöydän tapaamisena heinäkuussa.
Tänään alkavaan konferenssiin matkustivat sekä presidentti Shimon Peres että ulkoministeri Tzipi Livni. Peres puhuu tilaisuudessa heti Abdullahin puheen jälkeen. Peres toivoi, että hän voisi järjestää tapaamisia paikalle tulleitten arabimaitten johtajien kanssa, mutta toistaiseksi ilman tuloksia. Monet muslimijohtajat ovat ihmetelleet, mitä tekemistä maallisilla johtajilla on uskontojen välisen konferenssin järjestämisessä. Hizbullahin edustaja kertoi Lontoossa ilmestyvälle Al-Quds al-Arabi päivälehdelle, että koko konferenssi on peittona neuvottelujen aloittamiseksi Israelin kanssa.
PERESIN ohjelmassa oli tapaaminen YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kanssa tiistai-iltana ennen ohjelman mukaista illallista, johon osallistuvat tärkeimmät osanottajat, mukana johtajia Libanonista, Qatarista ja Bahrainista. (JP)
5. ISRAELIN JOHTO miettii, miten vastata Hamasin johtaman Gazan terrorijärjestöjen muodostaman koaliittion uhkaan, joka kasvaa päivittäin. Puolustusministeri Ehud Barak sekä pääministeri Ehud Olmert kävivät tutkimassa tilannetta Gazan turva-aidan vartta vartioivien laskuvarjojoukkojen päämajassa IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin kanssa. Eteläisten joukkojen komentaja kenraalimajuri Yoav Galant antoi vierailleen tilanneselostuksen kertoen tulitauon pitävyydestä, IDF:n joukkojen viime päivien operaatioista sekä valmisteluista, joita IDF tekee tilanteen mahdollista kuumenemista varten.
OLMERT ilmaisi omana näkemyksenään, että tilanne Gazan kaistalla antaa aiheen otaksua, ettei tilanne selviä ilman sotilaallista operaatiota Gazassa. Hän sanoi sen näin: Kysymys on koska, ei jos. Hän pyrki huolellisesti varomaan sanojaan, ettei niitä voitaisi luonnehtia kiihottamiseksi selittäen, ettei Israel halua rikkoa tulitaukosopimusta Hamasin kanssa, mutta painotti, ettei IDF epäröi iskeä, jos se katsotaan tarpeelliseksi siviilien ja sotilaitten suojelemiseksi.
IDF TEKI viime viikolla lyhyen kommando-operaation Gazan kaistalle tuhoten löytämänsä salakuljetustunnelin, joka alkoi 250 metrin päässä turva-aidasta ja ulottui sen ali Israelin puolelle. Sen kautta Hamas aikoi tehdä kommandoiskun Israelin puolelle ja siepata IDF:n sotilaita yhden panttivankinaan pitämänsä seuraksi. Tämän johdosta Gazasta ammuttiin yli 60 Kassam-rakettia Israeliin, ja IAF teki muutamia lentohyökkäyksiä rakettimiehistöjä ja niiden laukaisutelineitä vastaan. Sen jälkeen tilanne on rauhoittunut. (JP)
6. YKSI SELITYS Olmertin vaatimuksiin, että Israelin tulee vetäytyä ennen 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille voi olla uutinen, joka kertoo Venäjän pääministeri Putinin neuvonantajien selittäneen tälle, että USA:n uudeksi presidentiksi valittu Baruck Hussein Obama on määrännyt USA:n armeijan valmistautumaan nopeaan ja täydelliseen Israelin tuhoamiseen sellaisena, kuin se nykyisin tunnetaan, heti hänen virkaanastumisensa jälkeen. Uutisessa tähdennetään Obaman uskovan, että ainoa tie Lähi Idän rauhaan on se, että Israel pakotetaan vetäytymään 1949 tulitaukolinjoille, ja perustetaan Palestiinan valtio pää-kaupunkinaan Jerusalem. Obaman edustajien kerrotaan tavanneen Hamasin johtoa Gazassa ennen USA:n presidentin vaalia. Olmert vaati puheessaan Knessetin järjestämässä 13. vuosipäivän kunniaksi järjestetyssä erikoisistunnossa, että Israelin tulee vetäytyä lähes kokonaan 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, mukaan lukien Jerusalemin arabilähiöt.
http://www.whatdoesitmean.com/index1164.htm
7. UUTISOTSIKOITA
- Michelle Obaman voitonjuhlissa pitämä puku oli muinaisen afrikkalaisen bantu-heimon käyttämä juhla-asu hallitsijan kruunaustilanteessa, kertoo alla oleva artikkeli. Puvun etuosassa kuvatut kaksi toisiaan vastakkaista suurta punaista nuolta on otettu myrkyllisen hämähäkin ”mustan lesken” vastaavista selkäkuvioista. Artikkelissa kerrotaan jatkuvasta sodasta bantujen ja Lähi Idän kansojen välisessä taistelussa, joka tänään on kehittynyt maailmanlaajuiseksi taisteluksi vallasta. http://www.whatdoesitmean.com/index1162.htm
- Israelin pankki laski korkoaan puoli %, se on nyt 3 %.
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkaa katkoa Israelin kädet, jos se iskee Libanoniin. Hän väittää, että Libanonissa toimii useita israelilaisvakoojia. Hän syytti varsinkin Peresiä massamurhista Libanonissa ja ihmetteli, mitä tekemistä tällä on uskontojen välisessä konferenssissa. (haaretz)

No comments: