TORSTAI 03.04.08
1. VALMISTAUTUUKO SYYRIA sotaan Israelin kanssa, vai mitä merkitsevät sen armeijan joukkojen liikkeet? Lontoossa ilmestyvä lehti Al-Quds al-Arabi kertoi keskiviikon numerossaan, jota Y Katz siteeraa JP:n artikkelissaan, että Damaskos valmistautuu Israelin aloittamaan suuren luokan hyökkäykseen Syyriaa ja Hizbullahia vastaan. Syyria on Al-Quds lehden mukaan aloittanut Libanonin vastaisen rajansa vahvistamisen ja määrännyt osittaisen liikekannallepanon. Al-Quds kertoo lisäksi, että Syyria on nostanut hälytysvalmiuttaan rajoilla ja asettanut kolme panssaridivisioonaa, yhdeksän jalkaväkiprikaatia ja erikoisjoukkoja lähelle Bekaan laaksoa Libanonin rajalla. Lehden arvion mukaan Bekaan laakso on strateginen kohta, jonne IDF voisi iskeä, koska se on Hizbullahin tukikohta-aluetta ja asettaisi IDF:n joukot lähelle Damaskosta.
ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT on asetettu hälytysvalmiuteen maan pohjoisrajalla, kertoo Y Katz artikkelissaan puolustusviranomaisten tietoihin perustuen. Israelin turvallisuudesta vastaavat tahot ovat selvillä tilanteesta ja seuraavat tarkoin tapahtumia rajan takana. He epäilevät Syyrian varotoimien johtuvan siitä, että jos Hizbullah pyrkii kostamaan komentajansa Imaad Mughniyehin salamurha Israelille, se voi iskeä vastatoimena Syyriaan.
IDF:n yleisesikunnan apulaiskomentaja kenraalimajuri Dan Harel varoitti Syyriaa ja Hizbullahia keskiviikkona, että jos Israelia vastaan hyökätään, sen vastatoimet tulevat olemaan tuskallisia. Harel ei katsonut olevan mitään syytä jännityksen nostamiseen tai sotatoimiin alueella, mutta halusi muistuttaa, että Israel on alueen voimakkain valtio ja sen vastatoimet sen mukaiset.
AL-QUDS lehti kertoi artikkelissaan, että Syyrian sisäministeri Imaad Mughniyehin murhatutkimusten tulokset julkistetaan tulevana viikonloppuna, ja että Mossad ja tietyt arabit ovat murhan takana. Lehti arvioi, ettei Hizbullah iske Israeliin toistaiseksi, koska se antaisi Israelille aiheen tehdä hyökkäys. (JP)
2. ISRAELIN JOUKOT ovat myös harjoitelleet sotatoimia sekä pohjoisessa että Negevin alueella, jonne ne siirrettiin pyrkimyksenä välttää tarpeetonta provosointia Syyrian kanssa, mutta niiden tarkoituksena on harjoittaa joukkoja, mikä monelta vuodelta oli jäänyt suorittamatta. Tämä oli yksi epäkohta, mihin Winograd-komitea puuttui raportissaan.
ISRAELISSA KERÄTTIIN aiemmin jaetut kaasunaamarit pois, koska niiden katsottiin jääneen kehityksestä jälkeen. Turvallisuuskabinetti päätti eilen, että ajan tasalle kunnostetut kaasunaamarit palautetaan kansalle ensi vuoden alussa apulaispuolustusministeri Matan Vilnain esityksen mukaisesti. Israelissa on esitetty, ettei kaasunaamareita annettaisi suoraan kansalle, vaan ne jaettaisiin kotirintaman tukikohtiin, joista sotilaat jakaisivat niitä yleisölle tarpeen mukaan. Äskettäin perustetun hätätilahallinnon johtaja kenraali Zeev Tzuk-Ram, jonka alaisuudessa Vilnai työskentelee, painotti, ettei tarkoitus ole aiheuttaa paniikkia, koska kysymys on teknisestä toimenpiteestä. Myös pääministerin kansliasta todettiin, etteivät nämä toimet kuten ei myöskään pian tapahtuva suuri kotirintaman harjoitus liity millään tavoin jännityksen kasvuun pohjoisessa.
JULKISUUDESSA on kuitenkin liikkunut tietoja, joitten mukaan Syyria olisi luovuttanut bio-kemiallisia taistelukärkiä Hizbullahille toimittamiinsa raketteihin. Tämä voi olla yksi niistä ”salaisista aseista”, joihin Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah puheissaan viittaa. (JP)
3. JPOSTIN KOLUMNISTI Y Katz spekuloi toisessa artikkelissaan sotatoimien alkamisen mahdollisuutta virhearvioinnista. Nykyaikaisessa sodassa on entistä tärkeämpää aloitteen saaminen iskemällä ensiksi. Täten esim. moukaroimalla raketeilla ja ohjuksilla vastapuolen strategisesti tärkeitä kohteita, lentokenttiä, joukkojen keskistyksiä, huoltoreittejä jne. on mahdollista pahoin sekoittaa vastapuolen toimia. Jos tähän vielä lisätään joukkotuhoaseitten käyttömahdollisuus, ensimmäisellä iskulla voidaan aiheuttaa jopa ratkaiseva sekaannus iskun kohdemaassa. Tämä on Israelinkin otettava huomioon, mikä lisää virhearvioinnin mahdollisuutta.
TOISEKSI aiottujen tai aloitettujen toimien päättäväinen suorittaminen on äärimmäisen tärkeä. Libanonin sodassa Israelille annettiin mahdollisuus eliminoida Hizbullah Etelä Libanonista, mutta maan poliittisen ja sotilaallisen johdon epäröinnistä johtuen sitä ei pystytty toteuttamaan.
USA:N kongressin edustaja Dov Hikind kertoo suorasukaisesti Jpostin haastattelussa, että Israelilta puuttuu luotettava poliittinen ja sotilaallinen johto. Hän kutsuu Olmertia pelkuriksi.
SYYRIAN JA HIZBULLAHIN konfliktin lisäksi Israelin on huomioitava, että Hamas voi käyttää tilaisuutta hyväkseen aloittaa keskitetyt raketti-iskut rajan lähellä olevia kaupunkeja vastaan. Viimeisenä uhkana ja varmaankin suurimpana on Iranin puuttuminen tilanteeseen. (JP)
4. ”LUPAAMME muslimiveljillemme, että tulemme tekemään kaikkemme iskeäksemme juutalaisia vastaan Israelissa ja kaikkialla Allahin antamalla avulla”, kertoi al-Qaidan kakkosmies Ayman al-Zawahiri vastatessaan satoihin kannattajien, vastustajien ja journalistien lähettämiin lukemattomiin kyselyihin ja kommentteihin järjestön web-sivulla. Puolentoista tunnin esitykseen liittyy 45-sivun mittainen selitysosa. Järjestö lupaa julkistaa kaiken lähipäivinä.
AL-ZAWAHIRI sanoo, että YK on islamin ja muslimien vihollinen. Hän kieltää, että al-Qaida surmaisi viattomia ihmisiä. ”Jos niitä kuolee operaatioissa, se on vahinko tai välttämätön operaation onnistumiseksi”, hän vakuuttaa raportissaan. Hän syytti al-Qaidan vihollisia, jotka käyttävät muslimisiviilejä suojakilpenään sijoittamalla tukikohtansa siviilien keskelle.
AL-QAIDAN mediajärjestö Al-Sahab lupaa julkistaa raportin loppuosan muutaman päivän sisällä. Kommentteja ja kysymyksiä oli yli 2000, joitten pohjalta al-Qaida on laatinut vastauksensa.
5. KANSANEDUSTAJA Yuval Steinitz (Likud) sanoo, että Israel on täysin valmistautumaton ydin-, bio- ja kemiallisten aseitten hyökkäyksen varalta. Steinitz toimi aiemmin Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajana. Steinitz sanoo, että turvallisuuskabinetin päätös jakaa uudistetut kaasunaamarit ilman aikarajaa on pelkkä farssi, joka ei tule toteutumaan siihen mennessä, kun niitä voitaisiin tarvita. Hän sanoo jo näkevänsä uuden ”Wino-komitean” käsittelevän seuraavaa sotaa ja lupaa, että sen raportti tulee olemaan paljon järkyttävämpi kuin Libanonin kakkossotaa käsittelevä raportti.
STEINITZ ehdottaa, että nykyisen jännityksen vallitessa IDF:n tulisi jakaa hätävarusteet joukkotuhoasein tehdyn hyökkäyksen varalta armeijan varastoista niille joukoille, jotka ovat pohjoisrajalla ja jotka ensimmäisinä tulisivat joutumaan sellaisen hyökkäyksen kohteiksi. Hän myös ehdottaa, että naamarit ja muut apuvälineet tulisi jakaa myös niille osastoille, jotka seuraaviksi joutuisivat eturintamaan. Hän valittaa, ettei mitään ole tehty asialle, vaikka aikaa on kulunut ja kuluu hukkaan hallituksen saamattomuuden vuoksi. (Ynet)
6. PALESTIINAN AUKTORITEETIN rauhanneuvottelija Yasser Abu Rabbo sanoi eilen, että keskustelut Israelin kanssa ovat ajan tuhlausta, koska Israel ei suhtaudu niihin vakavasti. Syyksi hän esittää sen, että Israel jatkaa rakentamista ja jopa kiihdyttää setlementtitoimintaa Juudeassa ja Samariassa. Rabbo on PLO:n (Palestiinan vapautusjärjestö) sihteeri ja PA:n edustaja rauhan-keskusteluissa Israelin kanssa. Hän vaati Voice of Palestine radio-ohjelmassa, että keskustelut tulee keskeyttää, kunnes Israel lopettaa keskusteluja häiritsevät toimensa. ”Emme voi jatkaa keskusteluja ja poliittista prosessia Israelin petoksen vuoksi ja siksi, ettei USA:n hallitus tee asialle mitään. Jos USA ei pysty lopettamaan rakentamista (Juudeassa ja Samariassa), emme pysty saavuttamaan rauhaa”, hän vuodatti sydäntään. Hän kutsui Israelin setlementtejä ”sala-liittojen salaliitoksi, jota kutsutaan neuvotteluksi, keskusteluksi ja poliittiseksi ponnisteluksi, vaikka mitään siitä ei ole nähtävillä todellisuudessa”. (Haaretz)
7. USA:N DIPLOMAATIT, joilla on luottamukselliset suhteet Saudia Arabian hallitukseen, ennustavat, että jos Iran saa rakentaa ydinaseen, saudit tulevat seuraamaan sitä ensimmäisenä arabivaltioista. Asiasta kerrottiin USA:n senaatin ulkomaanasioitten valiokunnassa.
Tämän raportin mukaan myös Turkki tulee olemaan kovan paineen alaisena hankkia oma ydinaseensa Iranin vastapainoksi. Egypti allekirjoitti pari päivää sitten yhteistoimintasopimuksen ydinvoimalan rakentamiseksi sähkön tuottamista varten. Sen ei kuitenkaan uskota etenevän ydinaseen valmistamiseksi lähinnä USA:n ja Israelin painostuksesta.
IRANIN ydinasesuunnitelmista on edelleen ristiriitaisia tietoja. Uutiset kertovat, että Kiina, joka vastustaa Iranille suunniteltuja uusia pakotteita ydinsuunnitelman saamiseksi kansainväliseen valvontaan, toimitti IAEA:lle tietoja ja valokuvia Iranin ydinohjelman toteutumisesta. Tarkkailijat ennustavat, että 2025 alueella olisi kolme tai neljä ydinasein varustettua valtiota, mikä vaarantaisi USA:n etuisuuksia alueella. (Haaretz)
8. UUTISOTSIKOITA
- EGYPTIN, JORDANIAN JA PA:N JOHTAJAT tapasivat eilen Kairossa keskustellakseen rauhasta ja ydinaseista. Mahmoud Abbasin USA:n matkaa siirrettiin pari viikkoa myöhemmäksi, 23. huhtikuuta. (INN)
- PA:n merkittävä johtaja Rajoub Jibril sanoo, että Olmertin petolliset kasvot on hyväksyttävämpi kuin Jossi Beilin, mutta pahempi kuin Effie Eitam (NU). (INN)
- TIBERIAAN KAUPUNKI suunnittelee kehittävänsä muinaisesta roomalaisesta kaupungista arkeologisen puiston ja turistipyydyksen.. Pormestari Zohar Oved kertoo, että 2000 vuotta vanhan kaupungin rauniot kunnostetaan 100 dunamin, eli 25 eekkerin alueelta. Alueeseen kuuluu roomalainen kylpylä, joka usein mainitaan kirjoituksissa, sekä bysanttilainen kaupungin muuri. Alueen sisäänkäynti tapahtuu kaksoistornilla varustetun portin kautta roomalaista pylväskäytävää kardoa pitkin. Keskellä on laaja puisto ulkoilmatapahtumia varten. Kylpylä toimi 700 vuotta muslimien Fatima-ajalle saakka. Kaupunki rakennettiin Herodes Suuren pojan Herodes Antipaan aikana. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019