SUNNUNTAI 30.03.08
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapui eilen illalla Israeliin. Hänen alkuperäinen saapumisaikansa sattui kesäajan tullessa voimaan sapattiaikaan, jonka johdosta Rice suostui siirtämään saapumistaan pari tuntia myöhemmäksi. Tämä antoi ortodoksipuolue Shasille aiheen kerskua: ”Katsokaa, miten tärkeää mukanaolomme hallituksessa on”.
RICE OHJATTIIN koneesta suoraan Olmertin virka-asuntoon työillalliselle. Mistä he keskustelivat ja missä hengessä jäi arvailujen varaan, mitään lausuntoa ei annettu eikä median edustajille annettu tilaisuutta kysellä.
RICE KERTOI ennen saapumistaan Israeliin, ettei hänen tarkoituksensa ole tunkea prosessiin amerikkalaisia ideoita. Hän painotti, että tärkeintä nyt on se, että osapuolet jatkavat hedelmällisiä keskustelujaan keskenään. Hän selitti keskittyvänsä kolmeen asiaan: Helpottaa palestiinalaisten liikkumista ja yhteyksiä Juudeassa ja Samariassa; tarkkailla ”rauhankeskusteluja” sekä saada alueen arabinaapurit pysymään mukana prosessissa.
HAARETZIN Web-sivu tietää kertoa, että Rice haluaa painostaa Israelia lujaa palestiinalaisten elämän parantamiseksi: ”Tiettävästi on olemassa turvallisuuskysymyksiä, mutta meidän tulee löytää tapoja liikkumisen helpottamiseksi.” Tilannetta Gazan kaistalla Rice kommentoi tähän tapaan: ”Ilmeisesti me jatkamme ratkaisun löytämistä Gazaan, mutta raketti-iskujen Israeliin tulee loppua, ja meidän tulee löytää ratkaisuja – kestäviä ratkaisuja – humanitääriseen ongelmaan Gazan kaistalla.” Hän ei uskonut virallisen tulitauon vaikuttavan asenteisiinsa.
RICE AIKOO keskittyä kolmen päivän vierailunsa aikana Juudean ja Samarian kysymyksiin. Hän haluaa kolmikantakeskusteluja sekä Barakin ja Fayadin että Livnin ja Qureian kanssa. Hänellä on tarkoitus piipahtaa Jordaniassa jossain välissä kyselemässä Abdullah II:n mielipiteitä. Myös käynti Ramallahissa on hänen ohjelmassaan. (JP, Haaretz)
2. ARABILIITON tynkäkokous alkoi eilen ja jatkuu vielä tänään. Liiton 22 jäsenmaasta kymmenen arabivaltion päämiestä jäi pois kokouksesta, osa vastalauseeksi Syyrian tapaan sotkea Libanonin sisäisiä asioita, osa muista syistä. Saudi Arabian ja Egyptin johtajien jääminen pois Jordanian ohella aiheutti sen, ettei painavia ratkaisuja voida tehdä sen aikana. Repeämää pahentaa vielä se, että USA:n ulkoministeri Rice aikoo tavata matkansa aikana joitain arabiliiton jäsenmaitten kapinallisia, USA:lle myönteisiä, arabijohtajia.
SAUDI ARABIAN ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal kertoi Riadissa, että kuningaskunnan korkeat johtajat boikotoivat Damaskoksen arabiliiton kokousta Syyrian vuoksi, joka ei ollut toteuttanut liiton tekemiä päätöksiä pysyttelemällä poissa Libanonin sisäisistä asioista presidentin valitsemiseksi, minkä johdosta Libanon jättäytyi ensimmäistä kertaa pois kokouksesta. Prinssi Saud kehotti arabiliittoa ”rankaisemaan – tai sopimaan vastatoimista, miten vain – Syyriaa yhteisen päätöksen rikkomisesta”. Hän syytti Syyriaa, että sen toimet Libanonissa syventävät palestiinalaisten keskeisiä ongelmia sekä estävät poliittisen ratkaisun syntymistä Irakissa ja arabikysymyksissä yleensäkin.
ARABILIITTO esitti kompromissiratkaisua, jonka mukaan Libanonin armeijan komentaja Michel Suleiman valitaan presidentiksi ja muodostetaan kansallinen yhteishallitus. Esitys kaatuu opposition vaatimukseen, jossa Hizbullah on vahvin, että ensin tulee muotoilla hallituksen kokoonpanoa siten, että oppositiolla on mahdollisuus halutessaan estää hallituksen päätökset. Kapinalliset arabijohtajat kritisoivat myös sitä, että Syyria tukee avoimesti Hamasia, joka estää rauhansopimuksen solmimista palestiinalaisten ja Israelin välillä. Liiton kokouksessa Israelin vastainen linja tuli entistä selvemmin esille. Liiton pääsihteeri Amr Moussa uhkasi, että liiton jäsenmaitten ulkoministerien tulee kokoontua kesällä tarkastellakseen rauhanprosessin etenemistä Israelin ja palestiinalaisten välillä ja sen mukaan määritellä uudelleen kantansa saudisuunnitelman tukemisen jatkamisesta ja tarvittaessa tehdä ”tuskallisia päätöksiä”. (JP)
3. LIBYAN DIKTAATTORI Muammar Gaddafi ei pettänyt odotuksia. Hän räväytti puheessaan julkisia totuuksia saaden väkinäisiä hymynväreitä tai hampaitten kiristelyä kohteesta riippuen. Vaikka hän on kääntänyt kelkkansa, luopunut ydinasehaaveistaan, tunnustanut Libyan syyllisyyden Lockebyn matkustajakoneen terrori-iskuun ja maksanut korvauksia uhrien omaisille, ja tunnetaan vastahakoisena USA:n tukijana, se ei ole estänyt häntä esittämästä purevaa USA:n vastaista kritiikkiä. Arabiliiton edellisestä kokouksesta Riadissa hän jättäytyi kotiin, mutta piti kotonaan TV-puheen, jossa hän syytti, että Liza (Gondoleezza Rice) oli sanellut kokouksen ohjelman. Sitä edellisessä kokouksessa hän poltteli sikaria kokouksen aikana ja syytti israelilaisia ja palestiinalaisia tyhmiksi.
DAMASKOKSESSA Gaddafi kertoi, ettei Palestiinan miehitys alkanut 1967 ja ettei Palestiina ole vain Gaza ja Länsiranta. Hän ehdottaa yhden valtion perustamista Jordanjoesta Välimereen, josta tulisi ”taivas” palestiinalaispakolaisille. ”Siellä tulisi pitää yleiset vaalit ja sen tulisi luopua ydinaseistaan”, hän julisti. Hän pilkkasi Abbasia ”Oslon sankariksi”, viitaten tällä 1993 Oslon sopimusten solmimiseen, jolla muodostettiin Palestiinan Auktoriteetti, jota Abbas nyt johtaa, mutta joka useitten arabijohtajien mielestä on kyvytön solmimaan rauhaa.
GADDAFI kertoi, että Saddam Hussein oli aluksi USA:n liittolainen, mutta hänet myytiin. Hän varoitti arabijohtajia, että heidän vuoronsa tulee seuraavaksi, jos he eivät osaa varoa. (JP)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas käyttäytyy kapinallisen murrosikäisen tapaan, joka etsiessään vielä minuuttaan vastustaa kaikkea vain vastustuksen vuoksi. Ikävää tässä vain on se, että Abbasin murrosikää on jatkunut koko hänen miehuusikänsä ajan, ja että Israelin johto länsivaltojen tapaan antaa kaiken jatkua protestoimatta, että olisi jo korkea aika aikuistua.
ABBAS SYYTÄÄ solvauksia kaikissa julkisissa tilaisuuksissa Israelia vastaan, kuten tapahtui Damaskoksessakin. Abbas syytti "Israelia brutaaleista operaatioista Gazan kaistalla", joita IDF tekee sinne pyrkiessään estämään rakettien ampumisen israelilaisiin siviilikohteisiin, "tarkoituksenaan erottaa Gazan kaista Länsirannasta". ”Israelin politiikka on suunniteltu osoittamaan, ettei rauha ole mahdollista, koska palestiinalaiset ovat hajanaisia. Oikeuden-mukainen rauha ei ole mahdollista, ennen kuin Israel vetäytyy kaikilta arabien ja palestiinalaisten alueilta, Palestiinan valtio perustetaan pääkaupunkinaan Jerusalem ja pakolaisten ongelma on ratkaistu.” Abbas varoitti, että ellei rauhansopimusta saada aikaan ennen vuoden loppua, se tulee nostamaan jännitystä alueella ja mitätöimään koko rauhanprosessin. Hän sanoi tukevansa täysin vuoden 2002 saudien rauhansuunnitelmaa ja kehotti muita arabimaita tekemään samoin.
ABBAS KERTOI, että 58 % PA:n budjetista menee Gazan virkailijoitten palkkoihin. Hamasin edustaja Gazassa Taher a-Nunu kiisti tämän kertoen, että PA lopetti tuhansien Gazan virkailijoitten palkkojen maksun, kun nämä suostuivat työskentelemään Hamasin hallituksen alla.
5. ISRAELIN JOHTO on alkanut lämmittää rauhankeskustelujen aloittamista ensisijaisesti Syyrian kanssa. Pääministeri Olmert vihjailee tästä puheissaan, ja viimeksi sekä puolustus-ministeri Ehud Barak että infrastruktuuriministeri Binyamin Ben-Eliezer vakuuttavat samaa.
”Israel katsoo rauhankeskustelujen Syyrian kanssa ja sen irrottamisen äärilaidan ryhmästä politiikkamme tärkeimmäksi objektiksi. Israel on alueen voimakkain valtio, ja se antaa meille mahdollisuuden toimia aktiivisesti ja samalla etsiä poliittista ratkaisua,” kertoi Barak 80 ulkomaiselle diplomaatille Labour-puolueen päämajassa Tel Avivissa perjantaina.
BEN-ELIEZER kertoi Israelin radiossa perjantaina, että ”kaikki tarvittavat ponnistukset tehdään Syyrian saamiseksi neuvottelupöytään. Me myös tiedämme tarkoin, minkä uhrauksen se vaatii, nimittäin sen, että Israel luopuu Golanin ylängöistä.” Israelilla tulee kuitenkin olemaan vaikeita ylämäkiä noustavanaan, enne kuin Bashar Assad saadaan vakuuttuneeksi Israelin rauhantahdon aitoudesta. Assad syytti Israelia arabiliiton kokouksen avajaisissa kaikkien rauhanpyrkimysten romuttamisesta ja kyseli, kuinka kauan arabit jaksavat odottaa maata rauhaan periaatteen toteutumista Israelin vastustuksen vuoksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF PELKÄÄ, että Hizbullah palkkaa vakoilijoita IDF:n joukoista. Turvallisuusvirkailijat varoittivat, että Hizbullahin asiamiehet ovat keskittyneet druusien ja beduiinien palkkaamiseen. Torstaina pohjoisen lohkon sotilastuomioistuin totesi, että päämajan aliupseeri Loual Balut, 34 Fassutasta Galileasta, oli pidätetty viime kuussa epäiltynä tietojen myymisestä Hizbullahille sekä huumekauppiaitten avustamisesta. (JP)
- YK:n asettama tutkija Libanonissa arvelee, että Libanonin entisen pääministerin Rafek Haririn murhasi rikollinen järjestö. YK:n toinen virkailija kuitenkin uskoo, että Syyria on silti pääsyyllinen murhan suunnitteluun ja sen järjestelyihin. (JP)
- KASSAM-RAKETTI iskeytyi perjantaina lastentarhaan vain hetkistä sen jälkeen, kun lapset olivat lähteneet leikkialueelta Sha´ar Hanegev kibbutsissa. Lasten opettaja ja yhden lapsen äiti joutuivat shokkiin. Yksi rakennus kärsi vaurioita. Kaksi muuta rakettia putosi aukealle pellolle ilman vahinkoja. (JP)
- IDF:n sotilaat surmasivat kaksi aseellista terroristia Gazan kaistalla perjantaina. Perjantai-iltana sotilaat havaitsivat aseistetun palestiinalaisen lähestyvän Gazan turva-aitaa. Paikalle kutsuttu sotilasosasto joutui tulitaisteluun terroristin kanssa surmaten hänet. Lauantai-iltana IDF pommitti Islamic Jihadin solua Gazan pohjoisosassa haavoittaen kahta miestä. (JP)
- PA:N VIIMEISIN korruptioskandaali koskee sen lääkintävirkailijoita, joiden todetaan varastaneen suuria määriä arvokkaita lääkkeitä ja jakaneen niiden tilalle sairaaloihin ja klinikoille halpoja placepo-pillereitä, joita annettiin vakavasti sairaille potilaille. Kalliit lääkkeet myytiin mustassa pörssissä. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019