MAANANTAI 31.03.08
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice uskoo, että rauhansopimus Israelin ja PA:n välillä on mahdollista runnoa kasaan ennen presidentti Bushin vierailua Israelissa toukokuun 14. päivänä. Rice voi suunnitella ajoittavansa sopimuksen allekirjoittamisen Bushin Israelin vierailun yhteyteen. Rice esitti nämä positiiviset toiveensa tavatessaan ulkoministeri Tzipi Livnin ja puolustusministeri Ehud Barakin sekä PA:n pääministeri Salaam Fayadin sekä pääneuvottelija Ahmed Qureian. Rice olisi halunnut yhteistä lehdistötilaisuutta Barakin ja Fayadin kolmikanta-keskustelujen jälkeen naulitakseen Barakin suostumukset julkiseen tietoisuuteen, mutta Fayad kieltäytyi siitä selittäen, että hän haluaa esittää julkisuudessa matalaa profiilia. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak oli valmistautunut tähän tapaamiseen Ricen kanssa paremmin kuin edellisellä kerralla ja antanut henkilökunnalleen tehtäväksi valmistella 35-sivuisen luettelon kohteista, joita hän haluaa toteuttaa tyydyttääkseen Ricebn vaatimuksia toimista ”palestiinalaisten elämän helpottamiseksi”. Uutistoimistojen web-sivulla kerrottiin, että ”Rice joutui shokkitilaan nähdessään Barakin laatiman listan”, mikä pian muutettiin muotoon Rice oli suuresti yllättynyt listasta. Joka tapauksessa oli se yhtenä tekijänä Ricen optimismiin, jota monet toivovat mutta yhtä monet epäilevät olevan mahdollista toteuttaa kuukauden aikana.
EHUD BARAK lupasi poistaa 50 tiesulkua sorateiltä. Rice tarttui tähän kertoen lehdistölle, että hänen edustajansa kenraali Frazer tulee varmistamaan, että luvatut 50 tiesulkua todella poistuu. Barak lupasi helpottaa wip-henkilöitten ja Israelin turvallisuusmiesten hyväksymien liikemiesten liikkumista Juudeassa ja Samariassa erillistä tarkastuskaistaa pitkin.
BARAK LUPASI, että kenraali Daytonin kouluttamat 700 PA:n poliisia, joita Y Katz artikkelissaan kutsuu oireellisesti ”sotilaiksi”, voivat ottaa turvallisuusvastuun Jeninissä ja Hebronissa sekä myöhemmin myös Tulkarmissa samaan tapaan kuin Nablusissa. He voivat kantaa aseitaan päiväsaikaan, mutta yöllä kaupungeissa partioivat IDF:n sotilaat. USA:n toiveena on lisätä PA:n poliisien lukumäärää kahteentoista tuhanteen, jotta he voisivat vähitellen ottaa turvallisuusvastuun kaikissa PA:n kaupungeissa.
ISRAELIN turvallisuusvirkailijat epäilevät ennenaikaisiksi suunnitelmia asettaa PA:n aseellisia joukkoja Hebroniin, jossa juutalais- ja palestiinalaisasukkaitten välit ovat kireät.
BARAK LUPASI edelleen, että PA:n poliisit saavat Venäjän lupaamat 25 panssaroitua miehistövaunua (APC) ja myöhemmin 25 lisää. Barak lupasi rakennuttaa uusia asuntoja 25 kylään ja uuden usean tuhannen asukkaan kaupungin Ramallahin lähelle. Israelin sähkölaitosten virtaa johdetaan useisiin PA:n kyliin, jotka ovat olleet generaattoreitten varassa. Lisäksi palestiinalaisten työntekijöitten määrää Israelin puolella lisätään entisestään. (JP)
3. RICE HALUSI esteettömiä teitä Jeninistä Hebroniin Jerusalemin ulkolaitojen kautta, mutta sitä Israelin turvallisuusmiehet pitävät liian vaarallisena, koska se toisi potentiaaliset pommi-iskujen tekijät suoraan Jerusalemiin. Barak lupasi tutkia mahdollisuuksia tarkastuspisteitten vähentämiseksi, mutta ei poistaa niitä kokonaan.
TOISENA VAATIMUKSENA Rice seitti suoran tieyhteyden avaamista Hebronista Gazan kaistalle, mutta sitä Barak ei voinut hyväksyä. Tämän pelätään tuovan Gazasta Juudeaan ja Samariaan paitsi aseita ja pommeja myös raketti-asiantuntijoita, mikä jouduttaisi oman rakettiteollisuuden kehittymistä Juudeassa ja Samariassa.
RICEN KOLMAS vaatimus Daytonin kouluttamien poliisijoukkojen määrän kasvattamiseksi kahteentoista tuhanteen toteutunee, eikä Barak tiettävästi vastustanut sitä.
RICE LUPAUTUI lopulta antamaan ajastaan 15 minuuttia oppositiojohtaja Netanyahun tapaamiseen, joskin se käytännössä pitkittyi tuntiin. Netanyahu kertoi vastustavansa Olmertin hallituksen suunnitelmia Jerusalemin itäosan luovuttamiseksi PA:n valvontaan ja uhkasi, että Likud tulee estämään sellaiset suunnitelmat. Rice kuitenkin vähättelee Netanyahun mielipiteitten merkitystä, eivätkä uutislähteet olleet hänen ajatuksilleen yhtään suotuisampia. Miten Likud pystyisi estämään suunnitelmien toteutumisen, on kokonaan toinen asia.
4. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad ja kvartetin lähettiläs Tony Blair ovat yhdessä kehittäneet suunnitelman kansainvälisen liikemiesten ja investoijien kokoontumisesta Betlehemiin toukokuun 21. päivänä. IDF on omalta osaltaan luvannut helpottaa vieraitten liikkumista Jerusalemin ja Betlehemin välillä järjestämällä oman konferenssivieraille tarkoitetun kaistan tarkastuspisteissä. Konferenssin teemana on: ”Voit tehdä liikeasioita Palestiinassa.” Vieraat tulevat sekä Jordaniasta Allenby-sillan kautta että Ben Gurionin lentokentältä. Palestiinalaiset ovat asettanet suuria toiveita suunniteltuun tapaamiseen. He odottavat sekä rakentajia että investoijia ja liikeyrityksiä saksalaisten rahoittamalle teollisuusalueelle Hebronin lähellä että japanilaisten rahoittamalle teollisuusalueelle Jerikon liepeillä.
SUUNNITELMIIN kuuluu lentokentän rakentaminen Jordaniaan. Se tulisi palvelemaan molempien teollisuusalueitten tarpeita.
Konferenssiin odotetaan vieraita Israelista, Amerikasta, Euroopasta ja Persianlahden maista, kuten Qatar, Bahrain ja Dubai, palestiinalaisten liikemiesten lisäksi.
5. UUTISOTSIKOITA
- HAREDIM uhkavaatimus Shas-puolueelle: Vaadi rakentamisen jatkumista Betar Illitissä tai eroa hallituksesta. Eilen tähän nopeimmin kasvavaan uuteen kaupunkiin kokoontui paikallisten lisäksi edustajia Maale Adumimista sekä Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvostosta esittääkseen lujan vaatimuksensa Shasille. Shasin puheenjohtaja apulaispääminiosteri Eli Yishai vierailee Betar Illitissä tänään. Shasin edustaja myöntää, että rakentaminen Jerusalemin ympäristössä on hyvin tärkeää. Olmertin hallitus jäädytti kaiken juutalaisten rakentamisen Juudeassa ja Samariassa, mikä keskeytti n. 1200 asuntoyksikön rakennustyöt Betar Illitissä. Kaupungin asukasluku on 35 000 ja se kasvaa edelleen voimakkaasti. Akuutti tarve on ainakin 500 uutta asuntoa. Kaupunkiin syntyy vuosittain 2500 vauvaa ja saman verran uusia asukkaita muuttaa sinne. Haredim-asukkailla on yleensä suuret perheet. Heidän lukumääräkseen arvioidaan 500 000 – 700 000. He eivät perinteisesti ole poliittisesti aktiivisia, mutta Annapolis-konferenssin jälkeen on havaittavissa ilmapiirin muutos. On epäselvää, onko Shas valmis hyväksymään Betar Illitin asukkaitten uhkavaatimusta.
- BARAK sanoo, että hänen ymmärtääkseen Olmertin olisi pitänyt erota Libanonin kakkossotaa tutkineen Winograd-komitean loppuraportin julkistamisen jälkeen. Hänen vaatimuksensa eivät ole kuitenkaan edenneet sanailua pitemmälle. Hänellä olisi mahdollisuus kaataa Olmertin hallitus, mutta Barak ei halua tässä tilanteessa turvautua siihen, koska sen mukana tulisivat uudet vaalit. Barak odottaa Labour-puolueen kannatuksen lisääntymistä, mikä onkin kasvanut mutta ei tarpeeksi. Barakin uhkana on Likudin vaalivoitto ja Netanyahun nouseminen pääministeriksi. Barakin läheinen tukija ministeri Binyamin Ben-Eliezer kritisoi Barakin johtamis-tyyliä ja varoitti, että se johtaa Labourin tuhoon, Hän ehdotti muutamia nimiä, jotka Barakin tulisi liittää neuvonantajiensa joukkoon, mutta ilman tulosta. (JP)
- LAKIESITYS, joka vahvistuessaan takaisi korvauksien maksamisen niille vihreän linjan takana asuville juutalaisille, jotka vapaaehtoisesti luopuvat asuinpaikastaan ja muuttamat vihreän linjan länsipuolelle, etenee suotuisasti. Sitä kannattaa edustajia Labourista, Meretzistä, arabipuolueista ja eläkeläisten puolueesta. Myös ulkoministeri Tzipi Livni piti lakiesitystä kannatettavana. Lain kannattajat laskevat, että vapaaehtoinen muuttaminen Juudeasta ja Samariasta tulisi 80 % halvemmaksi kuin pakollinen asukkaitten karkottaminen kodeistaan. (JP)
- ISRAELIN ARABIT viettivät eilen perinteiseksi tullutta maapäivää muistaakseen niitä, jotka 1976 kuolivat poliisien ja mielenosoittajien välille syntyneissä kahinoissa. Neljä ihmistä loukkaantui eilisissä yhteenotoissa. Arabit heiluttivat PA:n lippuja ja huutelivat Israelin vastaisia iskulauseita: ”Älä huoli, marttyyrin äiti, poikasi ei kuollut turhaan. Me olemme niiden nuorten tukena, jotka kivittävät israelilaisia. Me emme pelkää sinua Israel, terroristivaltiota.” Näitä huudeltiin Sakhninin kylässä Galileassa. Hebronissa mielenosoittajat huusivat: ”Barak, kuinka monta lasta surmasit tänään?” (JP)
- ISRAELIN POLIISIN asema E-1 alueella Jerusalemin ja Maa´le Adumimin välillä oli tarkoitus vihkiä käyttöönsä sunnuntaina, mutta sitä siirrettiin ulkoministeri Ricen Israelin vierailun vuoksi. E-1 alueelle on suunniteltu palvelutilojen lisäksi 3500 asuntoyksikön rakentamista. Se on yksi alueista, joka tökkää suoraan Ricen silmään. Olmert on toistamiseen luvannut, että rakentaminen Jerusalemin itäosissa saa jatkua, mutta Maale Adumim ja E-1 alue ovat kysymysmerkkejä.
- CIA-JOHTAJA Michael Hayden kertoi sunnuntaina, että hän uskoo Iranin rakentavan itselleen ydinasetta. Hän kertoi NBC:n ohjelmassa ”Meet the Press” tukevansa edelleen marraskuun tiedusteluraporttia, mutta sanoi julkisen sanan ottaneen sen liian yksioikoisesti. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019