KESKIVIIKKO 02.04.08
1. HIZBULLAH valmistautuu väkivaltaan Israelin pohjoisrajalla, kertoi korkea IDF:n sotilastiedustelun upseeri. Hän kertoi lisäksi puhuessaan Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa tiistaina, että Hizbullah voimistuu kaiken aikaa, eikä UNIFIL mahda sille mitään. Hizbullah on vahvistanut varsinkin keski- ja pitkänmatkan rakettiarsenaaliaan, hän selitti.
IDF:N KOMENTAJA kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi kertoi samassa tilaisuudessa, että IDF on havainnut yleisen muutoksen valmiudessa Litanijoen eteläpuolella ja että raketit ovat osa tätä muutosta. Hän selitti, että Hizbullah on lisännyt operaatioitaan Etelä Libanonin kylissä. Aiemmin Hizbullah operoi rakettejaan luonnonpuistoissa ja vastaavilla vapailla alueilla, mutta UNIFIL valvoo nyt näitä alueita vaikeuttaen Hizbullahin toimintaa siellä. Hizbullah pystyy toimimaan kylissä ja kaupungeissa suhteellisen vapaasti, koska UNIFIL:in joukot voivat partioida niissä vain Libanonin armeijan luvalla. Ashkenazi varoitti, että Hizbullah ei suunnittele levottomuuksia rajalla omalla nimellään, vaan pyrkii käyttämään siinä toisia terrorijärjestöjä.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak teki tarkastusmatkan rajalle tiistaina, jonka yhteydessä hän esitti vakavan varoituksen Hizbullahille, ettei sen tule yrittää kostaa komentajansa Imaad Mughniyehin salamurhaa Israelille, vaikka ei ole selvitetty, kuka sen suoritti. Barak pullisteli taas kerran lihaksiaan kertoen, että ”Hizbullah on voimistumassa, mutta niin on myös IDF, ja se on varautunut kaikkiin mahdollisuuksiin”. Barak varoitti, että vaikka nyt alueella vallitsee rauhantila, IDF tiedostaa, mitä pinnan alla velloo, eikä Hizbullah ole keskeyttänyt suunnitelmiaan koko alueen syöksemiseksi uusiin levottomuuksiin. Hän kehotti raja-aluetta valvovia IDF:n sotilasyksikköjä ”pysymään valppaina ja pitämään silmänsä auki sekä ruudin kuivana”.
ASHKENAZI kertoi valiokunnalle, että IDF kokee jatkuvaa miehistöpulaa ja kiisti perusteettomina huhut, että IDF:n miesvahvuudesta vastaava kenraali Elazar Stern vastustaisi Yeshiva opiskelijoitten palvelemista IDF:n joukoissa. Kiistaa on herättänyt näiden opiskelijoitten toiminen joukko-osastoissa ja partiotehtävissä yhdessä ei-uskonnollisten kanssa, mitä rabbit vastustavat. Yeshiva-opiskelijat palvelevat karkeasti kolmanneksen siitä kolmen vuoden ajasta, minkä muut asevelvolliset palvelevat. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen mielistelyssään ajautunut tilanteeseen, jossa hänen 35 myönnytysten listansa on saanut armeijan johdon kääntymään häntä vastaan. Ensimmäinen ja ehkä pahinta levottomuutta herättänyt toimi oli Rimonan tarkastusaseman poistaminen Ramallahin ja Jerikon väliseltä tieltä. Armeijan suunnitteluosasto ilmoitti välittömästi saatuaan tiedon asiasta, josta sitä ei oltu etukäteen informoitu, että IDF joutuu tehostamaan partioitaan sen johdosta.
KUUSI VUOTTA SITTEN, marraskuun 18. päivänä 2002 Etty Galiah, 48-vuotias 7 lapsen äiti, ajoi Rimonan risteyksen ohi, kun terroristit ampuivat yhdeksän luotia hänen autoonsa surmaten hänet välittömästi. Hänen miehensä Alexander Galiah pelkää, että se mikä surmasi hänen vaimonsa, tulee toistumaan tämänkertaisen tarkastuspisteen poistamisen seurauksena. Myös silloin IDF:n valvontaa alueella vähennettiin ”Arafatin aseman vahvistamiseksi”; nyt se tehdään Abbasin aseman vahvistamiseksi.
TOINEN IDF:N turvallisuudesta vastaavia johtajia huolestuttava kehitys on lehdistössä kerrottu Barakin suunnanmuutos. Tämä koskee Israelin ja Gazan välisiä tarkastusasemia. Israel on yksinoikeudella valvonut kaikkia Israelista Gazan kaistalle johtavia terminaaleja ja niiden kautta kulkevaa liikennettä. Nyt Barak vihjailee, että hän voisi sallia PA:n turvallisuusjoukkojen osallistuvan raja-asemien valvontaan, mihin IDF:n johto esittää voimakkaan vastalauseensa. Barakin kerrotaan ilmoittaneen kolmikantapalaverissa Ricen ja Salaam Fayadin kanssa, että kun raketti-tuli ja terrorismi lakkaa ja aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan vähenee, hän on valmis harkitsemaan PA:n turvallisuusjoukkojen osallistumista Gazan kaistan rajavalvontaan. Barak suhtautuu myöntyvästi myös Egyptin esitykseen, että Fatah ja Hamas valvoisivat yhdessä Egyptin ja Gazan välistä Rafahin rajaterminaalia. (JP)
3. USA:N EDUSTAJAINHUONE esittää julkilausumassaan, että juutalaisten, kristittyjen ja muitten vähemmistöryhmiä edustavien pakolaisten asema tulee ottaa osaksi mitä hyvänsä sopimusta, jolla selvitetään Israelin ja palestiinalaisten välisiä ongelmia. Julkilausumassa todetaan, että vaikka palestiinalaispakolaisten asema ja ”kärsimykset” ovat olleet esillä kaiken aikaa ja jopa kompastuskivenä rauhanneuvotteluissa, julkilausumassa vaaditaan, että myös toisten pakolaisryhmien, niiden mukana juutalaispakolaisten, jotka joutuivat pakenemaan arabimaista, kärsimykset tulee huomioida. Julkilausuman puolustajat toteavat, ettei tämä millään tavoin häiritse rauhankeskusteluja, vaan päinvastoin antaa niille tukevan historiallisen perustan. Juutalaisjärjestöjen johto pitää julkilausumaa tervetulleena, mutta Amerikan Arabien Instituutin lausunnossa kongressin esitystä pidetään epätoivottavana, ja että esityksen huomioiminen siirtäisi huomion pois muista pakolaiskysymyksistä.
EDUSTAJAINHUONEEN julkilausuma on ohjeellinen. Siinä viitataan kysymyksen historiallisuuteen ja kehotetaan USA:n edustajia varmistamaan, että palestiinalaisten pakolaiskysymyksen käsittelyn yhteydessä otetaan huomioon juutalaisten, kristittyjen ja muitten pakolaisten asema. Siinä esitetään lisäksi, että USA:n tulee tehdä selväksi asenteensa, että missä tahansa Israelin ja arabien välisessä rauhansopimuksessa kaikkien arabimaista karkotettujen pakolaisten, mukaan lukien juutalaiset, kristityt ja muut vähemmistöryhmät, tulee huomioida.
JOSEPH CROWLEY (Dem. NY) toteaa, että maailman tulee tiedostaa, ettei kysymys pakolaisista koske vain arabeja ja palestiinalaisia, vaan myös juutalaisia, joita karkotettiin kodeistaan ja omaisuuksistaan, ja jotka olivat terroristitoimien ja murhan uhreja. Resoluution esitystä kannattivat edustajat yli puoluerajojen. Se viedään senaattiin hyväksyttäväksi.
SATOJA TUHANSIA juutalaisia joutui pakenemaan henkensä kaupalla arabimaista Israelin itsenäisyystaistelun ja itsenäistymisen seurauksena menettäen omaisuutensa ja varansa.(JP)
4. IDF KRITISOI kärkevästi WHO:n raporttia, jossa syytetään Israelia ”epäinhimillisestä” Gazan sairaitten käsittelemisestä. Raportissa väitetään, että IDF tarkistaa sairaalahoitoon Israeliin sallimiensa potilaitten taustan ja estää monien pääsyn hoitoon. WHO:n raportin julkisti järjestön Gazan kaistan sekä Juudean ja Samarian johtaja Ambrogio Manenti. Hän kertoi, että ”tarkistetut esimerkit osoittivat IDF:n tarkastustoimien ja lupien myöntämisessä rajaterminaaleissa olevan tarpeettomia, epäinhimillisiä ja lopulta traagisia”.
IDF:n Gazan kaistan yhteistoiminnan ja yhteyden hallintojohtaja eversti Nir Press kiisti WHO:n raportin. Hän otti esille raportissa esitetyt viisi esimerkkiä, joista kaksi oli hoidettu Israelin sairaalassa. Kolme muuta saivat kulkuluvan, mutta eivät käyttäneet niitä palestiinalaisten sisäisen harkinnan tuloksena. Press totesi, että IDF:n tulee tarkistaa kulkulupaa hakevien tausta, koska heidän joukossaan on potentiaalisia terroristeja. Hän kertoi, että 90 % lupaa hakeneista saivat sen etsiessään hoitoa israelilaisissa sairaaloissa. Vuonna 2007 myönnettiin 7 226 kulkulupaa, mikä on yli 50 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoden 2008 alusta lukien lupia on myönnetty 2 317. Press kertoi, että ne 10 %, jotka eivät saaneet lupaa, saivat mahdollisuuden päästä hoitoon Jordaniaan tai Egyptiin. PRESS kiisti myös raportin esitetyt 5 tapausta, jotka olisivat kuolleet odottaessaan pääsyä hoitoon. Eräs näistä, 34-vuotias Mona Nofal, joka kuoli Shifan sairaalassa Gazassa marraskuussa, oli saanut hoitoa israelilaisessa sairaalassa heinäkuussa, elokuussa ja lokakuussa. Hän kuoli peräsuolisyöpään. Hamas käytti hänen tapaustaan syyttääkseen Israelia, ettei hän saanut hoitoa vaivaansa.
5. UUTISOTSIKOITA
- KANSANEDUSTAJA Shlomo Benizri (Shas) sai eilen syytteet Jerusalemin piirioikeudessa lahjusten ottamisesta, luottamuksen pettämisestä, oikeuden harhauttamisesta sekä salaliitosta rikoksen suorittamiseksi. Jos oikeus katsoo, että hän syyllistyi moraalittomuuteen (turpidute), hän joutuu välittömästi jättämään edustajanpaikkansa. Benizri kertoi oikeuden päätöksen jälkeen, että ensimmäinen reaktio oli eroaminen Knessetistä, mutta Knessetin lainopin tuntijat vakuuttivat, ettei se ole pakollinen. Benizri kiistää syytteet ja sanoo, että häntä vastaan on käyty ajojahtia viimeiset 8 vuotta. Asia ratkaistaneen lähitulevaisuudessa. Benizri aikoo valittaa korkeimpaan oikeuteen. (JP)
- IAF:N OSTAMISSA F-16I koneiden ohjaamoissa on löydetty syöpää aiheuttavaa carcinogenia yhden lisäksi kahdessa muussa. Kone on IAF:n kehittyneimpiä koneita. Kaikki koneet on asetettu tutkimusten ajaksi lentokieltoon. IAF otti kuitenkin äskettäin vastaan neljä uutta konetta sopimuksen mukaisesti.
- RABBIT, joita Jpost kutsuu artikkelissaan ”oikeistolaisiksi”, syyttävät Shas-puoluetta, että se toimii yhteistyössä vihollisen kanssa. Uskonnollisten piirien kritiikki hallituksen myöntyvyyspolitiikkaa vastaan on kärjistynyt Mercaz Harav-seminaariin tehdyn terrori-iskun jälkeen, jossa 8 opiskelijaa kuoli ja 9 haavoittui. Rabbit pitävät vaarallisena vihollisen avustamisena Olmertin ja Barakin suostumusta antaa 25 panssaroitua ja toisia panssaroimattomia miehistövaunuja, Kalashnikov-kiväärejä, luotiliivejä ja yönäkökiikareita PA:n poliiseille. Tämä lisännee entisestään kärkevää painostusta Shasin jäsenyydelle hallituksessa.(JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019