PERJANTAI 28.03.08
1. HAMAS VOI KAAPATA VALLAN Juudeassa ja Samariassa samalla tavoin kuin Gazassa, varoittaa puolustusministeri Ehud Barak. Hän ennustaa, että tämä voi tapahtua joko kaappauksen kautta kuten Gazassa tai vaalien kautta. Barak aikoo kertoa nämä varoituksensa ulkoministeri Ricelle tämän tullessa Israeliin lauantai-iltana. Barak tapaa hänet sunnuntaina, ehkä yhteisessä tilaisuudessa PA:n pääministeri Salaam Fayadin kanssa.
BARAK PERUSTAA varoituksensa siihen, että PA:n poliisivoimat, joita USA:n asettama kenraali-luutnantti Keith Dayton kouluttaa ja aseistaa, ovat liian heikot ja epäluotettavat, että ne pystyisivät vastustamaan Hamasin keskitettyjä hyökkäyksiä. Tällainen tilanne syntyisi, jos Israel tekee ennenaikaisia myönnytyksiä tai jos IDF vetää joukkonsa pois Juudeasta ja Samariasta, Barak selittää. ”Tämä on todellinen mahdollisuus”, Barak arvioi.
ISRAELIN VIRANOMAISET varautuvat siihen, että hellyttävästi hymyilevä USA:n ulkoministeri Rice esittää vähemmän miellyttäviä kasvonilmeitä ilmoittaessaan lukittujen ovien takana Israelin edustajille omansa ja USA:n presidentin tyytymättömyyden ja kärsimättömyyden ”rauhankeskustelujen” jähmettymiselle ilman näkyviä tuloksia. Rice edellyttää, että presidentti Bushin tullessa toukokuussa Israelin 60-vuotisjuhliin hänelle olisi jotain positiivista näytettävää. Bushin kunnian ohella kysymyksessä on Ricen oma etu, sillä rauhanprosessi lepää vahvasti hänen hennoilla harteillaan. Vaikka hidastelu ”tiekartan” määräysten toteuttamisessa koskee molempia osapuolia, Israelissa uskotaan, että Ricen syytös kohdistuu valtaosin Israeliin. (JP)
2. HAMASIN VALLANKÄYTTÖ Gazassa on osoittanut, että sillä on mahdollisuus vaikuttaa Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin. Viime kuukauden aikana sen kiihdyttämä rakettitulitus sai keskustelut Olmertin ja Abbasin välillä lähes luhistumispisteeseen molempien syyttäessä toisiaan. Israelin johto ilmoittaa toistuvasti, ettei se keskustele Hamasin kanssa edes välittäjien kautta, mutta käytännössä Egypti tekee juuri sitä Israelin tieten ja hiljaisella suostumuksella.
HAMASIN JA FATAHIN väliset sovintoneuvottelut Jemenissä takkuilevat, mutta niitä kuitenkin jatketaan. Keskustelut siellä näyttävät paljastavan pahan repeämän Fatahin sisällä. PA:n pääneuvottelija Jemenissä Azzam Al-Ahmed allekirjoitti ”yhteistyösopimuksen” Hamasin edustajan Marzoukin kanssa, mutta Abbasin kanslia Ramallahissa syyttää Ahmedin toimineen ilman valtuuksia, minkä tämä kieltää todeten, että hänellä oli Abbasin suostumus. (JP)
3. ARABILIITON kokous, joka alkaa lauantaina 29.03.Damaskoksessa, ei tämän hetken tietojen mukaan tee muutoksia saudien 2002 tekemään rauhanaloitteeseen, jonka arabiliitto omaksui ja jota se on tukenut. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa uhkaili muutama päivä sitten, että arabit voivat hylätä koko suunnitelman, koska hänen mielestään Israel ei ole suostunut siihen eikä tehnyt mitään sen edistämiseksi. Arabiliiton Damaskoksen kokous näyttää kutistuvan merkitykseltään, sillä sen vaikutusvaltaisimmat jäsenet Saudi Arabia ja Egypti lähettävät paikalle alemman tason edustajia vastalauseena Syyrian sotkeutumisesta Libanonin sisäisiin asioihin.
SAUDISUUNNITELMA edellyttää, että Israel vetäytyy täysin vuoden 1949 aselepolinjoille, myös Itä Jerusalemin osalta, ja suostuu hyväksyttävään ratkaisuun palestiinalaispakolaisten asiassa. Israel ei ole hylännyt suunnitelmaa, mutta ei ole sitä täysin hyväksynytkään, vaikka Olmert onkin esittänyt, että siinä on positiivisia puolia. (JP)
4. TARKKAILIJAT ARVIOIVAT, että arabiliiton 22 jäsenmaasta ainakin puolet lähettää Damaskokseen alemman tason virkailijoita, niiden mukana myös Jordania. Libanon jää tällä kertaa pois kokonaan, sillä sen parlamentti ei ole Hizbullahin edustajien vastustuksen vuoksi pystynyt valitsemaan uutta presidenttiä kuukausia kestäneistä yrityksistä huolimatta.
BASHAR ASSAD on pyrkinyt kaikin tavoin valmistelemaan kaksipäistä arabiliiton kokousta. Suuria summia on käytetty pääkaupungin turistikohteitten ehostamiseksi ja paikkoja muutenkin siistitty. Mutta epäedullisen kirjoittelun estämiseksi lukuisia journalisteja ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajia on pidätetty ja jopa rajoitettu internetin käyttömahdollisuutta. Tällä kaikella pyritään estämään Assadin hallitukselle epäedullisten uutisten ja kuvien levittämistä maasta.
IRANIN ULKOMINISTERI Manouchehr Mottaki osallistuu arabiliiton kokoukseen isäntämaan erikoiskutsusta; Iran ei ole arabimaa eikä siten liiton jäsen. Tämä on voinut aiheuttaa muutamien osallistujien kulmakarvojen kohautuksia, sillä Iranin valtapyrkimykset alueella aiheuttavat jatkuvaa kuohuntaa varsinkin Saudi Arabiassa, Egyptissä ja Persianlahden maissa. Saudit ja egyptiläiset kokevat Iranin kilpailijana, joka häikäilemättä käyttää omaksumaansa valtaa hyväkseen.
LIBYAN PRESIDENTTI Muammar Gaddafi, joka edellisten kokousten yhteydessä heitteli joskus hyvinkin epäsovinnaisia huomautuksia, tuonee nytkin kokoukseen oman väriläiskänsä.
SYYRIAN ULKOMINISTERI Walid Moallem kehottaa arabijohtajia ylittämään erimielisyytensä ja sopimaan yhteisistä intresseistä. Hän pyysi, että saudit avustaisivat Syyriaa sen pyrkiessä ratkaisemaan Libanonia koskevat asiat. Muutamat arabimaat tukevat Jemenin välitysyrityksiä Hamasin ja Fatahin välillä, mutta Fatahin kanta on jähmeä: Hamasin tulee luopua vallasta. (JP)
5. TOIVEET TULITAUOSTA Israelin sekä Gazan kaistalla toimivien terrorijärjestöjen välillä näyttävät kompastuvan Hamasin ja Izlamic Jihadin vaatimuksiin, että tulitauko tulee ulottaa myös Juudeaan ja Samariaan, kertovat palestiinalaislähteet torstaina. Nämä ryhmät, jotka käyvät keskusteluja Egyptin viranomaisten kanssa vaativat, että tulitauon tulee olla kaikenkattava ja molemminpuolinen sekä että se tulee solmia mahdollisimman pian. Egyptin päämääränä on kytkeä mahdolliseen sopimukseen Gazan ulosmenoteitten valvonta.
HAMASIN EDUSTAJA Fawzi Barhoum kertoi JP:n toimittajalle torstaina, että Hamas suostuu siihen, että Fatahin edustajat voivat valvoa Rafahin rajaterminaalin liikennettä yhdessä Hamasin ja EU:n rajavalvojien kanssa kuitenkin sillä edellytyksellä, että EU:n valvojat asuvat Gazassa tai Egyptissä eivätkä enää Israelissa, kuten aiemmin. Barhoum tähdensi, että Fatahin rajavalvojien täytyy saada Hamasin hyväksyminen ennen saapumistaan valvontapaikalleen.
ISRAEL VASTUSTAA tulitauon ulottamista Juudeaan ja Samariaan.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on saanut kutsun USA:n presidentti Bushilta vierailla Washingtonissa toukokuun alussa. Vierailun tarkoituksena on jouduttaa ”rauhankeskusteluja” ennen Bushin toukokuun puolivälissä tapahtuvaa Israelin vierailua. (JP)
6. ”ENSIMMÄISEN KERRAN tuhanteen vuoteen yhtään juutalaista ei asu Jerusalemin vanhankaupungin juutalaiskorttelissa. Yhtään rakennusta ei ole pystyssä. Tämä tekee juutalaisten paluun mahdottomaksi”, julisti jordanialainen sotilaskomentaja, joka johti sotatoimia Jerusalemin alueella 1948 sodassa. Jordanialaiset aloittivat Jerusalemin itäosan etnisen puhdistamisen räjäyttämällä Hurvan synagogan ja sen jälkeen systemaattisesti kaikki hallitsemiensa Jerusalemin kaupunginosien 29 synagogaa; kaikkiaan 58 uskonnollista tilaa.
MONET suomalaisetkin turistit muistavat varmaan Hurvan synagogan raunioista nousevan 16 m korkean kivikaaren, joka oli ainoa näkyvä muistomerkki pyhätöstä. Mutta jordanialaisen sotilasjohtajat ennustus ja vakuutus kesti vain 1967 sotaan saakka, jolloin Israelin puolustus-voimat IDF vapautti Jerusalemin itäosat kuten koko Juudean ja Samarian alueen.
HURVAN SYNAGOGA (nimi tarkoittaa raunio) rakennettiin 1721 aloitetun mutta puolivalmiiksi viimeistellyn synagogan raunioille, jonka muhamettilaiset lainanantajat tuhosivat kostoksi siitä, etteivät köyhtyneen juutalaisyhteisön jäsenet pystyneet maksamaan lainojaan. Uusi synagoga rakennettiin edellisen raunioille lähes 150 vuotta myöhemmin ja vihittiin 1864. Sen käyttäjät olivat pääasiassa Vilnan Gaonin seuraajia. Se oli aikoinaan juutalaiskorttelin huomattavin ja korkein rakennus. Seuraavien vuosikymmenien aikana Hurvan synagoga toimi juutalaisten hengellisen ja kulttuurielämän keskuksena sekä Ottomaanihallituksen että Englannin mandaatin aikana. SYNAGOGAA käytettiin julkisena kokouspaikkana, myös muiden kuin uskonnollisten. Siellä pidettiin julkisia rukoustilaisuuksia kuningas George V:n kruunajaisten kunniaksi sekä rabbien järjestämiä paasto- ja rukoustilaisuuksia Euroopan tuomittujen juutalaisten puolesta. Zeev Jabotinsky rekistöi synagogassa juutalaisia vapaaehtoisia Juutalaiseen prikaatiin, ja siellä prikaatin lippu luovutettiin Jerusalemin vapauttajalle kenraali Allenbylle 1917.
HURVAN SYNAGOGA sai rakennusluvan 2000, minkä jälkeen sen rakentaminen uudelleen saattoi alkaa. Synagogan 28 miljoonan USD kustannusarviosta valtio sitoutui maksamaan 85 % ja loput yksityisten lahjoituksina. Valtio kuitenkin maksoi lopulta vain 11 miljoonaa; puuttuvat määrän lahjoitti ukrainalainen juutalaisjohtaja ja hyväntekijä Vadim Rabinovich. Ennen rakennustöitten aloitusta paikalla suoritettiin lain edellyttämät ”pelastuskaivaukset”, jotka paljastivat lukuisia muinaismuistoja tulevan rakennuksen alta. Hurvan uusi synagoga muistuttaa ulko-muodoiltaan edeltäjäänsä komeine kupoleineen. Se valmistuu ensi vuonna sopivasti ennen juutalaisten suuria pyhäpäiviä (high holy days). (JP, Etgar Lefkovits)
7. UUTISOTSIKOITA
- LIKUDIN KANNATUS on odotetusti menettänyt huomattavan osan kannatuksestaan viimeisen gallupin mukaan. Shvakim Panoraman julkistaman tiedustelun tulosten mukaan Likud saisi nyt 26 kansanedustajapaikkaa; Labour 19; Kadima 16; Shas ja Israel Beiteinu kumpikin 11; Arabipuolueet 10; NU/NRP 8; UTJ ja Meretz 6 kumpikin; Vihreä puolue 4 sekä Arkadi Gaydamakin Social Justice puolue 3 kansanedustajaa. Oikeistopuolueet saisivat vieläkin niukan enemmistön Knessetiin eli 62 kansanedustajaa, aiempien gallupien lupaaman 70 asemesta. Likudin kannatuksen laskuun vaikuttaa Netanyahua vastaan nostetut syytteet. Toisessa gallupissa Tzipi Livni oli suosituin ministeri Olmertin jäädessä tässäkin kyselyssä heikoimmaksi. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021