MAANANTAI 24.03.08
1. USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheney kertoi Ramallahin vierailunsa aikana pidetyssä lehdistötilaisuudessa, ”etteivät terrorismi ja raketit tapa vain viattomia siviilejä, vaan ne tappavat myös Palestiinan kansan oikeutetut toiveet ja pyrkimykset”. Tämän uskotaan olevan Cheneyn suora viittaus Hamasiin. Cheney vahvisti myös ”Amerikan kansan jatkavan tukeaan pyrkimyksille Palestiinan valtion perustamiseksi, joka olisi pitänyt tapahtua jo kauan sitten”. Mutta Cheney varoitti, että ”sen saavuttaminen edellyttää suunnattomia ponnistuksia neuvottelupöydän ääressä ja tuskallisia myönnytyksiä molemmin puolin. Se tarkoittaa myös niiden tahojen tuhoamista, jotka pitäytyvät väkivaltaan ja kieltävät toisen osapuolen oikeuden elämään.” (JP)
2. VAIKUTUSVALTAINEN PA:n virkailija kertoi PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vaatineen keskustelujen aikana, että ”Washington painostaa Israelia lopettamaan rakentamisen setlementeissä Länsirannalla ja Itä Jerusalemissa.” Virkailija lisäsi: ”Elleivät amerikkalaiset harjoita kovaa painostusta Israelia vastaan, ei ole olemassa mitään mahdollisuuksia toteuttaa presidentti Bushin näkyä kahden valtion ratkaisusta kuluvan vuoden loppuun mennessä.” Hän valitti, ettei Cheney tuonut mitään uutta. ”Emme halua lausuntoja, me haluamme tekoja. Bush pettää itseänsä, jos hän ajattelee, että rauhansopimus voitaisiin saavuttaa 2008 aikana.” (JP)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Abbas ei tuominnut suoraan Hamasin raketti-iskuja Gazasta Israeliin, vaan totesi, että ”todellinen rauha heikentää terrorin ja äärilaidan voimia. Se voisi muodostaa oikean ilmapiirin yhteistyölle, yhteiselolle ja demokratialle. Tarvitaan tahtoa, rohkeutta ja kansainvälisen yhteisön vahvaa tukea rauhan saavuttamiseksi.” Abbas sanoi työskentelevänsä Palestiinan valtion perustamiseksi pääkaupunkinaan Jerusalem, mutta syytti Israelin asettamia tarkastuspisteitä Länsirannalla ja setlementtien laajentamista, IDF:n äskettäisiä operaatioita Gazan kaistalla, palestiinalaisten jatkuvia pidätyksiä sekä IDF:n tunkeutumista palestiinalaisten alueille yleensä, mitkä estävät rauhan ja vakavuuden saavuttamista. (JP)
4. PALESTIINALAISJOHTAJIEN lausuntoja tarkastellessa huomio kiinnittyy siihen, ettei niissä edes vihjata taisteluun terrorismia ja väkivaltaisia aineksia vastaan PA:n hallintoalueilla. TOISEKSI ”kaikki ongelmat ovat seurausta Israelin harjoittamasta juutalaiskylien ja kaupunkien laajentamisesta Juudeassa ja Samariassa, IDF:n tarkastuspisteistä ja operaatioista siellä sekä IDF:n toimittamista terrorismista epäiltyjen palestiinalaisten pidätyksistä”.
KOLMANNEKSI Abbas kuuluttaa tahtoa ja rohkeutta, mitä palestiinalaisjohtajilta ilmeisesti puuttuu. Tämä asettaa vakavan kysymysmerkin USA:n harjoittaman politiikan eteen, jonka mukaan PA:n ”poliisivoimien” kouluttaminen ja aseistaminen ovat avainasemassa.
NELJÄNNEKSI palestiinalaisjohtajat huutavat apuun kaikessa kansainvälistä yhteisöä, jonka tulee tehdä kaikki valmiiksi heidän puolestaan ilman omaa ponnistusta. Tämän yhteisön tulisi heidän vaatimuksestaan painostaa Israelia jatkuviin ja vaarallisiin myönnytyksiin ja ojentaa valmiiksi rakennettu valtio heille sananmukaisesti ”kultalautasella”. Palestiinalaisjohtajien vaatimukset ”kansainväliseltä yhteisöltä” kasvavat vuosittain ilman, että ne pystyisivät osoittamaan mitään konkreettisia tuloksia, joita niiden avulla on saavutettu.
VIIDENNEKSI samat korruptoituneet johtajat pysyvät vallassa vuodesta toiseen ilman todisteita siitä, että vastuuntunto ja rehellisyys olisivat kasvaneet, kuten äskeinen PA:n korkean virkailijan yritys tuhansien kännyköiden salakuljettamiseksi Jordaniasta Länsirannalle osoittaa.
KUUDENNEKSI palestiinalaisten todelliset toiveet ja pyrkimykset ilmenevät ehkä selvimmin Ahmad Dahbourin , entisen PA:n kulttuuriministeriön virkailijan ja nykyisen kirjailijan, selityksistä: ”Petollinen sionistinen vihollinen ei salli meidän koskaan laskevan kostoamme sitä vastaan harjoittamassamme taistelussa, kunnes se on kokonaan pyyhitty pois tältä maaperältä, joka on tahriintunut marttyyriemme verestä.” Kolumnisti Barry Rubin, joka edellisen siteerauksen esitti artikkelissaan, toteaa, ettei tässä lausunnossa kiinnity huomio vain sen verenhimoisuuteen, vaan siihen, että tätä ilmaisua käytetään avoimesti ”maltillisina” pidettyjen instituutioiden sydämessä. Sekä Fatahin että al-Aksa Marttyyrien Prikaatin lehdistössä äskeistä Jerusalemin Mercaz Harav seminaarin 8 juutalaisen opiskelijan murhaajaa ylistetään yhtenä noista ”marttyyreistä”. Rubin jatkaa, että ”olemme todistamassa uuden Fatahin syntymistä, mutta se uusi Fatah ei ole sitä, mitä Tony Blair ja Gondoleezza Rice haaveilevat, vaan se on aseita heiluttava äärilaidan versio, jonka sydämenä ovat al-Aksan terroristit”. Rubin selittää, ettei al-Aksa ole Fatahista eronnut alajärjestö, vaan se on oleellinen osa Fatahia. Rubin ennustaa, että jos Marwan Barghouti päästettäisiin vankeudesta, kuten jotkut lapselliset Israelin johtajat esittävät, Barghouti, entinen al-Aksan ja Tanzimin johtaja, tulisi parissa vuodessa johtamaan sekä Fatahia että PA:ta. (JP)
5. LIKUDIN KANSANEDUSTAJAT alkavat huolestua puheenjohtajaansa Binyamin Netanyahua vastaan esitetyistä syytöksistä, joita Israelin media kutsuu ”skandaaleiksi”. Syytöksiä esitetään Netanyahun virallisista matkoista vaimonsa kanssa Ranskaan ja Englantiin, joiden kustannuksiin hänen väitetään käyttäneen julkisia varoja nimenomaan vaimonsa osalta. Lisäksi syytösten kohteina ovat hänen käyttämiensä hotellien ylellinen ja kallis taso. Vaikka asiaa kommentoineet ovat tehneet vertauksia toisten johtajatason henkilöitten yöpymispaikkoihin ja todenneet, että taso on yleinen, se ei ole poistanut kysymyksiä ja syytöksiä lehtien palstoilta. Netanyahu itse pitää syytöksiä poliittisena ajojahtina, mitä se voi ollakin, ja vakuuttaa selvittävänsä, kuka tai mitkä tahot ovat syytösten takana. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että poliitikkojen kansansuosio heilahtelee rajustikin, ja että median kirjoittelulla ja kuvaruutujen välittämillä uutiskatsauksilla voidaan siihen suuresti vaikuttaa.
LIKUDIN kansansuosio on ollut selvästi muita puolueita suurempi pysytellen gallupien mukaan yli kolmenkymmenen kansanedustajan vahvuudessa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kansanedustajat odottavat hermostuneina uusia mielipidetiedusteluja, joiden he pelkäävät esittävän Likudille roimaa pudotusta. Tämä kaikki Netanyahun suhteellisuustajun puutteesta, he arvioivat. (JP)
6. ISRAELIN ONGELMAKSI on nousemassa muitten lisäksi maahan yhä suuremmin joukoin pyrkivät laittomat siirtolaiset. He tulevat pääasiassa Afrikasta Egyptin kautta, jonka Israelin vastainen raja Siinailla on lähes avoin satunnaisia poliisi- ja sotilaspartioita lukuun ottamatta. Viimeisen kolmen kuukauden aikana maahan tuli laittomasti 2 400 turvapaikan hakijaa, ja maassa on heitä ennestään yli 7 000. Heidän lukumääränsä on viime aikoina kasvanut siten, että joka viikko tulee yli 800 ihmistä. Hallitus on käsi suussa. Se pyrkii palauttamaan osan heistä johonkin turvallisena pidettyyn afrikkalaiseen maahan osan saadessa jäädä maahan. Mitään suunnitelmaa ei kuitenkaan ole saatu laadituksi.
TURVALLISUUSJOUKKOJA moititaan siitä, etteivät ne tee kaikkea mahdollista estääkseen laittoman ihmisten virran maahan, vaikkapa välivalloin, jos tarpeen. Turvallisuusjohtaja Avi Dichter esittää rajan pinnassa olevien vankiloitten majoitustilojen laajentamista, jonne heidät voitaisiin sijoittaa odottamaan, mitä heille tehdään. Israel palautti äskettäin 48 ihmistä Egyptiin ja muutaman Sudaniin, josta he olivat tulleet, mutta Sudanissa heitä voi odottaa kidutus ja kuolema.
EGYPTI on omalta osaltaan pyrkinyt tehostamaan rajavalvontaansa ja pidättänyt lukuisia, surmaten joitakin vastahakoisia. Päivän uutisten mukaan Egyptin poliisi pidätti sunnuntaina 13 afrikkalaista, jotka olivat matkalla rajan yli Israeliin. Beduiini salakuljettajat olivat vaatineet kultakin ryhmän jäseneltä 500 USD yösijan ja matkan järjestelyistä Kairosta rajalle. Ryhmän joukossa oli naisia ja lapsia Eritreasta, Norsunluurannikolta, Ghanasta ja Sudanista. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- POLIISIN ja turvallisuustoimen lisätyt turvallisuustarkastukset yhdessä rajusti kasvaneen pääasiassa kristittyjen muodostaman turismin kanssa ovat aiheuttaneet massiiviset jonot Temppelivuorelle pyrkiville. Eilen jono ulottui Mughrabi-portilta, jonka kautta turistit päästetään vuorelle, Lantaportille saakka. Poliisi on tehostanut vuorelle pyrkivien turvatarkastusta myös suullisin kyselyin. Se ei kuitenkaan ole vähentänyt heidän haluaan päästä nousemaan Temppelivuorelle. Viime vuonna Temppelivuorella vieraili lähes 240 000 turistia, kasvua 41.4 % edellisvuodesta. Israelilaisia vuorella kävi viime vuonna 5 200, kasvua 6.3 % . (Ynetnews)
- SRI LANKAN pääministeri Ratnasiri Wickremanayake saapui sunnuntaina Israeliin viralliselle vierailulle, ensimmäisenä Sri Lankan pääministerinä vastoin maan muslimivähemmistön toiveita. Pääministeri tapaa Israelin korkeinta johtoa, vierailee holokaustmuseossa ja Sderotissa sekä tapaa myös PA:n johtoa. Viime vuonna Israelin kauppa Sri Lankaan oli 60 miljoonan edestä lähinnä maatalouden tuotteita ja lääkkeitä. Israel lähetti lääkintähenkilöstöä Sri Lankaan 2004 tsunamin uhrien auttamiseksi. Tsunami tappoi 225 000 ihmistä 11 maasta. (JP)
- POLIISI epäilee, että Arielissa kristityn papin asunnossa tehdyn pommi-iskun takana on lähetystyötä vastustava järjestö. Pastori David Ortizin 16-vuotias poika Ami sai hengenvaarallisia vammoja avatessaan asunnon oven ulkopuolelle jätettyä Purim-koria, jonne pommi oli piilotettu. Pojalla ei ole enää hengenvaaraa, mutta hän joutuu käymään läpi toistuvia leikkauksia eri puolilla ruumistaan. Hänen kaulassaan on 20 sm:n haava, hänen keuhkonsa vahingoittuivat, hänellä on toisen asteen palohaavoja rinnassaan ja käsissään ja menettänyt lihaksia reisissään. Häneltä on amputoitu kaksi varvasta. Lähetystyötä vastustavan järjestön Yad Leahim puheenjohtaja rabbi Dov Lifshitz epäilee juutalaisten olevan pommi-iskun takana, koska se vain vahingoittaa heidän asiaansa. (JP)
- ISRAELIN armeija ja turvallisuusjoukot valmistautuvat Hizbullahin järjestämän massamielenosoituksen varalta Beirutissa tänään iltapäivällä komentajansa Imaad Mughniyehin muistoksi. Myös lääkintähenkilöstö on varautumassa. (Ynetnews)
- Puolustus-ministeri Barak aikoo poistaa tarkastuspisteitä ja muutenkin helpottaa palestiinalaisten elämää ja liikkumista Juudeassa ja Samariassa odotellessaan USA:n ulkoministeri Ricen matkaa Israeliin ensi viikolla.(JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019