TIISTAI 25.03.08
1. SALAISUUKSIA pääministeri Ehud Olmertin ja USA:n varapresidentti Dick Cheneyn välillä epäilevät uutislähteet. Cheney ja Olmert tapasivat lauantaina heti Cheneyn saavuttua Israelin kamaralle, mutta hänellä ja Olmertilla oli toinen tapaaminen maanantaiaamuna. Kummastakaan tapaamisesta ei annettu tietoja medialle, mikä on saanut diplomaattilähteet arvailemaan, että keskustelujen keskeinen aihe oli Iran ja sen ydinasehaaveet. Olmertin edustaja Mark Regel totesi vain median edustajille antamassaan lausunnossa, että tapaamiset olivat hyviä, ja että johtajat käsittelivat monia asioita, rahanprosessia, terrorismia ja uhkia alueen turvallisuudelle.
MAANANTAI-AAMUN aamiais-keskustelujen jälkeen Cheney kertoi lehdistölle, että yksityistapaamisessa todettiin Hamasin yrittävän Syyrian ja Iranin tuella torpedoida diplomaattiset keskustelut. ”Tilanne on kieltämättä vaikea, osaksi koska – uskon näin – on todisteita, että Hamas Syyrian ja Iranin tuella tekee kaikkensa rauhanprosessin torpedoimiseksi.” Käsitelleessään Jemenin välitysyritystä Fatahin ja Hamasin välillä, Cheney kertoi, että keskusteltuaan Fatahin johdon kanssa hän sai vaikutelman, että Fatahilla on ennakkoehtoja ennen kuin se edes harkitsisi suhteiden solmimista Hamasin kanssa, mukaan lukien Hamasin luopuminen kaappaamastaan vallasta Gazassa. Kuten jo tiedetään, Fatahin ja Hamasin neuvottelijat Jemenin pääkaupungissa Sanaassa allekirjoittivat eilen sopimuksen, joka on osoittautunut kyseenalaiseksi ja jota Fatahin johto Ramallahissa yrittää mitätöidä.
IRANIN TILANTEESTA jotkut uutislähteet, niiden mukana Debkafile, kertovat avoimesti, että Cheneyn Lähi Idän matka on tuonut iskun Iranin ydinlaitoksia vastaan vahvasti esille. (JP)
2. KIIREINEN DIPLOMATIA jatkuu Israelissa kiihtyäkseen toukokuun alkuun, jolloin Israel juhlii valtionsa syntymää, mitä palestiinalaiset murehtivat nimellä ”naqba”, onnettomuus. Vierailujen sarjaa värittävät Hawaiin senaattori ja pitkäaikainen Israelin tukija Daniel Inouye, joka saapuu maahan tietojenhankinta-matkalle tiistaina, kenraali William Frazer keskiviikkona tutkimaan Israelin ja PA:n saavutuksia ”tiekartan” määräysten toteuttamisessa, USA:n kotimaan turvallisuussihteeri Michael Chertoff torstaina, sekä mansikkana kakun päällä USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice, joka saapuu maahan lauantai-iltana sapatin loputtua.
VALMISTELLAKSEEN ilmapiiriä vierailuihin ja edes jollain tavoin hellyttääkseen odotettavissa olevia nuhteita sekä Frazerin että Ricen taholta puolustusministeri Ehud Barak on suunnitellut muutamia toimia, joilla palestiinalaisten liikkumista ja elämää yleensä uskotaan voitavan helpottaa. Barak ilmoitti yksisanaisesti ilman selittelyjä, ettei turvallisuussyistä tiesulkuja ja tarkastuspisteitä poisteta tässä vaiheessa, mutta hän aikoo tarjota PA:n pääministeri Salaam Fayadille tavatessaan tämän ”Vip-linjan” avaamista tarkastuspisteisiin sekä muutenkin jouduttaen ja helpottaen tarkastusta, sekä perustamalla uusia tuhansien työpaikkojen teollisuusvyöhykkeitä. Vip-linjaa pitkin Shin Betin hyväksymät johtajat ja liikemiehet pääsevät sujuvasti tiesulkujen läpi.
PALESTIINALAISTEN elämän helpottamiseksi siviilihallinto on päättänyt rakentaa uuden voima-aseman Jeninin lähellä, josta voidaan antaa Israelin sähkölaitoksen virtaa usealle kylälle, kuten Rummama, Tanah, Hirbat a-Tiba, ja Tzuba, joiden sähkövirta on ollut tähän saakka paikallisten generaattoreiden varassa. Tzuba lähellä oleva vesivarasto kytketään valtakunnan verkostoon, mikä alentaa tuntuvasti veden hintaa 11 palestiinalaiskylässä. Rahoitus uuden voima-aseman rakentamiseen Jeniniin sekä lukuisten voimalinjojen pystyttämiseen palestiinalaiskyliin tulee 11.5 miljoonan (E:n?) lahjoituksena Ranskasta. (JP)
3. KUKA MURHASI Hizbullahin ”sotilaskomentajan” Imaad Mughniyehin? Jpost käsittelee tätä kysymystä H Keinon ja Y Katzin kirjoittamassa artikkelissa kuten lukuisat muutkin tietolähteet. JP:n artikkelissa arvioidaan, että Syyria on ollut oudon hiljaa suorittamistaan murhaa koskevista tutkimuksistaan. Syyria ei ole suoraan syyttänyt Israelia murhasta huolimatta siitä, että Hizbullah sanoo saaneensa 100 %:n todisteet Israelin syyllisyydestä. Murharun suurterroristin leski syyttää Syyrian hallituksen osallisuutta murhaan esittäen todisteeksi sen, ettei Syyria sallinut Iranin osallistumista murhatutkimuksiin.
JPOSTIN ARTIKKELIN kirjoittajat arvailevat, että Syyrian vaikeneminen voi johtua useasta syystä: Tutkijat ovat löytäneet todisteita syyrialaisten korkeitten henkilöitten osallisuuden siihen; He ovat havainneet, että jokin toinen muslimivaltio on osallistunut murhaan, eivätkä halua mutkistaa ennestäänkin ristiriitaista ilmapiiriä 29. maaliskuuta Damaskoksessa kokoontuvalle arabiliiton kokoukselle. Saudi Arabian kuningas Abdullah on vihjaillut, ettei hän osallistu Damaskoksen kokoukseen, mikä voi automaattisesti pudottaa pois ainakin Egyptin presidentti Mubarakin ja Jordanian monarkin Abdullah II:n, mikä latistaisi sen merkityksen keskustelufoorumiksi. Saudit ovat menettäneet kärsivällisyytensä Syyrian sekaantumisesta Libanonin sisäisiin asioihin, minkä johdosta se ei ole voinut valita itselleen uutta presidenttiä.
4. JOS SYYRIA onkin hiljaa suurterroristi Mughniyehin murhasta, Hizbullahin rääväsuinen pääsihteeri Hassan Nasrallah antaa tulla suustaan Syyriankin edestä. Eilen iltapäivällä Beirutissa järjestetyssä massamielenosoituksessa, jossa osoitettiin kunnioitusta terroristin muistolle, Nasrallah kertoi videoidussa puheessaan: ”Komentajamme murhaajaa täytyy rangaista. Murhaajia täytyy rangaista, ja heitä tullaan rankaisemaan, jos Allah niin tahtoo. Me tulemme valitsemaan ajan ja paikan.” Nasrallah toisti uhkauksensa, että ”Israelin tuhoutuminen alkoi vuonna 2000 sen vetäydyttyä Etelä Libanonista, se vahvistui Israelin armeijan häviöstä vuoden 2006 Libanonin kakkossodassa ja se tulee tapahtumaan”. Tarkkailijat ovat havaitsevinaan Nasrallahin puheen sävyssä lievemmän sävyn kuin aiemmin ja toteavat, että sen uhkaava sävy on tarkoitettu kotirintamalle, omille joukoille Libanonissa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak toisti kuitenkin jo aiemmin esittämänsä toteamuksen, että Israel ottaa uhkaukset maan turvallisuutta vastaan todesta ja kehottaa pitämään silmät auki, sekä kotimaassa että varsinkin ulkomailla matkailevien. Barak komensi muutamia joukko-osastoja muualta maasta kesken harjoitusten siirtymään pohjoisrajan tuntumaan kaiken varalta, vaikka maasodan mahdollisuutta pidetäänkin pienenä.
LIBANONIN KAKKOSSOTA, jota Kassam-tulitus Gazasta tukee, paljasti sen rajun tosiasian, ettei lyhyen ja keskimatkan raketteja ja ohjuksia vastaan ole olemassa käyttövalmista puolustautumis-järjestelmää. Ainoa tehokas tapa on maavoimien tai erikoisyksikköjen hyökkäykset rakettien ja ohjusten laukaisupaikoille, eli niiden alueitten miehittäminen. Tämä sillä varauksella, että kaikki neuvottelut niiden ampumisen lopettamiseksi ovat rauenneet. Libanonin sota todisti myös sen, etteivät lentoiskutkaan pysty lopettamaan raketti-iskuja.
GAZAN TILANTEESSA tulitauko-sopimuksen solmiminen edellyttää, että kaikki siellä toimivat terrorijärjestöt ovat sopimuksen takana. Ei riitä, että se solmitaan Israelin ja Hamasin kesken, koska se jättäisi vapaat kädet Islamic Jihadin, PRC;n ja al-Aksan pyssymiehille Gazan kaistalla toimintaansa kehittävän al-Qaidan paikallisoston lisäksi. Israelin vastatoimet niitä vastaan antaisi myös Hamasille verukkeen toimia vastoin sopimuksia. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak lensi eilen kahden päivän vierailulle Moskovaan. Hän solminee matkansa aikana Venäjän kanssa sopimuksen ydinvoimalan rakentamisesta Egyptiin. Egyptin johto vakuuttaa, ettei sopimus tarkoita sitä, että venäläiset rakentavat voimalan, vaan että sen suunnitelmat ja valmistelut tehdään Moskovassa, joitten perusteella pyydetään tarjouksia rakentajilta. Egyptin ohella Saudi Arabia suunnittelee ydinvoimalan rakentamista lähi aikoina. Egypti aloitti ydinvoimalan suunnitelman Venäjän kanssa jo 1961, mutta Chernobylin reaktorionnettomuus 1986 keskeytti suunnitelmat. (JP)
- AL-QAIDAN kakkosmies Ayman al-Zawahiri toisti aiemmat uhkauksensa maanantaina web-sivullaan, jonka mukaan ”järjestö tulee iskemään Israelin ja USA:n kohteisiin kostoksi Israelin operaatioista Gazan kaistalla”. Vain vähän aiemmin al-Qaidan johtaja Osama bin Laden esitti samansuuntaisia uhkauksia. He ovat esittäneet uhkauksia aiemminkin, mutta tarkkailijat näkevät näissä ajankohtaisen ja uudenlaisen sävyn edellisiin verrattuina. Palestiinalais-kysymyksen ohella uutena aiheena ovat Tanskassa alun perin julkaistut islamin profeetta Muhammedia karrikoivat pilapiirrokset, minkä uudelleen julkistamista joissakin Euroopan maissa al-Qaidan johto pitää anteeksi antamattomana rikoksena, joka täytyy rangaista ankarasti. (JP)
- ISRAELIN ympäristöministeriön luonnonsuojeluosasto varoittaa paikallisia hallintoviranomaisia tarkkailemaan ja tarvittaessa tekemään ennaltaehkäiseviä toimia estääkseen moskiittojen munimisen ja nopean lisääntymisen. Nämä levittävät tappavaa West Nile virusta, johon vuosittain kuolee joitain ihmisiä. Vallitsevan aiempaa aikaisemman kuumuuden uskotaan kiihdyttävän moskiittojen lisääntymistä entistä aiemmin. (JP)
- PALESTIINALAISET tulittivat sotilaita kahdessa eri tilanteessa Nablusin lähellä ja heittivät myös petrolipommeja heitä vastaan. Israelilaisia autoilijoita kivitettiin Kalkiliyan lähellä Samariassa. Henkilövahinkoja ei sattunut. Muutamia raketteja ammuttiin Gazasta, osan niistä pudotessa Gazan alueelle. (Ynetnews)
- BARAK antoi PA:n poliisille vastuun Jeninin turvallisuudesta ”harkitusta riskistä”.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019