KESKIVIIKKO 26.03.08
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on valmis antamaan uusia aseita palestiinalaisille. Kysymyksessä on tuliaseitten lisäksi suojaliivejä luoteja vastaan, yönäkövarusteita sekä panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja (APC). Nämä varusteet annetaan USA:n lähettämän kenraaliluutnantti Keith Daytonin kouluttamille ”turvallisuusjoukoille”. Barak on suostunut siihen, että 600 Daytonin kouluttamaa ”turvallisuusmiestä” ottaa Jeninin kaupungin turvallisuusvastuun. Barak kutsuu päätöstään ”harkituksi riskiksi” tahtoen sanoa tällä, että hän on täysin tietoinen päätöksensä vaarallisuudesta. Israel on ottanut näitä ”harkittuja riskejä” Oslon sopimusten solmimisesta lähtien. Nämä ”harkitut riskit” ovat ilman poikkeusta kääntyneet Israelia vastaan, mistä todisteina ovat lukemattomat israelilaiset kuolinuhrit ja eliniäkseen vammautuneet palestiinalaisten omien uhrien lisäksi. Ne eivät ole tuoneet rauhaa eikä turvallisuutta.
LIENEE OIKEUTETTUA KYSYÄ, miksi Israel suostuu tällaiseen kerran toisensa jälkeen, miksi se on valmis ”sopimuksiin kuoleman kanssa” kuvitellen sen antavan turvallisuutta (Jes.28:15, 18), vaikka kokemukset osoittavat sellaisten liittojen ja sopimusten valheellisuuden?
PALESTIINALAISTEN aseistamiskysymyksessä, tässä viimeisessä enemmän kuin aiemmissa, on nähtävissä USA:n hillitön painostus. Barak on yleisen käsityksen mukaan vastahakoisesti joutunut taipumaan kenraali Keith Daytonin vaatimuksiin, joka avoimesti kritisoi Barakia hänen palestiinalaisten koulutussuunnitelmiensa vastustamisesta. (JP)
2. DAYTONIN TUKENA on USA:n ulkoministeri Rice, joka samoin alkaa olla kärsimätön Israelin ja PA:n välisten ”rauhankeskustelujen” hitaasta etenemisestä. Ricen suhtautumista Israelia kohtaan voisi parhaiten kuvata sanalla ”vihamielinen” leveästä mediahymystä huolimatta. JP:n asiasta kertovan artikkelin kirjoittaja Y Katz sanoo suoraan, että Barakin päätösten tarkoituksena on vähentää jännitystä Barakin ja ulkoministeri Ricen välillä. Ricen odotetaan polkevan Pyhän Maan kamaraa taas ensi lauantai-illasta lähtien. Asetoimitusten lisäksi Barak on suostunut lukuisiin muihinkin myönnytyksiin: Perustamalla ”Vip-linjan” tarkastuspisteisiin PA:n viranomaisia ja liikemiehiä varten; poistamalla muutamia tilapäisiä tarkastuspisteitä sekä tukemalla useita taloudellisia projekteja PA:n hallintoalueilla. Nämä tuskin tyydyttävät Ricea, joka odottaa kaiken rakentamisen lopettamista Juudean ja Samarian juutalaiskylissä ja kaupungeissa, mukaan lukien Jerusalemin kaupungin alue niiltä osin, kuin ne ovat 1949 tulitaukosopimuksen itäpuolella. Näihin alueisiin kuuluvat monet Jerusalemin uudet lähiöt kuten Ramot, Gilo, Pisgat Zeev, Neve Yakov, Har Homa sekä Maale Adumim, jota pidetään itsenäisenä kuntana. (JP)
3. OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu ei ilmeisesti saa tilaisuutta tavata Ricea tämän seuraavan matkan aikana. Edellisen matkan aikana Rice suostui tapaamaan Netanyahun vasta lehtien alkaessa ihmetellä, mistä tällainen poikkeaminen yleisestä käytännöstä johtui. Netanyahu on julkisesti kritisoinut Annapolisin sopimuksia ja sen jälkeisiä ”rauhankeskusteluja”. Netanyahu kävi äskettäin tutustumassa Maale Adumimin ja Jerusalemin väliseen ns. E-1 alueeseen, jonne Israel on tehnyt infrastruktuurin suurelta osin valmiiksi, mutta jonka rakentamista on siirretty vuodesta toiseen. Nyt Netanyahu kehotti Olmertia aloittamaan alueen rakentamisen välittömästi välittämättä siitä, millaista vastustusta se aiheuttaisi. (JP)
4. VENÄJÄ on tunkemassa Lähi Idän kuvioihin mukaan ”pitäköön Israel siitä tai ei”, kuten JP otsikoi H Keinonin kirjoittaman artikkelin. Venäjän ulkoministeri Serbei Lavrov vieraili Israelissa viime viikolla. Hän tapasi matkansa aikana pääministeri Ehud Olmertin sekä ulkoministeri Tzipi Livnin ja presidentti Shimon Peresin. Keinon kertoo, että keskustelut Olmertin kanssa sujuivat hyvin – ehkä johtuen Olmertin oudosta tavasta mielistellä kaikkia johtajia -, mutta että keskustelut Livnin ja Peresin kanssa olivat ”ilkeät” (nasty). Lavrovin eräänä aiheena keskusteluissa oli saada Israel myöntymään Moskovan haluamaan Lähi Itää koskevaan kansainväliseen konferenssiin kesäkuussa. Israelin johto suhtautui esitykseen pidättyvästi.
VENÄJÄN JOHTO ilmoittaa kuitenkin, että Moskovan konferenssia suunnitellaan kesäkuuksi kaikesta huolimatta. Keinon kertoo Jerusalemin diplomaatteihin viitaten, että Venäjän kiinnostukseen konferenssin järjestämiseksi vaikuttaa sen huoli Iranin vaikutusvallan kasvamisesta Lähi Idässä. Näistä kahdesta liittolaisesta on tulossa kilpailijat, jotka pyrkivät haalimaan alueen maita vaikutusvaltaansa taloudellisen yhteistoiminnan merkeissä. Myös Iran on tarjonnut yhteistyötä ydinteknologian kehittämisen alueella. Monet Lähi Idän maat ovat ilmoittaneet aloittavansa oman ydinvoiman käytön suunnittelun. Näistä pisimmällä on Egypti, joka keskeytti suunnittelun yhteistyössä Venäjän kanssa Chernopylin ydinonnettomuuden seurauksena 1986. Siten tuntuu luonnolliselta, että yhteistyötä jatketaan Venäjän kanssa.
KEINON ARVIOI, että Venäjä katsoo Gazan tilanteen hyödyttävän Irania, kuten sitä tekee Hizbullahin voiman ja vaikutuksen kasvu Libanonissa, sekä todennäköisesti myös Irakin tilanteen kehittyminen suosiollisesti Iranin kannalta katsoen. Täten Iranin vaikutusvallan kasvun aitaaminen on samalla Israelin edun mukaista, arvelee Keinon. Tältä kannalta katsoen Israel ei välttämättä katso pahalla Moskovan konferenssin järjestämistä. Ainoa asia, joka aiheuttaa epäilyksiä, on Moskovan halu kytkeä Syyrian ja Israelin väliset keskustelut konferenssin asialistalle. Israelissa katsotaan, että Moskova on täysin tietoinen Israelin asettamista ehdoista keskustelujen aloittamiseksi Syyrian kanssa, kuten myös Syyrian ennakkoehdosta, jonka mukaan Israelin tulee ennen keskustelujen aloittamasta suostua luopumaan kaikista vapauttamistaan Golanin alueista.
(JP)
5. PRESIDENTTI Vladimir Putin kertoi median edustajille tiistaina, että ennen suunniteltua Moskovan rauhankonferenssia tarvitaan asioitten edistymistä ja lisäsi, että hän puhuu nyt kaikille osapuolille: ”Niin pian kuin olemme todenneet, että voimme solmia sopimuksia, jotka voidaan asteittain toteuttaa, katsomme saavuttaneemme lopullisen vaiheen suunnitteluissa.” Hän katsoi, että sellaiset valmistelut tukee aloittaa kiireisesti kuitenkin vakuuttaen, että huolimatta Venäjän halusta konferenssin järjestämiseksi se ei halua asettaa ennakkoehtoja eikä pakottaa ketään. Putin sanoi edellyttävänsä, että kaikilla osapuolilla on aito halu saavuttaa positiivisia tuloksia.
VENÄJÄLLÄ vieraileva Egyptin presidentti Hosni Mubarak kertoili medialle vaikutelmiaan Moskovan voimakaksikosta, presidentti Putinista ja hänen seuraajastaan Dmitry Medvedistä, kertoen leikkisään sävyyn, että katsoessaan heidän esiintymistä TV:n ruudussa hänen on joskus vaikea erottaa heitä toisistaan, niin samannäköisiä he ovat. Putin vakuutteli hänelle, että siitä huolimatta uudella presidentillä on oma ulkopoliittinen näkemyksensä, mutta ettei hän odota siinä suuria muutoksia. Medvedev on luvannut nimittää Putinin pääministeriksi, kun hän ottaa Venäjän presidentin tehtävät hoitaakseen toukokuussa 2008. Putin kertoi olevansa ehdottoman varma, että ”uuden presidentin aikana suhteiden kehitys maitten välillä tulee jatkumaan ilman keskeytyksiä, eikä se perustu jonkun johtajan tai jonkun ulkopuolisen mieltymyksiin vaan kansojemme syviin etuisuuksiin”. Putin mainitsi, että yksi yhteistyön kohde on energiatalous, eikä siinä tule olemaan keskeytyksiä, hän vakuutti. Mevedev toimi puheenjohtajana lähes koko Putinin valtakauden ajan valtionjohtoisen luonnonkaasu monopoliyrityksen Gazprom hallituksessa.
PUTIN SANOI Medvedevin olleen mukana laatimassa Venäjän uutta ulkopolitiikkaa, mikä takaa hänen mielestään sen, ettei siinä tapahdu suuria muutoksia. (JP)
6. KANSALLISEN INFRASTRUKTUURIN ministeri Binyamin Ben Eliezer vieraili eilen Gush Etzionissa Juudean kukkuloilla. Hän vakuutti keskustellessaan juutalaisyhteisön valtuuston puheenjohtajan Shaul Goldsteinin kanssa, että alue tulee pysymään Israelin käsissä kaikissa rauhansopimuksissa. ”Ei kukaan edes kuvittele tekevänsä myönnytyksiä Gush Etzionin asemasta missä tahansa tulevassa rauhansopimuksessa. Valtiossa, jossa asun, on muutamia paikkoja, joiden suhteen on olemassa laaja yhteisymmärrys oikeiston ja vasemmiston välillä. En usko, että kukaan on eri mieltä Gush Etzionin asemasta.”
BEN-ELIEZER kirjoitti Herodionin vieraskirjaan: ”Tämä paikka on testamentti historiassamme ja oikeudestamme taistella Juutalaisen valtion puolesta.” Hän kertoi toimivansa päättävästi huolehtiessaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen perustarpeista, vedestä ja viemäröinnistä. Hän ei kuitenkaan pystynyt lupaamaan Goldsteinin pyytämää 20 miljoonan NIS avustusta Gush Etzionin viemäröinnin uusimiseksi, mutta lupasi antaa halpakorkoista lainaa. Goldstein vaikeroi, että hän on vasaran ja alasimen välissä, sillä jos hän ei pysty parantamaan viemäröintiä, häntä voidaan sakottaa, mutta hän ei pysty rakentamaan rakennuskiellon vuoksi. Ben-Eliezer lupasi viedä asian hallituksen seuraavaan kokoukseen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- LIBANONIN RAJALLA toimivan poliisin erikoisyksikkö teki tiistaina maan suurimman puhtaan heroiinierän takavarikoinnin. He pidättivät kaksi Israelin arabia, joiden he näkivät saavan paketteja Libanonin puolella. Heiltä he takavarikoivat n. 33 kg puhdasta heroiinia, joka oli tarkoitettu Israelin markkinoille. Rajapoliisiyksikön johtaja poliisitarkastaja Ami Muallem kertoi, että huume-erä on osa Hizbullahin Israelin vastaista taistelua tarkoituksena myrkyttää Israelin nuorisoa, ja että salakuljetus Libanonista kasvaa. (JP)
- ISRAELIN YK:N lähettiläs Dan Gillerman YK:n turvallisuusneuvoston käyttämää tapaa samaistaa valtioitten laillinen oikeus puolustaa kansalaistensa turvallisuutta terrorijärjestöjen iskujen kanssa. ”Tämä vaikeuttaa samassa asemassa olevien valtioitten yhteistyötä ääriainesten eristämiseksi”. PA:n edustaja Riyad Mansour heitti Israelia vastaan tavanomaisen litanian ”väkivaltaisesta miehityksestä, laittomasta setlementtien rakentamisesta, kanainvälisen lain, moraalin ja inhimillisyyden rikkomisesta sekä ”holokaustilla uhkaamisesta”. Abbas lisäsi tähän äskettäin syytöksen ”etnisestä puhdistuksesta Jerusalemissa”. (JP)
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on valmis antamaan uusia aseita palestiinalaisille. Kysymyksessä on tuliaseitten lisäksi suojaliivejä luoteja vastaan, yönäkövarusteita sekä panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja (APC). Nämä varusteet annetaan USA:n lähettämän kenraaliluutnantti Keith Daytonin kouluttamille ”turvallisuusjoukoille”. Barak on suostunut siihen, että 600 Daytonin kouluttamaa ”turvallisuusmiestä” ottaa Jeninin kaupungin turvallisuusvastuun. Barak kutsuu päätöstään ”harkituksi riskiksi” tahtoen sanoa tällä, että hän on täysin tietoinen päätöksensä vaarallisuudesta. Israel on ottanut näitä ”harkittuja riskejä” Oslon sopimusten solmimisesta lähtien. Nämä ”harkitut riskit” ovat ilman poikkeusta kääntyneet Israelia vastaan, mistä todisteina ovat lukemattomat israelilaiset kuolinuhrit ja eliniäkseen vammautuneet palestiinalaisten omien uhrien lisäksi. Ne eivät ole tuoneet rauhaa eikä turvallisuutta.
LIENEE OIKEUTETTUA KYSYÄ, miksi Israel suostuu tällaiseen kerran toisensa jälkeen, miksi se on valmis ”sopimuksiin kuoleman kanssa” kuvitellen sen antavan turvallisuutta (Jes.28:15, 18), vaikka kokemukset osoittavat sellaisten liittojen ja sopimusten valheellisuuden?
PALESTIINALAISTEN aseistamiskysymyksessä, tässä viimeisessä enemmän kuin aiemmissa, on nähtävissä USA:n hillitön painostus. Barak on yleisen käsityksen mukaan vastahakoisesti joutunut taipumaan kenraali Keith Daytonin vaatimuksiin, joka avoimesti kritisoi Barakia hänen palestiinalaisten koulutussuunnitelmiensa vastustamisesta. (JP)
2. DAYTONIN TUKENA on USA:n ulkoministeri Rice, joka samoin alkaa olla kärsimätön Israelin ja PA:n välisten ”rauhankeskustelujen” hitaasta etenemisestä. Ricen suhtautumista Israelia kohtaan voisi parhaiten kuvata sanalla ”vihamielinen” leveästä mediahymystä huolimatta. JP:n asiasta kertovan artikkelin kirjoittaja Y Katz sanoo suoraan, että Barakin päätösten tarkoituksena on vähentää jännitystä Barakin ja ulkoministeri Ricen välillä. Ricen odotetaan polkevan Pyhän Maan kamaraa taas ensi lauantai-illasta lähtien. Asetoimitusten lisäksi Barak on suostunut lukuisiin muihinkin myönnytyksiin: Perustamalla ”Vip-linjan” tarkastuspisteisiin PA:n viranomaisia ja liikemiehiä varten; poistamalla muutamia tilapäisiä tarkastuspisteitä sekä tukemalla useita taloudellisia projekteja PA:n hallintoalueilla. Nämä tuskin tyydyttävät Ricea, joka odottaa kaiken rakentamisen lopettamista Juudean ja Samarian juutalaiskylissä ja kaupungeissa, mukaan lukien Jerusalemin kaupungin alue niiltä osin, kuin ne ovat 1949 tulitaukosopimuksen itäpuolella. Näihin alueisiin kuuluvat monet Jerusalemin uudet lähiöt kuten Ramot, Gilo, Pisgat Zeev, Neve Yakov, Har Homa sekä Maale Adumim, jota pidetään itsenäisenä kuntana. (JP)
3. OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu ei ilmeisesti saa tilaisuutta tavata Ricea tämän seuraavan matkan aikana. Edellisen matkan aikana Rice suostui tapaamaan Netanyahun vasta lehtien alkaessa ihmetellä, mistä tällainen poikkeaminen yleisestä käytännöstä johtui. Netanyahu on julkisesti kritisoinut Annapolisin sopimuksia ja sen jälkeisiä ”rauhankeskusteluja”. Netanyahu kävi äskettäin tutustumassa Maale Adumimin ja Jerusalemin väliseen ns. E-1 alueeseen, jonne Israel on tehnyt infrastruktuurin suurelta osin valmiiksi, mutta jonka rakentamista on siirretty vuodesta toiseen. Nyt Netanyahu kehotti Olmertia aloittamaan alueen rakentamisen välittömästi välittämättä siitä, millaista vastustusta se aiheuttaisi. (JP)
4. VENÄJÄ on tunkemassa Lähi Idän kuvioihin mukaan ”pitäköön Israel siitä tai ei”, kuten JP otsikoi H Keinonin kirjoittaman artikkelin. Venäjän ulkoministeri Serbei Lavrov vieraili Israelissa viime viikolla. Hän tapasi matkansa aikana pääministeri Ehud Olmertin sekä ulkoministeri Tzipi Livnin ja presidentti Shimon Peresin. Keinon kertoo, että keskustelut Olmertin kanssa sujuivat hyvin – ehkä johtuen Olmertin oudosta tavasta mielistellä kaikkia johtajia -, mutta että keskustelut Livnin ja Peresin kanssa olivat ”ilkeät” (nasty). Lavrovin eräänä aiheena keskusteluissa oli saada Israel myöntymään Moskovan haluamaan Lähi Itää koskevaan kansainväliseen konferenssiin kesäkuussa. Israelin johto suhtautui esitykseen pidättyvästi.
VENÄJÄN JOHTO ilmoittaa kuitenkin, että Moskovan konferenssia suunnitellaan kesäkuuksi kaikesta huolimatta. Keinon kertoo Jerusalemin diplomaatteihin viitaten, että Venäjän kiinnostukseen konferenssin järjestämiseksi vaikuttaa sen huoli Iranin vaikutusvallan kasvamisesta Lähi Idässä. Näistä kahdesta liittolaisesta on tulossa kilpailijat, jotka pyrkivät haalimaan alueen maita vaikutusvaltaansa taloudellisen yhteistoiminnan merkeissä. Myös Iran on tarjonnut yhteistyötä ydinteknologian kehittämisen alueella. Monet Lähi Idän maat ovat ilmoittaneet aloittavansa oman ydinvoiman käytön suunnittelun. Näistä pisimmällä on Egypti, joka keskeytti suunnittelun yhteistyössä Venäjän kanssa Chernopylin ydinonnettomuuden seurauksena 1986. Siten tuntuu luonnolliselta, että yhteistyötä jatketaan Venäjän kanssa.
KEINON ARVIOI, että Venäjä katsoo Gazan tilanteen hyödyttävän Irania, kuten sitä tekee Hizbullahin voiman ja vaikutuksen kasvu Libanonissa, sekä todennäköisesti myös Irakin tilanteen kehittyminen suosiollisesti Iranin kannalta katsoen. Täten Iranin vaikutusvallan kasvun aitaaminen on samalla Israelin edun mukaista, arvelee Keinon. Tältä kannalta katsoen Israel ei välttämättä katso pahalla Moskovan konferenssin järjestämistä. Ainoa asia, joka aiheuttaa epäilyksiä, on Moskovan halu kytkeä Syyrian ja Israelin väliset keskustelut konferenssin asialistalle. Israelissa katsotaan, että Moskova on täysin tietoinen Israelin asettamista ehdoista keskustelujen aloittamiseksi Syyrian kanssa, kuten myös Syyrian ennakkoehdosta, jonka mukaan Israelin tulee ennen keskustelujen aloittamasta suostua luopumaan kaikista vapauttamistaan Golanin alueista.
(JP)
5. PRESIDENTTI Vladimir Putin kertoi median edustajille tiistaina, että ennen suunniteltua Moskovan rauhankonferenssia tarvitaan asioitten edistymistä ja lisäsi, että hän puhuu nyt kaikille osapuolille: ”Niin pian kuin olemme todenneet, että voimme solmia sopimuksia, jotka voidaan asteittain toteuttaa, katsomme saavuttaneemme lopullisen vaiheen suunnitteluissa.” Hän katsoi, että sellaiset valmistelut tukee aloittaa kiireisesti kuitenkin vakuuttaen, että huolimatta Venäjän halusta konferenssin järjestämiseksi se ei halua asettaa ennakkoehtoja eikä pakottaa ketään. Putin sanoi edellyttävänsä, että kaikilla osapuolilla on aito halu saavuttaa positiivisia tuloksia.
VENÄJÄLLÄ vieraileva Egyptin presidentti Hosni Mubarak kertoili medialle vaikutelmiaan Moskovan voimakaksikosta, presidentti Putinista ja hänen seuraajastaan Dmitry Medvedistä, kertoen leikkisään sävyyn, että katsoessaan heidän esiintymistä TV:n ruudussa hänen on joskus vaikea erottaa heitä toisistaan, niin samannäköisiä he ovat. Putin vakuutteli hänelle, että siitä huolimatta uudella presidentillä on oma ulkopoliittinen näkemyksensä, mutta ettei hän odota siinä suuria muutoksia. Medvedev on luvannut nimittää Putinin pääministeriksi, kun hän ottaa Venäjän presidentin tehtävät hoitaakseen toukokuussa 2008. Putin kertoi olevansa ehdottoman varma, että ”uuden presidentin aikana suhteiden kehitys maitten välillä tulee jatkumaan ilman keskeytyksiä, eikä se perustu jonkun johtajan tai jonkun ulkopuolisen mieltymyksiin vaan kansojemme syviin etuisuuksiin”. Putin mainitsi, että yksi yhteistyön kohde on energiatalous, eikä siinä tule olemaan keskeytyksiä, hän vakuutti. Mevedev toimi puheenjohtajana lähes koko Putinin valtakauden ajan valtionjohtoisen luonnonkaasu monopoliyrityksen Gazprom hallituksessa.
PUTIN SANOI Medvedevin olleen mukana laatimassa Venäjän uutta ulkopolitiikkaa, mikä takaa hänen mielestään sen, ettei siinä tapahdu suuria muutoksia. (JP)
6. KANSALLISEN INFRASTRUKTUURIN ministeri Binyamin Ben Eliezer vieraili eilen Gush Etzionissa Juudean kukkuloilla. Hän vakuutti keskustellessaan juutalaisyhteisön valtuuston puheenjohtajan Shaul Goldsteinin kanssa, että alue tulee pysymään Israelin käsissä kaikissa rauhansopimuksissa. ”Ei kukaan edes kuvittele tekevänsä myönnytyksiä Gush Etzionin asemasta missä tahansa tulevassa rauhansopimuksessa. Valtiossa, jossa asun, on muutamia paikkoja, joiden suhteen on olemassa laaja yhteisymmärrys oikeiston ja vasemmiston välillä. En usko, että kukaan on eri mieltä Gush Etzionin asemasta.”
BEN-ELIEZER kirjoitti Herodionin vieraskirjaan: ”Tämä paikka on testamentti historiassamme ja oikeudestamme taistella Juutalaisen valtion puolesta.” Hän kertoi toimivansa päättävästi huolehtiessaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen perustarpeista, vedestä ja viemäröinnistä. Hän ei kuitenkaan pystynyt lupaamaan Goldsteinin pyytämää 20 miljoonan NIS avustusta Gush Etzionin viemäröinnin uusimiseksi, mutta lupasi antaa halpakorkoista lainaa. Goldstein vaikeroi, että hän on vasaran ja alasimen välissä, sillä jos hän ei pysty parantamaan viemäröintiä, häntä voidaan sakottaa, mutta hän ei pysty rakentamaan rakennuskiellon vuoksi. Ben-Eliezer lupasi viedä asian hallituksen seuraavaan kokoukseen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- LIBANONIN RAJALLA toimivan poliisin erikoisyksikkö teki tiistaina maan suurimman puhtaan heroiinierän takavarikoinnin. He pidättivät kaksi Israelin arabia, joiden he näkivät saavan paketteja Libanonin puolella. Heiltä he takavarikoivat n. 33 kg puhdasta heroiinia, joka oli tarkoitettu Israelin markkinoille. Rajapoliisiyksikön johtaja poliisitarkastaja Ami Muallem kertoi, että huume-erä on osa Hizbullahin Israelin vastaista taistelua tarkoituksena myrkyttää Israelin nuorisoa, ja että salakuljetus Libanonista kasvaa. (JP)
- ISRAELIN YK:N lähettiläs Dan Gillerman YK:n turvallisuusneuvoston käyttämää tapaa samaistaa valtioitten laillinen oikeus puolustaa kansalaistensa turvallisuutta terrorijärjestöjen iskujen kanssa. ”Tämä vaikeuttaa samassa asemassa olevien valtioitten yhteistyötä ääriainesten eristämiseksi”. PA:n edustaja Riyad Mansour heitti Israelia vastaan tavanomaisen litanian ”väkivaltaisesta miehityksestä, laittomasta setlementtien rakentamisesta, kanainvälisen lain, moraalin ja inhimillisyyden rikkomisesta sekä ”holokaustilla uhkaamisesta”. Abbas lisäsi tähän äskettäin syytöksen ”etnisestä puhdistuksesta Jerusalemissa”. (JP)
Comments