Friday, June 28, 2013

PERJANTAI 28.06.13


PERJANTAI 28.06.13

1. ULKOMINISTERI John Kerry saapui eilen iltapäivällä torstaina Jordaniasta, jossa hänellä oli keskustelut kuningas Abdullah II:n kanssa. Kerry palaa perjantaina Jordaniaan, jossa hänellä on tapaaminen PA:n puheenjohtaja Abbasin kanssa.
KERRY keskusteli pääministeri Benyamin Netanyahun kanssa torstai-iltana, mutta neuvottelujen tuloksista tai aiheista ei ole annettu mitään julkisuuteen.

TV-10 raportoi eilen, että Kerryn tavoitteena on järjestää tapaaminen Israelin ja PA:n edustajien kesken ensi viikoilla, mutta on epäselvää, ketkä siihen osallistuisivat. Netanyahun ja Abbasin välinen tapaaminen ei näytä onnistuvan. Ehkä Abbas meni varmuuden vuoksi ulkomaille, ettei häntä voitaisi painostaa tapaamiseen. INN:n artikkelissa aprikoidaan, osallistuuko ensi viikon tapaamiseen Tzipi Livni ja Yitzhak Molcho sekä Saeb Erekat, vai pystyykö Kerry taivuttamaan Abbasin voittamaan Netanyahua kohtaan tuntemansa  vastenmielisyyden ja puristamaan kättä valokuvausta varten. INN:n mukaan jos tapaaminen onnistuu, se pidetään Jordaniassa, ja ne eivät ole neuvottelujen alkusoitto, vaan keskustelutilaisuus, jossa keskustellaan esteistä niiden aloittamiseksi.
Sekä Netanyahun että Abbasin kanta neuvottelujen aloittamiseksi on pysynyt ennallaan.

Theodor Herzlin kuoleman 109 muistojuhlassa Netanyahu muistutti, että minkä tahansa rauhansopimuksen tulee sisältää järjestelyt, jotka antavat Israelille mahdollisuuden puolustaa itseään kaikissa tilanteissa. Presidentti Peres puhui myös painottaen rauhan tarpeellisuutta Israelille ja totesi, että yhden valtion ratkaisu on vastoin Herzlin ideaa ja vaarantaa Israelin juutalaisena, demokraattisena valtiona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169395#.Uc0aemJHT-k

TIMES of ISRAEL kertoo, että Kerryllä ja Netanyahulla on neljän tunnin salainen tapaaminen torstai-iltana ennen Kerryn 12-ajoneuvon autoletkan 90 minuutin matkaa Jordaniaan, jossa hän lounastanee tänään ehkä Abbasin kanssa. Netanyahu oli tunnin myöhässä eilisessä kokouksessa osallistuttuaan Herzlin muistojuhlaan. Keskustelut heidän välillään alkoivat 21.30 ja päättyivät 01.30 perjantaiaamuna. Taitaa Kerryn silmät olla ristissä tänään.
Kerry varoitteli puhuessaan AJC:n globaalifoorumin  konferenssissa Washingtonissa kehottaen tarkkailemaan, mitä Israelin naapurimaissa tapahtuu. Hän sanoi, että PA on sitoutunut väkivallattomuuteen, mutta jos neuvottelut ei onnistu, mitä on vaihtoehto? jos PA:n talous romahtaa? tai PA hajottaa itsensä? tai PA:n turvallisuusjärjestelmä hajoaa?
Kerry maalaili uhkakuvan, jossa ääri-islamin väkivalta voi siirtyä rajan yli Israelin puolelle.

Voisimme heittää tähän kysymyksen: Mitä takeita meillä on, ettei se leviä sen jälkeen, kun sopimukset on allekirjoitettu ja Palestiinan valtio muodostettu? Israel vain on siinä tapauksessa paljon heikommassa asemassa puolustaa itseään itsemurharajoilla.
Jordanian julkistamassa julkilausumassa todetaan, että kuningas Abdullah vakuutti työskentelevänsä tasoittaakseen erimielisyyksiä osapuolten välillä. Lausunnossa varoitetaan, että ”Israelin yksipuoliset toimet, kuten kristittyjen ja muslimien pyhien paikkojen vahingoittaminen kaivavat maata rauhanmahdollisuuksien alta”. Tämä on omituinen ja täysin perusteeton lausunto Jordanian taholta, kuin suoraan PA:n ohjekirjasta lainattu.

2. ”Me olemme samassa veneessä, miksi meidän ei tulisi palvella (Israelin armeijassa)?” kysyy isä Gabriel Naddaf vastauksena häntä vastaan nostettuun painostus- ja laittomuuskampanjaan. Hän ei mielellään käytä  Israelin kristityistä sanaa ”arabikristitty”, vaan sen asemesta ”arabiaa puhuva Israelin kristitty” kuin haluten painottaa, ettei ole kysymys rodusta vaan eri kieltä puhuvista ja uskontoa harjoittavista Israelin kansalaisista.
Lokakuussa vuonna 2012 perustetun järjestön nimeltä ”Foorumi kristillisen yhteisön asevelvollisuudesta” järjestämään tilaisuuteen Yafiassa lähellä Nasaretia kesäkuun puolivälillä oli kokoontunut hallituksen virkailijoita, kristittyjä pappeja ja nuoria sotilaita juhlimaan yhteistoimintaa IDF:n ja Forumin välillä. 
Israelin arabit ovat lain mukaan vapautetut asepalveluksesta, ja vaikka kasvava määrä heitä palvelee aseettomina armeijassa, heidän osallistumisestaan ei puhuta arabiyhteisöissä. Artikkelissa todetaan, että arabiyhteisön sisällä asuvan kristityn vähemmistön parissa tämä asennoituminen on alkanut muuttua, lienevätkö arabimaissa riehuvat levottomuudet vaikuttaneet siihen kristittyjä vastaan lisääntyneen väkivallan muodossa. IDF:n joukoissa palvelevat kuitenkin varovaisuussyistä riisuvat asepukunsa ennen kotiin tuloaan. Sama ongelma esiintyy sotilaina palvelevien ortodoksijuutalaisten parissa.
Oikeistoon nojautuvan NGO-järjestön Im Tirzun agentit toimivat aktiivisesti Foorumin kanssa pyrkien rohkaisemaan nuoria kristittyjä palvelemaan armeijassa, koska ”se on paras tapa päästä sisään yhteiskuntaan niille, jotka sitä haluavat”, kuten IM Tirzun politiikan ja media-osaston johtaja  Amit Barak selittää. Im Tirzu toimii välittäjänä palvelukseen haluavien ja IDF:n sekä Knessetin jäsenten välillä. IDF on puolestaan helpottanut rekrytointia Tiberiaan toimistossaan ja asetti erityisavustajan opastamaan kristittyjä, useimmat heistä maroniitteja

KREIKKALAISORTOKSI Isä Gabriel Naddaf lupautui kahden muun papin kanssa huolehtimaan kristittyjen sotilaitten hengellisistä tarpeista, mutta heitä vastaan nostetun parjaus- ja painostuskampanjan vuoksi kaksi muuta peruivat lupauksensa.
Painostus Naddafia kohtaan jatkuu, häneltä kiellettiin pääsy Nasaretin Marian ilmestys-kirkkoon ja hänet voidaan erottaa Yafian papin virasta, hänen autonsa renkaat puhkottiin ja hänen kotiovensa eteen oli tuotu verinen matto varoitukseksi.
Naddaf ei pelkää jatkaa toimintaansa, jota hän pitää uskonnollisena velvoitteenaan. Hän sanoo valittaneensa poliisille, ja Im Tirzu on informoinut kansanedustajia ja oikeusministeri Tzipi Livniä sekä Naddafia että arabisotilaita vastaan harjoitetusta painostuksesta.
IDF:n palveluksessa palvelevien, muidenkin kuin arabikristittyjen, lukumäärä on selvästi nousemassa. Syyskuusta vuonna 2011 lähtien arabinuorten halukkuus palvella IDF:n joukoissa vapaaehtoisina on noussut 76 %. Viime viikolla oli juhlapäivä, kun todettiin, että arabisotilaitten määrässä saavutettiin 3000:n paalu.
Naddaf sanoo, että arabiyhteisössä jatkuvasti muistutetaan menneistä onnettomuuksista ja menetyksistä, mutta miten voidaan odottaa parempaa tulevaisuutta, jos mennen tuska kahlitsee meitä emmekä pääse siitä irti? Kristinusko ei hyväksy vihaa, hän vakuuttaa. http://www.timesofisrael.com/in-arab-israel-a-battle-over-christian-conscription/

3. Israelin valtio sanoo tutustuvansa tilanteeseen 40 uuden asunnon rakentamiseksi Nokdimiin Gush Etzionissa, joka Israelin uskomuksen mukaan tulee jäämään Israelin puolelle rajaa minkä hyvänsä rauhansopimuksen puitteissa. Oikeus määräsi rakennushankkeen jäihin, koska viereinen Jinatan arabikylä oli tehnyt valituksen sitä vastaan. 14:n asunnon rakentaminen aloitettiin kaksi vuotta sitten, vaikka lopullista lupaa ei oltu saatu. Apulaisulkoministeri Zeev Elkin sanoo, ettei Kerryn vierailulla ole mitään tekemistä oikeuden päätöksen kanssa. Juudeaan ja Samarian suunnittelukomitea joutuu nyt panemaan suunnitelmat hyllylle 60 päivän ajaksi oikeuden päätöksen mukaan.

VALTIO kertoo korkeimmalle oikeudelle, että se haluaa saada kohteen rakennetuksi, vaikka se sijainneekin alueelle rakennetun turvallisuusaidan takana. 
Gush Etzionin alueneuvoston johtaja Davidi Perl sanoi, että jo aloitetut 14 rakennusta voidaan laillistaa jälkikäteen. Hän oli vihoissaan oikeuden päätöksestä siirtää lopullisen ratkaisun antamista 60 vuorokautta.
Puolustusministerin Moshe Yaalonin tiedottaja sanoi, että rakennussuunnitelman hyväksyi alustavasti Ehud Barak, ja että se on valtion maalla.
Lailliset menettelyt eivät saa riippua siitä, onko maassa korkeita ulkomaisia vieraita, sanoo Zeev Elkin lisäten, että Netanyahun edellinen hallitus kehotti rakentamaan aina, kun se on mahdollista, ja varsinkin, jos kohde on valtion maalla.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin ulkoministeriön henkilökunnan lakkojen vuoksi lukuisat ulkomailla muuttoa Israeliin odottavat juutalaiset eivät voi toteuttaa unelmaansa, koska heillä ei ole viisumia, eikä kukaan voi sitä heille antaa. Henkilökunta valittaa alhaista palkkausta ja huonoja työoloja. Satojen uusien siirtolaisten muutto siirtyy ilman takarajaa. Hallitus on käyttäytynyt varsin omituisesti antaessaan tilanteen kehittyä näin surkeaan jamaan, eikä se ole pystynyt täyttämään ulkoministerin paikkaa Avigdor Libermanin odottaessa edelleen oikeuden käsittelyä häntä vastaan nostetussa oikeusjutussa. Netanyahu lupasi odottaa oikeuden päätöstä ja toimii nyt itse myös ulkoministerin mandaatilla, mikä on todella huonoa asioiden hoitoa. Hallitus ilmoittaa, että Etiopian juutalaisten siirto tapahtuu ennen syksyn tuloa. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Aliya-on-hold-as-Foreign-Ministry-strike-expands-318052
-          Italialainen virkailija sanoo, että Hizbullahin julistaminen terrorijärjestöksi tapahtuu aikaisintaan vuoden 2013 lopulla. Italia, Itävalta, Suomi ja Tsekin tasavalta vastustavat kiivaimmin Hizbullahin siirtämistä terrorijärjestöjen listalle. Mitähän intressejä Suomen ulkoministeriöllä mahtaa olla terrorin kannattamisessa? http://www.jpost.com/International/Italian-official-EU-to-decide-in-late-2013-whether-to-label-Hezbollah-a-terror-group-318046
-          Egyptissä valmistaudutaan sunnuntaihin, jolloin maassa on tarkoitus järjestää massamielenosoitukset opposition toimesta, jotka ovat koonneet 15 miljoonaa alle-kirjoitusta vaatimukselle, että presidentti Mursin tulee erota. Opposition aktivistit sanovat, että jos Mursi ei eroa, he jatkavat istumamielenosoituksia loputtomiin. Tilanne maassa on jännittynyt, useita ihmisiä on surmattu ja haavoitettu molemmin puolin. Uutta on se, että nyt hyökätään shia-muslimeja vastaan, ja toisaalta  myös Muslimiveljeskunnan kannattajia vastaan. Armeija istuu edelleen aidalla tarkkaillen, kenen puolelle asettuisi, ettei menettäisi etuisuuksiaan. Mursi nimittelee opposition kannattajia vihollisiksi ja sabotööreiksi, ja hän on ahdingossaan alkanut lähestyä salafisteja, jotka vaativat Koraanin pikkutarkkaa noudattamista siten, kuin he sitä tulkitsevat, ja shria-lain saattamista voimaan kaiken toiminnan pohjaksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Egypt-prepares-for-protests-Morsi-stands-pat-318014
-          YK teki päätöksen jatkaa UNDOF joukkojen toiminta-aikaa ja samalla antaa heille aseita itsepuolustukseksi Israelin ja Syyrian välisellä ns. demilitarisoidulla vyöhykkeellä. UNDOF joukkoja on nyt n. 900, mutta ne on tarkoitus saattaa mandaatissa esitetyn mukaisesti alkuperäiseen vahvuuteensa ainakin 1250 miestä.  http://www.jpost.com/Middle-East/UN-Security-Council-renews-peacekeeping-mission-in-the-Golan-Heights-318011
-          Hizbullahin pääsi8hteeri Hassan Nasrallah teki salaisen vierailun Iraniin vaatien lisää aseita ja rahaa, ja toiseksi vaatien aikataulua, miten kauan heidän tulee osallistua Syyrian taisteluihin. Ylin kaitsija Ali Khamenei tiettävästi kehotti häntä kärsivällisyyteen luvaten, ettei enää kauan. Toiseksi hän lupasi, että jos tilanne vaatii, hän panee toimeen B-suunnitelman, eli lähettää suuremman joukon iranilaisia vallankumouskaartin sotilaita taistelemaan Assadin joukkojen rinnalla. Asiasta kertoi irakilainen lehti Azzaman maanantaina. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Nasrallah-secretly-visited-Iran-to-discuss-Syria-war-318013
-          Shin Bet yhdessä IDF:n ja poliisin kanssa pidättivät paljastamansa PFLP:n jäsenten muodostaman terrorisolun, jolla on yhteyksiä Hizbullahin kanssa. Länsirannalla paljastetussa solussa toimi viisi jäsentä, pääosin Nablusista ja Hebronista. Heidän kätköistään löydettiin suuri määrä aseita, käsiaseita, M-15 osia, ammuksia, lippaita ja IDF:n sotilaspukuja ja sotilaallisia tarvikkeita. Yön aikana tehdyssä operaatiossa pidätettiin kaikkiaan 19 terrorismista epäiltyä Juudeassa ja Samariassa ja Jordanin laakson alueilla. http://www.jpost.com/Defense/Security-forces-arrest-terror-cell-in-West-Bank-318006
-          Yli 300 Israeliin luvatta tullutta afrikkalaista aloitti syömälakon vastalauseena heidän sijoittamisestaan kokoamisleiriin. Heitä lienee Israelissa n. 60 000. Viranomaiset miettivät pää kuumana, mitä tehdä heidän kanssaan. Osa heistä hakee työtä, osa lienee aitoja pakolaisia, mutta Tel Aviviin asettuneet alkavat olla todellinen  ongelma, sillä he valtaavat tyhjiä asuntoja, terrorisoivat asukkaita, rikollisuus on korkealla ja etenkään vanhukset eivät uskalla mennä kodeistaan edes kauppaan peläten joutuvansa ryöstetyksi tai pahoinpidellyksi. Poliisi on voimaton. Heillä on omia liikeyrityksiään ja jostain ihmeen syystä rahaa on runsaasti liikkeellä, jolla he ostavat liikehuoneita. Kaiken kukkuraksi ihmisoikeusjärjestöt seuraavat silmä tarkkana nostaen oikeusjuttuja aina, kun siihen on pieninkin mahdollisuus. http://www.jpost.com/National-News/AG-Migrants-consent-to-return-home-must-be-videotaped-318008

Thursday, June 27, 2013

TORSTAI 27.06.13


TORSTAI 27.06.13

1. TÄNÄÄN n se päivä, jolloin ulkoministeri John Kerry aloittanee viimeiset ponnistelunsa rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä. Ennusteet eivät lupaa hyvää, pääministeri Netanyahu jatkaa omituista vakuutteluaan, että hän on valmis ehdolla, ettei ole mitään ehtoja, ja PA:n puheenjohtaja Abbas, ettei hänelläkään ole mitään ehtoja, sillä hänen esittämänsä ennakkoehdot eivät ole ehtoja vaan velvoitteita, jotka Israelin olisi pitänyt suorittaa jo kauan sitten, eli useiden voittamiensa sotien seurauksena vetäytyi kaikkine sotilaineen ja asukkaineen 1949 aselepolinjojen länsipuolelle ja vapauttaa kaikki vankeuteen tuomitsemansa terroristit. Tämä on ennenkuulumatonta maailman historiassa.
Lisäksi useat tarkkailijat ovat alkaneet ymmärtää, ettei Abbas haluakaan neuvotteluja, joissa hän joutuisi tekemään kompromisseja Israelin kanssa, vaan hänen päämääränään on saada kansainvälinen yhteisö, etenkin YK ja sen alaiset järjestöt, hyväksymään päätöslauselmia, joilla Israel pakotetaan alistumaan PA:n vaatimuksiin. Silloin PA saavuttaisi kaiken haluamansa sitoutumatta itse mihinkään. Tämän vuoksi PA/PLO:n emissaarit kiertävät väsymättä maailmaa tuomiten Israelia pyrkien asettamaan se kaiken pahan alkujuureksi, käännyttäen maailman kansojen mielet vihamielisiksi juutalaisvaltiota kohtaan.

MAHMOUD ABBAS on kuitenkin pahanlaisesti vasaran ja alasimen välissä, sillä ulkoministeri Kerryn WTC:n konferenssissa Jordaniassa toukokuun 26. päivänä mainitsemat yksityis-rahoittajien lupaamat 4 miljardia USD alkavat valua PA:n reikäiseen pussiin vasta, kun Kerry on todennut rauhankeskustelujen todella alkaneen eikä vain näennäisesti. Varojen hoito on uskottu Englannin entisen viranomaisen Tony Blairin vastuulle, mikä on nostattanut muutamia kulmakarvoja, sillä hänen epäillään keräävän dollarinkuvia pankkitileilleen monesta lähteestä.
Edellä mainitut lähteet epäilevät, että Abbas vain pelaa aikaa välillä luvaten välillä kieltäen, saadakseen vielä keskeneräiset syytösdokumenttinsa esityskuntoon. Syytökset Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa Abbas lupaa siirtää – ei poistaa – ja eilen kerrottiin, miten UNESCO julkisti julkilausuman, jossa Israel nostetaan paalulle valmiina poltettavaksi.
Israelilta vaaditaan ”hyvän tahdon eleitä”, terroristien vapauttamista ja rakennuskieltoa, vain saadakseen Abbasin esiintymään valokuvaustilaisuutta Netanyahu kanssa Kerryn valvonnassa. PA/PLO:n johdon toimet eivät totisesti ole ”hyvä tahdon eleitä”, sillä vaikka palestiinalainen kansa haluaa rauhaa ja yhteistoimintaa, se ei sovi heidän johtajilleen.

WTC:N lupaamat 4 miljardia USD oli tarkoitettu nostamaan PA:n talouden volyymia 50 % ja alentamaan työttömyyttä PA:n hallitsemilla alueilla 21-22:sta prosentista kahdeksaan. Länsimaisen tiedon mukaan varoja ohjataan kahdeksalle sektorille: rakentamiseen ja asuntoihin, rakennusmateriaaleihin, kevytteollisuuteen, tietoliikenteeseen, maatalouteen, voimatalouteen, vedenhankintaan ja turismiin. Asiaa koordinoimaan ja ohjaamaan asetetaan erityiskomitea. Tämä sektori liikahtaa, kun poliittinen polku avautuu. 

AIPAC, Amerikan Israelin julkisten asiain komitea, antoi täyden tukensa Obaman hallituksen rauhanponnisteluille yhteiskeskusteluissa USA:n senaatin demokraattisten edustajien kanssa. AIPAC:in presidentti Michael Kassen aloitti keskustelut senaatissa keskiviikkona. Kerry oli aiemmin pyytänyt AJC:n kokouksessa juutalaisjärjestöjä tukemaan hänen ponnistelujaan. Kerry pitää aikaa kriittisenä rauhanprosessin jatkumiseksi, mitä painottaa hänen keskiviikkona pitämänsä keskustelut Jordanian kuninkaan Abdullah II:n kanssa, joka varoittaa, että PA/PLO on valmis aloittamaan uuden väkivalta-aallon, elleivät Kerryn ponnistelut tuota tulosta ja positiiviset neuvottelut pääse alkamaan.
Kassen sanoi senaatin keskusteluissa, että suuri osa ongelmista keskustelujen alkamiseksi lepää PA:n puheenjohtajan Abbasin harteilla. Keskusteluissa kosketeltiin myös Iranin presidentin vaaleja, joista senaattorit sanoivat ottavansa odottavan asenteen. http://www.timesofisrael.com/jewish-leaders-endorse-kerrys-push-for-peace/

Jerusalemissa julkistettiin päätös 69 asunnon rakentamisesta Har Homan lähiöön, jota PA kutsuu ”setlementiksi”, koska se sijaitsee 1949 aselepolinjan itäpuolella. Pääkaupungin tiedottaja Brachie Sprung kertoi AP:n toimittajalle, että päätös Har Homan asunnoista oli tehty kauan sitten, ja että keskiviikkona asuntojen rakentamiselle myönnettiin lopullinen lupa. Samassa kokouksessa myönnettiin lupa 22 asunnon rakentaminen Jerusalemin arabilähiöön. Tiedottaja totesi, että luvat annettiin kaupungin yleissuunnitelman mukaan, ja että kaupungissa on huutava asuntopula kaikilla sektoreilla. Hän sanoi pääkaupungin rakentavan 40-vuotisen perinteen mukaisesti. Israel liitti alueita Jerusalemin itäosista pääkaupunkiin 1967 voittamansa puolustussodan jälkeen vahvistaakseen sen asemaa maan johtavana kaupunkina. Palestiinalaiset tietenkin julkistavat oman tuomitsevan lausuntonsa päätöksestä väittäen, ettei se osoita Israelin rauhantahtoa. Onnettomasti rakennuspäätösten julkistaminen vain sattuu usein pahaan aikaan, kuten nyt Kerryn vierailun aattona. http://www.timesofisrael.com/israel-approves-new-east-jerusalem-construction/

2. HAARETZIN mukaan Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu on valmis antamaan palestiinalaisille 90 % Juudean ja Samarian rauhansopimuksen yhteydessä. Tieto perustuu Likudin ministereiden antamiin tietoihin. Lähes kaikki alueet suurten asutustaajamien ulkopuolelle Juudeassa ja Samariassa luovutetaan ja pienet asutusyhteisöt tuhotaan ja asukkaat joutuvat muuttamaan muualle. Likudin ministerit vastustavat hänen politiikkaansa yhä suuremmassa määrin. Netanyahu päätti pitää poliittisen rallin ensi viikolla  ja kutsui Likudin keskuskomitean jäsenet osallistumaan siihen. . 

Hallituksen Likud ministerit sanoivat myös, ettei IDF:n vetäytyminen Juudean ja Samarian alueilta ole mitenkään etäinen, kuten ei myöskään luopuminen valtaosasta maata ja juutalaisyhteisöjen tuhoaminen. Heidän antamiensa tietojen perusteella Netanyahu on alistunut todellisuuteen, että enin, mitä Israel voi saada, on 10 % maasta. Artikkelista ei selviä, mihin analyysiin arvio perustuu. Ministerit sanovat, että Netanyahu on hyvin tietoinen asiasta, ja siitä, että neuvottelut perustuvat arabisuunnitelmaan kaikkine siihen liittyvine ehtoineen, mutta että hän on silti valmis osallistumaan niihin ehdoitta. Tämä on varsin omituinen suhtautuminen puolustussotien voittaneen maan johtajalta; Ikään kuin hän ”pyytää anteeksi, että olimme noin voitollisia ja haluamme korjata tilanteen”.

Bait Yehudin ministerit ovat toistuvasti todenneet, että jos näyttää siltä, että Netanyahu on valmis itsemurharajoihin PA:n kanssa, he eroavat hallituksesta.
Yesh Atidin tiede- ja teknologiaministeri Yaakov Peri sanoo, että koska enemmistö Israelin kansasta haluaa sovintoa PA:n kanssa, hallitusta on vaihdettava esitellen puolueita, jotka Bair Yehudin erotessa korvaisivat sen. Poliitikot heittelevä kovin heppoisesti viittauksia kansan enemmistöön eri kysymyksissä pystymättä näyttämään todisteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169360#.UcviGmJHT-k

3. ENTINEN Mossadin johtaja Meir Dagan on sitä mieltä, että pääministeri on tarpeettoman löyhäsuinen, puhuu paljon ja tekee vähän. Hän selvitteli näkemystään puheessaan Tel Avivin yliopistossa, joka perustui sekä pääministeri Netanyahun että puolustusministeri Moshe Yaalonin puheisiin heidän seuratessaan IDF:n harjoituksia Golanilla, joihin myös Dagan osallistui tarkkailijana.
Netanyahu sanoi Golanilla tähän tapaan: ”Kukaan ei vahingoita Israelin valtiota. Meidän tulee olla hyvin vahvoja, hyvin päättäväisiä”, keskustellessaan Yaalonin kanssa Daganin seuratessa. ”Meidän tulee murskata vihollisemme ja saada heihin kuoleman pelko”.

Dagan sanoo huomauttaneensa tähän: ”Sinä haluat ampua? Ammu, älä puhu”.
”Voisi olla Israelille edullisempaa, jos Assadin hallitus Syyriassa kaatuisi, mutta ei meidän tule uhkailla häntä eikä osoittaa sormella. Jos halua toimia, toimi, älä puhu”, hän opastaa.
Dagan on toistuvasti arvostellut Netanyahun politiikkaa julkisuudessa arvioiden, ettei Iran tule muodostamaan suurinta uhkaa Israelille varoittaen, että Netanyahun politiikka on vastuutonta hänen toistellessaan Iranin Israelille aiheuttamaa uhkaa.
Viimeisissä kommenteissaan Dagan myöntää, että Iran on edelleen eloonjäämisuhka Israelille. Toiseksi hän arvioi, että Iranin uusi presidentti Hassan Rouhani tulee kallistumaan länsimaiden suuntaan saadakseen helpotusta sanktioihin, jotka pahoin häiritsevät Iranin taloutta. Hän uskoo, että Iran kuitenkin jatkaa ydinpommin rakentamista.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kypros allekirjoitti sopimuksen amerikkalais-israelilaisen yhtiön Noble Energy kanssa maan kaasulöytöjen hyödyntämiseksi. Yhtiö rakentaa Kyprokseen kaasun nesteyttämislaitoksen. Sopimusasiakirjan allekirjoittivat Noble Energy yhteistoimintaryhmä, johon kuuluvat lisäksi israelilaiset yhtiöt Delek Drilling ja Avner Oil Exploration, kuten AFP raportoi torstaina. Sopimuksen mukaan yhtiöt rakentavat nesteytyslaitoksen (LNG) Limassoliin saaren eteläosassa. Kypros on lähellä Israelin kaasulöytöjä Välimerellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169359#.Ucvxz2JHT-k
-          Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi eilen, että Iranin ydinsuunnitelmaa koskevat kiistakysymykset voitaisiin ratkaista joustavasti, jos länsimaat luopuvat jäykästä asenteestaan. Hän sanoi uudenvuoden puheeseensa viitaten, että neuvottelut ovat olleet monta kertaa lähellä ratkaisua, mutta että USA:n neuvottelijat ovat aina siinä vaiheessa esittäneet uusia vaatimuksia. Hän vakuutti maansa ydinteollisuuden perustuvan vahvoihin järkisyihin, mutta sen viholliset haluavat kuristaa maata ja saada sen vaihtamaan hallitustaan estämällä sopimukseen pääsyn. Iran väittää ydinteollisuutensa tähtäävän sähkön tuottamiseen voimakkaasti kehittyvän teollisuuden ja liike-elämän tarpeita varten, mutta länsimaat eivät luota Iranin vilpittömyyteen, vaan epäilevät sen haluavan ydinaseita. Iranin neuvottelijat ja johtajat itse ruokkivat näitä epäilyksiä estäen IAEA:n tarkastajien pääsyn maahan ja rakentaen salaisia ydinlaitoksia, joista Fordon maanalainen uraanin rikastuslaiton on epäilyttävin. Kansainvälinen neuvotteluryhmä P5+1 haluaa minimivaatimuksena, että Iranin tulee keskeyttää rikastustoimet yli 20 %:n ja sulkea Fordon laitos. Iranin tulisi myös viedä ulkomaille jo 20 %:n tasoon rikastamansa uraani. Maailmassa seurataan suurella mielenkiinnolla uuden presidentin Hassan Rouhanin toimia hänen ottaessaan presidentin tehtävät Mahmoud Ahmadinejadilta ensi kuun alussa. Hänet luokitellaan maltilliseksi, mutta hän lienee enemmän susi lampaan nahkoissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169357#.Ucvz5WJHT-k
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoi keskiviikkona, että IDF joutunee kutsumaan hyökkäysjoukot aseisiin lähitulevaisuudessa. Hän sanoi näitä osallistuessaan IDF:n Golanin joukkojen harjoituksiin. Hän kiitteli Golanin joukkojen kykyä, valmiutta ja taitoja. ”Golani, kuten monet muutkin hyökkäysjoukot, jouduttaneen kutsumaan operatiiviseen palvelukseen lyhyellä varoitusajalla. Hän esitti samalla varoituksen, ettei Israel hyväksi rajojensa loukkauksia eikä sotilaittensa tai siviilien vahingoittamista, sanoen, että IDF on valmistautunut iskemään tarvittaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169332#.Ucv4-GJHT-k
-          Euroopan juutalaiskongressin (EJC) moittii EU:ta, että kovin helposti se määrittää Juudean ja Samarian alueella tuotetut artikkelit ”setlementeissä” valmistetuiksi, mutta ei pysty näkemään, että Hizbullah on terrorijärjestö. EU:n määritelmä koskee tietenkin vain juutalaisten yksityisten tai yhtiöitten vientiartikkeleita, palestiinalaisten vastaavat voivat viedä ilman leimaamista kuten sielu sietää, myös Israelin alueella. EJC hämmästelee myös sitä, miksei EU pysty ymmärtämään, että juutalaistuotteiden boikotointi iskee myös palestiinalaisten nilkkaan, sillä monet heistä työskentelevät juutalaisten omistamissa laitoksissa ja maatiloilla. Tätä voitaneen kutsua viattomien ihmisten kollektiiviseksi kurittamiseksi. Mutta minkäs sille voi, että joillekin  Luoja on antanut järkeä vain hiukkarippasen, kuten Nummisuutarin Eskolle. EU-maat kaivavat omaa hautaansa mielistelemällä muslimeja kuvitellen, että he saisivat sen kautta edes tuskattomamman kuoleman. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169339#.Ucv7LWJHT-k
-          Moskova ilmoitt1 keskiviikkona 26.06., että se on evakuoinut Syyriassa olevan sotilas- ja diplomaatti-henkilökuntansa sekä Tartusin merisataman. Moskovan lausunnossa todetaan, että Venäjä päätti vetää kansalaisensa pois Syyriasta peläten että venäläiset siviilit ja  sotilashenkilöt voivat joutua tilanteeseen, jolla voisi olla laajemmat seuraukset, kuten puolustusministeri selitti. Hän vakuutti, että Venäjän laivaston 16 alusta pysyvät Välimerellä ja että it-aseitten ja muitten tavaroiden laivatoimitukset tulevat jatkumaan aiempien sopimusten mukaisesti. Venäjä huomioi jännityksen kohoamisen, mistä on osoituksena IDF:n harjoitukset Golanilla. Suurin pelko on kuitenkin USA:n ja Venäjän joukkojen tahaton yhteenotto. USA painottaa lentokieltoa voidakseen vapauttaa Jordaniaan kokoamansa 22 F-16 hävittäjäänsä, jotka Venäjä uhkaa ampua alas S-300 ohjuksillaan, joiden pattereita voivat hoitaa venäläiset teknikot, joita Syyria palkkaa asiantuntijoiksi opastamaan uudenaikaisten laitteiden ja aseitten käyttämiseen. USA:n analyytikot varoittavat, että Venäjä on valmis sotaan saakka vastustaessaan USA:n ja muiden Syyrian kapinallisia tukevien maiden pyrkimyksiä kaataa Assadin hallitus. http://www.debka.com/article/23073/Russia-evacuates-Tartus-also-military-diplomatic-personnel-from-Syria-High-war-alert-in-IsraelWednesday, June 26, 2013

KESKIVIIKKO 26.06.13


KESKIVIIKKO 26.06.13

1. KESKUSTELU Mahmoud Abbasin halusta tavata pääministeri Netanyahu USA:n ulkoministeri John Kerryn vierailun aikana on muuttunut omituiseksi juupas eipäs väittelyksi jokaisen kolumnistin ja analyytikon keksiessä mielestään parhaita selityksiä, miksi tämä ilman valtuuksia toimiva PA:n presidentiksi tituleerattu puheenjohtaja ei ole halukas puristamaan Israelin pääministeri Netanyahun kättä Kerryn todistaessa hymyillen voitonvarmaa hymyään. Kerry tulee ohjelmansa mukaan Israeliin huomenna, jolloin nähdään, toteutuuko hänen ensimmäinen toiveensa, niin pienen pieni edistysaskel kuin se lieneekin.

INN:n julkaisemassa artikkelissa Elad Benari tarkastelee edellä mainittua kysymystä tullen ratkaisuun, että Abbasilla on uusi aloite esitettävänä yk:ssa, ja sen viimeistelemiseksi hän tarvitsee lisäaikaa vitkastellen selkeän vastauksensa antamiseksi.
Nimeämätön israelilainen virkailija kertoo TV-2:n uutislähetyksessä, että Abbas on antautunut ja suostunut tapaamaan Netanyahun, mutta vain hyvin rajoitetun ajan puitteissa voidakseen testata hänen todellisen halukkuutensa sopimukseen pääsemiseksi.
MAARIV-uutislehti kertoi tiistaina, että Netanyahu on suostunut vapauttamaan muutamia terroristeja Israelin vankiloista ja taivuttaa hallituksen julistamaan virallisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin – mikä ei tietenkään koskisi arabien rakentamista. 
Lehti kertoi, että Abbas olisi vastapainoksi suostunut poistamaan vaatimuksensa 1949 aselepolinjojen mukaisista rajoista ja luonnospiirroksesta rajalinjoista ehtona neuvotteluille.

Artikkelin kirjoittaja Benari arvioi, että Abbasin suostuminen on vain myönnytys Kerrylle, ettei tämä peruuttaisi yli neljän miljardin tarjoustaan ja antaakseen kuvan, että halukuutta kyllä on, kun vain Netanyahu hyväksyy hänen ennakkoehtonsa. Todellisuudessa Abbas valmistelee uutta esitystä YK:ssa, ja taiteilee tässä veitsen terällä sitoutumatta mihinkään. Hän ei ole suostunut neuvotteluihin Israelin kanssa, vain tapaamaan Netanyahun valokuvausta varten.
Abbas on jatkanut tätä peliään koko Netanyahun ensimmäisen virkakauden ajan siitä lähtien, kun Obama pakotti hänet vastaavaan photo-op tilaisuuteen Washingtonissa, mitä seurasi Netanayahun julistama 10 kuukauden rakennuskielto ilman mitään tulosta.
Netanyahu on kyllästymiseen saakka suostutellut Abbasia nielemään ylpeytensä ja suostumaan neuvottelupöytään koska ja missä vain ilman ennakkoehtoja. Pääministeri ei näytä suostuvan ymmärtämään, että ongelmat ovat jossain muualla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169318#.Ucp6rWJHT-k

2. THE TIMES OF ISRAEL lahden julkistama artikkeli, jonka laati Raphael Ahren, valottanee osaltaan, mitä Abbas suunnittelee julkisuudelta piilossa.
Artikkelissa käsitellään YK:n alaisen UNESCO:n Phnom Penhissa Kambodiassa pitämässään 37. kokouksessa tekemää päätöstä julkilausumaksi, jota puolsi 8 järjestön 21:stä jäsenmaasta, 10 pidättyi äänestämästä, esitystä vastustivat vain Saksa, Sveitsi ja Estonia.

Päätöksessä esitetään useita syytöksiä Israelia ja sen toimia vastaan Jerusalemin vanhankaupungin  ja erityisesti Temppelivuoren alueella. Lausunnon mukaan Israel suunnittelee useita toimia Temppelivuoren läheisyydessä: Uuden vierailijakeskuksen rakentaminen; Hissisuunnitelma pääsyn helpottamiseksi Temppelivuorelle huonojalkaisia ja pyörätuolilla liikkuvia varten; Arkeologiset kaivauksen Länsi- ja etelämuurin läheisyydessä, jotka vahingoittavat muslimirakennuksia Temppelivuorella.
Arkeologiset kaivaukset ovat Israelin lain mukaan pakollisia ennen rakentamisen aloittamista. Länsimuurin lähettyvillä suoritettavat kaivaukset tehdään ennen perustusten valamista vuorelle johtavan jalankulkusillan rakentamiseksi, koska alkuperäinen vaurioitui maan-järistyksessä ja se jouduttiin korvaamaan tilapäisellä puusillalla, joka kaupungin insinöörien varoitusten mukaan on hengenvaarallinen, ja joka tulee siksi poistaa ja korvata uudella pysyvällä rakenteella. PA:n johto vastustaa poliittisista syistä uuden sillan rakentamista, vaikka turistien vierailu vuorella hyödyttää myös palestiinalaisia.
UNESCO:n päätöksessä myös syytetään, ettei Israel ole toimittanut sille kriittisiä, Jerusalemin vanhankaupungin tilaa koskevia dokumentteja.

ISRAELIN ulkoministeri antoi murskaavan lausunnon UNESCO:n tekemästä päätöksestä todeten, että julkilausuma hyväksyttiin vastoin enemmistön parempaa tietoa ja sen arvostus on vain kasa todellisuudesta irrotettuja lausumia ilman todellisuuspohjaa, sillä sen muotoilun
ja paikan todellisuuden välillä ei ole mitään yhteyttä. Lausunto kuvastaa vain kliseitä Israelin vastaisesta kuplasta, joita PA hyödyntää arvokkaiden päämäärien kustannuksella, joita järjestön oletetaan toteuttavan eri puolilla maailmaa. Ulkoministeriö tähdentää, että siitä huolimatta, että UNESCO on kääntänyt selkänsä todellisuudelle, Israel  tulee pitämään kiinni velvoitteistaan ja yksinomaisesta vastuusta varmistaa kaikkien uskontojen vapaa uskonsa harjoitus Jerusalemissa, ja että hyväksymällä julkilausuman UNESCO on aiheuttanut vahinkoa jäsenmaittensa intresseille antautumalla PA:n poliittisen propagandan aseeksi.

ISRAELIN UNESCO-delegaation johtaja totesi julkilausumasta, ettei se osoita mitään muuta kuin esityksen laatineiden PA:n ja Jordanian virkailijoiden luovan kirjallista kyvyn ja mielikuvituksen tasoa. Hän valittaa julkilausuman järjestölle aiheuttamaa vahinkoa, ja että näin kriittisenä aikana PA, UNESCO ja sen aktiiviset tukijat tietoisesti kaivavat maata sen keskeisten arvojen ja tämän järjestön identiteetin alta määrään, mikä auttamatta tulee johtamaan sen lopulliseen lopettamiseen.

Shimon Wiesenthal keskuksen ulkomaisten suhteiden johtaja Shimon Samuels – ainoa juutalaisjärjestö, jolla on suhteet UNESCO:n kanssa – sanoi valittavansa järjestön – joka perustettiin suojelemaan ja pysyttämään kulttuuri- ja luonnollisia perinnekohteita -  käyttämistä  yhä uusien Israelin vastaisen syytösten esittämiseen. Hän lisäsi todeten, että isäntämaa Kambodia ja uusien rekisteröityjen perinnekohteiden haltijat Namibiasta Kiinaan ovat onnettomia heidän kunnianhetkensä tahrautuessa Lähi Idän ”musta Pekan korttipakassa” vuoksi todeten, ettei päätös ollut yllätys, sillä UNESCO:n 21:stä jäsenmaasta seitsemän ovat arabimaita, mikä turvasi sen joustavan läpimenon. 
PA/PLO valittiin UNESCO:n jäseneksi 2011 vastoin sen sääntöjä, joiden mukaan vain valtioilla on oikeus täysjäsenyyteen.
Esityksen julkilausumaksi teki Jordania, jotta se ei kaatuisi muotoseikkoihin. http://www.timesofisrael.com/israel-hits-back-at-unesco-in-wake-of-condemnation/

3. EGYPTISSÄ odotetaan sydän kylmänä, mitä ensi viikon sunnuntai voi tuoda tullessaan. Presidentti Mursin hallintoa vastustavat lähinnä liberaalit ja ei-uskonnolliset kansanosat uskovat saavansa silloin miljoonan ihmisen osallistumaan mielenosoitukseen. Mursin kannattajat puolestaan vannovat estävänsä heidän päämääränsä pakottaa presidentti Mursi eroamaan. Opposition kannattajat uskovat, että uusien vaalien kautta Muslimiveljeskunnan ote maan hallinnosta raukeaa. Heidän suunnitelmansa mukaan korkeimman oikeuden päätuomari ottaisi tilapäisesti presidentille kuuluvat oikeudet, pääministeriksi valittaisiin ei-poliittinen henkilö johtamaan pientä teknokraattien muodostamaa väliaikaista hallitusta, asiantuntijoiden valitseminen laatiman muutoksia islamistien tukemaan perustuslakiin, sekä uuden presidentin vaalit kuusi kuukautta myöhemmin.
Miten tämä toteutuisi, on jokaisen arvailujen varassa.

ARMEIJAN komentaja Abdel-Fatah el-Sissi varoitti armeijan web-sivulla, että armeija voi puuttua tilanteeseen kuitenkaan ottamatta kantaa kummankaan puolesta, vaikka oppositio laskee armeijan tukeen. Armeijan korkea upseeristo on itse asiassa tyytyväinen sopimukseen, jonka se sai runnottua Muslimiveljeskunnan kanssa, koska se voi jatkaa liiketoimiaan kuten ennenkin ja sai oikeuden järjestellä sisäisiä asioitaan. Tämä sopi myös veljeskunnalle, joka on tottunut odottamaan aikaansa.
Presidentti Mursin tiedottaja Omar Amer painotti, että presidentti on myös  Ihad Fahmy, Mursin toinen tiedottaja, vakuutti medialle.
Salafistien edustaja ja Mursin kannattaja äärikonservatiivinen Hazem Abu Ismail kritisoi el-Sissin lausuntoa pitäen sitä erittäin vastuuttomana ja vaarallisena kansan kiihotuksena todeten, että se on kuin kehotus vallankaappaukseen, mitä kukaan arvostettu ja itseään kunnioittava ei voi hyväksyä, kuten hän kirjoitti facebook sivullaan.
Armeija tuntee levottomuutta veljeskunnan läheisistä suhteita Hamasin kanssa, mitä se pitää vaarallisena maan turvallisuudelle.
Sunni-muslimien hyökkäilyt maan shia-muslimeja vastaan surmaten heistä 4 on uusi elementti Egyptin sisäisissä ongelmissa, mikä voi enteillä syvempiä kriisejä. http://www.timesofisrael.com/egypt-protesters-look-to-army-for-support/

4. UUTISOTSIKOITA
-          KNESSETISSÄ on vireillä uusi lakiesitys, jolla Israel julistettaisiin virallisesti juutalaiseksi valtioksi. Esitys, jota kutsutaan nimellä ”Israel, Juutalainen Kansallisvaltio”,  on kolmen puolueen edustajien yhteisen työskentelyn tulosta. Sen laatimiseen osallistuivat aktiivisesti Ayelet Shaked (Bait Hayehudi), Yariv Levin ja Robert Ilatov (Likutenu) sekä Ruth Calderon (Yesh Atid). Heidän yhteisessä lausunnossaan todetaan: ”Itsenäisyysjulistuksemme määrittelee Israelin valtion demokraattiseksi kansalliskodiksi juutalaiselle kansalle profeettain ilmoitusten täyttymyksenä. Se myös viittaa Balfourin julistukseen vuodelta 1917 näitten suuntaviivojen mukaisesti. Esityksen tarkoituksena on esittää perustuslaillinen julistus näiden periaatteiden muotoilemiseksi”. Julistuksessa ei kuitenkaan mainita juutalaista uskoa vaan sen asemesta viitataan juutalaiseen kansaan, kuten Calderon selitti. Siinä vakuutetaan, että vaikka valtio on perusteiltaan juutalainen, se tulee pysyttämään yhtäläiset oikeudet  maassa. On selvää, että lakiesitys tulee herättämään kirpeää arvostelua arabien, beduiinien ja eri uskontoihin kuuluvien taholta, jotka pelkäävät oikeuksiensa ja identiteettinsä menettämistä, kuten eräs beduiiniasukas maan pohjoisosassa arvioi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169322#.UcqkjWJHT-k
-          Jeninin taisteluihin osallistunut entinen sotilas sanoo sodasta lähtien joutuneensa taistelemaan sotilaskunniansa puolesta. Knessetissä on hyväksymisvaiheessa lakiesitys ”Jenin, Jenin” laki, jolla tultaisiin suojelemaan sotilaita heitä vastaan esitetyltä halveksunnalta. Sotilas ja hänen kumppaninsa ovat saaneet kärsiä 10 vuotta sitten käydystä sodasta, joka sai alkunsa viikkoja kestäneistä terrori-iskuista, mukaan lukien Park-hotellin tehty itsemurhaisku, joka surmasi 30 juutalaista ja haavoitti 130 muuta hotellin ruokasalissa järjestetyn seder-aterian aikana. Sotilas kertoo vuodesta toiseen jatkuneensa henkilökohtaisesta painostuksesta vakuuttaen, että hän on sionisti ja rakastaa Israelia, mutta on asioita, jotka täytyy korjata maassa. Jeninin taisteluissa sai surmansa 32 IDF:n sotilasta. Israelissa on esitetty elokuvaa Jenin, Jenin, joka antaa hyvin yksipuolisen ja puutteellisen kuvan tapahtumista, mutta jonka esittämistä korkein oikeus puolsi sananvapauden nimissä. Laki, jolla taisteluihin osallistuneita sotilaita suojataan, on hyvä ja ajankohtainen, mutta kuten eräs lainlaatija tunnusti, mikään laki ei tuo surmansa saaneita takaisi eikä paranna eliniäkseen vammautuneitten haavoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169320#.Ucqpz2JHT-k
-          Gazassa asuvan 27-vuotiaan miehen Abu Reidan kohtalo askarruttaa hänen Khan Yunisissa asuvia sukulaisiaan. Mies meni Egyptiin saamaan lääkintähoitoa, mutta hän on hävinnyt jonnekin eikä hänestä tiedetä mitään. Perheen jäsenet epäilevät, että Mossadin agentit sieppasivat hänet Siinailla. He sanovat saaneensa puhelinsoiton Israelista, jossa hänen sanottiin olevan Mossadin vankina. Perhe yrittää saada Kansainvälisen Punaisen Ristin apua hänen löytämisekseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169321#.Ucqs32JHT-k
-          Hamasin pääministeri Gazassa Ismail Haniyeh vakuutti tiistaina, että PA:n arabit eivät koskaan tule tunnustamaan Israelin valtiota. Hän sanoi, että kahden sodan jälkeen – jotka he hävisivät – he eivät ole muuttaneet mieltään, eivätkä tule muuttamaan, kuten MAAN-uutistoimisto raportoi Betlehemissä. Hän sanoi, että Gazan saarron tarkoituksena on estää Gazan mallin leviämistä Lähi Idässä, ja toiseksi, että Gazaan tulevat avustustyöntekijät esittävät samalla poliittisen lausunnon  osoittaen, ettei Gaza ole yksin maailmassa. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton vaati viimeisen Israelin vierailunsa aikana Gazan saarron poistamista. Hän ei ilmeisesti ole koskaan ymmärtänyt, miksi se ylipäätään julistettiin kansainvälisesti, vaan puhuu ikään kuin koko Gaza olisi yksi suuri keskitysleiri, jonne kuitenkin ulkomaisia delegaatioita pääsee toistuvasti, jonne viedään satoja rekka-autollisia kaikenlaisia tarvikkeita päivittäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169319#.UcquNWJHT-k
-          Kaksi Syyriassa haavoittunutta poikaa, 9- ja 15-vuotiaat, tuotiin Israelin puolelle saamaan lääkintähoitoa. Heidät vietiin Zvi-sairaalaan Safediin. 9-vuotiaalla on sirpalehaavoja joka puolella ja menettää toisen silmänsä, 15-vuotias on kriittisessä kunnossa. Israelissa on hoidettu kymmeniä Syyriassa haavoittuneita siviilejä ja sotilaita paljastamatta heidän henkilöllisyyttään. http://www.timesofisrael.com/minors-wounded-in-syrian-fighting-brought-to-israel/Tuesday, June 25, 2013

TIISTAI 25.06.13


TIISTAI 25.06.13

1. AAMUN uutislähteet väittävät, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas olisi myöntymässä USA:n ulkoministeri John Kerryn hillittömän painostuksen alla tapaamaan pääministeri Benyamin Netanyahun – mutta vain hyvin rajoitetun ajan, ikään kuin se olisi kaikkein tärkein asia maailmassa, mitä hän haluaa. On onnetonta, että Israelin pääministerit ovat antaneet tilanteen luisua tasolle, jossa ilman mandaattia ja kansansa kannatusta toimiva vararikkotilassa olevan auktoriteetin puheenjohtaja toimii samalla arvovallalla kuin Israelin pääministerit jopa niin, että hän määrää tahdin, jonka mukaan yhteyksiä hoidetaan.

PA:n johto käyttää tässä kuten sen tapana on, ”lupaa ja kieltää” taktiikkaa hämätäkseen vastapuolta ja pitääkseen kaikki mahdollisuudet vielä auki. Tässä toteutunee Lähi Idässä tunnettu tosiasia, että arabi haluaa neuvotteluissa aina pitää yhden pakotien, jota voi käyttää hyväkseen, ellei kaikki menekään kuin odotettiin. Joka tapauksessa PA:n taholta kehotetaan kuuntelemaan Ramallahin virallisia lausuntoja, eikä epämääräisiä huhupuheita.
KERRYN kerrotaan harkitsevan, että hän antaisi sekä Netanyahulle että Abbasille jotakin kiihotetta, jolla tapaamishalua nostettaisiin. Ei ole selvää, mitä hän antaisi Netanyahulle, mutta huhujen mukaan Abbasia lahjottaisiin terroristien vapauttamisella Israelin vankiloista sekä virallisella rakennuskiellolla Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. Lisäksi Kerry voi vilauttaa muutamia dollarinkuvia Abbasille, joka tiettävästi kerää niitä pankkitileilleen.

PA uhkasi aiemmin viedä Israelin vastaisia syytteitä Haagin kansainväliseen rikosoikeuteen (ICC), mutta suostuu siirtämään ne, jos todelliset neuvottelut saadaan alkamaan.
Netanyahun sanotaan valmistelevan ennen Oslon sopimusta 1993 vankeuteen tuomittujen terroristien vapauttamista, mikä on ollut yksi Abbasin ennakkoehdoista. Näiden myönnytysten tarkoituksena on pelkästään  suostutella  Abbas tapaamaan Netanyahun valokuvatilaisuutta varten, mistään neuvotteluista ei olisi kysymys. Vähän samaan tapaan kuin Bill Clintonin 40 minuutin puhe Shimon Peresin 90-vuotisjuhlilla puolen miljoonan USD palkkiolla.
Abbas haluaisi vapauttaa vangit ennen 07.07 alkavaa islamin paastokuukautta, ramadania.
Ulkoministeri John Kerry saapuu Israeliin torstaina viimeistelläkseen Netanyahun ja Abbasin mahdollista tapaamista, jota vielä pidetään epävarmana. http://www.timesofisrael.com/diplomats-netanyahu-ready-to-release-palestinian-prisoners/, http://www.timesofisrael.com/abbas-may-be-ready-to-restart-talks-report/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4396578,00.html

2. ISRAELIN parlamentissa, Knessetissä, hyväksyttiin ensimmäisessä käsittelyssä lakiesitys, jolla säännöstellään beduiinikansan asuinalueita, ja siirrettäisiin ilman lupaa valtion maalle asettuneet beduiiniheimot suunniteltuihin kyläyhteisöihin, joissa heille on valmistettu vesi- ja viemäriverkostot sekä sähköyhteys, ja kaikki järjestettyyn yhteiskuntaan kuuluvat  opetus- ja terveyspalvelut ja muut installaatiot. Vapaaseen liikkumiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen tottuneet luonnonihmiset, jotka pystyttävät telttansa haluamaansa paikkaan, tämä järjestely kahlitsee heidän tärkeimmän ominaisuutensa - oman elämänsä hallitsemisen.
Toiseksi järjestetty yhteiskunta vaatii maksua palveluksistaan, mihin he eivät ole tottuneet. Perinteisessä arabiyhteisössä sheikki tai vastaavan aseman omaava heimopäällikkö toimii heimonsa pankkina, rahanlainaajana ja –säästökassana. Hän kustansi heimonsa jäsenten yllättävät lääkäri- ym. kulut, mikä erämaaolosuhteissa varmisti sosiaalisen turvallisuuden. PA:n arabiyhteisöissä on vaikeutena saada kansa maksamaan verojaan, mikä tendenssi on havaittavissa myös Israelin arabikaupungeissa.

UUDEN lain, jota kutsutaan nimellä ”Prawer Bill”, äänestystä edelsivät äänekkään tunnepitoiset kärttyisät puheet varsinkin arabikansanedustajien taholta, joille sivistyneen yhteiskunnan käyttäytymisnormit eivät ole vielä sisäistyneet, vaan he huutavat oman elekielensä saattelemana ulos kaiken sellaisena, kuin se heidän aivoissaan velloo. Tämä kuulunee itämaiseen keskusteluperinteeseen, eikä ole suinkaan vieras juutalais-yhteisöissäkään, mikä tasaiseen keskusteluperinteeseen tottunutta suomalaista kauhistuttaa, kunnes oppii ymmärtämään, ettei huonokuuloisuudelle voi mitään.
Arabikansanedustajat repivät  lakiesitysluonnoksensa noustuaan puhujapönttöön, ja Ahmed Tibi, joka valmistui gynegologiksi Kairon yliopistossa, kaatoi lisäksi vettä esityspaperille. Knessetin edellinen  puhemies Reuven Rivlin kehotti Knessetiä osoittamaan johtajuutensa ja
pääministeriä löytämään ratkaisun ongelmaan valtion ja beduiiniväestön välisissä suhteissa erinäisillä tahoilla esitetystä vastustuksesta huolimatta.
Knessetin puhemies Yuli Edelstein joutui poistamaan salista Ahmed Tibin (Raam -Tal) katsoessaan hänen ylittäneen kansanedustajalta vaaditut kohtuullisuusnormit.  Jamal Zahalke kutsui lakia epäoikeudenmukaiseksi, moraalittomaksi, epäinhimilliseksi, kuitenkin välttäen käyttämästä rasistisia syytteitä, mikä useimmiten liittyy kiihotuspuheisiin.

Kiihtyneen keskustelun aikana Knessetissä arabikansanedustaja Afou Agbaria (Hadash) kuulutti julkisesti omassa puheessaan kolmannen intifadan aloittamista Israelia vastaan. Häntä ärsytti muiden arabiedustajien tavoin lakiesityksen kohta, jossa mainitaan, että ne beduiinit, jotka eivät pysty todistamaan omistusoikeuttaan alueille, joille he ovat kylänsä kyhänneet, poistetaan ja siirretään suunnitelluille alueilla. Monet juutalaisedustajat pitävät tätäkin selvänä epäoikeudenmukaisuutena, koska sillä tunnustetaan heidän omistus-oikeutensa maalle, jota he eivät ole omistaneet, ja rajoitetaan Israelin tulevaa suunnittelua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169279#.UclALmJHT-k

3. AVI Issacharoff tarkastelee artikkelissaan viimeistä Gazasta Israeliin ammuttua kuuden raketin iskua, joista vain kaksi Grad-rakettia oli tähdätty osumaan maaleihinsa, mutta jotka Iron Dome tuhosi ennen niiden osumista Ashkelonin rakennuksiin. Artikkelin kirjoittaja lähtee toteamuksesta, että Hamas tekee kaikkensa estääkseen vihollisuuksien puhkeamisen Israelin armeijan kanssa tässä vaiheessa, jossa sen sekä varainhankinta että asetoimitusten vaikeutuminen häiritsevät pahoin sen toimintakykyä. Egypti tehostaa Siinailta Gazaan kaistalle johtajien tunnelien tuhoamista johtamalla niihin vettä, ja Hizbullah antoi Hamasin edustajille uhkavaatimuksen siirtyä pois Libanonista, ainakin sen hallitsemilta alueilta. Tämän sai aikaan Hizbullahin havainto Qusairyn kaupungin valtauksen yhteydessä, että Hamasin miehiä oli liittynyt heitä vastaan taistelevien kapinallisten joukkoihin. Tämä aiheuttaa ongelmia myös Iranin asetoimituksille Hamasin joukoille Gazaan.

Issacharoff ei artikkelissaan löydä kunnon syytä, miksi Islamic Jihad, jonka oletetaan ampuneen raketit, asettui tietoisesti vastustamaan Hamasin antamaa kieltoa hillitä liipaisin-sormeaan. Hän mainitsee, että Hamasin poliisi ampui Jihadin terrorisolun johtajan, mutta oliko tämä todellinen syy, ja tapahtuiko se ennen rakettien ampumista?
Artikkelissa kerrotaan lauantaina tapahtuneesta Hamasin poliisin tekemästä ratsiasta tunnetun huumekauppiaan Shujaiyya-kotiin, mitä Islamic Jihadin aktiivijäsen Raed Jundiya pyrki estämään. Jundiya sai surmansa, mutta on epäselvää, kuka hänet ampui. Jihadin mukaan hänet surmasi Hamasin poliisi. Hänen hautajaisissaan sunnuntaina Hamasin sotilasajoneuvo töytäisi Jihadin sotilassiiven komentajaa Mohammad al-Harazinia, mitä jihad pitää tahallisena syyttäen Hamasin pettureita heidän jäsenensä surmaamisesta. Ehkä Jihad halusi osoittaa rakettien ampumisella tyytymättömyyttään ja  rangaista Hamasia.
Palestiinalaiset eivät usko tämän jatkuvan, eivätkä myöskään usko, että se oli seurauksena palestiinalaislehden tietoihin, että IDF olisi pidättänyt Hamasin aktivistin Mohammad Abu Ridan Siinain niemimaalla, mikä tuntuu uskomattomalta. http://www.timesofisrael.com/in-gaza-its-business-as-usual/

4. UUTISOTSIKOITA
-          MAARIV-lehti raportoi aamun uutisissaan, että pääministeri Netanyahu on myöntymässä ulkoministeri Kerryn pyyntöön vapauttaa ennen 1993 Oslon sopimuksia vankeuteen tuomitut terroristit ennen heinäkuun 7. päivää alkavaa islamin paastokuukautta. Lisäksi raportin mukaan hän julkistaa rakennuskiellon Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosien juutalaisyhteisöihin ”hyvän tahdon eleenä Abbasille”. Vastapainoksi Abbas luopuisi muista ennakkovaatimuksistaan. Nämä ”myönnytykset” eli antautuminen pakon edessä, on nähtävä enemmän ”hyvän tahdon eleinä” ulkoministeri John Kerrylle, joka näyttää toimivan monella rintamalla samaan aikaan saamatta läpimurtoa yhdelläkään, mutta jonka ponnisteluja arvostetaan vilpittöminä ilman taka-ajatuksia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169286#.UclH-GJHT-k
-          Terroristit avasivat tulen kohti bussia, joka anoi Hawaran arabikylän lähellä Sikemin (Nablusin) eteläpuolella. Luodit tunkeutuivat bussin sivulla oleviin laukkutiloihin, mutta onneksi kukaan ei haavoittunut bussissa. Laajat poliisi- ja sotilasosastot  tulivat välittömästi paikalle haravoiden ympäristöä syyllisten löytämiseksi. Hawaran alueella tapahtui samantapainen tulitusisku bussia vastaan Arielista Elon Morehin yhteisöön Biton risteyksissä lähes kolme viikkoa sitten. Bussin kuljettaja piti päänsä kylmänä jatkaen ajoaan IDF:n Samaria prikaatin läheiseen Bahad-tukikohtaan. Tämä viimeinen aseellinen hyökkäys panssaroitua bussia vastaan tapahtui tiistaiaamuna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169284#.UclKSGJHT-k
-          Egyptistä Israeliin ja Jordaniaan johtavaa kaasuputkea vastaan tehdyt terrori-iskut, joiden seurauksena kaasutoimitukset lopetettiin, tuli vuoden 2012 aikana maksamaan Israelille 187 miljoonaa USD. Talousministeriön pääkirjanpitäjä Michal Abadi-Boiangiu totesi raporttia esitellessään, että suhteellisen halvan kaasun asemesta Israel joutui käyttämään raskasta polttoöljyä, mikä tekee prosessista paljon kalliimman. Tämän seurauksena Israelin sähköyhtiön (ILC) velat nousivat 19 miljardiin USD vuoden 2012 lopulla, mikä vaikutti yhtiön investointeihin. PA:n arabien velat Israelin sähköyhtiölle noussevat yli 850 miljoonaan NIS. Egypti itse on kokemassa kaasun puutetta ja hallitus on joutunut vähentämään kaasun vientiä ulkomaille sekä kehottanut teollisuuslaitoksia vähentämään tuotantoaan energian säästämiseksi, kertoo Qatarissa ilmestyvä The Peninsula. Qatar lähettää lahjana Egyptin kansalle viisi rahtilaivallista nesteytettyä kaasua heinäkuun lopusta elokuuhun. Muslimiveljes-kunnan johtama hallitus ei ole pystynyt vakauttamaan Egyptin taloutta, mikä puolestaan aiheuttaa rajuja purkauksia 85 miljoonaisen kansan parissa hintojen noustessa ja työttömyyden pysyessä korkeana. Kesäkuun 30. päivänä presidentti Mursin hallintoa vastustavat uhkaavat järjestää miljoonan ihmisen mielenosoituksen, mihin Mursin kannattajat uhkaavat vastata vasta-mielenosoituksella. Egyptin armeija valmistautuu puuttumaan tarvittaessa tilanteeseen. Israelin kaasulöydöt mahdollistavat myös viennin. Hallitus teki äskettäin päätöksen, että 40 % kaasun-tuotannosta voidaan viedä ulkomaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169285#.UclMxGJHT-k
-          Kaksi arabia hyökkäsi juutalaista miestä vastaan Jerusalemin promenaadilla aikaisin maanantaiaamuna. Hän käveli pitkin rentoutumisaluetta Armon Hanatzim arabilähiön lähellä Jerusalemin eteläosassa. Kaksi nuorta arabia hyökkäsin parikymppisen juutalaismiehen kimppuun varoittamatta, mutta poliisin tulo paikalle säikäytti heidät pakosalle jsäästäen miehen vakavilta vammoilta. Poliisi aloitti tutkimukset. Arabien hyökkäykset juutalaisia vastaan ovat tulleet entistä julkeammiksi ja vaarallisemmiksi. Heidän päämääränään ei näytä olevan vain vahingoittaa, vaan tappaa. Jerusalemin ja sen lähiympäristön palomiehet ovat käyneet toivottamalta näyttävää taistelua toistuvia tuhopolttoja vastaan pääkaupungin alueilla. Alkukuukauden aikana he ovat joutuneet sammuttamaan ainakin viisi tuhopolttoyritystä Jerusalemissa; toukokuussa yrityksiä oli ainakin 13. Arabit ovat useissa tapauksissa kivittäneet palokuntalaisia, jotka tarvitsevat poliisin suojelua voidakseen täyttää velvollisuutensa. Terroristien kohteina ovat olleet erityisesti Armon Hanatziv Jerusalemin eteläosassa sekä IDF:n Ofarit tukikohta Scopus-vuoren alueella lähellä Issawiyan arabilähiötä. Viime aikoina tuhopolttoihin ovat liittyneet autoilijoiden kivitykset, petrolipommit sekä tulitukset Juudean ja Samarian maanteillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169271#.UclRvWJHT-k
-          Knesset hyväksyi ensimmäisessä äänestyksessä kesäajan jatkamisen lokakuun viimeiseen sunnuntaihin saakka, seuraten käytäntöä Euroopassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169278#.UclVcGJHT-k
-          Juudean ja Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika käytti tilaisuutta hyväkseen muistuttaen pääministeri Netanyahua kunnioittamaan isänsä tahtoa ja kieltäytyä julistamasta rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin, vaikka käytännössä se on ollut voimassa vuoden alusta lähtien. Pääministeri Netanyhau osallistui Barkanin juutalaisyhteisössä peruskoulun avajaistilaisuuteen. Koulu nimettiin Netanyahun isän Ben-Zion Netanyahun mukaan. Mesika muistutti pääministeriä isänsä testamentista, jossa hän vaatii rakentamaan, eikä tuhoamaan. Hän muistutti myös pääministerin vaalilupauksista ja siitä, ettei rauha tarkoita lasten karkottamista kodeistaan, eikä heidän kotinsa ja tulevaisuutensa varastamista. - Kun muistutus vain tuottaisi tulosta, eikä kulkisi yhdestä korvasta sisään, toisesta ulos. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169261#.UclWI2JHT-k


Monday, June 24, 2013

MAANANTAI 24.06.13


MAANANTAI 24.06.13 

1. GAZAN terroristit ampuivat sunnuntain vastaisena yönä kuusi, toisen tiedon mukaan seitsemän, rakettia Israelin puolelle. Iron Dome torjuntapatteristo eliminoi ainakin kaksi rakettia, jotka oli ammuttu kohti Ashkelonia, muut putosivat aukeille alueille aiheuttamatta vahinkoa. Neljä raketeista ammuttiin kohti Bnei Shimonia ja Netivotin suuntaan.
Hälytyssireenit soivat yön aikana Rahatissa, Netivotissa, Bnei Shimonissa ja Lahavimissa sekä tietenkin myös Ashkelonissa. Raketit ampui luultavasti Islamic Jihadin pyssymiehet, vaikka mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut ampujaksi. Rakettien ampuminen lopetti nelisenkymmentä päivää kestäneen rauhallisen kauden. Vaikka raketit eivät osuisikaan kohteisiinsa, hälytyssireenin ääni pakottaa asukkaat suojahuoneisiin kesken unien tai päivän rutiinihommien. Etenkin lapsille tämä aiheuttaa pahoja traumoja ja pelkotiloja.

Vuoden alusta lähtien Gazasta on ammuttu parikymmentä rakettia Israelin puolelle.
Puolustusministeri Moshe Yaalon antoi käskyn sekä Kerem Shalomin, että Eretz  rajanylityspaikkojen terminaalit toistaiseksi suljetuiksi tavara- ja henkilöliikenteeltä.
IAF:n koneet iskivät vastauksensa rakettituleen Gazan eteläosaan. Iskujen kohteina oli kaksi asevarikkoa Gazan keskiosassa, sekä rakettien ammunta- että terroritoiminta-alueet. http://www.jpost.com/Defense/IAF-strikes-Gaza-targets-in-response-to-rocket-fire-317519

MAAN-uutistimisto Betlehemissä raportoi, että Islamic Jihad katkaisi suhteensa Hamasin kanssa sen jälkeen, kun Hamasin poliisit ampuivat Jihadin pyssymiehen, joka oli osallistunut rakettien ampumiseen Israelin puolelle, sanoen tämän hyödyttävän Israelia.
MAAN-raportin mukaan Jihadin jäsen Raed Qassim Jundeyeih kuoli sunnuntaina aiemmin päivällä saamiinsa haavoihin Hamasin poliisin ampumista luodeista. Jundeyeih oli raportin mukaan rakettisolun johtaja. Hän sai haavansa syntyneen tulitaistelun aikana. Hamas asetti aiemmin useita satoja aseistettuja miehiään estämään rakettien ampumista. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Islamic-Jihad-severs-ties-with-Hamas-317494

2. ISRAELIN puolustusvoimat, IDF, piti simuloidun yllätysharjoituksen sunnuntaina yhdessä Shin Betin (Israelin turvallisuuspalvelu), Israelin poliisin ja Magen David Adomin kanssa. Harjoitus aloitettiin viideltä sunnuntaiaamuna ja lopetettiin klo 22.00 illalla.
Harjoitukset keskitettiin kolmeen keskukseen, joista kunkin oletettiin joutuneen sarja-hyökkäysten kohteeksi. ”Me harjoittelimme tilanteita, jotka voivat tapahtua, hyvin vaikeissa olosuhteissa”, kerrotaan IDF:n taholta.
IDF:n operatiivisen osaston suunnittelema harjoitus toteutettiin ilman ennakkoilmoitusta, jotta tilanteeseen olisi saatu lisää toden tuntua. Harjoitukset perustettiin kuviteltuun näkymään, jossa kansainväliset terroristit olivat päässeet soluttautumaan maahan naapurimaista pyrkien iskemään kohteisiin, joissa liikkuu paljon ihmisiä, kuten hotelli ja Moshavin ruokala.

TURVALLISUUSLÄHTEEN antaman tiedon mukaan harjoituksessa oletettiin Syyrian sekavan tilanteen, jossa kansainväliset radikaaliainekset ovat aktivoitumassa, sekä Egyptin hallituksen edelleen heikkenevä ote Siinain niemimaasta, jonne terrorijärjestöt ovat pureutunet, voivan aiheuttaa suuren luokan terrori-iskuja israelilaisiin kohteisiin. ”Me ymmärrämme, että Jihad-ainekset järjestäytyvät noilla alueilla potentiaalisia hyökkäyksiä varten”, lähteessä kerrotaan.
”Hyökkäykset kaasulaitoksia vastaan ovat myös yksi potentiaalinen hyökkäyskohde, kuten tapahtui Algerian eteläosassa tammikuussa”. Nimettömänä pysyttelevä tietolähde sanoi, että harjoituksissa pyrittiin asettamaan itselleen vakavia haasteita, mitä lisäsi se, ettei edes IDF:n korkein upseeristo ollut tietoinen harjoituksista etukäteen. 
Harjoituksissa pyrittiin simuloimaan, miten nopeasti IDF:n yleisesikunta, Sayetet Matkalin ja rajapoliisin terrorinvastaiset yksiköt saadaan aktivoitua täyteen toimintaan. Lähtökohtana oli myös, että eri osastot toimivat yhteistoiminnassa pyrkien poistamaan henkilökohtaiset ongelmat komentajilta, jotka ovat tottuneet toimimaan itsenäisesti. Tämä ominaisuus on useimmiten hyödyllinen, mutta voi myös aiheuttaa ongelmia.

Harjoituksella oli tarkoitus osoittaa, ettei päämääränä ole vain panttivankien vapauttaminen, vaan hyökkääjien jahtaaminen ja lopulta eliminoiminen. Tulitaisteluissa syntyi haavoittuneita ja kuolleita, minkä johdosta avustusyksiöitten osallistuminen harjoituksiin oli tärkeää. IDF:n komentaja Benny Gantz apulaiskomentajansa Gadi Eisenkotin kanssa oli mukana. http://www.jpost.com/Defense/IDF-holds-drill-simulating-jihadist-attack-317517
3. HIZBULLAHIN laajamittainen osallistuminen Syyrian taisteluihin Assadin käskystä ja hänen joukkojensa rinnalla monikansallisia ryhmittymiä vastaan, joita kutsutaan harhauttavasti kapinallisiksi eli hallitustaan vastaan taisteleviksi syyrialaisiksi, aiheuttaa Hizbullahin sisällä kahdenlaisia vaikutuksia. Vaikka sen taistelijat saavat tärkeää taistelu- ja kurinalaisen armeijan tapaan toimimisen kokemusta, sen haittapuolena ovat suuret uhriluvut sekä sen ase- ja miehistöreservin rajallisuus, mikä voi hajottaa sen sisäistä yhtenäisyyttä Libanonissa. Lisäksi sen tärkein meriitti Libanonin rajojen suojelijana on kärsinyt pahoin, mitä lisäävät kasvavat uhriluvut Syyriassa. Artikkelissa tähdennetään, että Hizbullahin osallistuminen Qusairyn kapunkin valtaukseen Libanonin  pohjoispuolella oli se elementti, joka heilautti taisteluonnen Assadille myönteiseksi.  Hizbullahin joukkojen menetykset ovat peräisin kapinallisilta, Hizbullah ei itse julkaise niitä. Siksi lukuihin on suhtauduttava varoen.

Hizbullahin menetykset kaatuneina olivat todella merkittävät, mikä osoittaa heidän uskollisuutensa ja kuolemaa halveksivan alttiutensa, mutta sen todellista merkitystä lienee vaikea arvioida, paitsi siinä, että he toivat taisteluihin omat kokemuksensa vastaavista tilanteista. Qusairyn taitelu oli kenraaliharjoitus Aleppon kaupungin valtaamista varten. Aleppossa asuu yli 2 miljoonaa ihmistä, ja Al-Nusra järjestö on ehtinyt kaivautua asemiin.
Hizbullahin taistelijat totesivat Qusairyn taisteluista, että ne muistuttivat suuresti taisteluja, joita he olivat käyneet IDF:n sotilaita vastaan, mutta käänteisessä merkityksessä, miina-ansoineen ja piilotettuine pommeineen kaduilla, kujilla ja sisällä taloissa.
Taistellessaan Syyrian sunni-muslimeja vastaan Hizbullah voi odottaa ongelmia Libanonin sunnien salafi-järjestön kanssa, mitä on helppo kiihottaa Syyriasta käsin, josta on jo ammuttu raketteja Libanonin puolelle Hizbullahin asuttamille alueille.
Jos Assadin armeija saa selkeän läpimurron niitä vastaa taistelevista joukoista, Hizbullahin suosio tulee olemaan korkealla ja kompensoimaan aiemmat  menetykset. http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Syrian-civil-war-eroding-Hezbollahs-forces-317507

4. EGYPTIN armeija on pysytellyt poissa päivän politiikasta, mutta armeijan komentaja Abdel Fatah el-Sissi varoittaa, että ”se on valmis tulemaan väliin estääkseen kansan luisumista pimeään tunneliin”, kuten hän sanoi. Hän esitti teesinsä viikkoa ennen presidentti Mohammad Mursia vastustavien kansalaisten suunnittelemaa massamielenosoitusta. Tilanteen kohtalonomaisuutta lisää Mursin kannattajien uhkaukset, että he tulevat murskaamaan Mursia vastustavat mielenosoittajat; toisten selittäessä, että Mursia vastaan mieltään osoittavat ovat vääräuskoisia ja että heidät voidaan sen perusteella surmata.
EL-SISSI puhui upseereille tarkoitetussa seminaarissa ensimmäistä kertaa ennen kesäkuun 30. päiväksi suunniteltua mielenosoitusta, jolloin tulee täyteen presidentti Mursin hallinnon vuosi. Hänen puheensa julkaistiin armeijan web-sivulla.

PRESIDENTTI Mursin vuosi virassaan ei ole sujunut ollenkaan siten, kuin mitä häneltä odotettiin. Maa elää yhä syvenevissä talousvaikeuksissa, eikä Mursi ole voinut suostua IMF:n tarjoamaan yli 4 miljardin USD lainatarjoukseen liitettyihin reformivaatimuksiin. Maan sisäisen kuohunnan vuoksi työllisyys on korkea, hinnat ovat nousseet suhteettomasti, maassa on pulaa polttoaineista ja sähkövoima katkeilee säännöttömästi.
EL-SISSI kehottaa kansalaisia sopimaan keskinäiset erimielisyytensä ennen 30. päivän mielenosoituksia todeten, ettei mielenosoituksissa saatu kuolema ole kunniakas varsinkaan, jos armeija katselee sitä toimettomana sivusta. Hän varoitti hienovaraisesti Muslimiveljes-kuntaa, ettei ole mitenkään kunniakasta uhkailla toisia kansalaisia. ”On kunniakkaampaa kuolla kuin seurata yhdenkään egyptiläisen vahingoittamista armeijan puuttumatta asiaan”
EL-SISSI varoitti myös, ettei armeija siedä enempää kunniansa tahraamista, mitä on harjoitettu etenkin Muslimiveljeskunnan johtajien taholta.
Armeija hallitsi maat Mubarakin vallasta syöksemisen jälkeen 2011 halliten 17 kuukautta, ennen kuin Mursi erotti kaksi armeijan johtavaa komentajaa kaapaten vallan. Hän nimitti  El-Sissin armeijan komentajaksi ja puolustusministeriksi uskoen hänen toimivan Veljeskunnan ohjeiden mukaan. El-Sissin lausunnot osoittavat hänen kasvavan tyytymättömyytensä Mursin hallituksen toimiin vihjaten, että kansan turvallisuuden ja yhteisön tasapainon säilyttäminen kuuluvat armeijan mandaattiin ulkoa tulevan uhkan torjumisen ohella. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4396054,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin rajapoliisit yhdessä siviilipoliisien kanssa tekivät maanantain vastaisen yön aikana laajan yhteisoperaation Juudean ja Samaria alueilla voidakseen vastata alueilla yhä kasvavaan väkivaltaisuuteen ja terroritekoihin. Paikalliset juutalais-asukkaat Juudeassa ja Samariassa ovat pitkään valittaneet laittomuutta ja turvattomuutta alueen maanteillä, mutta yhä enemmän myös heidän asuinalueillaan. Artikkelissa kuitenkin vihjataan, että ratsian varsinaisena aiheena oli etenkin turvallisuushenkilöitä vastaan tehdyt hyökkäykset. Yön aikana tehtyyn operaatioon osallistui parisataa turvallisuusvirkailijaa. Operaatiota johti prikaatinkenraali Uzi Levy täydellisesti koordinoiden IDF:n joukkojen kanssa. Operaation aikana suoritettiin runsaasti pidätyksiä, useimmat niistä Abu Disin ja El-Azarian alueilla. Kylät sijaitsevat Jerusalemin itäpuolella pääkaupungin ja Maale Adumimin välissä. Poliisin mukaan epäillyt ovat tunnustaneet lukuisia hyökkäyksiä ja nimenneet useita muita väkivaltaan osallistuneita, joten lisäpidätyksiä on odotettavissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169248#.UcgBgmJHT-k
-          Kuusi libanonilaista sotilasta sai surmansa Hizbullahin terrorijärjestöä vastustavien radikaalin sunni-muslimin sheikki Assad al- Assirin pyssymiesten ja armeijan välisissä tulitaisteluissa, kertoo armeijan tiedostus AFP:n mukaan. Tiedotteessa todetaan, että sheikki Assirin johtamat pyssymiehet hyökkäsivät sotilaita vastaan ilman mitään syytä Libanonin armeijan tarkastuspisteessä Abran tiesululla Sidonin kaupungin lähellä. Raportin mukaan sheikin kannattajia kuljettava auto oli pysäytetty tiesululla, ja pian paikalle tulvi uusia sheikin kannattajia ympäröiden tiesulun avaten tulen, johon sotilaat vastasivat. Paikalta kuuliin räjähdyksiä kilometrien päähän, ja ihmisiä nähtiin pakenevan paikalta sekä jalan että autoilla. Sheikki A-Assiri johtaa Abran moskeijaa pitäen siellä perjantaisen kiihotussaarnansa. Hän kehotti pyssymiehiään tulittamaan rakennuksia, joissa Hizbullahin kannattajien oletetaan asuvan. Hän kehottaa nuoria miehiä liittymään Jihadiin taistellakseen Syyriassa Assadin armeijaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169241#.UcgEuGJHT-k
-          Druusijohtajat Israelin pohjoisosassa pyytävät, että Israel sallii heidän Syyriaan menneiden lastensa pääsyn takaisin Israeliin. He pyytävät lisäksi, ettei vain Syyriassa opiskelevien vaan myös heidän sukulaistensa sallitaan palata Israeliin. Heidän lakimiehensä Nabih Hanjar jätti asiaa koskevan anomuksen pääministerin kanslian pääsihteerille Harel Lockerille, kertoo MAARIV-lehti. Israelin lain mukaan heillä ei ole automaattista paluuoikeutta, sillä muutaman vuoden ulkomailla asumisen jälkeen heidät poistetaan maan asukasrekisteristä. Siksi tarvitaan erikoislupa niille noin 20:lle perheelle, jotka haluavat turvaan Syyrian taisteluista. Mielialat Israelin druusien keskuudessa vaihtelevat suuresti. Osa hyväksyi Israelin kansalaisuuden, toisten odottaessa aidalla, palauttaako Israel Golanin kukkulat Syyrialle. Etenkin nuoren parissa esiintyy voimakastakin Israelin vastaisuutta, koska he pitävät itseään syyrialaisina ja vastustavat Golanin kukkuloiden liittämistä Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169208#.UcgIuGJHT-k
-          Moskova tarjoaa Iranille 2007 lupaamansa S-300 IT-patteriston tilalle toista versiota S-300 VM, joka tunnetaan länsimaissa nimellä SA-23 Gladiator. Venäjä ei voinut toimittaa lupaamaansa patteristoa kansainvälisen boikotin vuoksi, minkä johdosta Iran teki sopimuksen rikkomisesta 4 miljardin USD syytteen Geneven oikeudessa. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad vierailee Moskovassa 1. heinäkuuta sopimassa asiasta. S-300 VM pystyy tuhoamaan 24 lentokonetta 200 km:n säteellä, tai eliminoimaan 16 ballistista ohjusta, kertoo FARS-uutistoimisto. Alkuperäinen tilaus oli arvioltaan 800 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169216#.UcgLvGJHT-k

Lämpötilat Jerusalemissa. Maanantai 20-29 C-astetta; Tiistai 21-29; Keskiviikko 21-30; torstaina 21-30 C-astetta, lähes pilvetöntä. 

Sunday, June 23, 2013

SUNNUNTAI 23.06.13


SUNNUNTAI 23.06.13

1. PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin nimittämä pääministeri Rami Hamdallah esitti perjantaina eroanomuksensa runsas pari viikkoa nimityksensä jälkeen todeten, ettei hänelle oltu annettu juuri mitään valtaa pääministerinä. Uutiset kertovat sen jälkeen toistuvasti, että hän olisi perunut eronsa, mutta viimeisten uutisten mukaan hän tapaa Abbasin vielä kolmannen kerran, jotta erimielisyydet voitaisiin tasoittaa. Abbas kuvitteli nimittäessään akateemisen virkailijan saavansa myöntyvän kyllä miehen, mutta Nablusin Al-Najah Yliopiston presidenttinä toiminut Hamdallah oli tottunut itsenäiseen toimintaan eikä voinut hyväksyä, että Abbas oli siirtänyt hänelle kuuluvaa valtaa nimittämälleen kahdelle apulaispääministerille.
Hän esitti eronsa Abbasin kansliapäällikölle al-Rajille.
Kaksi aiempaa yritystä saada pääministeriksi nimitetty perumaan eronsa, osoittautuivat tehottomiksi, mutta ehkä kolmas tapaaminen tuotti myönteisen ratkaisun.

Palestiinalainen analyytikko Hani al-Masri sanoo, että Abbasin ensimmäisenä ehdokkaana virkaan oli talousasiain ministeri Muhammad Mustafa, eikä ole tietoa, miksi häntä ei nimitetty.
”Hamdallah erosi, koska häneltä oli riistetty lähes kaikki valta”, al-Masri sanoo. Hänen mielestään Hamdallahin nopea ero on osoitus syvästä poliittisesta kriisistä PA:n sisällä.
Vaikka uutiset kertovat, että asia on sovittu, virallista tiedotetta ei ole annettu. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-meets-with-new-Palestinian-PM-over-resignation-317333

2. FATAHIN keskuskomitean jäsen Rawfik Tirawi totesi Lontoossa ilmestyvän palestiinalaisen Al-Quds Al.Arabi päivälehden haastattelussa, että Fatahin poliittiseen ohjelmaan kuuluu agenda vapauttaa Palestiina ja muodostaa sinne Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem. ”Me sanomme niille, jotka katsovat, että setlementit kuten Beit El ja Maale Adumim kuuluvat Israeliin, että Haifa, Acre ja Jaffa ovat ja tulevat aina olemaan palestiinalaisia”. Hän totesi edelleen, ettei Fatahin yli neljä vuosikymmentä sitten laadittu poliittinen ohjelma ole muuttunut miksikään.
”FATAH on järjestö, joka perustettiin vapauttamaan Palestiina ja muodostamaan Palestiinan valtio”, Tirawi selitti. ”Mutta palestiinalaisten, arabien ja kansainvälisten objektiivisten olosuhteitten muututtua positiiviset kansalliset saavutukset ovat väistyneet. Huolimatta näistä olosuhteista kaikki ovat hämmästyneitä, että Fatah edelleen pitää kiinni kansallisesta projektista”.
Kysyttäessä hän mielipidettään ponnisteluihin aloittaa uudelleen jumiutuneet rauhan-keskustelut Israelin ja PA:n välillä, hän totesi: ”Palestiinan vapauttamisella ja valtion perustamisella on omat elementtinsä – alkaen Fatahin johtamasta vuosikausia kestäneestä aseellisesta ja kansan vastarinnasta ja päätyen keskusteluihin Israelin kanssa”.
Hän selitti edelleen, että ”kaksi vuosikymmentä kestäneet rauhankeskustelut ovat tuottaneet nollatuloksen”. Hän syytti Yhdysvaltoja, että ”USA suosii Israelia täysin, ja siksi sen toiminta tähtää tilanteen hallitsemiseen eikä ratkaisemiseen”.

TIRAWI toimi aikoinaan PA:n Juudeassa ja Samariassa toimivan yleistiedustelun komentajana. Hän sanoi, että ”Palestiinalaiset ovat taistelleet Balfourin julistuksesta lähtien ja tulevat taistelemaan, kunnes olemme savuttaneet kansallisen päämäärämme – Palestiinan valtion perustaminen pääkaupunkinaan Jerusalem ja palestiinalaispakolaisten paluuoikeus. Tulemme siirtämään tämän taistelun sukupolvelta toiselle”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Fatah-Committee-member-Haifa-Jaffa-and-Acre-are-Palestinian-317373

3. KANSANTALOUDEN ministeri Naftali Bennett sanoo, että vaikka hän kannattaa yhden valtion periaatetta kahden sijasta, hän antaa kaiken tukensa pääministeri Benyamin Netanyahun yrityksille saada PA:n vastahakoinen puheenjohtaja Mahmoud Abbas suostumaan neuvottelupöytään Israelin kanssa.
Bennett kertoili näkemyksistään Washington Postin haastattelussa. Hän toimi menestyvänä ATK-alan liikemiehenä ennen antautumistaan politiikkaan nostaen vähäistä kannatusta nauttivan Bait Hayehudi puolueen vaalimenestykseen saaden 12 kansan-edustajaa ja näkyväksi hallituspuolueeksi.
Vaikka Bennet sanoo tukevansa Netanyhua rauhanprosessissa, hän sanoo suhtautuvansa niiden onnistumiseen hyvin skeptisesti.
”Keskustelut ovat OK, mutta suhtaudun niihin hyvin epäilevästi, että ne johtaisivat minnekään”, hän totesi
Puhuessaan maanantaina Yesha-neuvoston, Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen  kattojärjestön, tilaisuudessa, Bennett hylkäsi idean Palestiinan valtion perustamiseksi.
”Ajatus Palestiinan valtion perustamiseksi Israeliin on saavuttanut umpikujan. Ei koskaan Israelin historiassa ole panostettu niin paljon energiaa mihinkään niin merkityksettömään”, hän selitti todeten: ”Israelin tulee luopua tuosta toivottomasta ideasta”.
”Kansainvälinen yhteisö pakottaa meitä kansalliseen itsemurhaan, koska ruiskuttaen, taas kerran, terrorivaltiota maan sydänalueille on kansallinen itsemurha”., hän sanoi JP:lle.

USA:n ulkoministeri John Kerry on pyrkinyt aidon antautuneesti saamaan lukkiutuneet rauhankeskustelut uudelleen käyntiin. Häntä odotetaan Israeliin lähi päivien aikana viidettä vierailuaan varten, mutta varovaisen positiivisista lausunnoista huolimatta Abbasin ja ilmeisesti koko PA:n johtoportaan kanta on yhtä jäykän torjuva kuin yli neljä vuotta kestäneen hylkimisen aikana. Mitään läpimurtoa lienee turha odottaa, vaikka miljardit kelpaisivat PA:lle.
Netanyahu maalaili näkymiä torstaina todeten, että jos Kerry onnistuu pystyttämään rauhan-telttansa puolitiehen Ramallahin ja Jerusalemin, eli 15 minuutin matkan, välille, hän odottaa siellä PA:n neuvottelijoita keskusteluihin ilman ennakkovaatimuksia.

Bennett ja Netanyahu ovat yhtä mieltä sinä, että todellinen syy Abbasin torjuvalle asenteelle on se, etteivät palestiinalaiset tunnusta Israelia juutalaiseksi valtioksi, joskin käyttäen eri termejä. Bennett sanoo, ettei ongelman ytimenä ole maanomistus, vaan Israelin olemassaolo. Netanyahu sanoo sen tähän tapaan: ”Todellinen syy ongelmaan on palestiinalaisten pysyvä kieltäytyminen tunnustaa Israel juutalaisena valtiona rajoista riippumatta”. Hän on kasvanut tähän näkemykseensä vuosien kuluessa.
Bennett vastasi kysymykseen, miten hän suhtautuu tilanteeseen, jossa hallitus suostuu myönnytyksiin palestiinalaisille, vastaten näin: ”Kun ollaan jo sillalla, minä ylitän sen”.

BENNETT kannattaa ajatusta liittää Juudean ja Samarian C-alueet, joilla Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, Israeliin. Hän selittää, että palestiinalaiset tulisivat mielihyvin hyväksymään tämän saadakseen Israelin sosiaaliset turvallisuus- ja työllisyysedut.
”Ymmärtääkseni on aika alkaa ajatella uudelta pohjalta, koska nykyinen johtaa epäonnistumiseen ja kuolemaan. Aletaan harjoittaa liiketoimia yhdessä, elää yhdessä, alentaa vihaamisen tasoa”. http://www.timesofisrael.com/bennett-im-not-going-to-stop-negotiations-with-the-palestinians/

4. SYYRIAN ystävien nimellä kulkevan 11 maan kokouksessa Qatarissa ”päätettiin lähettää Assadin armeijaa vastaan taisteleville joukoille uusia länsimaisia aseita, IT- ja PT.-aseita, voidakseen saavuttaa tasapainon aseistuksen suhteen armeijan kanssa”. Kaksi maata, luultavasti Saksa ja Italia, vastustivat päätöstä. Ulkoministeri John Kerry sanoi lauantaina, että ellei taisteluja saada loppumaan, tilanne Syyriassa voi laajeta eri kansanryhmien väliseksi ja levitä rajojen yli lähimaihin. Hän vaati pikaista poliittista ratkaisua ongelmaan. Kerry ei halunnut kertoa, millaisia aseita USA toimittaa FSA:n (Free Syrian Army) joukkojen kautta.
Huolena on, että aseet joutuvat Al-Qidan joukkojen käsiin, mikä korostuisi siinä tapauksessa, että Assadin hallitus kaatuu ja maa joutuu kaaokseen. Kerry ei maininnut Venäjän osuutta tilanteeseen, vain viitaten tilanteen vaarallisuuteen. Iranin johto kritisoi ankarasti Qatarissa tehtyä päätöstä ”aseitten toimittamisesta kannibaaleille puhuen samalla ihmisoikeuksien toteuttamisesta Syyriassa”. Tehokkaampien aseitten myötä verenvuodatus lisääntyy.  http://www.timesofisrael.com/kerry-russia-must-back-transition-in-syria/
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi torstaina, että venäjä kunnioittaa Syyrian hallituksen kanssa solmimaansa sopimusta ja toimittaa sille S-300 IT-patteristoja ja muita aseita. Venäjä sanoo kaikin tavoin suojelevansa Syyriassa asuvaa 20 000 venäläistä. http://www.debka.com/article/23058/Lavrov-Russia-will-honor-its-S-300-missile-contract-with-Damascus-Two-Russian-warships-head-for-Syria
USA:n hallitus on salaa aseistanut ja kouluttanut Syyrian kapinallisia it- ja pst-aseiden käyttöön viime vuodesta lähtien. Turkin yllättäen sulkiessa asevirran maansa kautta aseita kuljetetaan nyt Jordanian kautta, jossa on tuhansia USA:n sotilaita harjoitellen jordanialaisten joukkojen kanssa, sekä 12-24 F-16 konetta ja Patriot it-patteristoja. USA valmistautuu sota-retkeen Syyrian alueelle vain odottaen sopivaa tilaisuutta.
Syyrialaisen DAM-press ja Dyar uutislehden mukaan Venäjä uhkaa kaksinkertaistaa ase-apunsa Assadin joukoille vastapainoksi Qatarin päätökselle. Artikkelin mukaan Patriot patterit Jordaniassa voidaan tuhota S-300 tai S-400 it-ohjuksilla, joita on jo Syyriassa tai joita  pian toimitetaan. Venäjä vie Assadin joukoille 24-putkisia ohjusheittimiä. Niiden kantomatka on 60 km. Niitä pidetään maailman edistyneimpinä alallaan. Putin lupaa Assadin joukoille muita vielä salaisia aseita, joita Venäjän ilmoituksen mukaan ei ole ennen nähty Lähi Idässä, mukaan lukien ATK-ohjattuja Smart-ohjuksia, jotka aina osuvat maalinsa, sekä Skean 5 maalta merelle ammuttavia ohjuksia, jotka pystyvät tuhoamaan merialuksia 250 km:n etäisyydellä Syyrian rannikosta.
Artikkelissa todetaan, että USA ja Venäjä etenevät sokeasti kohti tilannetta, jossa ne voivat joutua joko vahingossa tai tarkoituksella keskinäiseen ydinasein käytävään mittelyyn, mikä voi laajeta kolmanneksi maailmansodaksi. http://www.shtfplan.com/headline-news/russiasyria-will-be-armed-with-weapons-that-have-never-been-seen-before-in-the-middle-east_06212013

5. UUTISOTSIKOITA
-          Land of Israel painostusryhmä, joka aloitti uudelleen toimintansa Knessetissä, vaatii kansanedustajia kiireesti laatimaan ja hyväksymään lain, joka estäisi myönnytysten antamisen palestiinalaisille. Laki estäisi presidenttiä armahtamasta terrorista tuomittuja turvallisuusvankeja ”hyvä tahdon eleinä” PA:lle. Presidentti voisi käyttää armahtamisoikeuttaan vai humanitäärisistä syistä, mutta ei esim. panttivankien vapauttamiseksi. Pääministerit ovat Israelissa toistuvasti käyttäneet terrorivankien vapauttamista eri verukkeista johtuen. Ehud Olmert vapautti satoja vankeja ”hyvä tahdon eleenä” saamatta mitään vastapainoksi. Netanyahu vapautti 1027 vankia Gilad Shalitin vapauttamista vastaan Hamasin luolasta, jossa häntä pidettiin yli 5 vuotta. Uuden lakiesityksen laati Orit Struck (Bait Hayehudi) ja sen ovat lukuisat kansanedustajat jo allekirjoittaneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169195#.Uca0gWJHT-k
-          Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoi puhuessaan E-1 alueella järjestetyssä sapattitilaisuudessa tuhannen ihmisen todistaessa, että on aika unohtaa keskustelu ajoittamisesta, sillä aina on sopiva aika rakentaa. Hänen puheensa lienee vastauksena Obaman painostukselle keskeyttää rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa, mitä käytännössä jo salaisesti toteutetaan. Hän totesi asunto- ja rakennusministeri Uri Arielin ilmoituksiin rakennuskiellosta, ettei hän tiedä, mikä Arielin kanta on, mutta olettaa voivansa työskennellä hänen kanssaan rakennuskieltoa vastaan. Danon lisäsi, että rakentamisen volyymi Israelissa on ilman epäilyksiä lian alhainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169190#.Uca3TmJHT-k
-          IDF:n kapteeni Barak Raz sanoo olevansa kurkkua myöten NGO-järjestöä ”Breaking the Silence” (Rikkoen Äänettömyyden), joka vakoilee IDF:n toimia voidakseen syyttää sitä ja mahdollisesti toimittaakseen tietojaan kansainvälisille Israelin vastaisille järjestöille, kuten monet muutkin NGO-järjestöt tekevät ulkomailta, jopa ulkomaisilta hallituksilta,  saamiensa avustusten turvin. Kapteeni Raz sanoo pitkään sietäneensä Breaking the Silence järjestön toimia, mutta sanoo mittansa täyttyneen. Hän sanoo, että tuon järjestön ainoa tarkoitus on IDF:n mustamaalaaminen, ei minkäänlaisia positiivisia aloitteita tai esityksiä. Hän sanoo keskustelevansa kaikenlaisten järjestöjen edustajien kanssa, mutta tämä järjestö on osa ongelmaa, ei ratkaisua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169193#.Uca4_WJHT-k
-          Canterburyn arkkipiispa Justin Welby, joka edustaa Anglikaanikirkon 80 miljoonan jäsenistöä, vierailee Israelissa viiden päivän myös Egyptiin ja Jordaniaan tekemänsä vierailun aikana. Israelissa hän vierailee Länsimuurilla ja Temppelivuorella, Pyhän Haudan kirkolla ja Jad Vashem museossa. Hän kävi alkukuusta Roomassa tervehtimässä paavi Francis ykköstä selvitellen kirkkonsa ja Rooman kirkon välejä. Welbyn kanslian tiedotteessa korostetaan vierailun merkitystä suhteille Israelin kanssa sekä alueella riehuvien väkivaltaisuuksien ja levottomuuksien vuoksi varsinkin Syyriassa, jotka usein kohdistuvat kristittyjä vastaan, minkä luulisi koskettavan hänen sympatioitaan heitä kohtaan Egyptissä, Syyriassa, Turkissa ja yleensä muslimi-maissa. Welby on juutalaista sukua, hänen isoisänsä muutti Saksasta Englantiin ilmeisesti vainojen pakottamana. Hän tapaa Jerusalemissa päärabbinaatin edustajia, patriarkkoja ja paikallisia kirkkojen johtajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169197#.Uca7vmJHT-k