Friday, June 07, 2013

PERJANTAI 07.06.13


PERJANTAI 07.06.13

1. PA:N puheenjohtajalla Mahmoud Abbasilla näyttää heittävän pahasti, tai sitten hän on pahan riivaama, täytyy todeta hänen saudilehdelle Al-Watan torstaina antamansa haastattelun lausuntojen perusteella, niin perusteettomia ja jokaisen helposti todettavia hän Israelin vastaiset syytöksensä ovat. Hän toisti kiihottavien muslimisaarnaajien tarkoituksella  käyttämää iskulausetta: ”Al.Aksa moskeija on vaarassa”, saadakseen helposti kiihottuvat nuoret hyökkäämään Jerusalemin Temppelivuorella sekä poliisia että israelilaisia ja turisteja vastaan. Hän väitti poliisin estävän PA:n arabeja rukoilemasta vuorella sallien samaan aikaan ääri-suuntaa edustavien juutalaisten nousta sinne. Tämä hänen mukaansa todistaa Israelin ilkeämielisestä ja vaarallisesta suunnitelmasta tuhota moskeija ja rakentaa sen tilalle ”väärä pyhä temppeli”, kuten hän sanoi.

ARABIMUSLIMIT ovat toistuvasti hyökänneet Israelin suorittamia arkeologisia ns. pelastus-kaivauksia vastaan Temppelivuoren muurin ulkopuolella ennen vuorelle johtavan uuden rampin perustusten laskemista väittäen niiden tarkoituksena olevan vahingoittaa Al-Aksa moskeijan perustuksia, vaikka kaivauksia tehdään kymmenien metrien päässä niistä. He jopa väittivät Israelin käyttävän kemikaaleja samassa tarkoituksessa.
PA:n oikeusministeri esitti väitteen, ettei juutalaista Temppeliä ole koskaan ollut Temppeli-vuorella, vaan sellainen oli Gerishimin vuorella lähellä Sikemiä, ja että Israelin tarkoituksena on hävittää islamin perinne vuorelta ja sen lähialueelta juutalaistaakseen ne. Väitteen mukaan päämääränä on rakentaa vuorelle uusi juutalaisten Temppeli. He ovat oikeassa siinä, että Sakarian mukaan Messias tulee rakentamaan Jumalan Temppelin vuorelle tultuaan Jerusalemiin, mutta väärässä siinä, että juutalaiset suunnittelisivat sen pystyttämistä.

ARABIEN päämääränä on poistaa kaikki mahdolliset arkeologiset ja muut todisteet, että juutalaisten ensimmäinen ja toinen Temppeli sijaitsivat vuorella. Jerusalemin poliisi asettaa varsin usein kiellon juutalaisille ja turisteille nousta vuorella, jos on pienintäkään pelkoa, että he voisivat joutua kivitysten ja fyysisten hyökkäysten kohteiksi.
Estääkseen etukäteen mahdolliset yhteenotot poliisi rajoittaa juutalaisten suurina juhlapyhinä vuorelle päästettävien muslimien pääsyä iän perusteella siten, että vain yli 40-vuotiaat miehet päästetään vuorelle, mutta naiset ilman ikärajoitusta.

ABBAS teki selväksi haastattelussa, ettei PA suostu neuvotteluihin Israelin kanssa ilman, että Israel suostuu sen asettamiin ennakkoehtoihin: Lopettaa kaiken setlementtitoiminnan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä; hyväksyy  kahden valtion periaatteen ja rajoiksi 1949 aselepolinjat, joita Israelissa kutsutaan Auschwitzin itsemurharajoiksi; sekä hyväksyy, että Jerusalem tulee olemaan tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki. Abbasin listalla on lisäksi vankien vapauttaminen ja muita vaateita. Abbas selitti haastattelussa, ettei Palestiinan valtiota voi olla ilman Jerusalemia, eikä yksikään arabimaa suostuisi siihen.
Hän sanoi voivansa suostua vähäisiin aluevaihdoksiin, mutta että Palestiinan valtion tulee käsittää Juudea, Samaria sekä Gazan kaista kokonaisuudessaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168691#.UbFpRWJHT-k

PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat aloitti kokonaan uudenlaisen kampanjan nimellä: ”Latrunin laakso – erottamaton osa Palestiinan valtiota”.  Esitystä ajaa virallisesti Erekatin johtama ”PLO:n neuvottelukysymysten osasto”. Osasto on esitellyt esitystään n. 50 nelikilometrin suuruisesta ns. vihreän linjan lähellä sijaitsevasta alueesta, jonka  kautta Jerusalemin ja Tel Avivin välinen valtatie kulkee. Dokumentissa esitetään mm:
”1948 ”nagban” seurauksena kaksi kolmasosaa Palestiinan kansasta pakotettiin pakenemaan kodeistaan sionistisen armeijan toimesta ennen Israelin valtion perustamista, lähes puolet laaksosta on nyt ei kenenkään maata (NML), erottamaton osa Palestiinan valtiota”. Dokumentissa väitetään edelleen, että laakso tunnetaan hedelmällisestä maaperästään ja runsaista vesivaroistaan. Siinä väitetään edelleen, että Israel miehitti alueen 1967 sodan aikana ja etnisesti puhdisti kolme kylää, jotka olivat jääneet tyhjiksi 1948 sodan jälkeen, myöhemmin poistaakseen ne myös kartoilta.
Dokumentissa väitetään edelleen, että Israelin pakotettua arabiasukkaat pois alueelta, Juutalainen Kansallisrahasto (JNF) rakensi kylien raunioille Kanadan avustuksella ns. Kanadapuiston. ”Latrunin laakso on potentiaalisesti erittäin merkittävä palestiinalaisille, mukaan lukien hedelmällinen maaperä, vesivarastot, arkeologiset kohteet ja uskonnolliset
pyhätöt. Se on tärkeä ja erottamaton osa Palestiinan valtiota, kuten 1967 rajalinja määrittelee”, todetaan dokumentin loppulauseessa.

ISRAELIN viranomainen oli hämmästyksestä sanaton todeten, että PA näyttää siirtyvän taaksepäin. ”Joka kerran, kun projekti on siirtymässä eteenpäin, PA tuo esiin uuden kysymyksen, jonka he tietävät rikkovan koko pelin”. Hän epäili tämän perusteella arvioiden heidän vakavuuttaan suhtautumisessaan rauhanprojektiin.
Israel liitti Latrunin alueen maahansa 1967 puolustussodan jälkeen, jossa PA:n joukot taistelivat sodan hävinneiden arabiarmeijoiden mukana Israelia vastaan. Latrunin alue on kaikissa edellisissä rauhansuunnitelmissa ollut erottamaton osa Israelia.
”Ei yksikään Israelin hallitus tai pääministeri voisi edes kuvitella voivansa luopua Latrunista.
Sen sijaan, että PA keskittyisi Kerryn esittämiin kysymyksiin, se pelaa peliä tuoden esille kovan linjan kysymyksiä, jotka olisi pitänyt jättää sivuun jo vuosia sitten”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-launch-campaign-to-regain-occupied-Latrun-315782

2. PA:n uusi 24-ministerin hallitus, jota johtaa Nablusin yliopiston presidentti Rami Hamdallah, vannoi torstaina 06.06. virkavalansa Abbbasin edessä Ramallahissa. Hallitus on järjestyksessä PA:n viidestoista sen perustamisesta lähtien lähes 20 vuotta sitten.
Pääministeri Hamdallahilla on kaksi apulaispääministeriä: riippumaton poliitikko Ziad Abu Amr Gazasta ja PLO:n Palestiinan investointirahaston johtaja Muhammad Mustafa.
Mustafan informaation mukaan kuusi ministeriä on ensikertalaisia, loput  ministerit olivat mukana Salaam Fayadin hallituksessa.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi vannomistilaisuudessa, että hallitus on hänen hallituksensa, ja että hän täysin tukee sen toimia pyrkimyksissään itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi pääkaupunkinaan Jerusalem.
Hän tunnusti hallituksen työskentelyn vaikeaksi, mutta ”vaikeudet voitetaan päättäväisyydellä ja yhtenäisyydellä”.
Abbas sanoi, että ”tämän hallituksen oli tarkoitus olla yhtenäishallitus Hamasin kanssa, mutta emme ole pystyneet sopimaan uusista vaaleista sen kanssa”. Hän lupasi, että niin pian kuin sovinto on saavutettu Hamasin kanssa, muodostetaan teknokraattien ja sitoutumattomien muodostama ylimenokauden hallitus vaalien valmistelemiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/New-PA-govt-sworn-in-amid-failure-to-form-govt-with-Hamas-315744

3. ”TOTUUDEN hetki Kotellilla, nuorisoa pyydetään pysymään poissa”, otsikoi INN artikkelinsa, jossa käsitellään haredi-juutalaisten suunnitelmaa pitää haredi-kansan suuri mielenosoitus vastapainoksi ”Women in the Wall ” (Naiset muurilla) harjoittamalle provokaatiolle Länsimuurin edustalla, kuten artikkelissa todetaan.
Suunnitelman mukaan tuhannet haredi-kansan edustajat kokoontuvat useitten rabbiensa johdolla muurille sunnuntaina suuren luokan rukouskokoukseen.
Rukousten johtajina toimivat useat johtavat Tora-saget, kunnioitetut Tora-oppineet.

JÄRJESTÄJÄT selittävät, että päättäväisestä protestoinnista huolimatta, joka liittyy rukoustapahtumaan, vain aikuisia on kutsuttu tilaisuuteen. He sanovat nuorten toiminta- liikkeen vahingoittaneen viimeistä kamppailua Naiset Muurilla järjestön kanssa sopimattomalla käytöksellään, mikä herätti median huomiota ja antoi medialle verukkeen entistä kiivaammalle kiihotukselle haredi-kansaa vastaan.
”Rukoustilaisuus on tarkoitettu vain kollel-opiskelijoille ja aikuisille, jotka pyhittävät taivaan käyttäytymisellään ja rukouksillaan”, järjestäjät selittävät. ”Nuoria ihmisiä kielettään osallistumasta massarukouksiin, jotka on järjestetty opettajiemme ja shlita rabbiemme pyynnöstä, ja samaan aikaan pyrimme kaikin tavoin estämään ääriainesten suorittamasta sopimattomia toimia”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168698#.UbGEz2JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Kymmeniä syyrialaisia pyrki pakoon Syyrian puoleisella Golanin kukkuloilla käytäviä taisteluja haluten päästä turvaan Israelin puolelle. Kuneitran kaupungista taistelivat Assadin joukot ja kapinalliset, jotka olivat miehittäneet osan kaupungista. Assadin joukot ajoivat heidät kuitenkin pois kaupungista eilen, minkä jälkeen Israelin viranomaiset katsoivat tilanteen rauhoittuneen siinä määrin, että pakolaiset voivat turvallisesti palata kaupunkiin. Syyrian alueella käydyt taistelut sytyttivät kuitenkin useita pensaspaloja, joista muutamat levisivät Israelin puolelle miinakenttien yli. Satoja dunameita maata paloi, osa paloista aivan IDF:n aseman lähellä. Israel toi alueelle palokuntia sammuttamaan paloja ja estämään niiden leviämistä, sekä kehotti paikallisia maanviljelijöitä pysyttelemään toistaiseksi poissa rajan läheisyydessä sijaitsevilta pelloiltaan. Päivän aikana Syyrian puolella ammuttiin useita kranaatteja, joista kaksi eksyi Israelin puolelle vahinkoa aiheuttamatta. Artikkelissa arvioidaan myös, että Assadin joukkojen äskettäisten voittojen katsotaan osoittavan, ettei Assadilla ole aikomustakaan luovuttaa asemaansa lähitulevaisuudessa. Syyrian vaalit pitäisi pitää ensi vuonna, jossa valitaan uusi parlamentti ja presidentti.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389373,00.html
-          Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan palasi torstai-iltana Pohjois-Afrikkaan tekemältään matkalta antaen lausunnon lentokentällä vihjaten, että terrori-järjestöt olivat sekaantuneet mielenosoituksiin maassa, jotka perjantaista lähtien sotkivat normaalielämää monissa suurissa kaupungeissa. Hallituksen varapääministeri AKP oikeus- ja kehityspuolueen jäsen Huseyin Celik kehotti puolueen jäseniä pysyttelemään poissa lentokentältä Erdoganin palatessa matkaltaan todeten, että hän tarvitse näyttöjä kansansuosiostaan ja voimastaan. Eräs mielenosoittaja Taksim- aukiolla Istanbulissa, jossa protesti alkoi, vertasi AKP:n jäseniä lampaisiin, jotka menevät käskettäessä ja tulevat, kun kutsutaan. Erdogan totesi Tunisiassa, että suunnitelman Taksim-puiston kehittämiseksi liike- ja asuntokeskukseksi tulee etenemään suunnitellulla tavalla protesteista välittämättä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389284,00.html
-          Israelissa nousseen suuren kohun ja hämmästelyn vuoksi Juutalaisten Kansallisrahasto (JNF) vetää pois tarjouksensa maksaa USA:n entisen presidentti Bill Clintonin 45 minuutin puheesta 500 000 USD presidentti Shimon Peresin 90-vuotis juhlien aikana. Aluksi JNF:n 300 johtajaa 40:stä maasta olivat innostuneita rahoittamaan Clintonin puheen Israelissa, mutta skandaaliksi kehittyneen vastalauseiden myrskyn vuoksi päätös mitätöitiin. Ei ole tiedossa, miten Clinton reagoi asian saamaan käännökseen, mutta JNF:n tehtäviin ei todellakaan kuulu yksityishenkilöitten matkojen rahoittaminen, oli kuinka tunnettu henkilö tahansa. Kysymys on varmaan varsin kiusallinen Shimon Peresillekin, jolle tämä toi runsaasti kielteistä julkisuutta. Häntä on arvosteltu presidentin oikeuksien venyttämisestä puuttumalla arkoihin poliittisiin kysymyksiin, jotka kuuluvat vain hallitukselle.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389401,00.html
-          Syyrian puoleisella Golanin alueella käytävien taistelujen vuoksi, jotka levisivät myös YK:n rauhanturvaajien tukikohdan lähelle, Itävalta päätti vetää  380 rauhan- turvaajaansa pois Syyriasta. YK:n UNDOF-joukkoja oli enää n. 1000 miestä ennen Itävallan päätöstä. UNDOF-joukot liikkuivat Israelin ja Syyrian välisellä aseettomalla vyöhykkeellä ilman aseita, vain tarkkaillen tilannetta ja tiedottaen siitä päämajaansa. Israel on huolissaan rajasopimuksen jatkumisesta. Taistelujen aikana Assadin ja kapinallisten joukkojen välillä filippiiniläinen sotilas sai luodinhaavan jalkaansa, minkä johdosta Itävalta päätti kutsua joukkonsa kotiin. Filippiinillä on 300 sotilasta Syyrian UNDOF-joukoissa. Taisteluja käytiin 70 metrin päässä Israelin rajasta sijaitsevasta rajan ylityspaikasta, jonka kapinalliset miehittivät, mutta joutuivat eilen vetäytymään. IDF on tuonut vahvistuksia omalle puolelleen rajaa kaiken varalta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389260,00.html
-          Ryhmä skinhead-järjestön jäseniä hyökkäsi äärivasemmistoa edustavan ranskalaismiehen kimppuun kauppakeskuksessa Pariisissa hakaten hänet puolikuoliaaksi. Mies vietiin sairaalaan, jossa hänet todettiin aivokuolleeksi. Ranskassa on  protestoitu viikkojen ajan hallituksen suunnitelmia vastaan laillistaa maassa homoavioliitot. Uhri oli 19-vuotias aktivisti ja arvostetun Sciences Po yliopiston opiskelija Clement Meric. Poliisi ei ole vielä pidättänyt syyllisiä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4389263,00.html


Thursday, June 06, 2013

TORSTAI 06.06.13


TORSTAI 06.06.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu esitti taas kerran suoran vetoomuksen PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille jättää sivuun kaikki verukkeet ja järjettömät vaatimukset ja tulla neuvottelemaan, jotta asioista voidaan keskustella ja sopia. Hän puhui Knessetin järjestämässä hallituksen politiikkaa tutkivassa erityistilaisuudessa muuttaen puheensa vetoomusosan englanniksi, koska hänen arabiansa on olematon ja Abbas ei suostu ymmärtämään hepreaa. Käsitellessään laittomasti maahan tunkeutuneitten pääasiassa afrikkalaisten pakolaisten asiaa hän totesi hallituksen pyrkivän kohtelemaan heitä humaanisti kansainvälisten sääntöjen puitteissa, mutta ettei Israelilla ole mahdollisuuksia suostua asuttamaan heitä pysyvästi Israelissa. Hän totesi ulkoministerin ominaisuudessa tavanneensa useita eurooppalaisia ulkoministereitä, jotka valittivat sitä, etteivät he olleet osanneet seurata Israelin esimerkkiä avattuaan rajansa sadoille tuhansille ulkomaalaisille.

Pääministeri sanoi, että yleinen asevelvollisuus on aihe, josta on keskusteltu neljän viimeisen vuoden aikana, ja sanoi olevansa tyytyväinen, että asia saadaan nyt järjestettyä. ”Olemme odottaneet tätä 65 vuoden ajan, ja me tulemme suorittamaan sen - kuitenkin osoittaen kunnioitusta haredi-kansalle, ja olemme valmiit keskusteluun asiasta, kuten on tapahtunut viimeisen neljän vuoden aikana. Tulemme etenemään asiassa keskinäisellä kunnioituksella. Kaikkein viimeiseksi haluamme repiä itsemme kappaleiksi”.
Iranin tilanteesta Netanyahu totesi, että Iran on rikastanut 180 kg uraania 20 %:n tasoon, vähän yli vuosi sitten sitä oli 110 kg. Hän totesi Iranin liikkuvan tasaisesti hänen asettamaansa punaista varoituslinjaa kohti, mutta ei ole siellä vielä. Hän arvioi, ettei uuden presidentin valinta muuta mitään Iranin ulkopolitiikassa, vaan se ponnistelee rakentaakseen ydinpommin,  aseistaen samalla Syyriaa, Hizbullahia, Hamasia ja Islamic Jihadia.

OPPOSITION  edustajat, jotka olivat vaatineet keskustelutilaisuutta kerättyään yli 40 tukijaa, kritisoivat Netanyahun hallituksen rauhanpolitiikkaa. Labour-puolueen puheenjohtaja Shelly Yachimovich syytti pääministeriä, ettei hän ole ottanut tarvittavia askeleita antaakseen tukensa kahden valtion periaatteelle, minkä vuoksi Israel on menossa yhden valtion ratkaisuun. ”Siksi hänen hallitustaan ei voida kutsua kansalliseksi vaan yksi-kansalliseksi”.
Meretzin puheenjohtaja Gal On vaati pääministeriä selittämään, miksi hän ei ole käyttänyt tilaisuutta hyväkseen, kun tilaisuuden ikkuna on vielä auki. Hän vaati hallitusta hyväksymään arabialoitteen, joka pakottaisi Israelin Auschwitzin rajoille, joita on mahdoton puolustaa. Gal On sanoi, että ne, jotka kuvittelevat konfliktin menevän ohi itsestään, elävät illuusiossa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4388767,00.html

2. KHALED TITI käsittelee ynetnews.com artikkelissaan rasismia Israelissa. Koska hän on arabi, hän tarkastelee kysymystä lähtien oman kansansa kokemuksista. Titi in juristi, hän on poliittinen aktivisti ja hänellä on arvosana poliittisten konfliktien ratkaisemisessa. Hänen artikkelinsa lähtökohtana on Israelissa sijaitsevan huvittelupuiston Superland ratkaisu erottaa määrätyt viikonpäivät juutalaisille, toiset haredi-kansalle ja omat päivänsä arabeille.
Puiston omistajia ja pyörittäjiä syytetään rasismista käytännöstä, jota on jatkunut kahden vuoden ajan. Puistosta vastaavat selittävät, että käytännön omaksuminen johtuu pelkästään halusta välttää kahnauksia eri kansanosien välillä. Se sanovat, että asiasta keskusteltiin Knessetin opetus-, kulttuuri- ja urheiluvaliokunnassa yhdessä diskriminoiduksi tunteneen koulun johtajan, Superlandin omistajien ja oikeusministeriön edustajien läsnä ollessa. ”Joinakin päivinä haderi-kansa haluaa tulla yksin, joten laitos on silloin suljettu muilta”.

Khaled Titi toteaa artikkelissaan, ettei Suprelandin tapaus ole merkittävä, eikä hän halua keskustella siitä, vaan sitä, että ”jopa ilma, jota hengitämme, on rasistinen”.
Titi väittää, että rasismin ja vihan ilmaukset ovat tulleet osaksi näkymää kauan sitten., eikä se ole klisee. ”Joku haluaa virallistaa rasismin ja suunnitella sen osaksi näkymää. Se joku on Israelin hallitus. Hallituksella on peruslaki jokaista ongelmaa varten. Tämä laki seuraa kansalaisia kaikkialle, jokaisen kolkkaan elämäämme”.
Hän sanoo hallituksen keskittyvän hallitsemisen asemesta lainsäädäntöön, useimmiten selittäviin, jonka tarkoituksena on juutalaisuuden vahvistaminen, mikä joittenkin mukaan on heidän olemassaolonsa peruskivi.
”Mutta entäs me arabit, tiesittekö, että mekin olemme täällä?” Titi kyselee.
Titi tulee johtopäätökseen, että juuri tuo juutalaisuuden korostaminen johtaa rasismiin, joka kääntyy arabia ja jokaista vastaan, joka on erilainen. ”Juutalaisen tulee voida valvoa kaikkea juutalaisessa valtiossa, mutta maassa asuu myös muita kansallisuuksia, jotka haluavat valvoa omia intressejään, eikä maata voida pirstoa osiin”. Hän katsoo, että vaatimus Israelista juutalaisena valtiona tulee aina olemaan rasistinen. Hän pitää lapsellisina joittenkin huomautuksia: ”Jos ette pidä olosta täällä, muuttakaa Gazaan tai Syyriaan”, sillä he asuvat täällä eikä heillä ole mitään aikomusta muuttaa minnekään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4388576,00.html. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4387689,00.html

3. USA:n Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney, jota kutsutaan Obaman hallituksen palkkaamaksi julkiseksi valehtelijaksi, sanoi eilisessä lehdistötilaisuudessa, että USA:n hallitus tuomitsee mitä jyrkimmin sanoin Syyrian joukkojen hyökkäyksen Libanonin pohjoisrajan tuntumassa olevaa Qusairin kaupunkia vastaan todeten, että ”on päivänselvää, etteivät Assadin joukot olisi yksin pystyneet saamaan kaupungin valvontaa ilman Hizbullahin joukkojen avustusta”.

”USA tuomitsee mitä jyrkimmin sanoin  Assadin hallituksen hyökkäyksen Qusairin kaupunkia vastaan, joka on vaatinut tuntemattoman määrän siviiliuhreja ja aiheuttanut suunnatonta inhimillistä kärsimystä”, sanotaan Valkoisen Talon lausunnossa.
”On selvää, ettei Assadin hallitus olisi yksin pystynyt haastamaan opposition valvontaa kaupungissa, ja on riippuvainen  Hizbullahin ja Iranin tuesta toimilleen Qusairissa”.
USA:n hallitusta on syytetty Syyrian tilannetta käsittelevistä lausunnoistaan siksi, että ne ovat hyvin yksipuolisia, sillä se ei mitenkään reagoinut ääri-islamilaisten ainesten tunkeutuessa kaupunkiin ja asettaessa sinne oman sharialakia jäljittelevän hallintonsa, joka suhtautuu vihamielisesti toisia uskontoryhmiä kohtaan, kuten shiat, alaviitit ja kristityt.
USA:n kärjistetty reaktio Assadin joukkojen viimeaikaisia voittoja kohtaan johtunee siitä, että ne kohdistuvat Obaman hallituksen suunnitelmia vastaan muodostaa Syyriasta Libyan ja Egyptin tapaan Muslimiveljeskunnan ja Islamic Jihadin valvoma islamilainen valtio. http://www.jpost.com/Middle-East/White-House-condemns-Syrian-govt-assault-on-Qusair-315605
Syyrian armeijan  tiedotteessa keskiviikkona todetaan, että voitto Qusairin kaupungista on selkeä viesti Israelilla, mutta myös Yhdysvalloille. ”Rohkeitten sotilaittemme käsien kautta saavutettu lähettää selkeän viestin kaikille, jotka ovat liittyneet Syyrian vastaiseen hyökkäykseen, ja jonka kärjessä on sionistinen vihollisemme ja sen agentit alueella ja työvälineet  maassa”, sanotaan Syyrian armeijan keskuskomennuskunnan lausunnossa. ”Asevoivamme tulevat pysymään valmiina torjumaan kaikki hyökkäykset  rakasta kotimaatamme vastaan”. http://www.jpost.com/Middle-East/White-House-condemns-Syrian-govt-assault-on-Qusair-315605

4. CNN kertoo USA:n tiedustelun havainneen kolmen venäläisen amfibioaluksen lähteneen satamasta ja seilaavan nyt Välimerellä kohti Syyrian rannikkoa. Alusten epäillään kuljettavan aseita Assadin joukoille, ja niiden mukana voi olla S-300 ilmatorjuntajärjestelmän osia. USA:n viranomainen, joka tiedot välitti, ei halua nimeään julkisuuteen asian arkaluonteisuuden vuoksi. USA:n tiedustelu on seurannut alusten matkaa siitä lähtien, kun ne lähtivät venäläisestä satamasta useita päiviä sitten. Presidentti Putin ei salaile, että S-300 järjestelmien toimittamisella Assadin joukoille on tarkoitettu vastavedoksi länsimaitten suunnitelmille asettaa Syyriaan lentokieltoalue osana ilmapommituksien suojelemiseksi samaan tapaan kuin Libyassa. Venäjä ei halua saman toistuvan Syyriassa.

Venäjä on tuonut Välimerelle yli tusinan verran sota-aluksiaan tehdäkseen tahtonsa täysin selväksi, etteivät USA ja Euroopan maan yksin hääri Syysiassa NATO:n suojassa.
USA:n lentotukialus USS Eisenhower saapunee Välimerelle parin viikon kuluessa. USA:n tuhannen merijalkaväen sotilasosasto rantautui äskettäin Aqabassa Jordanian eteläosassa. Joukot ovat osa ”Eager Lion 2013” sotilaallista harjoitusta, johon osallistuu joukkoja lukuisista maista Euroopassa ja Lähi Idässä, mutta ei IDF:n joukkoja Israelista. USA vie samalla Jordaniaan F-16 koneita sekä Patriot ohjustentorjuntaan suunniteltuja it-pattereita. http://edition.cnn.com/2013/06/05/world/meast/syria-russia-shipments/index.html?hpt=hp_t1

5. uutisotsikoita
-          Miehittämättömien pienkoneitten valmistamisesta on tullut Israelin tärkeä vientiartikkeli. Israelin suunnittelemia lähinnä tiedusteluun tarkoitettuja koneita on myyty kymmeniin maihin ja  kysynnän kasvun myötä Israel on kehittynyt johtavaksi vientimaaksi. Tämä on hämmästyttävä saavutus pieneltä maalta, jonka voimavarat ovat rajoitetut. Tämän merkitystä kuvaa sekin, että suurvallat kuten Venäjä ja USA ovat tilanneet Israelissa suunniteltuja ja valmistettuja koneita, ja esim. Saksan oma miehittämättömien koneitten suunnittelu ja valmistua on joutunut teknisiin vaikeuksiin, joka uhkaa koko teollisuusalan tulevaisuutta. USA:n konsulttiyhtiö Frost & Sullivan arvioi aiemmin tänä vuonna, että Israel on nyt maailman suurin miehittämättömien pienkoneitten valmistaja ja viejä. Vuosien 2006-2012 välisenä aikana koneviennin arvo oli 4-6 miljardia USD, mukaan lukien tarvittavat apuvälineet ja opastus. USA:n vastaavien laitteiden viennin arvo oli samaan aikaan alle 3 miljardia USD. Israelin konetehtaat eivät julkista vientitulojaan – usein siksi, että vientimaa haluaa pysyä tuntemattomana – ja siksi arviot on laskettu käyttäen USA:n viennin vastaavia lukuja. Kyseisen tekniikan Globaalit hankintamenot ovat noin 6.6 miljardia USD, ja ne kasvavat 2022 mennessä 11.4 miljardiin USD. Israelilaiset yhtiöt Aerospave Industries, Elbit j Aoronautics Defense Systems rakensivat ensimmäiset koneet IDF:n tarpeita varten, mutta nykyisin 80 % tuotannosta menee vientiin 49:än maahan. IAI.n markkinoija Shmuel Falik sanoo, että teollisuushaara on liian suuri Israelin markkinoita varten. http://www.timesofisrael.com/israel-leads-global-drone-exports-as-demand-grows/
-          Obaman hallituksen sisäiset järjestelyt ovat tietenkin USA:n sisäinen asia, johon kellään ulkopuolisella ei pitäisi olla mitään sanottavaa. Obaman nimitysehdotukset ovat kuitenkin toistuvasti herättäneet vastustusta myös USA:n kongressissa, joka viime kädessä vahvistaa valinnat, eivätkä viimeiset esitykset ole poikkeus säännöstä. Obama esittää läheisimmäksi neuvonantajakseen USA:n YK.n nykyistä lähettiä Susan Rice, mikä voinee mennä ilman vastalauseita, mutta Obaman esitys Samantha Powerin nimittämiseksi YK:n lähettilääksi herättää kylmiä väreitä Israelin johdon parissa.  Power kehotti vuonna 2002 puheessaan Yhdysvaltoja lopettamaan tukensa Israelille ja suuntaamaan vapautuneet miljardit palestiinalaisille. Toiseksi hän esitti, että USA:n tulee asettaa merkittävän suuri sotilaallinen osasto suojelemaan palestiinalaisia IDF:n hyökkäyksiltä. Hawardin yliopiston akateemikkona silloin tunnettu Power puhui 2002 California-Berkeleyn yliopistossa pian toisen verisen intifada-aallon jälkitunnelmissa. Hänet tunnetaan ihmisoikeustaistelijana, mutta hänen asiantuntemuksensa  näyttää olevan kovin hataralla pohjalla. Hän tunnusti silloin, että taloustuen poistaminen Israelilta voisi vaikeuttaa runsaiden tukiaisten saamiseen Amerikan upporikkailta juutalaisilta, mutta ilmeisesti arvioi menetyksen vastaavan savutettuja etuja, ehkä tarkoittaen juutalaisten poliittista vaikutusvaltaa. http://www.timesofisrael.com/anti-israel-statement-from-2002-may-haunt-powers-un-envoy-bid/
-          Israelissa suurella fanfaareilla aloitettu sähköautojen markkinointi, jota harjoitti yhtiö nimellä Better Place, Parempi Paikka, kaatui lopulta velkoihin, joita se  ei pystynyt hoitamaan. Vastauksiksi kysymyksiin, miksi oikeanlainen ja suositeltava hanke ei menestynyt. katsotaan, että valittu Renault automerkki oli liina kallis, toiseksi yritys pyrki liian aikaisin ulkomaille sen sijaan, että olisi keskittynyt Israelin markkinoihin. Kolmanneksi nousevat yhtiön vastaavien johtajien kokemattomuus, eikä varmaan maailmantalouden yleinen alamäki ole ollut aiheeton tekijä. Hallitus ei myöskään tukenut yhtiötä tarvittavasti, vaikka sen perusteet vastaavat sen tavoitteita vähentää öljytuotteiden käyttöä ja ilman saastuttamista. http://www.timesofisrael.com/why-did-israels-promising-electric-car-maker-fail/
-          IDF verifioi torstaina saamiaan uutisia, joiden mukaan Al-Qaidan kanssa suhteissa oleva kapinallisryhmä Jabhat Al-Nusra on miehittänyt osia Kuneitran kaupungista lähellä Israelin rajaa. Järjestön päämääränä on miehittää mahdollisimman suuria alueita Syyriassa voidakseen saattaa ne islamin sharialain alaisuuteen. Muutamia viikkoja sitten Youtube esitteli järjestön harjoituksia Daraan maakunnassa Syyrian eteläosassa. Sen perimmäisenä tarkoituksena on aloittaa sota Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168668#.UbBM5GJHT-k
-          Tuhansia arabeja osallistui massaralliin Ramallahissa alkuviikosta vaatien kalifaatin perustamista, jota tulisi johtamaan valittu johtaja, mahdi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168639#.UbBOiGJHT-kWednesday, June 05, 2013

KESKIVIIKKO 05.06.13


KESKIVIIKKO 05.06.13

1.”ME haluamme keskustella, mutta Israelin tulee ensin hyväksyä kaikki meidän vaatimuksemme, vasta sen jälkeen voimme keskustella. Pallo on nyt Israelin kenttäpuoliskolla”, toitottaa PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas (lieneekö samaa sukua Bar Abbasin kanssa?), jota media itsepintaisesti kutsuu presidentiksi. Mistä siinä sitten keskusteltaisiin, jos kaikkiin vaatimuksiin tulisi suostua ilman keskusteluja? Ehkä vain siitä, mitä kaikkea muuta Israelin tulee luovuttaa heille, lähtien kaikista arkeologisista  aarteista, joita Israelin arkeologit ovat kaivelleet esiin Israelin maaperästä, ja tietenkin korvausten maksaminen kaikista terroristeista, jotka saivat surmansa suorittaessaan Allahin heille antamaa pyhää velvoitetta surmata jokainen juutalainen, joka tielle sattuu, jotta muslimien odottama mahdi voisi tulla, ja tietenkin maksaa vuokraa käyttämästään maa-pohjasta Juudean ja Samarian, sekä Gazan ja Golanin alueilla. Siinähän sitä olisikin keskusteltavaa. Mainasi melkein unohtua, aikataulu juutalaisten karkottamisesta ainiaaksi muslimien  pyhältä maaperältä olisi tietenkin tärkeä aihe sekin keskusteluissa.

MUTTA ihan vakavasti, sivusta asiaa seuraten jää ihmettelemään, eivätkö järkevät amerikkalaiset pysty millään näkemään ja tajuamaan tilanteen nurinkurisuutta, ellei peräti naurettavuutta, jatkaessaan hyödyttömiä maanitteluja palestiinalaisten nykyjohdon saamiseksi järkeviin keskusteluihin Israelin edustajien kanssa. Eikö kukaan ole kertonut USA:n ulkoministeri John Kerrylle tai hänen pomolleen Barack Hussein Obamalle, että sekä Abbasin johtaman Fatahin että PLO:n sekä Haniyehin johtaman Hamasin perustuskirjoihin liittyy vaatimus koko entisen Syyria-Palestiinan maan vapauttaminen juutalaisten miehityksestä? Eikä Abbasin johtama Palestiinan Auktoriteetti edes yritä peitellä tätä tosiasiaa, vaan esittelee Fatahin tunnusvaakunasta lähtien avoimesti karttoja, joissa Israelin valtio on poistettu kokonaan ja muodostettu uusi kokonaisuus nimeltään ”Palestiina”. Tätä samaa ideologiaa, jonka mukaan juutalaiset ovat miehittäjiä ja heidän maansa varkaita,  opetetaan palestiinalaisille lapsille lastentarhoista lähtien kaikissa kouluissa korkeimpiin opinahjoihin saakka ja mediassa, vaikka jo Oslon sopimukset vaativat sen poistamista.

ABBAS esitteli taas kerran omia näkyjään Ramallahissa järjestämässään lehdistö-tilaisuudessa, jossa ainakin AFP:n journalisti oli mukana kertoen siitä maailmalle.
”Uskoni mukaan pallo on nyt Israelilla. Palestiinalaisten vaatimukset ovat selkeitä, ja Israel tietää ne ja amerikkalaiset tietävät ne, joten Israelin tulee hyväksyä ne , jotta voisimme aloittaa keskustelut”, Abbas selitti median edustajille hyvin tietäen, ettei Israel hyväksy niitä.
Abbasin taktiikkana on ollut lisätä jatkuvasti uusia vaatimuksia ehtoihinsa, jotka Israelin tulisi hyväksyä ennen neuvotteluja. Viimeisin on Israelin oikeusistuinten eripituisiin vankeus-rangaistuksiin tuomitsemien terroristien ja heidän tukijjoittensa vapauttaminen. Joku esitti, että jospa ensin vapautettaisiin ennen Oslon sopimuksia 1993 tuomitut terroristit, mutta PLO:n jäsen katsoo, ettei vaiheittainen vapauttaminen ole hyväksyttävä.
Abbasin muita ”uusia keksintöjä” vaatimuslistalleen ovat kaiken ”setlementtitoiminnan” jäädyttäminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Israelin laatima kartta, jossa tulisi selkeästi olla esitetty kuvitteellisen Palestiinan valtion rajat.

Nähdessään, ettei tämäkään saanut vastapuolen pokerinaamaa värähtämään, hän täräytti pöytään jokerinsa, uhaten hajottaa koko keinotekoisen Palestiinan Auktoriteetin ja erota lopullisesti, mitä hän on muuten uhannut lukuisia kertoja ennenkin. Lupaus ja sen pitäminen ovat islamin ideologian mukaan kaksi eri asiaa, jotka harvoin kohtaavat toisensa. Jopa selkeä valehteleminenkin on sallittua, jos se edistää islamin asiaa tai sillä pelastaa oman nahkansa.
Pääministeri Netanyahu on pitänyt suunsa tiukasti supussa antaen Tzipi Livnin hoitaa lausunnot maailman medialle, joten hänen kantaansa emme tiedä.

”Aika on jättämässä meidät, me olemme menettämässä mahdollisuutemme. Jos emme onnistu nyt, emme ehkä koskaan saa toista tilaisuutta”, pelottelee John Kerry. ”Emme voi aiempien epäonnistumisten  pitää tulevaisuuttamme vankinaan. Emme voi antaa rauhan puutteen muodostua itsensä toteuttavaksi profetiaksi”, Kerry selitteli Global Forum tilaisuudessa Washingtonissa. ”Rauhan puute aiheuttaa loputtoman konfliktin”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168628#.Ua7Iv2JHT-k
Maldives on ollut yksi harvoista Israelin oikeudet tunnustavista maista, mutta nyt sekin näyttää hävinneen Islamin mereen. Maldivesin presidentti kävi moikkaamassa Abbasia Ramallahissa, mutta  ei katsonut asialliseksi tervehtiä Israelin johtajia kulkiessaan maan kautta PA:n raukoille rajoille. Presidentti Mohammed Waheed Hassan kävi nelipäiväisen virallisen vierailunsa aikana lisäksi Betlehemissä ja Hebronissa. Intian valtameressä sijaitseva Maldives koostuu useista pienistä saarista, joilla asuu 330 000 asukasta. Vain islam on sallittu uskonto saarilla, eikä kansalaisuutta saa ilman islamin uskoa. http://www.timesofisrael.com/maldives-president-visits-palestine-and-skips-israel/

2. ISRAEL on joutunut kiihdyttämään ohjustentorjuntaan suunniteltujen järjestelmiensä kehittämistä operatiiviseen kuntoon. Kysymys ei ole pelkästään tavanomaisin kärjin varustettujen ohjusten aiheuttamasta uhkasta, vaan suurin uhka tulee niiden joko kemiallisin tai biologisin ellei peräti ydinkärjin varustetuista ohjuksista.
Israelin kehittämistä torjuntajärjestelmistä Iron Dome suoritti kasteensa tositilanteessa ”Pilvenpatsas” operaation aikana, jolloin se eliminoi Gazasta ammutut Grad- ja Katjusha-raketit 85 %:n tehokkuudella, jota voidaan pitää erinomaisena. Järjestelmän tutka laskee lähestyvän raketin lentoradan, eikä tuhlaa kalliita ohjuksia niihin, jotka putoavat aukeille alueille. Sen aktiivinen toiminta-alue on 70:en kilometriin saakka.

Edellisestä kehittyneemmät versiot ovat Davidin Linko, tunnetaan nimellä Arrow-2 (Hetz) sekä Arrow-3. Arrow-2 on suunniteltu rakettien ja ohjusten torjuntaan 70 – 200 km:n alueella. Sitä testattiin äskettäin ja se toimi moitteettomasti.
ARROW-3 on suunniteltu ballististen ohjusten torjuntaa varten. Sen toiminta-alue ulottuu 2.500 km:n korkeuteen, joten se soveltuu luontevasti eliminoimaan ballistiset ohjukset niiden ollessa vielä kaukana kohteestaan. Se lienee käyttökunnossa ensi vuonna.
Iran on puolustusministeri Yaalonin ilmoituksen mukaan kehittämässä 10 000 km:n päähän lentävää ballistista ohjusta, jolla Iran uhkaa USA:n kohteita Amerikassa. http://www.timesofisrael.com/israel-speeding-up-development-of-anti-nuke-missile-defense/

USA:n hallitus julkaisi web-sivullaan erittäin arkaluonteisia yksityiskohtia Israelin ohjuspuolustusjärjestelmistä. Julkistetut tiedot kertoivat Arrow-3 ohjusten laukaisutilojen sijaintipaikan, joka valmistuu kesän kuluessa. Kysymys lienee rakennuspyyntöasiakirjoista, joita toimitettiin urakoitsijoille tarjousten antamiseksi, mutta ne joutuivat vahingossa väärille sivuille. Dokumentti käsittää 1500 sivua, joissa määritellään rakennusmateriaalit, niiden vahvuudet ja lukuisia teknisiä yksityiskohtia. Tarjouksen arvo on olettavasti 25 miljoonaa USD. Dokumenteissa selitetään, että tuleva ohjusten laukaisu- ja varasto-rakennelmat rakennetaan ilmavoimien Tal Sahar lentokentän lähettyville. Niissä esitetään kaavioita vahvistetusta teräsbetonista rakennettavista ohjussiiloista, kussakin kuusi ohjusta. Israelin viranomaiset selittävät, että urakoitsijaksi haluttiin turvallisuusriskistä huolimatta kokenut yhtiö, joka on erikoistunut tällaisten erityis-rakennelmien rakentamiseen. http://www.timesofisrael.com/us-leaks-israeli-arrow-3-missile-secrets/

3. DABKAFILE kertoo artikkelissaan, että tuhannen miehen amerikkalainen sotilasosasto rantautui tiistaina 04.06. 2013 Aqaban lahdella USS Kearsage aluksesta, joka on ollut ankkurissa Eilatin edustalla toukokuun puolivälistä lähtien. Sotilaat suuntaavat autosaattueena Jordanian armeijan vahvan vartioinnin suojassa pohjoiseen Syyrian rajan tuntumaan. USA:n hallitus on ollut hyvin hiljaa tästä operaatiosta, mutta DF sanoo, että asiasta sovittiin 31.05. hätäkokouksessa Pentagonissa. Sotilaat kuuluvat USA:n 24. meri- jalkaväen liikkuviin joukkoihin. USA vihjaa, että joukot ovat osa kesäkuussa alkavaa ”Eager Lion 2013”  kansainvälisiä sotilasharjoituksia Jordaniassa. USA vie sinne lisäksi F-16 koneitaan ja Patriot torjuntaohjuspattereita. Jordania pyytää, että USA jättää sinne tuomansa aseet ja kaluston, myös F-16 koneet ja Patriot järjestelmät harjoitusten jälkeen.
Harjoitusten tarkoituksena on tutkia mahdollisuuksia puuttua Syyrian tilanteeseen, jos tilanne kehittyy varalliseksi Jordanialle, ja estää kemiallisten aseitten joutuminen terroristien käsiin. http://www.debka.com/article/23019/Large-US-Marine-force-lands-in-Aqaba-to-deploy-on-Jordanian-Syrian-border

4. UUTISOTSIKOITA
-          Jpostin suorittaman gallupin mukaan 67 % israelilaisista kannattaa kahden valtion periaatetta, mutta vain 8 % 1949 aselepolinjojen mukaisin rajoin. Viidestäsadasta 21 % oli uskonnollisia tai haredi, 29 % perinteisiä ja 5 % ei-uskonnollisia. 72 % katsoi, että Jerusalem on jo jaettu, 28% oli eri mieltä. 40 % tukee kaksi valtiota, jos Israel saa suuret setlementit. 19 % kannattaa Bait Yehudin esitystä liittää C-alueet Israeliin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Post-poll-72-percent-of-Jewish-Israelis-view-Jlem-as-divided-315490
-          Syyrian armeijan joukot yhdessä Hizbullahin taistelijoiden kanssa karkottivat kapinalliset Qusairin kaupungista ja sen läheisistä kylistä avaten näin tien pohjoiseen Välimeren rannikolle ja Aleppoon. Homsin kaupunki on kuitenkin vielä puhdistettava ennen kuin tie on selvä. Veriset taistelut kestivät pari viikkoa, jonka aikana Syyrian armeija käytti raskasta aseistustaan kapinallisia vastaan. Kaupungin 30 000 asukasta, joista osa oli paennut ennen pahinta rytäkkää, joutui kahden tulen väliin ja kuolleiden ja haavoittuneiden lukumäärän arvioidaan olevan suuren. Kaupunki oli suurimman osan  kahden viikon ajasta eristettynä, eivätkä avustusjärjestöt päässeet hoitamaan haavoittuneita tai toimittamaan sinne ruokaa ja vettä. Kapinalliset sanovat vetäytyneensä kaupungista järjestelmällisesti ylivoiman edessä. Assadin armeija on saavuttanut merkittävää edistystä myös Damaskoksen lähiöissä, vaikka Moshe Yaalon sanoi äskettäin, että kapinalliset valvovat neljää lähiötä. Tiedustelulähteet kritisoivat Yaalonin lausuntoa sanoen hänen perustavan arvionsa vanhettuneisiin tietoihin. Assadin armeijan riveissä on myös Pohjois-Korean upseereita neuvon-antajina ja opastajina, sekä tulen ohjaajina osallistumatta aktiivitaisteluihin. http://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-TV-reports-army-regains-control-of-Qusair-315494
-          ”Israelin ei voida olettaa istuvan kädet ristissä toisen maailmansodan jälkeen odottaen vihollisen hyökkäystä”, sanoi Global Forumissa Washingtonissa puhunut  Puolan ulkoministeri Radoslav Sikorski. Hän totesi, että Puola kannattaa Israelin oikeutta puolustautua ulkoa tulevia hyökkäyksiä vastaan. Hän muisteli surulla Puolan juutalaisväestön 3 miljoonan ihmisen menetystä natsihallinnon kynsissä toisen maailmansodan aikana. Hän vakuutti Puolan tukevan Israelin turvallisuutta, mutta sanoi samalla, ettei se tarkoita kaiken Israelin toimien hyväksymistä. Hän ei hyväksy Israelin politiikkaa Juudean ja Samarian alueilla kehottaen Israelia avustamaan palestiinalaisia saavuttamaan saman, mitä ovat itse saavuttaneet. Hän ei näytä tiedostavan Balfourin julistusta, eikä Kansainliiton päätöstä 1922 juutalaisen kodin perustamiseksi Jordanjoen ja Välimeren välille. eikä tiedä mitään Edmond Levin komitean juridisista havainnoista. Joku Israelin PR-toimissa ei hoida tehtäviään. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/After-WWII-Israel-cant-be-expected-to-sit-meekly-315483
-          Israelilaiset tekstiili- ja huonekaluvalmistajat syyttävät, että PA tarkoituksellisesti poistaa PA.n alueilla toimivien teollisuuslaitosten veroja aiheuttaakseen vahinkoa Israelin vastaaville laitoksille kilpaillessaan asiakkaista. Teollisuusyrityksen johtaja omistaja Shaul Ben Yosef kertoo Arutz Shevan haastattelussa valittaa, että palestiinalaisten laitokset eivät maksa kunnallis- eikä muutakaan veroa, mikä asettaa heidät etuoikeutettuun asemaan. Hän vaatii, että Israelin hallituksen vastaavan ministerin Naftali Bennettin tulee puuttua asiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168635#.Ua77BGJHT-k
-          Turkin mielenosoitusten jatkuessa edelleen kuudetta päivää, pääasiassa nuoret ja keski-ikäiset protestoijat pyrkivät vaikuttamaan poliisien inhimillisyyteen ja luopumaan kovista otteistaan, jotka ovat haavoittaneet satoja ja surmanneet muutamia. Protestein luonne on selvästi yhteiskunnallinen kansan vaatiessa tiukennettujen päätösten purkamista, jotka rajoittavat ihmisten vapauksia. Alkoholin käytön kielto sekä naisten pukeutumista koskevat tiukentuneet määräykset ovat aiheuttaneet pelkoja Turkin luisumisesta Egyptin kaltaiseen kehitykseen, jossa toteutetaan yhä avoimemmin islamin shrialakia. Apulaispääministeri Bulent Arinc pyrki saamaan suoran kontaktin protestoivaan kansaan vedoten levottomuuksien hillitsemiseksi yhteisen edun vuoksi. Pääministeri Erdogan ei ole lieventänyt omaa kovaa kantaansa vaan syyttää levottomuuksista ulkopuolisia, jopa terroristeja. Hänen oma valtansa ja arvostuksensa on pudonnut kansa silmissä, mikä voi vaikeuttaa hänen poliittista tulevaisuuttaan presidentin vaaleissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168630#.Ua78-2JHT-k
-          Iranissa kymmenet tuhannet osallistuivat tunnetun toisinajattelijan, muslimisaarnaajan ajatollahin Jalaluddin Taherin hautajaisiin, joka muodostui Khamenein vastaiseksi mielenosoitukseksi ihmisten huutaessa kuolemaa diktaattorille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4388439,00.html

      

Tuesday, June 04, 2013

TIISTAI 04.06.13


TIISTAI 04.06.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry on kiireinen mies, mutta siitä huolimatta hän löysi aikaa osallistua Amerikan juutalaisneuvoston Global Forum konferenssiin Washingtonissa myös puhuen siellä. Kerry aloitti sanomansa kysyen hepreaksi: ”Ma nishtana?” (mikä on erilaista), mikä viittaa seder-aterialla esitettyyn kysymykseen. Hän vastasi siihen itse todeten, että erikoista ja erilaista tässä on se, että aika ja mahdollisuudet ovat luisumassa pois käsistä. Hän myös kertoi 30-vuotisen kongressikautensa aikana tavanneensa kaikki Israelin sinä aikana palvelleet pääministerit vakuuttaen olevansa todellinen Israelin ystävä.

KERRY joutui kuitenkin toteamaan, että hyvistä yrityksistä huolimatta rauhanprosessi ei ole ollenkaan mikään prosessi. Hän varoitti, etteivät Israel ja USA ehkä koskaan saa toista tilaisuutta rauhan saavuttamiseksi todeten, ettei PA:n nykyinen johto ole vallassa loputtomiin, varsinkaan jos PA:n talous romahtaa, tai jos PA:n turvallisuusjärjestelyt pettävät.
”Mikä tulisi korvaamaan ne?”, hän kyseli. ”Nykyinen tasapainotilanne on yksinkertaisesti kestämätön. Umpikuja tänään ei ole sama huomenna - . Olemmeko valmiit elämään jatkuvassa konfliktissa?
Käyden läpi edellisiä rauhanponnisteluja – Oslo, Taba, Wye, Annapolis jne. – Kerry totesi, että kyynisyys ja epäusko vaikeuttavat rauhanprosessin ohjaamista takaisin polulleen.

Hän sanoi edelleen uskovansa, että rauha on mahdollinen, ja että näky kahdesta valtiosta on enemmän kuin taistelun arvoinen, mihin hän pyysi Amerikan juutalaisten tukea.
Kerry on tehnyt neljä matkaa Israeliin nykyisen toimikautensa aikana ja valmistelee viidettä matkaa lähipäivien aikana.
Kerry näyttää oppineen, ettei Israelin ja PA:n välinen konflikti ole syynä poliittiseen kuohuntaan Lähi Idässä – vaan pikemminkin diktaattorien käyttämä veruke omien ongelmiensa peittelemiseksi - sen saattaminen onnelliseen ratkaisuun aiheuttaisi kauaskantoisia seurauksia, jotka hyödyttäisivät Israelia.

ULKOMINISTERI John Kerryn puhe oli pääosin oikeanlainen, jota Amerikan juutalaisyhteisö odotti ja jonka se voi hyväksyä, mutta hänen viittauksensa mahdottomuuteen, että Israel voisi säilyä juutalaisena ja demokraattisena yhden valtion periaatteella, on kiistanalainen.
Hänen vakuutuksensa, ettei USA hyväksy ydinasein varustettua Irania, sen sijaan sai raikuvat suosionosoitukset, mikä varmaan lämmitti hänen sydäntään.

2. ELYAKIM HAETZNI tarkastelee ynetnews.com artikkelissaan Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia todeten, että Israelin maa jaettiin jo kerran 1900-luvun alussa, mutta paljon on vettä lirissyt Jordanjoessa siitä lähtien, mikä on johtamassa ”kahden valtion” kannattajat epätoivoon havaitessaan, että mahdollisuus kolmannen valtion perustamiseksi Israelin maahan on yhä kaukaisempi ja mahdottomampi vaihtoehto.

Balfourin julistuksessa 1917 juutalaisten kotimaahaan sisältyi paitsi Jordanjoen ja Välimeren välinen alue myös nykyinen Jordania kokonaisuudessaan. Englanti erotti myöhemmin Jordanjoen itäpuoliset alueet omaksi Transjordanian suojelumonarkiaksi, josta oli tarkoitus muodostaa palestiinalainen valtio. Transjordanian miehitettyä Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosat Israelin itsenäisyyssodassa v.1948, se otti nimekseen Jordania. Israel vapautti nämä alueet Jordanialta 1967 puolustussodassa.

HAETZNI sanoo ”kahden valtion” kannattajien murehtimisen johtuvan siitä, ettei heidän unelmansa ”kahdesta valtiosta” ole enää mahdollinen, vaan ”ratkaisu on jakamaton Israelin valtio, jota asuttaa kaksi kansaa”, kuten he valittavat. Jossi Sarid, entinen Meretzin puheenjohtaja, valitti Israelin televisiossa ”juutalaisen valtion loppua”, ja ”tähän pelkotilaan näyttää joutuneen myös pääministeri Netanyahu, joka johtanee kansallista leiriä”.
Haetzni kehottaa noita pelkotilaan joutuneita tarkastelemaan edellistä yritystä Israelin jakamisesta. Se tapahtui 29. marraskuuta 1947 YK:n yleiskokouksessa. Julkilausumassa maa jaettiin 598 000 juutalaisen ja 497 000 arabin kesken, jotka silloin asuivat maassa.
Toisin sanoen, Israelin maan jakoa ajettiin samoilla argumenteilla kuin nykyisin, eli yhden valtion välttämiseksi. Israelin muotoutumisen yhden kansan maaksi pelasti 1948 itsenäisyys-sota, jonka aikana arabit suurelta osin pakenivat maasta muodostaen juutalaisen ja demokraattisen Israelin valtion, juuri sen, jota Jossi Sarid ja kumppanit nyt murehtivat.

HAETZNI toteaa, että jos nuo ”kahden valtion” ajajat olisivat olleet vallassa 1948, he eivät olisi voineet hyväksyä Israelin valtiota, koska arabeja oli liikaa. Mikä sitten olisi ollut heidän ratkaisunsa? Arabien karkottaminen, jota he oikeasti kammoksuvat kuten muutkin.
Vuoden 1947 Israelin maan jakoa kannattavat ajattelivat toisin. He katsoivat, että vaikka juutalaisten maassa asuukin arabeja, he eivät olisi sen asukkaita vaan naapurimaan Palestiinan kansalaisia, ja Jaffassa asuvat arabit äänestäisivät Nablusissa.
Myös Oslon sopimuksissa häivähtää sama ajatus, sillä Jerusalemin itäosissa asuvien arabien sallittiin äänestää Palestiinan vaaleissa, Salah a-Din kadun postitoimistossa.
Haetzni kehittelee ajatuskuvioitaan edelleen todeten, että useimmilta on jäänyt huomioimatta, että suurin osa Jerusalemin itäosan arabeista haluaa asua Israelissa, ja että asukkaitten välillä tapahtuu päivittäistä yhteistoimintaa kauppakeskuksissa, sairaaloissa, takseissa, ravintoloissa ja tehtaissa. ”Vaikka se ei ole rakkaustarina, se kertoo onnistumisesta”.

HAETZNI käsittelee seuraavaksi demografiatilannetta maassa todeten, että syntyvyys arabien keskuudessa on alentunut juutalaisten noustessa, eli perheen keskimääräinen lapsiluku on laskenut arabiperheessä kuudesta kolmeen, jota myös juutalaisperheen lapsiluku lähentelee. Täten demografian pelko on vain kuvitteellinen.
Haetzni tulee ajatuskuvioissaan lopputulokseen: Jos Juudean ja Samarian arabit haluavat jatkaa semi-itsenäistä asumistaan alueillaan, he ovat tervetulleita, mutta heidän kotimaansa on Palestiina, jota voidaan kutsua nimellä Jordania, ja he äänestäisivät sen vaaleissa.
Tämä jättäisi juutalaisille neljänneksen juutalaisten kotimaaksi tarkoitetusta maa-alasta, mikä juutalaisten olisi hyväksyttävä, eikä siten maa-alueen uutta jakoa tarvita.
Pääministeri Netanyahun olisi korkea aika julkisesti käsitellä hallituksessa Edmond Levin komitean suosituksia, jossa edellä kerrottu tosiasia esitetään juridiselta kannalta, ja ottaa se hallituksensa ohjeeksi Juudean ja Samarian ja Jerusalemin asioita käsiteltäessä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4387639,00.html

3. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan vakuuttaa, että mielenosoitukset ovat laantumassa ja maa on palaamassa normaalitilaan. Tämä voi olla enemmän toiveajattelua kuin tosiasioihin perustuvaa havainnointia. Hän on kutsunut mielenosoittajia opposition edustajiksi ja ääriaineksiksi, vaikka toisaalta hän vakuuttaa kuuntelevansa kaikkien mielipiteitä, koska ”hän on kansansa palvelija, ei sen tyranni”, kuten hän sanoo.
Erdogan on joutunut sanaharkkaan myös maan presidentin Abdullah Gulin kanssa, joka arvostelee poliisin tarpeettoman kovia otteita kehottaen kunnioittamaan eri tavoin ajattelevien ei-uskonnollisten mielipiteitä. Erdogan vastasi siihen selvästi tuohtuneena, että hallituksen tulee puhua yhdellä suulla eikä esittää vastakohtaisia mielipiteitä.
Erdogan tunnetaan äkkipikaisena ja suorasanaisena miehenä, joka ei aina ehdi ajatella, ennen kuin puhuu.

TIISTAINA  kerrotaan, että maanantain mellakoissa pahoin haavoittunut 22-vuotias Abdullah Comert kuoli haavoihinsa tiistaiaamuna. Toinen henkilö, 26-vuotias Ethem Sarisuluk, sai luodin päähänsä, minkä johdosta hän on sairaalassa aivokuolleena. Turkin ihmisoikeus-järjestön mukaan häntä ampui poliisi, kun edellisen ampuja ei ole tiedossa.
Maanantaina sairaalan lääkäri totesi, että mies, joka haavoittui pahoin poliisin ajettua panssaroidulla autollaan tiesulkua vastaan, kuoli maanantaina vammoihinsa. Poliisin mukaan mies kuoli auto-onnettomuuden seurauksena.
Poliisi on luvannut siistiä toimiaan, mutta silminnäkijöitten mukaan näin ei ole tapahtunut. Poliisin kerrotaan kehottaneen kerrostaloon suojautuneita henkilöitä tulemaan ulos ilman seurauksia, mutta kun he tulivat kadulle, poliisi heitti kyynelkaasua heidän päälleen.
Lääkäriryhmän mukaan kahdeksan mielenosoittajaa on kriittisessä kunnossa.

USA:n ulkoministeriö kehottaa Turkin pääministeriä hillitsemään poliisin kovia otteita sanoen olevansa hyvin huolestunut haavoittuneiden määrästä. Maanantaina poliisi pidätti 500 ihmistä Ankarassa, kuten Dogan uutistoimisto kertoi, ja 300 pidätettiin Izmirissä, turkin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa, Turkin Fox TV-uutisten mukaan. Turkin TV-asemat ovat olleet kovin varovaisia esitellessään tapahtumia kaduilla, Erdoganin pelko on juurtunut syvälle. http://www.timesofisrael.com/one-reported-killed-another-brain-dead-in-turkey-protests/
4. UUTISOTSIKOITA
-          Irakin sisäinen yhtenäisyys näyttää olevan hajoamassa. Irakin pääministeri Nouri al-Maliki, jota pidetään Iranille myönteisenä, joutui pakon edessä allekirjoittamaan sopimuksen autonomisen kurdialueen johtajien kanssa, jolla pyritään hälventämään jännitystä Ergin ja Bagdadin välillä. Artikkelin kirjoittaja Lazar Berman toteaa, että vaikka sopimuksen pitäminen on kyseenalainen, jo se, että Maliki allekirjoitti sen, kertoo hänen asemansa heikkoudesta. Kurdien Beshmerga joukot kävivät verisen tulitaistelun Bagdadin joukkoja kanssa Tikritin kaupungissa, ja nyt molempien osapuolten joukot virtaavat Kirkukiin uusintaottelua varten. Hallituksen eli federaation joukot pyrkivät palauttamaan Bagdadin vallan autonomiselle kurdialueelle, jossa sijaitsevat tuottoisat öljylähteet. Kurdit saavat tukea Yhdysvalloilta ja Israelilta, shia-pääministeri Malikilla on läheiset suhteet Iranin mullah-hallituksen kanssa. Kurdit eivät ole Malikin ainoa huolenaihe, sillä Irakin sunni-muslimit ovat nousemassa ilmi-kapinaan Malikin hallitusta vastaan. Pääministeri Malikin ja Kurdistanin aluehallituksen (KRG) pääministerin Nechirvan Barzanin välillä viime kuun alussa solmittu sopimus Bagdadissa yllätti kaikki. Sillä pyritään sovittelemaan Saddam Husseinin kurdeille aiheuttamia vahinkoja sekä sopimaan öljytulojen jakamisesta, joita Bagdad on jättänyt tilittämättä 4 miljardia USD. Toinen kuuma kysymys on Kirkukin kaupunki, jota kurdit kutsuvat kurdien Jerusalemiksi. Saddam Hussein karkotti sieltä 100 000 kurdia 1970-luvulla tuoden tilalle sunni-muslimeja. USA:lla on huono omatunto jättäessään maan, joka näyttää hajaantuvan lähelle sisällissotaa. Israelin erikoisjoukot ovat raporttien mukaan kouluttaneet kurditaistelijoita.
             Artikkelin kirjoittaja pitää mahdollisena itsenäisen Kurdistanin syntymistä.      
             losing-power/
-          Israelin hallitus on raporttien mukaan solminut sopimuksen nimeämättömän afrikkalaisen maan kanssa, jolla Sudanista maahan tunkeutuneet sortoa pakenevat tai työtä etsivät sudanilaiset pakolaiset siirrettäisiin kyseiseen maahan maksaen 8 000 USD kustakin henkilöstä. Ulkoministeriön mukaan sopimusta tuskin voidaan toteuttaa, koska se ei saa oikeusministeriön lupaa. Israeliin on vuosien aikana tulvinut n. 60 000 pakolaista, joiden kohtalosta ei ole pystytty päättämään. He asuvat kokoamisleireillä, mutta työtä heille ei ole tarjottu. Erään esityksen mukaan maahan haluavat voitaisiin käännyttää ja antaa heille kansalaisoikeudet. Heidän ylläpitonsa maksaa valtiolle, mutta kukaan ei ymmärrä miten heihin tulee suhtautua. Juutalaisen halakhan mukaan muukalaisia tulee kohdella kunnioittavasti ja hyvin, sillä he itse olivat muukalaisia raskaan työorjuuden alla Egyptissä. Siinain rajalle pystytetty 230 km:n pituinen sähköistetty ja erikoislaittein varmistettu turva-aita on tyrehdyttänyt laittoman maahan tunkeutumisen lähes kokonaan. http://www.timesofisrael.com/israel-offered-cash-for-migrants-deal-to-unnamed-african-state/
-          Armeijan komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz ilmoittaa, että loppuvuodeksi suunnitelluista reservien kertausharjoituksista luovutaan, sillä IDF:n budjettia leikattiin 2 %:n verran tänä vuonna, ensi vuonna 3 %, eikä varoja harjoituksiin siten ole. Asevelvollisille oli jo ilmoitettu harjoituksista, mutta nyt heille lähetetään edellisen mitätöimiskirje. http://www.timesofisrael.com/facing-budget-cuts-army-cancels-reserve-duty-for-2013/
-          IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano sanoo turhautuneena, että keskustelut Iranin ydinohjelmasta kiertävät kehää. Puhuessaan IAEA:n hallintojohtajille hän totesi, ettei Iran luovuta heille dokumentteja eikä osoita tarvittavaa yhteistyöhalua, joiden perusteella voitaisiin päätellä Iranin ydinteollisuuden nykytila ja suunta. Viinissä toukokuussa pidetyssä 10. neuvottelutilaisuudessa pyrittiin lopultakin saamaan Iranin hyväksyminen IAEA:n tutkijoitten pääsylle Iranin ydinlaitoksiin. Hän valitti tapaa, millä Iran kohtelee kansainvälistä instituuttia sen pyrkiessä hoitamaan velvollisuutensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168600#.Ua2s42JHT-k
-          USA asetti uusia sanktioita Iranin valuuttaa ja autoteollisuutta vastaan, kuten USA Today raportoi. Iranin presidentti Ahmadinejad, joka äskettäin joutui helikopteri-onnettomuuteen ja mahdolliseen salamurhayritykseen kuten presidenttiehdokas Jalili ehkä Khamenein toimeksiannosta, tunnustaa, että viime vuosi oli taloudellisesti raskas, mutta ei osoita taipumisen merkkejä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168595#.Ua2vEWJHT-k
-          USA lähettää Patriot pattereita ja F-16 hävittäjiä Jordaniaan siltä varalta, että Syyrian tilanne leviää rajan yli hashemiitti-valtioon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168597#.Ua2wYmJHT-k
-          Israelin Arrow-2 (Hetz) on salaisissa testeissä osoittanut erinomaisen valmiutensa ja on pian valmis operatiiviseen käyttöön kasvavan ohjusuhkan torjumiseksi. (JP)
Monday, June 03, 2013

MAANANTAI 03.06.13


MAANANTAI 03.06.13

1. RAUHANPROSESSIN edistäminen näyttää olevan yhtä tervan juontia, niin pahalta se maistuu jokaisen suussa. USA:n ulkoministeri John Kerry on kuitenkin antautunut siihen kaikella tarmollaan yrittäen tyrkkiä vastahakoista PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia hyväksymään hänen ehdotuksensa luopua kaikista ennakkoehdoista ja tulla neuvotteluihin ilman mitään ennalta paikalleen jämähtäneitä vaatimuksia. Kerryn alkuperäisenä aikomuksena oli saada neuvottelujen alkamisen teillä olevat esteet poistetuiksi seitsemänteen kesäkuuta mennessä, mutta huomaa nyt aikataulunsa liian kunnianhimoiseksi ja pyytää Abbasilta lisäaikaa, jonka houkutteleminen muistuttaa käärmeen sullomista pulloon; itse siinä tulee helposti purruksi. Abbasin rakkikoira Saeb Erekat sanoo edelleen naama tärkeydestä väristen, että setlementtitoiminnan täysi lopettaminen ja terroristivankien vapauttaminen ovat vaatimusten kärkilistoilla, ja samaa vakuuttaa Abbaskin Kerrylle tämän soittaessa hänelle lisäten siihen kuvitteellisen Palestiinan valtion rajoiksi 1949 aselepolinjat. Kerryn ajatuksen mukaan Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisu on avain koko Lähi Idän rauhansopimukselle, vaikka arabikeväällä ei ole mitään tekemistä Israelin kanssa.

RAUHANPROSESSIN etenemisen edistämiseen on tullut mukaan Jordania, mitä Israelin johto haluaa muistamatta, että ”mitä useampi kokki, sen huonompi soppa”.
Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh matkusti sunnuntaina Ramallahiin koordinoidakseen  rauhanponnisteluja PA:n kanssa. Hän totesi, että Kerry tulee taas muutaman päivän sisällä Ammaniin, jo neljännen kerran saatuaan nimityksen virkaansa, kuten Judeh sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa PA:n ulkoministeri Riad Malkin kanssa AFP:n mukaan. Hän sanoi oman vierailunsa Ramallahissa liittyvän Amerikan ponnisteluihin neuvottelujen aloittamiseksi.
Hän totesi samalla, että USA on vakavissaan pyrkimyksissään palestiinalaisten oikeuksien varmistamiseksi kahden valtion periaatteen toteuttamisessa.
Ulkoministeri Judeh sanoi tuoneensa kirjeen kuningas Abdullahilta Abbasille, jossa tämä selvitteli ponnistelujaan saada mahdollisimman monen valtion tuen PA:n johdolle.
Israelin poliittinen johto ilmaisee tyytyväisyytensä Jordanian osallistumisen prosessiin todeten, että se on ollut myönteistä aiemmin ja odottaa samaa nytkin.

YEDIOT AHARONOT kertoi eilisessä artikkelissaan, että ulkoministeri Kerry tarjoa ratkaisumallia, jossa Jordanjoen laakson strategisten alueitten valvonnan suorittaisivat yhdessä Israel, Jordania ja PA. Israel on vaatinut laakson valvontaa missä hyvänsä rauhansopimuksessa, mutta PA:n johto tyrmää tämän suoralta kädeltä todeten, että Jordanjoki on Palestiinan ja Jordanian välinen raja eikä Israelilla ole mitään oikeuksia siellä.
ABBAS sanoo olevansa vakavan kansainvälisen painostuksen alaisena luopua vaatimuksistaan, että Israel hyväksyy 1949 aselepolinjan rajalinjaksi, lopettaa kaiken setlementtitoiminnan ja vapauttaa palestiinalaiset terroristit.
JUDEH tarjosi Ammania valmistelevien neuvottelujen pitopaikaksi, mutta Abbas torjuu ehdotuksen todeten, että sellaisia neuvotteluja kokeiltiin, eivätkä ne johtaneet mihinkään.
Malki sanoi PA:n ja Jordanian johdon työskentelevän yhdessä saadakseen Kerryn ponnistelut onnistumaan. Erekat lisäsi siihen, ettei Kerryn toiminta jatku loputtomiin, vaan päämääränä on saada PA:n ja Israelin yhteinen neuvottelutilaisuus Washingtonissa ensi viikolla.

PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas kutsui Nablusin yliopiston An- Najahin presidentin professori Rami Hamdallahin PA:n uudeksi pääministeriksi 13.04.2013 eronneen Salaam Fayyadin tilalle. PLO:n johto ilmaisi hämmästyksensä Abbasin päätöksestä, sillä hän ei ollut keskustellut asiasta PLO:n johdon kanssa, kuten asiaan kuuluu.
Hamdallah toimii myös PA:n keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana.
Aiemmin palestiinalaisen lehden Al-Quds mukaan suosituin ehdokas pääministeriksi oli suunnitteluministeri Muhammad Abu Ramadah.
Hamdallah syntyi v. 1958, hän opiskeli Englannissa. An-Najan yliopiston presidenttinä hän on toiminut vuodesta 1998. Hän ei tiettävästi ole poliittisesti sitoutunut. Abbas vakuutti nimittäessään Hamdallahin pääministeriksi, että PA:n päämääränä on sovinto Hamasin kanssa. Hamasin taholta Abbasin suorittama Hamdallahin nimitys kielletään laittomana, koska sitä ei ole hyväksytty Palestiinan Lakiasäätävässä neuvostossa (PLC), kuten Hamasin tiedottaja Abu Zuhri totesi lisäten, että nimitys on vastoin Fatahin ja Hamasin sopimusta. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-names-Palestinian-academic-as-new-prime-minister-315190

2. MIELENOSOITUKSET Turkissa jatkuvat neljättä päivää. Ne syntyivät ilmeisen spontaanisti hallituksen suunnitelmia vastaan muuttaa Istanbulin suosittu puistoalue liike- ja asuinalueeksi, mutta saivat pian pääministeri Erdoganin vastaisen luonteen. Hallitus vastasi kasvaviin mielenosoittajajoukkoihin antamalla turvallisuusmiehille suhteellisen vapaat kädet massajoukkojen hajottamiseksi, mikä poliisien kovien otteiden myötä vain lisäsi joukkojen määrää. Mielenosoitukset ovat levinneet Istanbulista Ankaraan ja Izmirin kaupunkeihin.
Mellakoiksi kehittyneet mielenosoitukset ovat karvas pala pääministeri Recep Tayyip Erdoganille, joka pitämissään puheissa kieltää syytökset, että hän olisi diktaattori, vakuuttaen vain palvelevansa Turkin kansaa.

PAAMINISTERI Erdogan syytti mielenosoituksia, että ne ovat luoteeltaan sosiaalisia ja ideologisia, joita media välittää kansalle. Hänen syytöksensä kohdistui ennen muuta Twitteriin, jota hän kutsui suurimmaksi vihollisekseen. ”Parhaat esimerkit median välittämistä valheista ovat siellä”, hän selitti. ”Mielestäni yhteisön pahin vihollinen on sosiaalinen media”.
Protestiliike alkoi ihmisten istuutuessa Istanbulin Gezi Taksim-puistoon estääkseen puiden kaatamista hallituksen suunnitelmien muuttamiseksi. Protestit levisivät pian muihin kaupunkeihin Turkissa saaden pian Erdoganin hallituksen vastaisen leiman.
ERDOGAN tunnustaa, että poliisi on voinut käyttää tarpeettoman kovia otteita saadakseen mielenosoittajat hajoamaan. Istanbulissa yli 1000 ihmistä haavoittui, Ankarassa pari sataa, ja ainakin kaksi ihmistä on saanut surmansa.
Mielenosoitukset Turkissa ovat antaneet tilaisuuden ulkomaille kääntää kritiikkinsä Turkin hallitusta vastaan todeten vahingoniloisina, että nyt on Turkin diktaattorin vuoro astua syrjään, ennen kuin kansa syrjäyttää hänet, kuten useissa arabimaissa on tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168557#.Uawz62JHT-k

3. EGYPTIN hallitus antoi armeijalle luvan aloittaa suuren luokan sotilasoperaation Siinailla kitkeäkseen pois sinne pesiytyneet terrorijärjestöt, joilla on yhteyksiä kansainväliseen jihadiin.
Egyptin armeijan taholta kerrotaan MAAN-uutistoimiston mukaan, että armeija on asettanut kuusi Apache helikopteria, tuntemattoman määrän maajoukkoja Siinain alueelle, sekä laivaston aluksia rannikon edustalle ja Suezin kanavan alueelle estääkseen terroristien hyökkäykset meriliikennettä vastaan.

Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen mukaisesti Egyptin armeijan joukkojen lisäyksistä on sovittu IDF:n kanssa. 1978 Camp Davidin sopimusten mukaan, jotka olivat perusteina rauhansopimukselle, Egypti saa pitää Siinailla vain yhden sotilasdivisioonan, mekanisoituja tai jalkaväki-joukkoja.
Ilmoitus sotilasoperaatiosta Siinailla tuli pian sen jälkeen, kun tuntemattomat pyssymiehet tulittivat sunnuntaina päivänvalossa Rafafin terminaalialuetta, kuten Egypt Independant raportoi. Egyptin viranomaiset kiistivät hyökkäyksen tapahtuneen. Egyptin kärsivällisyys loppui ääri-islamilaisten siepattua puolen tusinaa turvallisuusmiehiä jokin aika sitten, tosin vapauttaen heidät armeijan ilmoitettua uusista operaatioista Siinailla.
Hyökkäys Rafahissa oli 38. sen jälkeen, kun vallankumous alkoi 15. tammikuuta 2011.
Artikkelissa todetaan, että Muslimiveljeskunnan valvoma ”Kansallinen turvallisuussektori” sai vastuun Siinain turvallisuudesta ”Valtion tiedustelupalvelujärjestöltä” v. 2011. Sillä on ollut vaikeuksia saada monimutkaiset turvallisuusjärjestelyt hallintaansa.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Sunday Times raportoi sunnuntain numerossaan, että Assad kokoaa vapaaehtoisia kaikkialta arabimaista Israelin pohjoisrajan tuntumaan valmistellessaan hyökkäyksiä Rajan yli Israelin Golanin kukkuloille. Raportti perustuu tuntemattomaan lähteeseen Syyriassa. Sen mukaan vapaaehtoisia tulee Syyriasta, Juudean ja Samarian alueilta sekä arabimaista, jotka eivät välttämättä tue Assadin hallintoa. Syyrialainen parlamentaarikko Khaled Abboud sanoi lehden toimittajalle, että Syyria muuttuu kansasta, joka tukee vastarintaa, kansan vastarinnan valtioksi. Presidentti Bashar Assad kertoi Al-Manar TV-yhtiön haastattelussa, että monet nuoret henkilöt ovat tiedustelleet, miten he voisivat liittyä Israelin vastaiseen taisteluun. Hän totesi, että on selvä painostus uuden rintaman avaamiseksi Golanilla. Israelin pääministeri Netanyhau sanoi, että Israel on valmis puolustamaan kansalaisiaan naapurimaista tulevaa vihamielistä toimintaa vastaan. Israelin vastainen mieliala Syyrian johdossa ja jännitys rajalla on lisääntynyt IAF:n tehtyä kaksi ilmaiskua Syyrian alueelle. http://www.timesofisrael.com/assad-supporters-eye-golan-heights/
-          Valkoinen Talo kehottaa turkkilaisia rauhoittumaan ja lopettamaan hallituksen vastaiset mielenosoitukset, jotka ovat vammauttaneet lähes 2000 ihmistä ja surmanneet pari. Pääministeri Erdogan on pyrkinyt hillitsemään kansalaisiaan, mutta sunnuntaiaamuna lähes 10 000 ihmistä kokoontui Taksim-aukion lähelle ja muualle Istanbulissa, jossa mielenosoitukset alkoivatkin perjantain jälkeen, ja 7000 ihmistä osallistui kulkueisiin ja mellakoihin Ankarassa. Erdogan kutsuu mielenosoituksia ideologisiksi. Hän paljasti, että 89 poliisiautoa, 42 yksityisautoa, 4 bussia ja 94 liikehuoneistoa oli tuhottu perjantain jälkeen. Sisäministeri Muammer Gulenin mukaan 1750 ihmistä pidätettiin, mutta useimmat on vapautettu. Erdogan uhkailee voivansa koota paljon suuremmat kansanjoukot puolustamaan hänen hallitustaan, mutta epäröi tarttua tähän, koska se voisi nostattaa kansan avoimeen kapinaan Syyrian tapaan. http://www.timesofisrael.com/thousands-of-turks-march-on-prime-ministers-office/
-          Raporttien mukaan jännittynyt rauha on osittain palannut Istanbuliin ja Ankaraan sekaisen yön jälkeen, mutta läntisessä Izmirin satamakaupungissa mielensoittajat jatkoivat väkivaltaansa Erdoganin hallitusta ja puoluetta vastaan sytyttäen puolueen toimistotilat tuleen maanantaiaamuna. Istanbulissa turvallisuusjoukot olivat sulkeneet pääministeri Erdoganin toimistotiloihin johtavat kadut puskien sinne pyrkivän kansanjoukon kauemmas. Ankarassa poliisi tunkeutui aikaisin maanantaiaamuna ostoskeskuksen alueilla olettaen mielenosoittajien piileskelevän siellä. He pidättivät useita satoja ihmisiä kuulusteluja varten. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4387461,00.html
-          Iranin turvallisuusjoukot sanovat paljastaneensa salaisen solun, jolla oli suhteita Mossadin kanssa, ja jonka päämääränä oli häiritä Iranin presidentin vaaleja. Turvallisuusjoukot pidättivät 12 ihmistä, joita syytetään valmisteluista etnisten levottomuuksien lietsomisesta Iranissa. Raportin mukaan pidätetyillä oli yhteyksiä arabimaan kautta Mossadiin, Englannissa ja Intiassa tiedustelujärjestöihin. Ryhmän väitetään tehneen useita pommi-iskuja Iranissa, mutta keskittyneen niihin vaalien aikana. Iran hirtti äskettäin 2 vakoilusta epäiltyä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4387370,00.html
-          NGO-Monitor järjestön johtaja professori Gerald Steinberg toteaa, että useat anti-semiittiset NGO-järjestöt, jotka saavat rahallista tukea virallisilta viranomaisilta USA:ssa ja Euroopassa, käyttävät Israelin vastaisissa hyökkäyksissään keski-ajoilta tunnettuja blood-label syytöksiä. Hän puhui Kansainvälisessä Forumissa anti-semitismin kitkemiseksi, joka pidettiin Jerusalemissa. Steinberg totesi, että amerikkalaiset ovat paljon tarkempia seuraamaan, mihin heidän antamiaan varoja käytetään, kuin eurooppalaiset. Hän otti esimerkiksi Skotlannin kirkon, joka on antisemitismin eturivin harrastajia, todeten, ettei kirkko ole pelkästään merkityksetön järjestö, sillä sen esimerkki ja vaikutus tuntuu maan rajojen ulkopuolella. Skotlannin kirkko kieltää juutalaisten jumalallisen oikeuden Israelin maahan, mitätöiden lukuisat Raamatun kirjeet, joissa se todetaan yksiselitteisesti. Skotlannin kirkko kieltää Abrahamin jälkeläisten oikeudet selittäen, että sen perivät kristityt. Se edustaa korvausteologiaa räikeimmässä muodossaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168564#.UaxQm2JHT-k
-          10-vuotias arabipoika sai uuden elämän mahdollisuuden juutalaispojan luovutettua munuaisen hänelle. Munuaisenvaihto suoritettiin hänelle äskettäin ja arabipoika on tervehtymässä ICU:n tiloissa. Israelin lääkärit hoitavat vuosittain useita arabimaista, joilla e ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa, hoitoon tuotuja sairaita. Potilaitten nimet ja kotimaa pidetään salaisena vastatoimien vuoksi. Tällaiset operaatiot hoidetaan salaisesti, ja potilaan lähiomaiset usein seuraavat mukana sairaalaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168543#.UaxUAWJHT-k
-          Irakin viranomaiset pidättivät  solun, joka suunnitteli myrkyllisten kaasujen käyttämistä hyökkäyksissä Yhdysvaltoja, Lähi Idässä ja Euroopassa.  Al-Qaidan kanssa liitossa olevan solun suunnitelmissa oli käyttää pieniä kauko-ohjattuja liidokkeja kaasun levittämiseksi. Poliisi löysi kaksi solun työhuonetta Bagdadissa, kertoo BBC. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168553#.UaxZpWJHT-k
Sunday, June 02, 2013

SUNNUNTAI 02.06.13


SUNNUNTAI 02.06.13

1. TURKISSA kaksi päivää kestäneet mielenosoitukset ovat ”theextinction protokol” uutisten mukaan hieman laantuneet sunnuntaiaamuna, mutta pienehköjä tulipaloja sytytettiin ja nujakoita poliisin ja mielenosoittajien välillä esiintyi edelleen Istanbulissa ja Ankarassa. Satoja mielenosoittajia sytytti tulipaloja sunnuntaiaamuna pääkaupungin Ankaran Tunali-lähiössä valmistautuen vastustamaan poliisin käyttämiä kovia otteita, jotka ovat vain lisänneet siviilien intoa jatkaa protestiaan, joka alkoi hallituksen suunnitelmille rakentaa Ottoman ajan parakkien tapaisia rakennuksia Istanbulin Taksim Gezi puistoon, joka on ollut kansalaisten suosima kokoontumis- ja illanviettopaikka. Rakennuksiin on tarkoitus sijoittaa liikkeitä ja asuntoja.

VARSIN pian mielenosoitukset muuttuivat kuitenkin Erdoganin hallituksen ja sen harjoittaman kovaotteisen islamilaistamis-politiikan ja hänen puolueensa oikeus- ja kehityspuolueen (AKP) vastaisiksi leviten Ankaraan ja muihinkin kaupunkeihin. 
Poliisit käyttivät massavoimaa, vesitykkejä, kyynelkaasua ja pippurisuihkuja saadakseen mielenosoitukset hajotetuiksi. Sisäministeri Muammer Gualer sanoi lauantaina, että 939 ihmistä on pidätetty, yli 1000 mielenosoittajaa on haavoittunut Istanbulissa ja useita satoja Ankarassa, kuten lääkintä-viranomaiset kertovat. Poliisi on pudottanut kyynelkaasu-kanistereita myös helikoptereista, ja ihmisiä on vammautunut panssaroitujen poliisivaunujen ajaessa asukkaitten asettamia katusulkuja vastaan saadakseen kadut avatuiksi liikenteelle.
TURKIN presidentti Abdullah Gul kehotti ihmisiä palaamaan koteihinsa sekä turvallisuus-viranomaisia toimimaan järjellisesti ja pyrkien välttämään kansan kiihottamista.

Mielenosoitusten rajuus yllätti paitsi Turkin asukkaat myös poliisin ja Erdoganin hallituksen. Erdogan lupaa kuitenkin tekevänsä kaikkensa mielenosoitusten taltuttamiseksi sanoen uhmaavasti, että hallituksen Taksim-aukion suunnitelma toteutetaan. Hän sanoi:
”Jos te tuotte kaduille 20 mielenosoittajaa, minä tuon sinne 200 000”, eli hän vastaa kansan uhmaan vielä suuremmalla voimalla. Erdogan nähtiin poliittisen uransa alkutaipaleella oikeana miehenä johtamaan Turkkia, mutta hänen harjoittamansa määrätietoinen islamin oppien toteuttaminen ja laajat armeijan vastaiset toimensa, jotka kohdistuivat pääosin korkeiden upseerien erottamiseen sekä syytteet heitä ia eläkkeelle siirtyneintä upseereita vastaan, ovat saaneet kansan epäluuloiseksi hänen todellisista pyrkimyksistään. Eräs mielenosoittaja kiteytti havaintonsa näin: ”Kaikki diktaattorit käyttävät samaa metodia, alistaa omaa kansaansa”. Kansan rauhattomuutta ovat lisänneet hallituksen äskettäin asettamat rajoitukset alkoholin myynnille ja julkisille kokoontumisille.
Mielenosittajia vastaan käytetyt rajut otteet ovat herättäneet vastalauseita Yhdysvalloista, EU:sta ja ihmisoikeusjärjestöiltä. Pelkona on, että mikäli niillä halutaan lisätä maan demokraattista kehitystä, ne tulevat kiintymään, mikä voisi johtaa Turkin samaan sisäiseen kuohuntaan kuin Syyriassa ja edelleen Syyrian kaltaiseen sisällissotaan. http://theextinctionprotocol.wordpress.com/2013/06/02/protesters-defiant-as-unrest-in-turkey-enters-third-day/

TIMES of Israel kertoo artikkelissaan Turkin mielenosoituksista, että ne ovat laantuneet Istanbulin Taksim Gezi puiston lähettyvillä poliisin vedettyä panssaroidut ajoneuvonsa pois sieltä lauantai-iltana, mutta rajuja yhteenottoja tapahtuu poliisin ja opposition välillä Ankarassa sekä Istanbulissa, jossa mellakoijat sytyttivät tulipaloja pääministeri Erdoganin kanslian edustalla poliisin turvautuessa kyynelkaasuun heidän hajottamisekseen.
Protestiaallot ovat levinneet myös Izmirin kaupunkiin.
Presidentti Abdullad Gulin vetoomukset rauhanomaisesta ongelmien käsittelystä ja aikuisuuden osoittamisesta tuskin riittävät lopettamaan spontaanisti alkaneen mellakat, jotka pahoin häiritsevät maan turistikesää liikkeiden ja myyntikojujen joutuessa sulkemaan ovensa potentiaalisilta asiakkailta mielenosoitusten kohteiksi joutuneilla alueilla.
Pääministeri Recep Tayyip Erdogan kutsui mielenosoittajia vähemmistöksi, joka ei voi pakottaa vaatimuksiaan vaaleissa enemmistön saaneille, mutta tunnusti, ettei vaalivoitto anna myöskään hallitukselle oikeutta toimia oman mielensä mukaan. http://www.timesofisrael.com/turkish-protests-shift-away-from-taksim-as-clashes-enter-third-day/

2. SYYRIAN sisällissodan taistelut ovat uutislähteiden mukaan keskittyneet Qusairin kaupungin ja sen läheisten kylien omistuksesta, jossa Assadin ja Hizbullahin yhteiset
joukot pyrkivät karkottamaan kapinallisjoukot saadakseen esteettömän liikenneyhteyden Damaskoksesta Välimerelle Tartusiin ja edelleen Aleppoon maan pohjoisosassa, mutta taisteluja käydään myös Damaskoksen lähettyvillä ja muualla maaseudulla.
Qusairin kaupungin omistus on tärkeää myös kapinallisille, koska se saa aseita ja joukkoja myös sen kautta tukijoiltaan Libanonista.

Syyrian taisteluja käsiteltiin lauantaina YK:n turvallisuusneuvostossa, jonka laatima päätöslauselma esitys kaatui Venäjän vastustukseen. Esityksessä Assadin hallituksen joukkoja vaadittiin lopettamaan hyökkäyksensä Qusairin kaupungissa. Venäjän lausunnossa todetaan, ettei YK:n turvallisuusneuvosto puuttunut tilanteeseen kapinallisten tunkeutuessa kaupunkiin karkottaen hallituksen joukot sieltä.
Kansainvälisen Punaisen Ristin komitea kuten myös YK:n kaksi ihmisoikeuksien parissa toimivaa virkailijaa ilmaisivat huolensa tuhansien siviilien ja satojen haavoittuneiden jouduttua piirityksen keskelle, joista useat ovat kiireellisen lääkintähoidon tarpeessa. 10 000 asukasta on paennut kaupungista kahteen lähikaupunkiin, joissa he tarvitsevat ruokaa, vettä, vuoteita ja lääkintähoitoa. YK vaatii aselepoa haavoittuneiden evakuoimiseksi Qusairista, Punaisen Ristin edustajan luvatessa, että se on valmis siirtymään kaupunkiin heti, kun tulitauko on tosiasia, mutta sen sopiminen ei ole yksinkertaista.

USA:n ja Venäjän suunnittelema sovittelukonferenssi Genevessä on sekin vaikeuksissa toteutua, sillä kapinalliset ovat lisänneet vaatimuksiinsa Assadin eroamisesta uuden, jossa vaaditaan Hizbullahin vetäytymistä Syyriasta ehtona osallistumiselle.
Venäjä toteaa, että se tulee jatkamaan asetoimituksiaan Assadin joukoille väittäen niiden perustuvan vuosia sitten tehtyihin sopimuksiin. S-300 ilmatorjunta patteristojen toimittaminen Syyriaan on herättänyt länsimaiden vastalauseita, mutta Venäjän mukaan ne ovat käyttökunnossa vasta 2014. Venäjän YK:n lähettiläs Valeri Churkin puolusti lauantaina pattereiden toimittamista Syyriaan syyttäen, että Israel pyrkii estämään sen. Hän kehotti Israelia pitämään päänsä kylmänä eikä toimimaan vastuuttomasti. Hän sanoi aseitten tasapainottavan tilannetta Syyriassa. ”Niitä ei ole tarkoitettu sisäiseen käyttöön, vaan Syyrian puolustautumiseksi ulkopuolelta tulevaa hyökkääjää vastaan”.  Hän arvioi, että kun ulkopuolinen sekaantuminen Syyrian asioihin on poistettu, voidaan keskittyä diplomaattisen ratkaisun löytämiseen. http://www.timesofisrael.com/russia-blocks-un-condemnation-of-syrian-fighting/

MIG-hävittäjiä valmistavan tehtaan pääjohtaja Sergei Korotkov totesi Venäjän uutistoimistojen edustajille perjantaina, että Syyrian hallituksen edustajia on Moskovassa keskustelemassa ainakin kymmenen Mig-29 M/M2 hävittäjän toimittamisesta. Hän ei maininnut tarkkaa määrää, mutta vihjaisi niitä olevan yli kymmenen. Hävittäjien toimituspyyntö tulee pian sen jälkeen, kun uutiset kertoivat S-300 ilmatorjuntaohjustoimitusten viipymisestä. Mig 29 hävittäjä on suunniteltu toimimaan vaikeissa häirintäolosuhteissa, minkä uskotaan antavan Assadin joukoille sen tarvitseman suojan IAF:n mahdollisia uusia iskuja vastaan. Presidentti Putin lupasi Assadin joukoille voimallisia aseita, myös hävittäjiä ja helikoptereita, niiden taistellessa kapinallisjoukkoja vastaan, joille Englanti lupaa toimittaa aseita, mitä Ranska seurannee. http://www.timesofisrael.com/russian-manufacturer-to-sell-10-migs-to-syria/

Jpostin toimiston raportissa kerrotaan, että Venäjä on toimittanut ja toimittaa Assadien joukoille uudenaikaisia aseita, joiden ansiosta yhdessä Hizbullahin taistelijoiden liittymisen kanssa taisteluihin ovat kääntäneet sotaonnen ratkaisevasti Assadin eduksi. Näihin aseisiin kuuluu Iranissa valmistettuja miehittämättömiä tiedustelukoneita (drones), kranaattitulen vastaisia järjestelmiä sekä nykyaikaisia monitorivarusteita, joiden ansiosta hallituksen joukot pystyvät paikallistamaan kapinallisosastot ja tuhoamaan ne. Assadin joukkojen todetaan saaneen uusia taisteluideoita ulkomaisten kouluttajien kautta. Artikkelissa kuitenkin todetaan, että vaikka Assadin joukot ovat saavuttaneet tiettyä edistystä joillain alueilla, niillä ei uskota olevan tarpeeksi joukkoja ja aseita kapinallisten kukistamiseksi ja heidän miehittämiensä kaupunkien vapauttamiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Iranian-and-Russian-arms-giving-Assad-edge-in-Syria-315140

3. UUTISOTSIKOITA
-          TEL AVIVISSA lauantaina järjestettyjen mielenosoitusten kärki laimeni pahasti järjestäjien pystymättä  päättämään, minkä puolesta ihmiset protestoivat. Niitä markkinoitiin nimellä ”Sosiaalinen oikeudenmukaisuus”, mutta jotkut luulivat, että he osallistuivat miehityksen vastaiseen protestiin, kertoo Arutz Sheva. Satoja ihmisiä marssi Kaplankadulta King George kadulle. Eräs osanottaja kuvitteli marssivansa arvonlisäveron (VAT) korottamista vastaan, mutta huomatessaan, että naapuri-marssijat kuuluivat äärivasemmistoon, joilla oli kokonaan toiset vaateet, hän meni kotiinsa. Muutamat protestoivat verojen yleistä korotusta vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168517#.Uar4w2JHT-k
-          Jewish National Fund, JNF, kutsui USA:n entisen presidentin Bill Clintonin Israeliin osallistuakseen presidentti Shimon Peresin 90-vuotisjuhlallisuuksiin. Clintonille maksetaan 500 000 USD pelkästä osallistumisesta. Juhliin osallistuu monia muitakin tunnettuja henkilöitä, niiden joukossa Barbara Streisand ja Robert de Niro. Clintonille maksettu raha menee hänen nimellään kulkevalle säätiölle. JNF tuki miljoonilla Presidenttien konferenssia. Luulisi olevan paljon tärkeämpiäkin kohteita juutalaisten kansallisrahaston hoidettaviksi. JNF:n tiedottaja kieltäytyi paljastamasta, kuka valtuutti varojen maksamisesta Clintonille, mutta vakuutti, että on suuri kunnia saada Clinton Israeliin. Jewish National Fund (Juutalainen kansallissäätiö) perustettiin 1901 ohjaamaan lähes täysin autioituneen muinaisen Israelin maan asuttamista ja metsittämistä. JNF on istuttanut 240 miljoonaa puuntainta Israeliin, rakentanut 180 patoa ja vesivarastoa, kehittänyt 250 000 eekkeriä maata ja kunnostanut yli 1000 puistoa. Sen omistaman maan arvoksi arvioidaan 8 miljardia NIS. Nykyisin suurin osa sen 650 miljoonan NIS budjetista menee sen omien menojen kattamiseksi. JNF:n ja Peres-keskuksen väliset suhteet, jotka alkoivat vuosi sitten, askarruttavat, vaikka Peresillä ei artikkelin mukaan ole suoria siteitä keskuksen kanssa, mutta Peresin vasemmistolainen politiikka ei välttämättä edistä JNF:n päämääriä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168511#.Uar6z2JHT-k
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon on INN:n artikkelin mukaan antanut suostumuksensa Juudean ja Samarian siviilihallinnolle jatkaa esittämänsä arabikaupungin perustamista Jordanjoen laaksoon. Kaupungin tarpeisiin annetaan 2000 dunamia (500 eekkeriä) valtion omistamaa maata C-alueelta. Kaupungin väkiluvuksi suunnitellaan 10 000 asukasta ja 1 100 tonttia. Perusteluissa todetaan, että Jordanjoen laaksossa asuvat palestiinalaiset ja beduiinit pyritään tämän kautta kokoamaan järjestetyn yhteisön piiriin tilapäisten hökkelien poistamiseksi. Yaalonin päätös suostua Israelin maan luovuttamiseksi saamatta mitään vastapainoksi tuntuu vähintään oudolta ja voinee olla seurausta häneen kohdistetusta painostuksesta ”hyvän tahdon eleenä neuvotteluilmapiirin parantamiseksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168504#.Uar_2mJHT-k
-          Israelin pääneuvottelijaksi nimetty oikeusministeri Tzipi Livni harkitsee arabi-terroristien vapauttamista hyvän tahdon eleenä. Hän on saanut 120 terroristin dokumentit harkittavikseen. Hän on matkalla Washingtoniin keskustellakseen John Kerryn kanssa rauhanprosessin etenemisestä. Presidentti Shimon Peres, jonka armahdus vaaditaan vankien vapauttamiseksi, on antanut oman tukensa jo etukäteen terroristien vapauttamiseksi. Arutz Shevan artikkelissa, jota seuraan, esittää useiden Israelin tuomioistuinten vankeuteen tuomitsemien arabiterroristien henkilötietoja ja ”saavutuksia”, joiden perusteella PA maksaa heille kuukausipalkkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168509#.UasCFmJHT-k
-          Radikaali sunnimuslimijohtaja Yusuf al-Qaradavi kehottaa viikkosaarnassaan kaikkia sunnimuslimeja liittymään Syyrian kapinallisiin niiden taistellessa presidentti Assadin joukkoja vastaan, kuten AFP raportoi lauantaina. Hän puhui Dohassa Qatarissa järjestetyssä joukkotilaisuudessa, jossa hän hyökkäsi myös Irania vastaan, koska se tukee Assadin hallituksen joukkoja.  Hän teki parannusta tukiessaan aiemmin Nasrallahia ja Hizbullahia, jota hän nyt kutsuu ”saatanan puolueeksi”, koska se tukee aktiivisesti Assadin joukkoja. Hän syytti Irania, että se aseistaa ja tukee Assadia ja Hizbullahia, joiden päämääränä on surmata sunni-muslimeja. Hizbullah on menettänyt ainakin 75 miestä kaatuneina Syyrian taisteluissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168516#.UasESmJHT-k
-          Apulaispuolustusministeri Danny Danon (Likud) sanoi, että Lapidin esittämä laki yhteisestä taakan kantamisesta täytyy pian muuttaa, sillä Likud ei halua tukea puoluetta, joka kiihottaa yhtä kansanosaa vastaan. Hän kehotti poliitikkoja kaikissa puolueissa odottamaan lopullista lakiesitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168496#.UasGrWJHT-k
Lämpötilat, Jerusalem. Sunnuntai 27-35 C-astetta; maanantai 17-30; tiistai 17-27; keskiviikko 18-27 C-astetta, aurinkoista. Eilatissa on tänään 43-45 C-astetta.