Friday, May 31, 2013

PERJANTAI 31.05.13


PERJANTAI 31.05.13

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad totesi Al-Manar TV-haastattelun yhteydessä, että ensimmäinen erä Venäjän toimittamista S-300 ilmatorjuntapattereista on perillä ja loput saapuvat lähipäivien aikana. Israelin tiedustelu väittää puolestaan kuten myös USA:n vastaava järjestö, etteivät laitteet ole vielä Syyriassa. Olkoon totuus mikä tahansa, tosiasia kuitenkin on, että Venäjä on lujasti päättänyt toimittaa niitä Syyrialle väittäen niiden tasapainottavan tilannetta ja avustavan Syyrian armeijaa taistelemaan ulkoa maahan hyökkääviä vihollisia vastaan. S-300 ilmatorjuntaohjusten kantomatka on n. 200 km, niiden tutkavalvonta pystyy seuraamaan 100 kohdetta samaan aikaan ja kiinnittyen kahteentoista.

ASSAD sanoi haastattelussa, että uusien aseitten ansiosta hänen armeijansa ote taisteluissa kääntyy ratkaisevasti kapinallisten häviöksi. Taistelut ovat jatkuneet runsaan viikon ajan Quraisin kaupungin omistuksesta Libanonin rajan lähellä. Sen kautta kapinalliset ovat saaneet aseita ja joukkoja Libanonista, joten sen menetys olisi niille paha takaisku. Toisaalta Assadin armeijalle kaupungin saaminen valvontaansa on tärkeä liikenneyhteyksien vuoksi Damaskoksesta Välimeren rannikolle ja edelleen pohjoiseen Aleppon kaupunkiin. Assad sanoi myös, että häntä painostetaan avaamaan uusi rintama Israelia vastaan Golanilla. Hän sanoi haastattelussa, että hän sallii kommandotyyppiset iskut rajan yli Israelin puolelle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4386514,00.html

PRESIDENTTI Assadin toiveina on saada Venäjältä myös muuta aseistusta kuin S-300.
Washington Postin artikkelin mukaan Syyrialainen kenraali esitti lisäksi toiveen aseitten toimittamiseksi mahdollisimman pian.
Lehden artikkelin mukaan tilaukseen sisältyy 1000 taittuvaa Kalashnikov-kivääriä; 20 000
2.62 mm:n Kalashnikov rynnäkkökivääriä; tarkkuuskivääreitä yötähtäimillä; 400 Kord konekivääriä; 100 Kord mini konekivääriä; 100 PK konekivääriä; 60 kpl 14.5 mm kone-kivääriä; 1 300 kranaatin ampumisalustaa; 100 automaattista 40 mm:n kranaattialustaa sekä yli 20 miljoonaa luotia. Aseiden toimitukset pyydettiin suorittamaan mahdollisimman pian, sekä toivotettiin menestystä aseiden toimittajajärjestölle Rosoboronexport.
Englanti ja Ranska harkitsevat asetoimituksista Syyrian kapinalisille EU:n asettaman vientikiellon umpeuduttua. Saudi Arabia ja Qatar ovat muiden Persianlahden öljymaiden tavoin rahoittaneet kapinallisia ja myös hankkien heille aseita ja joukkoja
USA:n, Venäjän ja YK:n edustajat tapaavat toisensa viides kesäkuuta järjestelläkseen Syyrian hallituksen ja kapinallisten edustajien välistä rauhankonferenssia kesäkuun aikana. Kapinalliset vaativat, että Assadin tulee tai ainakin luvata erota ennen mitään sopimusta, mikä on jarruttanut neuvottelujen aloittamista. SNC:n edustaja sanoi, että SNC osallistuu neuvotteluihin vain, jos asetetaan aikaraja, jonka kuluessa Assadin tulee erota. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4386442,00.html

2. ISRAELIN tiedustelu väittää, ettei Assadin toivomat S-300 järjestelmät ole vielä saapuneet, mitä tukevat USA:n tiedustelun antamat tiedot. Israelin kansallisen Turvallisuusneuvoston johtaja Yaakov Amidror sanoo, että Israel valmistautuu tuhomaan järjestelmät ennen niiden saamista operatiiviseen kuntoon ja henkilökunnan kouluttamista, mikä voi viedä jopa neljä kuukautta. Niissä on kuitenkin venäläiset opastajat mukana, mikä lyhentää valmisteluaikaa.

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että sen agentit havaitsivat keskiviikkona 29.05. suuren nimeämättömän kontin saapumisen Latakian lentokentälle arvellen, että se on voinut sisältää Assadin mainitsemat ensimmäiset osat S-300 järjestelmästä. Assad uhkasi Al-Manar haastattelussa, että Syyrian armeija vastaa välittömästi IDF:n uusiin hyökkäyksiin Syyriaan, sekä lupasi, ettei hän estä Israelia vastaan taistelevien järjestöjen ylittävän Israelin rajan.

USA:n hallitus antoi kovasanaisen ultimaatumin Hizbullahille vetää joukkonsa välittömästi pois Syyriasta, mutta Hizbullah lähetti täydennysjoukkojaan Syyriaan välittämättä USA:n kehotuksesta. USA:n lausunnossa sen osallistumista ”etenkin Damaskoksen, Qusairsin ja Homsin taisteluihin sanotaan vaaralliseksi, mitä ei voida hyväksyä”. DF:n mukaan Hizbullahin joukot suuntaavat Syyrian eteläosaan ottaakseen vastuun Deraasta, Huran pääkaupungista, jossa ne taistelevat vain 30 km:n päässä Israelin rajasta.
SYYRIAN ulkoministeri Walid Moallem sanoi keskiviikkona Al-Mayadin TV:n haastattelussa, että Syyrian vastaus Israelin hyökkäyksiin tulee olemaan suhteessa niihin.
DEBKAFILE kertoo Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun todenneen Helsingissä, että EU:n päätös poistaa asevientikielto Syyrian kapinallisille antaa Venäjälle vapaat kädet toimittaa Assadin hallitukselle sen tarvitsemia sotilaallisia laitteita.
”Kaikissa päätöksissä on kaksi puolta. Jos yksi puoli poistaa esteet, silloin myös toinen osapuoli vapautuu aiemmista pidäkkeistään ja velvoitteistaan”, Sgoigu sanoi keskiviikkona.
Presidentti Assad lupautui samanaikaiseen TV-haastatteluun Syyrian TV:sä ja Libanonin Al-Manar TV:ssä torstai-iltana. http://www.debka.com/article/23002/Israeli-intelligence-denies-first-Russian-S-300s-arrive-in-Syria---contrary-to-Assad’s-claim-

3. USA:n hallitus ilmoitti torstaina, että se helpottaa tietoliikennevälineiden vientiä Iraniin ja että päätös tulee voimaan välittömästi. Päätöksen tarkoituksena on edistää tiedonvälitystä Iranin kansan keskuudessa välttääkseen hallituksen valvontaa, jolla se on pyrkinyt estämään ihmisten keskinäistä yhteydenpitoa maan sisällä ja rajojen ulkopuolelle.
Myyntijärjestöt voivat välittömästi alkaa toimittaa myyntiartikkeleita kuten tietokoneita, tabletteja, kännyköitä, sofware, satelliittivastaanottimia ja muita henkilökohtaiseen tarpeeseen tarkoitettua aiemmin kiellettyjä välineitä.
Päätös koskee vapaata internetin liikennepalvelua ja niiden myyntiä kuten välitöntä viestintää, chat ja email, social networking, kuvien ja filmien jakamista, web-browsing ja blocking on myös sallittua.

IRAN on tiukentanut internetin valvontaa ennen presidentin vaaleja kesäkuussa peläten, että internetin kautta voidaan kiihottaa kansaa mielenosoituksiin.
Al-Arabiya raportoi, että USA:n hallitus on asettanut sanktioita ylimmän kaitsijan Ali Khamenein yleisesikuntapäällikölle sekä 50:lle muulle Iranin hallituksen virkailijalle heidän ihmisoikeuksien vastaisten lausuntojensa vuoksi. Sanktiot kohdistuvat Iranin tiedustelu-osastoon, joka on vastuussa tietojen välittämisestä, sekä Khamenein korkeaan avustajaan Asghar Mir-Hejaziin, joka tunnetaan opposition edustajien väkivaltaisesta kohtelusta, kuten USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jan Psaki totesi Al-Arabiyan mukaan.
USA:n mukaan Iran on pyrkinyt hankkimaan länsimaista kehittynyttä tietotekniikkaa ydinteollisuutensa tarpeita varten.
Kanada on myös tiukentanut ja tehnyt uusia Iranin vastaisia pakotteitaan, asettaen 30 henkilöä ja 82 järjestöä mustalle listalle vientikiellon rikkomisten vuoksi.
Iranin talousministeri tunnustaa, että sanktioitten vuoksi inflaatio on 30 % ja että ne haittaavat maan taloutta monin tavoin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168489#.UahIEmJHT-k

4. SYYRIAN tilanteen kiihtymisen ja arvaamattoman kehityksen vuoksi pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi ”Turning Point 7” kotirintaman harjoitusten yhteydessä, joita hän kävi vilkaisemassa, että hän vapauttaa 350 miljoonaa USD (1,3 miljardia NIS) käytettäväksi kaasunaamareiden hankkimiseksi jokaiselle maan kansalaiselle sekä muille maassa oleville henkilöille. Kaasunaamareita on jaettu vasta osalle kansalaisista, 58 % on saanut, loput odottavat. Niiden kysyntä on myös selvästi noussut tilanteen kehityksen epävarmuuden nousun myötä.  Laitteiden pitäminen ajan tasalla maksaa lisäksi 80 miljoonaa USD (300 miljoonaa NIS) vuosittain.

Jännitys Syyrian ja Israelin välillä on noussut sen jälkeen, kun IDF teki kaksi onnistunutta pommituslentoa Syyrian puolelle tuhoten Hizbullahille matkalla olleita asekuljetuksia.
Syyrian presidentti Bashar Assad sekä hänen ulkoministerinsä Walid Moallem uhkaavat iskeä automaattisesti IDF:n Syyrian alueelle tehdyn seuraavan iskun jälkeen. Israel on uhannut tuhota Venäjän toimittamat S-300 ilmatorjuntapatterit ennen niiden asentamista operatiivisiksi, mutta niissä on venäläinen miehistö opettamassa syyrialaisia niiden käyttöön, mikä monimutkaistaa tilannetta.
Pääministeri antoi ohjeet maan talouden mukauttamiseksi toimivaksi myös mahdollisen kriisin, kuten sodan tai ihmisen aiheuttaman tai luonnollisen katastrofin aiheuttaman tilanteen varalta. Tämä aiheuttaa tiettyä jännitystä maan talouden aloitettua säästökuurin ylisuuren velkamäärän hoitamiseksi. http://www.timesofisrael.com/israel-to-spend-another-nis-1-3-billion-on-gas-masks/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Nigeria sanoo pidättäneensä Iranin kansalaisen, joka suunnitteli terrori-iskuja maassa. Epäillyn asuntoon tehdyssä ratsiassa Kanon kaupungissa löydettiin suuri asekätkö, johon kuului ilmatorjuntaohjuksia, rakettikranaatteja, 14 AK-47 kivääriä, 11 000 ammuskipasta sekä runsaasti räjähdeaineita, kertoo Kanon valtion turvallisuuspalvelujen päällikkö Bassey Etang Nigerian salaisesta poliisista. Hän sanoi, että aseet oli tuonut maahan Hizbullah terrorijärjestö iskeäkseen israelilaisiin ja länsimaisiin kohteisiin. Nigeria, Afrikan suurin öljyn-tuottajamaa, 160 miljoonaan asukkaan maa, taistelee Boko Haram terrorijärjestöä vastaan, jonka päämääränä on tehdä Nigeriasta sharia-lain valvoma muslimimaa. Se on tehnyt useita aseellisia ja pommihyökkäyksiä Nigeriassa vuodesta 2009 lähtien surmaten tuhansia ihmisiä. http://www.businessweek.com/news/2013-05-30/nigeria-says-weapons-seized-in-kano-city-linked-to-hezbollah, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168481#.UahmrGJHT-k
-          Syyrian kansallisneuvoston SNC:n johtaja sanoo, ettei ole  mitään mieltä osallistua Venäjän junailemaan rauhankonferenssiin Hizbullahin sekaannuttua Assadin joukoissa taistelemaan kapinallisia vastaan. SNC:n johtaja Khalid Saleh sanoi Istanbulissa, ettei se aio osallistua kesäkuussa Genevessä suunniteltuun konferenssiin. Syyrian hallituksen ulkoministeri Walid Moallem ilmoitti Assadin hallituksen osallistuvan siihen. http://www.timesofisrael.com/syrian-opposition-refuses-to-attend-peace-talks/
-          70-vuotias juutalaisnainen Yona Jerusalemin Shuafatin lähiöstä kertoi Arutz Shevan toimittajalle: ”Hän haluaa syödä minut elävältä, katsohan vain hänen kasvojaan”, tarkoittaen naapurissa asuvaa arabinaista. Hän muutti häittensä jälkeen miehensä kanssa 40 vuotta sitten Shuafatin lähiöön Jerusalemissa, vaikka siellä ei ollut juuri muita juutalaisia, joskin heitä muutti sinne myöhemmin. Vuosi sitten Yonan mies kuoli, minkä jälkeen Yonan ahdistuksen ajat alkoivat. Arabit alkoivat väittää, että he omistavat talon, jossa Yona asuu. Lähellä asuvat arabimiehet olivat päätelleet, että paras tapa vallata talo on karkottaa Yona sieltä ja muuttaa arabit sinne. Yona näytti useita murtojälkiä, jotka osoittavat heidän aikomuksensa. Torstai-iltana arabimiehet tulivat ja särkivät ulko-oven lukon. Paikalle kutsuttu poliisi kehotti arabeja antamaan naisen asua rauhassa, kunnes rakennuksen omistusoikeus on selvitetty oikeudessa. ”Asia oli oikeudessa maanantaina, mutta nyt he tukivat ja särkivät ulko-oven”. Hän sanoo pysyvänsä asunnossaan painostuksesta ja uhkailusta huolimatta, kunnes omistusoikeus on ratkaistu oikeudessa. ”He tulevat ja käyttäytyvät kuin eläimet, mutta siitä huolimatta en pelkää nukkua täällä yksinäni”, hän vakuuttaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168492#.UahilWJHT-k
-          Arabien sytyttämä laaja tulipalo saatiin sammutettua torstaina Yitzharissa vähän ennen kuin se ehti sytyttää sotilas-tukikohdan. Sotilaat taistelivat yhdessä Yitzharin juutalaisasukkaitten kanssa tulen raivoa vastaan arabien kivityksestä huolimatta. Arabit tulivat paikalle kymmenen aikaan torstaina Asira al-Kabaliya arabikylästä sytyttäen tulen useista kohdista, mikä levisi nopeasti helteen ja kovan tuulen ansiosta. Palo levisi myös toiseen arabikylään polttaen hedelmätarhoja ja oliivipuita. Sammuttajien kivityksiin osallistui satakunta arabia. Yitzharin tiedottaja Abraham Binyamin totesi, että tuhopolttoja tehdään km. 20 kesässä, eniten Jerusalemin ympäristössä. Torstai-iltana on 30 päivää siitä, kun arabi murhasi Yitzharin asukkaan Ayatar Borovskyn Tapuahin risteyksen lähellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168479#.Uahm_2JHT-k

Thursday, May 30, 2013

TORSTAI 30.05.13


TORSTAI 30.05.13

1. USA:N Valkoinen Talo, joka edustaa Obaman kansliaa, reagoi vihaisesti TV-10:n uutisiin, joiden mukaan Israel on antanut luvan 300:n asunnon rakentamiseksi Ramotin lähiöön Jerusalemissa. Uutisissa selitettiin, että päätös ´rakentamisesta oli tehty viime vuoden lopulla pian sen jälkeen, kun PA/PLO:n esitys Palestiinan valtiosta hyväksyttiin YK:n yleis-kokouksessa, vastavetona Abbasin yksipuolisille toimille. Urakkatarjoukset kyseisestä kohteesta julkistettiin marraskuussa 2012. TV-10 raportoi edelleen uutislähetyksessään, että Gilon kaupunginosaan Jerusalemissa suunnitellut 797 asunnon rakentamisen urakka-tarjoukset odottavat julkistamista. Asuntoministeriön lausunnossa todetaan: ”Ministeriön tehdessä päätöksen 797:n asunnon myynnin pikaisesta aloittamiseksi, on tärkeää viimeistellä kohdetta koskevat suunnitelmat, koska asuntojen markkinointi aloitetaan lähiviikkojen aikana”.

VALKOISEN TALON kanslia suhtautuu rakennuspäätökseen omituisen vihaisesti ja asian-tuntemattomasti todeten lausunnossaan: ”Me emme hyväksy Israelin jatkuvan setlementtien rakentamisen laillisuutta, joka kaivaa maata rauhan saavuttamisen alta, ja vähentää palestiinalaisten mahdollisuuksia muodostaa valtio kestävillä rajoilla. Presidentin  käsityksen mukaan setlementtipolitiikka ei edistä rauhaa ja häiritsee palestiinalaisten pyrkimyksiä valtionsa muodostamiseksi. Käsityksemme mukaan osapuolten tulee tehdä luottamusta rakentavia toimia, jotka mahdollistavat neuvottelujen aloittamisen”.
Valkoisen Talon virkailijan lausunto on käsittämättömän tökerö, ikään kuin alue sijaitsisi jossain periferiassa eikä Israelin pääkaupungin lähiössä. Toisaalta lausunnon määräävä sävy osoittaa räikeää puuttumista itsenäisen valtion sisäisiin asioihin, ikään kuin Israel olisi USA:n vasallivaltio, jota se pystyy ohjailemaan tahtonsa mukaan.

JERUSALEMIN kaupungin edustajat ilmaisevat ilonsa uusista rakennuskohteista Ramotissa ja Gilossa, mutta osoittavat sanansa pääministerille todeten, että pääkaupungissa on lisäksi tuhansien asuntojen rakentamistarve, eikä pääkaupunkia voida jakaa itä- ja länsiosiin, sillä Jerusalem on Israelin valtion jakamaton pääkaupunki.
Netanyahu ei ole julkisesti kertonut, suostuuko hän ulkoministeri John Kerryn kehotuksiin julistaa rakennuskielto 1949 aselepolinjojen itäpuolisilla alueilla, mitä Abbas kaadereineen vaatii ennakkoehtona neuvottelujen aloittamiseksi vankien vapauttamisen ohella.
Asuntorakentamisesta vastaava ministeri Uri Ariel kuitenkin valittaa, että hänellä on tukku rakennussuunnitelmia, jotka odottavat pääministerin hyväksymistä, mitä hän ei ole saanut, eikä siten voi toimia suunnitelmien edistämiseksi.

2. KNESSET hyväksyi Yiar Lapidin laatiman hallituksen esityksen arvonlisäveron (VAT) korottamisesta prosenttiyksiköllä, uusi VAT on Israelissa 18 %. Tämä tulee auttamatta korottamaan kulutustavaroiden ja hyödykkeiden sekä palvelujen hintoja ja monella muulla tavoin nostamaan elinkustannuksia maassa. Netanyahun välistävedon ansiosta turismi-teollisuus saa kuitenkin alennetun arvonlisäveron, koska laskelmien mukaan sen täysi-määräinen lisääminen matkustus- ja hotellikuluihin olisi voinut aiheuttaa laajoja matkojen peruutuksia ja siten tullut valtiolle kalliimmaksi. Netanyahu uhoaa saavansa maahan 10 miljoonaa turistia seuraavan 10 vuoden kuluessa.

Esityksen käsittelyn yhteydessä näyteltiin pienoinen sivudraama opposition esittäessä myrkyllisiä huomioita, että esityksen laatinut talousministeri Yair Lapid ei mielestään ehtinyt tulla Knessetiin esittelemään esitystään, vaan matkusti Ranskaan, jossa hän osallistuu OECD:n kokoukseen, minkä hän joutui siirtämään aiheuttamansa hallituskriisin vuoksi. Ranskassa Lapid tapaa virkaveljensä. Kokouksen jälkeen Yair Lapid viettää viikonlopun vaimonsa kanssa yksityismajoituksessa Pariisissa, jonka hän maksaa omasta pussistaan.

OPPOSITIOJOHTAJA Shelly Yachimovich lähetti viestejä kansanedustajille kehottaen heitä äänestämään arvonlisäveron nostamista vastaan, sillä se on hänen mielestään pelkurin vero. Esitys hyväksyttiin äänin 48 – 18, Moshe Feiglinin pidättyessä äänestämästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168449#.UabvhWJHT-k

3. APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Danny Danon esittää, että kansallisen hätätilan uhatessa maata Tel Avivin asukkaita voidaan siirtää turvaan Samariaan. Suurten ihmis-
joukkojen evakuoiminen on osa kotirintaman suunnitelmia. Israel on maa-alaltaan hyvin pieni maa, eikä ole helppoa löytää maassa tilaa, jonne heitä voitaisiin siirtää turvaan. Alkuviikosta pidettyyn siviilien harjoitukseen sisältyi palosireenien ilmoittama tilanne, jossa maa on joutunut yllättävän kemiallisen hyökkäyksen kohteeksi. Ihmisten tuli hakeutua välittömästi lähimpään suojatilaan, kotona tai kaduilla, tai asettua maahan kasvoilleen suojaten päätään käsillään. Tämä tapahtui keskipäivällä ja toistettiin illalla. Vaikea sanoa, kuinka moni noudatti kehotusta. Autoliikenne Jerusalemin Tel Avivin välillä jatkui kuitenkin pysähtymättä. Israelissa vaaditaan pienen sirpalesuojan rakentaminen uusiin taloihin, mutta niiden käyttökelpoisuus tositilanteessa on testaamatta, ilmanvaihto on alkeellinen kaasuhyökkäystä ajatellen.

DANNY DANON tapasi Samarian alueneuvoston puheenjohtajan Gershon Mesikan kuluvalla viikolla keskustellen hänen kansaan mahdollisuudesta siirtää 50 000 asukasta maan asutus-keskuksista Samariaan, jos maa joutuu sotaan tai kaasuhyökkäyksen kohteeksi, joka tulisi kohdistumaan Israelin suurimpiin kaupunkeihin. Vallitsevan ajatuskuvion mukaan hyökkääjä tuskin tuhlaisi rakettejaan Juudeaan ja Samariaan peläten iskevänsä arabikaupunkeihin ja kyliin. ja toiseksi niiden aiheuttama tuho infrastruktuurille olisi paljon vähäisempi harvaan asutussa Samariassa, kuin esim. Tel Avivissa ja muissa asutuskeskuksissa.
Aiemmin on pienehköjä ihmisjoukkoja siirretty Samariaan, kuten Persianlahden sodan aikana, Libanonin kakkossodan aikana sekä Gazan cast lead operaation aikana. Danon arvioi, että suuren konfliktin vuoksi satoja tuhansia ihmisiä jouduttaisiin siirtämään pois tulilinjalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168458#.Uab0eWJHT-k

4. ISRAELIN kotirintaman joukot harjoittelivat keskiviikkona sairaalan paikoitusalueella äkillisen kaasuhyökkäyksen jälkihoitoa. ”Mahdollisimman nopea toiminta ja mahdollisimman vähän kontakteja myrkkyjen vaikutuksen kohteiksi joutuneiden kanssa” oli mottona. Kansallisen 3-päiväisen harjoituksen aikana, joka nimettiin ”Turming Point 7”, keskiviikon aikana harjoiteltiin tilannetta, jossa Knessetin rakennus oli joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Harjoitus ei ole suinkaan aiheeton, sillä Syyrian arvaamattomalla diktaattorilla Bashar Assadilla on ainakin 1000 tonnia kemiallisia sodankäyntiagentteja, ja sadoittain pommeja ja ohjuksia, joilla niitä voidaan kuljettaa kohteisiinsa.

Pääministeri Netanyhau löysi aikaa pistäytyä vilkaisemassa harjoituksia todeten, että hallitus tekee kaikkensa asukkaiden suojelemiseksi kuitenkin todeten, ettei sadan prosentin suojausta pysty kukaan lupaamaan eikä käytännössä toteuttamaan.
Harjoitusten aktiiviosallistujat eivät kovin innokkailta näyttäneet pukiessaan ylleen paksuja ja usein moninkertaisia suojavaatteita kesäisen helteen noustessa päivän edetessä. Paikalle oli
pystytetty useita suihkutiloja, joihin kotirintaman joukot veivät hyökkäyksen kohteeksi joutuneita ihmisen kokoisia nukkeja riisuen niitä ja raahaten suihkutiloihin, jossa ne puhdistettiin myrkyistä, joita ne olivat saaneet.

Harjoitusta oli saapunut seuraamaan joukko kotimaisia ja ulkomaisia lehtimiehiä sekä USA:n kansalliskaartin upseereita Washingtonista, jotka lausuntojen asemesta mieluummin seurasivat harjoituksia todeten, että tositilanteessa kansa voi ehkä paremmin ymmärtää, miksi tämä kaikki on tarpeen.
Lämpötila on Tel Avivissa tänään 22-30 C-astetta, Jerusalemissa 22-32 C-astetta.

5. SYYRIAN presidentti Bashar Assad sanoi Hizbullahin Al-Manar TV-haastattelussa, joka esitetään julkisesti torstai-iltana, että ensimmäinen erä Venäjän lupaamasta S-300 ilmatorjunta ohjus-järjestelmästä on saapunut maahan ja loput tulevat lähiaikoina. Israelin sotilasjohto varoittaa, että se tulee estämään niiden saamisen valmiustilaan. Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Yaakov Amidror sanoi suljetussa tilaisuudessa, johon osallistui 27 diplomaattia, ettei Israelin välttämättä tarvitse tehdä sotilaallista iskua Syyriaan estääkseen S-300 saamisen operatiivisiksi puuttumatta yksityiskohtiin.
Amidror selitti, ettei ole tietoa, milloin järjestelmä saadaan toimintakuntoon. Hän selitti, että ne täytyy ensin asentaa ja kalibroida sekä kouluttaa niiden käyttäjät, elleivät he ole venäläisiä, ja tämä vaihe voi kestää neljä kuukautta. Ohjusten toimintavalmiuden saavuttaminen kestää vain viitisen minuuttia, eivätkä ne vaadi huoltoa tai tankkausta.

PRESIDENTTI Assad vakuutti Al- Manar TV:n haastattelussa, että Syyria iskee kaikkiin ulkoa
tuleviin hyökkäyksiin välittömästi, ja ettei hän aseta esteitä aseellisille ryhmille, jotka haluavat toimia Syyriasta Israelia vastaan Golanin kukkuloiden vapauttamiseksi Israelin miehityksestä. Pääministeri Netanyahu varoitti Putinia tavatessaan tämän viimeksi Sochissa, että S-300 aseiden toimittaminen Syyriaan voi aiheuttaa alueellisen sodan, joka voi helposti laajentua koko alueelle ilmankin jännittyneessä ilmapiirissä.
Venäjä ei suoraan varoita Israelia iskemästä S-300 järjestelmiä vastaan, mutta kuten Venäjän YK-lähettiläs Vitali Churkin sanoi, on syytä pitää pää kylmänä etenkin kesähelteellä. http://www.timesofisrael.com/assad-russia-already-delivered-s-300-batteries/

6. UUTISOTSIKOITA
-          New Yorkin pormestari Michael Bloomberg ja hänen henkivartijansa saivat kirjeet, joissa havaittiin kuolettavaa riciniä, kertoi kaupungin poliisikomentaja keskiviikkona. Kirjeissä vihjattiin, että ne olivat varoituksia USA:n meneillään olevasta kampanjasta aseiden kieltämiseksi ja niiden kokoamiseksi yksityishenkilöiltä. http://www.timesofisrael.com/nypd-letters-to-bloomberg-test-positive-for-ricin/
-          Argentiinan yleinen syyttäjä kertoo 502-sivuisessa tutkimuksessaan vuoden 1994 AMIA-pommituksista yksityiskohtaisesti Teheranin hyökkäävästä toiminnasta Etelä Amerikassa. Tutkimuksista vastaava syyttäjä kertoo tutkimuksistaan Argentine Israeli Mutual Association pommittamisesta Buenos Airesissa 18.07.1994. Pommituksessa kuoli 85 siviiliä ja satoja haavoittui. Tutkimusten mukaan päävastuu pommi-iskuista kuuluu Iranin korkeimmalle johdolle. Syyttäjä Nisman nimeää erityisesti Mohsen Rabbanin, Iranin entisen kulttuuriattashean, Iranin salaisten operaatioiden suunnittelijana alueella. Syyttäjä mainitsee, että Iran käytti diplomaattisia toimistojaan, kulttuuri- ja avustusjärjestöjä ja jopa moskeijoita laittoman toimintansa salaamiseksi. Hän vakuuttaa, ettei AMIA:n pommitus ollut erillinen tapaus, vaan osa laajaa kampanjaa useissa Etelä Amerikan maissa. Raportissa mainitaan Guyana ja useita Etelä Amerikan maita, joissa Teheranin agentit toimivat aktiivisimmin. Hän mainitsee maat Brasilia, Uruguai, Paraguai, Chile, Colombia, Guyana, Trinidad ja Tobago ja Surinam, joissa terrorismi toimi aktiivisesti. Hän sanoo verranneensa AMIA tapausta pommi-iskuihin Euroopassa ja siellä kerättyihin todisteisiin Teheranin osuudesta niihin, ja havainneensa samankaltaisuutta. Ironista asiassa on se, että Iranin presidentin vaaleihin kelpuutetusta kahdeksasta ehdokkaasta kaksi kuuluvat AMIA-pommi-iskuihin epäiltyihin terroristeihin, Mohsen Rezai ja Aki Akbar Velayati. Rezai on Interpolin kansainvälisellä etsittyjen listalla. http://www.timesofisrael.com/prosecutor-in-1994-argentina-bombings-points-finger-at-iran/
-          Palmahim alueella valmistuu piakkoin uusin vedenpuhdistuslaitos nimeltään Sorek, joka käyttää Välimerestä syvältä ottamaansa merivettä puhdistaakseen sen juomakelpoiseksi. Laitos lienee maailman uudenaikaisimpia, ja kun se on saavuttanut maksimitehonsa, se on maailman suurin alallaan. Sorekin vedenpuhdistuslaitos aloittaa toimintansa ensi kuussa. Laitos tuottaa 26 000 kuutiometriä eli lähes 7 miljoonaa gallonaa puhdistettua vettä tunnissa. Laitoksen rakentaminen ei ole ollut ilman vastuksia, sillä hallitukset ovat aina runsassateisten vuosien aikana käyttäneet rakentamiseen esitetyt varat toisiin tarpeisiin. Nytkin arvostelijat syyttävät, että jos puhdistetaan vettä yli oman tarpeen, ylimäärä menee hukkaan, tai joku YK voi velvoittaa Israelin toimittamaan sitä ilmaiseksi veden puutteesta kärsiville viha-mielisille naapurimaille. Tilanne on kuitenkin se, että Israelin juomakelpoisen veden tarpeen tyydyttäminen on hoidettu asiallisesti, eikä maan tarvitse enää olla riippuvainen pelkästään sateista. Israel tuottaa Sorekin laitoksen tultua käyttökuntoon kaikkiaan 450 miljoonaa kuutiometriä vettä/vuosi, mikä nousee 600:an miljoonaan kuutiometriin vuonna 2014, eli 80 % maan vedentarpeesta. Meriveden puhdistus ei ole ilmaista. Yhden kuutiometrin puhdistetun veden saaminen vaatii 4 kWh, eli neljänkymmenen 100 watin sähkölampun palaminen tunnin ajan. Sadeveden puhdistus on halvempaa. - Israelissa on voimallinen viemäriveden uusintakäyttö, joka puhdistetaan maatalouden kastelujärjestelmien tarpeisiin. Uudet kaasulöydöt tulivat nekin sopivasti käyttökuntoon, sillä sähkön tuottaminen sillä on paljon halvempaa kuin dieselöljyä käyttäen.  http://www.timesofisrael.com/with-desalination-a-once-unthinkable-water-surplus-is-possible/
Wednesday, May 29, 2013

KESKIVIIKKO 29.05.13


KESKIVIIKKO 29.05.13 

1. KERRYN rauhansuunnitelmasta ei virallisesti ole mitään tietoa, mutta Debkafile sanoo agenttiensa kautta saaneensa kaivetuksi siitä yhtä jos toistakin julkisuuteen. Suunnitelman tarkoituksena on saada PA:n pahoin kalkkeutunut johto heräteltyä sen verran eloon, että jaksaisivat kömpiä yhteisen neuvottelupöydän ääreen. Kuten valveutunut lukija hyvin arvaa, kysymys on vain siitä, mitä kaikkea Israelin tulee antaa tai ainakin vakuuttaa antavansa PA:lle saamatta siltä vastapinoksi yhtään mitään, tuskin edes lämmintä kättä.
USA:n ulkoministeri John Kerry toimii kuin ylimaallisen voiman antamalla arvovallalla pyrkien jakamaan Israelin maata, joka sille luvattiin vieläkin Korkeimman Auktoriteetin toimesta ikuiseksi perintöosaksi. USA:n oletettavasti hyvää tarkoittavat ”rauhantekijät” eivät näy oppineen mitään lähihistoriasta, joka osoittaa, että kaiken, mitä nämä puoskarit ovat PA:lle tarjonneet, on sen toimesta katsottu kuin sinetöidyksi sopimusasiakirjaksi, josta pidetään kiinni ja jota pidetään jo saatuna, vaikka sen ehtoja ei olekaan täytetty.

DEBKAFILE (DF) kertoo keskiviikon 29.05.2013 artikkelissaan varsin yksityiskohtaisesti, mitä kaikkea Israelin tulee antaa saadakseen nuo paukapäät keskusteluihin, joiden tuloksista ei ole mitään takeita. DF kertoo, että Kerry antoi luonnoksen suunnitelmastaan Netanyahulle ja Livnille ennen suuntaamistaan takaisin Jordaniaan maanantaina 27.05. DF toteaa, että vaikka Kerry pyrkii pitämään luonnoksensa tiukasti salaisena, DF on saanut tietoonsa osia siitä.
DF toteaa artikkelissaan, että Kerry pakottaa Israelin luopumaan kansallisomaisuudestaan pelkästään saadakseen Abbasin nyökkäyksen lähettää Erdogan visiitille Livnin luokse, ja kuten taisi tulla jo sanotuksi, Abbasilta ei vaadita mitään tuon nyökkäyksen lisäksi.

KERRYN salaisen suunnitelman kärjessä on Jerikon kehittäminen kukoistavaksi kauppa- ja liikekeskukseksi, minkä vuoksi sen viereen on rakennettava kansainväliset mitat täyttävä lentokenttä, jonne ulkomaiset rahti- ja liikennekoneet voivat laskeutua lennettyään Israelin ilmatilan kautta, mikä edellyttää koordinointia Israelin viranomaisten kanssa. PA:n viranomaiset huolehtisivat turvallisuudesta, mutta Israelin puolesta valvonta hoidettaisiin samaan tapaan kuin Rafahin terminaalissa Siinailta Gazaan 2006, eli tavarat ja matkustajat skannattaisiin tietokoneen välityksellä EU:n valvonnassa Israelin puolella sijaitsevaan valvontapisteeseen. Järjestelmä toimi siellä, pahasti takellellen, loppuen kokonaan EU-valvojien paettua paikalta terroristien uhan vuoksi, eikä sitä ole saatu toimimaan uudelleen.

Kerryn salaisen suunnitelman mukaan Kuolleenmeren koko pohjoisosa luovutettaisiin PA:lle ja se muodostuisi osaksi Jerikon kukoistavaa liiketoimintaa. Paikalla sijaitsee juutalainen Kalian kibbutsi, mutta se joutuisi ensimmäisten tuhottaviksi määrättyjen juutalaisyhteisöjen listalle, eikä suinkaan viimeisenä, sillä suunnitelman mukaan koko Jordanjoen laakso olisi kiihkeän uudistuksen kohteena, jossa sijaitsevat juutalaisyhteisöt purettaisiin, sillä Abbasin usein toistamien lausuntojen mukaan virtuaali Palestiinan valtio tulee olemaan ”judenrein”, yhtään juutalaista ei sallita saastuttamaan islamin pyhää maa-perää. Rasismia se olisi, mutta islamin sanakirjassa sellaista termiä ei taida edes esiintyä.
KERRY:n WEF:n konferenssissa Jordaniassa julkistaman ”taloudellisen rauhansuunnitelman” mukaan USA:n lupaama 4 miljardin USD apupaketti nostaisi PA:n bruttokansantuotetta 40 % ja alentaisi työttömyyden 21:stä prosentista kahdeksaan.

DEBKAFILE kysyy täysin aiheellisesti, jos Israelia vaaditaan luovuttamaan kansallista omaisuuttaan käsirahana pelkästään lupauksesta aloittaa neuvottelut, miten paljon se joutuisi luovuttamaan saadakseen edes siedettävän sopimuksen aikaan? Abbas tunnetaan lisäksi siitä, ettei hän – ehkä korruptoituneen julkisivunsa peittelemiseksi – suostu minkäänlaisiin taloudellisiin lupauksiin, ellei niihin liity merkittäviä poliittisia sitoumuksia. 

LIENEE aiheellista muistuttaa, mitä profeetta Joel kertoo kirjassaan, mitä tuo artikkelin alussa mainitsemani Korkein Auktoriteetti toteaa: ”Sillä katso, siihen aikaan ja niinä päivinä, kun Minä käännän Juudan ja Jerusalemin kohtalon, Minä kokoan kaikki valtakunnat ja vien ne Josafatin laaksoon ja käyn siellä oikeutta heidän kanssaan kansani ja perintöosani Israelin tähden. Sillä he ovat hajottaneet sen pakana-kansain sekaan ja jakaneet Minun maani ja heittäneet Minun kansastani arpaa; ovat antaneet pojan porttoa vastaan sekä myyneet tytön viinistä, jonka ovat juoneet.” (Joel 3:1-3) http://www.debka.com/article/22999/Kerry-wants-major-Israeli-concessions-for-Palestinians-including-sovereign-northern-Dead-Sea-coast-
2. PROFEETTA Joel mainitsee Israelin Jumalan lupauksen kääntää Juudan ja Jerusalemin kohtalo, jonka mukaisesti Israelissa asuu nyt yli 6 miljoonaa juutalaista, mutta onko Joelin välittämä lupaus toteutunut? Batya Kaymanin omakohtaiset kokemukset Jerusalemin Ranskalaisella kukkulalla, jossa hän perheineen asuu, kertovat, että prosessi on vielä pahasti kesken. Hän muutti perheensä kanssa sinne 10 vuotta sitten uskoen unelmansa toteutuneen.
Nyt hän kertoo Arutz Shevan toimittajalle, että unelma on muuttumassa painajaiseksi.

VIEREISISSÄ arabilähiöissä asuvat arabit häiritsevät siinä määrin Ranskalaisella Kukkulalla asuvia juutalaisia, että Batya Kayman – ehkä monien muiden tapaan – suunnittelee muuttoa pois alueelta. ”Naapurikylissä asuvat arabit tulevat koordinoituneina joukkioina. He tunkeutuvat puistoihin ja pihoihin varastaen kaiken, mihin kätensä saavat, ja käyttäytyvät usein väkivaltaisesti”. Hän kertoo eräästä äskeisestä tapahtumasta.
”Eilen kaksi arabia tunkeutui talomme takapihalle alkaen syödä hedelmiä puutarhastamme. Kehotin heitä poistumaan, mutta he vastasivat siihen: Tämä ei kuulu Jerusalemiin, tämä on osa Palestiinaa ja talo kuuluu meille”.

Viime perjantaina alueella oli kolme tuhopolttoyritystä, ja tilanne pahenee päivä päivältä.
”Emme halua, että Jerusalemista tulee arabikaupunki. Aba Berdichev-kadun varrella on puisto. Arabit kokoontuvat sinne joka ilta, syljeksivät ja käyttäytyvät kuin mieltä vailla. Ihmiset pelkäävät poistua kodeistaan mennäkseen puistoon”, Kayman toteaa. Lähiön asukkaat ovat valittaneet asiasta kaupungille, ja koska yhteiskunnan rattaat pyörivät hitaasti, suunnittelevat omien järjestyspartioiden muodostamista, samaan tapaan kuin Juudeassa ja Samariassa.
Kaupungin antamassa vastauksessa ”todetaan tilanne, johon se suhtautuu vakavasti ja on tehnyt määrättyjä muutoksia asian hoitamiseksi turvallisuuden lisäämiseksi lähiössä, kuten lisäämällä katuvaloja ja turvallisuuskameroita”. Pormestarin johtama neuvosto lupaa lisätä turvallisuutta etenkin koulujen lähistöllä yhteistyössä poliisin kanssa.

RANSKALAISEN Kukkulan asukkaat ovat tehneet kaupungille valituksia seitsemän vuoden ajan. Vuoden 2012 loppupuolella terroriaalto paheni alueella. Yhtä israelilaista naista puukotettiin kahden lapsensa edessä. Poliisi tunnustaa, että alueen tuhopoltot ovat luonteeltaan kansallisia, eli arabien tarkoituksellisesti sytyttämiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168422#.UaWg8WJHT-k

3. HALLITUKSEN ministeri Naftali Bennett, joka valvoo kolmea mandaattia, joista yksi on diaspora-asiain hoito, selvitteli puhuessaan Globaalissa forumissa anti-semitismin kitkemiseksi, millä perusteilla juutalaiset ovat muuttaneet ja edelleen muuttavat Israeliin.
Bennet kehotti kuulijoitaan ”menemään ulos kaduille ja puhumaan asioista, kuten ne ovat, eikä pysymään ääneti, sillä sen aika on ohi. Juutalaisen tulee puolustautua”.
Hän sanoi, että ”yksi viekas antisemitismin muoto on väittää, että juutalaiset muuttivat Israeliin holokaustin vuoksi päästäkseen turvaan natsivainoja”. ”Tällä he uskovat voivansa todistella, etteivät juutalaiset muuttaneet silloiseen Palestiinaan siksi, että se on heidän muinainen kotimaansa, eli ei siksi, että se juutalaisten maa”.
”Osa totuudesta on se, että maa, jossa me nyt olemme, Israel ja Jerusalem, on juutalaisten maa”, hän selitti. ”Se on hyvin yksinkertainen totuus. Israel kuuluu juutalaisille ja sillä selvä. Se ei ole kompensaationa holokaustille. Israel on juutalainen maa. Meidän tulee toistaa tätä yhä uudelleen ja uudelleen”.

BENNETT totesi puheessaan, että ”on aivan oikein, että ystävät kritisoivat meitä, sillä eihän kukaan ole täydellinen”. ”Mutta me pyrimme vahvistamaan ainoaa demokratian pilaria radikaalin islamin ympäröimänä, joka haluaa poistaa meidät maailmasta. Se ei ole helppoa, mutta me teemme sen. Me teemme sen ja kehittelemme uusia aloitteita, ja pyrimme tekemään hyvää. Ei se aina onnistu, mutta me yritämme”.
Hän kertoi kuulijoilleen, että israelilaiset pyrkivät tekemään parhaansa ja jatkavat sitä, mutta että siihen he tarvitsevat ihmisiä kuten kuulijat, joiden tulee mennä kaduille kertomaan totuus juutalaisten maasta, että juutalaiset ovat muuttaneet sinne jäädäkseen, eikä ole mitään syytä pysyä enää äänettöminä”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168414#.UaWqIWJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          KE Elazar Stern (Hatnua) sanoi tiistaina, että rangaistuksen sijasta sotilaita tulisi palkita varoilla, joita valtio kerää asepalveluksesta kieltäytyviltä haredi-miehiltä, joiden sallitaan tehdä työtä. Hän uskoo, että tällainen porkkana–taktiikka tulisi toimimaan paremmin kuin leimaamalla kieltäytyjät automaattisesti rikollisiksi. Hänen ehdotuksessaan on järkeä, sillä sukupolvien opetusta ja käytäntöä on mahdoton muuttaa demokraattisessa yhteiskunnassa, sillä se vaatisi pakkokeinoja ja hajottaisi yhteiskuntaa entisestään. ”Eikä se vaatii pienoista pakkoa, mutta ei paljon”. Hän ei pidä hyvänä esityksenä vaatia kieltäytyjät siviilipalvelukseen. Stern toimi aikoinaan IDF:n ihmisresurssien hallintoryhmän johtajana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168424#.UaW3P2JHT-k
-          Vapaan Syyrian armeijan (FSA) komentaja prikaatinkenraali Salim Idris uhkasi Hizbullahia eilen: ”Jos Hizbullahin hyökkäykset Syyrian alueella eivät lopu 24 tunnin kuluessa, FSA tulee käyttämään kaikkia resurssejaan Hizbullahin metsästämiseksi, jopa aina helvettiin saakka”. Hän selitti, ettei hän ole enää sidottu velvollisuuksiinsa, joihin hän sitoutui, ellei päätöstä lopettaa hyökkäykset tehdä ja toteuteta. Hän selitti edelleen, etteivät mitkään verukkeet pidätä häntä tilanteessa, jossa heitä uhkaa kansanmurha Hizbullahin taholta. Kiivaimmat taistelut on käyty Qusairin omistuksesta Libanonin pohjoispäästä koilliseen, jonne Hizbullah lähetti runsas viikko sitten 1700 uutta taistelijaansa. Hizbullahin alkuperäinen tarkoitus oli suojella Libanonin rajan pinnassa olevaa 13:sta shai-kylää sekä Sayyeda Zeinab pyhättöä Damaskoksen lähellä, joka on pyhä shioille kaikkialla maailmassa, kuten Al-Arabiya raportoi. Hizbullahin taistelijat osallistuivat myöhemmin Qusairin saartoon yhdessä hallituksen sotilaitten kanssa, miehittäen sen keskiosat, mutta taistelujen jatkuessa laitamilla. YK:ssa keskustellaan päätöslauselmasta, jolla Assadin armeijaa kielletään turvautumasta ulkopuolisiin joukkoihin, mikä on kovin läpinäkyvää peittelyä, koska kapinallisten joukoissa on runsaasti ulkopuolisia, myös eurooppalaisia palkkasotilaita. Hizbullah on menettänyt Syyrian taisteluissa 75 miestään kaatuneina. Sen vahvoja alueita Libanonissa on pommitettu kolmesti, yhden naisen saatua surmansa viimeisessä iskussa Hermelin kaupungissa, ja useiden haavoittuessa. Eilen tuntemattomat pyssymiehet surmasivat 3 Libanonin armeijan sotilasta paeten sitten ehkä Syyriaan. Libanonin sisällä ryhmien väliset tulitukset ovat jatkuneet viikkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168418#.UaW57WJHT-k
-          Perryn komitea päätyi äänestyksen jälkeen ratkaisuun, jossa aseista kieltäytyjiä miehiä kohdellaan rikollisina, kuten Yesh Atidin esitys vaatii. Päätöstä vastustivat puolustusministeri Moshe Yaalon, talonrakennusministeri Uri Ariel (Bait HaYehudi) sekä ympäristön-suojeluministeri Amir Pretz (Hatnua). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168425#.UaW_PGJHT-k
-          Jordaninlaakson alueneuvosto ei aio alistua Juudean ja Samarian siviilihallituksen suunnitelmiin arabikaupungin rakentamiseksi sen omistamalle maalle. Maa on Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvalvonnassa C-alueella. Neuvoston käsityksen mukaan siviilihallinto on valmistellut suunnitelmaa salaisesti verukkeella, että alueelle on muuttanut arabeja tilapäisiin hökkeleihin tai telttoihin, ja niiden poistamiseksi ja siirtämiseksi järjestettyihin olosuhteisiin kaupungin rakentaminen on välttämättömyys. Neuvoston käsityksen mukaan kysymys on heidän maansa varastamisesta. Aluesuunnitelmissa kyseinen alue on määritelty yleiseksi maaksi, ei asunto-rakentamisen tarpeisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168412#.UaXAamJHT-k
-          Venäjä on päättänyt toimittaa Syyrialle S-300 ilmatorjuntapatteristot ja muitakin ohjuksia, kuten Yakhont maalta merelle ammuttavia yliäänen nopeudella kulkevia risteilyohjuksia, joilla voi upottaa sota-aluksia. Moshe Yaalon sanoo uhkaavasti, että jos ne todella saapuvat Syyriaan, IDF tietää, mitä tulee tehdä. Venäjän tarkoituksena lienee estää Obaman toivoman lentokieltoalueen toteutuminen Syyriaan, sillä S-300 on yksi maailman tehokkaimmista torjuntaohjuksista, jotka asettaisivat NATO-maiden koneet todella suurelle vaaralle alttiiksi Syyrian ilmatilassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168404#.UaXCBGJHT-k
-          Yarmouk Marttyyrien prikaatin kapinallisjoukot varastivat YK:n joukkojen käyttämiä panssaroituja autoja Israelin rajan tuntumassa. Ainakin kaksi niistä on YK:n joukkojen käyttämiä panssaroituja ajoneuvoja. YK:n toiminta antaa varsin huvittavan kuvan sen rauhanturvaamisesta. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-near-israel-border-stole-uns-armored-trucks/


Tuesday, May 28, 2013

TIISTAI 28.05.13


TIISTAI 28.05.13

1. MEDIA on täynnä rauhaa merkitseviä termejä, mutta kansa tuskin edes puhuu siitä muuten kuin kummastellen, minkälainen rauha nyt lienee kysymyksessä. Se rauha, mistä presidentti Shimon Peres puhui innostuneena WEF:n konferenssissa Jordaniassa, ei ole se rauha, mitä kansa odottaa, sillä hän puhuu kaikkien ongelmien unohtamista ja heittäytymistä virran vietäväksi, mistä kukaan ei tiedä, viekö se rauhalliseen suvantoon vai kuohuvaan koskeen ja lopulta vesiputoukseen Oslon tapaan. Media sentään oli enemmän kuin innostunut.
USA:n ulkoministeri John Kerry tarjoaa palestiinalaisille taloudellista rauhaa, jolla hän aikoo ostaa heidän luottamuksensa, mitä kutsutaan toisella nimellä lahjonnaksi. PA:n pahan-sisuinen pääneuvottelijana ilman neuvotteluja tunnettu Saeb Erekat kiirehti jo Jordaniassa toteamaan, ettei palestiinalaisten väestö ole ostettavissa, vaikka lahjonta sinänsä lienee kovin tuttu niissä piireissä, joita hän edustaa. Neljä miljardia USD on sentään niin suuri rahamäärä, ettei sitä normaali-ihminen edes tajua, mutta monta palatsia sillä rakentaisi.

JOHN KERRY jatkoi yllätystensä sarjaa luvaten, että hänellä on diplomaattinen rauhan-suunnitelma kehitteillä, jonka hän lupaa julkistaa parin viikon sisällä. Kukaan ei tiedä, mitä se tulee sisältämään, mutta päätellen tavasta, millä hän presidentti Obaman tavoin hyväksyi arabisuunnitelman, sen voidaan otaksua perustuvan sen sisältämiin klausuuleihin, joita Dohan arabiliitto modifioi syötillä aluevaihdoista Israelin houkuttelemiseksi koukkuun.
Kerry ei kuitenkaan anna epäilijöitten epäuskon vaikuttaa toimiinsa, sillä hänellä on korkeampi päämäärä tähtäimessään: Saada Israelin ja PA:n välinen repeämä edes jollain tavoin parsittua, sillä USA:n ulkopolitiikka on pahasti hakoteillä ja kaipaa pikaisia näyttöjä. Hänellä voi lisäksi olla toisia laajempiakin näköaloja saada rauhansopimus edistymään, mutta niiden esitteleminen tässä yhteydessä veisi liikaa aikaa ja tilaa.

AAMUN uutisten mukaan Kerry tapasi eilen maanantaina Ammanissa Israelin oikeusministeri Tzipi Livnin, jolle Netanyahu lupasi rauhankeskustelujen johdon, sekä Netanyahun neuvonantajan Yitzhak Molchon, mutta erikseen myös Abbasin, jonka reaktiosta Kerryn tuulispäänä eteneviin suunnitelmiin ei ole tietoa, sekä hänen rakkikoiransa Erekatin, joka toimii Abbasin lauman haukkujana, ja joka paljasti Kerryn valmistelevan omaa diplomaattista suunnitelmaansa, kuten hän kertoi PA:n viralliselle uutislehdelle Al-Ayam.
Ehkä Kerryn tarkoituksena olikin vain informoida osapuolia seuraavasta liikkeestään haluamatta tässä vaiheessa lähemmin puuttua yksityiskohtiin.
Ammanissa oli myös Venäjän Lähi Idän lähettilään Sergey Vershinin kertoen hänelle tilanteesta rauhanprosessissa.
Presidentti Peres oli myös eilen Ammanissa tavaten USA:n senaatin ulkoasioitten valiokunnan puheenjohtajan Robert Menendezin (D.NJ) kertoen hänelle tavanneensa Jordanian kuninkaan Abdullah II:n, sekä ylistellen Kerryn julkistamaa neljän miljardin USD taloudellista elvytys- ja kehityspakettia kutsuen sitä ”valankumoukselliseksi, joka tulee nostamaan palestiinalaisten bruttokansantuotetta 50 %”.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat heittää kuitenkin kaiken nähneenä ja kokeneena kylmää vettä Kerryn innosta puhkuvaan toimintatarmoon todeten: ”Ei ole olemassa taloudellista suunnitelmaa eikä diplomaattista suunnitelmaa, sillä ne ovat molemmat toisiinsa kietoutuneita elementtejä, sillä avain rauhaan ja tasapainoon edellyttää, että Israel hyväksyy kahden valtion periaatteen 1967 linjoilla, julistaa rakennuskiellon ja vapauttaa palestiinalaisvangit”.
Fatahin huomattava virkailija Abdallah Abdallah puki epäilyksensä sanoiksi näin: ”Meidän tulee pitää pää kylmän, eikä hyväksyä tätä taloudellista rauhaa. Me emme ole eläimiä, joille riittää, kun on tarpeeksi syötävää. Me olemme vapautemme puolesta taisteleva kansa”.
Erekat lisäsi, ettei Kerry pyytänyt PA:a jatkamaan kuun lopussa päättyvää aikataulua, jonka puitteissa he siirtävät Israelin vastaiset syytöksensä kansainvälisessä rikosoikeudessa.
PA:n johtajat odottavat, että Kerry pystyy taivuttamaan Netanyahun heidän asettamiinsa vaatimuksiin, jotka ovat lähes yhteneväiset arabisuunnitelman kanssa.
Kerry kehottaa molempia osapuolia ”pitämään katseensa palkinnossa”, mikä se lieneekin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-holds-surprise-meetings-with-Abbas-Livni-in-Amman-314556
New Wave Research suoritti galluptutkimuksen, jonka mukaan 69 % yli 18-vuotiaista israelilaisista kannattaa arabisuunnitelman pohjalta saavutettua rauhansopimusta, mutta 73.5 % ei tiennyt mitään koko suunnitelmasta. Vain 55 % sanoi osittain tukevansa sitä, kun heille
selitettiin, mitä arabisuunnitelmaan sisältyy; 27% vastusti ehdottomasti ja 17.5 % ei tiennyt. Tiedustelu suoritettiin toukokuun 20. päivänä haastatellen 500 yli 18-ikäistä kansalaista. 28 % kannatti Netanyahua keskustelujen johtajaksi, Peres oli 4 % perässä, seuraavana Livni ja Dagan, viimeisenä Yair Lapid. Netanyahua kannattivat yli keski-ikäiset, nuoret vastustivat. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Poll-Most-Israelis-back-Arab-Peace-Initiative-314594

2. HAREDI-KANSAN asevelvollisuuskysymys oli hajottaa koko hallitusyhteistyön talous-ministeri Yair Lapidin otettua ehdottoman jähmeän kannan, että ”joko suunnitelma hyväksytään Yesh Atidin esityksen mukaan, tai tämä hallitus on historiaa”, kuten hän sanoi.
Pääministeri Netanyahu piti kahdenkeskisen neuvottelun puolustusministeri Moshe Yaalonin kanssa kehottaen tätä luopumaan ehdottoman kielteisestä kannastaan pitää aseista kieltäytyjiä rikollisina, kuten Yesh Atid-puolue vaatii.

Kriisi syveni sunnuntai-iltana Yair Lapidin annettua ohjeet kysymystä pohtivan komitean puheenjohtajalle tiede-, teknologia- ja avaruusministeri Yaakov Perille (Yesh Atid)keskeyttää komitean työskentely uhaten erota hallituksesta, ellei hänen vaatimukseensa suostuta.
Maanantai-iltana kriisi näytti ohittaneen pahimman kärkensä Netanyahun sovittelun johdosta.
”En epäile ollenkaan, ettemmekö pystyisi löytämään kompromissin Yesh Atidin kanssa, jonka pohjalta pystytään laatimaan lakiesitys, jolla asevelvollisuuskysymys hoidetaan”, Yaalon vakuutti. Hän kielsi huhut, että Netanyahu olisi painostanut häntä äänestämään Yesh Atidin lakiesityksen puolesta, jolla aseistakieltäytyjät kriminalisoidaan. Artikkeli vihjaa, että taktiikkana on antaa myöten nyt, mutta vesittää se myöhemmin.

LIKUDIN parissa tunteet ovat vielä sekaisin, joittenkin syyttäessä Yaalonia puolueen uskottavuuden kyseenalaistamisesta ja haredi-kansan vihoittamisesta, vaikka sen tukea tarvitaan tulevissa vaaleissa. Netanyahu kutsui koko kriisiä virtuaaliseksi eikä katsonut, että sen takia kannattaa asettaa vaaralle alttiiksi hallituksen tulevaisuus.
Lapid esiintyi ryhmäkokouksessa hyvin päättäväisenä ja vakavana ilmeisesti ollen valmis vaikka kaatamaan hallitusyhteistyön tahtonsa saamiseksi läpi.
Labour-puolueen puheenjohtaja Shelly Yachimovich puolusti haredi-kansaa pitäen Lapidin ja Yaalonin välistä mittelyä poliittisena taiteiluna. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PM-asks-Yaalon-not-to-delay-haredi-draft-bill-314548

3. ZEEW ELKIN, joka hoitaa apulaisulkoministerin tehtäviä kunnes uusi ulkoministeri on nimitetty – ellei Avigdor Liberman palaa virkapaikalleen – ja ministeriön sisäinen järjestely uusittu, sanoo hoitavansa 98 % ministeriön rutiinitehtävistä pääministeri Netanyahun hoitaessa tärkeimmät diplomaattiset kysymykset. Hän on 42-vuotias Venäjän juutalaisia, puhuu huonosti englantia ja asuu Samariassa, mitä hän ei pidä ollenkaan puutteena, vaan päinvastoin sanoo edustavansa todellista kansaa, asuuhan Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä yli 550 000 juutalaista. Hän myös vakuuttaa, että maailman on totuttava siihen, että myös oikeistolaiset ja Juudean ja Samarian alueilla asuvat voivat edustaa maataan.
Elkin on Venäjän kieltä äidinkielenään oppineena toiminut Netanyahun tulkkina tavatessaan venäläisiä diplomaatteja, myös tavatessaan presidentti Putinin.

ELKIN vastustaa PA:n vaatimuksia rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa, mutta sanoo, ettei ole mikään salaisuus, että pääministeri on jo salaisesti rajoittanut rakennustoimintaa niissä. Hän sanoo, ettei hän anna henkilökohtaisen kantansa estää hoitamasta tehtäviään ja sanoo luopuvansa virkapaikastaan, jos se jotenkin häiritsee hallituksen sisäistä yhteyttä. Hän saa tukea Yuli Edelsteinilta, joka on myös Venäjän juutalaisia, sekä Naftali Bennettiltä, joka muutti Israeliin Amerikasta. Elkin katsoo nykyisen kuolleen tilan rauhanprosessissa johtuvan PA:n epärealistisesta kannasta. http://www.timesofisrael.com/deputy-foreign-minister-says-settler-agenda-doesnt-get-in-the-way-of-diplomatic-work/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin talouden ministeri Naftali Bennett tapasi maanantaina Juudean ja Samarian asukkaitten edustajia vakuuttaen heille, että hän tulee lopettamaan maantieterrorismin. ”Nykyinen tilanne on hyvin vakava, enkä salli sen jatkua”, hän totesi. ”Tilanne on kestämätön, perheet kokonaisuudessaan lastensa kanssa eivät voi liikkua paikasta toiseen. Meidän velvollisuutemme on suojalle heitä”, Bennett vakuutti. Bennett sanoi kirjoittaneensa kirjeen pääministerille vaatien häntä kokoamaan turvallisuus- ja diplomatia-kabinetin hätäkokoukseen mahdollisimman pian käsittelemään tilannetta, jossa asukkaat ja sotilaat joutuvat päivittäin kohtaamaan terrorismin heidän vahingoittamisekseen. ”Terrori nostaa päätään liian varovaisesta politiikasta johtuen sotilaallisen voiman käyttämiseksi. Tämä politiikka vaikuttaa asukkaitten turvattomuuden lisääntymiseen ja voi rohkaista ääriaineksia molemmin puolin ottamaan laki omiin käsiinsä”, hän selitti. Hän katsoo, että asukkaitten suojeleminen on hallituksen velvollisuus. Knessetille kerrottiin äskettäin, että kivitykset Juudeassa ja Samariassa ovat kolminkertaistuneet ja polttopullo-hyökkäykset nelinkertaistuneet vuodesta 2011. Sotilaita on kielletty avaamasta tulta paitsi poikkeustapauksissa, joissa heidän henkenä on vaarassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168392#.UaRlJWJHT-k
-          Temppelivuorella usein vieraileva Yehuda Glick kertoo viimeisen vierailunsa aikana joutuneensa kolmesti arabien kivittämäksi, jotka huutelevat ”Allahu akhbar”. Hänen ryhmänsä mukana kulki Jerusalemin poliisiupseeri, jonka velvollisuutena lienee suojella vuorelle nousseita juutalaisia, mutta kieltäytyi tekemästä mitään, vaan sanoen kehotukseen ottaa kivittäjät kiinni, ”ettei se kuulu hänen velvollisuuksiinsa”. Tämä lepsu tapa, joka on yleistynyt Jerusalemin poliisin parissa, rohkaisee kivittäjät, joista jotkut ovat vain 10-vuotiaita, entistä näyttävämpiin kivityksiin. Glick sanoo puhuneensa asiasta vuoren muslimivartijalle sanoen, että hänen mielestään muslimien käyttäytyminen häpäisee vuoren pyhyyden, mihin mies vastasi: ”Meidän kesken, olen samaa mieltä kanssasi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168393#.UaRqlWJHT-k
-          Terroristien aiheuttamat tuhopoltot, metsien ja lehtojen sytyttäminen tuleen, ovat lisääntyneet Jerusalemin ympäristössä. Palokunnilla on kiireinen työ pyrkiä sammuttamaan paloja, joita helteinen sää ja osittain kova tuuli avustaa. Useissa tapauksissa paikalliset arabit ovat kivittäneet palokuntalaisia karkottaen heidät ja jopa vahingoittaen heidän sammutusautojaan. Tällaista tapahtui eilen Abu Torin lähiön alueella, jossa liekit uhkasivat arabien asumia rakennuksia. Palokunnalla on suojanaan aseistettu vartija, mutta yksin hän on voimaton arabimassaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168380#.UaRtamJHT-k
-          Arabit yrittivät massansa voimalla tunkeutua eilen Kochav Yaakov juutalaisyhteisöön Binyamin alueella Samariassa. He sytyttivät tuleen asukkaitten omistamat hedelmätarhat ja samaan aikaan katkoivat aukkoja yhteisöä suojaavaan panssari-verkkoaitaan. Asukkaitten mennessä sammuttamaan tulipaloja arabit kivittivät heitä. Hässäkän aikana puolenkymmentä arabia pääsi yhteisön sisälle, mutta nähdessään turvallisuusmiesten lähestyvän, he pyrkivät pakoon. Vartijat saivat kiinni yhden 16-vuotiaan, jolla oli katkaisusakset ja tulensytykkeitä mukanaan. Hänet luovutettiin poliisille kuulusteluja varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168376#.UaRu9GJHT-k
-          EU ei lopulta pystynyt sopimaan aseitten toimittamisesta Syyrian kapinallisille, mutta koska vientikielto samalla poistui, Englanti ja Ranska, joka ovat suunnitelleet aseitten vientiä kapinallisille, voivat nyt muiden ohella tehdä niin. Englannin ulkoministeri William Hague twiittasi sivulleen, että ”päätös oli oikea, vientikielto poistui, mutta välitöntä päätöstä aseviennistä ei tehty. Sanktiot ovat edelleen voimassa”. Asevientiä puolustellaan sillä, että se pakottaisi Assadin suhtautumaan vakavammin neuvotteluihin. Toiseksi perustellaan, etteivät asukkaat pysty puolustautumaan hyökkäyksiä vastaan, koska heillä ei ole aseita huomioimatta, keitä nämä ”kapinalliset tai oppositiota edustavat” lopulta ovat, sillä heidän joukkoonsa virtaa miehiä Irakin kautta monista arabimaista ja kauempaakin. Lisäksi yhä selvemmin suurimmat kapinallisjoukot ovat sidoksissa al-Qaidan kanssa, jonka pelätään yhdessä Muslimiveljeskunnan kaappaavan vallan, jos Assadin hallitus kaatuu. Länsimaiden sokeus tässäkin kohteessa on käsittämätön. Miksi Israelin pohjoisrajan taa tieten tahtoen sallitaan ääri-islamilaisen valtion muodostuminen? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168387#.UaRw_2JHT-k
-          Asiantuntijat varoittavat, että Israelin kaasulöydöt ovat todellisuudessa paljon pienemmät, n.950 miljoonaa kuutiota ja kehottavat pitämään kaasun kotona. http://www.timesofisrael.com/keep-israels-gas-at-home-urge-a-growing-body-of-experts/


Monday, May 27, 2013

MAANANTAI 27.05.13


MAANANTAI 27.05.13

1. WEF:N kokouksessa Kuolleenmeren rannalla Jordaniassa huomio on keskittynyt Israelin ja palestiinalaisten välisiin suhteisiin viisasten kiven löytämiseksi, jolla lukkiutunut tilanne saataisiin avautumaan ja kehitys pääsisi uuteen vauhtiin. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin luutunut ja paikoilleen kalkkiutunut asenne ei lupaa mitään uudistusta, mutta Kerryllä on kiire eikä hän jaksa odottaa kolmea vuotta. Vaikea sanoa, vaikuttaako presidentti Obaman kotoiset ongelmat USA:ssa hänen kiireeseensä – ainakin kolme suurta skandaalia odottaa selvittelemistään, joista jokainen voisi kaataa hänen asemansa – mutta Kerry rynnistää kuin kiihottunut sonni posliinikaupassa, kuten eräs journalisti riimitteli.

KERRY puhui eilen konferenssissa pitäen pientä paperilappua kädessään todeten leikitellen, että siinä on hänen rauhansuunnitelmansa, joka on valmis allekirjoitettavaksi, jos haluatte.
Mutta sitten hän kävi asiaan maailman mahtavimman valtion edustajan tavoin.
Ulkoministeri John Kerry paljasti laatimansa rauhansuunnitelman, joka käsittää 4 miljardin USD tuen PA:n talouden pelastamiseksi ja tervehdyttämiseksi. Hän ennusteli esitellessään suunnitelmaansa, että tukipaketti tulee nostamaan palestiinalaisten taloutta 50% seuraavan kolmen vuoden aikana ja voisi tuoda ennennäkemättömän vaurauden ja tasapainon, joka voisi levitä koko alueelle. Hän maalaili perustavaa laatua olevan suunnitelmansa tuomia etuja puuttumatta yksityiskohtiin todeten, että se edistäisi terveen, elinkelpoisen yksityissektorin johtaman talouden, joka tulee muotoilemaan tulevan Palestiinan valtion edistyksen, mutta tulisi lisäksi merkittävästi vaikuttamaan sekä Jordanian että Israelin mahdollisuuksiin.

”SUUNNITELMA on suurempi, selkeämpi ja kunnianhimoisempi kuin mikään aiemmin laadittu Oslon sopimusten jälkeen 20 vuotta sitten”, Kerry hehkutti. ”Se tulisi osoittautumaan valtavasti suuremmaksi ja erilaisemmaksi kuin mikään, mitä olemme ennen nähneet”.
Kerry sanoi suunnitelmansa, jonka hän oli laatinut yhteistyössä Tony Blairin kanssa, alentavan työttömyyttä keskimäärin 40 %. Hän kuitenkin muistutti, että suunnitelma on toteutettava yhdessä poliittisen edistymisen kanssa Israelin ja PA:n välillä.

ISRAELIN presidentti Shimon Peres puhui myös sunnuntaina WEF:n konferenssissa osoittaen sanansa suoraan PA:n puheenjohtaja Abbasille, joka istui Peresin rinnalla salin etuosassa kuunnellen Kerryn puhetta. ”Presidentti Abbas, sinä olet kumppanimme ja me olemme sinun. Sinä jaat toivomme rauhasta ja me jaamme sinun”. Kutsuen Abbasia kalliiksi ystäväkseen Peres poikkesi sitten tekstistään puhuen suoraan sisimmästään: ”Kaikki nämä erilaisuudet ovat syviä, koskettavia ja tärkeitä meille kaikille. Istutaan yhdessä neuvottelu-pöytään. Tulisit olemaan yllättynyt, miten paljon saadaan aikaan avoimissa, suorissa ja hyvin valmistetuissa neuvotteluissa”, Peres maanitteli. ”Israelilaisilla ja palestiinalaisilla on erilainen tausta konfliktiin, mutta meillä on yhteinen tavoite istua yhteen ja muuttaa niitä”.

ABBASIN esittämä lähentyminen oli hengeltään täysin vastakkainen Peresin henkevään ja kaikki ongelmat maton alle lakaisevaan esitykseen verraten. Abbas esitteli omat luutuneet vaatimuksensa, joita hän on apulaisineen toistellut opetetun papukaijan tavoin. Liekö Peresin ylityyli saanut mitään vastakaikua palestiinalaisjohtajan jähmeässä henkilössä? Hän kuitenkin sanoi nykyisen tilanteen olevan kestämätön, mutta hylkäsi ehdottomasti Israelin poliittisissa keskusteluissa esiin nousseen ajatuksen Palestiinasta tilapäisin rajoin. Hän vakuutti, ettei palestiinalaiset ole mitään uskontoa vastaan ja muistutti, että PA:n alueelle eksynyt IDF:n sotilas palautettiin vahingoittumatta takaisin. Sen sijaan hän muistutti Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisten kohtalosta todeten, että Israel vapautti vankeja massoittain vain Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä Gazasta. ”Haluatteko meidän sieppaavan lisää Shaliteja? Se ei kuulu kulttuuriimme. Emme voi tehdä sitä”, hän sanoi. Abbas suositteli arabisuunnitelmaa arvioiden, että 70 % kansasta ei ole lukenut sitä. Hän muistutti, että Israel vetäytyi joistain alueista, mutta vain Indonesia ja Mauritania tunnustivat sen, hämmästellen, ettei Israel ollut aktiivisemmin tarttunut arabitarjoukseen.

Peres, Abbas ja Kerry puhuivat ”Breaking the Impasse” paneelissa ylistäen arabi-suunnitelmaa, joskin Kerry pitäytyi enemmän omaan suunnitelmaansa. PA:n rauhan-neuvottelija Saeb Erekat muistutti jokaista, joka halusi kuunnella, että PA:n vaatimukset eivät ole muuttuneet eivätkä muutu, kehottaen amerikkalaisia painostamaan Netanyahun niihin. http://www.timesofisrael.com/kerry-proposes-4-billion-economic-plan-to-boost-palestinians/
WEF:n konferenssi Jordaniassa oli suurelta osin Shimon Peresin juhla. Hän oli kyllä valmistellutkin taustoja järjestellen Israelista bussin, joka toi suuren joukon journalisteja sunnuntai-illan kokoukseen, jossa Peres piti puheensa, joskin lyhyen, mutta sitä enemmän tunteisiin ja talonpoikaisjärkeen vetoavan, jossa hän kuulutti haluaan solmia rauha palestiinalaisten kanssa perustuen arabisuunnitelmaan välittämättä mitään siitä, mitä ongelmia ja vaikeuksia sen toteuttaminen toisi Israelille. Peres on kävelevä rauhanmainos, joka hiljaisella lähes tunnistamattomalla tasaisella äänellään vastailee hämmentymättä tunkeilevien - joskin kunnioittavien - journalistien ja kuvaajien kysymyksiin selittäen taas uudelleen ja uudelleen, miksi rauha palestiinalaisten kanssa toisi kukoistuksen ja onnellisuuden ei vain vihamielisten juutalaisten ja muslimien vaan koko Lähi Idän asukasten välille. Yksi jos toinenkin ajatteli varmaan mielessään: Jospa Peres johtaisi Israelin maata! Mutta käytännössä viikon päästä 90 vuotta täyttävällä presidentillä ei ole valtaa, vaatteet kylläkin. http://www.timesofisrael.com/on-jordans-dead-sea-shore-the-shimon-peres-show/

2. WEF:n forumin suunnitellessa rauhaa, onnellisuutta ja rauhallista yhteiseloa, Syyriassa tilanne kehittyy entistä vaarallisemmaksi. Assadin armeijan joukot ovat onnistuneet puskemaan kapinalliset monista jo menettämistään kaupungeista ja kylistä, mutta kapinalliset saavat jatkuvaa ase- ja miehistötäydennystä Irakin kautta. Kairossa ja Pohjois-Afrikan arabimaissa on alkanut kuulua vaatimuksia vapaaehtoisten miesten lähettämisestä Syyriaan kapinallisten riveihin. Sota on yhä enemmän muuttumassa shia- ja sunnimuslimien väliseksi uskonsodaksi, jotka aina ovat luonteeltaan verisimmät ja ihmisuhreista piittaamattomimpia.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah on heittänyt syrjään kaiken arkailin ja peittelyn ja tunnustaa nyt suoraan, että Hizbulah tulee varmistamaan Assadin pysymisen vallassa.
Taistelut Qusairin 30 000 asukkaan kaupungista jatkuvat edelleen kapinallisten pureutuessa laitaosiin, mistä Assadin sotilaat yhdessä Hizbullahin taistelijoiden kanssa pyrkivät ajamaan heidät pois. Kaupungin omistus on tärkeä esteettömän yhteyden vuoksi Damaskoksesta Välimeren rannikolle Tartusiin ja Latakiaan. Assadin armeijan on saatava vielä Homsin kaupunki valvontaansa, mikä on viimeinen este liikenneyhteyksille.
Hassan Nasrallah lupasi lähettää 5000:n taistelijan lisäksi toiset 5000 taistelijaansa Syyriaan.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon heräsi lopulta havaitakseen, että siellähän taitaa olla sota meneillään. Hän sanoi olevansa hyvin huolestunut Qusairin taisteluista ja Hizbullahin osallistumisesta niihin, koska väkivalta voi levitä Libanoniin, jossa jännitys kansanryhmien välillä on noussut viime viikkojen aikana. Hänen huolensa taistelujen leviämiseksi Libanoiin ei ole ollenkaan aiheeton, sillä eilen kaksi rakettia ammuttiin Libanonin sisältä Hizbullahin valvomille alueille Beirutin eteläosassa aiheuttaen siviiliuhreja. http://www.timesofisrael.com/un-chief-flays-hezbollah-over-syria-involvement/

Sunnuntai-iltana Metullahin juutalaiskaupungin asukkaat kuulivat voimakkaan räjähdyksen Libanonin rajan tuntumassa. IDF:n sotilaat menivät alueelle löytääkseen mahdollisen raketin räjähdyspaikan. Libanonilainen Al-Mayadeen TV-yhtiö, jolla on yhteyksiä Hizbullahin kanssa, kertoi, että raketti oli ammuttu Libanonin eteläosasta kohti Israelia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168350#.UaMPIGJHT-k

3. ONKO arabien kivitys siirtynyt Jerusalemiin, kysytään aiheellisesti? Juudean ja Samarian alueilla autoilijoiden kivitykset maanteillä ovat lisääntyneet siinä määrin, että sitä kutsutaan ”rockterrorismiksi”. Avi Eisner, joka asuu Abu Tor lähiössä Jerusalemin eteläosassa, havaitsi herättyään sunnuntaiaamuna, että hänen asuntonsa ikkunan läpi oli heitetty kivenmurikka oli lentänyt keskelle olohuonetta.
Eisner soitti välittömästi poliisille, joka kehotti häntä jättää kaikki silleen eikä koskemaan mihinkään, ennen kuin poliisin tutkijaryhmä tulee paikalle.
Eisner kertoi Arutz Shevan toimittajalle, ettei hän ole havainnut väkivallan kasvua alueella, mutta että turvallisuusyhtiö, joka valvoo taloa, varoitti alueen kuuluvan potentiaaliseen vaara-vyöhykkeeseen.
Pari kuukautta aiemmin taloon oli heitetty kaksi palopommia, mutta sen jälkeen tilanne on palautunut rauhalliseksi ennen sunnuntaiaamua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168341#.UaMQSWJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          idf:n komentaja Benny Gantz totesi, että Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat alkavat osoittaa kärsimättömyyden merkkejä, mikä viittaa siihen, että he voivat ottaa lain omiin käsiinsä ja aloittaa omaehtoiset turvallisuusjärjestelyt maanteillä, joilla matkustaminen on tullut entistä vaarallisemmaksi ”kiviterrorismin” vuoksi. Gantz päätti mennä itse tarkistamaan tilannetta Etzion Blockin alueella, jossa viime päivinä on ollut useita hyökkäyksiä autoilijoita vastaan. Asian varmistamiseksi hän oli komentanut mukaansa IDF:n maan keskiosien komentajan kenraalimajuri Nitzan Alonin, Juudean ja Samarian divisioonankomentajan prikaatinkenraali Tamir Yadain, Etzionin prikaatinkomentajan Yaniv Alalufin sekä IDF:n tiedottajan prikaatinkenraalin Yoav Mordechain. Etzion Blockin alueneuvoston johtaja Davidi Perl kertoi vierailleen, että tilanne alueella on kestämätön. ”Asukkaat pelkäävät mennä ulos teille. Meitä uhkaavat hyökkäykset omaisuutta sekä jopa fyysinen väkivalta lähes tunneittain. Monet asukkaat ja sotilaat ovat vammautuneet alueella”. Gantz totesi tulleensa paikalle saadakseen kuvan tilanteesta sellaisena kuin se on. Hän pyysi Perleä ymmärtämään, että ”me elämme nyt vaikeita aikoja, johon asukkaitten tulee valmistautua”. Hän lupasi armeijan tekevän kaikkensa täyttääkseen velvollisuutensa asukkaitten suojelemiseksi palauttaakseen turvallisuustilanteen ennalleen. Hän lupasi viedä asian armeijan henkilökuntapalaveriin, jossa päätetään, mitä muutoksia tilanne aiheuttaa IDF:n käytäntöön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168337#.UaMS7GJHT-k
-          Hallituksen ministerit eivät löytäneet ratkaisua maratonkeskusteluista huolimatta, miten aseista kieltäytyviä haredi-nuorukaisia tulisi rangaista. Asiasta on tarkoitus päättää kuluvan viikon aikana. Ministeri Yaacov Perryn (Yesh Atid) johtama komitea on tutkinut viikkokausia tehden siitä omat suosituksensa. Siitä huolimatta ministerit eivät löytäneet kaikkia tyydyttävää ratkaisua, mutta keskustelua jatketaan tänään. Yesh Atid ilmoittaa kaatavansa yhteistyön Netanyahun hallituksessa, ellei sitä tyydyttävää ratkaisua löydetä. Yesh Atidin kanta on, että määrätyn armonkauden jälkeen aseita kieltäytyviä rangaistaan, mitä Likutenun ministerit vastustavat. Yesh Atidin mielestä tasapuolisuuden ja yhteisen kuorman kantamisen vuoksi jokaisen asevelvollisen tulee astua palvelukseen. Lisäongelman muodostaa, miten suhtautua arabinuoriin, jotka on kokonaan vapautettu asevelvollisuudesta. Kuitenkin kieltäytyjien leimaaminen rikollisiksi, mikä siirtyisi heidän henkilökohtaisiin papereihinsa, on monien mielestä liian suuri rangaistus, vaan suosittavat taloudellista rangaistusta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168360#.UaMXu2JHT-k
-          Likudin kansanedustaja Moshe Feiglin, joka tapansa mukaan on käynyt joka kuussa määrättynä päivänä Temppelivuorella lisäten siihen rukoilemisen luottaen kansan-edustajan koskemattomuuteensa, sai Jerusalemin poliisin kuohuksiin ilmiselvänä rikkomuksena heidän omaksumalleen käytännölle, että vain muslimeilla on oikeus rukoilla juutalaisten pyhällä vuorella. Pääministeri Netanyahu päätti silloin kieltää Feiglinin pääsyn Temppelivuorelle yleisen rauhan säilyttämiseksi. Hänen oikeuksiaan myös Knessetissä on rajoitettu koaliittion sopimusten vastaisen käytännön vuoksi, minkä johdosta Feiglin katsoo nyt toimivansa riippumattomana. Feiglin hyökkäsi rajusti pääministeriä vastaan sanoen, että Bibi ottaa ohjeensa muslimisäätiöltä wagfikta, joka vastaa vuoren päivärutiinista. ”Wagf päättää, ketkä vuoren omistajan edustajista pääsevät vuorelle, ketkä eivät. Bibi Netanyahusta on tullut muslimisäätiön jalkaväensotilas, joka saa komentonsa wagfilta”, Feiglin syyttää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168358#.UaMarmJHT-k
-          Juutalaisautoilijaäiti ajoi tänään kahden lapsensa kanssa Migdalimin lähettyvillä Samariassa, kun hän menetti autonsa hallinnan ilmeisesti sitä vastaan heitetyistä kivistä. Auto heittelehti ja lopulta kääntyi ympäri haavoittaen äitiä ja lapsia, joista toinen vietiin hengenvaarallisessa tilassa sairaalaan. 12-vuotias tytär selvisi äitinsä tavoin lievemmin vammoin, mutta 3-vuotias poika vammautui pahemmin. - Adelle Biton, joka vajaa 3 kuukautta sitten vammautui pahoin äitinsä ajaman auton jouduttua kivityksen kohteeksi, vietiin sunnuntaina Beit Levinsteinin kuntoutussairaalaan. Hän taisteli 2.5 kuukauden ajan hengestään, mutta alkaa nyt toipua.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168363#.UaMdk2JHT-k
-          Jordanian parlamentaarikot joutuivat nyrkkitappeluun pääministeri Abdalla al-Nussurin yrittäessä selvittää, miksi sähkönhinta on noussut. Yksi kysyi selitystä toisen kehottaessa kuuntelemaan pääministerin selitystä, mikä suututti kyselijän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168364#.UaMgR2JHT-k

Sunday, May 26, 2013

SUNNUNTAI 26.05.13


SUNNUNTAI 26.05.13

1. JORDANIAN kuningas Abdullah II avasi Maailman Taloudellisen Forumin (WEF) lauantaina Kuolleenmeren itärannalla ilmeisesti jossain lomanviettokeskuksessa, vaikka sitä ei kerrota. Abdullah II sanoi avajaispuheessaan: ”Meidän tulee työskennellä yhdessä käsitelläksemme alueen keskeistä kriisiä, palestiinalaisten ja Israelin välistä kriisiä. Äärimmäisyys on kasvanut lihavaksi kaikkialla tämän kriisin johdosta. On aika lopettaa sen kasvun syöttäminen”, hän eritteli jatkaen: ”Arabialoite osoittaa tietä eteenpäin. Meidän tulee avustaa osapuolet polulle. Hyvän uskon keskustelut tulee saada alkuun. Me voimme ja meidän tulee pitää tämä kysymys kansainvälisen keskustelun kärjessä”.

WEF aikoo asettaa erityispaneelin käsittelemään palestiinalaiskysymystä. Paneeliin nimeltä ”Breaking the Impasse” (Murskaten umpikuja) muodostavat USA:n ulkoministeri John Kerry, presidentti Shimon Peres, Jordanian kuningas Abdullah II ja puheenjohtaja Mahmoud Abbas. WEF:n puheenjohtaja Klaus Schwab totesi forumin avajaispuheessaan Abdullahille: ”Lupasin sinulle viime kesäkuussa Istanbulissa, että Forum tulee rakentamaan pitkä-jännitteiselle antaumukselleen palestiinalais-israelilaisiin suhteisiin ja sovintoon ja työskentelemään forumin monikansallisen yhteisön kanssa avustaakseen uusimaan olosuhteita ja tukeaan rauhan hyväksi”. Hän sanoi Forumin työskennelleen kuluneen vuoden aikana tämän päämäärän saavuttamiseksi.
Paneeli ja WEF:n aloite ovat jatkoa John Kerryn uudelle aloitteelle uudistaa Israelin ja PA:n väliset rauhankeskustelut, jotka Abasin torjuvan asenteen vuoksi ovat olleet poikki joulukuusta 2008 lähtien. Kerry tapasi Netanyahun kahdesti Israelin vierailunsa aikana ja Abbasin kerran, kehottaen molempia tekemään kompromisseja rauhan hyväksi todeten, että heiltä odotetaan ratkaisevia päätöksiä rauhanprosessin pelastamiseksi.

ABBAS sylki puheessaan suustaan kaiken sen vihan ja kaunan Israelia kohtaan, jota hän on kuuluttanut jatkuvilla ulkomaanmatkoillaan: ”Muutaman päivän kuluessa Länsiranta, Itä Jerusalem ja Gazan kaista täyttävät 46 vuotta miehityksen alla. 20-vuoden neuvottelujen jälkeen Israelin hallitus jatkaa kiertelyään, viivyttelyään ja rauhan etuoikeuden välttelemistä”, Abbas sanaili jatkaen: ”Kuitenkin toistamme halumme oikeudenmukaisesta ja kaiken-kattavasta rauhasta ja halumme kahdesta valtiosta, jotka elävät rinnakkain rauhassa”.
Abbas vakuutti ”palestiinalaisten tehneen kaiken, mitä siltä vaaditaan, rauhan hyväksi.
Mutta palestiinalaiset ovat ansainneet valtion rauhanprosessista riippumatta”, hän sanoi.
WEF:n Jordanian forumiin osallistuvat mm. arabimaiden Saudi Arabia, UAE, Qatar, Marokko, Egypti, Libya ja Kuwait edustajat sunnuntaina.
Tilaisuus tarjoaa Peresille mahdollisuuden henkilökohtaisiin tapaamisiin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Peres-Abbas-Kerry-to-discuss-peace-in-Jordan-314372

2. PA:N korkeat virkailijat, jotka olivat läsnä John Kerryn keskusteluissa Abbasin ja neljän virkailijan, Saeb Erekat, Yasser Abed Rabbo, Nabil Abu Rideineh ja Mohammed Mustafa,  kanssa Ramallahissa torstaina, valittavat, ettei Abbas ole hiiskunut heille sanaakaan kahdenkeskisistä keskusteluistaan Kerryn kanssa, kuten ei myöskään Abbsin ja Kerryn keskusteluista Ankarassa muutamia viikkoja aiemmin. ”Hän pitää kaiken tiukasti omassa povitaskussaan kertomatta meille mitään, mistä he keskustelivat”.
Samat lähteet sanovat, että Abbas on optimistinen, että ”Kerry voisi tuoda keskusteluihin uuden aloitteen, jonka pohjalta neuvottelut saadaan alkamaan, ja jonka palestiinalainen johtajisto voi hyväksyä”.

TOISEN uutislähteen mukaan Abbas on kovan paineen alaisena luopua jääräpäisestä asenteestaan esittäen kohtuuttomia ennakkoehtoja, joita - kuten hän hyvin tietää - Israel ei voi hyväksyä neuvottelujen perustaksi.
Nimeämätön italialainen uutistoimisto raportoi, että monet viime viikon aikana Ramallahissa vierailleet ulkomaiset diplomaatit - joiden joukossa Erkki Tuomioja, joskin hänen puheistaan Abbasin kanssa ei ole tietoa – ovat painostaneet Abbasia luopumaan vaatimuksistaan täydestä rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa ja –67 sotaa edeltävistä linjoista ehtona rauhanneuvotteluille. 
Lähteen mukaan paineen lisäämistä vauhdittaa pelko, että Kerryn ponnistelut keskustelujen aloittamiseksi voivat olla viimeinen mahdollisuus rauhanprosessin edistämiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Abbas-under-pressure-to-start-talks-without-preconditions-314367

PÄÄMINISTERI Bibi Netanyahun kanslian ilmoituksen mukaan pääministeri ei ole halukas toistamaan neljä vuotta sitten julistamaansa 10 kuukauden rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa. ”Abu Mazen sai kerran toivomansa rakennuskiellon juutalaisyhteisöissä vastaamatta siihen mitenkään, eikä sitä tulla toistamaan. Jos palestiinalaiset haluavat keskustella, he ovat hyvin tietoisia, että me olemme valmiit”.
Kerry lisäsi omaa painostustaan sekä Bibille että Abbasille todeten viikonlopun keskustelujen jälkeen: ”Lähestymme hetkeä, jolloin johtajien on tehtävä raskaita päätöksiä. Yritämme saada keskustelut käyntiin ilman ennakkoehtoja. Emme halua juuttua tilanteeseen, jossa ensin keskustelemme jonkun erityiskysymyksen sisällöstä, joka kuuluu lopullisen tilanteen ratkaisuihin, ja joiden märehtiminen kestäisi niin kauan, ettemme koskaan pääse neuvotteluihin lopullisista ratkaisuista”.
Israelin hallituksen sisällä on tiettyä rakoilua. Terveysministeri Meir Cohen esitti puhuessaan Holonin teatterin kulttuuritapahtumassa, että Israelin tulisi heti tyhjentää joitakin yksittäisiä juutalaisyhteisöjä odottamatta neuvotteluja osoittaakseen rauhantahtoaan ja säästääkseen rahaa, ja saadakseen etenkin ns. kukkulanuoret normaalielämän piiriin. Cohen edustaa Yesh Atid-puoluetta hallituksessa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Source-Netanyahu-will-not-freeze-West-Bank-settlements-314331

3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah ei enää peittele järjestönsä osallistumista Syyrian taisteluihin, vaan lupaa kaunistelematta, että Hizbullah tulee osallistumaan taisteluihin Assadin hallintoa vastustavien joukkoja vastaan loppuun saakka luvaten kymmeniä tuhansia taistelijoita liittymään riveihin. Nasrallah esitti teesinsä tuntemattomassa paikassa televisioidussa puheessaan, joka välitettiin valtavien TV-ruutujen kautta kymmenille tuhansille seuraajilleen tilaisuudessa, jossa kunnioitettiin amerikkalaisten Libanonista lähdön 13. vuosipäivää, ja joka pidettiin libanonilaisessa Mashgaran kaupungissa.

”Emme luota kenenkään apuun, kuten emme aiemmissakaan vastaavissa taisteluissa. Me olemme sen miehet, sen kansa, ja me tuomme heille voiton. Me tulemme jatkamaan tien loppuun saakka, me hyväksymme tämän vastuun ja hyväksymme uhraukset ja seuraukset, joita asenteemme tulee aiheuttamaan”, Nasrallah sanoi todeten, että Hizbullahin taistelijat olivat olleet seudulla jo kuukausia, viitaten Qusairin kaupungista käytäviin taisteluihin.
Välillä ilmoitettiin kapinallisten hävinneen taistelun siitä, mutta aamun tietojen mukaan raivokkaat taistelut jatkuvat keskustan laitamilla. Assadin armeija käyttää pommituksia ja panssarien tulta kapinallisten karkottamiseksi, mutta tunnustaa etenemisen vaikeaksi, koska ”he ovat miinoittaneet kaiken, jopa jääkaapit”, mikä lisää uhrien määrää.

SYYRIAN taistelut ovat yhä enemmän kehittyneet shia- ja sunnimuslimien välisiksi. Sunnit saavat taistelijoita ja aseita Irakin kautta, Assadin henkireikä on Libanon sekä Tartus Välimeren rannalla, jossa sijaitsee Venäjän kunnostama ja laajentama laivaston tukisatama. Assad kuuluu shia-muslimeista eronneeseen salakähmäiseen alawiitti-lahkoon, jonka kannattajien pääosa asuu Syyriassa Välimeren vuoristoisella rannikolla.
Väkivaltaisuudet ovat levinneet myös Libanoniin, etenkin Tripoliin, jossa shia- ja sunni-muslimien välisissä tulitaisteluissa lukuisia ihmisiä on saanut surmansa tai haavoittunut.
Nasrallah totesi, etteivät Syyrian taistelut ole enää kansan vastarinta hallitusta vastaan, vaan Amerikan ja lännen ja niiden liittolaisten johtaman poliittisen suunnitelman toteuttaminen lisäten Mehr-uutistoimiston mukaan, että ” me avustamme ketä hyvänsä Israelin vastaisessa taistelussa ja meillä on voima käsitellä mitä tahansa sionistisen hallituksen katalia suunnitelmia”, kuten Hizbullahin apulaispääsihteeri Naim Qassim totesi Al-Mayadeen haastattelussa: ”Asemamme Syyriassa perustuu oikeutettuun vaatimukseen, ja me avustamme ketä hyvänsä, joka kuuluu (Israelin vastaiseen) taistelurintamaan”. Viitaten EU:n harkintaan julistaa Hizbullah terrorijärjestöksi, että EU kutsuu sitä ”saatanan puolueeksi”. http://www.jpost.com/Middle-East/Nasrallah-says-Hezbollah-will-bring-victory-to-Assad-314333

4. UUTISOTSIKOITA
-          Beirutin shia-muslimien asuttamaan kaupunginosaan ammuttiin kaksi rakettia, jotka haavoittivat useita asukkaita. Isku tuli pian Nasrallahin puheen jälkeen, jossa hän lupasi Hizbullahin taistelevan Assadin joukkojen rinnalla loppuun saakka. Beirutin eteläosa, jossa shiat pääosin asuvat, on myös Hizbullahin vahvaa tukialuetta. http://www.jpost.com/Middle-East/Residents-Two-rockets-hit-southern-Beirut-district-314375.
ynetnews.com mukaan neljä ihmistä haavoittui Beirutin eteläosan kahteen lähiöön ammutuista raketeista. Libanonin viranomaiset kertovat löytäneensä rakettien laukaisualustat Aitat ja Besaban kaupungeissa, rakettien räjähdyskohteista kaakkoon. Viranomaiset löysivät kolmannenkin laukaisualustan metsästä asumattomalla alueella. Libanonin sisäministeri Marwan Charbel kutsui ampumista sabotaasiksi. Chiah-lähiöön pudonnut raketti osui asuntorakennukseen tuhoten asuntoja, mutta raketti ei räjähtänyt. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4384094,00.html
-          Synday Times kertoo aamun uutisissaan, että Venäjä on peruuttanut S-300 it-ohjus-patteristonsa toimitukset Syyrian armeijalle saaden lupauksen Netanyahulta, ettei Israel tee uusia ilmahyökkäyksiä Syyrian alueelle. Israelin hallituksen edustaja sanoo, että molemmat uutiset ovat kuvittelua, eli toimitussopimus on voimassa ja sitä toteutetaan, joskin Venäjä kiristää sen kautta myönnytyksiä Assadilta. Sunday Timesin artikkelin mukaan Putin olisi huolestunut, että huippunykyaikainen järjestelmä voisi joutua kapinallisten käsiin ja että ne voisivat uhata sillä Ben Gurionin lentoja, sillä lentokenttä on S-300 kantomatkan 200 km sisällä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4384076,00.html
-          Presidentti Shimon Peres aikoo INN:n mukaan kertoa sunnuntain puheessaan WEF:n forumilla, että ”Israelin suuri enemmistä kannattaa kahden valtion periaatetta perustuen rajoiltaan 1949 aselepolinjoihin Itä Jerusalem pääkaupunkinaan”. Hän aikoo myös kertoa forumille, että hän ylistää arabisuunnitelmaa, jonka mukaan Israel luopuu lähes kokonaan Juudean ja Samarian sekä Gazan ja Golanin kukkuloiden alueista vain vähäisin aluevaihdoksin, sekä sallii arabipakolaisten massamuuton alueille, joista he pääosin lähtivät vapaaehtoisesti pakoon arabijohtajien luvattua heille pikaisen kotiinpaluun viiden arabiarmeijoitten murskattua Israelin vastarinnan. Maariv-lehden reportterin Shalom Jerusalmin mukaan Peres totesi tavatessaan Abbasin: ”Sinä olet (rauhan) kumppanini ja minä olen sinun kumppanisi. Edistäkäämme rauhaa. Minä teidän sinun tietävän, ettei välillämme ole suuria eroja. Tiedän myös sinun tietävän, että mitä eroja ne lienevätkin, ne voidaan tasoittaa”. Peres keskusteli parin tunnin ajan Netanyahun kanssa ennen matkaa. Tarkoittaako tämä sitä, että Peresillä on pääministerin tuki esityksilleen?  Onkohan tässä syntymässä Oslon sopimus no 3? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168317#.UaHO9mJHT-k
-          Syyrialaiset hakkerit pyrkivät iskemään Haifan vedenkäyttöjärjestelmään sekoittaakseen sen. Hyökkäyksen teki ”Syyrian elektroninen armeija”, kertoo professori Yitzhak Ben Israel lisäten, että hyökkäys epäonnistui. Ben Israel johtaa Israelin Cyber-sodankäyntiä kuten myös maan avaruusjärjestöä. Hän on Israelin kansallisen tutkimus- ja kehitysneuvoston puheenjohtaja tiedeministeriössä. Hän ei sanonut tietävänsä, miksi hyökkäys tehtiin juuri nyt, tai oliko Assad kehottanut siihen olettaen, että ”ehkä he vain löysivät aukon järjestelmässä käyttäen sitä hyväkseen”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168306#.UaHTTGJHT-k
-          Juudean ja Samarian asukkaat olla entistä toivottomampia arabien väkivallan kasvun myötä heidän koteihinsa johtavilla yleisillä teillä. Autoilijoita vastaan tehdyt kivitykset ovat moninkertaistuneet viimeisten viikkojen aikana ja yhä useampi pienten lastensa kanssa ajavat – useimmat heistä perheenäitejä – ovat joutuneet hyökkäysten kohteiksi pelastuen vain ihmeen kautta arabiraivolta, joka ei tunne eroa lapsen ja äidin, nuoren tai vanhuksen välillä toteuttaakseen Allahin heille antamaa käskyä tappaa viimeinenkin juutalainen, että islamin messias, mahdi, voi tulla. Kuten Koraani kehottaa: ”Kivet ja kannotkin huutavat: takanani piileskelee juutalainen, tule ja tapa hänet”. Juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa vaativat autojen ikkunoiden vahvistamista, koska he eivät luota armeijan kykyyn kitkeä väkivaltaa pois teiltä. He sanovat vastoin median kieltämistä, että kolmas intifada on jo tosiasia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168285#.UaHVVmJHT-k

Lämpötilat Jerusalem. Sunnuntai 15-26 C-astetta, puolipilvistä, Maanantai 17-27, aurinkoista, Tiistai 17-28, aurinkoista, Keskiviikko 21-30 C-astetta, aurinkoista. http://www.timesofisrael.com/