Friday, April 26, 2013

PERJANTAI 26.04.13


PERJANTAI 26.04.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu oli helikopterissa menossa tarkastuskierrokselle Israelin pohjoisosaan, kun IDF ilmoitti tuntemattoman UAV-koneen ylittäneen maan pohjoisen merialueen rajan Libanonista. Koneen lentoa oli seurattu sen ollessa vielä Libanonin ilmatilassa. Pääministeriä kuljettanut helikopteri päätettiin hänen kansliansa ja IAF:n välisen keskustelun jälkeen varotoimena ohjata maahaan, kunnes välikohtaus olisi ohi.

MIEHITTÄMÄTÖN  tiedustelukone havaittiin noin kahden aikaan iltapäivän aikaan torstaina. Sen lennettyä lähelle Haifaa kone päätettiin ampua alas. IAF:n helikoptereita ja hävittäjiä lähetettiin seuraamaan koneen lentoa, ja sen ollessa vielä meren yllä IAF:n komentaja antoi käskyn apua se alas. F-16 kone ampui ohjuksen UAV-konetta kohti tuhoten sen. Kone oli silloin kuusi merimailia Haifan kuntarajasta.
Pääministeri sanoi pitävänsä maan rajojen ylitystä hyvin vakavana loukkauksena. Koneen uskotaan kuuluneen Hizbullahille, joka kuitenkin kiistää syytöksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167479#.UXoQVGJHT-k
Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoi, että sanoi, että Israel tulee vastaamaan tähän räikeään rajaloukkaukseen sopivalla katsomallaan tavalla. Myös hän syytti Hizbullahia koneen lähettämisestä Israelin ylle. Se voi kuljettaa 50 kg:n räjähteen tai ohjuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167481#.UXoUIGJHT-k
Yaakov Lappin pitää Hizbullahin lähettämää UAV-konetta vaarallisena yrityksenä yleisen huomion kiinnittämiseksi pois sen lisääntyvästä sekaantumisesta Syyrian sisällissotaan, mikä on herättänyt kovaa kritiikkiä Libanonissa kaatuneitten määrän lisääntyessä. Hizbullah on pyrkinyt välttämään kansan huomiota tuomalla kaatuneet salaa Libanoniin ja hautaamalla heidän tuntemattomiin paikkoihin ilman fanfaareja. Omaisille ilmoitetaan kaatumisesta, että hän sai surmansa sotilaallisissa harjoituksissa. http://www.jpost.com/Defense/Analysis-Hezbollah-drone-a-dangerous-publicity-stunt-311157

2. USA:n puolustusministeri Chuck Hagel sanoi ollessaan Kairossa presidentti Mohammed Mursin vastaanotolla, että hän oli yllättynyt prikaatinkenraali Itai Brunin (Baron) ilmoituksesta, että Assadin armeija on käyttänyt kemiallisia aseita kapinallisia vastaan sanoen omana arvionaan, ettei hänellä ole todisteita siitä. Hän ihmetteli myös sitä, ettei asiasta kerrottu hänelle hänen Israelin vierailunsa aikana.

Torstaina Hagel kuitenkin totesi Abu Dhabissa, että kaiken todennäköisyyden mukaan Assadin armeija on käyttänyt sarinia siviilejä ja Assadin armeijaa vastaan taistelevien kapinallis-joukkojen etenemisen estämiseksi etenkin Aleppon, Homsin ja Damaskoksen alueilla. Hagel totesi Valkoisen Talon informoivan kongressia kemiallisten aseitten käytöstä.
Debkafile sanoo artikkelissaan pääministeri Netanyahun suhtautuvan erittäin vakavasti rajaloikkauksiin sekä Hizbullahin toimesta Libanonista että tulitukseen Syyriasta todeten IDF:n tekevän kaikkensa rajojen valvomiseksi ja kansalaistensa turvaamiseksi.

”Me seuraamme tilanteita Libanonissa ja Syyriassa erittäin huolestuneina. Syyria on hajoamassa ja Libanon on sekin epävakaa. Molemmat edustavat hyvin tiedettyjä vaaroja Israelille – molemmat tulevat Syyriasta. Yksi on uudenaikaisten aseitten joutuminen terrori-järjestöjen käsiin, ja toinen on yritys murtautua rajojen yli ja hyökätä kaupunkeihimme ja kyliimme. Israel pysyttelee valppaana vastatakseen mihin tahansa Syyriasta tulevaan uhkaan, meren, ilmatilan tai maan kautta”, Netanyahu selitti tilannetta.

DEBKAFILE esittää omana arvionaan, että torstainen välikohtaus UAV-koneen rajan ylityksestä ja sen alas ampumisesta on vain osa suurempaa kuviota Syyrian sisällissodan leviämisestä rajojen yli Libanoniin, Jordaniaan ja Israeliin. DF arvioi, etteivät USA, Israel, Turkki tai Jordania halua puuttua Syyrian sisällissotaan, vaikka tosiasiassa Hizbullah on jo korviaan myöten mukana taistellen etenkin Damaskoksen ja Libanonin rajan lähellä, mistä taitelut Qusairin kaupungin omistuksesta ovat todisteina.

3. USA:n senaattori Lindsay Graham (R SC) sanoi CNN:n Wolf Blitzerin ohjelmassa torstaina, että Jordanian kuningas Abdullah II voi olla seuraava Syyrian sisällissodan uhri,

ellei verenvuodatusta saada pian loppumaan, kuten Ilan Ben Zion toteaa artikkelissaan.
Ben Zion toteaa, että lähes puoli miljoonaa pakolaista on tullut Jordanian puolelle, ja maan sisällä toimivat islamilaiset radikaaliryhmät muodostavat lisääntyvän uhkan hallitukselle.

SYYRIAN sisältä taistelut ajoittain leviävät rajojen yli naapurimaitten puolelle, ja Jordanian armeijan joukot joutuvat ajoittaen taistelemaan aseellisia ryhmiä vastaan maan rajalla. Jordanialainen sotilas sai surmansa lokakuun 22. päivänä sotilaiden estäessä ryhmiä murtautumasta Jordanian puolelle, ja elokuussa jordanialainen sotilas haavoittui avustaessaan tulituksen ajamia pakolaisia pääsemään rajan yli.
Viime viikolla nimitetty Jordanian pääministeri Abdullah Nsur totesi toimintaraportissaan parlamentille, että Syyrian sisällissota uhkaa Jordanian sisäistä tasapainoa.

SENAATTORI Garham puhui pian sen jälkeen, kun Valkoinen Talo varoitti kongressia kemiallisten aseitten käytöstä Syyriassa. Hän totesi CNN:n Andersson Cooperille, että Syyriassa on tarpeeksi massatuhoaseita tuhansien ja jopa miljoonien ihmisten surmaamiseksi. Hän sanoi toivovansa yhteistyötä Syyrian kapinallisneuvoston kanssa kemiallisten aseitten varastojen turvaamiseksi ja tuhoamiseksi.
Toiseksi Graham toivoi USA:n kehittävän ohjelman, jolla Jordanian kuningashuoneen säilyminen maansa johdossa turvattaisiin.

Jordanian kuningas Abdullah II tapaa presidentti Obaman tänään Washingtonissa.
Abdullah II tapasi varapresidentti Joe Bidenin torstaina keskustellen hänen kanssaan avustustarvikkeiden toimittamisesta Syyrian kapinallisille. Biden vakuutti USA:n jatkavan Jordanian turvallisuuden takaamista. USA lähetti 200 erikoispanssarijoukkojen sotilasta Jordaniaan vahvistamaan sen omia sotilaita rajan turvaamiseksi. Lisäksi USA:n otaksutaan siirtävän Patriot ohjustorjuntapattereitaan Syyrian rajan tuntumaan.
Jordanian ääri-islamilaiset ainekset varoittavat kuningasta tuomasta amerikkalaisia joukkoja Jordanian alueelle.

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n armeijan komentajat ovat laatineet useita vaihtoehtoisia toimintamalleja Syyrian tilanteen varalta, jos se vaatii USA:n osallistumista taisteluihin. He tekevät selväksi, että mikä tahansa operaatio, johon USA osallistuu, edellyttää joko NATO:n johtamaa tai useitten maitten yhteistä operaatiota. NATO johti Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin hallituksen kaatumiseen johtanutta operaatiota. Valkoinen Talo ilmoitti tiedustelun vahvistaneen, että Assadin joukot ovat ainakin kahdessa tapauksessa käyttäneet sariinia asukkaitaan vastaan. Obama ilmoitti kuitenkin torstaina, että hän odottaa vahvistusta ennen päätösten tekoa. USA:n viranomaiset vakuuttivat torstaina, ettei USA:n joukkoja ole siirrelty uutisen johdosta. USA:n vaihtoehtoihin kuuluvat lentokieltoalueen julistaminen, hävittäjien ja UAV-koneitten iskut ja tuhansien sotilaitten lähettäminen Syyriaan kemiallisten aseitten varastojen turvaamiseksi.  Syyrian armeija on kuitenkin paljon vahvempi kuin Libyan armeija oli, ja lentokiellon valvominen edellyttäisi tutkalaitteiden sammuttamista, ohjustukikohtien tuhoamista ja jonkinasteisen cyber-iskun tekemiseksi Syyrian sisällä. USA:n Euroopan ja NATO-joukkojen komentaja amiraali Jim Stravidis totesi kongressin kyselytunnilla, että lentokieltoalue ja hyökkäysaseitten toimittaminen kapinallisille ovat suositeltavimmat. Tämä näyttää ennustavan lopun lähestymistä Assadin hallitukselle. http://www.timesofisrael.com/us-has-a-range-of-military-options-in-syria/
-          USA:n Valkoinen talo sanoo odottavansa edelleen vahvistusta kemiallisten aseitten käyttämisestä Syyriassa, mistä syytetään Assadin joukkoja, vaikka alkuperäisten uutisten mukaan molemmat osapuolet ovat käyttäneet niitä. Obama ei halua aloittaa uutta sotaa, mutta voi avustaa NATO:n tai YK :n johtamaa hyökkäystä ja operaatiota. AFP:n mukaan tiedustelulähteet eivät ole vielä 100 %:n varmoja niiden käyttämisestä. Kongressin edustajat puolestaan vaativat USA:n hallitusta toimimaan veren-vuodatuksen lopettamiseksi ja kemiallisten aseitten käytön estämiseksi. Assadin hallituksen kaataminen näyttää olevan paljon tärkeämpää kuin sen varmistaminen, ettei Israelin rajan taakse muodosteta yhtä uutta ääri-islamilaista hallitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167487#.UXoy-mJHT-k
-          Radio- ja TV-persoonallisuus Avri Gilad kävi tutustumassa tilanteeseen Negevissä, ja palasi sieltä järkyttyneenä todeten, ettei Israelin Negeviä ole enää olemassa, sillä beduiinit ovat vallanneet sen lähes täysin. ”Se on uskomatonta”, hän valittaa, ”He surmaavat juutalaisia farmareita, ja viranomaisten sulkiessa silmänsä heidän sallitaan tekevän niin, ottaa haluamansa maan, polttaa maatiloja, joista eivät pidä, uhata murhalla kaikkia, jotka vastustavat, heittää kranaatteja , kantaa aseita ja kivittää ja tulittaa autoilijoita”. Gilad sanoo hallituksen suostuneen antamaan heille 60 % maasta, jonka he ovat laittomasti anastaneet. Tämän lisäksi Benny Begin tarjoaa heille 63 % maasta, jota he ovat vaatineet omakseen väittäen omistavansa sen ilman näyttöä.
Gilat vaatii, että tämä suuntaus tulee lopettaa välittömästi, tai ennen pitkää beduiinit tulevat vaatimaan  itsenäisyyttä alueille, joilla he asuvat. ”Meillä tulee olla yksi laki, joka kieltää juutalaista sulkemasta parveketta ilman lupaa, ja arabille tai beduiinille, joka varastaa verkkoaitaa Omerista aidatakseen sillä  viisi dunamia maata väittäen omistavansa sen”. Regavim on järjestö, joka vaatii laittoman arabien ja beduiinien rakentamisen estämistä lailla. Järjestö raportoi, että Negevissä on 2 100 beduiini-yhteisöä ilman  virallista vahvistusta, jotka asuttavat 800 000 dunamin maa-aluetta laittomasti ilman näyttöä omistusoikeudesta. Israelin viranomaiset mieluummin väistävät velvollisuutensa ongelmien pelossa kuin  toimivat lain edellyttämällä tavalla. Beduiinien asuttamilla alueille valtaa pitävät klaanijohtajat ja rikollisjoukkiot, jotka harjoittavat salakuljetusta ja muita rikollisia toimia. Beduiinit houkuttelevat nuoria juutalaistyttöjä romanttisiin seikkailuihin, jotka johtavat raiskauksiin ja pakko-avioliittoihin sekä pakkokääntymiseen islamin uskoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167496#.UXo08GJHT-k
-          Satoja Peruvian juutalaisten jälkeläisiä suunnittelee massamuuttoa Israeliin. Heitä kutsutaan nimellä ”Amazon Jews”. Yhteisön Israeliin muuttoa suunnittelevat jäsenet ovat käyneet konservatorisen  käännytysoperaation, joka poikkeaa ortodoksisesta, ja jota Israelin hallitus ei noteeraa, vaikka uusi sisäministeri voi vaikuttaa ortodoksien vallan murtamiseen tässä kuten monissa muissakin uskonnollisissa kysymyksissä, kuten vihkiminen ja avioerot. Jos he muuttavat Israeliin, heidät hyväksytään maan kansalaisiksi mutta ei virallisesti juutalaisiksi. Jewish Agency on jo aloittanut valmistelut heidän sijoittamisekseen Ramleen, jossa on ennestään Peruvian-Israel yhteisö. Hallitus jäädytti maahanmuuton Peruviasta 2004, mutta 2010 päätöstä muutettiin ja muutto Peruviasta on lisääntynyt huomattavasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167497#.UXo6U2JHT-k
-          Bostonin pommi-iskuun osallistuneen ja poliisin pidätysoperaatiossa kuolleen Tamerlan Tsarnaevin äiti syyttää USA:n poliisia, että se murhasi hänen poikansa. Nuorempi poika Dzhokhar haavoittui pahoin pidätyksen yhteydessä ja on sairaalassa edelleen hengenvaarallisessa tilassa. Hän ei pysty puhumaan haavoituttuaan kurkkuun, mutta vastaa poliisin kysymyksiin kirjoittamalla. Veljesten äiti, joka perheineen asuu Venäjän Dagestanissa, syyttää katkerasti USA:n poliisia, että he ilman syytä ampuivat hänen poikiaan, jotka olivat aseettomia. Tamerlan kuolema on vielä avoin, ensin väitettiin hänen jääneen kiinni henkilöautoon, jota nuorempi veli ajoi, ja joutuneen hänen yliajamakseen, mutta toisen väittämän mukaan poliisi ajoi hänen ylitseen ja sitten ampuneen häneen useita laukauksia. Äiti valittaa, että hän koskaan päästi poikansa Amerikkaan saamansa stipendin turvin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167494#.UXo8mWJHT-k
-          Hamas julkisti torstaina katkeran vastalauseen sille, että PLO/PA oli suostunut vetämään pois tai ainakin siirtämään UNESCO:lle tekemäänsä viisi päätöslauselma- ehdotusta, joiden sanotaan esittävän vakavia syytöksiä Israelin harjoittamaa politiikkaa ja käytäntöä vastaan Jerusalemissa ja etenkin vanhankaupungin ja Temppelivuoren alueella. Hamasin tiedottaja Fawzi Farhoum sanoi, että esitysten siirto on yksi uusi myönnytys miehittäjälle, jonka on Jerusalemin arabi- ja islamin-luoteen tuhoaminen ja niiden juutalaistaminen. Hän sanoi, ettei kenelläkään ole oikeutta tehdä sopimuksia palestiinalaisen kansan puolesta. Tehdyn sopimuksen mukaan Israel sallii UNESCO:n tutkimusvaltuuskuntien vierailut Israeliin ja Länsirannan alueille, joissa sillä on lukuisia valvottavia tai maailman perinne-paikoiksi  hyväksyttyjä kohteita. Tämä on ollut estettynä vuodesta 2004 lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167490#.UXo-8GJHT-k
-          Histadrut uhkaa yleislakolla ensi viikolla protestiksi hallituksen säästötoimille. Lakko häiritsisi pahoin talouden elpymistä ja uudistustoimia pysäyttäen maan kokonaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167460#.UXpBUGJHT-k

Thursday, April 25, 2013

TORSTAI 25.04.13


TORSTAI 25.04.13

1. JORDANIA on toinen kahdesta arabimaasta, jonka kanssa Israelilla on rauhansopimus. Mutta kuten toisen rauhankumppanin Egyptin kanssa, kansojen keskinäisissä suhteissa ei juuri ole rakkautta tuhlattu, eivätkä näiden arabimaiden johtajat ole tehneet mitään kansansa kasvattamiseksi rauhaan ja yhteistoimintaan juutalaisen kansan kanssa. Israelissa on silloin tällöin valitettu sitä, miten hyödyllistä molemmille osapuolille olisi yhdistää juutalainen suunnittelu ja innovaatiokyky arabimaiden runsaitten varojen kanssa sen sijaan, että niillä tuetaan kansainvälistä terrorismia ja sijoitetaan tuottamattomiin kohteisiin.

elhanan Miller kertoo Times of Israel artikkelissaan, miten Jordanian rohkaistuneet kansan-edustajat ovat entistä rohkeammin alkaneet haastaa kuningas Abdullah II:n Israelin - kuten he sanovat – Israel-myönteisen politiikan. Kuningas on todella kahden tulen välissä, sillä länsimaissa opetuksensa ja sotilaallisen koulutuksensa saaneena hän hyvin ymmärtänee länsisuhteiden merkityksen, mistä Israel on oleellinen osa, mutta hänen valtansa perustuu pääosin maansa beduiinien tukeen, vaikka kansasta n. 65 % on palestiinalaista syntyperää.
Artikkelissa mainitaan, että kuningaskunnan media ja työväenunioni ovat perinteisesti olleet Israelin parhaat kannattajat, mutta nyt nekin virallisesti boikotoivat Israelia.
Nyt poliittinen ilmapiiri on kuitenkin muuttumassa entistäkin vihamielisemmäksi.
Artikkelissa esitetään kolme kuvaavaa esimerkkiä.

Jordanian parlamentaarikko Muhammad Asha Dawaimeh sai kutsun Israelin itsenäisyyspäivän tilaisuuteen presidentti Shimon Peresin tiloissa. Hän suostui kutsuun osallistuen viralliseen vastaanottoon kansainvälisten normien mukaan. Dawaimeh kuuluu vähäiseen Muslimiveljeskunnan Action Front puolueen vasemmalla puolella olevaan puolueeseen. Kun tieto tästä vuoti julkisuuteen, hän pyrki pönkittämään asemaansa selittäen jordanialaisella websivulla, että hän toimii yhdessä palestiinalaisten parlamentaarikkojen kanssa laatiakseen esityksen korkeimmalle oikeudelle, jolla varmistetaan palvojien vapaa pääsy Temppelivuorelle. Toiseksi hän sanoi vastustavansa suhteiden normalisointia Israelin kanssa, vaan kannattavansa ”Palestiinan vapauttamista merestä mereen”.

Se oli kuitenkin turhaa. Hänen Islamilainen keskustapuolueensa päätti yksimielisesti karkottaa hänet puolueesta. ”Saatuaan tiedon kansanedustaja Muhammas Asha Dawaimehin vierailusta sionistisessa yhteisössä, hänen osallistumisensa ns. itsenäisyysjuhlaan ja hänen kädenpuristuksensa rikollisen Peresin kanssa, jonka kädet ovat tahraantuneet palestiinalais-vereen, islamilainen keskustapuolue piti kokouksen ja päätti yksimielisesti erottaa hänet. Nämä toimet ovat vastoin puolueen periaatteita ja arvoja, jotka kieltävät kaiken normalisoimisen sionistisen yhteisön kanssa”, kuten maanantain päätöksessä todetaan.
Toinen kansanedustaja Muhammad al-Qatatshe vaatii hänen erottamistaan parlamentista.

TOISESSA esimerkissä kerrotaan, miten kuningas Abdullahin nimittämä Israelin lähettiläs Walid Obeidah joutui koko heimonsa hampaisiin viime lokakuussa. Hänen beduiiniklaaninsa juhli päivää mustin sotalipuin ja vaati kansallista surupäivää. Obeidahin moitittua parlamentin herkkähipiäisyyttä kritisismi alkoi uudelleen.
Aiemmin tässä kuussa 110 jordanialaista parlamentaarikkoa allekirjoitti esityksen Ahmad Daqamsehin vapauttamiseksi. Tämä jordanialainen sotilas ampui kylmästi 7 israelilaista koulutyttöä Naharaymissa 1997 valittaen sitä, että hänen kiväärinsä jumittui estäen häntä surmaamasta loputkin. Obeidin vakuutettua koulutyttöjen vanhemmille, että Daqamseh joutuu kärsimään rangaistuksensa loppuun, Jordanian ammattiliiton syndikaatin johtaja Mahmoud Abu Ghanimah kirjoitti järjestön päivälehdessä Ad-Dustour 18.huhtikuuta 2013, että olisi ollut parempi, että Obeidah olisi pitänyt suunsa kiinni.

Jordanialainen opiskelija toteaa, että Israelin syyttäminen on helpompaa kuin budjetin käsittely ja poliittisesti antoisampaa, minkä johdosta kansanedustajat useimmiten lankeavat siihen. Artikkelissa todetaan, että aiemmin kansanedustajat varoivat vastustamasta kuninkaan tahtoa, mutta nyt he ovat entistä rohkeammin alkaneet kääntyä hänen mielipiteitään vastaan, mistä Israel vastaisuus on esimerkki. Kuningas Abdullah II esittää toisinaan hyvinkin kärkeviä huomioita Israelista ja etenkin sen palestiinalaiskysymyksestä, mutta hän on kuitenkin pyrkinyt pitämään suhteet korrekteina rauhansopimuksen puitteissa. Nyt mielipiteet näyttävät kehittyvän entistä enemmän myös kuninkaan vastustamiseen. http://www.timesofisrael.com/jordans-emboldened-islamist-mps-challenge-alliance-with-israel/

2. YK:n piirissä elätellään heikkoa toivoa USA;n entistä aktiivisemmasta osallistumisesta Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhanprosessin herättämiseksi uudelleen henkiin.
YK:n poliittinen johtaja Jeffrey Feltman kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle keskiviikkona, että presidentti Obama ja YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sopivat Valkoisen Talon tapaamisessaan huhtikuun 11. päivänä, että ikkuna on raollaan Israelin ja PA:n välisten rauhankeskustelujen jatkamiseksi ja on aika aloittaa yhteiset ponnistelut.

Jeffery Feltman totesi pääsihteerin vakuuttaneen YK:n täydestä tuesta todelliselle aloitteelle kahden valtion perustamiseksi, mukaan lukien Lähi Idän välittäjänä toimiva kvartetti.
Feltman sanoi, että aika on kypsä kansainvälisen yhteisön yksimielisille toimille ilman viivyttelyä. ”Heikkoa toivoa USA:n entistä aktiivisemmasta osallistumisesta tulee hyödyntää ja toteuttaa sitä käytännössä”, hän selitti.
Artikkelissa selitetään, että presidentti Obaman Israelin vierailu asetti perustukset uusille ponnisteluille neuvottelujen aloittamiseksi, mitä vahvisti ulkoministeri John Kerryn vierailu Israelissa. Hän ei muistanut, että molempia vierailuja pidetään epäonnistuneina etenkin PA:n johdon taholta, joka syytti heitä Israelin suosimisesta. 

Feltman totesi, että Obama on pyrkinyt saamaan Israelin ja PA:n johtajat keskittymään uuteen ja tulokselliseen rauhanprosessiin, johon kuuluu uudelleen aktivoitu saudisuunnitelma vuodelta 2002, jonka arabiliitto omaksui 2007. Sen keskeisin kysymys on Israelin vetäytyminen 1967 sotaa edeltäville 1949 aselepolinjoille, mitä Abbas pitää ennakkoehtona, kuten myös kaiken rakennustoiminaan lopettaminen Juudean ja Samaria juutalaisyhteisöissä.
Feltman sanoi pääsihteerin painottavan neuvottelujen aloittamisen kiireellisyyttä.
Hän viittasi kvartetin pitämään kokoukseen 10. huhtikuuta, jossa he samoin vaativat rauhan-prosessin aloittamista sekä kansainvälisten ja alueellisten johtajien osallistumista prosessiin.
Feltman totesi, että arabimaitten delegaatio tapaa presidentti Obaman 28. huhtikuuta Washingtonissa voidakseen keskustella rauhanprosessista.
PLO:n tarkkailija YK:ssa Riyad Mansour toistaa Abbasin esittämiä ennakkoehtoja rauhan-keskustelun aloittamiseksi Israelin kanssa. Hän luetteli lisäksi muita ehtoja: Kaikki pidätetyt ja rikoksistaan ja terrorismistaan vankeuteen tuomitut palestiinalaisvangit tulee vapauttaa, palestiinalaispakolaisille tulee antaa paluuoikeus, Gazan saartotoimet lopetettava, ja tiesulut  ja tarkastusasemat poistettava.

ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor  sanoi omassa puheessaan, että rauhankeskustelut ja sopimus palestiinalaisten kanssa tulee perustaa kolmelle pilarille: Palestiinalaisten kasvattamiseen rauhanomaiseen yhteiseloon juutalaisten kanssa; Israelin tunnustamiseen juutalaisena valtioina ja Israelin turvallisuuteen. Hän lisäsi, että nämä arvot ovat tärkeitä myös israelilaisten kasvattamiseksi ja kaikille ihmisille Lähi Idässä. Hän muistutti Abbasin marssivan rauhankeskusteluihin esitellen Fatahin vaakunaa ja patsasta Betlehemissä, joissa koko Israelin maa on liitetty palestiinalaisten alueisiin Jordanjoesta Välimereen. http://www.timesofisrael.com/un-calls-for-new-mideast-peace-push-in-wake-of-obama-opening/

3. ISRAELIN diplomatia on pahasti sekaisin ulkoministeriön viivytystaktiikan ja täydellisen työn-seisauksen uhan alla. Ulkoministeriön henkilökunta on kurkkuaan myöten täynnä, kuten he sanovat, pääministerin ja hallituksen harjoittamasta koko ministeriön syrjimisestä, mutta myös siksi, että palkkataso on niin heikko, että nuoret diplomaatit eroavat palkkojen pienuuden vuoksi. He valittavat myös työolosuhteitten heikkoa tasoa. Ulkoministeri Avigdor Libermanin vuodesta toiseen jatkunut epätietoisuus toimensa jatkumisesta ja pidättymisestä hoitamaan virkaansa odotellessaan oikeuden päätöstä, on lamauttanut ministeriön toiminnan.
Netanyahu perusti lisäksi Yuval Steinitzille uuden ministeriön nimeltä ”Kansainvälisten suhteitten ministeriö” Netanyahun hoitaessa virkansa ohessa ulkoministerin tehtäviä, mikä sekoitti ulkoministeriön roolia. Hänen aikansa on niin varattu, että tärkeät ulkomaiset vieraat ovat joko peruuttaneet matkansa tai loukkaantuneet, ettei pääministerillä ole aikaa tavata heitä. Ulkoministeriön virkailijat eivät ole suostuneet antamaan diplomaattipasseja ulkomaille matkustaville VIP-henkilöille, ei järjestelemään heidän matkojaan, eikä diplomaattisia sähkeitä lähetetä. Lapid ja Livn eivät saaneet diplomaattipassia. Pääministeri Netanyahun Kiinan matka sekä presidentti Peresin Rooman matka ovat vaarassa peruuntua. Tämä kaikki se ohessa, että Histadrut uhkaa yleislakolla ensi viikolla budjettileikkausten vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-diplomacy-in-disarray-as-foreign-ministry-strike-looms/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Oikeuskansleri hyväksyy turvallisuusjoukkojen vaatimuksen suorittaa ulkomaisten vieraitten internetyhteyksien tarkastuksen ennen maahaan pääsyä. Hän pitää oikeana avata heidän E-mail postilaatikkonsa lentokentällä sanoen, että sillä voidaan estää terroristien pääsy maahan. Kriitikot syyttävät, että tämä käytäntö kohdistuu varsinkin arabi- ja muslimimatkustajiin, koska heillä on yleisesti havaittu suhteettoman suuri osuus terrorismiin. Käytäntöä ei kuitenkaan sovelleta kaikkiin maahan pyrkijöihin, vaan pistokokeina ja niihin, joiden epäillään salaavan jotain. http://www.timesofisrael.com/israel-approves-email-checks-at-the-border/
-          Hamasin TV esittää lasten ohjelmia, joissa lapset laulavat ja ylistävät marttyyriutta. Ohjelmassa esiintyvät lapset olivat alle 10-vuotiata. ”Jihad antaa sinulle ylpeyttä ja kunniaa, kun haluat kuolla marttyyrina”. Al-Aqsa TV on Hamasin valvoma TV-yhtiö Gazassa. Yksi sen julkaisemista ohjelmista käsitteli maaliskuussa Gazassa kuolleen entisen kansanedustajan Umm Nidalin lastenlapsia ja ylisti Nidalin kolmea poikaa, jotka saivat surmansa itsemurhaterroristeina uhriensa mukana. Yksi Umm Nidalin lapsenlapsi sanoi olevansa ylpeä isänsä toimista, joka rakensi ensimmäiset Kassam-raketit Israelia vastaan, ja toivoi voivansa kuolla hänen tavallaan. Ohjelmat käänsi arabiasta MEMRI.
-          Israel teki kompromissiratkaisun UNESCO:n kanssa, jonka puitteissa sen lähettämä delegaatio saa tehdä tutkimuksiaan Jerusalemin vanhankaupungin alueilla ja erityisesti Temppelivuoren ja Mughrabi-portille johtavan rampin alueilla, josta PA syttää Israelin haluavan sen perustuksia kaivaessaan vahingoittavan Al-Aksa moskeijaa, veikka se on kymmenien metrien päässä siitä. Sopimuksen mukaan YK:n alaisen järjestön tutkijat voivat tutustua myös muihin arkeologisiin kohteisiin, joista monet ovat UNESCO:n perinnelistalla, Jordanjoen ja Välimeren välissä. Sopimus edellyttää, että PLO/PA luopuu Israelin vastaisista toimistaan järjestössä.    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167458#.UXjwQGJHT-k
-          Egyptin presidentti Mohammed Mursi vakuutti tavatessaan USA:n puolustusministeri Chuck Hagelin eilen, että Egypti pitää kiinni rauhansopimuksen velvoitteista Israelin kanssa. Hagel vakuutti USA:n vahvaa tukea demokraattiselle kehitykselle Egyptissä. Hänen tarkoituksenaan lienee vahvistaa sotilaallista yhteistoimintaa Egyptin kanssa, mikä on hämmentynyt maassa jatkuvien väkivaltaisuuksien ja opposition voimistumisen myötä, mikä uhkaa syöstä maan sisällissotaan. Muslimiveljeskunnan vaaleissa saavuttama johtoasema ei ole päässyt vakiintumaan maassa, mitä sotkee pahoin syvenevät talousongelmat ja islamilaisen sharia-lain tunkemisesta kaiken lainkäytön ja elämän perustaksi, mikä on iskenyt myös maan turismiteollisuuteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167469#.UXjyJmJHT-k
-          Hagel sanoo olevansa yllättynyt Israelin esittämistä väitteistä, että Assadin hallitus olisi käyttänyt kemiallisia aseita kapinallisia vastaan, sanoen, ettei vierailun aikana hänelle esitetty mitään tällaista. Hän kehottaa varovaisuuteen asiassa, koska USA:n tiedustelu ei ole vahvistanut väitettä. Tiedon sanotaan tulleen Syyriassa toimivien Mossadin agenttien kautta. Assadin hallitus vakuuttaa, ettei se käytä kemiallisia aseita Israelia eikä muitakaan maita vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167461#.UXjz6mJHT-k
-          Israel ei aio vapauttaa tuomittuja terroristeja, jotka kärsivät tuomioitaan israelilaisissa vankiloissa, hyvän tahdon eleenä USA:lle, vaikka Netanyahu on vihjaillut voivansa suostua siihen. Tämä on yksi Abbasin vaatimuksista neuvottelujen aloittamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167445#.UXj1AWJHT-k
-          Israelilaisia autoilijoita informoidaan uudella tiekilvellä, jossa varoitetaan arabijoukon aiheuttamasta vaarasta. Terroristit ovat yhä useammin tukkineet julkisen tien Juudean ja Samarian alueilla, etenkin arabikylien lähellä, saadakseen autoilijan hiljentämään vauhtiaan tai pysähtymään joutuen ihmismassan armoille, jota ei tunne armoa, kuten lukuisat esimerkit osoittavat. Autojen GSM ohjeet voivat myös olla vanhentuneita tai virheellisiä ohjaten arabialueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167456#.UXj1y2JHT-kWednesday, April 24, 2013

KESKIVIIKKO 24.04.13


KESKIVIIKKO 24.04.13

1. ISRAELIN ja USA:n johdon välille näyttää syntyneen tietokatkos ellei peräti repeämä koskien sekä Iranin ydinaseen valmistumista että siitä, onko Syyrian presidentti Assadin armeija käyttänyt kemiallisia aseita Aleppon ja Homsin lähellä ja luultavasti myös Damaskoksen esikaupungissa. Molemmat ovat tärkeitä, sillä jos ne osoittautuvat tosiksi, ne ovat ylittäneet USA:n asettamat varoituslinjat. Israelin armeijan tiedustelun tutkimusosaston johtaja prikaatinkenraali Itai Brun totesi puheessaan  Kansallisen turvallisuusinstituutin konferenssissa Tel Avivissa tiistaina, että presidentti Assadilla on käytössään valtavat kemiallisten aseitten varastot, ja että hän on jo käyttänyt joitain niistä, luultavasti myös sarinia. ”Assadin hallitus on uskoaksemme käyttänyt ja käyttää kemiallisia aseita”, hän totesi. Brun esitti Israelin huolen siitä, ettei kansainvälinen yhteisö ole puuttunut asioiden kehitykseen Syyriassa tarvittavalla vakavuudella. Lisäksi hän oli erityisen huolestunut näiden aseiden joutumisesta toisten osapuolten käsiin, joiden laskelmissa ei huomioida voittoja ja tappioita.

USA:N ulkoministeri John Kerry totesi puhuneensa puhelimessa pääministeri Netanyhaun kanssa, joka oli varoittanut häntä Assadin käyttäneen kemiallisia aseita kapinallisia vastaan. Kerry kuitenkin ilmoitti, ettei Netanyahu pystynyt antamaan hänelle todisteita väitteestään, ja etteivät USA:n tiedustelulähteet ole vahvistaneet kenraali Brunin antamia tietoja.
”Puhuin pääministeri Netanyahun kanssa tänä aamuna”, Kerry totesi osallistuessaan NATO:n kokoukseen Brysselissä. ”Uskoakseni on oikein sanoa, ettei hän pystynyt vahvistamaan tätä keskustelussani hänen kanssaan. En ole selvillä, miten tosiasiat ovat”, Kerry selitti.
Valkoisen talon tiedottaja Jim Carney totesi lehdistötilaisuudessa, ettei ole selvitetty, onko kemiallisia aseita käytetty Syyriassa ja että sen selvittäminen on vaikeaa. Hän totesi Valkoisen Talon olevan huolissaan raporteista, että niitä olisi käytetty, eikä usko, että kapinalliset ovat käyttäneet niitä. Presidentti Obama totesi aiemmin, että kemiallisten aseitten luovuttaminen toiselle ei-valtio-osapuolelle ei ole hyväksyttävää.

DEBKAFILE käsittelee kemiallisten aseitten käyttöä artikkelissaan todeten samalla, etteivät Israelin puolustusministeriön ja armeijan johtajat olleet kovin haltioissaan puolustusministeri Chuck Hagelin tarjoamista aseista, sillä ne eivät olleet IDF:n hankintojen kärjessä, niin tärkeitä kuin ne ovatkin. Tarjouksen kääriminen samaan pakettiin Saudi Arabialle ja UAE:lle tarjottavien aseitten kanssa vihjaa, että täten Valkoinen Talo sai helpommin Israelin hyväksymisen uudenaikaisten aseiden myynnille arabimaille, mitä se periaatteessa vastustaa.
Israelin armeijan tiedustelun paljastukset kemiallisten aseitten käytöstä asettavat USA:n presidentti Obaman epämukavaan välikäteen, sillä hänen tulee päättää nopeasti USA:n vastatoimista, tai keksiä pätevät verukkeet, joilla päätöstä siirretään. http://www.debka.com/article/22920/Tehran-and-Assad-slide-past-US-and-Israeli-red-lines-–-nuclear-and-chemical

2. PALESTIINALAISHALLINNOLLA (PA) ei ole vaihtoehtoista B suunnitelmaa siltä varalta, etteivät ulkoministeri Kerryn maanittelut Abbasille onnistu hänen taivuttamisekseen tulla neuvottelupöytään Israelin kanssa. Näin toteaa JP:n toimittaja Avi Issacharoff keskusteltuaan palestiinalaisen anonyymin virkailijan kanssa Ramallahissa. Tämä virkailija, joka ei uskalla julkistaa nimeään, sanoo, ettei kysymys siitä, onnistuuko Kerry tai ei, ole ”jos vaan kun”, sillä hän ei nähnyt mitään mahdollisuutta, että Abbas tulisi luopumaan vaatimuksistaan Israelille hyväksyä 1949 aselepolinjat Palestiinan valtion rajoiksi, täyttä rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja Jerusalemin itäosissa sekä pakolaisten paluuoikeutta, joita Israel ei koskaan tule hyväksymään ennakkoehtoina neuvotteluille.
virkailija totesi, lisäksi että jos IDF jää Jordanjoen laaksoon 40 vuoden ajaksi, mistä sitten keskusteltaisiin? Hän sanoi, ettei Abbasilla ole tietoakaan, mitä hänen tulee tehdä sen jälkeen, kun Kerry tunnustaa epäonnistuneensa, eikä kukaan tiedä, mitä sitten tapahtuu.
Abbasin huolia ei ollenkaan vähentänyt pääministeri Salaam Fayadin eroaminen, jonka Abbas hyväksyi, mutta jonka varaan länsimaat asettivat omat toiveensa taloustilanteen paranemisesta palestiinalaisalueilla, minkä uskottiin pehmentävän PA:n johdon halua suostua neuvottelemaan Israelin kanssa. Toinen JP:n toimittajan kanssa keskustellut anonyymi virkailija totesi, ”ettei kysymys ole taloudesta, typerys”, vaan vapaudesta, mikä heiltä puuttuu.
Hän totesi, että ”katso vaikka kansaa Ramallahin kaduilla ja kahviloissa, kansalaiset elävät normaalia elämää suhteellisen hyvinvoivasti, mutta Israel muistuttaa päivittäin miehityksestä, pidättää ihmisiä kaupungeissa ja kylissä, ja tämä on se, mikä rassaa palestiinalaisia”.

ISSACHAROFF viittaa tutkimukseen nimellä ”study 13”, jota hän pitää epärealistisena. Sen laatija on ”Negotiation Support Unit” (Neuvottelun Tukiosasto), jota rahoitetaan ulkomailta ja jota valvoo PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat. Siinä esitetään sarja toimenpiteitä, joita PA:n tulee tehdä asemansa parantamiseksi siinä tapauksessa, etteivät neuvottelut pääse alkamaan. Erekat kutsuu ehdotuksia kohtalonomaisiksi, vaikka JP:n toimittajan mukaan tuskin yksikään niistä juuri heilauttaisi palestiinalaisia. Sen sijaan Erekat vaatii, että PA:n tulee laatia perustuslaki lähtien siitä, että Hamas ja Fatah sopivat riitansa, mitä Khaled Mashaal pitää epärealistisena, ja lopulta ”Palestiinan valtio” liittyy kanainvälisiin järjestöihin ja tunnustaa kansainvälisesti hyväksytyt julkilausumat, joita artikkelissa luetellaan. Lisäksi PA voisi hakea kaikkien YK.n alaisten 18 järjestön jäsenyyttä sen lisäksi, että sillä on UNESCO.n jäsenyys.
JP:n toimittaja toteaa, että vaikka PA ne saisikin, sillä tuskin olisi paljonkaan vaikutusta Israeliin eikä muuttaisi tilannetta käytännössä.

JP:n toimittaja tulee lopuksi keskusteltuaan vielä kolmannenkin virkailijan kanssa Ramallahissa, että neuvottelujen aloittaminen Israelin ja PA:n välillä perustuu täydelliseen epäluottamukseen molemmin puolin, eli tilanne on täysin lukossa. Kuten tämä kolmas toteaa, vain jos Tel Avivia kohtaisi jonkinlainen tuho, tilanne voisi muuttua suotuisemmaksi. Toisin sanoen, tämän tutkielman mukaan vain uuden sodan kautta tie aukeaisi uusiin näkemyksiin.

USA:n kongressin edustajien keskuudessa liikkuu uusi julkilausumaesitys, jolla pyritään määrittelemään USA:n kanta siinä tapauksessa, että Mahmoud Abbas eroaa tai kuolee virassa ollessaan ilman nimitettyä seuraajaa. Tämän tilanteen pelätään voivan johtaa Hamasin vallankaappaukseen Gazan tapaan. Esityksen laativat republikaanien Peter Roskam ja demokraattien Dan Lipinsky. Esityksessä viitataan PA:n peruslakiin 37, jossa todetaan: ”Jos presidentti eroaa tai kuolee, Palestiinan lakiasäätävän Neuvoston puhemies ottaa PA:n presidenttiyden vallan ja oikeuden väliaikaisesti ja korkeintaan 60 päivän ajaksi, jonka aikana tulee järjestää vapaat ja suorat vaalit uuden presidentin valitsemiseksi”.

PLC:n nykyinen puhemies on Aziz Dweik, joka on Hamasin jäsen, jonka USA, EU, Japani, Kanada ja Israel ovat määritelleet terrorijärjestöksi. Hamas on täydellisesti hylännyt kahden valtion periaatteen, jota USA tukee. Jos Hamas ottaisi vallan PA:ssa, USA:n joutuisi lopettamaan kaiken tukensa PA:lle, mikä on nyt 400 miljoonaa USD vuodessa.
Esityksessä Abbasia kehotetaan kiireellisesti järjestelemään seuraajakysymyksen, kuten myös aloittamaan valmistelut PLC:n vaaleista, jotka ovat yli 4 vuotta myöhässä määräajan umpeuduttua tammikuussa 2009. Edelleen esityksessä painotetaan uuden sukupolven edustajien pääsyä päättäviin elimiin sukupolven vaihdoksen hyväksi. Lopuksi esityksessä vaaditaan, että minkä tahansa PA:n nykyisen tai tulevan hallituksen tulee hyväksyä kansainvälisen kvartetin (USA, EU, YK ja Venäjä) asettamat kolme ehtoa: Israelin valtion tunnustaminen, luopuminen väkivallasta ja hyväksyä kaikki ennen tehdyt sopimukset. http://www.timesofisrael.com/house-resolution-would-stop-all-us-aid-if-hamas-takes-over-west-bank/

3. IDF:N sotilastiedustelun entinen johtaja Amod Yadlin sanoi Tel Avivin konferenssissa eilen, että Iran on jo ylittänyt sille asetetun varoituslinjan. Hän sanoi, että Netanyahun YK:n yleiskokouksessa esittämä graafinen esitys Iranin ydinsuunnitelman edistymisestä hiljensi sen toteuttamisvauhtia hetkeksi, mutta sen jälkeen Iran on lisännyt vauhtia.
Yadlin sanoi, että tämän hetken näkymän mukaan Iran pystyy rakentamaan ydinpommin kuukauden tai kahden sisällä, kun päätös siitä on tehty. Hän vaati kansainvälisen painostuksen ja sanktioitten lisäämistä tuntuvasti, sillä ilman hintaa mitään kansainvälistä sopimusta Iranin hillitsemiseksi ei ole mahdollista saavuttaa, hän selitti.

Yadlin totesi, että Iranin kesäkuun parlamentti- ja presidentinvaalien vuoksi kansainvälisellä yhteisöllä on siihen saakka aika tehdä päätös Iranin ydinlaitosten tuhoamiseksi. Hän myös vakuutti, että Israelilla on edellytykset hoitaa asia ilman USA:n apuakin, jos niin vaaditaan. USA:n puolustusministeri Chuck Hagel totesi Israelin vierailunsa aikana, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään ja tehdä vaadittavat päätökset sen toteuttamiseksi. Tämä voidaan
ymmärtää siten, ettei Israel voi odottaa USA:n tulevan mukaan, vaikka se lupaa avustaa Israelia, jos se hyökkää oma-aloitteisesti.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Richard Falk, YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämä erikoiskirjeenvaihtaja ja tilanteen valvoja palestiinalaisalueilla, sanoi tiistaina, että Bostonin pommi-isku oli odotettavissa USA:n omaksuman politiikan vuoksi eri puolilla maailmaa, mutta erityisesti Afganistanissa ja Lähi Idässä. Hän sanoi USA:n dominoivan politiikan herättävän vastustusta ja sitä voidaan jopa onnitella siitä, ettei se ole joutunut enemmän hyökkäysten kohteeksi. Falk nimitettiin 2008 Lähi Idän ja erityisesti palestiinalais-alueitten tarkkailijaksi tehtävänään laatia raportteja niistä. Hänen raporttinsa ovat aina hyvin kärjekkäästi Israelia tuomitsevia, minkä kummallisuutta korostaa se, että hän on juutalaissyntyinen. Nyt hän näyttää liittäneen myös USA:n erityis-valvontansa alle. On käsittämätöntä, että YK:n pääsihteeri ei ole puuttunut hänen päättömiin raportteihinsa eikä suostunut erottamaan häntä toistuvista vaatimuksista huolimatta. http://www.timesofisrael.com/un-official-says-us-had-boston-attack-coming/
-          Kaksi Syyriasta ammuttua rakettia putosi Libanonin alueelle tiistaina. Toinen osui rakenteilla olevaan taloon Hermelin kaupungissa, toinen putosi aukealle kentälle. Artikkelista ei selviä, kenen toimista raketit ammuttiin. Ne ovat joka tapauksessa kiristäneet jännitystä Libanonin shia- ja sunni-muslimien välillä. Eräs sunni-johtaja vaati pyhän sodan aloittamista Assadin halitusta ja armeijaa vastaan. Tilannetta on mutkistanut entisestään Hizbullahin yhä voimallisempi ja näkyvämpi osallistuminen Assadin armeijan tueksi etenkin Syyrian ja Libanonin välisen rajan läheisyydessä, jossa asuu myös libanonilaisia shia-muslimeja. Hizbullah lähetti äskettäin kaksi 1000 miehen pataljoonaa taistelemaan kapinallisia vastaan Syyriassa Libanonin ja Damaskoksen välisellä alueella sekä rajan tuntumassa sanoen puolustavansa siellä asuvia libanonilaisia, joista monet ovat paenneet Libanonin puolelle. http://www.timesofisrael.com/syrian-rockets-hit-lebanon-as-tensions-ramp-up/
-          Talousministeriön laatima ”talousjärjestelyjen lain” luonnos on kierrellyt Knessetin jäsenten keskuudessa. Siinä esitetyt rahoitusmuutokset tulevat iskemään erityisesti haredi-kansan instituutioihin, joista koulut ovat ensimmäisinä tulilinjalla. Uusi hallitus vaatii, että haredi-kouluissa, yeshivoissa, tulee ottaa käytäntöön yleinen opetus-järjestelmä, minkä päämääränä on kouluttaa haredi-kansaa osallistumaan työelämään, mikä on ollut vaikeaa heidän puutteellisen koulutuksensa vuoksi. Muutokset uuden hallituksen myötä tulevat muuttamaan rajusti maata ja yleistä elämää, sillä niiden vaikutukset tuntuvat jokaisessa perheessä. Talousministeri Lapidin ja UTJ:n kansanedustajien välinen näkemysero aiheutti värikkäitä tilanteita tiistaina Lapidin esitellessä budjettiesityksensä yksityiskohtia. http://www.timesofisrael.com/treasury-no-math-no-cash/
-          Talousministeri Yair Lapid kutsuu budjettiesitystään työtä tekevien ihmisten budjetiksi, jossa sotaa käydään heidän olosuhteittensa kohentamiseksi. Hän lupaa heidän tilanteensa muuttuvan kolmen vuoden aikana. Kansanedustajan ja talousministerin toimiaan aloittelevalla keltanokalla on kiire, sillä hän aikoo mullistaa koko valtion sisältä päin päämääränään nousta seuraavissa vaaleissa pääministeriksi. Hän tunnusti, ettei edessä oleva tie ole helppo, sillä maalla on 39 miljardin NIS budjetti-vajaus, jota hän lupaa lyhentää toimikautensa aikana. Hän lupaa, ettei hän seuraa entisiä  jälkiä vain siirrellen varoja ministeriöltä toiselle, vaan hän kahlaa umpihankea raivaten uuden polun, jonka keskeisenä henkilönä on työtätekevä ihminen. http://www.timesofisrael.com/finance-minister-this-is-the-war-of-the-working-person/
-          Ranskan parlamentti äänesti samaa sukupuolta olevien vihkimisen puolesta. Yli puolet parlamentista äänesti lain puolesta, jolla homoliitot laillistetaan. Oikeisto sanoo kumoavansa lain niin pian kuin suinkin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4371562,00.html
-          IDF:n suunnitteluosaston johtaja varoittaa armeijan määrärahojen leikkaamista. Hän valittaa myös asevelvollisten määrän vähentymistä, mikä valtion tulee huomioida. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4371540,00.html

Tuesday, April 23, 2013

TIISTAI 23.04.13


TIISTAI 23.04.13

1. USA:N Israelissa virallisella vierailulla oleva puolustusministeri Chuck Hagel ylisti yhdessä israelilaisen virkaveljensä Moshe Yaalonin kanssa USA:n tarjoamaa asetoimitussopimusta, joka on osa 10 miljardin toimitussopimusta Israelin, Saudi Arabian ja UAE:n kanssa todeten, että ”sen ansiosta Israel tulee säilyttämään teknisen etumatkansa lähinaapurien kanssa”. Aseita ei kuitenkaan toimiteta välittömästi, vaan niiden saaminen voi kestää vuosikausia. Yhteissopimuksella tukitaan arvostelijoiden suut aseiden myynnistä arabeille.

Moshe Yaalon kiitteli USA:n ja Israelin raudankujaa ystävyyttä, mistä tehty sopimus on osoituksena. Yhteisymmärrys maiden välillä on Israelille erityisen tärkeä Iranin voimistuvaa uhkaa vastaan, sekä Syyrian yhä vaarallisemmaksi kehittyvän tilanteen johdosta. Länsimaat ovat keskustelleet Syyrian kapinallisille annetun nykyisen pääasiassa taloudellisen tuen laajentamisesta siten, että siihen sisältyisi myös länsimaisia aseita, joita Syyrian Kansallisneuvosto (SNC) toivoo saavansa.
”Tänään otimme yhden merkittävän askeleen USA:n ja Israelin välisissä puolustussuhteissa”, Hagel luonnehti sopimusta jatkaen: ”Ministeri Yaalon ja minä sovimme, että USA antaa Israelille mahdollisuuden hankkia sarjan pitkälle kehitettyjä uusia sotilaallisia järjestelmiä, mukaan lukien ”antiradiation” ohjuksia, hävittäjien tutkajärjestelmiä, KC-135 ilmatankkaus-koneita, ja V-22 Osprey (miehistönkuljetuskoneita), joita USA ei ole toimittanut muille maille”.

YAALON paljasti puheessaan epäsuorasti Israelin tuhonneen ohjuskolonnan, joka oli matkalla Syyriasta Hizbullahille Libanonissa. Hän totesi ohjusten toimitusyrityksen ylittäneen Syyrian presidentti Bashar Assadille annetun varoituslinjan, minkä johdosta IDF toimi estääkseen kehittyneiden aseiden joutumisen terrorijärjestöjen käsiin. Tämän uskotaan tarkoittaneen tammikuun 30. päivänä tuhottua autokolonnaa, joka USA:n tietojen mukaan kuljetti ilmatorjunta ohjuspattereita, jotka Israelin tulkinnan mukaan oli tarkoitettu Hizbullahille.
Yaalon selitti, että toinen varoituslinja on tulitus Syyriasta Golanille aselepolinjan yli.
Kolmas varoituslinja on kemiallisten aseitten ja ohjusten joutuminen kapinalisten käsiin.
Hagel tarkensi tätä todeten, että USA:n asettama varoituslinja on kemiallisten aseitten käyttö Syyriassa. Hän sanoi USA:n tutkivan syytöksiä niiden käyttämisestä kummankin osapuolen toimesta, mutta kieltäytyi sanomasta, miten USA toimisi myönteisessä tapauksessa todeten, ettei USA keskustele julkisuudessa operatiivisista kysymyksistä.

CHUCK HAGEL tapasi myös pääministeri Netanyahun sekä presidentti Shimon Peresin.
Hän kävi tutustumassa Yaalonin kanssa Golanin ja Galilean alueisiin parin tunnin helikopteri-lennolla, minkä jälkeen hän totesi saaneensa aivan erilaisen käsityksen tilanteesta alueilla, vaikka hän oli tutustunut niihin aiemminkin.
Hagel jatkaa matkaansa Israelista pikavierailulla Jordaniaan, ja sieltä Saudi Arabiaan ja UAE:en, joissa hän viimeistelee asetoimitussopimukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167386#.UXYYemJHT-k

EU:n ulkoministerit sopivat Luxenbourgissa maanantaina pidetyssä kokouksessaan antaa Syyrian kapinallisille heidän tarvitsemaansa öljyä tapaus tapaukselta, mutta eivät tehneet päätöstä hyökkäysaseiden toimittamisesta heille. AFP:n raportin mukaan EU-maat antavat kapinallisille apua öljyntuotannon teknologian ja investointien alueille. Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle totesi: ”Me haluamme opposition hallitsemien alueiden kehitystä, haluamme auttaa taloudellista jälleenrakentamista”, hän sanoi jatkaen: ”Ihmiset tulevat havaitsemaan, että on olemassa todellinen vaihtoehto siihen, mikä vallitsi maassa presidentti Assadin hallinnon aikana”.
Venäjä kritisoi EU-maiden päätöstä sanoen sen aiheuttavan vastareaktion. ”Tämä syventää vastakohtaisuutta eikä avusta poliittista ratkaisua ongelmaan, joka on syntynyt pitkän ajan kuluessa”, totesi Venäjän apulaisulkoministeri Mikhail Bogdanov Ria Novostin uutistoimiston mukaan. ”Me katsomme tällaisten yksipuolisten toimien rikkovan kansainvälistä lakia”. Hän totesi, että Venäjän ulkoministeri Serbei Lavrpv ja USA:n ulkoministeri John Kerry keskustelevat asiasta tavatessaan Brysselissä tiistaina.
Syyrian öljyntuotannosta, jonka myynti muodosti kolmanneksen Assadin hallituksen budjetissa ennen sanktioita, EU on ostanut 95 %. Syyrian kapinallisten merkittävimmäksi ryhmittymäksi on noussut Jabhat Al-Nusra, jolla on yhteyksiä al-Qaidan kanssa, mikä on antanut aiheen Ranskalle harkita uudelleen aseavusta kapinallisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167392#.UXYjwmJHT-k
2. VENÄJÄN päivälehti PRAVDA julkaisi perjantain online-sivullaan artikkelin, jossa se syyttää Israelin rokottavan palestiinalaisvankeja vaarallisilla viruksilla ennen heidän vapauttamistaan, mikä johtaa heidän kuolemaansa.
Artikkelissa todetaan näiden virusten aiheuttavan rakkosyöpää ja maksan häiriötiloja.
Artikkelin mukaan useimmat vapautetuista vangeista kuolevat. Tällä ei voitane tarkoittaa sitä, että ilman rokotuksia he olisivat kuolemattomia.
Pravdan mukaan asian toi julkisuuteen äskettäin vapautettu arabivanki Rania Saqa.
INN:n artikkelissa todetaan, että edellisen kaltaiset syytökset ovat yleisiä arabimediassa. Niiden tarkoituksena on saattaa Israel huonoon valoon kansainvälisellä areenalla esittämällä syytöksiä, jotka usein ovat täysin naurettavia, mutta joita kansainvälinen media kuuliaisesti toistaa tutkimatta niiden todenperäisyyttä.
Israelin vankilassa tuomiotaan kärsivä mutta pitkään syömälakossa ollut palestiinalaisvanki Samer Issawi, 32, suostui sopimukseen Israelin kanssa, jonka mukaan hän istuu vankilassa seuraavat kahdeksan kuukautta ennen vapauttamistaan. Hän on kieltäytynyt nauttimasta ruokaa yli 8 kuukauden ajan. Hänen asianajajansa Fawad Bulous kertoo, että Issawi lopettaa syömälakkonsa allekirjoitettuaan vapauttamissopimuksen vankilaviranomaisten kanssa tiistaina. Hän vapauttamisekseen käyty aktiivinen media ja Israelin vasemmistolaisten käymä julkisuuskampanja on pitänyt hänen tapauksensa lehtien palstoilla ulkomaita myöten. Hänen kuolemansa vankilassa voisi aiheuttaa uuden protestiaallon arabien keskuudessa.
Issawi tuomittiin 28 vuoden vankeusrangaistukseen osallisuudestaan sarjaan ampumis-tapauksia poliisiautoja ja opiskelijoita vastaan Heprealaisen Yliopiston alueella Jerusalemissa. Hänet vapautettiin Gilad Shalitin vapauttamisoperaation yhteydessä 2011 ehdolla, ettei hän poistu Jerusalemin alueella. Poliisi tavoitti hänet Länsirannalla heinäkuussa 2012, minkä johdosta hänet tuomittiin oikeudessa kärsimään lopun aiemmasta tuomiostaan. Viranomaisen mukaan hän pyrki vapauttamisensa jälkeen muodostamaan uusia terrorisoluja. Syömälakkoon alettuaan hän nautti vain vettä ja vitamiineja. Hän kieltäytyi tarjouksesta karkottaa Gazaan tai EU-maahan. Israel vapautti aiemmin syömälakossa olleen Asyman Sharawnehin Gazaan ehdolla, että hän pysyttelee siellä ainakin 10 vuoden ajan. http://www.timesofisrael.com/palestinian-prisoner-agrees-to-end-hunger-strike/

3. IDF:N komentaja Benny Gantz esitti toivomuksen puhuessaan Kansallisen turvallisuustutkimusten Instituutin vuosikonferenssissa maanantaina, että Israelin Turkin väliset suhteet voitaisiin palauttaa normaalitasolle.
”Turkki on laaja ja merkittämä valtio omaten intressejä, jotka ovat yhteneväisiä Israelin kanssa”, hän totesi jatkaen: ”Suhteet eivät ole lähelläkään sitä, mitä ne olivat muutamia vuosia sitten, ja toivomukseni on, että voimme kehittää suhteitamme Turkin kanssa lähitulevaisuudessa”.
Käsitellessään Irania Gantz totesi: ”Parhaan ymmärrykseni mukaan Iran käyttää jatkuvia neuvotteluja hyväkseen. Sanktiot alkavat osoittaa selviä tuloksia. Nämä ponnistelut ovat erittäin tärkeitä, sillä Iran havittelee alueellista ylivaltaa, mutta sen vaikutukset tulevat ulottumaan kauas alueen ulkopuolelle”.
GANTZ sanoi Syyrian tilanteesta, että Iran ja Hitzbullah ovat kaulaansa myöten antautuneet Syyrian tilanteeseen valmistautuen aikaan Assadin hallinnon jälkeen lisäten: ”Oudosti Venäjä tukee tätä voimallisesti Assadin hallituksen avustuksella”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167385#.UXYuvmJHT-k


4. Rabbi Marc Schneier, jolla on hyvät suhteet Bahrainin hallitsijasuvun kanssa, kehottaa pääministeri Netanyahua tarttumaan tilaisuuteen aloittaakseen luottamussuhteen kehittämisen Bahrainin kanssa sen julkisesti määriteltyä Hizbullahin terrorijärjestöksi.
Rabbi Schneier on amerikkalaisen juutalaisseurakunnan uskonnollinen johtaja. Hän totesi tavattuaan äskettäin  Bahrainin kuninkaan Hamad bin Isa al-Khalifan ja kruununprinssin  Salman Bin Hamad al-Khalifan, että aika on kypsä aloittamaan suhteiden luomiseksi uudelta pohjalta, käyttäen hyväkseen yhteistä uhkaa, mikä tulee Iranin taholta.
Hän kehottaa Netanyahua vierailemaan Persianlahden arabimaassa, vaikka asiantuntijat sanookin, että tilanteet arabimaailmassa vaihtelevat alinomaa. Schneier sanoo, että länsimaat ovat niin kiinnittyneinä länteen, että se estää näkemästä kehitystä Lähi Idässä. Hän kehottaa Israelin johtoa aloittamaan keskustelut arabimaiden kanssa katsomatta länteen. Hän olettaa, että suhteet voisivat alkaa strategisella tasolla. Israelin ulkoministeriö ei kommentoi asiaa.
USA:n diplomaatin mukaan Bahrainille ja Israelilla on yhteistyötä tiedustelun ja turvallisuuden aloilla, kuten WikiLeaksin paljastama salaiseksi luonnehdittu keskustelu kertoo kuningas Hamadin ja USA:n lähettilään välillä vuonna 2005 todistaa. Schneier tunnustaa, ettei yritys ole helppo, mutta tilanne on suotuisa ja otollinen, jollaista ei voi ehkä koskaan toistua. Hän kehottaa Israelin johtoa ja pääministeriä ottamaan aloitteen käsiinsä tässä asiassa. http://www.timesofisrael.com/gulf-states-ready-for-peace-says-well-connected-us-rabbi/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Yair Lapidin johtama talousministeriö leikkaa ortodoksien yeshiva-oppilaitosten rahoitusta 340 miljoonaa NIS, 1.04 miljoonasta 700:an miljoonaan NIS. Budjettileikkausten suunnittelua valvomaan perustettiin komitea, jota johtaa tiede-, teknologia- ja avaruusministeri Yaakov Peri (Yesh Atid). Komitean perustamisesta sovittiin hallitusneuvotteluissa Likutenun, Yesh Atidin ja Beit Yehudin välillä. Komitea hyväksyi esityksen yeshivan leikkauksista. Päämääränä on tuoda kaikki kansan kerrostumat kantamaan yhteistä iestä 30 miljardin NIS budjettivajauksen pienentämiseksi sen ohella, että myös ortodoksipiirit velvoitetaan osallistumaan yleiseen asevelvollisuuteen sovittujen normien puitteissa. Kolmas etenkin ortodoksiperheitä koskeva leikkaus on lapsilisien alentaminen nykyisestä siten, ettei jokainen uusi lapsi automaattisesti saa  samansuuruisen avustuksen, vaan se alenee lapsiluvun mukana. Ortodokseilla ja haredi-juutalaisilla on perinteisesti suuret perheet. http://www.timesofisrael.com/treasury-to-cut-yeshiva-student-funding-by-30/
-          Väärennetyllä Israelin passilla liikkuva iranilainen mies pidätettiin Israelin lähetystössä Katmandussa 13.huhtikuuta. Koska viranomaiset pelkäsivät hänen voineen tutkia ja suunnitella terrori-iskua, asia alistettiin paikalliselle poliisille, jonka tehtävänä on tutkia hänen mahdolliset terroriyhteytensä, sekä potentiaaliset terrori-iskut Israelin instituutioita ja turisteja vastaan Nepalissa. Miehen nimeksi ilmoitettiin Mohsin Khosravian Himalajan Times englanninkielisessä raportissa Annapurna Post. Virkailijoiden epäilykset heräsivät miehen outo käyttäytyminen, joka tulkittiin mahdolliseksi vakoiluksi lähetystön päivärutiinin ja pohjapiirroksen selvittämiseksi. http://www.timesofisrael.com/iranian-arrested-after-suspected-of-scouting-israelis-in-nepal/
-          PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanslia osoitti kunnioitustaan ja arvostustaan 29 vuotta sitten kahden israelilaisen raakalaismaisen murhaajan äidille. Tayeb Abdel Rahim vieraili Abbasin lähettiläänä Deheisheh-pakolaisleirissä Betlehemissä, jossa hän osoitti PA:n johdon kunnianosoituksen Issa Abd Rabbon äidille, kuten PA:n virallinen uutistoimisto Wafa raportoi. Issa Abd Rabbo pysäytti aseella uhaten kaksi israelilaista vaelluksella ollutta opiskelijaa Ron Levin, 23, ja Revital Serin, 23. sitoi heidät aseellaan uhaten, pani pussit heidän päähänsä ja ampui heidät molemmat kuoliaiksi lokakuun 22. päivänä 1984. Issa Abd Rabbo tuomittiin kahteen elinkautiseen, mitä hän kärsii israelilaisessa vankilassa. Abbasin lähettiläs Abdel Rahim suitsutti ylistystään kaksoismurhaajan äidille kiitellen hänen kestävyyttään ja kärsivällisyyttään odotellessaan, että Israel jonkin ”hyvän tahdon eleen” yhteydessä PA:lle vapauttaisi hänen murhaajapoikansa, josta PA kutsuu sankariksi. Pääministeri Netanyahi lupaili ulkoministeri John Kerryn Israelin vierailun aikana, että hän voisi vapauttaa joukon pitkäaikaisia vankeja hyvän tahdon eleenä USA:lle voidakseen sillä parantaa neuvotteluilmapiiriä. PA:n johdossa nämä ”hyvän tahdon eleet”, joita Israelin johtajat ovat toistamiseen suorittaneet, on otettu vastaan ironisella havainnolla Israelin heikkoudesta sen rukoillessa kansainvälisen painostuksen vuoksi Abbasia tulemaan neuvottelemaan, jos ei rauhasta, edes suuresti vaihtelevasti säästä, kunhan vain neuvottelee. PA:n päivälehden Al-Hayat Al-Jedida mukaan jokaisen Israelin vankilassa rikoksiaan kärsivän terroristin perheelle PA maksaa 3 129 NIS (882 USD) kuukaudessa. PA:n virkailijan keskipalkka on 2.992 NIS (794 USD) kuukaudessa. Vangin omaisille maksettava kuukausistipendi riippuu perheen koosta ja vankilavuosista, kuten myös vangin arvostuksesta. Rabbon äitiä on ennekin kunnioitettu PA:n johdon taholta. Äiti toteaa urhoollisesti toivovansa, että hänellä olisi 10 Issan tapaista poikaa, josta hän on ylpeä. http://www.timesofisrael.com/bethlehem-terrorist-honored-by-abbas-representative/
-          IDF sanoo saaneensa vahvistusta kemiallisten aseitten käytöstä Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167400
-          Knesset järjestää erityisistunnon Turkin suorittamasta armenialaisten kansanmurhasta 100 vuotta sitten. Turkki murhasi 1 – 1.5 miljoonaa armenialaista ensimmäisen  maailmansodan aikana. Kansanmurha alkoi sillä, että Turkin hallituksen käskystä ammuttiin 100 Armenian johtajaa Istanbulissa. Knessetin edellinen puhemies Reuven Rivlin sanoo, että kansanmurhaa on muistettava diplomatian vaatimuksista huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167401#.UXZUEGJHT-k
Monday, April 22, 2013

MAANANTAI 22.04.13


MAANANTAI 22.04.13

1. LAKKO Ben Gurionin lentokentällä jatkuu tänään. Israelin työoikeus kuuntelee osapuolten kannat puolen päivän aikaan, minkä jälkeen Nili Arad lupaa tehdä päätöksensä Israelin Manufactories Association anomukseen lakon lopettamiseksi. Jos sopua ei löydetä, Histadrut aikoo laajentaa riitaa antamalla lentokenttävirkailijoille oikeuden pitää päivittäin muutaman tunnin työnseisauksia, mutta ei varsinaista lakkoa, koska kyse ei ole heidän palkoistaan. Sunnuntai-iltana sallittiin kahden koneen lähtö Ben Gurionin kentältä, toinen yläkoulun opiskelijoita kuljettava kone kansainväliseen robottikilpailuun ja toinen syöpää sairastavien lasten vanhempien lomamatka Romaniaan.
Maanantaina sallitaan kaksi lentoa, yksi Pariisiin ja toinen Madridiin.

ISRAELIN hallitus hyväksyi eilisessä kokouksessaan liikenneministeri Yisrael Karzin esittelemän sopimuksen ”avoimista taivaista”, jolla eurooppalaiset lentoyhtiöt pääsevät kilpailemaan lennoista Israeliin. Israelilaiset yksityiset lentoyhtiöt EI AL, Israir ja Arkia sanovat hintojen alentamisen johtavan työntekijöitten irtisanomisiin ja jopa toiminnan lopettamiseen.
Hallituksen ministerit puolestaan kiittelevät päätöksen syntymistä, joka oli ensimmäinen hallituksen toimenpide lupauksissaan yleiseksi hintatason alentamiseksi.
Israelin ja EU:n välinen Open Skies (Avoimet Taivaat) sopimus allekirjoitettiin viime heinäkuussa kolme vuotta kestäneiden keskustelujen jälkeen. Sopimuksen vahvistamisen uskotaan tuovan enemmän turisteja Israeliin ja tarjoavan enemmän lomavietto-mahdollisuuksia useimmille israelilaisille lentohintojen halvetessa.

2. BOSTONIN pommittaja pidätettiin elävänä vaikka pahasti haavoittuneena poliisien luodeista heidän ammuttuaan useita laukauksia erään talon takapihalla olevaa venettä kohti, jonne hän oli piiloutunut. Häntä hoidetaan Bostonin Beth Israel Deaconess lääkintä-keskuksessa Watertownin lähiössä. Dagestanista kotoisin oleva terroristi Dzhokhar Tsarnaev on tullut tajuihinsa, mutta sairaalan johtaja Kevin Illan Tab sanoo ettei hän pysty puhumaan, ei nyt eikä ehkä koskaan. Hän vastailee kysymyksiin kirjoittamalla.

Sairaalan johtaja Illan Tab on israelilainen, hän on hallituksen jäsen Hadassah Ein Keremin sairaalassa Jerusalemissa, jossa hän opiskeli ja sai Israelin kansalaisuuden. Hän kertoi, että Dzhokhar haavoittui kurkkuun, mikä vahingoitti hänen puhe-elimiään. Liekö kohtalo ivaa, että hänen äitinsä kertoman mukaan hänen poikansa halusi tulla aivokirurgiksi.
Poliisi on hyvin malttamattomana odottanut miehen paranemista voidakseen saada häneltä tietoja tutkimuksille, joiden mukaan veljekset ovat olleet jäsenenä 12 hengen al-Qaida solussa USA:ssa, mutta jonka olemassaolosta heillä on hyvin epämääräiset käsitykset. Poliisi myös uskoo, että veljesten tarkoituksena oli jatkaa pommi-iskujaan.
Poliisi kiittelee Venäjältä saamiaan tietoja äärimuslimien toimista Venäjän eteläosan puoli-itsenäisissä muslimivaltioissa, josta veljekset saivat yhteyden al-Qaidaan. http://www.timesofisrael.com/boston-bomber-may-never-speak-again-israeli-doctor-says/, http://abcnews.go.com/US/authorities-boston-bombing-suspect-responding-questions-writing/story?id=19009283#.UXSfLbXDD2o

3. NIGERIAN  armeijan ja Boko Haram ääri-islamilaisen järjestön taistelijoitten välisissä taisteluissa Bakan kalastuskaupungissa Tcad-järven rannalla maan koillisosassa on julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan kuollut ainakin 185 ihmistä, eikä luku liene lopullinen. Taistelut alkoivat perjantaina armeijan piiritettyä perjantaiaamuna kaupungin moskeijan olettaen Boko Haramin taistelijoiden olevan moskeijassa. Kaupungista tulitettiin sotilaita konekiväärein ja rakettikranaatein, joihin sotilaat vastasivat tulittamalla siviilialueita, joista tulitus tuli. Kaupungin asukkaat pakenivat ympäröivään pensaikkoon uskaltaen vasta sunnuntaina tulla takaisin tarkastamaan taistelujen aiheuttamia tuhoja kaupungissa: Kuolleita kotieläimiä, lehmiä, lampaita ja ihmisiä, poltettuja autoja, asuintaloja ja liiketiloja, luodinreikiä seinissä. Kuolleita ihmisiä, joukossa naisia ja lapsia, koottiin myös kaupunkia ympäröivästä pensaikosta. Armeijan edustaja toteaa kuolleiden lukumäärän oikeaksi.

NIGERIAN pohjoisosaan tukeutuneet ääri-islamilaiset ainekset, joista Boko Haram on yksi, haluavat perustaa 160 miljoonan asukkaan Nigeriaan sharia-islamin lain hallitseman islamilaisen tasavallan. Boko Haram tarkoittaa ”Läntinen opetus on pyhäinhäväistys” hausakielellä.
Boko Haram vaatii hallitusta vapauttamaan armeijan pidättämät jäsenensä. Boko Haramin johtamissa mielenosoituksissa vuonna 2009 kuoli 700 ihmistä, ja järjestön johtaja ilmeisesti teloitettiin armeijan toimesta. Vuodesta 2010 lähtien järjestön aseelliset osastot ovat järjestäneet toistuvia iskuja armeijan osastoja ja tukikohtia vastaan hit and run tyyliin käyttäen normaalisti armeijan käyttämiä aseita, konekiväärejä ja kranaatinheittimiä, sekä pommi-iskuja. AP:n laskelmien mukaan ennen perjantain verilöylyä ainakin 1 548 ihmistä on saanut surmansa armeijan ja ääriainesten välisissä taisteluissa.
Nigerian presidentti Goodluck Jonatan on perustanut komitean tutkimaan, miten vangituita voitaisiin armahtaa, mutta Boko Haram johtaja Abubakar Shekau hylkää koko idean.

4. SYYRIAN kapinalliset, joista Al-Jazeera käyttää nimitystä aktivistit, ilmoittavat ainakin 80 ihmisen saaneen surmansa Damaskoksen lähellä käydyissä taisteluissa. Lontoossa toimivan Syyrian ihmisoikeusjärjestön (SOHR) mukaan monet oli surmattu teloitustyyliin, surmansa saaneiden joukossa oli naisia ja lapsia. Kapinalliset olivat tunkeutuneet Damaskoksen Jdeydet al-Fadel lähiöön, mutta armeijan tulittaessa heitä he joutuivat SOHR:n ilmoituksen mukaan vetäytymään ammusten loputtua, minkä jälkeen armeijan joukot miehittivät lähiön. SOHR ilmoittaa saaneensa vahvistuksen 80 surmansa saaneen henkilöllisyydestä, mutta totea, että uhrien luku voi olla paljon suurempikin. 

Taisteluja on käyty läheisessä kristityssä kaupungissa Jdeydet Artuz sekä kapinallisten miehittämässä Darayassa. Armeija hyökkää Damaskoksen etelä ja länsiosissa varmistaakseen liikenneyhteydet rannikolle ja alaviittien hallitsemille alueille länsiosassa.
Taisteluja on käyty myös Libanonin ja Syyrian rajan läheisyydessä shia-muslimien pyrkiessä estämään kapinallisia sulkemasta yhteyksiä Libanonista Damaskokseen. Qusair on yksi tällainen kaupunki Libanonin rajan tuntumassa, jonka omistuksesta taistellaan. Hizbullahin taistelijat ovat armeijan sotilaiden kanssa karkottaneet kapinallisjoukkoja raja-alueelta.

SYYRIAN Kansallisneuvoston presidentti Moaz al-Khatib esitti uudelleen eronpyyntönsä turhauduttuaan länsimaiden liian pienestä avusta kapinallisille. Hän jätti eronpyyntönsä jo maaliskuussa, mutta ANC kehotti häntä jatkamaan toukokuuhun, jolloin hänen kautensa päättyy. SNC kehottaa Hizbullahia pysymään erossa Syyrian sisällissodasta, koska se voi laajeta alueelliseksi. Iran puolestaan lisää osallistumistaan Syyrian konfliktiin.
Edellä esitettyjä tietoja ei ole pystytty vahvistamaan, joten ne ovat kiistanalaisia. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/04/2013421152010175448.html

HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI Hassan Sayyed Nasrallah tapaa Iranin ylintä kaitsijaa Ali Khameneita säännöllisesti, paljastaa kuwaitilainen lehti Al-Arabiyan mukaan. Viimeisen vierailun aikana hän tapasi myös Al-Quds eliittijoukkojen komentajan Qassem Suleimanin.
He keskustelivat Iranin ja Syyrian puolustusjärjestelmästä siinä tapauksessa, että arabimaitten ja länsimaiden lisääntyvästi tukemat kapinalliset saavat haltuunsa uusia alueita Syyriassa.
Lehti siteeraa nimeämätöntä iranilaista virkailijaa, joka toteaa Iranin olevan valmis lähettämään Syyriaan satoja tuhansia sotilaita puolustamaan Assadin hallitusta. Lehti vakuuttaa, että salaisia tapaamisia Nasrallahin ja Khamenein välille järjestetään säännöllisesti, vaikka niistä ei julkisuudessa kerrota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167355#.UXTzk2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n puolustusministeri Chuck Hagel saapui ensimmäiselle viralliselle vierailulle Israeliin sunnuntaina. Hän tapsi Israelin puolustusministeri Moshe Yaalonin sunnuntai-iltana. Yaalon esitti valittelunsa Bostonin terrori-iskusta, ja kiitti Hagelia vierailusta Israeliin näin pian nimityksensä jälkeen. Yaalon painotti, ettei USA ole vain Israelin luotettavin tukija, vaan myös hyvä ystävä, johon voi luottaa. Hagel viimeistelee vierailunsa aikana 10 miljardin USD asetoimitus-pakettia Israelin, UAE:n ja Saudi arabian kanssa. Hän tapaa maan korkeita johtoa ja kävi tutustumassa Jad Hashem holokaustmuseoon. Hän vakuuttaa, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään ja että se tekee itse sitä koskevat päätökset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167350#.UXT2sWJHT-k
-          Geocartography Instituutin teettämän mielipidetiedustelun mukaan 80 % israelilaisista kannattaa Juudean ja Samarian pitämistä Israelin hallinnassa. Tulokset esitellään Arielin yliopistossa järjestettävässä konferenssissa kuun lopulla. Yli kolme neljännestä vastanneista katsoo, että Israelin sydänalueet tukee liittää kokonaan Israeliin, kun 25 % katsoo, että vain juutalaisyhteisökokonaisuudet tulee maahan. Vain 20 % katsoi, että alueliitokset tulee suorittaa osana kokonaisratkaisua PA:n kanssa. 60 % vastanneista, jotka sanoivat olevansa vasemmistolaisia, kannattivat ainakin jonkinasteista alueiden liittämistä Israeliin; 42 % heistä kannatti ajatusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167359#.UXT4VmJHT-k
-          USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi puheessaan Istanbulissa, että hän ymmärtää hyvin Mavi Marmara aluksella surmansa saaneiden perheiden tuskan kokiessaan sen Bostonin pommi-iskun uhrien omaisten kanssa. Tämä voi Israelissa herättää risti-riitaisia tuntemuksia, koska se samalla samaistaa Bostonin terroristit ja IDF:n sotilaat, jotka turvautuivat aseisiinsa vasta jouduttuaan hengenvaaraan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167356#.UXT6jWJHT-k
-          Turkin viranomaiset kiistävät sunnuntaina julkistetut tiedot, joiden mukaan Israelin viranomaiset Amidrorin johdolla neuvottelevat turkkilaisen lehtokentän mahdollisesta käyttämisestä Irania vastaan tehtävässä operaatiossa israelilaista ohjus-teknologiaa vastaan, jolla Turkki voisi hypätä useiden vuosien yli oman ohjuksensa kehittämisessä Iranin nousevaa sotilaallista uhkaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167349#.UXT712JHT-k
-          Jordania on suostunut Israelin pyyntöön sallia aseistettujen, miehittämättömien tiedustelukoneitten ylilennot Jordanian ilmatilassa valvontamatkoillaan Syyrian joukkotuhoaseiden ja ballististen ohjusten varastoalueille estääkseen niiden joutumisen ääriainesten käsiin, mikä huolestuttaa sekä Israelia että Jordaniaa. Jordania tarjoaa kahta ilmakäytävää, toinen Negevistä ja toinen maan keskiosasta  Syyriaan. Kuningas Abdullah II sanoo suhteitten pääministeri Netanyahun kanssa parantuneen viime aikoina. Ehkä yhteinen uhka lähentää, mikä Jordanialle on paljon vaarallisempi. http://www.timesofisrael.com/israeli-drones-given-leave-to-fly-over-jordan/
-          Pääsiäisen aikaan Siinailta Israelin puolelle pyrkivien kutsumattomien rajan ylittäjien, joita jouduttiin tuhoamaan juhla-ajasta huolimatta, aiheuttama uhka ei viranomaisten mukaan ole ohi, sillä siivekkäät tuholaiset ehtivät munia Negevin hiekkaan, ja nyt ne voivat olla valmiit kuoriutumaan aloittaakseen uuden invaasion pelloille ja puutarhoihin. http://www.timesofisrael.com/unhatched-locusts-lurking-in-negev-prompt-panic/
-          Turkin pääministeri Recep Taiyyip Erdogan aikoo toteuttaa Gazan vierailunsa huolimatta sekä Abbasin että Israelin ja länsimaiden varoituksia. Vierailu toteutunee toukokuun loppupuolella. http://www.jpost.com/Middle-East/Erdogan-intent-on-Gaza-visit-despite-US-Abbas-opposition-310660
-          Syyrian kapinalliset sanovat löytäneensä 566 ihmisen ruumiit seurauksena viimeisen kuuden päivän aikana käydyistä taisteluista. Paikallinen Co-ordination Committee sanoo 450 ruumiin löytyneen Damaskon lähellä Jdeydet al-Fadelin lähiön alueelta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4370683,00.html
-          Egyptin hallituksen asettama Siinain turvallisuuspäällikkö kenraali Sameeh Beshadi sanoo paljastaneensa israelilaisen vakoilurenkaan Siinailla, raportoi Al-Ahram lehti Kairossa. Renkaan avainhenkilö pidätettiin Rafahin kaupungissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4370516,00.html
-          Tuholaismyrkkyjen ja kemikaalien käyttö viljaa ja vihanneksia tuhoavia tuholaisia vastaan on välttämätön maailman 6 %.n vauhtia kasvavan ravinnontarpeen tyydyttämiseksi, mutta samalla ne myrkyttävät maan sadoiksi tai tuhansiksi vuosiksi. Weizmannin yliopisto sanoo kehittäneensä järjestelmän, millä maaperään joutuneet myrkyt pystytään eliminoimaan. Linkissä olevassa artikkelissa kuvataan menetelmän teknologiaa, jossa kemikaaleja vastaan taistellaan kemikaleilla. Kehittäjien ensimmäisten arvioiden mukaan tulokset ovat enemmän kuin lupaavia, he kuvaavat niitä käänteentekeviksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-tech-seeks-to-undo-the-damage-of-pesticides/


Sunday, April 21, 2013

SUNNUNTAI 21.04.13


SUNNUNTAI 21.04.13

1.       POLIISIN saatua kiinni Bostonin pommien asettajat – toisen kuoltua poliisin luodeista ja
löydettyään toisen veneeseen piiloutuneena Watertownissa lähellä paikkaa, jossa hänen vanhempi veljensä sai surmansa, huomio on kiinnittynyt motiiviin ja yhteyksiin. Tsarnaevin perhe muutti Cambridgeen jouduttuaan pakenemaan taisteluja Checheniassa, mutta heidän  vanhempansa palasivat myöhemmin kotimaahansa. Amerikkaan jäivät veljekset Tamerlan, 21, ja Dzhokhar, 19, jatkaen opintojaan USA:ssa. Vanhempi veli Tamerlan oli johtajatyyppi, joka hallitsi perhettä ja harrasti nyrkkeilyä, nuorempi veli viihtyi paremmin joukkuepelissä. Ainakin toisella heistä oli 2 500 USD opiskelustipendi, vaikka tiedot ovat hajanaisia. Dzhokhar haavoittui pahoin poliisien ampumista luodeista ja on hengenvaarallisessa tilassa sairaalassa, eikä häntä ole vielä voitu kuulustella.

POLIISIN tärkein työ onkin nyt selvittää, toimivatko he yksin, vai oliko iskun takana jokin järjestö. Chechenin kapinalliset pelkäävät nyt, että USA ja Venäjä yhdistävät voimansa eliminoidakseen heidät lopullisesti. Veljekset usein kiistelivät opiskelijatovereittensa kanssa Islamista, jota varsinkin Tamerla puolusti hyökkäävään tapaansa voittaen usein keskustelut ilmeisen dominoivaan tapaansa. He olivat näkyvän uskonnollisia, joskin Tamerlan rikkoi perinteisiä tapoja muuttaessaan pois äitinsä kodista ennen avioitumistaan, minkä johdosta hänen sisarensa kantoi hänestä raskasta taakkaa. Tamerla sanoi Raamatusta, että se on vain halpa kopio Koraanista, joka muslimien mukaan on aito ja viimeisin ilmoitus. http://www.timesofisrael.com/uncle-says-older-bombing-suspect-used-brother/

DEBKAFILE esittää artikkelissaan omiin tiedustelutietoihinsa perustuen täysin uuden näkökulman. Sen mukaan Tsarnaevin veljekset olivat kaksoisagentteja, jotka Saudi Arabia oli alun perin palkannut hankkimaan tietoja Kaukasian laajalla alueella, jossa sijaitsee kuusi puoli-itsenäistä muslimitasavaltaa Venäjän tarkoin seuratessa niiden toimia ja pitäessä ne tiukassa sotilaallisessa ja tiedustelu-lieassa, toistamiseen eliminoiden Wahhabi-islamilaisia äärisoluja, joita muodostetaan uusia kaiken aikaa ja joita rahoittavat tietyt saudiryhmät. Veljekset olivat ilmeisesti kääntyneet alkuperäistä työnantajaansa vastaan liittyen salaisiin Wahhabi-soluihin Kaukasian alueella.

Saudi Arabian hallitus rahoittaa moskeijoiden ja koulujen rakentamista ja toimintaa. Bostonin ovat voineet olla syynä Saudi Arabian ulkoministerin Saud al-Faisalin kiireiseen vierailuun Valkoisessa Talossa 17. huhtikuuta. Hänen vierailuansa ei oltu ennalta ajoitettu Obaman kiireiseen aikatauluun, vaan se tungettiin siihen yllättäen.
Hän oli myös  huolissaan 30 000:n USA:ssa opiskelevan saudiarabialaisen opiskelijan joutumisesta epäilyttävään valoon.
Samana päivänä Saudi Arabiassa aloitettiin mediassa kolmen päivän informaatiokampanja, jolla pyrittiin vakuuttamaan, ettei aidolla Wahhabi-islamilla, joka on Saudi Arabian islamin uskon päähaara, ole mitään tekemistä Bostonin pommi-iskujen kanssa, ja että pommien asettajat edustavat vain itseään eikä mitään muuta.

DF muistuttaa, että Cambridge on eliitti-opisto, jolla on tiukat pääsyvaatimukset, mitkä ilmeisesti sivuutettiin heidän tapauksessaan. Ehkä Saudit voitelivat opistoa sopivasti.
DF kertoo myös, että ”ulkomaan ulkoministeriö” (Venäjä) esitti FBI:lle pyynnön Tsarnaevin veljesten taustan tutkimiseksi ja heidän toimintansa varjostamiseksi FBI:n toimesta.
Tätä pyyntöä ei ilmeisestikään noudatettu, vaikka FBI oli hyvin tietoinen heistä. http://www.debka.com/article/22914/The-Tsarnaev-brothers-were-double-agents-who-decoyed-US-into-terror-trap

2. ISRAELILAISET lentoyhtiöt EL AL, Arkai ja Israir peruuttivat tämän päivän lentonsa lento-kenttävirkoilijoiden julistettua päivän kestävän painostuslakon suunnitelmille Open Skies, avoimet taivaat, jonka perusteella ulkomaisille lentoyhtiöille kilpailutettaisiin lentovuoroja Israeliin. Työnseisaus alkoi Ben Gurionilla aamulla klo viisi eikä sen loppumista ole ilmoitettu.
Lakon uhreiksi jääneet lentoyhtiöt pyrkivät aikaistamaan lentojaan voidakseen hoitaa loukkuun jääneitä matkustajia.
Israelilaiset lentoyhtiöt pelkäävät, että lentojen kilpailuttaminen eurooppalaisten lento-yhtiöitten kanssa alentaa hintoja ja että ne sen seurauksena joutuvat supistamaan tai lopettamaan toimintansa kokonaan. Lentovirkailijat puolestaan katsovat, että israelilaiset lentoyhtiöt ovat elintärkeitä maalle ja että valtion tulee tukea niitä, erityisesti
huomioiden, että ne usein jatkavat lentojaan myös kriisitilanteissa muiden kieltäytyessä.
Sopimusluonnoksen mukaan kaikki EU-maat voisivat lentää suorina lentoina Israeliin, jonka lentoyhtiöt voisivat samoin lentää suoraan kaikkiin EU-maihin.

LIIKENNEMINISTERI Yisrael Katz sanoo, ettei hän ole suunnitellut mitään muutoksia sopimukseen, vaan aikoo esittää sen sellaisenaan hallituksen sunnuntain kokouksessa.
Hän sanoo, että kilpailuttamisen ansiosta lentolippujen hinnat laskevat.
Pääministerillä on oikeus siirtää asian käsittelyä hallituksessa. Matkustajia, joiden matka-suunnitelmia lakko koskee, kehotetaan seuraamaan ”Israeli Airlines” websivuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167314#.UXOFoGJHT-k

2.       USA:N puolustusministeri Chuck Hagel saapuu suunnitelmien mukaan tänään
sunnuntaina Israeliin, josta hän aloittaa ensimmäisen Lähi Idän maiden vierailunsa. Hän tapaa presidentti Peresin, pääministeri Netanyahun sekä puolustusministeri Moshe Yaalonin, joka toimii hänen vierailunsa isäntänä. Keskusteluissa käsitellään Iranin ja Syyrian tilannetta sekä Israelin ja USA:n välisiä suhteita, joiden väitetään välillä joutuneen kriisiin.
The New York Timesin uutisten mukaan matkan aikana viimeistellään 10 miljardin USD asetoimitus-sopimukset Israelin, Saudi Arabian ja UAE:n kanssa. USA toimittaa jokaiseen maahan ohjuksia, lentokoneita ja panssaroituja joukkojenkuljetus välineitä (APC) voidakseen varautua Iranin aiheuttamaa uhkaa vastaan. Sopimus oikeuttaa nämä maat ostamaan pitkälle kehitettyjä asejärjestelmä amerikkalaisilta toimittajilta. Israel käyttää niiden hankkimiseen USA:n vuosittaista yli 3 miljardin USD avustuspakettia.

ISRAELIN ostoslistalla on ohjuksia vihollisen ilmapuolustustutkan eliminoimiseksi, pitkälle kehitettyjä tutkia lentokoneisiinsa, KC-135 ilmatankkauskoneita sekä ensimmäistä kertaa V-22 Osprey joukkojenkuljetuskoneita. Pentagon vaati 220.3 miljoonaa USD ennen Hagelin vierailua Iron Dome ohjustorjuntajärjestelmän vahvistamiseksi vuonna 2014 sekä 175.9 miljoonaa USD vuoden 2015 aikana. USA:n on avustanut Iron Dome kehittämistä 204 miljoonalla USD vuonna 2011 sekä 70 miljoonalla USD vuonna 2012.
USA:n kotoisista talousongelmista ja budjetin leikkauksista huolimatta ennakkotietojen mukaan USA:n avustus Israelille on tänä vuonna 3.4 miljardia USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167312#.UXOLCWJHT-k

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun neuvonantaja Yaakov Amidror matkustanee tänään Turkkiin samaan aikaan, kun Tzipi Livnin johtaman delegaation on tarkoitus aloittaa kompensaationeuvottelut Mavi Marmaran tragedian turkkilaisten uhrien omaisille; joskin he ovat ilmoittaneet ylpeästi, etteivät he huoli kompensaatioita vaan haluavat jatkaa oikeus-toimia israelilaisia upseereita ja sotilaita vastaan, jotka ottivat osaa turkkilaisaluksen miehitykseen. Israelissa on puolestaan vaadittu oikeustoimia Gazan saarron murtamis-yrityksen suunnittelijoita ellei peräti Turkin hallitusta vastaan, jonka luvalla ja suosiolla he pääsivät matkaan onnettomasti päättyneeseen yritykseen.

AMIDRORIN tarkoituksena on neuvotella Turkin viranomaisten kanssa Akincin lentokentän käyttämisestä hävittäjien tukikohtana ja harjoituskenttänä mahdollista yhteydenottoa Iranin kanssa. Artikkelin mukaan Turkki on hyvin huolestunut Iranin ohjusteollisuuden saavutuksista, mihin Turkilla ei ole mitään omaa vastinetta sen luottaessa NATO:n tukeen. Ballististen ohjusten suunnittelu ja rakentaminen käyttökuntoon on useiden vuosien projekti, mitä Israelin tarjoama kokemus ja suunnitteluapu Jerikko-ohjusten ja muitten suunnittelussa lyhentäisi merkittävästi.
The Sunday Times:n uutisten mukaan Amidror tarjoaa Turkille pitkälle kehitettyä ohjus- ja tiedusteluteknologiaa Akinci:n lentokentän käyttöoikeutta vastaan. Tämä uudistaisi 1996 aloitetun mutta toukokuussa 2010 Mavi Marmaran onnettoman tapahtuman vuoksi keskeytyneen yhteistyön. Presidentti Barack Obama toimi välittäjänä Israelin vierailunsa lopussa käytännössä avaten puhelinyhteyden Turkin pääministeri Erdoganin kanssa lentokentällä matkalla kotiin tyrkäten luurin Netanyahulle, joka takellellen esitti monien mielestä typerän anteeksipyynnön mahdollisista operatiivisista virheistä, mitä IDF:n sotilaat tekivät. Erdogan kuitenkin hyväksyi anteeksipyynnön, johon sisältyi ehto, että Turkin hallitus estää ja keskeyttää jo aloitetut oikeustoimet sotilaita vastaan. Israelin teollisuuspiirit tervehtivät suhteiden lämpenemistä tyydytyksellä, sillä business on aina business.

3.       UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi, että USA kaksinkertaistaa taloudellisen apunsa Syyrian kapinallisille, mutta ettei siihen sisälly asetoimituksia. Kerryn tarjoama tuki on 123 miljoonaa USD, mutta Lähi Idän kiemuraisen ajattelutavan ja erilaisen moraalikäsityksen mukaan kukaan ei pystyne valvomaan, ettei sillä osteta myös aseita, ellei suoraan, ainakin  siten, että se vapauttaa varoja muista kohteista. Artikkelin mukaan siihen voi kuulua kehon suojavarustuksia kuten luodinkestäviä liivejä ja muita ei tappavia tarvikkeita. Kerry viittasi puheessaan Syyriassa useisiin kehitysmahdollisuuksiin: Massatuhoaseet; asukkaitten teurastaminen ballistisilla ohjuksilla ja muilla aseilla; koko maan hajaantuminen aseellisiin lohkoihin; maan jakaantuminen ryhmittymien väliseen väkivaltaan. Kerry puhui tilaisuudessa, jossa Syyrian oppositiota runsaimmin avustaneiden maiden ulkoministerit  pyrkivät löytämään suunnitelmaa, jolla Assadin hallitus luopuisi vallasta ja sen tilalle muodostettaisiin väliaikainen hallitus ilman Assadin mukanaoloa, kuten kapinalliset vaativat. Ulkoministerit kokoontuivat sunnuntaiksi Istanbuliin päättämään jatkotoimista. Syyrian kansallinen koaliittio, joka pitää itseään koko Syyrian kansan edustajana, valittaa, ettei pelkkä myötätunto ja tunnustaminen riitä, vaan Assadin painostamiseksi luopumaan vallasta tarvitaan aseita, mikä tarkoittaa lisää kuolonuhreja ja loputtomia kostotoimia etnisten ja uskonnollisten ryhmien välillä. http://www.timesofisrael.com/us-upping-aid-to-syrian-rebels-by-123-million/
-          Gazasta lauantai-iltana ammuttu Kassam-raketti ajoi Eshkolon alueen asukkaat suojatiloihin hälytyssireenin ulvoessa monessa kaupungissa rajan läheisyydessä. Kukaan ei haavoittunut eikä aineellista vahinkoa aiheutunut. Sekä keskiviikkona että torstaina viime viikolla ammuttiin Gazasta kaksi rakettia Israelin puolelle. Israelin puolustusviranomaiset varoittavat, että Gazan terroristi leikkivät tulella, sillä jos IDF pakotetaan aloittamaan seuraavan operaation Gazassa, sitä ei jätetä kesken, kuten kaksi edellistä Ehud Barakin aikana.  http://www.timesofisrael.com/rocket-from-gaza-strikes-southern-israel/
-          Egyptin vaikeuksissa kiemurteleva presidentti Mohammed Mursi sanoo tekevänsä muutoksia hallitukseen. Oppositio vaatii muitten ryhmien edustajia hallitus-koaliittioon, mikä helpottaisi IMF:n lupaaman lähes 5 miljardin USD lainan myöntämistä Egyptille. Mursi lupaili muutoksia lähes kaksi tuntia kestäneen TV-haastattelun aikana lauantaina. Al-Jazeeralle myöntämänsä haastattelun aikana Mursi lupasi muutoksia kaikissa avain ministeriöissä, vaikka ei puuttunut yksityiskohtiin. Tämä on toinen hallitusremontti heinäkuun jälkeen, jolloin hän otti vastuun Egyptin asioista. Tammikuussa sisäministerille annettiin valta johtaa poliisin toimia, mutta ihmisoikeusjärjestöt sanovat poliisin toimien vain koventuneen sen jälkeen poliisin käyttäessä tarpeetonta väkivaltaa ja surmatessa tusinoittain asukkaita. Poliisia syytetään myös siitä, että ne pidättävät ihmisiä, kiduttavat heitä saadakseen tunnustuksia, ja pidätettyjä katoaa tuntemattomuuteen. Poliittiset tarkkailijat varoittavat, että Muslimi-veljeskunnan pitäytyminen valtaan, jota se odotti 80 vuotta, voi johtaa lopulta sisällissotaan, mikä saisi kuninkaitten laakson lainehtimaan verta. http://www.timesofisrael.com/morsi-to-reshuffle-cabinet-amid-turmoil/
-          Jerusalemin poliisi pidätti Temppelivuorella useita musliminaisia, jotka videoidussa tilanteessa huutelivat herjauksia ja kiihotuksia vuorelle nousseita juutalaisia ja turisteja vastaan. Tilanne videoitiin pääsiäisien aikaan, jossa naiset istuutuivat vuorelle nousseiden käyttämälle polulle pyrkien estämään heidän matkansa. He suostuivat lopulta siirtymään syrjään poliisin pyydettyä sitä. Mukana olleet juutalaiset sanoivat naisten huutaneen solvauksia heille heidän ohittaessaan sivuun siirtyneet musliminaiset. Poliisi pidätti äskettäin 5-hengen terrorisolun, jotka valmistautuivat surmaamaan poliiseja ja Länsimuurilla rukoilevia hankkien aseita ja ammuksia sen toteuttamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167317#.UXOpJWJHT-k
-          Viime viikolla alkaneet ja tänään jatkuneet paikoin runsaat sateet ja kylmä sää jatkunee osittain vielä huomenna. Vesisadetta on tullut harvakseltaan pitkin päivää, mutta sen uskotaan heikentyvän illaksi, Lämpöä J:m 7-14 C-astetta, maanantaina 9-16, paikoin sadetta, tiistaina lämpenee, 12-19 C-astetta. http://www.timesofisrael.com/