SUNNUNTAI 15.12.13


SUNNUNTAI 15.12.13
TAIVAAN ISÄ katsoi, että tarvitsen muutaman päivän paussin raporttien laatimisessa, ja siksi Hän käytti luonnonvoimia hyväkseen sen toteutumiseksi. Ensin myrskyt katkaisivat torstaina sähköt, jotta ovat siitä lähtien osittain toimineet, osittain katkoneet ilman varoitusta. Näin kävi torstaina tuhoten osan raportin tekstistä. Mutta varmistaakseen, että käsky meni perille, Hän käytti koko viikonvaihteen aikana jatkuneita lumisateita, jotka katkoivat kaikki kaapeliyhteydet tehden samalla kaikkea muuta vahinkoa, joista minulle katkerin oli pihamme kevytrakenteisen katoksen romahtaminen lumen painosta, katkera siksi, että olisin voinut estää sen poistamalla lumen katolta, mikä jäi tekemättä, ja että rakensin sen omin käsin suurella vaivalla. Katson tämän olevan muistutuksena siitä, ettei meidän tule herpaantua, vaikka Herran tulo viipyy, vaan toimittaa normaaleja askareita mutta pitää suhteemme Häneen avoinna ja elävinä, eikä mennä takaisin maailman menoon. (Mt.24:48 -51)
Toinen onnellisempi tapahtuma oli se, että naapurin suuren monihaaraisen sypressin pirstoutuessa myrskyn kourissa, sen katkenneet osat kaatuivat meidän ja naapurimme välisten seinien väliseen kulmaukseen osumatta meidän yläkerran studiotilamme ikkunoihin, mikä olisi ollut suuri onnettomuus. Naapurin parvekkeen kattorakenteita myrsky kuitenkin vahingoitti, kuten monien pihojen ja puistojen puita ja pensaita. Onnetonta sähköjen katkeamisessa on se, että silloin keskuslämmitys katkeaa, kuten myös paistaminen ja valot pimeän tullessa. Näin kävi Maija-vaimolleni sapattia valmistellessaan.
Onneksi meillä on vuolukivinen takka, jonka lämpö kestää muutaman päivän ajan, mutta kynttilän valossa toimittiin ja muutamia päiviä paleltiin. Nyt sähköt toimivat, mutta kaapeliyhteydet ovat poikki, ei ole puhelin- eikä internet yhteyksiä. Perjantaina marketit ja kaupat olivat kiinni avautuen hetkeksi iltapäivällä. Tämä aiheutti melkoisia vaikeuksia meille, jotka jätimme ostokset perjantaiaamuun. 
Teen tämän vapaamuotoisen raportin ilman lehtiä ja muita tietolähteitä toivossa, että yhteys lopulta saadaan ulkomaailmaan. Yöllä oli aivan joulukorttimainen maisema, suuri kuu pilvettömällä taivaalla paksujen valkoisten hankien yllä. Meidän pihassa oli lunta 60 sm ja yöllä pakkasta alle -1 C-astetta, jota tänään aurinko sulattelee. Sivukadut ovat lumisia ilman autoliikennettä, lämpöä päivällä 7 astetta.
EDELLÄ olevaan varoitukseen haluan liittää toisen aikana, jolloin maailmalla liikkuu monenlaisia uskonnollisia ilmiöitä ja liikkeitä, joista ei tiedä, mistä lähteestä ne ovat peräisin. Siksi meidän tulee Jeesuksen Sanojen mukaan valvoa joka hetki (Mt.24:11), ja pyydettävä henkien erottamisen lahjaa. Siinäkin meidän tulee olla varovaisia, ettemme syyllisty Pyhän Hengen pilkkaan. Jeesus puhui tästä siinä yhteydessä, jossa fariseukset syyttivät Jeesusta, että Hänessä on saastainen henki, ja että Jeesus tekee voimalliset tekonsa riivaajain päämiehen voimalla. Tätä pilkkaa ei anneta anteeksi tässä maailmanajassa eikä tulevassa maailmassa. (Mk.3.28 -30) 
Mutta niin tehdessämme on muistettava Jeesuksen Sanat, ettemme tuomitse toisia, sillä "millä mitalla me mittaamme, sillä meille mitataan, jopa siihen lisätäänkin". (Mt.7:1 -2) Elämme nyt aikaa, jolloin laittomuus lisääntyy, minkä johdosta - nähdessään miten oikeutta poljetaan ihmisten jalkoihin - monien rakkaus kylmenee ja useat menevät takaisin maailmaan "ulvomaan sutena susien joukossa". On syytä muistaa Jeesuksen Sanat, joissa Hän kertoo, miten jokaisen ihmisen sydämessä on potentiaali mihin tahansa syntiin, jos vain olosuhteet ovat siihen otolliset. (Mk.7:21 -23).
USA:n ulkoministeri John Kerry saapui maahan viikon lopussa aikoen käydä myös Ramallahissa ennen matkansa jatkamista Kauko Itään, mutta uutispalojen mukaan ohjelmaan tuli muutoksia.
Kerry keskusteli sekä Iranin kysymyksestä että palestiinalaisongelmasta pääministeri Netanyahun kanssa, mutta löysivätkö he mitään yhteisymmärrystä, selvinnee aikanaan. Ystävällisesti he kuitenkin keskustelivat TV-kuvissa Kerryn moittiessa huonoa säätä viittoillen ulos, mistä Netanyahu tuskin otti vastuuta. Genevessä P5-1 maiden neuvottelema sopimus Iranin kanssa osoittaa hajoamisen merkkejä useiden maiden laajentaessa kauppasuhteitaan Iranin kanssa. Iran puolestaan sanoo saaneensa sen, mitä se halusi, eli rajoittamattoman oikeuden jatkaa uraanin rikastamista varoittaen, että jos sitä vastaan asetetaan uusia pakotteita, Iran katsoo sopimuksen rauenneeksi. USA:n kongressi puuhaa kaiken aikaa entistä kovempia sanktioita Obaman varoitellessa, ettei hän vahvista niitä. Obama toimiikin kaiken aikaa pääasiassa presidentin valtuuksien nojalla tehden päätöksiä ilman kongressin käsittelyä.
PALESTIINALAISKYSYMYS lienee samoin solmussa, kuten se on ollut alusta lähtien. Arabit eivät tunnusta juutalaisten oikeutta asumiseen Lähi-Idässä, ei ainakaan omassa valtiossaan, joskin pientä rakoilua tässä on havaittu raakojen tosiasioiden osoittaessa, ettei Israelin välttämättä ole pahin vaaratekijä vaan Iran, joka uhkaa kaikkia arabimaita. Ongelma suhteessa Israeliin on vain siinä, että kysymys ei ole pääasiassa poliittinen, taloudellinen tai edes turvallisuuskysymys, vaan uskonnollinen, jossa järkisyyt sivuutetaan. Israelin kannalta muslimimaailman jakautuneisuus kahteen päähaaraan, joiden erimielisyydet näyttävät ratkaisemattomilta, antaa Israelin hallitukselle määrättyä liikkumatilaa, pyrkiä pelaamaan näitä sunni- ja shia-haaroja toisiaan vastaan. Sunnimaailman ehdoton johtaja on Saudi Arabia Egyptin vielä kieriskellessä sisäisten ongelmiensa parissa. Saudien suhtautuminen Israeliin näyttää tietä toisillekin sunnimaille. Saudi Arabian kuningashuone pelkää tosissaan valtansa menettämistä Iranin vaikutuksen kasvaessa, minkä johdosta se on etsinyt uutta tukea Obaman johtaman USA:n hallituksen vetäytyessä vastuusta. Tässä vaiheessa Israelkin on tullut kuvaan mukaan potentiaalisena yhteistoiminta-kumppanina. Saudi Arabian vallitseva sunni-suunta on äärimmäistä Wahhabilaisuutta, jolle Israel edustaa saastuttavaa vääräoppineisuutta, mikä ylittäminen ei liene niitä helpoimpia. Saudit voisivat pakottaa PA/PLO:nkin sopimaan Israelin kanssa arabiliiton kautta, mikä poistaisi yhden vakavan esteen yhteistyöstä Israelin kanssa.
Viimeisimmän julkisuudessakin esiintyneen suunnitelman mukaan Israelin, Jordanian ja PA/PLO:n tulisi muodostaa kolmen maan federaatio. Sen puolustuksesta ja ulkomaan suhteista vastaisivat Israel ja Jordania, PA/PLO saisi rajoitetun itsemääräämisoikeuden, mutta se olisi aseistamaton, varustettuna tarvittavin poliisivoimin lain ja oikeuden valvomiseksi. Israel ja Jordania valvoisivat sen rajoja ja ilmatilaa. Tämä malli poistaisi ainakin osittain Israelin pelkoja, että Palestiinan valtio täysin oikeuksin voisi muodostaa Israelille loputtoman vaaratekijän, ja sen ja Israelin välisestä rajasta muodostuisi entisen ulkoministeri Abba Ebanin varoittama Auschwitzin raja, jota ei voi puolustaa.
Palaan asiaan heti, kun yhteydet taas pelaavat. Julkaisen tämän epävirallisen raportin internetin avauduttua, mikä voi viedä muutamia päiviä, sillä kaikilla on samoja ongelmia. Siunattua joulun odotusaikaa Teille kaikille lähellä ja kaukana.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019