TORSTAI 06.06.13


TORSTAI 06.06.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu esitti taas kerran suoran vetoomuksen PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille jättää sivuun kaikki verukkeet ja järjettömät vaatimukset ja tulla neuvottelemaan, jotta asioista voidaan keskustella ja sopia. Hän puhui Knessetin järjestämässä hallituksen politiikkaa tutkivassa erityistilaisuudessa muuttaen puheensa vetoomusosan englanniksi, koska hänen arabiansa on olematon ja Abbas ei suostu ymmärtämään hepreaa. Käsitellessään laittomasti maahan tunkeutuneitten pääasiassa afrikkalaisten pakolaisten asiaa hän totesi hallituksen pyrkivän kohtelemaan heitä humaanisti kansainvälisten sääntöjen puitteissa, mutta ettei Israelilla ole mahdollisuuksia suostua asuttamaan heitä pysyvästi Israelissa. Hän totesi ulkoministerin ominaisuudessa tavanneensa useita eurooppalaisia ulkoministereitä, jotka valittivat sitä, etteivät he olleet osanneet seurata Israelin esimerkkiä avattuaan rajansa sadoille tuhansille ulkomaalaisille.

Pääministeri sanoi, että yleinen asevelvollisuus on aihe, josta on keskusteltu neljän viimeisen vuoden aikana, ja sanoi olevansa tyytyväinen, että asia saadaan nyt järjestettyä. ”Olemme odottaneet tätä 65 vuoden ajan, ja me tulemme suorittamaan sen - kuitenkin osoittaen kunnioitusta haredi-kansalle, ja olemme valmiit keskusteluun asiasta, kuten on tapahtunut viimeisen neljän vuoden aikana. Tulemme etenemään asiassa keskinäisellä kunnioituksella. Kaikkein viimeiseksi haluamme repiä itsemme kappaleiksi”.
Iranin tilanteesta Netanyahu totesi, että Iran on rikastanut 180 kg uraania 20 %:n tasoon, vähän yli vuosi sitten sitä oli 110 kg. Hän totesi Iranin liikkuvan tasaisesti hänen asettamaansa punaista varoituslinjaa kohti, mutta ei ole siellä vielä. Hän arvioi, ettei uuden presidentin valinta muuta mitään Iranin ulkopolitiikassa, vaan se ponnistelee rakentaakseen ydinpommin,  aseistaen samalla Syyriaa, Hizbullahia, Hamasia ja Islamic Jihadia.

OPPOSITION  edustajat, jotka olivat vaatineet keskustelutilaisuutta kerättyään yli 40 tukijaa, kritisoivat Netanyahun hallituksen rauhanpolitiikkaa. Labour-puolueen puheenjohtaja Shelly Yachimovich syytti pääministeriä, ettei hän ole ottanut tarvittavia askeleita antaakseen tukensa kahden valtion periaatteelle, minkä vuoksi Israel on menossa yhden valtion ratkaisuun. ”Siksi hänen hallitustaan ei voida kutsua kansalliseksi vaan yksi-kansalliseksi”.
Meretzin puheenjohtaja Gal On vaati pääministeriä selittämään, miksi hän ei ole käyttänyt tilaisuutta hyväkseen, kun tilaisuuden ikkuna on vielä auki. Hän vaati hallitusta hyväksymään arabialoitteen, joka pakottaisi Israelin Auschwitzin rajoille, joita on mahdoton puolustaa. Gal On sanoi, että ne, jotka kuvittelevat konfliktin menevän ohi itsestään, elävät illuusiossa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4388767,00.html

2. KHALED TITI käsittelee ynetnews.com artikkelissaan rasismia Israelissa. Koska hän on arabi, hän tarkastelee kysymystä lähtien oman kansansa kokemuksista. Titi in juristi, hän on poliittinen aktivisti ja hänellä on arvosana poliittisten konfliktien ratkaisemisessa. Hänen artikkelinsa lähtökohtana on Israelissa sijaitsevan huvittelupuiston Superland ratkaisu erottaa määrätyt viikonpäivät juutalaisille, toiset haredi-kansalle ja omat päivänsä arabeille.
Puiston omistajia ja pyörittäjiä syytetään rasismista käytännöstä, jota on jatkunut kahden vuoden ajan. Puistosta vastaavat selittävät, että käytännön omaksuminen johtuu pelkästään halusta välttää kahnauksia eri kansanosien välillä. Se sanovat, että asiasta keskusteltiin Knessetin opetus-, kulttuuri- ja urheiluvaliokunnassa yhdessä diskriminoiduksi tunteneen koulun johtajan, Superlandin omistajien ja oikeusministeriön edustajien läsnä ollessa. ”Joinakin päivinä haderi-kansa haluaa tulla yksin, joten laitos on silloin suljettu muilta”.

Khaled Titi toteaa artikkelissaan, ettei Suprelandin tapaus ole merkittävä, eikä hän halua keskustella siitä, vaan sitä, että ”jopa ilma, jota hengitämme, on rasistinen”.
Titi väittää, että rasismin ja vihan ilmaukset ovat tulleet osaksi näkymää kauan sitten., eikä se ole klisee. ”Joku haluaa virallistaa rasismin ja suunnitella sen osaksi näkymää. Se joku on Israelin hallitus. Hallituksella on peruslaki jokaista ongelmaa varten. Tämä laki seuraa kansalaisia kaikkialle, jokaisen kolkkaan elämäämme”.
Hän sanoo hallituksen keskittyvän hallitsemisen asemesta lainsäädäntöön, useimmiten selittäviin, jonka tarkoituksena on juutalaisuuden vahvistaminen, mikä joittenkin mukaan on heidän olemassaolonsa peruskivi.
”Mutta entäs me arabit, tiesittekö, että mekin olemme täällä?” Titi kyselee.
Titi tulee johtopäätökseen, että juuri tuo juutalaisuuden korostaminen johtaa rasismiin, joka kääntyy arabia ja jokaista vastaan, joka on erilainen. ”Juutalaisen tulee voida valvoa kaikkea juutalaisessa valtiossa, mutta maassa asuu myös muita kansallisuuksia, jotka haluavat valvoa omia intressejään, eikä maata voida pirstoa osiin”. Hän katsoo, että vaatimus Israelista juutalaisena valtiona tulee aina olemaan rasistinen. Hän pitää lapsellisina joittenkin huomautuksia: ”Jos ette pidä olosta täällä, muuttakaa Gazaan tai Syyriaan”, sillä he asuvat täällä eikä heillä ole mitään aikomusta muuttaa minnekään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4388576,00.html. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4387689,00.html

3. USA:n Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney, jota kutsutaan Obaman hallituksen palkkaamaksi julkiseksi valehtelijaksi, sanoi eilisessä lehdistötilaisuudessa, että USA:n hallitus tuomitsee mitä jyrkimmin sanoin Syyrian joukkojen hyökkäyksen Libanonin pohjoisrajan tuntumassa olevaa Qusairin kaupunkia vastaan todeten, että ”on päivänselvää, etteivät Assadin joukot olisi yksin pystyneet saamaan kaupungin valvontaa ilman Hizbullahin joukkojen avustusta”.

”USA tuomitsee mitä jyrkimmin sanoin  Assadin hallituksen hyökkäyksen Qusairin kaupunkia vastaan, joka on vaatinut tuntemattoman määrän siviiliuhreja ja aiheuttanut suunnatonta inhimillistä kärsimystä”, sanotaan Valkoisen Talon lausunnossa.
”On selvää, ettei Assadin hallitus olisi yksin pystynyt haastamaan opposition valvontaa kaupungissa, ja on riippuvainen  Hizbullahin ja Iranin tuesta toimilleen Qusairissa”.
USA:n hallitusta on syytetty Syyrian tilannetta käsittelevistä lausunnoistaan siksi, että ne ovat hyvin yksipuolisia, sillä se ei mitenkään reagoinut ääri-islamilaisten ainesten tunkeutuessa kaupunkiin ja asettaessa sinne oman sharialakia jäljittelevän hallintonsa, joka suhtautuu vihamielisesti toisia uskontoryhmiä kohtaan, kuten shiat, alaviitit ja kristityt.
USA:n kärjistetty reaktio Assadin joukkojen viimeaikaisia voittoja kohtaan johtunee siitä, että ne kohdistuvat Obaman hallituksen suunnitelmia vastaan muodostaa Syyriasta Libyan ja Egyptin tapaan Muslimiveljeskunnan ja Islamic Jihadin valvoma islamilainen valtio. http://www.jpost.com/Middle-East/White-House-condemns-Syrian-govt-assault-on-Qusair-315605
Syyrian armeijan  tiedotteessa keskiviikkona todetaan, että voitto Qusairin kaupungista on selkeä viesti Israelilla, mutta myös Yhdysvalloille. ”Rohkeitten sotilaittemme käsien kautta saavutettu lähettää selkeän viestin kaikille, jotka ovat liittyneet Syyrian vastaiseen hyökkäykseen, ja jonka kärjessä on sionistinen vihollisemme ja sen agentit alueella ja työvälineet  maassa”, sanotaan Syyrian armeijan keskuskomennuskunnan lausunnossa. ”Asevoivamme tulevat pysymään valmiina torjumaan kaikki hyökkäykset  rakasta kotimaatamme vastaan”. http://www.jpost.com/Middle-East/White-House-condemns-Syrian-govt-assault-on-Qusair-315605

4. CNN kertoo USA:n tiedustelun havainneen kolmen venäläisen amfibioaluksen lähteneen satamasta ja seilaavan nyt Välimerellä kohti Syyrian rannikkoa. Alusten epäillään kuljettavan aseita Assadin joukoille, ja niiden mukana voi olla S-300 ilmatorjuntajärjestelmän osia. USA:n viranomainen, joka tiedot välitti, ei halua nimeään julkisuuteen asian arkaluonteisuuden vuoksi. USA:n tiedustelu on seurannut alusten matkaa siitä lähtien, kun ne lähtivät venäläisestä satamasta useita päiviä sitten. Presidentti Putin ei salaile, että S-300 järjestelmien toimittamisella Assadin joukoille on tarkoitettu vastavedoksi länsimaitten suunnitelmille asettaa Syyriaan lentokieltoalue osana ilmapommituksien suojelemiseksi samaan tapaan kuin Libyassa. Venäjä ei halua saman toistuvan Syyriassa.

Venäjä on tuonut Välimerelle yli tusinan verran sota-aluksiaan tehdäkseen tahtonsa täysin selväksi, etteivät USA ja Euroopan maan yksin hääri Syysiassa NATO:n suojassa.
USA:n lentotukialus USS Eisenhower saapunee Välimerelle parin viikon kuluessa. USA:n tuhannen merijalkaväen sotilasosasto rantautui äskettäin Aqabassa Jordanian eteläosassa. Joukot ovat osa ”Eager Lion 2013” sotilaallista harjoitusta, johon osallistuu joukkoja lukuisista maista Euroopassa ja Lähi Idässä, mutta ei IDF:n joukkoja Israelista. USA vie samalla Jordaniaan F-16 koneita sekä Patriot ohjustentorjuntaan suunniteltuja it-pattereita. http://edition.cnn.com/2013/06/05/world/meast/syria-russia-shipments/index.html?hpt=hp_t1

5. uutisotsikoita
-          Miehittämättömien pienkoneitten valmistamisesta on tullut Israelin tärkeä vientiartikkeli. Israelin suunnittelemia lähinnä tiedusteluun tarkoitettuja koneita on myyty kymmeniin maihin ja  kysynnän kasvun myötä Israel on kehittynyt johtavaksi vientimaaksi. Tämä on hämmästyttävä saavutus pieneltä maalta, jonka voimavarat ovat rajoitetut. Tämän merkitystä kuvaa sekin, että suurvallat kuten Venäjä ja USA ovat tilanneet Israelissa suunniteltuja ja valmistettuja koneita, ja esim. Saksan oma miehittämättömien koneitten suunnittelu ja valmistua on joutunut teknisiin vaikeuksiin, joka uhkaa koko teollisuusalan tulevaisuutta. USA:n konsulttiyhtiö Frost & Sullivan arvioi aiemmin tänä vuonna, että Israel on nyt maailman suurin miehittämättömien pienkoneitten valmistaja ja viejä. Vuosien 2006-2012 välisenä aikana koneviennin arvo oli 4-6 miljardia USD, mukaan lukien tarvittavat apuvälineet ja opastus. USA:n vastaavien laitteiden viennin arvo oli samaan aikaan alle 3 miljardia USD. Israelin konetehtaat eivät julkista vientitulojaan – usein siksi, että vientimaa haluaa pysyä tuntemattomana – ja siksi arviot on laskettu käyttäen USA:n viennin vastaavia lukuja. Kyseisen tekniikan Globaalit hankintamenot ovat noin 6.6 miljardia USD, ja ne kasvavat 2022 mennessä 11.4 miljardiin USD. Israelilaiset yhtiöt Aerospave Industries, Elbit j Aoronautics Defense Systems rakensivat ensimmäiset koneet IDF:n tarpeita varten, mutta nykyisin 80 % tuotannosta menee vientiin 49:än maahan. IAI.n markkinoija Shmuel Falik sanoo, että teollisuushaara on liian suuri Israelin markkinoita varten. http://www.timesofisrael.com/israel-leads-global-drone-exports-as-demand-grows/
-          Obaman hallituksen sisäiset järjestelyt ovat tietenkin USA:n sisäinen asia, johon kellään ulkopuolisella ei pitäisi olla mitään sanottavaa. Obaman nimitysehdotukset ovat kuitenkin toistuvasti herättäneet vastustusta myös USA:n kongressissa, joka viime kädessä vahvistaa valinnat, eivätkä viimeiset esitykset ole poikkeus säännöstä. Obama esittää läheisimmäksi neuvonantajakseen USA:n YK.n nykyistä lähettiä Susan Rice, mikä voinee mennä ilman vastalauseita, mutta Obaman esitys Samantha Powerin nimittämiseksi YK:n lähettilääksi herättää kylmiä väreitä Israelin johdon parissa.  Power kehotti vuonna 2002 puheessaan Yhdysvaltoja lopettamaan tukensa Israelille ja suuntaamaan vapautuneet miljardit palestiinalaisille. Toiseksi hän esitti, että USA:n tulee asettaa merkittävän suuri sotilaallinen osasto suojelemaan palestiinalaisia IDF:n hyökkäyksiltä. Hawardin yliopiston akateemikkona silloin tunnettu Power puhui 2002 California-Berkeleyn yliopistossa pian toisen verisen intifada-aallon jälkitunnelmissa. Hänet tunnetaan ihmisoikeustaistelijana, mutta hänen asiantuntemuksensa  näyttää olevan kovin hataralla pohjalla. Hän tunnusti silloin, että taloustuen poistaminen Israelilta voisi vaikeuttaa runsaiden tukiaisten saamiseen Amerikan upporikkailta juutalaisilta, mutta ilmeisesti arvioi menetyksen vastaavan savutettuja etuja, ehkä tarkoittaen juutalaisten poliittista vaikutusvaltaa. http://www.timesofisrael.com/anti-israel-statement-from-2002-may-haunt-powers-un-envoy-bid/
-          Israelissa suurella fanfaareilla aloitettu sähköautojen markkinointi, jota harjoitti yhtiö nimellä Better Place, Parempi Paikka, kaatui lopulta velkoihin, joita se  ei pystynyt hoitamaan. Vastauksiksi kysymyksiin, miksi oikeanlainen ja suositeltava hanke ei menestynyt. katsotaan, että valittu Renault automerkki oli liina kallis, toiseksi yritys pyrki liian aikaisin ulkomaille sen sijaan, että olisi keskittynyt Israelin markkinoihin. Kolmanneksi nousevat yhtiön vastaavien johtajien kokemattomuus, eikä varmaan maailmantalouden yleinen alamäki ole ollut aiheeton tekijä. Hallitus ei myöskään tukenut yhtiötä tarvittavasti, vaikka sen perusteet vastaavat sen tavoitteita vähentää öljytuotteiden käyttöä ja ilman saastuttamista. http://www.timesofisrael.com/why-did-israels-promising-electric-car-maker-fail/
-          IDF verifioi torstaina saamiaan uutisia, joiden mukaan Al-Qaidan kanssa suhteissa oleva kapinallisryhmä Jabhat Al-Nusra on miehittänyt osia Kuneitran kaupungista lähellä Israelin rajaa. Järjestön päämääränä on miehittää mahdollisimman suuria alueita Syyriassa voidakseen saattaa ne islamin sharialain alaisuuteen. Muutamia viikkoja sitten Youtube esitteli järjestön harjoituksia Daraan maakunnassa Syyrian eteläosassa. Sen perimmäisenä tarkoituksena on aloittaa sota Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168668#.UbBM5GJHT-k
-          Tuhansia arabeja osallistui massaralliin Ramallahissa alkuviikosta vaatien kalifaatin perustamista, jota tulisi johtamaan valittu johtaja, mahdi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168639#.UbBOiGJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019