Friday, July 20, 2012

PERJANTAI 20.07.12


PERJANTAI 20.07.12

1. BURGAN lentokentällä Bulgariassa viisi israelilaista lomailijoita hotelliin kuljettavassa bussissa räjähtäneen pommin asettajasta on edelleen epätietoisuutta. Bulgarian viranomaisten mukaan hän nimensä on Mehdi Mohammed Ghazali, joka syntyi Ruotsissa, hänen isänsä oli Algerian muslimi, äiti oli suomalainen. Hänen elämänsä Ruotsissa oli epämääräinen, häntä syytettiin rikoksista, jonka vuoksi hän pakeni ulkomaille, liikkuen Saudi Arabiassa, Afganistanissa ja Pakistanissa, pyrkien saamaan opiskelupaikan madrasissa, saudien tukemassa oppilaitoksessa, mutta häntä ei hyväksytty. Hänen kirjava elämänsä jatkui. Jossain vaiheessa hän meni naimisiin, ja oli Guantanamo Bayn vankilassa 2002 – 2004, josta hänet vapautettiin ilman syytteitä. Vahvistamattoman tiedon mukaan hänet vangittiin vaimonsa ja seitsemän turkkilaisen kanssa Pakistanissa 2009. Hän käytti väärennettyjä amerikkalaisia henkilö-kortteja nimellä Jacques Philippe Martin. Hän kuului kansainvälisen Jihadin joukkoihin, ja hänen papereissaan oli väärennetty osoite Louisianassa Michiganissa USA:ssa. Viimeisten tietojen mukaan Ruotsi kieltää, että hän olisi Ruotsin kansalainen, vaikka se järjesti hänen kuljetuksensa Guantanamosta Ruotsiin valtion kustannuksella, kuten hänen elämäntarinansa twiitissä kertoo.

Hotelliin, jonne räjäytetty bussi ja kaksi muuta oli tarkoitus kuljettaa, asui tuhatkunta israelilaista. Bulgarian poliisi lähetti välittömästi 200 poliisia vartioimaan hotellia. Bulgariassa, joka on noussut suosituksi lomakohteeksi Turkin ja Israelin välien viiletessä,  asuu arviolta 5000 juutalaista, eikä heitä ole millään tavoin ahdisteltu maassa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu osoitti syyttävän sormensa Irania kohti pitäen toteen näytettynä, että tämä ääri-islamilainen shia-muslimien hallitsema valtio on syyllistynyt pommi-iskuun. Ehkä pääministerillä on tietoja, joista tavallinen kansalainen ei ole tietoinen, mutta muutamat journalistit arvioivat pääministerin tehneen turhan ennen aikaisen johtopäätöksen.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad kielsi heti tuoreeltaan maansa osallisuuden pommi-iskuun, mutta hänen lausuntoihinsa on totuttu suhtautumaan tietyllä epäuskolla.
Israelin sotilaskone kävi hakemassa iskussa haavoittuneet 33 kotiin eilen, ja loput satakunta israelilaista päättivät palata myös kotiin, joka tapahtunee tänään bulgarialaisella koneella.
Viisi Burgan lentokentällä surmansa saanutta lomailijaa haudataan tänään. 42-vuotias Kochava Shriki sai tietää odottavansa vauvaa juuri ennen matkaa. Kaksi muuta pommi-iskussa kuollutta olivat bulgarialainen bussinkuljettaja ja pommi-iskun tekijä. http://www.timesofisrael.com/who-was-that-shaggy-haired-backpacker-bulgarian-police-seek-bombers-identity/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158064#.UAj6yXVHT-k

2. ISRAEL on toistuvasti syyttänyt Hizbullahia Burgan tapaisten terrori-iskujen yhteydessä, mutta Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah vakuutti puheessaan eilen, ”ettei hänen järjestönsä surmaa viattomia siviilejä saadakseen tilit tasattua IDF:n kanssa”.
Mossadin agenttien uskotaan surmanneen Hizbullahin sotilasjohtajan Imad Mughniyehin Damaskoksessa hänen autonsa kuljettajanistuimen päänojaan sijoitetulla pommilla helmikuussa 2008. Israel on johdonmukaisesti kieltänyt osallisuutensa teloitukseen.
Israelin syytökset Hizbullahia vastaan perustuvat useisiin epäonnistuneisiin iskuihin Intiassa, Turkissa, Azerbaijanissa, Thaimaassa, Georgiassa, Keniassa ja Kyproksella.
Amerikkalaiset kutsuvat näiden iskujen suunnittelijoita ”Islamin X-tiimin” jäseniksi.

IRAN on Hizbullahin ohella selvästi epäilyttävä maa, jolla on paljonkin tasattavaa Israelin kanssa. Useita Iranin johtavia tiedemiehiä ja ydinteknikoita on saanut surmansa tai teloitettu epämääräisissä olosuhteissa, joita ei voida pitää luonnollisina, ja joihin Iran syyttää Israelin salaisten agenttien osallistuneen. Toinen Iranin teollisuutta ja liike-elämää pahoin sotkenut on Iranin tietokoneisiin ympätyt virukset, joita jatkuvasti paljastetaan toinen toistaan kehittyneempinä ja monimuotoisempina. Niiden tekninen rakenne ja sisältö edellyttää suuren joukon yhteistyötä ja vuosien suunnittelua, mihin jollain hakkeriryhmällä tai yksityisellä ihmisellä ei ole voimavaroja. Iran epäilee, että Israel on USA:n kanssa kehittänyt nuo virukset.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Burgan pommi-iskun todeten, että terrorismi on rikollista ja epäoikeudenmukaista. Myös presidentti Obama tuomitsi Burgan pommi-iskun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158060#.UAkAOXVHT-k

3. SHEIKKI Yussuf Salameh tuomitsi Israelin oikeuskansleri Yehuda Weinsteinin esittämän tulkinnan, että Israelin laki ja Jerusalemin rakennusmääräykset suunnitelmien tarkastuksineen ja hyväksymisineen, sekä muinaistutkijain tarkastuksineen ja lausuntoineen ovat voimassa pääkaupungin vanhakaupungissa ja Temppelivuorella, koskien myös Al-Aksa moskeijaa. Weinstein lievitti lausuntoaan kehottaen erityiseen hienovaraiseen määräysten toteuttamiseen huomioiden Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren erityismerkityksen.

SHEIKKI SALAMEH sanoi vastineessaan, että ”Al-Quds”, kuten muslimit kutsuvat Jerusalemia, ”on islamilainen kaupunki ja pysyy sellaisena maailmanajan loppuun saakka, kuten Luoja on päättänyt ja kuten Koraani asiasta ilmoittaa. Eikä yksi ihminen voi muuttaa tätä tosiasiaa”.
Salameh selvitti kantaansa todeten, että Al-Aksa moskeija levittäytyy koko 144 dunamin Temppelivuoren alueelle, ”Haram al Sharaf”, johon kuuluu koko alue muureineen, teineen, terasseineen, sekä Kalliomoskeija. Hän sanoi, että moskeijan maa-alue kuuluu islamin säätiölle, wagf, joka omistaa alueen maanpinnalla ja sen alla. Hän kehotti YK:n alaisen UNESCO:n ottavan vastuun Temppelivuoren historiallisen alueen säilyttämisestä.

ISLAMIN oppineiden Jerusalemin neuvoston johtaja Abdul Rahman Abbad sanoi aiemmin, että muslimit yksin omistavat Al.Alsa moskeijan ja sen alueet. Edelleen hän tulkitsi, etteivät maallisten viranomaisten määräykset koske uskonnollisten auktoriteettien päätöksiä. Hän varoitti esittämästä kiihottavia lausuntoja muslimien ramadanin aikana, joka alkaa tänään. Ramadanin paastokuukauden aikana muslimi ei syö päivällä, mutta ottaa sen takaisin yöllä.

ISRAELIN kuuden päivän sotasankari Moshe Dayan pyrki leikkimään diplomaattia, ja muslimeja tyynnytelläkseen antoi Temppelivuoren päivärutiinin ja käytännössä sen valvonnan Jordanian valvomalle säätiölle, joka asetti sinne päämuftinsa. PLO:n päästessä Tunisiasta Israeliin se asetti välittömästi oman muftinsa Temppelivuorelle ja on nimittänyt Jerusalemin asiain ministerin PA:n hallitukseen. Dayanin vaarallinen ja islamin oppien sisältöä tuntematon toimi on aiheuttanut jatkuvia mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia palestiinalaisten ja Jerusalemin poliisin välillä. Muslimisaarnaajat kiihottavat kansaa, joka voidaan vaivatta nostattaa kiivaisiin mellakoihin ja kivien heittelyyn, joka välillä kehittyy veriseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158062#.UAkA83VHT-k

4. MUSLIMEJA, arabeja, kristittyjä ja juutalaisia kokoontui yhteiseen konferenssiin Washingtonissa torstaina. Tällä monenkirjavalla joukolla oli yksi yhteinen teema, joka yhdisti heidät: ”Oslon accordit ovat kuolleet ja kuopatut”. Konferenssissa todettiin, että Oslo on pettänyt siihen asetetut toiveet ja että nyt on etsittävä vaihtoehtoisia aloitteita.
Konferenssin teemana oli: ”Oslo 20 vuotta myöhemmin”, ja sinne oli tullut journalisteja  - kuten Arutz Shevan edustaja -, politiikan asiantuntijoita ja hallituksen virkailijoita, jotka pyrkivät muotoilemaan rauhan tulevaisuuden Lähi Idässä rauhanprosessin epäonnistuttua.

ISRAELISTA oli mukana henkilöitä, jotka olivat olleet muotoilemassa ja toteuttamassa Oslon sopimuksia kuten Jossi Beilin, lisäksi entinen turismiministeri rabbi Benny Elon, kirjailija ja akateemikko Mudar Zahran, JP:n apulaispäätoimittaja Caroline B Glick sekä kongressin jäseniä Yhdysvalloista. Konferenssipaikka oli Capitol Hill Washingtonissa. 
Mukana oli monia muita tunnettuja ja vähemmän tunnettuja vaikuttajia, kuten ke. Danny Danon (Likud), Jiseph Trad, joka välittää vapaaehtoistyöntekijöitä kibbutseihin, Tarvis Allen, joka johtaa Kalifornian valtion kansanedustustoa ja Eitan Laor, joka johtaa Amerikan Poliittisen Toiminataperiaatteen Komiteaa.
Konferenssi pyrki löytämään tapaa toteuttaa rauhanomainen yhteiselo ilman poliittisia tavoitteita, perustuen inhimillisiin tekijöihin. Rabbi Elon esitti, että ”välttääksemme tulevan katastrofin meidän tulee kertoa maailmalle, että Jordan on Palestiina, ja se tulee tehdä ennen kuin Muslimiveljeskunta syrjäyttää kuningas Abdullah II:n Jordaniassa, jolloin ei ole enää ketään, kenen kanssa keskustella”. Hänen teesinsä sai yllättävän lämpimän vastaanoton. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158067#.UAkM2nVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Syyriassa kapinallisten menestyminen on merkittävää ja näyttää kehittyvän yhä selvemmin Assadin joukkojen karkottamiseen tärkeiltä paikoilta ja merkittävien rakennusten ottamisesta valvontaan sekä Damaskoksessa että Syyrian raja-alueella. Uutisten mukaan kapinallisten hyökkäykset ovat keskittyneet Damaskoksen Poliisin päämajan valtaamiseen, joka näyttää toteutuvan lähiaikoina. Toinen merkittävä saavutus oli Turkin ja Syyrian välisen raja-aseman valtaaminen, jonka kautta kulkee Syyrian liike- ja kauppayhteydet Turkin puolelle. Tämä vaihe alkaa muuttua hallituksen valvomien laitosten ja instituutioiden sekä tukikohtien puhdistamiseksi, mikä väistämättä tuo mukanaan lisää verenvuodatusta ja teloituksia kurittomien kapinallisryhmien pyrkiessä kostamaan entiset kalavelat. Presidentti Bashar Assadin olinpaikkaa ei tunneta, mutta hänen uskotaan paenneen Latakiaan, jossa hän voinee laskea turvallisuutensa lepäävän Venäjän sota-alusten antaman turvan varassa. YK:n turvallisuusneuvostossa eilen esitetty kolmas Syyriaa koskeva päätöslauselma kaatui Venäjän ja Kiinan veto-oikeuteen. Siinä olisi asetettu kovia sanktioita Syyrialle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158065#.UAkSzXVHT-k, http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-control-iraqi-turkish-border-crossings/
-          Jerusalemin poliisi valmistautuu tänään alkavaan ramadanin paastokuukauteen lisäämällä tuhansia poliiseja pääkaupungin itäosiin. Tunteet ovat jo tarpeeksi kuumentuneet ja saarnaajat voivat he pienellä puhalluksella nostaa ilmiliekkiin. Poliisi sanoo varmistavansa, että kaikelta väkivaltaisuudelta vältytään. Miehet alle 12  ja yli 40 vuoden ikäisinä ja naiset ilman ikärajaa pääsevät Juudean ja Samarian alueilta Jerusalemiin, muut eivät. Temppelivuorelle sen sijaan ei asetettu ikärajaa. http://www.timesofisrael.com/police-in-jerusalem-prepare-for-ramadan-influx/
-          Muslimipariskunta Shasha ja Mohammad Sajid Khan todettiin syylliseksi ”keittiö-pommin” valmistamisesta internetistä saamiensa ohjeiden mukaan Englannissa. Heidän tarkoituksensa oli räjäyttää pomminsa synagogassa ja Jewish Agencyn rakennuksessa. He olivat keränneet pommintekotarvikkeita pommia varten, joka olisi räjähtäessään voinut surmata ainakin 10 ihmistä, voimakkaampi malli kymmeniä. Heille annetaan tuomiot perjantaina Manchesterin tuomioistuimessa. http://www.timesofisrael.com/british-terrorists-plotter-attack-on-manchester-jewish-community/
-          Syyriassa asuvat puoli miljoonaa palestiinalaista ”pakolaista” pelkäävät joutuvansa vedetyiksi mukaan kansannousuun, jossa he ovat menettäneet 300 ihmistä mielenosoituksia seuraavien väkivaltaisuuksien ja kapinan aikana. PA on ottanut yhteyttä sekä Syyrian hallitukseen että kapinallisten edustajiin, jotta heitä ei vedettäisi mukaan väkivaltaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=278236
-          Hamasin ulkomaan asioitten johtaja Khaled Mashaal tapasi eilen Egyptin presidentti Mohammed Mursin, jolle hän sanoi ”uuden ajan alkaneen”. Keskusteluissa kosketeltiin paitsi ikuisia sovitteluja Fatahin kanssa, kaasun ja öljyn toimituksia Gazan kaistalle sekä rajan avaamisesta Siinain ja Gazan välillä. Israel valvoo Gazan itärajaa sekä sen ilma- ja meriyhteyksiä, mutta huoltoliikenne Israelista Gazaan ja vienti-artikkeleiden kuljetus Gazasta ulkomaille tapahtuu lähes esteettä. Israelin huolena on estää aseiden valmistamiseen käytettävien artikkeleiden vienti Gazan kaistalle. Egypti valvoo rajayhteyttään Siinailta Gazaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=278186Thursday, July 19, 2012

TORSTAI 19.07.12


TORSTAI 19.07.12

1. EILAN 18.heinäkuuta AIR Bulgarian lento no 392 laskeutui Bulgariassa Burgasin lentokentälle 16.45 aikaan tuoden israelilaisia lomanviettäjiä maahan. Matkustajat kulkivat passitarkastuksen läpi, saivat laukkunsa ja heidät ohjattiin paikoitusalueella odottavaan kolmeen turistibussiin Mustanmeren rannalla sijaitsevaan hotelliin kuljetusta varten. Eräs matkustajista sanoi asettaneensa laukkunsa bussin tavarasäiliöön, kun muutaman minuutin kuluttua bussi hajosi voimakkaan pommin räjähdyksestä, joka sytytti sen tuleen levittäen paksun mustan savutornin taivaalle. Hän kertoi matkustajien pyrkineen ulos bussista ovien ja ikkunoiden kautta pyrkien välttämään astumasta räjähdyksessä kuolleitten päälle. Räjähdys vaurioitti kahta muuta bussia. Iskun tekijällä oli ilmeisesti USA:n väärennetty ID-kortti. 

SYNTYNEEN kaaoksen, huutojen, kirkunan ja iskun alettua hälvetä, alkoi myös selvitä terrori-iskun todellisuus, sillä kukaan ei ole kiistänyt, etteikö kyse ollut terrorihyökkäyksestä.
Hyökkäyksessä kuoli 6 ihmistä bussissa tai sen lähellä, yksi kuoli pahoin haavoittuneena sairaalassa, yli 30 ihmistä haavoittui, kahdesta neljään heistä vakavasti.
Pommi oli asennettu joko bussin alle tai sen tavarasäiliöön.
Israelin median mukaan viisi kuolleista oli israelilaisia lomailijoita, valtaosa heistä ja haavoittuneista nuoria, yksi oli bulgarialainen opas ja toinen bulgarialainen bussinkuljettaja.

Bulgarian presidentti Rosen Plevneliev sanoi keskiviikkona, että Mossadin edustajat tapasivat Bulgarian turvallisuusviranomaisia kuukausi sitten, mutta etteivät he varoittaneet terrori-iskun mahdollisuudesta, raportoi Sofia News Agency.  Uutistoimiston mukaan Bulgarian viranomaiset olisivat toimineet toisin, jos heitä olisi varoitettu ennakkoon lisäten, ettei tämä tarkoita sitä, että Bulgaria olisi riskialtis turismikohde. 

PÄÄMINISTERI Netanyahu osoitti tavatessaan Unkarin presidentti Janos Aderin syytöksensä suoraan Iraniin selittäen, että Iranin pommitusyritys pystyttiin estämään Kyproksella ja aiemmin tänä vuonna Bulgariassa.
Eilen oli Buenos Airesissa massiivisen Argentiinan juutalaisten AMIA keskukseen v. 1994 tehdyn pommi-iskun 18. vuosipäivä. Siinä iskussa menehtyi 85 ihmistä ja haavoittui yli 300.
Pääministeri Netanyahu viitasi tähän terrori-iskuun, josta Argentiinan oikeus osoitti syytöksensä Iraniin, todetessaan, että Iranin terrorismi jatkaa murhaavia iskujaan siviilejä vastaan. ”Tämä on osa globaalia iranilaista terroria, ja me tulemme vastaamaan siihen rajusti”, pääministeri vakuutti.

BULGARIAN presidentti Plevneliev, ulkoministeri Nicolay Mladenov ja sisäministeri  kiirehtivät välittömästi Burgasin lentokentälle saadakseen omakohtaisen tuntuman tilanteeseen.
Israelin ja Bulgarian suhteet ovat läheiset, ja erityisesti israelilaiset nuoret suosivat Bulgarian lomakohteita. Turismi on hyvin tärkeä maissa, joissa työttömyys on korkea. 
Israelin ulkoministeriön apulaispääsihteeri Gideon Meir perusti hätäkeskuksen, josta omaiset ja muut voivat saada tietoja omaisistaan. Meir kertoi, että yön aikana Israel lähetti Bulgariaan koneita, joissa on kaksi israelilaista lääkäriä, 7 lääkinnällistä apuhenkilöä (paramedics), psykologi ja kolme ulkoministeriön virkailijaa avustamaan Israelin Bulgarian lähetystön virkailijoita, jotka menivät Burgasin kentälle avustamaan matkailijoita. Haavoittuneiden ja kuolleitten kuljetus Israelin aloitettiin tänä aamuna.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak syytti ”Irania, Hizbullahia ja Hamasia, jotka jatkavat hyökkäyksiään israelilaisia kohteita vastaan ulkomailla”. Hän kehotti israelilaisia matkustamaan edelleen ulkomaille vakuuttaen, että turvallisuusjärjestöt tekevät kaikkensa varmistaakseen heidän matkojensa turvallisuuden.
Ulkoministeri Avigdor Lieberman vakuutti puhuessaan Kyproksen ulkoministerin Erato Kozakou-Marcoullis kanssa, jonka maa toimii nykyisin EU:n kiertävän puheenjohtajan ominaisuudessa, että hyökkäyksen uhrien avustamisen ja hoitamisen ohella Israel tulee tekemään voitavansa kaikilla tasoilla, jotta syylliset saadaan vastuuseen teoistaan.
Terrorinvastaisen toimiston entinen johtaja prikaatinkenraali Nitzan Nuriel sanoi, että Hizbullahilla on agentteja maassa ja he ovat yrittäneet iskeä aiemminkin. Hän totesi, että Hizbullah on voinut käyttää ulkopuolista iskuryhmää, sillä Turkin ja Bulgarian välinen raja vuotaa eikä siellä ole todellista tarkastusta. Paikallinen muslimiväestö on voinut avustaa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=278040, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=264186
2. SYYRIASSA itsemurhapommittaja pääsi tunkeutumaan hallituksen korkeiden ministerien pitämään neuvottelutilaisuuteen surmaten pommillaan kolme avainministeriä sekä haavoittaen muita, joita kiidätettiin sairaalaan. Jos mikä, niin tämän ainakin uskoisi herättävän presidentti Bashar Assadin tajuamaan, että kapinalliset ovat päässeen pureutumaan hänen sisäpiiriinsä, ja tekemään siitä oikeat johtopäätökset, joskin vaihtoehdot ovat vähissä.

Itsemurhapommittajan uskotaan kuuluneen uskottuihin henkivartijoihin, minkä johdosta turvallisuustarkastajat olivat sivuuttaneet hänet. Isku tapahtui Damaskoksen turvallisuus-rakennuksessa, josta on näköyhteys lähellä sijaitsevaan Assadin palatsiin.
Iskussa kuolivat Syyrian puolustusministeri Daoud Rajha sekä Bashar Assadin lanko Assef Shawkat heidän osallistuessaan päivittäiseen istuntoon. Myöhemmän ilmoituksen mukaan edellinen puolustusministeri kenraali Hassan Turkmani kuoli saamiinsa haavoihin.
Sisäministeri Ibrahin al-Shaar haavoittui mutta on kohtalaisessa kunnossa, ja tiedustelujohtaja Hisham Bekgtyar leikattiin välittömästi saamiensa haavojen vuoksi.

Kapinallisten edustajat, SNC ja FSA, kiirehtivät toteamaan, että isku sattui pahoin Assadin johtokeskukseen, ja että se kiirehtii Assadin hallituksen romahtamista.
Kaksi eri ryhmää ilmoitti osallistuneensa pommi-iskuun. Pian pommi-iskun jälkeen Libanonin tiedotuskeskuksen uutisosasto raportoi, että Liwa al-Islam (Islamin prikaati) niminen ryhmä on pommi-iskun suorittaja, mutta FSA ilmoitti myös tehneensä iskun lisäten, että ”tämä on se tulivuori, josta me puhuimme ja että sen purkautuminen on vasta alullaan”.
Liwa-al-Islam edustaja vahvisti osallisuutensa, mutta väitti, ettei se ollut itsemurhapommitus.
HIZBULLAH:in pääsihteeri Hassan Nasrallah pahoitteli puheessaan Libanonin kakkossodan vuosipäivänä: ”Haluamme ilmoittaa osanottomme Syyrian johdolle, armeijalle ja kansalle, ja tuomitsemme hyökkäyksen, joka palvelee Syyrian vihollisia.”

KOFI ANNAN pyysi YK:ta siirtämään Syyriaa koskevan julkilausuman käsittelyä pommi-iskun seurausten selvittämiseksi ja siksi, että Venäjä uhkaa estää sen veto-oikeudellaan. 
ASSADIN hallitus nimitti välittömästi uuden puolustusministerin, hän on entinen armeijan komentaja kenraali Fahad Jassim Freij. Hallitus vannoi kostavansa syyllisiä ministerien murhasta ja aloitti tehostetut hyökkäykset kapinallisosastoja vastaan Damaskoksen keskustassa ja sen lähiöissä. Assad siirsi Israelin rajalla olleita joukkojaan Damaskoksen puolustamiseen. Debkafile arvioi aiemmin, että Assadin armeijan taktiikkana oli ottaa harkittu riski ja antaa kapinallisten tulla Damaskokseen, jossa heidät tuhottaisiin ylivoiman turvin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=277915

3. ISRAELIN turvallisuus- ja sotilasjohtajat seuraavat huolellisesti ja kasvavalla huolella Syyrian tapahtumia. Heidän yleinen käsityksensä on, että Assad elää nyt lainatulla ajalla, ja että hänen hallituksensa kaatuminen on vain ajan kysymys.
Israelin turvallisuusjohtajien mukaan Syyrian tilanteella on kolme kehitysmahdollisuutta.

Ensimmäiseksi Hizbullah voi siirtää Syyriassa olleita ohjuksiaan ja muita aseitaan Libanoniin. Viitteitä tästä on jo havaittu rekka-autokolonnien liikehtimisestä.
Toiseksi joko joku kapinallisryhmistä tai jopa yksityinen henkilö voi päästä Syyrian ohjusten varastoalueelle tai lentokentälle ja kemiallisten aseiden varastoihin, ja ”suorittaa yksityisen sankarillisen iskun Israelia vastaan”.
Kolmas vaihtoehto on Israelin kannalta ehkä varallisin. Jos Bashar Assad katsoo tilanteen muuttuneen toivottomaksi, hän voi haluta kuolla sankarina eikä roikkua hirsipuussa Damaskoksen keskusaukiolla. Siksi hän voi katsoa tuhoutuvansa mieluummin yhdessä Israelin kanssa, eli aloittavansa sodan Israelia vastaan kaikilla käytettävissä olevilla aseillaan, mukaan lukien kemiallisin kärjin varustetut ballistiset ohjukset. Tämä epätoivoinen teko saisi varmaan ainakin Hizbullahin ellei myös Iranin ja Hamasin Gazassa liittymään sotaan Israelia vastaan. Tämä voisi puolestaan laukaista Israelin massiiviset vastaiskut Damaskokseen.

ASSAD voi tietenkin yrittää taivuttaa Venäjän antamaan hänelle turvattu pakotie Latakian satamassa odottaviin sota-aluksiin ja turvapaikka Venäjällä, vaikka ulkoministeri Sergey Lavrov pitikin koko asiaa hupijuttuna sitä häneltä kysyttäessä.
Olkoon kehityssuunta mikä tahansa, Syyrian hajoaminen näyttäisi olevan väistämätön.
Tämä tarkoittaisi sitä, että Syyria ajautuisi sisäisiin eri ryhmien välisiin taisteluihin ja todennäköiseen hajaantumiseen etnisten ja uskonnollisten tunnusten mukaan. Sitä tulisivat kuitenkin edeltämään veriset kostotoimet Assadia tukeville ryhmille, kuten alaviitit ja kristityt. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=277984
4. UUTISOTSIKOITA
-          Debkafile raportoi, että Iranin ylin johtaja Ali Khamenei piti päivän kestävän neuvottelun lähipiirinsä kanssa tilanteesta Syyrian ja Bulgarian pommi-iskujen johdosta. Artikkelin mukaan keskustelut keskeytyivät toistuvien Syyrian puhelujen vuoksi. DF arvioi, että tarkoitus on suorittaa strateginen siirto, ei vain paikallinen taktinen isku, mikä tarkoittanee iskuja joko diplomaattisia henkilöitä tai strategisia kohteita vastaan. Hizbullah pääsihteeri Nasrallah uhkailikin Libanonin kakkossodan muistopäivänä eilen, että ”Hizbullah on päättänyt ensimmäisestä iskustaan Israelia vastaan, ja että se tulee olemaan suuri yllätys”, kuten edellisetkin sotaa edeltävät. Hizbullah on saanut uudenaikaisia ohjuksia Syyrialta, ja niihin sisältyvät maalta merelle ammuttavat risteilyohjukset, kuten C-802, jolla rampautettiin Israelin Hanit ohjusvene. DF:n artikkelissa todetaan edelleen, että Netanyahu ja Obama ovat sopineet istua hiljaa paikallaan ja katsoa, miten tilanteet kehittyy, ainakin USA:n presidentinvaaleihin saakka marraskuussa. Tämän voidaan tarkoittavan sitä, ettei Israel tee toistaiseksi mitään. http://www.debka.com/article/22192/Anti-Israel-attacks-to-mount-in-sync-with-Syrian-war-looming-strike-on-Iran, http://www.timesofisrael.com/the-rippling-effects-of-the-damascus-attack/
-          PA:n  puheenjohtaja Mahmoud Abas tapasi eilen Egyptin presidentin Mohammed Mursin kaksi päivää kestävän vierailunsa aikana. Kuin sattumalta Hamasin ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal on myös Kairossa. Mursi tavannee hänetkin tasapuolisuuden nimissä, mutta ei samaan aikaan. Kohteliaisuuksien ohella Abbas toisti vaatimuksensa Israelille keskustelujen aloittamiseksi, eikä niissä ole muuta uutta kuin vaatimus, että Israel sallii PA:n poliisille lisää aseita. Kairo on pyrkinyt välittämään Hamasin ja Fatahin sovittelussa, mutta ilman tulosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/158018#.UAfLXXVHT-k
-          Satojen tuhansien juutalaisten sanotaan osallistuneen eilen tunnetun rabbin ja kansanjohtajan Yosef Shalom ben Chaya Musha Elyashivin hautajaisiin. Hän ehti seurata tämän maailmanajan tapahtumia 102 vuoden ajan. Hän syntyi Liettuassa vanhempiensa ainoana lapsena 1910, muutti Israeliin 1922 muuttaen entisen nimensä Chafetz muotoon Elyashiv. Hän asui Mea Shearimissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157991#.UAfM03VHT-k
-          Pentagonin johtajat pelkäävät, että Netanyahu voi ryhdistäytyä kesäisen seikkailunsa aiheuttamista itsesyytöksistä ja iskeä turhautuneena Syyrian asevarikkoja ja varsinkin sen kemiallisten aseitten varastoja vastaan, etteivät ne joutuisi ääri-islamin käsiin. Jotkut asiantuntijat kuten Martin Indyk varoittavat, että sellaiset iskut antaisivat Assadille oikeudellisen oikeutuksen itsepuolustuksen nimissä turvautua kemiallisten aseittensa ja ballististen ohjustensa käyttöön.

Wednesday, July 18, 2012

KESKIVIIKKO 18.07.12


KESKIVIIKKO 18.07.12

1. KADIMAN puheenjohtaja Shaul Mofaz toteutti lopulta uhkauksensa ja erosi Netanyahun hallituksesta 73:n päivän kiihkeän yhdessäolon jälkeen. Kuten usein käy kiihkeän tunne-pitoisen seurustelun jälkeen silmät avautuvat ja järki alkaa toimia, ja itsesyytösten ja syyllisyyden tunnot ryöpytetään kumppaniin, jonka todelliset tavoitteet vasta nyt selviävät.
Näin näyttää käyneen ainakin Netanyahun ja Mofazin kuhertelun yhteydessä, joka alkoi mahtavan ylistyksen ja maanittelun saattelemana. Netanyahun kanslia tunnustaa suoraan, että pääministeri katuu nyt kesäkuumalla aloittamaansa kuhertelua Mofazin kanssa.

SHAUL MOFAZ sen sijaan ei tunnusta katumusta, vaan syyttää suoraan Netanyahua siitä, että tämä valitsi uskonnollisen haredi-kansan järkevästi toimivan Kadiman asemesta.
Hän vei eroaikeensa hallituksesta puolueensa 28 kansanedustajan äänestykseen, jossa selvällä enemmistöllä 25 vastaan 3 puolueen edustajat päättivät, että ero on paras ratkaisu.
Eivät pääministerin ja Mofazin esitykset uudesta asevelvollisuuslaista olleet kaukana toisistaan. Pääministeri esitti, että puolet 18-23-vuotiaat haredi-kansan jäsenet voivat opiskella Toraa sotilaspalveluksen yhteydessä, ja 23-vuotiaana toisen puolen tulee astua siviilipalvelukseen. Ylin asevelvollisuusikäraja olisi 28 vuotta.
Mofazin esitys noudatteli Plesnerin johtaman komitean suositusta, jossa yleinen asevelvollisuus alkaa 22-vuoden ikäisenä. Plesner itse, joka keskusteli pariin otteeseen Moshe Yaalonin kanssa esityksestään, piti ehdottomasti kiinni komiteansa ratkaisuista eikä katsonut voivansa tinkiä niistä pienintäkään osaa.

MOFAZ sanoi ”tehneensä kaikkensa kompromissiratkaisun löytämiseksi jättämättä yhtään kiveä kääntämättä, mutta ettei Netanyahu tuntenut mitään tarvetta joustaa kannastaan”.
Siksi hän katsoi olevansa pakotettu eroamaan, koska ”hän ei voinut toimia vastoin periaatteitaan”. Kadima-puolueen ero hallituksesta tulee voimaan torstaina. 
Shasin taholta valitetaan, että tilanne on nykyisessä muodossaan kaikkein ongelmallisin, sillä Tal-lain korvaavaa lakia ei saatane millään valmiiksi ennen elokuun 1. päivää.
Tämän johdosta puolustusministeri voi aloittaa asevelvollisten rekrytoinnin tahtonsa mukaan.
Puolustusministeri Ehud Barak sanoi, että se tulee antamaan oman määräyksensä, jonka perusteella asevelvollisten listaus aloitetaan. Siinä myös selvitetään, kuinka paljon se pystyy ottamaan asevelvollisia koulutettaviksi, koska tilaa ei ole kaikille.

KADIMAN sisällä liikkuneet huhut puolueen hajoamisesta sen sijaan ovat laantuneet, sillä kuten Scneller sanoi: Minne me voisimme mennä, kuka meidät huolisi?
Mofaz tulee nyt suurimpana puolueena johtamaan oppositiota vapauttaen Labor-puolueen puheenjohtajan Shelly Jechimovichin ”epämukavasta velvollisuudesta”.
Netanyahun tulee seuraavaksi päättää, koska pitää vaalit, joita yhä useammat vaativat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277824

2. MIGRONIN juutalaisyhteisö, jossa on muutamia siirrettäviä parakki-tyyppisiä puutaloja, täytyi korkeimman oikeuden viime kesänä tekemän päätöksen mukaan poistaa elokuun alkuun mennessä, koska parakkien väitetään olevan palestiinalaisten omistamalla maalla. Migronin asukkaat sanovat, että he ovat lunastaneet puolet kiistanalaisesta 5:n hehtaarin maasta ja pyytävät uutta päätöstä asiasta. Koska PA lätkäyttää kuolemantuomion jokaiselle maata juutalaiselle myyneelle, heidän nimensä pidetään ehdottomasti salaisina.
Oikeus lupautui kuulemaan juutalaisasukkaitten pyynnön ensi sunnuntaina.
Pääministeri Netanyahun johtama ministerikomitea käsitteli asiaa eilen ja antoi lausunnon, jonka mukaan se ei vastusta asukkaitten esittämää pyyntöä, mutta ettei hallitus ole pyynnön esittäjien mukana. Lausunto esitetään oikeudelle tänään.

MINISTERIKOMITEAN julkisuuteen vuotaneen päätöksen mukaan oikeuden määräämät rakennukset tulee poistaa, mutta jos oikeus hyväksyy esitetyt maakaupat aidoiksi, silloin ei ole mitään syytä määrätä rakennuksia poistettaviksi.
Yleisen diplomatian ja diaspora-asiain ministeri Yuli Eldelstein kertoi JP:n toimittajalle olevansa tyytyväinen ministereitten päätökseen. Hän selitti, että tästä lähtien laittomiksi katsottavien rakennusten purkamista ei perusteta hallituksen periaatteeseen, joka on häilyvä, vaan kukin tapaus käsitellään erikseen ja annetaan selkeä hallitusta sitova päätös.
Migronin parakit suunniteltiin siirrettäviksi Psagotin Wineryn alueelle, jossa tehdään valmisteluja parakkien pystyttämiseksi. Binyamin alueneuvosto suunnittelee talojen rakentamista Psagot Wineryyn 50:lle perheelle.
Oikeus määräsi Migronin asukkaille maata myyneitten nimien pysyttämistä salaisina.
Knessetin valtion tarkastuskomitea käsittelee Migronin tapausta tänään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277858

3. ARIELIN yliopisto sai pitkän kissanhännän vedon jälkeen selkeän päätöksen, jolla sen arvo nostettiin opistosta arvokkaan yliopiston luokkaan. Israelin vasemmisto on hyvin äänekkäästi ja kärjekkäästi vastustanut Arielin yliopiston virallistamista, ja joukko akateemikkoja ja professoreita varoitteli, että sitä tullaan boikotoimaan ulkomaitten yliopistojen ja instituutioiden taholta, mitä ne ovat tehneet ilman virallistamistakin.
Israelin yksi vaarallisimmista maan sisällä liikkuvasta suuntauksesta on maan korkeasti oppineiden ja arvokkaita oppituoleja pitävien luennoitsijoiden ja professoreitten avoin Israelin vastaisuus, jota he suitsuttavat varsinkin ulkomailla liikkuessaan ja luennoidessaan, sekä artikkeleissaan, joita ulkomaiset poliittisesti virittyneet lehdet mielihyvin julkaisevat.

HALLITUSYHTEISTYÖN puheenjohtaja Zeev Elkin antoi tunnustusta opetus- ja talousministereille sekä Juudean ja Samarian korkean opetuksen neuvostolle (CHS-JS) siitä, etteivät ne antaneet maan yliopistojen johtajien brutaalin vastustuksen vaikuttaa päätökseen.
Päätös Arielin yliopiston virallistamisesta sai runsaasti kiitosta oikeistoa ja keskustaa edustavien puolueiden taholta, mutta vasemmistopuolueitten edustajat etsivät tarpeeksi voimallisia termejä vastenmielisyytensä osoittamiseksi. He viittaavat sekä varojen jakamiseen, mikä on rajoitettua, että ulkomaiseen painostukseen ja syrjimiseen varsinkin Arielin yliopistoa kohtaan nimityksen johdosta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=277853

4. IDF:n tiedustelupäällikkö Aviv Kochavi varoitti Knessetin ulko- ja puolustusasian komitealle, että Syyrian sekavan tilanteen vuoksi sinne tunkeutuu vaarallisia terroristeja ja terrori-järjestöjen kuten al-Qaidan jäseniä, mikä nostaa maan tähän saakka suhteellisen rauhallisena pysyneen pohjoisrajan samaan vaarallisuusluokkaan kuin Siinain raja etelässä.
Kenraalimajuri Aviv Kochavi sanoi näin: ”Siinaista on tullut ei kenenkään maa. Terroriryhmät Siinailla voivat aiheuttaa diplomaattisen kriisin hyökkäystensä kautta. Äskettäin pystyimme eliminoimaan infrastruktuuri kymmenen terroriryhmän hyökkäykselle ja niiden polkuja tarkkaillaan kaiken aikaa.”

SYYRIASTA Kochavi totesi, että sinne jatkuu päivittäinen al-Qaidan operaattoreiden virta. ”Sunni-taistelijoita tulee Irakista, Jemenistä ja muista maista.” Hän selitti edelleen, että noitten globaalien al-Qaidan ja muiden terroriryhmien vahvistuminen ja järjestäytyminen voi muuntaa Golanin samanlaiseksi eturintamaksi kuin mitä tapahtuu Siinailla.
KOCHAVI ei sanonut tuntevansa paljon optimismia eteläisellä rintamalla, sillä ”vaikka Muslimiveljeskunta on saamassa ehdottoman määräävän aseman Egyptissä, sen vallan vakiinnuttaminen ei ole sujunut joustavasti”. Hän sanoi odottavansa ”vakavia muutoksia Lähi Idän alueilla, mutta että taloudelliset ongelmat ovat viivyttäneet niiden toteutumista”.

EGYPTIN sisäpoliittisesta tilanteesta Kochavi antoi analyysin, jonka mukaan Kairo ja muut kaupunkikeskukset olisivat suosineet Mubarakin hallituksen pääministeriä Ahmed Shfaqia, mutta maaseutujen asukkaat äänestivät Mursin presidentiksi. Mutta ”hyvin tasainen äänestystulos jakaa kansaa, ja vaikeuttaa uuden hallituksen päätöksentekoa”.
ARABIKEVÄT, jota IDF:n piirissä kutsutaan ”ravisteluksi”, on ”muuttanut alueelliset konfliktit, alueellisista kysymyksistä uskonnollisiksi, mikä monimutkaistaa asioita ja tekee niistä paljon yksipuolisempia ilman kompromissin mahdollisuutta”.
KOCHAVI sanoo Iranin pyrkineen lähestymään Egyptiä, mutta toistaiseksi ilman tulosta.
Hän totesi, että ”Egyptin vaalit avasivat Hamasille portin, mutta PA:lle pystyttivät muurin”.
Syyriassa surmattiin viikonvaihteen aikana 500 – 700 ihmistä, kapinallisten surmatessa 60 – 70 sotilasta. Kaikkiaan hän arvioi, että 13 000 sotilasta ja upseeria on loikannut Turkkiin. Hän sanoi Syyrian seuraavan Irakin esimerkkiä ja hajaantuvan rodullisiin ja uskonnollisiin sektoreihin. Kaupunkikeskusten pommittaminen osoittaa Assadin epätoivoa, johon liittyy kemiallisten aseitten käyttömahdollisuus. ”Lähi Idässä ei ole maltillisten valtioitten liittoa.” http://www.timesofisrael.com/mi-chief-terror-on-the-rise-in-sinai-and-syria/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Josefin hautakammiolla Sikemissä (Nablusissa) vieraili eilen illalla yli 2000 pyhiinvaeltajaa ja rukoilijaa. Vierailuun haudalla tulee saada armeijan lupa, joka myönnettiin Av-kuukauden alkamisen vuoksi, joka alkaa perjantain vastaisena yönä. Tilaisuuden olivat järjestäneet Shomronin alueneuvosto ja Shechem Echa. IDF:n sotilaat vastasivat turvallisuudesta. Osallistuneiden joukossa oli useita tunnettuja rabbeja, Slonim ja Apta Chassidic johtajia sekä kabbalistirabbi Deutsch. Sotilaat ja rajapoliisit liittyivät ylistykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157970#.UAZtrXVHT-k
-          IDF:N komentaja Benny Gantz, joka 15 vuotta sitten palveli Hebronin prikaatin komentajana kahden kuukauden ajan lähtien opiskelemaan Yhdysvaltoihin, palasi eilen juurilleen armeijan komentajana ja rukoili patriarkkain mausoleumilla. Hän vieraili pyhällä paikalla ja pyysi, että rabbi Hillel Horowitz lukisi rukouksen Israelin puolesta, joka tavallisesti rukoillaan aamulla sapattina ja lomakauden aikana. Rabbi luki myös rukouksen, jossa pyydetään turvallisuutta ja onnistumista Israelin puolustusvoimille. Gantz on palvellut IDF:n riveissä vuodesta 1977 lähtien. Armeijan komentajaksi hänet valittiin Gabi Ashkenazin jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157967#.UAZwInVHT-k
-          Asianajaja Baruch Elgrabli sanoo havainneensa, että Samarian palestiinalaisilla on yksinkertainen keino tulla Israelin puolelle ja mennä takaisin: Heidän tarvitsee vain nousta Afikim-bussiin. Hän panneensa merkille, että Israelin puolelta Samarian alueelle mentäessä matkustajat tarkistetaan, mutta että tulomatkalla ei ole minkäänlaista turvatarkastusta. Hän sanoo omana kokemuksenaan, että useilla arabeilla on mukaan teräviä esineitä, ja toisilla suljettuja suuria säkkejä, eikä kukaan kysy mitään tai tarkista, mitä niissä on. Elgrabli pitää käytäntöä erittäin vaarallisena, koska se antaa terroristeille mahdollisuuden paeta rikospaikaltaan kenenkään estämättä tai tarkastamatta henkilöllisyyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157964#.UAZyKXVHT-k
-          Jerusalemin Beit Haninan lähiön juutalaisasukkaat valittavat, että arabien hyökkäykset heitä vastaan ovat jokapäiväisiä, eikä poliisi välitä mitään, vaan katselee sivusta apaattisena. Hyökkäyksiä on tehty tusinoittain, joista on valitettu poliisille, mutta ilman tulosta. Yhdessä tapauksessa palopommi heitettiin sisään asunnon ikkunasta, toisessa palopommi heitettiin torstaina israelilaista autoa kohti. Arabit käyttävät myös kyynelkaasua hyökätessään juutalaisia vastaan. Useimmiten hyökkääjien henkilöllisyys tiedetään, mutta poliisi ei toimi heidän pidättämisekseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157957#.UAZ0XHVHT-k
-          PA:n johto Ramallahissa nimitti kesätapahtumat suurmurhaajan ja terroristin mukaan nimellä ”Sisters of Dalal Mughrabi” (Dalal Mughrabin siskot). Tämän naisterroristin johtama ryhmä sieppasi matkustajia täynnä olleen bussin Tel Avivin rantatiellä 1977. Bussi pysäytettiin, mutta sen valtaamisen yhteydessä terroristien ja piirittäjien luodeista  37 siviiliä sai surmansa, heistä 12 lasta. PA:n Jerikon alueen kuvernööri Majed al-Fatiani hehkutti, että Mughrabin uhraus olkoon tienäyttäjänä arabeille ja heidän toimilleen. Kesäleirin johtaja Lana Nazzal sanoi, että kesäleirin järjestää Fatah ja että se on avoin 16 – 30-vuotiaille ”nuorille”. Järjestäjinä ovat Fatahin ohella myös Kalkiliyan naisjärjestö sekä maanviljelijöiden liitto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157947#.UAZ1-XVHT-k
-          Israelin oikeuskansleri Weinstein antoi lausunnon, jossa hän selvittää, että Israelin laki on voimassa Temppelivuorella, ja että sekä Jerusalemin kaupungin viranomaisten että antiikkihallinnon tulee voida valvoa kaikkea rakentamista ja muutoksia vuorella. Käytännössä tämä ei ole toiminut ollenkaan. Arabit rakentavat ja tekevät muutoksia eivätkä kaupungin viranomaiset uskalla puuttua asiaan. Oikeus-kansleri antoi lausunnon vastineeksi valitukseen, että arabit ovat pystyttäneet rakennustelineitä kallion päälle, jolla liitonarkin uskotaan olleen, vahingoittaen sitä. Muslimioppineiden neuvoston johtaja Abdul Rahman Abbad varoitti, että moskeija kuuluu täysin muslimeille, eikä se ole sidoksissa Israelin määräyksiin. ”Muslimit omistavat tämän (Al Aksa) moskeijan yksin”. Abbad sanoi Maan-uutistoimistolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157965#.UAZ4fXVHT-k
Tänään lämpömittari osoittaa 38 C-astetta, huomenna 39 astetta. Eilatissa 45. Kreikan viranomaiset joutuivat sulkeman Akropolin kukkulan yli 42 C-asteen lämpötilan vuoksi. Huomisen jälkeen lämpötilan uskotaan palautuvan normaaliksi.


Tuesday, July 17, 2012

TIISTAI 17.07.12


TIISTAI 17.07.12

1. USA:N ulkoministeri Hillary Clintonilla oli kiireinen päivä eilen tavatessaan koko Israelin johtajiston, alkaen presidentti Shimon Peresistä - joka ei malttanut pidätellä vanhanpojan viettejään vaan syleili ja pussaili Hillarya aina, kun siihen oli tilaisuutta, eikä Hillary näyttänyt paheksuvan sitä - ja jatkaen pääministeri Benyamin Netanyahuun, jonka kanssa hänellä oli puolen tunnin yksityis-keskustelu ja sen jälkeen Netanyahun tarjoama illallinen, johon Netanyahu oli kutsunut mukaan Ehud Barakin, Moshe Yaalonin ja Avigdor Liebermanin, mutta ei Kadiman apulaispääministeri Shaul Mofazia, mikä kertonee lämpöisten suhteitten viilenemisestä. Mofaz jopa vihjailee ilmoittavansa tänään erostaan hallituksesta.
Eräässä välissä Clinton tapasi hotellissaan vielä PA:n pääministeri Salaam Fayadin, mutta siitä keskustelusta ei media ole kertonut tarkempia tietoja. PA:n edustaja kertoi, että Fayad pyysi USA:lta lisää aseita sekä palestiinalaisvankien vapauttamista Israelin vankiloista. Hän ei osannut kertoa, miten Hillary vastasi tähän, mutta lisäsi, ettei hänellä ollut uusia ideoita.

IRANIN tilanne oli tietojen mukaan Clintonin tärkein puheenaihe Israelin johtajien kanssa, vaikka täällä odotettiin ennen kaikkea hänen analyysiaan Egyptin presidentti Mursista.
Eipä Hillarylla tainnut olla paljon ainakaan mediassa mainittavaa hänestä, vaikka vastaanotto kokonaisuudessaan ei Egyptissä ollut sellainen, mihin totuttiin Mubarakin aikana. Hillaryn saattuetta pommitettiin kanamunin ja tomaatein ja toivotettiin ikuista poistumista Egyptistä.
Sen sijaan Hillary pyrki vakuuttamaan Netanyahulle, että Abbas ja Fayad ovat parhaat neuvottelukumppanit, mitä PA on pystynyt tuottamaan, eikä seuraajista ole tietoa. Siksi Israelin tulisi käyttää kaikki tarmonsa tilaisuuden käyttämiseksi, hän kehotti pääministeriä.

IRANISTA Hillary Clinton sanoi, että länsimaat tulevat käyttämään kahta rinnakkaista strategiaa Iranin taivuttamiseksi luopumaan ydinsuunnitelmansa toteuttamisesta, mikä selväkielelle käännettynä tarkoittaa sitä, että kovenevien sanktioitten rinnalla pidetään esillä sotilaallisen väliintulon mahdollisuutta, jota USA myös valmistelee vahvistaen joukkojaan ja merikalustoaan Persianlahden alueella.
CLINTON oli kovin lyhytsanainen Syyriasta, ja hyvä niin, koska Israel on pitänyt hyvin matalaa profiilia pohjoisen naapurinsa tilanteesta, ettei sitä sekoitettaisi Assadin keittämään noidankattilaan. Assadin keitos voi tietenkin kiehua yli, mutta se on toinen asia.
Sen sijaan Clinton kehotti Israelia selvittämään välinsä Turkin kanssa, koska tulehtuneet välit haittaavat muitten - kuten Syyrian - asioitten selvittelemistä alueella, heikentävät Israelin strategista asemaa ja eristävät sitä entistä enemmän muusta maailmasta.

HILLARYN vierailua Israelissa värittivät mielenosoittajat suurine plakaatteineen, joissa vaadittiin Jonathan Pollardin vapauttamista yli 27 vuotta kestäneestä vankeudestaan. Hillaryn vastaus – joka lienee myös Obaman kanta - oli mitäänsanomattoman pyöreä, jossa hän vain toisti yleistä tietoa, että hänet tuomittiin vakoilusta USA:ta vastaan, ja ettei hän odota Pollardin näkevän aurinkoa vielä pitkään aikaan.

PRESIDENTTI Peresin tapaamisen yhteydessä Hillary Clinton totesi Irania tarkoittaen, että ystävien, kuten USA ja Israel, tulee toimia yhteisymmärryksessä, mikä voitaneen ymmärtää varovaisena kehotuksena haudata lopullisesti haaveet yksipuolisista toimista Iranin suhteen. Netanyahu ja Clinton vakuuttivat medialle, että näin tulee tapahtumaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277727

2. IRANIN virkailijat vakuuttavat, että Iran pystyy halutessaan sulkemaan kaiken liikenteen Hormuzansalmen kautta Persianlahdella, mutta että päätöksen siitä tekee Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei, eikä hän ole vielä antanut käskyä siihen.
USA:n sotilasjohto valmistautuu pahimman varalle vahvistaen asemiaan Persianlahdella ja sitä ympäröivissä maissa. Merivoimat tuovat lahdelle uuden lentokoneitten emälaivan suunniteltua aiemmin jännityksen noustessa.
Toiseksi USA rakentaa uuden radar-ohjustentorjunta-aseman Qatariin salaiseen tukikohtaan, kuten the Wall Street Journal raportoi maanantaina. Tutka-asema liittynee USA:n maailmanlaajuiseen tutka-asema verkostoon, jonka tarkoituksena on suojella USA:n, Israelin ja Euroopan maita niitä vastaan tehtyjä ohjushyökkäyksiä vastaan.
Qatarin tutka-asema tulee sisältämään kaksi X-band tutkaa, jotka USA asensi Turkkiin ja Negeviin Israelissa. Niiden uskotaan olevan yhteydessä USA:n ohjusten torjuntapatteristoihin. Nämä kolme X-band tutka-asemaa muodostavat yhteisen linkin, ”sirpinkaaren”, jos niin halutaan, jonka tehtävänä on havainnoida Iranin hyökkäysaikeissa tekemät ohjustensa laukaukset ja eliminoida ne tarvittaessa ballistisessa lentovaiheessa. 

LOS ANGELES TIMES raportoi, että USA lähettää persianlahdelle pieniä miehittämättömiä sukellusveneitä (drones), joiden ohjuksilla pystytään tuhoamaan vedenpinnan alle asennetut merimiinat. Toiseksi USA lähettää merimiinojen tuhoamiseen erikoistuneen aluksen alueelle siellä olevien tueksi. USA lähetti Persianlahdelle viime kuussa neljä miinanraivausalusta viidennen laivastonsa vahvistamiseksi varmistamaan häiriöttömän laivaliikenteen Hormuzansalmella, jonka kautta kulkee 40 % maailman raakaöljyn merikuljetuksista.
Jännitys Persianlahdella kasvaa sitä mukaa, kun Iranin korkein johto uudistaa kiivaita uhkauksiaan tuhota muutamassa minuutissa kaikki USA:n tukikohdat alueella. USA on pidätellyt omia uhkauksiaan, mutta vahvistanut voimaansa kaikessa hiljaisuudessa. USA:n taktiikkana lienee odottaa Iranin ensimmäistä siirtoa, mikä päästäisi helvetin valloilleen. USA:n vastaiskut tullevat rajuina ja täydellä voimalla ennalta määriteltyihin kohteisiin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=277737

3. YAACOV KATZ tarkastelee JP:n artikkelissaan potentiaalisia iskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan pyrkien hahmottamaan, mikä voisi olla IDF:n aikataulu, ”timeframe”, sopivasta hyökkäysajankohdasta huomioiden Iranin ydinaseen valmistustiedot, USA:n presidentinvaalit ja USA:n ja Israelin suunnittelemat laajimmat koskaan näillä kulmilla pidettävät ohjusten torjuntaan keskittyvät harjoitukset lokakuussa. Katz arvioi, että USA tuo silloin Israeliin viimeistä huutoa olevan ohjustentorjunta kalustonsa sekä Välimerellä seilaavan Aegis ohjustentorjunta-aluksensa, joka ankkuroi Israelin aluevesille.
Katz arvioi, että jos Israel iskee Iranin ydinlaitoksiin niihin aikoihin, Hizbullahin, Hamasin, Syyrian ja Iranin uhkaamat 200 000 rakettia ja ohjusta, eli 1000 päivässä, ei olisi ehkä niinkään mahdoton Israelin kotirintaman kestettäväksi.

IDF:n aikataulu on ehkä tarkoituksellisen epämääräinen ja avoin. Monet aiemmat sekä IDF:n että Shin Betin ja Mossadin entiset komentajat ovat arvioineet Iranin ydinaseen valmistuvan muutaman vuoden, ei kuukauden tai viikon, kuluessa. Puolustusministeri Ehud Barak heitti oman arvionsa tammikuussa todeten, että Iranin ydinase on siitetty ja raskaus kestää 9 kuukautta. Hän on tosin myöhemmin väljentänyt arviotaan, ettei siihen mene useita vuosia.
USA:n puolustusministeri Leon Panetta arvioi Israelin voivan iskeä huhtikuun ja kesäkuun välissä. Tämä aikataulu osoittautui vääräksi, iskua odotellaan edelleen.
Katz arvioi alueen sääkarttaa tutkiessaan, että taivas pysyy pilvettömänä alueella vielä syyskuun ja lokakuun aikana, mikä on edellytys parhaan näkyvyyden säilyttämiseksi.
Presidentti Obama ei uskaltane komentaa joukkojaan tositoimiin ennen vaaleja, koska hänen tulee varoa pelaamasta yli korttiensa arvon. Toiseksi jos hän pääsee toiselle kaudelle, hänellä on vapaammat kädet toimia. Tosin hän on eri yhteyksissä vihjaillut, että tämä vapaampi toimiminen tarkoittaa entistä väljempää diplomaattista suhteutumista islamiin ja Venäjään.
Katz heittää arvionsa, että varma tieto Iranin lähestymisestä immuniteettikynnystä aiheuttaa tilanteen, jossa enempää Obama kuin Romneykaan eivät voi pidätellä IAF:n iskuja.

ISRAELIN musta kortti voi olla toive Mitt Romneyn vaalivoitosta, mikä toisi Israelille myönteisesti suhtautuvan presidentin maailman johtavan valtion ohjaksiin. Yhä useampi merkittävä amerikkalainen entinen tai nykyinen johtava yksilö on todennut, että Obama vihaa juutalaisia ja Israelia, joskin lisäten, että hän vihaa myös Amerikkaa nykymuodossaan. Obaman suunnitelmissa - joko omissaan tai hänen valvojiensa toimesta laadittujen - koko maailma muotoillaan uudelleen keskusjohtoiseksi hyvinvointi-imperiumiksi, jossa jokaisen yksilön hyvinvointi kehdosta hautaan on suojeltu mutta myös tarkoin valvottu, ja jossa vaaralliset toisinajattelevat ja yhteisölle tarpeettomat, tuottamattomat yksilöt eliminoidaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=277730

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton lensi Israelista 24 tuntia kestäneen vierailunsa jälkeen ”kadottaen Lähi Idän rauhanprosessin laukkunsa”, kuten INN:n artikkelissa todetaan. Tämä voi olla samalla Hillaryn viimeinen vierailu nykyisessä kapasiteetissaan, sillä hän on päättänyt lyödä työrukkaset naulaan ja keskittyä kirjoittamaan muistelmateostaan, jolle voi etukäteen ennustaa laajaa menestystä. Hillary Clinton voi kuitenkin Obaman tavoin tunnustaa, että Lähi Idän rauhan solmiminen on hänen pahin epäonnistumisensa, mutta hän on hyvässä seurassa, samaa yritti kaksi edellistä presidenttiä ilman tulosta. Tzvi Ben Gedalyahu toteaakin artikkelissaan, että PA:n johtavien henkilöitten - kuten Hanan Ashrawin - kiivaista hyökkäyksistä presidentti Obaman ja Israelin politiikan täydellisestä epäonnistumisesta huolimatta palestiinalaiset eivät ole ollenkaan innostuneet arabikevään leppeistä tuulista – jotka ovatkin osoittautuneet syksyn viimoiksi - , sillä heidän olosuhteensa ovat paljon paremmat kuin minkään arabimaan. He nauttivat Israelin tuomasta turvallisuudesta ja yhteiskunnallisesta järjestyksestä, joita voidellaan EU-maitten keskinkertaista runsaammin avustuksin ilman kirjanpitoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157929#.UAUXUXVHT-k
-          Kansainvälinen Olympiakomitea IOC tunnustaa, että sen muslimijäsenet estivät Israelin vaatiman minuutin kestävän hiljaisuuden avajaisseremonioiden aikana Mynchenin olympialaisten aikana v. 1972 murhatun 11 israelilaisen urheilijan muistoksi. Olympiakomiteassa on 46 muslimi- ja arabijäsentä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157926#.UAUa53VHT-k
-          USA:n merivoimien avustusalus  Persianlahdella antoi useita varoituksia sitä lähestyvälle 30 jalan urheilu- tai kalastusalukselle avaten lopulta tulen sitä kohti surmaten yhden ja haavoittaen kolmea muuta. Alus oli 16 km:n päässä Dubain Jebel Ali satamasta. UAE:n uutistoimisto WAM raportoi, että aluksen miehistä oli intialaisia kalastajia. Alus havaittiin ensiksi 1.1 km:n päässä USNS Rappahannock aluksesta, jolloin annettiin ensimmäinen varoitus, mutta alus jatkoi matkaansa useista seuraavista varoituksista ja –laukauksista huolimatta. USA antoi selkeät ohjeet tällaisia tilanteita varten, sillä lokakuussa 2000 hävittäjä Cole joutui terrorismin uhriksi pienen kumiveneen ajettua aluksen kylkeen räjäyttäen samalla räjähteensä, jotka repivät 40 jalan aukon aluksen kylkeen – onneksi vesirajan yläpuolelle – ja surmaten 17 merisotilasta, kuten the New York Times raportoi. Viimeisen välikohtauksen tultua julkisuuteen öljyn hinta nousi maailman markkinoilla 2 USD tynnyriltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157927#.UAUcFXVHT-k
-          Syyrian Irakin Turkkiin loikannut lähettiläs Nawah Fares kertoi ulkomaisille lehti-miehille, että presidentti Assad on valmis käyttämään kemiallisia aseitaan, kuten BBC raportoi eilen. Hän sanoi, että vahvistamattomien tietojen mukaan hän käytti niitä Homsin kaupungissa, ja sanoo olevansa vakuuttunut, että Assad voi turvautua niihin laajemminkin katsoessaan joutuneensa nurkkaan ahdetuksi. Hän antoi hylkäävän tuomion Kofi Annanin välitysyrityksistä todeten, että aikaa on kulunut eikä Assad ole täyttänyt yhtään Annanin suunnitelman edellyttämästä kuudesta vaatimuksesta. Fares pitää selviönä, että Assadin hallitus kaatuu lopulta, mutta ettei se tapahdu ilman pakottamista ulkomaitten taholta. Assadin armeija joutui turvautumaan panssaroitujen ajoneuvojen käyttöön Damaskoksen keskustaan levinneissä taisteluissa, mitä Fares kutsuu käännekohdaksi yli 16 kuukautta kestäneen ja yhä verisemmäksi sisällissodaksi kehittyneen protestiaallon aikana. Assadin armeijan ja sen puolisotilaallisen Shabiha joukkojen kenraaleita ja avainupseereita on kasvavin joukoin loikannut Libanonin kautta Turkkiin, jossa muutamat ovat liittyneet FSA:n tai SLA:n riveihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157930#.UAUfNnVHT-k
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin nauttiessa Netanyahun tarjoamaa illallista turvallisissa olosuhteissa, Gazan rajan tuntumassa asuvat perheet joutuivat hälytyssireenin ilmoitettua raketin lähestymisestä 21.30 aikaan, lasten jo mentyä sänkyihinsä, tempaamaan heidät kiireesti kainaloonsa ja ryntäämään sirpalesuojaan – aikaa on vaivaiset 15 sekuntia jos sitäkään. Raketti putosi Shaar NaNegevin alueelle asumattomaan kohtaan, josta turvallisuusviranomaiset menivät sitä etsimään. Kesken unia herätelty tai unta vuoteessaan odottelevan lapsen väkivaltainen kiskominen karuun todellisuuteen ei voi olla jättämättä pysyvää traumaa lapsen herkkään tuntoon, mikä ilmenee toistuvina painajaisina ja vuoteen kasteluna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157915#.UAUiw3VHT-k
-          Syyriasta Jordaniaan panneet ovat kohdanneet uuden painajaisen: Joko heidän tulee maksaa suuret lahjukset viranomaisille tai heidät pakotetaan palaamaan Syyriaan, jossa Assadin joukot odottavat heitä, eikä suinkaan ruusuin ja tervetulotoivotuksin. Heitä kohdellaan isämaansa pettureina ja rangaistaan sen mukaisesti. http://www.timesofisrael.com/pay-a-hefty-bribe-or-risk-being-felled-by-assads-snipers/
Monday, July 16, 2012

MAANANTAI 16.07.12


MAANANTAI 16.07.12

1. USA:N  ulkoministeri Hillary Clinton saapui eilen illalla Israeliin tavattuaan sitä ennen Egyptin armeijan komentajan ja korkean sotilasneuvoston puheenjohtajan marsalkka Hussein Tantawin, jolle hän luennoi demokratiasta siten kuin hän sen näkee. Tuskinpa Tantawi kaiken kokeneena veteraanina antoi sisällään myllertävien tunteiden ohjata vastauksiaan Clintonille päin kasvoja, mutta hän ilmaisi ne täysin selvästi vähän myöhemmin.
TANTAWI sanoi vain muutama tunti Clintonin tapaamisensa jälkeen, ettei armeija anna yhden ryhmän sanella, mihin suuntaan Egypti tulee suuntaamaan. Hän ei maininnut Muslimiveljes-kuntaa nimeltä, mutta osoite oli selvä. Armeijan ja Veljeskunnan väliset suhteet ovat olleet jännittyneet Nasserin ajoista lähtien 50- ja 60-luvuilla ja jatkuivat Mubarakin 29 vuotta kestäneen hallitus-kauden ajan sen kaatumiseen saakka 17 kuukautta sitten.
Korkea armeijanneuvosto SCAF Tantawin johdolla siirsi itselleen lainsäädäntö- ja budjetinlaatimisvaltaa sekä osallisuuden uuden perustuslain laadinnassa rajoittaen samalla tuntuvasti presidentin valtaoikeuksia. Tantawi tähdensi, että valta kuuluu Egyptin kansalle, ja että armeijan tehtävänä on suojella kansan oikeuksia mitä tahansa ryhmää vastaan.
Tantawi viittasi puheessaan ulkomaiseen painostukseen, mitä armeija ei tule sallimaan kuitenkaan tarkentamatta, mitä hän tällä tarkoitti.

CLINTON oli kaikissa neuvotteluissaan Egyptin johtajien kanssa painottanut demokratian sääntöjen toteuttamista ja Egyptin tarvetta siirtyä puhtaaseen demokratiaan. Ehkä Tantawi katsoi tämän edustavan ulkomaista painostusta, jota hän ei hyväksynyt.
Clintonin Egyptin vierailu ei sujunut aivan käsikirjoituksen mukaan, sillä kansa oli järjestänyt useita mielenosoituksia, joissa vastustettiin hänen vierailuaan: ”Clinton ei ole tervetullut”, ja ”Go to hell” plakaatit olivat näyttävästi esillä. Hänen seuruettaan pommitettiin mädillä tomaateilla ja kananmunilla pääsemättä kuitenkaan lähietäisyydelle. Toiseksi Hillary Clintonille huudeltiin Bill Clintonin toimistoapulaisen Monica Lewisin nimeä Monica, Monica, jonka kanssa Bill työskenteli tarpeettoman intiimeissä tilanteissa.
Hillary tapasi myös Egyptin vähemmistöjen ja naisjärjestöjen edustajia, jotka kertoivat omista vaikeuksistaan ja peloistaan maan hallinnon joutuessa ääri-islamin valvontaan.

PRESIDENTTI Mohammed Mursi kärsi arvovaltatappion lauantaina vetoomus-tuomioistuimen kieltäydyttyä käsittelemästä Mursin toivomuksesta tehtyä valitusta korkeimman perustuslaki-oikeuden päästökseen hajottaa parlamentin alahuone, koska kolmasosa sen jäsenistä oli valittu vastoin lakia. Mursi kehotti alahuonetta kokoontumaan oikeuden päätöksestä välittämättä, jonka se tekikin, mutta alahuoneen puheenjohtaja Saad el-Katatni katsoi, ettei se voi jatkaa kokoontumistaan vetoomusoikeuden kieltäydyttyä käsittelemästä valitusta.

2. ULKOMINISTERI Hillary Clintonin vierailua Israelissa 24 tunnin ajan eilisillasta tähän iltaan edelsi kansallisen turvallisuusneuvonantajan Tom Donilovin salainen vierailu Israelissa, minkä Valkoinen Talo julkisti vasta hänen palattuaan Yhdysvaltoihin.
DONILOVIA pidetään presidentti Obaman läheisimpänä neuvonantajana ja mahdollisena ulkoministerinä, mikäli Obama voittaa toisen virkakauden. Hänen uskotaan säilyttävän korkean asemansa, vaikka ei nousisikaan ulkoministerin paikalle.
Barak Ravid, joka kynäili haaretz.com artikkelin, spekuloi, mikä toi Donilovin pikaiselle vierailulle Jerusalemiin, ja miksi se salattiin täysin ulkopuolisilta? Ravid olettaa hänen tavanneen pääministeri Netanyahun, kansallisen turvallisuusneuvonantajan Yacov Amidrovin sekä puolustusministeri Ehud Barakin sunnuntaina.

Donilovin vierailua edelsi apulaisulkoministeri William Burnsin vierailu Israelissa viime torstaina. Iranin ydinsuunnitelman toteuttaminen  ja ydinasetoiveiden uskotaan olleen heidän ja israelilaisten johtajien välisten keskustelujen pääaiheina. USA on koventanut Iranin vastaisia sanktioitaan, joiden toivotaan ja uskotaan vaikeuttavan sekä uraanin rikastustoimia että ohjusteollisuuden kehittämistä varsinkin ballististen ohjusten osalta.
Vaikka Iran ilmaisee ulkomaille pystyvänsä kiertämään maata vastaan asetetut sanktiot, osa sen 57:stä öljytankkerista seilaa Persianlahdella täynnä öljyä ilman määräsatamaa.
Burns kertoi apulaisulkoministeri Danny Ayalonille, että sanktioitten uskotaan vähentävän Iranin öljynvientiä 50 – 60 %, minkä hän uskoo todella purevan Iranin hallitukseen.
Spekulaatiot lentelevät myös siitä, miksi Hillary Clinton katsoi olevan välttämätöntä tehdä vierailu Israeliin nyt, vaikka rauhaprosessin edistymisestä Israelin ja PA:n välillä ei ole näkyvissä mitään toiveita. Siksi hänen uskotaan keskittyvän enemmän Kairossa saamiinsa vaikutelmiin Israelin ja Egyptin välisten suhteitten kehittymisestä. Israelin johtajat ovat malttamattomina odottaneet selkeitä viestejä Kairosta, pitääkö rauhansopimus, ja onko tarkoitus jatkaa epämukavaa joskin rauhallista yhteiseloa kylmän rauhantilan vallitessa. 

Clinton ei aio vierailla Ramallahissa, mikä voi vihjata joko pienoiseen ärtymykseen Abbasin yksipuolisista toimista YK:n alaisissa järjestöissä samalla torjuen kaikki yritykset aloittaa edes alemman tason neuvottelut Israelin kanssa, tai vain ajan puutteeseen. Abbasin tapa toistaa itsepintaisesti toivottomia vaatimuksiaan ehtona keskusteluille on jo kauan nähty vain verukkeiksi välttää keskusteluja. PA:n pahenevat talousongelmat tuovat siihen oman värinsä. Saudikuningas Abdullahin 100 miljoonaa USD lievittää vähän, mutta ei poista ongelmaa.
Clintonin Israelin vierailu liittyy tietenkin Obaman vaalitaisteluun, jossa suhteet juutalaisiin äänestäjiin ovat tärkeitä. Toiseksi Obama ei halua herätä uutiseen, joka kertoo IAF:n koneitten ilmaiskuista Iranin ydinlaitoksia vastaan, ei ainakaan ennen vaaleja. Siksi Israelin ”kuumakalleja” on pidettävä tarkoin silmällä, ettei vahinkoa pääse tapahtumaan.

Syyrian tilannetta tuskin voidaan sivuuttaa, varsinkin kun USA:n tiedustelun mukaan Assadin hallitus on alkanut siirtää ei-tavanomaisia aseitaan varastoistaan joko asentaakseen niitä ohjustensa kärkiin tai turvallisempiin varastoihin. Israelissa ei pidetä mahdottomana sitä, että nurkkaan ajettuna Assad voi viimeisenä epätoivoisena keinona iskeä massatuhoaseillaan Israeliin tai antaa sen Hizbullahin tehtäväksi. http://www.haaretz.com/blogs/diplomania/as-u-s-officials-descend-on-israel-iran-is-on-everyone-s-mind-1.451267

3. Entinen PA:n turvallisuusjoukkojen upseeri, jonka nimeksi annettiin Ahmed Mansour, putosi PA:n antaman tiedotteen mukaan 3. kerroksen ikkunasta Ramallahissa ollessaan PA:n pidättämänä. Hänen pidättämisensä syy oli se, että hänen epäillään myyneen maata israelilaiselle, mikä PA:n oikeustajun ja Jordanian miehityksen ajalta periytyneen lain mukaan on kuolemalla rangaistava rikos.
Miehen kuolemaan johtaneet vammat olivat seurausta joko omatahtoisesta hyppäyksestä, kuten PA:n viranomaiset väittävät, tai että hänet tuupattiin ikkunasta ulos. Itsemurha olisi PA:n imagon kannalta toivottavampi, sillä PA:n tapa tuomita kuolemaan israelilaiselle maataan myyneet jäsenensä on herättänyt pahaa arvostelua ja tuomiota ulkomailla.

PA:n turvallisuusjärjestön lausunnossa todetaan: ”Kansalainen on eläkkeelle siirtynyt turvallisuusvirkailija, jonka tiedustelujärjestöt olivat idättäneet Ramallahissa, epäiltynä korruptiosta, johon liittyy maan myyminen”, kuten AFP:n raportissa todetaan. ”Hän kuoli pudottuaan rakennuksesta, mutta emme tiedä, tekikö hän sen vapaaehtoisesti ja tyrkättiinkö hänet alas.” Toisen lähteen mukaan mies oli ollut pidätettynä epäiltynä maanomistus-rekisterin manipuloinnista ja maan myymisestä Israelille. Häntä vaadittiin palauttamaan myymänsä maa-alue PA:lle. Hänen ruumiinsa on toimitettu oikeustieteellisiä tutkimuksia varten Abi Dishiin lähelle Jerusalemia, kertoo AFP. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157886#.UAPBbXVHT-k

4. Eilen iltapäivällä kolmesta kohtaa alkanut tulipalo Mevasseret Zionissa Maoz Zion Beitin alueella levisi kovan tuulen ja ennätyskorkean lämpötilan (34- 40 C-astetta varjossa) laajalle alueelle uhaten Maoz Zionin omakotitaloja. Asukkaat valittivat, että palokunta ehti paikalle vasta yli kahden tunnin odotuksen jälkeen, paljon myöhemmin kuin media ja valokuvaajat. Palo tuhosi kymmenkunta hehtaaria puistoaluetta, mutta yhtään taloa ei tuhoutunut liekkien jo roihutessa korkealle pitkin julkisivua läheisten puitten syttyessä tuleen. Muutamat talot kärsivät kohtalaisia vaurioita, sähköt ja vesijohdot katkesivat ja kaasupulloja räjähti. Viisi ihmistä vietiin sairaalaan savumyrkytyksen vuoksi, lisäksi kaksi poliisia ja yksi palomies, joka putosi  tikapuilta, vammautuivat lievästi.
Palokunta on hankkinut 8 palontorjuntakonetta, joista viisi lenteli ruiskuttaen liekkien päälle punaista jauhoa ja vettä, mitä ruiskusi tuulen mukana talojen ikkunoihin maalaten ne, sekä tuhka-paloja ja nokisia, osin liekehtiviä, kipunoita lenteli kauas palopaikalta. Läheisen synagogan pihan kuiva heinä oli myös syttynyt tuleen, mutta sammutettiin pian.
Sammutukseen osallistui ainakin 21 torjuntayksikköä ja 84 palomiestä.
Palo saatiin hallintaan illan kuluessa, mutta kyteminen ja pistävä katku tuntuu vieläkin.
Parin kadun asukkaat evakuoitiin kauemmas palopaikalta.
Tulipaloja on syttynyt satoja parin kuukauden aikana Jerusalemin ympäristössä. Muutama nuori arabi on pidätetty epäiltyinä tulipaloista, joista eilinen on yksi epäilyttävistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157857#.UAPGInVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Likudin ja Kadiman kuhertelu hallitusrintamalla osoittaa selviä hiipumisen merkkejä, eli ei se tainnut ollakaan aitoa rakkautta, vain hetkellistä vallanhimon tyydyttämistä. Haredi-kansan kytkeminen täydellisesti asepalelukseen joko ruodussa tai siviilipalveluna, kieltäytyvien maksaessa tuntuvia sakkoja ja määriteltynä rikolliseksi, oli sentään liikaa kertaheitolla uhmata uskollista hallituskumppania. Siksi Netanyahu palaa siihen mistä tämä kesäheila temppuilu alkoikin, eli ennenaikaisiin vaaleihin syksyllä. Syyskuu lienee liian lähellä, kuten tarkoitus oli ennen Kadima-seikkailua, mutta loka-marraskuu voisivat olla mahdollisia. Tämä sattuisi siten yhteen USA:n presidentinvaalien kanssa. Syyskuun vaaleissa Kadima olisi ennusteiden mukaan saanut vaivaiset 8 kansanedustajaa; uudesta yrityksestä ei ole vielä gallup-tietoja käytettävissä, mutta Likud säilyttänee johtoasemansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157887#.UAPNi3VHT-k
-          Brittien pääministeri David Cameron harkitsee 2014 Brasilian World Cup yhteydessä UK:n kansallislauluksi kirkollista hymniä ”Jerusalem”, jonka runoili William Blake 1916. Englannilla ei ole virallista kantaa asiassa, vaan odottaa jalkapalloilijoiden antavan oman vinkkinsä suosimastaan laulusta, kuten The Telegraph raportoi. Ehdotus miellyttää niitä, jotka katsovat, että Englannin ja Yhdistynen Kuningaskunnan tunnuslauluna on yhteinen viisu, eikä erillinen Englannille ja Skotlannille, kuten tähän asti. Joittenkin mielestä aloite tulee lähteä kansasta eikä pääministeriltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157884#.UAPP_nVHT-k
-          Jonathan Pollardin syyttäjä Joseph de Genova, joka aikoinaan sai hänet vankilaan elinkaudeksi ilman armonanomismahdollisuutta, sanoo, että presidentti Obaman tuntema viha Israelia kohtaan estää häntä armahtamasta Pollardia yli 27 vuoden vankeudesta. Monet tunnetut ja vaikutusvaltaiset amerikkalaiset poliitikot ja valtiomiehet ovat vaatineet Pollardin armahtamista, mutta ilman tulosta. Sitä ovat julkisesti pyytäneet myös Netanyahu ja Shimon Peres, jolla oli ehkä ratkaiseva asema Jonathan Pollardin tuomitsemiseksi. Yhä useampi katsoo, että jos Obama tuntee jotain Israelia ja juutalaisia kohtaan, se ei ole ainakaan ystävyyttä, vaan silkkaa vihaa. On vaikeaa ymmärtää, miksi USA:n juutalaiset äänestävät häntä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157879#.UAPR_XVHT-k
-          Hebronin arabit käyttivät hyväkseen sapattia polttaakseen kontin, johon oli koottu Beit HaPachpelan asuintalosta karkotettujen juutalaisten henkilökohtaisia tavaroita, huonekaluja ja pyhiä kirjoja. Heidät karkotettiin puolustusministeri Ehud Barakin laatiman loistavan suunnitelman mukaan huhtikuun 4. päivänä, kun talon miesväki oli töissä ja talossa vain muutama vaimo pienten lastensa kanssa. Tämä oli yksi Barakin onnistuneimmista operaatioista Libanonista yön pimeydessä vetäytymisen ohella, jota Barak vieläkin muistelee kaiholla: Yhtään miestä ei menetetty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157878#.UAPUBHVHT-k
-          Israelilainen yhtiö Life Watch Technologies julkisti kehittämänsä älypuhelimen ”Life Watch V”, joka mittaa seitsemän lääkinnällistä indeksiä: EKG, sydämenlyöntitiheys,  ruumiin lämpö, veren sokeripitoisuus, ruumiin rasvapitoisuus, veren hapen sitomis-kyky sekä stressi-indeksi. Pakkaukseen kuuluu joukko instrumentteja, joiden avulla kukin voi tarkkailla omaa terveystilaansa ja laatia uusia menetelmiä sen kehittämiseksi. Laite on puhtaasti lääkinnälliseen käyttöön kehitetty, ja se on valmistajansa mukaan luotettavin ja monipuolisin markkinoilla olevista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157483#.UAPVunVHT-k
Sunday, July 15, 2012

SUNNUNTAI 15.07.12


SUNNUNTAI 15.07.12

1. USA:N ulkoministeri Hillary Clinton matkustaa Israeliin vajaan kahden päivän vierailulle Egyptistä, jossa hän on tavannut presidentti Mohammed Mursin ja ulkoministeri Mohamed Kamel Amrin. Hänen vierailunsa Israelissa on ensimmäinen syyskuussa 2010 tekemänsä vierailun jälkeen, ja hänen uskotaan tällä vastaavan republikaanien presidenttiehdokkaan Mitt Romneyn vierailuun 29.07. alkaen heti Tisha Be´av paastopäivän loputtua. Hillary Clinton tapaa Israelin korkeinta johtaa, pääministeristä ulkoministeriin ja presidenttiin. Hänen keskusteluohjelmassaan lienevät alueen kuumimmat ongelmat, Iran, Syyria ja jäätynyt rauhanprosessi Israelin ja palestiinalaisten välillä.

CLINTON keskusteli Kairossa presidentti Mursin kanssa, jonka aikana hän vakuutti USA:n jatkavan tukeaan Egyptin kansalle. Hän selitti median kyselyyn suhteista Muslimiveljes-kuntaan, jota USA pyrki syrjimään ennen Obaman hallitusta, että USA pitää yhteyksiä eri maitten hallituksiin, joista toiset ovat sille myönteisiä, toiset eivät. Hän kertoi vakuuttaneensa Mursille, että USA kannustaa vallan siirtoa Egyptissä siviilihallitukselle mahdollisimman pian kuitenkin vakuuttaen, että ratkaisujen tulee tapahtua egyptiläisten toimesta.

CLINTON tapaa tänään Kairossa armeijan korkean neuvoston SCAF:n puheenjohtajan marsalkka Hussein Tantawin, jolle hänen uskotaan välittävän samankaltaisen viestin kuin presidentti Mursille, että USA:n hallitus odottaa Egyptin siirtyvän puhtaaseen siviilihallintoon. Clintonilla lienee omat syynsä painottaa ja kiirehtiä Muslimiveljeskunnan vallan kaappaamista kaikilla sektoreilla välittämättä siitä, millaista radikaalia muutosta se tullee aiheuttamaan Egyptin kansan arkipäivän elämässä sharia-lain alkaessa ohjailla kansaa kehdosta hautaan. Kuin pienenä muistutuksena tulevasta lienee Egyptin TV:n naistoimittajien omaksuma hiukset peittävä pääliina, ja ulkoasu muiltakin osin islamin äärivaatimukset täyttävä.
”USA kannattaa siviilihallintoa Egyptissä kaikilta osin, mitä se sisältäneekin”, oli Clintonin ohje. Hänen läheisin ystävänsä ja matkakumppaninsa on muslimi arabinainen. ”Me tuemme ihmisoikeuksia ja kehotamme poikkeustilan poistamiseen sekä vastustamme ihmisten pidättämistä ja vangitsemista poliittisten erimielisyyksien vuoksi”, hän sanaili medialle.  

EGYPTIN armeija on käytännössä hallinnut Egyptiä kuuden vuosikymmen ajan, jonka aikana se on rakentanut oman ”taloudellisen imperiuminsa”, eikä sen suomista etuisuuksista ole helppoa luopua. Muslimiveljeskunnan johtama hallitus voi nostaa oikeustoimia upseereita vastaan syytettyinä korruptiosta ja asemansa väärinkäyttämisestä. Tämän estämiseksi SCAF haluaa toistaiseksi säilyttää vaikutusmahdollisuutensa maan lainsäädännössä ja hallinnossa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=277496

2. SYYRIAN armeija käyttää ja on käyttänyt mielenosoitusten alkamisesta lähtien maaliskuusta 2011 kesäkuuhun 2012 seksuaalisuutta aseenaan siviilejä vastaan, kertoo ”Women under Siege” (Piiritetyt Naiset) projektiin kuuluvan ”Womens Mediacenter” edustaja New Yorkissa. Hän sanoo, että he saavat informaatiota seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä uhreilta että monelta muulta taholta, ja että raiskauksia tapahtunee myös FSA:n sotilaitten toimesta, vaikka heillä ei olekaan tilastoja niistä.

Projektin johtaja Lauren Wolfe kertoo, että heillä on 80 rekisteröityä tapausta yksittäisistä tai joukko-raiskauksista armeijan sotilaitten taholta. Hän ei artikkelin mukaan erittele, olivatko niihin syyllistyneet Assadin vakinaisen armeijan sotilaita vai puolisotilaallisen ”shahiba” pyssymiesten suorittamia, joiden tiedetään liikkuvan armeijan mukana ja usein toimittavan siviilien teloitustapaan suoritetut murhat ja kidutukset.

Projekti seuraa myös raiskausten jälkiseurauksia, masennus, HIV-tartunta tai raskaus.
Projektin johtaja Lauren Wolfe sanoo JP:n artikkelin laatijalle, että vaikka vain osa kertomuksista olisi aitoja ja uskottavia, ne kuitenkin antavat kuvan tilanteesta Syyriassa.
Hän sanoo projektin saavan raportteja journalisteilta, ihmisoikeusjärjestöiltä sekä kentällä toimivilta yksityishenkilöiltä ja aktivisteilta. Hän kutsuu raporttia kauhistuttavaksi.
”Olen varma, että lopulta saamme raportteja, jotka kertovat, että raiskauksia suorittavat kummatkin osapuolet – Ihmisoikeusjärjestö raportoi, että FSA on suorittanut raiskauksia, mutta toistaiseksi meillä ei ole rekisteröityjä raportteja niistä.”
Raportin mukaan raiskauksia käytetään aseena kansaa vastaan, ja niitä tapahtuu joka puolella maata eikä vain osassa siitä. Lisäksi ne näyttävät liittyvän koordinoituun suunnitelmaan, jossa armeijan sotilaitten tai muitten ryhmien käyttäytymistä ei ole säännöstelty. Edelleen 20 % tapauksista osoittaa, että naiset on surmattu osana raiskausta tai heidät on löydetty kuolleina raiskausten jälkeen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=277487

3. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon tuomitsee siviilikohteiden pommitukset Syyriassa. Viitatessaan perjantaina julkistettuihin tietoihin julmista massamurhista Hamassa ja muualla Syyriassa hän sanoo epäilevänsä presidentti Bashar Assadin todellista halua saavuttaa yhteisymmärrys länsimaitten ja YK:n erityislähettilään tarjoaman sovittelun kautta.
”Tuomitsen mitä kovimmin termein järjestelmällisen raskaitten aseitten ja pommitusten käytön asutusalueilla, mukaan lukien helikopterien käyttämisen. Ne myös heittävät synkän epäilyksen presidentti Assadin todelliseen suhtautumiseen YK:n erityislähettilään kuuden kohdan suunnitelmaan viimeisen kokouksen aikana.” 

YK:n pääsihteeri viittaa Taramsen kylässä tapahtuneeseen hyökkäykseen, jossa tietojen mukaan sai surmansa ainakin 220 siviiliä teloitustyyliin surmattuina.
Ulkoministeri Clinton esitti myös oman tuomionsa vaatien taistelujen välitöntä lopettamista. Hän esitti lausuntonsa Washingtonissa ennen Lähi Idän matkaansa. Hän esitti vaatimuksen, että noihin hirmutekoihin syyllistyneet on löydettävä ja tuomittava oikeudessa.
Clinton esitti vaatimuksen myös Venäjälle ja Kiinalle, etteivät ne enää asettuisi vastustamaan länsimaitten esittämää Syyrian vastaista julkilausumaa, koska ”historia tulee tuomitsemaan YK:n turvallisuusneuvoston toimettomuudesta”. Turvallisuusneuvosto kokoontuu 18.07. harkitsemaan uutta julkilausumaa, jota Venäjä sanoo vastustavansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=277409

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas matkustaa tulevan viikon aikana Kairoon keskustelemaan Egyptin uusien johtajien ja varsinkin presidentti Mursin kanssa, kertoi Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto perjantaina. Uutisen mukaan hän tapaa Mursin ensi viikon perjantaina. Aiheina keskusteluissa ovat alueelliset kysymykset ja varsinkin Israelin ja palestiinalaisten välinen rauhanprosessi.
Abbasin vierailu Kairossa Mursin luona on Mursin toinen johtajatason tapaaminen sen jälkeen, kun hän viime viikolla tapasi Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin Riadissa. Abbasin Riadin vierailun tarkoituksena oli varojen kerjääminen PA:n tyhjään kassaan. Kairossa hänellä ei liene mahdollisuuksia saada edes lupauksia avustuksista, mutta diplomaattista tukea hän voi saada, ja sitä Abbas kaipaa myös.

HAMAS-johtaja Gazassa Ismail Haniyeh sanoo olevansa varma, että Egyptin uusi hallitus ja presidentti Mursi tulevat puolustamaan Gazaa Israelin mahdollisia hyökkäyksiä vastaan. Tämä asettaa IDF:n vastatoimet Gazan terroria vastaan kokonaan uudelle tasolle, jos Haniyehin toive pitää paikkansa. Toiseksi hän pyytää, että Egypti poistaisi kaikki esteet Gazan ja Siinain väliltä liikenteen edistämiseksi Egyptin ja Gazan kaistan välillä. Niin hyvältä kuin tämä voi tuntuakin Hamasin taholta, Egyptin tulee harkita ainakin kahteen kertaan, miten avoin raja Hamasin kanssa voisi vaikuttaa tilanteeseen Siinain niemimaalla, ja miten se voisi vaikuttaa Israelin ja Egyptin välisiin suhteisiin.
Muslimijärjestön johtaman Kairon hallituksen todellisista tavoitteista ei ole hengellisten johtajiensa tulikivenkatkuisten lausuntojen lisäksi tietoa. Mursi tuli jossain vaiheessa maininneeksi miljoonan marssista Jerusalemiin, joka tulee olemaan perustettavan kalifaatin pääkaupunki, mutta se oli ehdokasvaiheessa. Nyt sanoja tulee vartioida tarkemmin.
Presidentti Mursin odotetaan esittävän vaatimuksen Abbasille, että Fatahin ja Hamasin tulee sovitella keskinäiset erimielisyytensä ja keskittyä yhteistä vihollista vastaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-leader-egypt-will-protect-gaza-from-israeli-attack-1.450950

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israel harkitsee suhteiden katkaisemista Juudeassa ja Samariassa toimivan YK:n alaisen Ihmisoikeusasioitten Koordinoimistoimiston kanssa, koska se on sotkeutunut toimiin, jotka ylittävät sen toimivallan. Niihin kuuluvat osallistuminen laittomaan rakentamiseen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-mulls-sanctions-on-un-agency-in-west-bank-due-to-staffers-illegal-activity.premium-1.451061
-          Kyproksen viranomaiset pidättivät miehen, joka seuraili juutalaisturistien liikkeitä saarella. Miehen uskotaan suunnitellen terrori-iskua juutalaiskohteeseen saarella. AFP kertoo saaneensa tietoja, joiden mukaan iskut oli tarkoitus suorittaa Limassolin kaupungissa. Poliisi vaikenee tiedoista, etteivät ne häiritse tutkimuksia, jotka ovat vasta alullaan perjantain pidätyksen jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157829#.UAKCV3VHT-k
-          Englantilainen the SUN lehti sanoo jäljittäneensä toisen maailmansodan etsityimmän natsirikollisen. Hänet löydettiin Budapestista, hän on 97-vuotias. Ladislaus Zsizsik-Csatary toimi natsien aikana Kassan kaupungin juutalaisgetton poliisikomentajana. Hänen toimestaan lähetettiin 15 700 juutalaista Auschwitzin keskitysleiriin. Hänet tuomittiin II maailmansodan jälkeen poissaolevana. Hän oli häipynyt ja omaksunut toisen henkilöllisyyden, jonka suojassa hän eli Budapestissa. Hän pieksi naisia piiskallaan ja komensi heitä työskentelemään maakuopissa paljain käsin. Hän piti vankeja väkinäisissä asennoissa pahoinpidellen heitä koiraremmillään. Hänen asettamistaan syytteeseen Unkarissa vaaditaan maan maineen puhdistamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157839#.UAKDe3VHT-k

-          Shas-puolueen hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef sanoo, että Torah on Israelin paras puolustus ja viimeisin ase pahaa vastaan. Hän kyselee retorisesti: Kuinka monet ihmiset vihaavat meitä, Iran, Hizbullah, palestiinalaiset arabit? Hän toteaa, että IDF vartioi meitä, mutta todellinen suojelija on Torah. Mikä muu voi suojella pahalta? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157837#.UAKGKnVHT-k
-          Haifasta kotoisin oleva liikemies Moshe Silvan sanoo levittämissään lentolehtisissä, että Israelin hallitus on ajanut hänet vararikkoon, eikä hän näe enää muuta mahdollisuutta kuin itsemurha. Hän yritti sitä näyttävästi Tel Avivin sosiaalisten mielenosoitusten aikana valellen itsensä syttyvällä nesteellä sytyttäen sen tuleen. Hänet vietiin kriittisessä tilassa pahoja palovammoja kärsineenä sairaalaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157836#.UAKHcnVHT-k
-          IDF:n sotilaat ampuivat Gazasta Israelin puolelle pyrkivän aseistautuneen miehen, koska hänen uskottiin pyrkivän läheiseen Erezin kibbutsiin. Terroritoiminta Gazasta Israelia vastaan ei lopu koskaan, se vain etsii uusia muotoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157817#.UAKMFXVHT-k
-          Rajapoliisi vastasi heitä vastaan kahden miehen avaamaan tulitukseen surmaten heistä toisen ja haavoittaen toista. Heidän uskotaan pyrkineen soluttamaan huumeita Siinailta Israelin puolelle jouduttuaan rajapoliisin haaviin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157811#.UAKM5nVHT-k