TORSTAI 28.06.12


TORSTAI 28.06.12

1. VALOA vihdoinkin näkyvissä Syyrian yli 16 kuukautta kestäneisiin väkivaltaisuuksiin, jotka ovat kehittyneet sisällissodan tapaisiksi taisteluiksi?
Venäjä ilmoitti eilen kannattavansa Kofi Annanin laatimaa suunnitelmaa kansallisen yhteishallituksen muodostamiseksi Syyriaan. Turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä, joilla on veto-oikeus sen päätöksiin, ovat hyväksyneet Annanin esityksen, jota käsitellään neuvoston kokouksessa Genevessä  lauantaina, kuten diplomaatit kertoivat nimettöminä Reutersille eilen. Presidentti Assadin mieltä ei ilmeisesti edes kysytty.
Eräs diplomaatti selitti suunnitelmasta, että konflikti voidaan ratkaista vain, jos kaikki osapuolet ovat vakuuttuneet ongelmat ratkaisemisesta rauhanomaisesti yhteisen tulevaisuuden hyväksi. Annan tähdentää, että kysymys on siirtymäkauden hallituksesta ja että peruuttamattoman suunnitelman toteuttamiselle on laadittava pitävä aikataulu.

”Yhtenäishallitus tulisi koostumaan nykyisistä ministereistä, opposition jäsenistä ja muista, mutta tulisi ehdottomasti jättämään ulkopuolelle ne, joiden jatkuva osallistuminen tai läsnäolo tulisi häiritsemään muutoksen uskottavuutta tai vahingoittamaan pyrkimyksiä sovitteluun ja tasapainoon,” sanotaan nimettömän diplomaatin ennakkotiedoissa. Reutersin artikkelin mukaan suunnitelman epäsuorassa sanamuodossa yhteishallituksen ulkopuolelle jätettävillä tarkoitettaneen presidentti Assadia, vaikka tekstissä häntä ei mainita suoraan. 
Venäjän lähettiläs YK:ssa ei ollut käytettävissä kommentin antamiseksi Reutersin edustajalle.

Turvallisuusneuvoston lauantain kokoukseen on kutsuttu USA, Ranska, Englanti, Venäjä, Kiina, Turkki, Irak, Kuwait ja Qatar. Saksa lienee mukana, vaikka sitä ei mainita. Sen sijaan kokoukseen ei ole kutsuttu Irania eikä Saudi Arabiaa, kuten Reuters kertoo.
Reutersin artikkelissa pohditaan, merkitseekö Venäjän myönteinen suhtautuminen Annanin suunnitelmaan sitä, että Venäjä on muuttamassa suhtautumistaan Assadiin, jota se on aiemmin ehdottomasti tukenut. Lisäksi Venäjä on toistuvasti tähdentänyt – kuten presidentti Putin sanoi Israelin vierailun yhteydessä – että Syyrian ongelma täytyy ratkaista Syyrian sisäisenä asiana eikä ulkoisen painostuksen kautta. Venäjä katsoi tulleensa loukatuksi Libyan operaation aikana, jossa Venäjän mielipidettä ei huomioitu, ja jossa se menetti suuria investointeja. Venäjällä on suuria taloudellisia etuja valvottavanaan Syyriassa, eikä halua Libyan tapauksen toistuvan Syyriassa.
Lauantain kokoukseen osallistunevat sekä USA:n ulkoministeri Hillary Clinton Marimekon laukkuineen että Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov, mikä nostaa sen merkitystä.

YK:n tarkkailijoiden mukaan taistelut ovat entisestään kiihtyneet sen jälkeen, kun Annan esitti kuuden kohdan tulitaukosuunnitelmansa. Hän kuitenkin toivoo sen toteutumista ja tarvittavien toimien asettamista varmistamaan, että rauhansuunnitelma ja turvallisuusneuvoston päätökset toteutuvat välittömän tulitauon kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=275536

2. TURVALLISUUSJOUKOT pidättivät kuuden hengen terrorisolun, joka toimi Issawiyan arabilähiössä Jerusalemissa Ranskalaisen kukkulan lähellä. Solun jäsenet olivat hyökkäilleet sekä juutalaisia että yhteistyöstä Israelin kanssa epäilemiään arabeja vastaan. Monet Issawiyan lähiön asukkaista työskentelevät Hadassan sairaalassa Scopus-vuorella.

SOLU työskenteli tekaistun nimen ”Demokraattinen armeija Palestiinan vapauttamiseksi” suojassa. Sen jäsenet olivat tehneet lukuisia israelilaisten autojen ja turvallisuusvirkailijoiden kivityksiä kivin ja palopommein aiheuttaen useita vammautumisia sekä vahingoittaneet autoja. Useissa tilanteissa autoilijat ovat olleet todellisessa hengenvaarassa.

Tutkimukset solun paljastamiseksi aloitettiin toukokuussa. Jäsenten hallusta löydettiin pistooli sekä ampumatarvikkeita. Yksi solun jäsen sanoi omistavansa kiväärin.
Solun johtaja Madkhat Tarak Ahmed Mohammed oli ollut pidätettynä aiemmista hyökkäyksistä juutalaisia vastaan, mutta vapautettiin kolme vuotta sitten. Hänen pidätettiin uudelleen ja vangittiin vuoden ajaksi.
Solun jäsenet sanoivat saaneensa ohjeet lähiössä asuvilta johtajiltaan talossa, jonka läheisyydessä hyökkäykset juutalaisia vastaan olivat tavallisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157274#.T-v8OnVHT-k
3. HAMAS syyttää, että epäselvissä olosuhteissa Damaskoksessa kuollut sen johtajiin kuulunut Kamal Hussein Ranaja oli surmattu Mossadin agenttien toimesta, kuten AFP raportoi. Tuntemattomana pysytellyt virkailija selitti, että joukko ihmisiä oli mennyt hänen kotiinsa Damaskoksen Qudsayan lähiössä. Hän sanoo heidän olleen Mossadin agentteja.
Hän kertoo edelleen, että Ranaja oli yksi Mahmoud al-Mabhouhin varamiehistä. Hamasin johtajiin ja aseitten hankkijoihin kuulunut Mabhouh surmattiin Dubaissa hänen hotelli-huoneessaan v. 2010, mistä syytetään Mossadia.

AIEMMIN Hamasin politbyroon jäsen Izzat al-Rishaq kertoi web-sivullaan Ranajan keskiviikkona tapahtuneesta kuolemasta lisäten, että Hamas on aloittanut tutkimukset kuolemaan johtaneista syistä.
Hamasin ja Syyrian hallituksen välit ovat tulehtuneet pahoin Syyrian mielenosoitusten alkamisen jälkeen, ja Hamasin Damaskoksessa toiminut johto haluaa muuttaa pois, osa Persianlahden maihin, osa Egyptiin tai Gazaan. Viimeisten uutisten mukaan Khaled Mashaal vierailee seurueineen Ammanissa, ehkä tutkimassa mahdollisuutta muuttaa sinne.

Artikkelissa kerrotaan edelleen, että ranskalais-israelilainen filmintekijä suunnittelee vakoilufilmin tekemistä Dubain tapahtumista 2010. Naispääosaa näyttelee Israelin ehkä tunnetuin malli Bar Rafaeli. Filmin nimeksi tullee ”Kidon” (Pistin), sen juoni kertoo al Mabhouhin yrityksistä mustamaalata Israelin tiedustelujärjestöä. Rafaeli näyttelee Einat Schwarztin osaa, joka oli Dubain teloituksen ”femme fatale”.
A-Mabhouhin suku aikoo estää filmin esittämisen sanoen sen vahingoittavan suvun ja sen jäsenen Mahmoudin mainetta, kuten hänen serkkunsa Ahmed sanoo ja väittää suunnitellun filmin olevan osa sionistista salaliittoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157306#.T-v_mHVHT-k

4. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman esitti kärkevää kritiikkiä Iranin varapresidentti Mohammed Reza Rahimin esitettyä syytöksen, että juutalaisten Talmud on syynä kansain-väliseen huumekauppaan. Lieberman kutsui syytöstä ”anti-semiittiseksi lausunnoksi”. 
Varapresidentti Rahimi puhui huumeiden vastaisessa kampanjassa Teheranissa tiistaina todeten: ”Narkoottisten aineiden leviäminen maailmalla saa alkunsa Talmudin opetuksista, joiden päämääränä on maailman tuhoaminen”, hän sanoi lisäten: ”Talmud opettaa, että on hyväksyttävää hankkia omaisuutta laillisin tai laittomin keinoin – mikä antaa juutalaisille oikeuden tuhota inhimillisyys maailmasta.”

Rahimi jatkoi edelleen todeten, että korruption taustalla voidaan löytää sionismin kasvot, ja että sama koskee myös huumeiden kansainvälistä kauppaa, jota ohjaavat sionistit.
”Sionistit eivät tuhoa maailmaa vain huumeiden kautta vaan myös hyökkäämällä kulttuureita vastaan”, hän opetti Iranin muslimeja.

LIEBERMAN totesi vastineessaan, ettei maailma ole vielä itseistänyt Iranin hallituksen maailmalle aiheuttaa uhkaa. Hän totesi, että Hitler puhui samoin jyrkän tuomitsevasti juutalaisia vastaan maailman puuttumatta siihen ja pystyen myös toteuttamaan uhkauksena.
”Hitler puhui typeryyksiä, mutta onnistui toteuttamaan suunnitelmansa. Tänään tilanne on toinen, eikä itsenäinen Israel salli yhdenkään juutalaisen vahingoittamista.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157309#.T-wLGXVHT-k

LIEBERMAN joutui kiivaaseen sanasotaan arabikansanedustajan Talab e-Sanan kanssa vieraillessaan epävirallisessa Al-Zarnog beduiinikylässä lähellä Beershebaa. Sana syytti Liebermania, että tämä etsii tilaisuuksia voidakseen siirtää häntä vastaan 12 vuotta käydyt rikostutkimukset ja nostetut syytteet myöhempään ajankohtaan. ”Sinä olet jo aiheuttanut maailmanlaajuista tuhoa (Israelille) ja nyt sinä tulet tänne kiihottaakseen maata sisältä päin”, hän uhosi ulkoministerille julkisessa tilaisuudessa. Lieberman vastasi kärkevästi: ”Sinä olet terroristi. Tulen hoitelemaan sinut aikanaan.” E-Sanaa vastasi: ”Mitä tarkoitat? Hoitelet minut, natsien mafian tapaan?”. Henkivartijat astuivat tässä vaiheessa väliin erottaen heidät toisistaan.
Israelin viranomaiset eivät käytä beduiinien luvatta yksityiselle juutalaisten tai valtion omistamalle maalle rakentamista rakennuksista ja kylistä sanaa ”laiton”, vaan ”tunnistamaton” (unrecognized). Al-Zarnog on rakennettu yksityisen juutalaisen omistamalle maalle, ja korkein oikeus on määrännyt kylän asukkaat muuttamaan pois, mitä ei ole tapahtunut.
Lieberman totesi, ettei ole järjellistä tuhota Ulpanan viisi juutalaisrakennusta ja jättää huomiotta 100 000 laittoman beduiinirakennuksen rakentaminen.
Liebermanin vierailun aikana satoja beduiineja ja heidän tukijoitaan oli kokoontunut kylään ja sen liepeille huutaen Liebermanin vastaisia iskulauseita ja heiluttaen Hamasin lippuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157281#.T-wPuHVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Tiistaina Colognen oikeus teki päätöksen, jonka nojalla poikalasten ympärileikkaus on laiton ja rikos, koska se aiheuttaa lapselle fyysistä vahinkoa. Oikeus määritteli myös, että ympärileikatun lapsen vanhemmat voidaan haastaa oikeuteen vastaamaan rikoksestaan. ”Käytäntö on peruuttamaton ihmisruumiin yhtenäisyyden loukkaaminen”, sanotaan oikeuden päätöksessä. Päätös herätti ankara vastustusta sekä muslimien että juutalaisten taholta, jotka molemmat harjoittavat poikien ympäri-leikkausta, juutalaiset 8 päivän, muslimit yleensä 13 vuoden ikäisinä. Joissakin muslimiyhteisöissä koko siitin nyljetään kansan seuratessa, itkeekö poika tuskasta. Oikeuden päätös on paitsi karkea puuttuminen uskonnon harjoittamisen vapauteen myös vastoin tutkimuksia, jotka osoittavat sen estävän naisten sukuelinten sairauksia ja AIDS:n leviämistä. Israelilaiset lääkärit ovat opettaneet afrikkalaisia lääkäreitä, myös naispuolisia, suorittamaan poikien ympärileikkauksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157307#.T-wVS3VHT-k
-          Israelin sotilasoikeus totesi, että Hamasin jäsen ja entinen Juudean ja Samarian alueilla toimivan Hamasin sotilassiiven issa din al-Qassam komentaja Ibrahim Hamadin on osallistunut lukuisiin itsemurha- ja muihin hyökkäyksiin juutalaisia vastaan ja 46:n juutalaisen murhaan. Hänen tuomionsa julistettaneen ensi kuun alussa. 47-vuotias Hamad liittyi Hamasiin 1980-luvulla. Hänet pidätettiin 2006 pitkällisen jahdin päätteeksi, ja on sen jälkeen odottanut oikeuskäsittelyä vankilassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157299#.T-wYC3VHT-k
-          Palestiinalainen rysäytti autonsa poliisiautoon Maale Adumimin sisäänkäynnin lähellä, ja yritti sen jälkeen riistää aseen poliisilta, joka kuitenkin pysyi valppaana ja käänsi aseensa hyökkääjää kohti haavoittaen häntä vaikeasti. Sisäänkäynti Maale Adumimin kaupunkiin pidettiin jonkin aikaa suljettuja tutkimusten vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157287#.T-waQHVHT-k
-          Malissa toimiva MUJAO kapinallisryhmä otti hallintaansa maan pohjoisosan, josta käytetään nimeä Azawad. Se joutui tulitaisteluun toisen aseellisen ryhmän kanssa, jonka aikana 20 ihmistä sai surmansa. MUJAO on al-Qaidan islamilaiseen Maghrebiin kuuluva ryhmittymä. Sekä MUJAO että Al-Qaida tukevat Malin pohjoisosan suurinta islamilaista terroristiryhmää Ansar Dine (uskon avustajat), jonka päämääränä on julistaa Malin pohjoisosa itsenäiseksi, jota hallitaan shria-lain mukaan. Malin pohjoisosa on Ranskan kokoinen, siellä asuu Shavei Israel tiedon mukaan tuhatkunta ihmistä, joilla on juutalaiset juuret. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157313#.T-wbZXVHT-k
-          Egyptin armeija ei aio luopua asemastaan eikä luovuttaa oikeuksistaan, jotka se Mubarakin hallituksen kaatuessa kaappasi itselleen. Armeija korkein neuvosto päätti, että marsalkka Hussein Tantawi toimii armeijan komentajana ja myös puolustus-ministerinä hallituksessa presidentti Mosrin aikana. Tilannetta Egyptissä mutkistaa oikeuden päätös hajottaa juuri valittu parlamentin alahuone, mikä edellyttää uusien vaalien pitämistä vaalitaisteluineen ja syytöksineen kamelikaupoista. Muslimi-veljeskuntaa syytetään salaisista neuvotteluista korkean sotilasneuvoston kanssa. http://www.haaretz.com/news/middle-east/egypt-s-army-military-chief-to-serve-as-defense-minister-under-islamist-president-1.444562
-          PA:n korkea virkailija vahvistaa, että varapääministeri Shaul Mofaz tapaa Mahmoud Abbasin Ramallahissa sunnuntaina. PA:n virkailijat eivät kuitenkaan anna paljoakaan toivoa keskustelujen tuloksille. Mofaz edustaa paljon joustavampaa taktiikkaa suhteessa keskusteluihin PA:n kanssa ja on valmis suuriinkin myönnytyksiin. http://www.timesofisrael.com/chief-palestinian-negotiator-confirms-israeli-vp-to-meet-palestinian-president/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019