Friday, February 13, 2009

PERJANTAI 13.02.09
1. USA:N HALLITUS ilmoittaa nyt olevansa varma, että Iran havittelee ydinpommin rakentamista. Tämä tieto annettiin vuosi sen jälkeen, kun USA:n tiedustelujärjestöt ilmoittivat NIE-raportissaan, että Iran oli keskeyttänyt ydinaseohjelmansa eikä ollut aloittanut sitä uudelleen. Tämä uusi tieto tulee presidentti Obamalta itseltään, joka lehdistötilaisuudessa tällä viikolla kuvasi Iranin ydinasehaavetta sanoin ”Iranin ydinasekehitys”, korjaten sen sitten ”Iranin pyrkimykseksi hankkia ydinaseen rakentamiskyky”. Obaman valitsema CIA:n johtaja Leon Panetta sanoi todistaessaan ”Capitol Hill”:ssä: ”Näkemieni todisteiden perusteella voin kertoa, ettei ole epäilystäkään, etteivätkö he pyrkisi saamaan tämän kyvyn”. Obaman hallitus näyttää nyt kohdanneen todellisuuden, minkä Bushin hallitus tietoisesti sivuutti viimeisten kuukausien valtansa aikana.
”Neuvotteluissa Iranin kanssa on vaarallista osoittautua heikoksi tai lapselliseksi”, sanoo Joseph Cirincione, ydinase-ekspertti ja Washingtonissa toimivan ydinasetietoisuuden leviämistä estävän järjestön Ploughshares Fund presidentti. Hän olettaa, että jämäkkä ote keskusteluissa vahvistaa uskoa Obaman hallituksen kykyyn hallita Iranin tilannetta.
Läntiset hallituspiirit ovat entistä huolestuneempia Iranin todellisista aikeista vastoin sen väitteitä, että Iranin ydinteollisuus tähtää pelkästään sähkövoiman tuottamiseen. Tämä siitä huolimatta, ettei uusia todisteita ole saatu asiasta. Asiantuntijat seuraavat muitakin merkkejä, kuten ohjusten kehittäminen ja uraanin rikastaminen, jotka ovat monimutkaisempia kuin ydinpommin rakentaminen, joihin uudet havainnot Iranin ydinaseesta perustuvat. Iranin uraaninrikastaminen on kehittynyt valtavasti muutaman vuoden aikana. Vuonna 2004 Iranilla tiedettiin olevan muutamia kymmeniä sentrifugeja, nyt niitä on lähes 6 000, kuten asiantuntijat kertovat. Marraskuussa viime vuonna Iran oli rikastanut 635 kg heikosti rikastettua uraania, ei aivan tarpeeksi ydinvoimalan polttoaineeksi, mutta tarpeeksi pommia varten.
Tieteen ja kansainvälisen turvallisuuden instituutti ilmoitti viime kuussa, että Iran on vakaasti nostamassa läpimurtokykyään ja sen uskotaan tekevän läpimurron vuoden 2009 alkupuolella. Tämän mukaan Iranilla on tarpeeksi uraania, jonka se voi nopeasti rikastaa edelleen tarpeeksi korkealle pommin rakentamiseksi.
CIA on pyrkinyt estämään Irania saamasta sentrifugien rakentamiseen sopivia komponentteja. Iranin avaruuteen ampuma ohjus asetti kiertoradalleen 27 kg painavan satelliitin, mutta alkeellisen pommin kuljettamiseksi ohjuksen täytyy pystyä kuljettamaan 900 kg:n kuorman. Jotkut asiantuntijat totesivat, että ballistisesti ammuttuna ohjus pystyy siihen.
USA:N hallitus on vaikean ongelman edessä. Iranin presidentin vaalit pidetään kesäkuussa, mutta asiantuntijat varoittavat, ettei sitä kannata odottaa, koska Iranin ylin kaitsija Ali Khameneilla on viimeinen sana joka tapauksessa. Iran on viime aikoina osoittanut halua keskusteluihin USA:n kanssa, mutta se on käyttänyt sitä taktisesti kaiken aikaa välillä höllentäen vaatimuksiaan, välillä vetäen kaiken takaisin. (JP)
2. HAMASIN apulaisjohtaja Moussa Abu Marzouk kertoi torstaina, että järjestö kannattaa 18 kuukauden mittaisen aselevon solmimista Israelin kanssa. Hän kertoi asiasta Al-Jazeeran TV-yhtiön toimittajalle Kairossa, jossa hän on ollut neuvottelemassa aselevosta Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin johdolla. Hamasin toinen edustaja, Taher Nunu kertoi, että Hamas antaa asiasta virallisen ilmoituksen kolmen vuorokauden sisällä. Hän kertoi, että suurimmat esteet aseleposopimuksen vahvistamiseksi on poistettu lisäten, että sopimus varmistaa taistelun loppumisen Israelin ja Hamasin välillä, ja kaikkien Gazan ulosmenoteitten avaamisen liikenteelle.
Virkailija täsmensi kertomustaan torstaina todeten, että vihollisuudet lakkaavat, ”jos Israel lopettaa hyökkäyksensä”, eli lopettaa Gazan saarron ja avaa sen ulos johtavat terminaalit. Keskusteluihin osallistuivat Hamasin ”ulkoministeri” Mahmoud Zahar sekä kansanedustaja Salah Bardawil. Yksi Hamasia ärsyttävä yksityiskohta neuvotteluissa oli Israelin vaatimus, että määrättyjä materiaaleja, joita voitaisiin käyttää pommien ja rakettien rakentamiseen, ei sallita viedä Gazaan. Hamasin delegaatio odottaa Kairossa Israelin reaktiota sopimukseen. Hamas haluaa myös muodostaa seurantamekanismin, joka valvoo sopimuksen toteutumista. Hamasin parissa uskotaan, että sopimus on voimassa riippumatta, tuleeko Netanyahusta tai Livnista Israelin uusi pääministeri. Sen solmimista ovat painostaneet sekä Egypti ja muut arabimaat että läntiset vallat ja kansainväliset avustusjärjestöt.
Egyptin presidentti Hosni Mubarak ennusti, että aselepo astuu voimaan ensi viikolla.
Hamasin edustajat eivät sen sijaan usko enempää Livnin kuin Netanyahunkaan haluun rauhan solmimiseksi palestiinalaisten kanssa, koska ”heillä on etnisen puhdistamisen mentaliteetti”. Tämä on myös Mahmoud Abbasin kanta, joka julistaa sitä ulkomailla matkustellessaan, syyttäen lisäksi Israelin johtajia sotarikoksista.
Fatahin delegaatio on myös Kairossa, jossa se tapasi Hamasin edustajia kasvoista kasvoihin yrittäen päästä sopimukseen sovittelukeskusteluista Kairossa 22. helmikuuta 09. (JP)
3. ISRAELIN viranomaiset ovat edelleen toiveikkaita, että aseleponeuvottelut etenevät yhdessä Gilad Shalitin vapauttamiskeskustelujen kanssa. Ministeri Rafi Eitan ennusti omana näkemyksenään, että sopimus voitaisiin saada solmittua vielä ennen Olmertin hallituksen toimikauden loppumista. Viranomaiset uskovat, että sopimus Hamasin kanssa hyödyntäisi sekä eroavaa pääministeri Ehud Olmertia että uutta hallitusta, jota kaiken todennäköisyyden mukaan johtaa Binyamin Netanyahu, jonka kanssa keskustellaan sopimuksesta joka tapauksessa ennen hänen astumistaan uuteen virkaansa. Gilad Shalitin isä Noam Shalit tapasi torstaina kvartetin erikoislähettilään Tony Blairin todeten jälkeen päin, että kvartetti on tärkeä tekijä alueella, jota ei sovi sivuuttaa, mutta on epätietoista, miten tilanne kehittyy Olmertin ja uuden hallituksen vallan siirron aikana. Israel salli torstaina 25 000 leikkokukan viennin Gazasta Eurooppaan odotettua Valentinen päivän juhlaa varten. Asiasta sovittiin hallituksen asettaman yhteistoimintahallinnon ja tanskalaisen viejän kanssa. Hallinnon edustaja Peter Lerner kertoi, että sopimus tehtiin Tanskan hallituksen aloitteesta, mutta ettei se ole merkkinä politiikan muuttumisesta rajalla.
Torstain vastaisena yönä IAF pommitti Hamasin tukikohtaa Khan Younisissa Gazassa. Palestiinalaislähteiden mukaan helikopteri laukaisi kaksi ohjusta kohteeseen, joka vaurioitui mutta ajankohdasta johtuen ihmisiä ei loukkaantunut iskussa. Isku tehtiin muistutuksena edellisenä päivänä ammutuista kolmesta kranaatista ja kahdesta raketista sunnuntaina ja tiistaina. Perjantaiaamun kuluessa terroristit ampuivat kolme Kassam-rakettia Israeliin. (JP)
4. HAMASIN taistelijat ovat käyttäneet kansainvälisten järjestöjen Gazaan viemiä
lääkepulloja ja rasioita kotitekoisten kranaattien ja pommien rakentamiseksi. Niitä käytettiin operaation Cast Lead aikana IDF:n sotilaita vastaan. Pullot oli valmistanut Jerusalemin farmaseuttiyhtiö, jolla on tehdas el-Biressä lähellä Ramallahia, yhdessä kansainvälisen yhtiön Shiren kanssa. Pullot täytettiin räjähteellä, kanteen porattiin reikä, jonka läpi sytytyslanka pujotettiin pulloon, mikä antoi sytyttäjälle muutaman sekunnin aikaa heittää kotitekoinen ”kranaatti” kohteeseensa. Lääkepulloja käytettiin myös pienten pommien valmistamiseksi. Yksi pulloista, joita tutkittiin IDF:n laboratoriossa, oli sisältänyt Equetro-lääkettä, jota käytetään bipolar-häiriöisten hoitamiseen. Toisessa pullossa oli säilytetty vitamiineja. Nämä olivat yksityistapauksia palestiinalaisten innovaatiokyvystä tehdä pommeja ja kranaatteja. Yhdessä tapauksessa tankki ajoi maamiinaan, joka nosti sen ylös maasta, mutta koska sen alustaa oli vahvistettu teräslevyin, tankki ei vaurioitunut. (JP)
5. HALLITUSNEUVOTTELUT ovat jatkuneet pääasiassa erilaisten huhujen ja olettamusten siivittäminä. Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni uskoo edelleen mahdollisuuteen koota hallitus, johon hän kutsui myös Likudin hänen johdollaan. Netanyahu on yhtä varma, että hän hallituksen kokoaa, johon hän kutsui myös Labourin. Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman ilmoittaa tehneensä päätöksen, ketä hän suosittelee hallituksen muodostajaksi, mutta kertoi ilmoittavansa sen Peresille ensi viikolla. Hän odottanee tarjousten nousevan Kadiman ja Likudin kosiskellessa hallituskumppaneita oikealta ja vasemmalta.
Rabbi Shlomo Aviner kertoo ynetnews mukaan, että juutalainen seremonialaki (halacha) kieltää arabien ottamista Israelin hallitukseen. Hän perustaa havaintonsa Maimonideen selityksiin, joskin sitä on lievennetty toteamalla, että jos kansa toisin katsoo, se on sallittua.
Obaman hallituspiireissä odotetaan, että Livni johtaisi Israelin uutta hallitusta, koska hän on ollut johtamassa rauhankeskusteluja PA:n kanssa ja edustaa Obaman itsensä omaksumaa kantaa kahden valtion periaatteesta. Obaman hallituksella on epäilyksiä Netanyahun suhteen, jonka todellisista aikeista ei ole varmuutta edes Israelissa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Venäjä tekee lujasti töitä saadakseen Lähi Itää koskevan kansainvälisen konferenssin Moskovaa, mistä Ranska on vahva kilpailija. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kävi Israelissa pehmentämässä mielipiteitä ja matkustaa täältä Egyptiin, Omaniin ja Bahrainiin. Lavrov ilmoitti keskusteltuaan EU:n johtajien kanssa Moskovassa, että Venäjä ilmoittaa pian konferenssin ajankohdan. (JP)
- Sotilaitten, ulkomailla asuvien ja muitten erikoisryhmien äänet eivät muuttaneet puolueitten edustajamääriä Knessetissä. Kadima sai siten 28 (nyt 29) edustajaa, Likud 27 (12); Israel Beitenu 15 (11); Labour 13 (19); Shas 11 (12); UTJ 5 (6); NU 4; United Arablist 4 (4); Hadash 4 (3); Meretz 3 (5); Juutalainen Koti 3. Yhteensä 12 puoluetta, eläkeläiset putosivat Knessetistä. (JP)
- Anti-semitismi Englannissa oli laskussa ennen Gazan operaatiota, mutta se nosti hyökkäykset moninkertaisiksi. Vuonna 2008 tehtiin 541 hyökkäystä, vuonna 2006 Libanonin sodan seurauksena 598 hyökkäystä. Neljässä viikossa operaatio Cast Lead jälkeen tehtiin Englannissa 250 anti-semiittistä hyökkäystä Englannissa. Tästä vuodesta näyttää tulevan pahin vuosi koskaan.
- Egypti pidätti 40 salakuljettajaa Gazan raja-alueella uudessa kampanjassaan salakuljetuksen lopettamiseksi Siinailta Gazaan. (JP)
- Arabilehti Al-Hayat kertoo artikkelissaan, että Hamas on valmis allekirjoittamaan sopimuksen Gilad Shalitin vapauttamisesta keskiviikkona. Hamas vaatii, että Israel vapauttaa 1000 vankia, heistä 250 veririkoksista tuomittuja, IDF:n sotilaan vapauttamiseksi, joka on ollut panttivankina lähes 1000 päivää. Vaatimuksiin kuuluu, että Israel avaa kaikki 6 raja-asemaa. Pääministerin kanslia ei halunnut kommentoida asiaa. (INN)
- USA:n ulkoministeri Hillary Rodham-Clinton osallistuu ensi kuussa pidettävään avustajamaitten konferenssiin Kairossa. Tarkkailijat ovat huomioineet, että Obaman hallitus on oleellisesti rajoittanut Clintonin valtaa nimittämällä useita erikois-lähettiläitä alueelle, jotka vastaavat suoraan Obamalle. (ynetnews)

Thursday, February 12, 2009

TORSTAI 12.02.09
1. VAALIT ON PIDETTY ja äänet alustavasti laskettu, joskin sotilaitten ja ulkomailla äänestäneitten äänten tulokset saadaan vasta tänään iltapäivällä. Niiden uskotaan aiheuttavan pieniä muutoksia edustajamäärissä, mutta kokonaistuloksiin en eivät vaikuta. Likud voi saada yhden äänen lisää ja nousta tasapisteisiin Kadiman kanssa, eli kummallakin olisi 28 edustajaa, mikä pudottaisi yhden edustajan joltain toiselta puolueelta. Meretz toivoo kanssa yhtä lisäpaikkaa kolmen lisäksi, mutta se tarvitsisi 40 000 ääntä, mikä ei toteutune. Yhden edustajan vaatima äänimäärä on 28 000 ääntä. Israelin vaalikynnys on 2 %. Tämä pudotti pois mm. vihreät ja eläkeläisten (Gil) puolueen, jolla on 7 edustajaa Knessetissä.
PRESIDENTTI Shimon Peres odottaa lain määräämät 8 päivää ennen kuin hän antaa jollekin hallituksen muodostamistehtävän. Peres on pyrkinyt hyvin huolellisesti pysyttelemään politiikan yläpuolella sekaantumatta spekulaatioihin ehdokkaista. Hän jopa jätti onnittelematta Livniä, entistä puoluetoveriaan, vaalivoitosta säilyttääkseen neutraalisuutensa.
2. LEHMÄKAUPAT, eli englantilaisittain ”horsetrading” (hevoskaupat), aloitettiin välittömästi jo ovikyselyjen antamien viitteiden perusteella. Hallituksen muodostaja- ja pääministeriehdokkaita on vain kaksi, ulkoministeri ja Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni ja Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu. Muilla ehdokkailla ei ole mahdollisuuksia. Presidentin tulee huomioida, että henkilöllä, jolle muodostamistehtävä annetaan, on todelliset mahdollisuudet muodostaa toimintakykyinen hallitus. Israelin yleinen mielipide, ainakin mitä
median arviointeihin on luottamista, vaatii mahdollisimman suuren yhtenäisyyshallituksen muodostamista. Toiseksi hallituksen muodostamista pidetään kiireellisenä sekä syvenevien talousongelmien että maata uhkaavien uhkakuvien hoitamiseksi.
NETANYAHU voisi teoriassa muodostaa puhtaan oikeistohallituksen ilman keskustalaiseksi luokiteltua Kadimaa ja perinteisiä vasemmistopuolueita Labour ja Meretz, mutta hänen pyrkimyksenä on laajempi kokoomus. Livnin mahdollisuudet keskusta-vasemmistohallituksen muodostamiseksi ovat olemattomat, mutta Israel Beitenulla täydennettynä sillä olisi 70 edustajaa. Voimasuhteet oikeiston ja vasemmiston välillä ovat 65 – 55 kansanedustajaa. Edustajia tulee olla vähintään 61 toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi.(JP)
3. BINYAMIN NETANYAHU pitää itsestään selvänä, että hallituksen muodostaminen annetaan hänelle ja Likudille, sillä vaikka Kadimalla on yksi edustaja enemmän, Likudilla on vahva oikeistoenemmistö takanaan. Netanyahu tarjoaa Kadimalle kaksi avain ministeriötä, puolustus- ja talousministeriöt tai ulkoministeriön, ja hän lupaa molemmille puolueille yhtä monta ministeriötä. Tämä voi aiheuttaa vielä soraääniä Likudin sisällä, sillä puolue lähti taisteluun uskoen saavansa 35 edustajapaikkaa ja lukuisasti ministeriöitä, mikä ei nyt toteudu, eli moni omasta ministeriöstä haaveillut jää ilman.
TZIPI LIVNILLÄ on ollut palava halu päästä pääministeriksi, minkä Olmert häneltä esti kieltäytymällä astumasta syrjään vaikka virallisesti erosikin pääministerin virastaan kuitenkin jatkaen toimenpideministeriön johdossa. Nyt Livnillä on haave aivan käden ulottuvilla, mutta sitä pyrkii estämään Netanyahu. Livni joutuu tekemään syvällistä itsetutkistelua, suostuuko hän edelleen soittamaan toista viulua eikä pääse toteuttamaan omaa poliittista ideaansa. Olmert sanoi silloin, kun Livni vaati häntä eroamaan, mikä olisi nostanut hänet automaattisesti pääministerin korkeaselkäiseen tuoliin, ”ettei Livni ole tehty aineksista, joista pääministerit tehdään”. Mitkä Olmertin kriteerit sitten lienevät olleetkin, hän ei lähemmin selittänyt niitä.
4. ISRAELIN sisäisen tilanteen vuoksi olisi maalle edullista, jos puolueet edes tämän kerran voisivat siirtää syrjään keskinäiset erimielisyytensä ja kateelliset toistensa tarkkaamiset ja keskittyä maan sisäisen eheyden saavuttamiseen, sillä uhkia nousee monella taholla.
TÄNÄÄN 12. 02. terrorijärjestö Hizbullah viettää sotilaskomentajansa Imaad Mughniyehin salamurhan vuosipäivän surujuhlaa. Järjestön pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah on toistamiseen uhannut, että salamurha kostetaan Israelille, vaikka se on virallisesti kieltänyt osallisuutensa. Nasrallah syyttää Mossadia murhasta, vaikka sitovia todisteita ei ole. Potentiaalisia muita teon suorittajia olisi sen sijaan useita, Syyrian sisäisistä valtakuvioista alkaen Libanonin eri järjestöihin ja Saudi Arabian palkkaamiin iskuryhmiin saakka.
ISRAEL on asettanut turvallisuusjärjestönsä hälytysvalmiuteen kaiken varalta, ja vahvistanut sotilasyksiköitään Libanonin ja Syyrian rajalla kuitenkaan provosoimatta naapureitaan. Israel ei halua sotaa, mutta Hizbullahin kostoyritys voi tulla kommandotyyppisenä iskuna rajan yli Israeliin, tai rajoitettuna raketti-iskuna siviilikohteisiin. Muita potentiaalisia vaaroja ovat yksittäiset hyökkäykset ulkomailla olevia laitoksia ja instituutioita tai lähetystöjä vastaan. Myös Israelin kansalaisten, joko siviili- tai sotilashenkilöitten, sieppaamiset ulkomailla on
yksi mahdollisuus. Näitä vastaan suojautuminen on erittäin vaikeaa, koska ei jokaista ulkomaille matkustavaa pysty millään suojelemaan.
www.worldnetdaily.com kertoo uutisissaan, että Jordaniassa toimivat Muslimiveljeskunnan alainen järjestö Kansan Vastarintakomiteat, jollainen toimii Gazassa, vaatii iskuja Jordanian ja Israelin välisen rajan yli. Järjestö sanoo, että 650 km pitkä raja muodostaa suotuisat olosuhteet tehdä kommandoiskuja tai ampua raketteja Israelin puolelle. Järjestön edustaja väittää, että sillä on satoja taistelijoita Jordaniassa, ja että valmistelut on tehty iskujen aloittamiseksi. Hän kertoi WND:n edustajalle, että järjestö syyttää sekä Jordanian että Egyptin maltillista hallitusta Israelin suosimisesta. Hän sanoi, ettei ole aika aloittaa toimia Egyptissä, ettei sen hallitus aloittaisi vastatoimia Siinailla toimivia taistelijoita ja sinne koottuja asevarastoja vastaan, joita käytetään Gazan taistelijoitten avustamiseen. Jordania on sen sijaan hänen mielestään avoin taistelujen aloittamiseksi hallitusta vastaan. Hän uhkasi, että ”Jordania voidaan sytyttää tuleen”. Israelin ja Jordanian välinen raja on ollut rauhallinen, vain joitain yksittäisiä rajan ylityksiä on havaittu vuosien aikana. (WND)
5. HAMASIN neuvottelijat matkustavat Kairoon jatkamaan Egyptin johtamia keskusteluja Gazan ulosmenoteitten avaamiseksi, mutta ei ole tietoa, onko Gilad Shalitin kohtalo mukana keskusteluissa. Hamasin intressinä on saada ulosmenotiet sekä Israeliin että Egyptiin avatuiksi tavaraliikenteen aloittamiseksi kuukausien katkosten jälkeen.
Terroristit ampuivat eilen kaksi kranaattia Gazasta Israeliin; sunnuntaina ja tiistaina lisäksi yksi raketti kumpanakin päivänä. IAF teki vastapainoksi torstaiaamuna ohjusiskun Gazaan Hamasin komentokeskusta vastaan kaistan keskiosassa Khan Younisissa. Laitos kärsi vaurioita ilman ihmisvahinkoja. Terroristit ovat tehneet yli 40 raketti- ja kranaattihyökkäystä Israeliin sen jälkeen, kun Israel lopetti operaationsa Gazassa tammikuun 18. päivänä.
Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman vakuuttaa, että hän vaatii ehtona hallitukseen osallistumiselleen Hamasin hallituksen kaatamista Gazassa. Tämä voi olla vaikea pala sekä Livnille että Netanyahulle, jotka molemmat houkuttelevat puoluetta hallitukseensa. Hamasin hallitus ei mielisuosiolla luovu vallastaan Gazassa.
Lieberman antaa ymmärtää, että hän on tehnyt päätöksensä, ketä hän tukee pääministeriksi. Livni on tarjonnut helpottavansa siviilivihkimyksiä ja muuttavansa hallituksen toimintatapaa. Netanyahu tarjoaa Liebermanille talousministeriötä.
Shasin taholta on selitetty, että sen hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin hyökkäys Israel Beitenua vastaan, missä hän syytti sitä saatanan edustajaksi, oli osa puolueen vaali-strategiaa, jolla pyrittiin estämään äänestäjiä siirtymästä kannattamaan muita puolueita.
Lieberman otti hyökkäyksen raskaasti, mutta näyttää taipuvan poliittisen välttämättömyyden edessä eikä kanna kaunaa tarpeettomasti. (ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin on antanut vakavan varoituksen sekä Libanonille että Syyrialle, ettei Syyria toteuttaisi suunnitelmiaan siirtää liikkuvan ilmatorjunta patteriston Libanoniin Hizbullahin käyttöön. Tämä venäläismallinen ohjuspatteristo pystyy tutkallaan havaitsemaan kohteet 30 km:n päässä ja seuraa niitä 25 km:n etäisyydeltä lähtien. Patteristossa on kaksi erillistä tutkaa, joista toisen jouduttua toimintahäiriöön toinen pystyy jatkamaan optisesti kohteen seuraamista. Patteristossa on kaksi ajoneuvoa, kummassakin 6 ohjusta, sekä kaksi huoltoajoneuvoa, joissa on 18 varaohjusta. Israel katsoo, että patteristo häiritsisi ja rajoittaisi pahoin IAF:n lentoja Libanonin lähialueella, kuten myös USA:n kuudennen laivaston lentoja. Lisäksi se saattaisi Libanonin armeijan ja YK:n joukot entistä toisarvoisempaan asemaan. YK:n joukkojen tehtävänä on valvoa, ettei Hizbullah aseistaudu. (www.debka.com)
- Netanyahu tarjoaa Kadimalle 10 ministeripaikkaa hallitukseensa, ja haluaa saada myös Ehud Barakin hallitukseensa, joka ilmoitti puolueen jäävän oppositioon. (debkafile)
- Rafi Smith Institute teki mielipidetiedustelun Israelissa kysellen tiistaina, ketä kansa tukee. Se antoi yllättävän tuloksen, että ainakin kaksi yhtä vastaan tukee oikeistoa. Puhelinhaastattelijoita oli 1700, virhemarginaali 2.4 %. 30 % ilmoitti kuluvansa oikeistoon; 13 % keskusta-oikeistoon; 23-24 % keskustaan; 13 % keskusta-vasemmistoon; 6 % vasemmistoon. 15 % ei halunnut sanoa kantaansa. Tulos osoittaa Israelin siirtyneen oikealle. Kadiman menestys johtui Labourin ja Meretzin äänestäjien siirryttyä kannattamaan Kadimaa. (JP)
- Arviolta 4-5 edustajapaikkaa voi muuttua, kun sotilaitten, potilaitten, merimiesten ja ulkomailla äänestäneitten äänet on laskettu. (JP)
- Sää muuttuu uudelleen keväiseksi tänään ja huomenna, mutta viilenee jälleen viikonvaihteen jälkeen ensi viikolla.
Säätila, Jsm: To: 8-10; Pe: 12-15; La: 10-16; Ma: 11-19 C-astetta, aluksi pilvistä, muuten kirkasta. Pähkinäpensaat kukkivat täydeltä terältä, samoin villikukat maastossa.

Wednesday, February 11, 2009

KESKIVIIKKO 11.02.09
1. VAALIT on pidetty ja tulokset alkavat olla melkoisen pitäviä, joskin sotilaitten ja ulkomailla äänestäneitten tuloksia saadaan odottaa ainakin torstai-iltaan.
Tämän hetkiset tulokset kertovat seuraavaa, kun yli 99 % äänistä on laskettu:
Kadima 28; Likud 27; Israel Beiteinu 15; Labour 13; Shas 11; UTJ 5; NU (Ichud Yehudi) 4; Jewish Home (Juutalainen Koti) 3; Raam Tal 5; Hadash 4; Balad 3. Näistä kolme viimeksi mainittua ovat arabipuolueita, jotka saavat yhteensä 12 edustajaa.
Vaaleja seuraavat olettavat, että sotilaat äänestävät valtaosin Likudia, mutta riittääkö se kuromaan Kadiman 36 000 äänen etumatkaa?
Puolueitten edustajat ovat alkaneet spekuloida , mitä mahdollisuuksia voittajapuolueilla on saada toimintakykyinen hallitus kasaan. Ongelmapuolueita ovat Shas ja Israel Beiteinu, joista jälkimmäinen viidellätoista kansanedustajallaan omaa ratkaisijan osan, sanovat tarkkailijat.
Netanyahun johtamalla oikeistoyhtymällä on mahdollisuus saada 64 kansanedustajan tukema hallitus; Kadiman johtamalla keskus-vasemmistoyhtymällä on 56 kansanedustajan tuki nykyisten voimasuhteitten pysyessä. Hallituksen muodostaja tulee saada 61 kansanedustajan tuki voidakseen muodostaa toimintakykyinen hallitus. Knessetin paikkaluku on 120 edustajaa.
2. LABOUR-PUOLUE koki vaalien tulokset ehkä kipeimmin, sillä puolue on hallinnut maan johtoa vuosikymmenet. Puheenjohtaja Ehud Barak tunnustaa häviön, mutta vakuuttaa jatkavansa puheenjohtajana eläkeikäänsä saakka, sillä ”olen palvellut maata lähes 50 vuotta 19 ja puoli-vuotiaasta lähtien”, ja lupasi että tehtyjä virheitä tutkitaan ja niistä otetaan oppia. Barak vakuutti ennen vaaleja, ettei hän suostu puolustusministeriksi uudessa hallituksessa, ellei Labour saa yli 20 edustajaa uudessa Knessetissä.
Netanyahun virheistä yksi oli se, että hän aloitti Labourin kosiskelun jo ennen vaaleja, mikä ei tyydyttänyt äänestäjiä. Barakin kansansuosio on olematon operaatio Cast Lead näennäisestä onnistumisesta huolimatta, sillä Hamasin valta jäi poistamatta eikä Shalitia vapautettu. Barak teki selväksi aamulla, ettei Labour pelkää jäädä oppositioon.
Netanyahu tapaa Israel Beiteinun puheenjohtajan Avigdor Liebermanin saadakseen tältä lupauksen suostua hänen johtamaansa hallitukseen, Lieberman itse vakuutti aiemmin, ettei hän sulje pois mitään hallitusvaihtoehtoa. Hän ei sulje pois mahdollisuutta luovuttaa osia Juudeasta ja Samariasta, mutta hänellä on lisäksi ehdotuksia arabien asuttamien Israelin alueitten vaihtamisesta juutalaisten asumiin alueisiin turva-aidan itäpuolella. Tämän vuoksi häntä on syytetty rasistiksi, eivätkä kaikki hyväksy näitä suunnitelmia.
Netanyahu on ottanut yhteyttä myös Jewish Home puolueeseen, mutta ei NU-puolueeseen.
3. ILMAN Israel Beiteinua Kadima ei pysty muodostamaan hallitusta, ja sittenkin sen mahdollisuudet ovat lähes olemattomat, analysoi haaretzin Aluf Benn. Sen sijaan hän ehdottaa, että Kadiman ja Labourin tulee yhtyä tai ainakin muodostaa kiinteä koaliittio, jolla ne pystyisivät vakiinnuttamaan maan repaleista puoluekarttaa. Benn toteaa, etteivät puolueitten ohjelmat poikkea toisistaan juuri ollenkaan, molemmat ovat olleet neuvottelemassa Juudean ja Samarian sisäosien sekä Golanin ylängön luovuttamisesta. ”Tällaisella koaliittiolla olisi 40 kansanedustajaa Knessetissä, millä ne pystyisivät valvomaan politiikkansa toteutumista”.
Olmertin hallitusta, jota Kadima johtaa 28 kansanedustajansa turvin, pidetään vasemmisto-laisempana kuin Labouria.
Haaretzin analysoija ehdottaa, että Livni ja Netanyahu vuorottelisivat pääministereinä, kuten Shamir ja Peres tekivät vuosia sitten.
Kadiman kansanedustaja Haim Ramon ei usko oikeistohallituksen syntyyn, tai ”jos sellainen muodostetaan, se kestää korkeintaan puolitoista vuotta”. Hän kyselee, miten Shas ja Israel Beiteinu voisivat istua samassa hallituksessa, kun Shasin hengellinen johtaja sanoo Israel Beiteinun edustavan saatanaa, tai miten NU voisi sopia hallitukseen, koska se edustaa laittomaksi julistettua Kach-puoluetta? Hän sai tukea puoluetoveriltaan Meir Sheetritiltä, joka selittää, että Kadiman hallitusohjelmaan kuuluu rauhansopimukset Syyrian ja PA:n kanssa.
Tzipi Livni julisti aamulla voitonvarmuutta uhkuen, että Likudin tulee panna pois puolue-erimielisyytensä ja liittyä hänen johtamaansa kansalliseen hallitukseen. Se olisi todella kova paikka Likudin itsevarmalle johtajalle, Binyamin Netanyahulle. Netanyahu on vakuuttanut, ettei hänen johtamansa hallitus neuvottele alueluovutuksista eikä jaa Jerusalemia.
4. HAMASIN uskontoministeri tri Taleb Abu Shaar kertoi, että Hamas asettaa 25 miljoonaa USD IDF:n osittain tai kokonaan tuhoamien moskeijoitten korjaamiseksi Gazan kaistalla. Hänen tietojensa mukaan 45 moskeijaa oli tuhoutunut kokonaan, ja 55 osittain vaurioitunut taistelujen aikana. Varat aiotaan koota keräyksin, minimisumma on 400 USD. Salakuljetus tunnelien kautta Siinailta Gazan kaistalle on jatkunut lähes taukoamatta sodasta ja IAF:n pommituksista huolimatta. Suosittuja artikkeleita ovat polttoaineet, joita nuoret keskenkasvuiset pojat myyvät liikkuvista asemistaan. Petrolin hinta heillä on puolet siitä, mitä Israelin yhtiöitten toimittama polttoaine maksaa, kertoo tri Mahmoud Khozander, joka toimii varapuheenjohtaja petroli- ja kaasuyhtiöitten liittoutumassa Gazassa. Hän sanoo, ettei polttoaineitten, myös dieselöljyn, saatavuus ole loppunut, vaikka israelilaiset yhtiöt Dor Alon ja Paz lopettivat viennin Gazaan, arvoltaan 7.5 miljoonaa USD. (ynetnews)
Palestiinalaiset sanovat, ettei ole eroa Kadiman tai Likudin johtamien hallitusten välillä. Abbas sanoo, että molempien puolueitten tulee lopettaa ”setlementtien” laajentuminen ehtona keskusteluille. Hän sanoo, että tämä on ehtona rauhankeskustelujen jatkamiseksi.
Hamasin edustaja sanoo, että molemmat puolueet haluavat poistaa palestiinalaiset maasta, joten ei ole väliä, kumpi maata johtaa. Hamasin edustajat pitävät vaalien voittajia äärisuuntaa edustavina. (ynetnews)
5. ARABIMEDIA käsittelee Israelin vaalien tuloksia melkoisen yksituumaisesti. Yleisenä tendenssinä näyttää olevan huomio, että äärioikeisto voitti, mutta toisaalta katsotaan, että koko Israelin puoluekenttä edustaa oikeistoa, eli Israel ja oikeisto ovat yksi ja sama. Tämän mukaan taistelu käytiin oikeiston ja äärioikeiston välillä.
JORDANIAN Tv esitti kuvauksia kuningas Abdullah II:n puheesta armeijan juhlatilaisuuden yhteydessä. Kuningas käsitteli siinä isänsä kuningas Husseinen rauhan asiaa, ja totesi samalla, ettei vaaleissa voittanut oikeistoblokki edusta hänen isänsä rauhanaatetta. Al-Quds Al-Arabi lehti totesi esitellessään vaaleja, ettei voittanut oikeisto hyväksy palestiinalais-pakolaisten paluuoikeutta eikä Jerusalemin jakamista. Saudilehti Asharq Alawsat kertoi uutisissaan, että vaalitaistelu käytiin oikeiston ja äärioikeiston välillä. (haaretz)
6. KANSAINVÄLINEN ihmisoikeusjärjestö kertoo raportissaan, että Hamas eliminoi systemaattisesti Fatahia kannattavia palestiinalaisia Gazassa. Raportin mukaan Hamas on siepannut ainakin pari tusinaa Fatahin kannattajaa kodeistaan, vienyt heidät jonnekin eristettyyn paikkaan, jossa heitä kidutetaan, usein ampumalla heitä jalkoihin saaden heidät siten toimintakyvyttömiksi. Useita surmataan, ja heidän ruumiinsa kuten myös pahoin haavoitetut Fatajin kannattajat kipataan jonnekin kaatopaikalle. Joskus heistä ilmoitetaan omaisille, mistä he löytävät kadonneen perheen jäsenensä, usein ei sitäkään.
Järjestö perustaa raporttinsa uhreilta saamiinsa tietoihin, jotka ovat joutuneet Hamasin käsittelyyn. He haluavat pysyä nimettöminä koston pelossa, useat eivät halua puhua kokemuksistaan. Joissakin tapauksessa Hamasin pyssymiehet olivat täydentäneet aloittamansa Fatahin kannattajan eliminoimisen ampumalla heidät sairaalassa, jonne heidät oli viety. Järjestön jäsenet menivät Gazan kaistalle samaan aikaan kuin IDF:n sotilaat kerätäkseen aineistoa ihmisoikeusloukkauksista, luultavasti tarkoituksena oli seurata sotilaitten tekemiä vääryyksiä. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- Fatah kiduttaa ja murhaa pidättämiään Hamasin jäseniä Juudeassa ja Samariassa. PA:n poliisit ovat pidättäneet sadoittain Hamasin jäseniä, joiden he pelkäävät suunnittelevan samanlaista kaappausta kuin Gazassa. Hamasin jäsen Abd Al-Haj pidätettiin muutamia päiviä sitten Jeninissä. Parin päivän kuluttua omaisille ilmoitettiin, että he voivat hakea hirtetyn omaisensa ruumiin. Omaisten mukaan häntä oli kidutettu ennen hirttämistä, kuten ruumiinvammat osoittivat. Hamasin edustaja Gazassa Fawzi Barhoun uhkaa kostolla. (INN)
- Jameel Shakura Khan Younisista pidätettiin Hamasin poliisien toimesta. Häntä kidutettiin, kunnes hän kuoli vammoihinsa, kertoo ihmisoikeusjärjestön edustaja. 30-vuotias Shakura vietiin kuulusteltavaksi, ja parin päivän jälkeen hänet toimitettiin paikalliseen sairaalaan, jossa hän kuoli vammoihinsa. (INN)
- Terroristit ampuivat eilen illalla raketin Gazasta Israeliin pian sen jälkeen, kun vaalipaikat oli suljettu. Se ei aiheuttanut vahinkoa.
- Mossadin entinen johtaja Ephraim Halevy kertoi British Zionist Federaation kokouksessa Mariott hotellissa Lontoon keskustassa, että sotilaalliselta kannalta operaatio Cast Lead oli menestys, sillä Hamas oli kärsinyt nöyryyttävän tappion. Hän katsoi, että Hamasin lähes täydellinen eristäminen arabimaailmassa todistaa samaa. Sekä Egypti että Saudi Arabia käänsivät selkänsä Hamasille, kuten tekivät myös Iran ja Syyria, eikä kukaan kuullut mitään Hizbullah-johtajasta Hassan Nasrallahista. Halevy vakuutti, että Israel on enemmän kuin kykenevä suoriutumaan Iranista yksinkin, jos niin vaaditaan. Hän kuitenkin pyytää, että juutalaisjärjestöt aktivoisivat Israelin tukemisen ulkomailla, jossa juutalaisvastaisuus kasvaa kaksinkertaisella voimalla.(JP)
- Michael Freund kertoo, miten työntekijät tehdessään uudistustöitä nelikerroksisessa talossa Portossa Portugalissa, löysivät lattian alta salaisen synagogan, jota Portugalin kuninkaitten 1400- ja 1500-luvulla harjoittaman pakollisen kääntymistyön vuoksi käännytetyt juutalaiset käyttivät palvellakseen siellä salaa isiensä Jumalaa. Pakolla käännytettyjä juutalaisia kutsuttiin hepreankielisellä sanalla ”anousim”, toinen loukkaavampi kutsumanimi oli ”marranos”, jonka juurisana muistuttaa sikaa. Lukemattomat juutalaista syntyperää olevat mutta juutalaisuutensa kadottaneet ovat Espanjassa ja Portugalissa alkaneet etsiä juuriaan ja paluuta isiensä uskoon. (JP)

Tuesday, February 10, 2009

TIISTAI 10.02.09
1. ISRAELIN vaalipäivä alkoi myrskyisissä, sumuisissa ja sateisissa olosuhteissa, kuten säätieteilijät ennustivatkin. Tämä voi vaikuttaa äänestysvilkkauteen, varsinkin siellä, missä on kuljetusongelmia ilman sateitakin. Lämpötila tänään 9 astetta, eilen 24 C-astetta. Mutta kuivuudesta huolimatta luonto seuraa aikatauluaan: pähkinäpensaat kukkivat valkoisinaan.
Sekä Netanyahu että Livni vakuuttavat voittoa. Molemmat eivät voine voittaa, joten toinen jäänee toiseksi ellei Israel Beiteinu tee suurta yllätystä ja kipua toiseksi. Se on jo vaikuttanut Likudin menestykseen, sillä monet Likudia perinteisesti äänestäneet ovat paremman puutteessa harkinneet Beiteinun sopivaksi korvaavaksi puolueeksi.
LIKUDIN taholla myönnetään, että virheitä tuli tehtyä vaalitaistelun aikana. Siellä luotettiin Obaman tapaiseen taisteluun, joka perustui suurelta osin internetin käyttöön, ja toisaalta Livnin mahdollisuuksiin ei uskottu, koska ero oli suuri. Tämä osoittautui harhakuvitelmaksi, mikä ei johdu vain Kadiman äänestäjien uskollisuudesta tai uusista äänestäjistä, vaan sitä, että Israel Beiteinu on vienyt Likudin ääniä. Lisäksi Netabyahun ”sisäinen sota” vähän toisenlaista oikeistopolitiikkaa ajavaa Feigliniä vastaan karkotti Likudin kannattajia. Se oli tarpeeton ja tyhmä operaatio, jota häneltä ei olisi osannut odottaa. Luultavasti myös tapa, millä Dan Meridor sivuutettiin Moshe Yaalonin ja Benny Beginin hyväksi, karkotti vasemman laidan kannattajia. Kadiman vaalitaistelu oli tavanomainen. Voisi sanoa, että siitä puuttui dramatiikkaa, joka olisi herättänyt ihmisten mielenkiinnon, mutta toisaalta se antoi turvallisen jatkuvuuden tunnun. Naisjärjestöt ovat olleet innostuneita naisehdokkaasta pääministeriksi.
LABOURIN vaalityöskentely kuihtui verenvähyyteen, anemiaan, mikä latisti sen mitään sanomattomaksi. Ainoat herättävät huudot tulivat Pines-Pazin taholta, mutta ne olivat vihantäyteisiä, ärsyttäviä enemmän kuin vakuuttavia. Puolueen puheenjohtaja Ehud Barak ei pystynyt nousemaan sekavista ja vaikeasti ymmärrettävistä ajatuskuvioistaan, minkä johdosta hänestä jäänyt kuva on epämääräinen ja etäinen.
2. VAALITOIMISTOT avattiin 07.00 aamulla ja pidetään auki iltakymmeneen tänään. Äänestäjiä on kaikkiaan 5 278 985; äänestyspaikkoja on 9 263; puolueita mukana äänestyksissä 33 kpl, mutta vaalikynnyksen vuoksi korkeintaan tusinan verran päässee sisälle; vaalit pidetään 1050 päivää edellisten jälkeen.
Nyt valittava Knesset, Israelin parlamentti, on järjestyksessä 18.
Arabipuolueet ovat kehottaneet jäseniään boikotoimaan vaaleja, mikä voi pudottaa niitä pois Knessetistä, jos äänestäjiä on liian vähän. Keskusvaalitoimikunta määräsi arabi-enemmistöinen Umm el-Fahmin kaupungin vaalivalvojaksi ja paikalliseksi puheenjohtajaksi äärioikeistolaiseksi luokitellun Baruch Marzellin, jota arabit sanovat estävänsä päästämästä vaalipaikalle. Heitä lienee mennytkin kaupunkiin johtavalle tielle sulkemaan hänen tiensä. Haaretzin web-sivulla kerrotaan, että pohjoisen poliisipiirin komentaja päätti estää Marzellin pääsyn vaalipaikalle levottomuuksien välttämiseksi. Tilanne on varsin erikoinen, kun viralliseksi vaalipaikan puheenjohtajaksi valittu henkilö ei voi päästä toimipaikalleen. Tämäkin osaltaan osoittanee poliittisen tilanteen erikoisuuksia Israelissa mutta myös hallituksen lepsua suhtautumista maan virallista politiikkaa ja hallitusta vastustavia kohtaan. (haaretz)
3. PA:N ULKOMINISTERI Riad Malki sanoi Varsovassa, että hänen uskomuksensa mukaan Hamas ampuu raketteja Israelin puolelle voidakseen vaikuttaa Israelin vaaleihin. Hamasin tarkoituksena on saada aikaan häiriöitä Israelin sisällä, hän arvioi. Hän ei yksilöinyt, miten tämä vaikuttaisi Hamasin asemaan ja käynnissä oleviin aselepo-neuvotteluihin, mutta sanoi niiden voivan vahvistaa oikeiston menestystä vaaleissa. Tämän hän katsoo heikentävän PA:n asemaa siten, että äänestäjät voivat kannattaa puolueita, jotka ovat rauhanprosessia vastaan. Hän käytti sanontaa ”ovat rauhaa vastaan”, mikä on vasemmiston ja palestiinalaisten tapa luokitella eri tavoin ajattelevat ”rauhan vastustajiksi”, ikään kuin heillä olisi monopoli asiaan.
LIKUDIN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu sanoo aloittavansa rauhankeskustelut PA:n kanssa uudelta pohjalta, joiden päämääränä on vahvistaa palestiinalaisten taloutta. Hän myös vakuuttaa, ettei hänen johtamansa hallitus keskity maan luovuttamiseen palestiinalaisille eikä juutalaissiirtolaisten karkottamiseen kodeistaan Juudeassa ja Samariassa, mikä on ollut Olmertin hallituksen politiikkana, ja jota Livni pääministerinä tulisi jatkamaan.
Malki oli Abbasin kanssa Puolassa keskusteluissa hallituksen kanssa. Molemmat vakuuttivat PA:n halua jatkaa rauhankeskusteluja Israelin uuden hallituksen kanssa, johtakoon sitä Netanyahu tai Livni tai joku muu, joskin he vierastavat oikeistolaisia. He myös kehottivat Israelin uutta pääministeriä jatkamaan neuvotteluja USA:n uuden hallituksen ohjauksessa eikä jättämään tilaisuutta käyttämättä. (JP)
4. JUUTALAISJOHTAJAT ovat olleet ärtyneitä paavin kutsuttua takaisin katolisen kirkon piiriin holokaust-kieltäjän piispa Richard Williamsonin. Paavi on kuitenkin ottanut etäisyyttä piispaan, koska hän edelleen väittää, ettei natsien juutalaisuhreja ollut kuutta miljoonaa.
Paavi Benedict XVI tapaa torstaina USA:n juutalaisjärjestöjen kattojärjestön, Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, edustajat.
Järjestön taholta vakuutetaan, että sen intressien mukaista on pitää hyvät suhteet katolisen kirkon kanssa, mutta ei millä ehdoilla tahansa. Konferenssin hallituksen apulaispuheenjohtaja Malcolm Hoenlein antoi kiitosta paavin omalle suhtautumiselle juutalaiskysymykseen ja lisäsi vierailtuaan Auschwitzissa ja Colognen synagogassa, että hyökkäys juutalaisia ja juutalaisuutta vastaan on samalla hyökkäys kirkkoa vastaan.
Maanantaina kardinaali Walter Kasper, joka valvoo kirkon uskonnollisten asiain komissiota, tapasi Ranskan juutalaisjärjestöjen katto-organisaation (CRIF) johtajan Richard Prasquieren sekä Maailman juutalaiskongressin edustajan Maram Sternin. Prasquier kertoi Kasperille, ettei holokaustin kieltäminen ole vain mielipide vaan se on rikos.
Piispa Willamson on julkisesti kieltänyt, ettei holokaustin juutalaisuhreja ollut kuusi miljoonaa vaan muutamia satoja, eikä mitään kaasukammioita ollut natsien kuolemanleireillä. (JP)
5. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak elättelee toiveita, että rauhantila Gazan kaistalle voitaisiin toteuttaa jo ensi viikon aikana. Hän esitti näitä toiveitaan tavattuaan Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn eilen. He keskustelivat puolentoista tai kahden vuoden aselevosta Israelin ja Hamasin välille. Sarcozy oli pitemmän rauhanajan kannalla, kuten myös, että Gilad Shalit, jolla on myös Ransjan kansalaisuus, vapautettaisiin mahdollisimman pian. Mubarak kertoi, että hän oli keskustellut Sarcozyn kanssa Gazan jälleen rakentamista koskevan konferenssin järjestämisestä maaliskuun 2. päivänä. Israelin viranomaiset sanovat, ettei heitä ole informoitu sellaisesta konferenssista.
Kairon intressinä on myös Fatahin ja Hamasin välisen riidan ratkaiseminen, ja Kairo on tiettävästi kutsunut eri palestiinalaisryhmiä Kairoon 22. helmikuuta keskustelemaan sovinnosta. Nasser al-Qidwa, entinen PA:n ulkoministeri ja Arafatin sukulainen, varoittelee, ettei sovintoa voida saada aikaan, ellei siihen sisälly rauhansuunnitelma Israelin ja palestiinalaisten välillä. Hän vaatii, että ensin tulee laatia ohjelma, joka takaa sekä arabien että kansainvälisen laillisuuden. ”Hamasilla ei ole vastausta avainkysymyksiin, miten selvittää palestiinalaisten kiireisimmät ongelmat,” hän selittää.
Abbas sanoo olevansa halukas jatkamaan keskusteluja Israelin uuden hallituksen kanssa, mutta edellyttää, että sen tulee ensin lopettaa ”uusien setlementtien” rakentaminen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- UNRWA aloitti uudelleen keskeyttämänsä avustustoimet Gazan kaistalla sen jälkeen, kun Hamas palautti varastamansa 200 tonnia avustustarvikkeita sen varastoihin. Israel salli kuitenkin avustusrekkojen pääsyn Gazaan UNRWA:n ongelmasta huolimatta.
- IDF avasi tulen kohti miestä, joka sunnuntaina yritti ylittää Gazan ja Israelin välisen turva-aidan. IDF:n mukaan, jonka Islamic Jihad myöntää, mies kuului tähän terrorityhmään, ja hän sai surmansa kivääritulesta.
- Turvallisuusviranomaiset julistivat korkean hälytystilan vaalien ajaksi ja sulki kaikki yhteydet Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille.
- Saadakseen lisää potkua loppukirilleen vaalitaistelussa Israel Beiteinun johtaja Avigdor Lieberman kävi eilen rukoilemassa Itkumuurilla. Käynti aiheutti ivallisia kommentteja sekä vasemmiston että Shasin taholta. Jotkut äänestäjät sanovat, että Liebermanilla voi olla oikea ote suhteessa arabeihin, mutta samalla hän haluaa vapauttaa sianlihan myynnin maassa. Tämä on osoituksena siitä, ettei Lieberman ole huolissaan maan uskonnollisesta tilanteesta, he selittävät, vaikka vakuuttavat samalla, etteivät he itsekään ole uskonnollisia. Ehkä tämä on heidän silmissään ulkokultaisuutta.
- Umm el-Fahmin tapausta ei ole vielä käsitelty loppuun. Jotkut tahot vaativat, että kaupungin äänestysliput täytyy mitätöidä kapinahankkeen takia; toiset vaativat, että hallituksen tulee ulottaa arvovaltansa kaikkialle maassa, myös arabienemmistöisiin kaupunkeihin.
- Marzellin tilalle lähetetty NU:n kansanedustaja Arieh Eldad joutui myös poistumaan Umm el-Fahmista mielenosoituksen takia, vaikka hänen edustajansa sanoo, ettei se johtunut siitä.
- Obama aikoo aloittaa keskustelut Iranin kanssa lähikuukausien aikana, mutta Venäjän rakentama Bushehrin ydinvoimala aloittaa kolmessa kuukaudessa.

Monday, February 09, 2009

MAANANTAI 09.02.09
1. VAALIPÄIVÄN aattona tilanne sisäpolitiikan rintamalla on yhtä sekava kuin se on ollut jo kuukausien ellei vuosien ajan. Israelin kansa näyttää kadottaneen näkynsä omaan maahansa kahden vuosituhannen jälkeen palaavana Jumalan valittuna kansana. Israelin sisällä riehuvat keskinäiset taistelut, joissa eri tavoin ajattelevat murjotaan maan rakoon aikana, jolloin koko kansan tulevaisuus ja säilyminen hengissä on vaakalaudalla. Eikä se suinkaan ole mitään uutta. Raamattunsa lukeneet muistanevat vielä, miten kansa rakensi itselleen kultaisen vasikan ylipapiksi vihityn Aronin johdolla aikana, jolloin Moses oli Siinain vuorella ottamassa vastaan Lain tauluja Jumalalta (2.Ms.32), tai Korahin, Daatanin ja Abiramin kapinan Mosesta ja Arona vastaan erämaassa (4.Ms.16) pienempien napinoitten ohella. Silloin kapinalliset halusivat palata takaisin Egyptin orjuuteen, josta heidät oli vapautettu. Nyt Israelin kansa, joka on päässyt pakoon täydellisiä tuhoaikeita luvattuun maahansa, pelkää kuollakseen ”jättiläisiä”, joita se uskoo maassa elävän, kuten se pelkäsi niitä ennen tuloaan maahan ja tuomittiin 40:ksi vuodeksi erämaahan, minkä aikana koko Egyptistä lähtenyt sukupolvi kuoli pääsemättä luvattuun maahansa. (4.Ms.14)
2. Israelin nykyisen sisäisen taistelun perimmäisenä kysymyksenä on epäselvyys siitä, mitä maa-alueita Israelin nykyinen valtio tulisi käsittämään. Osa kansasta uskoo siihen, mitä Mooseksen kirjoista lähtien (4.Ms.34:1-12) on Raamatun profeettojen kautta ilmoitettu; toinen osa kansasta ei näe mitään yhteyttä ilmoitusten ja nykyisen tilanteen välillä, he katsovat, että juutalaisten asuma-alue määräytyy pelkästään käytännön sanelemien kylmien tosiasioitten perusteella, joissa määräävinä tekijöinä ovat maassa asuva paikallinen väestö, arabinaapurit ja maailmanvaltaa pitävät ulkopuoliset kansat. Israelin valtion perustajina olivat jälkimmäistä kantaa edustavat, lähinnä sosialidemokratiaa ja marxismia edustavat liikkeet, joiden politiikan ja ajattelutavan mukaan määräytyi kansan kohtalo vuosikymmeniksi. Siltä pohjalta tulivat Oslon sopimukset, rauhanprosessi, lukuisat valtion sisäiset sekä ulkovaltojen johdolla pidetyt Israelin ja paikallisen kansan edustajien väliset hedelmättömät neuvottelut, joita edelleen elätellään muka ainoana mahdollisuutena juutalaisen kansan säilymiselle itsenäisenä, demokraattisena ja juutalaisena valtiona. Tämä kehityskulku saanee nyt uutta vauhtia ja puhtia USA:n uuden vasemmistolaisen hallituksen tarttuessa Lähi Idän rauhanprosessin johtoon. Sikäli kuin tänne tihkuneista ennakkotiedoista voi mitään päätellä, Israelin kansan kohtako ei välttämättä ole tuon hallituksen tärkeimpänä päämääränä. On enemmän kuin luultavaa, että sen päätöksiä ja toimintoja ohjaavat Obaman määrittelemä suuntaus maailman-laajuiseen uuteen järjestelmään, jossa kansojen rajat eivät ole pyhiä, eivät edes Israelin kansan, olkoon niiden vakuutena minkä jumaluuden lupaukset tahansa. USA:n uusi hallitus näyttää suosivan synkretismiä, kaikkien pääuskontojen yhtymistä, mistä osoituksena on, että Obaman henkilökohtaisissa talismaneissa on kristittyjen, islamin, hindujen ja budhalaisten symboleja, joita hän pitää aina mukanaan. Israelin Jumala on tässä sekaannuksessa vain yksi monista, ei ainoa, todellinen elävä Jumala.
3. ISRAELIN KANSAN mennessä huomenna valitsemaan maalle uusia johtajia, uutta parlamenttia ja uutta hallitusta, se tekee sen säätietojen mukaan myrskyisen ja sateisen sään vallitessa. Ikään kuin luonnonvoimatkin osallistuisivat tähän ”henkien väliseen taisteluun”, sillä lisäksi varoitetaan ”savusumusta”(smog). Varsin monet johtajat ovat Israelissa katsoneet, että nämä vaalit ovat monella tapaa kohtalokkaat. Ei liene sattumaa, että jotkut hengelliset johtajat, kuten Shasin hengellinen johtaja, entinen päärabbi Ovadia Yosej, varoittavat seuraajiaan antamasta ääniään määrätyille puolueille, joiden he sanovat edustavan ”paholaista” Israelissa. Joku toinen puolue esittelee vaaliohjelmaansa, että vaikka siinä ehdotetaan siviilivihkimyksen laillistamista Israelissa ortodoksien hallitseman uskonnollisen vihkimisen rinnalla, se on silti täysin ”kosher”, seremoniallisesti puhdas ja hyväksyttävä. Tämä siksi, että lukuisat parit, joilla ei ole joko Moseksen Lain tai maan sisäisten lakien mukaan oikeutta saada nykyisen lain sallimaa vihkimystä Israelissa, matkustavat ulkomaille sitä varten. Muutamat uskonnolliset johtajat ovat huolissaan, että tällaisten maallisten, Moseksen Lakia vastaan sotivien lakien myötä, kansa on ajautumassa pimeyteen ja hengelliseen sekasortoon. - Israelin kansan olisi syytä muistaa Salomon esittämä viisaus: ”Missä ilmoitus puuttuu, siinä kansa käy kurittomaksi; autuas se, joka noudattaa Lakia. ” (Snl.29:18) Englantilainen käännös: ”Missä näky puuttuu, siinä kansa tuhoutuu, mutta onnellinen on se, joka pitää Lain.”
4. Jerusalem Post julkaisi lähes sivun suuruisen maksetun mutta nimettömän ilmoituksen, jossa on 8 kohtaa alkaen sanoilla: Voisi kuvitella (you would think). Sen jokaisessa klausuulissa hyökätään rajusti Kadimaa vastaan; että se uhrasi sotilaita vain tyydyttääkseen ulkomaista lehdistöä; että Kadima neuvottelee tietämättään Israelin uhraamisesta; että Kadima sokeasti uskoo puolueettomaan USA:han, joka pakottaa Israelin puolustuskyvyttömille rajoille; että Kadima neuvottelee Israelille vahingollisesta politiikasta voittaakseen maailman johtajien ja median hyväksymisen ymmärtämättä, että maailma unohtaa puolustuskyvyttömät; että varoituksista huolimatta Kadima on avoin maailman yhteisön tekemille esityksille, mitä uhrauksia Israelin tulee tehdä ”rauhanprosessin” edistämiseksi; että huolimatta Libanonin ja Gazan katastrofisista kokeiluista, jotka toivat lisää terroriyhteisöjä, joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen, huolimatta raketeista ja naapuri-alueitten muslimien ja arabien opetuksista pitää juutalaisia epäinhimillisinä olentoina, Kadima elättää uskoa, että luovuttamalla vähän enemmän Israelin 20 000 neliö-kilometrin maa-alueesta pystytään rauhoittamaan arabit, joilla on miljoonia neliökilometrejä maata; että huolimatta Hitlerin ja natsien antamasta opetuksesta ja Hamasin samansuuntaisista uhkauksista Israelin tuhoamiseksi, Kadima uskottelee, että ehkä se on vain poliittista retoriikkaa, ja että lopulta löydetään poliittinen tasapaino juutalaisten ja arabien välille Lähi Idässä, mutta se tarkoittaa palestiinalaisille 100 %, juutalaisille ja Israelille 0 %; voisi kuvitella, että 2000 vuoden vainoamisen, pogromien, keskistysleirien, kaasukammioiden ja miljoonien juutalaisten murhan jälkeen juutalaiset olisivat oppineet, että ainoa turvallisuus lepää elinkelpoisen Israelin valtion varassa; siitä huolimatta, vaikka juutalaisia uhataan tuholla kaikkialla maailmassa vain siksi, että he ovat juutalaisia, Kadima neuvottelee maan luovuttamisesta, kannattaa yhden uuden muslimi-terrorivaltion perustamista Israelin tuhoamiseksi, jatkaen Israelin turvallisuuden uhraamista maailman mielipiteen alttarille. Naapurien barbarismin edessä Kadima toivoo asettavansa Israelin kohtalon kansainvälisen yhteisön käsiin, joka jo suunnittelee uusia holokaust-museioita. - Siinä teesien pääpiirteet.
VAIKKA tämä on kohdistettu Kadimalle, se hyvin sopii monille muille puolueille Israelissa.(JP)
5. Vihoviimeiset tiedustelut äänestäjiltä osoittavat, että Likud voittaa pienellä, ehkä kolmen edustajan enemmistöllä pahimman kilpailijansa Kadiman, lukujen osoittaessa seuraavaa: Likud 26 paikkaa; Kadima 23; Israel Beiteinu 18; Labour 16; Shas 10; Meretz 6; UTJ 5; NU 4; Jewish Home 3; kolme arabipuoluetta yhteensä 9 paikkaa.
Likudin edustajamäärä vaihtelee joissakin gallupeissa 28:an paikkaan, Kadima 23-25.
Kahden valtapuolueen tasaisuus ja se, ettei kumpikaan saane yli 30 edustajapaikkaa, tulee vaikeuttamaan hallitusneuvotteluja ja tuomaan pienpuolueita hallitukseen omine vaatimuksineen, mikä tekee pääministerin aseman entistäkin vaikeammaksi. Israel Beiteinun nousu on yllätys ja voi vielä yllättää lisää äänestäjien ollessa edelleen epätietoisia puolueesta, joka sopisi heidän arvomaailmaansa. Epätietoisia on vielä parikymmentä prosenttia. (INN)
6. ISRAELIN neuvottelijat Kairossa ovat esittäneet arvioita, että aseleposopimus on mahdollinen seuraavan 48 tunnin kuluessa. Hamasin johto uhittelee vieläkin, että ensin täytyy avata kaikki ulosmenotiet, muuten ei tule sopimusta. Israel on pitänyt Gilad Shalitin vapauttamista yhtenä kynnyskysymyksenä keskusteluissa, joita käydään epäsuorasti Kairossa Egyptin toimiessa välittäjänä Israelin ja Hamasin välillä.
UNRWA esiintyy jyrkkänä vaatimuksineen Hamasia kohtaan, jota se vaatii palauttamaan kaikki varastamansa avustustarvikkeet 200 tonnia, ennen kuin se aloittaa uudelleen avustustoimintansa Gazassa. Osa tavaroista on palautettu, mutta jos Hamas ehti jakaa niitä edelleen, niiden saaminen takaisin lienee mahdotonta.
Sunnuntaina 88 rekka-autoa päästettiin Gazaan Keren Shalomin terminaalin kautta. 18 rekka-autoa kuljetti kansainvälisten yhteisöjen lahjoituksia, loput oli yksityisten lahjoittamia.
Pääministeri Olmert toppuuttelee liiallisesta innostuksesta, että Gilad Shalit vapautetaan pian, mikä nähdään verhottuna varoituksena Ehud Barakille, lisäten, että asia kulkee hänen kauttaan. Olmert antoi myös epämääräisen tukensa Tzipi Livnille huomisissa vaaleissa, minkä katsotaan tarkoittavan, ettei Olmert luota Livniin, jonka avustajat pitävät Olmertin tukea vahingollisena puolueelle.(INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- Vaalipäivänä bussimatkoista ei tarvitse maksaa. Sen sijaan liikuntavammaisilla voi olla vaikeaa päästä vaalipaikoille, koska valtiolla ei ole varaa maksaa ambulanssikuljetuksia.
- KeepMClose yhtiö Ramat Ganissa on kehitellyt lapsille ranneketta, joka toimii vähäisellä säteilyllä eikä vaadi käyttäjän toimia. Ranneketta suunnitellaan puistoihin, lasten leikkitiloihin, supermyymälöihin ja vastaaviin laitoksiin, joissa lapset voivat hukkua yleisön joukkoon. Vanhemmat voivat vuokrata sitä.
- Eilen terroristit ampuivat Grad-raketin Ashkeloniin polttaen ja runnellen autoja, toinen Kassam-raketti putosi Shaar Hanegevin alueelle. IAF teki pari ohjusiskua Khan Yousin alueelle tuhoten Hamasin poliisiaseman.
- Olmert suunnittelee vapauttavansa Marwan Barghoutin; Heprealaisen yliopiston ja Barro-kahvilan terrori-iskun suunnittelijan; Pessah-aikana tehdyn terrori-iskun suunnittelijan Neranyassa ja muita terroristeja vain ”vahvistaakseen” Abu Mazenin (Mahmoiud Abbasin) asemaa. Eikö Olmert kumppaneinaan seuraa uutisvälineitä, jotka kertovat, että tämä ”rauhan-kumppani” sanoo tekevänsä kaikkensa saadakseen aikaan sotarikossyytökset Israelin operaatio Cast Lead ajan johtajia vastaan? Luulisi hyväntahdon eleiden vaativan vastavuoroisuutta, myös terroristeilta, joka Abbas on, sillä hän toimi Arafatin aikana terrori-iskujen rahoittaja, myös Achille Lauron tapauksessa, jossa pyörätuoliin sidottu Klinghoffer kipattiin laidan yli mereen varmaan kuolemaan. Toinen tunnettu tapaus juutalaisjoukkueen murha Mynchenin olympialaisissa. Abbas toimi siinäkin rahoittajana.

Sunday, February 08, 2009

SUNNUNTAI 08.02.09
1. ”EN TIEDÄ YHTÄÄN israelilaista poliitikkoa yhdestäkään puolueesta, jonka odottaisin tarjoavan kohtuullisen ratkaisun Israelin ja Palestiinan väliseen ongelmaan”, vakuuttaa PA:n pääministeri Salaam Fayad. ”kaikki mitä he tarjoavat on vain osaratkaisu, tai tarkoituksella parantaa miehityksen tilanteen ulkoasua. Fayad ei odota mitään uutta Israelin tiistain vaalien tuloksena, jossa valitaan maalle uusi Knesset, hallitus ja sen pääministeri.
Fayad esitteli samalla suunnitelmiaan Gazan jälleen rakentamiseksi. Hänen mukaansa ulkomaiset lahjoittavat voivat antaa varansa hänen johtamalleen PA:n talousministeriölle, joka ohjaa varat kohteisiinsa talouspankkien kautta, tai lahjoittajat voivat antaa rahansa suoraan niille, jotka osallistuvat jälleenrakennustöihin Gazassa. Tämän kaiken tarkoituksen on saada Gazan rakentaminen käyntiin, mitä viivästyttää epäselvyys, miten projekteja voidaan hoitaa Gazassa ilman, että Hamas pääsee niihin osallisiksi. Tilanne tietenkin muuttuu, jos Fatahin ja Hamasdin yhteishallitus saadaan aikaan. Sitä on yritetty hoitaa sekä Egyptin että Turkin avustuksella, mutta se on yhtä vaikeaa kuin käärmeen houkutteleminen pulloon.
Päällimmäisen ongelman muodostaa tosiasia, että palestiinalaisilla on kaksi hallitusta, yksi laillisesti vaaleilla valittu Ismail Haniyehin johtama Gazassa; toinen Abbasin ”presidentin käskykirjeellä” ilman vaaleja valittu Salaam Fayadin hallitus Ramallahissa. Aika näyttää, onko mahdollista löytää kohtuullista ja järkevää ratkaisua tähän ongelmaan. (haaretz)
2. ISRAELIN VIRKAMIEHET näyttävät odottavan ratkaisun löytyvän sekä aselepo-sopimuksen solmimiseksi että ennen kaikkea Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin panttivankeudesta. JP puhuu ”sopivasta tilaisuudesta” (window of opportunity), jolla tarkoitettaneen sitä, että onnistuneella ratkaisulla voidaan vaikuttaa positiivisesti tiistain vaalien tuloksiin. Tämä tulisi tietenkin parantamaan sekä Labourin että myös Kadiman mahdollisuuksia. Molemmat puolueet ovat olleet jatkuvassa kansansuosionsa liukukierteessä, mikä uhkaa Labourin jäämistä neljänneksi ja Kadiman putoamista Likudin ja Israel Beiteinun jälkeen kolmanneksi. Myös Likudin suosio on liukunut alaspäin lähestyen uhkaavasti Kadimaa, mikä aiheuttaisi uuden tilanteen hallitusneuvotteluissa.
PAHAT kielet puhuvat, että Israel Beiteinu on liittoutumassa Kadiman kanssa, ja voi ehdottaa presidentti Shimon Peresille, että hän antaisi hallituksen muodostamistehtävän Livnille, vaikka Likud olisikin suurin puolue, koska Livnillä olisi paremmat mahdollisuudet saada hallitus kasaan. Tämä voi olla vain spekulaatioita, joita ennen vaalipäivää levitetään kansalle.(JP)
3. SHASIN hengellinen johtaja entinen päärabbi Ovadia Yosef antoi räväkän ohjeen kansalle: ”Joka äänestää Israel Beiteinua, äänestää paholaista. Toisaalta, jokaista, joka laiskistuu, jää kotiinsa eikä viitsi mennä äänestämään, kohtaa suuri rangaistus”. Hän kehotti kaikkia Shasin jäseniä kulkemaan ovelta ovelle kehottaakseen kansaa vaaliuurnille, sillä ”tämä on teidän mahdollisuutenne toimia Jumalan hyväksi”. Myös UTJ:n johtajisto käyttää kovia sanoja Jerusalemin vaalitilaisuudessa patistellessaan kannattajiaan äänestämään.
USKONNOLLISET puolueet ovat huolissaan kansan hengellisestä tilasta, mistä on osoituksena Liettuan Degel Hatorah ryhmän rabbi Yosef Shalon Elyashivin ja rabbi Aharon Leib Steimannin osallistuminen tilaisuuteen yhdessä Belz Hasidic ryhmän kanssa. Kampanjan tarkoituksen on korjata tilannetta, mikä syntyi viime aikojen ravisteluista ashkenazi-ääriortodoksien poliittisissa piireissä. ”On olemassa vaara olemassaolosta uskonnollisissa kysymyksissä Pyhässä Maassa”, varoitti rabbi Yosef Efrati, joka puhui Elyashivin puolesta lisäten, että ”uskonnolliselle puolueelle käyttämättä jätetty ääni menee ei-uskonnollisille puolueille, millä osallistutaan tämän veren vuodattamiseen.” (haaretz)
4. HAMASIN korkea johto Gazasta ilman pääministeri Haniyehiä matkusti Mahmoud Zaharin johdolla lauantaina Kairoon, jossa sen tarkoituksena on tehdä lopulliset arviot Israelin aselepotarjouksesta ja päättää samalla jatkotoimista. Hamasin edustaja matkusti samalla Damaskokseen, jossa hän yrittää taivuttaa Khaled Mashaalin yhteiseen ruotuun Gazan johdon kanssa. Tämä repeämä Hamasin sisällä on pahoin hankaloittanut Kairon keskusteluja. Israelin virkamiehistö on varovaisen toiveikas sopimuksen syntymisestä. Sen pääkohdat:
- Aselepo solmitaan 18 kuukaudeksi Gazan alueelle, minkä ajaksi Hamas keskeyttää kaikki iskut Israelin puolelle, joka samoin keskeyttää iskunsa Gazaan.
- Kaikki Gazaan johtavat terminaalit avataan kaikelle liikenteelle ilman rajoituksia. Israel kuitenkin edellyttää, että Gilad Shalit vapautetaan ennen sitä.
- IDF:n sotilas Gilad Shalit palautetaan Israeliin Hamasin panttivankeudesta satojen palestiinalaisvankien vapauttamista vastaan Israelin vankiloista. Ennakkotietojen mukaan kysymys on tuhannesta vangista, niiden joukossa Marwan Barghouti.
- Egypti avaa Rafian terminaalin Gazasta Egyptiin. Sitä valvovat PA:n asettamat poliisit, mutta Hamas saa asettaa sinne omia valvojiaan.
Sopimusluonnos näyttää olevan sekä Israelin että Hamasin Gazan edustajien hyväksymä. Sitä vastustaa Khaled Mashaal Damaskoksessa sekä Hamasin sotilaskomentaja Ahmed Ja´abari. Sopimusta voidaan jatkaa toisella 18 kuukaudella. (haaretz)
4. UNRWA pahoitti siinä määrin mielensä Hamasin pyssymiesten väkivalloin ryöstäessä sen varastoista torstaiyönä Gazassa 200 tonnia avustustarvikkeita, niiden mukana jauhoja ja huopia, että se keskeytti kaikki avustustoimensa Gazassa kunnes toisin päätetään. UNRWA peruutti sunnuntaiksi sovittujen 40 rekka-auton matkan Gazaan ja niiden mukana 800 tonnia avustustarvikkeita. UNRWA:n Jerusalemin edustaja selvitti, että – kuten Israel on kaiken aikaa todennut – Hamas käyttää Gazan asukkaita hyväkseen ”julmasti ja kyynisesti” ja on yksin vastuussa Gazan kaistaa kohdanneista vaikeuksista. Tämä on ollut tuskallinen herääminen UNRWA:n paikallisjohdolle, joka on torjunut kaikki Israelin esittämät syytökset Hamasia vastaan. Nyt UNRWA on myös valmis tunnustamaan, ettei se missään vaiheessa seulonut palkkaamiaan työntekijöitä Hamasin jäsenten eliminoimiseksi, minkä se kylläkin teki al-Qaidan jäsenten estämiseksi pääsystä sen palkkalistoille.
Israelin hallituksen terveysministeri Isaac Herzog, jonka Olmert nimitti valvomaan Gazaan meneviä avustuksia, totesi, että Gazan avustustarvikkeiden varkaus paljasti Hamasin ja sen iranilaisten tukijoitten todelliset kasvot. Hän totesi, että Hamas on kahdesti viikon aikana varastanut Gazan avustustarvikkeita. (JP)
5. USA:N varapresidentti Joe Biden piti ensimmäisen tärkeän puheen ulkomaisille diplomaateille ja johtajille Mynchenissä eilen. Puhetta odotettiin jännityksellä ja suurin odotuksin, koska presidentti Obaman lupaamista muutoksista USA:n hallituksen ohjelmassa ei ole ollut selvyyttä. Biden sanoi USA:n hallituksen olevan valmis keskusteluihin Iranin ja Venäjän kanssa erimielisyyksien hiomiseksi, mutta varoitti samalla Irania, että USA on edelleen valmis ennaltaehkäisevään iskuun, jos Iran ei luovu ydinasehaaveistaan ja lopeta terrorismin tukemista. Hän vakuutti, että USA jatkaa ohjusteknologiansa kehittämistä Iranin uhkan torjumiseksi edellytyksellä, että teknologia on testattu ja hinta kohtuullinen.
BIDENIN puhe sai hyväksyvän vastaanoton länsimaisten johtajien taholta kiitellen myös USA:n halua työskennellä yhdessä liittolaistensa kanssa, vaikka hän jättikin käsittelemättä useita avainkysymyksiä, kuten Afganistanin ja Irakin tilanne. Hän vakuutti, että USA tulee käsittelemään ongelmia ennen niiden kehittymistä kriiseiksi, millä hän tarkoitti myös Iranin tapausta. Iranin edustaja Ali Larijani oli tiettävästi paikalla, mutta hän poistui ennen Bidenin puhetta eikä palannut. Etukäteen arvioitiin, että Biden ja Larijani voisivat tavata kokouksen aikana, mutta siitä ei ole vihjeitä. Larijani totesi päivää aiemmin, että Obaman hallituksen tulee ensin tunnustaa aiempien virheet ja luopua porkkana ja keppi-politiikasta.
TOINEN pääkohta Bidenin puheessa koski USA:n ja venäjän välisiä suhteita luvaten, että USA:n hallitus työskentelee monilla aloilla löytääkseen yhteistoimintaa Venäjän kanssa kuten Talibanin ja al-Qaidan tuhoamiseksi. Bidenin puheen tarjoamaa lähestymistä sumensi Kyrgyzstanin ilmoitus vain muutamaa päivää aiemmin, että USA:n tulee sulkea sen alueella sijaitseva ilmavoimien Manasin lentoasema, jonka kautta USA on pääosin huoltanut joukkojaan Afganistanissa. Kyrgyzstanin presidentti ilmoitti päätöksestään Manasin sulkemiseksi Moskovan vierailunsa yhteydessä, joka antoi sille 2 miljardin USD lainan.(JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Iran vakuuttaa hallitsevansa ydinteknologian huolimatta kansainvälisestä boikotista. Ajatollah Ali Khamenei puhui asiasta todeten, että läpimurto koskee myös avaruus-teknologiaa. Hän kertoi, että Natanzin ydinvoimalassa keskellä Irania toimii 5000 sentrifugia. (JP)
- Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani puolusti Mynchenissä Iranin johdon kielteistä kantaa juutalaisia kohdanneeseen katastrofiin (shoah) puolustaen samalla Hamasin asemaa palestiinalaisena puolueena. Paikalla ollut ranskalainen parlamentaarikko totesi, että on Ranskan lain vastaista kieltää holokaust Ranskassa.(JP)
- Saksan ulkoministeriön edustajan, kristillisdemokraatteja edustavan, Eckart von Klaedenin syytöksiin, että Iran avustaa terroristeja ja vie aseita Hamasille, joka on ampunut yli 8 000 rakettia Gazasta Israeliin, ja mikä on muuttanut islamilaisen tasavallan alueen suurimmaksi vaaraksi alueella, Larijani vastasi: ”Meille on suuri kunnia voida avustaa Hamasia.” (JP)
- Israelin USA:n Lockheed Martinin rakenteilla olevien Joint Strike Fighter (JSF) viidennen sukupolven hävittäjän hinta uhkaa nousta pilviin. Israel on alustavasti tilannut konetta 75 kpl hinnalla 50 miljoonaa USD/kpl, mutta nyt hinta-arvio on noussut 80-90 miljoonaan ISD. Konetta tukee 9 maata, mukana Englanti, Turkki, ja Australia, ja Israel otettiin mukaan tarkkailijana maksettuaan pääsymaksun 20 miljoonaa USD.(JP)
- Turkin oikeuslaitos jatkaa tutkimuksia, tekikö Israelin johto sotarikoksia äskeisen Cast Lead operaation aikana Gazassa.
- Venezuelan juutalaiset pelkäävät uusia hyökkäyksiä heitä ja heidän laitoksiaan vastaan. Presidentti Hugo Chavez tuomitsi Caracasin suurinta synagogaa vastaan tehdyn hyökkäyksen, mutta hänen raskaat syytöksensä juutalaisia kohtaan ovat kiihdyttäneet uusia väkivallantekoja, tammikuussa yksin 30 murtoa. USA:n juutalaisjärjestöt ovat pyytäneet, että presidentti Chavez suojelisi maan juutalaisia. Israelin ja Venezuelan väliset diplomaattisuhteet katkesivat äskettäin.
- Kolmen palestiinalaisen uskotaan puukottaneen Amerikan juutalaista nuorta kasvoihin Jerusalemin Heprealaisen yliopiston asuintalojen lähellä. Hän meni kysymään tietä kolmelta arabilta Hebronkadulla, kun nämä puukottivat häntä kasvoihin ja käteen aiheuttaen hänelle kohtalaisen vakavia vammoja. (INN)
- Haifassa 20-vuotias sotilas vältti arabin aikoman puukotuksen. Arabi pääsi karkuun, mutta poliisi etsii häntä. (INN)
- Paavin armahtama holokaust-kieltäjä piispa Richard Williamsson sai tehtäväksi suorittaa uusintatutkimuksia aiheesta juutalaisjärjestöjen kiivaiden vastalauseiden vuoksi.(INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129823
- Raketti-iskuista huolimatta Israel sallii rahaa kuljettavien autojen pääsyn Gazaan, Olmert antoi 175 miljoonaa USD ja Abbas antoi 50 miljoonaa USD. (INN)