Friday, October 31, 2008

PERJANTAI 31.10.08
1. USA:N LÄHI IDÄN turvallisuus-koordinaattori kenraaliluutnantti James L. Jones ei sittenkään aio laatia dokumenttia, jossa hän kertoisi yksityiskohtaisesti Israelin turvallisuus-vaatimuksista Juudeassa ja Samariassa ”sen jälkeen, kun Palestiinan valtio on perustettu”. Israelissa on pelätty, että Jonesin mahdollinen dokumentti ei mitenkään suosisi Israelin näkemyksiä asiassa.
”Ei tule olemaan mitään Jonesin laatimaa raporttia, miltä koko strateginen kuvio tulisi näyttämään sopimuksen laatimisen jälkeen. Ei tule olemaan mitään kattavaa raporttia”, kertoo USA:n virkailija JP:n toimittajalle Herb Keinonille.
Sen sijaan, että yhdessä dokumentissa esitettäisiin Amerikan näkemys Israelin turvallisuus-vaatimuksista, joka tulisi sen jälkeen toimimaan USA:n Lähi Idän politiikan ohjeena, Jones peilaa näkemyksensä ulkoministeri Gondoleezza Ricelle muistiinpanojensa ja informaatio-ainesten välityksellä, virkailija selittää.
ISRAELISSA uskottiin, että viime marraskuussa nimitetty Jones tulisi laatimaan havainnoistaan paksun raportin, joka melkoisen seikkaperäisesti määrittelisi USA:n Lähi Idän politiikan perusteet. Israelin pelkona on ollut, että sellainen dokumentti voisi pahoin rikkoa maitten välejä, koska epäiltiin, etteivät Jonesin näkemykset ole yhteneväisiä siihen, miten Jerusalemissa asiat nähdään. Se tulisi sitomaan myös USA:n seuraavan hallituksen käsiä.
KENRAALILUUTNANTTI Jones toimi ennen siirtymistään reserviin USA:n merijalkaväen komentajana ja Naton joukkojen ylimpänä komentajana. Presidenttiehdokas Barack Hussein Obama lisäsi hänen nimensä mahdollisen varapresidenttinsä listalle ja on sittemmin esittänyt häntä mahdollisena turvallisuuspoliittisena neuvonantajana hallituksessaan. Keinon toteaa artikkelissaan, että Jonesin arvostamista Washingtonissa osoittaa se, että hän on läheinen myös John McCainille, joka on vihjaillut antavansa hänelle yhden avainviroista.
JONESIN odotettiin käsittelevän seuraavia kysymyksiä:
- Missä laajuudessa Palestiinan valtio tulisi olemaan aseistamaton.
- Turvallisuusjärjestelyt tulevan Palestiinan valtion ja Jordanian välillä.
- Poliisitoimen ja oikeuslaitoksen väliset suhteet Palestiinan valtiossa.
- Palestiinan turvallisuusjoukkojen laajuus.
- Israelin vaatiman ennakkovaroitusjärjestelmän sijoituspaikka ja muoto.
JONESIN tehtäväkuvaa ei koskaan selvästi määritelty, ja toimiensa kuluessa hän keskittyi enemmän rakentamaan perusteita Palestiinan valtiolle kuin alueelliseen turvallisuuteen. Hänen panostaan PA:n turvallisuusjoukkojen kouluttamiseksi ja sijoittamiseksi pidetään ratkaisevana. Tässä hän toimi yhteistyössä kenraaliluutnantti William Frazerin kanssa, jota on pidetty ”tiekartan” toteutumisen tarkkailijana. Hänen tilalleen tulee kenraaliluutnantti Paul Silva, sillä Frazer siirtyy USA:n ilmavoimien yleisesikuntapäälliköksi. Kolmas USA:n kenraali, kenraaliluutnantti Keith Dayton, joka kantaa määritelmää ”päätoimittaja”, on vastannut PA:n turvallisuusjoukkojen kouluttamisesta ja aseistamisesta. Näiden USA:n kouluttamien ja varustamien joukkojen odotetaan muodostavan suunnitellun Palestiinan valtion turvallisuus-joukkojen rungon, jonka varaan uuden valtion turvallisuuspolitiikka voidaan rakentaa. (JP)
2. FATAHIN JA HAMASIN väliset yhteysneuvottelut pidetään ensi kuun alkupuolella Kairossa, kertoo JP:n toimittaja Kh A Toameh artikkelissaan. Näihin ”kansallisiin yhteys-neuvotteluihin” on lähetetty kutsut eri palestiinalaisjärjestöille ja ryhmille Egyptin viranomaisten toimesta. Neuvottelut on suunniteltu kolmipäiväisiksi, ja ne alkavat 9. marraskuuta 2009 Kairossa. Niiden keskeinen kysymys on Fatahin ja Hamasin välisten erimielisyyksien hiominen ja poistaminen.
EGYPTILÄINEN virkailija vahvistaa, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lupautui hetken epätietoisuuden jälkeen osallistumaan neuvotteluihin. Virkailija uskoo, että konferenssilla on kaikki osallistumisen mahdollisuudet, jos hyvää tahtoa riittää.
Ainakin kuusi arabi-ulkoministeriä osallistuu konferenssiin varmistaakseen, että se tuottaa positiivisia tuloksia. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa ilmaisi myös halunsa osallistua. Abbasin suostumiseen konferenssiin osallistumisesta vaikutti presidentti Hosni Mubarakin taivuttelut ja vakuutukset, että Abbasin mukanaolo on välttämätön, jotta konferenssi onnistuisi. Myös Hamasin Damaskoksessa asuva ulkomaan asioitten johtaja Khaled Mashaal on kutsuttu. Mubarak pyrkii järjestämään yhteisneuvottelun Abbasin ja Mashaalin kanssa.
ABBAS on hylännyt aiemman vaatimuksensa, että Hamas luovuttaa Gazan kaistan hallinnon ehtona keskusteluille. Ahmad Abdel Rahman, Abbasin läheinen neuvonantaja, selittää, että tärkeintä on saada kansallinen yhtenäisyys ja yhdistää Gazan ja Länsirannan alueet, mikä on edellytyksenä ”Palestiinan valtion synnylle pääkaupunkinaan Jerusalem.”
Yasser Abed Rabbo, PLO:n korkea virkailija ja Abbasin neuvonantaja, sanoi, että Abbas osallistuu vain avajaisseremoniaan mutta ei seuraavana päivänä alkaviin keskusteluihin.
HAMAS vapautti hyvän tahdon eleenä pidättämänsä 17 Fatahin jäsentä ja virkailijaa, niiden joukossa Muhammad al-Nahhal, jonka Hamas pidätti Gazassa aiemmin viikolla. (JP)
3. EGYPTIN turvallisuusjoukot löysivät Siinain pohjoisosasta 8 maasta ilmaan ammuttavaa ohjusta maanalaisesta luolasta. Uutinen ei kerro tarkemmin, minkälaisista ohjuksista oli kysymys, eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun tämänkaltaisia aseita on löydetty Siinailta, kuten myös muita aseita, ammuksia ja räjähteitä. Valtaosan aseista lienee ollut tarkoitus salakuljettaa tunnelin kautta Gazan kaistalle. TV-kuvissa näytettiin pari päivää sitten, miten salakuljettajat saivat nuoren lehmän muilutettua tunnelin kautta Gazaan. KENRAALIMAJURI, entinen OC sotilastiedustelun johtaja Zeevi Farkash totesi, että ohjukset voivat olla matkalla Gazan kaistalle, mutta myös al-Qaidan ryhmät Siinailla haluavat niitä. Hän kertoi, että maasta maahan ammuttavia ohjuksia kuten Grad on salakuljetettu ennenkin Gazaan, mutta maasta ilmaan ammuttavien pohjusten kuljetus Gazaan on uutta. Niillä pystyttäisiin häiritsemään IDF:n helikopteri- ja hävittäjälentoja Gazan ilmatilassa.
On myös pelättävissä, että terrorijärjestöt Gazassa ovat pystyneet salakuljettamaan pitkän matkan ohjuksia, joilla ne yltävät Ashdodiin, Beershebaan ja jopa Tel Aviviin. Tämän vuoksi tulitaukosopimukseen suostuminen oli virhe, koska se antoi noille järjestöille entistä vapaammat kädet saada noita tappavia aseita haltuunsa. Egyptin viranomaiset ovat silloin tällöin ilmoittaneet löytäneensä asekätköjä Siinailta, mistä viimeinen uutinen kertoo, mutta niillä ei ole selkeää suunnitelmaa salakuljetuksen lopettamiseksi; tai ehkä heiltä puuttuu tahtoa. Kuun puolivälissä Egypti ilmoitti löytäneensä 10 salakuljetustunnelia. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Poliisit kävivät viime yönä tuhoamassa pari päivää sitten tuhotun juutalaisasukkaan rakentaman talon paikalle kyhätyn rakennelman Kiryat Arban alueella ja pidättivät kolme asukasta. Kiryat Arban asukkaat olivat käyneet kostamassa poliisien tuhotyön hyökkäämällä läheiseen arabitaloon aiheuttaen sille melkoista tuhoa särkien ikkunoita ja taloa suojaavaa panssariverkkoaitaa sekä talon vesisäiliötä. (ynet)
- Terroristit ampuivat ensimmäisen kerran panssarintorjuntaohjuksia IDF:n panssareita vastaan lähellä Kissufim-terminaalia Nir Oz kibutsin alueella. Laskuvarjosotilaat menivät tarkastamaan aluetta saadessaan epäilyksen, että terroristit olivat asentaneet sinne tienvarsipommeja. Heitä vastaan ammuttiin sen sijaan panssarin-torjuntaohjuksia. Sotilaat menivät myöhemmin turva-aidan taakse etsimään ampujia, mutta he olivat paenneet. Sotilaat käyttivät raskaita työntötraktoreita tutkiessaan aluetta pommien varalta löytämättä mitään. (ynet)
- Al-Qaidan web-sivulla julkaisemassa videossa pyydetään Allahia nöyryyttämään Bushia ja republikaaneja. Yahiya al-Libi, jonka ramadanin lopettamisseremoniaa videossa näytettiin, kutsui Bushia tyranniksi ja pyysi Allahia rankaisemaan häntä. Libi on yksi al-Qaidan johtavista sotilasjohtajista Pakistanin ja Afganistanin rajalla. Al-Qaida on kuitenkin ilmoittanut kannattavansa McCainiä presidentiksi. (ynet)
- Kahta 15-vuotiasta arabikaksosta Lodin kaupunginosasta epäillään palopommin heittämisestä synagogaan Tel Avivissa. Vahingot jäivät pieniksi.
- Peace Now järjestö vaatii, että Barak maksaa korvauksia arabeille joitten taloja ja omaisuutta on vahingoitettu Kiryat Arban juutalaisasukkaitten toimesta. Se myös vaatii, että valtion rahoitus on lopetettava Kiryat Arballe. (ynet)
- Amerikkalaisen monimiljonäärin tytär Ivanka Trump käy kääntymiskurssia kääntyäkseen juutalaisuuteen. Hän on kihloissa juutalaisen liikemiehen Jared Kushnerin kanssa; he aikovat mennä naimisiin ensi vuonna. Sekä Trump että Kushner ovat suurliikemiehiä, joitten omaisuus lasketaan miljardeissa. (ynet)
- Olmert aikoo jatkaa keskeytyneitä epäsuoria keskusteluja Syyrian kanssa. (haaretz)
- Iran on jatkanut ydinasekokeitaan, sanoo YK:n edustaja. Iranissa äskettäin tapahtuneet kaksi ”maanjäristystä” muutaman päivän välein olivat ilmeisesti ydinpommikokeita. IAEA epäilee, että Iran käyttää Bushehrin ydinjätettä pommikokeissaan. (haaretz)
- Kadiman sisällä elää kapinahenki Livnin johtoa vastaan. Shaul Mofaz kieltäytyi ottamasta vaalitoimikunnan puheenjohtajan tointa. Mofazin kannattajat vaativat, että Livni virallisesti varaa Mofazille kakkospaikan ja varapääministerin aseman hallituksessaan, jos hän voittaa helmikuun vaalit. (JP)
- 16-vuotia palestiinalainen Betlehemistä kertoi pidättäjilleen aikoneensa vahingoittaa sotilaita. Hänellä ei kuitenkaan ollut asetta pidätyshetkellä Jaffassa. (ynet)

Thursday, October 30, 2008

TORSTAI 30.10.08
1. SHASIN JOHTO toppuuttelee, ettei puolue vain eksy liian lähelle Likudin puheenjohtajaa Binyamin Netanyahua. ”Olisi väärin solmia liian läheisiä suhteita Netanyahun kanssa”, sanoo Shasin johtoryhmään kuuluva henkilö. ”Tämä mies aiheuttaa suuresti vastakohtaisuuksia, ja meidän tulee pysytellä poissa kaikesta, mikä aiheuttaa negatiivisia reaktioita”, hän lisäsi.
SHAS oli vihjaillut haluavansa opetusministeriötä uudessa hallituksessa, mutta Netanyahu tyrmäsi tämän välittömästi todeten, että Likud haluaa pitää opetusministeriön itsellään, jos se muodostaa uuden hallituksen vaalien jälkeen, kuten gallupit ennustavat. Puolueissa ei näköjään tajuta ollenkaan opetusministeriön tärkeyttä, vaan siitä sovitaan poliittisin perustein kuten mistä tahansa ministeriöstä. Israelissa marxilainen Meretz-puolue on aina halunnut nimenomaan tätä vakanssia, koska sen kautta voi vaikuttaa koko tulevan sukupolven kasvatuksen ja opetuksen suuntaukseen. Oikeistopuolueet eivät näytä tajuavan tätä.
SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai täsmensi puolueen kantaa todeten, ettei sillä ole mitään ennakkoasenteita siihen, mikä puolue, Likud, Labour tai Kadima, tulisi olemaan johtavassa asemassa uutta hallitusta muodostettaessa. Yishai perustaa kantansa siihen, että puolueen kannatus pysynee vakaasti 10-12 kansanedustajan määrässä, ja että puolue tulee jatkossakin olemaan ratkaisevassa asemassa enemmistöhallituksen muodostamisessa.
2. NU (National Union) ja NRP (National Religious Party) yhtyvät virallisesti muodostaakseen uuden laajan oikeistopuolueen. Neuvotteluja puolueitten sulauttamisesta on käyty viimeisten kahden kuukauden ajan, ja prosessi on tarkoitus viimeistellä parin viikon sisällä. Vielä ei tiedetä, kuka puoluetta tulee johtamaan ja mikä sen nimeksi tulee. NU:n puheenjohtaja Zevulun Orlev kertoo, että puolueen painopisteinä tulevat olemaan juutalaisuus, sionismi ja juutalainen identiteetti.
NU/NRP ovat muodostuneet neljästä oikeistolaisesta ryhmästä: Kansallinen uskontopuolue, Moledet, Tekuma ja Achi. Uusi puolue tulee kohdistamaan tavoitteensa kansan oikeistolaisiin.
Puolueet esiintyivät viimeisissä vaaleissa eri puolueina, ja niiden yhteistyö alkoi vasta vaalien jälkeen. NU/NRP:llä on nykyisessä Knessetissä 9 kansanedustajaa. (ynetnews)
3. LIKUDIN johtama oikeistoryhmittymä saisi 61 kansanedustajapaikkaa, jos vaalit pidettäisiin nyt, todetaan Haaretzin suorittamassa mielipidetiedustelussa. Tämä antaisi Likudille useita mahdollisuuksia hallituksen muodostamiseksi. Kadiman johtaman keskusta-vasemmistoryhmittymän mahdollisuudet olisivat paljon heikommat, sillä sen johtamassa vasemmisto-keskusta ryhmittymässä (58 kansanedustajaa) olisivat mukana arabien 11 kansaedustajaa sekä vihreitten kaksi paikkaa. Vihreät eivät ehkä ylitä vaalikynnystä.
Haaretzin suorittaman gallupin mukaan sekä Netanyahun johtama Likud että Livnin johtama Kadima saisivat kumpikin 31 edustajapaikkaa.
Professori Camil Fuchsin Tel Avivin yliopistosta johtamassa tiedustelussa todettiin, että vuonna 2006 Labour-puoluetta kannattaneista 30 %, vastaten 6 edustajapaikkaa, äänestäisivät nyt Kadimaa. Samoin 20 % Kadimaa vuonna 2006 äänestäneistä, vastaten 6 edustajapaikkaa, siirtyisivät kannattamaan Likudia. Likud voittaisi paikkoja oikeistopuolueilta Shas ja NU/NRP, jotka eivät ole menestyneet hyvin gallupissa.
Sekä Likud että Kadima saisivat kumpikin 31 edustajaa Knessetiin, Labour-puolue 10 paikkaa, Israel Beiteinu saisi 12 paikkaa.
KYSYTTÄESSÄ kuka johtajista pystyisi parhaiten varmistamaan maan turvallisuuden Iranin ydinaseuhkaa vastaan, Netanyahu sai 33 %, Barak 26 % ja Livni vain 14 % kannatuksen.
(haaretz)
4. ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Avigdor Liebarman aiheutti pienen ulkopoliittisen tsunamin (hyökyaallon) todetessaan Knessetin järjestämässä Rehavam Zeevin murhan 7-vuotis-muistotilaisuudessa: ”Gandhi (Zeevin kutsumanimi) ei koskaan olisi hyväksynyt itse aiheuttamaamme häpäisyä Egyptin edessä. Kerran toisensa jälkeen kansalliset johtajamme matkustavat Egyptiin tapaamaan Mubarakia, mutta hän ei ole tehnyt yhtään virallista vierailua Israelissa. Jokainen itseään kunnioittava johtaja suhteuttaisi vierailunsa vastavuoroisuuteen. Jos hän haluaa keskustella, tulkoon tänne. Jos hän ei halua tulla, menköön lammikkoon (helvettiin, sanovat jotkut uutistoimistot)”.
Sekä presidentti Shimon Peres että pääministeri Ehud Olmert kiirehtivät soittamaan välittömästi Mubarakille pyytääkseen anteeksi Liebermanin puolesta. Molemmat pyrkivät todistelemaan, miten tärkeä Mubarak on Lähi Idän rauhalle ja esittivät syvän anteeksipyyntönsä todeten, ettei Liebermanin lausunto ollut sopiva eikä hyväksyttävä.
Todellisuudessa Avigdor Lieberman puki sanoiksi sen, minkä israelilaiset ovat jo kauan todenneet, että Israelin johtomiesten juoksu Egyptin presidentin luokse aina, kun asiat menevät jumiin palestiinalaisten kanssa, on naurettavaa ja nöyristelevää sen ohella, että Mubarak edustaa Islamin yleistä kantaa Israelia kohtaan, eikä se hyväksy Israelin olemassaoloa. Egyptin virallinen kanta on näennäisen ystävällisyyden sisällä vihamielinen ja torjuva, mistä on osoituksena Egyptin mediassa harjoitettu Israelin vastainen propaganda, jota hallitus ei ole yrittänytkään poistaa tai edes hillitä. (haaretz)
4. LABOUR-puolueessa ei katsota ollenkaan suosiollisesti sitä, että Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni aikoo osallistua ja pitää puheen Yitzhak Rabinin murhan muistopäivänä ensi viikon lauantaina 08.11.08 Ibn Gavirol kadulla Tel Avivissa. Vasemmistossa katsotaan, että Rabin on heidän idolinsa, eikä Kadimalla ole siinä osaa eikä arpaa. Tilannetta mutkistaa ja synkistää tietenkin ennen kaikkea se, että maassa on meneillään vaalitaistelu, ja että Kadiman Tzipi Livni on yksi gallupien suosikki Labourin Barakin jäädessä kauan häntäpäähän kansansuosiossa, mikäli gallupeihin on luottamista.
Labourissa muistetaan katkerina, miten vuosi sitten vastaavassa tilaisuudessa Livnin puhe sai suuret taputukset ja hänen puheeseensa viitattiin usein esimerkillisenä ja vaikuttavana puheena. Nyt pelätään tämän toistuvan, mikä voi heikentää entisestäänkin heikkoa Labourin suosiota kansa silmissä tässä ehkä koko vaalitaistelun suurimmassa yleisötilaisuudessa, joka lisäksi toistetaan median kautta kaikelle kansalle. (haaretz)
5. TERRORISTIT ampuivat Kassam-raketin Gazasta Israeliin torstaiaamuna 07.47 aikaan lasten ollessa menossa kouluihinsa ja vanhempien työpaikoilleen.
Raketti putosi onneksi kibbutsin aukealla pellolle aiheuttamatta ihmis- tai aneellisia vahinkoja. Ihmiset kuitenkin kiirehtivät suojiin ”kuten entisinä päivinä”.
Kesäkuun 19. päivänä alkaneen tulitauon aikana terroristit ovat ampuneet 25 rakettia ja 25 kranaattia Gazasta Israeliin. Israelin ainoa vastareaktio on ollut Gazaan menevien porttien sulkeminen, kuten nytkin tapahtui, mutta ne aukaistaan taas ilman seremonioita.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak käy jatkuvaa piirileikkiä Sderotin ja muitten rakettien kantomatkan sisällä olevien talojen vahvistamisesta ”raketinkestäviksi”, luvaten tehdä sen ensi tilassa, jota on jatkunut kuukaudesta toiseen. Ministeriö ei myöskään ole löytänyt ratkaisua, millä raketit pystyttäisiin torjumaan syyttäen aina puuttuvaa rahoitusta. Ilmeisesti ainoa ratkaisu lienee lopulta mennä paikan päälle ja tuhota rakettitehtaat ja eliminoida raketteja ampuvat miehistöt. Olmert- Barak-Livni kombinaatio ei näytä uskaltavan tehdä niin.
HAMAS on tiettävästi kaivanut lukuisia tunneleita Gazan kaupungin alle, jonka ansiosta sen joukot pystyvät liikkumaan kaupungissa näkymättömissä paikasta toiseen. Lisäksi tunneleita on kaivettu Gazassa IDF:n panssarien oletettavasti käyttämien teitten alle, jonne on asennettu pommeja ja muita ansoja, jotka voidaan aktivoida kaukosäädöllä. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Yliopistojen avautuminen aikataulun mukaan vaarantui sovintoneuvottelujen katketessa eilen ylipistojen edustajien ja talousministeriön välillä. Yliopistojen neuvoston (CUP) vaatimus on rahoituksen lisääminen 480 miljoonalla NIS, mitä ministeriö ei halua antaa. (JP)
- USA sulkee lähetystönsä Damaskoksessa tekemänsä kommandoiskun seurauksena Syyriassa syntyneen USA:lle vihamielisen reaktion vuoksi. (JP)
- Korkein oikeus hyväksyi suunniteltujen Museum of Tolerance rakennusten pystyttämisen aiotulle paikalle, jonka väitetään olleen arabien hautausmaa. Islamic Movement sanoo taistelevansa päätöstä vastaan. Suunnitellut rakennukset sijaitsevat Independence puiston vieressä Jerusalemissa. 250 miljoonaa USD maksava rakennustyö aloitettiin pari vuotta sitten, mutta keskeytettiin, kun alustavissa kaivauksissa löydettiin tusinoittain luurankoja, joitten arvellaan kuuluneen muslimien Mamila hautausmaahan. (JP)
- Korkein oikeus päätti ajaa juutalaiset Hebronin ”rauhantalosta”, joka sijaitsee ns. ”pyhiinvaeltajien tien” varrella Kiryat Arbasta patriarkkojen mausoleumille. Oikeus katsoo, että asukkaat muuttivat kolmikerroksiseen taloon ennen kuin oli selvitetty sen omistusoikeus, minkä Jerusalemin piirioikeus ratkaisee. Kiista talon omistuksesta on kestänyt kuukaudesta toiseen. Talon omistanut arabi on videoidussa tilaisuudessa hyväksynyt kaupan juutalaisille, mutta väittää myöhemmin peruuttaneensa kaupan PA:n vastatoimien pelossa. (JP)
- Moniavioisuus on edelleen suosittu Israelin beduiinien parissa. Arviolta 20-25 % beduiiniperheistä elää polygamiassa. Äsken pidetyssä konferenssissa todettiin, ettei ilmiö ole vähenemässä. Samalla todettiin tutkimusten osoittavan, mitä ongelmia se tuo perheeseen: Vaimot ja lapset kiistelevät keskenään, mikä hermostuttaa miestä, joka mielellään suosii nuorikkoaan vanhempien vaimojen kustannuksella. Israelissa moniavioisuus on laissa kielletty, mutta viranomaiset katsovat asioita läpi sormiensa. Ongelmaa lisää se, että klinikoille tulee alle 14-vuotiaita ensisynnyttäjiä, joiden isä voi olla kolmen muun naisen kanssa naimisissa, ja jolla voi olla kymmeniä lapsia aiemmista naisista. (JP)
- Jerusalemin Davidin kaupungin (Ir David) raunioista on löydetty ikivanha vesijohtotunneli, jota pitkin Davidin sotilaat pääsivät Jebus-kaupunkiin ja valloittivat sen. (II Sam.5:6-8; I Ak.11:4-6)Tunnelin seinät ovat osittain viimeistelemättömiä kiviharkkoja, osittain peruskalliota. Tunnelista löydettiin ehjiä öljylamppuja, jonkalaisia käytettiin ensimmäisen Temppelin aikana. (JP)
- Heprealaisen yliopiston professori Josef Garfinkel pitää Jerusalemin eteläpuolelta löydettyä saviruukun palasta, jossa oli muinaista heprealaista kirjoitusta, ehkä vanhin löydetty, kirjoituksena perusteella todistuksena Davidin imperiumin mahdista. (INN)
Lämpötilat, JSM: To: 13-18; Pe: 12-16: La: 11-17 C-astetta, pilvistä, sadekuuroja.

Wednesday, October 29, 2008

KESKIVIIKKO 29.10.08
1. VAALIPÄIVÄKSI näyttää vahvistuvan 10. helmikuuta 2009 Kadiman vedettyä pois laki-
esityksensä Knessetin hajottamisesta. UTJ (United Torah Judaism) haluaisi siirtää vaalipäivää viikolla, ettei se sattuisi yhteen Tu Bishvat (viidestoista Shevat)päivän kanssa. Tu Bishvat-päivä on puiden istuttamisen uusi vuosi, jolloin uhrattiin puitten antamia hedelmiä, jotka alkoivat kasvaa kukkimiskauden jälkeen. Tu Bishvat on ensi vuonna 9. helmikuuta. Nykyisin lapset istuttavat ”puitten uuden vuoden päivänä” puuntaimia metsiin ja puistoihin.
KADIMA-puolueen parissa pelätään, että Livnin saama suosio, mikä nostaa samalla puolueen suosiota, voi hiipua ajan kuluessa ja oppositio-puolueitten kerättyä voimansa. Siksi Kadiman parissa pyritään kiirehtimään vaalien järjestämistä niin pian kuin suinkin.
Gil-eläkeläiset ja UTJ haluaisivat siirtää vaaleja mahdollisimman kauas, sillä ainakin eläkeläiset pelkäävät menettävänsä jopa kaikki kansanedustajansa.
Suurin osa muista puolueista kannattaa vaalipäiväksi 10. helmikuuta 2009. (JP)
2. KUN NYT vaalipäivä alkaa olla selvillä, puolueet alkavat myös etsiä aiheita, joilla lyödä vastustajiaan. Kadima-puoleen johto teki tyhmästi esittäessään tarpeettoman ankaraa kritiikkiä Shas-puolueen puheenjohtajasta Eli Yishaista ja puolueen rahanahneudesta unohtaen sen huolen Jerusalemista, mikä nyt tulee takaisin korkojen kanssa.
ELI YISHAI syyttää Kadiman johtoa puolueen mustamaalaamisesta hallitusneuvottelujen aikana. ”Kadiman puhenaisen Tzipi Livnin ihmiset kutsuvat meitä mustamaalaajiksi? Tämä on rasistinen syytös”, Yishai totesi avatessaan puolueen eduskuntaryhmän kokouksen. ”Mielenkiintoista, että kun Labour vaatii ja saa 1.5 miljardia NIS hallitus-sopimuksen mukaisesti, kukaan ei syyllisty kiristykseen. Mustamaalaajilla näyttää olevan hyvin omalaatuinen ulkonäkö, parralla varustettuna,” Yishai selvitti lisäten, että jos joku, joka yrittää auttaa sairaita lapsia, on mustamaalaaja, silloin hän on sellainen.
Kadiman kansanedustaja eli Aflalo, joka on myös sefardi-juutalainen, kielsi Yishain syytökset. Vaikka sefardit ja ashkenazi-juutalaiset ovat Israelissa aina olleet tukkanuottasilla, ne ovat kuitenkin samaa juutalaista rotua. Sefardit ovat pääasiassa Espanjasta ja Portugalista karkotettujen juutalaisten jälkeläisiä Pohjois-Afrikasta ja Lähi Idästä ja yleensä syvästi uskonnollisia. Ashkenazit ovat pääasiassa Itä Euroopan maitten juutalaisten jälkeläisiä. Nämä ryhmät taistelevat vallasta Israelissa. Syytökset rasismista ovat aiheettomia.
SHAS-PUOLUE tunnetaan kuitenkin sitä, että se herkästi tarttuu syytöksiin etnisestä syrjimisestä. Asemansa väärinkäyttämisestä kolmeksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Arie Deri käytti tätä 1997 puolustautuessaan häntä vastaan nostettuja syytöksiä vastaan. (JP)
3. SYYRIA seuraa tarkasti sekä Israelin että USA:n vaaleja. Ensimmäisinä ovat vuorossa USA:n presidenttivaalit 4. marraskuuta. Syyrian ja USA:n diplomaattiset suhteet ovat olleet syvästi jäissä Syyrian johdon ilmeisestä joskin todistamattomasta puuttumisesta pienen naapurimaansa Libanonin asioihin murhauttamalla sen poliittisia johtajia. USA:n kanta on kuitenkin lieventynyt viimeisten viikkojen aikana, mihin lienee vaikuttanut Olmertin salaisesti aloittamat tunnustelut ja epäsuorat keskustelut Syyrian kanssa rauhansopimuksen solmimiseksi maitten välillä. Maat ovat muodollisessa sotatilassa Israelin itsenäistymisestä lähtien. !967 ja 1973 sodat päättyivät tulitaukosopimukseen, jonka perusteella Israelin joukot vetäytyivät nykyisille linjoille, mutta Israel liitti vapauttamansa Golanin ylängön virallisesti Israeliin viimeisen sodan jälkeen, mitä ei ole tunnustettu kansainvälisesti. Syyria vaatii sitä palautettavaksi ehtona rauhansopimukselle. (JP)
4. SYYRIA olettaa, että jos Tzipi Livni valitaan Israelin pääministeriksi, hän tulee jatkamaan Olmertin aloittamaa diplomaattista aloitetta Syyrian kanssa, vaikka Livnin kantaa Syyriasta ei tunneta. Siksi Syyria kampanjoi Livnin puolesta, vaikka toisaalta nykyinen tilanne sopii sille paremmin, koska ”sen ei tarvitse tehdä Israelia koskevia vaikeita päätöksiä ja voi tarvittaessa syyttää kaikesta Israelia”, sanovat asiantuntijat.
SYYRIASSA on pelko, että jos Netanyahu voittaa vaalit, hän voi syrjäyttää Olmertin aloittamat keskustelut Syyrian kanssa ja liittoutua Syyrian ankaran kriitikon Saudi Arabian kanssa vahingoittaakseen Syyriaa. Netanyahu voisi yhdessä saudien kanssa vakuuttaa USA:n uuden johdon siitä, ettei sen kannata rakentaa diplomatiaansa Syyrian suhteittensa parantamiseen.
SYYRIASSA kannatetaan Barak Hussein Obamaa siksi, että hän lupaa aloittaa suorat keskustelut sekä Syyrian että Iranin kanssa. Syyrialaisen ajatuskuvion mukaan Obama vetää USA:n joukot pois Irakista nopeammin kuin McCain, mikä vapauttaisi kentän avoimelle diplomatialle Syyrian ja Iranin kanssa. Myös palestiinalaiset ovat havainneet, että Obamassa heidän toiveensa voivat toteutua paremmin kuin Republikaanien McCainissä. Siksi Gazan palestiinalaiset kampanjoivat avoimesti Obaman puolesta.
Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy esitti kovaa kritiikkiä Obamasta, jonka taitamattomuutta ja kokemattomuutta hän piti ongelmallisena ja henkilönä periaatteettomana ja tyhjänä.
5. SYYRIA on Pohjois-Korean avustuksella aloittanut uudelleen tai jatkanut plutonium-laitoksen rakentamista Syyriaan, uskotaan IAEA:n parissa. IAEA:ssa on kuitenkin erimielisyyttä El Kibarin tuhotun rakennelman ympäristöstä otettujen maanäytteiden merkityksestä IAEA:n pääsihteerin Muhammad El-Baradain ja hänen varamiehensä Olli Heinosen välillä, joka johti näytteiden ottoa. www.debka-com kertoo artikkelissaan, että sotilaslähteet kertoivat lokakuun 4. päivänä Syyrian aloittaneen uudelleen ydinase-toimintansa, mutta laitokset on hajautettu usealle paikkakunnalle Syyriassa. Debkafile kertoo, että USA:n saamien tietojen mukaan Syyrian valtuuskunta vieraili äskettäin Pyongyangissa Pohjois-Koreassa selvittääkseen, miten maan johtajan Kim Yong-ilin sairaus vaikuttaa Pohjois-Korean asetoimituksiin Syyriaan.
HEINONEN oli esittänyt pyynnön saada ottaa näytteitä Eufratvirran vastarannalle kasatuista maakerroksista sekä esittänyt myös selityksen päivämääristä ja paikoista, jolloin Syyrian upseerit ja tiedemiehet olivat tavanneet Pohjois-Korean tiedemiehiä ja upseereita. Syyria ilmoitti toimivansa yhteistyössä IAEA:n kanssa, mutta kieltää sen tarkastajien pääsyn muille paikoille, eikä ole esittänyt selvitystä Heinosen esittämiin tapaamisiin. (Debkafile)
6. USA:N MAAVOIMIEN tekemä isku Syyriaan Sukkariyehin kylään vastapäätä Husaybahin kaupunkia Irakissa valittiin ohjusiskun sijasta siviiliuhrien minimoimiseksi. Joukot lennätettiin alueelle neljällä helikopterilla. Hyökkäys tehtiin siksi, että tiedustelun mukaan al-Qaidan johtamat joukot olivat aikeissa tehdä iskun Irakin puolelle. USA:n armeijan edustaja sanoo, että joukot surmasivat joukon miehiä, niiden joukossa Abu Ghadiyah, tunnettu nimellä Badran Turki Hishan al-Mazidih, joka johti Syyrian kautta Irakiin soluttautuvien Irakin hallituksen ja USA:n joukkoja vastaan taistelevien gerillojen välitystoimintaa. Hyökkäys tapahtui 16.45 paikallista aikaa. Syyria väittää iskussa kuolleen 8 ihmistä, niiden joukossa 4 lasta. USA:n armeija ilmoittaa, että iskukohteessa oli naisia ja lapsia, mutta heitä suojeltiin ja heidät jätettiin rakennuksiin hyökkäyksen jälkeen. Armeija ilmoituksen mukaan, joka annettiin nimettömänä, useita miehiä kuoli, monet heistä luultavasti Ghadiyahin henkivartijoita.
USA:N joukkojen isku Syyriaan on herättänyt kirpeän keskustelun, miten USA voi iskeä sotilaallisesti maahan, jonka kanssa se ei ole sodassa. Sama kysymys on esitetty USA:n ohjusiskuille Afganistanista Pakistaniin, joka on USA:n liittolaismaa. (Debkafile)
7. UUTISOTSIKOITA
- Vastalauseena USA:n joukkojen iskulle Syyrian maaperälle Syyria sulki amerikkalaisen koulun ja kulttuurikeskuksen. (JP)
- Syyria ulkoministeri Walid Moallem tapasi eilen Lontoossa englantilaisen virkaveljensä David Millibandin. Molemmat vakuuttivat taistelevansa vakavuuden rakentamiseksi Lähi Idän alueella. (JP)
- Tutkijat ovat varmoja, että he ovat löytäneet Israelin muinaisen kuningas Salomon kuparikaivokset. Paikka tunnetaan arabinimellä Khirbat en-Nahas, mikä tarkoittaa ”kuparirauniot”. Se sijaitsee 45 km Kuolleestamerestä ja 48 km pohjoiseen tunnetusta Petran arkeologisesta kaupungista Jordaniassa. Paikka oli tunnettu jo aiemminkin, mutta uudet tutkijat jatkoivat kaivauksia syvemmälle, joitten perusteella aikataulua voitiin aikaistaa Salomon aikaan 3000 vuotta sitten. Israelilainen arkeologi Israel Finkelstein Tel Avivin yliopistosta vähättelee löytöä ja pitää tutkijoitten esittämiä aikatauluja arveluttavina. Finkelstein tunnetaan siitä, että hän pitää Raamatun kertomuksia Davidin ja Salomon ajan loistosta legendoina ja väittää, että Jerusalem oli silloin vain vähäpätöinen maalaiskylä, jonka merkitystä suuresti liioitellaan. Hän joittenkin muitten ”asiantuntijoitten” kanssa väittää, ettei Israel kehittynyt todelliseksi valtioksi ennen 600-lukua eKr. Muinaisen kupari-kaivoksen 9.7 hehtaarin alueelta on löydetty mustaa jätettä sulattamis-prosessin jäljiltä, ja 100 rakennusta, mukana linnoitus. Alueella on useita kaivantoja ja kaivausten jälkiä. Paikalta on löydetty runsaasti kivihiilijäänteitä - puuta käytettiin sulattamisprosessissa - minkä perusteella ajoitus voidaan suorittaa, mikä tehtiin Oxfordin yliopistossa. Alueen pohjimmainen kerros osoittaa kuparikaivausten kestäneen 40 vuotta noin 940 eKr, jonka jälkeen kaivaustoiminta uusiutui yhdeksännellä vuosisadalla noin v. 910 seuranneen katkoksen jälkeen. Paikalta löydettiin egyptiläisiä esineitä, mm. Mut-jumalattaren amuletti, minkä johdosta oletetaan, että Farao Shashong (Shishak) valloitti paikan Hazevahin lisäksi Salomon kuoleman jälkeen. (JP)
- Ulkoministeriö salli Free Gaza aluksen purjehtia Gazan satamaan.
- Tulitaukoa Hamasin ja Israelin välillä jatkettaneen kevääseen 2009.
- Saudit kutsuivat Israelin edustajan järjestämäänsä uskontojen väliseen konferenssiin YK:ssa ensi kuussa. (AP, ynetnews)
- 67-vuotias PA-arabimies avasi tulen sotilaita vastaan lähellä Jeniniä. Sotilaat vastasivat tuleen surmaten hänet. Arabit väittävät mies oli farmari. (ynetnews)
- Kinneretin pinta nousi sateitten johdosta puoli sm.
- Tapuahin kylä Samariassa kasvaa ennätysvauhtia. Viimeisen 36 kuukauden aikana kylään muutti 70 nuorta perhettä. Kfar Tapuah sijaitsee Shekem laakson yläpuolella, se perustettiin 1978. Nimi tarkoittaa ”Omenakylä”. (INN)
- Obama-kampanjassa kuuluisaksi tullut Joe-putkimies Ohiossa sanoo, että jos Obama voittaa vaalit, se tarkoittaa äänestystä Israelin kuolemasta.
- (JP)

Tuesday, October 28, 2008

TIISTAI 28.10.08
1. ”EI RAUHAA ilman Jerusalemia”, sanoo PA:n pääneuvottelija ”rauhankeskusteluissa” Livnin johtaman tiimin kanssa Ahmed Qureia vastauksena eilen Knessetissä esille tulleeseen kysymykseen Jerusalemin kohtalosta.
Hallituskeskusteluissa Livni ei suostunut Shas-puolueen vaatimukseen, että Jerusalem tulee jättää keskustelujen ulkopuolelle. Tämä oli Shasin päävaatimus lapsilisien korottamisen ohella. Kukaan ei tiedä Livnin lisäksi, mitä kaikkea tämä pääministerin tuolia jahtaava nainen on luvannut PA:lle, mutta päätellen tavasta, millä palestiinalaiset puoltavat Livniä, voidaan arvioida, että hän on lähellä niitä myönnytyksiä, joita halvaantuneen hallituksen pääministeri Ehud Olmert lupaili pari viikkoa sitten: Periaatteessa 1967 sotaa edeltäneet tulitaukolinjat pienin tarkennuksin, jotka korvataan alueilla virallisen Israelin rajojen sisältä, sekä Jerusalemin arabien asuttamat lähiöt kuuluvat Olmertin rauhansuunnitelmaan. Tämä on osoittautunut myös Livnin suunnitelmaksi, mitä hän ei uskalla julkisesti myöntää.
Knessetin keskusteluissa eilen Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu totesi, ettei Likudin johtama hallitus neuvottele Jerusalemista. Tämä sai Ahmed Qureian ilmoittamaan PA:n kannan asiaan puhuessaan vasemmistolaisessa Rauhan ja turvallisuuden neuvostossa eilen. ”Ei ole rauhaa ilman Jerusalemia. Miten yksikään palestiinalainen voisi suostua sellaiseen rauhaan? Jos haluat rauhaa, Jerusalemista on keskusteltava:” Hän selitti, ettei Livni luvannut Jerusalemia, mutta hän keskustelee siitä. ”Hän on tarpeeksi vahva ja uskottava sanomaan, mitä hän pystyy antamaan ja mitä ei.” Qureia ylisti myös Peresin lausuntoa tavatessaan Egyptin presidentti Mubarakin, jossa Peres suositteli saudisuunnitelmaa.
QUREIA totesi puheensa jälkeen, että käytännössä hän uskoo myös Netanyahun neuvottelevan Jerusalemista, jos hänestä tulee pääministeri. (JP)
2. ”OLEMME SUOSTUNEET egyptiläisten veljiemme kanssa (Palestiinan) kansallisen sovitteluohjelman mukaiseen ratkaisuun. Veljemme Egyptissä tulevat myöhemmin julkistamaan yksityiskohdat. Haluan vakuuttaa, että kaikki PLO:n alaiset ryhmät ovat hyväksyneet Egyptin suunnitelman, jota minä kannatan täydellisesti”, vakuutti PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas median edustajille tavattuaan Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin ja sen jälkeen presidentti Hosni Mubarakin. Abbas ei maininnut lausunnossaan, onko Hamas, joka ei ole PLO:n jäsen, puolestaan hyväksynyt suunnitelman.
KYSYTTÄESSÄ uskooko Abbas, että suunnitelmaa pystytään toteuttamaan eri palestiinalais-ryhmien välillä, Abbas totesi, että hän luottaa arabien pystyvän Egyptin johdolla painostamaan eri ryhmät suunnitelman kannalle. Abbas kiitteli presidentti Shimon Peresin antamaa tukea arabisuunnitelmalle, joka perustuu saudien esittämään rauhansuunnitelmaan vuodelta 2002, ja antoi tunnustusta Mubarakille keskusteluista asiasta Peresin kanssa. Abbas lisäsi, ettei arabisuunnitelma ole vain arabien suunnitelma, sillä monet islamilaiset valtiot ovat hyväksyneet sen. Hän kutsui suunnitelmaa ”yhdeksi arvokkaimmista lahjoista palestiinalaisille sitten 1948 jälkeen”. Rauhanneuvottelija Saeb Erekat lisäsi, etteivät palestiinalaiset hyväksy minkäänlaisia muutoksia saudisuunnitelmaan.
ABBAS JATKOI, ettei Israel voi odottaa normaaleja diplomaattisuhteita arabimaitten kanssa ennen kuin se on luopunut kaikista 1967 sodassa vapauttamistaan alueista: myös Shebaan farmista Libanonin rajalla, Golanin ylängöstä sekä kaikista palestiinalaisista territorioista. Hän vakuutti Mubarakin kannattavan tätä. Abbas lensi Saudi Arabiaan informoimaan tilanteesta.
HAMASIN edustajat ilmoittavat hämmästyneinä, etteivät he ole tietoisia sopimuksesta. (JP)
3. ”ANTAISITKO 120 miljoonan USD shekin entiselle terroristille tutkimatta ensin huolellisesti, mitä hän aikoo tehdä rahallasi?” kyselee PMW:n (Palestiinan mediatarkkailun) johtaja Itamar Marcus JP:n julkistamassa artikkelissaan. ”Juuri näin aikoo kuitenkin Ad Hoc Liaison komitean norjalainen puheenjohtaja, joka koordinoi kansainvälisen tuen Palestiinan Auktoriteetille, menetellä veronmaksajain rahoilla.”
VASTAUKSENA PMW:n huolellisille tutkimuksille Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Store antoi äskettäin tukun lausuntoja, joissa hän puolustelee PA:n virallista TV-yhtiötä. Marcus toteaa, että Store ilmaisee näillä lausunnoillaan täydellisen tietämättömyytensä PA:n TV:n sisällöstä. ”Sitten, pannakseen rahansa sinne, missä hänen väärin informoitu suunsa on, hän kirjoittaa uuden 85 miljoonan USD shekin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille, jonka kanslia valvoo PA:n televisiota.”
MARCUS TUNNUSTAA, ettei Norjan ulkoministeri ole paha, eivätkä sitä ole eurooppalaiset eivätkä amerikkalaiset, joitten äskeinen suostumus antaa PA:lle ylimääräisen 150 miljoonan shekin, nostaa sen vuoden 2008 tuen PA:lle yli 700:an miljoonaan, reilusti yli sen, mitä USA lupasi tukijamaitten konferenssissa Pariisissa joulukuussa 2007.
4. ITAMAR MARCUS toteaa, että nuo maat lapioivat rahaa Abbasin jalkojen juureen innolla, josta voisi päätellä hänen olevan Äiti Teresan vertaisen.
”Mutta on ikävää tunnustaa, että mikäli Palestiinan lapsille annettua informaatiota voidaan pitää indikaattorina, Abbas muistuttaa enemmän edeltäjänsä Jasser Arafatin kloonia, kuin rauhantekijää”. Norjan ulkoministeri Store sanoi lausunnossaan näin: ”Tämän (PA-Fatah)TV:n ei voida sanoa osallistuvan minkäänlaiseen lasten opettamiseen (indoctrination) tai kieltämiseen Israelin oikeudesta olemassaoloon”. Store sanoi vastustavansa vihan tai terrorismiin kiihotuksen levittämistä, mitä hän vihjaisi, PA:n TV ei tee.
MARCUS toteaa, että totuus on kuitenkin päinvastainen. Hän kertoo, että sen 11 vuoden aikana, jonka kuluessa PMW on seurannut PA:n TV:n lähetyksiä, Annapolis-konferenssin jälkeisen 11 kuukauden aikana vihan levittäminen ja Israelin tunnustamisen kieltäminen on saavuttanut ennen näkemättömät mittasuhteet PA-Fatah:n valvomassa TV:ssä.
PA:n TV:ssä väitetään: Israel tarkoituksellisesti levittää AIDS:a ja huumeita palestiinalaisille, tekee natsien kaltaisia kokeita palestiinalaisvangeilla, otti palestiinalaisia lapsia 1948 kasvattaakseen heidät juutalaisiksi sekä suunnittelee al-Aksa moskeijan tuhoamista. Lisäksi siellä esitettiin tekaistuja juttuja, kuten Libanonin sodassa 1982 kaatuneitten ruumiita näytettiin osoituksena IDF:n massamurhista 1948 sodassa. Viimeisessä valheessa israelilaisten väitetään päästävän ”yliluonnollisia rottia” Jerusalemin palestiinalaisalueille, joitten kautta ”juutalaiset pyrkivät karkottamaan palestiinalaiset Jerusalemista”.
MARCUS sanoo, ettei PA:n TV juurikaan poikkea ohjelmiensa sisällön kannalta siitä, mitä Hamasin TV lähettää. Lasten ohjelmissa esitetään keskusteluja, joissa lapsille opetetaan, miten kaikki Israelin alueen kaupungit ja kylät ovat ”miehitettyjä”, ja jos lapsi ei huomaa sanoa sitä kertoessaan, missä hänen vanhempansa joskus asuivat, juontaja korjaa heti: Eilat on miehitetty kaupunki, tai Beersheba ja Haifa ovat sitä. Lapsilta kysytään: ”Mitkä ovat Israelin satamakaupungit?” Oikea vastaus on ”Haifa, Jaffa, Ashkelon, Eilat, Ashdod ja Gaza”. Kysymys: ”Mikä on Palestiinan valtion suuruus?” Oikea vastaus: ”27 000 neliö-kilometriä.” Kuitenkin Gaza, Juudea ja Samaria kokonaisuudessaan ovat n. 6000 neliö-kilometriä, joten ”Palestiinan valtioon” kuuluvat myös kaikki Israelin valtion alueet. Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin kuuluttaessa ”maailmaa ilman Israelia”, PA kuuluttaa sitä samaa omissa TV-ohjelmissaan, eikä kukaan uhkaa nostaa sitä vastaan syytteitä kiihotuksesta kansanmurhaan, kuten Ahmadinejadin tapauksessa.
PA:n TV:n Israelin vastainen kiihotus ulottuu myös musiikkiin: ”Viholliseni – viholliseni – käärme kietoutuneena maan ympärille – sinulla viholliseni ei ole muuta mahdollisuutta kuin muuttaa pois maastani.” Laulun sanat ovat osa musiikkivideota, jota PA TV toistuvasti esittää.
ITAMAR MARCUS kiteyttää sanomansa näin: ” Palestiinalaisilla lienee kiistaton oikeus opettaa lapsilleen sokeaa vihaa ja pahuutta, mutta Norjan ja länsimaitten moraalinen velvollisuus on lopettaa sen rahoittaminen.” (JP 28.10.08)
5. UUTISOTSIKOITA
- Labourin johto kieltää huhut, joitten mukaan se suunnittelee sulautumista Kadiman kanssa. Labourin kannatus on viimeisen gallupin mukaan 11 kansanedustaja (nyt 19), Kadiman 29, jonka se säilyttäisi. Likudin kannatus oli siinä 26-29 edustajaa (nyt 12). Shasin kannatus oli 10-8 (nyt 12). (JP)
- PA:n Hebroniin sijoitetut USA:n kouluttamat joukot tekivät ensimmäisen ratsian koteihin, joissa sen mukaan asui ”pakolaisia”. Satoja turvallisuusmiehiä eri yksiköistä hajautui Samouan kylään etsien rikollisia ja Hamasin jäseniä ennalta laadittujen listojen mukaan. Joukot sanovat pidättäneensä yöllisessä ratsiassa 50 miestä, joukossa Hamasin jäseniä. (JP)
- IDF aikoo estää ”Free Gaza” laivan pääsyn Gazan satamaan. Se voi tehdä sen joko avomerellä tai Gazan rannikkovesillä. Laivan 26 jäsenen mukana on 5 lääkäriä, 1976 Nobelin rauhanpalkinnon saaja Miread Maguire, joka on osallistunut myös Niilin kylän lähellä järjestettyihin IDF:n vastaisiin rähinöihin, yksi Israelin sekä PLC:n arabikansanedustaja. Lisäksi mukana lienee asian-ajajia, lehtimiehiä ja muita PR-henkilöitä, sekä lääkkeitä. (JP)
- EHUD BARAKIN vaaliteemana näyttää olevan Juudean ja Samarian juutalais-asukkaitten halventaminen ja vihan nostattaminen heitä vastaan. Barak vaati eilen puheissaan, että ”kaikki kiihottajat ja väkivaltaiset setletit” tulee poistaa Juudeasta ja Samariasta. Barak kiihottaa kansaa ”sisällissotaan”.(JP)
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy valittaa tuskastuneena, että USA:n presidenttiehdokkaan Obaman kanta Iraniin on täysin kypsymätön, iskulauseita ilman sisältöä. Hän kutsui sitä ongelmalliseksi. (haaretz)
- Israelin pankki (BOI) laski yleiskorkoa 0.25 % taantuman pelossa.
- USA:ssa pidätettiin neonatseja Obaman salamurhan suunnittelusta.
- Virallinen syyte Olmertia vastaan voidaan nostaa muutaman päivän sisällä.
- Hamasin ja Israelin välinen tulitaukosopimus umpeutuu joulukuussa. Hamasin taholta vihjaillaan, ettei se uusi sopimusta. Terrorijärjestöjen rakettien kantomatkaa on nostettu siten, että Netivot, Sderot, Ashkelon ja jopa Ashdod ovat niiden vaikutusalueella. IDF ei ole löytänyt keinoa niiden torjumiseksi. Israelin laivaston alukset varustettiin äskettäin ohjustorjunta-järjestelmillä.
- USA:n erikoisjoukot surmasivat Syyrian al-Qaida johtajan äskeisen helikopteri-hyökkäyksen aikana, ja ottivat pari miestä mukaansa, (Debkafile)

Monday, October 27, 2008

MAANANTAI 27.10.08
1. LIVNI kävi eilen heittämässä hanskat Shimon Peresin pöytään tunnustaen, ettei tule mitään, hän ei pystynyt muodostamaan hallitusta. Livni kuitenkin pyrki osoittamaan, ettei syy suinkaan ollut hänessä, vaan puolueissa, koska hän oli käynyt läpi kaikki mahdollisuudet. Hän perusteli toimiaan näin: ”Olin valmis maksamaan määrätyn hinnan hallituksen muodostamiseksi, mutta en ollut valmis ottamaan kiinnelainaa taloutta ja Israelin valtion poliittista tulevaisuutta vastaan ja uhraamaan toivon paremmasta tulevaisuudesta ja erilaisesta politiikasta.” Livni totesi, että hallituksen päivien loppupuolella puolueet pyrkivät hyötymään tilanteesta, ja jotkut ovat valmiit maksamaankin vain päästäkseen pääministeriksi. Livni halusi tällä vakuuttaa kansaa, ettei hän kuulu näihin, jotka ostavat paikkansa valtarakenteissa. Livniä on pyritty pitämään puhtoisena, jolla ei ole ”omaa luurankoa komerossa”, kuten englantilainen sanonta kuuluu. Israelin politiikkaa seuranneena tuota on vaikea uskoa. (JP)
HAARETZIN kolumnisti Ari Shavit toteaa artikkelissaan, ettei Livni millään tavoin osoittanut ajavansa toisenlaista politiikkaa pyrkiessään muodostamaan hallitusta 35 päivän aikana. Päinvastoin hän pyrki jatkamaan hallitusta entisellä pohjalla ja entisin periaattein ja päämäärin. Shavit katsoo, että tämän johdosta teoreettisessa testitilanteessa Livni tuskin pääsisi edes kynnykselle, niin pahoin hän epäonnistui. ”Tämä oli hänen suurin strateginen virheensä monien pienempien taktisten ohella”, Shavit analysoi. ”Tässä hän petti niiden kansalaisten luottamuksen, jotka toivoivat häneltä muutosta ja parempaa tulevaisuutta”. Shavit toteaa, että Livni juuttui Israelin politiikan hämähäkinverkkoihin, joita hän kokemattomana ja ilman omaa visiota ei osannut varoa. (JP, Haaretz)
2. LIVI haluaa nopeuttaa poliittista aikataulua, sillä hän pyrkii hyötymään siitä suosiosta, mitä kansa hänelle vielä osoittaa. Siksi hän haluaa, että Knesset hajottaisi itsensä mahdollisimman pian. Toisaalta hänen neuvonantajansa pyrkivät vakuuttamaan Olmertille, että tämän tulisi ”puolueen ja kansan edun nimissä” julistaa kykenemättömyytensä jatkaa pääministerinä, mikä nostaisi Livnin tilapäiseksi pääministeriksi. He uskovat, että Livnin mahdollisuudet paranevat, jos hän voi johtaa Kadiman vaalitaistelua pääministerin kansliasta.
HAARETZIN Shavit kuitenkin elättelee toivoa, ettei kaikki ole menetetty, jos Livni osaa pelata korttinsa oikein. Ensiksi hänen tulisi ympäröidä itsensä pätevillä neuvonantajilla. Toiseksi hänellä on käytettävissään Kadiman paikka politiikan keskeisenä puolueena, mikä antaa hänelle valtavan liikkumistilan. Kolmanneksi Shavit odottaa, että Israelin media-verkosto aloittaa oman kampanjansa, jossa se kohdistaa suurennuslasinsa Sherlock Holmesin tavoin Ehud Barakista Likudin puheenjohtajan Binyamin Netanyahun edesottamuksiin. Tällä spin-toimilla media pystyy ohjailemaan kansan mielipiteitä haluamaansa suuntaan. (JP)
3. IDF:N JA POLIISIN ilkeä yhteispeli todistettiin sunnuntaiaamuna 01.30 aikoihin Kiryat Arban rajojen sisällä läheiselle kukkulalle ilman virallista lupaa pystytetyssä talossa. Talossa asui Noam Federman perheineen vaimonsa Elizevan, 12-vuotiaan poikansa ja hänen 6- ja 8-vuotiaitten veljiensä kanssa. Noam Federman heräsi naapurin puhelinsoittoon 01.25 aikaan, jossa naapuri varoitti, että suuri joukko poliiseja ja sotilaita on tulossa hänen taloaan kohti. Noam ajatteli, että ehkä joukot olivat menossa tuhoamaan kukkulalla olevaa tyhjää parakkia, mutta sitten koirat alkoivat haukkua. Elizeva meni ulos tarkistamaan, mitä tapahtui ja hänet pidätettiin välittömästi. Poliiseja ja IDF:n sotilaita tulvi paikalle virran tavoin sadoittain. Noam lukitsi ulko-oven, mutta samassa talon ikkunat särjettiin joka puolella siten, että lasinsirpaleet lentelivät nukkuvien lasten päälle. Poliisit tunkeutuivat sisälle taloon joka puolelta pidättäen jokaisen ja vieden heidät, osan lapsista hysteerisinä kirkuen, ulkona odottaviin autoihin.
He tunkeutuivat toiseen pihapiirin rakennukseen, jossa asui laulaja Sinai Tor. Heidät myös pidätettiin, kuten Noam Federmanin kaksi tytärtä, jotka eivät ilmeisesti asuneet talossa.
Tämän jälkeen poliisit ja sotilaat tuhosivat kaiken irtaimiston talossa, kirjoja, astioita ja lasten leikkivälineitä myöten ja lopuksi hajottivat talot paikalle ajamallaan puskutraktorilla. Elizena ja lapset pääsivät palaamaan tuhotun kotinsa raunioille aamulla; Noam pidettiin poliisin suojissa, kunnes oikeusistuin käski vapauttaa hänet. Paikalle oli kerääntynyt puhelinsoittojen hälyttäminä naapureita, jotka huutelivat solvauksia ja häväistyksiä poliiseille ja sotilaille. Eräs jopa huuteli toivovansa, että sotilaat kokisivat saman, mitä Gilad Shalit on joutunut kokemaan.
KIRYAT ARBAN asukkaat osoittivat välittömästi mieltään puhkoen arabiautojen renkaita ja häpäisivät muslimien hautapaikkoja Hebronissa. He kivittivät sotilaita ja tuhosivat osia turva-aidasta vastalauseena IDF:n ja poliisin hävitystyölle. (JP, INN)
4. PÖLYN ALKAESSA laskeutua on alettu selvittämään, kuka hävitystyön määräsi ja millä perusteilla. Poliisi väittää varoittaneensa Federmania evakuoinnista, mutta Federman itse sanoo, ettei hän saanut minkäänlaista ennakkovaroitusta. Tällä hetkellä näyttää, että IDF:n kapteeneilla, jotka johtivat IDF:n joukkoja, ei ollut lupaa hyökätä taloihin ja tuhota ne. Toisaalta tapa, millä tuhoaminen suoritettiin, aiheuttaa vakavia ennakkoaavistuksia.
Oliko kysymys hallituksen suunnittelemasta operaatiosta Hebronin juutalaisasukkaitten pelottelemiseksi PA:n lisätessä joukkojaan Hebroniin? Rauhoittamisesta ei missään tapauksessa ollut kysymys, sillä sen aiheuttama reaktio oli päinvastainen.
Toisaalta aavistellaan, että ehkä kysymys oli joukkojen kouluttamisesta ennen hallituksen suunnitteleman Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen tyhjentämistä. Se on kuin testi, jolla kokeiltiin joukkojen uskollisuus. Olkoon kumpi tahansa olettamus oikea, tapa, millä se suoritettiin nukkuvaa juutalaisperhettä kohtaan, on raakalaismainen ja käsittämätön juutalaisten oman poliisin ja armeijan suorittamaksi. Yksi poliiseista väitti Noam Federmanin vahingoittaneen hänen reittään. Toiset poliisit todistivat, että Noam oli jo silloin käsiraudoissa.
Asukkaat pystyttivät välittömästi kukkulalle raunioitten lähelle uuden rakennelman ja jäivät odottamaan, tulevatko joukot hävittämään senkin 24 tunnin kuluessa.
OLMERT tuomitsi ”setlerien hävitysvimman” kovin sanoin hallituksessa ja määräsi puolustus- ja oikeusministeriöt tutkimaan, miten sotilaita ja poliiseja vastustaneita ja heille solvauksia huutaneita tulee rangaista. Hän vaati, ettei armoa saa antaa. Oikeuskansleri Mazuz määräsi välittömästi poliisin tutkimaan asiaa ja saattamaan syylliset vastuuseen.
Sekä Kiryat Arban asukkaat että Juudean ja Samarian asukasneuvoston johto valittaa tapauksesta oikeuteen. (JP, INN) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128081
5. USA:N joukot Irakissa tekivät ensimmäisen suoran hyökkäyksen Syyrian alueelle eilen. Kaksi sotilashelikopteria suoritti pommituslennon maatilan rakennuksia vastaan. Iskussa kuoli Syyrian ilmoituksen mukaan ainakin 8 ihmistä. Alue on USA:n armeijan ilmoituksen mukaan osa porttia, jonka kautta Syyrian kautta virtaa aseita ja ammuksia sekä Irakin hallituksen joukkoja vastaan taistelevia gerilla-joukkoja Pohjois-Afrikasta, Algeriasta, Marokosta ja Tunisiasta, joitten pääsy maahan Jordanian ja Saudia Arabian kautta on suureksi osaksi pystytty estämään. Syyrian alue, jota nyt pommitettiin, on vastapäätä Irakin Anbarin al-Qaim aluetta. USA:n ja Irakin hallituksen joukot saivat käsiinsä Mosulissa taistelevia al-Qaidan joukkoja, jotka kertoivat sotilastarvikkeitten ja joukkojen pääsystä Irakiin Syyrian kautta. USA teki pommituslentonsa Irakin hallituksen tieten, joskin ei aina voi olla varma, oliko sillä pääministeri Malikin suostumus, joka harjoittaa itsenäistä politiikkaa.
Syyrian hallitus on esittänyt jyrkän vastalauseen pommituksen johdosta ja sanoo pidättävänsä oikeuden vastata hyökkäykseen sopivalla tavalla ja ajalla.
Asiasta kertova www.debka.com kertoo toisessa artikkelissaan, että Syyria on saattanut loppuun neljän divisioonan, 4., 12, 13. ja 14. osastojen, sijoittamisen Libanonin rajoille saartaen sen rajat täydellisesti. Debkafile kertoo myös, että Syyria sai operaatiolle USA:n ulkoministeri Ricen hyväksymisen. Artikkelista ei sen sijaan ilmene, mitä tarkoitusta varten armeijan joukot sijoitettiin Libanonin rajoille. Eteläisin divisioona on aivan Israelin rajan tuntumassa lähellä strategista Hermonin vuorta, jota Syyria havittelee itselleen. Syyria voi tietenkin yrittää nopeaa yllätysiskua Hermonille. (JP, Debkafile)
6. UUTISOTSIKOITA
- Peres aloitti keskustelut puoluejohtajien kanssa välittömästi. Kaikki muut paitsi Gil eläkeläiset vaativat välittömiä vaaleja. Eläkeläiset pyysivät vaalien siirtoa. Jos kaikki menee mutkattomasti, aikaisin vaalipäivä voi olla tammikuun 27. päivä 2009. KE Hasson (Kadima) teki aloitteen Knessetin hajottamiseksi.
- Iranin vallankumouskaartin johtaja kertoo, että Iran aseistaa ei vain vakinaisia armeijoita vaan myös ”vapautusarmeijat” saavat osan aseista. Hossein Hamadani, joka johtaa vallankumouskaartin ”ylimmälle kaitsijalle” Khameneille uskollisia vapaaehtoisjoukkoja, ei halunnut lähemmin yksilöidä lausuntoaan.
- Pitsaa kuljettava lähettipoika sidottiin puuhun ja häntä puukotettiin jalkaan lähellä Nasaretia. Häneltä ryöstettiin kaikki, mitä oli mukana.
- Ennenaikaiset vaalit tullevat maksamaan ainakin 2 miljardia NIS.
- Israelin sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin varoitti, että Israelin hallituksen halvaantuminen, USA:n presidenttivaalit ja maailman talousongelmat ovat aiheita, joita radikaalit voimat Iran, Hizbullah ja Hamas al-Qaidan ohella tulevat käyttämään hyväkseen. Hän kertoi, että Syyria odottaa USA:n vaalien tuloksia ennen päätöstään, millä tasolla suhteet Israelin kanssa tulevat kysymykseen, mutta etteivät Syyrian suhteet Iranin kanssa ole muuttuneet. Tämä oli ehtona suorille keskusteluille Israelin hallituksen ja Syyrian välillä. Toiseksi Yadlin kertoi, että Syyrian ovet ovat avoinna Hizbullahin jatkuvalle aseistamiselle entistä tuhoisimmin asein. Eräs tarkkailija huomioi, että Hizbullah on Assadille luotettavampi kuin Syyrian oma armeija. Myös Hamasin rakettien kantomatkaa on pidennetty 30 kilometriin.
Lämpötilat, Jsm. Ma: 13-18; Ti: 12-18; Ke: 11-17 C-astetta, puolipilvistä, sadekuuroja.

Sunday, October 26, 2008

SUNNUNTAI 26.10.08
1. ISRAELIN ennenaikaiset vaalit pidettäneen 17. helmikuuta 2009. Livni neuvotteli eilen illalla neuvonantajiensa ja lähimpien avustajiensa kanssa kodissaan tutkien eri mahdollisuuksia, ja tuli siihen tulokseen, ettei hän kykene muodostamaan toimivaa hallitusta. Viimeiset yhteistyökeskustelut käytiin Shasin, Degel Hatoran ja eläkeläisten kanssa, eikä yhteisymmärrystä löytynyt.
LIVNI tavannee presidentti Shimon Peresin tänään ilmoittaakseen tälle epäonnistumisestaan. Peres voi kolmen päivän aikana etsiä toista hallituksen muodostajaa, ja jos sellaista ei löydy, Knesset voi kolmen viikon aikana etsiä omaa ratkaisuaan hallitukseksi. Näiden yritysten jälkeen vaalit on pidettävä 90 päivän kuluessa.
TÄMÄN JÄLKEEN onkin vuorossa syyllisen etsiminen epäonnistuneista hallitusneuvotteluista. Livnin taholta ehdittiin kertoa jo perjantaina, että Shas ei pettänyt vain omia kannattajiaan vaan koko kansan. Kadiman kansliasta kerrotaan, että Shasin puheenjohtaja Eli Yishaille kerrottiin heti keskustelujen alussa, ettei Jerusalemin asemaa voida sulkea pois rauhan-keskusteluista PA:n kanssa, mutta siitä huolimatta Yishai neuvotteli Kadiman kanssa.
Gil-eläkeläiset ilmoittivat, ettei heitä otettu tosissaan Kadiman taholta, vaan heidän tuloaan hallitukseen pidettiin automaattisena.
LIKUDIN TAHOLTA todetaan, etteivät hallitusneuvottelut kaatuneet Yishain eikä Rafi Eitanin vaan ”Tzipi Livnin vuoksi, jolta puuttui johtamistaitoa, tarvittavaa kykyä, kokemusta ja lahjoja”. Likudin kansanedustaja ja edustajaryhmän puheenjohtaja Gideon Shaar ihmetteli, miten Livni onnistui epäonnistumaan neuvotteluissa, jotka yleensä onnistuvat. Hän ihmetteli myös sitä, miten Livni voi teeskennellä johtavansa ”rauhankeskusteluja” PA:n ja Syyrian kanssa koko Israelia koskevissa kohtalonomaisissa kysymyksissä.
2. JOS ITÄ JERUSALEM koskaan liitetään kaavailtuun Palestiinan valtioon, se ei ole Jerusalemin asukkaitten eikä sen johtajien tahdon mukaan, vakuuttivat kolme johtavaa Jerusalemin pormestariehdokasta eilen illalla Jerusalemin suuressa synagogassa järjestetyissä paneelikeskusteluissa. Mukana olivat ehdokkaat Nir Barkat, Arkadi Gaydamak, Meir Porush, jotka puheessaan vakuuttivat säilyttävänsä Jerusalemin yhtenäisyyden, sekä neljäs ehdokas Dan Birron, joka ei puheessaan käsitellyt kysymystä. Tilaisuuteen saapui niin paljon kansaa, että tusinoittain jouduttiin kääntämään ovelta pois tilan puutteen vuoksi.
Nir Barkat ja Arkadi Gaydamak edustavat ei-uskonnollista Jerusalemia, Porush edustaa nopeimmin kasvavaa haredi-kansaa.
BIRRON sanoi tulleensa mukaan lähinnä protestoidakseen uskonnon ja politiikan yhdistämistä vastaan. Hänen huolenaan oli Jerusalemin haredi-johtajan lisäksi sen likaisuus.
BARKAT kehui menestystään hi-tek alalla, jossa hän saavutti taloudellisen itsenäisyyden, ja hän uskoi voivansa vaikuttaa liikemiehiin kaupungin talouselämän kasvattamiseksi. Hän näki kaupungin potentiaalin sen arkeologian saavutuksissa, mistä muinainen Davidin kaupunki on esimerkkinä, sekä maailman 3.4 miljardin ihmisen tärkeimpänä kaupunkina, jossa he pyrkivät vierailemaan ainakin kerran elämässään.
GAYDAMAK tunnusti, ettei hän tunne hyvin kaupungin infrastruktuuriin liittyviä aloja, mutta vakuutti pystyvänsä valvomaan asiantuntijoitten toimia ja vaatimaan tuloksia. Hän haluaa saada kaupungin eri asukasryhmät, myös arabit, samalle tasolle palveluitten suhteen. Hän väläytti jopa mahdollisuutta muodostaa pääkaupungin esimerkilliseksi juutalaisen ja arabikansanosien välillä, mikä voisi johtaa Lähi Idän ja maailman konfliktin ratkaisuun.
HAREDI-EHDOKAS Meir Porush totesi omaavansa eniten kokemusta sekä kaupungin johtamisessa että asuinalueitten suunnittelussa, jota hän johti Netanyahun hallituksessa. Hän sanoi haluavansa rakentaa Jerusalemiin kohtuuhintaisia asuntoja 100 000 uutta asukasta varten sekä houkutella teollisuutta kaupunkiin. Hän sanoi ponnistelevansa saadakseen juutalaisten ja arabiasukkaitten välisen suhteen palautettavaksi 1967 tasolle: Juutalaisia 78 %, arabeja 28 %.
Jerusalemin pormestarin vaalit pidetään 11. marraskuuta 2008.
3. PA:n johtava islamilainen tuomari sheikki Tayseer Tamimi (Jihad) julkisti uskonnollisen
päätöksensä, ”fatwan”, lauantaina, jolla hän kielsi Jerusalemin arabiasukkaitten äänestämisen pääkaupungin pormestarin vaaleissa. PA on aikaisemminkin kehottanut Jerusalemin arabiasukkaita boikotoimaan kuntavaaleja, mutta tämä on ensimmäinen uskonnollinen kielto muslimien taholta. Valtaosa arabeista on pidättynyt vaaleista väittäen, ettei heidän edustajillaan kuitenkaan ole mitään valtaa kaupungin asioita päätettäessä; osa pidättyy poliittisista syistä vastustaessaan Israelin valtaa Jerusalemissa. Niitä harvoja vastaan, jotka ovat uskaltaneet vaaliuurnille, hyökätään sekä sanallisesti että fyysisesti. PA on lähettänyt useita kirjeitä ja kehotuksia Itä Jerusalemin arabiviranomaisille varoittaen heitä osallistumasta
vaaleihin tai kolmen pääehdokkaan järjestämiin vaalitilaisuuksiin alueellaan. Tämä toiminta on voinut osaltaan vaikuttaa PA:n kasvavaan huoleen Israelin virallisen hallinnon kasvusta Itä Jerusalemissa. Toinen PA:n huoleen vaikuttava asia voi olla Jerusalemin Sur Bahirin lähiön muktarin Zohair Hamdanin aktiivinen toiminta ennen vaaleja. Hän jopa suunnitteli asettuvansa ehdolle pormestarin virkaan, mistä hän kuitenkin pidättyi. Hän on saanut lukuisia uhkauksia ja kerran häntä vastaan tehtiin murhayritys, jonka johdosta hän joutui pitkälliseen sairaala-hoitoon. PA ei poliittisista syistä johtuen ole hyväksynyt Israelin hallinnon ulottamista Itä Jerusalemin alueelle 1967 sodan seurauksena.
ITÄ JERUSALEMISSA ilmestyvä lehti Al-Quds suosittaa Arkadi Gaydamakia pormestariksi.
Henkilölle annettu uskonnollinen päätös fatwa tekee hänestä henkipaton, kuolemanuhan alaisen, ja kuuliaisen muslimin oikeus ja jopa velvollisuus on surmata hänet. (JP)
4. IDF ESTI kansainvälisen lääkäridelegaation pääsyn Erez-terminaalin kautta Gazan kaistalle. 120 lääkäriä, akateemikkoa ja terveydenhoidon asiantuntijoitta oli menossa Gazaan osallistuakseen kansainväliseen henkisiä sairauksia käsittelevään konferenssiin maanantaina ja tiistaina. Jotkut viidenteen kansainväliseen konferenssiin osallistuvan delegaation organisoijat aikoivat järjestää lehdistötilaisuuden asiasta sunnuntaina. Konferenssi järjestettiin yhteistyössä Maailman terveysjärjestön kanssa, sen aiheena on: ”Saarto ja mielenterveys, Muurit vastaan sillat.”
Siviilihallinnon edustaja kertoi JP:n toimittajalle, että rajan ylityslupia on annettu humanitäärisistä syistä, kuten kiireellisissä sairaustapauksissa, mutta ei konferensseja ja muita kokouksia varten. Hän myös selvitti, että organisoija oli esittänyt luvan saantia 61 henkilölle vain kolme viikkoa sitten eikä sitä oltu myönnetty. Siviilihallinnon edustaja Peter Lerner vakuutti, että ”tämä tapaus ei ole humanitäärinen vaan populistinen ja propagandistinen, kuten konferenssin teemoista voidaan nähdä”, kuten ”esittämällä Gazan siviiliasukkaat saarron uhreiksi”. Hän lisäsi, että kaikkea Gazaa koskevaan vaikuttaa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kohtalo, jota Hamas on pitänyt panttivankina yli kaksi vuotta antamatta mitään tietoa hänen fyysisestä kunnostaan tai lupaa kansainvälisen järjestön vierailla hänen luonaan. Delegaatio aikoo järjestää mielenosoituksen rajaterminaalilla huomenna. He aikovat osallistua konferenssiin videon välityksellä Ramallahista. He kuitenkin olisivat halunneet tutustua olosuhteisiin ja paikallisiin sairaaloihin Gazassa. Kansainvälisen Punaisen Ristin edustaja Eileen Daly totesi, että lääkkeitten ja muitten terveydenhoidon tarvikkeitten vienti Gazaan on suuresti pienentynyt PA:n ja Gazan viranomaisten välisen yhteistoiminnan vaikeutuessa. Tämä aiheuttaa vakavia ongelmia sairaille, jotka vaativat erikoislääkkeitä tai hoitoa, kuten cystic fibrosia sairastavat lapset tai keuhkosairauksista kärsivät. Hän totesi, että nämä tarvitsevat lääkeannoksensa päivittäin, ja sen puute tuntuu nopeasti. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas peruutti tapaamisensa Olmertin kanssa.
- Gilad Shalit sai ensimmäisen kirjeen vanhemmiltaan sen jälkeen, kun hänet kaapattiin. Hamas sanoo, että se oli ainutkertainen humanitäärinen ele.
- Free Gaza järjestö järjestää toisen purjehduksensa Kyprokselta Gazaan. Mukana on mm. 1976 Nobel rauhanpalkinnon voittaja Mairead Maquire, KE Jamal Zahalka (Balad) sekä PA:n PLC:n jäsen Mustafa Barghouti. Heillä on mukana myös lääkkeitä. IDF ei ole vielä päättänyt, päästäkö se tämän purjehduksen Gazaan kuten edellisen. Järjestö suunnittelee aloittavansa säännölliset purjehdukset Kyprokselta Gazaan. (JP)
- YK:n tutkija juutalaissyntyinen Amerikan kansalainen Richard Falk syyttää Israelia setlementtien rakentamisesta ja laajentamisesta vastoin Annapoliksen asiakirjaa ja kansainvälistä lakia. Falk tunnetaan Israelin vastustuksestaan ja ”sen harjoittaman palestiinalaisia sortavan politiikan” kritiikistään, kuten hän asian näkee. Hän kehotti YK:ta aloittamaan avustustoiminnan Gazan alueella riippumatta siitä, että Hamas kaappasi siellä vallan ja on kansainvälissä boikotissa. Falk sai virkansa YK:n Ihmisoikeusneuvoston suosituksesta vastoi Israelin esittämiä vastalauseita hänen yksipuolisten ja katteettomien syytöstensä vuoksi, joita hän esittää ilman todisteita ja dokumentteja. (JP)
- Suomen Nobel-rauhanpalkinnon saaja Martti Ahtisaari sanoo Lähi Idän rauhanponnistusten epäonnistumisen olevan häpeä, minkä hän katsoo johtuvan poliittisen tahdon puutteesta. (JP)
- Hebronin juutalaiset ovat raivoissaan siksi, että IDF tuhosi heidän parakkinsa.
- 20-vuotias arabi epäonnistui yrittäessään puukottaa kansallisen puisto- ja luontojärjestön tarkastajaa Öljyvuorella sunnuntaina. Hänet pidätettiin. (ynet)
- Arabit sytyttivät tuleen hesder-yeshivan Akkossa lauantai-iltana.(ynet)
- Newsweek toteaa läntisiin asiantuntijoihin viitaten, ettei Israel pysty yksin tuhoamaan Iranin ydinlaitoksia. Artikkelissa todetaan, että Israelin pitäisi tuhota ainakin neljä ydinlaitosta, jotka on suurelta osin asennettu lähes 20 metriä maanpinnan alle kaivettuihin tunneleihin. (ynet)
- Elokuun 22. päivänä Somalian rannikolla merirosvojen kaappaama Iranin meri- kuljetusyhtiön IRISL alus Ivan Devant kuljetti rahtikirjansa mukaan Kiinasta ottamaansa rautamalmia Rotterdamiin tuntemattomalle tilaajalle. Aluksen 29 merimiestä kieltäytyivät paljastamasta, mitä sen ruumassa sinetöidyissä arkuissa oli. Merirosvot räjäyttivät yhden auki, jonka seurauksena monet heistä sairastuivat ja ainakin 14 kuoli muutamassa päivässä. USA:n asiantuntijat toteavat, että alus kuljetti ydinsaastetta, joka oli tarkoitettu Hizbullahille. Toisen teorian mukaan lasti oli tarkoitus räjäyttää Israelin rannikolla, jonka seurauksena ydinsaaste olisi levinnyt tuulen mukana laajalle Israeliin.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128033 Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah esiintyi TV:ssä vakuuttaen olevansa terve. Myös Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad on sairas tai liikarasittunut.