Friday, September 05, 2008

PERJANTAI 05.09.08
1. HIZBULLAH on edelleen sodassa Israelin kanssa, eikä aio luopua aseistaan, vaikka Libanonin saisikin Shabaan farmin ja Dov-kukkulan Israelin ja Libanonin rajalla, uhosi Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah puheessaan torstaina. Hän sanoi, että aseet ovat osa sen puolustusstrategiaa Israelia vastaan, ja siksi niistä ei koskaan luovuta.
Nasrallah lähetti terveisiä Israelin puolustusviranomaisille todeten, että he tietävät meri- ja lentovoimiensa heikkouden, jotka ovat kuluttaneet kaikki voimavaransa.
NASRALLAH viittasi puheessaan Barakin puheisiin aiemmin viikolla, jossa tämä kertoi hänen tarkoituksensa olevan kehittää armeija voittoisaksi. Nasrallah arvioi, että Barakin tarkoituksena oli pelotella Libanonin kansaa ja siksi hän kertoi Israelin käyttävän seuraavassa sodassa Libanonissa viisi divisioonaa. Tämä Nasrallahin mielestä todistaa, että Israel havittelee sotaa valloittaakseen lisää maata.
Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah uhkuu voitonvarmuutta ja vakuuttaa, että Israel tuhotaan seuraavassa sodassa sitä vastaan. (Ynetnews)
2. ME EMME tunnusta Israelia, ennen kuin olemme solmineet rauhan, vakuutti Syyrian presidentti Bashar Assad neljän valtionpäämiehen huippukokouksen yhteydessä Damaskoksessa eilen. Assad myös paljasti, että Syyria on lähettänyt Israelille uuden tarjouksen rauhankeskusteluista ja odottaa nyt Israelin vastausta.
ISRAELIN viranomaiset ovat tuskastuneina seuranneet Assadin voittokulkua eristyneisyydestä tilanteeseen, jossa se voi kansainvälisen myötätunnon rohkaisemana syyttää, että se on Israel, joka nyt jarruttaa rauhankeskusteluja.
TÄSSÄ KAIKESSA on pahinta se, että se oli Israelin pääministeri Ehud Olmert, joka salaisilla ja ilman valtuuksia aloittamillaan viesteillä auttoi Syyrian johdon pois kansainvälisestä eristyksestä. Se myös lopetti USA:n johtaman vaatimuksen Syyrian johdon syyttämisestä kansainvälisessä tuomioistuimessa Libanonin oppositiojohtajien murhasta ja sekaantumisesta itsenäisen naapurivaltionsa sisäisiin asioihin.
NYT kissa on päästetty ulos säkistä – tai itämaisesti sanoen päästetty henki ulos pullosta – eikä sen saaminen takaisin vankilaansa onnistu helpolla, kuten jokainen sitä yrittänyt tietää.
Israelin pääneuvottelija Syyrian kanssa Yoram Turbowicz erosi tehtävästään pian sen jälkeen, kun Olmert ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä, jos häntä vastaan nostetaan syyte. Olmert pyysi, että Turbowicz kuitenkin jatkaa tehtäviään diplomaattisella kentällä. Oikeuskansleri Mazuz tutkii, voiko hän jatkaa tehtäviään vapaaehtoisena vai jonkin uuden järjestelmän puitteissa. (JP)
3. HUIPPUKOKOUKSEEN osallistunut Turkin pääministeri Erdogan kertoi, että epäsuoria keskusteluja Israelin ja Syyrian välillä jatketaan Istanbulissa 18.-19. syyskuuta Turkin toimiessa välittäjänä. Assad kertoi antaneensa Erdoganille laatimansa yleispiirteisen luonnoksen, mitä Syyria pitää tärkeinä rauhansopimuksessa Israelin kanssa. Israelin viranomaiset leikkivät tietämätöntä tällaisesta kuuden kohdan ohjelmaluonnoksesta.
Assad toivoi, että huippukokouksen osanottajamaat, Ranska, Turkki ja Qatar, toimisivat vakuutena siitä, että Israelin seuraava hallitus tulee jatkamaan Olmertin aloittamia neuvotteluja samoin päämäärin. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy lupasi maansa antavan kaiken sen avun, mihin se pystyy, jos sitä toivotaan.
Torstain huippukokous Damaskoksessa vahvisti Syyrian hallituksen asemaa kansainvälisesti ja toisaalta voimisti Ranskan osaa Lähi Idässä USA:n kustannuksella. Assad totesikin, ettei USA:n nykyinen hallitus halua rauhaa, ja siksi hän odottaa sen vaihtumista. Assad asetti Turkin hallituksen vakuuttajan asemaan turvaamaan, että keskustelut etenevät suoriin yhteyksiin ja että rauhansopimus käytännössä toteutetaan kuitenkaan unohtamatta USA:n roolia keskeisenä elementtinä.
Assad vakuutti al-Manar TV-yhtiölle antamassaan haastattelussa, ettei Syyria aio millään tavoin heikentää suhteitaan Hizbullahiin. ”Päinvastoin, Syyria tukee vastarintaa miehitystä vastaan, oli kysymys sitten Libanonista, Irakista tai Palestiinassa”. Assad sanoo Syyrian käyvän keskusteluja Israelin kanssa ja tavoittelevan hyviä suhteita lännen kanssa kansansa etujen nimessä, ei antaakseen lahjoja kenellekään. (JP)
4. ISRAELIN 12-miehen kommandoyksikkö, joka lähetettiin Syyriaan etsimään todisteita sen rakenteilla olevasta ydinlaitoksesta Syyrian koillisosassa elokuussa 2007, oli vähällä joutua Syyrian sotilaspartion yllättämiksi, kertoo israelilainen journalisti Ronen Bergman äskettäin valmistuneessa kirjassaan ”The Secret War with Iran” (salainen sota Iranin kanssa), joka julkaistaan ensi viikolla USA:ssa. JP:n päätoimittaja David Horovitz tarkastelee kirjaa JP:n perjantain numerossa.
SAYERET MATKAL, salaisen erikoisyksikön, 12 miestä lähetettiin kahdella helikopterilla Syyriaan etsimään maanäytteitä, joilla voitaisiin kiistatta osoittaa, että salainen rakennelma Syyrian koillisosassa oli ydinlaitos. Vihjeitä tästä oli jo saatu agenttien seuratessa laivakuljetuksia Syyriaan. Kommandoyksikön onneksi syyrialaispartio ei havainnut heidän kahta helikopteriaan, ja he voivat jatkaa tehtäväänsä onnistuneesti. IAF:n koneet kävivät tuhoamassa laitoksen syyskuussa 2007. Tämän jälkeen Israel ei ole virallisesti tunnustanut, että sillä oli mitään osuutta asiaan. Syyria siivosi kiireesti kaikki jäljet pommitusiskun jälkeen ja rakensi siihen uuden viattoman rakennuksen. Syyria myös antoi kuukausien taivuttelun jälkeen YK:n tarkastajien käydä hakemassa maanäytteitä paikalta, mutta kielsi jatkotutkimukset siellä ja kahdella muulla epäilyttävällä paikalla, joista USA:n viranomaiset kertoivat. YK:n lähettämän tutkijaryhmän raporttia ei liene vielä julkistettu.
BERGMANIN KIRJA perustuu hänen 2007 julkaisemaan hepreankieliseen kirjaan ”The Point of no Return”, mutta Horovitz vakuuttaa, että uusi kirja on kaikkea muuta kuin suora käännös edellisestä. Kirjan tekijä esittää uudessa laitoksessa uusia yksityiskohtia ja kertoo tilanteista, jotka ovat tapahtuneet edellisen laitoksen kirjoittamisen jälkeen. Horovitz toteaa, että ehkä kaikkein huomattavin uutuus on siinä, että Israelin sensuuri on antanut luvan paljastaa useita arkaluoteisia detaljeita pommituslennosta 06.09.07, jonka tarkoituksena oli tuhota laitos, joka valmistautui tuottamaan plutoniumia ydinpommeja varten. Bergman kertoo, että kysymyksessä oli kolmen valtion, Syyrian, Iranin ja Pohjois-Korean, yhteishanke, jossa Syyria tarjosi alueen, Pohjois-Korea tieteellis-teknisen osaamisen ja Iran maksoi kulut, 1-2 miljardia USD. Plutonium oli tarkoitettu Iranin ydinlaitosten polttoaineeksi.
BERGMAN olettaa, että sekä USA että Israel sopivat täydellisestä hiljaisuudesta isku suhteen, että se antaisi Syyrialle diplomaattisen mahdollisuuden selvittää tilanne ilman vakavampaa selkkausta tai jopa sotaa. ( JP)
5. KVARTETIN Lähi Idän lähettiläs entinen Englannin pääministeri Tony Blair, nykyisin katolista uskoa tunnustava ja Maltan Ritarikunnan jäsen, kuten alla olevan osoitteen artikkelissa todetaan, tuli taas kerran tutustumaan asemapaikkaansa. Mitä hän tekee silloin, kun ei ole asemapaikassaan, ei ole tiedossa.
http://www.raidersnewsnetwork.com/full.php?news=13734
Ensi sanoikseen kiertävä maailmanmatkaaja totesi, että tilanne Länsirannalla paranee, mutta ei tarpeeksi nopeasti, eikä syyllistäkään tarvinnut hakea kaukaa. Tutustuessaan palestiinalaiseen Nabco alumiinitehtaaseen Nablusissa Länsirannalla hän totesi, että laitos toimii vajaa-kapasiteetilla, koska Israel rajoittaa sen vientiä.
Myöntämässään haastattelussa hän totesi jatkavansa lähettilään tointaan niin kauan, kuin hän katsoo sen hyödyttävän kohdemaataan eli Palestiinaa. Erikoisesti häntä ärsyttää IDF:n asettamat tiesulut, joilla hänenkin ilmeisesti panssaroidut ajoneuvonsa joutuvat pysähtymään tarkastusta varten. Ja hänen näkemyksensä mukaan ne ovat juuri niitä esteitä, joitten takia palestiinalaisten talous ei kukoista eivätkä vientimäärät kasva. Korruptiolla, nepotismilla ja hallinnollisella kyvyttömyydellä ei ole Blairin edustaman ideologian mukaan mitään tekemistä yhteiskunnan edistymisen ja kasvun kanssa.
Toinen alumiinitehdas Beit Ibassa toimii samoin 27 %:n teholla, kertoo tehtaan johtaja, koska Israel ei toimita heille tarpeeksi rikkihappoa, jota käytetään useimmissa tehtaan prosesseissa, mutta josta terroristit myös valmistavat räjähdysainetta. Siispä tehtaan 140 työntekijää seisovat kaksi kolmasosaa työpäivistään vapaina, koska ei ole pommitekotarpeita, tai ehkä he ovat osa siitä neljästä sadasta, joka vastaisi tehtaan täyttä kapasiteettia.
Miksikähän Blair ei missään vaiheessa puutu siihen, miksi tiesulkuja joudutaan asettelemaan teille? Eikö tuntuisi luonnolliselta, että poistetaan syyt eikä sen seuraukset, jos pyritään kestäviin ratkaisuihin? Mutta Blairin vasemmistolainen karsastus estänee näkemästä tällaista mahdollisuutta. Sen sijaan, että Abbas pitäisi tulisia puheita terrorismia ja väkivaltaa vastaan, hän puheissaan toteaa, ettei PA:n poliisit ja USA:n antamat aseet ole tarkoitettu omaa kansaa vaan israelilaista miehittäjää vastaan. Tee siinä sitten rauhaa. (Ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Barak sanoo, että Jerusalemin arabiosat voidaan luovuttaa PA:n hallintaan, kuten myös niiden läheiset kylät. Hän lupasi poistaa lukuisia tiesulkuja ramadanin kunniaksi, Hebronin ympäristöstä 10 tarkastuspistettä.
- Israelin ja Egyptin rajalla sotilaat joutuvat seuraamaan jatkuvia tragedioita. Egyptiläiset rajavartijat ajavat takaa rajan yli pyrkiviä ja ampuvat tappaakseen niitä, joita eivät tavoita. Israelin johto teki päätöksen palauttaa takaisin rajan yli tulleet. Useita näistä Sudanin tai muun maan pakolaisista odottaa lähes varma kidutus tai kuolema, jos he palaavat lähtömaihinsa.
- Ehud Barak antoi viime viikolla salaa luvan viedä 1000 kivääriä ja patruunoita PA.n poliisille Länsirannalla, kertoi Maariv-lehti. (INN)
- Presidentti Sarcozy antoi Gilad Shalitin isän pojalleen kirjoittaman kirjeen Assadille, joka antoi sen edelleen Qatarin emiirille ja tämä lupasi antaa sen Hamas-johtaja Mashaalille. (INN)

Thursday, September 04, 2008

TORSTAI 04.09.08
1. YHTÄÄN AINOAA kohtaa ei ole sovittu, sanoi PA:n ulkoministeri Riad Al-Malki eilen keskiviikkona lukiessaan PA:n pääministeri Salaam Fyadin laatimaa puhetta, jonka hänen itsensä tuli esittää Israelin ulkomaanasioitten neuvoston kokouksessa, mutta josta hän syytä esittämättä jättäytyi pois viime hetkellä lähettäen ulkoministerinsä lukemaan tekstin.
Hän tarkensi puhetta selittäen, että kun enää neljä kuukautta on varattu aikaa sopimuksen saamiseksi aikaan, yhtään – edes pientä yksityiskohtaa – ei ole voitu kirjoittaa paperille, koska mistään ei ole löydetty täyttä yhteisymmärrystä. Malki myönsi, että neuvottelijat tekevät työtä hellittämättä, tavaten lähes joka päivä, karttoja on esitetty ja hylätty, ideoita vaihdettu ja heitetty roskiin, mutta ilman näyttävää tulosta.
Fayad selitti asiaa näin: ”Pelkään kahden valtion ratkaisun menettävän uskottavuutensa sekä kansamme että maailmanyhteisön parissa.” Hän sanoi myös pelkäävänsä, että ääriainekset ottavat vallan instituutioissa molemmin puolin.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat toisensa viime sunnuntaina Jerusalemissa keskustelutilaisuudessa, josta tarkkailijat huomauttivat: ”Abbas marssi ulos tilaisuudesta vajaan tunnin kuluessa”. Ilmeisesti Olmertin vakuutukset sopimuksen solmimisesta kuluvan vuoden aikana eivät vakuuttaneet selvästi vastahakoista entistä terrorijohtajaa tilaisuuden jälkeen.
HALLITUKSEN virkailijoitten taholta kuitenkin vakuutetaan, että edistystä on saavutettu jopa tärkeissä kohdissa kuten lopulliset rajat, vaikka mitään ei olekaan kirjoitettu ylös. (JP)
2. TAVALLEEN USKOLLISENA Israelin media esittää, että yksi todiste keskustelujen edistymisestä PA:n kanssa on varapääministeri Haim Ramonin esitys etukäteiskorvausten maksamisesta niille Juudeassa ja Samariassa asuville juutalaisille, jotka vapaaehtoisesti ovat valmiit muuttamaan pois kodeistaan.
KADIMAN parista kuitenkin selitetään, että alun perin Meretzin esittämä ja Ramonin omaksuma idea etukäteiskorvausten maksamisesta niille, jotka vapaaehtoisesti muuttamat pois, on pelkästään Olmertin ja Ramonin poliittinen juoni. ”Hallituksen päivät ovat luetut eikä siten ole mitään syytä keskustella aiheesta ennen kuin poliittiset keskustelut ovat edistyneet. Joku näyttää suunnitelleen tämän liikkeen estääkseen Olmertin seuraajaa muodostamasta hallitusta Shasin tai muitten nationalististen puolueitten kanssa,” Kadima-lähde kertoo.
JP:n artikkelin kirjoittajan Tovah Lazaroffin mukaan suunnitelman kiivain vastustus tulee Shasin sekä Likudin, National Unionin ja Israel Beiteinun taholta. Jos tämä esitys etenee hallituksen sunnuntaisessa istunnossa, yhteishallituksen muodostamismahdollisuudet ovat kovin olemattomat. Shasin taholta selitetään, että Olmertilla on kaksi viikkoa aikaa ennen Kadiman puheenjohtajavaaleja, jonka jälkeen hän lupauksensa mukaan astuu syrjään.
JUUTALAISYHTEISÖJEN Neuvoston Juudeassa, Samariassa ja Gazassa edustaja sanoi, että ”ainoa ajankohtainen evakuointi on Olmertin evakuointi sen Israelin kansalle tekemien epäonnistumisten vuoksi”. (JP)
3. KADIMAN puheenjohtajavaalien molemmat kärkiehdokkaat Shaul Mofaz ja Tzipi Livni sanoivat vastustavansa esityksen käsittelyä tässä vaiheessa. Livni katsoi, että ensin täytyy sopia rajoista ja ”tiekartta” toteutettu, sitten voidaan alkaa puhua korvauksista. Shaul Mofaz oli paljon jyrkempi omassa kannassaan. Hän katsoi, että tällainen esitys heikentää Israelin neuvotteluasemaa ja heikentää Israelia poliittisesti. Hän myös vihjaili, että esityksen tuominen hallitukseen tässä vaiheessa on outo, ja että se vahvistaa epäilyjä keskusteluista PA:n kanssa, jotka pidetään salassa kansalta.
Yhä äänekkäämmin ovat monet kansaedustajat ja poliittiset johtajat vaatineet, että Tzipi Livnin Israelin tiimin vetäjänä tulee kertoa kansalle, mistä keskustellaan ja mistä on sovittu.
PALESTIINALAISET johtajat ovat yhä avoimemmin alkaneet puhua yhden yhteisvaltion mahdollisuudesta, mitä al-Malki ei suostunut myöntämään eikä halunnut spekuloida, mikä olisi itsenäisen Palestiinan valtion vaihtoehtona. Hän kuitenkin heitti syytöksiä Israelin haluttomuudesta toteuttaa ”tiekartta rauhaan” määräyksiä, tarkoittaen tällä, että Juudeassa ja Samariassa olevat juutalaisyhteisöt vahvistuvat kaiken aikaa; niiden asukasmäärä kasvaa enemmän kuin muualla Israelissa ja ne rakentavat kaiken aikaa lisää. Malki katsoi, että tällä vaikeutetaan ennestään yhtenäisen ja elinkelpoisen Palestiinan valtion luomista. Tämä on se valhe, mitä palestiinalaiset toistelevat ja jonka länsimaat halukkaasti omaksuvat.
TOSIASIASSA suurin este palestiinalaisten yhteisöjen hitaalle kehittymiselle on PA:n johdon korruptoituneisuus, epäpätevyys ja arkaaiset hallintomenetelmät. Palestiinalaiset saavat henkeä kohti enemmän ulkomaisia avustuksia kuin mikään kansa maailmassa, on saanut sitä siitä lähtien, kuin YK:n alainen UNRWA aloitti toimintansa palestiinalaisten parissa. Niillä varoilla palestiinalaisten tulisi tänä päivänä olla yksi maailman edistyneimmistä maista. (JP)
4. RANSKA on valmis sponsoroimaan Israelin ja Syyrian väliset suorat keskustelut heti, kun ne ovat ajankohtaisia, sekä tarjoaa apuaan siinä, missä sitä pyydetään, lupasi Ranskan Presidentti Nicolas Sarcozy virallisen Syyrian vierailunsa yhteydessä. Sarcozyn pyrkimyksenä on yrittää vieroittaa Syyria Iranin talutushihnasta, jossa sitä on kuljetettu ei aina ihan vasten tahtoaankaan. Sarcozy esitti isännälleen Syyrian presidentti Bashar Assadille tätä koskevan ajatuksen. Assadin vastauksesta ei ole tietoa. Sarcozyn ajatuksena on saada Iranin ydinaseongelma ratkaistua rauhanomaisesti, ja tässä hän kuvittelee Assadin voivan toimia välittäjänä. Israelin ja Syyrian välisiä keskusteluja on siirretty. (JP)
AIKAA EI todellakaan ole enää paljon, sillä kuten Debkafile raportoi äskettäin, hollantilainen tiedustelujärjestö AIVD, huippusalainen järjestö, joka operoi Iranissa, kutsui agenttinsa pois sieltä USA:n odotettavissa olevan sotilaallisen iskun vuoksi. Näin kertoi asian hollantilainen journalisti Joost De Haas hollantilaisessa De Telegtaf lehdessä. Debkafilen artikkeli kertoo, että USA käyttäisi iskuissa miehittämättömiä koneita miehistötappioitten minimoimiseksi, ensimmäisen kerran tämän kaltaisissa operaatioissa. Iskukohteina olisivat ydinlaitosten lisäksi Iranin sotilastukikohdat, joista hollantilainen tiedustelujärjestö antoi osaltaan tietoja.
DEBKAFILE arvioi, että Iranin ärtyneet uhkaukset kuolettavilla vastaiskuilla ja jopa kolmannella maailmansodalla ovat seurausta tästä USA:n iskujen pelosta. Artikkeli kertoo myös, että Iran on luovuttanut Hizbullahille tehokkaita ohjuksia, joilla se yltää pitkälle Israelin puolelle kriisitilanteessa. Hizbullah uhkaa iskeä Israeliin yli 40 000:lla raketillaan ja ohjuksellaan, jos Irania vastaan hyökätään. Iran lupaa ampua kymmenen tuhatta ohjusta. Iran myös järjestelee uudelleen armeijansa johtoa valmistautuessaan iskuihin.
Hizbullah ja Hamas ovat tehneet yhteisen kriisiohjelman Hamasin rakettien kantomatkan ja räjähdekärjen lisäämiseksi sekä sen joukkojen kouluttamiseksi.
ISRAELIN HALLITUS teki äskettäin päätöksen, jonka mukaan Israel ei tule katsomaan sivusta toimettomana Iranin kehittäessä ydinasettaan. Päivämäärää ei kuitenkaan ilmoitettu. USA:n varapresidenttiehdokas Joe Biden totesi, että Israel tekee oman päätöksensä siitä, iskeekö se Iraniin ja jos iskee, tekeekö se sen yksin. (JP, www.debka.com)
5. PALESTIINALAINEN ihmisoikeusjärjestö al-Hag syyttää, että PA:n turvallisuusjoukot sivuuttavat alueitten oikeuslaitokset ja itse asiassa hallitsevat maata. Turvallisuusjoukkojen ”sotilastuomioistuimet” antavat omia ratkaisujaan ja tekevät oikeudellisia päätöksiä, joitten perusteella ne pidättävät ihmisiä ja antavat heille rangaistustuomioita ohi laillisten oikeusistuimien. Järjestö sanoo valittaneensa asiasta PA:n johdolle, jonka pääministeri Salaam Fayad myöntää virheitä tapahtuneen, kuten myös ulkomaisille tukijamaille vaatien näitä puuttumaan asiaan.
AL-HAG järjestön johtaja Shahwan Jabbarin sanoo turvallisuusjärjestöjen toimivan laittomasti vähentäen samalla oikeuslaitoksen mahdollisuuksia toimia itsenäisesti. Hän kertoi, että turvallisuusjärjestöt ovat pidättäneet 280 palestiinalaista Länsirannalla poliittisin perustein ja 100 palestiinalaista Gazan kaistalla.
HAMAS kieltää, että sen toimittamissa pidätyksissä olisi noudatettu poliittisia päämääriä. (Ynetnews)
6. JERUSALEMIN ETELÄMUURI, joka on ajastettu hasmonealaiseen kauteen toisen Temppelin aikana, on kaivettu esiin. JP:n asiaa käsittelevä Etgar Lefkovitsin kirjoittama artikkeli sanoo otsikossaan muuria ”kauniiksi hasmonealaiseksi Jerusalemin etelämuuriksi”. Muuri sijaitsee Sionin vuorella, sen iäksi arvioidaan 2 100 vuotta, ja se revittiin hajalle juutalaisten suuren kapinan aikana 66 jKr. Säilynyt osa muuria, joka on ladottu suurista kiviharkoista ilman laastia, on paikoin 3 metrin korkuinen ja ihmeen hyvin säilynyt. Kaivausten yhteydessä on löydetty runsaasti muinaismuistoja.
MUURIN lähellä on katolinen hautausmaa, jonne ”oikeamielinen pakana” (righteous gentile) Oskar Schindler on haudattu. Muurin pituudeksi arvioidaan alun perin 6 kilometriä.
Muurin paljasti osittain 19. vuosisadan lopulla amerikkalaiset arkeologit.
Israelilaiset arkeologit havaitsivat, että vanhan muurin päälle oli rakennettu bysanttilaisella ajalla (324 – 640) uusi muuri, mutta rakentajat tuskin olivat tietoisia vanhasta muurista. Uusi muuri rakennettiin kuitenkin lähes tarkkaan vanhan muurin päälle.
Muurin paikantamisessa käytettiin hyväksi vanhoja karttoja, joita oli laadittu Palestine Exploration rahaston suorittamien kaivausten yhteydessä 1890-luvulla, joita johti arkeologi Frederick Jones Bliss avustajansa Archibald Dichhien kanssa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi sanoo, että se suosittelee Olmertin syyttämistä kolmessa tapauksessa.
- Oikeuskansleri Mazuz sanoo, että hallituksen tulee noudattaa varovaisuutta päätöksissään, mutta että se muuttuu tilapäiseksi, kun Olmertia syytetään. (JP)
- KE Aryeh Eldad (NU/NRP) toimii puuhamiehenä joulukuun 15.-16. päivinä Jerusalemissa järjestettävissä konferenssissa, jossa käsitellään islamin aiheuttamaa uhkaa. Konferenssiin osallistuu useita EU:n kansanedustajia. Mukana on myös hollantilainen ”Fitna” lyhytfilmin tekijä Geert Wilders. Konferenssi on herättänyt kiivaista vastalauseita arabikansanedustajien taholta, jotka kutsuvat sitä rasistiseksi. Koskahan islam on muuttunut roduksi? (JP)
- Shasin entinen puheenjohtaja ja vankilatuomionsa kärsinyt Ariyeh Deri harkitsee osallistumista Jerusalemin pormestarin vaaliin. Jos hän tulee mukaan, Nir Barkat saa kovan vastaehdokkaan. (JP)
Lämpötilat, Jsm: To: 21 – 30; Pe: 21 – 32: La: 20 – 31: Su: 20 – 30 C-astetta, aurinkoista.

Wednesday, September 03, 2008

KESKIVIIKKO 03.09.08
1. RAUHA Israelin kanssa on mahdollinen, toteaa Syyrian presidentti Bashar Assad ennen neljän valtion päämiehen huippukokousta Damaskoksessa torstaista alkaen.
”Tänään on olemassa rauhan mahdollisuus. Mutta kaikesta huolimatta, emme voi ennustaa, että olisimme lähellä rauhan solmimista”, Assad lisäsi, ”Valmistaudumme suoriin neuvotteluihin. Kun pääsemme sille askelmalle, pystymme sanomaan, että lähestymme rauhaa.” Assad puhui näin Ranskan TV:lle antamassaan haastattelussa. Assad tähdensi, että tällä hetkellä ovea on vasta raotettu rauhaan, mutta jatkoi, että hän uskoi Israelin voivan yrittää tehdä eri hyökkäyksiä, ehkä Iraniin tai Libanoniin tai tietenkin ehkä Syyriaa vastaan. Assad varoitti, että sellaisilla hyökkäyksillä olisi katastrofaaliset seuraukset ei vain Lähi Idälle vaan koko maailmalle.
RANSKAN presidentti Nicolas Sarcozy aloittaa virallisen valtiovierailun Syyriassa tänään. Huippukokoukseen ottavat osaa Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sekä Qatarin emiiri sheikki Hamad bin Khalifa al-Thani.
SARCOZY edustaa EU:n kiertävää presidentin vastuuta; Turkki tunnetaan välittäjän roolistaan Israelin ja Syyrian välisissä epäsuorissa keskusteluissa sekä Libanonin keskenään kilpailevien osapuolten välisissä keskusteluissa Dohassa Qatarissa, jotka päätyivät sopimukseen, jolla Libanonin poliittisen sisäpolitiikan blokkiutuminen avattiin. Sopimuksen perusteella Syyria ja Libanonin vaihtavat suurlähettiläitä, minkä uskotaan lopettavan syytökset Syyrian aikeista jatkaa Libanonin valvontaa ns. Suur-Syyrian muodossa.
HUIPPUKOKOUKSESSA etualalla lienevät Libanonin kysymykset, mutta toisena aiheena on Israelin ja Syyrian väliset ”rauhankeskustelut”, joita Olmertin aloitteesta käydään salaisesti Turkin toimiessa isäntänä ja välittäjänä. Debkafile arvioi artikkelissaan, että Israelin sisäisen poliittisen halvaantumisen vuoksi ulkovallat katsovat olevan sopivaa käsitellä Israelia koskevia ulkopoliittisia kysymyksiä ilman Israelin protestointia. Syyria vaatii, että Israel luopuu Golanin ylängöstä ilman selityksiä. Asiaa käsiteltäessä ei huomioida ollenkaan, että Syyria aloitti tuhoamissodan Egyptin ja Jordanian kanssa Israelia vastaan 1967, minkä seurauksena Israel vapautti Golanin ylängön. Syyria hyökkäsi uudelleen Israelia vastaan ns. Jom Kippur-sodan aikana yhdessä Egyptin kanssa, jonka sodan Syyria myös hävisi.
Parantaakseen ilmapiiriä Assad lähetti Hamas-johtajan Khaled Mashaalin huippukokouksen ajaksi Khartoumiin, Sudaniin, mutta hänen toimistonsa jatkaa toimintaansa Damaskoksessa entiseen tapaan, kuten muutkin terrorijärjestöjen virastot. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert valehtelee maailmalle, sanoo WND:n Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein artikkelissaan, jonka hän otsikoi ”Jerusalem pilkkomislistalla”. Hän jatkaa todeten, että Olmert vakuuttaa kaikille, ettei Jerusalemista keskustella, mutta Klein sanoo vakuuttuneensa täysin, että Olmertin hallitus neuvottelee täyttä päätä Jerusalemin jakamisesta ainakin paperilla ennen vuoden loppua. Sekä israelilaiset että amerikkalaiset eivät kuitenkaan ole tietoisia tästä, eikä siksi ole järjestetty suuria mielenosoituksia Jerusalemin jakamista vastaan. Olmertin päämääränä on saada aikaan sopimus, jolla hän pyrkii sitomaan seuraavan hallituksen kädet, ja jonka USA:n presidentti vahvistaa siihen liitetyllä kirjeellään, sanoo Klein artikkelissaan.
KLEIN ARVIOI, että Olmert paljastaa Jerusalemin jakamisen vasta aivan vuoden lopussa voidakseen tällä antaa sopivan verukkeen Shas-puolueelle jatkaa hallituksessa, koska se on ilmoittanut eroavansa hallituksesta heti, kun Jerusalemin asia otetaan pöydälle. Shasin johdon omituinen kaksinaamaisuus tässä eniten kummastuttaa, sillä varmaan tieto tästä on kulkeutunut myös Shasin toimistoihin.
KLEIN uskoo, että USA:n johto on aktiivisesti mukana Olmertin keskusteluissa PA:n kanssa, joita palestiinalaiset kuvaavat kiivaiksi (crazy), sillä neuvottelijat tapaavat lähes päivittäin.
Toinen arveluttava seikka, minkä Olmert ja Israelin pääneuvottelija Tzipi Livni jättävät huomioimatta, on se, että Kadima-puolueen ohjelman mukaan Jerusalemia ei saa jakaa.
KLEIN päättää artikkelinsa pahaenteisesti: ”Kun tämä julkistetaan, älkää sitten tulko sanomaan, ettei teitä varoitettu.” http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=74178
3. JORDAN-OPTIO kummittelee edelleen poliittisten toimittajien ja aktivistien analyyseissa, miten Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti pitäisi ratkaista. Ynetnews julkisti web-sivullaan Giora Eilandin kirjoittaman artikkelin, jossa hän pyrkii osoittamaan, miksi koko rauhan prosessi ja ”tiekartta rauhaan”, kuten kvartetin ajamaa rauhanprosessia optimistisesti kutsutaan, tulisi tarkastella uudelta näkökannalta.
Eiland luettelee viisi eri kohtaa, joitten perusteella nykyistä tilannetta tulisi tarkastella.
Hän toteaa, että vuonna 2000, jolloin Clinton esitteli rauhansuunnitelmaansa, sekä USA:n Israelin että PA:n johtajatilanne oli toinen. Johtajilla oli vahva ote kansastaan, mutta nykyinen sekä Israelin että PA:n hallinto on epävarmalla pohjalla, ja USA odottaa uuden hallituksen ja presidentin astuvan virkaansa vasta ensi vuoden tammikuussa. Eiland katsoo edelleen, että intifada ei ollut vielä silloin Camp Davidin huippukokouksen aikoihin alkanut, joten yleinen ilmapiiri oli suotuisampi. Kolmanneksi Eiland arvioi, että ellei Hamas pysty torpedoimaan rauhansopimusta ennen sen toimeenpanoa ja Palestiinan valtio perustetaan, Hamas tulee joka tapauksessa ottamaan Juudean ja Samarian valvontaansa kuten se teki Gazassa.
Täten Israel ottaisi aavistamattoman riskin hyväksyessään Palestiinan valtion. Eiland arvioi edelleen, että usko siihen, että PA:n sitoutuu hyväksymään vain osa ”Palestiinaa”, hälvenee kaiken aikaa, eivätkä palestiinalaiset usko, että Israel pystyy toteuttamaan suunnitelman käytännössä. Lisäksi Eiland arvioi, että raketit ja kranaatit, ilma- ja panssarintorjunta-ohjukset pystyvät joka tapauksessa ohittamaan kaikki sopimukset ”aseettomuudesta”, kuten Gazan kaistalla on voitu todeta.
NÄISTÄ SYISTÄ JOHTUEN Eiland suosittelee, että palattaisiin 1967 ”rajoihin” , toisin sanoin tilanteeseen, jolloin Jordania valvoi Juudeaa ja Samariaa ja Egypti Gazaa. (Ynetnews)
4. MIKÄ MIEHITYS, kyselee Ashley Perry JP:n artikkelissaan. Hän tarkastelee Juudean, Samarian ja Gazan tilannetta, josta ulkomainen media yleensä toteaa ilman selityksiä – ja vastoin tosiasioita – että ne ovat miehitettyjä alueita. Myös Gazan kaistaa pidetään miehitettynä, koska Israel valvoo sen ulosmenoteitä sekä meri- ja ilmaliikennettä, vaikka Israel tuhosi siellä kukoistavat juutalaisyhteisöt, karkotti niiden asukkaat ja veti kaikki sotilaansa pois alueelta. Mutta mikä on totuus noista alueista? Lyhyt historiikki.
KUN ENGLANTI 1917 karkotti Ottamanin hallituksen joukot silloisesta Palestiinasta, Englanti samalla pyrki toteuttamaan ns. Balfourin julistuksen, joka velvoitti Englantia järjestämään juutalaisen kansan kansallisen kodin vapautuneille alueille. Niihin kuuluivat kaikki Jordanjoen länsipuoliset alueet mutta myös sen itäpuolinen alue, ns. Transjordania, jonka Churchill kuitenkin erotti omaksi Englannin protektoraatiksi nimellä Transjordania. Kansainliitto, nykyisen YK:n edeltäjä, vahvisti Balfourin julistuksen 24.07.1922 ja antoi Englannille velvoitteen toteuttaa se käytännössä. Englannin Palestiinaan perustama siirtomaahallitus kuitenkin vastusti sen toteuttamista siinä määrin, että Balfourin julistuksen julkistaminen kiellettiin Palestiinassa.
Englantilaiset tekivät kaikkensa estääkseen juutalaisten massamuuton Palestiinaan, mikä esti miljoonien juutalaisten pääsyn karkuun natsien kuolemankoneistosta.
ENGLANTI nosti kädet pystyyn 1947 ja luovutti vastuun Palestiinasta YK:lle, joka laati Palestiinan jakosuunnitelman. Juutalaiset hyväksyivät sen, arabit ja palestiinalaiset hylkäsivät.
ISRAELIN ITSENÄISYYSSODASSA vuonna 1948 Egypti miehitti Gazan kaistan; Jordania miehitti Juudean ja Samarian, mutta ei pystynyt karkottamaan Jerusalemin juutalaisia paitsi Temppelivuorelta ja vanhasta kaupungista. Jordania liitti miehittämänsä alueet valtioonsa, minkä Englanti ja Pakistan tunnustivat, ja muutti samalla valtion nimen Jordaniaksi.
EGYPTI JA ISRAEL solmivat rauhan 26.03.1979, jossa Egypti luopui oikeuksistaan Gazaan. Israelin ja Jordanian välinen rauhasopimus allekirjoitettiin 26.10.1994, missä Jordania luopui oikeuksistaan Juudeaan ja Samariaan, mutta säilytti Jerusalemin Temppelivuoren päivä-rutiinia valvovan säätiön (wakfin) itsellään, mitä PA on pyrkinyt mitätöimään asettaen sinne omia valvojiaan. Hallinnollisesti Jerusalemin vanhakaupunki ja Temppelivuori kuuluvat Israeliin. Siten IDF ja Jerusalemin poliisi vastaavat alueitten turvallisuudesta.
Vuosien 1967 ja 1973 sotiin osallistuneitten Libanonin ja Syyrian kanssa Israel sopi joukkojen vetäytymisestä määrättyihin asemiin, mutta teknisesti maat ovat edelleen sotatilassa. Vuoden 1967 puolustussodassa Israel vapautti Golanin ylängön Syyrialta ja vahvisti sen 1973 sodassa. Israelin ja Libanonin välinen raja kartoitettiin äskettäin YK:n kartoittajien toimesta.
EDELLISEN perusteella voidaan todeta, että Israelilla on kansainvälisesti tunnustetut rajat Jordanian ja Egyptin kuten myös Libanonin kanssa, Syyrian raja on vahvistamatta.
On vaikea ymmärtää, miten voidaan väittää, että alueet, jotka maa vapauttaa vieraasta miehityksestä, ovat edelleen miehitettyjä. Gazan kaistaa, Juudeaa ja Samariaa ei voida pitää edes kiistanalaisina alueina, koska ne kuuluvat kiistatta Israelin valtioon, sen tunnustettujen rajojen sisäpuolella. Ei ole myöskään oikein luovuttaa niitä uudelleen vieraalle valtiolle.(JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin sotilasteollisuus (IMI) kehittelee uudenmallisia kranaatteja, joita voidaan ohjata satelliitista tai tutkalla. Nimeltään GPS-ohjattu kranaatti on lähes kehittelyn loppusuoralla. Sen kantomatka on 10 km ja osumatarkkuus 3 m. Toinen tehtaan tuote on nimeltään Iron Fist (teräsnyrkki), joka on tarkoitettu tankkien suojaamiseen ohjuksilta. Se valmistuu lähiaikoina. Merkavat saavat sen 2009. (JP)
- Olmertin hämärien liiketoimien tutkimukset vastuunalaisena ministerinä tuovat esiin kaiken aikaa uusia kohteita, viimeisenä suuri turismipyydys Eilatiin. (JP)
- McCainin varanaisen Sarah Palinin yksityiselämää ruoditaan nyt. Hänen 17-vuotias tyttärensä Bristol on viidettä kuukautta raskaana jääkiekkoilijan kanssa. Etteivät vain suomalaiset ole olleet asialla? Bristol haluaa naida hänet. (JP)

Tuesday, September 02, 2008

TIISTAI 02.09.08
1. I WANT YOU (Haluan sinut) sanottiin USA:n presidentin kuvalla varustetussa
palvelukseen astumis-kehotuksessa sormi osoittaen uhkaavasti suoraan katsojaan vuosia sitten. Tämä sopisi hyvin Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin sanoiksi artikkelissa, jonka yhteyteen liitetyssä kuvassa tuimailmeinen terrorijohtaja osoittaa katsojaa sormellaan. Nasrallahin kehotus on kuitenkin tarkoitettu vain juutalaisille ja heille siinä tarkoituksessa, että hänen verikoiransa etsivät maailmalta juutalaisia liikemiehiä tai muita sopivia tunnettuja henkilöitä panttivangeiksi. Tarkoituksena on käyttää heitä kaupankäynnissä Israelin kanssa Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin teloituksen kostamiseksi.
Toisena tarkoituksena voi olla liikemiesten murhaaminen.
ISRAELIN turvallisuusjärjestöt ovat ulkomaisten tiedustelujärjestöjen avustuksella estäneet ainakin viisi kaappausyritystä eri puolilla maailmaa: Euroopassa, Länsi Afrikassa, USA:ssa, Etelä Amerikassa ja Aasiassa, kertoo Ynetnews Yedioth Ahronoth tiistain raporttia lainaten.
Kaappausyritysten takana on Hizbullahin ulkomaiset agentit, jotka toimivat Iranin tuella. Hizbullahin agentit toimivat noilla alueilla siellä asuvien shia-muslimien avustuksella.
AMERIKAN MEDIA raportoi äskettäin useista Amerikassa olevista terrorijärjestöjen nukkuvista soluista, jotka ovat yrittäneet iskuja juutalaiskohteisiin USA:ssa ja Kanadassa.
Toinen kaappauksia yrittävä terrorijärjestö on Hamas, jolla on myös agentteja maailmalla. Israelin terrorismin vastainen toimisto antoi varoituksen ulkomailla liikkuville liikemiehille ja merkkihenkilöille äärimmäiseen varovaisuuteen kidnappauksen estämiseksi. (Ynetnews)
2. MUUTTAKAA minne tahansa, mutta ei Israeliin, on Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ohje Iranista ulkomaille muuttaville juutalaisille.
Äskettäin 40 Iranin juutalaista pääsi muuttamaan maasta ja he pysähtyivät Viiniin odottamaan USA:n päätöstä sallia heidän muuttavan siirtolaisina sinne. USA:n päätöksen viipyessä näitä juutalaisia kehotettiin sekä Viinin juutalaisjärjestöjen että Nefesh B´Nefesh järjestön taholta muuttamaan Israeliin, mikä järjestyisi ilman viivytyksiä paluuoikeuden perusteella. He kuitenkin kieltäytyivät kertoen luvanneensa Iranin viranomaisille, etteivät he muuta Israeliin.
Iranin juutalaiset auttoi Teheranista Viiniin Hebrew Immigrant Aid Society, yksi vanhimmista juutalaisjärjestöistä, jotka auttavat sorrettuja juutalaisia muuttamaan turvallisiin maihin.
Raportti kertoo toiveikkaana, että Viiniin jääneen 40 juutalaisten viisumit saadaan lähipäivien aikana, jonka jälkeen he voivat jatkaa matkaansa Los Angelesiin. (Ynetnews)
3. OLEMME TULOSSA, juutalaiset. Juoskaa, juoskaa, sanotaan al-Qaida ryhmän Gazan koulutuskeskuksen muureihin raapustetuissa graffiteissa. Tämä gazalainen ryhmä, Jays al-Ummah (kansan armeija), josta käytetään myös nimeä Dughmush, ei ole virallisesti kansainvälisen al-Qaidan osajärjestö, mutta käyttää samoja menetelmiä sen kanssa. Järjestön johtaja Abu Haffs kertoo, että al-Qaidan ideologia menestyy hyvin Gazassa. Toinen samantapainen järjestö on Army of Islam (Islamin armeija), joka on kunnostautunut siveyspoliisin toimissa vakoillen nuorten käyttäytymistä ja varsinkin nuorten miesten ja naisten tapailemista kaksistaan hiekkarannoilla, mikä islamin ideologian mukaan on kielletty ilman avioliiton sidettä. He ovat myös tuhonneet länsimaisesti orientoituneita kahviloita ja ravintoloita Gazassa sekä hyökkäilleet myös kristittyjen järjestöjä vastaan.
Hamas sallii näitten järjestöjen toimia alueellaan, jos he pysyvät poissa politiikasta eivätkä häiritse Hamasin johtaman hallinnon toimia alueella. (INN)
4. AL-AKSA Prikaatien viimeisin luokka terroristeja valmistui äskettäin Gazan pohjoisosassa. Al-Aksaa pidetään Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin aseellisena siipenä. Se aloitti aikoinaan Arafatin elinkauden loppuaikoina ”nuorisojärjestönä”, mutta on sittemmin laajentunut ja miehistynyt. Se on osallistunut lähes jokaiseen terrori-iskuun Israelia vastaan viimeisten vuosien aikana. Järjestö apinoi Hizbullahin menetelmiä.
Nyt valmistunut uusi erä Gazassa koulutettuja terroristeja vannoi jatkavansa taistelua Israelia vastaan, kertoo Betlehemissä toimiva uutistoimisto Maan, jota pidetään Abbasille uskollisena.
He vannoivat jatkavansa palestiinalaisten maan ja al-Aksa moskeijan vapauttamistaisteluja. Palestiinalaiset, varsinkin Islamilaisen Liikkeen pohjoinen haaraosasto, järjestävät toistuvia mielenosoituksia iskulauseen ”al-Aksa on vaarassa” alla.
Al-Aksa Gazassa on myös pyrkinyt häiritsemään Israelin ja Hamasin välille solmittua tulitaukoa ampumalla omatekoisia rakettejaan Israeliin, lähes 50 sopimuksen aikana. He käyttävät lausunnoissaan koodisanaa ”resistance” (vastarinta), millä tarkoitetaan aseellista taistelua. Hamasin vaatimuksiin kuuluu Israelin tuhoaminen; Abbas vaati 100 % Juudeasta ja Samariasta, mukaan lukien Jerusalemin uudet lähiöt, Vanhakaupunki ja Temppelivuori. (INN)
5. ”JUUTALAISTEN VAATIMUS oikeudesta Jerusalemiin on väärä emmekä me tunnusta mitään muuta Jerusalemia kuin täysin islamilaisen Jerusalemin islamin valvonnassa”, julisti islamin uskonnollisesti tunnustetuin oppinut suurmufti Ikrama Sabri 1997.
Islamilaisen liikkeen pohjoisen haaran johtaja Raed Salah sanoi 2006 saman asian näin: ”Toistamme tuhannennen kerran, että koko al-Aksa moskeija, mukaan lukien kaikki siihen kuuluva ympäristö, kujat (alleys) maan päällä ja alla, ovat täydellisesti muslimien omaisuutta, eikä kenelläkään ole oikeutta luovuttaa siitä hiekanjyvästäkään.”
Muslimien vaatimukset eivät kuitenkaan ole täysin yksimieliset eivätkä perustu tosiasioihin.
Jerusalemin Temppeli-instituutti (http://www.templeinstitute.org) on hankkinut kopion Muslimien korkeimman neuvoston opaskirjasta vuodelta 1925, joka kertoo asian aivan toisin. Sen sivulla 4 kerrotaan näin: ”Sen (Al-Haram Al-Sharif, ylevä pyhättö) identiteetti Salomon Temppelin paikkana on ehdoton. Tämä on myös yleisen uskomuksen mukaan paikka, jonne David rakensi alttarin Jumalalle.” (2.Sam.24:25)
JUUTALAISET saavat syyttää itseään siitä, että he ovat vuosien kuluessa mukautuneet palestiinalaisten ilmiselviin valheisiin perustuviin vaatimuksiin ja eri syistä, joista tärkein lienee pelko muslimien reaktioista kuten 1967 sodan jälkeen, jossa Israel vapautti Jerusalemin itäosat, myös vanhankaupungin ja Temppelivuoren, antaneet Palestiinan säätiölle (wakf) oikeuden hoitaa Temppelivuoren päivärutiinia ja järjestystä vuorella, mutta myös sallineet sen suorittaa siellä suuria rakennustöitä ilman rakennuslupia ja arkeologien valvontaa.
Alla oleva osoite kertoo asiasta lisää, mukana kopioita opaskirjan sivuilta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/127428
6. EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Abul-Gheit esitti äskettäin suunnitelman, jota Egyptin presidentti Hosni Mubarak ja Saudi Arabian kuningas Abdullah ovat valmistelleet, arabijoukkojen lähettämiseksi Gazan kaistalle ensimmäisenä askeleena Hamasin ja Fatahin välisen repeämän paikkaamiseksi. Suunnitelman mukaan arabiliiton joukot, joita olisi 3000 miestä, pääosa heistä egyptiläisiä, ottaisivat Gazan kaistan turvallisuusjärjestelyt valvontaansa ja vähitellen lopettaisivat Hamasin turvallisuusjoukkojen toiminnan siellä. Gheit esitteli suunnitelmaa paikallisessa lehdessä. Gheit uskoi, että suunnitelman kautta olisi mahdollista lopettaa myös Israelin ja palestiinalaisten sekä arabien välinen konflikti.
Hamasin edustaja Abu Zuhri ilmoitti Hamasin hylkäävän tällaisen suunnitelman. Hamasin edustaja Ismail Radwan ehdotti, että arabien tulisi lähettää armeijansa Jerusalemiin, jonne Abbas haluaa pystyttää tulevan hallintokeskuksensa, ja jossa al-Aksa sijaitsee.
PA:n vankeinasiain ministeri Ashraf Al-Ajrami sanoi tukevansa suunnitelmaa, koska sillä olisi mahdollisuus lopettaa Fatahin ja Hamasin välinen kiista. Hän valitti Hamasin päätöstä vastustaa suunnitelmaa, koska se hänen mielestään osoittaa, ettei Hamas halua luopua vallasta, jonka se kaappasi väkivalloin Gazassa. (INN)
Eräs uutinen kertoi äskettäin, että juutalainen monimiljonääri Abrams ja saudikuningas Abdullah ovat laatineet suunnitelmaa, jolla palestiinalaispakolaiset voitaisiin asuttaa, osa heistä länsimaihin, osa arabimaihin, osa ehkä niihin maihin, joissa he nyt asuvat pakolaisleireissä, osa suunniteltuun Palestiinan valtioon, ja pieni osa perheitten yhdistämisen muodossa Israeliin. Käytännön järjestelyt hoidettaisiin juutalaisilla ja muslimivaroilla.
7. MUSLIMIEN paastokuukauden ramadanin alettua Israel helpottaa palestiinalaisten liikkumista Juudeassa ja Samariassa. Ramadan on tärkeä aika muslimeille. Sen kuukauden aikana ei päiväsaikaan saa syödä, juoda eikä nauttia seksistä. Yöllä sen sijaan kaikki on vapaata. Ramadan alkaa kuun ensimmäisen sirppiaiheen alkaessa muotoutua iltataivaalla. Libyassa se havaittiin jo 31.08, yleisimmin 01.09., shia-mulimit Iranissa aloittavat 02.09. Ramadan kestää 28 – 30 päivää, riippuen kuun kierrosta, mikä vaihtelee.
Palestiinalaiset valittavat, ettei heillä ole varoja ostaa paastoajan ruokia eikä uusia vaatteita, kuten ikivanha traditio vaatii.
8. UUTISOTSIKOITA
- Israelin ja Syyrian väliset keskustelut siirrettiin, koska Ranskan presidentti Sarcozy vierailee Syyriassa. Israelissa on vaadittu keskustelujen lopettamista Syyrian kanssa, koska Bashar Assad ei ole luotettava. (Haaretz)
- Syyriassa majaileva Hamas-johtaja Khaled Mashaal muuttaa Sudaniin.
- Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut eivät edisty Hamasin jyrkän vastustavan ja vaativan asenteen vuoksi. Vankien vapauttamista on vaadittu lopetettaviksi ennen kuin Hamas vapauttaa Shalitin. (Haaretz)
- Puolustusministeri Ehud Barak on lupaillut UNIFIL-joukkojen komentajalle Libanonissa, että Israel voi luovuttaa kiistanalaisen Ghajarin kylän ja Shaba farmin Libanonin ja Golanin välissä UNIFIL-joukkojen valvontaan. (Ynetnews)

Monday, September 01, 2008

MAANANTAI 01.09.08
1. ”SINUN EI PITÄISI tavata murhaajia (killlers)”, moitti pääministeri Ehud Olmert PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia tavatessaan tämän sunnuntaina Jerusalemissa vauhdittaakseen viimeisiä rutistuksia ”kassakaappisopimuksen” solmimiseksi vielä ennen Olmertin – toivottavasti - lopullista eroa Israelin poliittisesta johdosta.
OLMERTIN isällinen moite palestiinalaisten symboliselle johtajalle herätti välittömästi ihmetteleviä reaktioita: Ketä tässä tarkoitettiin? Abbas itse syyllistyi israelilaisten olympia-ottelijoitten kaappaukseen ja murhaan Mynchenissä sekä Akille Lauro huvialuksen kaappaukseen Välimerellä, jonka aikana Amerikan juutalainen pyörätuoliin sidottu Klinghoffer työnnettiin kylmästi laivasta laidan yli mereen. Abbas ei itse liannut käsiään vereen, hän toimi rahoittajana. Olmertia puolestaan syytetään 33 israelilaisen sotilaan tapattamisesta Libanonin kakkossodan loppuvaiheissa määräämällä joukot hyökkäykseen Libanoniin ilman suunnitelmaa ja tarvittavaa tukea olosuhteissa, jotka eivät ratkaisseet mitään.
Mutta nämä miehet tavatessaan toisensa rutistivat toisiaan kuin parhaat kamut ainakin. Olmert tapansa mukaan ohjaili vierastaan käsi Abbasin olalla mairea hymy huulillaan.
TILAISUUS oli salainen, ainakaan ei tarkoin tiedetä, mistä keskusteltiin ja sovittiin. Olmertin kanslian edustaja Mark Regev antoi vältteleviä vastauksia kuitenkin vihjaillen, että jotain saavutettiin mutta että erimielisyyksiäkin on vielä yhteisymmärryksen polulla. (JP)
2. OLMERT vakuutti hyvästellessään Abbasia keskustelujen jälkeen lehtimiesten todistaessa, että sopimus saavutetaan tänä vuonna, toistaen sanat tänä vuonna. Mark Regev kuitenkin kielsi lehdistössä levitetyt tiedot, että Olmertin aikataulun mukaan sopimus on saatava aikaan kahdessa viikossa, mitä hänellä on jäljellä Kadiman puheenjohtajana. Olmert vinoili, että tähän päivään mennessä Israel on suostunut vapauttamaan palestiinalaisvankeja kolmessa aallossa, mutta ettei vankien vapautus kuulunut tämän tapaamisen ohjelmaan. Abbas kuitenkin esitti sitä koskevan vaatimuksen ennen kokousta. Saeb Erekat, PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureian ohella, sanoi Ramallahissa, ettei PA:n päämääränä ole kiirehtiä sopimusta Israelin kanssa, vaan se tähtää kaiken kattavaan sopimukseen, johon kuuluvat pakolaisten asia, rajat, Jerusalem, vesiongelmat ja kaikki muutkin.
WND:n Jerusalemin toimiston johtajan Aron Kleinin artikkelin mukaan Olmert antoi äskettäin armahduksen 45:lle terroristille, jotka ovat IDF:n ja Shin Betin etsintälistalla. He voivat liikkua pelkäämättä tulevansa pidätetyiksi lupausta vastaan, että he hylkäävät terrorismin ja luopuvat aseistaan. IDF pidättää tällaisia ”Olmertin armahtamia” terroristeja silloin tällöin huseeraamassa aseen kanssa selvästi rikkoen antamaansa lupausta. Viimeisten armahdettujen joukossa on Ala Senakreh, al-Aksan Länsirannan johtaja, joka Nablusista sijaitsevasta päämajastaan johti useita itsemurhaiskuja Israeliin 2005, 2006 ja 2007. IDF pidätti äskettäin al-Aksan jäsenen Mahmoud Lubadan, jonka Olmert armahti kuukausi sitten.
3. OLMERTIN uudesta ”rauhansuunnitelmasta” on tihkunut hajanaisia tietoa. On luultavaa, että hän keskusteli siitä Abbasin kanssa, vaikka tiedot ovat arvailuja. Olmert tähtää Jerusalemin asiassa siihen, että Jerusalemista muodostetaan kansainvälisesti johdettu kahden valtion pääkaupunki. WND:n asiaa koskeva artikkeli kertoo asiasta lisää.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=73965
Keskusteluja suunnitelmasta käydään mitä suurimmassa salaisuudessa. Suunnitelma on tarkoitus toteuttaa vaiheittain viiden vuoden kuluessa. Ensimmäisessä vaiheessa PA saisi hallinnollisen ja turvallisuusvastuun määrätyissä tärkeimmissä Jerusalemin lähiöissä. Molemmat kaupunginosat valitsevat oman pormestarinsa, muutamia PA:n instituutioita sallitaan Jerusalemiin ja PA saa omalla alueellaan perustaa poliisijoukot turvaamaan lain ja järjestyksen säilymisen. Niiden laadusta ei ole sovittu.
SUUNNITELMISTA keskustellaan osapuolten kesken prosessin aikana ja PA:n vastuita lisätään sitä mukaa kuin kokemukset osoittautuvat onnistuneiksi.
Olmertin suunnitelman mukaan keskusteluihin ottavat osaa ulkopuoliset tahot ”neuvonantajina ja tarkkailijoina”. Näihin tulisivat kuulumaan Kvartetin (USA, YK, EU ja Venäjä) edustajat, Egypti, Jordania, Vatikaani sekä mahdollisesti Marokon kuningas.
Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren asemasta sovitaan viiden vuoden jälkeen. Suunnitelmassa ei ole määritelty, miten vanhan kaupungin alue jaettaisiin ja mitä Israel luovuttaisi Temppelivuoresta PA:lle. PA saisi oikeuden perustaa Jerusalemiin ”erikoispoliisin” perinteisten poliisivoimien lisäksi. PA saisi avata Jerusalemissa presidentin kanslian, sekä talous- ja ulkoministeriön virastot ja muita instituutioita sopimusten puitteissa.
ARTIKKELIN tiedot tyrmäävät Olmertin vakuuttelut, ettei Jerusalemista keskustella. Tuntuu oudolta, että maan johtaja turvautuu ilmiselvään valehteluun vain turvatakseen hallitusyhteis- työn jatkumisen, koska Shas uhkaa erota siitä heti, kun Jerusalem nostetaan pöydälle.
Poliittiset analysoijat, kuten JP:n kolumnisti Isi Leibler, vaativat johtavia poliitikkoja selkeästi esittämään poliittisen kantansa rauhansuunnitelmista ja ennen kaikkea Jerusalemin kysymyksessä. Leibler vaatii tilintekoon Olmertia, Barakia, Livniä ja myös oppositiojohtaja Binyamin Netanyahua sen sijaan, että jokainen heistä syyllistyy henkilökohtaiseen mudanheittelyyn ja epämääräisten syytösten esittämiseen, joitten todenperäisyyttä kansa ei pysty arvioimaan niiden salamyhkäisyyden vuoksi.
YKSI PAHIMMISTA näistä on ulkoministeri Tzipi Livni, joka johtaessaan hallituksen asettamaa neuvottelutiimiä PA:n kanssa, pitää neuvotteluja yksityisalueenaan, josta hän ei anna tietoja kenellekään. Sen hän sentään on kertonut, että Jerusalemista keskustellaan, ehkä vain hermostuttaakseen Olmertia, jonka kanssa hänellä on huonot välit. (JP)
4. PALESTIINAN VALTIO tulee vaararantamaan sekä Israelin että Jordanian, ilmenee Joseph Puderin suorittamasta analyysistä, jonka hän julkisti FrontPabeMagazin.com artikkelissa. Puderin tutkimuksen mukaan kysymys ei ole maan jakamisesta, kuten yleensä arvioidaan. Todisteina tästä hän pitää palestiinalaisten johdonmukaisen hylkäämisen jokaisesta Israelin tai kansainvälisen yhteisön esittämästä suunnitelmasta.
PUDER selittää, että ensimmäinen tällainen Israelin maan jakosuunnitelma oli Peel-komission esittämä suunnitelma 1937, jonka palestiinalaiset hylkäsivät. Seuraava on YK:n esittämä jakosuunnitelma 1947, jonka Israel hyväksyi, mutta jonka arabit ja palestiinalaiset hylkäsivät yksimielisesti kuuluisalla kolmella EI-lausumalla: Ei neuvotteluja; ei rauhansopimusta; ei itsenäistä Israelin valtiota. Puder jatkaa luetteloa monilla muilla esimerkeillä päätyen Livnin esittämään viimeiseen tarjoukseen, jonka mukaan PA saisi 93 % maasta ja kompensaatioina loput Negevistä. Puder huomioi, että aikojen kuluessa tarjottava alue pienenee kaiken aikaa.
JOSEPH PUDER esittää analyysissään, etteivät palestiinalaiset missään vaiheessa ole halunneet tunnustaa itsenäistä Israelin valtiota, eivät edes Peelin komission esittämää räiskälettä, joka olisi valtiona ollut elinkelvoton. Palestiinalaisten päämääränä on Israelin valtion tuhoaminen ja rakentaa sen tilalle teokraattisesti johdettu islamilainen valtio.
Puder toteaa, että itsenäinen Palestiinan valtio tulisi olemaan epävakaa ja väkivaltainen, jossa Hamas ja Fatah jatkaisivat keskinäisiä taistelujaan, ja jossa shialainen Iran ja muut arabimaat pyrkisivät saamaan valtaa, mikä tulisi johtamaan alueellisiin väkivaltaisuuksiin ja lopulta mahdolliseen ydinsotaan. Jordanian asema tulisi myös vaarantumaan Iranin pyrkiessä Hamasin ja Jihadin kautta horjuttamaan Hashemiittien valtaa Jordaniassa.
JOSEPH PUDER esittää johtopäätöksessään, että Montevideon 1933 sopimuksen mukaan valtion tulee täyttää neljä perusedellytystä: Sillä täytyy olla pysyvä asujaimisto; määritelty alue; luotettava hallitus ja kyky elää rauhallisissa olosuhteissa naapuriensa kanssa. PA ei Puderin analyysin mukaan täytä yhtään näistä vaatimuksista. Sen alueella asuu määrätty määrä asukkaita, mutta suuri osa heistä asuu rajojen ulkopuolella tilapäisissä olosuhteissa; PA:n esittämissä kartoissa sen alue käsittää myös Israelin alueet, mikä osoittaa sen todellisen päämäärän; Mahmoud Abbasin hallitus on epävakaa eikä edusta koko Palestiinan väestöä; PA on osoittanut väkivaltaisuutensa ja terrorismin suosimisensa Israelia kohtaan.
PUDER sanoo, että Abbasin hallitus ei ole kansaa edustava hallitus vaan jengi (gang), jolta puuttuu laillisuus hallita, koska puolet kansasta ei tunnusta Abbasin hallitusta.
Puder esittää vetoomuksen molemmille USA:n presidenttiehdokkaille, että he selkeästi sanoutuvat irti ”tiekartan” esittämästä Palestiinan valtiosta.(INN)
5. UUTISOTSIKOT
- Danny Ayalon, entinen USA:n lähettiläs ja Nefesh B´Nefesh juutalaisia Israeliin avustavan yksityisen järjestön toinen puheenjohtaja, varoittaa, että Israelin tulee kiireesti asuttaa Galilean alueet, koska on pelättävissä, että siellä asuvat arabit voivat Ossetian ja Abkhazian esimerkin mukaan julistautua itsenäiseksi Syyrian ja Iranin suojeluksessa. Ayalon liittyi äskettäin Israel Beiteinu puolueeseen. (JP)
- Shofarin ja akustisen kitaran käyttö Länsimuurin lähellä on kielletty. (JP)
- Shin Betin johtaja Yuval Diskin kertoo, että tulitauko Hamasin kanssa on pitänyt Gazan kaistalla, mutta että salakuljetus jatkuu keskeytyksettä. (JP)
- Israel on PA:n hallituksen tapaan huolestunut Jordanian ja Hamasin suhteitten lämpenemisestä kuningas Abdullah II:n hyväksymisellä. (INN)
- Turvallisuusjoukot pidättivät viisi arabia ja kaksi israelilaista, jotka suunnittelivat murhata IAF:n lentäjiä ja yliopiston professoreita Israelissa. Kaksi Israelin arabia keskittyi rahoituksen hankkimiseen aseiden ostamiseksi, kolme muuta arabia ovat Ramallahista. Heidän suunnitelmansa olivat alkuasteella. (INN)
Lämpötilat Jsm: Ma: 21-31; Ti: 19-29; Ke: 19-28; To: 19-28; C-astetta, aurinkoista.

Sunday, August 31, 2008

SUNNUNTAI 31.08.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaavat tänään. Tilaisuutta ympäröi peittelyn ja salaisuuden verho, mutta tarkkailijat otaksuvat, että tilaisuuden tarkoituksena on saada runnottua – tai ainakin saada alulle – jonkinasteinen sopimusrunko rauhan sopimukseksi, jota viimeistellään niiden kahden viikon aikana, mitkä Olmertilla on vielä käytettävissään ennen 17. syyskuuta pidettäviä Kadiman puheenjohtaja-vaaleja, jonka jälkeen Olmert – toivottavasti - astuu syrjään.
PA:n pääneuvottelija rauhankeskusteluissa Saeb Erekat toteaa, että osapuolet ovat yhtä kaukana kuin ennenkin kaikissa tärkeissä kysymyksissä, mutta Erekat on ”pahan ilman lintu”, joka suhtautuu hyvin epäilevästi neuvotteluihin Israelin kanssa.
TARKKAILIJAT olettavat, että ulkoministeri Rice sai tuntuman Olmertin ja Abbasin välisiin salaisiin keskusteluihin viimeisen Israelin vierailunsa yhteydessä keskusteltuaan molempien kanssa erikseen ja sitten yhdessä. Rice vihjaili silloin, että on merkkejä uusista ehdotuksista.
Palestiinalaislähteet kertovat INN:n mukaan, että Olmert ja Abbas keskustelevat Jerusalemin kysymyksestä sekä palestiinalaispakolaisista, joille PA vaatii paluuoikeutta Israeliin miljoonittain. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah totesi, että nämä muutamat viikot ovat hyvin ratkaisevia keskustelujen onnistumiseksi.
OLMERT käyttää hyväkseen Israelin kesäkautta, kun Knesset on lomalla eikä ole pelkoa Shasin erouhkauksista, vaikka Jerusalemista keskustellaan vastoin sen tahtoa.
Palestiinalaiset ovat todenneet, että keskustelujen saattaminen kirjoitettuun muotoon on tärkeä, koska niihin voidaan viitata seuraavissa keskusteluissa. Olmertin tarkoituksena on saada aikaan dokumentti, joka hänen nimeään kantaen sitoisi tulevia hallituksia. (JP)
2. EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit totesi sunnuntaina, että arabijoukkojen sijoittaminen Gazan kaistalle voisi ratkaista eri ryhmien välisen väkivallan siellä, mutta myös Israelin ja arabien välisen konfliktin. Hän uskoi, että arabiliitto voisi Egyptin ohella osallistua sellaisiin joukkoihin.
HAMASIN edustaja Sami Abu Zuhri tyrmäsi ajatuksen tuoreeltaan todeten, että siitä tulee sopia eri ryhmien kesken, mutta koska Hamas vastustaa sitä, sillä ei ole onnistumisen mahdollisuuksia. Tämä ei kuitenkaan merkitse ehdotuksen lopullista hylkäämistä.
EGYPTI avasi eilen Rafahin terminaalin Gazasta Siinaille hyvän tahdon eleenä arabien paastokuukauden ramadanin alkamisen kunniaksi huomenna 01.09.08. Tämä sallii tuhansien Egyptiin jääneiden gazalaisten paluun koteihinsa. He tungeksivat Gazasta Egyptiin Hamasin vallankaappauksen yhteydessä kesäkuussa 2007 eivätkä ole voineet palata.
Ainakin 1000 ihmistä tungeksi eilen Egyptin puolelle täydentämään ostoksiaan ramadania varten. Portit suljetaan taas huomisesta lähtien. Sadoittain Egyptiin matkustavista hakee lääkintähoitoa vaivoihinsa. (INN)
3. INFRASTRUKTUURIMINISTERIÖN tarkastajat löysivät keskiviikkona varasto-huoneesta Ashkelonin eteläosassa 85 tonnia kaasua 1700:ssa kaasupullossa. Pullot oli täytetty laittomasti ja ne oli tarkoitus vielä Gazaan, jossa terrorijärjestöt tarvitsevat kaasua ja pulloja rakettiensa valmistamiseksi. Tarkastajat toimivat saamansa vihjeen perusteella.
MINISTERIÖN kokenut tarkastaja Shimon Ben-Shlomo sanoi, että tarkastus varastoon tehtiin turvallisuussyistä. Varasto ei ollut sopiva kaasupullojen varastoimiseen, ne oli ladattu puisten tukipuitten varaan, eikä varastossa ollut alkusammutus välineistöä, kuten laki vaatii. Ben-Shlomo kertoi, ettei varastoa ole vahvistettu raketti-iskujen varalta, vaikka se sijaitsee alueella, jonne on ammuttu useita raketteja.
Ministeriön taholta täsmennettiin, että Israelissa toimii musta-pörssi kaasun jakelussa. Tässä tapauksessa ei ollut kysymys vain kaasusta, vaan myös pullojen metallista, jota terrori-järjestöt voivat hyödyntää rakettien raaka-aineeksi. (INN)
4. ILMIANTAJA, hepreaksi ”mosser”, on juutalaisen halachan, seremoniallisen lain, mukaan syyllistynyt petokseen, josta hän on ansainnut kuoleman, arvioi Tzomet instituutin johtaja Yisrael Rosen. Hän kertoi mielipiteensä järjestön viikkolehden Shabbat Beshabbato sapattiartikkelissa. Rosen viittasi määrättyyn Tora-lakiin, jonka perusteella ilmiantaja voidaan surmata. Hän kuitenkin totesi samalla, ettei halacha-lakia saa ottaa omiin käsiinsä, vaan päätöksen siitä tekee rabbiinioikeus.
ROSENIN tulkinta ärsytti siinä määrin äärivasemmistolaisen Peace Now järjestön pääsihteeriä Yariv Oppenheimeria, että hän vaatii oikeuskansleria tutkimaan ”Rosenin vaarallisia mielipiteitä, jotka kiihottavat murhaan”.
ROSENIN Lain tulkinnan taustalla on maaliskuun 3. 2002 perustettu Migronin juutalainen kylä, joka sijaitsee strategisesti tärkeällä kukkulalla valtatie 60 yläpuolella Jerusalemista Binyaminin alueelle ja Ofraan, Beit El, Shilo ja Eli. Kylä sijaitsee Kochavin ja Michmashin välillä, 15 minuutin automatkan päässä Jerusalemista.
MIGRONISSA asuu 60 juutalaisperhettä, mm. n. 100 lasta. Kylä on äskettäin tehdyn sopimuksen mukaan päätetty siirtää. Osa kylän alueista on juutalaisten ostamia ja omistamia, mutta osa on vielä arabien omistuksessa, joskaan heillä ei ole ollut niille mitään käyttöä. Arabit aktivoituivat vasta Peace Now järjestön pääsihteerin Oppenheimerin kiihotuksesta, minkä seurauksena kylä päätettiin siirtää läheisen toisen kylän yhteyteen. Rabbi Rosen sai tästä aiheen syyttää Peace Now järjestöä ilmiannosta.
OPPENHEIMER toteaa, että järjestö taistelee ”laitonta rakentamista” vastaan Juudeassa ja Samariassa ja Israelin ”järkevän tulevaisuuden” puolesta. Hänelle ei merkitse mitään juutalaisasukkaille aiheutetut kärsimykset. (INN)
5. ISRAEL on valmis vapauttamaan vankiloistaan uuden erän palestiinalaisvankeja, joiden mukana on neljän israelilaisen ja kreikkalaiskatolisen munkin murhasta viiteen elinkautiseen tuomittu Fatah Tanzimin Länsirannan entinen johtaja Marwan Barghouti. Näin kertovat palestiinalaislähteet JP:n Kh A Toamehin kirjoittaman artikkelin mukaan. Barghoutia veikataan tulevaksi palestiinalaisjohtajaksi Abbasin tilalle, jonka virkakausi päättyy tammikuussa. Hamas on jo ilmoittanut, ettei se hyväksy Abbasin virkakauden jatkamista. Vankien vapauttaminen lienee yksi Olmertin ja Abbasin keskustelujen aiheista tänään. Toisessa yhteydessä varapääministeri Haim Ramon johtaa hallituksen asettamaa komiteaa, joka päättää tänään 450 vangin vapauttamisesta Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Komitea tullee määrittelemään uudelleen käsitteen ”verta käsissään”, mikä helpottaisi sellaisten vankien vapauttamisen, jotka ovat osallistuneet murhaan tai sen suunnitteluun.
TOAMEH toteaa PA:n virkailijaan viitaten, että Israel on periaatteessa suostunut 450 terroristin vapauttamiseen, joiden mukana on Marwan Barghouti sekä PA:n kenraali Fuad Shobaki, joka osallistui Karine A aselaivan kuljettamiseen Gazaan lähes 8 vuotta sitten.
ABBAS haluaa, että Israel vapauttaa Hamasin virkailijoita, ministereitä ja kansanedustajia, niiden mukana PLC:n puheenjohtaja Abdel Azizi Dweik, jolla on huono terveys. Hän tullee vaatimaan, että Israel vapauttaa sairaat, iäkkäät ja naisvangit sekä turismiministeri Rehavam Zeevin murhaan osallistuneen PFLP:n pääsihteerin Ahmed Zaadin. Abbasin toiveena on, että tämä olisi ”hyvän tahdon eleenä” ramadanin alkamisen kunniaksi.
NÄISSÄ Abbasin terroristien vapauttamisvaatimuksissa on se omituinen piirre, ettei hän lupaa yhtään mitään vastapainoksi. Hän muistuttaa hemmoteltua lasta, joka aina mankuu lisää eikä koskaan ole tyytyväinen siihen, mitä on jo saanut.
HAMAS ilmoittaa edustajiensa kautta, että sen vaatimukset vapautettavista terroristeista ovat nousseet Israelin edellisten hölläkätisten vapauttamisten myötä. Hamas vaatii nyt yli 1000:n terroristin vapauttamista todeten, että ”Shalit on vielä elossa”. (JP)
6. REPUBLIKAANIEN presidenttiehdokas John McCainin varapresidenttiehdokas Alaskan kuvernööri Sarah Palin yllätti outoudellaan kaikki tarkkailijat ja taisi yllättää hänen lähipiirinsäkin. Juutalaisia asia tietenkin kiinnostaa kovastikin, jos hänestä tulee Ricen seuraaja, joka pääasiassa tulee seuraamaan Israelin ja PA:n kanssa käytäviä rauhankeskusteluja. Ensimmäinen reaktio on yllättynyt ja osin pelokaskin, koska Sarah Palin oli joskus ”pikkutyttönä” eli joku vuosi sitten antanut tukensa juutalaisvihaaja Farakhanille. Hänet lähemmin tuntevat juutalaisjohtajat sanovat työskennelleensä ilman vaikeuksia hänen kanssaan, vaikka sanovat olevansa demokraatteja. Toivottavasti vain hän ottaa edeltäjänsä Ricen kokemuksista vaarin, ettei käy kuten hänelle, jonka venäläiset johtajat väittävät keskittyneen enemmän alusasujensa näyttelemiseen liian kireitten ja lyhyitten hameittensa alta kuin vakaviin keskusteluihin. Tämä lienee uuden kylmän sodan terminologiaa.
DEMOKRAATTIEN ehdokas Barack Hussein Obama järjesti Median edustajille ilmaisen näytöksen ja uutisaiheen mäiskäyttämällä mahtavan lehmäpusun suoraan varamiehensä Joe Bikenin vaimon suulle TV-kameroiden edessä. Mitä lienee Joe-poika ajatellut tilanteesta, mutta TV-toimittajat irvailivat Joen vaimon kustannuksella, ”joka näytti olevan haltioissaan mustan miehen huomiosta ja viestitti kaikin tavoin: Lisää sellaista”. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Lontoolainen lehti Al-Quds Al- Arabi kertoo, että Iran on mobilisoinut Islamic Jihadin Gazan kaistan tulitauon rikkomiseksi. Huomioitsijat toteavat, että Jihad on riippuvainen Iranista Hizbullahin tapaan. Vaikka Hamasilla on hyvät yhteydet Iranin kanssa, se toimii itsenäisesti ja on valmis hiljentämään Jihadin.
- Islamic Jihad uhkaa avata ”helvetin tulet” Israelia vastaan, Se kouluttaa Gazassa satoja lapsia tappamaan juutalaisia lapsia. Pieni tyttö: ”Kuolen mieluummin taistelussa miehitystä vastaan kuin kotona ohjuksesta”. (Ynet)