Friday, August 29, 2008

PERJANTAI 29.08.08
1. HAMAS on muuttunut entistä jyrkemmäksi islamilaisuudessaan, arvioi JP:n toimittaja Khaled Abu Toameh artikkelissaan. Hän kertoo, että puolue piti salaisen ”shura-neuvoston” vaalit, joissa ”vihaiset nuoret miehet” syrjäyttivät suurelta osin vanhan kaartin. Toameh arvioi, että nämä vihaiset nuoret kuuluvat läheisesti Hamasin aseellisen siiven izzadin al-Qassam kannattajiin. Shura-neuvosto on islamin korkein neuvoa-antava elin, jolla on oikeus tulkita islamin pyhän kirjan Koraanin sovelluksia käsillä oleviin käytännön kysymyksiin.
Toameh kertoo, että Hamasin shura-neuvoston jäsenten henkilöllisyys pidetään salaisena, ja hän arvelee, että monet heistä tulivat arabimaista.
ABU TOAMEH kertoo, että shuran uudet jäsenet ovat paljon radikaalisempia kuin entiset. Koska heillä on läheiset suhteet militaristisiin aineksiin, Toameh arvioi lähteisiinsä viitaten, että Hamasia johtavat nyt ”sotilasjohtajat, roistot ja militaristit”, eivätkä uudet jäsenet ole yhtä koulutettuja ja kokeneita kuin vanhat. Täten Hamasin poliittinen johto on selvästi heikentynyt.
TOAMEH arvioi palestiinalaislähteeseen nojautuen, että Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut vaikeutuvat nyt entisestään, koska Shalit on Hamasin izzadin al-Qassamin vankina.
Neuvostosta putosivat Shalitin neuvotteluihin osallistunut Abu Hashem, joka toimi poliitikkona, Ghazi Hamad sekä Ahmed Yousef, joka tiesi ennakkoon, ettei hänellä ole mahdollisuutta.(JP)
2. USA:N demokraattien presidenttiehdokas Barach Hussein Obama hyväksyi nimityksen ehdokkaaksi, kuten myös hänen varamiehensä Joe Biden. Obaman pahin kilpailija Hillary Clinton lopulta alistui välttämättömään ja sanoi tukevansa Obaman valintaa presidentiksi. Jopa Bill Clintonkin puolusti Obamaa niitä vastaan, jotka pitävät häntä liian nuorena ja kokemattomana johtamaan maailman ehdotonta supervaltaa, todeten, että myös häntä pidettiin samoin perustein sopimattomana presidentiksi.
OBAMAN uhkana lienee edelleen keskustelut hänen synnyinpaikastaan, joka joittenkin tutkijoitten mukaan on Kenia eikä Havaiji. Täten hän ei olisi syntynyt USA:n maaperällä eikä siten kelvollinen presidenttiehdokkaaksi, kuten alla oleva osoite kertoo.
http://washingtontimes.com/news/2008/aug/28/lawsuit-questions-obamas-eligibility-for-office/
OBAMAN suhtautuminen useisiin ajankohtaisiin ratkaisuihin herättää kysymyksiä. Hän hyökkää edelleen Bushin ja McCainin politiikkaa vastaan, mikä lienee hänen oikeutensa.
Hän sanoo kannattavansa ”yhden Kiinan politiikkaa”; Hän sanoo aloittavansa suorat neuvottelut Iranin johdon kanssa, mutta vakuuttaa ”toimivansa siten, ettei Israelin tarvitse tuntea olevansa selkä seinää vasten”; Israelin rajoista hän sanoo epämääräisesti, että Israel voi havitella 1967+ rajoja saadakseen tarvittavan puskurivyöhykkeen asukaskeskittymiensä suojaksi, mutta kysyy samalla, onko viisasta vaatia sitä toisen osapuolen ärtymykseksi. VARAPRESIDENTTIEHDOKAS Joe Biden varoitti Beginiä, että jos Israel ei keskeytä rakentamista Juudeassa ja Samariassa, USA:n tulee katkaista taloudellinen apunsa Israelille. JP:n pääartikkeli kyselee, kuvitteleeko demokraattien presidenttiehdokas, että on mahdollista olla Israelin tukija 2008 vaatien samalla optimistisesti (sanguine) Israelin vetäytymistä 1967 sotaa edeltäville linjoille? Missä kulkee kaksikon vaatimusraja Jerusalemin uusien lähiöitten kuten Gilo, Itä-Talpiot tai Har Homa tapauksissa? Vaatiiko hän samaa mitä Abbas, eli kaikkien palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta koteihinsa? Obamaa syytetään USA:n riisumisesta aseista, jos hän saa siihen valtuudet. Hänen kristillisyyttään epäillään.
OBAMA kannattaa homojen oikeuksia ja hän kannattaa USA:ssa laillisesti hyväksyttyä ”puolittaisen syntymän” aborttia. Siinä lääkäri saa synnytystilanteessa surmata vielä synnytyskanavassa olevan vauvan työntämällä sakset tai terävän puikon vauvan niskaan ja imuletkulla imeä vauvan aivot pois. Tätä kai voitaneen kutsua laillistetuksi murhaksi, josta Jeesus sanoi: ”Kun laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus”. (Mt.24:12)
Yksi ensimmäisistä elimistä, mitä ihmisen alkiolle kehittyy, on hänen oma sydämensä, joka kierrättää hänen omaa vertaan siten, ettei se koskaan sekoitu äidin verenkiertoon. Raamatun mukaan ihmisen sielu on veressä, eli vauvalla on sielu, hän on itsenäinen ihmisolento, jolla on oikeus omaan elämään; ei hän ole äitinsä ruumiin jatke. (JP)
3. ISRAELIN diplomaattipiireissä ihmetellään, mitä Syyria oikein haluaa. Yleinen kanta lienee se, että Syyria pyrkii käyttämään maailmanpolitiikan kuumaa jännittyneisyyttä hyväkseen ilmoittaen tukevansa milloin mitäkin oaspuolta. Syyrian presidentin viimeaikaiset Venäjän johdon mielistelyt ja tuen osoitukset sen Georgian politiikassa lienevät osoituksena hänen taktiikastaan luovia valtaryhmittymien välissä. Vaikka Venäjän uusi presidentti Medvedev varmaan tunsikin mielihyvää hänen tuen osoituksestaan, venäjän poliittinen ilmapiiri on varovainen ja epäluuloinen, eikä hevin luopune asettamistaan pitkän tähtäyksen pyrkimyksistä. Venäjä tarvitsee tukisataman Välimeren laivastolleen, ja siksi Syyrian avulias tarjous Tartusin sataman kehittämisestä suurten merialusten huoltosatamaksi on tervetullut. Samalla se herättää kauhun väreitä Israelissa, koska arvaamattoman suurvallaksi uudelleen pyrkivän Venäjän toiminta voi osoittautua vaaralliseksi. Se joka tapauksessa rajoittaa Israelin sotilaallisia mahdollisuuksia kriisitilanteissa.
TÄRKEIN kysymys Israelin kannalta on, mikä on Syyrian tavoite rauhankeskustelujen jatkamiseksi Israelin kanssa, vaikkapa vain epäsuorasti. Sen avoin Venäjän myötätunnon ja tuen kosiskelu herättää epäilyksiä, etteivät sen motiivit kestä päivänvaloa.
On myös kyselty, onko Syyrian asetilaukset Venäjältä tarkoitettu vain herättämään USA:n kiinnostus Syyriasta, ellei peräti suorien keskustelujen aloittamiseksi USA:n ja Syyrian johtajien kesken. Syyria ilmoitti aiemmin, ettei se odota läpimurtoa Bushin valtakaudella, mutta että USA:n uusi presidentti, varsinkin jos se on Obama, avaa aivan uusia mahdollisuuksia. Samaa pohtivat varmaan monet muut Lähi Idän johtajat.
SYYRIAN nuori presidentti Bashar Assad on ihailtavan taitavasti luovinut vaarallisia ihmissyöjiä vilisevällä ulapalla. Tuskin moni edes muistaa, että häntä ja hänen lähipiiriään syytettiin Libanonin Syyriaa vastustavien diplomaattien ja johtajien murhasta, aseitten salakuljetuksesta Hizbullahille, terroristien tukemisesta ja terrorijohtajien toimimisesta avoimesti Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa. Nyt hänelle jo asetetaan punaiset matot Euroopan pääkaupungeissa, kuten Pariisi teki Välimeren unionin perustamiskokouksessa.
4. PAHAN AKSELIN amerikkalainen linkki näyttää aktivoituvan. Paha akseli, jonka päätekijänä pidetään Irania, on saanut kuuliaisen opetuslapsen Etelä Amerikasta, jossa Venezuelan presidentti Hugo Chavez – niin hartaasti kuin hän tekeekin ristinmerkkiä kuten YK:n yleiskokouksessa suojaksi sen Suuren Saatanan, Yhdysvaltain saastuttavaa vaikutusta vastaan – on avannut öljyvaltionsa uusille tuulille. Valtion rajojen läheisyydessä näköjään kiihtyvällä tempolla puhaltelevien hirmumyrskyjen ohella Chavezin valtakunnassa puhaltelevat itätuulet. Muutama päivä sitten uutiset kertoivat, että Venäjä toimitti maahan sen uudenaikaisimpia hävittäjäpommittajia Mig-35, kuten ilmoitettiin, vastapainoksi USA:n toimittamille ohjuksille Itä Eurooppaan. Nämä USA:n ohjukset eivät kuitenkaan ole hyökkäys-aseita, kuten huippunykyaikaiset Migit, vaan tarkoitettu puolustamaan Eurooppaa Iranin kasvavaa uhkaa vastaan. Sama uutinen kertoi silloin, että Venäjä suunnittelee asentavansa ydinkärjillä varustettuja ohjuksia Kuubaan, josta ne John Kennedyn päättäväisen toiminnan ansiosta saatiin poistettua.
AAMUN UUTISEN mukaan Hugo Chavez ratsastaa jälleen. Hän on antanut luvan Hizbullahille, jota Iran avoimesti ja runsaskätisesti tukee, perustaa tukikohtia tai pesäkkeitä joukoille, jotka on koulutettu kidnappaamaan juutalaisia liikemiehiä Latinalaisessa Amerikassa ja kuljettamaan heidät sieltä Libanoniin. Chavez on antanut luvan useille Iranin ja Venezuelan yhteisyrityksille, mukaan lukien traktori-, sementti- ja autotehtaita, operoida maassa. Nämä kaksi maata ovat yhdessä aloittaneet 2 miljardin USD ohjelman, jolla rahoitetaan sosiaalisin perustein toimivia projekteja Venezuelassa ja muualla Etelä Amerikassa.
USA:n ja Israelin viranomaiset pelkäävät, että iranilaisten ”asiantuntijain” vapaa liikkuminen mahdollistaa niiden toimimisen urkkijoina ja vakoojina, joitten peitteinä usein toimivat Iranin suurlähetystöt eri maissa. Selkein todistettavissa oleva toiminta Hizbullahin hyväksi Venezuelassa on rahankeräys järjestölle. Venezuela avasi suoran lentoyhteyden maasta Iraniin, eikä aluksi matkustajilta vaadittu henkilötietoja eikä aina edes passia, joskin valvontaa on sen jälkeen tehostettu.
VAROITUKSET juutalaisten kaappaamisesta kaikkialla maailmassa ovat lisääntyneet huomattavasti Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin salamurhan jälkeen, josta Hizbullah syyttää Israelia. (JP, LA Times)
5. UUTISOTSIKOITA
- Nigeriassa kaapatusta israelilaisesta liikemiehestä ei ole saatu mitään tietoja, kuten ei myöskään hänen kaappaajistaan.
- Druusit vaeltavat Israelista vuosittaiselle pyhiinvaellusmatkalle Syyriaan, erikoisuutena kerrotaan, että tänä vuonna naiset voivat mennä mukaan. (JP)
- Murhatuksi epäillyn 4-vuotiaan Rose-tytön ruumiin etsintää jatketaan. Poliisi epäilee, että syytetty on antanut vääriä tietoja, koska hänen muutkin tietonsa yksityiselämästään ovat ristiriitaisia. Tytön isä Ranskassa odottaa ihmettä. (JP)
- Israel antoi luvan kahdelle aktivistilaivalle rantautua Gazaan ilman vastatoimia, ja antai myös niiden purjehtia takaisin Kyprokselle. Heillä on mukanaan 7 palestiinalaista, jotka halusivat päästä ulkomaille. Kyproksen viranomaiset eivät ole päättäneet, voivatko he antaa heille luvan päästä Kyprokselle.
- Al-Quds al-Arabi lehti Lontoossa kertoi, että Hizbullah on saanut Iranista uusia ohjuksia, jotka iskevät tarkasti kohteisiin Israelissa.(Ynetnews)
- Iran ilmoittaa, että sillä on 4000 toimivaa sentrifugia Natanzin ydinlaitoksessa.

Thursday, August 28, 2008

TORSTAI 28.08.08
1. ISRAEL on joutunut pahaan välikäteen Georgian tilanteen vuoksi, vaikka se Venäjän tyydytykseksi on yrittänyt pysytellä poissa kuvioista ja pitää matalaa profiilia. Tyynnyttääkseen Venäjän ärtynyttä mielialaa Israelin johto päätti lähettää avustuksia paitsi Georgialle myös Etelä-Ossetiaan. Israel on myös toistaiseksi pitäytynyt tunnustamasta Etelä-Ossetian ja Abkhazian itsenäistymistä. Israelin ulkoministeriö on pyrkinyt välittämään maailmalle tietoa, ettei tämä sota ole Israelin eikä se aio asettua kummankaan osapuolen taakse. (JP)
2. VENÄJÄN JOHTOKAKSIKKO on selvästi antanut ymmärtää, että se tarkoittaa täyttä totta viimeaikaisilla toimillaan Mustallamerellä ja Välimerellä. USA:n laivaston sota-alus kutteri Dallasin oli määrä telakoitua Potin satamaan 34 tonnin Georgian avustustensa kanssa, mutta se sai Pentagonilta käskyn viime hetkellä suuntautua Batumin satamaan välttääkseen suoraa yhteenottoa Venäjän laivasto-osastojen kanssa. Antaakseen pontta toimilleen kolme Venäjän sota-alusta Moskvan johdolla ankkuroi Georgiaa vastaan kapinoivan maakunnan Abkhazian pääkaupungin Sukhumin sataman edustalle Batumista pohjoiseen. Venäjä antoi ymmärtää, että ne ovat osa Venäjän ”rauhanturvaamisoperaatiota”. (JP, Debkafile)
Moskovassa kenraali Anatoly Nogovitsyn antoi jäykän varoituksen, ettei NATO voi lähettää enempää sota-aluksia Mustallemerelle, sillä ”kansainvälisten sääntöjen mukaan se on jo käyttänyt oikeutensa alusten määrästä”. Äänenpainot alkavat olla uhkaavia, vaikka hän ei kertonut, mitä vastatoimia Venäjä tulee käyttämään, jos varoituksesta ei välitetä. (Debkafile)
3. VENÄJÄN presidentti Dmitri Medvedev varoitti keskiviikkona Moldovaa, joka sekin on yksi Mustanmeren rannikon lähistöllä sijaitsevista valtioista Ukrainan ja Romanian välissä, ettei se Georgian tapaan turvautuisi väkivaltaan saadakseen takaisin valvontaansa siitä eronneen Transdniestrian maakunnan. Siellä on laaja venäläinen asutus, ja Venäjä lähetti sinne rauhanturvaajia Etelä-Ossetian ja Abkhazian tapaan v. 1990. Venäjä käyttää keppihevosenaan noissa maissa asuvia venäläisiä vaatiessaan osallistumistaan niiden sisäisiin asioihin. Moldova sijaitsee Mustanmeren länsiosassa lähellä Krimin niemimaata. Sen lähistöllä on Ukraina ja Sevastopolin kaupunki, jonka edustalla on Venäjän laivaston suuri tukisatama. Venäjä maksaa vuoraa Ukrainalle sataman käyttämisestä. Ukraina esitti äskettäin Venäjälle vaatimuksen vuokran nostamisesta. Alla olevassa artikkelissa on karttoja alueesta. http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=9907
Keskiviikkona Venäjän lähettiläs Valeri Kuzmin varoitti Moldovaa, ettei se seuraisi Georgian esimerkkiä verenvuodatukseen todeten samalla, että ”päivää ennen Venäjä oli vahvistanut Abkhazian ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden Georgian hyökkäyksen vuoksi”. www.debka.com
4. VENÄJÄN asiainhoitaja Tel Avivin lähetystössä Anatoly Yurkov kertoi JP:n toimittaja Herb Keinolle antamassaan haastattelussa Venäjän asenteista uusissa olosuhteissa, jotka syntyivät Georgian tilanteen rajujen muutosten vuoksi. Yurkov kiitteli Jerusalemin ottamaa tasapainotettua asennetta tilanteeseen, mikä hänen uskoakseen vaikuttaa positiivisesti maitten välisiin suhteisiin. Hän syytti Georgian hallitusta yrityksistä saada syntymään repeämää Israelin ja Venäjän välille kehuessaan Israelin toimittamien aseitten tehokkuutta venäläisaseita vastaan, minkä Israelin hallitus kieltää. Yurkov kertoi, että Israelin tarkoittama avustus Georgialle ja Etelä-Ossetialle käsittää lähinnä lääkkeitä ja lääkinnällisiä tarvikkeita. Israel ei ole vielä päättänyt, mitä tarvikkeita sinne lähetetään.
YURKOV vakuutti, ettei Georgian tilanne ole vaikuttanut Venäjän asenteeseen Iranin ydinasehaaveista, mitä Venäjä vastustaa. Hän totesi, että Venäjä pidättyy lähettämästä avustuksia Iranille lieventääkseen jännitystä Venäjän ja USA:n välillä. Hän totesi, että Venäjän asenne uusista sanktioista Irania vastaan riippuu niiden laadusta.
SYYRIAN tilanteesta Yurkov totesi, ettei Venäjä halua uusia hyökkäysaseita Lähi Itään. Syyrian esittämistä toiveista hän totesi, että Syyria on jo kauan pyytänyt määrättyjä aseita. Hän kuitenkin lisäsi, että presidentti Bashar Assadin lausunnot Venäjän asetoimituksista ja siitä, mistä on sovittu, ovat hänen omiaan, eivät Venäjän. Assad pyysi Venäjää toimittamaan tehokkaita ohjuksia Syyriaan USA:n Puolalle toimittamien ohjusten vastapainoksi. Yurkov vakuutti, ettei Venäjä ole suostunut tähän.
YURKOV SANOI, että Venäjä on edelleen halukas toimimaan isäntänä Lähi Idän rauhan-konferenssissa Moskovassa, mutta että siihen tulee saada Israelin suostumus. Hän ei katsonut, että Venäjä poistettaisiin USA:n, YK:n EU:n ja Venäjän muodostamasta kvartetista.
Jotkut Euroopan maat ovat vaatineet Venäjän sulkemista pois G-7 kehittyneen maan klubista rangaistukseksi sen hyökkäyksestä Georgiaan. (JP)
5. ÖLJYJOHDOSSA Bakusta Tbilisin kautta Ceyhaniin Turkin Välimeren rannalla sattui räjähdys, jonka epäillään aiheutuneen venäläisten asettamasta pommista. Se kuitenkin säikäytti alueen öljyvaltiot ja -yhtiöt suunnittelemaan uudelleen öljyn ja kaasun kuljetuksiaan. Azerbaijan ilmoitti suunnittelevansa öljynsä kuljettamista Iranin kautta. Kazakhstan teki äskettäin sopimuksen Kiinan kanssa kaasujohdon rakentamiseksi maan halki Kiinaan. Täten johto kulkisi suoraan Kazakhstanista Kiinan rajalle ilman välivaltioita, mikä on turvallisempi ja halvempi, koska kolmas osapuoli ei pääse vaatimaan osinkoja kuljetuksista.
Nämä suunnitelmat kuitenkin toteutuessaan romuttavat Israelin haaveet saada Kaukasian öljyä ja kaasua Turkin kautta merenalaista putkea pitkin Ashkeloniin ja sieltä Eilatiin, josta se olisi voitu laivata Kauko Idän kasvaville markkinoille. (JP)
6. Yksi hyvä uutinen pitkästä aikaa. IDF tyhjensi äskettäin Har Homan itäpuolella olleen tukikohtansa, jota se kutsui nimellä Shadma. Läheinen palestiinalaiskylä Beit Sahur esitti vaatimuksen paikan luovuttamisesta palestiinalaisille, jotka rakentaisivat paikalle sairaalan, sekä kulttuuri- ja urheilukeskuksen. Paikka on Jerusalemista Gush Etzioniin johtavan uuden tien yläpuolella tien ja Har Homan lähiön välissä. Sekä Israelin vasemmistokansanedustajat että kansainväliset tahot ovat suositelleet alueen luovuttamista palestiinalaisille. Tietä käyttävät Gush Etzionin asukkaat ja Hara Homan asukkaat ovat kritisoineet suunnitelmia, koska ne toteutuessaan asettavat tien jatkuvan terroriuhan alaiseksi.
KNESSETIN ulko- ja puolustusasiainvaliokunta käsitteli asiaa eilen. Valiokunnan puheenjohtaja Otniel Schneller (Kadima) sanoi puheessaan, ettei komitea näe mitään syytä, miksi palestiinalaisten sairaala pitäisi rakentaa sellaiseen paikkaan. Valiokunnan jäsenet kävivät aiemmin tutustumassa alueeseen. Schneller totesi, että esitys alueen luovuttamiseksi PA:n valvontaan oli tehty poliittisista eikä humanitäärisistä syistä. Keskustellessaan alueesta IDF:n edustajien kanssa, he olivat esittäneet ainakin neljä muuta vaihtoehtoa sairaalan ja keskuksen sijoittamiseksi. Nämä alueet ovat jo PA:n hallinnassa. Lisäksi on mieletöntä rakentaa sairaalaa ja toimintakeskusta kauan kylästä vilkkaan yleisen tien taakse.
VALIOKUNTA katsoo päätöksessään, että jos puolustusministeri Barak edelleen haluaa luovuttaa alueen palestiinalaisille, asiasta tulee äänestää hallituksessa. (JP)
7. UUTISTOTSIKOITA
- Kiivas sananvaihto jatkuu edelleen Kadiman puheenjohtajaehdokkaitten Livnin ja Mofazin välillä. Eri järjestöt tekevät toistuvia mielipidetiedusteluja, joilla kansan mielipidettä pyritään manipuloimaan tiedustelun tilaajalle suosiolliseksi. Kannatus on ollut melkoisen tasaväkinen, mutta viimeinen lupaa Livnille voittoa ensimmäisessä äänestyksessä. Olmert sanoi jokin aika sitten, ettei Livni ole tehty pääministeri-aineksista. Hän ilmeisesti suosii Mofazia.(JP)
- IDF:n sotilas Gilad Shalit täyttää tänään 22 vuotta, mikäli hän on elossa. Hamas ei salli kenenkään vierailla hänen luonaan eikä anna tietoja hänen fyysisestä tai henkisestä tilastaan. Olmertin hölläkätinen palestiinalaisten terroristien vapauttaminen Israelin vankiloista kesken rangaistusaikansa kärsimistä on tarkkailijoitten mukaan nostanut Shalitista maksettavaa hintaa, eikä toisaalta innosta huolehtimaan hänen kunnostaan, koska Israel on Hizbullahin kanssa tekemänsä vankienvaihto sopimuksen mukaan valmis maksamaan panttivangeista riippumatta siitä, ovatko he elossa vai ei. Olmert lisäsi omituista ”Abbasin aseman pönkittämistään” antamalla armahduksen useille IDF:n ja Shin Betin etsimille terroristeille. (INN)
- Olmert aikoo kaikesta epätodennäköisyydestä huolimatta onnistua vielä kolmella rintamalla ennen astumistaan syrjään häväistynä rikollisena. Hän uskoo saavansa runnottua ”kassakaappisopimuksen” PA;n kanssa vielä tämän vuoden aikana. Toiseksi hän aikoo jatkaa keskustelujaan Syyrian kanssa siitä huolimatta, että Syyrian suhteet ns. ”pahaan akseliin” ovat vain entisestään vahvistuneet. Kolmanneksi hän aikoo saada Iranin ydinasehaaveet jonkinlaiseen ratkaisuun. Sotilaallisen iskun mahdollisuus on ainakin häneltä suljettu pois jo pelkästään siksi, että USA vastustaa sitä ja on tehnyt valmisteluja sen estämiseksi mm. kieltäytymällä toimittamasta Israelille sen tarvitsemia koneita ja ilmatukea. IAF:n F-15I koneet pystyvät teoriassa tekemään matkan Iraniin ja takaisin. Ne pystyvät lentämään 4000 km ilman välitankkausta ja niiden nopeus on 2.5 kertaa äänen nopeus. (Ynetnews)
- Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Bheit vieraili eilen Libanonissa, jossa hän keskusteli presidentti Michel Suleimanin kanssa ”Israelin uhasta”. Vierailun uskotaan todistavan Egyptin kiinnostuksesta Libanonin tilanteeseen. Hän uskoi puheittensa tasoittavan suhteita Libanonin ja Israelin välillä. Hän tarjosi apua Libanonin armeijan kouluttamisessa sekä kaasua, öljyä ja sähkövoimaa.(JP)

Wednesday, August 27, 2008

KESKIVIIKKO 27.08.08
1. KAUHUTARINA Israelissa, kertoo JP:n artikkelin koko etusivun ylittävä otsikko. Siinä kerrotaan 4-vuotiaasta tytöstä nimeltä Roz (Rose) Pizem. joka on ollut kateissa toukokuusta lähtien. Poliisi oli aluksi haluton tekemään asialle mitään, koska poliisi tarvitsee kirjallisen valituksen ennen toimintaansa, ja toiseksi asian luultiin, että kysymys oli perheen sisäisestä riidasta. Poliisin alettua tutkimukset selvisi, ettei tyttöä oltu nähty pitkään aikaan eivätkä hänen äitinsä Marie ja tytön isoisä Ron pystyneet kertomaan, missä tyttö oli. Tytön isä oli eronnut vaimostaan Mariesta ja asuu nyt Ranskassa. Tytön äiti sai oikeuden päätöksellä huolto-oikeuden Roz-tyttäreensä Israelissa. Tytön äiti Marie ja hänen isoisänsä Ron alkoivat elää yhdessä ja heillä on kaksi yhteistä lasta. ilmeisesti Roz tunsi olevansa liikaa äitinsä perheessä, mikä aiheutti hänessä kapinamieltä. Tämä puolestaan ärsytti isoisää. Ilmeisesti erään kohtauksen aikana autossa isoisä löi tyttöä päähän jollain työvälineellä niin pahasti, että tyttö kuoli. Poliisi epäilee, että tytön äiti oli mukana autossa, vaikka hän kieltää sen. Hätääntyneen isoisä Ron sulloi tytön ruumiin matkalaukkuun ja heitti sen saastaiseen Yarkon-jokeen, mistä poliisi haravoi hänen ruumistaan, mutta on laajentanut etsintöjään muuallekin.
JUTUN TUTKIMUKSET ovat vielä pahasti hajallaan, mutta siihen liittyvät nuoren tyttölapsen ilmeinen syrjintä perheessä ellei lähes heitteillejättö ja hoitamattomuus, mistä kertovat tytöstä otetut valokuvat, joissa hän esiintyy sottaisena ja tukka hoitamattomana.
Tytön isoisä Ronnie Ron esiintyy TV-kuvissa itsevarmana ja jopa välinpitämättömänä. Tytön äiti Marie vältteli kuvaajia ja itkeskeli välillä selvästi peloissaan. (JP)
2. TOINEN gangsteritarina JP:n etusivulla kertoo Abergil veljeksistä Itzik ja Meir, joiden epäillään johtaneen yhtä Israelin voimakkainta rikollisperhettä. He ovat kuitenkin välttyneet parhaaseen gangsteritapaan joutumasta henkilökohtaisesti kiinni rikoksista Israelissa.
Heidän edessään on kuitenkin luovutuspyyntö USA:sta, jossa heitä syytetään murhasta, huumekaupoista, hämäristä liiketoimista sekä kiristyksestä. Veljekset, Itzik (53) ja hänen veljensä Meir (39) sekä kolme heidän syndikaattinsa avainhenkilöä pidätettiin USA:n luovutuspyynnön vuoksi. He taistelevat nyt oikeudessa saadakseen pysyä Israelissa. Abergil-syndikaattia syytetään USA:ssa israelilaisen huumekauppiaan Sammy Atiasin murhasta, koska hänen epäiltiin varastaneen 165 paunan ekstasi-lähetyksen Belgiasta, arvoltaan 7 miljoonaa USD. Lisäksi heitä syytetään hämäristä pankkiasioista, kiristämisestä, kidnappaamisesta ja rahanpesusta Kaliforniassa. (JP)
3. VENÄJÄ JA USA ovat pian nenäkkäin Mustallamerellä, jota Venäjän laivasto on pitänyt yksinoikeudella kotijärvenään. Sillä on suuri laivastoasema Sevastopolissa Ukrainassa, peruna NL:n kulta-ajoista, jolloin maat toimivat yhteisen johdon alaisina. Nyt Ukraina uhkailee estävänsä Venäjän sotalaivojen pääsyn sinne, kuten kävi sen lippulaivan Moskvan linkuttaessa sinne saatuaan lommoja Georgian rannikkoalusten osuessa siihen ohjuksillaan. Nyt Moskva taas seilaa, mutta pitää ohjusharjoituksia Mustallamerellä odotellessaan USA:n laivaston alusten saapumista.
USA:n ensimmäinen avustuksia Georgiaan kuljettava sota-alus meni Batumin satamaan lauantaina välttääkseen yhteenottoja Venäjän laivaston saartaessa Potin satamaa.
Seuraavat kaksi USA:n sota-alusta aikovat kuitenkin purjehtia Potin satamaan. Venäjä ilmoitti aiemmin, että se tulee tarkastamaan kaikkien Potin satamaan purjehtivien laivojen sisällön. Tämä voi aiheuttaa pahoja yhteenottoja USA:n merimiesten ja Venäjän sotilaitten välillä.
Toinen hälyttävä tilanne voi syntyä Moskvan ohjusharjoitusten ja USS McFaul, risteilyohjuksia ampuvan risteilijän, purjehtiminen Mustallemerelle. Aluksella on 50 Tomahawk-risteilyohjusta sekä meri- että maamaaleihin.
VENÄJÄN armeijan apulaispäällikkö kenraali Anatoly Nogovitsin kertoi maanantaina, etteivät Naton 9 alusta, 2 Amerikasta, 4 Turkista ja loput Puolasta ja Espanjasta, aiheuta heille ongelmia. Asiasta kertova Debkafile olettaa jännityksen nousevan, kun kaksi USA:n sotalaivaa, rannikkovartio kutteri Dallas ja komento- ja valvonta-alus USS Mount Whitney telakoivat Potin satamaan. Jälkimmäinen johtaa operaatioita sekä maalla että merellä.
www.debka.com.
4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Venäjä asettaa Mustameren laivasto-osastonsa Välimeren laivaston yhteisen johdon alle Tartusissa Syyrian rannikolla. Artikkelissa oletetaan, että tämä on saanut Israelin armeijan ja laivaston äärimmäisen huolestuneeksi, koska Venäjä laajentaa Mustanmeren alueella ja Kaukasissa syntyneen konfliktin Välimerelle ja lähelle Israelin rannikkoa. Satelliittikuvissa on voitu havaita, että Tartusin satama-alueella on rakenteilla jotain suuria uusia kohteita, mistä kertovat myös sinne kootut suuret konttivarastot. Venäjän Välimeren laivasto-osasto purjehti kohti Tartusin satamaa Venäjän ainoan lentokoneitten tukialuksen Amiraali Kuznetsovin johdolla.
Myös USA lisää vahvuuttaan alueella. Debkafile kertoo, että USA Iowa Joma purjehtii kohti Välimerta ja Persianlahtea, jota saattavat USS San Antonio, amfibio-kuljetusalus, maahan laskualus Carter Hall, USS Vella Gulf, USS Ramage ja USS Roosevelt, joilla on risteilyohjuksia, sekä nopea hyökkäyssukellusvene USS Hartford.
SUURVALLAT ovat alkaneet huolestuttavasti nokkia toisiaan, mikä voi aiheuttaa vahinkolaukauksia ja ylilyöntejä. Koko alue Syyriasta Puolaan saakka on jonkinasteisessa kuohuntatilassa. USA tulee kovasti myöhässä näihin tilanteisiin, mutta on tulossa joka tapauksessa osoittaakseen voimansa. Israelin ongelmat nivoutuvat tähän tahtoi sitä ei.
www.debka.com.
5. LÄHI IDÄN tilanne taisi hallita myös ulkoministeri Ricen käymiä neuvotteluja Israelin johtajien kanssa laajemmalle kuin vain Israelin ja Iranin Syyrian osalta. Israelin pääministeri Ehud Olmert oli JP:n artikkelin mukaan huolestunut Venäjän aikeista alueella päätellen siitä kiireestä, millä Venäjä antoi hyväksymisensä Georgian kapinallisten maakuntien Etelä-Ossetian ja Abkhazian itsenäisyyspyrkimyksille. Päätös kapinallismaakuntien tukemisesta tehtiin kuulematta enempää Euroopan maitten kuin USA:n johdon mielipiteitä. Nämä ovatkin mitä päättäväisemmin tuominneet Venäjän yksipuolisen päätöksen.
ARTIKKELIN mukaan Israel on huolestunut, erottautuuko Venäjä kokonaan yhteistoiminnasta länsivaltojen kanssa koskien myös Iranin ydinasesuunnitelmien vastustamista. Olmertin ja Ricen tunnin kestäneen yksityiskeskustelun jälkeen Israelin viranomaiset ilmoittivat, ettei Israel ole virallisesti määritellyt kantaansa Ossetian ja Abkhazian itsenäisyyspyrkimyksille. Israelin ei uskota ottavan kovin kärkevää kantaa asiaan, vaikka siitä kannuja valetaankin.
PALESTIINAN kysymyksestä Rice ilmaisi toivonsa, jota Olmert kiihkeästi kannattaa, että on vielä aikaa saavuttaa rauhansopimus ennen vuoden loppua.
Rice ilmoitti oman reseptinsä sopimukseksi: Jaetaan Jerusalem periaatteella juutalaiset alueet Israeliin ja arabialueet PA:lle. Israel saisi 1-5 vuotta aikaa järjestellä asioita, jonka kuluessa alueita luovutettaisiin PA:n hallintaan, olisi se siihen valmis tai ei. Tunnettuun tapaansa Rice kritisoi ”setlementtien” rakentamista, mitä hän ei pitänyt ”positiivisena”. Ilmeisesti hänellä ei olisi mitään tuhoamista vastaan juutalaisten kaupungeissa ja kylissä Juudeassa ja Samariassa, mikä olisi suora seuraus ”rauhansopimuksesta”.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei ollut ollenkaan niin varma huolimatta siitä vauhdista, jolla keskusteluja pidetään ja joita palestiinalaiset kutsuvat ”mielettömiksi”. Myöskään Israelin pääneuvottelija Tzipi Livni ei enää usko sopimuksen syntyyn lähiaikoina. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak lensi eilen Aleksandriaan, jossa hän keskusteli presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Uutisraportin mukaan Mubarak piti pitkän luennon Iranin ydinasehaaveista, jotka huolestuttavat häntä suuresti, ehkä jopa enemmän kuin Israelia. Tämä siksi, että Egypti katsoo olevansa arabivaltioitten johtaja, mutta Iran on haastanut sen esittämällä omia valtasuunnitelmiaan, joihin muut arabimaat voivat liittyä.
TOINEN keskustelun aihe oli Gilad Shalitia koskevat keskustelut, joita Barak luonnehti keskeisiksi Israelin kannalta. Hamas on ilmoittanut, ettei sillä ole mitään kiirettä niiden kanssa. Päinvastoin se vihjailee, että Shalitin kohtalo voi olla sama kuin IAF:n navigaattorin Ron Aradin, jonka lopullisesta kohtalosta ei tiedetä mitään.
Kolmas aihe keskusteluissa oli Gazan tulitauko, jota Israel pitää kovin hauraana, sekä siksi, että Hamasin aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan jatkuu ja nopeutuu, että siksi, että tulitauon aikana Gazasta on ammuttu ainakin 47 rakettia. Niiden johdosta Israel on sulkenut Gazaan johtavat terminaalit muulta paitsi hätäapuliikenteeltä. Mubarak esitteli Barakille USA:n heille antamia salakuljetustunnelien etsimiseen tarkoitettuja laitteita. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalainen mies piti Samariassa kahta henkisesti sairasta lastaan 20 vuotta talonsa alle kaivamassaan ikkunattomassa kellarissa, koska hän oli häpeissään heistä. PA:n poliisi löysi heidät, veli ja hänen sisarensa, etsiessään aseita ja räjähteitä. Mies pidätettiin. (Ynet)
- Puistoalueitten hallitus antoi luvan öljyn etsimiseksi kansallispuistoksi määritellylle alueelle Negevissä. Alueelta voidaan asiantuntijan mukaan pumpata 6.5 miljoonaa tynnyriä raakaöljyä. Yhtiöitten täytyy noudattaa niille annettuja tarkkoja ohjeita tuhon minimoimiseksi puistoalueelle. (Ynet)
- Poliisi pidätti professori Jeff Halperin Sderotissa tämän palattua Gazasta Erezin kautta Israeliin osallistuttuaan mielenosoituspurjehdukseen Gazaan. Häntä syytetään laittomasta rajan ylittämisestä Gazaan. (Ynet)
- Lehti kertoi Qatarissa, että Hizbullahin korkea johtaja Haj Jamil Salaah kuoli epäselvissä olosuhteissa Libanonissa. Kuolema oli luonnollinen. (Ynet)
Lämpötilat, Jsm: Ke: 23-33; To: 22-32; Pe: 22-32; La: 22-32 C-astetta, aurinkoista.

Tuesday, August 26, 2008

TIISTAI 26.08.08
1. ”LUPAAN ettemme lepää, ennen kuin kaikki Israelin vankiloissa olevat palestiinalaiset on vapautettu”, huusi PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ääni liikutuksesta ja tilanteen tärkeydestä väristen Olmertin vapauttamien 199 terroristin vastaanottojuhlallisuuksissa Ramallahin hallinto-keskuksen Mukatan eteen kokoontuneelle kansanjoukolle. ”
”Kaikesta onnesta huolimatta tiedämme, että siihen liittyy murhe niistä, jotka jäivät jälkeen, ne 11 000, jotka tulee vielä saada vapaiksi. Heillä kaikilla on paikka sydämessämme, mutta heistä yksi on erikoinen, vanhempi veljemme Marwan Barghouti ja johtajaveljemme ja johtajaveljemme Ahmad Sa´ad, jotka toivomme näkevämme pian”.
”Vertaansa vailla olevaa julmuutta”, otsikoi JP:n pääartikkeli terroristien vapauttamista käsittelevän kirjoituksensa. Artikkelissa kerrotaan, että Israelin vankiloissa on n. 8 500 Palestiinan arabia Länsirannalta ja Gazasta. Heistä 5 000 kärsii tuomioitaan, 2 300 odottaa heidän asiansa käsittelemistä oikeudessa; loput ovat hallinnollisesti pidätettyjä. Artikkeli tunnustaa, etteivät vankilat Israelissakaan ole huvittelupaikkoja. Monilla heistä on läheisiä, jotka odottavat ja kaipaavat heitä, mutta eristetyt arabit ovat vaarallisia ”vastarintamiehiä”, joista monet ovat suunnitelleet, suorittaneet tai tehneet mahdolliseksi hyökkäyksiä tarkoituksella murhata ja vahingoittaa israelilaisia busseissa, kahviloissa, yökerhoissa ja hotellin juhlasaleissa, artikkeli toteaa. Heillä on kuitenkin oikeus valittaa oloistaan vankiloissa vieraileville asianajajien ja tuomariston jäsenille, jopa nekin, jotka erityisen vaarallisina on turvallisuussyistä suljettu eristystiloihin muista vangeista. Lisäksi vankien luona vierailee Punaisen ristin, journalistien, lakimiesten ja vankien asiamiesten sekä omaisten edustajia. Naimisissa olevat vangit saavat jopa erikoisluvan tavata vaimonsa kahdestaan. (JP)
2. ON SYYTÄ verrata Israelin arabivankien asemaa niihin olosuhteisiin, joissa arabien kidnappaamat israelilaiset joutuvat elämään, kuten IDF:n sotilas Gilad Shalit, jonka Hamasin ja PRC:n pyssymiehet kaappasivat kesäkuun 25. päivänä 2006. JP:n pääartikkeli kertoo, ettei Shalit ollut tehnyt mitään pahaa arabeille, tuskin laukaissut kivääriäänkään, muuten kuin harjoituksissa. Sotilaana hänelle kuuluisi sotavangin asema ja sen mukana tulevat kansainväliset oikeudet. Kuitenkin häneltä on riistetty kaikki inhimilliset perusoikeudet; häntä pidetään jossain pimeässä maanalaisessa loukossa ehkä seinään kahlittuna; hänen vanhempansa eivät saa vierailla siellä, vain propagandakirje tai videonauha silloin tällöin. Kukaan ei tiedä, millaisiin päivittäisiin julmuuksiin, kidutuksiin ja nöyryytyksiin hänet alistetaan kuin seinään kahlittu koira. Ei Punainen Risti, ei asianajaja eikä kukaan ulkopuolinen saa nähdä häntä. Kuin suolana haavan päällä Gazassa levitetään vääristelty mukamas Shalitin äidin pojalleen lähettämä ääniviesti, josta on tullut paikallinen hitti. (JP)
3. MARWAN BARGHOUTI, Abbasin johtaman Fatah Tanzimin Länsirannan johtaja, tuomittiin murharyhmien lähettämisestä ja heidän kohteittensa suunnittelemisesta viiteen elinkautiseen + 40 vuotta todistettavasti aktiivisesta osallistumisesta viiden israelilaisen murhaan ja muitten terroritekojen suunnittelusta. PA:n johtajat ovat useissa eri tilanteissa vaatinet hänen vapauttamistaan vankien vapauttamisoperaatioitten yhteydessä.
AHMAD SA´DAT, PFLP:n (Popular Front for Liberation of Palestine) johtaja, suunnitteli ja johti Israelin turismiministeri Rehavam Ze´evin murhan hotellihuoneensa ulkopuolella Itä Jerusalemissa. Hän kärsii elinkautistaan Israelin vankilassa.
NÄMÄ TUOMITUT terroristijohtajat PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tunnustaa veljikseen, joiden vapauttaminen on erityisen tärkeä hänelle.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota Israelin ja USA:n johto pitää ”maltillisena”, mikä on myös saanut kansainvälistä tunnustusta, julkisessa puheessaan juuri ennen ulkoministeri Ricen vierailua, vaatii kaikkien Israelin pidättämien ja tuomitsemien terroristien vapauttamista. Hän ei maininnut sanallakaan Gilat Shatilista tai muista israelilaisista, jotka ovat joutuneet arabien ja palestiinalaisten panttivangeiksi. Sen sijaan, että Abbas olisi lupautunut taistelemaan terrorismia vastaan ja poistamaan hallintoalueeltaan syyt, jotka pakottavat IDF:n ja Shin Betin toimimaan hänen puolestaan terroristien etsimiseksi ja terroripesäkkeiden poistamiseksi, Abbas vaatii kaikkien näiden pidätettyjen terroristien ja heidän johtajiensa vapauttamista olosuhteista riippumatta. (INN)
TÄMÄ OSOITTAA Abbasin joko haluttomuuden tai kyvyttömyyden toimia ns. tiekartan ja Annapolis-asiakirjan säännösten ja hengen mukaisesti. Toisena vaihtoehtona on, että Abbas toimii kaksinaamaisesti PLO:n peruskirjan ja Hamasin esikuvan mukaan Israelin tuhoamiseksi kuitenkin näytellen valheellista ”rauhanmiehen” roolia.
Israelin hallituksen tapa vapauttaa tuomittuja terroristeja turvallisuusjohtajien varoituksista välittämättä kesken tuomionsa kärsimistä mukamas ”Abbasin aseman vahvistamiseksi” osoittaa joko käsittämätöntä lapsellisuutta ellei peräti tyhmyyttä, tai sen käyttämistä omaksi edukseen, kuten kriitikot esittävät sekä oikealta että vasemmalta.
4. SALAKULJETUS Siinailta Gazan kaistalle jatkuu ”suurella teholla” ja jopa tehostunut
entisestään, kertoi korkea turvallisuusvirkailija JP:n toimittajalle Y Katzille. ”Ei ole havaittavissa todellista muutosta aseitten salakuljetuksessa”, hän toteaa, ”Egyptiläiset työskentelevät pääasiassa samalla tavoin kuin ennen tulitauon alkamista.”
Shin Betin johtaja Yuval Diskin kertoi Knessetin ulkomaan- ja puolustusasioitten valiokunnalle, että Hamas käyttää rauhallista aikaa entistä tehokkaampien aseitten salakuljettamiseksi Gazaan, jotka pidentävät niiden kantomatkan aina Ashdodiin saakka.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak matkustaa tänään Aleksandriaan, jossa hän tapaa presidentti Hosni Mubarakin, tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin ja puolustusministeri Muhammad Tantawin. Barakin mukana matkustaa hänen varamiehensä kenraali (res.) Matan Vilnai. Keskusteluissa tullaan käsittelemään Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja, mutta myös aseitten salakuljetus saanee niissä tärkeän osan.
MATAN VILNAI kertoo, että ministeriö on varustanut Gazan lähiyhteisöt perusturvallisuus-järjestelyin. Vieraillessaan Shimei Maoz koulussa Vilnai totesi, että sinne on äskettäin pystytetty uusi suojarakennelma, joka tarjoaa suojaa 70:lle henkilölle.
Hän varoitti alueen asukkaita, että tulitauko on hyvin hauras ja että se voi rikkoontua koska tahansa. Siksi ministeriö valmistautuu pahimman varalle, hän sanoi. (JP)
5. USA:N ULKOMINISTERI Rice tapasi eilen illalla sekä Ehud Barakin että ulkoministeri Livnin, jonka hän tapaa uudelleen tänään yhdessä Ahmed Querian kanssa. Rice totesi, ettei rauhansopimusasiakirjan valmistuminen suunnitellussa aikataulussa näytä olevan mahdollista, vaikka molemmat osapuolet, sekä Israel että USA edelleen niin toivovat.Rice ilmaisi tyytyväisyytensä terroristien vapauttamisesta, joka tapahtui juuri ennen hänen saapumistaan maahan, mutta totesi samalla, että tarvitaan lisää ”hyväntahdon” eleitä. Hän kuitenkin vaatii niitä Israelilta, ei PA:lta. Rice haluaa, että lisää tiesulkuja ja tarkastuspisteitä poistetaan Juudeassa ja Samariassa.
TOIMINNALLEEN uskollisena JP:n Ricen vierailusta kertova H Keinon ja T Lazaroffin artikkeli lainaa runsaasti äärivasemmistoa edustavan painostusryhmän Peace Now raporttia, jossa se runsaasti esittelee, miten ”urakkapyyntöjen lukumäärä setlementeissä on noussut 550 % verrattuna viime vuoteen”. Puolestani haluan sanoa tähän ”Amen”, lisää sellaista, mutta Peace Now ei kerää ”todisteita” setlerien toimien edistymisestä hyvässä vaan pahassa mielessä. Järjestö pelkää, että tarkoituksena on hävittää ns. vihreä linja, joka noudattelee 1949 aselepolinjaa, ja jota palestiinalaiset vaativat uudeksi rajalinjaksi Israelin ja heidän haaveilemansa Palestiinan valtion välille.
YNETNEWS esittelee yleisönosastossaan lukuisia ”talkback” kirjoituksia, joissa todetaan, että lopultakin hyviä uutisia. Toinen toivoo, että ”setlementeissä” asuvat voisivat hakea PA:n kansalaisuutta, aivan kuten Oslon dokumenttien yksi aktivisti Uri Halper teki äskettäin ja kääntyi samalla muhamettilaiseksi. Kolmas ihmettelee, ettei Peace Now raporttiin sisälly arabien laittomasti rakentamat talot Länsirannalla. Neljäs katsoo, että kahden kansan yksi valtio on toteutumassa kaiken aikaa. (ynetnews)
ULKOMINISTERI Rice söi aamiaista Olmertin kanssa, tapaa Livnin uudelleen ja matkaa sitten Ramallahiin kuuntelemaan Abbasin keräämiä koottuja valheita Israelin pahoista töistä. Rice todennee Abbasille, että hän tukee tämän vaatimuksia useampien vankien vapauttamiseksi. Kaikella kunnioituksella, mutta USA:n ulkoministerillä luulisi olevan paljon ajankohtaisempia asioita ratkottavanaan kuin puuttua Israelin sisäisiin asioihin.
6. JERUSALEMIN pormestarin vaalien lähestyessä oppositiota edustava entinen liikemies Nir Barkat johtaa ehdokaskilpailua. Hänellä on 43 %:n kannatus gallupien mukaan marraskuussa pidettävissä vaaleissa. Toinen liikemies, monimiljonääriksi leimattu Venäjän juutalainen Arkadi Gaydamak lupaa, että jos hänet valitaan, maailman homot ja lesbot ja muut poikkeavat saavat etsiä toisen kaupungin paraatiaan varten. ”Vain minun kuolleen ruumiini yli”, hän totesi, mikä sai Jerusalemin seksuaalisesti poikkeavien järjestön Open House johtajat kantelemaan korkeimmalle oikeudelle, että Gaydamak kiihottaa kansalaisia veritekoihin, vaikka hän tarkoitti sillä vain itseään. (JP)
Shas-rabbi Ovadia Yosef haluaa kieltää juutalaisten pääsyn Temppelivuorelle. (INN)

Monday, August 25, 2008

MAANANTAI 25.08.08
1. VUODEN 2009 budjetti hyväksyttiin hallituksen istunnossa yli 14 tunnin jahkailujen, uhkailujen, lehmäkauppojen ja syytösten jälkeen yhden äänen enemmistöllä 13 puolesta, 12 vastaan. Budjettia vastustivat Labourin ja Shasin ministerit, apulaispääministeri Haim Ramon (Kadima) pidättyi äänestyksestä. Budjetin puolustajat tulivat Kadimasta (paitsi Shaul Mofaz, joka vastusti) sekä eläkeläisten puolueesta, jolle Olmert lupaili ilmeisesti jotain salaisessa palaverissa ennen ratkaisevaa äänestystä. Olmert lupaili satoja miljoonia kapinallisille ministereille ja toiset miljoonat eläkeläisten puolueelle. Talousministeri Roni Bar-On valitti Olmertille kuultuaan lupauksista, ettei häntä oltu informoitu niistä eikä hän pysty rahoittamaan näin suuria lisäyksiä, mihin Olmert vastasi: ”Ei ollut aikaa keskustella yksityiskohdista.” Olmert kertoi journalisteille, että hänelle olisi ollut yksinkertaisempaa antaa hallituksen kaatua budjettiesityksen myötä ja jättää koko roska seuraavalle pääministerille, mutta ”hallituksen maineen ja perinnön takia” hän jätti huomiotta poliittiset näkökannat. Olmert uhkasi erottaa ministerit, jotka äänestävät budjettia vastaan. Saapa nähdä, toteutuuko tämä.
LABOURIN puheenjohtaja Ehud Barak ja pääministeri Olmert vaihtoivat kärkeviä syytöksiä budjettikeskustelujen aikana, ja lopulta Olmert kieltäytyi keskustelemasta Barakin kanssa kahden kesken, kuten Barak pyysi. Barak olisi halunnut siirtää budjetin käsittelyä. Olmert syytti Barakia tosiasioitten salaamisesta puolustusbudjetin osalta.
SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja Eli Yishai sanoi budjetista, että se ikuistaa trendin murskata heikot. ”Ei ole epäilystäkään, etteikö kuvitteellinen budjetti tule antamaan kuolleen viestin millekään vaihtoehtoiselle hallitusyhteistyölle. Valitettavasti hallitus hyväksyi virtuaalibudjetin. Ilman uudistunutta ajattelua myös hallituksesta tulee virtuaalihallitus.”
ELÄKELÄISTEN puheenjohtaja Rafi Eitan taputteli itseään selkään ihastellen saavutusta, mitä hallitus oli noina yön hiljaisina hetkinä saanut aikaan.
LIVNI JA MOFAZ ovat molemmat antaneet ymmärtää, että budjetti tulee muuttumaan, jos jompikumpi heistä valitaan Kadiman puheenjohtajaksi ja pääministeriksi. (JP, Ynetnews)
2. KORKEIN OIKEUS hylkäsi sunnuntaina terrorin uhrien yhdistyksen (Almagor) valituksen Olmertin lupaamien ja hallituksen hyväksymien 199 palestiinalaisvangin vapauttamiseksi, kuten epämääräisen poliittinen sanonta kuuluu: ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”. Heidät vapautettaneen tänään vain vähän ennen ulkoministeri Ricen saapumista maahan. Kukaan ei ole pystynyt selittämään, miten Abbasin asema kohentuu sillä, että hänet leimataan Palestiinan kadulla Israelin yhteistyökumppaniksi. Tätä samaa ihmetteli korkeimman oikeuden tuomarikin vapauttamispuheessaan, mutta myöntyi joka tapauksessa hallituksen päätökseen ja hylkäsi terroristien uhrien valituksen.
VAPAUTETTAVIEN JOUKOSSA on kaksi rikollista terroristia, jotka murhasivat israelilaisia. Said al-Atla tuomittiin 1977 elinikäiseen vankeuteen osallisuudesta Petah Tikvan markkinatorilla tehtyyn pommi-iskuun, jossa sai surmansa Venäjältä neljä vuotta aiemmin aliyan tehnyt 54-vuotias Tzila Galili. Atla tuomittiin pomminteosta, pommien asettamisesta, laittomasta sotilaskoulutuksesta ja kuulumisesta laittomaan järjestöön.
Muhammad Abu Ali tuomittiin elinkautiseen 20-vuotiaan yeshiva-opiskelijan Joshua Saloman ampumisesta Hebronissa 1980. Saloma oli muuttanut maahan vähän aiemmin Tanskasta. Abu Ali tuomittiin myöhemmin vankilassa tehdystä yhteistyöstä Israelin kanssa epäilemänsä toisen palestiinalaisvangin murhaamisesta.
KORKEIMMAN OIKEUDEN tuomari Ayala Procaccia sanoi, ettei tästä vankien vapauttamisesta saada mitään vastineeksi. Toiseksi se rikkoo periaatteen, että rikollisen tulee kärsiä ainakin kaksi kolmasosaa tuomiostaan. Kolmanneksi se rikkoo periaatetta, ettei vapauteta rikollisia, joilla on israelilaisten verta käsissään. Neljänneksi tuomari kritisoi sitä, että hallituksen päätös tehtiin 18.08. ja heidät vapautetaan viikkoa myöhemmin, mikä ei anna päätöksen vastustajille eikä oikeudelle aikaa tutkia asiaa kunnolla. Korkeimman oikeuden tuomareilta kuitenkin puuttui moraalista rohkeutta siirtää vapauttamista. (JP)
3. OLMERT IHMETTELEE, miksi hänelle ei lähetetä kutsua Moskovaan, vaikka oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu vierailee siellä 11. syyskuuta. Asioitakin olisi keskustelun pohjaksi; on Georgian jälkipyykki ja Israelin asemyynti sinne, ja on Syyrian ase-hankinnat, joita Israelissa katsellaan suurella epäluulolla. On lisäksi Iranin ydinsuunnitelman toteutuminen ja Venäjän rakentaman Bushehrin ydinvoimalan käynnistyminen ennen vuoden loppua. Ja Venäjä myy aseita myös Iraniin, jotka voivat olla uhkana israelilaisille ainakin siinä hypoteettisessa tilanteessa, että IAF lähettää F-16i koneensa muinaisen Persian taivaalle. Vierailun yhteydessä todettaisiin viisumipakon poistamisesta maitten välillä 15.09.08. Protokollan mukaan Netanyahu ei voisi tavata presidentti Dmitri Medvedeviä ennen Olmertia, mutta hän voi kyllä keskustella pääministeri Vladimir Putinin kanssa.
KESKUSTELUJA käydään Moskovan ja Jerusalemin välillä, että Olmert voisi tavata presidentti Medvedevin vielä syyskuun alussa ennen YK:n yleiskokousta ja kvartetin tapaamista sen jälkeen, mutta Medvedevin aikataulu voi olla kireä jännittyneen kansainvälisen ilmapiirin johdosta. Jos Olmertin Moskovan vierailu toteutuu syyskuun alussa, Netanyahu joutunee siirtämään oman matkansa, ettei synny päällekkäisyyksiä. (JP)
4. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu maahan tänään iltapäivällä. Eräs mielenkiintoisimpia kysymyksiä, joista hän keskustelee israelilaisten vieraittensa kanssa, on Venäjän tarjous kansainvälisen ”Annapolis II” järjestämiseksi Moskovassa. Kysymys on mielenkiintoinen siksi, että Venäjän panssarien ja lentovoimien tunkeutuessa Georgiaan Rice totesi, että tämä kyseenalaistaa Venäjän sopivuuden osallistua minkäänlaiseen toimintaan, joissa se sanoo haluavansa olla mukana, mukaan lukien sen tarjous Lähi Itää koskevasta kansainvälisestä rauhankokouksesta marraskuusta Moskovassa.
ISRAELIN viranomaiset vakuuttelevat journalisteille, ettei Israel halua millään tavoin sotkea suhteitaan venäjän kanssa. Tämän vuoksi se poisti aseviennistään Georgialle aseet, joiden voidaan katsoa kuuluvan hyökkäyksellisiin aseisiin, ja lopetti aseviennin sinne kokonaan taistelujen alettua.
ISRAELIN JA SYYRIAN väliset epäsuorat keskustelut Turkin välityksellä tullevat esille Ricen ja Olmertin välisissä keskusteluissa. Pääministerin edustaja Mark Regev painottaa, että keskusteluja jatketaan, vaikka seuraavasta kokouksesta ei ole sovittu. Syyrian edustaja puolestaan ilmoittaa, että seuraava keskustelu on ratkaiseva, koska edellisissä tapaamisissa ei ole saatu aikaan mitään ratkaisevaa.
ISRAELIN haaveena on, että Syyria katkaisisi suhteensa Iranin ja Hizbullahin kanssa, mutta sillä ei näytä olevan mitään toteutumisen mahdollisuuksia. Toisaalta Libanonin ja Syyrian välit ovat edistyneet diplomaattien vaihtamisen asteelle. Libanonin pääministeri Siniora valitti äskettäin YK:lle, että Israel uhkaa sen turvallisuutta. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert totesi äskettäin, että koska Libanonista on tulossa terroristien johtama valtio, Israel ei tunne mitään rajoituksia iskeä Libanoniin täysin voimin. Olmert selitti, ettei Israel käyttänyt Libanonin kakkossodassa kaikkea voimaansa, koska se taisteli Hizbullahia vastaan, ei Libanonia. Tämä antoi aiheen Libanonin pääministeri Fuad Sinioralle valittaa YK:n pääsihteerille Israelin hyökkäysaikeista.
HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah kertoi partiolaispoikien tilaisuudessa, että järjestö on paljon vahvempi kuin koskaan aiemmin. Hän kehotti Israelia ajattelemaan ei tuhat vaan kymmenentuhatta kertaa ennen hyökkäystä sitä vastaan.
SANALLISET hyökkäykset ja vastahyökkäykset alkoivat sen jälkeen, kun italialainen lehti Corriere Della Sera kertoi Hizbullahin johtajien matkasta Moskovaan, jossa he neuvottelivat panssarin- ja ilmatorjuntaohjusten hankkimiseksi Hizbullahille Venäjältä. Uutinen on oikeastaan suora hyökkäys Venäjää vastaan, sillä aseitten myyminen ja kuljettaminen Hizbullahille on YK:n turvallisuusneuvoston 1701 päätöksen mukaan laiton. Venäjä on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen, joten tieto lienee tunnettu myös Moskovassa.
Tuntuu oudolta, etteivät tällaiset uutiset kulkeudu myös YK:n pääsihteerin korviin, jonka tulisi aloittaa tutkimukset tietojen todenperäisyydestä. Tähän sarjaan kuuluvat myös Hizbullahin pääsihteerin ylvästelyt aseittensa määrästä ja laadusta, joiden hän kertoo avoimesti kolminkertaistuneen viimeisen sodan jälkeen.
HIZBULLAHIN poliittisen blokin johtaja Libanonin hallituksessa Mohammed Raed kertoi, että jos Israel hyökkää Iraniin, se tulee vastaamaan ampumalla 11 000 ohjusta Israeliin.(Ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi teki ratsian Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran päämajaan lauantai-iltana. Arviolta 300 poliisia osallistui al-Aksa Instituutin tiloihin tehtyyn ratsiaan Umm el-Fahmissa, jotka toimivat Islamilaisen Liikkeen hermokeskuksena. Islamilainen Liike on Egyptissä toimivan Islamic Brotherhood järjestön alaosasto Israelissa. Ratsia tehtiin sen jälkeen, kun puolustusministeri Ehud Barak kertoi, että al-Aksa Instituutti on laiton järjestö, joka toimii yhteistyössä Jerusalemissa toimivien Hamasin johtajien kanssa. Shin Betin tietojen mukaan instituutti toimi yhdessä Hamasin maailmanlaajuisen katto-organisaation ”Allahin unioni” kanssa. Se julistettiin laittomaksi Israelissa 2002. Perjantaina kymmeniä tuhansia Israelin arabeja osallistui liikkeen järjestämään mielenosoitukseen Umm el-Fahmissa tunnuksella ”al-Aksa on vaarassa”.(JP)
- Islamilaisen liikkeen johtajat vannovat jatkavansa toimintaansa, jota he kutsuvat ”muslimien pyhien paikkojen puolustamiseksi” ratsioista huolimatta. Al-Aksa instituutin johtaja kertoo, että poliisi takavarikoi tuhansia kansioita, toimistovälineitä, dokumentteja pyhistä paikoista sekä varoja 300 000 NIS. Lisäksi poliisi oli jäädyttänyt instituutin pankkitileillä 670 000 NIS. Instituutin al-Aksa Instituutin puheenjohtaja sheikki Ali Abu Sheikha kielsi, että instituutti oli tehnyt mitään väärää tai että sillä oli yhteyksiä, taloudellisia tai muita, Hamasin kanssa. Hän kertoi, että poliisi oli tehnyt ratsian myös hänen kotiinsa Kfar Arassa myöhään sunnuntaina vieden dokumentteja ja rahaa 248 000 NIS. Hän epäili, että poliisi päätti ratsiasta Instituutin pitämän mediatilaisuuden jälkeen 12.08.08, jossa se väitti Israelin hallituksen päättäneen rakentaa ainakin yhden synagogan Temppelivuorelle. Islamilainen Liike jakaantuu kahteen haaraan. Pohjoista johtaa sheikki Raed Salah, eikä se osallistu Israelin vaaleihin poliittisista syistä. Eteläistä haaraa johtaa Abdullah Nimr Darwish Kfar Kassemissa. Sitä ei pidetä niin radikaalisena kuin pohjoista. (JP)

Sunday, August 24, 2008

SUNNUNTAI 24.08.08
1. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että saudikuningas Abdullah ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak ovat laatineet suunnitelman, jolla Gazan eristäminen sekä Hamasin ja Fatahin keskinäinen riita pystyttäisiin poistamaan. Suunnitelmaan kuuluu 11 kohtaa, joista Debkafile pitää kuutta visaisimpina toteuttaa.
SUUNNITELMAN mukaan arabimaat lähettävät Gazan kaistalle 3000 miehen vahvuisen sotilasosaston, jonka miehistö koostuu pääosin egyptiläisistä. Nämä joukot tulisivat valvomaan Gazan turvallisuusjoukkoja, jotka uudistettaisiin täysin. Hamas tulisi luovuttamaan Gazan hallinnon teknokraateista muodostetulle väliaikaiselle hallitukselle, joka korvaisi Salaam Fayadin hallituksen ja jonka sekä Hamas että Fatah hyväksyisivät.
Hamas luopuisi instituutioista, joita se kaappasi Fatahilta Gazassa.
Puolueet lopettaisivat keskinäisen vihollisuutensa, vaihtaisivat vankejaan ja päästäisivät Gazasta paenneet palaamaan koteihinsa.
DEBKAFILE arvioi, että vaikeimpia asioita tullevat olemaan: Hamasin poliisijoukot Gazassa; arabien muodostama seurantaryhmä, jota johtaa Egypti; toinen arabien muodostama seuranta-ryhmä, joka valvoo Hamasin turvallisuusjoukkojen saattamista uuden hallituksen valvontaan; Egyptin johtama 3000 miehen sotilasosasto, joka huolehtii väliaikaisesti Gazan kaistan turvallisuudesta; väliaikainen, teknokraattien muodostama hallitus Ramallahissa; Hamasin tulee saada edustajansa PLO:n hallintoon ja instituutioihin.
DEBKAFILE arvioi, että suunnitelma esitellään puolustusministeri Ehud Barakille tämän matkustaessa tiistaina 26.08.08 Aleksandriaan, jossa hän tapaa Mubarakin. Toinen asia heillä on neuvottelujen jatkaminen Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice tulee vierailulle Israeliin maanantaina. Debkafile arvioi, että hän joutuu silloin ottamaan kantaa Abdullahin ja Mubarakin suunnitelmaan.
Kuningas Abdullah on Debkafilen mukaan keskustellut suunnitelmasta Jordanian kuningas Abdullah II:n sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kanssa.
DEBKAFILE arvioi, että Länsirannalle tultaisiin lähettämään samantapainen arabian muodostama sotilasosasto, jota johtaisi Jordania, valvomaan alueen turvallisuutta.
MIKÄLI tämä suunnitelma toteutuu, haaveet itsenäisestä Palestiinan valtiosta lähi aikoina romuttuvat. Toisaalta se asettaisi Israelin ja palestiinalaisten sekä Israelin ja arabimaitten suhteet kokonaan uusiin puitteisiin. Egypti valvoisi käytännössä Gazan kaistaa ja Jordania Länsirantaa. Tämä pystyisi luomaan puitteet rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille, jonka myös muslimivaltiot voisivat hyväksyä.
2. ULKOMINISTERI Tzipi Livni tullee JP:n kolumnistin Herb Keinonin artikkelin mukaan esittämään ulkoministeri Ricelle, ettei tämä painostaisi Israelin ja Palestiinan välisen rauhansuunnitelman väliraportin valmistumista syyskuun puolivälissä kokoontuvaa YK:n yleiskokousta varten, mitä presidentti George Bush on toivonut. Livni ja Rice tavannevat toisensa tiistaiaamuna.
KEINON KERTOO diplomaattisten viranomaisten pelkäävän, että sellainen dokumentti tulisi vaikeuttamaan Livnin mahdollisuuksia Kadima-puolueen puheenjohtajavaaleissa, jotka on tarkoitus pitää 17. syyskuuta. Syyksi he ilmoittavat, että dokumentti tulisi kertomaan myönnytyksistä, joita Livni on tehnyt palestiinalaisille, sekä myös sen, mitä Jerusalemista on sovittu, vaikka pääministeri Ehud Olmert väittää, ettei Jerusalem ole vielä neuvottelupöydällä. Tämä asettaisi sekä Olmertin että Livnin ja koko hallituksen julkisesti valehtelijan asemaan.
AMERIKKALAISET viranomaiset ovat vakuuttaneet, etteivät he painosta väliraporttia neuvotteluista, vaikka sellaisen esittäminen tuntuisi sopivalta YK:n yleiskokouksessa 18. syyskuuta sekä sen jälkeen kokoontuville kvartetin edustajille. Israelin taholta todetaan, ettei kvartetin kokoonpanon muutoksista ole keskusteltu huolimatta USA:n ja Venäjän välien viilenemisestä. Toinen kvartetin sisäinen asia on Moskovan tarjoama Lähi Idän konferenssi, joka tulisi olemaan Annapolisin konferenssin jatkokokous.
Rice sanoo, että suunniteltu matka Israeliin on hänen 21. USA:n ulkoministerinä. Hän tapaa puolustusministeri Ehud Barakin maanantai-iltana, syö aamiaisen Olmertin kanssa, jonka jälkeen hän tapaa Tzipi Livnin ja hänen tiiminsä jäseniä. Tähän tilaisuuteen PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia voinee osallistua. Iltapäivällä tiistaina Rice ajaa Ramallahiin, jossa hän tapaa Abbasin ja pääministeri Fayadin. Hän lähtee maasta samana iltana.
JP:n mukaan myös Olmert vastustaa väliraportin esittämistä YK:n yleiskokoukselle, mutta hän elättelee edelleen toiveita, että sopimus Israelin ja PA:n välillä valmistuu ennen vuoden loppua ns. kassakaappidokumenttina, joka sitoisi seuraavan hallituksen kädet. (JP)
3. SYYRIAN JOHTO käyttää suhteitaan Venäjän kanssa ja asehankintoja sieltä hyväkseen painostaessaan Yhdysvaltoja tulemaan mukaan sen rauhankeskusteluihin Israelin kanssa, kertoo JP:n kolumnisti Yaacov Katz artikkelissaan. Tilanne on melkoisen kiemurainen, sillä toisen uutisen mukaan USA painostaa Israelia lopettamaan rauhan-keskustelut Syyrian kanssa, koska ne häiritsevät USA:n muita intressejä alueella. Kuten uutisraportit ovat kertoneet pitkin viikkoa, Syyrian ostoslistalla Moskovasta ovat S-300 ilmatorjunta-ohjuspatterit, panssarintorjuntaohjukset sekä Iskander-ohjukset, joilla on 280 km:n kantosäde, joita voidaan ohjata satelliitista ja jotka voidaan varustaa sekä bio-kemiallisin että ydinkärjin. Näistä on puhuttu julkisuudessa, mutta sen ohella sopimukseen sisältynee joukko muita nykyaikaisia sotilastarvikkeita panssareista, tykeistä ja lentokoneista lähtien.
ISRAELIN opposition edustaja MK Silvan Shalom vaatii hallitusta painostamaan Venäjää, ettei se möisi Israelin vihollisille aseita, jotka muuttavat alueen voimatasapainoa.
VENÄJÄN ulkoministeri Sergey Lavrov vakuuttaa, että myytävät aseet ovat puolustuksellisia. Ero hyökkäys- ja puolustusaseitten välillä on kuitenkin kovin häilyvä. Panssarit, tykit ja lentokoneet tuskin ovat pelkästään puolustuksellisia kuten eivät Iskander-ohjuksetkaan.
4. RAUHANKESKUSTELUT Syyrian kanssa rauhansopimuksen solmimiseksi tulevaisuudessa ovat vaikeutuneet hallituksen käymien epäsuorien keskustelujen johdosta, sanoo KE Gideon Saar (Likudin eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän katsoo myös, että Syyrian presidentti Bashar Assadin Moskovan matka on hänen tietoinen hyökkäyksensä länsivaltoja vastaan. Gideon Saar kiteyttää ajatuksensa näin: ”Tämän hallituksen käymät neuvottelut ovat aiheuttaneet suurta tuhoa Israelin asemalle. Syyrian hallitus otettiin vastaan Pariisissa punaisen maton kanssa ja se sai kansainvälisen tunnustuksen muuttamatta senttiäkään omaa asemaansa. Viime kuussa Assad vieraili Teheranissa kertoen isännilleen, että Damaskos on edelleen uskollinen Iranille. Ja hän matkusti Venäjälle koko maailman silmien edessä.” Saar sanoi yrityksiä houkutella Damaskos pois Iranin kytkyestä naurettaviksi. Hän sanoo, että koko maailma on vuosikaudet yrittänyt normalisoida Syyrian sisäpolitiikkaa ilman tulosta, ja nyt Israel kuvittelee voivansa tehdä sen, missä maailma epäonnistui.
TILANNE JUUDEASSA JA SAMARIASSA ei Saarin mukaan ole yhtään parempi. Olmertin hallitus on neuvotellut salaisesti lupautuen myönnytyksiin, joista kukaan ulkopuolinen ei tiedä mitään, mutta jotka sitovat seuraavien hallitusten käsiä. Hän toteaa, ettei vaara edetä rauhanneuvotteluissa kuten ei Syyrian tapauksessakaan ole vihreänlinjan takana, vaan tuhannen kilometrin päässä Teheranissa. Saar toteaa, että Iran haastaa avoimesti USA:n vaikutusvallan Lähi Idässä. Teheran on lähettänyt emissaariensa virran Israeliin – Hizbullah pohjoisessa, Hamas etelässä Gazassa. Nyt uusi vaara uhkaa Länsirannalla ja Golanilla hallituksen käymien neuvottelujen vuoksi.
SAAR KATSOO, ettei nyt ole aika jatkaa neuvotteluja, vaan keskittyä Iranin heikentämiseen, vaikkapa ”vaikeitten turvallisuuspäätösten” kautta, jotka Israel voisi toteuttaa ensi keväänä. Saar katsoo, ettei nykyinen hallitus kykene siihen, sillä se edellyttää laajapohjaisen yhteis-hallituksen muodostamista. Tämä on mahdollista toteuttaa vain uusien Knessetin vaalien kautta, Saar toteaa ja lisää, että siinä hallituksessa Likud tulee olemaan keskeinen. Muina jäseninä tulisivat olemaan kansalliset oikeistopuolueet, mutta ainakin toinen, joko Labour tai Kadima, keskusta- ja vasemmistopuolueista olisi saatava mukaan. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Shin Bet ja poliisi pidättivät yhteistoimin etelän Tel Shevan kaupungista kotoisin olevan beduiinin, joka suunnitteli terrori-iskua Israeliin al-Qaidan hyväksi. Abu Rakayek kiinnostui radikaalista muhamettilaisuudesta 2002 opistossa, ja alkoi surffailla internetissä löytämiään terrorijärjestöjä, niiden mukana al-Qaida ja kansainvälinen Jihad. Hän otti yhteyttä al-Qaidan edustajaan Gazassa nimellä Abu Balal keskustellen tämän kanssa terrorikohteista Israelissa. Vuonna 2004 Abu Rakayek päätti perustaa terrorisolun ja etsi pommivyön teko-ohjeita internetistä. 2006 hän aikoi asettaa pommin paikalle, jossa IDF:n jeepit usein liikkuvat, mutta ei toteuttanut aiettaan. Syytetty kieltää kaiken ja väittää olevansa hyvästä perheestä. (JP)
- Tzipi Liviä on pyritty vertaamaan Golda Meiriin, joka toimi pääministerinä Jom Kippursodan aikana. Livni sanoo tuohtuneena, ettei hän koskaan ole kunnioittanut Goldaa eikä hänellä ole idolia, jota imitoida. (JP)
- Ben Gurionin yliopiston professorit ovat havainneet, että AIDS:n ja ihmisen elimistössä loisina elävien matojen välillä on yhteyksiä, joista kärsii lähes neljännes Afrikan asukkaista. He aloittavat kampanjan Etiopiassa matojen hävittämiseksi, ensiksi Mekelen alueella Pohjois-Etiopiassa.
- ”Ptrui Helena, kotiin”, huudeltiin lehmille tutkijoitten uusien arvioitten mukaan jo 7000 vuotta sitten, 2000 vuotta aiemmin kuin luultiin. He perustavat arvionsa saviruukkuihin jääneistä maidon jäänteistä, jotka on pystytty tunnistamaan. Maitoa saatiin lehmistä, lampaista ja vuohista.(JP J Siegel-Itzkovich)