Friday, April 04, 2008

PERJANTAI 04.04.08
1. ISRAELIN POLIITTINEN JA SOTILAALLINEN johto on pyrkinyt rauhoittelemaan torstaipäivän herättämiä pelkoja välittömästä konfliktista Syyrian kanssa. IAF kertoo, että sen koneet ovat jonkin verran lisänneet lentojaan pohjoisrajan tuntumaan peläten yksittäisiä yrityksiä rajan yli Israelin puolelle, mutta vakuuttaa, ettei Syyria ole tehnyt mitään uhkaavia eleitä. PUOLUSTUSVIRANOMAISET kertovat tiedostavansa Syyrian armeijan liikkeet, mutta selittävät niiden ilmaisevan Syyrian hermostuneisuutta IDF:n keväisten sotaharjoitusten vuoksi sekä siksi, että se pelkää Hizbullahin yrittävän kostoiskua Israeliin komentajansa salamurhan vuoksi. Syyrian joukkojen siirrot ovat IDF:n havaintojen mukaan puolustuksellisia.
ULKOMINISTERIÖN pääsihteeri Aharon Abramovich on neuvottelumatkalla Turkissa, jossa hän keskustelee virkaveljiensä kanssa strategisesta yhteistyöstä maitten välillä, Iranin ydinasehaaveista, Hizbullahin vahvistumisesta sekä tilanteesta Gazan kaistalla. Viranomaiset eivät osanneet kertoa, lähettikö Abramovich viestiä Turkin kautta Syyriaan.
USA:N ULKOMINISTERIÖ kieltäytyi antamasta lausuntoa tilanteesta Israelin ja Syyrian rajalla. Ministeriön edustaja Tom Casey kertoi torstaina, ettei sillä ole vahvistettuja tietoja Syyrian reservien kutsumisesta palvelukseen tai erikoistoimista rajan tuntumassa. Hänen analyysinsa mukaan sotilaallinen toiminta ei johdu mistään poliittisesta erimielisyydestä. (JP)
2. IDF POISTI 10 tiesulkua Juudeassa ja Samariassa, mutta kuten saattaa arvata, sekä PA:n että USA:n ulkoministeriön edustajat pitävät toimenpidettä liian köykäisenä, ja vaativat, että Barakin lupaamat 50 tiesulkua on poistettava välittömästi. Tiesulkuja poistettiin Ramallahin, Nablusin, Tulkarmin ja Kalkiliyan läheisyydessä.
JP:N kolumnisti Tovah Lazarov kertoo asiaa tarkastelevassa artikkelissaan, että Betselem painostusryhmän (NGO) edustajalta Anat Barsellalta saamiensa tietojen mukaan IDF oli käännyttänyt Itä Jerusalemin Israelin henkilökorteilla varustettuja ja Israelissa rekisteröityjä autoja ajavia asukkaita Mizmoriyan tarkastuspisteessä lähellä Har Homan lähiötä. Tarkastuspiste sijaitsee tiellä, jonka kautta pääsee Tokeaan ja Nokdimiin. Tätä Zaatarin ohitustiellä tunnettua reittiä Itä Jerusalemin asukkaat käyttävät matkalla Betlehemiin ja kyliin Jerusalemin ulkopuolella. Tämän tien kautta on mahdollista ohittaa tarkastuspiste no 300, jossa tarkastus on paljon tunnollisempaa ja aikaa vievää. Barsella kertoo järjestönsä olevan hyvin huolissaan tästä kehityksestä, koska tämä ”uusi käytäntö” estää Nuamanin kylän 60-70 asukasta käyttämästä tätä oikotietä. Barsella kertoo lähettäneensä järjestön kenttätyöntekijän kokeilemaan uutta käytäntöä ja hänet käännytettiin tiesululta takaisin. IDF sanoo, ettei käytäntö ole uusi, vaan edustaa aiempaa käytäntöä. Tapaus on esimerkkitapaus tilanteesta, joita useimmiten ulkomaisen tuen varassa toimivat painostusryhmät aiheuttavat ja liioittelevat jatkuvilla hankauksilla tiesuluilla ja tarkastuspisteissä toimivien sotilaitten ja rajapoliisien kanssa. (JP)
3. ARABIKANSANEDUSTAJA Ahmed Tibi (United Arablist-Taal) vähätteli keskiviikkoista puolen tunnin pysähdystään, kuten hän sanoi, Beirutin lentokentällä lisäten, että hän matkustaa tulevaisuudessakin Libanoniin aina niin halutessaan. Libanon kuuluu niihin ”vihollisvaltioihin”, joihin matkustaminen vaatii Israelin kansalaisilta ulkoministeriön erikoisluvan. Raportin mukaan Tibi oli matkalla kolmen israelilaisen arabijournalistin kanssa, jotka olivat matkustaneet hänen kanssaan Jemenissä. Ei tiedetä, puhuiko Tibi kentällä kenenkään kanssa. Beirutista hän lensi Ammaniin. Asian tultua julkisuuteen jotkut kansanedustajat puuttuivat tapahtuneeseen todeten, että samalla viikolla Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunta oli hyväksynyt lain, joka poistaa olevan tai tulevan kansanedustajan edustusoikeuden, jos hän matkustaa vihollismaahan ilman asianmukaista lupaa. Tipi on yksi kapinallisista arabiedustajista, jotka toistuvasti ja tarkoituksella uhmaavat asetettuja sääntöjä, ja häntä on kuulusteltu aiemmista samanlaisista matkoista. Tibi totesi lain hyväksymiskeskustelujen yhteydessä, että ”jos hänet kutsutaan ”vihollismaahan”, hän matkustaa sinne laista välittämättä ja on valmis vastaamaan seurauksista vaikka vankilatuomioon saakka osoittaakseen julkisen huomion tähän epäoikeudenmukaisuuteen”. Laki katsottiin tarpeelliseksi kansanedustaja Azmi Bisharan toistuvien laittomien matkojen vuoksi Libanoniin ja Syyriaan. Bisharaa syytetään vakoilusta Hizbullahin hyväksi Libanonin kakkossodan aikana. Peläten poliisikuulusteluja ja oikeudentuomiota Bishara pakeni ulkomaille. (JP)
4. SEITSEMÄSTOISTA KNESSET lopettaa talvi-istuntokautensa tällä viikolla. Rebecca Anna Stoil kuvaa JP:n etusivun artikkelissaan Knessetiä ”häpeän saliksi”, joksi sitä nimitetään. Ainakin kahdeksan kansanedustajaa ovat poliisitutkimusten alaisina tai vakavampien oikeus- toimien alaisina. Artikkelissa nämä ”häpeämättömät” esitellään kuvan kanssa. Heistä ensimmäisenä on Benizri (Shas), jota syytetään neljästä korruptiotapauksesta; Avraham-Balila teki matkan ulkomaille suuren maatalousfirman kustantamana; Edriä odottaa syytös luottamuksen pettämisestä sekä lahjuksen vastaanottamisesta; Hanegbi epäiltynä useista rikoksista, mukana petos ja vaalivilppi; Hirchson varojen pihistämisestä Kansalliselta Työntekijäin Yhdistykseltä; Lieberman jatkuvien poliisitutkimusten alainen; Olmertia ainakin neljä poliisitutkimusta, joista kaksi jatkuu ja yksi aiemmin tehty; Ziv häntä syytetään puoluetoverinsa pahoinpitelemisestä. Laadukas Hallitus järjestön (Quality Government) puheenjohtaja Shuki Levanon sanoo varoittaneensa Naomi Blumenthalin korruptiotuomion yhteydessä, että Knesset on kehittymässä rikollisten suojapaikaksi. ”Todella paha, että tämä ilmiö on kasvamassa.” Levanon selittää, että jos tätä tapahtuu yksilöllisellä tasolla henkilöille, joiden odotetaan näyttävän esimerkkiä kansalaisille, silloin heillä ei ole paljon sanottavaa. (JP)
5. PALESTIINAN MEDIATARKKAILU (Palestine Media Watch, PMW) syyttää Hollantia ja Tanskaa, että ne rahoittavat Palestiinan uutistoimistoa (Maan News Agency), joka ylistää terroristeja, käyttää syrjivää kieltä ja edistää vihaa Israelia vastaan. PMW:n johtavat työntekijät Itamar Marcus ja Crook tarkkailevat uutistoimistojen sekä englanninkielisistä että arabiankielistä uutisraportointia. He havaitsivat Maan uutistoimiston viimeisten terrori-iskujen raportoinnissa, että siinä säännöllisesti kunnioitetaan murhaajia ”marttyyreina” ja viitataan ennen 1967 sotaa vallinneiden rajojen sisällä olevaan Israelin maahan nimellä ”miehitetty Palestiina”. He myös havaitsivat, että uutistoimisto käyttää voimakkaampia Israelin vastaisia termejä arabiankielisissä artikkeleissaan.
MARCUS JA CROOK toteavat raportissaan, että Hollannin ja Tanskan hallitukset jatkavat tätä ”vihajournalismin” tukemista vaatimatta muutosta.
”KIIHOTTAMINEN VIHAAN, mukaan lukien Israelin olemassaolon kieltäminen ja terrorismin kunnioittaminen, on yleisesti hyväksytty palestiinalaisten jatkuvan terrorismin perussyyksi. Nämä hallitukset yhdessä niiden hallitusten kanssa, jotka sokeasti ovat rahoittaneet Palestiinan (juutalaisia häpäiseviä ja halventavia ja Israelin olemassaoloa kieltäviä) koulukirjoja, ovat suoraan moraalisessa vastuussa jatkuvasta vihasta, jota iskostetaan palestiinalaisten tulevien sukupolvien mieleen, sekä ovat moraalisessa vastuussa terrorismista ja sen uhreista,” ne toteavat.
TANSKAN edustaja Frans Makken, jonka toimipaikka on Ramallahissa, sanoo, että tällaiset ilmiöt ovat harvinaisia, ja että hänen toimistonsa puuttuu niihin ottamalla yhteyttä Maan uutistoimistoon. Hän kuitenkin selitti, että useimmiten on kysymys väärästä terminologiasta, mutta että kääntäjien ammattitaito kasvaa kaiken aikaa. Hän ei suostu tunnustamaan, että tahallisia virheitä tapahtuisi, - ehkä johtuen osaksi asemapaikkansa arkaluonteisuudesta – ja väitti, että tämä oli vasta toinen syytös hänen edustamiaan valtioita vastaan. Hän kertoo, että ensimmäinen tapahtui 2007 tammikuussa, jolloin itsemurhaterroristia kutsuttiin ”marttyyriksi”, mutta se ei ollut tahallinen.
MARCUS JA CROOK kertovat raportissaan, että Maan uutistoimisto ylisti palestiinalaista, joka äskettäin murhasi 8 Mercaz Harav seminaarin opiskelijaa ja haavoitti yhdeksää; helmikuun Dimonan itsemurhaajaa; kahden israelilaisen vaeltajan murhaajia sekä terroristeja, jotka hyökkäsivät poikien yläkoulun oppilaita vastaan, antaen näille murhaajille islamin korkeimman asteen tunnustuksen, nostamalla heidät Shahidin luokkaan – ”Allahin marttyyreiksi”. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- USKONNOLLISET johtajat ja kansanedustajat hyökkäävät kiivaasti oikeuden päätöstä vastaan, jonka perusteella hapanta leipää voidaan myydä Jerusalemin kaupoissa pessahina, jos sitä ei aseteta julkisesti näytteille. Päärabbi Yona Metzger kutsuu päätöstä hyökkäykseksi Israelin Toraa vastaan. Oikeuden tuomari Tamar Bar-Asher perusti päätöksensä tulkinnalleen termistä ”julkinen” esittäen epämääräisiä esimerkkitapauksia. Israelissa näyttää olevan tapana, että ei-uskonnolliset tahot hyökkäävät uskonnollisten arvoja vastaan sekä kriittisin lehdistöartikkelein että kyseenalaistamalla heidän uskonsa perusteet, tämä aina juutalaisten suurten juhlien aikana.(JP)
- IAF TULEE seuraavien viikkojen aikana tekemään kokeita, joissa pyritään selvittämään, pystyykö Rafaelin kehittämä Green Pine Tutka – joka on oleellinen osa Arrow-3 ohjustentorjuntaohjuksen toimintaa – tunnistamaan Rafaelin kehittämän malliohjuksen kolme erillistä kärkeä. Malliohjus on nimeltään Black Sparrow (musta varpunen) ja se on tehty esittämään Iranin kehittämää Shihab-3 ballistista ohjusta. Musta varpunen ammutaan lentokoneesta Välimeren yläpuolella, ja Green Pine tutka pyrkii tunnistamaan sen kolme kärkeä, joissa on tutkaa harhauttava mekanismi. Tutkamiehistö välittää tiedot Arrow-ohjuksen patteristoon, mutta vastaohjusta ei laukaista kokeen aikana. (JP)
- SISÄISEN TURVALLISUUDEN MINISTERI Avi Dichterin autosaattue joutui sala-ampujan tähtäimeen Ni Am kibbutsin lähellä etelässä. Dichterin avustaja haavoittui. Terroristi tulitti HaShloshan kibbutsin työntekijöitä, kukaan ei haavoittunut. (Ynet)
- JERUSALEMIN arabilähiön Silwanin mukhtar Hussein Siyam kertoo, että saksalaiset journalistit maksavat palestiinalaisille nuorille, jotta nämä osoittaisivat mieltään kylässä tapahtuvia arkeologisia kaivauksia vastaan. (Ynet)

Thursday, April 03, 2008

TORSTAI 03.04.08
1. VALMISTAUTUUKO SYYRIA sotaan Israelin kanssa, vai mitä merkitsevät sen armeijan joukkojen liikkeet? Lontoossa ilmestyvä lehti Al-Quds al-Arabi kertoi keskiviikon numerossaan, jota Y Katz siteeraa JP:n artikkelissaan, että Damaskos valmistautuu Israelin aloittamaan suuren luokan hyökkäykseen Syyriaa ja Hizbullahia vastaan. Syyria on Al-Quds lehden mukaan aloittanut Libanonin vastaisen rajansa vahvistamisen ja määrännyt osittaisen liikekannallepanon. Al-Quds kertoo lisäksi, että Syyria on nostanut hälytysvalmiuttaan rajoilla ja asettanut kolme panssaridivisioonaa, yhdeksän jalkaväkiprikaatia ja erikoisjoukkoja lähelle Bekaan laaksoa Libanonin rajalla. Lehden arvion mukaan Bekaan laakso on strateginen kohta, jonne IDF voisi iskeä, koska se on Hizbullahin tukikohta-aluetta ja asettaisi IDF:n joukot lähelle Damaskosta.
ISRAELIN TURVALLISUUSJOUKOT on asetettu hälytysvalmiuteen maan pohjoisrajalla, kertoo Y Katz artikkelissaan puolustusviranomaisten tietoihin perustuen. Israelin turvallisuudesta vastaavat tahot ovat selvillä tilanteesta ja seuraavat tarkoin tapahtumia rajan takana. He epäilevät Syyrian varotoimien johtuvan siitä, että jos Hizbullah pyrkii kostamaan komentajansa Imaad Mughniyehin salamurha Israelille, se voi iskeä vastatoimena Syyriaan.
IDF:n yleisesikunnan apulaiskomentaja kenraalimajuri Dan Harel varoitti Syyriaa ja Hizbullahia keskiviikkona, että jos Israelia vastaan hyökätään, sen vastatoimet tulevat olemaan tuskallisia. Harel ei katsonut olevan mitään syytä jännityksen nostamiseen tai sotatoimiin alueella, mutta halusi muistuttaa, että Israel on alueen voimakkain valtio ja sen vastatoimet sen mukaiset.
AL-QUDS lehti kertoi artikkelissaan, että Syyrian sisäministeri Imaad Mughniyehin murhatutkimusten tulokset julkistetaan tulevana viikonloppuna, ja että Mossad ja tietyt arabit ovat murhan takana. Lehti arvioi, ettei Hizbullah iske Israeliin toistaiseksi, koska se antaisi Israelille aiheen tehdä hyökkäys. (JP)
2. ISRAELIN JOUKOT ovat myös harjoitelleet sotatoimia sekä pohjoisessa että Negevin alueella, jonne ne siirrettiin pyrkimyksenä välttää tarpeetonta provosointia Syyrian kanssa, mutta niiden tarkoituksena on harjoittaa joukkoja, mikä monelta vuodelta oli jäänyt suorittamatta. Tämä oli yksi epäkohta, mihin Winograd-komitea puuttui raportissaan.
ISRAELISSA KERÄTTIIN aiemmin jaetut kaasunaamarit pois, koska niiden katsottiin jääneen kehityksestä jälkeen. Turvallisuuskabinetti päätti eilen, että ajan tasalle kunnostetut kaasunaamarit palautetaan kansalle ensi vuoden alussa apulaispuolustusministeri Matan Vilnain esityksen mukaisesti. Israelissa on esitetty, ettei kaasunaamareita annettaisi suoraan kansalle, vaan ne jaettaisiin kotirintaman tukikohtiin, joista sotilaat jakaisivat niitä yleisölle tarpeen mukaan. Äskettäin perustetun hätätilahallinnon johtaja kenraali Zeev Tzuk-Ram, jonka alaisuudessa Vilnai työskentelee, painotti, ettei tarkoitus ole aiheuttaa paniikkia, koska kysymys on teknisestä toimenpiteestä. Myös pääministerin kansliasta todettiin, etteivät nämä toimet kuten ei myöskään pian tapahtuva suuri kotirintaman harjoitus liity millään tavoin jännityksen kasvuun pohjoisessa.
JULKISUUDESSA on kuitenkin liikkunut tietoja, joitten mukaan Syyria olisi luovuttanut bio-kemiallisia taistelukärkiä Hizbullahille toimittamiinsa raketteihin. Tämä voi olla yksi niistä ”salaisista aseista”, joihin Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah puheissaan viittaa. (JP)
3. JPOSTIN KOLUMNISTI Y Katz spekuloi toisessa artikkelissaan sotatoimien alkamisen mahdollisuutta virhearvioinnista. Nykyaikaisessa sodassa on entistä tärkeämpää aloitteen saaminen iskemällä ensiksi. Täten esim. moukaroimalla raketeilla ja ohjuksilla vastapuolen strategisesti tärkeitä kohteita, lentokenttiä, joukkojen keskistyksiä, huoltoreittejä jne. on mahdollista pahoin sekoittaa vastapuolen toimia. Jos tähän vielä lisätään joukkotuhoaseitten käyttömahdollisuus, ensimmäisellä iskulla voidaan aiheuttaa jopa ratkaiseva sekaannus iskun kohdemaassa. Tämä on Israelinkin otettava huomioon, mikä lisää virhearvioinnin mahdollisuutta.
TOISEKSI aiottujen tai aloitettujen toimien päättäväinen suorittaminen on äärimmäisen tärkeä. Libanonin sodassa Israelille annettiin mahdollisuus eliminoida Hizbullah Etelä Libanonista, mutta maan poliittisen ja sotilaallisen johdon epäröinnistä johtuen sitä ei pystytty toteuttamaan.
USA:N kongressin edustaja Dov Hikind kertoo suorasukaisesti Jpostin haastattelussa, että Israelilta puuttuu luotettava poliittinen ja sotilaallinen johto. Hän kutsuu Olmertia pelkuriksi.
SYYRIAN JA HIZBULLAHIN konfliktin lisäksi Israelin on huomioitava, että Hamas voi käyttää tilaisuutta hyväkseen aloittaa keskitetyt raketti-iskut rajan lähellä olevia kaupunkeja vastaan. Viimeisenä uhkana ja varmaankin suurimpana on Iranin puuttuminen tilanteeseen. (JP)
4. ”LUPAAMME muslimiveljillemme, että tulemme tekemään kaikkemme iskeäksemme juutalaisia vastaan Israelissa ja kaikkialla Allahin antamalla avulla”, kertoi al-Qaidan kakkosmies Ayman al-Zawahiri vastatessaan satoihin kannattajien, vastustajien ja journalistien lähettämiin lukemattomiin kyselyihin ja kommentteihin järjestön web-sivulla. Puolentoista tunnin esitykseen liittyy 45-sivun mittainen selitysosa. Järjestö lupaa julkistaa kaiken lähipäivinä.
AL-ZAWAHIRI sanoo, että YK on islamin ja muslimien vihollinen. Hän kieltää, että al-Qaida surmaisi viattomia ihmisiä. ”Jos niitä kuolee operaatioissa, se on vahinko tai välttämätön operaation onnistumiseksi”, hän vakuuttaa raportissaan. Hän syytti al-Qaidan vihollisia, jotka käyttävät muslimisiviilejä suojakilpenään sijoittamalla tukikohtansa siviilien keskelle.
AL-QAIDAN mediajärjestö Al-Sahab lupaa julkistaa raportin loppuosan muutaman päivän sisällä. Kommentteja ja kysymyksiä oli yli 2000, joitten pohjalta al-Qaida on laatinut vastauksensa.
5. KANSANEDUSTAJA Yuval Steinitz (Likud) sanoo, että Israel on täysin valmistautumaton ydin-, bio- ja kemiallisten aseitten hyökkäyksen varalta. Steinitz toimi aiemmin Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajana. Steinitz sanoo, että turvallisuuskabinetin päätös jakaa uudistetut kaasunaamarit ilman aikarajaa on pelkkä farssi, joka ei tule toteutumaan siihen mennessä, kun niitä voitaisiin tarvita. Hän sanoo jo näkevänsä uuden ”Wino-komitean” käsittelevän seuraavaa sotaa ja lupaa, että sen raportti tulee olemaan paljon järkyttävämpi kuin Libanonin kakkossotaa käsittelevä raportti.
STEINITZ ehdottaa, että nykyisen jännityksen vallitessa IDF:n tulisi jakaa hätävarusteet joukkotuhoasein tehdyn hyökkäyksen varalta armeijan varastoista niille joukoille, jotka ovat pohjoisrajalla ja jotka ensimmäisinä tulisivat joutumaan sellaisen hyökkäyksen kohteiksi. Hän myös ehdottaa, että naamarit ja muut apuvälineet tulisi jakaa myös niille osastoille, jotka seuraaviksi joutuisivat eturintamaan. Hän valittaa, ettei mitään ole tehty asialle, vaikka aikaa on kulunut ja kuluu hukkaan hallituksen saamattomuuden vuoksi. (Ynet)
6. PALESTIINAN AUKTORITEETIN rauhanneuvottelija Yasser Abu Rabbo sanoi eilen, että keskustelut Israelin kanssa ovat ajan tuhlausta, koska Israel ei suhtaudu niihin vakavasti. Syyksi hän esittää sen, että Israel jatkaa rakentamista ja jopa kiihdyttää setlementtitoimintaa Juudeassa ja Samariassa. Rabbo on PLO:n (Palestiinan vapautusjärjestö) sihteeri ja PA:n edustaja rauhan-keskusteluissa Israelin kanssa. Hän vaati Voice of Palestine radio-ohjelmassa, että keskustelut tulee keskeyttää, kunnes Israel lopettaa keskusteluja häiritsevät toimensa. ”Emme voi jatkaa keskusteluja ja poliittista prosessia Israelin petoksen vuoksi ja siksi, ettei USA:n hallitus tee asialle mitään. Jos USA ei pysty lopettamaan rakentamista (Juudeassa ja Samariassa), emme pysty saavuttamaan rauhaa”, hän vuodatti sydäntään. Hän kutsui Israelin setlementtejä ”sala-liittojen salaliitoksi, jota kutsutaan neuvotteluksi, keskusteluksi ja poliittiseksi ponnisteluksi, vaikka mitään siitä ei ole nähtävillä todellisuudessa”. (Haaretz)
7. USA:N DIPLOMAATIT, joilla on luottamukselliset suhteet Saudia Arabian hallitukseen, ennustavat, että jos Iran saa rakentaa ydinaseen, saudit tulevat seuraamaan sitä ensimmäisenä arabivaltioista. Asiasta kerrottiin USA:n senaatin ulkomaanasioitten valiokunnassa.
Tämän raportin mukaan myös Turkki tulee olemaan kovan paineen alaisena hankkia oma ydinaseensa Iranin vastapainoksi. Egypti allekirjoitti pari päivää sitten yhteistoimintasopimuksen ydinvoimalan rakentamiseksi sähkön tuottamista varten. Sen ei kuitenkaan uskota etenevän ydinaseen valmistamiseksi lähinnä USA:n ja Israelin painostuksesta.
IRANIN ydinasesuunnitelmista on edelleen ristiriitaisia tietoja. Uutiset kertovat, että Kiina, joka vastustaa Iranille suunniteltuja uusia pakotteita ydinsuunnitelman saamiseksi kansainväliseen valvontaan, toimitti IAEA:lle tietoja ja valokuvia Iranin ydinohjelman toteutumisesta. Tarkkailijat ennustavat, että 2025 alueella olisi kolme tai neljä ydinasein varustettua valtiota, mikä vaarantaisi USA:n etuisuuksia alueella. (Haaretz)
8. UUTISOTSIKOITA
- EGYPTIN, JORDANIAN JA PA:N JOHTAJAT tapasivat eilen Kairossa keskustellakseen rauhasta ja ydinaseista. Mahmoud Abbasin USA:n matkaa siirrettiin pari viikkoa myöhemmäksi, 23. huhtikuuta. (INN)
- PA:n merkittävä johtaja Rajoub Jibril sanoo, että Olmertin petolliset kasvot on hyväksyttävämpi kuin Jossi Beilin, mutta pahempi kuin Effie Eitam (NU). (INN)
- TIBERIAAN KAUPUNKI suunnittelee kehittävänsä muinaisesta roomalaisesta kaupungista arkeologisen puiston ja turistipyydyksen.. Pormestari Zohar Oved kertoo, että 2000 vuotta vanhan kaupungin rauniot kunnostetaan 100 dunamin, eli 25 eekkerin alueelta. Alueeseen kuuluu roomalainen kylpylä, joka usein mainitaan kirjoituksissa, sekä bysanttilainen kaupungin muuri. Alueen sisäänkäynti tapahtuu kaksoistornilla varustetun portin kautta roomalaista pylväskäytävää kardoa pitkin. Keskellä on laaja puisto ulkoilmatapahtumia varten. Kylpylä toimi 700 vuotta muslimien Fatima-ajalle saakka. Kaupunki rakennettiin Herodes Suuren pojan Herodes Antipaan aikana. (JP)

Wednesday, April 02, 2008

KESKIVIIKKO 02.04.08
1. HIZBULLAH valmistautuu väkivaltaan Israelin pohjoisrajalla, kertoi korkea IDF:n sotilastiedustelun upseeri. Hän kertoi lisäksi puhuessaan Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa tiistaina, että Hizbullah voimistuu kaiken aikaa, eikä UNIFIL mahda sille mitään. Hizbullah on vahvistanut varsinkin keski- ja pitkänmatkan rakettiarsenaaliaan, hän selitti.
IDF:N KOMENTAJA kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi kertoi samassa tilaisuudessa, että IDF on havainnut yleisen muutoksen valmiudessa Litanijoen eteläpuolella ja että raketit ovat osa tätä muutosta. Hän selitti, että Hizbullah on lisännyt operaatioitaan Etelä Libanonin kylissä. Aiemmin Hizbullah operoi rakettejaan luonnonpuistoissa ja vastaavilla vapailla alueilla, mutta UNIFIL valvoo nyt näitä alueita vaikeuttaen Hizbullahin toimintaa siellä. Hizbullah pystyy toimimaan kylissä ja kaupungeissa suhteellisen vapaasti, koska UNIFIL:in joukot voivat partioida niissä vain Libanonin armeijan luvalla. Ashkenazi varoitti, että Hizbullah ei suunnittele levottomuuksia rajalla omalla nimellään, vaan pyrkii käyttämään siinä toisia terrorijärjestöjä.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak teki tarkastusmatkan rajalle tiistaina, jonka yhteydessä hän esitti vakavan varoituksen Hizbullahille, ettei sen tule yrittää kostaa komentajansa Imaad Mughniyehin salamurhaa Israelille, vaikka ei ole selvitetty, kuka sen suoritti. Barak pullisteli taas kerran lihaksiaan kertoen, että ”Hizbullah on voimistumassa, mutta niin on myös IDF, ja se on varautunut kaikkiin mahdollisuuksiin”. Barak varoitti, että vaikka nyt alueella vallitsee rauhantila, IDF tiedostaa, mitä pinnan alla velloo, eikä Hizbullah ole keskeyttänyt suunnitelmiaan koko alueen syöksemiseksi uusiin levottomuuksiin. Hän kehotti raja-aluetta valvovia IDF:n sotilasyksikköjä ”pysymään valppaina ja pitämään silmänsä auki sekä ruudin kuivana”.
ASHKENAZI kertoi valiokunnalle, että IDF kokee jatkuvaa miehistöpulaa ja kiisti perusteettomina huhut, että IDF:n miesvahvuudesta vastaava kenraali Elazar Stern vastustaisi Yeshiva opiskelijoitten palvelemista IDF:n joukoissa. Kiistaa on herättänyt näiden opiskelijoitten toiminen joukko-osastoissa ja partiotehtävissä yhdessä ei-uskonnollisten kanssa, mitä rabbit vastustavat. Yeshiva-opiskelijat palvelevat karkeasti kolmanneksen siitä kolmen vuoden ajasta, minkä muut asevelvolliset palvelevat. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen mielistelyssään ajautunut tilanteeseen, jossa hänen 35 myönnytysten listansa on saanut armeijan johdon kääntymään häntä vastaan. Ensimmäinen ja ehkä pahinta levottomuutta herättänyt toimi oli Rimonan tarkastusaseman poistaminen Ramallahin ja Jerikon väliseltä tieltä. Armeijan suunnitteluosasto ilmoitti välittömästi saatuaan tiedon asiasta, josta sitä ei oltu etukäteen informoitu, että IDF joutuu tehostamaan partioitaan sen johdosta.
KUUSI VUOTTA SITTEN, marraskuun 18. päivänä 2002 Etty Galiah, 48-vuotias 7 lapsen äiti, ajoi Rimonan risteyksen ohi, kun terroristit ampuivat yhdeksän luotia hänen autoonsa surmaten hänet välittömästi. Hänen miehensä Alexander Galiah pelkää, että se mikä surmasi hänen vaimonsa, tulee toistumaan tämänkertaisen tarkastuspisteen poistamisen seurauksena. Myös silloin IDF:n valvontaa alueella vähennettiin ”Arafatin aseman vahvistamiseksi”; nyt se tehdään Abbasin aseman vahvistamiseksi.
TOINEN IDF:N turvallisuudesta vastaavia johtajia huolestuttava kehitys on lehdistössä kerrottu Barakin suunnanmuutos. Tämä koskee Israelin ja Gazan välisiä tarkastusasemia. Israel on yksinoikeudella valvonut kaikkia Israelista Gazan kaistalle johtavia terminaaleja ja niiden kautta kulkevaa liikennettä. Nyt Barak vihjailee, että hän voisi sallia PA:n turvallisuusjoukkojen osallistuvan raja-asemien valvontaan, mihin IDF:n johto esittää voimakkaan vastalauseensa. Barakin kerrotaan ilmoittaneen kolmikantapalaverissa Ricen ja Salaam Fayadin kanssa, että kun raketti-tuli ja terrorismi lakkaa ja aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan vähenee, hän on valmis harkitsemaan PA:n turvallisuusjoukkojen osallistumista Gazan kaistan rajavalvontaan. Barak suhtautuu myöntyvästi myös Egyptin esitykseen, että Fatah ja Hamas valvoisivat yhdessä Egyptin ja Gazan välistä Rafahin rajaterminaalia. (JP)
3. USA:N EDUSTAJAINHUONE esittää julkilausumassaan, että juutalaisten, kristittyjen ja muitten vähemmistöryhmiä edustavien pakolaisten asema tulee ottaa osaksi mitä hyvänsä sopimusta, jolla selvitetään Israelin ja palestiinalaisten välisiä ongelmia. Julkilausumassa todetaan, että vaikka palestiinalaispakolaisten asema ja ”kärsimykset” ovat olleet esillä kaiken aikaa ja jopa kompastuskivenä rauhanneuvotteluissa, julkilausumassa vaaditaan, että myös toisten pakolaisryhmien, niiden mukana juutalaispakolaisten, jotka joutuivat pakenemaan arabimaista, kärsimykset tulee huomioida. Julkilausuman puolustajat toteavat, ettei tämä millään tavoin häiritse rauhankeskusteluja, vaan päinvastoin antaa niille tukevan historiallisen perustan. Juutalaisjärjestöjen johto pitää julkilausumaa tervetulleena, mutta Amerikan Arabien Instituutin lausunnossa kongressin esitystä pidetään epätoivottavana, ja että esityksen huomioiminen siirtäisi huomion pois muista pakolaiskysymyksistä.
EDUSTAJAINHUONEEN julkilausuma on ohjeellinen. Siinä viitataan kysymyksen historiallisuuteen ja kehotetaan USA:n edustajia varmistamaan, että palestiinalaisten pakolaiskysymyksen käsittelyn yhteydessä otetaan huomioon juutalaisten, kristittyjen ja muitten pakolaisten asema. Siinä esitetään lisäksi, että USA:n tulee tehdä selväksi asenteensa, että missä tahansa Israelin ja arabien välisessä rauhansopimuksessa kaikkien arabimaista karkotettujen pakolaisten, mukaan lukien juutalaiset, kristityt ja muut vähemmistöryhmät, tulee huomioida.
JOSEPH CROWLEY (Dem. NY) toteaa, että maailman tulee tiedostaa, ettei kysymys pakolaisista koske vain arabeja ja palestiinalaisia, vaan myös juutalaisia, joita karkotettiin kodeistaan ja omaisuuksistaan, ja jotka olivat terroristitoimien ja murhan uhreja. Resoluution esitystä kannattivat edustajat yli puoluerajojen. Se viedään senaattiin hyväksyttäväksi.
SATOJA TUHANSIA juutalaisia joutui pakenemaan henkensä kaupalla arabimaista Israelin itsenäisyystaistelun ja itsenäistymisen seurauksena menettäen omaisuutensa ja varansa.(JP)
4. IDF KRITISOI kärkevästi WHO:n raporttia, jossa syytetään Israelia ”epäinhimillisestä” Gazan sairaitten käsittelemisestä. Raportissa väitetään, että IDF tarkistaa sairaalahoitoon Israeliin sallimiensa potilaitten taustan ja estää monien pääsyn hoitoon. WHO:n raportin julkisti järjestön Gazan kaistan sekä Juudean ja Samarian johtaja Ambrogio Manenti. Hän kertoi, että ”tarkistetut esimerkit osoittivat IDF:n tarkastustoimien ja lupien myöntämisessä rajaterminaaleissa olevan tarpeettomia, epäinhimillisiä ja lopulta traagisia”.
IDF:n Gazan kaistan yhteistoiminnan ja yhteyden hallintojohtaja eversti Nir Press kiisti WHO:n raportin. Hän otti esille raportissa esitetyt viisi esimerkkiä, joista kaksi oli hoidettu Israelin sairaalassa. Kolme muuta saivat kulkuluvan, mutta eivät käyttäneet niitä palestiinalaisten sisäisen harkinnan tuloksena. Press totesi, että IDF:n tulee tarkistaa kulkulupaa hakevien tausta, koska heidän joukossaan on potentiaalisia terroristeja. Hän kertoi, että 90 % lupaa hakeneista saivat sen etsiessään hoitoa israelilaisissa sairaaloissa. Vuonna 2007 myönnettiin 7 226 kulkulupaa, mikä on yli 50 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoden 2008 alusta lukien lupia on myönnetty 2 317. Press kertoi, että ne 10 %, jotka eivät saaneet lupaa, saivat mahdollisuuden päästä hoitoon Jordaniaan tai Egyptiin. PRESS kiisti myös raportin esitetyt 5 tapausta, jotka olisivat kuolleet odottaessaan pääsyä hoitoon. Eräs näistä, 34-vuotias Mona Nofal, joka kuoli Shifan sairaalassa Gazassa marraskuussa, oli saanut hoitoa israelilaisessa sairaalassa heinäkuussa, elokuussa ja lokakuussa. Hän kuoli peräsuolisyöpään. Hamas käytti hänen tapaustaan syyttääkseen Israelia, ettei hän saanut hoitoa vaivaansa.
5. UUTISOTSIKOITA
- KANSANEDUSTAJA Shlomo Benizri (Shas) sai eilen syytteet Jerusalemin piirioikeudessa lahjusten ottamisesta, luottamuksen pettämisestä, oikeuden harhauttamisesta sekä salaliitosta rikoksen suorittamiseksi. Jos oikeus katsoo, että hän syyllistyi moraalittomuuteen (turpidute), hän joutuu välittömästi jättämään edustajanpaikkansa. Benizri kertoi oikeuden päätöksen jälkeen, että ensimmäinen reaktio oli eroaminen Knessetistä, mutta Knessetin lainopin tuntijat vakuuttivat, ettei se ole pakollinen. Benizri kiistää syytteet ja sanoo, että häntä vastaan on käyty ajojahtia viimeiset 8 vuotta. Asia ratkaistaneen lähitulevaisuudessa. Benizri aikoo valittaa korkeimpaan oikeuteen. (JP)
- IAF:N OSTAMISSA F-16I koneiden ohjaamoissa on löydetty syöpää aiheuttavaa carcinogenia yhden lisäksi kahdessa muussa. Kone on IAF:n kehittyneimpiä koneita. Kaikki koneet on asetettu tutkimusten ajaksi lentokieltoon. IAF otti kuitenkin äskettäin vastaan neljä uutta konetta sopimuksen mukaisesti.
- RABBIT, joita Jpost kutsuu artikkelissaan ”oikeistolaisiksi”, syyttävät Shas-puoluetta, että se toimii yhteistyössä vihollisen kanssa. Uskonnollisten piirien kritiikki hallituksen myöntyvyyspolitiikkaa vastaan on kärjistynyt Mercaz Harav-seminaariin tehdyn terrori-iskun jälkeen, jossa 8 opiskelijaa kuoli ja 9 haavoittui. Rabbit pitävät vaarallisena vihollisen avustamisena Olmertin ja Barakin suostumusta antaa 25 panssaroitua ja toisia panssaroimattomia miehistövaunuja, Kalashnikov-kiväärejä, luotiliivejä ja yönäkökiikareita PA:n poliiseille. Tämä lisännee entisestään kärkevää painostusta Shasin jäsenyydelle hallituksessa.(JP)

Tuesday, April 01, 2008

TIISTAI 01.04.08
1. ”EN TULLUT TÄNNE tunkemaan mitään amerikkalaisia ideoita rauhankeskusteluihin”, julisti USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice (jota Libyan diktaattori kutsuu kotoisesti nimellä Liza) saapuessaan sapattipäivän iltana Israeliin, toisen kerran kuukauden sisällä. Rice päätti Israelin vierailunsa eilen ja lensi seurueineen Jordaniaan, jossa hän tapasi PA:n puheenjohtaja (myös presidentiksi tituleeratun) Mahmoud Abbasin. Rice sanaili vastauksensa journalistien tungetteleviin uteluihin tähän tapaan: ”Setlementtien aktiivisuus tulee loppua – laajentamisen tulee loppua. Työmme on keskittynyt saavuttamaan sopimus vuoden lopussa, joka mahdollistaa Palestiinan valtion, perustuen ”tiekarttaan. En näe mitään mieltä keskustella mistään muusta kuin sopimuksen aikaansaamisesta. Ja me tarvitsemme vuoden 2008 lopussa – jonka Annapolis oli tarkoitettu toteuttamaan – sopimuksen, joka perustaa Palestiinan valtion. Tähän me olemme keskittyneet.” Jotkut näkevät tässä Ricen tunkevan amerikkalaisen idean Israelin kurkkuun.
RICEN VIERAILUA seuranneet journalistit näyttävät olevan jotenkin ymmällään, miten keskustelut Israelin ja PA:n kanssa ovat edenneet ja missä nyt ollaan. Rice ei tunnustanut tietävänsä, että tekeillä olisi jokin tilapäinen sopimus ennen Bushin Israelin vierailua toukokuun puolivälissä, mutta sanoi jättävänsä Israelin ja PA:n päätettäväksi, miten he etenevät.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert tekeytyi myös tietämättömäksi. ”Diplomaattisia neuvotteluja käydään vakavassa mielessä; mutta kun luen dramaattisia otsikoita, että kaikesta on jo sovittu, sanon itselleni: Paha juttu etten ole tietoinen tästä. Ja toisaalta, kun luen ettei mitään tapahdu, ajattelen mielihyvällä, että tiedän jotain tapahtuvan. On keskusteluja, joissa teemme kaikkemme niiden edistämiseksi siten, että 2008 kykenemme tarkoin määrittelemään kahden valtion (rajat).”
JP:n artikkelissa kerrotaan, ettei Rice luota Barakin vakuutteluihin lupaustensa toteuttamisesta, vaan passittaa nimittämänsä tarkkailijan William Frazer III:n tarkistamaan huhtikuun 11. päivän tienoilla, että asiat etenevät Barakin lupaamalla tavalla. Barakin ja Ricen välille näyttää syntyneen melkoinen luottamuspula. Rice uudistanee vierailunsa Israelissa toukokuun alussa. (JP)
2. BARAKIN LUPAUS Rimonan tarkastuspisteen poistamisesta Ramallahin ja Jerikon väliseltä tieltä on saanut turvallisuusvirkailijat erittäin huolestuneiksi, koska tämän jälkeen palestiinalaisilla on esteetön yhteys Ramallahista Jordanjoen laaksoon ja Jerikoon. IDF joutuu tämän johdosta vahvistamaan asemiaan Kochav Hashachar ja Ma´aleh Efraim setlementtien läheisyydessä lisäämällä sotilaspartioita alueella. Juudean, Samarian ja Gazan juutalais-yhteisöjen neuvoston johtaja Dani Dayan kutsui Barakin päätöstä huonosti harkituksi, sillä tarkastuspisteen poistamisen jälkeen aiemmissa myönnytyksissä palestiinalaisille, seitsemän lapsen äiti sai surmansa sala-ampujien luodeista. Hän uhkasi, että neuvosto tulee itse asettamaan valvojat poistettuun tarkastuspisteeseen ja lisäsi, että tarkastuspisteen poistaminen aloitti kellon tikittämisen seuraavaa sala-ampujan uhria varten. Barak kutsui lupauksiaan tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamiseksi ”laskelmoiduksi riskiksi”, mutta jätti kertomatta, miten monta israelilaista siviiliuhria hän on laskelmoinut riskin tuottavan.
PUOLUSTUSVIRANOMAISET kertovat, että Barakin lupaamat 50 tiesulkua ja tarkastuspistettä poistetaan seuraavien lähipäivien aikana, mikä tulee helpottamaan palestiinalaisten liikkumista Juudeassa ja Samariassa. Samalla se vaarantamaan juutalaisautoilijoitten ajoa alueella, koska myös sala-ampujat ja kivittäjät voivat liikkua esteettä. Kvartetin lähettiläs Tony Blair ”ylisti myös Barakin lupaamia helpotuksia todeten niiden parantavan palestiinalaisten päivittäistä elämää todellisen luottamuksen rakentamiseksi israelilaisten ja palestiinalaisten välille, että elinkelpoinen, turvallinen ja vauras valtio voidaan saavuttaa.” Kauniita sanoja, mutta ne kuulostavat samalta kuin viraston keskusradion lähettämä sama musiikki päivästä toiseen, mikä soi viraston virkailijan aivoissa jo etukäteen tietäen seuraavan kappaleen.(JP)
3. JERUSALEMIN KAUPUNKI hyväksyi eilen suunnitelmat 600 asunnon rakentamiseksi
Jerusalemin Pisgat Zeevin lähiöön. Rakennussuunnitelmat tarvitsevat sisäministeriön suunnittelu- ja rakennuskomitean vahvistuksen, minkä ei uskota tuottavan vaikeuksia. Kaupungin päätös tehtiin sen jälkeen, kun pääministeri Olmert vakuutti Kadiman eduskuntaryhmän kokouksessa maanantaina, että rakentaminen Jerusalemin itäosissa jatkuu. Pigat Zeevin rakennusprojekti on osa Jerusalemin suunnitelmista rakentaa 40 000 asuntoyksikköä kaupungin alueelle.
USKOLLISENA vasemmistolaiselle ideologialleen asiasta kertovat JP:n kolumnistit E Lefkovits ja T Lazaroff viittaavat artikkelissaan Peace Now painostusryhmän lausuntoon, jonka mukaan ”urakkatarjouspyynnöt uusien asuntojen rakentamiseksi Jerusalemin itäosassa ovat jyrkästi nousseet marraskuun Annapolis-konferenssin jälkeen, mikä häiritsee rauhankeskusteluja.”
Peace Now kertoo raportissaan, että joulukuussa esitettiin urakkatarjouspyynnöt 307 asunnon rakentamiseksi Jerusalemin Har Homan lähiöön ja 440 Talpiotin itäosaan. Sen mukaan kaikkiaan 3648 asuntoyksikön rakentaminen Jerusalemin lähiöihin esitettiin Annapolis-konferenssin jälkeen. Nämä painostusryhmät eivät tee eroa rakentamisesta Jerusalemin itäosan lähiöissä ja muualla Juudeassa ja Samariassa, mikä vääristää niiden tilastot. Israel on tehnyt selväksi toistamiseen, että Jerusalemin kaupungin aluetta käsitellään erillisenä alueena. (JP)
4. BRUTAALINA MUISTUTUKSENA tiesulkujen ja tarkastuspisteiden välttämättömyydestä Israelin turvallisuudelle on eilinen murhayritys lähellä Shiloa, valtatie 60 Shilon ja Elin tien-risteysten välillä. Kaksi peukalokyytiläistä odotteli siellä armahtavaa autoilijaa peukalokyytiin pyrkivien suosimassa paikassa, kun miesarabi lähestyi heitä pitäen käsiään taskuissaan alkaen kysellä heiltä jotain englanniksi. Välittömästi sen jälkeen arabi veti taskustaan esiin puukon aikoen puukottaa toista kyytiä hakevaa. Toinen peukalokyytiläisistä veti esiin käsi-aseensa ampuen arabiin kuolettavan laukauksen. Poliisin pioneeri tarkasti, ettei arabilla ollut räjähteitä vyöllään. Hänellä oli vaatteisiinsa piilotettuna toinen veitsi. Arabi oli n. 20-vuotias ja kotoisin Hebronin alueelta. Hän luultavasti opiskeli Bir Zeit yliopistossa. (JP)
5. USEAT TAHOT yrittävät haudata Winograd-raportin, kertoi komitean jäsen professori Yehezkel Dror eilen Knessetin tarkastusvaliokunnan kokouksessa. Hän kieltäytyi tunnistamasta, mitä nämä elementit ovat. Dror osallistui eilen valiokunnan istuntoon, jossa tehtiin päätös pyynnön esittämiseksi valtiontarkastaja Micha Lindenstraussille valmistella raportti, miten hallitus on toteuttanut raportissa esitettyjä suosituksia. Silmämääräisenä arvionaan Dror kertoi valiokunnalle, että hallituksen aikaansaannokset suositusten toteuttamiseksi ovat surkeita. Hän esitti Wino-raportin kuusi suositusta ja kertoi oman arvostelunsa:
1. Kansallisen turvallisuusneuvoston uudistaminen – suorittamatta.
2. Kansallisen turvallisuuden ja diplomatian arviointijärjestelmän uusiminen – suorittamatta eikä valmisteluja ole vakavasti edes aloitettu.
3. Ulkoministeriön diplomaatti- ja turvallisuusosastojen yhdistäminen – osittain tehty.
4. Keskeisten strategisten dokumenttien kehittäminen, joka yhdistää poliittiset ja turvallisuusperspektiivit – tuskin tehty, käyttökelpoisia välineitä ei ole todennäköisesti valmisteltu eikä työvoimaa palkattu sen suorittamiseksi.
5. Kotirintaman johdon uudelleen rakentaminen strategiselta pohjalta – osittain suoritettu mutta hyvin ongelmallisella tavalla.
6. Systemaattinen komitean suositusten toteuttamisen valvonta – suorittamatta.
Hallituksen sihteeri Ovar Yehezkel oli paikalla ja suoralta kädeltä hylkäsi useimmat Drorin esittämät arvostelut hallituksen toimista. Valiokunta pyysi Lindenstraussia laatimaan raportin, miten suorituksia on toteutettu. Lindenstrauss totesi, että Wino-raportin julkistamisesta on kulunut liian lyhyt aika asianmukaisen raportin valmistamiseksi. Valiokunta pyysi häntä paneutumaan asiaan sopivaksi katsomallaan ajalla. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N UPSEERI Lovai Balut, joka pidätettiin epäiltynä vakoilusta Hizbullahin hyväksi, on osoittautunut sotilastiedustelun salaisten operaatioitten no 504 agentiksi. (JP)
- CHECH-tasavallan puolustusministeri Vlasta Parkanova kertoi Israelin vierailunsa aikana, että hän tukee Israelin liittymistä Naton jäseneksi. Hän tapasi kolmepäiväisen vierailunsa puolustusministeri Ehud Barakin, ja kertoi Prahan hallituksen suhtautuvan hyvin vakavasti Iranin ydinohjelmaan. Hän puolusteli USA:n halua rakentaa ohjustentorjuntajärjestelmän maansa kamaralle todeten sen turvaavan myös Israelia. Hän kiisti Venäjän syytökset, että sitä rakennettaisiin Venäjän uhkaa varten. (JP)
- ENGLANTI on kehittynyt Euroopan anti-semitismin keskukseksi, toteaa Heprealaisen yliopiston historian professori Robert S Wistrich. Hän kertoi, että Englannin anti-semitistimiin ryvettynyt kirjallisuus- ja kulttuuritraditio on kehittynyt aikamme anti-semitismin ja anti-sionismin sekoitukseksi. Wistrich katsoo, että anti-semitismin ongelman taustalla on Englannin kasvava ja radikalisoituva muslimi-väestö, Englannin heikon juutalaisjärjestön avuton suhtautuminen, sekä englantilaisten irtautuminen kristillisistä juuristaan. Wistrich on saanut valmiiksi kirjan anti-semitismistä kaikkialla maailmassa. ”Englannin anti-semitismi on todettavissa ainakin tuhannen vuoden aikana”. Euroopan ensimmäinen juutalaisten karkotus tehtiin Englannissa 1290 kuningas Edward I:n toimesta, mitä seurasivat anti-semiittiset väkivalta-aallot vuosien ajan. Juutalaisten karkotus Englannista kumottiin 1656 Oliver Cromwellin toimesta. (JP, E Lefkovits)
- HAMASIN TV lähettää lastenohjelmaa, jossa lapsi puukottaa Bushia esittävän nuken kuoliaaksi, koska ”tämä tappoi hänen isänsä Irakissa, äitinsä Libanonissa ja veljensä ja sisarensa Gazan holokaustissa”. (JP)

Monday, March 31, 2008

MAANANTAI 31.03.08
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice uskoo, että rauhansopimus Israelin ja PA:n välillä on mahdollista runnoa kasaan ennen presidentti Bushin vierailua Israelissa toukokuun 14. päivänä. Rice voi suunnitella ajoittavansa sopimuksen allekirjoittamisen Bushin Israelin vierailun yhteyteen. Rice esitti nämä positiiviset toiveensa tavatessaan ulkoministeri Tzipi Livnin ja puolustusministeri Ehud Barakin sekä PA:n pääministeri Salaam Fayadin sekä pääneuvottelija Ahmed Qureian. Rice olisi halunnut yhteistä lehdistötilaisuutta Barakin ja Fayadin kolmikanta-keskustelujen jälkeen naulitakseen Barakin suostumukset julkiseen tietoisuuteen, mutta Fayad kieltäytyi siitä selittäen, että hän haluaa esittää julkisuudessa matalaa profiilia. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak oli valmistautunut tähän tapaamiseen Ricen kanssa paremmin kuin edellisellä kerralla ja antanut henkilökunnalleen tehtäväksi valmistella 35-sivuisen luettelon kohteista, joita hän haluaa toteuttaa tyydyttääkseen Ricebn vaatimuksia toimista ”palestiinalaisten elämän helpottamiseksi”. Uutistoimistojen web-sivulla kerrottiin, että ”Rice joutui shokkitilaan nähdessään Barakin laatiman listan”, mikä pian muutettiin muotoon Rice oli suuresti yllättynyt listasta. Joka tapauksessa oli se yhtenä tekijänä Ricen optimismiin, jota monet toivovat mutta yhtä monet epäilevät olevan mahdollista toteuttaa kuukauden aikana.
EHUD BARAK lupasi poistaa 50 tiesulkua sorateiltä. Rice tarttui tähän kertoen lehdistölle, että hänen edustajansa kenraali Frazer tulee varmistamaan, että luvatut 50 tiesulkua todella poistuu. Barak lupasi helpottaa wip-henkilöitten ja Israelin turvallisuusmiesten hyväksymien liikemiesten liikkumista Juudeassa ja Samariassa erillistä tarkastuskaistaa pitkin.
BARAK LUPASI, että kenraali Daytonin kouluttamat 700 PA:n poliisia, joita Y Katz artikkelissaan kutsuu oireellisesti ”sotilaiksi”, voivat ottaa turvallisuusvastuun Jeninissä ja Hebronissa sekä myöhemmin myös Tulkarmissa samaan tapaan kuin Nablusissa. He voivat kantaa aseitaan päiväsaikaan, mutta yöllä kaupungeissa partioivat IDF:n sotilaat. USA:n toiveena on lisätä PA:n poliisien lukumäärää kahteentoista tuhanteen, jotta he voisivat vähitellen ottaa turvallisuusvastuun kaikissa PA:n kaupungeissa.
ISRAELIN turvallisuusvirkailijat epäilevät ennenaikaisiksi suunnitelmia asettaa PA:n aseellisia joukkoja Hebroniin, jossa juutalais- ja palestiinalaisasukkaitten välit ovat kireät.
BARAK LUPASI edelleen, että PA:n poliisit saavat Venäjän lupaamat 25 panssaroitua miehistövaunua (APC) ja myöhemmin 25 lisää. Barak lupasi rakennuttaa uusia asuntoja 25 kylään ja uuden usean tuhannen asukkaan kaupungin Ramallahin lähelle. Israelin sähkölaitosten virtaa johdetaan useisiin PA:n kyliin, jotka ovat olleet generaattoreitten varassa. Lisäksi palestiinalaisten työntekijöitten määrää Israelin puolella lisätään entisestään. (JP)
3. RICE HALUSI esteettömiä teitä Jeninistä Hebroniin Jerusalemin ulkolaitojen kautta, mutta sitä Israelin turvallisuusmiehet pitävät liian vaarallisena, koska se toisi potentiaaliset pommi-iskujen tekijät suoraan Jerusalemiin. Barak lupasi tutkia mahdollisuuksia tarkastuspisteitten vähentämiseksi, mutta ei poistaa niitä kokonaan.
TOISENA VAATIMUKSENA Rice seitti suoran tieyhteyden avaamista Hebronista Gazan kaistalle, mutta sitä Barak ei voinut hyväksyä. Tämän pelätään tuovan Gazasta Juudeaan ja Samariaan paitsi aseita ja pommeja myös raketti-asiantuntijoita, mikä jouduttaisi oman rakettiteollisuuden kehittymistä Juudeassa ja Samariassa.
RICEN KOLMAS vaatimus Daytonin kouluttamien poliisijoukkojen määrän kasvattamiseksi kahteentoista tuhanteen toteutunee, eikä Barak tiettävästi vastustanut sitä.
RICE LUPAUTUI lopulta antamaan ajastaan 15 minuuttia oppositiojohtaja Netanyahun tapaamiseen, joskin se käytännössä pitkittyi tuntiin. Netanyahu kertoi vastustavansa Olmertin hallituksen suunnitelmia Jerusalemin itäosan luovuttamiseksi PA:n valvontaan ja uhkasi, että Likud tulee estämään sellaiset suunnitelmat. Rice kuitenkin vähättelee Netanyahun mielipiteitten merkitystä, eivätkä uutislähteet olleet hänen ajatuksilleen yhtään suotuisampia. Miten Likud pystyisi estämään suunnitelmien toteutumisen, on kokonaan toinen asia.
4. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad ja kvartetin lähettiläs Tony Blair ovat yhdessä kehittäneet suunnitelman kansainvälisen liikemiesten ja investoijien kokoontumisesta Betlehemiin toukokuun 21. päivänä. IDF on omalta osaltaan luvannut helpottaa vieraitten liikkumista Jerusalemin ja Betlehemin välillä järjestämällä oman konferenssivieraille tarkoitetun kaistan tarkastuspisteissä. Konferenssin teemana on: ”Voit tehdä liikeasioita Palestiinassa.” Vieraat tulevat sekä Jordaniasta Allenby-sillan kautta että Ben Gurionin lentokentältä. Palestiinalaiset ovat asettanet suuria toiveita suunniteltuun tapaamiseen. He odottavat sekä rakentajia että investoijia ja liikeyrityksiä saksalaisten rahoittamalle teollisuusalueelle Hebronin lähellä että japanilaisten rahoittamalle teollisuusalueelle Jerikon liepeillä.
SUUNNITELMIIN kuuluu lentokentän rakentaminen Jordaniaan. Se tulisi palvelemaan molempien teollisuusalueitten tarpeita.
Konferenssiin odotetaan vieraita Israelista, Amerikasta, Euroopasta ja Persianlahden maista, kuten Qatar, Bahrain ja Dubai, palestiinalaisten liikemiesten lisäksi.
5. UUTISOTSIKOITA
- HAREDIM uhkavaatimus Shas-puolueelle: Vaadi rakentamisen jatkumista Betar Illitissä tai eroa hallituksesta. Eilen tähän nopeimmin kasvavaan uuteen kaupunkiin kokoontui paikallisten lisäksi edustajia Maale Adumimista sekä Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvostosta esittääkseen lujan vaatimuksensa Shasille. Shasin puheenjohtaja apulaispääminiosteri Eli Yishai vierailee Betar Illitissä tänään. Shasin edustaja myöntää, että rakentaminen Jerusalemin ympäristössä on hyvin tärkeää. Olmertin hallitus jäädytti kaiken juutalaisten rakentamisen Juudeassa ja Samariassa, mikä keskeytti n. 1200 asuntoyksikön rakennustyöt Betar Illitissä. Kaupungin asukasluku on 35 000 ja se kasvaa edelleen voimakkaasti. Akuutti tarve on ainakin 500 uutta asuntoa. Kaupunkiin syntyy vuosittain 2500 vauvaa ja saman verran uusia asukkaita muuttaa sinne. Haredim-asukkailla on yleensä suuret perheet. Heidän lukumääräkseen arvioidaan 500 000 – 700 000. He eivät perinteisesti ole poliittisesti aktiivisia, mutta Annapolis-konferenssin jälkeen on havaittavissa ilmapiirin muutos. On epäselvää, onko Shas valmis hyväksymään Betar Illitin asukkaitten uhkavaatimusta.
- BARAK sanoo, että hänen ymmärtääkseen Olmertin olisi pitänyt erota Libanonin kakkossotaa tutkineen Winograd-komitean loppuraportin julkistamisen jälkeen. Hänen vaatimuksensa eivät ole kuitenkaan edenneet sanailua pitemmälle. Hänellä olisi mahdollisuus kaataa Olmertin hallitus, mutta Barak ei halua tässä tilanteessa turvautua siihen, koska sen mukana tulisivat uudet vaalit. Barak odottaa Labour-puolueen kannatuksen lisääntymistä, mikä onkin kasvanut mutta ei tarpeeksi. Barakin uhkana on Likudin vaalivoitto ja Netanyahun nouseminen pääministeriksi. Barakin läheinen tukija ministeri Binyamin Ben-Eliezer kritisoi Barakin johtamis-tyyliä ja varoitti, että se johtaa Labourin tuhoon, Hän ehdotti muutamia nimiä, jotka Barakin tulisi liittää neuvonantajiensa joukkoon, mutta ilman tulosta. (JP)
- LAKIESITYS, joka vahvistuessaan takaisi korvauksien maksamisen niille vihreän linjan takana asuville juutalaisille, jotka vapaaehtoisesti luopuvat asuinpaikastaan ja muuttamat vihreän linjan länsipuolelle, etenee suotuisasti. Sitä kannattaa edustajia Labourista, Meretzistä, arabipuolueista ja eläkeläisten puolueesta. Myös ulkoministeri Tzipi Livni piti lakiesitystä kannatettavana. Lain kannattajat laskevat, että vapaaehtoinen muuttaminen Juudeasta ja Samariasta tulisi 80 % halvemmaksi kuin pakollinen asukkaitten karkottaminen kodeistaan. (JP)
- ISRAELIN ARABIT viettivät eilen perinteiseksi tullutta maapäivää muistaakseen niitä, jotka 1976 kuolivat poliisien ja mielenosoittajien välille syntyneissä kahinoissa. Neljä ihmistä loukkaantui eilisissä yhteenotoissa. Arabit heiluttivat PA:n lippuja ja huutelivat Israelin vastaisia iskulauseita: ”Älä huoli, marttyyrin äiti, poikasi ei kuollut turhaan. Me olemme niiden nuorten tukena, jotka kivittävät israelilaisia. Me emme pelkää sinua Israel, terroristivaltiota.” Näitä huudeltiin Sakhninin kylässä Galileassa. Hebronissa mielenosoittajat huusivat: ”Barak, kuinka monta lasta surmasit tänään?” (JP)
- ISRAELIN POLIISIN asema E-1 alueella Jerusalemin ja Maa´le Adumimin välillä oli tarkoitus vihkiä käyttöönsä sunnuntaina, mutta sitä siirrettiin ulkoministeri Ricen Israelin vierailun vuoksi. E-1 alueelle on suunniteltu palvelutilojen lisäksi 3500 asuntoyksikön rakentamista. Se on yksi alueista, joka tökkää suoraan Ricen silmään. Olmert on toistamiseen luvannut, että rakentaminen Jerusalemin itäosissa saa jatkua, mutta Maale Adumim ja E-1 alue ovat kysymysmerkkejä.
- CIA-JOHTAJA Michael Hayden kertoi sunnuntaina, että hän uskoo Iranin rakentavan itselleen ydinasetta. Hän kertoi NBC:n ohjelmassa ”Meet the Press” tukevansa edelleen marraskuun tiedusteluraporttia, mutta sanoi julkisen sanan ottaneen sen liian yksioikoisesti. (JP)

Sunday, March 30, 2008

SUNNUNTAI 30.03.08
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapui eilen illalla Israeliin. Hänen alkuperäinen saapumisaikansa sattui kesäajan tullessa voimaan sapattiaikaan, jonka johdosta Rice suostui siirtämään saapumistaan pari tuntia myöhemmäksi. Tämä antoi ortodoksipuolue Shasille aiheen kerskua: ”Katsokaa, miten tärkeää mukanaolomme hallituksessa on”.
RICE OHJATTIIN koneesta suoraan Olmertin virka-asuntoon työillalliselle. Mistä he keskustelivat ja missä hengessä jäi arvailujen varaan, mitään lausuntoa ei annettu eikä median edustajille annettu tilaisuutta kysellä.
RICE KERTOI ennen saapumistaan Israeliin, ettei hänen tarkoituksensa ole tunkea prosessiin amerikkalaisia ideoita. Hän painotti, että tärkeintä nyt on se, että osapuolet jatkavat hedelmällisiä keskustelujaan keskenään. Hän selitti keskittyvänsä kolmeen asiaan: Helpottaa palestiinalaisten liikkumista ja yhteyksiä Juudeassa ja Samariassa; tarkkailla ”rauhankeskusteluja” sekä saada alueen arabinaapurit pysymään mukana prosessissa.
HAARETZIN Web-sivu tietää kertoa, että Rice haluaa painostaa Israelia lujaa palestiinalaisten elämän parantamiseksi: ”Tiettävästi on olemassa turvallisuuskysymyksiä, mutta meidän tulee löytää tapoja liikkumisen helpottamiseksi.” Tilannetta Gazan kaistalla Rice kommentoi tähän tapaan: ”Ilmeisesti me jatkamme ratkaisun löytämistä Gazaan, mutta raketti-iskujen Israeliin tulee loppua, ja meidän tulee löytää ratkaisuja – kestäviä ratkaisuja – humanitääriseen ongelmaan Gazan kaistalla.” Hän ei uskonut virallisen tulitauon vaikuttavan asenteisiinsa.
RICE AIKOO keskittyä kolmen päivän vierailunsa aikana Juudean ja Samarian kysymyksiin. Hän haluaa kolmikantakeskusteluja sekä Barakin ja Fayadin että Livnin ja Qureian kanssa. Hänellä on tarkoitus piipahtaa Jordaniassa jossain välissä kyselemässä Abdullah II:n mielipiteitä. Myös käynti Ramallahissa on hänen ohjelmassaan. (JP, Haaretz)
2. ARABILIITON tynkäkokous alkoi eilen ja jatkuu vielä tänään. Liiton 22 jäsenmaasta kymmenen arabivaltion päämiestä jäi pois kokouksesta, osa vastalauseeksi Syyrian tapaan sotkea Libanonin sisäisiä asioita, osa muista syistä. Saudi Arabian ja Egyptin johtajien jääminen pois Jordanian ohella aiheutti sen, ettei painavia ratkaisuja voida tehdä sen aikana. Repeämää pahentaa vielä se, että USA:n ulkoministeri Rice aikoo tavata matkansa aikana joitain arabiliiton jäsenmaitten kapinallisia, USA:lle myönteisiä, arabijohtajia.
SAUDI ARABIAN ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal kertoi Riadissa, että kuningaskunnan korkeat johtajat boikotoivat Damaskoksen arabiliiton kokousta Syyrian vuoksi, joka ei ollut toteuttanut liiton tekemiä päätöksiä pysyttelemällä poissa Libanonin sisäisistä asioista presidentin valitsemiseksi, minkä johdosta Libanon jättäytyi ensimmäistä kertaa pois kokouksesta. Prinssi Saud kehotti arabiliittoa ”rankaisemaan – tai sopimaan vastatoimista, miten vain – Syyriaa yhteisen päätöksen rikkomisesta”. Hän syytti Syyriaa, että sen toimet Libanonissa syventävät palestiinalaisten keskeisiä ongelmia sekä estävät poliittisen ratkaisun syntymistä Irakissa ja arabikysymyksissä yleensäkin.
ARABILIITTO esitti kompromissiratkaisua, jonka mukaan Libanonin armeijan komentaja Michel Suleiman valitaan presidentiksi ja muodostetaan kansallinen yhteishallitus. Esitys kaatuu opposition vaatimukseen, jossa Hizbullah on vahvin, että ensin tulee muotoilla hallituksen kokoonpanoa siten, että oppositiolla on mahdollisuus halutessaan estää hallituksen päätökset. Kapinalliset arabijohtajat kritisoivat myös sitä, että Syyria tukee avoimesti Hamasia, joka estää rauhansopimuksen solmimista palestiinalaisten ja Israelin välillä. Liiton kokouksessa Israelin vastainen linja tuli entistä selvemmin esille. Liiton pääsihteeri Amr Moussa uhkasi, että liiton jäsenmaitten ulkoministerien tulee kokoontua kesällä tarkastellakseen rauhanprosessin etenemistä Israelin ja palestiinalaisten välillä ja sen mukaan määritellä uudelleen kantansa saudisuunnitelman tukemisen jatkamisesta ja tarvittaessa tehdä ”tuskallisia päätöksiä”. (JP)
3. LIBYAN DIKTAATTORI Muammar Gaddafi ei pettänyt odotuksia. Hän räväytti puheessaan julkisia totuuksia saaden väkinäisiä hymynväreitä tai hampaitten kiristelyä kohteesta riippuen. Vaikka hän on kääntänyt kelkkansa, luopunut ydinasehaaveistaan, tunnustanut Libyan syyllisyyden Lockebyn matkustajakoneen terrori-iskuun ja maksanut korvauksia uhrien omaisille, ja tunnetaan vastahakoisena USA:n tukijana, se ei ole estänyt häntä esittämästä purevaa USA:n vastaista kritiikkiä. Arabiliiton edellisestä kokouksesta Riadissa hän jättäytyi kotiin, mutta piti kotonaan TV-puheen, jossa hän syytti, että Liza (Gondoleezza Rice) oli sanellut kokouksen ohjelman. Sitä edellisessä kokouksessa hän poltteli sikaria kokouksen aikana ja syytti israelilaisia ja palestiinalaisia tyhmiksi.
DAMASKOKSESSA Gaddafi kertoi, ettei Palestiinan miehitys alkanut 1967 ja ettei Palestiina ole vain Gaza ja Länsiranta. Hän ehdottaa yhden valtion perustamista Jordanjoesta Välimereen, josta tulisi ”taivas” palestiinalaispakolaisille. ”Siellä tulisi pitää yleiset vaalit ja sen tulisi luopua ydinaseistaan”, hän julisti. Hän pilkkasi Abbasia ”Oslon sankariksi”, viitaten tällä 1993 Oslon sopimusten solmimiseen, jolla muodostettiin Palestiinan Auktoriteetti, jota Abbas nyt johtaa, mutta joka useitten arabijohtajien mielestä on kyvytön solmimaan rauhaa.
GADDAFI kertoi, että Saddam Hussein oli aluksi USA:n liittolainen, mutta hänet myytiin. Hän varoitti arabijohtajia, että heidän vuoronsa tulee seuraavaksi, jos he eivät osaa varoa. (JP)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas käyttäytyy kapinallisen murrosikäisen tapaan, joka etsiessään vielä minuuttaan vastustaa kaikkea vain vastustuksen vuoksi. Ikävää tässä vain on se, että Abbasin murrosikää on jatkunut koko hänen miehuusikänsä ajan, ja että Israelin johto länsivaltojen tapaan antaa kaiken jatkua protestoimatta, että olisi jo korkea aika aikuistua.
ABBAS SYYTÄÄ solvauksia kaikissa julkisissa tilaisuuksissa Israelia vastaan, kuten tapahtui Damaskoksessakin. Abbas syytti "Israelia brutaaleista operaatioista Gazan kaistalla", joita IDF tekee sinne pyrkiessään estämään rakettien ampumisen israelilaisiin siviilikohteisiin, "tarkoituksenaan erottaa Gazan kaista Länsirannasta". ”Israelin politiikka on suunniteltu osoittamaan, ettei rauha ole mahdollista, koska palestiinalaiset ovat hajanaisia. Oikeuden-mukainen rauha ei ole mahdollista, ennen kuin Israel vetäytyy kaikilta arabien ja palestiinalaisten alueilta, Palestiinan valtio perustetaan pääkaupunkinaan Jerusalem ja pakolaisten ongelma on ratkaistu.” Abbas varoitti, että ellei rauhansopimusta saada aikaan ennen vuoden loppua, se tulee nostamaan jännitystä alueella ja mitätöimään koko rauhanprosessin. Hän sanoi tukevansa täysin vuoden 2002 saudien rauhansuunnitelmaa ja kehotti muita arabimaita tekemään samoin.
ABBAS KERTOI, että 58 % PA:n budjetista menee Gazan virkailijoitten palkkoihin. Hamasin edustaja Gazassa Taher a-Nunu kiisti tämän kertoen, että PA lopetti tuhansien Gazan virkailijoitten palkkojen maksun, kun nämä suostuivat työskentelemään Hamasin hallituksen alla.
5. ISRAELIN JOHTO on alkanut lämmittää rauhankeskustelujen aloittamista ensisijaisesti Syyrian kanssa. Pääministeri Olmert vihjailee tästä puheissaan, ja viimeksi sekä puolustus-ministeri Ehud Barak että infrastruktuuriministeri Binyamin Ben-Eliezer vakuuttavat samaa.
”Israel katsoo rauhankeskustelujen Syyrian kanssa ja sen irrottamisen äärilaidan ryhmästä politiikkamme tärkeimmäksi objektiksi. Israel on alueen voimakkain valtio, ja se antaa meille mahdollisuuden toimia aktiivisesti ja samalla etsiä poliittista ratkaisua,” kertoi Barak 80 ulkomaiselle diplomaatille Labour-puolueen päämajassa Tel Avivissa perjantaina.
BEN-ELIEZER kertoi Israelin radiossa perjantaina, että ”kaikki tarvittavat ponnistukset tehdään Syyrian saamiseksi neuvottelupöytään. Me myös tiedämme tarkoin, minkä uhrauksen se vaatii, nimittäin sen, että Israel luopuu Golanin ylängöistä.” Israelilla tulee kuitenkin olemaan vaikeita ylämäkiä noustavanaan, enne kuin Bashar Assad saadaan vakuuttuneeksi Israelin rauhantahdon aitoudesta. Assad syytti Israelia arabiliiton kokouksen avajaisissa kaikkien rauhanpyrkimysten romuttamisesta ja kyseli, kuinka kauan arabit jaksavat odottaa maata rauhaan periaatteen toteutumista Israelin vastustuksen vuoksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF PELKÄÄ, että Hizbullah palkkaa vakoilijoita IDF:n joukoista. Turvallisuusvirkailijat varoittivat, että Hizbullahin asiamiehet ovat keskittyneet druusien ja beduiinien palkkaamiseen. Torstaina pohjoisen lohkon sotilastuomioistuin totesi, että päämajan aliupseeri Loual Balut, 34 Fassutasta Galileasta, oli pidätetty viime kuussa epäiltynä tietojen myymisestä Hizbullahille sekä huumekauppiaitten avustamisesta. (JP)
- YK:n asettama tutkija Libanonissa arvelee, että Libanonin entisen pääministerin Rafek Haririn murhasi rikollinen järjestö. YK:n toinen virkailija kuitenkin uskoo, että Syyria on silti pääsyyllinen murhan suunnitteluun ja sen järjestelyihin. (JP)
- KASSAM-RAKETTI iskeytyi perjantaina lastentarhaan vain hetkistä sen jälkeen, kun lapset olivat lähteneet leikkialueelta Sha´ar Hanegev kibbutsissa. Lasten opettaja ja yhden lapsen äiti joutuivat shokkiin. Yksi rakennus kärsi vaurioita. Kaksi muuta rakettia putosi aukealle pellolle ilman vahinkoja. (JP)
- IDF:n sotilaat surmasivat kaksi aseellista terroristia Gazan kaistalla perjantaina. Perjantai-iltana sotilaat havaitsivat aseistetun palestiinalaisen lähestyvän Gazan turva-aitaa. Paikalle kutsuttu sotilasosasto joutui tulitaisteluun terroristin kanssa surmaten hänet. Lauantai-iltana IDF pommitti Islamic Jihadin solua Gazan pohjoisosassa haavoittaen kahta miestä. (JP)
- PA:N VIIMEISIN korruptioskandaali koskee sen lääkintävirkailijoita, joiden todetaan varastaneen suuria määriä arvokkaita lääkkeitä ja jakaneen niiden tilalle sairaaloihin ja klinikoille halpoja placepo-pillereitä, joita annettiin vakavasti sairaille potilaille. Kalliit lääkkeet myytiin mustassa pörssissä. (INN)