Friday, March 09, 2007

PERJANTAI 09.03.07
LIBANONIN SOTA SUUNNITELTIIN JO MAALISKUUSSA, neljä kuukautta ennen hyökkäystä, todisti pääministeri Ehud Olmert Winograd komitealle, joka tutkii Libanonin sota II:n aikaisia hallituksen ja IDF:n toimia. Olmertin medialle vuotanut lausunto herätti välittömästi ristiriitaisia mielipiteitä.
MONET KANSANEDUSTAJAT, kuten Knessetin ulko- ja puolustusasiainvaliokunnan silloinen puheenjohtaja Yuval Steinitz, ovat heittäneet kärkeviä kysymyksiä: Jos Olmert puhuu totta, miksi puolustusvaliokunnalle ei kerrottu eikä esitetty minkäänlaista suunnitelmaa tai miksi armeijan johtoa ei informoitu? Steinitz toteaa, ettei maa, joka valmistautuu sotaan, leikkaa puolustusbudjettia 700 miljoonalla. Hän lisää, että riippumatta Olmertin lausunnon todenperäisyydestä se on jo aiheuttanut suurta vahinkoa Israelille.
HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah, joka edelleen piileskelee salaisessa bunkkerissaan salamurhan pelossa, totesi medialle välittömästi Olmertin lausunnon jälkeen: ”Mehän jo kerroimme, että tiesimme Israelin suunnittelevan sotaa. Israel vain käytti sotilaitten kaappausta hyväkseen.”
Steinitz kysyikin ironisesti: ”Onko Olmert yhdenmukaistanut toimensa Hizbullahin kanssa?”
YK:N LIBANONISSA TOIMIVAT JOUKOT, UNIFIL, haluaa vapaampia ohjeita pystyäkseen suoriutumaan tehtävistään, joista yksi on Hizbullahin pyrkimysten estäminen linnoittaa Etelä-Libanonin alue uudelleen.
UNIFIL:n joukkoja on Libanonissa 12 000, mutta niiden tulee ennen sotilaallisia toimiaan koordinoida tehtävänsä Libanonin armeijan kanssa. Ilman Libanonin armeijan lupaa ja mukanaoloa UNIFIL:n kädet ovat sidotut. Tämä estää tehokkaasti UNIFIL:n yritykset toimia nopeasti kriisitilanteessa.
UNIFIL:N KOMENTAJA italialainen kenraalimajuri Claudio Graziano ei voi muuttaa joukkojensa toimintaperiaatteita. Muutosten tulee tapahtua YK:n rauhanturvaoperaatioitten osastolla sopien niistä ensin rauhanturvaamisoperaatioihin osallistuvien maitten kanssa. UNIFIL haluaisi sääntöjä muutettaviksi siten, että jos Libanonin armeijan joukot eivät saavu paikalle määrätyn aikajakson sisällä, jota ei ole vielä määritelty, UNIFIL voi toimia itsenäisesti.
ISRAELIN ARMEIJAN POHJOISEN ALUEEN KOMENTAJA kenraalimajuri Gadi Eizenkot toteaa, että uusi järjestelmä sopisi Israelille, koska se antaisi UNIFIL:lle paremmat mahdollisuudet estää Hizbullahin aseistautumisen uudelleen. Eizenkot ja Graziano tuntevat toisensa opiskeltuaan vuoden ajan samassa sotilas-akatemiassa USA:ssa ja luottavat toisiinsa. YK:n piirissä ei tiedetä mitään UNIFIL:n toiveista.
SAKSA LUOVUTTAA MERIVOIMIEN johdon Turkille heinäkuussa sille annetun Libanonin rannikkoalueen valvontamandaatin päättyessä, kertovat Turkin lehdet. Tämä sopisi hyvin Turkin pyrkimyksiin nostaa profiiliaan Lähi Idässä, ilman riskin lisäämistä. Israelin ja Turkin laivastoilla on hyvät työskentelysuhteet molempien osallistuessa yhteisiin sota- ja pelastusharjoituksiin. Turkin 87 insinööriä työskentelee Libanonissa kansainvälisissä tehtävissä, mutta niiden lisäämistä vastustetaan Turkissa, koska sen joukkojen pitäisi opposition mielestä keskittyä nopeasti vaihtuviin tilanteisiin yhteisellä etelärajalla Irakin kanssa.
IRANILAISEN KENRAALIN ja entisen apulaispääministerin Ali Rez Asgharin mystinen katoaminen Istanbulista on edelleen vahvasti Israelin lehtien palstoilla. Hänen kerrottiin ilmestyneen Yhdysvaltoihin vapaasta tahdostaan, toisen uutisen mukaan hänet nähtiin Euroopassa.
Kenraali Asghari oli Iranin vallankumouskaartin edustajana Libanonissa 1980-luvulla ja seuraavan alussa. Sinä aikana hän oli mukana perustamassa Hizbullah-järjestöä, joka on erillinen Iranin samannimisestä.
IRAN ILMOITTI VIRALLISESTI tiistaina, että Asghari oli kadonnut mentyään yksityisvierailulle Syyriasta Turkkiin, ja että länsimaiset tiedustelujärjestöt olivat luultavasti siepanneet hänet.
MOSSADIN ENTINEN johtaja Rami Igra kertoi JPostin toimittajalle, että hän oli kiinteästi mukana israelilaisen IAF:n navigaattorin Ron Aradin kadottua jouduttuaan pudottautumaan laskuvarjolla Libanoniin 1986 koneen teknisen vian vuoksi, ja että hän teki satakunta matkaa ulkomaille tutkiakseen asiaan liittyviä johtolankoja. Igra toteaa, ettei ole todisteita siitä, että Arad myytiin Iraniin, kuten oletetaan, mutta jos näin on, Asgharilla on tietoa hänen kohtalostaan. Mutta Igra vakuuttaa, että ilman tätäkin yhteyttä Asgharilla on erittäin tärkeitä tietoja Hizbullahista, koska hän oli suuressa määrin vastuussa terrorismin ja Iranin vallankumousaatteen levittämisestä Libanoniin. Hänellä tuskin on yhteyksiä Iranin ydinsuunnitelmiin.
THE WASHINGTON POST kertoo artikkelissaan, että Asgharia kuulustellaan USA:ssa ja että hän on toiminut yhteisymmärryksessä kuulustelijoittensa kanssa. Hänen antamiensa tietojen uskotaan olevan USA:n tiedustelujärjestöjen käytössä.
SYYRIAN KANSALAINEN osallistuu Israelin Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan istuntoon antaakseen lausuntonsa epävirallisista neuvotteluista, joita entinen ulkoministeriön pääjohtaja Alon Liel kävi Syyrian USA:ssa asuvan edustajan Abe Suleimanin kanssa. Molemmat on tarkoitus saada samaan valiokunnan istuntoon, jossa pyritään selvittämään, miten epäviralliset, sveitsiläisen diplomaatin Nicholas Langin välittämät, neuvottelut Syyrian ja Israelin edustajien välillä alkoivat ja miten vakavia keskustelut olivat.
Sekä Liel että Lang ovat informoineet USA:n viranomaisia keskusteluista. He ovat antaneet ymmärtää, että keskusteluissa sovittiin useista kiistakysymyksistä, mukaan lukien Israelin vetäytymisestä Golanin ylängöltä.
PURIM-PILAKSI tarkoitti Unkarin juutalaisjärjestön presidentti Peter Faeldmejer artikkelinsa Ujelet-lehdessä, missä kehotettiin Unkarin juutalaisia poistumaan maasta maaliskuun 15. päivänä, koska sinä päivänä pelätään maassa puhkeavan anti-semiittisiä hyökkäyksiä. Israelilainen lehti Maariv otti siitä aiheen julkaisten artikkelin otsikolla: ”Unkarin juutalaisia kehotetaan poistumaan maasta pääsiäiseksi.”
FELDMEJER KERTOO, että vaikka artikkeli oli tarkoitettu pilaksi, siinä on totta toinen puoli, sillä Unkarissa on tapahtunut väkivaltaisuuksia sinä päivänä ennenkin. Hän myös esitti varoituksen, että Unkarin juutalaisten, arviolta 50 000, joista pääosa asuu Budapestissa, tulisi pysytellä sinä päivänä sisätiloissa.
UNKARIN PÄÄMINISTERI Ferenc Gyurcsany kertoi Unkarin juutalaisten ongelmista The Times lehdelle, jossa hän valitti, ettei Unkarissa koskaan ennen ole ollut niin paljon anti-semiittisiä mielipiteitä, joita ei ole nähty viiteenkymmeneen vuoteen. ”Jotain kamalaa on tapahtumassa”, hän totesi. Hän syytti oppositiota näitten lausuntojen levittämisestä kaivaakseen maata hallituspuolueen kannatuksen alta.
UNKARIN OPPOSITIOPUOLUE Fidesz suunnittelee suurta mielenosoitusta maaliskuun 15. päiväksi juhliakseen vuoden 1848 kapinaa Habsburg dynastian ja Itävallan hallintoa vastaan. Pääministeri kertoi The Times-lehdelle Fidesz puolueen järjestämästä mielenosoituksesta parlamenttiaukiolla, jossa esiteltiin juutalaispoliitikkojen nimiä.
PÄÄMINISTERI KERTOO, että Fidesz-puolue, jota johtaa Viktor Orman, Unkarin entinen pääministeri, on suuntautumassa äärioikeistoon, joka voi johtaa Unkarin eristettyyn kansallisuusaatteeseen, jonka sanotaan pesiytyneen myös Puolaan ja joihinkin Balkanin maihin.
FIDESZ-PUOLUE esittelee kokouksissaan 800 vuotta vanhaa Arpad-lippua, jonka Unkarin Arrow-Cross (nuoliristi) natsipuolueen kannattajat omaksuivat pienin muutoksin toisen maailmansodan aikana. Tämän puolueen natsien 1944 asettama nukkehallitus alkoi murhata tuhansia Budapestin juutalaisia, joista monet ammuttiin ja heitettiin Danube-jokeen; 80 000 karkotettiin maasta. Fidesz puolueen Arpad-lipussa ei ole vihreää tai mustaa nuoliristi-tunnusta, koska se on laiton, vaan sen tilalla on puna-valkoisia raitoja.
UNKARIN PÄÄMINISTERI Ferenc Gyurscanyn vaimo, joka on juutalainen, on joutunut kokemaan anti-semitismiä yliopistossa, jossa hän työskentelee. Hänellekin on annettu anti-semiittisiä lentolehtisiä työpaikallaan. (lähde: JPost 09.03.07 Yaniv Salama-Scheer)
PA-VIRKAILIJAT ennustavat, että yhteishallitus Fatahin ja Hamasin kesken saadaan runnottua kasaan ensi viikolla. Lisäksi siihen saanevat ministerinpaikkoja DFLP; Kansanpuolue (marxistinen); Kolmas tie (johtaja Salaam Fayad) ja Puolueeton Palestiinan lista (johtaa Mustafa Barghouti). Sisäministerin paikan saanee PA:n turvallisuuspalvelun entinen kenraali Jamal Abu Zayed, jolla on suhteita kumpaankin pääpuolueeseen.
Ulkoministerin paikka on vielä keskustelujen alainen.
YKSI KUOLI ja seitsemän vammautui Rafahin rajanylityspaikalla Gazasta Siinaille torstaina ihmisten rynnätessä holtittomasti terminaaliviranomaisten ohi päästäkseen rajan yli pitkän tauon jälkeen. Arviolta 5000 ihmistä kasaantui paikalle, ja heidän rynnätessään aikaista paikkaa hakeakseen virkailijat menettivät tilanteen hallinnan. Ihmiset lopulta ärsyyntyivät alkaen kivittää terminaalirakennusta. Turvallisuusviranomaisten aloittamista varoituslaukauksista kaksi ihmistä haavoittui, loput ihmisten jaloissa.
Yksi lääkärintarkastukseen Egyptiin matkalla ollut 61-vuotias mies kuoli ilmeisesti sydänkohtaukseen .
ISRAELIN RAKENTAMA Rafahin terminaali luovutettiin PA:n turvallisuusjoukkojen ja kansainvälisten tarkkailijoitten valvontaan IDF:n vetäessä kaikki joukkonsa pois Gazasta juutalaissiirtokuntien evakuoinnin jälkeen. Tätä tointa monet turvallisuusvirkailijat Israelissa katkerasti katuvat, sillä Philadelphia-käytävän alle kaivetun tunneliverkoston kautta terrorijärjestöt salakuljettavat Siinailta Gazaan esteettä aseita, ammuksia, räjähteitä, ohjuksia, huumeita ja eurooppalaisia naisia, joita myydään Tel Aivivin bordelleihin.
RAFAHIN TERMINAALISSA ei ole israelilaisia tulli- tai turvallisuusvirkailijoita, vaan siellä olevat kansainväliset tarkkailijat välittävät monitorikuvia Israelin virkailijoille Kerem Shalomin terminaaliin, josta he voivat esittää huomioitaan ja mahdollisia lisäselvityspyyntöjä Rafahissa toimiville valvojille.

Thursday, March 08, 2007

TORSTAI 08.03.07
KORPRAALI GILAD SHALITIN vapauttaminen voinee tapahtua lähi viikkoina, vakuuttavat puolustusviranomaiset, joilla on yhteyksiä neuvottelijoitten kanssa.
Ei pitäisi kuitenkaan yllättyä, vaikka tämä tieto olisi yksi uusi huhu, joita ilmaantuu toistuvasti ilman tuloksia.
NEUVOTTELUJA KÄY Gazan alueelle sijoitettu Egyptin lähetystö, jota johtaa kenraali Burhan Hamed, jonka uskotaan olevan suorassa yhteydessä kaappaajiin. Israelin viranomaiset myös uskovat, etteivät syytökset, että Binyamin Ben-Eliezerin johtamat Shakedin joukot olisivat surmanneet 250 egyptiläistä sotavankiaan, olisi millään tavoin vaikuttanut Shalitin vapauttamisneuvotteluihin. Israelissa todetaan, etteivät presidentti Hosni Mubarak enempää kuin tiedustelupäällikkö Omar Suleimen ole osallistuneet syytöksiin.
Olmertin virasto myös vakuuttaa, ettei Olmertin ja Abbasin tapaamisella ensi viikolla ole mitään yhteyttä asiaan. Ainoan viivytyksen voi viranomaisten mukaan aiheuttaa Hamedin pian alkava loma.
LUONNOSTEN MUKAAN Israel vapauttaa ensin joitakin vankeja kuin hyvän tahdon eleenä; toiseksi kaappaajat luovuttavat Shalitin egyptiläisille; kolmannessa vaiheessa Israel vapauttaa useita satoja palestiinalaisia vankejaan, pääosa heistä Hamasiin sidottuja. Pääministeri Olmert ja Shin Betin johtaja Yuval Diskin ovat laatimassa listaa kymmenestä tärkeimmästä vangista. Kolmannen vaiheen jälkeen egyptiläiset luovuttavat Gilad Shalitin israelilaisille.
IDF:N ETELÄISEN LOHKON VASTAAVA KOMENTAJA kenraalimajuri Yoav Galant valitti ulkomaisille lehtimiehille järjestetyssä tilaisuudessa sitä, että IDF joutui lähtemään Gazasta.
Galant kertoi lehtimiehille, että Iran auttaa Hamasia parantamaan aseistustaan kaikkialla Lähi Idässä ja kouluttamalla sen joukkoja Iranissa, Libanonissa ja Syyriassa, jonne Gazasta pääsee matkustamaan ilman Israelin viranomaisten valvontaa.
ISLAMIC JIHAD julkisti äskettäin, että sen uusien rakettien kantomatkaa on lisätty 23 km:in, aivan ilmeisesti Iranin asiantuntijoitten avulla. Galant toteaa, että pidättyvyydestä huolimatta IDF valmistautuu tunkeutumaan uudelleen Gazan alueelle, ellei rakettitulta Gazasta Israeliin saada loppumaan.
GALANT KERTOI, että vuodesta 2000 lähtien palestiinalaiset ovat ampuneet 2053 Kassam-rakettia Israeliin, IDF:n pioneerit ovat tehneet vaarattomiksi 296 tienvarsi- ja muuta pommia, terroristit ovat tehneet 143 hyökkäystä IDF:n tankkeja vastaan Gazan ulkopuolella sekä 260 aseellista hyökkäystä IDF:n sotilaita vastaan Gazan alueen turva-aidan ulkopuolella. Galant totesi, ettei Iranin asiamiesten tarvitse matkustaa Gazaan toteamaan tilannetta, koska se saa jatkuvasti ajan tasalla olevaa tietoa Hamasin kautta.
PA:N SISÄMINISTERIEHDOKAS Hamoudeh Jarwan, 55-vuotias, ihmettelee, miksi Fatahin johtajisto pelkää häntä eikä suostu hänen valitsemiseensa. Jarwan kertoo itse, että hän on ollut julkisesti uskonnollinen muslimi viimeiset 40 vuotta, mutta ei ole Hamasin jäsen. Hän vakuuttaa Dahlanin tietävän, että hän on Fatahin mies, vaikka ei ole senkään jäsen.
JARWAN KERTOO toimineensa PLO:n sotilassyytäjänä ja korkeana PLO:n virkailijana Libanonissa. Hän uskoo, että Abbas ja Fatahin johto pelkää häntä, sillä hän tietää paljon asioita, erityisesti korruptiota koskevia, ja että hän tulisi estämään viranomaisia häiritsemästä hänen työtään sisäministerinä. Artikkelin toimittaja Kh A Toameh vihjaa, että Jarwani voi tarkoittaa Dahlania, mutta yhtä hyvin se voi koskea Abbasia, jonka Maailmanpankin Abbasille siirtämien 100 miljoonan USD tilityksissä on havaittu suuria aukkoja, joita Abbas ei ole suostunut selvittämään. Pankki kehottaa Israelia kuitenkin siirtämään lisää rahaa PA:lle.
JARWANI VAKUUTTAA, että laittomuuden ja anarkian lopettaminen on helppoa, koska niillä on kiinteät yhteydet USA:n ja Israelin kanssa. Abbas esitti 12 ehdokastaan sisäministeriksi, mutta Hamas ei hyväksy niitä, vaan tulee esittämään oman ehdokkaansa sisäministeriksi, kuten Mekkassa sovittiin.
POLIISI PIDÄTTI kaksi palestiinalaista mielenosoittajien joukosta, jotka olivat eilen kokoontuneet Temppelivuoren lähettyville osoittamaan mieltään Mughrabi-rampin rakennustöitten ja sen yhteydessä ennen rakennustöitä suoritettavien arkeologisten ns. ”pelastuskaivausten” johdosta. Rampin perustusten rakentaminen ja arkeologiset kaivaukset tehdään kymmeniä metrejä Temppelivuoren muurin ulkopuolella, eivätkä ne millään tavoin vahingoita al-Aksa moskeijaa, kuten palestiinalaiset väittävät. Toinen pidätetystä oli islamilaisen liikkeen pohjoisen lohkon johtaja sheikki Raed Salah, jolle Jerusalemin piirioikeus oli antanut kahden kuukauden kiellon lähestyä Temppelivuorta. Sheikki piti käsissään Syyrian ja PLO:n lippuja.
POLIISI JOUTUI käyttämään Wadi Jozissa tapahtuneessa mielenosoituksessa tainnutuskranaatteja saadakseen mielenosoittajat luopumaan lipuistaan ja hajaantumaan.
JERUSALEMIN PIIRIOIKEUS teki päätöksen, jonka mukaan Salah ei saa esiintyä Jerusalemissa kahdeksan ihmistä suuremmassa joukossa, mutta ei kieltänyt häntä kokonaan tulemasta Jerusalemiin, kuten poliisi toivoi. Salah on syytettynä kahdesta aiemmasta rikoksesta. Hän kärsi jokin aika sitten kahden vuoden vankeustuomion turvallisuusrikoksista sekä Hamasin rahoittamisesta.
BINYAMIN NETANYAHU on viimeisten gallupien mukaan suosituin ehdokas pääministeriksi. TV-kanava 10:n julkistaman mielipidetiedustelun mukaan Netanyahua kannattaa pääministeriksi 30 %, kansanedustaja Ami Ayalonia 18 %, Ehud Barakia kannatti 12 %, Avigdor Liebermania 7 % mielipiteensä ilmaisseista.
Ehud Olmertin kannatus on 3 %, Amir Peretzin kannatus 1 %.
Netanyahu alkaa hiljalleen herätä talviunestaan, jossa hän on uinunut koko talven. Hän alkaa vaatia uusia vaaleja, koska poliittinen tilanne on sekava ja hallituksen toiminta on lamaantunut.
73 % vaati Olmerin eroamista pääministerin virastaan, mutta vain 57 % kannatti vaaleja nyt.
Ynetin gallupin mukaan 64 % kannattaa Olmertin eroamista ja uusia vaaleja.
Netanyahu sanoi olevansa vakuuttunut, että lakiesitys, joka kieltää israelilaisia yhtiöitä liiketoimista Iranin kanssa, saa Knessetin enemmistön. Hän kertoi matkustavansa sen jälkeen Yhdysvaltoihin tukeakseen samansisältöisen lain saamista USA:ssa.
AIVOVUOTO KADIMASTA Likudiin jatkuu. Viimeksi Tzipi Livnin veli Eli erosi Kadimasta ja liittyi Likudiin.
IDF:N JOUKOT saartoivat keskiviikkona ennen aamun valkenemista PA:n sotilaspäämajan 3-kerroksisen rakennuksen Ramallahin eteläosassa. Operaatio laukaisi hetkittäistä laukausten vaihtoa, mutta ilman uhreja. IDF kehotti etsimiään terrorismista epäiltyjä tulemaan ulos ja uhkasi tunkeutua sisälle väkivalloin. Sotilaitten tukena oli puskutraktoreita. IDF:n sotilaat löysivät sisältä rakennuksesta aseita, kranaatteja, putkipommeja, IDF:n luodinkestäviä liivejä ja muita sotilastarvikkeita.
Pidätettyjen 18 terroristien joukossa oli al-Aksan jäsen Khalil Shilo, jota oli etsitty 7 vuoden ajan. Kaikki pidätetyt olivat osallistuneet hyökkäyksiin israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan. Heidän tavoitteenaan oli myös kidnapata israelilaisia, joita olisi käytetty vankien vapauttamiseen.
Keskiviikkona sotilasharjoituksissa sattuneen onnettomuuden vuoksi IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi päätti keskeyttää harjoitukset. Yhtä sotilasta ammuttiin niskaan kovalla ammuksella, vaikka harjoituksissa oli tarkoitus käyttää paukkupanoksia.
ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) sai eilen käyttöönsä uuden sukupolven ohjaajattoman pienkoneen nimeltä Heron, jonka Israelin ilmavoimien teollisuus (IFI) oli valmistanut. Kone pystyy lentämään kaksi vuorokautta ilman välitankkausta. Edellinen versio Searcher II lentää 12 tuntia ilman tankkausta.
HERON pystyy operoimaan 9 km:n korkeudessa, minkä johdosta se on vaikea kohde normaaleille it.-ohjuksille. Se pystyy kantamaan 250 kg:n kuorman. Koneen siipiväli on 16.6 m ja sen paino 1200 kg.
Heron ja toinen vastaava konetyyppi Elbitin valmistama Hermes 450 voidaan varustaa ohjuksin.
IAF sai keskiviikkona kuusi uutta Heron konetta käyttöönsä ja aikoo lisätä luvun viiteenkymmeneen.
Libanonin sodan aikana Searcher II ja Heron koneita ohjattiin Ashdodissa sijaitsevasta keskuksesta, mutta uusi ohjauskeskus on tarkoitus rakentaa Daltoniin Israelin pohjoisosassa.
ISRAELISSA KEHITETTYÄ uutta panssaria, Steel wall, voidaan soveltaa esim. Afganistanissa toimiviin panssaroituihin henkilönkuljetusvaunuihin (APV). Materiaali on kevyttä metallia, joka kestää paremmin kotitekoisten pommien ja tykin- tai kranaattiammusten yhdistelmän (IED)aiheuttaman iskun. Tällaiset kotitekoiset pommit vapauttavat metallikuulia tai suuria metallinpalasia, jotka pystyvät tunkeutumaan normaalin panssarin läpi. Afganistanissa satoja siviilejä ja sotilaita on kuollut näistä pommeista.
IDF sai tuntumaa tähän Libanonin sota II:n aikana kuten myös operoidessaan Gazan alueella.
USA:N ARMEIJA tilasi RAFAEL:ilta 50 panssaroitua henkilönkuljetusvaunua (APV) Afganistaniin.
EGYPTI KIELSI 2000 koptikristityn ja kreikkalaisortodoksin osallistumisen pääsisäisenviettoon Israelissa.
ISRAEL ANTOI VAROITUKSEN välttää matkustamista Jordaniaan, Marokkoon ja Egyptiin kuten myös Sudaniin, Syyriaan, Libanoniin, Somaliaan, Irakiin, Jemeniin, Afganistaniin, Iraniin, Kashmiriaan Pohjois-Intiassa, Mindanaoon Filippiinien eteläosassa sekä Chechniaan. Lisäksi israelilaisia kehotettiin palaamaan välittömästi näistä maista. Lisäksi on muutamia maita, joissa vaara on ilmeinen mutta ei välitön.
TERRORISTIT ampuivat Kassam-raketin Ashkelonia kohti ilman vaurioita.
KOLME JORDANIALAISTA oli päättänyt surmata USA:n presidentin ja iskeä Tanskan Jordanian lähetystöön. He eivät tienneet, ettei Tanskalla ole lähetystöä Jordaniassa.
IDF PIDÄTTI yön aikana 25 etsittyä terroristia.
LIBANONIN SOTA II:N JOHDOSTA 5-7 kuukauden raskaudet ovat lisääntyneet 25 %.
Pohjoisen alueen joet puhdistetaan sodan jälkeen saatujen runsaitten avustusten turvin.

Wednesday, March 07, 2007

JEESUKSEN PERHEHAUTA
JEESUKSEN PERHEHAUDAN löytyminen on jo hautautunut muitten ajankohtaisempien uutisten alle, mutta on syytä tarkastella asiaa vielä kerran, koska se tulee uudelleen julkisuuteen elokuvan esitysten muodossa.
JERUSALEMIN ETELÄISESTÄ esikaupungista Talpiotista löydetty hautakammio ”löydettiin” ensimmäisen kerran jo 1980-luvulla. Hautakammio, joka on maanalainen luola, tutkittiin silloin ja siellä olleet kalkkikivestä koverretut kymmenen arkkua poistettiin ja vietiin Rockefeller museoon Jerusalemissa. Arkeologien mukaan osa niistä varastoitiin ulkosalle tilanpuutteen takia. Kahden arkun kohtalo on tiettävästi epäselvä.
Haudatun vainajan luut kerättiin tällaisiin arkkuihin (ossuary) yleensä n. vuoden kuluttua hautaamisesta, jolloin luut olivat jo puhdistuneet. Arkkujen kylkiin kaiverrettiin symbolisia kuvia ja myös kirjoituksia.
Talpiotin hautakammion ”uudelleen löytäneet” Simcha Jacobivici ja ohjaaja James Cameron tekivät löydöistään TV-elokuvan, jota on tarkoitus esittää maailmanlaajuisesti.
HAUTAKAMMION ensimmäisen kerran löytäneet arkeologit eivät pitäneet löytöä merkittävänä, sillä samantapaisia hautaluolia oli löydetty lukuisia eri puolilla Israelia. Ne yleensä tutkittiin ja niistä löydetyt esineet rekisteröitiin ja merkittiin muistiin, mitä siellä oli. Sen jälkeen hautaluolat sinetöitiin, kuten myös Talpiotin hautakammio.
Elokuvantekijät Jacobovici ja Cameron kuitenkin halusivat julkisuutta elokuvalleen, ja he esittivät sensaatiomaisia väitöksiä: Hautaluolassa löydetyt arkut ja niissä olevat luut kuuluivat Jeesus Nasaretilaisen perheelle. Arkuissa olevien nimien perusteella he mielestään löysivät Jeesuksen luitten lisäksi hänen äitinsä, veljensä, Maria Magdalenan sekä pienen lapsen luut.
He myös vakuuttavat, että aiemmin löydetty arkku, joka siinä olevan kirjoituksen mukaan kuuluu Jakobille, Jeesuksen veljelle, oli ollut samassa hautaluolassa.
SAADAKSEEN JULKISUUTTA ja ”todellisuuden tajua” elokuvansa esittelytilaisuuteen Jacobovici ja Cameron olivat vieneet mukanaan Yhdysvaloihin kaksi arkkua, joista toisessa oli Jeesuksen luut ja toisessa Maria Magdalenan luut, kuten he uskovat ja uskottelevat. He esittävät, että Jeesus oli naimissa Maria Magdalenan kanssa ja että luolassa löydetyn lapsen luut olivat heidän poikansa jäännökset. He myös lupasivat, että luista tehdään DNA-analyysi, ja jos Jeesuksen ja Maria Magdalenan perintötekijät eivät osoita sukulaisuutta, se todistaisi heidän olleen aviopuolisoita. Tälle väittämälle ei ole mitään historiallisia todisteita.
JOS JEESUKSEN perintötekijöitä voitaisiin analysoida, siitä paljastuisi merkillisiä asioita. Koska Jeesuksen sikiäminen alkoi Pyhän Hengen vaikutuksesta, Hänen miehenpuolen perintötekijänsä eivät olisi sukua Adamin jälkeläisten DNA näytteille, Marian puolelta kylläkin. (Lk.1:34-35) Täten myös Jeesuksen
y-kromosomi, joka aina periytyy isältä pojalle sukupolvesta toiseen, ei sisältäisi Adamin synnin perintöä. Voisimmeko kuvitella, että siellä olivat Jumalan alkuperäiset mallit, ohjeet ja käskyt sellaisina, kuin ne oli tarkoitettu ihmiselle. Tällä y-kromosomillahan on se ominaisuus, ettei se vaihda perintötekijöitään äidin perintötekijöitten kanssa, kuten kaikki muuta 23 kromosomia tekevät.
Mutta on turha etsiä Jeesus Nasaretilaisen DNA-näytettä, ei sitä löydy Talpiotin hautaluolan luista.
TÄMÄ TODISTELU, mitä elokuvantekijät esittävät, ei ota huomioon sitä, että Jeesuksen perhe asui Nasaretissa, eikä sillä ollut siteitä Jerusalemiin. Toisaalta tiedetään, että Jeesuksen perhe oli köyhä, eikä sillä olisi ollut varaa hankkia perheelle omaa hautakammiota. Hautakammiossa löydetyissä arkuissa olevat nimet ovat aivan yleisiä Israelissa.
ARKEOLOGIT KERTOVAT, että heillä on pari muuta hautakammiota, joiden arkkuihin on kaiverrettu samoja nimiä kuin näihin Talpiotin hautaluolasta löytyneisiin arkkuihin.
HAUTAKAMMION ympärille kehitettiin suuri mediarynnäkkö. Israelin valtalehdet julkaisivat asian etusivuillaan suurimpana uutisena ja lisäksi taustakertomuksia ja haastatteluja useilla sisäsivuilla.
Jerusalem Post, Israelin ehkä luotetuin englanninkielinen päivälehti, repäisi uutisen päätoimittajansa kynällä lähes kolmen sivun mittaisena uutiskuvien ja kommenttien kanssa.
ELOKUVAN TEKIJÄT ovat vastanneet kriitikkojen huomioihin Jeesuksen fyysisestä ylösnousemisesta toteamalla, ettei se mitenkään romuta kristillistä uskoa, koska ”ylösnousemus tapahtui hengellisesti, ei fyysisesti”. Myöskään Jeesuksen taivaaseen astuminen ei ollut ainutlaatuinen, sillä juutalaisten historiassa kerrotaan useista tapauksista, joissa ihmiset ”temmattiin ylös, eikä heitä enää ollut”.
HAUTALÖYDÖSTÄ INNOSTUNEET ovat alkaneet suunnitella hautakammion kehittämistä turistikohteeksi. Paikka on ahtaasti korkeitten asuntokerrostalojen välissä, mikä tietenkin aiheuttaisi omat ongelmansa.
KETKÄ HAUTALÖYDÖSTÄ olisivat kiinnostuneet? Ehkä ei-uskonnolliset, vapaa-ajattelijat tai ne juutalaiset, jotka mielellään haluaisivat osoittaa kristinuskon perusteet olemattomiksi. Eräs JPostin uutisotsikko kuuluikin: Kristittyjen Messiaan hautapaikka on täällä Israelissa. Tai jotkut muut, jotka vihaavat kristittyjä.
ON ESITETTY ARVIOITA, että maailman kristityt tulvisivat paikalle suurin joukoin. Epäilen tätä suuresti.
Jos olisi kysymys muslimeista, maailmassa olisi väkivaltaisia mielenosoituksia kaikkialla pyhäinhäväistyksestä.
Miksi kristityt haluaisivat mennä paikalle, jossa heidän pyhimpiä tunteitaan ja uskoaan häväistään?
EVANKELIUMIEN MUKAAN Jeesus ilmestyi fyysisen ylösnousemisensa jälkeen useille henkilöille. Hän ilmestyi ensin Maria Magdalenalle, Johannalle ja Marialle, Jeesuksen äidille, jotka veivät sanan tästä opetuslapsille. (Lk.24:1-12). Opetuslapsista Johannes ja Pietari menivät suoraan haudalle saatuaan tiedon ylösnousemisesta, josta Johannes antaa silminnäkijän todistuksen. (Joh.20:1-9)
JOHANNES KERTOO myös tapauksen, jossa epäilevä Tuomas ei uskonut kertomuksiin Jeesuksen ylösnousemisesta. Tuomas ei ollut mukana silloin, kun Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen lukittujen ovien takana. Kahdeksan päivän kuluttua Tuomas oli mukana, kun Jeesus ilmestyi heille uudelleen. Hän kehotti silloin Tuomasta: ”Ojenna sormesi tänne ja katso minun käsiäni, ja pistä se minun kylkeeni, äläkä ole epäuskoinen vaan uskovainen”. (Joh.20:19-31) Luukas kertoo samasta asiasta, miten Jeesus nuhtelee opetuslapsiaan heidän epäuskostaan ja kehottaa heitä: ”Katsokaa Minun käsiäni ja jalkojani ja nähkää, että Minä itse tässä olen. Kosketelkaa Minua ja katsokaa, sillä ei hengellä ole lihaa eikä luita, niin kuin te näette Minulla olevan.” Jeesus näytti heille kätensä ja jalkansa. (Lk.24:38-40)
OSOITTAAKSEEN OLEVANSA TODELLINEN Jeesus kysyi opetuslapsiltaan: ”Onko teillä täällä jotain syötävää?” Opetuslapset antoivat Hänelle palasen paistettua kalaa, ja hän söi heidän nähtensä.
(Lk.24:41-43)
LUUKAS KERTOO Apostolien teoissaan, miten ”Jeesus kärsimisensä jälkeen moninaisten epäämättömien todistusten kautta osoitti elävänsä, ilmestyen heille neljänkymmenen päivän aikana ja puhuen Jumalan valtakunnasta”. (Apt.1::3; 13:31) Näitä uskollisia todistajia, joille Hän ilmestyi, oli useita satoja.
Näin kertoo lääkäri Luukas, jolla oli ”tieteellinen” tarve tutkia asioita.
APOSTOLI PAAVALI, joka aloitti uskontiensä kristittynä vahvana epäilijänä ja kristittyjen lahkon säälimättömänä vainoojana, käsittelee tätä uskon ydintä useissakin kirjoituksissaan.
Kirjeessään Korinttolaisille Paavali nuhtelee joitakin kristittyjä, jotka eivät uskoneet kuolleitten ylösnousemiseen, sillä ”jos kuolleita ei herätetä, ei Kristuskaan ole noussut. Mutta jos Hän ei ole noussut kuolleista, saarnamme on silloin turha kuten myös uskomme, sillä me olemme silloin vääriä Jumalan todistajia, koska olemme todistaneet Jumalaa vastaan, että Hän on herättänyt Kristuksen, mitä ei ole tapahtunut, jos kerran kuolleita ei herätetä”.
”Mutta jos kuolleita ei herätetä, silloin uskomme on turha ja me olemme edelleen synneissämme. Silloin myös Kristuksessa nukkuneet olisivat kadotetut.”
Paavali tekee sen riemullisen johtopäätöksen, että ”Kristus on noussut kuolleista, esikoisena kuoloon nukkuneista”. (1.Kor.15:12-58)
NÄIDEN KIRJOITUSTEN PERUSTEELLA voimme tehdä sen toteamuksen, että Jeesus Nasaretilaisen fyysinen nouseminen kuolleista kuten myös Hänen ottamisensa ylös taivaiseen kuuluvat kristinuskon peruspilareisiin, joita ei saa eikä voida järkyttää alentamatta koko kristillistä uskoa maalliseksi ideologiaksi ilman Henkeä.
Kaipa tämäkin osa sitä ”suurta eksytystä”, jonka Jumala lähettää niille, jotka joutuvat kadotukseen siksi etteivät ottaneet vastaan rakkautta totuuteen voidakseen pelastua, niin että he uskovat valheen”.
(2.Tess.2:10-12)
KESKIVIIKKO 07.03.07
RAMALLAH KUIN UUSI VARSOVAN GHETTO, totesivat Israelissa vierailulla olleet roomalaiskatoliset piispat eilen käydessään Ramallahissa.
PIISPA Gregor Maria Franz Hanke esitti huomionsa näin: ”Aamulla näimme kuvia Jad Vashemissa ja epä-inhimillisistä oloista Varsovan ghetossa, mutta illalla olimme Ramallahin ghetossa.”
TOINEN PIISPA, Joachim Meisner, joka palvelee Colognen seurakuntaa, vertasi IDF:n tarkastuspisteitä tiellä Jerusalemista Ramallahiin ”joksikin, joita rakennetaan eläimiä, ei ihmisiä varten,”
JAD VASHEMIN johto antoi kitkerän lausunnon ”piispojen tavasta käyttää holokaustia halpahintaiseen poliittiseen kaupankäyntiin ja demagogiaan”. Jad Vashemin lausunnossa muistutettiin paavi Johannes Paavali II:n Israelin vierailunsa yhteydessä antamaa huomiota, ettei kukaan voi vähentää holokaustin merkitystä ja kehotettiin jättämään holokaust hetkittäisten mielipiteitten ulkopuolelle, sillä ”sellainen holokaustin käyttäminen väärentää sekä aikamme todellisuuden että sumentaa myös holokaustin, sen historiallisen todellisuuden ja sisällön, ja halventaa holokaustin uhrien ja tapausten muistoa.”
SIVULLISENA JÄÄ ihmettelemään, halusivatko saksalaiset piispat väittää, ettei se Varsovan ghetto niin kauhea ollutkaan, kun sitä vertaa Ramallahiin, vai oliko tarkoitus keventää syyttävää omatuntoa muistaessaan, että saksalaiset sen Varsovan gheton rakensivat saartaessaan juutalaiset sinne, pyrkien todistamaan, että juutalaiset ovat itse syyllistyneet samaan Ramallahissa.
KAPINA OLMERTIN HALLITUKSESSA, voisi kuvailla eilistä näytelmää Israelin hallituksen kokouksessa.
Olmert aloittaessa istunnon lyhyellä yhteenvedolla tilanteesta ja päästessä Histadrutin uhkaukseen aloittaa yleislakko uudelleen 21. maaliskuuta, Peretz pomppasi esille ja vaati saada esittää useita suosituksia kuntien maksamattomia palkkoja koskevan kiistan ratkaisemiseksi. Vain viisi minuuttia oli ehditty käydä istuntoa, kun Olmertin ja Peretzin välille syntynyt huutokeskustelu pakotti Olmertin keskeyttämään istunnon ja vetäytymään syrjemmälle viilentämään tunteita.
OLMERTIN KESKEYTTÄESSÄ Peretzin puheenvuoron tämä huusi vihaisesti: ”Mikä on meidän työmme, mitä me teemme täällä, jos et anna meidän tehdä kommentteja.” Olmert leiskautti tähän: ”Et saa puhua tuolla tavalla. Minä johdan tätä kokousta. Suosittelen, että rauhoitut ja istut alas.” Peretz tähän: ”Miten voi olla, etteivät ministerit saa puhua mielipiteistään. Haluan äänestystä tästä yhden miehen hallinnosta.”
Ministerit Hirchson ja Bar-On yrittivät rauhoitella kiihtynyttä puolustusministeriä todeten, että ”kahdeksan kuukauden aikana et huutanut tällä tavalla puolustusasioita käsiteltäessä, nyt olet palautunut Histadrutin pääsihteerin asemaan.” Viiden minuutin jäähdyttelyn jälkeen istuntoa jatkettiin välikohtauksitta.
Kabinetin antamien tietojen mukaan 1522 palkkalaista 27 kunnassa eivät olleet saaneet palkkojaan. Histadrutin tietojen mukaan viitisen tuhatta työntekijää 33 kunnassa ja uskonnollisessa neuvostossa odottavat palkkojaan.
TODELLINEN KAPINA HALLITUKSESSA tulee kuitenkin Kadiman omasta piiristä, ei Peretzin vihan-puuskista eikä edes valtiontarkastajan Lindenstraussin tutkimuksista kotirintaman puutteista Libanonin sodan aikana. Toimittaja Anshel Pfeffer väittää, että Kadiman sisällä on ainakin viisi ministeriä, jotka pitävät itseään parempina pääministeriehdokkaina kuin mitä Olmert on. He kuitenkin Pfefferin mukaan odottavat aikaansa eli Winograd-komitean tutkimusten tuloksia, joiden uskotaan pudottavan ainakin Olmertin ja Peretzinkin pään, jonka poliittinen ura voi päättyä toukokuun Labourin puheenjohtajavalintaan ilman Winogradiakin.
KORKEIMMAN OIKEUDEN päätöksen mukaisesti valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss ei voinut eilen esitellä tutkimustensa tuloksia tarkastuskomitealle muuten kuin käymällä läpi tutkimusperiaatteita.
OLMERTIN HALLITUS on joka tapauksessa pahasti hyytynyt eikä pysty toimimaan normaalisti. Hallitusta repii myös Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajan valinta. Sitä hallitsee nyt cerer rabbi Yaakov Litzman (UTJ), jonka tilalle Olmert halusi Israel Beiteinun jäsenen Stas Meseznikovin, mutta esitys ei ole saanut Knessetin jäsenten enemmistöä taakseen. Litzman itse ei halua luopua paikastaan.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert tavannee USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen Israelissa 24.maaliskuuta tienoilla. Sitä ennen Olmert tavannee Mahmoud Abbasin, vaikka on epätietoista, mistä he löytävät keskustelunaiheita, jotka eivät pääty huutomyrskyksi.
RICEN JA OLMERTIN tapaaminen on sopivasti ennen arabiliiton Riadin kokousta loppukuusta, jossa saudien rauhansuunnitelmaa todennäköisesti käsitellään. Israelin ulkoministeriön ilmoituksen mukaan Israel ei voi hyväksyä sitä keskustelujen pohjaksi ilman muutoksia ainakin pakolaiskysymyksessä. Saudien suunnitelma julkistettiin vuonna 2002 ja myöhemmin sinä vuonna hyväksyttiin arabiliiton kokouksessa Beirutissa. Saudisuunnitelmassa vaaditaan, että Israel vetäytyy vuoden 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, mukaan lukien Jerusalemin itäosa ja Golanin ylänkö. Arabiliitto lisäsi siihen vaatimuksen palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta YK:n turvallisuusneuvoston lausunnon 194 mukaisesti.
USA:N ULKOMINISTERIÖ vakuuttaa, etteivät sen viimeaikaiset vihjailut keskusteluista Syyrian kanssa merkitse USA:n Syyrian politiikan muutosta. USA:n apulaissihteeri Ellen Sauerbrey vierailee Syyriassa lähi viikkojen aikana. Tapaamisen aiheena lienee Irakin pakolaisten virtaaminen Syyriaan. USA:n ulkoministeriön edustaja kielsi perättöminä myytin, että USA estää Israelin ja Syyrian väliset keskustelut. Hän myös vakuutti, ettei USA voi tunnustaa Hamas-johtoista PA:n hallitusta, ellei se suostu kvartetin kolmeen vaatimukseen.
VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov toivotti äskettäin tervetulleeksi Hamasin lähettämän delegaation ja vaati taloudellisten sanktioitten poistamista PA:n hallitukselta. USA:n ulkoministeriö uskoo kuitenkin Venäjän edelleen kannattavan kvartetin asettamia ehtoja PA:n hallitukselle.
VENÄJÄ PALAUTUMASSA NEUVOSTOLIITON AIKAAN, ainakin mitä tulee sen salaisen palvelun toimintaan.
Moskovassa Kommersant päivälehden toimittaja Ivan Safronov löydettiin kuolleena, kuten viranomaiset esittävät, pudottuaan asuintalonsa porrashuoneen viidennen kerroksen ikkunasta. Safronov palveli everstin arvoisena Venäjän avaruuspalveluksessa ennen siirtymistään lehden toimittajaksi 1997. Hän on saanut viranomaisilta useita varoituksia rohkeista kirjoituksistaan. Venäjän turvallisuuspalvelu (FSB), jota pidetään KGB:n toiminnan perijänä, oli myös useaan kertaan kuulustellut Safronovia ennen hänen kuolemaansa.
SAFRONOV OLI VIERAILLUT Emiirikunnan asenäyttelyssä viime kuussa ja oli matkansa aikana saanut vahvistuksen Venäjän näyttelyyn osallistuneilta viranomaisilta, että Venäjä on suostunut toimittamaan Iranille huippu-tehokkaita S-300 torjuntaohjuksia sekä Syyrialle SU-30 taisteluhävittäjiä Belaruksen kautta. MYÖHEMMIN Safronov oli saanut tietää, että Venäjä aikoi toimittaa Syyrialle MIG-29 taisteluhävittäjiä sekä Pantryr-S1 Iskander maasta –maahan ammuttavia ohjuksia, joiden kantomatka on 280 km. Näillä ohjuksilla on erittäin suuri osumatarkkuus, ja niillä Syyria pystyisi terrorisoimaan suurta osaa Israelista sodan aikana.
FSB:n agentit olivat varoittaneet Safronovia kirjoittamasta Venäjän viimeisistä asetoimituksista, koska ”ne ovat valtiosalaisuuksia ja paljastuessaan voisivat aiheuttaa suuren luokan skandaalin”.
Safronov oli tiettävästi siirtänyt kirjoittamistaan paljastuksistaan.
NEW YORKISSA päämajaansa pitävä Komitea journalistien suojelemiseksi (CPJ) kertoi tammikuussa, että vuodesta 1992 lähtien 44 venäläistä journalistia murhattu, enemmän kuin missään muussa maassa paitsi Irakissa ja Algeriassa.
KOLMETOISTA JOURNALISTIA on murhattu Putinin tultua valtaan vuonna 2000 olosuhteissa, joita kuvataan palkkamurhiksi.
NAAPURIT PELASTIVAT Vankipalvelun upseerin ruhjoutumasta kranaatista, joka oli asetettu hänen asuintalonsa ulkopuolelle. Hän oli juuri astumassa ulos pääovestaan, kun naapurit saivat hänet pysähtymään. Paikalle kutsutut poliisit poistivat kranaatin ja tuhosivat sen. Virkailijan ulkoseinään oli myös raapustettu iskulause. Poliisi uskoo, että tarkoituksena oli vain varoittaa, ei vahingoittaa.
RAJAPOLIISIN HUONO MAINE on selvästi parantunut viime aikoina. Rajapoliisi oli osallisena juutalais-siirtokuntien evakuoinneissa ja sai osakseen yleisen vihan poliisin ja armeijan harjoittamasta karkeasta ja väkivaltaisesta käyttäytymisestä evakuoidessaan asukkaita, naisia ja lapsia.
Poliisikomentajaksi valittu Genot on aiheuttanut pahoja aavistuksia häntä tuntevien parissa. Häntä syytettiin 13 vuotta sitten lajinnasta ja evakuoinnin aikana häntä syytettiin rajusta väkivallasta evakuoitavia vastaan.
IDF:N JOUKOT piirittivät viime yön aikana Fatahin ja PA:n yleisen tiedustelun rakennukset Ramallahissa ja kehottivat turvallisuushenkilöitä tulemaan ulos talosta. Heistä 18 tulikin, joita PA kutsuu työntekijöiksi.
Toinen IDF:n osasto piiritti PA:n yleisen tiedustelun rakennuksen, jota johtaa Tawfiq Tirawi. IDF epäili, että turvallisuusjoukkojen joukossa on al-Aksan ja Jihadin etsittyjä terroristeja.
TIISTAINA GAZASTA ISRAELIIN ammutut kaksi Kassam-rakettia olivat parannettuja versioita, joiden kantomatkaa lienee parannettu 19 km:in. Jihad ilmoitti ampuneensa raketit ja pystyvänsä niillä ampumaan Ashkelomin kaupungin yli. Eilen lienee ollut tarkoitus kokeilla rakettien toimintaa.
IRANISSA VIERAILEVA Hamasin johtaja Khaled Mashaal sai ystävän halaukset presidentti Ahmadinejadilta, joka lupasi jatkaa Hamasin tukemista ja kehotti Mashaalia jatkamaan iskujaan Israelia vastaan.

Tuesday, March 06, 2007

TIISTAI 06.03.07
ISRAEL VARAUTUU mahdollisuuteen, että Iranin agentit yrittävät kidnapata israelilaisia diplomaatteja ja viranomaisia ulkomailla seurauksena syytöksiin, että Mossad on yhdessä CIA:n kanssa turkissa kadonneen iranilaisen kenraali Ali-Raza Asgarin mysteeriin takana.
Brittilehti The Daily Telegraph spekuloi artikkelissaan maanantaina, että Mossad halusi kuulustella Asgaria siksi, että hänen uskotaan tietävän Libanonissa kadonneen IAF:n navigoijan Ron Aradin kohtalosta. Israelissa uskotaan, että Arad vietiin joksikin ajaksi Iraniin.
Vallankumouskaartin kenraali Asgarille oli tilattu loistoluokan hotelli Istanbulissa, mutta hän ilmoittautui pienempään ja halvempaan hotelliin. Hänen huoneensa on kuitenkin pysynyt tyhjänä.
Shin Betin virkailija toteaa, että Israelin turvallisuusvirkailijat muotoilevat turvallisuusjärjestelynsä sen mukaan, mitä kentällä tapahtuu ja mitä salainen tiedustelu saa selville.
ISRAEL EI KOSKAAN SURMANNUT sotavankejaan, vakuuttaa entinen Shaked erikoisyksikön upseeri Yehuda Melamed. Hän kertoo, että TV-kanava ykkösen lähettämä raportti Ruah Shaked (Shakedin henki) kertoo valheita. Egyptin lehdistö tarttui samaan asiaan ja väittää, että Shakedin entinen komentaja ministeri Binyamin Ben-Eliezerin johtama yksikkö surmasi 250 egyptiläistä sotavankia 1967 sodan aikana Gazassa.
Ben-Eliezer kieltää syytökset, mutta hän joutui perumaan suunnitellun Egyptin vierailunsa.
Viranomaiset eivät kuitenkaan usko, että tapaus haittaisi maitten välisiä suhteita tulevaisuudessa.
ISRAELIN KORKEIN OIKEUS kokoontuu tänään yhdeksän aikaan käsittelemään kotirintaman komentajan kenraalimajuri Gershon Yitzhakin vaatimusta, ettei valtion tarkastusviraston laatiman 600-sivuisen raportin lyhennettyä esittelyversiota Libanonin sodasta käsiteltäisi Knessetin tarkastusvaliokunnan kokouksessa tänään kello 11.00, kuten on suunniteltu. Yitzhak valittaa, ettei hänelle ole annettu tarpeeksi aikaa tutustua raporttiin eikä tilaisuutta vastata siihen. Hän pelkää virkansa puolesta. Oikeuskansleri Mazuz kieltäytyy edustamasta tarkastusviraston johtajaa Lindenstraussia oikeudessa, mikä voi viivyttää asian käsittelyä KO:ssa.
TARKASTUSVALIOKUNNAN puheenjohtaja Zevulun Orlev aikoo kuitenkin pitää kokouksen, ellei korkein oikeus sitä kiellä. Monet lainlaatijat valittavat KO:n tapaa puuttua Knessetin työskentelyyn.
Asiasta on kehittynyt ilkeä mudanheittely, jossa rintamalinjat näyttävät määräytyvän hallituksen ja sen pääministerin Olmertin kannattajien ja vastustajien välille yli puoluerajojen.
TAISTELU LABOURIN PUHEENJOHTAJUUDESTA, minkä kohtalo ratkeaa toukokuun 28. päivän vaalikokouksessa, on vakiintunut kolmen suosituimman ehdokkaan väliseksi.
Yediot Aharonotissa julkaistun Dahaf-gallupin mukaan Ami Ayalon johtaa kilpaa 28 prosentilla, Ehud Barakin kannatus on 26 %, nykyisen puheenjohtaja Amir Peretzin kannatus 19 %. Pines-Paz sain 17 % ja Yatom 6 %.
Maariv-lehden tilaama TSN-gallup antoi Barakille 31 %, Ayalonille 27 %, Pines-Pazille 19 %, Peretzille 13 % ja Yatomille 4 %.
Haaretz-lehden dialogi-tiedustelun tulokset: Barak 25 %, Ayalon 23 %, Peretz 19 %. Pines-Paz 15 % ja Yatom 5 %.
AMIR PERETZ kuitenkin vakuuttaa, että hän tulee tuomaan voiton kotiin gallupeista huolimatta.
PRESIDENTIN VIRKAAN suosituin oli Shimon Peres 73 %, päärabbi Yisrael Meir Lau 9 % ja Colette Avital, naiskansanedustaja, 8 %. Haastatellut olivat Labour-puolueen kannattajia.
OIKEUSMINISTERI Daniel Friedman valmistelee lakiluonnosta, joka rajoittaisi korkeimman oikeuden valtaa estää Knessetin laatiman lain voimaantuloa tai määrätä Knessetin muuttamaan sitä. Lakiehdotuksen mukaan vain Knesset voi muuttaa säätämäänsä lakia edustajien esityksestä.
AMERIKKALAISTEN Israel-myönteisyys on kasvanut suoritettujen gallupien mukaan.
Israelia suosi 58 %; palestiinalaisia 20 %, molempia 5 %, ei kumpaakaan 10 %, ei sano 7 %.
Vuosina 1993-1999 Israelia suosi 41 %, ei suosikkia 46 %, palestiinalaisia 13 % Lähi Idän maista.
Vuosina 2000-2006 Israelia suosi 53 %, ei suosikkia 31 %, palestiinalaisia 16 % Lähi Idän maista.
HAMAS EDUSTAA SUUREMPAA UHKAA ISRAELILLE kuin Hizbullah, kertoo Shin Betin johtaja Yuval Diskin. Diskin ennusti maanantaina, että Israel joutuu uuteen aseelliseen yhteenottoon Hamasin kanssa vielä tänä vuonna. Tätä mahdollisuutta Diskin pitää suurempana kuin uutta sotaa Hizbullahin kanssa. Diskin toteaa, että vaikka Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen onnistumis-ennuste kertoo 70 % mahdollisuudesta valtion rakentamiseksi, ponnistelut peittävät uuden asevarustelun, jonka tähtäimessä on hyökkäykset Israelia vastaan. Vaikka Abbasin ja Haniyehin välinen sopimus Mekkassa 8. helmikuuta vähensi ryhmien välisiä taisteluja, joissa yli sata ihmistä sai surmansa, ne eivät ole täysin loppuneet aamun raporttien mukaan. Diskin kertoo, että Hamasin aktivistien koulutus Iranissa on suurempi uhka Israelille kuin laiton aseitten salakuljetus.
TULITAISTELUT puhkesivat tänään Gazassa Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välillä koulutuskentän omistuksesta. Yksi Fatahin upseeri haavoittui. Myös Fatahin turvallisuusmiesten pitämä poliisiasema joutui Hamasin tulituksen kohteeksi ja Fatahin virkailijan taloa ja autoa tulitettiin.
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hamasin pyssymiehet insinöörien avustamina ovat rakentamassa bunkkeriverkostoa Philadelphia-käytävän alle Siinain ja Gazan raja-alueella. He käyttävät Israelin tyhjentämien ja tuhoamien asutusten jätteitä, kivi- ja betonilohkareita, bunkkerien vahvistamiseen. Toinen bunkkeriverkosto on Debkafilen mukaan rakenteilla Israelin ja Gazan rajalle. Sinne varastoidaan aseita, tarvikkeita ja ruokatarpeita sodankäyntiä varten Israelin kanssa.
KAKSI HAMASIN VIRKAILIJAA muuttaa Syyriaan vastalauseena Abbasin ja Haniyehin solmimalle Mekkan sopimukselle. Sisäministeri Said Siam ja Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri vastustavat kiivaasti tehtyä sopimusta. Hamasin Nablusin piirin kansanedustaja Tirawi tunnustaa, että Hamasin sisällä on tapahtunut repeämä. Nuo kaksi Syyriaan muuttanutta miestä edustavat radikaalia islamia, Haniyeh ja Mashaal ovat Tirawin mielestä maltillisia. Toinen kiistaa aiheuttava tekijä on Tirawin mukaan vanhan ja nuoren kaartin välinen mielipiteitten ero. Nuoret Hamasin kannattajat vastustavat Mekkan sopimusta, ja nuoret Fatahin kannattajat vastustavat yhteishallitusta Hamasin kanssa ilman suurempaa osuutta vallasta.
USA:N HALLITUS tukee taloudellisesti kahta Hamasin ylläpitämää yliopistoa. Al-Quds yliopisto saa USA:n tukea 2.3 miljoonaa USD ja Islamilainen yliopisto Gazassa 140 000 USD. Yliopiston edustajat myöntävät auliisti Worldnetdailyn toimittajalle, että yliopistoja käytetään taisteluissa Israelia vastaan. Niistä palkataan ”taistelijoita” ja terroristeja ja niiden laboratorioissa kehitellään pommeja ja aseita Hamasin, al-Aqsan ja Islamic Jihadin ”taistelijoille”.
Islamic Jihad ampui tänä aamuna kaksi Kassam-rakettia Ashkelonia kohti, ei vaurioita.
USA:N KONGRESSI on tehokkaasti estänyt 86.4 miljoonan USD avustusten myöntämisen palestiinalaisille. Ne olisi käytetty Abbasin valvomien turvallisuusjoukkojen varusteisiin ja kouluttamiseen.
USAID on järjestö, jonka kautta kulkee USA:n myöntämiä varoa teitten ja infrastruktuurin rakentamiseksi palestiinalaisalueilla. PA päätti äskettäin nimetä yhden USAID:in rahoittaman kadun Irakin presidentti Saddam Husseinin mukaan.
web-sivulla http://israelupdate.achlak.net pääsivun oikeassa laidassa kohdassa Meta Site Admin on yhteys artikkeleihin ja kirjoituksiin raporttien lisäksi.

Monday, March 05, 2007

MAANANTAI 05.03.07
ARABILIITON RAUHANSUUNNITELMA, joka hyväksyttiin arabiliiton Beirutin kokouksessa 2003, poikkeaa saudisuunnitelmasta siinä, että siihen lisättiin vaatimus palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta. Tämä on Israelille pahin kanto suunnitelman kaskessa. Arabisuunnitelma vaatii Israelia vetäytymään 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, Israelin rakentamien setlementtien purkamista ja Itä Jerusalemia. Israelin nykyinen hallitus ja vasemmisto tuntuu kannattavan suunnitelmaa rauhanneuvottelujen pohjaksi.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad keskusteli saudimonarkin kanssa suunnitelmasta, ja saudit ilmoittivat Iranin kannattavan suunnitelmaa. Ahmadinejad oli kuitenkin toista mieltä: Iran ei kannata sitä.
Keskustelut johtajien kesken eivät muutenkaan menneet kovin hyvin, sillä Ahmadinejad pakkasi laukkunsa, jos oli sen ehtinyt purkamaankaan, ja palasi yötä myöten kotiinsa eikä jäänyt nukkumaan Riadiin, kuten arabitapa vaatii. Riadin keskusteluista ei annettu julkilausumaa eikä pidetty lehdistötilaisuutta.
ARABILIITON pääsihteeri Amr Moussa ilmoitti eilen, ettei arabisuunnitelmaan tehdä pakolaisten oikeuksia koskevia muutoksia, mitä Israel ja USA ovat esittäneet ja toivoneet. Olmert ilmaisi myönteisen kantansa saudisuunnitelmasta todeten, että ”siihen sisältyy positiivisia elementtejä”, mutta toivoo muutoksia.
USA JA ISRAEL koordinoivat yrityksensä saada Euroopan maat osallistumaan Iranin vastaisiin rajoitteisiin ilman YK:n turvallisuusneuvoston päätöstäkin. Tällä pystyttäisiin ohittamaan Kiinan ja Venäjän vastustus. Muutamat Euroopan tärkeät taloudelliset keskukset ovat vetäytyneet pois rajoitussuunnitelmista joko osittain tai kokonaan. USA:n alivaltiosihteeri terrorismin ja taloudellisen tiedustelun alueilla Stuart Levey saapui eilen Israeliin koordinoidakseen USA:n ja Israelin yritykset saada taloudelliset instituutiot rajoittamaan liikesuhteitaan Iranin kanssa. Sillä saralla on vielä monia kiviä poistettava ennen sopimuksia.
ISRAELIN PÄÄMINISTERIN JA VALTIONTARKASTAJAN välillä kytevä vihamielisyys ja epäluuloisuus on leimahtanut ilmiliekkiin. Valtiontarkastaja Michal Lindenstrauss on kuukausikaupalla yrittänyt saada pääministeri Ehud Olmertilta vastauksia muutamiin Libanonin sodan aikaisiin kotirintamaa koskeviin kysymyksiin, mutta ilman tulosta. Tarkastaja halusi Olmertin henkilökohtaisesti vastaamaan kysymyksiin joulukuun 25. päivänä, mutta Olmert kieltäytyi, jonka jälkeen Lindenstrauss lähetti kysymykset hänelle kirjallisina antaen muutaman viikon aikaa vastaamiseen, mutta Olmert ei ole tehnyt asialle mitään.
LINDENSTRAUSS AIKOO esitellä 600-sivuisen ennakkoselvityksensä Knessetin tarkastuskomitealle huomenna tiistaina ilman Olmertin vastauksia kysymyksiin. Tämä on saanut Olmertin kiivaisiin ja vähemmän diplomaattisiin purkauksiin, joissa hän syyttää Lindenstraussia systemaattisista vuodoista lehdistölle puolivalmiista raportista, mitä hän pitää rikollisena toimintana, joka ”asettaa uuden ennätyksen kyynisyydessä, ja on karkeasti tarkastusvirastolta vaadittavan tason alapuolella”. Olmert väittää, että hänelle annettu aika vastausten laatimiseksi oli vain kaksi viikkoa tammikuun 31. päivästä lukien.
KIISTAN TAUSTALLA on nähtävissä muutamia tosiasioita.
OLMERT HALUSI Lindenstraussin johtaman valtion tarkastusviraston toimivan hänen valvontansa alaisena, mihin Lindenstrauss ei voinut suostua uskottavuutensa menettämisen ja raportin vesittämisen pelossa.
Toiseksi Olmert haluaa, että hänen asettamansa Winograd-komitea ehtii saamaan Libanonin sota II:sta tekemänsä tutkimuksen ennen Lindenstraussin raporttia, joka koskee ensisijaisesti kotirintaman ongelmia sodan aikana ja hallituksen osuutta siinä. Olmert pelkää joutuvansa naulatuksi syylliseksi karkeisiin laiminlyönteihin ja kotirintaman tarpeitten unohtamiseen. Lisäksi Olmert syyttää, että tutkimuksissa tarkastellaan päällekkäisiä kysymyksiä. Koska Winograd-komitea on hallituksen asettama, pääministeri ja hallitus voivat päättää, mitä osia sen tutkimuksista julkistetaan ja mitä julistetaan salaisiksi.
LINDENSTRAUSS sanoo puolustuksekseen, että hänen raporttinsa olisi ehtinyt valmiiksi 15. tammikuuta, mutta Olmertin vitkastelun vuoksi sen valmistuminen on viivästynyt. Olmertin tueksi on noussut kotirintaman komentaja kenraalimajuri Yitzhak Gershon, joka pyytää Lindenstraussia siirtämään raportin julkistamista, koska hän ei ole saanut tilaisuutta tutustua siihen. Hänkin pelkää maineensa menettämistä raportin vuoksi.
KNESSETIN TARKASTUSKOMITEAN puheenjohtaja Zuvulun Orlev (NU/NRP) kuten monet kansanedustajat oikealla ja vasemmalla pitävät pääministerin kieltäytymistä vastata tarkastusviraston esittämiin kysymyksiin ennen kuulumattomana ja valitettavana henkilökohtaisten intressien suojelemiseksi.
EIVÄT KAIKKI PALESTIINALAISPAKOLAISET HALUA palata köyhtyneille PA:n hallitsemille alueille, kirjoittaa Khaled Abu Toameh JPostin artikkelissaan 05.03.07. Toameh toteaa artikkelissaan, etteivät arabihallitukset halua muutoksia arabisuunnitelmaan, joka vaatii pakolaisten paluuoikeutta alueille, josta he pakenivat joko omasta halustaan tai arabien vakuuttelujen vuoksi, että he saavat palata pian takaisin koteihinsa. Vain muutama tapaus tunnetaan, joissa IDF pakotti asukkaat muuttamaan pois kylistään.
Arabihallitukset haluavat kuitenkin niiden alueilla asuvien pakolaisten mahdollisimman pikaista muuttamista pois maasta, eivätkä halua sulauttaa heitä omaan maahansa.
UNRWA:n rekisterin mukaan palestiinalaispakolaisia on 4.3 miljoonaa, mutta PLO väittää heidän määränsä kaksinkertaiseksi, koska kaikki eivät ole rekisteröityneet UNRWA:n tilastoihin. Toisaalta tiedetään, että pakolaisiksi rekisteröityi huomattava määrä paikallisia asukkaita ja muualta sinne muuttaneita arabeja, koska se takasi heille ilmaisen ylläpidon, eivätkä kaikki edes asu pakolaisleireissä.
JORDANIASSA asuu 1,7 miljoonaa palolaista; Syyriassa 400 000 ja Libanonissa saman verran. Heitä ei pidetä kansalaisina ja heiltä on kiistetty useimmat ihmisoikeudet ja perustarpeet, kirjoittaa Toameh. Vain Jordania ja Syyria ovat hoitaneet pakolaisensa kunniallisesti, mutta yleisesti heihin kohdistetaan samoja rajoituksia kuin ulkomaalaisiin, eikä heillä ole oikeutta valtion koulutus-, terveys- ja sosiaalipalveluihin.
Myös palestiinalaispakolaisten omistusoikeutta ja myös oikeutta toimia useissa ammateissa on rajoitettu.
UNRWA:n arvion mukaan 60 % Libanonin palestiinalaispakolaisista elää köyhyysrajan alapuolella.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas matkusti eilen Gazaan, jossa hän yrittää löytää sopua PA:n hallituksen pääministeri Ismail Haniyehin kanssa yhteishallituksesta Fatahin ja Hamasin välillä. Mekkan sopimuksen jälkeen toiveet olivat korkealla, mutta paikan pyhyys on karissut tyystin. Molemmat osapuolet syyttävät vastapuolta sopimusrikkomuksista. Fatahin kannattajat syyttävät Hamasia, että jotkut elementit siellä hyötyvät laittomuudesta ja väkivallasta eivätkä halua sen poistumista. Hamasin edustajat syyttävät samoin Abbasin ja Fatahin johdon lähellä olevia elementtejä sopimuksen tahallisista rikkomuksista.
MINISTERINIMITYKSET ovat edelleen kiistanalaisia. Ulkoministeriksi on nimetty Ziad Abu Amr ja sisäministeriksi Hamoudeh Jarwan tai Nasser Musleh, jotka kuuluvat Hamasin kannattajiin, mutta joita Abbas vastustaa. Sisäministeri johtaa PA:n lukuisia turvallisuusjärjestöjä.
HAMAS on tiettävästi lisäämässä omien toimenpidejoukkojensa määrää kahteentoista tuhanteen.
SILWANIN KAUPUNGINOSASSA Jerusalemin itäosassa asuvat juutalaisperheet, jotka tuomari Eliahu Zimra määräsi muuttamaan pois asumastaan talosta huhtikuun 15. päivään mennessä, ovat valittamassa tuomiosta korkeampaan oikeusasteeseen. Seitsenkerroksisessa talossa, joka on rakennettu ilman lupaa, asuu kahdeksan juutalaisperhettä, joista yksi lienee muuttanut pois. Silwanin kaupunginosa on pääosin arabien asuttama, mutta lähes 1000 Jemenistä muuttanutta juutalaista asui siellä puolen vuosisadan ajan vuodesta 1880, kunnes heidät ajettiin pois 1938 arabimellakoitten seurauksena.
Kahdeksan juutalaisperhettä muutti 7-kerroksiseen taloon kolme vuotta sitten, kun Ateret Cohanim järjestö osti talon arabiperheeltä. Järjestön edustaja syyttää tuomiota juutalaisten syrjimisestä ja Jerusalemin kaupunkia siitä, että se jättää huomiotta arabien laittoman rakentamisen Itä Jerusalemissa.
Israelin äärivasemmisto, Meretzin edustajat, aloitti juutalaisperheitten karkotustoimet Ateret Cohanimin omistamasta talosta.
ITÄ JERUSALEMISSA, joko arabikaupunginosissa tai niiden lähellä, on tusinan verran hajanaisia juutalaisten aloittamia rakennuskohteita. Siellä asuu nykyisin n. 1000 juutalaista.
HÄPEÄLLINEN AMERIKKALAISTEN ARVOJEN petos, joka koski myös kristittyjen ja juutalaisten välisiä suhteita, tapahtui helmikuun 24.päivänä Teheranissa, sanoo Anti-Defamation Leaque (ADL) lausunnossaan. Amerikkalaisten kristittyjen 13-henkinen delegaatio, johon kuului quakeja, mennoniitteja, episkopaaleja, baptisteja, yhtyneitä metodisteja ja roomalaiskatolisia, tapasi silloin Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin, jota ADL kutsuu ”vaaralliseksi despootiksi, joka vaatii Israelin tuhoamista ja kieltää kuuden miljoonan juutalaisen menehtymisen holokaustissa.”
USA:N KIRKKOJEN KANSALLISNEUVOSTO sanoo julkilausumassaan, että ”delegaatio matkusti Iraniin nousevan jännityksen aikana uskoen voivansa rakentaa yhteisymmärryksen siltoja maitten välille.” Delegaation edustajien mukaan ”Ahmadinejad teki tilaisuudessa useita lausuntoja, jotka olivat hyvin rohkaisevia, mukana vakuutus, ettei Iran havittele ydinaseita ja että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti voidaan ratkaista poliittisin, ei sotilaallisin, keinoin”. Ahmadinejad oli ollut selvästi kiihottunut jonkun kysyessä hänen suhdettaan holokaustiin. Hän oli kysellyt. mitä tekemistä sillä on Amerikan sionismin kanssa. Hän myös vakuutti, ettei hän kiellä holokaustia, mutta ei hyväksy sille annettua merkitystä.
Delegaation jäseniä rohkaisi Ahmadinejadin lausunto, ”ettei hänellä ole ennakkorajoituksia keskusteluihin amerikkalaisten kanssa, jos hän huomaa niissä hyvää tahtoa”.
ISRAEL TOIMITTAA palestiinalaisten terroristien rakentamat ja Israeliin ammuttujen Kassam-rakettien teräsputket, sanoo Shin Bet lausunnossaan. Se ei kuitenkaan osaa sanoa kuinka paljon Israelista Gazaan toimitetuista teräsputkista käytetään viemäritöihin ja kuinka paljon niitä palautetaan takaisin ilmateitse.
SYYRIALLA ON biologisia aseita, joita se asentaa ohjusten kärkiin ja joita se tulee käyttämään, jos Irania vastaan hyökätään, kertoo Worldnetdaylin toimittaja Jill Bellamy.Decker. Hän kertoo, että aseita piilotellaan kemiallisten tuotteitten ja eläinrokotteiden seassa. Syyria kokeili biologisia aseitaan Darfurissa, Sudanissa, kuten on voitu päätellä joittenkin kuolleitten ihmisten jäännöksistä.
IDF:N SYYRIAN RAJALTA löydetyt kuusi maamiinaa sanoo heittäneensä Israelin puolelle syyrialainen terrorijärjestö, joka kutsuu itseään nimellä Golanin vapauttamisen vastarintakomiteat. Maamiinat ovat IDF:n asettamia turva-aidan ja tulitaukolinjan väliselle kapealle vyöhykkeelle 1973 sodan jälkeen.

Sunday, March 04, 2007

SUNNUNTAI 04.03.07
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTON kuusi pysyvää jäsentä, USA, Englanti, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina valmistelevat kiireellä joulukuun 23. päivänä Iranille asetettujen sanktioitten koventamista, koska se ei ole suostunut silloin asetettuihin pakotteisiin ydinohjelmansa keskeyttämiseksi ja asettamiseksi kansainvälisen tarkkailun alaiseksi. Iranille asetettu 60 päivän armonaika meni umpeen viime viikolla. Uudet pakotteet käsittänevät rajoituksia matkustamiseen, määrättyjen materiaalien ja teknisten laitteiden vientiä Iraniin ja uusien kovenevien sanktioiden luomisen, mikäli Iran ei osoita taipuvansa YK:n vaatimuksiin.
TURVALLISUUSNEUVOSTON kymmenen vaihtuvaa jäsentä saavat päätöslauselmaehdotuksen tutustumista varten ennen ratkaisevaa äänestystä, jonka sisältö määräytyy pysyvien jäsenten äänillä.
Länsimaat uskovat, ettei niiden vaatimukset täysin tyydytä Kiinan ja Venäjän tahtoa, minkä johdosta sitä on muotoiltava maltillisemmaksi, sillä Kiinalla ja Venäjällä on tärkeitä kauppasuhteita Iranin kanssa.
Kiinan uskotaan kuitenkin toimivan varovaisesti, sillä Kiinan suhteet USA:n kanssa ovat myös elintärkeät.
LIBYAN JOHTAJA Moammar Gadhafi valitti eilen julkistamassaan lausunnossa, etteivät länsimaat täysin täyttäneet lupauksiaan Libyan korvaamiseksi sen luovuttua ydinaseohjelmastaan ja massatuhoaseistaan.
Gadhafin lausunnon uskotaan vahvistavan Iranin ja Korean epäluuloa länsivaltain suhteen, ettei ydinohjelmasta luopuminen tuota niitä etuja, joita niille luvataan.
Libya luopui massatuhoaseittensa kehittämisestä vuonna 2003, minkä johdosta Englanti, Ranska ja USA normalisoivat suhteensa Libyan kanssa. Luvattuja investointeja noista maista ei kuitenkaan tullut, valittaa Libyan johtaja, minkä johdosta Libyan esimerkki tuhoutui eikä sitä kukaan noudata.
GADHAFI TOTESI kuitenkin, ettei länsimaisen valuutan puute saa Libyaa koskaan palaamaan luopumastaan massatuhoaseitten valmistuksesta. Hän vakuutti, että on tullut aika, jolloin Libyan tulee suuntautua enemmän länsivaltain suuntaan.
LIBYA ON POTENTIAALISESTI vahva öljykenttiensä ja –tuotantonsa ansiosta, mutta sen 5.6 miljoonaa asukasta ovat edelleen köyhiä, koulut ja sairaalat ovat takapajuisia ja korjausten tarpeessa ja yleinen infrastruktuuri on heikko. Libya pyyttä ulkomaista know-how apua taloutensa kehittämiseksi.
GADHAFIN VIHREÄSSÄ KIRJASSA kuvalitu ”massojen suora hallinto”, jamahiriya, jossa maan jokainen kansalainen osallistuu maan hallintoon, on käytännössä johtanut yhden miehen ylivaltaan.
Jamahiriyan alkamisen 30-vuotistilaisuudessa Saharan autiomaan kaupungissa Sabhassa, 600 km Tripolista etelään, pidetty tilaisuus oli kerännyt paikalle tuhansia libyalaisia, jotka juhlivat johtajaansa nyrkkejään heilutellen. Tilaisuudessa puhui myös muutama länsimainen asiantuntija painottaen muutoksen tarpeellisuutta. Paikalle pystytetyissä plakaateissa esitettiin, että ”puolueiden perustaminen on valtiopetos”.
Gadhafi vastusti edustuslaillista demokratiaa, koska libyalaisessa mallissa jokainen edustaa auktoriteettia, eikä siten kukaan pysty monopolisoimaan auktoriteettia, hän selitti länsimaisille lehtimiehille. Hän myös arvosteli länsimaisia lehtiyhtiöitä, jotka edustavat niiden arvoja ja etuja, joilla on rahaa ja valtaa. Hän totesi, ettei tällainen edusta vapaata lehdistöä.
LIBYA JOUTUI nenäkkäin USA:n kanssa ja sille asetettiin YK:n sanktioita siksi, että sen uskottiin tukevan terrorijärjestöjä ja osallistuneen vuonna 1988 Pan Am matkustajakoneen tuhoamiseen, jossa kuoli 270 ihmistä. Suhteet paranivat, kun Libya suostui 2003 maksamaan korvauksia uhrien omaisille ja luopumaan massatuhoaseistaan. USA poisti viime vuonna Libyan terroristien tukijamaitten listaltaan ja palautti diplomaattisuhteensa, jotka olivat katkenneet 1980.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad sai valtion päämiehen vastaanoton lauantaina aloittaessaan virallisen vierailun Saudi Arabiassa. Kuningas oli henkilökohtaisesti häntä vastassa Riadin lentokentällä.
Iranin presidentti vieraili edellisen kerran Saudi Arabiassa vuonna 2005, mutta silloinkin vain osallistuakseen islamilaiseen huippukokoukseen Mekkassa.
KESKUSTELUISSA SAUDIEN JA IRANIN välillä on useita jännitteitä, jotka suoranaisesti koskevat myös Saudi Arabiaa. Persialaiset eivät ole arabeja eikä heidän islamilaista uskonhaaraansa shialaisuutta ole hyväksytty aidoksi muhamettilaisuudeksi. Shia-muslimeita arvioidaan olevan 15 % kaikista muslimeista.
SAUDI ARABIA on huolestuneena seurannut Irakin kiihtyviä sisäisiä taisteluja, jotka ovat kasvavassa määrin kehittyneet shia- ja sunni-muslimien välisiksi. Abdullah on jopa väläytellyt mahdollisuutta puuttua sotilaallisesti Irakin tilanteeseen sunni-muslimien puolustamiseksi. Toisaalta USA:n merivoimien kokoaminen Persianlahdelle uhkaa aloittaa avoimen selkkauksen Iranin ja USA:n välillä vaikka tahattomasta välikohtauksesta. Tämä tilanne voisi laukaista Iranin vastaiskut Saudi Arabian öljykentille Persianlahden rannikolla, jonka väestö on suurelta osin shia-muslimeja.
SAUDILEHDET, jotka ovat hallituksen tiukassa valvonnassa, ovat kirjoitelleet varsin myönteisesti Ahmadinejadin vierailusta ja toivovat keskusteluille onnea. Niissä korostetaan tarvetta estää ryhmien väliset taistelut islamin yhtenäisyyden säilyttämiseksi. ”Iran on osoittanut kykynsä hajottamiseen, sekä kuumiin että kylmiin kohteisiin, nyt on aika Iranin osoittaa kykynsä osallistua tasapainon kehittämiseen,” toteaa saudien omistaman Al-Hayat lehden libanonilainen toimittaja Ghassan Sharbil.
IRANILAISET LEHDET vain toteavat Ahmadinejadin vierailun Saudi Arabiassa ilman kommentteja.
ISRAEL ESITTÄÄ VOIMAKKAITA syytteitä Moskovaa vastaan sen myytyä huippunykyaikaisia ilmatorjunta- ja panssarintorjuntaohjuksia Syyrialle. Nämä pt-ohjukset pystyvät läpäisemään länsimaiset panssarit.
Yhtenä huolena on niiden joutuminen terrorijärjestöjen kuten Hizbullahin käsiin. Toinen huoli on siinä, että ne rohkaisevat Syyria sotilaallisiin selkkauksiin Israelin kanssa.
VENÄJÄN VIRANOMAISET ovat vastanneet syytöksiin toteamalla, että se on valmis luopumaan ase-kaupastaan, jos Israelin vastaavasti suostuu allekirjoittamaan ydinaseitten levittämissopimuksen, mikä käytännössä tarkoittaisi sitä, että Israel suostuu ydintutkimuslaitoksensa kansainvälisiin tarkastuksiin ja luopuu ydinaseistaan, joita sillä väitetään olevan, mutta minkä Israel kiistää.
EGYPTIN VIRANOMAISET ovat vaatineet, että IDF aloittaa tutkimukset, surmasiko kansallisen infrastruktuuriministeri Binyamin Ben.Eliezerin johtama Shaked-tiedusteluosasto 250 egyptiläistä vankia vuoden 1967 sodan aikana. Viime viikolla TV-1 lähetti journalisti Ran Edilistin tekemän dokumentin, jossa väitetään, että Shaked surmasi 250 vangittua ja puolustuskyvytöntä sotavankia. Ben-Eliezer kertoo, että egyptiläiset, jotka saivat surmansa taistelujen aikana, eivät olleet sotavankeja vaan egyptiläisiä fedayan itsemurhajoukkoja, jotka Egyptin tiedustelu oli kouluttanut ja palkannut.
EGYPTIN PARLAMANETIN ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja tri Mustafa al-Faki tuomitsi tapahtuman avuttomien vankien murhaamisesta ja väitti tämän osoittavan, etteivät Israelin kädet ole puhtaat egyptiläisten sotavankien veren vuodattamisesta.
MERETZIN entinen puheenjohtaja Jossi Sarid kertoi egyptiläiselle Al-Ahram lehdelle antamassaan haastattelussa, että hän on ollut tietoinen sotavankien surmaamisesta, jota hän pitää ”sotarikoksena ilman rajoituksia tai selityksiä, mutta 40 vuotta on kulunut tapauksesta ja syyllisten saaminen oikeuteen tässä vaiheessa tuottaa omat vaikeutensa”, Sarid selitti. Meretz on marxilainen puolue Israelissa.
JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II sanoi perjantaina ennen USA:n matkansa alkamista, että ”Israelin tulee valita Israel-tukikohta ja rauhassa naapuriensa kanssa elämisen välillä.” Hän myös totesi, että USA:lla on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa Israelin asenteisiin osoittaen samalla, ettei se suosi Israelia toisten kustannuksella.
ABDULLAH II kertoi Jordanian televisiolle, että Lähi Idällä on kaksi mahdollisuutta, joko rauha tai kaaos, väkivalta ja tuhoaminen.
Kuninkaan mukaan avain alueen ongelmien ratkaisemiseen on Palestiinan ongelman selvittäminen. Hänen uskotaan kehottavan Yhdysvaltoja tukemaan arabiliiton Beirutin rauhanohjelmaa vuodelta 2002.
JORDIANIAN paikallis- ja parlamenttivaalit pidetään loppuvuodesta aikataulun mukaan.
SIIRTOLAISTEN YHTEISKUNTAAN SULAUTTAMISMINISTERI Ze´ev Boim on kehitellyt ohjelman, jolla hän uskoo pystyvänsä parantamaan Etiopiasta Israeliin muuttaneen 104 000 siirtolaisen asemaa. Ohjelmaan kuuluu varojen lisääminen siirtolaisten kiinnelainojen tukipaketin lisääminen 220 miljoonasta NIS 55 miljoonalla NIS vuosittain; kehittää lähialueohjelmia siellä, missä Etiopiasta muuttaneet muodostavat 10 % väestöstä; lisätä Etiopiasta muuttaneitten palkkaamista julkiselle sektorille sekä kehittää aloitteellinen ohjelma heidän sosiaalisten ongelmiensa selvittämiseksi. Yli 60 % heistä käyttää sosiaaliavustuksia.
Boim kertoo, että pahin ongelma on Etiopiasta muuttaneitten kiinteistölaina-avustuksen suuruus, joka on nyt 50 000 – 70 000 USD. Tämä pakottaa siirtolaiset hankkimaan asuntonsa sosiaali-taloudellisesti heikoimmilta alueilta, joista monet on jo tarkoitettu purettaviksi.
MINISTERI Boim haluaa myös nopeuttaa Etiopian juutalaisten muuttoa maahan.