PERJANTAI 20.04.07
1. HAMAS PYRKII ottamaan valvontaansa PA:n turvallisuusjoukot Juudeassa ja Samariassa. Hamas on yrittänyt huonolla menestyksellä rakentaa omia joukkojaan Juudeaan ja Samariaan Gazan tapaan, mutta todettuaan sen vaikeaksi on aloittanut vakavan pyrkimyksen soluttautua PA;n turvallisuusjoukkoihin, varoitti IDF:n maan keskiosien joukkojen johto torstaina.
HAMAS YRITTI yhdistämällä Juudean ja Samarian joukkonsa saada niistä yhtenäisen osaston, mutta IDF:n toimet estivät sen toteutumisen. JPostin uutisen mukaan Hamasin joukot Gazassa ovat vahvuudeltaan
10 000 miestä, joita johtaa Ahmed Ja´abri. Joukot ovat IDF:n arvion mukaan kurinalaisia ja hyvin koulutettuja.
IDF:N EDUSTAJAN mukaan ero Fatahin ja Hamasin johtamien joukkojen välillä on hämärtynyt PA:n yhteishallitussopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Mekkassa. IDF on pakotettu vähentämään yhteis-toimintaansa PA:n poliisin ja turvallisuusjoukkojen kanssa tietovuotojen vuoksi.
IDF POISTI tiesulkujaan Kalkiliyan ympäriltä hyväntahdon eleenä Olmertin ja Abbasin tapaamisen vuoksi joulukuussa, minkä johdosta räjähteillä lastattu kuorma-auto pääsi Tel Aviviin pääsiäisiltana, mutta jostain tuntemattomasta syystä terroristi ei sytyttänyt pommiaan siellä vaan vasta palattuaan Kalkiliyan lähelle.
2. BBC:N TOIMITTAJAN Alan Johnstonin sieppauksen jälkeen ulkomaiset lehtimiehet eivät uskalla mennä Gazan alueelle. Vain kourallinen heitä piipahtaa sinne hetkeksi. Johnston oli ainoa ulkomainen lehtimies, joka työskenteli Gazassa kokopäiväisesti viimeisen kolmen vuoden ajan.
BBC luonnehti hänen toimiaan siten, että hän oli ensimmäiseksi palestiinalainen ja vasta toiseksi ulkomainen BBC:n laskuun työskentelevä toimittaja alueella.
GAZAN ALUEEN vaarallisuus lehtimiehille oli havaittavissa jo ennen Johnstonin sieppaamista palestiinalaisten joukkioitten keskinäisten tulitaistelujen vuoksi, eivätkä PA:n turvallisuusjoukot pystyneet antamaan heille tarvittavaa suojaa. Paitsi hallitseviin järjestöihin tai klaaneihin kuuluvia pyssymiesten joukkioita Gazaan on muodostunut lukuisia erillisiä eri syistä muodostettuja joukkioita, jotka eivät vastaa toimistaan kenellekään. Näitä lienevät myös al-Qaidan alaiset joukot, joiden uskotaan syyllistyneen viimeaikaisiin sieppaamisiin. Virallisesti tiedetään, että 22 journalistia on siepattu Gazassa, mutta todellisen luvun uskotaan olevan suurempi, koska sieppaajat vapauttavat joskus uhrinsa välittömästi, jotka eivät ole uskaltaneet julkistaa sieppausta työnsä vaikeutumisen pelossa.
MYÖS VAPAAT NGO (ei-hallituksen tukemat) järjestöt ovat vähentäneet ulkomaisten työntekijöittensä lukua Gazan alueella samasta syystä kuin journalistit.
SUURET MEDIAJÄRJESTÖT ovat valittaneet, että on lähes mahdotonta saada enää ulkomaista uutis-aineistoa Gazan alueelta. Ne muutamat journalistit, jotka ovat tehneet pikaisia matkoja Gazaan, ovat haluttomia kertomaan, miten he sinne menivät.
3. MUSLIMIJENGIT KAHMIVAT kristittyjen perheitten omaisuutta joko varastettujen tai PA:n viranomaisten heille toimittamien dokumenttien avulla, joita väärentämällä he ovat pystyneet siirtämään toisten omaisuutta nimiinsä omistajien tietämättä. Varsinkin ulkomaille paenneitten kristittyjen perheitten omaisuus on vaarassa, kertoo PA:n Betlehemin alueen virkailija JPostin toimittajalle Kh A Toamehille torstaina. Virkailijan mukaan tusinoittain tällaisia tapauksia on havaittu, ja PA:n poliisi on vanginnut joitakin tällaisten jengien jäseniä.
BETLEHEMIN KUVERNÖÖRI Salah Ta´amari vahvistaa, että tutkimukset ovat meneillään, ketkä tähän laittomaan toimintaan ovat osallistuneet. Hän kertoi, että useimmat tapaukset, joita on tusinoittain, koskevat ulkomailla asuvien kristittyjen omaisuutta. ”He varastavat kotejamme lähes päivittäin,” hän valitti, ja lisäsi, että he saavat luultavasti apua virastoissa työskenteleviltä viranomaisilta.
ASIA TULI ILMI, kun jotkut oikeuden virkailijat valittivat, että joitakin omaisuuksia koskevat asiapaperit olivat hävinneet. Kolme oikeuden virkamiestä ja viisi kiinteistövälittäjää on pidätettyjen joukossa. Kiinteistön-välittäjät eivät ole kuitenkaan todellisia välittäjiä, vaan usein ihmisiä, joilla on läheisiä yhteyksiä PA:n turvallisuusvirkailijoihin.
SKANDAALI EI OLE mikään uusi asia, vaan se on jatkunut ainakin 15 vuoden ajan, kuvernööri vakuuttaa, ja lisää, että se on pahin skandaali Betlehemissä. Jotkut pyrkivät estämään tutkimuksia asiassa, mutta kuvernööri vakuuttaa tutkimusten jatkuvan, kunnes syylliset paljastetaan.
KUVERNÖÖRI KERTOI yhden tavan omaisuuden kahmimisesta. Joku väärentää omistusoikeuden maapalaan ja rekisteröi sen omalle nimelleen. Hänen rikoskumppaninsa valittaa oikeudelle, että omistusoikeus on hankittu laittomasti. Sitten omaisuuden nimelleen rekisteröinyt todistaa väärentämillään papereilla omistusoikeutensa, minkä oikeus vahvistaa. Näin maapala siirtyy virallisesti hänen nimiinsä.
4. ISRAEL ON HUOLISSAAN sotilaallisen etevämmyytensä menettämisestä, jos USA myy Saudi Arabialle täsmäohjuksia sen lentoasetta varten. Israelin johtajat ilmaisivat huolensa USA:n puolustusministeri Robert Gatesille hänen 24-tunnin Israelin vierailunsa aikana, joka pyrki tyynnyttelemään Israelin huolta.
ISRAEL HALUAA USA:n kaikkein uudenaikaisimman koneen nimeltä F-22, jolla on muotoilunsa, materiaaliensa ja värityksensä että muitten ominaisuuksien vuoksi kyky välttää tutkahavaintoa. Konetta ei ole kongressin päätöksellä vuonna 1997 myyty USA:n ulkopuolelle, mutta esitys lain muuttamisesta on vireillä. Jos se läpäisee kongressin, Israel voinee saada koneen vuosikymmenen loppuun mennessä.
Uusi konetyyppi F-35, jota USA suunnittelee yhdessä liittolaismaitten kanssa, valmistunee 2014.
VAKUUTTAEN ISRAELIN johdolle USA:n päättäväisyyttä säilyttää Israelin armeijan ja sen lentoaseen iskukyvyn Gates selitti, että USA pelkää Venäjän tarjoavan saudeille huippunykyaikaisia aseitaan, jos USA ei niitä toimita, eikä USA halua sitä.
ISRAELIN JOHTO informoi Gatesia, miten Israelissa Lähi Idän asioita nähdään, ja selitti hänelle, mitkä ovat Israelin kannalta ajankohtaisimmat huolet. Israel ei halua sotaa Syyrian kanssa. Gates ei halunnut keskustella Iranin tilanteesta, eikä sitä kommentoitu lähemmin. Laiton aseitten salakuljetus Syyrian kautta Hizbullahille on Israelin jatkuva huoli, jolle ei näytä löytyvän ratkaisua.
LIVNI MUISTUTTI Gatesiä, että jos pakallista tappelupukaria Irania ei pysäytetä ajoissa, alueen muut maat liittoutuvat sen kanssa. Tästä on jo selviä merkkejä havaittavissa, ja Iran on tarjonnut puolustussopimusta saudeille ja Persianlahden öljyvaltioille Syyrian ja Iranin välisen puolustussopimuksen mukaan.
5. UUTISOTSIKOITA
- ORTODOKSIKIRKON 12 papin muodostama ryhmä kehottaa kirkkoa poistamaan pääsiäisen ajan rukousliturgeistaan anti-semiittisiä aiheita, joissa juutalaisia kuvataan Jumalan-surmaajiksi. Ryhmään kuuluu jäseniä kaikista viidestä ortodoksikirkosta, Venäjän, Kreikan, Ukrainan, Georgian ja Ekumenisistä ortodoksikirkoista. He julkistivat manifestinsa usein vastoin kirkkonsa johdon tahtoa.
TRI DMITRY RADYEHSVKY Jerusalemin yhteisön (Summit) johtaja kertoo, että anti-semiittiset aiheet ovat näkyviä varsinkin pääsiäisajan liturgioissa, joissa tapaa aiheita kuten: ”Juutalainen heimo, joka tuomitsi Sinut ristinpuuhun, maksa Sinä heille takaisin, oi Herra”; ”Kristus on noussut ylös, mutta juutalainen siemen on tuhoutunut.” Myös teksti ”Jumalan-surmaaja” esiintyy rukousteksteissä.
- ULKOMINISTERI Tzipi Livni ilmaisi Robert Gatesille mielipahansa arabiliiton pääsihteerin
ilmoittaessa ennakkoehdoista, jotka Israelin tulee täyttää ennen kuin arabimaat, joilla ei ole
suhteita Israelin kanssa, voivat osallistua yhteisiin työryhmiin sen kanssa. Myös aseitten
salakuljetus Siinailta Gazaan vaikeuttaa Israelin tekemään myönnytyksiä.
- KUNINGAS Abdullah II on vakavasti antautunut arabien rauhansuunnitelmaan, on Israelin
parlamenttivaltuuskunnan tuntuma keskusteluihin kuninkaan kanssa Ammanissa eilen.
Abdullah ilmaisi joustavuutensa palestiinalaispakolaisten paluuoikeuteen. Hän kritisoi
setlementtien ja turva-aidan rakentamista ja vakuutti, että rauhan ehtona on itsenäisen
Palestiinan valtion perustaminen. Hän kritisoi myös Mahmoud Abbasia vaatien häntä
vahvistamaan yhteyksiä Israelin kanssa ja työskentelemään palestiinalaisten kovien
olosuhteitten helpottamiseksi.
- LIKUD VIE kampanjansa Olmertin hallituksen kaatamiseksi kaduille. Puheenjohtaja Binyamin
Netanyahu ja useat Likudin kansanedustajat aikovat osallistua mielenosoituksiin, joiden
teemana on: ”Olmertin hallitus on epäonnistunut, on aika mennä kotiin”.
- PUUHAMIEHET ovat aloittaneet kampanjan Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitun
Yigal Amirin vapauttamiseksi perusteella, että palestiinalaisia murhamiehiä vapautetaan.
- IDF:n maan keskiosien komentaja kenraalimajuri Yair Naveh, joka tunnustautuu
ortodoksijuutalaiseksi, kritisoi ankarasti juutalaisten karkottamista Gazasta ja Samariasta yli
puolitoista vuotta sitten. Hän johti joukkoja, jotka tyhjensivät Samarian neljä kylää ja Amonan
uuden rakennusalueen helmikuussa 2006. Naveh jää eläkkeelle armeijasta kesällä ja lienee
todennut, ettei hänellä ole mahdollisuuksia edetä urallaan siellä. Hän kritisoi sekä Israelin että
USA:n johtoa, joita hän pitää heikkoina. Hän puhui tuntemuksistaan suljetussa tilanteessa,
mutta ne vuosivat NRG:n web-sivulle.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019