Friday, July 14, 2006

PERJANTAI 14.07.06
1. LIBANONIN SOTA
Torstain aikana alkoi selvitä, mikä tämän sodan luonne tulee olemaan. Tätä konfliktia voitaneen kutsua sodaksi, vaikka jotkut vierastavatkin tuon termin käyttämistä.
Sodan luonne on raaka ja ohjukset ja raketit ohjataan pääosin siviilikohteisiin molemmin puolin. Hizbullah on piilottanut rakettinsa ja komentokeskuksensa siviiliasuntoihin tai niiden keskellä, joita Israelin armeija pyrkii eliminoimaan mutta välttämään siviiliuhreja. Hizbullah puolestaan pyrkii raketeillaan saamaan mahdollisimman paljon tuhoa, minkä johdosta niiden maaleina ovat israelilaiset kaupungit, kylät ja kibbutsit, edes pyrkimättä ampumaan niitä vain ennalta valittuihin erikoiskohteisiin.
Eilisen päivän aikana Hizbullah ampui yli 100 rakettia Israelin puolelle useisiin kaupunkeihin. Kaksi naista sai surmansa ja yli 120 haavoittui rakettien sirpaleista. Lähes miljoona israelilaista joutuu ajoittain siirtymään pommisuojiin. On selvää, että näissä oloissa kaikki normaali elämä on häiriintynyt. Tehtaat joutuvat keskeyttämään tuotantonsa, liike-elämä takkuilee ja turistit pakenevat alueelta, kuten myös osa niitten kaupunkien asukkaista, joita rakettihyökkäykset ovat pahiten kohdelleet.
Viime yön aikana IAF ulotti pommituksensa Beirutiin Dahiyan kaupunginosaan ampuen ohjuksillaan Hizbullahin toimistorakennuksia, harjoitusalueita ja varastoja. Myös teitä ja siltoja pommitettiin, mm. Beirutin ja Damaskoksen välistä valtatietä. IDF:n laivasto saartoi Libanonin mereltä käsin estäen kaiken lavaliikenteen maahan. Libanonin ainoat yhteydet ovat maayhteydet Syyriaan, joita IAF on katkonut.
IAF pommitti yön aikana myös PFLP:n tukikohtia Bekaan laaksossa, parin kilometrin päässä Syyrian rajasta.
Eilen illalla kahdeksan maissa Hizbullah ampui kaksi rakettia Haifaan, jossa on 120 000 asukasta. Ne eivät aiheuttaneet suurta vahinkoa. Peretz määräsi Beirutin Dahinyan kaupunginosaan, jossa myös sheikki Hassan Nasrallah asuu monien muitten Hizbullahin johtajien kanssa.
2. LIBANONIN SODAN PÄÄMÄÄRÄ
Israelin hallitus on ehkä tyhmästi painottanut kahden IDF:n sotilaan vapauttamisen alkaneitten sotatoimien syyksi, mutta viimeisissä lausunnoissa on entistä selvemmin todettu, että tarkoituksena on Hizbullahin terroristien karkottaminen ja sen havaintotornien tuhoaminen Etelä Libanonista. Lopullisena päämääränä on Hizbullahin tuhoaminen ja lopettaminen terrorijärjestönä. Miten tähän päämäärään päästään on toinen asia, sillä tämä tarkoittaa suoraa konfliktia Syyrian ja viime kädessä Iranin kanssa, jotka molemmat tukevat Hizbullahia sekä diplomaattisesti että taloudellisesti ja toimittavat sille aseita ja asiantuntijoita.
Israelin tavoitteena on, että Libanonin hallitus ottaa Etelä Libanonin valvontaansa IDF:n ajettua Hizbullahin sieltä ja tuo armeijansa joukot Israelin vastaiselle rajalleen. IDF:n päällikkö Dan Halutz kertoo, että heidän tietojensa mukaan kidnapatut sotilaat, Ehud Goldwasser, 31 Nahariyasta, ja Eldada Regev, 26 Kiyat Motzkinista, ovat elossa. Halutz pitää Libanonin hallitusta vastuullisena heidän kaappaamisestaan ja hyvinvoinnistaan. Hizbullah voi yrittää siirtää kaapatut Iraniin.
Magen David Adom (MDA) on keskittänyt henkilöstöään maan pohjoisosaan ja lyhentänyt heidän lomiaan.
MDA ilmoitti hoitaneensa 40 haavoittunutta Nahariyan alueella, 38 Safedissa sekä 8 fyysisesti haavoittunutta ja 40 shokkitilassa ollutta Majd el-Kurum alueella. Haavoittuneet vietiin paikallisiin sairaaloihin.
Myös palokunnat ovat joutuneet työskentelemään korkeapaineella sammuttaessaan sekä rakettien sytyttämiä pensaspaloja että rakennuksia. Ne ovat ennakkosuunnitelman mukaan saaneet sekä miehistö- että kalustoapua keskellä maata olevilta palokunnilta.
3. GAZAN SOTARINTAMA
Maailman median huomio on ymmärrettävästi siirtynyt seuraamaan tilanteen kehittymistä Libanonissa, mikä huolestuttaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia.
Myös Japanin pääministeri Junichiro Oizumin tärkeä vierailu Israelissa on jäänyt pahasti Libanonin varjoon.
Eilen Koizumi vieraili Abbasin luona Ramallahissa. Abbas kiitteli kauniisti Japania sen myöntäessä 30 miljoonaa USD PA:lle auttaakseen sitä selviytymään henkilöstönsä palkkojen maksamisessa.
Abbasin huolena on, että jos Hamas ja Hizbullah pystyvät painostamaan Israelia satojen tai tuhansien vankien vapauttamiseen kidnapattuja IDF:n kolmea sotilasta vastaan, Hamasin ja Hizbullahin suosio kasvaa entisestään ja vastaavasti hänen ja muitten ”maltillisten” suosio vähenee. Toisaalta Abbas pelkää IDF:n käyttävän tilannetta hyväkseen nostamalla painostusta palestiinalaisia vastaan. Ei ehkä aivan aiheeton pelko. IAF:n koneet tuhosivat keskiviikkoiltana PA:n ulkoministeriön tilat Gazan kaupungissa
Hamas on esittänyt Hizbullahille kaapattujen sotilaitten asian yhteistä käsittelemistä. Hamas pelkää, että Hizbullah voi tehdä oman sopimuksensa vankien vaihdosta ja ohittaa Hamasin.
Hamasin hallitus uhkaa karkottaa Rafahin raja-asemalla työskentelevät ulkomaiset tarkkailijat ja avata aseman liikenteelle Egyptiin, jonne satoja palestiinalaisia on juuttunut pääsemättä palaamaan koteihinsa.
Palestiinalaiset yrittivät väkivalloin avata terminaalin, mutta PA:n turvallisuusmiehet karkottivat heidät.
4. YK:N VÄLITTÄJÄT LÄHI ITÄÄN
YK:n nimittämät kolme välittäjää ja tarkkailijaa saapuu lähipäivinä alueelle. Lähetystöön kuuluvat YK:n pääsihteerin neuvonantaja Vijay Nambiar, YK:n Lähi Idän lähetti Alvaro De Soto ja Terje Roed-Larsen, joka oli laatimassa YK:n päätöslauselmaa no 1559, jossa vaaditaan Libanonia riisumaan Hizbullah aseista ja siirtämään omia joukkojaan Libanonin eteläosaan.
Lähetystö aloittaa työnsä Kairossa lauantaina ja jatkaa sieltä Israeliin, Libanoniin, Syyriaan ja Palestiinaan.
YK:n edustaja Stephane Dujarric kehotti molempia osapuolia kohtuullisuuteen ja tekemään kaikkensa konfliktin ratkaisemiseksi.
YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Libanonin tilannetta tänään. Se käsitteli torstaina Qatarin tekemää päätöslause-ehdotusta. Israelin YK:n lähettiläs Dan Gillerman ja PA:n tarkkailija Riyad Mansur joutuivat sanaharkkaan YK:n käytävällä, jota TV-kamerat seurasivat. Gillerman sanoi Mansurille, että palestiinalaiset ovat niin rakastuneita miehitykseen, että he takertuvat siihen vaikka Israel luopuu joka tuumasta. Mansur totesi, että he vihaavat miehitystä ja väitti, ettei Israel jätä heitä rauhaan, mitä he toivovat.
Saksan kansleri Angela Merkel ja USA:n presidentti George Bush tapasivat Berliinissä ennen matkaansa Pietariin G-8 maitten huippukokoukseen. He painottivat puheessaan Israelin oikeutta puolustautua, ja jokaisen maan oikeutta puolustautua terrorismia ja viattomien surmaamista vastaan.
Merkel on antanut luvan saksalaisten aseitten myymisen Israeliin, minkä edellinen kansleri jäädytti.
Näin Israel saanee kaksi Dolphin-luokan sukellusvenettä ja Dingo-2 miehistövaunuja, jota pidetään maailman turvallisimpana sen erikoisrakenteen vuoksi, kuten Afganistanissa on todettu.
5. BNEI MENASHE
Intiassa odottaa arviolta 7000 muinoin Intiaan muuttaneen Israelin heimon jäsentä muuttolupaa Israeliin. Heitä on jo saapunut maahan n. 1000. Nyt hallitus antoi luvan 216 Bnei Menashen heimon jäsenelle , jotka ovat suorittaneet kääntymisen Intiassa, muuttaa syntymäoikeus-lain perusteella Israeliin, joka takaa heille kansalaisuuden ja kaikki siihen kuuluvat oikeudet maassa.
6. RAKETTEJA SDEROTIIN
Palestiinalaiset ampuivat viisi rakettia Sderotin kaupunkiin. Yksi Kassam osui asuinrakennukseen ja aiheutti tuhoa useille muillekin lähitaloille ja katkaisten sähköt osuessaan sähkölinjaan. Useita asukkaita hoidettiin shokin vuoksi. Toinen Kassam putosi lähelle tehdasrakennusta Sha´ar Hanegev aluetoimistoa, joka oli sillä hetkellä tyhjänä, Kolmas Kassam putosi lähelle Gevim kibbutsia sytyttäen tulipalon pensastossa.
Kaksi muuta putosivat aukeille pelloille.
Hizbullah ilmoittaa saaneensa käyttönsä Raad-1 raketteja, joitten halkaisija on 333 mm ja joissa on 100 kg:n räjähdyskärki. Se sanoo ampuneensa näitä Maon farmin lähellä olevaan IDF:n tukikohtaan tuhoten sen.

Thursday, July 13, 2006

TORSTAI 13.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Sota Libanonin rintamalla alkoi eilen aamuna kahdeksan maissa. Silloin Hizbullah aloitti raketti- ja kranaatti-iskunsa käsiaseitten ohella Libanonin rajan tuntumassa olevia israelilaisia asutuskeskuksia vastaan. Ne haavoittivat muutamia ihmisiä ja pakottivat asukkaat siirtymään sirpalesuojiin. Tämä oli tarkoitettu hämäykseksi varsinaista operaatiota varten. Tulituksen aikana erikoiskoulutettu, Baalbekista alueelle tuotu iskujoukko räjäytti aukon turva-aitaan ja asettui väijyksiin Israelin puolelle aidan vieressä olevan tien varteen odottaen IDF:n sotilaspartion saapumista, jonka he tiesivät tulevan. IDF:n sotilaat tulivat paikalle kahdella Hummer miehistön kuljetusvaunulla yhdeksän aikaan. Iskujoukot tulittivat molempia autoja panssariohjuksilla sytyttäen ne tuleen. Sotilaat ryntäsivät ulos autoistaan vain joutuakseen iskujoukkojen ristituleen, mikä surmasi heistä kolme. Iskujoukot ottivat kaksi vähiten haavoittunutta sotilasta mukaansa palatessaan turva-aidan aukosta takaisin Libanonin puolelle. Verijäljistä voitiin päätellä, että siepatut sotilaat olivat haavoittuneita. Sotilaitten kidnappaaminen todettiin vasta apujoukkojen tullessa paikalle.
IDF viivytti apu- ja lääkintäjoukkojen lähettämistä paikalle peläten miinoitusta tiellä. Puoli kymmenen maissa IDF:n joukot tunkeutuivat Libanonin puolelle suorittamaan etsintätoimia. IDF:n panssari ajoi piilotettuun miinaan, joka tuhosi sen täysin ja surmasi sen nelihenkisen miehistön. IDF:n sotilaitten mennessä hakemaan panssarimiehistön ruumiita he joutuivat kiivaaseen tulitukseen, joka surmasi yhden sotilaan. Kaikkiaan kahdeksan sotilasta oli kuollut kommandoiskun johdosta. Iskujoukko ei tiettävästi kärsinyt tappioita.
2. IDF:N VASTATOIMET
IDF aloitti siepattujen sotilaitten etsinnät välittömästi lentokoneitten, helikoptereitten ja miehittämättömien koneitten avustamina, mutta joukot joutuivat palaamaan ilman tulosta.
IAF:n koneet kaartelivat Beirutin yläpuolella ja ampuivat kolme ohjusta Beirutin kansainvälisen lentokentän kiitoradoille keskeyttäen kaiken ulkomaisen lentoliikenteen. Libanonilaislähteitten mukaan 15 ihmistä kuoli. IAF teki ohjusiskuja kaikkiaan sataan kohteeseen, mukana teitä ja siltoja. Arviolta 20 libanonilaista sai surmansa ohjusiskujen seurauksena. Paitsi ilmaiskuja ja tykistötulta IDF:n laivasto tulitti Libanonin rannikkoseutua. Erikoiskohteena on Naamanin lähellä oleva luolaverkosto, jonka Itä Saksan insinöörit rakensivat palestiinalaisille 1980-luvulla. Se toimii sekä asevarastona että turvallisena johtokeskuksena.
Pääministeri Ehud Olmert kutsui Hizbullahin iskua Libanonin alueelta Israeliin sodan julistuksena, joka antaa Israelille vapaat kädet valita sopivaksi katsomansa vastatoimet. Puolustusministeri Amir Peretz puolestaan sanoi, että Libanonin hallitus on täysin vastuullinen Hizbullahin hyökkäyksestä Israeliin, mutta syyttävä sormi osoittaa lisäksi Syyriaan ja viime kädessä Iraniin, joka haluaa G-8 maitten Pietarin kokouksen siirtävän asia-listallaan olleen Iranin asian käsittelyn Israelin Libanonin Palestiinan tilanteeseen.
IDF on antanut joillekin reserviläisilleen kutsun asepalvelukseen valmistellessaan mahdollista suurta offensiivia Libanoniin, joka Olmertin sanojen mukaan tulee olemaan hyvin tuskallinen.
3. GAZAN JA LIBANONIN YHTEYS
Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah piti eilen myös Israelin TV-asemien välittämän puheen, jossa hän kertoi kommando-iskun taustoista ja ja tarkoituksesta. Hänen mukaansa sen tarkoituksena on - paitsi murentaa myyttiä IDF:n voittamattomuudesta - avustaa palestiinalaisia ja yhdistää Gazan alueelle siepatun sotilaan tapaus Libanoniin kaapattuihin kahteen sotilaaseen, joitten Nasrallah sanoi olevan ”turvallisessa ja hyvin kaukaisessa paikassa”. Sheikki kertoi, ettei tarkoituksena ole kiihdyttää tilannetta, mutta nyt on aika aloittaa kaupanteko. Hän esitti oman tarjouksensa: Kaikki Israelin vankiloissa olevat n. 8000 palestiinalaista turvallisuusvankia ja lisäksi kaikki Israelin vangitsemat libanonilaiset. Hän jopa lähetti viestin vangeille: ”Vapaus on jo häämöttämässä, panttivankien sieppaaminen on todellinen lupaus siitä”. Hän varoitti, ettei IDF:n sotilasoperaatio pysty vapauttamaan siepattuja sotilaita.
4. HIZBULLAH JA LIBANON
Hizbullah aloitti toimintansa terrorijärjestönä ja se on jatkanut sitä kouluttamalla miehiään ja aseistautumalla Libanonin hallitusten tieten. Sillä on arviolta 12 000 Katjusha- ja Scud-ohjusta sekä tuntematon määrä kranaatin-heittimiä ja muuta aseistusta. Sillä on jäseniä Libanonin parlamentissa ja yksi ministerinpaikka Libanonin hallituksessa. Tämän johdosta sen toimet ovat osa Libanonin hallituksen politiikkaa.
Hizbullah otti Libanonin eteläosan valvontaansa IDF:n vetäessä joukkonsa sieltä yön pimeydessä vuonna 2000. Libanonin hallitusta on useasti ja monelta taholta vaadittu riisumaan Hizbullah aseista ja siirtämään omia joukkojaan maan eteläosiin, mutta siltä puuttuu joko halua ja uskallusta tai molempia.
Hizbullah voi nostaa imagoaan iskun seurauksena, varsinkin arabimaissa – palestiinalaiset jakoivat makeisia kaupunkiensa kaduilla saatuaan tiedon onnistuneesta sieppauksesta – mutta Libanonin hallitukselle se tuo lisää harmaita hiuksia ja kansainvälisiä ongelmia kotoisten lisäksi.
Hizbullah ampui ohjuksia viime yön aikana Israelin rajakyliin ja kaupunkeihin sekä IDF:n tukikohtiin. Muutamien asukkaitten ilmoitetaan haavoittuneen iskuissa.
Israelin armeijaa vaaditaan tuhoamaan Hizbullahin raketti- ja ohjuskalusto, jos se aloittaa laajennetun operaation Libanonin alueella. On luultavaa, että Hizbullah on varautunut tähän piilottamalla ohjuksensa sekä siirtämällä johtoportaansa turvapaikkoihin.
5. ISKU ISRAELIN STRATEGISELLE ASEMALLE
On selvää, että Israelin neuvotteluasemat ovat kärsineet pahoja iskuja sen vihollisten onnistuneitten iskujen ja IDF:n sotilaitten kidnappausten myötä. Gilad Shalitin kidnappaamisen johdosta IDF joutui menemään takaisin Gazan alueelle, josta se vetäytyi viime elokuun jälkeen. Nyt se joutuu tunkeutumaan Libanoniin, josta se veti joukkonsa vuonna 2000. Aiemmin Israel on joutunut maksamaan kovan hinnan Hizbullahin kidnappaamista IDF:n sotilaista.
Vuonna 2000 Israel vapautti 400 palestiinalaista vankia kolmen Hizbullahin sieppaaman sotilaan ruumiita vastaan. Neuvottelut ovat olleet pitkällisiä ja vaikeita kolmannen osapuolen kautta.
IDF oli tietoinen Hizbullahin yrityksistä siepata IDF:n sotilaita ja yritys siihen oli odotettavissa IDF:n tunkeuduttua Gazan alueelle, mutta se alensi hälytystilaansa vain kolme päivää ennen iskua.
Tarkkailijat toteavat, että IDF joutui toistamiseen yllätetyksi housut nilkoissa, vaikka sitä oli varoitettu. Toinen Libanonin kidnappauksen yhteydessä tehty virhe oli panssarin lähettäminen miina-ansaan, joka tiedettiin.
6. GAZAN RINTAMA
IDF on jatkanut edellisen yön aikana aloittamaansa operaatiota Gazan alueen keskiosissa. Palestiinalaisten menetykset ovat 18 kuollutta, kaikki aseistettuja joukkoja. Maajoukkojen ja tykistön lisäksi IAF on jatkanut omia täsmäiskujaan määrättyihin kohteisiin tiedustelutietojen perusteella. Gazan alue on jaettu kahteen osaan, ja joukot ovat keskittyneet Khan Younesin ja Deir el-Balachin alueille Gazan keskiosissa.
Keskiviikkoaamuna IAF:n tekemässä täsmäiskussa taloon Gazan kaupungin Sheikh Radwanin kaupunginosassa haavoitti IDF:n vuodesta 1996 etsimää Muhammad Deifiä, joka ristiriitaisten tietojen mukaan joko sai surmansa tai haavoittui. Palestiinalaisten tietojen mukaan kuusi saman perheen jäsentä sai surmansa iskussa. Izzadin-el-Kassam järjestön edustaja kiistää tiedot, että Deif olisi haavoittunut tai kuollut. IDF:n saamien tietojen mukaan Hamasin johto piti talossa kokoustaan iskun tapahtuessa, ja Deif oli mukana.
Hamasin edustaja tuomitsi IDF:n iskun jyrkin sanoin, joka tavallisesti tehdään tärkeän johtajan saatua surmansa ja kostoiskun ollessa tulossa.
Aikaisin keskiviikkoaamuna IDF tulitti terroristisolua Kissufimin ylityspaikan lähellä. Sotilaat tulittivat miehiä, jotka yrittivät asentaa pommia Kissufimin tien varteen.
Keskiviikkopäivänä sotilaat ampuivat palestiinalaisen, joka lähestyi heitä Khan Younisin alueella.
IAF pudotti lentolehtisiä Gazan kaupunkiin varottaen asukkaita lähestymästä alueita, joilla IDF operoi.
7. KOLMAS RINTAMA
Israelin poliisi on hälytystilassa varmistaakseen, etteivät terroristit pääse avaamaan kolmatta sotarintamaa, tämän kolmannen Israelin sydänosassa. Tiesulkuja ja tarkastuspisteitä on lisätty strategisiin kohteisiin ja yleistä valppautta on kehotettu noudattamaan kaikkialla. Ei maa ole sisäisesti sotatilanteessa, se ei tunnu juuri ollenkaan ihmisten jokapäiväisessä elämässä, mutta Gazan ja Libanonin tilanteitten traagisuus aiheuttaa henkilökohtaista ahdistusta ja epämääräistä levottomuutta maan tulevaisuudesta. Nyt ei ole varaa vääriin tai harkitsemattomiin päätöksiin. IDF:n päällikön Dan Halutzin vihainen lausunto siirtää Libanonin talous ja kehitys 50 vuotta taaksepäin hipoo armeijan ylipäällikölle sopimatonta kostomielialaa.
Palestiinalaisten toivomus vankien massavapauttamisesta on ymmärrettävä, mutta ei realistinen.
Libanonin ja Gazan alueen rajan tuntumassa asuvien israelilaisten toivo voida elää normaalia on oikeutettu ja IDF:n velvollisuuksiin kuuluu puolustaa heidän oikeuksiaan ja vapauttaan.
Hizbullahin tämän aamun rakettituli surmasi yhden naisen ja haavoitti 29 asukasta, yhtä heistä hengenvaarallisesti Nahariyan kaupungissa rannikolla, vajaan 10 km:n päässä Libanonin rajasta.
IDF siirtää raskasta kalustoaan Libanonin rajan läheisyyteen. Sekä Syyria että Iran ovat asettaneet armeijansa hälytystilaan. IDF:n rangaistusretki voi ulottua Syyriaan saakka.
Jotkut tarkkailijat näkevät selkeän yhteyden Sharonin hallituksen aloittaman ja Olmertin jatkaman yksipuolisen vetäytymisen ja viimeaikaisten rohkeitten terrori-iskujen välillä. Paitsi että yksipuolinen vetäytyminen on antanut vihollisille tunnun Israelin sisäisestä heikkoudesta, se on kiinnittänyt armeijan ja turvallisuusjärjestöjen huomion uuden evakuoinnin suunnitteluun ja unohtanut valtion ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden varmistamisen, jonka tulisi olla niiden tärkein ja ensimmäinen tehtävä.

Wednesday, July 12, 2006

KESKIVIIKKO 12.07.06
1. IDF:N UUSI OPERAATIO GAZASSA
IDF ryhmitti tiistaina joukkonsa uutta offensiivia varten Gazan alueen keskiosaan tarkoituksena tuhota Kassam-rakettien valmistuspajat ja niiden miehistöt. Armeijan tarkoituksena on jakaa Gazan alue ainakin kahteen osaan. Operaatio alkoi aamun tunteina, ja ainakin yksi PA:n poliisi kuoli ja toinen haavoittui tulitaistelussa Bir al-Balachin alueella.
YK:n paikallisedustaja John Ging väittää, että Gazassa on syntynyt humanitäärinen kriisi IDF:n saartotoimien vuoksi. YK on varannut koulun asukkaille, jotka ovat paenneet taisteluja. Heidän joukkonsa on noussut tuhanteen, jotka YK majoittaa ja ruokkii. YK tuottaa ruokia ja juomia omilla rekka-autoillaan. Niiden pääsy Gazan alueelle vaikeutuu ajoittaen rajaterminaalien joutuessa sulkemaan porttinsa terroriuhan vuoksi.
Kenraalimajuri Yosef Mishlav, hallituksen toimien koordinaattori territorioissa, sanoo tilanteen olevan vaikean, mutta kaukana mistään kriisistä. Hänen mukaansa rekkakuormallisia maitoa, lääkkeitä ja jauhoja kuljetetaan Gazan alueelle päivittäin. Israel on tarjonnut Kerem Shalomin terminaalin avaamista 500 Egyptin puolelle juuttuneelle palestiinalaiselle Rafahin terminaalin ollessa suljettu, etteivät Shalitin kaappaajat voisi salakuljettaa häntä Siinaille ja siellä olevien al-Qaidan terroristien käsiin. PA kieltäytyy hyväksymästä.
2. IAF:N ISKUJA GAZAAN
Israelin ilmavoimat ovat jatkaneet täsmäiskujaan Gazan alueelle tiedustelutietojen perusteella.
Eilisen illan ja viime yön aikana IAF teki useita ohjusiskuja.
IAF iski ohjuksillaan Hamasin kaksikerroksiseen rakennukseen Gazan kaupungissa. Iskussa kuoli kuusi ja haavoittui 36. Kuolleitten joukossa oli tri Nabil Abu Salami, Gazan yliopiston luennoitsija ja Hamasin aktiivijäsen, hänen vaimonsa, tyttärensä ja kaksi poikaansa sekä naapuri. Rakennus sortui ohjusiskussa.
IAF iski ohjuksillaan rakennuksen ulkopuolella ajaneeseen autoon, jossa haavoittui Hamasin Izzadin al-Kassam prikaatin huomattava komentaja Muhammad Gandor
IAF:n ohjukset osuivat autoon, jossa oli Muhammed Deif, 40, Hamasin Izzadin al-Kassam prikaatin komentaja. IDF:n mukaan hän haavoittui, mutta palestiinalaiset kieltävät sen. Deif haavoittui vaikeasti 1996 IDF:n hyökkäyksessä ja hän on välttänyt sen jälkeen kolme IDF:n teloitusyritystä. Hän suunnitteli terrori-iskuja, joissa tusinoittain israelilaisia sai surmansa. Hän peri asemansa IDF:n surmattua ”insinööri” Yehya Ayashin, pommiekspertin. TV-10 viimeisen uutisen mukaan Deif kuoli iskussa.
Aikaisin keskiviikkoaamuna IAF:n koneet iskivät ohjuksellaan autoon Khan Younisin lähellä. Autossa kuoli tunnettu PRC:n ”sotilassiiven” Salah a-Din prikaatin komentaja Hisham Abu Nuseiri ja kaksi muuta haavoittui. PRC (Palestiinan vastarintakomitea) on vastuussa Gilad Shalitin kaappauksesta.
3. ABBAS JORDANIASSA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas matkusti eilen kiireiseen tapaamiseen Jordanian pääministerin ja kuninkaan kanssa. Tapaamisen varsinaista syytä ei ole paljastettu, mutta Gazan tilanteen uudet käänteet ja Hamasin väitteet Kassam-rakettien valmistuksesta Juudeassa ja Samariassa ovat varmaan olleet keskusteluissa mukana. Abbas kertoi tilannetta seuraaville journalisteille, että IDF:n joukot ovat keskittäneet hyökkäyksensä siviilejä vastaan ja vaikeuttavat palestiinalaisten elämää. Hän luonnehti tilannetta erittäin vaikeaksi. ”Israelilaiset kiihdyttävät tilannetta jatkuvasti. He hyökkäävät toisaalta siviilejä ja toisaalta PA:n infrastruktuuria vastaan”, hän väitti, ja että joka päivä kuolee joukoittain naisia ja lapsia. Abbas vaati sekä kansainvälisiä yhteisöjä että YK:ta puuttumaan tilanteeseen saadakseen taistelut loppumaan.
4. IDF:N ATK:T VAARASSA
TV-10 uutisissa raportoitiin eilen, että IDF:n tietokoneet 15-20 km:n säteellä Hizbullahin asemista Libanonin rajalla ovat vaarassa joutua johdottomia verkkoasemia käyttävien hakkereitten hyökkäysten kohteiksi. Tämä koskee sekä IDF:n asemissa olevia että upseereille jaettuja tietokoneita, jotka sisältävät hyvin arkaluonteisia tietoja, kuten joukkojen asemia ja niiden liikkeitä. Hyökkäyksen kohteiksi voivat joutua myös yksityiset yhtiöt ja organisaatiot. Eräs IDF:n virkailija kertoi TV-lähetyksessä, että kuka hyvänsä asioita tunteva voi murtautua johdottomiin tietokantoihin ja varastaa sieltä mitä haluavat.
Puolustusministeriö pyrkii eliminoimaan vaaraa rakentamalla raja-alueille antenneja, joiden avulla pystytään estämään murtautuminen tietokonejärjestelmiin johdottomien verkkojen kautta.
5. MAALE ADUMIM OSAKSI ISRAELIA
Maale Adumim Jerusalemista itään on suurin ns. Länsirannalla sijaitseva juutalaisyhteisö, jossa on n. 30 000 asukasta, ja jonka maayhteyttä Jerusalemin pyritään kiinteyttämään rakentamalla sen ja Jerusalemin välinen rakentamaton ns. E-1 alue.
Kadiman kansanedustaja Otniel Schneller ehdottaa, että Israelin tulee omaksua uudenlaiset säännöt palestiinalaisten jatkuvan ja kiihtyvän Kassam-tulituksen ja muitten väkivaltaisuuksien vastapainoksi.
Schneller ehdottaa, että Israelin tulee liittää Maale Adumim osaksi Israelia välittömästi. Tämä on hänen mukaansa sopiva vastareaktio Kassameille ja sotilaitten kaappaamiselle.
Schneller sanoo olevansa Olmertin realignment-suunnitelman kannattaja Gazan tilanteesta huolimatta, mutta hän selittää, että Juudeasta ja Samariasta karkotettavien juutalaisten määrä on lähempänä 30 000 kuin 70 000, kuten usein väitetään. Hän myös vakuuttaa, että ensin on rakennettava poistettaville asukkaille asunnot ja hankittava tarvittava yleisen mielipiteen kannatus, jotta vältyttäisiin Gazan evakuoinnin yhteydessä tehdyistä virheistä. Aikataulu tulisi olla sopivan joustava, hän selittää.
Toinen asia on kokonaan se, että Olmertilla on kiire saada asiat pyörimään, hän tuskin malttaa odottaa vuosikausia, koska hänen kannatuksensa Knessetissä on kovin epävarma. Toisaalta on entisestään epävarmempaa, että hän saa enemmistön kannatuksen, jos asia viedään Knessetin äänestykseen.
On syytä todeta tässä yhteydessä, että kaikki Jordanjoen länsipuolella oleva alue kuuluu ”kokonaiseen Israeliin”, se mitä siitä annetaan pois, tarkoittaa ”pienempää Israelia”, eikä toisinpäin, kuten usein kuulee sanottavan, eli että koko Jordanjoen länsipuolista aluetta kutsuttaisiin nimellä ”suurempi Israel”.
6. TULITUSTA LIBANONIN RAJALLA
Viimeisten uutisten mukaan IDF:n sotilaat ovat vaihtaneet kivääritulta Hizbullahin pyssymiesten kanssa koko Libanonin vastaisen rajan pituudelta, mutta varsinkin keski- ja itäosissa.
Raja-alueelta kuultiin kaksi kovaa räjähdystä, joitten alkuperää IDF tutkii. Ne olivat joko Katjusha-raketteja tai kranaatteja. Neljä ihmistä haavoittui, kolme joutui sairaalaan hoidattamaan haavojaan. Shlomin asukkaita on kehotettu pysymään pommisuojissa. IAF:n koneet ja IDF:n tykistö iskevät kohteisiin Etelä Libanonissa.
Hizbullahin TV-asema al-Manar kertoo, että Hizbullah on kaapannut kaksi IDF:n sotilasta, mikä IDF:n edustajan mukaan on mahdollisesti totta.
Israel on välittänyt vakavan varoituksen Beirutiin tilanteen johdosta.
7. PIDÄTYKSIÄ SAMARIASSA
IDF:n sotilaat pidättivät Nablusissa Jamil Fokan, joka on al-Aksan aktiivijäsen ja yhteysmies Hizbullahin kanssa. Hän erikoistui terrorismin suunnitteluun ja aseitten salakuljetuksiin.
Sotilaat pidättivät kolme palestiinalaista Samariassa Shimalayan kylässä Israelin raja-aidan lähellä tiistaina. Heillä oli 15 kg:n pommi sullottuna peltikanisteriin, jonka he aikoivat kaukaista israelilaista bussia vastaan.

Tuesday, July 11, 2006

TIISTAI 11.07.06
1. TOINEN KASSAM SAMARIASSA
Al-Aksa ja Islamic Jihad Jerusalemin prikaati kertoivat yhteisessä lausunnossa ampuneensa toisen Kassam-raketin, tämän maanantai-iltana Jeninistä kohti Afulaa. Raketti putosi kesken lennon PA:n valvomalle alueelle. Al-Aksan edustaja sanoo, että raketin räjähdys kuului koko Tanachimin alueella.
IDF:n komentokeskus puolestaan pitää ilmoitusta raketin ampumisesta vääränä. IDF:n edustajan mukaan palestiinalaiset ovat useaan kertaan yrittäneet saada rakettieksperttiä Gazasta Samariaan, mutta heidät on saatu pidätettyä matkalla sinne.
Maanantai-iltana kolme palestiinalaista nuorta kuoli IDF:n iskussa Beit Hanoun pohjoispuolella. IDF myöntää ampuneensa ohjuksen Kassam-rakettisolun miehistöä kohti. Palestiinalaiset väittivät, että IDF:n ampuma ohjus ei osunut Kassam-soluun, vaan viereisellä kentällä jalkapalloa pelaaviin nuorukaisiin, joista neljä kuoli.
Vähän aiemmin panssariohjus-soluun kuulunut palestiinalainen sai surmansa IDF:n laukauksista Karni-terminaalin lähellä Gazassa. Viisi muuta haavoittui laukaustenvaihdossa.
Aiemmin maanantaina IAF:n ohjus surmasi kaksi Jihadin terroristia, jotka ajoivat autolla Abassan kylässä lähellä Khan Yunisia Gazan eteläosassa.
Aseistautunut palestiinalainen sai surmansa IAF:n ohjuksesta maanantaina hänen ryömiessään 200 metrin päässä Gazan alueen pohjoisosan turva-aidasta.
Maanantaiaamuna IAF ampui ohjuksen Hamasin Kassam-soluun Gazan kaupungin lähellä heidän valmistautuessaan ampumaan rakettia Negeviin, Iskussa kuoli yksi ja toinen haavoittui.
2. NAISTEN MARTTYYRIPRIKAATI
Palestiinalainen nainen nimeltään Um al-Abed ilmoitti maanantaina lehtimiehille järjestetyssä tilaisuudessa, että hän edustaa al-Aksa Marttyyrien Prikaatia, ja että Abbasin johtaman Fatahin ”aseistettu siipi” al-Aksa on perustanut salaisen naispuolisille itsemurhakandidaateille tarkoitetun prikaatin. Naamioitunut nainen kertoi jo värvänneensä 100 naista prikaatiin Juudean ja Samarian alueilta, Gazasta ja Jerusalemista. Hän kertoi naisten antautuneen tehtävään hyökkäyksiin Israelia vastaan ”sen hyökkäilevän ja rikollisen toiminnan vuoksi” Gazan alueella.
Vuodesta 2000 lähtien palestiinalaiset naiset ovat tehneet 7 itsemurhahyökkäystä, joissa kuoli 37 ja yli 250 haavoittui. Vakavimman hyökkäyksen teki lokakuussa 2003 Hanadi Jaradat, Islamic Jihadin nimissä Jeninistä, joka räjäytti itsensä ja 21 asiakasta haavoittaen 48 muuta Maxim-ravintolassa Haifassa.
Neljä itsemurhaterroristeista kuului Fatahiin, kaksi Islamic Jihadiin ja yksi Hamasiin.
Al-Abed vihjaili, että naisprikaati tulee iskemään myös niihin Hamasin jäseniin, jotka hyökkäävät Fatahin jäseniä vastaan. Hän otti esimerkiksi Fatahin terroristin Haitham Rain, joka sai surmansa tuntemattomien pyssymiesten toimesta viikonvaihteessa. Hän sanoi, että pyssymiesten nimet tiedetään. Kolmisenkymmentä naamioitua pyssymiestä kaappasi Rain, vei hänet hautausmaalle ja ampui hänet siellä täyteen reikiä.
Rain murha oli kosto siitä, että tuntemattomat pyssymiehet murhasivat perjantaina Gazan kaupungissa tunnetun Hamasin poliitikon tri Hussein Ajwehin. Hamas syytti murhasta Fatahin pyssymiehiä.
Jännitys Fatahin ja Hamasin välillä nousi korkealle viimeisen vuorokauden aikana, kun Abbas nimitti PA:n ulkoministeriksi PLO:n pääsihteerin Farouk Kaddoumin, joka asuu Tunisiassa. Abbasin päätös on outo, sillä PA:n ulkoministerinä toimii PLC:n vahvistama Mahmoud Zahar. Abbasin vaarallinen päätös on osa hänen pyrkimyksiään eristää Hamasin hallitus ja vähentää sen valtaa. Abbas otti aiemmin haltuunsa PA:n turvallisuusjoukot, talouden ja median valvonnan. Hamas pitää Abbasin päätöstä laittomana.
3. KEREM SHALOMIN KOMMANDOISKU
Reservin kenraalimajuri Giora Eilandin kokoama tutkimusraportti IDF:n Kerem Shalom tukikohtaan tehdystä kommandoiskusta ja korpraali Gilad Shalitin kaappauksesta valmistui ja ojennettiin IDF:n päällikölle Dan Halutzulle eilen. PRC:n kahdeksan miehen suorittamassa iskussa 25. kesäkuuta kuoli kaksi IDF:n sotilasta, neljä haavoittui ja yksi joutui hyökkääjien vangiksi.
Raportin mukaan iskun onnistumiseen vaikutti ennen kaikkea IDF:n operatiivinen epäonnistuminen, mikä on järkyttävä vastakohta sille, että IDF pystyi estämään 61 Gazasta Israeliin tehdyn solutusyrityksen.
Eilandin tutkimuskomitea havaitsi virheitä ei vain pataljoonan- ja prikaatin tasolla, vaan korkeinta johtoa myöten sekä eteläisen alueen sotilasjohdon että yleisesikunnan piirissä. Nämä virheet eivät kuitenkaan raportin mukaan aiheuttaneet IDF:n tukikohdan menetyksiä.
Raportissa todetaan, että Shin Betin keräämät tiedot olivat asiallisia ja ne oli tunnollisesti välitetty prikaatin ja pataljoonan komentajille. Tämän totesi myös Shin Betin oma sisäinen tutkimus.
Tukikohdan sisäistä toimintaa raportissa moitittiin siinä, ettei se huomioinut selustansa turvallisuudesta, mikä tulee tulevaisuudessa korjata. Kommandomiesten ammuttua panssaria ohjuksella sen sisällä olleet IDF:n sotilaat pyrkivät ulos sen takaosassa olevan luukun kautta vain joutuakseen hyökkääjien ristituleen. Eiland kritisoi pataljoonan komentajien virhearviointia, että panssari oli miinoitettu ja lähetti paikalle panssarivaunun eikä aseistettuja joukkoja, mikä antoi hyökkääjille tunnin verran aikaa ampua aukko turva-aitaan ja paeta siitä vankinsa kanssa Gazan alueelle. – IDF ei liene keksinyt, että se voisi asettaa 50 miestä rivistöön muutaman metrin välein ja haravoida takamaaston parissa tunnissa kilometrin syvyydeltä.
Eiland kritisoi ja valittaa IDF:n tiedustelun ja PA:n tiedustelun välisen tietojenjaon loppumista tai vaikeutumista IDF:n vedettyä joukkonsa Gazan alueelta. Myös Hamasin terrorismin aktivoituminen vaikutti kommandoiskun onnistumiseen, mutta Eilandin mukaan vakavin oli IDF:n operatiivinen epäonnistuminen.
4. PALESTIINALAISUHRIT
Kesäkuun 28. päivästä lähtien, jolloin IDF aloitti operaationsa Gazan alueella, taisteluissa on kuollut Gazan Shifa sairaalan edustajan Jomaa Saqqan mukaan 47 ihmistä, joista puolet oli hänen mukaansa aseistettuja, haavoittuneita on 187, joista n. 40 lapsia. PA:n terveysministeri vahvistaa sairaalan antamat uhriluvut, mutta ei halua virallisesti tehdä eroa siviilien ja aseistettujen välillä.
Kahden lapsen tiedetään kuolleen taisteluissa, 11-vuotias poika kuoli keskiviikkona rintaansa saamistaan haavoista perjantaina, ja 6-vuotias tyttö sai surmansa äitinsä ja vanhemman veljensä kanssa kiistanalaisissa olosuhteissa Gazan kaupungissa Sajayian kaupunginosassa lauantaina asunnossa sattuneessa räjähdyksessä. IDF:n mukaan räjähdyksen aiheuttivat palestiinalaiset terroristit.
IDF arvioi, että 50 palestiinalaista on kuollut taisteluissa, valtaosa heistä aseistettuja. Kaikkiaan 80 palestiinalaista kohti on ammuttu ja saatu osumia, mutta heihin kuuluvat myös haavoittuneet.
AP tiedotustoimisto arvioi, että kuolleita on 53, useimmat heistä terroristeja, 13 päivää kestäneitten taistelujen aikana.
IDF:n menetykset ovat yksi kuollut omien ampumana, kaksi kuoli Kerem Shalomissa, yksi joutui kaapatuksi ja muutamia sotilaita on haavoittunut. IDF:n edustajan mielestä operaatiota voidaan pitää onnistuneena.
5. REALIGNMENT
Olmert vakuutti eilen, ettei hän ole missään vaiheessa muuttanut mieltään juutalaisten karkottamisesta Juudean ja Samarian sisäosista, vaikka hän ei ole puhunut asiasta pariin viikkoon.
Kadima-puolueen sisällä sen sijaan alkaa esiintyä epäilyksiä karkotusten järjellisyydestä. Ministeri Meir Sheetrit esitti oman vastustavan kantansa, ja ministerit Zeev Boim ja Gideon Ezra ovat samoin kyselleet, onko mitään järkeä edes puhua vetäytymisestä IDF:n ja Israelin siviilien ollessa jatkuvan tulen alla.
Vain lihonut ja kasvoiltaan pöhöttynyt oikeusministeri Haim Ramon on vahvasti Olmertin takana. Hän kuitenkin edellyttää, että IDF jää asemiinsa Juudeaan ja Samariaan.
Olmertin kansliasta arvellaan, että Sheetritin negatiivinen suhtautuminen Olmertin ideaan voi johtua siitä, että hän havittelee Kadiman puheenjohtajan paikkaa.
Olmert vakuuttelee, että Israelin turvallisuustilanne on nyt paljon parempi kuin ennen Gazan evakuointia.
6. VIIMEISET UUTISET
- Tämän aamun uutisten mukaan IAF ampui ohjuksia kolmea Kassam-rakettimiehistöä kohti Khan Younisin lähellä. Miehet olivat valmiina ampumaan rakettinsa Sderotia kohti. Muutamia miehistä haavoittui
- Toinen IAF:n ohjusisku tehtiin Dugitin raunioilla toimivaa rakettimiehistöä kohti, joka ehti juosta karkuun.
- Japanin pääministeri Koizumi on tänään virallisella vierailulla Israelissa. Olmert aikoo
keskustella hänen kanssaan ainakin Iranin ja Pohjois-Korean ydinaseista ja ohjuskokeista.
- Suomalaista kaappausneuvottelujen asiantuntijaa on pyydetty välittämään Shalitin asiassa.
- Homohäpeäparaati Jerusalemissa elokuun puolivälissä alkaa kuumentaa tunteita. Siitä keskustellaan Knessetissä ja kaikki eri pääuskontokuntien johtajat ovat vaatineet paraatin peruuttamista. Jerusalemin poliisi ei ole tehnyt päätöstään, mutta järjestäjät huomauttavat, että lentoliput on tilattu ja hotellit varattu Jerusalemista tuhansia ”juhlille” saapuvien toimesta, eikä niitä voida muuttaa tai peruuttaa näin lyhyellä aikavälillä. Jerusalemin kaupunginjohtaja Uri Lupolianskin saamattomuus asiassa kummastuttaa. Häntä on useaan kertaan pyydetty Knessetiin esittämään oman kantansa, mutta ilman tulosta.
- Presidentti Katsav todistelee, ettei hänellä ole mitään entistä sihteeriään vastaan, vaan tämä oli pyytänyt häntä avustamaan uuden työpaikan hankkimisessa. Oikeuskansleri Mazuz on kuitenkin saanut Katsavin laatiman kirjelmän asiasta ja päättää, antaako hän asian poliisille.
Tarkkailijat virnuilevat Israelin omasta saippuaoopperasta, ja naiskansanedustajat jo esittävät halunsa päästä Katsavin paikalle, jos tämä eroaa ennen vuoden päästä umpeutuvaa virkakauttaan.

Monday, July 10, 2006

MAANANTAI 10.07.06
1. IDF JATKAA OPERAATIOITAAN
Pääministeri Olmert on ottanut itselleen aseman, joka normaalisti kuuluisi armeijan johtajalle. Hän toteuttaa selkeästi ja jopa agressiivisesti omaa ohjelmaansa, jonka mukaan sotatoimia Gazassa ohjataan.
Armeija haluaisi jatkaa yhtenäistä operaatiota, mutta Olmertin suunnitelman mukaan sotilaat tekevät nopeita pistoiskuja suunniteltuihin kohteisiin ja vetäytyvät sitten nopeasti takaisin lähtökuoppiinsa. Olmertin idean mukaan tällä pystytään estämään armeijan juuttuminen pysyviin asemiin, joissa se olisi alttiina jatkuville häirintähyökkäyksille ja raketti-iskuille, ja joissa uhriluvut molemmin puolen kasvaisivat nopeasti.
Olmert kutsuu ideaansa asteittaiseksi ja hallituksi toiminnaksi, mutta sitä voidaan kutsua myös hillityksi ja pidättyväksi, mikä sinänsä kauhistuttaa sotilasjohtoa ja jopa sivullisiakin.
Toisaalta Olmert kehottaa Sderotin asukkaita itsehillintään ja osoittamaan rohkeutta, kestävyyttä ja johtamis-taitoa, mitä tämä sitten tarkoittaneekin siviiliasutuksen ollessa jatkuvassa Kassam-sateessa.
Olmertin lausunnot haiskahtavat poliittiselta manipulaatiolta, hänen ”tärkein” tehtävänsähän on omien sanojensa mukaan Juudean ja Samarian sydänosien puhdistaminen juutalaisista. Siinä pienet epätarkkuudet ja suuret valheetkin sopivat sujuvasti lopullisen päämäärän saavuttamiseen. Olmert käytti samaa epätarkkuutta Gazan alueelta karkotetuista todettuaan, että ne, jotka suostuivat vapaaehtoiseen muuttoon Gazasta, ovat menestyneet paremmin sekä hallituksen tukiaisten että elämänsä uudelleen järjestämisen suhteen. Tämä retorinen lausunto ei pidä paikkaansa, viimeisen tutkimuksen mukaan he ovat yhtä ahdistettuja kuin muutkin Gazan alueelta karkotetut, työttöminä, rahansa käyttäneinä, ideologiansa ja lastensa kunnioituksen menettäneinä, oman elämän halunsa kadottaneina; on henkisiä romahduksia, avioeroja, alkoholia, huumeita. Lisäksi hallituksen korvaukset ovat sovittuja pienemmät.
Olmert ummistaa silmänsä kaikelta tältä, vaikka hän on täysin selvillä siitä. Hän elää norsunluutornissa.
2. ABBAS HAKEE YHTEYTTÄ MASHAALIN KANSSA
PA:n pääministeri Mahmoud Abbasin ja Damaskoksessa asuvan Hamas-johtajan Khaled Mashaalin välit ovat olleet huonot sen jälkeen, kun Mashaal syytti Abbasia yrityksistä Hamasin hallituksen kaatamiseksi.
Nyt tilanteen muuttuessa ja sekä Abbasin että Hamasin aseman ollessa epämääräinen ellei peräti vaarassa, Abbas katsoi ainoaksi mahdollisuudeksi pyrkiä sovintoon Hamasin ulkomaisen johdon kanssa.
On jo pitkään ihmetelty, kuka Hamasia oikeastaan johtaa, mutta Mashaalilla on sittenkin vahvimmat kortit käsissään, eli se, jolla on rahapussin käyttöoikeus, hallitsee. Mashaalilla on parhaat suhteet sekä Syyrian että Iranin kanssa, jotka ovat tukeneet Hamasin hallintoa. Tosin Iranin huhtikuussa Hamasille lupaama 50 miljoonaa USD on edelleen tilittämättä, mutta lupaus on lupaus. Abbasin lähettiläät Damaskoksessa ovat PLO:n hallituksen jäsen Taysir Khaled ja marxistisen DFLP:n johtaja Palestiinassa Abdullah Hourani, joka tunnetaan luotettavana entisenä PLO:n hallituksen jäsenenä. Abbas on PLO:n puheenjohtaja.
Fatahin johtoa lähellä olevat ovat huomioineet, että Hamasin asenne on lientynyt IDF:n aiheuttamien kymmenien kuolonuhrien mukana. Tiettävästi Mashaal on kehottanut kohtelemaan Gilad Shalitia hyvin.
Egyptiläiset ovat edelleen tiukasti mukana kaappausdraaman selvittämisessä. Neuvotteluja käydään Egyptin Gazan lähettilään toimistossa, koska se on varmin paikka IAF:n täsmäiskujen varalta.
3. KASSAM-RAKETTEJA SAMARIASTA
Palestiinalaiset ovat onnistuneet kehittämään alkeellisen Kassam-teollisuuden Samariassa.
Vahvistus sille saatiin eilen, kun Hamasin terroristit laukaisivat kolme Kassam-rakettia Tulkarmista Avnei Ghesed kibbutsin alueelle n. 9 km:n päähän Netaniyasta ja 25 km:n päähän Tel Avivista. Raketit eivät toimineet kunnolla eivätkä lentäneet täyttä matkaansa, mutta ne olivat vakava muistutus, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tästä on varoitettu jo pari vuotta sitten.
Viime yön aikana ammuttiin Gazasta kaksi Kassam-Rakettia Israelin puolelle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Niiden kohteena lienee ollut Ashkelon.
Rakettien varoitussignaali Sha´ar Adom (punainen aamunkoitto) on pelästyttänyt lapsia, jotka kuulevat naisen äänen huutavan kovaäänisellä heidän nimeään keskellä yötä ja sitten kuulevat raketin ulinan ennen sen iskeytymistä kohteeseensa. Nimi muutetaan muotoon Tzeva Adom (punainen väri).
Koko hälytys-järjestelmän tarkoituksenmukaisuus on kyseenalainen, sillä vaikka se herättää ihmisiä, varoitusaika on aivan liian lyhyt, jotta ihmiset ehtisivät kunnolla suojautua. Toisaalta asiallisesti ongelmana ei ole varoitus vaan rakettien ampuminen rajan yli. Tämä tulee saada loppumaan, olkoon vaikka sotatoimin, jos muu ei auta. Israelia tuomitsevat länsimaat ja YK eivät juuri koskaan vaadi rakettitulen lopettamista.
4. IAF SURMASI KAKSI TERRORISTIA
IAF:n helikopteri ampui päivällä kaksi ohjusta kahta miestä kohti, jotka ryömivät lähellä Gazan ja Negevin alueitten välistä aitaa. Vielä ei ole selvyyttä, kuolivatko miehet vai vain haavoittuivat.
Lauantaiyönä IAF:n ohjus iski ryhmään palestiinalaisia lähellä Karni-terminaalia, haavoittaen kolmea. Ohjuksin tuhottiin sunnuntaina silta Gazan alueella, jotta Kassam-miehistön liikkumista vaikeutettaisiin.
IAF iski ohjuksellaan sunnuntaina al-Aksan soluun Gazan kaupungissa, haavoittaen kolmea.
Sunnuntaina iltapäivällä IAF ampui ohjuksen autoon, joka kuljetti Kassam-miehistöä ampumapaikalle, yksi ihminen kuoli ja kolme muuta haavoittui.
IAF iski ohjuksellaan autoon, jossa oli viisi Hamasin pyssymiestä. He ehtivät paeta autosta ennen ohjuksen räjähdystä, mutta viisi sivullista haavoittui, yksi heistä 8-vuotias tyttö.
5. PALESTIINALAISET TUKEVAT VÄKIVALTAA
Jerusalemin Media Kommunikaatiokeskuksen suorittamassa mielipidetiedustelussa, joka julkaistiin sunnuntaina, ilmenee, että 77.2 % palestiinalaisista ilmoittaa tukevansa Hamasin väkivaltaisia toimia, joihin kuuluu Gilad Shalitin kaappaus, vain 21.7 % vastustaa niitä. 70 % on sitä mieltä, ettei Shalitia tule vapauttaa, jos Israel ei vapauta vankeja. Edelleen 66.8 % tukee kaappausten jatkamista, vain 30.7 % vastustaa niitä. Vastanneista 46.7 % uskoo palestiinalaisten kärsivän menetyksiä kriisissä. Kassam-rakettien ampumista Israeliin kannatti 60.4 %. Hamasin kannatus on lisääntynyt, kesäkuussa se oli 30.8 %, nyt 33.1 %.
Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin kannatus on nyt 32 %, ennen 33 %.
6. IRANIN VIIMEISIN
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad on useissa puheissaan vaatinut Israelin tuhoamista, mutta näitä lausuntoja on selitetty käännetyn tai ymmärretyn väärin. Nyt Ahmadinejad sanoi asian ilman väärinkäsityksiä. Hän sanoi, että on tullut aika Islamin maailman poistaa ”Israelin tekaistu (fake) hallitus Palestiinasta”. Hän käytti arabisanaa ”ezaleh”, joka tarkoittaa poistaa karvoitus iholta tai naisen neitsyyden menetystä, toimitusta, jota ei voi muuttaa. Hän puhui Arabinaapureitten kokouksessa, johon osallistuivat Iranin naapurivaltioitten lisäksi arabiliiton ja arabikonferenssin puheenjohtajat sekä YK:n edustaja. Arabiulkoministereitten laatimassa lausunnossa tuomitaan Israelin jatkuva ja kiihtyvä väkivalta palestiinalaisia kohtaan. Israelin kanssa hyvissä suhteissa olevat Egypti, Jordania ja Turkki eivät esittäneet eriävää mielipidettään. Ahmadinejad sanoi puheessaan, että suuttumus kasvaa kaiken aikaa muslimien keskuudessa, ja se voi lopulta johtaa räjähdykseen. Hän väitti Lähi Idän kaikkien ongelmien johtuvan siitä, että ”Jerusalemia miehittävä hallitus on saanut vallan Palestiinassa”, ja että islamin maitten on mobilisoitava voimansa tämän tehdyn virheen poistamiseksi.
7. OLMERT VAHVASTI YESHAN TYHJENTÄMISEN KANNALLA
Pääministeri Ehud Olmert puhui eilen vuosittaisessa journalisteille järjestetyssä tilaisuudessa.
Hän toisti aiemmat vakuutuksensa, että hän on edelleen ehdottomasti realignment (uudelleen-ryhmittymis) suunnitelmansa kannalla Juudeassa ja Samariassa (Yesha) ja toteuttaa sen sopivana ajankohtana, huolimatta väkivallan kiihtymisestä Gazan alueella ja sieltä Israeliin. Hän totesi, ettei Israel ole nähnyt yhtään rauhallista päivää Gazan juutalaisasukkaitten evakuoinnin jälkeen lähes vuosi sitten, mutta ettei hän anna sen häiritä ideansa toteuttamista saadakseen Israelille lopulliset ja hyväksytyt rajat.
Hän totesi, ettei Israelin tarkoituksena ole Hamasin hallituksen kaataminen, mutta pidätetyt kansanedustajat ja ministerit ovat syyllistyneet terrorismiin, ja sitä oikeusistuimen tulee tutkia.

Sunday, July 09, 2006

SUNNUNTAI 09.07.06

1. GAZAN SOTA

IDF:n ja palestiinalaisten väliset tulitaistelut ovat vaatineet lisää uhreja. Ainakin 20 palestiinalaista sai surmansa viikonvaiheen aikana, nostaen uhriluvut seitsemään kymmeneen siitä, kun IDF tunkeutui Gazaan.

Pohjoisesta Gazan alueelle työntyneet IDF:n sotilaat ovat vetäytyneet Beit Lahiyan ja Atatran liepeiltä, missä kiivaimmat tulitaistelut käytiin, mutta toiset joukot ovat siirtyneet idästä Gazan kaupungin kohdalta ja ovat nyt 500 metrin päässä sen ulkolaidoilta. Näiden joukkojen tarkoituksena on etsiä ja tuhota palestiinalaisten kaivamia tunneleita Karni-terminaalin lähettyvillä sekä eliminoida Kassam-miehistöjä.

Useimmat surmatut palestiinalaiset ovat olleet aseistettuja, mutta joukossa on yksi 11-vuotias poika.

Lauantai-iltana Gazan kaupungin Shajayeihin kaupunginosassa sattunut räjähdys, joka surmasi palestiinalaisen äidin ja hänen kaksi lastaan, pieni tyttö ja poika, ja haavoitti neljää muuta, ei IDF:n ja IAF:n tutkimusten mukaan aiheutunut Israelin tykistön tai ohjuksen räjähdyksestä, vaan luultavasti terroristien omista toimista.

Viikonvaihteen aikana palestiinalaiset ampuivat ainakin 24 Kassam-rakettia Israelin puolelle.

Sunnuntaiaamuna ammuttiin kaksi rakettia kohti Sderotia. Toinen niistä osui omakotitaloon haavoittaen yhtä asukasta ja aiheuttaen shokkitilan useille muille.

IDF:n sotilaat eivät ole tunkeutuneet asutuskeskuksiin, vaan asettuneet asemiin niiden ulkopuolelle ja tehneet joitain nopeita pistohyökkäyksiä määrättyihin kohteisiin, myös asuintaloihin.

2. SODAN KESTO

Israelin sotilaat tunkeutuivat Gazan alueelle tarkoituksenaan vapauttaa Palestiinan vastarintakomitean (PRC) kaappaama korpraali Gilad Shalit ja tuhota Kassam-rakettien valmistuspajat ja niitä ampuvat miehistöt. Kumpaakaan näistä tavoitteista ei ole pystytty toteuttamaan, vaikka muutamia pajoja on tuhottu ja aseistettuja Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen pyssymiehiä surmattu. Koska sotilaat eivät mene asutuskeskuksiin, sinne piiloutuneet pyssymiehet ja Kassam-miehistöt jäävät koskemattomiksi.

IDF:n eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Yoav Gallant varoittaa, että Gazan operaatio voi kestää viikkoja tai kuukausia riippuen siitä, miten vastapuoli reagoi. Hänen mukaansa IDF on jo aiheuttanut raskaita menetyksiä terrorismin infrastruktuurille, minkä pitäisi saada palestiinalaiset ajattelemaan kahdesti ennen kuin aloittavat terroritoimet uudelleen.

Hamasin rakettien iskukohteiksi on joutunut Sderotin ja Ashkelonin ohella myös 30 000 asukkaan Netivotin kaupunki, joka sijaitsee n. 12 km:n päässä rajasta. Yksi raketti putosi 500 metrin päähän kaupungista.

3. HANIYEH TARJOAA TULITAUKOA

PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kävi eilen tarkastamassa IDF:n aiheuttamia vahinkoja alueille Beit Lahiyan liepeillä, josta sotilaat olivat vetäytyneet. Mahmoud Abbas palasi Ramallahiin oltuaan pari viikkoa Gazassa pyrkien ratkaisemaan kaappauksen johdosta syntynyttä tilannetta.

Pääministeri Haniyeh esitti Israelille eilen viiden kohdan tulitaukoehdotuksen. Hän esittää siinä tulituksen lopettamista ja neuvottelujen aloittamista korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi, jota Hamasin edustajan mukaan on kohdeltu inhimillisesti, mutta jonka olinpaikasta ei ole mitään julkista tietoa. Häntä uskotaan piiloteltavan Beit Younisin alueella Gazan alueen eteläosassa.

Pääministeri Ehud Olmert hylkäsi Haniyehin tulitaukoesityksen vaatien ensin Shalitin vapauttamista.

Hamasin edustaja Ghazi Hamad totesi Olmertin hylkäävästä päätöksestä, että Israel tekee virheen hyljätessään ehdotuksen. Hän lisäsi, että Israel on jo kokeillut sotilaallista ratkaisua, mutta ilman tulosta.

4. HAMASIN TARJOUS VANKIENVAIHDOSTA

Hamas on huomattavasti lieventänyt aiempaa vaatimustaan lähes 1500 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivän palestiinalaisen vapauttamiseksi Shalitin vapauttamista vastaan. Hamasin viimeisin vaatimus on, että Israel vapauttaa satakunta naista ja kolmisenkymmentä alle 18-vuotiasta nuorukaista.

Nämä naiset on tuomittu osallisuudesta terrorismiin, aseitten tai pommien salakuljettamisesta tai terroristien auttamista heidän matkallaan hyökkäyskohteisiinsa. Arabikäytännön mukaan pojat saavuttavat täysi-ikäisyyden 16-vuotiana, joten 16-18-vuotiaita voidaan pitää täysi-ikäisinä. Heitä on tuomittu pommien ja aseitten salakuljettamisesta, sotilaitten ja poliisien tai siviilien puukottamisesta tai yrityksistä vahingoittaa heitä, usein armeijan tiesuluilla ja tarkastuspisteissä.

Israelin sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter esitti omana käsityksenään, että vankien vaihto voi tulla kysymykseen, koska ”Israel on tehnyt niin ennenkin”. Pääministeri Olmert ilmoitti puolestaan heti, ettei vankien vaihto tule kysymykseen. ”Ensin Shalit vapautetaan, sitten neuvotellaan”, hän toteaa.

Vasemmiston edustajat ovat kannattaneet Dichterin mielipidettä. Terrorin uhrien järjestön, Almagorin puheenjohtaja Meir Indor syyttää Dichteriä pelaamisesta palestiinalaisten terroristien hyväksi.

Dichterin toimistosta selvennetään hänen lausuntoaan, että tarkoitus on ensin vapauttaa Gilad Shalit ilman ehtoja, kuten myös Egyptin presidentti Mubarak esittää, ja sitten väkivaltaisuuksien loputtua ja Kassam-rakettitulen tyrehtyessä on tilaisuus keskustella vankien vapauttamisesta.

5. ISLAMILAINEN RÄJÄHDYS

Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad varoitti Israelia ja sen länsimaisia tukijoita puhuessaan tuhansille palestiinalaisten puolesta mieltään osoittaville Teheranissa perjantaina, että Israelin sotatoimet Gazan alueella voivat aiheuttaa vihaisen vastareaktion noin 50 muslimimaan taholta. ”Niiden ei tulisi antaa tilanteen kehittyä pisteeseen, missä aiheutuu räjähdys islamilaisessa maailmassa”, hän totesi lisäten, että jos sellainen tapahtuu, se ei tunne maantieteellisiä rajoja, vaan tulee polttamaan kaikki ne, jotka loivat Israelin viimeisen 60 vuoden aikana. Hän osoitti varoituksensa USA:lle ja muille Israelin länsimaisille tukijoille.

Arabimaiden Israelia tuomitsevat reaktiot ovat kuitenkin olleet hyvin vaimeita siksi, että monet näistä maista pelkäävät Hamasin vallan nousua ja nimenomaan niiden omassa maassa. Egypti ja Jordania ovat tällaisia maita, joissa muslimiveljeskunta (Muslim Brothethood) on ollut voimakas ja uhannut niiden hallintoa. Hamas on muslimiveljeskunnan haaraosasto. Toinen hillitsevä syy lienee se, että arabit ovat alkaneet vieroksua islamin fundamentalismin voimistumista ja pelkäävät sen pääsyä valtaan tiukkoine sharia-lakeineen.

Jotkut tarkkailijat pitävät Ahmadinejadin Israelin vastaisia hyökkäyksiä vain poliittisena hämäyksenä, mutta nopeasti kehittyvän ja potentiaalisesti rikkaan valtion päämiehen uhkauksiin tulee suhtautua vakavasti.

6. HUMANITÄÄRINEN KRIISI GAZASSA

UNRWA:n Gazassa asuva johtaja John Ging varoitti lauantaina, että Gazassa on kehittymässä humanitäärinen kriisi Israelin sotatoimien vuoksi. Hän valitti, että vesi, ruoka, sähköt ja puhtaanapito ovat ongelmia. Hänen mukaansa tilanne näiden kohdalla ei juuri voisi olla pahempi.

Israel avasi Karni terminaalin Israelista Gazan alueelle tarvittavien elintarpeitten ja lääkkeitten viemiseksi sinne, mutta joutui sulkemaan terminaalin terroriuhan vuoksi. Ainakin 80 rekkalastillista tavaroita vietiin rajan ollessa auki. Rajavalvojat panivat merkille, että suuri osa ruokatarpeista oli hedelmiä kuten kirsikoita, mikä osoittaa, ettei suurin puute ole peruselintarvikkeista. Puolustusministeri Peretz ja IDF:n päällikkö Dan Halutz keskustelivat loppuviikosta toimista, joilla palestiinalaisten perustarpeet voidaan tyydyttää.

Israel tarjosi PA:lle mahdollisuutta avata Kerem Shalomin raja-asema Gazan, Egyptin ja Israelin rajojen yhtymäkohdassa, jotta Egyptin puolelle juuttuneet sadat palestiinalaiset voisivat palata koteihinsa Rafahin terminaalin ollessa suljettu. Palestiinalaiset hylkäsivät tarjouksen.

Gazan alueella sukulaistensa luona vierailleet 65 USA:n kansalaista, useimmat palestiinalaista alkuperää, evakuoitiin lauantaina USA:n diplomaattien suojaamina. Heidät sijoitettiin Gazan ja Israelin rajalla israelilaisiin busseihin ja ajettiin Jordanian puolelle, josta he matkustavat koteihinsa. Evakuointia oli suunniteltu parin viikon ajan. Ihmiset kertoivat olleensa pelokkaita Gazassa, varsinkin lapset pelkäsivät ammusten ja ohjusten räjähdyksiä.

7. PALESTIINAN MESSIAS

Palestiinalaiset jatkavat historian uudelleen kirjoittamista, ei vain juutalaisten vaan myös kristittyjen.

www.worldnetdaily.com julkistaa Palestiinan mediatarkkailun (PMW) johtajan Itamar Marcuksen löytämiä ja kääntämiä artikkeleita websivullaan 09.07.06. Muutamia esimerkkejä siitä.

Torstaina Palestiinan päälehti al-Quds julkaisi karrikatyyrin, jossa esitettiin Jeesus ristillä ja sen toiselle puolella toinen mies, tekstillä: irakilainen veli ja palestiinalainen Kristus-hahmo.

Al-Hayat lehdessä on ollut useita kirjoituksia, joissa sama aihe toistuu:

- 17.01.2005: Jeesus oli Palestiinan ensimmäinen marttyyri Allahille.

- 18.11.2005: Meidän ei tule unohtaa, että Messias, rauha Hänen kanssa, palestiinalaisen Marian poika, oli palestiinalainen, jota miljoonat palvovat maailmassa.

- 09.06.2006: Oli luonnollista, että palestiinalaiset nousivat pelastamaan Nasaretin pyhättöjä, sillä kristittyjen ja muslimien välillä ei ole mitään eroa. Herra Jeesus, Messias, ja Hänen äitinsä olivat galilealaisia ja palestiinalaisia.

- 04.12.2004: Palestiinalainen kylä Kaana (Kfar Kana) on ylpeä siitä, että palestiinalainen Messias onnistui muuttamaan siellä veden niiniksi.

Historialliset tosiasiat ei näytä tuottavan palestiinalaisille mitään ongelmia, kuten se, että Israelin maalle annettiin pilkkanimi Palestiina filistealaisten mukaan Bar Kochba kapinan jälkeen n. 135, tai se että muhamettilaisuus kehittyi vasta kuutisensataa vuotta Jeesuksen ajan jälkeen.

8. OTSIKOITA LYHYESTI

- Syyrian presidentti Bashar Assad vihjaa, että hän voi aloittaa rauhattomuuksia Golanilla.

- N. 1500 laittomasti maahan tullutta pidätettiin viikon vaihteen aikana.

- Arabikansanedustaja Wasal Taha tunnustaa kehottaneensa palestiinalaisia kaappauksiin.

- Presidentti Katsav kiistää huhut, että joku nainen kiristää häntä syytöksillä seksuaalisesta häirinnästä. Oikeinkansleri Mazuz on pyytänyt Katsavilta lisätietoja.

- Kansallisen suunnan edustajat Haggai Segal ja Ofran rabbi Avi Gisser vaativat oikeistoa unohtamaan turhan kainostelun ja sanovan selvästi: ”Mehän varoitimme. Sitä, joka juoksee karkuun Gazasta, Gaza tulee vainoamaan. Kuka hyvänsä ”vetäytyy tai järjestäytyy uudelleen”, terrorismi hakee uuden tien vainotakseen häntä.”