Friday, May 19, 2006

PERJANTAI 19.05.06
1. OLMERTIN CONVERGENCE
Kadiman virkailijat pääministeri Olmertia myöten ovat tyynnytelleet kansaa, että kodeistaan Juudean ja Samarian sisäosista karkotettavien juutalaisten määrä on pienempi kuin 70 000, vaikka Olmert itse onkin poliitikolle tyypilliseen tapaan välttänyt antamasta tarkkoja lukuja, joista hänet voitaisiin myöhemmin vetää tilille. Virkailijat ovat myös pitäneet karkotusten kustannuksiksi esitettyä lukua 80 miljardia NIS liian korkeina seuraavista kustannuksia alentavista seikoista johtuen:
- korvausperusteet ovat Juudeassa ja Samariassa toiset kuin Gazassa, koska maatalousmaata on vähemmän kuin Gazan alueella
- karkotus ajoitetaan neljälle vuodelle, vaikka ei olekaan tietoa, miten se alentaa kustannuksia
- karkotetut on tarkoitus asuttaa valmiiksi rakennettuihin taloihin eikä hotelleihin kuten Gazasta karkotetut, joista suuri osa asuu edelleen hotelleissa ja muissa tilapäisissä tiloissa
Convergence-puuhamiehet toivovat myös, että karkotukset voidaan toteuttaa sopimuksilla asukkaitten kanssa, mikä poistaisi armeijan raskaan kaluston käytön sekä pienentäisi tarvittavan poliisi- ja sotilasosastojen määrän. Entiset siirtolaisjohtajat rabbi Yoel Bin-Nun kansanedustaja Otniel Schneller työskentelevät kartan kimpussa pyrkien saamaan niin monta juutalaiskylää kuin mahdollista Israelin puolelle turva-aitaa. Joku amerikkalainen lainlaatija käyttää karkotuksista nimitystä ”controversial”, kiistanalainen, mikä varmaa paremmin kuvaa niiden luonnetta.
Poliittiset tarkkailijat ovat huomioineet, että Olmertin ja Bushin keskusteluissa ensi viikolla karkotusasia tuskin on etualalla. Tapaamisen tärkein merkitys on oppia tuntemaan toisensa.
Amerikkalaiset eivät ole vakuuttuneita yksipuolisen vetäytymisen mielekkyydestä. EU vastustaa Olmertin suunnitelmia Israelin rajojen yksipuolisesta määrittelemisestä ehdottomasti.
2. IRAKIN UUSI HALLITUS TUKEE ISRAELIN BOIKOTTIA
Irakin hallitus, jonka olettaisi olevan myötämielinen USA:n hallituksen toiveille, on kylmäverisesti heittänyt lokaa hyväntekijöittensä kasvoille lähettämällä edustajansa Damaskoksessa kokoontuvaan arabiliiton Israelin vastaiseen nelipäiväiseen boikottikokoukseen. Toimi herätti jyrkkää kritisismiä kongressin edustajien ja Bushin hallituksen jäsenten taholta. Mukana ovat useat USA:n liittolaisina tai ainakin sille myötämielisinä pidetyt valtiot kuten Marokko, Saudi Arabia, Qatar ja Kuwait ja nyt myös Irak. USA:n hallituksen virkailijat kertovat, että USA on työskennellyt menestyksellisesti monien aiemmin boikottiin osallistuneitten maitten kanssa ja saanut useat niistä lieventämään kantaansa. Heidän mukaansa boikottiin osallistuvat maat vahingoittavat oman kansansa taloudellista kehitystä, eikä Irak ole tässä poikkeus.
Israelin vienti Irakiin nousi 46 % (320 000 USD) 27 viejän kautta, pääasiassa USA:n armeijan tarpeisiin.
3. SUMOPAINIJAT
Japani käyttää todella raskaan sarjan lähettiläitä edistääkseen turismia Israeliin. Näitten lähettien keskipaino on 150 kg ja he tarvitsevat lentokoneessa kolme tavallisen ihmisen käyttämää istuinta henkilöä kohti.
Nämä sumopainijat kuuluvat Sadogatake-talliin. He matkustavat ensin Suolamerelle kokeillakseen, miten 150 kiloa kelluu suolaveden päällä. Jospa se samalla vähän nostaisi – edes tilapäisesti – veden pintaa, joka painuu vuosi vuodelta alemmas eikä Israelin hallitus ole tehnyt asialle mitään.
Tosin Shimon Peresin Negevin suunnitelmiin sisältyy meriveden johtaminen Punaiselta Mereltä Suolamerelle, mutta Shimonin haaveiluja ei kukaan ota oikein tosissaan, ei ainakaan Oslon haaveellisen veristen sopimusten kokiessa luonnollisen kuoleman.
Sumopainijat tömäyttävät toisen jalkansa tukevasti Israelin maankamaraan 3. kesäkuuta 18 valmentajan ja managerin kanssa. He tutustuvat myös Pyhän Kaupungin pyhiin kohteisiin, ja 6. kesäkuuta he pitävät yleisen koulutuspäivän Tel Avivin hiekkarannalla. 7. kesäkuutta he esittelevät taitojaan sekä painissa että tukan kampaustaiteessaan Kesarean amfiteatterissa.
Ministeri Isaac Herzog tajuaa painijoitten potentiaalin turismin markkinoinnissa. Japanista odotetaan 15 000 turistia tänä vuonna, edellisenä 8 400.
Sumopaini on Japanin kansallisurheilu, jota seuraavat innostuneina sekä pienet että suuret, köyhät ja rikkaat, alhaiset ja ylhäiset. Sumopaini on 2000 vuotta vanha ja on erityinen viehätys kisailla 2000 vuotta vanhalla roomalaisten aikana rakennetulla areenalla. Painikisat koostuvat 15 erästä, joiden kautta saadaan kisailun voittaja. Paini kestää vain muutaman sekunnin ja se voittaa, joka viimeisenä pysyy omilla jaloillaan.
4. HAMAS JA FATAH ETSIVÄT TAISTELUASEMIA
Kahden päivän ajan sekä Hamasin uudet ”poliisijoukot” että Fatahin kilpailevat ”turvallisuusjoukot” ovat partioineet Gazan kaupungin katuja usein ohittaen toisensa vain muutaman kymmenen sentin päästä.
Abbasille tuli kiire käskeä Fatahin joukot kaduille sitten, kun Hamas oli lähettänyt omat sisäministeriön alaiset joukkonsa, joita johtaa salakuljettajana ja gangsterijohtajana pidetty Jamal Abu Samahadanah, valvomaan lakia ja järjestystä kaupungissa. Hamasin joukot, joitten määrä on 3000 tai 8000 tietolähteestä riippuen, koostuu Hamasin omista pyssymiehistä ja PRC:n (kansanvastarintakomitean) alaisista joukoista, jotka puolestaan kuuluvat Islamic Jihadiin, al-Aksaan ja PFLP:n joukkoihin. Ainakin kolmen ihmisen ilmoitetaan haavoittuneen ryhmien välisissä kahinoissa, joskaan laajempia taisteluja ei ole käyty. Tarkkailivat tosin puhuvat jo avoimesti sisällissodan mahdollisuudesta kilpailevien ryhmien kesken. Palestiinalaisten mukaan Gazan alueella on kaksi Palestiinan Auktoriteettia, toinen Abbasin, toinen Haniyehin valvonnassa. Joukot erottaa toisistaan vain paidan värin perusteella, Fatahilla vihreä, Hamasilla musta. Jotkut Gazalaiset sanovat pelkäävänsä Hamasin joukkoja ja tervehtivänsä sitä, että Abbas lähetti Fatahin joukot kaduille, mutta ”sen olisi pitänyt tapahtua viisi vuotta sitten, sillä tämän ajan Abbas on kuluttanut tekemättä mitään.”
JPostin kolumnisti Caroline B Glick ihmettelee aamun kolumnissaan tarkkaillessaan Hamasin ”poliisijoukon” uusia asepukuja ja uutuuttaan kiiltäviä aseita, miten maailmalla levitetään kertomuksia palestiinalaisten kurjuudesta ja nälkiintymisestä todeten, että ehkäpä he ostivat varusteensa omilla varoillaan.
5. EI MITÄÄN UUTTA NABLUSISTA
IDF:n joukot haravoivat jatkuvasti Nablusin kaupungin eri osia etsiessään siellä piileskeleviä terroristeja ja asetehtaita. Balatan pakolaisleirissä odotetaan IDF:n sotilaitten aloittavan operaation siellä lähi aikoina.
Nablusin kaupungin keskustaa ja Balatan pakolaisleiriä pidetään maailman tiheimmin asuttuna paikkana. Niistä on tullut myös terrorismin ja itsemurhaterroristien sikiämispaikkoja.
Torstai-iltana kaksi israelilaista haavoittui Tapuah risteyksessä palestiinalaisten luodeista. Molemmat uhrit, aviopari, saivat useita luodinhaavoja ruumiiseensa. He ovat kohtalaisessa kunnossa sairaalassa.
Nablusin kaupunki (raamatullinen Sikem) sijaitsee laaksossa, jota ympäröi kolme kukkulaa, joissa sijaitsevat juutalaisyhteisöt Bracha, Eilon Moreh ja idässä Itamar. Sotilaat kuvaavat aluetta kauniiksi ja romanttiseksi, jopa pastoraaliseksi, mutta nyt sitä hallitsee väkivalta ja kuolema.
Nablus kuuluu perinteisesti Hamasin piiriin, mutta sen pitäessä matalaa profiilia pyrkiessään nostamaan kansainvälistä imagoaan, Islamic Jihad on vastuussa useimmista terrori-iskuista.
Kuolemankulttuurin vaatimusten mukaan terrorijohtajat mieluummin etsivät kuolemaa kuin antautuvat pidätetyiksi ja oikeuskäsittelyyn, jossa heille voidaan antaa lukuisia elinkautisia tuomioita vankiloissa.

Thursday, May 18, 2006

TORSTAI 18.05.06
1. PERETZ: 12 PARAKKIKYLAA PURETTAVA
Puolustusministeri Amir Peretz allekirjoitti eilen käskyn 12 parakkikylän (outposts) tyhjentämisestä. Shaul Mofaz oli pari vuotta sitten antanut samanlaisen käskyn, mutta sitä ei toteutettu ja se oli jo vanhentunut.
Osa niistä on Juudean, osa Samarian alueella. Peretz antoi samalla käskyn IDF.n päällikölle Dan Halutzille aloittaa tuhoamisoperaation suunnittelun. IDF:n tulee yhdessä poliisin johdon kanssa päättää operaation suoritustavasta, joko kaikki kerralla tai yksi kerrallaan.
Operaatio voi olla osa Olmertin convergence-suunnitelman toteuttamisen valmistelua.
Luin yhtenä päivänä Hesekielin kirjaa, ja sieltä tuli eteeni seuraava sanan kohta:
Näin sanoo Herra, Herra: Jo riittää, te Israelin ruhtinaat!
Heittäkää pois väkivalta ja sorto, noudattakaa oikeutta ja vanhurskautta;
heretkää häätämästä mailtansa Minun kansaani, sanoo Herra, Herra. (Hes.45:9)
Profeetta Jeremia kertoo saman asian toiselta kannalta. (Jer 48:26)
2. OLMERT TAPAA ABBASIN
Olmert on kotoisia markkinoita varten vakuutellut, ettei hän neuvottele palestiinalaisten kanssa, ennen kuin Hamasin johtama hallitus suostuu sille asetettuihin kolmeen ehtoon. Kansainvälisen painostuksen alaisena hän on kuitenkin joutunut myöntymään siihen, että hän tapaa Mahmoud Abbasin, vaikka ei odotakaan tuloksia. Olmert matkustaa ensi viikon alussa Amerikkaan, ja keskustelut sekä Abbasin että arabi- ja Euroopan johtajien kanssa tapahtunevat sen jälkeen. Olmert muistutti Israelissa vierailevalle Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazylle, että Abbas edustaa Hamasin johtamaa PA:n hallitusta, jonka kanssa Israel ei halua neuvotella eikä pitää yhteyttä.
Ulkoministeri Tzipi Livni matkustaa sunnuntaina Kairoon taloudelliseen kokoukseen, jossa hän voi tavata Mahmoud Abbasin.
Ranskan ulkoministeri ilmaisi Ranskan kantana, ettei yksipuolinen rajan määrittely ole hyväksyttävissä.
3. VENEZUELAN JUUTALAISET
Venezuelassa asuu n. 15 000 juutalaista. Tällä viikolla juutalaisyhteisöjen 16-henkinen johtajistodelegaatio vierailee Israelissa tutkimassa muuttomahdollisuuksia Israeliin, koska elämä Venezuelassa on vaikeutumassa, ei vain juutalaisilla vain yleisestikin. Maassa on paljon väkivaltaa ja murhat ovat yleisiä, eikä työtä ole helppo saada. Venezuelan johto ei presidentti Chavezin joulukuussa tekemän juutalaisvastaisen lausunnon ohella ole toiminut aktiivisesti juutalaisia kansalaisiaan vastaan, mutta juutalaiset ovat kaiken varalta pitäneet hyvin alhaista profiilia. Monet Venezuelassa asuvat juutalaiset eivät heidän johtajiensa lausuntojen mukaan halua muuttaa ensisijaisesti Israeliin, USA kiinnostaa heitä enemmän, jos täytyy muuttaa pois maasta.
Mediassa on ollut uutisia, joitten mukaan Venezuela haluaa myydä omistamansa 21 USA:ssa valmistettua F-16 hävittäjää Iraniin, mutta maan puolustusministeri Orlando Maniglia kieltää huhut perättöminä.
USA on ilmoittanut lopettavansa aseitten myynnin Venezuelaan.
Israelissa asuu arviolta 2000 Venezuelasta muuttanutta juutalaista. Viime vuonna maahan muutti satakunta Venezuelan juutalaista. Venezuelan juutalaisjohtajat ovat kritisoineet Wiesenthal-keskuksen esittämää arvostelua heidän presidenttiään Hugo Chavezia vastaan todeten, että keskus on toiminut ilman parempaa tietoa eikä ymmärrä olosuhteita Venezuelassa.
4. ARAFATIN MILJARDIT
Jasser Arafatin entinen taloudellinen avustaja Fuad Shubaki kertoi Shin Betin kuulustelijoille, että Arafat käytti miljoonia dollareita vuosittain saamistaan kansainvälisistä avustuksista ja Israelin keräämistä vero- ym. saatavista hankkiakseen suuret määrät aseita. Osa rahoista käytettiin rahoittamaan palestiinalaisia terrorijärjestöjä. Shubaki arvioi, että 7-10 miljoonaa USD käytettiin vuosittain aseisiin Gazan alueella ja 2 miljoonaa USD Länsirannalla. Shubaki tunnustaa olleensa mukana aseitten hankinnassa useitten korkeitten PA:n virkailijoitten kanssa, joihin kuului mm. PA:n estävän turvallisuuspalvelun johtaja Länsirannalla Rajoub Jibril, joille maksettiin komissioita heidän palveluksistaan. Syyskuun 2000 väkivaltaisuuksien alettua Arafat määräsi PA:n virkailijoita useisiin arabimaihin valmistelemaan asehankintoja. He tekivät listan toiveistaan aseista Shubakille, joka laati esityksen Arafatin hyväksyttäväksi. Suurin tällainen operaatio oli Shubakin mukaan Karine A aselaiva vuonna 2002, joka suunniteltiin PA:n, Hizbullahin ja Iranin vallankumouskaartin yhteisprojektina. Siinä oli käsiaseitten lisäksi Sagger ohjattuja panssariohjuksia, Law-panssariohjuksia, maamiinoja, pitkänmatkan kranaatteja ja pitkän kantomatkan Katjusha-raketteja, mukana 122 mm:n ja 20 km:n kantomatkan ohjuksia. IDF:n merivoimat kaappasivat laivan sen ollessa matkalla Gazaan.
Iran ehdotti vuonna 2001 palestiinalaisia aloittamaan sotilaskoulutuksen, jonka Iran rahoittaisi asehankintoja ja asetehtaitten perustamista myöten. Arafat hylkäsi esityksen peläten sen tarkoituksena olevan Iranin halu kaivaa maata hänen valtansa alta.
Shubaki pidätettiin Jerikon vankilaan tehdyn operaation aikana kaksi kuukautta sitten.
5. HAMASIN SOTILASJOUKOT
PA:n Hamasin johtaman hallituksen sisäministeri Said Siamin perustama ”turvallisuusjoukko” piti aloitus-seremoniansa eilen keskiviikkona. Media on ilmoittanut sen vahvuudeksi 3000 miestä.
www.debka.com kertoo aamun uutisissaan, että joukkojen vahvuus on 8000 miestä, ja heidät on varustettu sotilasosaston tapaan automaattiaseitten lisäksi raskailla konekivääreillä, RPG:llä ja räjähteillä. Hamasin joukoista 6000 on entisiä Hamasin aktivisteja ja 2000 PRC:n alaisia joukkoja. Eilen he siirtyivät asemiin Gazan kaupungin 40 aukioon ja tärkeään risteykseen, välttäen yhteenottoja Fatahin joukkojen kanssa.
Mahmoud Abbas julisti Hamasin joukkojen perustamisen laittomaksi ja määräsi Fatahin joukkoja hakeutumaan asemiin eri puolilla Gazan aluetta. Kumpaakaan määräystä ei ole toteutettu.
Pieniä yhteenottoja Hamasin ja Fatahin joukkojen välillä on tapahtunut edellisten viikkojen aikana, joissa ainakin 7 ihmistä on kuollut.
Vakavampia yhteenottoja voi sattua silloin, kun Fatahin johto Abbasia myöten joutuu kulkemaan Hamasin asettamien tarkastuspisteitten kautta Gazassa.
HAMAS-MINISTERI Atef Adwan, jonka saama viisumi ja vierailu Ruotsissa herätti kovaa keskustelua, jatkoi kiertomatkaansa Norjaan ja sieltä edelleen Saksaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti hallituksen kokouksessa olevansa ärtynyt Adwanin vierailusta, jota hän ei hyväksynyt, mutta jota Saksa ei voinut kieltää EU:n avointen rajojen politiikan mukaan. Adwan uhmaa tietoisesti EU-maiden viranomaisia, jotka eivät halua pitää virallista kontaktia Hamasin johtaman hallituksen kanssa.
6. IRANIN ULKOMINISTERI JORDANIASSA
Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki oli eilen keskiviikkona Ammanissa pyrkien tasoittamaan hyytyneitä suhteita Jordanian hallituksen kanssa. Suhteet huononivat entisestään jordanialaisten viranomaisten löydettyä pari asekätköä, jotka Hamasin jäsenet olivat salakuljettaneet maahan, ja joihin kuului Iranissa valmistettuja raketteja. Mouttaki tapasi erikseen sekä kuningas Abdullah II:n että pääministeri Marouf al-Bakhitin ja ulkoministeri Abdul-Illah al-Khatibin. Jordania ei ole suoraan syyttänyt Irania salakuljetuksista, mutta raketeissa on iranilainen valmistusleima.
Iran lahjoitti Hamasin hallitukselle uutisten mukaan 50 miljoonaa USD hätäpauna, mutta varat ovat juuttuneet Kairon pankkiin, joka ei uskalla boikotin pelossa siirtää niitä edelleen.

Wednesday, May 17, 2006

KESKIVIIKKO 17.05.06
1. KATJUSHA-RAKETTI
Islamic Jihad ampui eilen Katjusha-raketin Gazasta kohti Ashkelonia. Se lensi n. 3.5 km:n matkan pudoten moshav Neriv Ha´asaran kanalaan surmaten 30 kanaa.
Katjusha-raketin kantomatka on parikymmentä kilometriä ja sillä on kuuden kilon räjähdekärki.
Islamic Jihadilla arvioidaan olevan parikymmentä tällaista rakettia. Ne on valmistettu Iranissa ja salakuljetettu Gazaan todennäköisesti Siinain kautta. Niitä voidaan ampua useampia yhtenä salvona kuorma-auton lavalle rakennetulla rakettiheittimellä, ns. Grad-versio.
Eilen ammuttu raketti oli kolmas Gazasta Israeliin ammuttu. Ensimmäinen raketti ammuttiin maaliskuussa vaalipäivänä. Ne ovat vanhentunutta mallia ja toimivat huonosti.
IDF:n edustajat eivät pidä Katjusha-rakettien ampumista tilanteen kärjistämisenä eikä IDF aio muuttaa aiempaa strategiaansa, täsmäiskuja ja tykkitulta, niiden aiheuttamasta uhasta huolimatta.
Islamic Jihadin edustaja toteaa, että he ovat kehittäneet parannetun version, jonka kantomatka on 24 km.
2. POLIISI PIDÄTTI LAITTOMIA TYÖNTEKIJÖITÄ
Rajapoliisi yhdessä sotilaitten kanssa teki 24 tunnin tehoiskun useaan kohteeseen samanaikaisesti löytääkseen laittomasti Israelissa asuvia mutta täällä työskenteleviä palestiinalaisia. Geha-risteyksen lähellä olevan keskeneräisen rakennuksen pohjakerroksista rajapoliisit ja sotilaat löysivät 232 palestiinalaista erittäin epäinhimillisissä olosuhteissa. Heitä nukkui luolissa, pimeissä nurkissa, tunneleissa ja koloissa, usein paikoissa, jotka olivat täynnä ulosteita ja joissa haju oli kuvottava. He kävivät töissä Tel Avivissa ja Petah Tikwassa. Poliisi uskoo, että paikka oli laittomien palestiinalaisten työntekijöitten kokoontumispiste.
Pidätettyjen kansiot avattiin. Ne, joilla oli aikaisempia rikkeitä tai joilta pääsy maahan oli turvallisuussyistä kielletty, syytetään Sharonin alueen sotilasoikeudessa, loput viedään Länsirannalle.
Poliisi pitää heitä turvallisuusriskinä. Ratsioitten aikana pidätettiin kaikkiaan 726 laittomasti maassa asuvaa ja työskentelevää palestiinalaista, mutta etsintöjä on tarkoitus jatkaa. Poliisi löysi pidätysten aikana useita työntekijöitten varastamia ajoneuvoja ja elektroniikkaa.
Poliisi pidätti viisi israelilaista, joitten epäilleen kuljettaneen laittomia työntekijöitä Israeliin, ja muutamia työnantajia, jotka työllistävät laittomasti Israelissa asuvia palestiinalaisia.
3. TAISTELU HEBRONISTA
Joukko Hebronissa aikoinaan asuvien juutalaisten jälkeläisiä on asettunut tukemaan vasemmistolaisesti ajattelevia israelilaisia, joitten mielestä juutalaisten tulee poistua Hebronista, jota juutalaiset pitävät toiseksi tärkeimpänä kaupunkina Jerusalemin jälkeen. Mutta eivät kaikki ajattele siten.
Ya´acov Castel, 78, on yksi heistä, joiden mielestä, vaikka kuolleita ei voida herättää henkiin, Hebronissa asuvat arviolta 500 juutalaista jatkavat niiden juutalaisten unelmaa, jotka asuivat siellä satojen vuosien ajan.
ENGLANTILAISET MIEHITTÄJÄT karkottivat Hebronissa asuneet 800 juutalaista kaupungista sen jälkeen, kun arabit olivat 1929 mellakoiden aikana raakalaismaisesti murhanneet 67 juutalaista, joiden kanssa he olivat asuneet kaupungissa sukupolvien ajan. Heidän raivonsa kohdistui vielä kuolleitten ruumiisiin, joita he pahoinpitelivät ja häpäisivät monin tavoin englantilaisten sotilaitten katsellessa toimettomina.
YA´ACOV CASTEL KERTOO, että hänen sukunsa tuli satoja vuosia sitten Espanjasta, joka karkotti juutalaiset maasta 1492. He asuivat ensin Gazassa ja muuttivat sieltä Hebroniin. Vuonna 1929 arabimellakoissa hänen isänsä arabi-naapuri piilotti hänen isänsä ja perheensä pelastaen heidän henkensä. He palasivat Hebroniin mellakoiden jälkeen, mutta heidät pakotettiin muuttamaan sieltä pois. Kuuden päivän sodan jälkeen Ya´acov Castel etsi hänen isänsä pelastanutta arabia ja löysi hänet Ammanista, ja auttoi häntä muuttamaan Hebroniin, voidakseen tulla haudatuksi esi-isiensä kaupunkiin. Hänen oma isänsä kehotti poikaansa muuttamaan pois diasporasta, Jerusalemista, Hebroniin, joka on heidän kotikaupunkinsa.
TOISTEN Hebronin juutalaisten jälkeläisten mielestä ei ole oikein asua kaupungissa, jossa painostetaan arabeja, joissa rakennusten seinät ovat täynnä graffiteja: ”Kuolema arabeille.” Heidän mielestään juutalaisten
”setlerien”, maahanmuuttajien, väkivaltainen käyttäytyminen huolestuttaa heitä. (Lähde:JP 17.05. T Lazaroff)
Tällaisia artikkeleita lukiessa on aina huomioitava sen tahallisen provosoiva tai poliittisesti mieliä muokkaava tarkoitus. Jpost luetaan vasemmistolaiseksi, joskin se pyrkii määrätyntasoiseen puolueettomuuteen.
Israelilaisia valmistellaan Olmertin evakuointisuunnitelman toteuttamista varten, joka alkanee vuoden sisällä.
Hebronin juutalaiset ja siellä aikoinaan eläneitten juutalaisten jälkeläiset ovat keränneet 1000 nimeä hallitukselle osoittamaansa anomukseen, jossa he pyytävät hallitukselta lupaa muuttaa asumaan torille, mistä kahdeksan perhettä karkotettiin tammikuussa, ja jonne heidän tekemänsä sopimuksen mukaan piti päästä muuttamaan takaisin, kuten myös, ettei juutalaisia karkotettaisi Hebronista.
Allekirjoittajissa on kymmenen 1929 verilöylystä pelastuneen jälkeläistä.
4. OLMERT TAPASI SETLEREITÄ
Olmert tapasi tiistaina ensimmäisen kerran niitten juutalaisten johtajistoa, jotka hän on päättänyt karkottaa asunnoistaan Juudean ja Samarian sisäosista. Olmert vakuutti heille, että tarkoitus on purkaa eristetyt juutalaiskylät ja vahvistaa suurempia rakentamalla niihin lisää ja muuttamalla niihin uusia asukkaita. Olmertin mukaan tämä on operaatio on tehtävä: ”Jos me emme määritä Israelin rajoja, toiset tekevät sen meille.”
Johtajat pyysivät Olmertia vaatimaan, että USA tukee taloudellisesti vahvojen juutalaisyhteisöjen rakentamista ja kehittämistä. Uutinen ei mainitse, että he olisivat edes esittäneet eriävän kantansa Olmertille, lieneekö sitten tahallinen unohdus vai tarkoituksellinen manipulointi. Artikkelista jää kuva, että he myöntyivät Olmertin ehdottomaan käskyvaltaan ilman vastaväitteitä.
Olmert toisti halunsa sopia asiasta palestiinalaisten kanssa ennen evakuointia, mutta ettei hän odota kauan.
Olmert lupasi myös jatkaa neuvottelua setlementtijohtajien kanssa väkivaltaisuuksien vähentämiseksi karkotusten yhteydessä, joista odotetaan tulevan vaikeita.
Jotkut juutalaisjärjestöt ovat lähettäneet USA:n johdolle vetoomuksia, joissa sitä rohkaistaan vastustamaan Olmertin pyyntöjä taloudellisesta tuesta evakuoinnille.
5. UUTISOTSIKOITA
- Sotilaat löysivät operaation aikana 25 kg:n pommin Sikemissa Rafidiyan kaupunginosassa
- Gazan kaupungissa yksi mies ammuttiin kuoliaaksi; Khan Yunisissa yksi haavoittui eri ryhmien välisissä tulitaisteluissa. Abbas vakuuttaa maailmalle, että PA:n hallituksella on täysi hallinta.
- Kiina kehottaa Hamasia tunnustamaan Israelin valtion
- Al-Qaida ilmoittaa asettaneensa kolme israelilaista diplomaattia teloituslistalle. Israelin ulkoministeriö on poistanut heidän nimensä ja kuvansa web-sivuiltaan
- IDF surmasi kaksi Jihadin al-Quds joukkoihin kuulunutta terroristia Nablusissa, yksi haavoittui.

Tuesday, May 16, 2006

TIISTAI 16.05.06

1. AL-AKSA UHKAA MAAILMAA

Palestiinalainen terrorijärjestö, Fatahin alainen al-Aksa Marttyyrien Prikaati antoi maanantaina uhkavaatimuksen: ”Jos kansainvälistä boikottia ei lopeteta eikä rahaa ala tulla, järjestö ei aio olla toimettomana vaan aloittaa iskut USA:n ja muitten maitten taloudellisia ja siviilikohteita vastaan sekä Israelissa että muualla.” Uhkaus esitettiin lentolehtisissä samana päivänä, kun Israelissa aloitetaan lag B´Omerin vietto, palestiinalaiset murehtivat Israelin valtion perustamista, jota he kutsuvat nimellä ”nakba” , katastrofi, ja Abbas neuvottelee Putinin kanssa Sochissa Palestiinan vaikeasta taloudellisesta ahdingosta.

Lehtisessä kerrotaan lisää: ”Tietäköön koko maailma, että me emme antaudu kiristyksen, piirityksen ja nälkiinnyttämisen alla, kuten emme antautuneet teloitusten, pidätysten ja ilmaiskujen alla.” Siinä myös kehotetaan arabijohtajia sekä palestiinalais- ja arabipankkeja vastustamaan USA:n ja Israelin painostusta ja suostua välittämään varoja PA:lle arabi- ja islamin maista.

Toinen ryhmä, nimeltään Abu Rish Prikaati, uhkasi aloittaa uuden intifadan, ”säälimättömän intifadan, joka tuhoaa kaiken”, kertoi ryhmän edustaja Abu Haroon Gazassa. Hän lupasi, että ryhmä tulee suorittamaan enemmän itsemurhaiskuja vihreän linjan sisällä kustannuksista ja vastuksista huolimatta. Haroon puhui Gazassa järjestetyssä tilaisuudessa. Tuhannet palestiinalaiset tungeksivat kaduille palestiinalaisalueilla, monet heistä esitellen avaimia taloista, joista he olivat lähteneet pakoon.

Mahmoud Abbas vaati PA:n TV:ssä esitetyssä puheessa Hamasia luopumaan väkivallasta ja kunnioittamaan Israelin kanssa tehtyjä sopimuksia. Hän sanoi vastustavansa Olmertin yksipuolisia toimia, ”jotka vain ruokkivat ääriaineksia”. Hän väitti haluavansa oikeamielistä ja kestävää rauhaa ja paremman tulevaisuuden lapsilleen. Hän vaati, että kvartetti kutsuu kokoon kansainvälisen konferenssin käsittelemään asiaa. Hamas puolestaan sanoo pitävänsä kiinni pakolaisten paluuoikeudesta ja palestiinalaisten oikeudesta vastustaa ja taistella Israelia vastaan, kunnes itsenäinen Palestiina perustetaan, ja Jerusalem on sen pääkaupunki.

Palestiinalaisten avustamisesta on tullut instituutio. Enää ei riitä, että palestiinalaiset tulevat keffie kainalossa pyytämään rahaa uuden mersun ostamiseen tai toisen tai kolmannen luksustalon rakentamiseksi, nyt vaaditaan. ”Anna tai joudut vaikeuksiin”, on päivän teema.

2. JIHAD-TSUNAMI TULOSSA

Entinen Israelin sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Aharon (Farkash) Ze´evi varoitti maanantaina, että koko Lähi Itää koskeva jihadi-aalto, ”tsunami”, on muotoutumassa. Neljä kuukautta sitten eläkkeelle siirtynyt entinen tiedustelujohtaja puhui Tel Avivin yliopiston strategisten tutkimusten Jaffee keskuksen tiedustelu-konferenssissa. Hän totesi, että nykyisin kuka tahansa voi rakentaa ydinpommin kotonaan internetistä saamiensa ohjeitten mukaan, ja tiedustella hengelliseltä johtajaltaan, onko oikein pudottaa ydinpommi tai tehdä itsemurhaisku paikassa, jossa on muslimeja. ”Iran saa pian kehiteltyä ohjuksen, jonka kantomatka on 5000 km, ja jolla se yltää kaikkialle länsimaailmassa ja USA:ssa.” Mutta Ze´evin mukaan Israel voi silti joutua sotaan perinteisin asein Syyriaa ja Hizbullahia vastaan. Hän valittaa, ettei koskaan voi unohtaa tapaa, millä Israelin hallitus jätti huomiotta heidän varoituksensa Iranista kymmenen vuoden aikana. Kukapa olisi uskonut, että Venäjä, Kiina ja Ranska yhdessä muitten kanssa yrittävät lopettaa Iranin pyrkimykset pommin rakentamiseksi, hän ihmettelee.

IAF LAUKAISI OHJUKSIA Gazan eteläosassa pakettiautoon saamiensa tiedustelutietojen perusteella.

Kolme autossa ollutta Islamic Jihadin terroristia haavoittui iskussa, yksi heistä vakavasti. He olivat matkalla laukaisemaan Kassam-raketteja, joita ammutaan edelleen IDF:n tykistötulesta huolimatta.

3. VAROJEN SIIRTO MEKANISMI

EU on kuumeisesti etsinyt keinoja, millä saada siirrettyä varoja PA:lle ilman, että se näkyvästi hyödyttää Hamasia. EU:n lähettiläs Ramiro Cibrian-Uzal kertoi Jpostille, että myös Israel voi käyttää EU:n rakentamaa mekanismia omien palestiinalaisilta kokoamiensa vero- ym. saatavien siirtämiseksi palestiinalaisille. Samalla EU miettii keinoja ihmisystävällisen avun toimittamiseksi PA: alueille. Hänen mielestään, joka lienee myös EU:n sisällä vallitseva kanta, Israelin pidättämät 55 miljoonaa USD kuukaudessa ovat suuri joskaan ei ainoa este mekanismin rakentamisessa. Mekanismi tulisi olemaan tilapäinen ja määräaikainen sekä lisäksi täysin valvottavissa oleva. EU suunnittelee, että Maailmanpakki voisi toimia varojen välittäjänä.

USA on jo kehittänyt oman kanavansa, ja sen USAID toimisto välittää 245 miljoonaa USD avustuskohteisiin tarkoitettuja varoja. Cibrian-Uzal sanoo, ettei EU hyväksy Olmertin suunnitelmia yksipuolisesta vetäytymisestä. Hänen mukaansa EU pitää 1949 vihreää linjaa Israelin tulevina rajoina.

4. KANSANTUOTE KASVAA

Israelin kotimainen kansantuote nousi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 6.6 %, mikä on suurin kasvu lähes kuuteen vuoteen. Kasvuun vaikuttivat kulutustavaroitten kasvanut hankinta ja investoinnit kiinteisiin kohteisiin, kerrotaan Tilastollisen keskustoimiston alustavassa raportissa. Autojen hankinnan kasvuun vaikutti alentunut autovero. Kulutustavaroiden hinnat nousivat huhtikuussa 0.6 %, suurin inflaation kasvuun vaikuttava tekijä heinäkuun jälkeen, huhtikuussa inflaatio nousi 0.9 %.

5. ISRAELIN BOIKOTTI TIUKENTUU

Arabiliiton boikottikomitea vaati maanantaina Israelin vastaisen boikotin tiukentamista Damaskoksessa pitämässään kokouksessa. Arabimaista tilaisuuteen osallistuu kuitenkin alle kaksi kolmannesta. Tunisian edustaja vaati arabimaita tiukentamaan Israelin vastaista boikottia osoittaakseen vastustavansa ”aggressiota ja pakottaakseen Israelin toimimaan YK.n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien mukaan.”

Vain 14 arabiliiton 22 jäsenmaasta osallistuu nelipäiväiseen kokoukseen, joita pidetään kahdesti vuodessa.

Poissa ovat Egypti ja Jordania, joilla on rauhansopimus Israelin kanssa, Maritania, jolla on diplomaattisuhteet Israelin kanssa, sekä Bahrain ja Oman. Boikottitoimisto perustettiin 1951 painostamaan yhtiöitä, joilla on liikesuhteita Israelin kanssa. Toimisto ”Office of Arab Boicott” (OAB) on laatinut 8 500 ulkomaista yhtiötä käsittävän mustan listan niistä, jotka ostavat israelilaisia tavaroita, pysähtyvät Haifan satamassa, joilla on haaraosasto Israelissa tai lukuisista muista suhteista, joista Israel voisi hyötyä. Listaan on otettu myös yhtiöitä, joilla on liikesuhteita mustalla listalla olevien yhtiöitten kanssa. OAB ei kuitenkaan voi estää jäsenmaita käymästä kauppaa Israelin kanssa. Monet arabivaltiot ovat joutuneet lieventämään kireää Israelin boikottiaan päästäkseen kansainvälisiin kauppajärjestöihin, mutta myös USA:n boikotin vastainen lainsäädäntö, öljyn mahdin väheneminen, rauhanponnistelut Israelin ja sen naapurimaiden kesken ja USA:n painostus ovat vaikuttaneet asiaan.

Monday, May 15, 2006

MAANANTAI 15.05.06
1. TA:N POMMI-ISKUN 11. UHRI
Tel Avivin keskusbussiaseman lähellä sijaitsevaan ravintolaan tehty terrori-isku vaati 11. kuolinuhrinsa vain pari päivää sen jälkeen, kun 10. iskussa vammautunut, 26-vuotias Lior Enidzer, kuoli haavoihinsa.
16-vuotias Daniel Wultz oli lupaava koripalloilija Floridasta. Hän istui isänsä kanssa pienen einesravintolan ulkotilassa pommin räjähtäessä. Daniel menetti toisen jalkansa ja toisen tila oli kriittinen. Lähes kuukauden ajan lääkärit taistelivat pelastaakseen hänen henkensä, mutta lopulta Daniel uupui eilen lopullisesti. Lääkintähoidon aikana hän ajoittain tuli tajuihinsa. Hänen isänsä Yekutiel haavoittui toiseen jalkaansa.
Tel Avivin pommi-iskussa haavoittui 60 ihmistä. Samaan ravintolaan tehdyssä edellisessä iskussa tammikuussa haavoittui 20 ihmistä.
Al-Aksan johtaja Abu Nasser kutsui Daniel Wultzin kuolemaa Allahin lahjaksi ja rangaistukseksi siitä, että USA tukee Israelia. Hän sanoi toivovansa, että Wultz menee suoraan helvettiin.
Islamic Jihadin johtaja Abu Amin sanoi, että tapaus osoittaa Allahin olevan niiden puolella, jotka palvelevat häntä. Hän lisäsi, että Daniel Wultz kuoli ravintolassa, joka sijaitsee prostituoituja kuhisevassa ympäristössä, mutta heidän sankarinsa (terroristi) kuoli suorittaessaan Allahin hänelle antamaa tehtävää.
Sekä al-Aksa että Islamic Jihad sanoivat olleensa terrori-iskun takana.
2. PIENOISSOTAA JENINISSÄ
IDF:n erikoisjoukot yhdessä rajapoliisin eliittiosaston kanssa operoivat Jeninin alueella sunnuntaina etsien haluttuja terroristeja. He piirittivät talon Kabatiyan kylässä lähellä Jeniniä, jonne tiedustelutietojen mukaan Jihadin johtaja Elias Ashkar oli piiloutunut. Joukkojen piirittäessä talon, sieltä avattiin tuli heitä vastaan. Joukot vastasivat tuleen, joka tappoi Ashkarin ja neljä muuta talossa olleista. Yksi heistä oli al-Aksan operaattori Said Hanisheh, 24, ja hänen veljensä Mujahed, 25, jotka palestiinalaisten mukaan olivat sekaantuneet terrorismiin. Myöhemmin armeijan puskutraktorit tuhosivat talon.
Myöhemmin sotilaat ampuivat Jihad Kumaylin, 19, hänen kivittäessään sotilaita operaation aikana.
Shin Betin mukaan Ashkar rakensi pommivyön, joka tappoi huhtikuussa Tel Avivissa 11 ihmistä. Hänen tiedettiin suunnitelleen kaikki Islamic Jihadin tekemät terrori-iskut Israelissa viimeisen vuoden aikana, niiden mukana Stage yökerhoon tehty isku, joka tappoi neljä ihmistä, kaksi pommi-iskua Netanyaan, joissa kuoli kahdeksan, ja itsemurhaisku Haderaan lokakuussa, jossa kuoli viisi israelilaista. Elias Ashkar oli syyllistynyt lähes neljänkymmenen ihmisen murhaan.
Shin Betin edustaja toteaa, että rahoitus kaikkiin näihin terrori-iskuihin tuli Syyriasta ja Iranista, jota ilman niitä ei olisi voitu suorittaa. Ashkar oli syyllistynyt useisiin epäonnistuneisiin terrori-iskuihin, joista yksi oli Tel Avivin Jerusalemin välisellä valtatiellä kiinni saatu terroristi matkalla hyökkäyskohteeseensa.
Sekä Jihadin johto että Mahmoud Abbas kutsuvat IDF:n Jeninin operaatiota suureksi rikokseksi.
Jihad-johtaja Sheikh Khaled al-Batsh: ”Amir Peretz on yhtä suurihaukka kuin hänen edeltäjänsä Shaul Mofaz.”
Hamasin PLC edustaja Mushir al-Masri: ”Peretz on rikollinen ja terroristi. Maailman tulee estää näiden massamurhien ja sotarikosten jatkuminen.”
3. PALESTIINALAISET JOURNALISTIT
Gazan alueella toimivat journalistit ja toimittajat ovat uhanalainen laji. Sekä Hamasin että Fatahin taholta on tullut uhkauksia heitä vastaan tavasta, millä he raportoivat pyssymiesten välisistä verisistä yhteenotoista. Aiemmin tässä kuussa Palestiinan journalistien syndikaatti kertoi, että seitsemän Fatahia myötäilevää journalistia Gazana alueella oli uhkailtu Hamasin nimissä E-mailin, puhelimen ja faksin välityksellä. Niissä uhattiin vahingoittaa heitä tai tappaa heidät heidän raporttiensa johdosta. Jotkut journalistit ovat pyytäneet PA:n turvallisuusjoukkojen suojelua. Eräs heistä kertoo, että tappouhkauksia tulee päivittäin sekä Fatahin että Hamasin mutta myös PA:n eri turvallisuusjoukkojen taholta. Torstaina PA:n turvallisuusjoukot estivät journalisteja pääsemästä seuraamaan ja kuvaamaan turvallisuusmiesten ja pyssymiesten välisiä taisteluja Moragissa, missä pyssymiehet tuhosivat kymmeniä kasvihuoneita. He pieksivät journalisteja, koska he eivät halunneet maailman näkevän, miten palestiinalaiset itse tuhoavat omaisuuttaan, kertoi eräs journalisti.
Hamasin ja Fatahin välistä taistelua käydään nyt myös Palestiinan mediassa.
4. MAHMOUD ABBAS SOCHISSA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas viettää suurimman osan ajastaan ulkomailla, matkalla sinne tai sieltä kotiin. Voi olla viisastakin tappouhkan alla elävälle.
Sunnuntai-iltana hän matkusti etelä Venäjälle Sochiin, jossa hän tapaa presidentti Vladimir Putinin tämän lomatalossa. Venäjä on halunnut esiintyä välittäjänä länsivaltojen ja Hamasin välillä, mutta tulokset ovat olleet laihoja. Putin ei halua eristää Hamasin johtamaa hallitusta, vaan jatkaa vuoropuhelua sen kanssa. Mitä Abbasilla on kahdenkeskistä juteltavaa Putinin kanssa, on epäselvää, mutta PA:n sisäiset rahoitusongelmat on tietenkin jatkuva ja kiireinen aihe. Venäjä lupasi PA:lle 10 miljoonaa USD ja EU on suunnitellut rahaston perustamista, joka toimisi tuen välittäjänä palestiinalaisille ohi Hamasin.
Toinen huolta herättävä aihe on jännityksen kohoaminen Fatahin ja Hamasin kannattajien välillä, mitä ei ole suinkaan vähentänyt Hamasin oma 3000 miehen joukko-osasto, joka aloitti toimintansa virallisesti eilen.
5. ISRAELIN KANSALAISUUS AVIOLIITON KAUTTA
Knesset hyväksyi 31. heinäkuuta 2003 lain nimeltä Citizenship and Entry to Israel Law (laki kansalaisuudesta ja sisäänpääsystä Israeliin, tilapäisin ehdoin). Laki tuli voimaan vuodeksi, mutta sitä voidaan jatkaa loputtomiin, mutta vain vuodeksi kerrallaan. Alkuperäisessä muodossaan laki esti perheitten yhdistymisen israelilaisen ja palestiinalaisen avioparin välillä, mutta sitä muutettiin viime vuonna siten, että kielto koski miehiä alle 35 ja naisia alle 25 vuotta.
Lakia vastaan oli esitetty valituksia, joita korkein oikeus käsitteli eilen. Äänin kuusi viittä vastaan oikeus katsoi, että Israelilla on oikeus itse määritellä, kenelle se myöntää kansalaisuuden tai asumisoikeuden. Korkeimman oikeuden presidentti Aharon Barak oli mukana vähemmistössä, jonka mielestä laki on puolueellinen ja rikkoi ihmisoikeuksia vastaan. Valituksen tekijät esittivät kovaa kritiikkiä oikeuden päätöstä vastaan, jota he kutsuivat haavoittavaksi, rasistiseksi ja vahingolliseksi.
Lakia puoltanut tuomari Mishael Gheshin sanoi, ettei ihmisoikeuden puolustaminen vaadi valtiota sallimaan vapaan pääsyn maahan kenelle hyvänsä vieraan valtion kansalaiselle. Hän totesi, että Israel elää sotatilassa Palestiinan Auktoriteetin kanssa, josta on tullut vihollisyhteisö terrorijärjestönä pidetyn Hamasin saatua hallintavallan sen alueella. Sotatilan aikana valtiolla ei ole velvollisuuksia sallia vihollismaan jäseniä maahansa edes avioliiton solmimisen vuoksi.
Äskettäin tuli Negevissä esille tapaus, jossa kahta kuollutta palestiinalaista vaimoa ei ilmoitettu viranomaisille, vaan heidän tilalleen tuli Gazasta kaksi naista ottaen kuolleitten henkilöllisyyden.
Vuoden 1993 jälkeen Israelille tehtiin 22 000 hakemusta kansalaisuudesta, niistä 6000 hyväksyttiin.
Israelin sinisen henkilökortin saaneista palestiinalaisista oli osallisena 146 terrorihyökkäyksessä, heistä 26 oli saanut kansalaisuuden tai asumisoikeuden israelilaisen aviopuolison perusteella.
6. OLMERT VASTAAN PERETZ
Pääministeri Ehud Olmertilla alkaa olla hankaluuksia puolustusministerinsä Amir Peretzin kanssa, joka on kuin pahankurinen poika aina tekemässä jotain koiruuksia.
Viimeisin yhteenotto oli Pertzin päätettyä antaa palestiinalaisille 50 miljoonaa NIS Israelin kokoamia vero- ym. saatavia, jotka asiallisesti kuuluvat palestiinalaisille, mutta joitten Olmert ei halua joutuvan Hamasin käsiin.
Peretz oli jättänyt asiaa koskevan esityksensä pääministerin kansliaan, kuten asiaan kuuluukin, mutta Olmert katsoi, että koska kysymys oli esityksestä, sitä ei tarvinnut ottaa hallituksen sunnuntain istuntoon. Herrat olivat käyneet kiivasta sanaharkkaa asiasta jo aiemmin, mutta sopua ei oltu löydetty.
Kaiken takana lienee Olmertin pelko arvovaltansa menettämisestä, mikä varmaan on vaarassa, jos huomioidaan Peretzin aiempi kyky kiertää hänelle asetettuja rajoituksia.
Tarkkailijat epäilevät, ettei Olmert välttämättä saa Bushin kabinetin tukea suunnitelmalleen Juudean ja Samarian sisäosien puhdistamiseksi juutalaisista asukkaista, koska siellä on epäilyjä, ettei Olmertin arvovalta riitä yhtenäisen rintaman säilyttämiseksi Israelin hallituksessa ja Knessetissä. Bushin hallitus haluaa, että Olmert aloittaa neuvottelut Abbasin kanssa, vaikkapa vain shown vuoksi osoittaakseen ulkovalloille, ettei este ole Israelin halussa päästä sopimukseen PA:n kanssa. Bushin asema on kriittinen, hänen kansansuosionsa on alle 30 % viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan, ja sota Irakissa menee kaiken aikaa huonompaan suuntaan. Jotkut kutsuvat sitä Bushin Vietnamiksi.
Olmert tuskin saa Bushia lupaamaan iskeä Iraniin, vaikka sen ydinpommi olisi todistettavasti lähes valmis. USA:lle on kehittymässä uusi vihollisrintama etelässä Venezuelan, Perun, Bolivian ja Kuuban sopiessa suunnitelmiensa koordinoimisesta öljyn tuotannon jatkumisesta muuttuvissa tilanteissa. Venezuelan presidentti Hugo Chavez on uhannut lopettavansa tai rajoittavansa öljyntuotannon, jos USA hyökkää Iraniin.
Tämä nostaisi raakaöljyn hinnan yli 100 USD tynnyriltä. Toisaalta Israel on joutunut Iranin panttivangiksi.
Se uhkaa iskeä ohjuksillaan Israeliin teki mikä maa tahansa hyökkäyksiä Irania vastaan.

Sunday, May 14, 2006

SUNNUNTAI 14.05.06
1. OLMERT JA PERETZ NENÄKKÄIN
Ensimmäiset oireet hallituksen vaikeista sisäisistä ongelmista alkavat tulla päivänvaloon.
Puolustusministeri Amir Peretz on käyttänyt nämä ensimmäiset viikot ministerinä totutellakseen uuteen rooliinsa ja koetellakseen valtansa rajoja. Hänen ensimmäisiä itsenäisiä ratkaisujaan olivat IDF:n raudanlujan otteen höllentäminen Juudean ja Samaria palestiinalaisalueitten ympärillä ja 13 000-15 000 palestiinalaisen työntekijän päästäminen töihin Israeliin. Seuraava päätös oli Peace Now mielenosoittajajoukon päästäminen Maon farmille Hebronin lähellä esittämään vastalauseensa väitetyille palestiinalaisten farmarien pahoinpitelyille. Poliisi oli kieltänyt heidän pääsynsä Maon farmille välttääkseen mielialojen kiihottamista, mutta entinen Peace Now aktivisti Amir Peretz käytti päätösvaltaansa ohittaen poliisin suositukset.
Viimeinen esille tullut asia, jossa Peretz poikkeaa jyrkästi Olmertin näkemyksestä, koskee neuvotteluja Mahmoud Abbasin kanssa. Peretz haluaa, että ne aloitettaisiin välittömästi, mutta Olmertin mukaan siinä ei ole mitään järkeä, koska mahdolliset neuvottelutulokset olisi alistettava Hamasin johtaman hallituksen ja PLC:n päätettäviksi. Olmert sanoo palaavansa asiaan keskusteltuaan ensin Bushin kanssa.
2. VÄKIVALTAINEN MIELENOSOITUS JERUSALEMIN TURVA-AIDASTA
Mielenosoitus, johon osallistui pari sataa palestiinalaista, mukana Hamasin Jerusalemissa asuvia PLC:n jäseniä ja äärivasemmistolaisia Israelista, tapahtui lauantaina iltapäivällä lähellä A-Ram risteystä Jerusalemissa. Mielenosoitus oli laiton. Kaksi rajapoliisia sai heitetyistä kivistä vammoja päähänsä.
Poliisi käytti tainnutuskranaatteja ja kyynelkaasua saadakseen mielenosoittajat hajaantumaan, kymmenen mielenosoittajaa pidätettiin.
Jerusalemin pohjoispuolella sijaitsevan A-Ramin turva-aita rakennetaan betonielementeistä keskelle kaupunginosan keskeistä läpikulkutietä eristäen alueen Jerusalemista.
Jerusalemin ympärille rakenteilla oleva turva-aidan on määrä valmistua ensi vuonna. Se eristää neljä palestiinalaisten asuttamaa kaupunginosaa palestiinalaisten puolelle, yhteensä 55 000 asukasta. Jerusalemin puolelle turva-aitaa jää 185 000 palestiinalaista.
Turva-aidan Israelin puolelle jää n. 8 % Juudeasta ja Samariasta, jos se toteutetaan suunnitelmien mukaan.
3. KYMMENEN KILON POMMIVYÖ
IDF:n sotilaat löysivät lauantaina Nablusissa (Sikemissä) suorittamiensa etsintöjen yhteydessä pommivyön, joka oli suunniteltu 10-kilon räjähdemäärää varten, ja joka oli matkalla Israelin puolelle käytettäväksi terrori-iskuun jossakin Israelin kaupungissa. Pommivyö oli palestiinalaisessa autossa vain odottaen kuriiria, joka olisi pystynyt salakuljettamaan sen vihreän linjan yli.
Huhtikuun 17. päivänä palestiinalainen itsemurhaterroristi murhasi kymmenen israelilaista Tel Avivin vanhalla keskusbussiasemalla. Kymmenes uhri kuoli vammoihinsa pari päivää sitten. Terroristeja ja pommivöitä saadaan Israelin puolelle Jerusalemin puolivalmiin turva-aidan valvomattomista aukoista.
Haruv-pataljoonan apulaiskomentaja Gilad vakuuttaa, että Israelin puolella kaikki on rauhallista. Levottomuudet ovat keskittyneet Juudean ja Samarian alueille. Nablus on, Islamic Jihadin pesäpaikan Jeninin ohella, aktiivisimpia terroristien toiminta-alueita, joihin on pidettävä jatkuvaa painetta, ettei terrori leviä sieltä Israeliin, kertoo Gilad.
Viikonvaihteen aikana Shin Bet (Israelin turvallisuuspalvelu) rekisteröi 90 yleistä varoitusta, joista 15 yksityis-kohtaista. Lauantaina aamupäivällä sotilaat löysivät kolme putkipommia palestiinalaisesta taksista lähellä Ramallahia. Perjantaina sotilaat ampuivat kuoliaaksi 26-vuotiaan miehen etsintöjen yhteydessä syntyneen tulitaistelun aikana lähellä Nablusia.
Poliisi syyttää paikallisia juutalaisasukkaita Hawarassa Nablusista etelään sijaitsevan kivilouhimon asuinparakkien sytyttämisestä tuleen perjantaina. Palestiinalaiset väittävät, että useita ihmisiä loukkaantui juutalaisten kivilouhokselle tekemän tuhoamisretken aikana. Läheisen Brachan juutalaiskylän asukkaat kieltävät syyllistyneensä hyökkäykseen kivilouhokselle.
Perjantaina IDF:n sotilaat yhdessä Samarian etsintä- ja pelastustiimin kanssa löysivät palestiinalaisen naisen ruumiin Nablusissa romahtaneen kolmikerroksisen asuintalon raunioista.
4. PYSSYMIEHET TUHOAVAT MORAGIN KASVITARHOJA
Taistelut juutalaisten vapauttamista Gazan alueista ja erityisesti niissä olleista kasvitarhoista jatkuu Abbasin rauhoitusyrityksistä huolimatta. Useat pyssymiesryhmät, PA:n korkeat viranomaiset ja paikalliset asukkaat ovat pyrkineet valtaaman sieltä alueita väittäen omistavansa ne. Pyssymiehet ovat myös tuhonneet sinne jääneitä kasvihuoneita, varsinkin Moragissa mutta myös muualla Gush Katifin alueella. Palestiinalaisen yhtiön edustaja, joka pyrkii edistämään kehitystä alueella, kertoo, että viikonvaihteen aikana pyssymiehet tuhosivat useita kasvihuoneita. Yhtiön antamien tietojen muukaan satoja kasvihuoneita on tuhottu, niiden laitteita varastettu tai vaurioitettu. Tämä alkoi heti juutalaisasukkaitten lähdettyä alueilta. Ne kuitenkin yhdessä muitten alueen projektien kanssa tarjosivat työtä yli 4500 perheelle Gazan alueella.
Perjantain hyökkäykset alkoivat alueen perheitten kymmenien pyssymiesten tunkeutumisella alueelle. PA:n poliisit aloittivat tulituksen heitä vastaan surmaten 21-vuotiaan Rami al-Masrin ja haavoittaen neljää muuta.
PA:n poliisit pystyivät pitämään hallussaan osan kasvihuoneista, mutta pyssymiehet tuhosivat niistä suuren osan ennen vetäytymistään alueilta.
Perjantaina Moragin yhteenottojen jälkeen satoja pyssymiehiä tungeksi Khan Younisin kaduille aloittaen tulituksen PA:n poliiseja kohti. Neljä poliisia haavoittui ja kolme poliisiasemaa sytytettiin tuleen. He myös tukkivat Khan Younisin ja Rafahin välisen tien huudellen PA:n ja turvallisuusmiesten vastaisia iskulauseita.
Aseelliset ryhmittymät Gazan alueella ovat pystyttäneet koulutuskeskuksia entisiin juutalaiskyliin. Useimmat kuuluvat Hamasiin, Fatahiin ja PRC:en (Kansan vastarintakomitea).
PA:n sisäministeriön edustaja kehotti kaikkia pyssymiehiä poistumaan koulutuskeskuksistaan oman turvallisuutensa vuoksi. Abbas on tiettävästi asettamassa komitean tutkimaan alueen maanomistussuhteita.
Hamasin edustaja vaati ”rautanyrkin” käyttämistä niitä vastaan, jotka tuhoavat Gush Katifin kasvihuoneita.
5. FATAHIN JÄSENET VIEROKSUVAT HAMASIN MOSKEIJOITA
Perjantaina sadat Fatahia kannattavat palestiinalaiset kieltäytyivät astumasta sisään Gazan kaupungissa Farouk moskeijaan, vaan pitivät omat rukouskokouksensa kadulla moskeijan ulkopuolella Hamasin jäsenten jatkaessa omiaan moskeijassa. Fatahin edustajat syyttivät Hamasia, että saarnaaja suunnitteli sanallista hyökkäystä Abbasia ja muita PA:n Fatahiin kuuluvia johtajia vastaan. Fatahin edustaja Gazassa Maher Migdad syytti Hamasia, että sen saarnaajat käyttävät moskeijoita kiihottaakseen mielialoja Fatahia vastaan. ”He suunnittelevat aloittavansa verenvuodatuksen, jotkut jopa vaativat toisin ajattelijoitten eliminoimista, joita he kuvaavat luopioiksi ja vääräuskoisiksi.”
Monet palestiinalaiset Gazan alueella eivät enää mene moskeijoihin, koska niistä on heidän mukaansa tullut poliittisen kiihotuksen paikkoja. Kiivaimmin hyökätään Mahmoud Abbasia, Mohammed Dahlania, Jibril Rajoubia, Tayeb Abdel Rahimia (Abbasin läheisin neuvonantaja) ja Abu Ali Shaheenia vastaan. Viimeksi mainittu perusti Fatahin yhdessä Jasser Arafatin kanssa. Saarnaajat kehottavat ihmisiä antamaan rahaa ja kalleuksiaan Hamasin johtamalle hallitukselle myös Länsirannan alueilla.
Hamasin edustajat vaativat Rahimia pyytämään anteeksi lausuntoaan, jossa tämä tuomitsi Hamasin aseitten salakuljetuksen Syyriasta Jordaniaan.
Kiihotus toista palestiinalaisryhmää vastaan Gazan moskeijoissa on uutta; aiemmin kohteina ovat olleet Israel ja USA, joita vastaan esitetty kiihotus on ollut vertahyydyttävää, minkä myös Fatahin muslimit pystyivät sulattamaan ilman vaikeuksia.
HAMAS-MINISTERI NORJASSA
Ruotsin myönnettyä Hamasin pakolaisministeri Atef Ibrahim Adwanille ns. shengen viisumin, hänellä on mahdollisuus vierailla periaatteessa kaikissa shengen sopimusmaissa. Lauantaina Adwan oli vierailulla Norjassa, jossa hän tapasi Norjan ulkoministeriön virkailijoita. Ulkoministeriön Lähi Idän osaston johtaja Kaare Eltervaag kertoi Adwanille, ”ettei Hamas ole toiminut odotusten mukaisesti.” Hallituksen web-sivulle laaditun raportin mukaan ministeriö toteaa, että ”muutos mielipiteissä vaatii aikaa, mutta PA:n hallituksen tulee ottaa selkeitä askeleita oikeaan suuntaan.”
Adwan oli Ruotsissa viikon ajan, jonka kuluessa hän tapasi kahdeksan parlamentaarikkoa, mutta ei hallituksen eikä ulkoministeriön edustajia. Hän vakuuttaa, että Hamas harkitsee Israelin tunnustamista sitten, kun se on saanut oman valtion. Norja sanoo kaksinkertaistavansa YK:n alaisen palestiinalaisavun määrän, joka nyt tulee olemaan 24.5 miljoonaa USD.
PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar antoi lauantaina tunnustusta Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisjohtajien uskaliasta kirjelmää Abbasille, mutta sanoi samalla, ettei sen laatijoilla ollut kaikkia asiaan vaikuttavia tekijöitä tiedossaan.