Tiistai 27.10.2020

 TIISTAI 27.10.2020 

01. Korona kabinetti hyväksyi maanantaina pitkähkössä kokouksessaan liiketoimien avaamisesta ensi sunnuntaina, joissa on läheinen kontakti asiakkaisiin, kuten parturit ja kauneushoitolat, ja sen otaksutaan avaavan sunnuntaina vähittäis-myynnin kaduilla. 


Terveysministeri Yuli Edelstein uhkasi äänestää esitystä katukaupoista vastaan, mutta hänellä ei ole veto-oikeutta päätöksenteossa. 


Koronakabinetti keskusteli maanantain istunnossaan kiihkeästi pitkään koulujen ja vähittäismyynnin avaamisesta, päättäen lopulta sallia ensin koululuokkien avaamisen neljänteen tasoon saakka marraskuun 1. päivänä, mutta erotettuina kapseleihin. 

1. ja 2. taso opiskelevat kolme kertaa viikossa; 3. ja 4. taso koko viikon. 

Keskustelua herätti esitys, voidaanko iltapäivän opetus jakaa kapseleihin.

Pääministeri ja Terveysministeri sanoivat keskiviikkona julkistamassaan lausunnossa päättävänsä yhdessä kapseleihin jakamisen tarpeellisuudesta. 

He haluavat aloittaa ylempien tasojen opiskelun vaiheittain seuraten tilanteen kehittymistä kentällä. 

https://www.jpost.com/breaking-news/coronavirus-in-israel-559-infected-28-percent-of-tests-positive-646943, 

02. Israelissa on COVID19 tartuntoja kaikkiaan 310 600, joista 294 782 paranivat.

Vakavasti sairastuneita on 486, kuolleita tähän mennessä 2 440 potilasta. 

https://www.timesofisrael.com/, 


03. USA:ssa presidentin vaalien ollessa 8 päivän päässä republikaanien ja demokraattien ehdokkaat pyrkivät vielä kokoamaan sen, mitä on tarjolla. 


Viimeisin taistelukenttä oli maanantaina Pennsylvaniassa, jossa republikaanien ehdokas Donald Trump ja demokraattien ehdokas Joe Biden pyrkivät vaikuttamaan potentiaalisiin äänestäjiin ilman maskeja varsin vastakkaisin lähestymistarjouksin. 


Trumpin vaalikokous veti tuhansia maskittomia äänestäjiä lähes 12 valtiossa, joihin hän kohdisti hyökkäyksensä viimeisen viikon aikana ennen vaaleja. 

Biden puolestaan, joka on joutunut vastailemaan epämukaviin kysymyksiin hänen ja Hunter-poikansa liiketoimista Ukrainassa ja Kiinassa sekä perättömiin lausuntoihinsa Trumpin Venäjä-suhteista, sai kokoon vain muutamia kymmeniä kannattajiaan, mutta pitäen maskeja kasvoillaan. 


Biden hyökkäsi Trumpin tapaan hoitaa COVID19 pandemiaa vastaan todeten, että ”Trump on huonoin mahdollinen henkilö johtamaan koronataistelua”. 


Trump puolestaan osoitti pelkonsa Bidenin suunnitelmiin hoitaa pandemiaa.

”Kysymys on valinnasta Trumpin edistyksen ja Bidenin lukitusten välillä” Trump totesi Allentown kokouksessaan keskittyen talous- ja työpaikkakysymyksiin. 


Trump palasi kesken vaalikokouksiaan Valkoiseen Taloon juhlimaan maanantai-iltana Korkeimman Oikeuden tuomarin Amy Coney Barrettin valintaa, joka voitti äänestyksen äänin 48 -52. 


Trump pyrki innoittamaan oikeistolaisia evankelisia ja katolisia äänestäjiä ehdokkaansa taakse, jolle avautui paikka KO:ssa tuomari Ruth Bader Ginsburgin menehtyessä vaivoihinsa viime kuussa. 


Trump on jatkanut kampanjoitaan alueille, joissa tartuntojen määrät ovat suuria välittämättä tartunnan vaaroista.

 

Biden puolestaan on varonut tällaisia paikkoja, mikä voi - hänen hävitessään kisailun – herättää vaikeita kysymyksiä taktiikan pettämisestä.  

Biden on viikon ajan vältellyt journalisteja – ehkä neuvonantajien pyynnöstä, sillä hänen usein sekavat lausuntonsa eivät välttämättä edistä vaalikampanjaa. Biden eräässä tilanteessa unohti vastapelurinsa nimen, esittäen jopa George Bushia. 

  https://www.timesofisrael.com/trump-biden-hit-battleground-pennsylvania-8-days-before-polls-close/, 


04. Presidentti Donald Trump ajoi vahvasti avoinna olleen Korkeimman Oikeuden tuomarin valintaa ennen marraskuun 3. päivän presidentin vaaleja. 

Amy Conay Barrettin valinta elinikäiseen tuomarin virkaan vahvisti ja lisäsi konservatiivien 6 -3 enemmistöä USA:n korkeimmassa oikeusistuimessa. 


Trump esitti Valkoisen Talon nurmikolla hänen kolmen ehdokkaansa valinnan Korkeimman Oikeuden jäseniksi, joista viimeisin on tuomari Barrett.  

Enemmistön saaminen ja vahvistuminen vaikuttaa tärkeisiin kysymyksiin, kuten aborttioikeus, aseenkannon laajentamiseen sekä äänestysoikeuden rajoitukset. 


Demokraattisen puolueen senaattori Chuck Schumer totesi lausunnossaan ”oikeiston voiton sytyttävän koko KO:n uskottavuuden tuleen” kuten hän sanoi. ”Tosiasia on, että tämä nimitys on osa vuosikymmenien ponnisteluista kallistaa oikeuslaitos äärioikeaan.” 


Senaatin enemmistöjohtaja McDonell puolusti Barrettin valintaa sanoen: ”Eihän meillä ole mitään epäilystä, että jos kenkä olisi toisessa jalassa, he vahvistaisivat. Emme voi voittaa kaikkia äänestyksiä, mutta niillä on seurauksensa”. 


Vasemmiston edustajat olivat pettyneitä, joista äärivasemmiston edustaja AOC (Alezandria Ocasio-Cortez) vaati Korkeimman Oikeuden tuomarien lisäämistä. 


Yksi vaikea kysymys, johon KO joutuu ottamaan kantaa, on OBAMACARE terveys-järjestelmä, jota toiset kiittävät ja toiset tuomitsevat. 

Barrett sanoi ennen nimitystä, ettei hänellä ole agendaa Affordable Care Act vuoden 2010 Obamacare nimellä tunnetun järjestelmän poistamiseksi.

 https://www.jpost.com/breaking-news/trump-remakes-supreme-court-as-senate-confirms-amy-coney-barrett-647045, 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/289943, 


05. Republikaanisen Juutalaiskoaliittion (RJC) kansallinen puheenjohtaja senaattori Norm Coleman sanoi hyväksyessään Amy Conay Barrettin valinnan, että ”hän on hyvin pätevä, tasapuolinen ja lain toteuttamiseen antautunut henkilö”. 


”Presidentti Trump teki viisaan valinnan nimitettyään hänet. Olemme mielissämme, että senaatti toimi nopeasti vahvistaessaan hänet oikeuteen”. 

Amerikan Juutalaisdemokraattisen neuvoston (JDCA) toimitusjohtaja Halie Soifer esitti myös järjestönsä tyytymättömyyden Barrettin valintaan.  

”Vahvistaminen tulee vaikuttamaan amerikkalaisten sukupolviin, ja se on ”shande” – häpeä demokratialle ja oikeuslaitokselle”.

https://www.jpost.com/american-politics/jewish-org-react-to-amy-coney-barretts-confirmation-as-a-supreme-court-justice-647050, 

06. Sudanin johtaja kenraali Abdel-Fattah Burhan sanoi sotilasjuhlassa Omdurman alueella, ettei Sudania petetty millään tavoin, vaan Sudan on suurin voittaja Israelin kanssa sovitussa sopimuksessa. Ilman sopimusta Israelin kanssa Sudan olisi jäänyt odottamaan ainakin vuoden päästäkseen terrorismisyytteistä. 


Hän muistutti maansa tukevan edelleen palestiinalaisia, mutta ettei se ole pelkästään Sudanin vastuulla. 


Trumpin hallitus asetti suhteiden normalisoimisen Israelin kanssa ehdoksi USA:n listalta poistamiseksi valtioista, jotka tukevat terrorismia.

Trumpin hallitus ei aikaillut, vaan teki päätöksen Sudanin poistamiseksi listalta ilman verukkeita, mikä antoi Khartoumin hallitukselle aiheen aloittaa välittömät toimet normalisoimissopimusten valmistelemiseksi. 

Ehkä Trump katsoi hyötyvänsä sopimuksesta vaalitaistelun aikana, ehkä ei, mutta hän antoi uuden näytteen johtajasta, jonka sanaan voi luottaa. 


On selvää, etteivät vuosikymmenien ajan kestäneen kansan manipuloimisen jälkeen ihmisten mielipiteet muutu hetkessä, mistä Egyptin ja Jordanian kanssa tehdyt rauhansopimukset ovat esimerkkeinä: Molemmissa maissa on edelleen syvä viha juutalaisia ja Israelia kohtaan, eikä kansan valistamista ole vielä edes aloitettu. 


Osoituksena hyvästä tahdostaan Israel lähetti Sudaniin 50 miljoonan USD arvosta vehnää maassa vallitsevan ruokapulan helpottamiseksi.  

https://www.timesofisrael.com/sudans-leader-israel-deal-incentive-to-end-pariah-status/, 


07. Israeliin laittomasti Sudanista tulleet ns. ”pakolaiset” voidaan Israelin ja Sudanin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan palauttaa Sudaniin, raportti kertoo. 


Asiasta on keskusteltu, eikä Sudanin johto hylännyt esitystä suoralta kädeltä, mutta asiaa pohditaan ja siitä sovitaan aikanaan. 

Israelissa on arviolta 6 000 sudanilaista, valtaosa heistä Tel Avivissa. 


Sudanilaiset pakolaiset eivät sano pelkäävänsä palauttamista Sudaniin, mutta ”se täytyy tapahtua huomioiden tilanne Sudanissa. Jos siellä on vakaa hallitus ilman sisäistä kuohuntaa, heillä ei ole mitään sitä vastaan”. 

https://www.israel365news.com/160037/report-under-sudan-peace-deal-illegal-migrants-in-israel-may-be-sent-home/, 


08. Israelin Korkein Oikeus kokoontui maanantaina käsittelemään seitsemän arabiterroristin puolesta KO:lle tehtyä anomusta, jotka ovat vaarassa menettää Israelin kansalaisuuden osallistuttuaan Israelin vastaiseen terrorismiin. 


Terrorismin uhrien omaisia kokoontui KO:n ulkopuolelle anomusten käsittelyn aikana kehottaen oikeutta hylkäämään heidän anomuksensa. 


Palestiinan Media Tarkkailun Maurice Hirsch, joka edustaa myös surevia omaisia, jotka menettivät sukulaisiaan arabiterrorismissa, puhui INN:n toimittajalle asiasta, kertoen osallistuvansa tänään KO:n asiaa koskevaan istuntoon. 


”Jotkut terroristeista olivat Hamasin hallituksen jäseniä; jotkut ovat murhaajia; jotkut ovat toistuvasti osallistuneet terrorismiin palestiinalaisina. 

Siitä huolimatta he vaativat, ettei hän kansalaisuuttaan poistettaisi, koska se antaa heille oikeuden saada sosiaalisia turvallisuusetuja. Se antaa heille vapaan pääsyn Israeliin tappaakseen lisää israelilaisia”. 


”Tämän täytyy loppua. Knesset päätti asiasta kaksi vuotta sitten, ja toivomme, että KO lopultakin hylkää heidän anomuksensa ja lähettää heidät sinne, minne terroristit kuuluvat”. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/289865, 


09. Arabimaat näyttävät lopultakin pääsevän irti ”Palestiinalaisen” nimellä kulkeneesta ”pahasta hengestä”, joka on myrkyttänyt niiden ja Israelin välisiä suhteita vuosikymmenien ajan – eikä vain Israelin, vaan myös länsimaiden ja Israelin maassa asuvien arabien välisiä suhteita.  


Tuo pahamaineinen henki on estänyt PA/PLO:n arabien vapaan mielenilmaisun.

Nyt on merkkejä, että arabimaat alkavat käyttää oikeita termejä puhuessaan ns. ”palestiinalaisista”, joka on hyvin epätarkka ja harhaanjohtava sanonta.   


UAE:n Federatiivisen Neuvoston jäsen Dehrar Belhoul al-Falasi väitti i24NEWS haastattelussa, että ”Hamasin ja PLO:n johtajat ovat korruptoituneita ja murhaajia”. 


Haastattelija kysyi al-Falasilta, ”voisiko UAE - nyt suhteiden normalisoimisen jälkeen Israelin kanssa - toimia välittäjänä Israelin ja PA/PLO:n suhteiden sovittelemiseksi”, mihin hän vastasi näin: 


”Mielestäni UAE tekee ja on tehnyt tarpeeksi. UAE on Palestiinan kansan tukena, mutta ei Hamasin eikä PA/PLO:n johtajien. He ovat korruptoituneita ja murhaajia. Heidän UAE:n vastainen vihansa PA/PLO:n ja Hamasin taholta johtuu siitä, että me lopetimme maksamisen. Haluamme maksaa, mutta kansalaisille, ei Hamasille eikä PA/PLO:lle”.


”PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuli tänne poikansa kanssa, joka jakeli liikekortteja sanoen edustavansa sitä tai tuota yhtiötä. ”Olen tämän tai tuon miehen agentti” Kysyimme: ”Tulitko auttamaan Palestiinan kansaa vai myymään itseäsi vaiko edustamiasi yhtiöitäsi?” Heidän likaiset temppunsa ovat täällä tunnettuja”.  


Qatarin antamista kymmenistä miljoonista USD Hamasille, al-Falasi sanoi näin: 

”Se on terrorisia ja he rahoittavat sitä. Lain mukaan, jos rahoitat terrorismia, sitä kutsutaan terrorismin rahoittamiseksi”. 


”Olemme tietoisia, että Hamasin jäsenet ovat terroristeja. Mutta jos lopetat sen rahoittamisen, terrorismi loppuu”. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/289927,

Tässä on viesti Suomen ja EU:n johtajille. He suhtautuvat heidän maihinsa laittomasti tunkeutuneisiin ”pakolaisiin” kuin lapsiin vakuuttaen, että ”kyllä he oppivat ja muuttuvat maltillisiksi, jos suljet silmäsi, etkä välitä heistä”. 


Pimeää pelkääville pienille lapsille vakuutetaan, ettei mörköjä ole olemassakaan; jos suljet silmäsi ja pidät ne tiukasti kiinni, ne pakenevat. 


(Ja samaan aikaan ne ”maltilliset” tuhoavat maatasi, raiskaavat lapsesi, tyttäresi ja poikasi, pahoinpitelevät ja varastavat, ja kuluttavat pahan päivän varan säästösi, ja vastaväitteesi leimataan ”vihapuheeksi”. Miksei lapiota saa kutsua lapioksi? Ja terroristia terroristiksi? Vaikka omatkin tekevät niin?)


10. Terveysministeri sanoo, että nykyisen korotsaarin Ronni Gamzun tilalle nimitetään prof. Nachman Ash, ja että vaihto aloitetaan keskiviikkona. 


Professori Ash, 59, on Arielin Yliopiston Terveydenhoito-osaston henkilöjäsen. Hän valmistui Tel Avivin yliopistosta 1986. Hän on suorittanut useita muidenkin alojen opintonäytteitä, ja toiminut armeijan lääkärinä 25 vuotta, eroten IDF:n palveluksesta prikaatinkenraalina v. 2011.  

 https://www.jpost.com/israel-news/ronni-gamzus-replacement-named-as-prof-nachman-ash-647078, 

Tuli vähän äkkiä kuten sille entiselle likalle ilman varoitusta. Miksi Ronni Gamzu erosi vai erotettiinko hänet? Oliko hänellä erimielisyyksiä Bibin kanssa?

https://www.timesofisrael.com/state-comptroller-cites-significant-shortcomings-in-israels-pandemic-response/, 

https://www.ynetnews.com/article/ryznJHSuP, 


11. Korkein Oikeus käsittelee esityksiä Netanyhu/Gantz välistä hallitussopimusta, jolla pääministeriys vaihdetaan määrävälein heidän välillään. 


KO:lle osoitetussa kantelussa kysytään, miksi vuorotteleva pääministeri, joka on syytteiden alaisena häntä vastaan nostettujen korruptioepäilyjen vuoksi, voi toimia pääministerinä, ja että koko pääministerin aseman vuorottelujärjestelmä on peruslakien vastainen (Israelissa ei ole perustuslakia). 


Sopimuksen mukaan Benny Gantz (SiniValkoinen) saa pääministeri aseman marraskuussa 2021. Ongelman muodostaa se, että ministeripaikkojen jakauma ei perustu vaalien tulokseen, vaan mielivaltaiseen sopimukseen Bibin ja Gantzin välillä. Ei juuri kukaan usko, että vaihto tapahtuu marraskuussa 2021. 

https://www.jpost.com/israel-news/high-court-to-hear-if-bibi-can-be-forced-to-resign-as-vice-premier-647067, 

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 

Jerusalem 19 -30; Tiberias 22 -35; Suolameri 26 -36; Eilat 25 -35 +C-astetta, aurinkoista ja helteistä, taivas lienee puolipilvinen lähipäivien aikana. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021