Sunnuntai 25.10.2020

 SUNNUNTAI 25.10.2020

01. Mossadin johtaja Yossi Cohen sanoi USA:n N12 ohjelmassa sunnuntaiaamuna, että ilmoitus suhteiden normalisoimisesta arabimaiden (Saudi Arabian) kanssa annetaan todennäköisesti USA:n presidentinvaalien jälkeen. 


Cohen arvioi, että saudien valitseminen pian vaalien jälkeen on tarkoitettu tavallaan lahjaksi presidentti Donald Trumpille ja varapresidentti Mike Pencelle.


Suhteiden normalisoimissopimukseen tulee raportin mukaan liittymään aseiden vientisopimus USA:n ja Saudi Arabian välille, jolla operaatiota pehmennetään. 


Lahav Harkovin laatimassa artikkelissa, jota seuraan, todetaan, että monet Saudi Arabiassa ja Israelissa odottavat malttamattomina suhteiden normalisointia Israelin ja Saudi Arabian välillä. Zogby Research Servicen havaitsi äskeisessä mielipidetutkimuksessaan, että 80 % saudeista hyväksyvät työskentelyn suhteiden normalisoimiseksi maiden välille seuraavan 5 vuoden sisällä. 


Toinen israelilaisen yhtiön Mitvim julkaisema gallup resonoi edellistä tutkimusta. Mitvim instituutti keskittyy alueen ulkopolitiikkaan, ja sanoo havaintonaan, että Saudi Arabia on todennäköisin ehdokas Israel-suhteittensa uusimiseksi. 


N12 raportoi lisäksi israelilaisiin tietoihin perustuen, että juutalaisvaltion ja Omanin väliset keskustelut suhteiden normalisoimiseksi ovat lähellä läpimurtoa. Tosiasia on kuitenkin, että Omanin ja Israelin väliset suhteet ovat olleet ystävälliset jo vuosien ajan, ja siksi Oman on todennäköinen ehdokas.


Arabimaat näyttävät kuitenkin varovaisesti odottavan, miten USA:n presidentin vaalit sujuvat, ja kuka läntistä maailma tulee johtamaan, Biden on tuntematon. 

Sudanin ja Israelin välisten suhteiden saattaminen normaaleiksi odottaa Sudanin parlamenttijärjestelmän selkeytymistä voidakseen hyväksyä sopimuksen, joka toteutuessaan muuttaa aiemmin vihamielisesti Israeliin suhtautuneen valtion käymään läpi täydellisen muodonmuutoksen. 

https://www.jpost.com/middle-east/mossad-head-saudi-normalization-ties-to-be-announced-after-us-election-646828,


02. PA:n johto on oudosti uudistanut vastustavaa retoriikkaansa suhteitten muuttamissopimukseen Sudanin ja Israelin välillä, mikä on vastakkainen sen jyrkän tuomitsevaan asenteeseen UAE:n ja Bahrainin kanssa.


Khaleb Abu Toameh sanoo JP:n julkaisemassa artikkelissaan, että PA:n johto on Sudanin tilanteesta antanut huomattavasti varovaisemman lausunnon. 

Kysymys näyttää monimutkaistuvan sillä, että palestiinalaiset ryhmittymät, mukaan lukien Hamas ja PIJ (Palestiinan islamilainen Jihad) PA:n virkailijoitten kanssa ovat suoralta kädeltä tuominneet Sudanin tekemän päätöksen. 


PA:n johto julkisti elokuun 13. päivänä lausunnon, jossa se väittää UAE:n pettäneen Jerusalemin, Al-Aqsa moskeijan ja PA/PLO:n kysymyksen. PA:n johto uudisti UAE:n tuomionsa syyskuun 11. päivänä. Monet PA/PLO:n virkailijat ovat syyttäneet, että UAE puukotti palestiinalaisia selkään. 


Lisäksi PA veti lähettiläänsä pois Abu Dhabista ja Manamasta. PA:n retoriikka muuttui kuitenkin oudosti perjantaina Sudanin ja Israelin välisistä suhteista. 


PA:n presidentin kanslia ”vakuuttaa tuomitsevan kantansa suhteiden normalisoimiseen Israelin miehitysvallan kanssa, joka on anastanut Palestiinan maan” jatkaen: ”Kellään ei ole oikeutta puhua Palestiinan kansan ja kysymyksen asemesta”. Jerusalem ja Al Aqsa moskeija oli pudotettu lausunnosta, eikä PA ole vetänyt lähettilästään Khartumista. 


Nabil Abu Rudeineh uudisti Voice of Palestine radiossa PA:n tuomitsevan kannan Sudanista, mutta ei puhunut selkään puukottamisesta.  

Tähän lienee vaikuttanut arabimaiden ärtymys PA/PLO:n tapaan hoitaa sille lahjoitettuja miljardeja, jotka ovat hukkuneet korruptioon ja itsepetokseen. 

https://www.jpost.com/middle-east/whats-behind-the-pas-muted-response-to-israel-sudan-deal-646785, 


03. Pääministeri Netanyahu sanoi ensimmäisessä lausunnossaan Sudanin suhteitten uusimisesta: ”Vuonna 1967 Sudanin pääkaupungissa Khartumissa arabiliitto omaksui kolme ”EI-kieltoaan” ei rahaa Israelin kanssa, ei tunnustamista eikä neuvotteluja sen kanssa”. 


”Kuitenkin tänään Khartumista kerrotaan: Kyllä rauhalle Israelin kanssa; kyllä tunnustamiselle, ja kyllä suhteiden normalisoimiseksi Israelin kanssa”. 

”Tämä on yksi kaatuva domino, Israelin aseman muuttumisesta Lähi-Idässä, suuri muodonmuutos tavalla, joka tekee Israelin turvallisemmaksi”.

https://www.jpost.com/middle-east/yes-to-israel-from-khartoum-is-only-a-side-plot-in-sudan-drama-analysis-646822, 


04. Israelin arabien muodostama arabipuolueidenliittymä Joint List (yhdistetty lista) tuomitsi normalisoimissopimuksen Sudanin kanssa. 

Joint-listan Balad-puolueen entinen puheenjohtaja kehotti Sudanin kansaa kaatamaan Khartumin hallituksen sopimuksen johdosta. 


Monet Joint Listan kansanedustajat tuomitsivat sopimuksen huomioimatta palestiinalaisten sisäiset ristiriidat todeten: ”Vain Palestiinan valtion perustaminen tuo todellisen rauhan alueelle”.


Arabien yhteislistan kansanedustaja Ofer Cassif Hadash puolueesta sanoi: ”Trump-Netanyahu pahan akseli pyrkii suopeita hallituksia lahjomalla saamaan Israelin harjoittaman miehityksen hyväksymisen” viitaten UAE:n F-35 koneisiin. 


”Ei mikään veren toimi pelasta noita sopimuksia, päinvastoin, Netanyahun, Trumpin ja heidän ystäviensä sopimukset diktaattorien kanssa tuo vain veren-vuotoa Israeliin, Palestiinaan ja maailman kaduille”. Hän toitotti uhkaavasti. 

PA/PLO:n, Hamasin, Jihadin ja muiden arabiryhmien johtajat puhuvat avoimesti 3. intifadan aloittamisesta Israelissa. 

https://www.jpost.com/israel-news/joint-list-condemns-normalization-with-sudan-646817, 

”Koska sinä pidit ikuista vihaa ja annoit israelilaiset alttiiksi miekalle heidän onnettomuutensa aikana, jolloin syntivelka nousi loppumääräänsä, sen tähden niin totta kuin Minä elän, sanoo Herra, Herra, minä teen sinut verivirraksi (edom) ja veri on sinua vainoava: Totisesti vereen saakka sinä olet vihannut, ja veri on sinua vainoava”. (Hes35:5 -6) 


05. Koronavirus on iskenyt USA:n johtajatason virkailijoihin ja jatkaa salaisia hyökkäyksiään valiten uhrinsa näköjään ”venäläisen ruletin tapaan” sattumanvaraisesti.


”USA:n varapresidentti Mike Pencen kansliapäällikkö Marc Short testattiin positiiviseksi COVID19 koronaan tänään”, sanoi Devin O´Malley, Pencen tiedottaja lauantaina. Hänen vaimonsa testattiin negatiiviseksi. 


O´Malley sanoi, että ”Pence testattiin negatiiviseksi ja on hyvissä voimissa”. Hän sanoo ”varapresidentin hoitavan velvollisuuksiaan ohjelmansa mukaisesti välttämättömälle henkilökunnalle CDC:n antamien ohjeitten mukaan”. 


Aiemmin presidentti Trump ja hänen vaimonsa testattiin positiiviksi, eli heillä ei ole vaaraa, joskin yksi heidän pojistaan testattiin huhujen mukaan positiiviseksi. 

https://www.jpost.com/breaking-news/pences-chief-of-staff-marc-short-has-coronavirus-report-646842, 


06. USA:n presidentinvaalien lähestyessä lopullisia tapahtumiaan kampanjoiden hoitajat ja strategistit kyselevät yhtä epätietoisina kuin kaikki muutkin: ”Kuka tulee voittamaan? Trump vai Biden”?


JP:n artikkelin kirjoittaja Sefi Shaked tunnustaa olevan ammattilainen, mutta sanoo samaan hengenvetoon, ettei hänkään voi ennustaa tässä tilanteessa. 

”Olemme voittaneet ja hävinneet niin monta kertaa monissa maissa, ja kaikissa tapauksissa uramme aikana olemme aina luottaneet pääosin mielipide- tiedusteluihin ja gallupeihin”. 


”Mielemme sanoo: Biden on USA:n seuraavien presidentin vaalien voittaja. 

Sillä Biden johtaa niin monissa osavaltioissa, mutta sittenkin?”  

Vuosi 2020 voi olla mieletön vuosi, jolloin kaikkea voi tapahtua. Useat Trumpin äänestäjät ovat häpeissään tunnustamaan, että he äänestävät häntä, mutta mitä yllätyksiä vaalipäivä tarjoaa? 


Vuoden 2016 yllätys tapahtui kalkkiviivoilla, ja sellainen voi tapahtua nytkin. 

”Kaikki pyrkivät saamaan tietoa eri tietolähteistä, Twitter, FB tai Instagram, mitä uutta tuo kiinnostava yleinen häirikkö nyt on keksinyt? Tuskinpa kukaan tarkkaa

Bidenin vastaavia lähteitä aamutuimaan samalla innolla ennen töihin menoa”. 

https://www.jpost.com/opinion/our-minds-tell-us-its-biden-our-guts-tell-us-its-trump-646813, 


07. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman sanoo olevansa halukas tapaamaan PA:n johtoa huolimatta toistuvasta ivallisesta kiittämättömyydestä, jota PA:n johto Mahmoud Abbasia myöten toistuvasti kaatavat hänen niskaansa. 


David Friedman on luodannut USA:n intressejä periodin läpi, joka ilmaisee Lähi-Idän jäykistymisen ja liikkumattomuuden.


Ilman vastaväitteitä alue on kokenut Trumpin hallituksen voimallisen näytön useiden mahdottomuuksien vieriessä tien sivuun. 


”Media Line” Felice Friedson sai luvan istui USA:n Israelin lähettilään Friedmanin  kodin tuoliin Herzliassa, jossa he pohtivat ajankohtaisia kysymyksiä ja tapahtumia, jotka viimeistelevät Trumpin aikakauden enimmäistä osaa Lähi-Idän tapahtumissa.


Friedson palautti mieleen, miten ”Lähi-Itää pidettiin immuunina diplomaattiselle prosessille, ja olemme kuitenkin saaneet todistaa merkittävää muutosta, joista viimeisimmät ovat ns. ”Abrahamin accordit” Israelin, UAE:n ja Bahrainin välillä”.

”Mikä oli se ainut tosiasia, joka muutti kaiken päälailleen?” 


Friedman totesi: vastaan yhdellä sanalla: ”luottamus”.

Presidentti palautti alueen pelaajille keskinäisen luottamuksen; palautti Israelin luottamuksen, joka oli merkittävästi rapautunut edellisen hallituksen 8 vuoden hallituskauden aikana. 


”Hän palautti luottamuksen ilmapiirin Gulfmaiden liittolaisten kanssa, joissa toistui sama epäluottamuksen tuntu. Hän antoi lupauksia, mutta myös piti ne”. 


”Tärkein toimi, jonka hän toteutti rauhan hyväksi intuitiivin vastaisesti, oli USA:n lähetystön muutto Jerusalemiin, koska se näytti, että hän myös toteuttaa lupauksensa”.

 

”Se näytti, että hän seisoo liittolaistensa rinnalla, eikä väistynyt vihamielisten maiden tyhjien uhkausten edessä. Ihmiset näkivät sen ja sanoivat: ”Tämän kanssa voimme toimia ja johon voimme luottaa”. Se oli suuri muutos edetä kaikesta epäuskosta ja varoituksista välittämättä”.


Friedson kävi läpi kaikkia päätöksiä: Golanin kukkulat; Israelin itsenäisyyden ulottaminen koko Luvatun maan alueelle; ja loputon virta varoituksia, että koko alue tulee purkautumaan väkivaltaan. Miksi näin ei tapahtunut? 


Friedman korostaa: ”Emme tehneet päätöksiä olettamusten varassa, vaan me työskentelimme, tutkimme ja puhuimme suurelle määrälle ihmisiä, ja sen lopputuloksena tuli varmuus, ettei kaikki ollutkaan kuten useimmat arvostetut asiantuntijat sanoivat”. 


”Osoittautui, että useimmat ihmiset olivat tietoisia, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki, olivat tienneet sen vuosikymmenien ajan. 

Samoin Golanin kukkulat, Syyrian presidentit Hafez ja Bashar Assad tiesivät, kenelle Golanin kukkulat kuuluivat, ja mitä turvallisuussyitä niihin liittyi”.


”He tiesivät, ettei Gazan mielettömän vetäytymisen seurauksena Israel voisi suostua taas kerran joutua itseaiheutettujen haavojen uhriksi, mikä voisi aiheuttaa Israelin sisäisiä levottomuuksia”. 


”Uskon, että ihmiset tiesivät tämän kaiken, mutta jostain selittämättömästä syystä johtuen edellinen hallitus päätti omaksua palestiinalaisten version tapahtumista, ja mitä tulisi tapahtumaan, mikä on täysin poissa todellisuudesta”. 

”Loppu osa maailmasta ei hyväksynyt noita tuulentupia todellisina. Alkaessamme tajuta todellisuuden, emme kuitenkaan nähneet mitään reaktiota heidän taholtaan”. 


Kysymykseen, miten PA:n johtaja Mahmoud Abbas päätyi vastustamaan kaikkia USA:n aloitteita ja katkaisi kaikki neuvottelut USA:n kanssa, Friedman selitti: 


”Se voi näyttää jonkinlaisena katkaisuna ulkopuolisen silmin. Mutta ensimmäinen toimi, mitä Trump toteutti, oli vierailla Saudi Arabiassa ja sen jälkeen yli 50 arabimaassa”. 


”Trump selitti noille maille USA:n näkemyksen, missä ei tulla sietämään terrorismia, ja että noiden maiden tulee ottaa sisäisesti kova kanta, jos he aikovat muodostaa alueesta turvallisemman paikan asua”. 


”Se alkoi resonoida, ja toiseksi, kolmen ja puolen vuoden ajan kului, ennen kuin saimme syntymään rauhan Emiraattien kanssa. Tämä on ollut Tumpin päämäärä alusta lähtien”. 

”Ei ole niin, että olemme menossa yhtä polkua, yhtä niistä palestiinalaisten kanssa. Me kohtasimme suljetun oven. Kaiken päämääränä on muodostaa suurempi alueellinen tasapaino, myös palestiinalaisten kanssa, mutta ei toisen osapuolen kustannuksella”.


Friedson haluaa tietää, mitä nyt: ”Katto on särjetty ja taivas on avoinna, sopimuksia on tehty teknologian, pankkialalla ja muilla aloilla, mikä on tosi mielenkiintoista ja ilmiömäistä, mitä Friedman voi jakaa?”


Lähettiläs Friedman sanoo ”osallistuneensa lukuisiin keskusteluihin, useimmat niistä lukittujen ovien sisällä, talousministeri Mnuchinin, Netanyahun, Emiraatin talousministerin kanssa ja UAE:n muiden korkeiden ministerien kanssa”. 


Friedman sanoo, ettei hän ole expertti taloudessa, tai kuljetuksissa tai ylilennoissa, mutta mitä hän kuuli, hämmästytti häntä. 

Hän sanoo olevansa ”hyvä lukemaan ihmisten kehon ja kasvojenilmeitä, ja niistä hän luki, että joitain ennen kuulumatonta on kehitteillä”. 


Hän sanoo seuranneensa Yitzhak Rabinin ilmeitä tämän joutuessa puristamaan Jasser Arafatin kättä Valkoisen Talon nurmikolla Clintonin seuratessa sivusta. 

”Hänen ilmeistään saattoi lukea, ettei Rabin näyttänyt siltä, kuin olisi suuresti onnellinen tai optimistinen tai luottamuksellinen vastapuolensa aikeista”.

”Ehkä hän ajatteli, että oli oikein tehdä kuten teki, kuten monet niin ajattelevat, mutta ”siinä ei ollut rauhan tunnun lämpöä eikä keskinäistä luottamusta”. 


Friedman kertoo, miten ”toisenlainen ilmapiiri vallitsi huoneessa, jossa istuivat USA:n, Israelin, UAE:n ja Bahrainin neuvottelijat, joiden kehon ja kasvojen ilmeistä voi lukea heidän täyden antaumuksensa asiansa onnistumiseksi. 

Matkustajaliikenne ja tavarankuljetukset alkavat Tel Avivin ja Dubain ja Abu Dhabin välillä. He työskentelevät yhdessä monien muidenkin kysymysten kimpussa, joista vähäisin ei ole COVID19 pandemian vastainen taistelu”.


Lopuksi USA:n lähettiläs Friedman totesi, että ”Amerikka on vedetty Lähi-Itään Thomas Jeffersonin ajoista, taistellut merirosvoja vastaan Barbary-rannikolla, tämä USA tulee tehdä kansallisen turvallisuutensa vuoksi”.  

https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/us-ambassador-to-israel-change-of-administration-can-damage-abraham-accords-646835, 

https://www.jpost.com/international/sudanese-protesters-burn-israeli-flag-reject-normalization-with-israel-646765, 

https://www.jpost.com/middle-east/sudanese-female-advocate-for-israel-relations-highlights-hope-for-women-646834, 


08. Jerusalemin geologit uskovansa löytäneen rautanaulat, joiden kaltaisilla Jeesus Kristus naulattiin ristille.


Löydetyissä nauloissa on vielä ristinpuuta ja osa ristiinnaulitun kantapään luuta, jonka alapuolelle naula iskettiin, kertoo New York Times.  

Ne löydettiin 1990 jälkeen ylipappi Kaifaan hautapaikan lähettyvillä suoritetuissa kaivauksissa. Kaifas toimi ylipappina Jeesuksen aikana ja hän johti salaliittoa Jeesuksen vangitsemiseksi ja luovuttamiseksi roomalaisille ristiinnaulittavaksi.


Juutalaisilla ei olut lupa teloittaa ihmisiä, vaikka kivityksiä suoritettiin, kuten Stefanuksen esimerkki osoittaa. Kivitys suoritetiin kaupungin ulkopuolella lähellä muuria ja Puutarhahautaa, josta löydettiin runsaasti etenkin sormiluita, uhrien pyrkiessä suojaamaan käsillään kasvojaan kiviltä. 

https://www.jpost.com/middle-east/sudanese-female-advocate-for-israel-relations-highlights-hope-for-women-646834, 


09. PLO:n pääsihteerin Saeb Erekatin sisäiset orgaanit osoittavat luhistumisen oireita ja hänen tilansa kokonaisuudessaan huonontumista. Omaiset kutsuttiin hyvästelemään viime viikon lopulla, mutta sairaalan antaman lausunnon mukaan hänen tilansa on nyt vakaa, vaikka edelleen kriittinen.


Erekatin keuhkoista on löydetty sienikasvainta (fungus) meikä ei ole hyvä havainto, ja sitä myös hoidetaan. Hän pysyy edelleen kytkettynä ECMO-koneeseen hengitysvaikeuksiensa vuoksi. 

Hänelle 3 vuotta sitten Amerikassa suositettu keuhkonsiirto on vaikeuttanut hänen kykyään vastustaa COVID19 tartuntaa. 

https://www.jpost.com/israel-news/sick-with-covid-19-saeb-erekats-organs-start-to-deteriorate-646693, 


10. Turkki, joka on antanut Hamasille ja Palestiinan Islamilaiselle Jihadille (PIJ) oikeuden asuttaa terroristejaan Turkissa, jonne he ovat perustaneet salaisen tutkimus-ja tiedustelukeskuksen.


Nyt ”Turkki pyrkii osoittamaan, että PIJ on normaali palestiinalaisten perustama vastarintajärjestö, jota perusteettomasti syytetään terrorismista ja että se on Iranin hyväksi toimiva salainen järjestö”. 


Turkin Anadolu-media raportoi lauantaina PIJ:n osoittavan kunnioitusta Turkin tasavallalle Islamin ja muslimien puolustamisesta.

https://www.jpost.com/middle-east/turkey-seeks-to-whitewash-palestinian-islamic-jihad-as-normal-group-646778, 


11. 2019 EU rahoitti 30 miljoonalla Eurolla NGO-järjestöjä hajottaen ne 32 osaan projekteille, jotka ovat määreen ”Palestiina” alla, ja lisäksi 9 apurahaa yhteensä 3.3 miljoonaa Euroa määritteen ”Israel” alla. 

NGO-monitorin havaintojen mukaan ”EU katsoo osallistumisensa ihmisoikeus-toimintaan Israelissa, Länsirannalla ja Gazassa tiukasti konfliktin seulan kautta, eikä objektiivisesti tukeakseen Israelin kansalaisten ihmisoikeuskysymyksiä”.   

https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/eu-funding-to-ngos-30m-to-antisemitism-terror-tied-groups-report-646701, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 22 -28; Tiberias 24 -34; Suolameri 30 -35; Eilat 26 -35 +C-astetta. Kaikkialla Israeliin luvataan paikallisia sateita lämpötilan laskiessa vastaavasti.

Ilman kosteus vaihtelee sisämaan 15 rannikkoalueen 40 % -asteen välillä. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021