TIISTAI 10.06.14


TIISTAI 10.06.14
1. TÄNÄÄN tiistaina Israelin Knesset äänestää Israelin kymmenennestä presidentistä, mitä jotkut kolumnistit kutsuvat rumimmaksi pitkään aikaan. Syytös rumasta vaalitaistelusta johtuu tietenkin Labour-puolueen ehdokkaan Binyamin Ben Eliezerin jäätyä kiinni poliisin havaitsemista laimin-lyönneistä ostamansa kalliin kiinteistön ja asunnon rahoittamisen selvityksistä verottajalle, minkä johdosta hän joutui jättäytymään vaalin ulkopuolelle. Lisäksi poliisi löysi hänen salaisesta tallelokerostaan kaksi miljoonaa NIS seteleinä jerusalemilaisesta pankista. Ben Eliezer syyttää poliisia tahdittomasta toiminnasta julkistaessaan löytönsä vain neljä päivää ennen vaaleja, vaikka se oli tietoinen niistä kuukauden päivät, sekä jatkuvista vuodoista medialle tutkimusten ollessa vasta alkutekijöissään. Ehdokkaita oli alun perin 7, mutta tuntemattomana pysytelleen naisen esitettyä syytöksiä Silvan Shalomin seksuaalisista lähentely-yrityksistä häntä kohtaan, Shalom katsoi parhaaksi vetäytyä pois kilvasta. Syytökset osoittautuivat myöhemmin perättömiksi. 
Israelin 10. presidentti valitaan viiden jäljelle jääneen ehdokkaan joukosta, jotka kukin ovat kiireesti pyrkineet esittämään raportteja varallisuudestaan ja miten ovat sen hankkineet. Vaalin voittaja tarvitsee 61 Knessetin jäsenten ääntä tullakseen valituksi. Tarkkailijat ennustavat, ettei kukaan ehdokkaista saa tarvittavaa äänimäärää, joten tarvitaan toinen kierros kahden eniten saaneen ehdokkaan kesken. Uusintavaali on pidettävä puolen tunnin kuluttua edellisen tuloksen selvittyä. Enemmän ääniä saanut julistetaan voittajaksi.
Ehdokaslistaan suosikki on ke. Reuden Rivlin (Likutenu). Muut ehdokkaat ovat: Ke. Meir Sheetrit (Hatnua); Dalia Itzik, joka toimi Moshe Katsavin oikeustoimien ajan virkaa tekevänä presidenttinä; entinen korkeimman oikeuden tuomari Dalia Dorner, sekä Nobel-palkittu professori Dan Scechtman.
Presidentin vaali on salainen lippuäänestys. Äänestyksen aikana Knessetin sihteeri Yardenia Maller-Horowitz kutsuu nimeltä kansanedustajan, joka valitsee katollisessa vaalikopissa sijaitsevasta lippukasasta valitsemansa ehdokkaan lipun asettaen sen kirjekuoreen, jonka hän sitten asettaa vaalilaatikkoon. Laatikko viedään vaalitoimituksen jälkeen sihteerin toimistoon, jossa vaali-paneeli, jonka jäseninä ovat Knessetin eettisen komitean puheenjohtaja Yitzhak Cohen, hallitusyhteistyön apulaisministeri Ophir Akunis sekä ke. Stav Shaffir, laskee annetut äänet.
Nykyinen presidentti Shimon Peres, joka täpärästi voitti Reuven Rivlinin edellisissä vaaleissa, jää eläkkeelle 27. heinäkuuta. Hän on nyt yli 90-vuotias, eikä halunnut enää asettua ehdokkaaksi. Sen sijaan hän lupaa puuttua politiikkaan perustamansa Peresin Rauhan-keskuksen kautta. Peres on yksi harvoista, jotka vielä jaksavat uskoa Oslon sopimusten oikeutukseen. Peres lupaa jatkaa taisteluaan uskomansa päämäärän toteutumiseksi. http://www.timesofisrael.com/knesset-gears-up-for-presidential-vote/
2. USA:n ulkoministeri John Kerryn sponsoroimat ja tarkoin seuraamat 9 kuukautta kestäneiksi tarkoitetut rauhankeskustelut Israelin ja PA/PLO:n päättyivät täydelliseen umpikujaan muutamia päiviä ennen määräaikaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin järjestämään median seuraamaan viidentoista kansainvälisen yhteisön jäsenhakemusten allekirjoitustilaisuuteen vastoin sopimusta. Tämä lienee ollut Abbasin tarkoituksellinen läimäys Kerryn kuten myös Netanyahu poskelle osoitukseksi siitä, ettei hän arvostanut kumpaakaan. Normaalidiplomatiassa tämä olisi aiheuttanut diplomaattisen kriisin, mutta länsimaiden lemmikkinä pidetyn Jasser Arafatin manttelin perijänä Abbas katsoi asemansa Washingtonissa valtaa pitävän muslimi-myönteisen Obaman hovissa niin vahvaksi, etteivät sitä pienet diplomaattiset rikkeet järkytä, kuten on osoittautunutkin. Syytös neuvottelujen epäonnistumisesta osoitettiin Israelille, jota syytettiin palestiinalaisten tahallisesta alistamisesta epäinhimilliseen syrjintään, joka voi johtaa apartheidiin.
ABBAS jatkoi vielä epäsovinnaista toimintaansa allekirjoittamalla sovintodokumentin Hamasin kanssa yhteishallituksen muodostamiseksi hyvin tietäen, että Hamas on USA:n terrorijärjestöjen listalla. Myöhemmin paljastui, että PA/PLO oli kuukausien ajan käynyt salaisia neuvotteluja Hamasin kanssa, ja vielä myöhemmin, että myös USA oli käynyt salaisia neuvotteluja terrorijärjestönä pitämänsä Hamasin kanssa, mistä Abbas oli hyvin tietoinen. Abbas onkin Hamasin virkailijan antaman tiedon mukaan leuhkinut heille, miten hän petkuttaa amerikkalaisia sanoen FH hallitusta hänen hallituksekseen, joka noudattaa hänen politiikkaansa, ja hyväksyy kvartetin asettamat ehdot Hamasin hyväksymiseksi. Abbas kertoi nauraen Hamasin jäsenille, ettei heidän tule seurata median välittämiä tietoja, koska ne kertovat mitä hän haluaa niiden kertovan, mutta se mikä on tärkeää, on heidän solmimansa sopimukset. FH hallituksen tehtävänä on valmistella PLC:n (parlamentin) ja PA:n puheenjohtajan (presidentin) vaalit puolen vuoden sisällä. Tämä antaa Netanyahulle jatkoaikaa odotellessaan tilanteen selkiytymistä, mutta tuo lisää sanktioita Israelille.
Epäonnistuneet rauhanneuvottelut toivat pintaan taustalla muhineet syvät erimielisyydet Netanyahun hallituksen sisällä. Hallitusyhteistyöpuolueiden johtajat ja hallituksen ministerit esittävät julkisuudessa toisistaan poikkeavia lausuntoja ja ratkaisumalleja jatkotoimiksi. Pääministeri kieltäytyy esittämästä omaa suunnitelmaansa, jos hänellä sellainen onkaan. Jotkut sanovatkin, että hänen päämääränsä on selviytyä Abbasin ja Obaman valtakauden yli. Abbas ei asettune enää ehdokkaaksi, joten hän poistunee kuvioista vuoden lopussa, mutta Obaman toinen virkakausi on puolivälissä, joskin kongressin välivaalit voivat osoittaa uutta suuntaa. Obama on omaksunut epädemokraattisen ja usein perustuslain vastaisen hallitustavan ohittaa kongressi tehdessään päätöksiä ”puhelinta ja kynää käyttäen”.
ULKOMINISTERI Avigdor Liberman totesi puheessaan äsken, että Israelilta puuttuu johtaja, joka pystyisi määrittämään politiikan suunnan ja yhteisen linjan. Talousministeri Yair Lapid vaatii rauhanneuvottelujen aloittamista uudelleen, mutta hänen ohjeittensa mukaan. Hänelle ei Hamasin liittyminen FH hallituksen näytä tuottavan ongelmia, USA:n suhteiden kannalta neuvottelut ovat tärkeimmät. Obama hyväksyy FH hallituksen, kuten myös EU, joka kehottaa Israelia tunnustamaan tilanteen ja aloittamaan yhteistyön FH hallituksen kanssa. Ministeri Naftali Bennett työskentelee tarmokkaasti C-alueiden liittämiseksi Israeliin, ja siinä häntä kannattavat Beit Yehudi-puoleensa lisäksi monet Likutenun jäsenet. Netanyahu sanoo Lapidin esityksen rakennuskiellosta ja tulevista rajoista perustuvan esittäjänsä ilmeiseen kokemattomuuteen, mutta Lapid heittää takaisin, ettei pääministerin kokemus ole saanut edistystä aikaan suhteessa palestiinalaisiin. Tzipi Livnin kanta on ehdoton antautuminen PA/PLO:n vaatimuksiin ilman vastavuoroisuutta, mikä tarkoittaa poliittista itsemurhaa. http://www.timesofisrael.com/lapid-if-israel-annexes-settlements-we-will-topple-govt/
3. PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon varoittaa, ettei Hamas missään vaiheessa tule tunnustamaan Israelin oikeutta olla olemassa. Toiseksi hän varoittaa, että on hyvin toden-näköistä, että Hamas tulee kasvattamaan suosiotaan Juudeassa ja Samariassa ja voittamaan PLC:n vaalit. Abbasin seuraajasta kiistellään kovin, mutta paine viiteen elinkautiseen tuomitun Marwan Barghoutin vapauttamiseksi voi johtaa siihen, että Netanyahu alistuu siihen lopulta. Pääministerin onnettomuutena on hänen 2009 Bar Ilan yliopistossa pitämänsä puhe, jossa hän sanoi hyväksyvänsä kahden valtion periaatteen, mikä sitoo hänen kätensä.
YAALON totesi, että maata rauhaa vastaan periaate on epäonnistunut. Israel kokeili sitä Gazassa ja kolmessa Samarian kylässä vetäen sotilaansa sieltä ja tuhoten kukoistaneet juutalaisyhteisöt saaden palkakseen vain terrorin ja raketteja. Ongelma ei ole maa, vaan se, etteivät arabit halua tunnustaa juutalaisvaltion oikeutta elämiseen. Siten vaatimus Israelin vetäytymiseksi 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille on pelkkää propagandaa. Yaalon esitti mielipiteitään Herzlian vuotuisessa konferenssissa. http://www.jpost.com/Defense/WATCH-LIVE-Yaalon-discusses-Israels-national-security-at-Herzliya-Conference-355759
4. USA:n entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Samuel Berger totesi Herzlian konferenssissa, ettei Hamasin tule sallia osallistua PLC:n ja puheenjohtajan vaaleihin niin kauan, kuin se on aseistettu terrorijärjestö, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen. ”Meidän tulee tehdä tämä täysin selväksi PA:n puheenjohtaja Abbasille ja taivuttaa EU määrittelemään myönteinen kantansa FH hallitukseen uudelleen, että me vastustamme vaalien pitämistä PA:n alueilla, mikäli Hamas on niissä mukana”. Berger toimi Bill Clintonin neuvonantajana.
SEKÄ USA että EU ovat ilmoittaneet työskentelevänsä FH hallituksen kanssa selittäen, että sen ministerit ovat teknokraatteja ilmaan poliittisia siteitä, ja että Abbas vakuuttaa sen noudattavan hänen omaksumaansa politiikkaa hyväksyen kvartetin asettamat vaatimukset. USA ja EU ovat torjuneet Israelin varoitukset, että sellainen hallitus edistää terrorismia, ja että jatkaessaan sen tukemista verovaroillaan ne avustavat terrorijärjestöjä. Hänen huolenaan on myös Hamasin sotilaallinen varustautuminen, joka voi jatkua esteettä huolimatta yhteistoimintasopimuksesta Fatahin kanssa. Hän vihjaa, että joskus ainoa keino edetä Lähi-Idässä on uusi väkivaltainen kriisi, vaikka ei suosittele sitä, koska se voi luisua pois käsistä johtaen ei-toivottuun tulokseen. Esimerkkejä on useita Pohjois-Afrikan maissa, kuten myös Lähi-Idässä. Berger kiittelee USA:n ja Israelin välisiä suhteita, jotka hänen mielestään ovat vain syventyneet ajoittaisista erimielisyyksistä huolimatta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Former-US-national-security-advisor-Dont-let-Hamas-participate-in-Palestinian-elections-355831
5. UUTISOTSIKOITA
·        Knesset hyväksyi esityksen, jolla syömälakossa olevia vankeja voidaan pakkosyöttää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181544#.U5a99ENsO-o
·        USA:n presidentiksi pyrkivä entinen ulkoministeri sanoo, että julkinen kritiikki tavasta, millä Berhazin skandaali hoidettiin, vahvistaa hänen päätöstään. Hän osoittaa kovaa kritiikkiä Obaman politiikasta luetellen useita Obaman tekemiä virheitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181551#.U5a-HkNsO-o
·        Kaksi 14- ja 15-vuotiasta juutalaisnuorta kertoivat poliisille vaivoin pelastuneensa kirvestä heiluttavan ja kolmen muun muslimin hyökkäyksestä Pariisin lähiössä viime viikolla. Hyökkäys tapahtui shavuotin aikana Romainvillen lähiössä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181554#.U5a-_UNsO-o
·        Hamas uhkaa vastatoimilla Knessetin hyväksymää lakia vastaan pakkosyötöstä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181556#.U5bAK0NsO-o
·        Israelin sotilastiedustelun mukaan Hizbullah, Hamas, Islamic Jihad ja muut terrori-järjestöt ovat pystyneet lisäämään rakettiensa määrää, joka on nyt n. 170 000. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181537#.U5bAWkNsO-o
·        USA painostaa Irania, että sopimus tulee saada valmiiksi heinäkuun 20. päivään mennessä. http://www.timesofisrael.com/us-makes-push-for-full-iran-deal-by-july-20-deadline/
·        Israelin sotilastiedustelun mukaan Assadin armeijaa vastaan taistelevista joukoista 80 % kuuluu islamisteihin. Syyrian armeijaa vastaan taistelevien joukkojen kokonais-määrä on 120 000, joista 50 000 kuuluu salafisteihin kuten Al-Nusra, jotka haluavat perustaa Syyriaan islamilaisen tasavallan (kalifaatin). 30 000 kuuluu maltillisiin kuten Muslimiveljeskunta, joka haluaa maltillista hallitusta. ISIS (ISIL) taistelijoiden määräksi arvioidaan 15 000, eli 13 % kokonaismäärästä. Vain 30 % lukeutuu ei-uskonnollisiin joukkoihin. Assadin joukoissa palvelee 300 000 miestä, 100 000 heistä puolisotilaallisissa joukoissa. Osa kapinallisista on Israelin pohjoisrajan tuntumassa. Assadin hallitus on pitänyt massatuhoaseiden tuhoamissopimuksen, joskin sovittua päivämäärää ei pystytä noudattamaan. Assad käyttää Iranista saamiaan tynnyri-pommeja, joissa käytetään kloriinia, mitä sopimus ei koske. http://www.timesofisrael.com/80-of-syria-rebels-are-islamist-senior-idf-officer-says/
Säätilat: Jerusalem 18 -28; Tiberias 21 -34; Suolameri 28 -36; Eilat 25 -38 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkunee muutaman päivän lämpötilan vähän laskiessa.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021