KESKIVIIKKO 11.06.14


KESKIVIIKKO 11.06.14
1. ISRAEL sai uuden presidentin vaalitaistelun jälkeen, jota monet kutsuvat likaisemmaksi kuin aikoihin, sillä vaikka presidentillä on Israelissa lähinnä symboliarvo, hän pystyy maan korkeimpana virkamiehenä joko nostamaan maansa arvostusta tai polkemaan sitä alas. Paljon vaalitaistelun aikana tapahtuneesta likaisesta pelistä vaaliehdokkaan maineen tahraamiseksi ei julkisuudessa ole kerrottu mitään, ei Meir Sheetrin mainetta mustaavasta huhusta, jonka mukaan hän maksoi miehelle, jolla oli raskauttavaa tietoa hänestä, tai nimettömistä videoista, joita levitettiin Knessetissä. Kaksi ehdokasta, Silvan Shalom ja Binyamin Ben Eliezer joutuivat siirtymään syrjään julkisuuteen vuotaneiden syytösten tai poliisin epäilysten vuoksi. Vähän on julkisuudessa kerrottu pääministerin tavasta pyrkiä estämään Reuven Rivlinin valinta presidentiksi, koska he eivät ole voineet tasoittaa keskinäisiä erimielisyyksiään, mikä nyt vaalien jälkeen on siirtynyt analyytikoiden palstoille, jotka arvioivat, miten Netanyahu ja Rivlin pystyvät sovittamaan keskinäisen yhteis-toimintansa. Rivlinillä on hyvät suhteet sisäministeri Gideon Saarin kanssa, joka odottaa vuoroaan noustakseen uudelleen korkeimmille palleille, ja joka johti Rivlinin vaalityötä. Reuven Rivlin sai lopullisessa äänestyksessä 63 ääntä, Meir Sheetrit 53.
PRESIDENTTI Reuven Rivlin on pitkäaikainen oikeistopoliitikko, joka ei – Bennettiin sanoin – häpeile sanoa rakastavansa Israelia. Hän on hyvin tunneperäinen henkilö, joka ei myöskään häpeä kyyneleitään joko tappion tai voiton johdosta, mutta jonka vuoksi hän ei aina hallitse järkevää ajatteluaan, vaan tunnekuohussa voi sanoa jotain, mitä joutuu korjaamaan. Presidentin virassa, jossa maansa edustaminen muodostaa suuren osan tehtäväkentästä, läheinen kontakti toisen ihmisen kanssa voi olla sekä etu että haitta, sillä diplomatiassa käytetään paljon symbolista terminologiaa, mikä täytyy hallita väärinymmärryksen välttämiseksi. Presidentti Shimon Peres hallitsee tämän taidon riimitellen sanottavansa joskus aforismien muotoon, minkä tulkitseminen vaatii erityisosaamista, mutta tarjoaa myös tarvittavan pakotien, jos tilanne niin vaatii. Presidentin virkakausi kestää 7 vuotta.
REUVEN RIVLIN tunnustaa avoimesti, ettei hän kannata kahden valtion periaatetta, mitä Netanyahu sanoi tukevansa kuuluisessa Bar Ilan yliopistossa pitämässään puheessa. Rivlin rauhoittelee, ettei sen edistäminen tai estäminen kuulu hänen mandaattiinsa presidenttinä, eikä hän aio puuttua hallituksen tai Knessetin tekemiin ratkaisuihin kysymyksessä. Reuven Rivlin pyrki toimiessaan Knessetin puhemiehenä toimimaan tasapuolisesti kaikkia ryhmiä kohtaan ja etsien luottamuksellisia suhteita kaikkiin suuntiin, myös arabeihin ja druuseihin. Tämän he ovatkin avoimesti tunnustaneet ja tukeneet häntä eri tilanteissa. Hän ei myöskään arkaillut vastustaa myös oikeiston esityksiä, joiden hän katsoi syrjivän toista kansaosaa. Rivlin on Israelin kymmenes presidentti. Hän sanoo jättävänsä nyt politikoinnin ja siirtyvänsä edustamaan koko Israelia, joesta mereen, eikä vain typistettyä osaa siitä. Suokoon Israelin Pyhä hänelle viisautta ja ymmärrystä edustaa tätä suurta kansaa, kuten Salomo pyysi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181586#.U5fiQUNsO-o, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Analysis-Rivlins-victory-PMs-defeat-355931, http://www.timesofisrael.com/8-things-you-should-know-about-israels-new-president/
2. Rauhoittaaksemme mielenkuohujamme on syytä tarkastella tämän keskiviikkopäivän säätilaa. Aamutuimaan ennen puoli seitsemää mittarimme osoitti 17 lämpöastetta, mikä näyttää seuraavan ennusteita, joskin alempiakin esitetään. Ilma tuntui viileältä, mikä voi johtua ilman korkeasta kosteuspitoisuudesta. Laaksoissa oli vahvoja sumupeittoja, jotka auringon alkaessa toimintansa pilvettömältä taivaalta haihtuvat ilmaan. Huomenna ja sitä seuraavana perjantaipäivänä taivas on puolittain pilvessä selkiytyen sapatiksi. Lämpötila vaihtelee 26 ja 27 asteen kieppeillä Jerusalemin alueilla. Säätilat tänään: Jerusalem 15 -26; Tiberias 21 -34; Suolameri 26 -36; Eilat 24 -38 +C-astetta. Säätila näyttää ennusteiden mukaan pysyttelevän suhteellisen tasaisena, aurinkoa riittää yli oman tarpeenkin.
3. HERZLIAN konferenssissa sekä viiden johtavan poliittisen puolueen johtajat että sotilas-henkilöt käsittelivät Israelin sekä sisäpoliittista ja taloudellista että sotilaallista tilannetta yrittäen löytää viisasten kiveä maata uhkaavien lukuisten ongelmien ratkaisemiseksi. Kuten seuraamani Times of Israel artikkeli toteaa sunnuntaina pidetyistä puheista, poliitikot olivat enemmän kiinnostuneita maan taloudesta sekä polttavista ajankohtaisista kysymyksistä koskien Juudean ja Samarian asemaa ja katkenneista neuvotteluista PA/PLO:n kanssa, kuin pitemmän aikavälin kysymyksistä kuten Iranin ydinaseesta. Sotilasjohtajat puolestaan eivät puuttuneet juuri ollenkaan noihin kysymyksiin, heidän varsinainen huolensa kohdistui Iraniin ja sen kanssa käytäviin neuvotteluihin islamilaisen tasavallan ydinsuunnitelmasta.
Puolustusministeri Moshe Yaalon katsoo, että kaikkein suurin uhka tulee Iranin ydinaseesta, jonka hän uskoo valmistuvan viimeistään 10 vuoden kuluessa. Se on vieläkin suurempi uhka kuin Hizbullahin, Hamasin, Islamic Jihadin ja muiden terrorijärjestöjen ohjukset ja raketit, joiden yhteismäärän arvioidaan ylittävän 170 000. Yaalon laskee, että IDF pystyy hoitamaan terrorijärjestöjen aiheuttaman uhkan, joskin verissä päin. Hän varoittelee ulkomaita huomioimaan, että voidakseen poistaa tämän akuutin uhkan IDF joutuu käyttämään kaikkea tulivoimaansa, mikä tulee aiheuttamaan suuret siviilitappiot. Hän mainitsee, että esim. Libanonissa Hizbullah on varastoinut ohjuksiaan ja rakettejaan asuinrakennusten pohja-kerroksiin, mistä niiden tuhoaminen edellyttää suoria iskuja rakennuksiin. Israelin kehittämät täsmäohjukset vähentävät siviiliuhreja, mutta eivät kokonaan.
POLIITTISET johtajat käsittelivät Juudean ja Samarian alueita koskevia ratkaisuja pääasiassa kahdesta mallista lähtien. Valtaosa lähti ns. arabisuunnitelman mukaisesta ratkaisumallista, joka perustuu 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin vähäisin aluevaihdoin, joko vetäytymällä alueista ilman sopimusta, tai rauhanneuvottelujen kautta saadun rauhan-sopimuksen mukaisesti. Tätä linjaa noudattelivat Labour-, Yesh Atid- ja Hatnua-puolueet puheissaan. Poikkeavaa mallia käsitteli puheessaan Beit Yehuda-puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett, joka suosittelee C-alueitten liittämistä Israeliin, koska tilanne suosii sitä. Hän esittää, että liittäminen toteutettaisiin vaiheittaen, aloittaen Gutz Etzionin blokista.  
ISRAELIN poliitikkojen puheisiin on juuttunut käsite ”suurempi Israel”, jolla he tarkoittavat aluetta Jordan-joesta Välimereen. Tämä on virheellinen lähestymistapa neuvotteluissa. Oikea tapa on lähteä siitä, että Israel käsittää koko alueen Jordanilta Välimereen. Neuvotteluilla voidaan sopia rajalinjoista, jos on tarpeen muuttaa niitä, ja muista vaatimuksista, kuten rajoitetusta itsehallinnosta ja turvallisuusjärjestelyistä, tai pakolais-ongelmista, mikä tulee olemaan heidän asemansa tulevissa järjestelyissä.
ON sydäntä raastavaa seurata parkkiintuneiden poliitikkojen kiistelyä siitä, miten paljon luovutetaan heille ikuiseksi perintöosaksi luvatusta maasta kansalle, joka koostuu lukuisista arabiheimoista, ja joka amalekilaisten tapaan vannoo Israelin tuhoa ja juutalaisten massa-murhaamista tai karkottamista. Siksi onkin rauhoittavampaa lähteä siitä, mitä Israelin Jumala on heille luvannut jo 3 500 vuotta sitten, ja seurata sivusta, miten Hänen suunnitelmansa tulee toteutumaan, useimmiten siten, etteivät pelaajat itse ole edes tietoisia roolistaan. Yksi ongelma on tuon kansan uskonto, joka juutalaisen Lain mukaan on epäjumalan-palvontaa. Sen tulee luopua siitä tunnustautuen yhden ainoan todellisen Jumalan palvelijoiksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-political-military-ranks-split-on-national-priorities/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Hamasin ja Fatahin välille pihtisynnytetty sovintosopimus rakoilee jo pahan kerran. Fatah hajottaa Hamasin Länsirannalla pitämiä mielenosoituksia ja pidättää sen jäseniä. Hamas puolestaan estää pankkeja Gazassa maksamasta Fatahin n. 70 000 jäsenen palkkoja, ellei se samalla maksa Hamasin 50 000 jäsenen palkkoja, jotka Hamasin tulkinnan mukaan kuuluvat Fatahin (PA/PLO:n) maksettaviksi.  Hamasin johto antoi Al-Qassam prikaatille ensisijaisen komennon siepata IDF:n sotilaita voidakseen käyttää heitä neuvotteluissa terroristien suojelemiseksi Israelin vankiloissa, joissa he ovat aloittaneet syömälakon Knessetin ensimmäisessä käsittelyssä hyväksytyn lakiesityksen vastustamiseksi, joka sallii pakkosyöttämisen. Toiseksi Hamas vastustaa lakia, jolla pääministeriä estetään lupaamasta terroristien vapauttamista poliittisista tai muista syistä johtuen. Tarkkailijat sanovat, että lakia voidaan silti kiertää. 125 vankia aloitti 7 viikkoa sitten syömälakon, mistä YK on huolestunut. http://www.timesofisrael.com/hamas-calls-on-armed-wing-to-kill-soldiers-and-settlers/
·        Islamilaisten ryhmittymien välisissä taisteluissa Syyriassa on ihmisoikeus-tarkkailijoiden mukaan saanut surmansa 634 ihmistä Deir el-Zour provinssissa huhtikuun lopun jälkeen. Taistelut ovat pääasiassa ISIS-joukkojen ja Al-Nusra-joukkojen välisistä kiistasta maa-alueen miehittämiseksi. ISIS (ISIL) on Al-Qaidan alainen järjestö, joka aloitti toimintansa Irakissa, on sen jälkeen levittänyt taistelujaan yhä enemmän Syyriaan. Sen päämääränä on luoda islamilainen kalifaatti Irakista Syyriaan ja Libanoniin sekä Jordaniaan. Sen joukkoja on taistellut Aleppon rintamalla, josta se on vetänyt joukkojaan Irakiin miehittäen äskettäin 2 miljoonan asukkaan Mosulin kaupungin Bagdadin hallituksen joukoilta. Se vapautti siellä tuhansia vankeja ja sai käsiinsä runsaasti amerikkalaisten toimittamia aseita ja ajoneuvoja lentokoneita myöten. ISIS-joukot tunnetaan erittäin julmasta tavasta kohdella siviilejä ja vangiksi saamiaan vastapuolen sotilaita. Mosulin asukkaita pakenee tuhansittain kaupungista peläten tulevaa kohtaloaan ISIS-joukkojen käsissä. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebel-infighting-kills-at-least-630-in-east/, http://www.debka.com/article/23987/After-Mosul-Al-Qaeda-seizes-38-000-sq-km-of-Iraqi-territory-division-size-armored-vehicle-fleet-, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181595#.U5gS3UNsO-o
·        Gazasta keskiviikkoaamuna ammuttu raketti putosi Eshkolin alueelle lähelle alueen keskeistä valtatietä aiheuttamatta fyysistä vahinkoa. Varoittava äänisignaali soi aamulla pakottaen asukkaat sirpalesuojiin. Puolustusministeri Moshe Yaalon varoitti äskettäin, että Hamas suunnittelee uutta Israelin vastaista offensiivia välittämättä Hamasin ja Fatahin välille solmitusta sovintosopimuksesta ja yhteishallituksesta. Netanyahu varoitti Abbasia, että tästä lähtien PA/PLO on vastuussa jokaisesta Gazasta Israeliin ammutusta raketista ja ohjuksesta. Gazasta on ammuttu Israelin puolelle vuoden 2014 alusta lähtien 140 rakettia, kuten AFP raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181593#.U5gTDUNsO-o
·        Irakin pääministeri Nouri al-Maliki pyysi parlamenttia julistamaan maahan hätätilan ISIS-joukkojen miehitettyä Mosulin kaupungin ja koko Niniven provinssin, jossa asuu n. 4.5 miljoonaa asukasta. Maliki sanoo, että hän aloittaa aseitten jakamisen kansalle, jotta ihmiset voivat puolustautua miehittäjiä vastaan. 150 000 ihmistä pakeni Mosulista kurdien hallitsemille alueille pyrkien turvaan ISIS-joukoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181592#.U5gVEENsO-o






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019