SUNNUNTAI 08.06.14


SUNNUNTAI 08.06.14
1. VIRALLISESTI shavuot juhlaa vietettiin Israelissa neljäs kesäkuuta, heprealaisen kalenterin mukaan 6-7 sivan kuuta, mutta toisten laskelmien mukaan sen oikea aika on tänään, länsimaisen kaleterin mukaan 08.06., eli 10. sivan kuuta. Mooseksen kirjan mukaan sen aika lasketaan siten, että se on 50. päivä juutalaisen pessahin, pääsiäisen, jälkeen päättäen pessahina aloitetun omer-laskennan. Shavuot oli myöskin elonkorjuun juhla, joka aloitettiin ohran korjaamisella ja loppui vehnän korjuuseen. Temppelin aikana viljelijät toivat kukin kaksi leipää Temppeliin ensihedelmänä. Shavuot on luonteeltaan iloinen juhla, sillä sinä päivänä, 15. nisan kuuta v. 2448 luomisen jälkeen(E Shulmanin laskelman mukaan), Israelin Jumala antoi Mosekselle Toran, Lain tai Opetuksen, Siinain vuorella, joka heprealaiskirjeen mukaan sijaitsi Arabiassa.
Koska tänään on tavallaan juhlapäivä, joskaan ei virallisesti sitä, kirjoitan tämän päivän raportin vapaamuotoisemmin, jota on käsittääkseni helpompi lukea – ja myös kirjoittaa.  
LÄMPÖMITTARIMME osoitti aamulla ennen seitsemää +18 astetta, ennusteiden mukaan jopa 22, mikä lienee yliheitto, nousten päivän aikana 26 asteen tienoille. Taivas on pilvetön kuten koko ennusteajan loppuun eli keskiviikkoon saakka lämpötilan noustessa km.27 asteen tienoille. LÄMPÖTILAT tänään. Jerusalem 16 -25; Tiberias 20 -33; Suolameri 24 -35; Eilat 23 -36 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, taivas on pilvetön tai heikosti pilvinen.
2. TÄNÄ päivänä pidetään Vatikaanissa paavi Francis I:n kutsuma ”rukoustilaisuus”, kuten paavi sitä kutsuu. Mukana on Israelin presidentti Shimon Peres, jonka seurueeseen kuuluvat päärabbinaatin antaman suosituksen mukaan rabbi tri Rasson Arussi päärabbinaatin neuvostosta; Rabbi Daniel Speber Talmud-professori Bar-Ilan yliopistosta; Rabbi David Rosen, Jerusalemissa toimivan uskontojen välisten asiain Amerikan Juutalaiskomitean johtaja; Israelin Druusi-uskonnon hengellinen johtaja sheikki Mosfaq Tarif sekä sheikki Muhammad Kiwan, joka johtaa Imaamien Unionia Israelissa. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin delegaation uskotaan koostuvan sekä muslimien että kristittyjen johtajista Israelissa. Paavin kutsumana mukana on Konstantinopolin Ortodoksi-kristittyjen patriarkka Bartholomew. Paavi Francis I on vakuutellut, että kyse on pelkästään yhteisestä rukous-tilaisuudesta, jossa ei ole tarkoitus puuttua politiikkaan.
Peresin valitsemasta Israelin delegaatiosta rabbi David Rosen on parhaiten perehtynyt Vatikaanin ja Rooman kirkon asioihin. Hänelle ojennettiin paavillisen ritarin arvo v.2005, ensimmäinen ortodoksi-rabbi, jolle sellainen myönnettiin. Presidentti Peresin uskotaan puhuvan tilaisuudessa kehottaen uskonnollisia johtajia toimimaan rauhan hyväksi ja terrorismin kitkemiseksi maailmasta. Hän on tehnyt selväksi, että kun hänen presidentti-kautensa päättyy 26. heinäkuuta, hän tulee yli 90-vuoden iästään huolimatta jatkamaan perustamansa Jaffassa sijaitsevan Peresin Rauhankeskuksen kautta. Peresillä on ollut vaikeuksia alistua presidentinviran asettamiin rajoituksiin olla puuttumatta politiikkaan aiheuttaen useita ikäviäkin välikohtauksia, sillä muodollisesti hän on maan korkein johtaja. Monet ovat epäilleet, että hän on salaisesti toiminut Netanyahun hallituksen kaatamiseksi, koska hän ei voi hyväksyä sen ideologiaa eikä poliittisia toimia ja päätöksiä.
Mielenkiintoista on nähdä, mitä vaikutuksia Paavin johtamalla ”rukouskokouksella” tulee olemaan, sillä ainakaan Peres ei ole tunnettu erityisestä uskonnollisuudestaan.  Monet uskovatkin, että tilaisuuden päätarkoitus on saada Rooman kirkko ja Vatikaani mukaan Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluihin. Vatikaani haluaa saada valvontaansa - ellei peräti omakseen - Sionin vuorella sijaitsevan rakennuksen, jonka toisessa kerroksessa uskotaan sijaitsevan tilan, cenaclen, jossa Jeesus söi viimeisen ateriansa opetuslastensa kanssa. Vatikaanin päämääränä on muodostaa siitä kristittyjen pyhiinvaelluskohde, jossa järjestetään – ellei joka päivä – pari kolme kertaa viikossa hartaustilaisuus. Juutalaisille tämä aiheuttaa vaikeuksia, sillä rakennuksen pohjakerroksessa uskotaan olevan kuningas Davidin haudan. Juutalaisen uskonnollisen lain vartijat huomauttavat, että kristittyjen hartaus-tilaisuudet saastuvat rakennuksen. Tätä samaa he huomauttavat paavin järjestämästä tilaisuudesta Vatikaanissa, johon osallistuu rabbien ohella muslimeja ja kristittyjä. He huomauttavat, että paavin järjestämä tilaisuus edistää synkretismiä, uskontojen sekoittumista, joka voi johtaa yhden maailmanlaajuisen kirkon perustamiseen.
3. PÄÄMINISTERI Netanyahun aloitteesta turvallisuuskabinetti päätti perustaa erityisen komitean seuraamaan Fatahin ja Hamasin välille muodostettua yhteistoimintaa ja yhteishallitusta, josta olen käyttänyt lyhennettä FH hallitus. Komitean tulee tarkkailla tilanteen kehitystä ja antaa suosituksia Israelin vastatoimiksi. Pienoiskabinetti päätti lopettaa kaikki neuvottelut PA:n kanssa ja lopettaa suhteet siihen. Tsipi Livni kapinoi päätöstä vastaan mennen tapaamaan Abbasia ja Kerryä Lontooseen väittäen, että hän vain sattui olemaan paikalla samaan aikaan. Netanyahu antoi Livnille kovat nuhteet, mutta jätti asian siihen. Presidentti Peresin osallistuminen Vatikaanin tilaisuuteen on sekin selvästi hallituksen päätöksen vastainen, mutta Netanyahun tulee vain niellä kiukkunsa.
PÄÄMINISTERI tukee lakiesitystä, jolla pääosin Israelin pohjoisosassa toimiva islamilainen liike hajotettaisiin. Sitä johtaa radikaali sheikki Raed Salah. Salah aiheuttaa jatkuvia ongelmia Temppelivuorella kiihottaen arabeja hyökkäyksiin Jerusalemin poliisia vastaan väittäen, että lähellä Länsimuuria Israelin suorittamien arkeologisten kaivausten tarkoituksena on vahingoittaa Al-Aksa moskeijan perustuksia saadakseen sen tuhoutumaan ja voidakseen rakentaa sen tilalle kolmannen Temppelinsä. Kaivaukset tapahtuvat kaukana moskeijasta eivätkä voi millään tavoin vaikuttaa sen perustuksiin. Oikeusministeri Tsipi Livni ilmoitti vastustavansa lakiesitystä väittäen sen aiheuttavan juridisia ongelmia. Pääministeri Netanyahu oli raporttien mukaan hyvin vihainen Livnin suhtautumisesta siihen, mutta hallitus-yhteistoiminnan jatkumisen vuoksi ei voi erottaa Livniä.
ISRAELIN uuden presidentin vaali pidetään Knessetissä 10. kesäkuuta. Vaaleihin kelpuutettiin kuusi ehdokasta, jotka saivat kukin 10 tukijaa Knessetistä, mutta perjantaina julkistettiin raportti, jonka mukaan Labourin edustaja pitkäaikainen kansanedustaja Binyamin Ben Eliezer oli joutunut poliisin kuulusteluun, jossa häntä piinattiin 5 tunnin ajan. Hänen epäillään saaneen kansan-edustajana ollessaan useita miljoonia, joita hän ei ollut ilmoittanut verottajalle, minkä vuoksi hänellä oli suuri verovelka. Hänen hankkimansa Jaffassa sijaitsevan asunnon arvoksi arvioidaan 10 miljoonaa NIS, minkä vuoksi poliisi haluaa tietää, miten hän rahoitti sen. Labour-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog esitti vaalien siirtämistä kahdella viikolla, jotta asiaa ehdittäisiin tutkia, mutta sitä pidetään demokratian sääntöjen vastaisena. Knessetin puhemies Yuli Edelstein oli valmis siirtoon.
Ben Eliezer antoi pitkähkön lausunnon, jossa hän katkerana toteaa poliisin aloittaneen hänen henkilöään vastaan suunnatun ajojahdin, sillä hän oli johtava presidenttiehdokas. Hän pitää erityisen pahana sitä, että poliisi julkisti asian vain 4 päivää ennen vaaleja. Tästä näyttää tulleen poliisille rutiinikäytäntö, sillä se teki samaan Avigdor Libermanille. Ben Eliezer valittaa, että hänelle annettiin 20 minuuttia aikaa koota selvityksiä ennen poliisin kuulustelua vakuuttaen, että jokainen shekeli asunnon hankkimiseksi oli ansaittu omalla työllä ja täysin laillisesti. JP:n artikkelin mukaan häntä vastaan on esitetty useita hyökkäyksiä, jopa epäillen hänen terveyttään munuaisongelmien vuoksi hoitaa presidentin virkaa. Poliisin arvioidaan jatkavan hänen kuulusteluaan lähiaikoina. Muut viisi presidenttiehdokasta valittavat tapahtumaa ja sitä, että yksi heistä joutui keskeyttämään aivan viime metreillä. Pääministeri Netanyahulla on pelko, että seuraavien Knessetin vaalien jälkeen hänelle vihamielinen presidentti voi antaa hallituksen muodostamisen jollekin toiselle eikä hänelle. Hän uskoo voittavansa seuraavakin vaalit ja jatkavansa pääministerinä vielä pitkään.
Egyptin presidentti Abdel Fattah Sisi sai kansaltaan lähes yksimielisen hyväksymisen virkaansa. Hänen virkaanasettamisseremoniansa pidetään tällä viikolla, mutta presidentti Peres eikä pääministeri Netanyahu voi osallistua yhteensattumien vuoksi. Sisi vakuutti kunnioittavansa Israelin ja Egyptin välille solmittua rauhansopimusta, joka Jordanian kanssa solmitun rauhansopimuksen ohella on ainoa arabimaiden kanssa solmittu.
USA:ssa toimiva lehti New York Times julkaisi harvinaisen artikkelin, jossa se kehottaa maansa hallitusta suhtautumaan hyvin varovaisesti FH yhteishallitukseen. Tämä on varsin merkittävä poikkeus lehden yleisesti Israelin vastaisesta kirjoittelusta. Ongelma ei Timesin mukaan ole yhteishallitus vaan se, että Hamas on siinä jäsenenä. Australia ilmoitti, ettei se enää pidä Jerusalemin itäosaa miehitettynä alueena saaden niskaansa PA/PLO:n johdon vihan. Australian virkailijat sanovat, että päätökseen vaikutti PA/PLO:n virkailijoiden röyhkeä ja vihamielinen asenne sen lisäksi, että alueen asema on epäselvä ja siitä vielä neuvotellaan. PA/PLO ja Jordania vaativat, että Australia peruuttaa päätöksensä.
USA:n entinen ulkoministeri Hillary Clinton, joka on ollut hiillostettuna Benghazin tapahtuman vuoksi, jossa sen lähettilään lisäksi menehtyi kolme muuta USA:n kansalaista. pyrkii irrottautumaan Obamasta, jonka hän väittää tehneen useita virheitä, joista hän oli eri mieltä. Erityisesti hän väittää, että Obama halusi Israelin julistavan rakennuskiellon Juudean ja Samarian alueille, mitä sanoo pitäneensä virheenä. Hän näyttää unohtaneen 45 minuuttia kestäneen puhelun Netanyahulle varapresidentti Joe Bidenin Israelin vierailun jälkeen, jossa hän lyttäsi Netanyahun pystyyn. Israel ilmoitti sen aikana Ramat Shlomon asuntojen rakentamisen, mikä oli alustavasti hyväksytty jo aiemmin ja odotti vain jatkotoimia eikä siten liittynyt mitenkään Bidenin vierailuun. Amerikan juutalaiset näyttävät edelleen sairastavan aivojen kutistumistautia antaen hänelle innostuneen tukensa vuoden 2016 USA:n presidentin vaaleja varten. USA aloittaa tiistaina kaksipäiväiset neuvottelut Iranin kanssa sen ydinsuunnitelmasta valmistelleen seuraavia P5+1 maiden ja Iranin kanssa käytäviä virallisia neuvotteluja. Obama näyttää hyväksyneen Iranin ydinpommin.
HAMAS ja Islamic Jihad ilmoittavat, että huolimatta yhteishallituksesta Fatahin kanssa ne tulevat jatkamaan Israelin vastaista taisteluaan kaikin mahdollisin keinoin, kunnes Israelin valtio on kukistettu ja maa vapautettu virrasta mereen, eikä juutalaisia ole enää kenenkään kiusana arabimeren ulapoilla. Nämä ovat jo alkaneet kaivaa uusia juoksuhautoja seuraavia keskinäisiä taistelujaan varten. PA:n arabi yritti puukottaa IDF:n sotilasta Samariassa. Jerusalemissa arabi kolautti juutalaisnuorta päähän pitkällä kartullaan siten, että nuorukaisen pääkallo halkesi. Egypti puolestaan ilmoittaa, että se on valmis avaamaan Gazan vastaisen rajansa, jos rajan ylityspaikkoja valvovat FH hallituksen virkailijat.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019