MAANANTAI 09.06.14


MAANANTAI 09.06.14
1. AURINKO paistoi jo nätisti aamulla ennen puoli seitsemää pilvettömältä taivaalta. Lämpöä oli ulkomittarin mukaan 18 astetta, kuten ennustettiinkin, nousten päivän aikana 27 asteen tienoille. Aurinkoinen sää tulee jatkumaan koko viikon lämpötilan hieman noustessa parin päivän aikana, mutta alkaen torstaista lähtien laskea taivaan saadessa osittaisen pilvi-peitteen. Säätilat tänään: Jerusalem 18 -27; Tiberias 21 -34; Suolameri 25 -36; Eilat 23 -37 +C-astetta. Lämpötila pysytellee nyt suhteellisen tasaisena ja sää pääosin aurinkoisena.
TÄNÄ VUODENPÄIVÄNÄ Rooman keisari Nero teki itsemurhan v. 68 lukien ensin Homerin Iliaa. Tähän päättyi Julio-Claudian dynastia. – Syyria ilmoitti hyväksyvänsä aselevon Israelin kanssa aamuyön tunteina v.1967, mutta Moshe Dayan antoi komennon jatkaa syyrialaisten joukkojen puhdistamista Golanilta, josta oli rauhan aikana tulitettu israelilaisia siviilejä. Syyria veti kaikki joukkonsa pois Golanilta seuraavana päivänä. Israel on siitä lähtien valvonut Golanin ylänköä ja liitti sen myöhemmin valtioonsa.(Times of Israel)
2. PAAVI Francis I:n järjestämä ”rukouskokous” oli 08.06. Vatikaanissa, johon hän oli kutsunut Israelin presidentin Shimon Peresin ja PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, sekä Kreikkalaisortodoksien patriarkan Bortholomew I:n, jolla oli sivuosa tässä näytelmässä. Kunkin kutsuvieraan mukana saapui valitsemansa huomattava delegaatio avustajia ja asiantuntijoita sekä journalisteja. Vaikka koko kokous oli näytösluoteinen ilman ennalta ilmoitettuja poliittisia tai diplomaattisia tavoitteita, sitä seurattiin tarkoin maailmalla, sillä paavin tarkoituksena lienee ollut ilmoittaa näyttävästi olevansa syvästi kiinnostunut Lähi-Idän tilanteesta ja pyrkivänsä avustamaan osapuolia löytämään uuden polun tiellä rauhaan. Hänen etunaan on, kuten seuraamani Times of Israelin julkistama artikkeli mainitsee, se, ettei hänen auktoriteettinsa ole sidottu uskonnollisiin tai poliittisiin rajoituksiin. Siksi hän pystyy esiintymään vapaasti ja ilmoittamaan mielipiteensä kuin isähahmona, joka hän onkin ainakin valtaosalle Rooman kirkon jäseniä. Tämä voidaan nähdä niinkin, että paavi tuo uskonnon merkityksen mukaan rauhankeskusteluihin, mitä neuvotteluja käyneet ovat pyrkineet välttämään peläten sen vain kasvattavan vastakohtaisuuksia ja loitontavan osapuolia toisistaan.
PAAVI Francis I uskoo ihmisläheisen lähentymistapansa ja koreilemattoman luonteensa kautta pystyvänsä kasvattamaan luottamusta ja yhteistyöhalua parkkiintuneissa poliitikoissa, jotka koko elämänsä ajan ovat joutuneet taistelemaan sekä mielistelijöitä että avoimia vihamiehiä vastaan. Vaikka paavin olemus ilmentää ymmärtämystä ja vaatimattomuutta, kaiken taustalla on selvä auktoriteetti ja luottamus asiansa oikeuteen, mikä herättää kunnioitusta. Hän on heille virkistävä poikkeus yleisestä trendistä.
On kuitenkin muistettava, että paavi on maailman 1.2 miljardin katolisen ehdoton johtaja ja tienäyttäjä viime vuosina kirkkoa kohdanneista skandaaleista ja takaiskuista huolimatta. Vaikka paavi Francis I ilmoittaakin toimivansa vain uskonnollisena johtajana eikä siten Vatikaanin rukouskokoukseen liittynyt poliittisia tai diplomaattisia päämääriä, Rooman kirkko seuraa ja valvoo kuitenkin tarkoin omia intressejään. Kaikki pyritään huolellisesti ennalta suunnittelemaan ja toteuttamaan näistä lähtökohdista käsin. Vatikaanilla on tässä vuosisatojen ja tuhansien kokemus, usein sotien riehuessa ympärillä ja monen mahtivaltion noustessa ja kukistuessa Rooman kirkon jatkaessa toimintaansa.
Paavin näennäisen spontaanisti heittämä esitys Vatikaanin rukouskokouksen järjestämisestä ei varmaankaan ollut pelkkä heitto, vaan sitä valmisteltiin ja pohjustettiin osanottajien halukkuutta ja osallistumisvalmiutta myöten. Paavi kerrotaan esittäneen kokouspaikaksi Jerusalemia, tai Ramallahia ja Jerikoa, ja viimeksi jopa Nebon vuorta Jordaniassa, mutta ne hylättiin eri syistä johtuen. Siten luonnollinen paikka oli Vatikaani ja sen upean Pietarinkirkon viehättävä puutarha, jonne kolme päänäyttelijää istuttivat yhteisen oliivipuun.
NL:n itsevaltiaan Josef Stalinin sanotaan aikoinaan kyselleen, missä ne Rooman kirkon divisioonat ovat, verratessaan kirkon valtaa NL:n mahtavaan armeijaan. Vastaukseksi tähän sopii paavin ulkoministerin, kardinaali Pietro Parolinin määritelmä rukouksesta: ”Rukouksella on poliittista voimaa, jota emme ehkä havaitse, mutta jota tulisi kuitenkin hyödyntää täysimääräisesti”, kuten sanoi paavin Israelin vierailun lopulla. ”Rukous pystyy muuttamaan sydämiä ja siten vaikuttamaan historian kulkuun”.
PERESIN poliittinen neuvoantaja Nadav Tamir sanoo, että pääministeri Netanyahu oli jatkuvassa yhteydessä Peresin kanssa ja oli valtuuttanut hänet. Jotkut sanoivat Israelissa, etteikö olisi ollut parempi kutsua mukaan Netanyahu, koska nyt hänet sivuutettiin tältä tapahtumalta, jota seurataan kaikkialla maailmalla, ja joka olisi muodostanut sopivat kulissit hänen pyrkimyksiinsä PA/PLO:n eristämiseksi. Kuten artikkelissa todetaan, Vatikaanin tilaisuus toimi juuri päinvastoin: Se nosti Abbasin merkitystä pyrkimyksissä rauhaan kansansa hyväksi ja kiristi eristyneisyyttä Netanyahun ja hänen mielipiteittensä ympärillä, erityisesti koskien Fatahin ja Hamasin sovintosopimusta ja yhteishallitusta.
PERES, jolla ei ole osuutta rauhanneuvotteluissa eikä poliittista mandaattia, sanoi puheessaan kokeneensa sodan ja maistaneensa myös rauhaa, ja on nyt ehtoovuosinaan päättänyt käyttää jäljellä olevan tarmonsa rauhan saavuttamiseksi tuleviin sukupoviin. Abbas puolestaan sanoi kansansa ikävöivän rauhaa voidakseen elää arvostettuna ja rauhassa naapuriensa keskellä itsenäisessä ja vapaassa maassaan.
Vatikaanin kokouksesta ei annettu paljon raflaavia lausuntoja tai järjestetty julkisia media-tilaisuuksia, mutta kukaan ei tiedä, mitä Paavi keskusteli vieraittensa kanssa yksityisissä kahdenkeskisissä tilaisuuksissa Pietarinkirkon puistossa sijaitsevassa huvilassa. http://www.timesofisrael.com/pope-kicks-off-mideast-peace-summit-of-prayer/, http://www.timesofisrael.com/pope-originally-wanted-peres-abbas-prayers-in-jerusalem/, http://www.israelandstuff.com/live-feed-peres-meets-the-pope-at-the-vatican-to-pray-for-peace-along-with-abbas
3. HAMASIN hallituksen entinen tiedottaja Ihab al-Ghussein kertoo Facebook sivullaan, miten PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas totesi yksityistilaisuudessa, että hän sumuttaa amerikkalaisia. Hänen FB-lausuntonsa käänsi englanniksi PMW.
Abbas kertoi nauraen, että kun tulen ulos suljetuista neuvotteluista amerikkalaisten kanssa, kerron heille, että tämä FH hallitus on minun hallitukseni, joka tunnustaa Israelin jne., tämä kaikki on tarkoitettu vain amerikkalaisten hämäämiseksi (trick). ”Fellahit, antakaa minun jatkaa, mitä kerron medialle. Nuo sanat on tarkoitettu amerikkalaisille ja miehittäjille, ei teille. Se, mitä sovimme keskenämme, on tärkeää. Älkää uskoko kaikkea, mitä kerron medialle, unohtakaa lausuntoni medialle”, Abbas kertoi Hamasin edustajille.
Ghussein nauraa PMW:n mukaan Abbasille todeten, että hän haluaa todellisen sovittelun, joka tarkoittaa yhteistyötä ja kumppanuutta, mutta ei siten kuin Abbas haluaa. Ghussein toimi Islmail Haniyehin hallituksen tiedottajana siihen saakka, kun FH yhteishallitus muodostettiin ja se vannoi virkavalansa viime maanantaina. Abbas on julkisuudessa toistanut, että uusi FH hallitus tulee noudattamaan hänen politiikkaansa ja tunnustaa kvartetin asettamat kolme ehtoa sadakseen kansainvälisen hyväksynnän. Tämä näyttää uponneen Obaman hallitukseen, joka sanoo työskentelevänsä FH hallituksen kanssa.
FH hallituksen kolme ministeriä asuvat Gazassa, eikä Israel antanut heille lupaa matkustaa Israelin kautta Ramallahiin, minkä vuoksi he vannoivat virkavalansa videosyötteen avulla. Hamasin edustajat ovat sittemmin vakuuttaneet, että he tulevat johtamaan FH hallitusta eivätkä tule hyväksymään Abbasin esittämiä tunnustuksia tai luopumaan väkivallan käytöstä. Täten on ilmeistä, että Abbas vain leikkii kissaa ja hiirtä Obaman hallituksen kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181507#.U5VeKUNsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        EU:n komission johtaja Jose Manuel Barroso sanoo, että EU:n komission tulee tunnustaa palestiinalaisten yhteishallitus ja kehottaa Israelia tekemään samoin FH hallituksen hyväksymiseksi, koska sen ministerit ovat ei-poliittisia, vaikka ovatkin puolueiden asettamia ja hyväksymiä. Barroso totesi puhuessaan delegaatioille Herzliassa, että sen hyväksyminen on välttämätöntä tulevan rauhansopimuksen kannalta. Hän katsoo, ettei FH hallituksessa ole Hamasin jäseniä, mutta Netanyahu toteaa, että koska Hamas on sen takana pitäen veto-oikeutta sen päätöksiin, yhdenkään EU-maan ei tule tunnustaa sellaista hallitusta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4528253,00.html
·        IDF:n komentaja Benny Gantz sanoo, että Hizbullah on paremmin aseistautunut kuin useimmat kehitysvaltiot. Sen ohella, että se taistelee monella rintamalla, se saa taistelukokemusta, jota vastaan me joudumme vielä taistelemaan. Hän totesi edelleen, että Syyria on hajoamassa kuin korttipakka, emmekä me voi sille mitään todeten sen aiheuttavan Israelille uusia haasteita. Erityisesti hän kammoaa ajatusta, että Iran tulisi saamaan jalansijan pohjoisrajan takana. Hizbullah taistelee islamisteja vastaan Quneitran kaupungin omistuksesta aivan pohjoisrajan tuntumassa. Jos Hizbullah saa kaupungin valvontaansa, se on sama kuin Iran. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4528257,00.html
·        Kansallisen turvallisuuden entinen neuvonantaja Yaacov Amidror sanoi Herzlian puheessaan, että Israel tulee aina elämään miekan kanssa. Hän totesi, että Libanonissa on yli 50 000 rakettia ja ohjusta, jotka jonain päivänä voidaan laukaista kohti Israelin siviilikohteita, kaupunkeja ja kyliä. Hän totesi edelleen, että raketit ja ohjukset on varastoitu asuntorakennusten pohjakerroksiin, eikä niitä voida millään tuhota aiheuttamatta vaaraa asukkaille. ”Tämä ulkomaiden on hyväksyttävä, ja me sanomme sen etukäteen”. Hän mainitsi muina kohteina, jotka aiheuttavat vaaraa Israelille, Sudanin aiheuttamaan uhkan Siinailla, sekä Iranin ydinaseen, jonka Obaman hallitus näyttää hyväksyneen eikä aiokaan pakottaa Irania luopumaan siitä. Hän vakuutti lopuksi, ettei Israel vakoile USA:ssa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/181500#.U5Vq6ENsO-o
·        YESH Atid puolueen puheenjohtaja, talousministeri Yair Lapid uhkaa, että jos hallitus päättää liittää yhdenkään juutalaisyhteisön Israeliin, puolue eroaa hallituksesta. Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett puolestaan julkistaa suunnitelmansa, jolla Juudean ja Samarian alueiden liittäminen Israeliin voidaan aloittaa, mainiten Gutz Etzionin ensimmäisenä. Hänen mielestään aika on nyt sopiva siihen. Lapidin monivaiheisen suunnitelman mukaan ensin tulee erottautua ja muodostaa rajat, sitten lopettaa tuki erillisille juutalaisyhteisöille, jotka eivät tule kuulumaan Israeliin rauhansopimuksen yhteydessä. Netanyahu kehotti Lapidia tutkimaan, mihin yksipuolinen vetäytyminen Gazasta johti. Hallituksen eripuraisuus ennakoi ennenaikaisia vaaleja. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/WATCH-LIVE-Livni-Bennett-take-part-in-Herzliya-Conference-debate-on-peace-process-355665







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019