SUNNUNTAI 23.03.14


SUNNUNTAI 23.03.14
1. TÄNÄÄN on sunnuntai, juutalaisen työviikon ensimmäinen päivä, jona Jeesus Kristus nousi kuolleista ilmestyen muutamille opetuslapsineen. Sunnuntai on päivä, jonka ensimmäiset kristityt pyhittivät lepopäivänä, joskin on epäselvää, miten paljon asiaan vaikutti Rooman kirkon tarkoituksellinen erottautuminen juutalaisuudesta ja heidän juhlapäivistään pyrkien tarkoin valvomaan, etteivät kirkon ja juutalaisten juhlapäivät sattuneet päällekkäin.
Israelissa keskustellaan, voitaisiinko sunnuntai julistaa vapaapäiväksi, jolloin ihmiset voisivat perheineen käydä kaupoissa tai retkeillä maastossa. Tämän puutteen vuoksi esim. Tel Avivin pormestari Ron Huldai esittää liikkeiden pitämistä auki lauantaisin, mikä herättää kovaa vastustusta uskonnollisten ja rabbien taholta. Toinen syy sunnuntain julistamiseksi vapaapäiväksi on se, että liiketoimien harjoittaminen ulkomaiden kanssa helpottuisi, koska länsimaissa liiketoiminta hiljenee sunnuntaiksi. Yksinkertaisinta olisi, jos länsimaat muun maailman kanssa tunnustaisivat lauantain Mooseksen lain mukaisesti Jumalan määräämäksi lepopäiväksi, mutta se tuskin toteutuu.
ISRAELIN taivas on tänään ennusteen mukaisesti puolipilvinen, aamulla kuuden jälkeen ohuen harsomaisen pilviverhon suojaama, jonka läpi aurinko paistaa lämpimästi. Aamulla lämpömittari osoitti jo 16 lämpöastetta nousten päivällä 24 asteeseen tai yli. Huomiseksi luvataan aurinkoista säätä lämpötilan vähän laskiessa, tiistaisen puolipilvisen sään muuttuessa uudelleen aurinkoiseksi keskiviikkona. Kinneretin pinta pysyttelee ennallaan.
Säätila: Jerusalem 15 -24; Tiberias 14 -31; Suolameri 20 -30: Eilat 20 -31 +C-astetta. Lämpötila osoittaa suhteellisen vakaata kevään tuloa, joskin tuuli voi paikoin häiritä. Sateet ovat tältä erää loppuneet, mutta myöhäissateet voivat korjata tilannetta.
2. IDF, Shin Bet ja Rajapoliisi tekivät lauantaina yhteistoimin ratsian Jeninissä sijaitsevaan pakolaisleiriin ja siellä taloon, jossa etsitty terroristi Hamza Abu al-Hija, 22, asui. Talossa asuvia ihmisiä kehotettiin poistumaan rakennuksesta ennen hyökkäystä talon sisälle. Hija ei suostunut antautumaan vaan aloitti tulituksen, johon sotilaat ja poliisit vastasivat. Al-Hija sai surmansa poliisin luodeista, kuten myös kaksi muuta, Al-Aksa Prikaatin jäsen Jazen Jabarin, 23, ja Islamic Jihadin jäsen Mahmud Abu Zeina, 25, saivat surmansa. IDF:n mukaan myös neljäs PA:n arabi sai surmansa, mutta PA ei nimennyt häntä. Al-Hija oli Hamasin aktivisti Jeninissä. Kaksi rajapoliisin jäsentä haavoittui, ja heidät toimitettiin sairaalaan.
IDF:n sotilaat ja rajapoliisit saartoivat talon, ja tulitus alkoi al-Hijan pyrkiessä pakenemaan. Poliisi etsi al-Hijaa syyllistyneenä useisiin tulituksiin ja pommihyökkäyksiin sekä uusien terrori-iskujen suunnitteluun. PA:n turvallisuusjoukot kertoivat AP:n toimittajalle, että tulituksen aikana sadoittain vihaisia leirin asukkaita kokoontui paikalle, osa heistä aseistautuneina, alkaen kivittää sotilaita kivin, kotitekoisin petrolipommein ja mitä käsiinsä saivat. MAAN uutistoimisto Betlehemissä raportoi, että IDF tuhosi osan taloa. Palestiinalais-lähteet Gazassa kertoivat, että al-Hija suunnitteli suurta hyökkäystä Israelia vastaan. Reutersin mukaan Hamasin jäsenet kantoivat hänen ruumistaan pitkin Jeninin kaupungin katuja huudellen Abbasin vastaisia iskulauseita. He syyttivät PA:n poliisia yhteistoiminnasta Israelin kanssa todeten, että PA:n poliisi oli aiemmin pidättänyt al-Hijan ainakin 20 kertaa. IDF oli ilmoittanut ratsiasta PA:n poliisille kehottaen heitä pysyttelemään toimistossaan ja poissa näkyvistä ratsian aikana yhteenottojen välttämiseksi.
ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh tuomitsi ratsian syyttäen Israelia tilanteen kiihottamisesta kehottaen Yhdysvaltoja puuttumaan siihen ennen kaiken romahtamista.
Pian ratsian jälkeen Hamas julkisti julisteen, jossa Hamza Abu al-Hijaa ylistettiin marttyyrina. Islamic Jihadin tiedottaja Hader Adnan ilmoitti järjestön kostavan veren verellä. Hamasin tiedottaja Mushir al-Mushri esitti vaatimuksen, että PA:n tulee lopettaa neuvottelut Israelin kanssa. Surmansa saaneen terroristin Hamza Abu al-Hijan isä Jamal Abu al-Hija kärsii Israelin vankilassa v. 2002 yhdeksään elinkautiseen tuomittuna ainakin yhdeksän israelilaisen surmasta osallistuessaan ainakin kuuteen terrorihyökkäykseen, niiden mukana v. 2002 Meron tienristeyksessä, jossa kuoli 9 israelilaista sekä Sparro-pitzerian pommitukseen v. 2001, jossa kuoli 15 israelilaista.  http://www.timesofisrael.com/three-palestinians-killed-in-clashes-with-idf-in-jenin
3. TIMES of Israel arvioi aikaisin lauantaiaamuna tehtyä ratsiaa pannen merkille, ettei arabimedia juuri huomioinut koko tapahtumaa Jeninissä, joka normaalisti olisi ollut lehtien pääotsikkona arvioiden tämän johtuvan varovaisuudesta arabikevään jälkitunnelmissa. Lehden julkaiseman artikkelin kirjoittaja Avi Issacharoff varoittaa, että tapaus on kuitenkin herättänyt suurta huomiota palestiinalaisten keskuudessa ja eritoten pakolaisleirissä, joka hänen arvionsa mukaan on täynnä uusia al-Hijaseja. He ovat valmiit aloittamaan terrori-iskut Israelia vastaan, jotka voivat kehittyä kolmanneksi intifadaksi, asettaen samalla itsensä hengenvaaraan. Artikkelin kirjoittaja arvioi, että paljon pahempaa voi olla tulossa. http://www.timesofisrael.com/after-fatal-jenin-face-off-there-could-be-much-worse-to-come
4. EDELISEN Times of Israel artikkelin kirjoittaja arvioi toisessa artikkelissaan, miksi Abbas on alkanut vaatia, että neljä elinkautista kärsivä Fatah-Tanzimin entinen komentaja Marwan Barghouti tulee vapauttaa. Vaikka siitä ei julkisesti ole esitetty vaatimusta, keskustelua siitä on käyty, ikään kuin se olisi elinehto rauhankeskustelujen jatkumiseksi. Abbasia on syytetty PA:n arabien taholta siitä, ettei hän ole nimennyt seuraajaa. Artikkelissa arvioidaan, että Abbas tunnustelee mahdollisuutta Barghoutin vapauttamiseksi, joka on hyvin suosittu palestiinalaisten keskuudessa. Toiseksi hän pelkää pahinta kilpailijaansa Muhammed Dahlania, joka avoimesti on haastanut hänet syyttäen häntä lahjonnasta poikiensa hyväksi, palestiinalaisten asian syrjäyttämisestä ja muista rikoksista. Saadessaan Barghoutin rinnalleen Dahlanin uhka olisi poistettu, ja se antaisi Abbasille vapaata tilaa toimia, ja ehkä jopa antaisi Barghoutille mahdollisuuden osallistua rauhankeskusteluihin. http://www.timesofisrael.com/why-abbas-wants-marwan-barghouti-to-go-free
5. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhoaa palattuaan Washingtonin matkaltaan, miten hän pystyi torjumaan presidentti Obaman suostuttelut ja uhkaukset ja pysymään lujana kansalleen antamansa lupauksen mukaisesti. Hän sanoi kolmesti "ei" Obaman mairitteluun, "miten suuri rauhanmies hän on ja miten luotettava hän on", kuten hänen neuvonantajansa Nabil Abu Rudeineh totesi. Rudeineh sanoi, ettei Abbas suostunut tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona; hän vaati oikeudenmukaista ratkaisua palestiinalaispakolaisten ongelmaan ja itsenäistä Palestiinan valtiota pääkaupunkinaan Itä Jerusalem, mutta ilman juutalaisyhteisöjä tai IDF:n läsnäoloa. Hän kuitenkin vakuutti, että ovea pidetään edelleen auki rauhanomaista ratkaisua varten. Tämä voitaneen ymmärtää siten, että PA on jo periaatteessa hylännyt ulkoministeri John Kerryn kehyssuunnitelman, vaikka sitä ei ole vielä julkistettu, uskoen kuitenkin saavansa lisää myönnytyksi Israelilta ennen lopullista kieltoa.
VASTAUKSENA Israelissa levinneisiin uutisiin, että neljäs ja viimeinen erä 104 terroristin vapauttamisesta voidaan siirtää tai peruuttaa kokonaan, jos voidaan osoittaa, ettei neuvotteluissa ole tapahtunut vaadittavaa edistystä, Abbas pitää sitä ehtona neuvottelujen jatkumiseksi. Hän tulkitsee lupausta vapauttamisesta, että vaikka sillä ei ole suoraa yhteyttä neuvotteluihin ja vaatii, että sovitut 26 tai 32 terroristia tulee vapauttaa joka tapauksessa. Hän esittää uhkauksia, että ellei Israel toimi hänen toivomallaan tavalla, PA katsoo oikeudekseen toimia miten parhaaksi näkee. Abbasin viimeiset vaatimukset – joita hän lisää tarvittaessa – käsittävät lupauksen, että Israel hyväksyy pakolaisten paluuoikeuden ja korvausvaateet, sekä että Israel vapauttaa lisää terroristeja, mukaan lukien Barghouti, vankiloistaan ehtona keskustelujen jatkumiseksi huhtikuun jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178770#.Uy6aB0BsNDQ
6. USA:n presidentti Barack Obama ja hänen juoksupoikansa John Kerry alkavat näyttää epätoivoisilta pyrkimyksissään ujuttaa elävää käärmettä pulloon joutumatta pureman kohteeksi. Moneen viikkoon mitään uutta ei ole tapahtunut neuvotteluissa, ja Abbasin venkoilut ajan voittamiseksi ovat lopulta alkaneet mahtua Kerrynkin luutuneisiin aivo-lohkoihin, ettei tästä taida tulla mitään.
ABBASIN vaatimukset ovat selvät: Israelin tulee vetäytyä 1949 aselepolinjoille vähäisin tarkastuksin; pakolaisten paluuoikeus ja korvaukset; Itsenäisen Palestiinan valtion pääkaupunki tulee olla Jerusalemin itäosa 1949 aselepolinjojen mukaan. Abbas vakuuttaa, ettei hän – eikä yksikään arabimaa – koskaan tunnusta juutalaista Israelia.
Netanyahu puolestaan selittää, ettei hän voi koskaan saada hallitustaan hyväksymään tuollaisia rauhanehtoja. Tässä selvittelyjen umpisolmussa Kerry vihjailee, että Obama voisi armahtaa vakoilusta Israelin hyväksi elinkautiseen ilman armonanomusta tuomitun Jonathan Pollardin vain saadakseen neuvottelut jatkumaan. Kerryn tarjous tarkoittaa sitä, että Israelin tulisi suostua Abbasin kaikkiin vaatimuksiin, jotka tulisivat asettamaan Israelin maan hengenvaaralliseen asemaan ja vetämään joukkonsa ja evakuoimaan arviolta 650 000 israelilaista ilman, että PA:n tulisi joustaa mistään vaatimuksistaan.
Yksi Israelin asettamista vaatimuksista Palestiinan valtiolle on se, että sen tulee olla aseistamaton eikä se saa solmia puolustussopimuksia minkään ulkomaan kanssa. PA:n tiedetään jo neuvotelleen Iranin kanssa, mistä osoituksena on Fatahin keskuskomitean vaikutusvaltaisen jäsenen ja presidenttiehdokkaan Jibril Rajoubin vierailu Iranissa. Rajoubin haastattelu on alla olevassa JP:n linkissä. Mikään ei voine estää Palestiinan valtiota solmimasta sopimuksia, salaisia tai julkisia, arabimaiden kanssa, jotka olisivat enemmän kuin halukkaita toimittamaan aseita Jordanian kautta. Siksikin Jordanin Laakson valvonta on elintärkeä, mistä Israel ei voi luopua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178787#.Uy6fWkBsNDQ, http://www.jpost.com/Features/In-Thespotlight/Feature-When-negotiations-fail-346195
7. Israelissa ihmetellään, miksi Netanyahu ei ole mennyt puolustusministeri Moshe Yaalonin tueksi USA:n vaatiessa häneltä virallista anteeksipyyntöä varomattomille mielipiteilleen, joita hän esitti Obaman ja USA:n luotettavuudesta ja halusta puolustaa liittolaisiaan. Ministeri Naftali Bennett puolestaan asettui hänen rinnalleen todeten, että Yaalon esitti ääneen tosiasioita, jotka jokainen Israelissa ja laajemminkin Lähi-Idässä tietää ja josta puhutaan julkisuuden ulkopuolella. Paljon kärjekkäämpiä huomioita on esitetty Saudi Arabian, Persian lahden maiden ja Egyptin taholta ilman Obaman vaatimuksia anteeksipyynnöistä. Bennett antoi tunnustusta Yaalonille todeten, että hän on hyvä puolustusministeri julkisesta arvostelusta huolimatta, tai jotka ehkä jopa ovat osoituksena siitä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Bennett-backs-Yaalon-over-Obama-comments-slams-misguided-critics-346200





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019