PERJANTAI 28.03.14


PERJANTAI 28.03.14
1. LÄMPÖMITTARI osoitti aamulla 16 lämpöastetta puoli seitsemän maissa viime yönä alkaneen kesäajan mukaan, ja noussee päivän aikana 25 asteeseen. Taivas on ennusteen mukaan pilvetön tänään, mutta muuttunee puolipilviseksi huomenna parin päivän ajaksi lämpötilan hieman laskiessa, sunnuntaipäivänä jopa selvästi alle 20 astetta.
Mustarastas virittelee aamuisin lauluääntään kesäkuntoon, lieneekö sukua sille, joka kesäisin esitteli konserttoaan kesämökin korkean kuusen latvassa? Myöskin jo viikkoja sitten kadulla pyrstöään heilutellut västäräkki, joka kesäisin kävi tervehtimässä kesäpaikkamme tiellä, lensi pitkälle matkalle kaukaiseen pohjolaan. On sillä ressukalla pitkä ja varallinen matka. Mutta missä muualla sitä voisi riemuita siten kuin vain Suomessa? Kuten laulussa todetaan. Lämpötilat: Jerusalem 16 -25; Tiberias 15 -30; Suolameri 20 -30; Eilat 20 -32 +C-astetta.
2. MALESIALAISEN matkustajakoneen MH370 etsintöjä jatketaan uudella innolla 1 100 km aiemmin etsityltä merialueelta koilliseen, jossa australialaisen tiedon mukaan on löydetty epäilyttäviä kappaleita, joiden alkuperää halutaan päästä tutkimaan lähemmin. Kone katosi matkallaan Kuala Lumpurista Pekingiin maaliskuun 8. päivänä. Sen havaittiin poikenneen suunnitellulta reitiltään länteen, mutta mitä sen jälkeen tapahtui, on arvailujen varassa. Koneessa oli 239 ihmistä, kuten raporteissa kerrotaan.
Yhtä salaperäistä puhelinsoittoa juuri ennen koneen starttia tutkijat ovat tuloksetta pyrkineet selvittämään. Edelleen on täysi mysteeri, mitä koneelle tapahtui ja kenen toimesta, jos se kaapattiin. Tutkakuvia vertailemalla tukijat ovat arvioineet, että kone lensi normaalivauhtia nopeammin, minkä johdosta se kulutti polttoainetta enemmän lyhentäen sen potentiaalista lentomatkaa. Mikään järjestö ei ole ilmoittanut osallisuuttaan koneen katoamiseen, kuten normaalisti tapahtuu terroritekojen yhteydessä. Malesian viranomaiset julkaisivat virallisen tiedotuksen, jonka mukaan MH370 syöksyi mereen, eikä pelastuneita ollut pystymättä kertomaan syytä koneen tuhoutumiseen.  http://www.timesofisrael.com/australia-credible-lead-shifts-jet-search-area
3. TURKKILAINEN lehti Todays Zaman raportoi torstaina, että Israelin neuvottelija Turkin kanssa David Meidan tapasi maanantaina Turkin kansallisen turvallisuuden johtajan Hakan Fidanin Ankarassa, jonka jälkeen julkistettiin tieto diplomaattisuhteiden normalisoimisesta ja lähetystöjen avaamisesta molemmissa maissa. Lehti raportoi edelleen, että molemmat johtajat neuvottelivat pääministeri Erdoganin Israelin vierailusta.
TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu kertoi AFP:n toimittajalle, että lopullisen sopimuksen laatiminen on edistynyt merkittävästi. Turkkilaisen median mukaan Israel maksaa 21 miljoonaa USD surmansa saaneiden omaisille ja sallii Turkin toimittaa humanitääristä apua Gazan kaistalle. Torstaina IDF:n osasto, joka valvoo siviilipalveluja Juudean ja Samarian sekä Gazan kaistan alueilla, kertoi, että puolustusministeri Moshe Yaalon oli valtuuttanut osaston päästämään Turkin Gazaan rakentaman sairaalan rakennusmateriaalien toimitukset. Sopimuksen mukaan Turkki toimittaa Gazaan 500 rekka-autollista rakennusmateriaaleja sekä 70 rekka-autollista sähkö- ja tiedonvälitystarvikkeita sairaalaa varten.
ISRAELIN ulkoministeriö, joka on täydellisessä lakossa eivätkä sen tiedonvälitysyhteydet toimi, kieltää tietävänsä sopimuksista mitään. Israelin kannalta ikävimmät vaatimukset koskevat korvausten maksamista yhdeksän surmansa saaneen turkkilaisen omaisille, sillä Gazan saartoa yrittänyt Mavi Marmara aluksen matka oli osin Turkin rahoittama ja tukema.
Lisäksi laivan valtaamisen yhteydessä kymmenisen Israelin sotilasta hakattiin sairaala-kuntoon laivassa olleiden metalliputkin, puukartuin ja jopa käsiasein aseistautuneiden aktivistien toimesta, vaikka aluksessa väitettiin olevan vain avustustarvikkeita, joita siitä ei Ashdodin satamaan hinattuna löydetty. Tämä aiheutti – tai oli Turkin hallituksen suunnittelema veruke – diplomaattisuhteiden katkeamisen ja lähetystöjen sulkemisen. Diplomaattinen välirikko häiritsi myös pahoin maitten välisiä kukoistavia liiketoimia, jotka olivat edullisia molemmille maille.
TURKIN apulaispääministeri Bulent Arinc vakuutti alkuviikosta, että sopimus allekirjoitetaan pian. Hän sanoi, että hallituksen tärkein tehtävä sunnuntaina pidettävien Turkin kunnallis-vaalien jälkeen on valvoa, että korvausten maksaminen vahvistetaan laillisin dokumentein. Sunnuntaina pidettävät vaalit testaavat samalla pääministeri Erdoganin kansansuosion, joka on kärsinyt korruptiosyytöksistä sekä epäilyistä Erdoganin mielenterveydestä.
KORKEA turkkilainen diplomaatti Feridun Sinirlioglu oli Israelissa helmikuussa neuvotellen diplomaattisuhteiden uudelleen solmimiseksi Israelin ja sen läheisimmän muslimimaan Turkin välille, mikä poistaisi myös liike- ja kauppasuhteita häirinneet esteet. http://www.timesofisrael.com/reconciliation-deal-with-israel-close-turkish-fm-says
4. EGYPTIN armeijan entinen komentaja Abdel-Fattah el-Sissi erosi korkealta paikaltaan voidakseen asettua ehdokkaaksi maansa presidentinvaaleissa, joissa hän on ehdoton suosikki ja jotka hänen uskotaan voittavan. Jos näin käy, hän tulisi jatkamaan Egyptissä jo perinteeksi tullutta sotilaallista johtajuutta maassa. Analyytikot toteavat, että Muslimiveljeskunnan murskaamisen seurauksea maassa on poliittinen tyhjiö muitten islamilaisten järjestöjen heikkouden vuoksi, mutta varoittavat samalla, ettei veljeskunnan tarina ole vielä loppuun käsitelty. Se toimi presidentti Hosni Mubarakin hallituksen aikana suurelta osin maan alla, ja sen silloin luoma rakennelma on edelleen pääosin toiminnassa, vaikka armeijan myötävaikutuksella sen johtajistoa ja jäseniä on eliminoitu kovalla kädellä, kuten äskeiset oikeuden käynnit sen jäseniä vastaan todistavat.
SYRJÄYTETYN presidentti Mohammed Mursin kannattajat vakuuttivat torstaina julkaisemassaan tiedotteessa, että he tulevat voimistamaan kampanjaansa el-Sissin pelkoon perustuvaa tasavaltaa vastaan, kuten tiedotteessa todetaan. He ennustavat, että kansa tulee kääntymään el-Sissin hallitusta vastaan, ellei se pysty selvittämään monumentaalisia ongelmia, mukaan lukien maan talouden vararikkotila, jotka sitä kohtaavat. Veljeskunnan ohella maan ei-uskonnollinen nuoriso, joka on toiminut aktiivisesti tehottomia hallituksia vastaan vastustaen myös maan islamilaistamista sharia lakeineen, tulee seuraamaan tarkoin, miten el-Sissin johtama hallinto tulee selviytymään suurista haasteistaan.
ABDEL-FATTAH el-Sissi on eittämättä Egyptin voimakkain ja myös arvostetuin hahmo Egyptissä. Hän ilmoitti keskiviikkona eroavansa armeijasta asettuakseen presidentti-ehdokkaaksi. Vain yksi vastaehdokas, vasemmiston edustaja Hamdeen Sahabi, joka sai kolmanneksi eniten ääniä viimeisissä 2012 vaaleissa, on ilmoittanut asettuvansa ehdokkaaksi. Toiset vasemmistoa edustavat järjestöt eivät aseta omia ehdokkaitaan. El-Sissi on palkannut yksityisyhtiön järjestelemään hänen kampanjaansa, jossa tullevat näkymään hänen muodostamansa 10 000 miehen henkivartijakaarti turvallisuuden takaamiseksi. Hän järjesteli armeijan korkeinta johtoa ennen eroamistaan. Hänellä on maansa median kannatus takanaan, mikä helpottaa suuresti vaalitaistelussa.  http://www.timesofisrael.com/in-egypts-political-vacuum-el-sissi-looms-large, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/178994#.UzUf_0BsNDQ
5. USA:n presidentti Barack Hussein Obaman Riyadin vierailu tuskin pystyy tasoittamaan syviä epäluuloja, joita Saudi Arabian iäkkäällä ja sairaalloisella kuningas Abdullahilla on Obaman luotettavuudesta. Abdullah nimitti toiseksi seuraajaehdokkaakseen velipuolensa, joka suhtautuu epäluuloisesti Obaman harjoittamaan ulkopolitiikkaan. Saudit pelkäävät, että USA neuvottelee heidän selkänsä takana Iranin kanssa saudien kustannuksella.
Saudianalyytikko Abdel Aziz al-Sagr, joka johtaa Gulf-maiden tutkimuskeskusta, sanoo, ettei USA:n lähentyminen Irania saa tapahtua Riyadin kustannuksella. Hänen mielestään marraskuussa solmittu sopimus P5+1 maiden ja Iranin välillä on riskialtis, mikä voi voimistaa Iranin laajentumispolitiikkaa. Hän pelkää sekä Saudi Arabian että Gulf-maiden yhteis-toimintaneuvoston GSS puolesta, mikä pelko vahvistuu Iranin itsevarmuuden kasvamisen ja USA:n vaikutusvallan vähenemisen myötä. Jagr uskoo, että Syyrian opposition tukeminen ja aseistaminen on korkealla Obaman ja kuningas Abdullahin neuvotteluissa. http://www.timesofisrael.com/saudi-mistrust-overshadows-obamas-visit-to-kingdom, http://www.timesofisrael.com/saudi-king-decrees-half-brother-2nd-in-line-to-throne
6. PA:n hallituksen nimittämä tuomari Tayseer al-Tamimi sanoo, että Al-Aksa moskeija, jolla hän tarkoittaa koko Temppelivuoren aluetta, myös Länsimuuria (Haram Al-Sharif), kuuluu yksin muslimeille, eikä juutalaisilla ole islamin lain mukaan oikeutta rukoilla Länsimuurilla. "Allah määräsi, että siunattu Al-Aksa moskeija on islamilainen ja kuuluu vain muslimeille", sanoi Tamimi, entinen Palestiinan uskonnollisen oikeuden päätuomari, viime kuussa julkaisemassa lausunnossaan, jonka PMW käänsi äskettäin.
AL-TAMIMI selitti, että tämä on 1.5 miljoonan jäsenen suuruisen muslimikansan yleinen usko ja käsitys, eikä juutalaisilla ole siihen mitään oikeutta – eikä oikeutta rukoilla missään Al-Aksa moskeijan osassa, joihin kuuluvat kaikki ulkopihat ja etenkin Länsimuuri. PA:n uskonnollisten asiain ministeri Mahmoud al-Habbash vakuutti, että ei-muslimien rukoileminen Länsimuurilla tulee kieltää.
Times of Israel henkilökunnan laatimassa artikkelissa todetaan, että Israelin laki kieltää juutalaisten rukoilemisen Temppelivuorella, mikä ei ole totta. Tämä käytäntö on Jerusalemin poliisin laatima ohje, jolla se pyrkii estämään muslimien vihanpurkaukset. Sopimusten mukaan Israel turvaa kaikkien uskontokuntien uskonsa harjoittamat rituaalit Jerusalemin kaikissa osissa, myös Temppelivuorella, mutta poliittisista syistä sitä ei ole toteutettu. http://www.timesofisrael.com/pa-official-jews-have-no-right-to-western-wall
7. RABBI Ben Dahan kehottaa Euroopan juutalaisia ajoissa lähtemään pois Euroopan maista, tai he tulevat häviämään kokonaan. Hän pelkää etenkin sulautumista muuhun väestöön seka-avioliittojen kautta todeten. Siksi heidän tulee muuttaa Israeliin, jossa sitä ei harjoiteta. http://www.timesofisrael.com/saudi-king-decrees-half-brother-2nd-in-line-to-throne





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021