SUNNUNTAI 20.10.13


SUNNUNTAI 20.10.13

1. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh kehottaa PA:n ja Hamasin arabeja hautaamaan keskinäisen sotakirveensä ja yhdistymään yhteistä vihollista, Israelia, vastaan. Hän puhui Gilad Shalitin vapautuksen toisena vuosipäivänä Gazassa lauantaina kehottaen ”suureen Al-Aksa intifadaan” ylistäen PA:n arabien Länsirannalla äskettäin tekemiä terrori-iskuja, joissa kaksi IDF:n sotilasta sai surmansa, 9-vuotiasta tyttöä haavoitettiin, ja viimeistä tilannetta, jossa Jerusalemin lähiössä asuva PA:n arabi ajoi traktorilla läpi IDF:N tukikohtaa suojaavan turva-aidan portin saaden itse surmansa sotilaitten luodeista.

HANIYEH ylisti Gilad Shalitin vapauttamisoperaatiota ”historialliseksi tapahtumaksi”, jossa yhtä IDF:n sotilasta vastaan Israel vapautti 1027 tuomioistuimen eripituisiin vankeus-rangaistuksiin tuomittua terroristia. Hän kuitenkin totesi samaan hengenvetoon, että se oli silloin, mutta nyt tarvitaan uusia ”Gilad Shaliteja” terroristien vapauttamiseksi.
Hänen viestinsä PLO:lle oli: On puhuttu tarpeeksi, nyt on aika tarttua aseisiin, sillä mikä Israeliin tehoaa, on ”tuli ja raivo”, joita se ei voi kestää. Hän syytti Israelia ”rauhan-keskustelujen”, turvallisuusyhteistyön, arabien eripuraisuuden ja arabimaiden kuohunnan käyttämisestä hyväkseen juutalaistaakseen Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan.
”Al-Aksa moskeija on osa muslimien uskoa ja se tulee aina olemaan puhtaasti islamilainen”, hän sanoi ehkä viitaten juutalaisten lisääntyneisiin käynteihin Temppelivuorella ja vaatimuksiin, että juutalaisten tulee voida rukoilla siellä. Hän varoitti ”juutalaisia leikkimästä tulella tulivuoren yllä sanoen, ettei Israel voi kestää ”tulta ja raivoa, mikä purkautuu moskeijaa vastaan tehtyjen rikosten seurauksena”.

HAMASIN pääministeri kehotti PLO:n johtoa ”lopettamaan hyödyttömät keskustelut Israelin kanssa, joka vain käyttää niitä hyväkseen ulkomaisen imagonsa parantamiseksi ja peittona hyökkääviin toimiin arabeja vastaan” ja esitti, että ”PLO:n johdon tulee löytää uusi kansallinen strategia arabien toiveitten saavuttamiseksi”.
Haniyeh vakuutti, ”ettei hänen hallituksensa hyväksy mitään vähempää kuin koko Jerusalemin palauttaminen ja Palestiinan valtion perustaminen entisen Syyria Palestiinan alueelle sekä palestiinalais-pakolaisten palaaminen kotimaahansa”.
Hän vakuutti, ettei Hamas puutu Egyptin sisäisiin asioihin ja syytti egyptiläistä mediaa yleisen mielipiteen kiihottamisesta Hamasia vastaan. ”Me suuntaamme aseemme vain sionistista vihollista vastaan”, hän julisti. ”Haluamme Egyptiin yhteyttä, rauhallisuutta ja turvallisuutta”. 

Gazassa toimiva eri järjestön muodostama liittoutuma Kansan Vastarintakomiteat (PRC) julkisti lauantaina Hamasin websivulla Qassam.ps lausunnon todeten, että IDF:n sotilaitten sieppaaminen on tehokas keino ja strategia palestiinalaisten vankien vapauttamiseksi Israelin vankiloista. ”Shalit-sopimus on luotettava esimerkki Israelin kahleitten murtamisesta”.
PRC kehotti muodostamaan kansallisen strategian vankien vapauttamiseksi.
Hamasin sotilaallisen siiven Izza din Al-Qassam tiedottaja Abu Obeida sanoi lauantaina, että Hamasilla on nyt suuremmat edellytykset uusien panttivankien sieppaamiseksi.

PRC:n ja Hamasin kommandoyksikkö tunkeutui tunnelin kautta Israelin puolelle hyökäten IDF:n tukikohtaa vastaan v. 2006 siepaten haavoittuneen Gilad Shalit ja raahaten hänet Gazaan, jossa häntä pidettiin tarkoin vartioiduissa maanalaisissa tunneleissa yli viisi vuotta. Kommandoiskussa kuoli lisäksi kaksi IDF:n sotilasta. - IDF löysi 2.5 km:n pituisen tunnelin, joka oli kaivettu km. 20 metrin syvyyteen maan pinnasta päättyen Ein Hashloshan kibbutsin lähelle. IDF sanoo olleensa tietoinen siitä jo pitkään, mutta tunnelin suuaukko löydettiin 07.elokuuta. Sen seinien ja holvatun katon viimeistelyyn oli käytetty 24 000 betonilaattaa, jotka oli tuotettu Israelista.

Hamasjohtaja Abu Marzouk sanoi tunnelista, että ”sen rakentaminen vaati erittäin paljon rahaa, hikeä ja verta yli vuoden ajan, mutta se on pientä verrattuna vankien vapauttamiseen Israelin vankiloista. Shalitia ei olisi voitu siepata ilman tunnelia”, hän sanoi.
Fatahin tiedottaja Ahmed Assaf totesi, ettei Haniyehin puhe sisältänyt mitään uutta, ja että se oli pettymys useimmille PA:n arabeille. Hän sanoi, että Hamas toimii amerikkalaisten ohjeitten mukaan pyrkimyksissään häiritä palestiinalaisten kansallista yhdentymistä. http://www.timesofisrael.com/haniyeh-calls-for-intifada-in-the-west-bank/, http://www.jpost.com/Middle-East/Haniyeh-calls-for-popular-uprising-demands-Israel-release-prisoners-329138

2. IRANIN parlamentin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Alaieddin Boroujerdi paljasti lauantaina mielipiteensä vastauksena länsimaiden ja ennen kaikkea Obaman hallituksen suunnitelmiin poistaa joitain Iranin vastaisia sanktioitaan tai lieventää niitä. Obama suunnittelee Iranin länsimaissa olevien varojen vapauttamista, mitä EU-maat ovat ilmaisseet seuraavansa. Kysymys on kymmenistä miljardeista US-dollareista.
Boroujerdi totesi, ettei Iranin velvollisuus ole ensimmäisenä osoittaa hyvää tahtoaan esittämällä myönnytyksiä länsimaille, jotka epätoivoisesti osoittavat haluavansa edistystä neuvotteluissa ja ovat nähneet uutta toivonsarastusta presidentti Rouhanin lähentymisessä.

Boroujerdi heitti kuitenkin kylmää vettä liian hätäisiin odotuksiin Iranin asenteen muuttumisesta todeten. ”Vain sanktioitten täydellinen poistaminen voi olla käytännöllinen askel länsimaille, muuten emme voi olla toiveikkaita keskustelujen tuloksista”, hän sanoi.
Iranin ydinsuunnitelmaa käsittelevät neuvottelijat tapasivat P5+1 maiden, USA, Venäjä, Ranska, Englanti, Kiina ja Saksa, edustajat kaksipäiväisissä neuvotteluissa 15.-16. lokakuuta Genevessä voimatta sopia kuitenkaan muusta kuin siitä, että tavataan ensi kuussa uudelleen. Länsimaiden toiveita lämmitti Iranin lupaus joittenkin ydinohjelmansa osien vähentämisestä.
Boroujerdi painotti, että Iranin keskeinen vaatimus on oikeus jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista ja uraanin rikastamista, mikä P5+1 maiden neuvottelijoiden tulee tunnustaa.

IRANIN toinen parlamentaarikko Seyed Bager Hosseini sanoi iranilaiselle FARS uutis-toimistolle, ettei Iranin tule ensimmäisenä tarjota myönnytyksiä länsimaille sen pyrkiessä estämään Irania rakentamasta ydinasetta. ”Meidän ydintoiminnassamme ei ole ollut mitään ongelmia tähän saakka ja kaikki ne on suoritettu Kansainvälisen Ydinenergiajärjestön ohjeitten mukaan ja IAEA:n tarkastajien valvonnassa”, hän totesi.
THE NEW YORK TIMES kertoi artikkelissaan torstaina, että Obama suunnittelee Iranin ulkomailla olevien useiden miljardien arvoisten talletusten vapauttamista vastauksena Iranin Geneven neuvotteluissa esittämiin myönnytyksiin. Varojen vapauttaminen tehtäisiin asteittain sen mukaan, miten jatkoneuvottelut etenevät poistamatta muita painostustoimia. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Iran-Only-removal-of-all-sanctions-will-provide-hope-for-successful-nuke-talks-329195,

3. Euroopan juutalaiset kokevat elämänsä EU-maissa entistä vaikeammaksi, toteaa JP:n pääartikkeli perjantaina 18.10.13. Artikkeli perustuu tutkimukseen, joka suoritettiin 5 100:n juutalaisen parissa Ranskassa, Belgiassa, Saksassa, Ruotsissa, Italiassa, Unkarissa Romaniassa ja Latviassa alkaen syyskuussa 2012 päättyen viime kuussa. Raportti julkaistaan Vilnassa ensi kuussa, mutta JP sai siitä ennakkotietoja. Raportin perusteelle artikkelissa arvioidaan, että Israelin on syytä varautua Euroopan juutalaisten exodukseen, massa-muuttoon. Neljännes vastanneista sanoivat välttävänsä selviä juutalaiskohteita sekä näkyviä juutalaissymboleja ulkoasussaan antisemitismin pelossa.

Luvut olivat huomattavasti suuremmat Ruotsissa (49%), Ranskassa (40 %) ja Belgiassa (36%). Unkarissa 91 % sanoi antisemitismin kasvaneen viiden vuoden aikana, Ranskassa 88 %, Belgiassa 87 % ja Ruotsissa 80 %. Latviassa luku oli 39 %. Bielefeldin Yliopiston tutkimus osoittaa, että 40 % 16-vuotiaista ja vanhemmista seitsemässä EU-maassa uskovat, että Israel käy tuhoamis-sotaa palestiinalaisia vastaan, ja koska selvästi juutalaisuutensa ilmentävät samaistetaan Israeliin, hämmästyttävä määrä eurooppalaisia tuntee häpeää kaikkeen Israelia koskevaan. Lisäksi EU-maissa on aloitettu ”sota” juutalaisen ja islamin uskonnon symboleja kuten rituaaliteurastuista ja ympärileikkausta vastaan niiden kieltämiseksi tai saattamiseksi tarkkaan valvontaan.
Saksalainen FOCUS-lehti teetti gallupin pian sen jälkeen, kun Colongen oikeus teki päätöksen, jonka mukaan poikien ympärileikkaus vahingoittaa vastasyntyneitä vauvoja. Gallupin tuloksena 56 % katsoi oikeiden päätöksen oikeaksi, 35 vastusti ja 10 % ei tiennyt. Jewish Cronicle havaitsi toukokuussa, että 38 % briteistä pitää kieltoa oikeutettuna, 35 % vastustaa kieltoa, 27 % ei tiennyt.
Tutkimuksen tuloksia tukee havainto, että 40 – 50 % Ranskan, Belgian ja Unkarin juutalaisista harkitsee muuttoa, koska he eivät koe elämäänsä turvalliseksi. http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/European-exodus-329050

4. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n sotilaat havaitsivat palestiinalaisen pyrkivän pääsemään Negevissä sijaitsevan Meitar-juutalaisyhteisöä suojaavan turva-aidan läpi. Sotilaat ampuivat varoitus-laukauksia osuen lopulta miestä jalkaan. Hänet vietiin kohtalaisessa kunnossa Sorokan sairaalaan Beer Shevassa. PA:n arabien suorittama väkivalta sekä sotilaita että siviilejä vastaan on noussut hälyttävästi, ja vain IDF:n tehostettu valvonta ja tiedustelu ovat estäneet sen laajenemisen yleiseksi. PA:n auktoriteetin alueilla pahentuva taloudellinen taantuma ja jatkuva käyttövarojen niukkuus ovat yhdessä julkisuudessa liikkuneiden korruptiohuhujen kanssa kiihottaneet tavallista kansaa nousemaan hallitusta vastaan, mitä muslimisaarnaajat pystyvät erilaisilla tekosyillä - kuten toistuvilla syytöksillä Al-Aksan tuhoamiseksi juutalaisten kolmannen Temppelin rakentamiseksi – manipuloimaan nostattaen kansan hyökkäyksiin juutalaisia vastaan. Monet tarkkailijat varoittavat, että jos rauhanneuvottelut epäonnistuvat, kuten yhä selvemmin näyttää käyvän, se on viimeinen niitti kansannousussa. http://www.jpost.com/Defense/IDF-wounds-Palestinian-attempting-to-infiltrate-Negev-town-of-Meitar-329198
-          Saudi Arabia on vuorotteluperiaatteen mukaan vuorossa ottamaan YK:n turvallisuus-neuvoston jäsenen paikan, mutta ilman veto-oikeutta, joka on vain sen viidellä pysyvällä jäsenellä. Kuningaskunnan edustaja kuitenkin ilmoitti, että vastalauseeksi turvallisuusneuvoston kyvyttömyyteen Saudi Arabia kieltäytyy kunniasta. Tämä on lähes ennenkuulumatonta, sillä monet maat haluavat jäsenyyttä päästäkseen läheltä seuraamaan päätöksentekoa ja ehkä vähän vaikuttamaankin siihen. Saudi Arabia syyttää sekä YK:n turvallisuusneuvostoa että ennen kaikkea maailman johtavaa valtiota Yhdysvaltoja kyvyttömyydestä hoitaa Iranin ydinprojektin lopettaminen sekä Syyrian rankaiseminen väitetyistä kemiallisten aseitten käyttämisestä Damaskoksen Ghoutan esikaupungissa ja ehkä useissa muissakin kaupungeissa. Saudi Arabia pelkää Iranin johtamaa shia-muslimien valtaannousua Lähi Idässä, joka tulisi suoraan uhkaamaan saudien kuningaskunnan monarkiaa. Arabimaiden ryhmä esitti yhteisen vetoomuksen Saudi Arabialle, että se harkitsisi uudelleen kieltäytymistään. ”Toivomme, että he Saudi Arabiassa, jotka on niiden siunattujen joukossa, jotka edustavat arabeja ja muslimimaailmaa tänä tärkeänä ja historiallisena aikana, etenkin Lähi Idän alueilla, säilyttäisi jäsenyytensä turvallisuusneuvostossa”. Ryhmän jäsenet vetoavat saudeihin, että he jatkaisivat rohkeaa rooliaan turvallisuusneuvostossa. Ryhmän joukossa ovat YK:n arabimaiden jäsenet Syyriaa lukuun ottamatta. Länsimaiset tarkkailijat arvioivat, ettei palestiinalaisten kysymys ole tällä kertaa etusijalla, vaan Syyria ja siellä raivoava yhä sekavampi sisällissota, joka on virallisten tietojen mukaan vaatinut yli 115 000 uhria ilman selvää toivoa verenvuodatuksen loppumiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Arab-states-urge-Saudi-Arabia-to-maintain-UN-Security-Council-seat-329180
-          USA:n merivoimien opiston professori John R Schindler kirjoittaa XX-Committee blokissaan, että Pariisin Le Monden tarkka uusi raportti - perustuen Ranskan tiedustelu-tietoihin - maalaa varsin synkän kuvan Euroopan maissa asuvien jihadistien matkustamisesta yhä sankemmin joukoin taistelemaan Syyrian kapinallisten riveissä presidentti Assadin armeijaa vastaan. Keskiviikkona julkaistun raportin mukaan etenkin Syyrian sisällissota houkuttelee jihadisteja sekä Euroopan että Kaukasuksen maista hankkimaan sotakokemusta. Virkailija sanoo, ettei tällaista ole havaittu sitten Afganistanin sodan päivien, ja että Ranska, jossa on suuri muslimiväestö, on yksi suurimmista värväyskohteista. Ranskasta matkustavien määrä on kaksinkertaistunut toukokuusta, 400 on hakenut jatkolupaa ja 200 taistelee Syyriassa lokakuun alussa. Myös niin kaukaisista maista kuin Australia ja Kanada miehet haluaa Syyrian sotaan. Pelkona on, miten nämä sodassa karaistuneet toimivat palatessaan kotimaahansa? http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Spike-of-Western-Caucasus-jihadists-enter-Syria-329193
-          Syyrian kapinallisten sala-ampujat tähtäilevät raskaita naisia pyrkien osumaan heidän kohtuunsa vauvan murhaamiseksi, kertoo brittilääkäri kokemuksistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173001#.UmOduWJHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019