PERJANTAI 25.10.13


PERJANTAI 25.10.13

1. ISRAELIN kuntavaalit eivät selvittäneet monia kiistakysymyksiä, monin paikoin näyttävät vain lisänneen eri uskonnollisten ja ei-uskonnollisten väestöryhmien välisiä jännitteitä. Jerusalem on tietenkin eniten huomion kohteena, jossa Shasion puheenjohtajan Arie Derin ja Israel Beitenun puheenjohtajan Avigdor Libermanin yhdessä juonima liitto Nír Barkatin kauden lopettamiseksi ja oman ehdokkaansa Moshe Lionin nostaminen hänen tilalleen ei onnistunut. Deri ei saanut haredim-kansaa eikä Liberman Venäjältä muuttaneita juutalaisia kiinnostumaan Lionista. Tuntien näiden kahden taidon manipulaatioihin ja järjestelyihin on luultavaa, ettemme ole vielä kuulleet tämän hankkeen loppua.

Libermania vastaan nostettu syyte asemansa väärinkäyttämisestä saanee oikeuden päätöksen ensi viikolla tai pian sen jälkeen. Jos hänet vapautetaan syytteistä, hän palaa entiseen toimeensa ulkoministerinä. Jos näin käy, tarkkailijat lupaavat kiivasta yhteenottoa Tzipi Livnin kanssa, sillä heidän näkemyksensä rauhankeskusteluista ja Abbasin sopivuudesta rauhankumppaniksi ovat vastakkaiset. Liberman sanoo suoraan, ettei PA:n puheenjohtaja ole luotettava neuvottelukumppani.
Jerusalemin pormestariksi uudelleen valittu Nir Barkat saa jatkaa toimessaan, sillä Moshe Lion on tunnustanut tappionsa, vaikka taistelu äänistä oli lopuksi varsin tiukka.

PAHIN vaalien jälkeinen selvittely tultaneen näkemään Beit Shemeksessä. Siellä edellinen pormestari Moshe Abutbul voitti kilpailijansa Eli Cohenin alle tuhannen äänen voimalla. Cohen syyttää Abutbulia äänestyslippujen väärentämisestä ja aikoo valittaa asiasta oikeuteen. Hän järjesti eilen mielenosoituksen Beit Shemeksessä saaden liikkeelle poliisin arvion mukaan 1000 ihmistä, tarkkailijoiden mukaan 1 500 –2 000. Cohenin kannattajat huutelivat iskulauseitaan, joissa he vakuuttavat taistelevansa kaupungin omistuksesta, eivätkä luovu siitä ilman jatkotoimia. Cohen edustaa ei-uskonnollisia; Abutbul kuuluu haredi-kansaan. Cohen vakuuttaa, ettei kriisi ole uskonnollinen vaan poliittinen: Ei tämä ole uskonsota”, hän vakuutti kansalle seisoessaan autonsa katolla. ”He ovat poliitikkoja, jotka käyttävät uskontoa peitteenään”. Poliisi teki ratsian tiistaina kahteen taloon takavarikoiden pari sataa väärennettyä henkilöllisyyskorttia, ja pidättäen 8 henkilöä kuulusteluihin. Cohenin kannattajat sanovat, että 30 henkilöä joutuu poliisin kuulusteluihin oletetun vaalirikoksen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/the-calm-before-the-political-storm/

2. Julkisuuteen ei vieläkään ole saatu tietoja, mistä pääministeri Benyamin Netanyahu ja ulkoministeri John Kerry keskustelivat seitsemän tunnin aikana Roomassa. Sen verran kuitenkin lisätään, ettei Iranin kysymys ollut päällimmäisenä, mikä tarkoittanee sitä, että pääaiheensa oli joko Syyria tai Israelin ja PA/PLO:n väliset rauhankeskustelut. Kerryn kerrotaan todenneen Netanyahulle keskustelujen aluksi: Älä kerro, mitä toivot vaan mitä haluat, ja sen jälkeen voimme yhdessä katsoa, miten se toteutetaan.

Israelin tiedustelu- ja kansainvälisten suhteiden ministeri Yuval Steinitz sanoi AFP:n haastattelussa Yhdysvaltain vierailunsa aikana, että USA:n ja Israelin välisissä näkökohdissa koskien Iranin ydinsuunnitelmia on pieniä eroavaisuuksia. Hän selitti, että päätavoite on yhteinen, eli estää Irania saamasta pommia, mutta tavoissa sen estämiseksi on eroja. Israelissa nähdään yleisesti, että Iranin ydinpommi on lähes peruuttamaton, on vain ajan kysymys, koska Iran haluaa rakentaa sen. Presidentti Pereskin ihmetteli, jos Iran ei halua ydinpommia, kuten se vakuuttaa, mihin se tarvitsee ballistisia ohjuksia, joita se rakentaa ja joilla se yltää useimpiin Euroopan ja Lähi Idän maihin ja pian USA:n rannikolle.
Toiseksi on useita maita, joissa on ydinvoimaloita, mutta ei uraanin rikastuslaitoksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173190#.UmoAjWJHT-k

Washingtonissa toimiva Tieteen ja Kansainvälisen Turvallisuusinstituutin (ISIS) tutkimusten mukaan Iranilla on tarpeeksi pommin rakentamiseen vaadittavaa uraanirikastetta kuukauden kuluessa. Iran on pystynyt huomattavasti lyhentämään uraanin rikastamiseen käytettävää aikaa uusien tehokkaampien IR-2 sentrifugien ansiosta, joita se on asentanut Fordon ja Natanzin rikastus-laitoksiin.
Instituutti on vuosien ajan seurannut Iranin ydinteollisuuden kehitystä. Sen tulosten mukaan
Iran pystyy, jos se rikastaa kaikki 20%:n tasoon rikastamansa uraanin 90 %:n tasoon, rikastamaan tarpeeksi uraania yhtä ydinpommia varten. Jos se lähtee rikastamisen 3.5 %:n tasosta, sen rikastamiseksi 90 %:n tasoon tarvitaan pari kuukautta neljän ydinpommin rakentamiseksi. Tehokkaiden IR-2 sentrifugien ansiosta aika lyhenee viikolla tai parilla.

Raportilla voi olla suurta vaikutusta P5+1 maiden ja Iranin välisiin neuvotteluihin, joita on tarkoitus jatkaa ensi kuun alkupuolella. ISIS suosittelee neuvottelijoille julkisuuden lisäämistä, uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon keskeyttämistä, 20 %:n tasoon jo rikastetun uraanin viemistä ulkomaille tai muuttamiseksi voimalan polttoaineeksi, sekä useita toimenpiteitä, joilla IAEA:n tarkastuksia suoritetaan Iranin ydinlaitoksissa. Iran on kiinteyttänyt suhteitaan IAEA:n tarkastajien kanssa lähettäen apulaisulkoministeri Abbas Araghchin neuvottelemaan sen asiantuntijoitten kanssa tarkastusten suorittamisesta. http://www.timesofisrael.com/new-report-says-iran-can-have-nuclear-bomb-in-a-month/

3. Israelissa jatketaan edelleen schitzophrenista politiikkaa, josta on vaikea ymmärtää, ketä siinä yritetään pettää ja miksi. Tzipi Livni neuvottelee PA/PLO:n kanssa salaisesti, on tavannut Erdoganin tiimin ainakin 13 kertaa, pyrkien vakuuttelemaan julkisuuteen, miten tärkeä maan kansainvälisten suhteitten kannalta rauha palestiinalaisten kanssa olisi, ja miten se olisi ainoa keino säilyttää Israelin juutalaisluonne ja –enemmistö.

Samaan aikaan hallituspuolueiden puheenjohtajat valmistelevat lakiesityksiä, joilla neuvotteluja Jerusalemista estetään, ja joilla ”myönnytykset ilmapiirin kohentamiseksi” lopetetaan. Beit Yehudan puheenjohtaja Naftali Bennett aikoo saada terroristien vapauttamista koskevan esityksensä valmiiksi sunnuntain ministeritason istuntoon sunnuntaina, sopivasti ennen seuraavan 26-32 terroristin vapauttamiseksi ensi viikolla.
Erikoisen pahana Bennett pitää terroristien vapauttamisen sitomista uusien asuntojen rakentamiseen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.

INN:n artikkelin mukaan vankien vapauttaminen ja juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa olivat yksi Netanyahun ja Kerryn keskusteluaihe Roomassa keskiviikkona. Myös Yuval Steinitz käsitteli kysymyksiä tavatessaan USA:n varapresidentti Joe Bidenin torstaina Washingtonissa. Yhteyksiä ainakin pidetään monella tasolla. Kvartetin edustajat tavannevat toisensa Jerusalemissa ensi viikon maanantaina.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas puolestaan kiertää Eurooppaa pyrkimyksissään lisätä painostusta Israelia vastaan vaatien liikesuhteiden kiristämistä etenkin Juudean ja Samarian alueilla toimivien yhtiöitten kanssa. Osoituksena PA:n harjoittamasta Israelin vastaisesta propagandasta Israel esitteli mm. nuorisojulkaisun, jossa Israel on liitetty Palestiinaan Jordanjoesta Välimereen.
Bennett sanoo, että näissä olosuhteissa olisi parempi olla rakentamatta Juudeassa ja Samariassa, kuin että se liitetään osaksi terroristien vapauttamista, mikä on sitäkin arveluttavampaa, kun merkit osoittavat PA:n arabien valmistautuvan uuteen intifadaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-to-free-Palestinian-prisoners-announce-more-settlement-building-329701

4. UUTISOTSIKOITA
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo, että Libanonissa on meneillään sisällissota, jota Hizbullah ja paikallinen Jihad käyvät keskenään. Hän lisää, että Kansainvälinen Jijad pyrki saamaan Israelin osalliseksi Syyrian konfliktiin ampuen raketteja Israeliin elokuussa. Yaalon selittää, että Libanonissa toimiva Jihad hyökkää Hizbullahia vastaan käyttäen terroria, autopommeja ja raketteja, kuten se teki Dahiyassa ja Bekaan laaksossa. Sama Jihad oli niiden neljän Libanonista ammutun raketin takana, jotka räjähtivät Israelin puolella. Jihad pyrki vierittämään syyn Hizbullahin harteille, joka välittömästi kiisti osallisuutensa. Yaalon ei kuitenkaan vaikuttanut erityisen huolestuneelta Libanonin tilanteesta, sillä hänen päähuolensa on Iran varoittaen, että ydinasein varustettuna se olisi pitelemätön. http://www.jpost.com/Defense/Yaalon-Civil-war-between-Hezbollah-and-Global-Jihad-has-erupted-in-Lebanon-329679
-          Turkki liittyy Saudi Arabian huoleen USA:n Lähi Idän politiikan suunnasta. Osoituksena tästä on se, että se on käyttää Kiinalaisia ja eurooppalaisia yhtiöitä pitkän matkan ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmäänsä. Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu totesi torstaina, että USA:n tapa hoitaa Syyrian tilannetta on kansainvälinen epäonnistuminen. USA:n Turkin lähettiläs Farncis Ricciardone aloitti keskustelut Turkin viranomaisten kanssa puolustusjärjestelmän solmimisesta Kiinan ja Turkin välillä, mistä lähettiläs sanoi USA:n olevan todella huolissaan sanktioiden ollessa voimassa. NATO:n jäsen Turkki ilmoitti syyskuussa solmineensa sopimuksen Kiinassa kehitetyn FD-2000 ohjuspuolustusjärjestelmän toimittamisesta ohittaen Venäjän, USA:n ja EU:n vastaavat tarjoukset. Tämä tuli pian sen jälkeen, kun Turkki oli antanut tietoja Iranille USA:n ja Israelin tiedustelusta ja agenteista Iranissa. Tämän katsotaan ilmentävän Turkin suurta huolta USA:n lähi Idän politiikan suunnasta ja luotettavuudesta erityisesti Iranin laajentumispyrkimysten suhteen, missä sillä on yhteinen intressi Saudi Arabian kanssa. Turkki ja saudit ovat sunni-muslimeja. http://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-joins-Saudis-in-showing-displeasure-over-US-policy-on-Syria-329715
-          Israelilainen kuorma-autonkuljettaja soitti poliisille arabikylästä sanoen, että PA:n arabit olivat varastaneet hänen autonsa ja että hän on nyt arabikylässä. IDF:n ja Magen David Adomin nopean toiminnan ansiosta hänet löydettiin arabikylästä lieviä vammoja saaneena. Myös arabien varastama kuorma-auto löydettiin pian läheltä arabikylää. Auton varastaneet arabit olivat kuitenkin paenneet, eikä heitä löydetty. Binyamin alueen poliisikomentaja everstiluutnantti Dudi Hayoun varoittaa israelilaisia liikemiehiä ja urakoitsijoita suureen varovaisuuteen toimiessaan Juudean ja Samarian alueilla, sekä välttämään menoa arabikyliin, joissa ei ole poliisisuojaa. Autojen varkaudet ovat olleet yksi tuottavimpia liiketoimia PA:n arabeille. Se on vähentynyt turva-aidan valmistumisen myötä, mutta he keksivät uusia tapoja houkutellen israelilaisia syrjäiseen paikkaan tarjoutuen ostamaan heidän autonsa, mutta varastaen sen ja heidän lompakkonsa ja kännykkänsä jättäen omistajan tien varteen. Toinen tapa on pysäyttää auto maantiellä ja pakottaa omistaja ulos autosta, jonka he varastavat ajaen sen läheiseen arabikylään. http://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-joins-Saudis-in-showing-displeasure-over-US-policy-on-Syria-329715
-          USA:n harjoittama salakuuntelu, joka paljastui äskettäin, on ollut laajaa ja systemaattista. He kuuntelivat useimpien EU-maan johtajien puheluita, heidän joukossaan Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka saatuaan tiedon siitä soitti vihaisesti latautuneen puhelun Obamalle vaatien sen lopettamista välittömästi. Mossadin entinen johtaja toteaa, että myös hänen puheluitaan on salakuunneltu USA:n toimesta. Hän sanoo, että kun he haluavat saada tietää, mitä Israelin johto todella ajattelee Iranista tai PA:n johtajista ja neuvotteluista, he kuuntelevat salaa, eikä sitä täysin pysty estämään. Merkelillä on Nokian valmistama erikoiskännykkä, josta hänelle annettiin uudistettu versio, jossa on salakuuntelun esto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173197#.Umoab2JHT-k, http://www.timesofisrael.com/european-outrage-grows-over-widening-spying-scandal/
-          Israel luovuttaa ensi viikon alussa useiden terroristien, myös itsemurhapommittajien, jäännöksiä PA:lle osana rauhanoperaatiota. Luovutettavien ruumiiden määrää ei vielä tiedetä, mutta niitä on useita kymmeniä, joista valita. PA yleensä järjestää suuren näytöksen saadessaan ruumisarkut haltuunsa ylistäen heitä marttyyreiksi ja sankareiksi, joita suositellaan lapsille ja nuorille esikuviksi, ja joista sepitetään runoja kertomuksia ja lauluja, joita esitetään PA:n virallisissa mediavälineissä. http://www.timesofisrael.com/bodies-of-sbarro-bomber-other-terrorists-set-to-be-released-to-pa/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019